Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 31 Augustus

My_sweet_lord_george_harrisonOp 31 Augustus 1976 verliest George Harrison, in een rechtbank in New York, de rechtszaak die in Februari 1971 tegen hem is aangespannen door Bright Tunes Music Corp. De zaak betreft Harrison's hit My Sweet Lord, die volgens Bright Tunes gebaseerd is op de Chiffons hit He's So Fine, waarvan zij het auteursrecht hebben. De rechter geeft Bright Tunes gelijk en vindt George Harrison schuldig aan onbewust plagiaat. De zaak, die zich in hoger beroep nog jaren voortsleept, levert uiteindelijk voor Harrison een forse kostenpost op en voor de auteursrecht wetgeving een krachtig precedent. Een sailliant detail is nog dat ABKCO Music Incorporated, kort voor de uitspraak, de gehele catalogus van het inmiddels failliete Bright Tunes koopt, en daarmee ook de rechten voor He's So Fine. ABKCO is het bedrijf van Allen Klein, de voormalige manager van The Rolling Stones en The Beatles manager, en bovendien Harrison's persoonlijke manager wanneer de zaak in 1971 begint. Overigens is de versie van George Harrison niet de eerste die op plaat werd gezet. George schrijft het nummer tijdens een verblijf in Denemarken in December 1969, en laat het een week later eerst opnemen door Billy Preston, die net bij Apple Music een contract heeft getekend.

31 augustus 1974 is een treurige dag voor de luisteraars van de Nederlandse zeezenders. Wegens het van kracht worden van het Verdrag van Straatsburg staken Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis hun uitzendingen. Rob Out presenteert het laatste uur van Radio Veronica, Ferry Maat van Radio Noordzee Internationaal en Steve Engeland van Radio Atlantis. Alleen Sylvain Tack's Radio Mi Amigo gaat door, en zendt nog ruim vijf jaar uit.

Vanaf 31 Augustus 1962 ligt de single Itxe2x80x99ll Be Me van Cliff Richard & The Shadows in de platenwinkel. Deze inmiddels 18e single van Cliff Richard is geschreven door Jack Clement. In 1957 is het Jerry Lee Lewis die It'll Be Me als eerste opneemt. De versie van Cliff Richard & The Shadows komt op 6 September 1962 binnen in de Britse hitparade en bereikt de tweede plaats. Ook in Nederland bereikt It'll Be Me een tweede plaats als hoogste notering.

Bob_geldof_en_paula_yatesOp 31 Augustus 1986 treden Bob Geldof en Paula Yates in het huwelijk. Het paar woont al geruime tijd samen en heeft al een dochter, Fifi, die in 1983 geboren is. Tijdens het huwelijk treedt Duran Duran's Simon Le Bon op als getuige voor Geldof. Ook aanwezig zijn Annie Lennox en Dave Stewart van The Eurythmics. Nadat er nog twee dochters zijn geboren, Peaches in 1990 en Pixie in 1994, eindigt de relatie na negen jaar in een bittere echtscheiding omdat Paula Yates er in 1994 vandoor gaat met INXS zanger Michael Hutchence. Paula Yates overlijdt in 2000 aan een overdosis heroine. Hutchence pleegt op 27 November 1997, op 37 jarige leeftijd, zelfmoord.

Madonna start op 31 Augustus 1998 een kort geding om te proberen te te voorkomen dat de YMCA een wolkenkrabber bouwt naast Lincoln Center in New York. Madonna beweert dat de nieuwbouw een gevaar vormt voor haar en haar dochter. Als argument voert de zangeres een recent incident bij een renovatie op Times Square aan, waarbij een steiger is ingestort.

Eddie_Higgins Na een lang ziekbed overlijdt op 31 Augustus 2009 in Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida de jazzpianist, componist en bandleider Eddie Higgins. Edward Haydn Higgins wordt op 21 Februari 1932 in Cambridge, Massachutes geboren. Higgins krijgt zijn opleiding op de Northwestern University Music School in Chicago en is van 1957 tot 1969 huispianist in het London House. In 1958 neemt hij voor Replica Records zijn debuutalbum Prelude To A Kiss op. In 1960 maakt hij voor het label Vee-Jay een aantal platen onder eigen naam en als sideman, met onder anderen Frank Foster, Lee Morgan en Wayne Shorter. In de jaren zeventig begeleid hij zijn echtgenote (de jazzzangeres Meredith D'Ambrosio) veelvuldig, en speelt hij op jazzparty's en festivals. In de tachtiger jaren is Higgins te horen op albums als Sonny, Sweets & Jaws (Sonny Stitt, Harry 'Sweets' Edison en Eddie 'Lockjaw' Davis) en Taking Sides, met de tenorsaxofonisten Phil Urso en Allen Eager. Met zijn echtgenote maakt hij, vooral op het Sunny Side label, een niet gering aantal goed besproken platensessies, waaronder South To A Warmer Place, Love Is Not A Game, Shadow Land en Beware Of Spring. Eveneens op Sunny Side en ook op het Venus-label verschijnen van Higgins onder eigen naam talrijke trio-, kwartet- en soloplaten, zoals Zoot's Hymns, Portrait In Black And White, Speaking Of Jobim, Smoke Gets In Your Eyes (met saxofonist Scott Hamilton) en Itxe2x80x99s Magic. Higgins is een nogal onderschatte bebop pianist. Hij heeft een zachte aanslag en een rustige manier van spelen, en wordt door vele collega muzikanten zeer gewaardeerd. Eddie Higgins is 77 jaar geworden.

Op 31 Augustus 1955 wordt Sidney Adams in Londen veroordeeld tot het betalen van 3 pond en 10 shilling wegens geluidsoverlast. Bij een ruzie met zijn buren zegt Sidney Adams dat hij zijn buren 'gek zou maken'. Vervolgens draait hij tweexc3xabnhalf uur keihard de plaat Shake, Rattle And Roll van Bill Haley & His Comets.

Zangeres Karen Carpenter trouwt op 31 Augustus 1980 met makelaar Thomas Burris. Het huwelijk wordt in Beverly Hills gesloten. Karen overlijdt in 1983 aan de gevolgen van anorexia nervosa.

Classical_gas_van_mason_williamsOp 31 Augustus 1968 komt de single Classical Gas van Mason Williams op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40. Classical Gas, met in Nederland op de B-kant Baroque A Nove, staat zes weken in de lijst en haalt de 25ste plaats. Beide instrumentale nummers zijn door Mason Williams zelf geschreven. Classical Gas wordt vanaf Mei 1971 enige tijd door Peter Holland gebruikt als tune van zijn programma's op Radio Noordzee Internationaal. Mason Williams wordt op 24 Augustus 1938 in Abilene in Texas geboren. In 1967 levert hij tekstbijdragen aan de Amerikaanse televisiekomedie van The Smothers Brothers. Van 1975 tot 1980 schrijft Williams teksten voor Saturday Night Live. Mason Williams heeft begin 1968 een nummer 1-hit in Nederland, als componist van Cinderella Rockefella van Esther & Abi Ofarim. Deze single staat vanaf 30 Maart 1968 vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Noordzee FM stopt op 31 Augustus 2005, rond half negen 's avonds, met haar uitzendingen waarna Q-Music op 100.7 MHz in de FM-band begint met uitzenden. De officiele opening van het nieuwe station,  dat dezelfde naam draagt als het Belgische Q-Music, wordt verricht door Jeroen van Inkel. Noordzee FM is door De Persgroep overgenomen van Talpa Radio, het investeringsbedrijf van John de Mol, dat op haar beurt Radio 538 weer overnemt van De Persgroep waardoor dit station weer in Nederlandse handen komt. Noordzee FM is op 13 Juli 1992 als Radio Noordzee Nationaal van start gegaan. Het radiostation wordt om half 3 's middags officieel geopend door Hedy d'Ancona, de minister van WVC. De eerste plaat is Hollanders van Alexander Curly.

Op 31 augustus 1988 wordt de echtscheiding tussen actrice Julianne Phillips en Bruce Springsteen uitgesproken. Het paar is drie jaar getrouwd geweest. Julianne Phillips vraagt de echtscheiding aan, omdat de aanhoudende geruchten dat Briuce Springsteen overspel pleegt met Patti Scialfa waar blijken te zijn. Bruce en Julianne zijn in 1985 getrouwd. Bruce Springsteen treedt in 1991 in het huwelijk met Patti Scialfa, de gitariste in zijn E-Street Band.

Eric_claptoni_shot_the_sheriff_sEric Clapton komt op 31 Augustus 1974 binnen op een 19de plaats in de laatste Nederlandse Top 40 die door Radio Veronica wordt uitgezonden met het nummer I Shot The Sheriff. De Nederlandse Top 40 wordt al vanaf Februari 1970 door Lex Harding gepresenteert. Vanaf oktober 1974 wordt de Nederlandse Top 40 uitgezonden bij de TROS op Hilversum 3. I Shot The Sheriff bereikt op 21 September 1974 de vijfde plaats. Het nummer is geschreven door Bob Marley die het in 1973 met The Wailers op de plaat zet. Op 10 Mei 1974 neemt Eric Clapton I Shot The Sheriff op. I Shot The Sheriff is één van de tien nummers op het album 461 Ocean Boulevard dat in Juli 1974 uitkomt. De LP is vernoemd naar een huis aan de Ocean Boulevard in Miami in Florida dat Eric Clapton in April en Mei 1974, op aanraden van Maurice Gibb van The Bee Gees, heeft gehuurd. Hier wordt het album ook opgenomen. 461 Ocean Boulevard komt op 24 Augustus 1974 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en haalt de vijfde plaats. Nadat Eric Clapton I Shot The Sheriff op single heeft uitgebracht, komt er meer vraag naar Bob Marley & The Wailers in Europa en de Verenigde Staten, en betekent dit het begin van zijn internationale doorbraak.

Op 31 Augustus 1994 treedt zanger/producer R. Kelly, in de Gateways-suites van het Sheraton Hotel in Rosemont, in het huwelijk met de dan pas 15-jarige Aaliyah. Het huwelijk is omstreden, omdat de bruid ernstig minderjarig is. Volgens de Amerikaanse wetgeving is een huwelijk alleen geldig als men achttien jaar of ouder is. Aaliyah verklaart later dat zij nooit met R. Kelly getrouwd is geweest. R. Kelly wordt in Juni 2002 gearresteerd voor onder meer het bezit van kinderporno. Aaliyah komt op 25 Augustus 2001 bij een vliegtuigongeluk in Abaco op de Bahama Eilanden om het leven. Aaliyah (= Swahili voor De Hoogste) is 22 jaar geworden.

Street_fighting_man_van_the_rollingStreet Fighting Man van The Rolling Stones wordt op 31 Augustus 1968 uitgebracht. De single komt op 21 September 1968 de Veronica Top 40 binnen op nummer 13 en bereikt de achtste plaats op 28 September 1968. In Amerika komt Street Fighting Man maar tot een 48ste plaats in de Billboard Hot 100. Reden van deze teleurstellende notering is dat de single door veel radiostations geboycot wordt. Mick Jagger in een reaktie in de Evening Standard op 4 September 1968 over deze boycot: "Het doet me goed te horen dat Street Fighting Man in de ban is gedaan, zolang de single maar in de winkels verkrijgbaar is. De laatste keer dat dit in Amerika met een van onze platen gebeurde, werden er een miljoen van verkocht." De originele kleurenhoes van Street Fighting Man, met daarop een foto van een demonstratie wordt na een paar dagen door de platenmaatschappij teruggehaald. Het hoesje is nu een felbegeerd collectors item, waarvan de prijs kan oplopen tot ruim $9000.

Tavaresheaven_must_be_missing_an_anOp 31 Augustus 1985 komt Heaven Must Be Missing An Angel (Remix) van Tavares binnen op nummer 27 in de Nederlandse Top 40. Deze door Ben Liebrand gemaakte remix is een week eerder de Alarmschijf op Radio Veronica. Heaven Must Be Missing An Angel (Remix) bereikt de achtste plaats. De originele versie van Heaven Must Be Missing An Angel staat vanaf 13 November 1976 twee weken op de eerste plaats. Tavares wordt in 1963 opgericht in New Bedford in Massachusetts als Chubby & The Turnpikes. Zij bestaan uit de broers Arthur "Pooh" (1946), Antone "Chubby" (1947), Ralph (1948), Feliciano "Butch" (1953) en Perry Lee "Tiny Tavares (1954). In 1975 hebben Tavares hun eerste grote hit in ons land met It Only Takes A Minute. Heaven Must Be Missing An Angel (Remix) is voor Tavares hun laatste hit in Nederland.

Tijdens de laatste dag van het drie dagen durende popfestival op het eiland Wight, treedt op 31 Augustus 1969 zanger Bob Dylan samen met The Band op. Het is voor Dylan zijn eerste betaalde optreden sinds zijn motorongeluk in 1966. Bob Dylan ontvangt 38.000 pond voor een concert dat één uur duurt.

Goats_head_soupOp 31 Augustus 1973 brengen The Rolling Stones het album Goat's Head Soup uit. Het is het veertiende officiele album van The Rolling Stones in Europa. De tien tracks zijn tussen November 1972 en Juli 1973 opgenomen in studio's in Londen, New York en Jamaica. Jimmy Miller is producer van Goat's Head Soup. Het album komt op 22 September 1973 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt de tweede plaats. Op Goat's Head Soup worden The Rolling Stones bijgestaan door de volgende muzikanten:Chuck Finley (trompet), Nicky Harrison (strings), Nicky Hopkins (piano), Jim Horn (saxoffons), Bobby Keys (saxofoons), Jimmy Miller (percussie), Pascal (percussie), Billy Preston (piano, keyboard), Jim Price (piano), Rebop (percussie) en Ian Stewart (piano, keyboards). Het laatste nummer op het album Star Star heeft als oorspronkelijke titel Starfucker. Wanneer de Stones het origineel aan platenbaas Ahmet Artegun van Atlantic laten horen vindt hij dit niet echt leuk. Zeker niet als Ertegun er nog eens goed over nadenkt. Star Star gaat over een zeer actieve groupie en bevat het soort taal dat mensen zou kunnen shockeren, zeker in 1973. De tekst is voer voor advocaten, en wanneer de titel gehandhaafd zou worden zou het album zeker in Amerika geboycot worden. In Engeland wordt Star Star (of Starfucker) hoe dan ook niet gedraaid door de BBC.

The Bee Gees staat op 31 Augustus 1967 in de IBC Studios in Londen voor de opnamen van All My Christmas Came At Once en Vince's Number. Deze twee nummers worden gezongen door Robin Gibb. All My Christmas Came At Once en Vince's Number worden echter nooit door The Bee Gees uitgebracht. In 1968 verschijnt All My Christmas Came At Once in de uitvoering van de groep The Majority. De single wordt geen hit.

Op 31 Augustus 1963 wordt door Muziek Expres in een grote tent in Zevenhuizen, die plaats biedt aan 4000 personen, een Teenagershow gehouden. Er zijn ondermeer optredens van Rob de Nijs, samen met The Lords, The Blue Diamonds, The Fouryo's, Sandra en Franky Reemer, The Dixieland Pipers en Willy Alberti. De toegangsprijs is twee gulden vijftig, en er is genoeg parkeerruimte voor rijwielen en bromfietsen.

The_partridge_familyDoor ABC-TV wordt op 31 Augustus 1974 de allerlaatste aflevering van The Partridge Family uitgezonden. In totaal zijn er 96 afleveringen gemaakt, waarvan de eerste op 4 September 1970 is uitgezonden. De muzikale familie bestaat uit Shirley Jones, David Cassidy, Susan Dey, Danny Bonaduce, Jeremy Gelbwaks (1970-1971), Brian Foster en Suzanne Crough. Reden voor het stopzetten van de uitermate succesvolle serie is dat idool David Cassidy na een ernstig incident op 26 Mei 1974 besloten heeft om zowel met live-concerten als met de TV-serie te stoppen. Op 26 Mei 1974 loopt een optreden van Cassidy in het White City Stadium in Londen behoorlijk uit de hand. Meer dan 1000 fans hebben medische hulp nodig omdat ze al dan niet zijn flauwgevallen. De 14-jarige Bernadette Whelan is er het ergst aan toe. Vier dagen later overlijdt zij aan een hartstilstand.

Atomic_kittenthe_tide_is_highAtomic Kitten komt op 31 Augustus 2002 op een 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer The Tide Is High. The Tide Is High is een compositie van de Jamaicaanse zanger John Holt, die het nummer in 1966 voor het eerst op de plaat zet met zijn groep The Paragons. Op 6 December 1980 bereikt de uitvoering van Blondie de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. The Tide Is High van Atomic Kitten komt tot een zesde plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 31 Augustus 1987 gaat de video-clip bij de single Bad van Michael Jackson op de Amerikaanse omroep CBS in premiere. Dezelfde dag wordt het album Bad uitgebracht. De verkoop is relatief teleurstellend. Van de LP worden dertien miljoen exemplaren verkocht. Van Michael Jacksons vorige album Thriller zijn in 1983 wereldwijd 35 miljoen stuks over de toonbank gegaan.

Steel_wheels_tourVoor het eerst sinds acht jaar beginnen The Rolling Stones weer aan een grote tournee door de Verenigde Staten. De Steel Wheels Tour start op 31 Augustus 1989 in het Veteran's Stadium in Philadelphia. In het voorprogramma staat Living Colour. De Stones openen met Start Me Up, gevolgd door Bitch en Shattered. Dan valt ineens alle stroom uit en verdwijnt de groep van het podium. Tien minuten later komen ze terug om hun show af te maken. The Steel Wheels Tour wordt gesponsord door het biermerk Budweiser. De tour levert de Stones geen windeieren op. Tijdens de Steel Wheels Tour speelt de groep voor ruim 3 miljoen fans, die in totaal $98 miljoen betalen om de twee uur durende show te kunnen zien. Daarnaast wordt minstens zoveel geld uitgegeven aan spullen, en bovendien zijn er ook nog de televisie en radiocontracten. De Stones zetten in 5 maanden tijd ruim 125 miljoen pond om. De Amerikaanse tour wordt afgesloten op 17, 19 en 20 December 1989 wanneer de Stones drie concerten geven in het Convention Center in Atlantic City, New Jersey.

Wat als een grap op de radio begint, eindigt op 31 Augustus 1999 in een huwelijk tussen Rob Stenders en Fred Siebelink. De plechtigheid voltrekt zich in het Limburgse Valkenburg. De twee hetero-mannen vinden Valentijnsdag 2000 een mooie dag om te scheiden. Voor zijn creativiteit krijgt Rob Stenders in 2000 de Zilveren Reissmicrofoon. Fred Siebelink haalt de prijs op.

Bij een aanrijding in Los Angeles, op 31 Augustus 2000, komt Harold Clayton om het leven. Clayton is onder meer de  mede-componist van Take Your Time (Do It Right), in 1980 een hit voor van The SOS Band. Harold Clayton is 53 jaar geworden.

Sonny_en_cherOp 31 Augustus 1965 arriveren Sonny & Cher in Londen voor enkele promotieactiviteiten. Vanaf 26 augustus 1965 staat het Amerikaanse echtpaar al op de eerste plaats van de Engelse hitparade met I Got You Babe. Het is voor Sonny & Cher hun enige nummer 1 hit die zij in Engeland hebben. In 1985 wordt I Got You Babe gecovered door UB40, samen met Chrissie Hynde van The Pretenders die de vrouwelijke vocalen voor haar rekening neemt. Ook deze versie van I Got You Babe wordt een nummer 1 hit. In 1994 neemt ook Cher het nummer opnieuw op, ditmaal met het dan populaire cartoonduo, Beavis & Butthead.

De voormalige managers van The Rolling Stones, Andrew Loog Oldham en Eric Easton, worden op 31 Augustus 1971 door Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts en de vader van de overleden Brian Jones voor de rechter gedaagd. Zij zijn er achtergekomen dat Oldham en Easton in 1963 een geheime overeenkomt met Decca Records zouden hebben gesloten waarbij de managers veertien procent en The Rolling Stones maar zes procent royalties zouden ontvangen. Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts en de vader van Brian Jones eisen een evengroot aandeel.

Michael Jackson staat op 31 Augustus 1973 in de platenstudio voor de opnamen van het nummer Farewell My Summer Love. Pas in 1984 wordt Farewell My Summer Love door Motown op single uitgebracht. Farewell My Summer Love komt op 26 Mei 1984 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een 38ste plaats.

Op 31 Augustus 1967 maken John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr bekend dat zij voortaan zelf hun zakelijke belangen gaan waarnemen. Het is een beslissing die ze later zal opbreken.

Steve_winwood_dave_mason_jim_capaldTijdens het popfestifal in het Engelse Reading, op 31 Augustus 1974, wordt er door Steve Winwood, Dave Mason, Jim Capaldi en Chris Wood voor de laatste keer opgetrden als Traffic. Wanneer Steve Winwood in 1967 The Spencer Davis Group verlaat richt hij een paar weken later al de groep Traffic op. Een jaar eerder al hebben de oorspronkelijke leden van Traffic elkaar ontmoet in Birmingham en vanaf die tijd jammen ze regelmatig samen: Steve Winwood, Dave Mason (die gedurende Winwoods laatste maanden bij de Spencer Davis Group figureert als roadie en ook al op Somebody Help Me en I'm A Man meespeelt), Jim Capaldi en Chris Wood. Op 1 April 1967 is Winwood 'vrij' van The Spencer Davis Group en het viertal trekt zich terug in het afgelegen landhuisje (het nagenoeg legendarische 'Berkshire-cottage'). De eerste singles, Paper Sun, en het door Dave Mason geschreven Hole In My Shoe zijn meteen Top 10-hits in Engeland. Chris Wood overlijdt op 12 Juli 1983 op 39-jarige leeftijd. Jim Capaldi en Steve Winwood werken in 1994 weer korte tijd samen. Jim Capaldi overlijdt op 28 Januari 2005. Jim Capaldi is zestig jaar geworden.

Tiener-idool Anneke Grxc3xb6nloh treedt op 31 Augustus 1964 in het stadhuis van Amsterdam in het huwelijk met discjockey Wim-Jaap van der Laan. Het huwelijk kan overigens bijna niet doorgaan omdat Wim Jaap de dag ervoor gewond raakt bij een auto-ongeluk. Het jonge paar gaat aan de Vinkeveense Plassen wonen. Zij krijgen twee zoons, Willem Stefanus Bastiaan in 1965 en Wim-Jaap Jr. in 1967. Wim-Jaap van der Laan sr. is in september 2004 overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij is 65 jaar geworden.

Op 31 Augustus 1974 legt John Lennon een getuigenis af voor een Amerikaans federaal gerechtshof. De ex-Beatle verklaart onder ede dat de regering-Nixon heeft geprobeerd hem de Verenigde Staten uit te wijzen vanwege zijn betrokkenheid bij de demonstraties tegen de oorlog in Vietnam tijdens de republikeinse partijconventie in de zomer van 1972 in Miami.

Wrap_around_joy_van_carole_kingVanaf 31 Augustus 1974 ligt het album Wrap Around Joy van Carole King in de Amerikaanse platenwinkels. Wrap Around Joy komt op 28 September 1974 de Billboard-albumlijst binnen, en staat in de week van 9 November 1974 op de eerste plaats. Van het album wordt het nummer Jazzman op single uitgebracht. Jazzman weet de Top 10 van de Billboard Hot 100 te halen. Op Wrap Around Joy wordt carole King bijgestaan door Dean Parks en Danny Kortchmar op gitaar, The David Campbell String Section, Tom Scott en Jim Horn (saxofoons), George Bohanon, Fred Jackson, Jr., Mike Altschul, Chuck Findley, Gene Goe, Dick "Slide" Hyde en Ernie Watts op blaasinstrumenten, Charles Larkey op bas, Andy Newmark op drums en Abigale Haness, Louise Goffin, Sherry Goffin en The Eddie Kendricks Singers verzotgen de achtergrond vocalen.

Op 31 Augustus 1996 komt Trijntje Oosterhuis met haar single De Zee binnen op nummer 25 in de Nederlandse Top 40. De Zee staat negen weken genoteerd en bereikt op 21 September 1996 een zevende plaats. De Zee is geschreven door John Ewbank. Trijntje Oosterhuis zingt dit nummer op 14 augustus 1996 tijdens de opening van de Amsterdam Arena. De Zee is de eerste solohit voor de zangeres van Total Touch.

De film Purple Rain draait met ingang van 31 Augustus 1984 in de Engelse bioscopen. In deze film speelt Prince de hoofdrol. Andere rollen zijn er voor Apollonia, Morris Day, Wendy & Lisa, Clarence Williams III en Olga Karlatos. Het scenario is van William Blinn en regisseur Albert Magnoli. De souundtrack van de film bereikt in Augustus 1984 de 7e plaats in de Britse albumlijst. Purpple Rain wordt daar van de eerste plaats gehouden door achtereenvolgens Bob Marley & The Wailers met het album Legend (12 weken op 1) en het verzamelalbum Now, That's What I Call Music 3 wat 8 weken op de eerste plaats staat. In Nederland staat de soundtrack van Purple Rain vanaf 27 Oktober 1984 zeven weken op de eerste plaats van de Album Top 100.

Dodi_en_dianaLady Diana Spencer en haar vriend Dodi Fayed komen in de vroege ochtend van 31 Augustus 1997 bij een verkeersongeluk in een tunnel in Parijs om het leven. De twee zijn op de vlucht voor paparazzi. Uit respect zien Wet Wet Wet en Primal Scream die avond af van hun concerten. U2 en Michael Jackson dragen hun concerten op aan Lady Diana Spencer. U2 speelt op 31 Augustus 1997 in Lansdowne Road in Dublin, Ierland. Het optreden zit vol verwijzingen naar het overlijden van Lady Diana. Bij het begin van het nummer Gone zingt Bono "She's gone ... she's gone...", Tijdens Last Night on Earth wordt er gezongen over een "Beautiful girl, big black car...." Na Mysterious Ways loopt Bono naar het midden van het podium met zijn hoofd gebogen en lijkt het alsof hij aan het huilen is. MLK begint en op het moment dat hij de regel Sleep Tonight zingt verschijnt er een enorme Andy Warhol-achtige foto van Lady Diana op het scherm, die daar gedurende de rest van MLK blijft staan. Aan het einde van MLK zegt Bono "I was stunned to hear the news today." Wanneer The Edge aan het volgende nummer, One, begint vervolgt Bono "I really think we all were," om vervolgens One te beginnen "Is it getting better ....." Ook tijdens het concert op 2 September 1997 in het Murrayfield Stadium, Edinburgh in Scotland wordt MLK opgedragen aan Lady Diana.

Sinds 31 Augustus 2003 is Radio Veronica terug in de lucht en landelijk op de kabel. Radio 103 FM (eigendom van Sky Radio) is op de laatste dag van Augustus 2003 officieel omgezet in Radio Veronica door Veronica-oprichter Bull Verweij en Sky-directeur Ton Lathouwers. Beiden houden een korte toespraak. De hele middag komen de uitzendingen live vanaf het oude Veronica-zendschip Norderney uit Monnickendam. Na de officiele opening wil Ome Bull nog een woord aan de gasten richten buiten de uitzendingen om. Hij zegt: "Mensen, ik heb een slechte mededeling. Mijn glas is leeg".

Op 31 Augustus 1968 laat Cliff Richard weten dat hij in de kathedraal van Coventry een gospelconcert zal geven met The Settlers. Daarnaast wordt bekend gemaakt dat de Engelse zanger vanaf 19 September 1968 twaalf weken in de Royal Albert Hall in Londen gaat optreden. De eerste twee weken wordt Cliff Richard hij begeleid door The Chris Barber Band, omdat zijn vaste begeleidingsband, The Shadows, dan nog op tournee in Denemarken zijn.

Lance_bassRuimtevaart organisatie NASA maakt op 31 Augustus 2002 bekend dat Lance Bass de eerste artiest is die astronaut wordt. De zanger van *NSync moet veertien miljoen dollar neertellen om met een Russische Soyuz-raket de ruimte in te gaan. Met zijn 23 jaar zal Lance Bass de jongste astronaut ooit zijn. Van deze plannen komt echter niets terecht. Lance Bass houdt zich tegenwoordig met films bezig. In 2005 heeft hij de film Lovewrecked geproduceerd en het scenario geschreven voor de horror-film Imaginary Friends.

De 27-jarige Ike Everly treedt op 31 Augustus 1935 in het huwelijk met zijn buurmeisje Margaret Embry. Op 1 Februari 1937 wordt hun eerste zoon Isaac Donald geboren in Brownie in Kentucky. Na zijn geboorte verhuist het gezin naar Chicago waar op 19 Januari 1939 zijn broertje Phillip het levenslicht ziet. De twee jongens worden later wereldberoemd als The Everly Brothers.

Steve Winwood treedt op 31 Augustus 1978, in het Cheltenham Register Office, in het huwelijk met Nicole Weir. In December 1986 gaan zij uit elkaar. Winwood treedt in Januari 1987 hij met Eugenia Crafton met wie hij vier kinderen krijgt: Mary Claire (1987), Elisabeth Dawn (1988), Stephen Calhoun (1993) en Lillian Eugenia (1995).

Carl_wayneCarl Wayne overlijdt op 31 Augustus 2004 aan de gevolgen van kanker. Het nieuws wordt bekend gemaakt door Hollies manager, Jimmy Smith op BBC Radio. "We are shocked by it because we didn't expect it to be so sudden. We have got a tour in the autumn and he was looking forward to coming back and joining us. His wife called me on Friday to say he was ill but wanted to keep it quiet while there was hope, and we were all hoping. Carl was one of the music businesses's great characters... It has been an honour to work with him". Carl Wayne wordt geboren op 18 Augustus 1943 in Dudley Road Hospital, Birmingham, en zingt ondermeer bij The Move, bekend van nummers als Flowers In The Rain (Het eerste nummer wat bij het begin van BBC Radio 1 in 1967 uitgezonden wordt) en I Can Hear The Grass Grow. Op 28 Juni 1975 komt zijn solo-single Way Back In The Fifties de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de 25ste plaats. Van Oktober 2000 tot zijn dood is Carl Wayne zanger bij The Hollies als opvolger van Allan Clarke. Hollies Drummer Bobby Elliot laat in een reaktie weten: "The Hollies and the world of music have lost a shining star, a true professional. It is a very sad day for the band. Our thoughts and prayers go out to his wife Susan, son Jack and all of his family. Carl was one of the music business's great characters. He was a fearless performer and a powerhouse singer. It has been an honour to work with him. I shall remember his five years with The Hollies with great pride and affection." Carl Wayne is zestig jaar geworden.

Vanaf 31 Augustus 1970 ligt in Amerika het album Sunflower van The Beach Boys in de platenwinkel. Sunflower wordt in November 1970 ook in Europa uitgebracht. The Beach Boys hebben Sunflower tussen 6 Oktober 1969 en 21 Augustus 1970 opgenomen. Op Sunflower staan ondermeer de nummers Slip On Through, This Whole World, Deirdre, It's About Time, Cool Cool Water en Tears In The Morning. Aan de Europese persing van Sunflower is de single-versie van Cotton Fields (The Cotton Song) toegevoegd. De verkoopcijfers van Sunflower zijn teleurstellend. In Amerika komt het album niet verder dan 151. In Engeland blijft hij op 29 steken. In Nederland wordt de dertigste plaats bereikt.

Las_ketchupthe_ketchupThe Ketchup Song (Asereje) van Las Ketchup staat anaf 31 Augustus 2002 negen weken op de eerste plaats van de Top 40, en is daarmee de bestverkochte single van 2002 in Nederland. In Belgie staat The Ketchup Song vanaf 31 Augustus 2002 zelfs twaalf weken op nummer één. Het Spaanse trio is op 24 Augustus 2002 op een zestiende plaats de Nederlandse Top 40 binnengekomen. Las Ketchup bestaat uit de zusjes Pilar, Lola en Lucie Muñoz, de dochters van de Spaanse flamencogitarist Juan Muñoz. Zijn artiestennaam is El Tomato (De Tomaat), zodat de drie zusjes niet lang over hun groepsnaam hoeven na te denken. Het refrein van The Ketchup Song (Asereje) is afgeleid van Rapper's Delight van The Sugar Hill Gang, die vanaf 2 Februari 1980 drie weken bovenaan in Top 40 staat.


Muziek Jarige Op 31 Augustus

1939: Jerry Allison - The Crickets Drums
1940: Wilton Felder - The Crusaders Saxofoon
1945: Van Morrison (George Ivan Morrison) - Zanger Ierland
1948: Rudolf Schenker - The Scorpions Gitaar
1949: Rick Roberts - Firefall Gitaar
1955: Anthony Thistlethwaite - The Waterboys Multi Instrumentalist
1957: Gina Schock - The Go-Go's Drums
1957: Glenn Tilbrook - Squeeze Zanger/Gitaar
1957: Jennie Mckaown - The Belle Stars Zangeres
1959: Tony DeFranco - The DeFranco Family Zanger
1959: Derek Dunbar - Jimmy The Hoover Zanger
1967: Gerard Love - Teenage Fanclub Bas
1970: Debbie Gibson - Zangeres USA
1977: Craig Nicholls - The Vines Zanger/Gitaar
1977: Del Marquis (Derek Gruen) - Scissor Sisters Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten