Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Augustus

Kane geeft op 26 Augustus 2006 een concert op het Malieveld in Den Haag. In eerste instantie was dit 'Homecoming' concert van de Haagse band gepland voor 3 September 2006. Het nieuwe RandstadRail, dat op 3 September 2006 (vandaar de geplande datum) start met rijden tussen Den Haag en Zoetermeer, is de belangrijkste sponsor van het optreden. 30.000 fans hebben er 37,50 euro voor over om bij het concert aanwezig te zijn. Kane is met dit optreden de eerste band in acht jaar tijd die na het optreden van The Rolling Stones, op 5 September 1998, op het Malieveld opnieuw een openluchtconcert geeft. Het voorprogramma wordt verzorgd door Rooom en Relax. Zanger Dinand Woesthoff van Kane laat weten dat het al jaren een grote wens van hem is om hier op te treden. In het Algemeen Dagblad van 27 Augustus 2006 staat ondermeer het volgende te lezen over het concert: "Hal-loooooo Den Haaaaaaag!! Te gek dat jullie er allemaal zijn!!' De welkomstwoorden die Dinand Woesthoff het Malieveld inslingerde, stonden bol van jongensachtig enthousiasme. Kane behoort in Nederland inmiddels al jaren tot de absolute muziektop. Dat bleek op het uitverkochte Malieveld. Met een grootse lichtshow en een decor met gigantische videoschermen, leverde Kane een show af die nergens zou misstaan. Veel accent lag daarbij op een batterij vertrouwde, aantrekkelijke rocksongs, die door de mensenzee gretig werd ontvangen. Maar ook de vijf gloednieuwe nummers die Kane uitprobeerde vielen meteen goed. De charismatische Woesthoff behield zijn aan het begin van de avond tentoongespreide entousiasme volledig en bestreek vol overgave het gehele podium. Jammer was dat het geluid bij vlagen niet optimaal doordrong tot de achterste delen van de grasvlakte, waardoor de ingetogen passages in die regionen aan kracht inboetten. Onvermijdelijk, aldus organisator Arwin Touw: ,,Het blijft de buitenlucht en bovendien is dit een gigantisch terrein. Ook hebben we te maken met gemeentelijke geluidsnormen. Maar omdat hier zoveel ruimte is, konden mensen die harder geluid wilden ook makkelijk dichterbij het podium komen. Voor Kane was het voorlopig het laatste optreden. De groep trekt zich terug in de studio ter voorbereiding op een nieuwe plaat."
 
Vanaf 26 Augustus 1977 ligt in Engeland de single Sex & Drugs & Rock 'n Roll van Ian Dury & The Blockheads in de platenwinkels. Deze eerste single van de Londense groep op het nieuwe label Stiff Records wordt geen hit. In Nederland komt  Sex & Drugs & Rock 'n Roll op 10 Februari 1978 de Top 40 binnen en bereikt op 4 Maart 1978 een tiende plaats als hoogste notering.
 
Cilla Black geeft op 26 Augustus 1963 haar eerste professionele optreden tijdens een show in The Odeon Cinema in Southport. Cilla Black staat samen met Tommy Quickly en Gerry & The Pacemakers, in het voorprogramma van The Beatles.
 
Op 26 Augustus 1967 koopt Jimmy Page de LP waar het nummer Dazed And Confused opstaat. De vorige avond speelde The Yardbirds in het Village Theatre in New York, waar het voorprogramma wordt verzorgd door Jake Holmes. Een van de nummers die de zanger speelt is de original Dazed And Confused, afkomstig van zijn album Above Ground Sounds. Jimmy Page en drummer Jim McCarty zijn allebei weg van het nummer. de volgende dag koopt Jimmy Page in Bleecker Bob's Records Store een exemplaar van het album. Het nummer wordt gerepeteerd door The Yardbirds en een week later is het al opgenomen in hun setlist. The Yardbirds hebben Dazed & Confused opgenomen, maar niet uitgebracht omdat de groep uit elkaar gaat. In Jimmy Page's nieuwe groep Led Zeppelin neemt Dazed And Confused een belangrijke plaats in.
 
Sonny Bono maakt op 26 Augustus 1987 bekend dat hij zich verkiesbaar stelt voor de post van burgemeester van Palm Springs. Omdat het eigenlijk bedoeld is als een ludiek protest tegen de bureaucratie in de gemeente, die de verbouwing van zijn Italiaans restaurant ernstig vertraagt, is niemand meer verbaasd dan Sonny Bono zelf, wanneer hij in April 1988 ook daadwerkelijk wordt gekozen, vier jaar lang is hij de Republikein burgemeester van Palm Springs. Het is het begin van een politieke loopbaan die hem uiteindelijk in 1994 een Republikeinse zetel in het Amerikaanse congres oplevert.
 
In Augustus 1959 staat Eddie Cochran enkele dagen in de Gold Star Recording Studio in Hollywood voor plaatopnamen. Op 26 Augustus 1959 worden Strollin' Guitar, Instrumental Blues, Little Angel en My Love To Remember opgenomen. Eddie Cochran wordt begeleid door de saxofonisten Mike Henderson en Mike Deasy, pianist Jim Stivers, bassist Dave Shriver en drummer Gene Ridgio. Ook werkt Eddie Cochran op deze dag mee aan een opname-sessie van Johnny Burnette in de Gold Star Recording Studio. Hij speelt akoestische gitaar op The Ballad Of The One Eyed, You're Cheatin' On Me, Blue School Days, Just Keep On Going en Just A Memory.
 
Ringo Starr stapt op 26 Augustus 1989 naar de rechter in Atlanta in de staat Georgia, om te voorkomen dat producer Chips Morman opnames uitbrengt die hij, in dronken toestand, in 1987 heeft gemaakt. Volgens Starr zijn de opnames te slecht van kwaliteit en schadelijk voor zijn goede reputatie. Een half jaar geeft de rechter hem zijn zin en verbiedt het uitbrengen van het materiaal.
 
Michael Nesmith en Kathryn Bild gaan op 26 Augustus 1988 uit elkaar. De ex-zanger/gitarist van The Monkees en Bild zijn op 29 Februari 1976 met elkaar getrouwd. Voor Nesmith is het zijn tweede huwelijk dat op een echtscheiding uitdraait. Eerder is hij van 27 Maart 1964 tot 21 Maart 1975 getrouwd met Phyllis Barbour. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren. Vanaf 1997 heeft Michael Nesmith een relatie met Victoria Kennedy met wie hij op 1 April 2000 in het huwelijk treedt.
 
Op 26 Augustus 2002 begint ex-zanger Peter Noone (foto) van Hermans Hermits, in Amerika een rechtszaak tegen Barry Whitwam. Hij eist dat Whitwam, die de groep's oorspronkelijke drummer en laatst overgebleven lid is, alsnog stopt met optreden onder de naam Herman's Hermits. Het is niet de eerste keer dat de partijen voor de rechter staan. Nadat leadzanger Peter Noone de groep in 1971 heeft verlaten, gaat de rest van de groep gewoon door als Herman's Hermits. Aanvankelijk heeft Noone daar kennelijk geen bezwaar tegen, maar dat veranderd in 1975, wanneer hij opeens de groepsnaam claimt bij een Amerikaanse rechter. De groep reageerd daarop met een soortgelijke claim bij een Engelse rechtbank. Noone wint de zaak in Amerika, maar de Engelse rechter oordeeld in het voordeel van de groep, met als gevolg dat Noone de groepsnaam in Amerika mag gebruiken en de rest van de groep hetzelfde mag doen in Engeland. Daarna wordt het stil rond Peter Noone, die andere dingen gaat doen en er kennelijk verder vrede mee heeft dat Whitwam's groep door blijft gaan met optreden. Met de nieuwe rechtszaak, 27 jaar later, vecht Noone alsnog het Engelse vonnis aan, omdat hij inmiddels zelf ook weer optreedt als Herman's Hermits starring Peter Noone.
 
Drummer Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers wordt op 26 Augustus 1997 opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens het rijden op Sunset Boulevard in Los Angeles komt Chad Smith met zijn motor te vallen.
 
Madonna staat in het kader van haar Drowned World Tour 2001 op 26 Augustus 2001 in The Palace Of Auburn Hills in Auburn Hills in de Amerikaanse staat Michigan. Onder leiding van director Hamish Hamilton en producer Marty Callner wordt het concert door 22 camera's vastgelegd en in eerste instantie rechtstreeks uitgezonden op het Amerikaanse televisie-betaalstation HBO. De Drowned World Tour 2001 van Madonna is van start gegaan op 9 Juni 2001 met een concert in het Palau Sant Jordi in Barcelona, Spanje. De tour wordt afgesloten met vier concerten (op 9, 13, 14 en 15 September 2001) in het Staples Center in Los Angeles. Nederland wordt deze tour overgeslagen. In 2002 wordt het concert onder de naam Madonna - Drowned World Tour 2001 op DVD uitgebracht.
 
Zangeres Laura Branigan overlijdt op 26 Augustus 2004 in haar slaap, thuis in East Quogue in de staat New York, aan een aneurysma in de hersenen. Zij heeft al twee weken last van hevige hoofdpijnen, maar weigert naar de dokter te gaan. Laura Branigan wordt in Juli 1957 geboren. Zij groeit op in Brewster, New York, en studeerd aan een toneelschool in Manhattan. Aan het begin van haar loopbaan werkt Laura Branigan als achtergrondzangeres. Als begeleidster van Leonard Cohen toert ze eind jaren zeventig door Europa. In 1982 tekend zij een contract met Atlantic Records. Laura Branigan is vooral bekend dankzij de hit Gloria uit 1982. De single Gloria is afkomstig van het album Branigan. Zij wordt dat jaar door de Amerikaanse muziekindustrie uitgeroepen tot beste zangeres. Laura Branigan brengt later nog zes albums uit, waaronder Solitaire, Self Control en How Am I Supposed To Live Without You. Haar nummers worden ondermeer gebruikt in de films Flashdance en Ghostbusters. In 2002 speelt ze de hoofdrol in de Amerikaanse musical over Janis Joplin, Love Janis. Laura Branigan is 47 jaar geworden.
 
Filmer David Myers overlijdt op 26 Augustus 2004 in het Mill Valley Hospital in zijn woonplaats Mill Valley in Californixc3xab, enkele dagen nadat hij door een beroerte is getroffen. David Meyers maakte enkele memorabele muziekfilms, waarvan de meest bekende een verslag is van het popfestival in Woodstock in 1970. Andere beroemde muziekfilms van David Myers zijn Johnny Cash: Live at San Quentin (1969), Mad Dogs & Englishmen (1971) met Joe Cocker, Elvis On Tour (1972) met Elvis Presley en Hard Rain (1976) met Bob Dylan. Myers filmde ook David Bowie, Joni Mitchell en Neil Young. Met Neil Young realiseerde hij zowel Human Highway als Journey Through The Past. De in 1914 in New York geboren Myers begint zijn filmloopbaan in de vijftiger jaren met documentaires. In de jaren zestig begint hij met concertfilms, maar daarnaast vind hij ook tijd voor speelfilms. Andere films waar David Myers aan mee werkt zijn onder meer THX 1138, Welcome To L.A. en Zoot Suit. David Myers is 90 jaar geworden.
 
Op 26 Augustus 1997 begint Boyzone aan een tournee door Zuid Oost-Azixc3xab. Het is de eerste keer dat een bekende Europese boyband in die regio op tournee gaat. Het eerste optreden geeft het Ierse Boyzone in Bangalore in India.
 
Sonny & Cher komen op 26 Augustus 1965 op de eerste plaats van de Engelse Hitlijsten met I Got You Babe. Het nummer verschijnt in eerste instantie als een B-kantje van de Amerikaanse single It's Gonna Rain, omdat Ahmet Ertegun, baas van Atco Records, I Got You Babe eigenlijk niks vindt. Sonny Bono brengt persoonlijk een exemplaar naar het populaire radiostation KHJ in Los Angeles, waar ze wel in het nummer geloven. Het is voor Sonny & Cher hun enige nummer 1 hit die zij in Engeland hebben. In 1985 wordt I Got You Babe gecovered door UB40, samen met Chrissie Hynde van The Pretenders die de vrouwelijke vocalen voor haar rekening neemt. Ook deze versie van I Got You Babe wordt een nummer 1 hit. In 1994 neemt ook Cher het nummer opnieuw op, ditmaal met het dan populaire cartoonduo, Beavis & Butthead.
 
Jimi Hendrix opent op 26 Augustus 1970 zijn eigen hypermoderne opnamestudio in New York. In afzienbare tijd is de Electric Ladyland Studio studio populair bij collega's van Jimi Hendrix, omdat het één van de eerste studio's is waar een 36-sporen bandrecorder staat. De gitarist is zelf echter niet bij de opening van The Electric Ladyland Studio aanwezig. Hij treedt op voor 600.000 mensen, tijdens het driedaagse Isle Of Wight Pop Festival. Het is zijn laatste live optreden in Engeland.
 
De Amerikaanse zangeres, songschrijver en producer Ellie Greenwich overlijdt op 26 Augustus 2009 in het St. Luke's Roosevelt Hospital in New York City, New York aan de gevolgen van een hartaanval. Eleanor Louise Greenwich wordt op 23 Oktober 1940 in Brooklyn, New York geboren. Greenwich schrijft in de jaren 60 van de vorige eeuw samen met producent Phil Spector en co-writer Jeff Barry hits als River Deep, Mountain High van Ike en Tina Turner en Leader Of The Pack van de Shangri-La's. Ook is zij medeverantwoordelijk voor Be My Baby, Baby I Love You (The Ronettes), Then He Kissed Me, Da Doo Ron Ron (The Crystals), Not Too Young To Get Married (Bob B. Soxx & The Blue Jeans) en Christmas (Baby Please Come Home) (Darlene Love), Doo Wah Diddy Diddy (Manfred Mann). Leader Of The Pack schrijft ze samen met haar ex-man Jeff Barry, met wie ze aan de wieg staat van de carriere van singer-songwriter Neil Diamond. In het jaar 1964 bereiken maar liefst 17 singles van Greenwich en Barry de Amerikaanse Top 100. Ook is Ellie Greenwich actief als zangeres. In 1968 verschijnt haar soloalbum Ellie Greenwich Composes, Produces And Sings. Tevens zingt ze de achtergrondzang in voor onder anderen Frank Sinatra, Bobby Darin, Dusty Springfield en voor verschillende hits van Neil Diamond. Broadway brengt de musical The Leader Of The Pack op de planken, die geheel aan Greenwich en 'haar' liedjes is gewijd. De musical wordt in 1985 genomineerd voor een Tony Award voor beste musical. In 1991 worden Ellie Greenwich en Jeff Barry opgenomen in The Songwriters Hall Of Fame. In 2004 staat in het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone de lijst van The 500 Greatest Rock Song met maar liefst zes nummers van Greenwich en Barry. Meer dan welke componist ook. Op 15 December 2009 wordt door The Rock And Roll Hall Of Fame bekendgemaakt dat Greenwich en Barry worden onderscheiden met de Ahmet Ertegun Award. Tijdens de uitreiking in Maart 2010 wordt de onderscheiding voor Ellie Greenwich in ontvangst genomen door haar zus Laura. Ellie Greenwich is 68 jaar geworden.
 
Jannes komt op 26 Augustus 2006 op de eerste plaats van de Mega Album Top 100 binnen met zijn album Laat Me Vrij. Een jaar eerder is zijn album Als Het Zonnetje Schijnt ook al op de eerste plaats binnengekomen. Op Laat Me Vrij staan de volgende nummers: Darling I Need You So, Jij Bent Veel Mooier Als Je Lacht, Als Jij Gaat,  Ik Dans Met Jou De Hele Nacht, Laat Me Vrij, Eens Dan Zul Je Bij Me Zijn, Jij Hebt een Hartje Van Goud, Oh La La L'Amour, 'k Heb Alleen Jou Om Van Te Dromen, Eerst Wil Je Dit, Heb Om Mij Maar Geen Verdriet, Bella Maria, De Hele Wereld Mag 't Weten en Zeg Nu Geen Nee. Laat Me Vrij staat in totaal 2 weken op de eerste plaats.
 
The Who brengt op 26 Augustus 1966 hun nieuwe single I'm A Boy uit. Op de B-kant staat het nummer In The City. I'm A Boy is een compostie van Pete Townshend, In The City is geschreven door Keith Moon en John Entwistle. De drummer en bassist van The Who zijn "vergeten" de rest van The Who in te lichten over de opname sessie, zodoende zijn zij de enige twee muzikanten die te horen zijn op In The City. Pete Townshend heeft later toch nog wat gitaar overdubs gedaan. I'm A Boy komt op 1 September de Engelse hitlijst binnen en haalt de 2e plaats. In Amerika wordt I'm A Boy op 10 December 1966 uitgebracht, en wordt geen hit.
 
Op 26 Augustus 1979 treedt Cliff Richard op tijdens het zesde Greenbelt Christian Music Festival in Odell in Engelse graafschap Bedfordshire. De Engelse zanger wordt op het podium bijgestaan door George Ford, Graham Jarvis, Mart Jenner, Mike Moran, Tony Rivers, Sue Calver, John Perry en Snowy White. Daarnaast wordt Cliff Richard geinterviewd door dichter/schrijver Steve Turner over zijn geloof in God. Aan de vooravond van dit  Greenbelt Christian Music Festival lanceert Cliff Richard, in samenwerking met EMI, zijn eigen Patch Records waarop hij religieuze muziek uitbrengt. Het eerste, door Cliff Richard geproduceerde, album is van Garth Hewitt.
 
Het eerste album van Q65 is volgens Willem De Ridder zo goed, dat het door hem opgerichte blad Hitweek er op 26 Augustus 1966 op de voorpagina een bericht over plaats. Willem de Ridder heeft ook de hoestekst voor Revolution geschreven, en schrijft ondermeer: "Denk er vooral aan dat knopje waar VOLUME bij staat zo ver mogelijk open te draaien." Revolution is geproduceerd door de 21-jarige Hans van Hemert, terwijl de even oude Jan Audier verantwoordelijk is voor de techniek. Op de A-kant van Revolution staan The Life I Live, I Got Nightmares, Just Who'99s In Sight, Mr. Pituful, I'm A Man, Middle-age Talk, Summer Thoughts In A Field Of Weed en Down At The Bottom. De B-kant wordt voornamelijk gevuld met een eigen versie van het dertien minuten en 45 seconden durende Bring It On Home van Willie Dixon. Andere tracks op de B-kant zijn Get Out Of My Life Woman, Spoonful en Sour Wine. Q65 bestaat uit Willem Bieler (zang), Peter Vink (basgitaar), Frank Nuyens (ritmegitaar), Joop Roelofs (sologitaar) en Jay Baar (drums/percussie/ harmonium).
 
The Beatles, Mick Jagger, Marianne Faithfull, Prudence Farrow en een hoop persmensen vertrekken op 26 Augustus 1967 met de trein naar Bangor in Wales. Hier krijgen zij een cursus transcendente meditatie van Maharishi Mahesh Yogi. Cynthia Lennon wordt bij vertrek op het perron van het station in Londen door een politieagent tegengehouden. Hij denkt dat zij een fan is. Beatles-assistent Neil Aspinall brengt haar later met de auto naar Bangor in Wales.
 
Looking Glass komt op 26 Augustus 1972 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met Brandy (You're A Fine Girl). Zanger en gitarist Elliot Lurie heeft het nummer geschreven over een meisje wat hij gekend heeft, het verhaal over verliefd worden op een zeeman die haar verlaat voor de zee, heeft hij echter verzonnen. Brandy is niet representatief voor Looking Glass, publiek wat naar hun concerten gaat op basis van de single komt bedrogen uit. Looking Glass speelt harde rock muziek. Mede door het uitblijven van succes gaat de groep twee jaar later al weer uit elkaar. Brandy wordt ook in Engeland uitgebracht , maar haalt niet eens de hitlijsten. In Nderland haalt Brandy net de tipparade, maar wordt ook geen hit.
 
Op 26 Augustus 1967 begint in Woburn Abbey, op het landgoed van de Hertogin van Bedford in Bredfordshire, het drie dagen durende Festival Of The Flower Children. De eerste dag treden The Marmalade, The Alan Price Set en The Bee Gees op. De Hertogin zou toestemming hebben gegeven omdat zij dacht dat het om een bloemententoonstelling ging.
 
De Golden Earring begint op 26 Augustus 1974 in de Sound Push Studio in Blaricum met de opnamen van een nieuw album. Het worden de eerste opnamen met toetsenist Robert Jan Stips, die na het uiteenvallen van Supersister de Golden Earring is komen versterken in de studio als sessie muzikant. De samenwerking bevalt zo goed dat vanaf het volgende album, To The Hilt, Stips een volwaardig lid is van de Golden Earring. Het album wat Switch gaat heten, is de opvolger van het succesvolle Moontan met daarop de wereldhit Radar Love. Barry Hay over het album: "Switch, de naam zegt het al. Iets heel anders. Het was heel ambitieus wat we deden, met Robert-Jan erbij. We wilden de andere kant van de Earring laten zien. Eigenlijk was het een miskleun en hadden we moeten doorbeuken. Nog twee platen als Moontan en we waren voorgoed gevestigd geweest. Noem het onervarenheid, maar we zijn daar de band niet naar". Het album Switch komt op 15 Maart 1975 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt een derde plaats. Op het album staat ondermeer de hitsingle Kill Me (Ce Soir).
 
Op 26 Augustus 1998 komt de Engelse zanger Ian Dury op een pijnlijke manier in het nieuws als Bob Geldof een blunder begaat in zijn programma op XFM, een radiostation in Londen. Bob Geldof laat zich ontvallen dat Ian Dury aan de gevolgen van leverkanker zou zijn overleden. Bob Geldof moet al snel zijn excuses aanbieden, want Ian Dury is nog springlevend! Toch overlijdt Ian Dury twee jaar later, op 27 Maart 2000, aan de gevolgen van kanker. Hij is 57 jaar geworden.
 
Krezip staat vanaf 26 Augustus 2000 vijf weken op de eerste plaats in de Vlaamse albumlijst met het album Nothing Less. In Nederland staat Nothing Less vanaf 1 Juli 2000 tien weken op de hoogste plaats. Op Nothing Less staan ondermeer de singles I Would Stay, Everything And More en All Unsaid. Krezip heeft als bandnaam geen betekenis. Dat het een anagram van Perzik is, is volledig toeval. Krezip bestaat uit Jacqueline Govaert (zang) haar zus Anne (gitaar/piano), Joost van Haaren (bas), Annelies Kuijsters (gitaar) en Thijs Romeijn (drums). De groep wordt in 1997 in Tilburg opgericht, waarbij vooral de Belgische groep Kxe2x80x99s Choice een grote inspiratiebroon is geweest. In eigen beheer worden 2 democassettes en vervolgens een demoCD, Run Around, uitgebracht. De doorbraak komt wanneer Krezip mag openen op het Pinkpop Festival van 2000. Tijdens dit optreden wordt meteen ook maar de video voor de single I Would Stay opgenomen, die vanaf 12 Augustus 200 drie weken op de eerste plaats van de Nederlandse To 40 staat.
 
Iron Maiden is op 26 Augustus 2005 de afsluitende act op de eerste dag van het 3-daagse Schotse Reading Festival. Iron Maiden heeft 23 jaar geleden voor het laatst op dit festival gestaan. "We are all very excited to be going back to Reading and intend to have a fantastic time. We're sure fans will too." aldus zanger Bruce Dickinson. Andere act op Reading 2005 zijn ondermeer The Pixies, Iggy Pop, The Charlatans, The Foo Fighters, The Killers, Razorlight, Queens Of The Stone Age, Kings Of Leon, Marilyn Manson, NOFX en The Babyshambles.
 
Frankie Valli komt op 26 Augustus 1978 op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Grease. Op de B-kant van de titelsong van de gelijknamige film, met John Travolta en Olivia Newton-John in de hoofdrollen, staat een instrumentale versie van saxofonist Gary Brown. Vanaf 30 September 1979 staat het door Barry Gibb geschreven Grease twee weken op de eerste plaats. Barry Gibb heeft Frankie Valli gevraagd om het nummer op te nemen. Dat komt voor de 41-jarige zanger van The Four Seasons goed uit, want hij heeft het geld dringend nodig. Valli kampt met gehoorproblemen en moet geopereerd worden. Met de afrekening van de eerste cheque van de royalties gaat hij onmiddellijk naar de KNO-arts. Grease is het enige nummer dat Barry Gibb voor de soundtrack van de film schrijft. De andere nummer 1-hits uit de film, Youxe2x80x99re The One That I Want en Hopelessly Devoted To You, zijn van de hand van John Farrar, ex-gitarist van The Shadows.
 
Op 26 Augustus 1980 stapt gitarist Tom Peterson uit Cheap Trick. Als reden wordt 'muzikale meningsverschillen' genoemd. Peterson wordt opgevolgd door Pete Comita. In 1988 keert Tom Peterson weer terug bij Cheap Trick.
 
The Cats komen op 26 Augustus 1972 op een zestiende plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met Vaya Con Dios. Het nummer is geschreven door Larry Russell, Inez James en Buddy Pepper, en door Anita O' Day in 1953 als eerste op de plaat gezet. De uitvoering van Les Paul & Mary Ford staat vanaf 8 Augustus 1953 elf weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Piet Veerman heeft Vaya Con Dios nooit willen opnemen, omdat hij de versie van The Drifters de allerbeste vindt. Uiteindelijk gaat Veerman overstag om Vaya Con Dios toch op te nemen. Patricia Paay en haar zus Yvonne Keeley zijn de achtergrondzangeressen op Vaya Con Dios van The Cats. Omdat de groep het te druk met de live-optredens hebben, wordt de muziek op hun platen sinds 1971 ingespeeld door studiomuzikanten. Vaya Con Dios bereikt op 23 September 1972 de derde plaats in de Nederlandse Top 40.
 
The Pretenders maken op 26 Augustus 1978 hun podium-debuut. De band van popjournaliste Chrissie Hynde speelt in het voorprogramma van The Strangeways. Chrissie Hynde is voormalig journaliste bij New Musical Express. Op 10 Februari 1979 komt de eerste single Stop Your Sobbing binnen in de Britse hitparade en bereikt de 34ste plaats. Stop Your Sobbing is geschreven door Ray Davies voor de eerste LP van zijn groep The Kinks die in 1964 verschijnt. In November 1979 komt de grote doorbraak voor The Pretenders wanneer de single Brass In Pocket vanaf 19 Januari 1980 twee weken in Engeland op de eerste plaats staat.
 
In Amerika gaat op 26 Augustus 1983 de film Merry Christmas, Mr. Lawrence in premiere. In deze film van scriptschrijver Paul Mayersberg en regisseur Nagisa Oshima spelen David Bowie, Tom Conti en Ryuichi Sakamoto de hoofdrollen. Sakamoto is ook verantwoordelijk voor de muziek van de film. Samen met David Sylvian schrijft Sakomoto voor Merry Christmas, Mr. Lawrence het nummer Forbidden Colours, wat later op single wordt uitgebracht. Forbidddden Colours haalt de zestiende plaats in de Engelse hitparade.
 
Op 26 Augustus 1995 overlijdt Ronnie White aan de gevolgen van leukemie. White richt in 1955, samen met Smokey Robinson, op de Northern Highschool in Detroit de groep The Miracles op. Samen schrijven zij in 1965 onder meer My Girl dat een grote hit wordt voor The Temptations. Ronnie White is 57 jaar geworden.
 
Het Conservatorium van Amsterdam maakt op 26 Augustus 2008 bekend dat Anouk gaat lesgeven. De Haagsche zangeres draagt vanaf 1 September 2008 haar kennis over aan studenten van de popopleiding. Anouk zal net als alle andere docenten een tot twee dagen per week meedraaien. Voor het vakgebied zang geeft Anouk zowel groepslessen als individuele cursussen. De vierjarige pop-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam gaat in 2003 van start. Coordinator en oprichter Jack Pisters is een bekende van Anouk. Hij werkt als musical director mee aan de concerten die ze in 2008 geeft in het Arnhemse Gelredome en speelt in 2001 in haar band. Ook haar huidige bandleden zijn direct bij de opleiding betrokken. Toetsenist Thijs Boontjes en bassist Boaz Kroon zijn er student en drummer Oscar Kraal is hoofdvakdocent.
 
Op 26 Augustus 2000 wordt Douglas Allen Woody in zijn hotelkamer in het Queens Motel in New York dood gevonden door een kamermeisje. In een verklaring zegt politiewoordvoerder Madelyne Galindo: "The cause of Woody's death is not immediately known. He was found by a chambermaid in the room at 10:30 a.m. on Saturday. There were no visible signs of trauma and the medical examiner is investigating the cause of death." Later blijkt Woody te zijn overleden aan een overdosis. Douglas Allen Woody wordt geboren in 1956 in Nashville en begint op zijn veertiende bas te spelen. Woody is van 1989 tot 1997 bassist van de her-opgerichte Allman Brothers Band, waarmee hij de vierde bassist is voor deze groep, en de derde die vroegtijdig overlijdt. Met slide-gitarist Warren Haynes en drummer Matt Abts richt hij in 1997 de groep Gov't Mule op. Het trio maakt vijf albums. Op 2 September zou Gov't Mule aan een nieuwe tournee beginnen. Douglas Allen Woody is 44 jaar geworden.
 
Genesis houdt op 26 Augustus 1997 hun nieuwe album Calling All Stations ten doop. De presentatie heeft plaats op een station in Berlijn. Calling All Stations is het eerste album met Ray Wilson als opvolger van Phil Collins. Wilson is gekozen uit honderden kandidaten. Voor Calling All Stations heeft de 28-jarige Schotse zanger drie nummers geschreven. Tijdens de presentatie in Berlijn worden drie nieuwe- en drie oude nummers gespeeld. In November 1997 begint Genesis aan een uitgebreide tournee door de Verenigde Staten.
 
Grace Wing treedt op 26 Augustus 1961 in het huwelijk met Jerry Slick. Jerry is haar buurjongen die op uitnodiging van de moeder van Grace geregeld op bezoek komt. Jerry Slick is gefascineerd door Grace Wing, haar manier van doen, haar intelligentie en haar sarcastische opmerkingen. Uiteindelijk bloeit er iets moois op tussen de twee. Binnen een maand besluiten zij om te trouwen. Na de huwelijksreis naar Hawaii nemen zij hun intrek in een klein appartement in San Diego. Als Grace Slick in 1970 een relatie krijgt met Paul Kantner van Jefferson Airplane, gaat het paar uit elkaar. Op 25 Januari 1971 wordt haar dochter China Wing Kantner geboren. Van 29 November 1976 tot 1994 is Grace Slick getrouwd met Skip Johnson.
 
Van woensdag 26 Augustus t/m zondag 30 Augustus 1970 wordt het Isle Of Wight Festival gehouden. Onder barre weersomstandigheden treden op de eerste dag ondermeer Judas Jump, Kathy Smith, Rosalie Sorrels, David Bromberg, Mighty Baby, Kris Kristofferson en Redbone op.
 
50 Cent klaagt op 26 Augustus 2005 een autodealer aan, omdat deze zijn naam zonder toestemming zou hebben gebruikt. De handelaar plaatst de slogan Just Like 50 Says, vergezeldt van een foto van de rapper in een advertentie voor een Dodge Magnum. Volgens het autobedrijf Gary Barbera Enterprises heeft 50 Cent een radiospotje gemaakt voor een radiostation dat de Dodge als prijs weggeeft. De advertentie geeft het radiospotje weer. Barbera zegt dat vertegenwoordigers van de 29-jarige rapper telefonisch toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de slogan en foto. 50 Cent eist $1 miljoen van de autohandelaar.
 
Het optreden van Bryan Adams in Slane Castle, Ierland op 26 Augustus 2000 wordt door een filmploeg vastgelegd. Opnamen van het concert worden in 2001 op DVD uitgebracht. Een jaar later wordt het concert van Madonna op 26 Augustus 2001 in The Palace of Auburn Hills in Auburn Hills, in Michigan opgenomen. Deze worden in 2002 uitgebracht op DVD als Madonna - Drowned World Tour 2001.
 
De Tilburgse band Wealthy Beggar maakt op 26 Augustus 2005 bekend dat zij er na vijf jaar mee stoppen. Wealty Beggar zit midden in de opnames voor een nieuwe album wanneer het besluit wordt genomen. Gitarist Jordi Nieuwenburg: "De bas en drums waren al opgenomen. Dat is de bodem van de taart. De problemen kwamen met de vulling, er waren te veel smaken. De leden konden het niet eens worden over welke moest overheersen. Dan is het één een band van compromissen worden of er mee ophouden", legt de gitarist uit. Wealthy Beggar heeft tien nieuwe nummers klaar. "Wellicht worden die songs in een nieuw project gebruikt", aldus Nieuwenburg. Concrete plannen heeft de gitarist nog niet. "We hebben net deze strijd gevoerd. We moeten nog vergaderen over waar iedereen precies staat. Het is dan ook niet uitgesloten dat een aantal Wealthy Beggar leden in de toekomst weer samenwerken." Zelf kan Nieuwenburg niet wachten weer op het podium te staan. "Maar voor je een band bij elkaar hebt en een beetje teamspirit hebt opgebouwd, gaat er wel wat tijd overheen. Hoeveel tijd is niet zeker. Ik zeg niet dat het drie jaar zal duren, maar een maand is ook weer zo kort." Op 23 September 2005 wordt in de kleine zaal van 013 in Tilburg het afscheidsconcert van Wealty Beggar gegeven.
 
Het door zanger Reg Presley gezongen Hi Hi Hazel van The Troggs staat vanaf 26 Augustus 1967 twee weken op nummer 39 in de Nederlandse Top 40. Hi Hi Hazel is geschreven door de 25-jarige Ierse componist Phil Coulter en de 28-jarige Schotse tekstschrijver Billy Martin, die al sinds 1965 samenwerken. In 1967 schrijven zij Puppet On A String, waarmee Sandie Shaw voor Groot-Brittannixc3xab het  Eurovisie Songfestival wint. Een jaar later eindigt Cliff Richard als tweede met het door hen geschreven Congratulations. Andere successen van Billy Martin en Phil Coulter zijn ondermeer Thanks van J. Vincent Edwards (1969), My Boy van Richard Harris (19711), Saturday Night van The Bay City Rollers (1975) en Forever And Ever van Slik (1976).
 
Op 26 Augustus 1989 komt C Day van De Confettixe2x80x99s binnen op nummer 24 in de Nederlandse Top 40. Met zijn elfde plaats is C Day de grootste hit in Nederland voor deze Belgische groep rond de producers Dominic Sas en Serge Ramaekers. Peter Renekens is de zanger van De Confetti's. Hij wordt omringd door Marleen, Tania, Hilde en Daniella. Het succes van De Confetti's duurt twee jaar, daarna is het over. Op 29 Januari 1999 komen De Confetti's opnieuw bij elkaar voor een optreden in Het Gevoel Van' van de Belgische commerciele omroep VTM. De groep krijgt de smaak weer te pakken en De Confetti's worden opnieuw opgericht. Op 12 Februari 1999 wordt er aan een tournee door Belgie begonnen die zo'n drie maanden gaat duren. De Confetti's spelen hoofdzakelijk hun oude successen.
 
Op een veiling bij Christies in Londen op 26 Augustus 1993 brengt een originele 4-sporenband met opnamen van The Beatles die begin jaren zestig in de Cavern Club in Liverpool is opgenomen, een recordbedrag van 16.500 pond sterling op.
 
Op 26 Augustus 1967 komt Nowxe2x80x99s The Time van Tee-Set op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Now's The Time is geschreven door toetsenist Hans Van Eijck samen met gitarist Ray Fenwick. Op de B-kant van Now's The Time staat Bring A Little Sunshine, wat door Hans van Eijck alleen is geschreven. De single is geproduceerd door Theo Kuppers, de manager van Tee-Set. In de Hitweek die een dag eerder is uitgekomen staat te lezen dat Theo Kuppers alle leden van Tee-Set, behalve zanger Peter Tetteroo, heeft ontslagen. Volgens hem omdat zij verdovende middelen gebruiken. Peter Tetteroo gaat verder met bassist Franklin Madjid, drummer Joop Blom, toetsenist Jan-Pieter Boekhoorn en gitarist Ferdi Karmelk van de Amsterdamse groep James Mean die meteen wordt opgeheven. Ex-leden Hans van Eijck, Polle Eduard en Ray Fenwick en drummer Martin Hage richten After Tea op. Zij tekenen een platencontract bij Phonogram. Hun eerste single, Not Just A Flower In Your Hair, komt op 21 Oktober 1967 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de elfde plaats. Now's The Time komt tot een dertiende positie.
 
Tijdens het drie dagen durende popfestival dat van 26 t/m 28 Augustus 1977 in het Engelse Reading wordt gehouden treedt de Nederlandse Golden Earring op naast groepen als Uriah Heep, Thin Lizzy, The Sensational Alex Harvey Band, Eddie & The Hot Rods, Aerosmith, The Doobie Brothers, Hawkwind, The Racing Cars, Graham Parker & The Rumour, The Enid, No Dice en Frankie Miller's Full House. Het festival wordt voor de zeventiende keer georganiseerd. Een jaar later, op 26 Augustus 1978, de tweede dag van het Engelse Reading Festival, treden ondermeer The Motors, Status Quo, Lindisfarne, Spirit en Greg Khin op. Voor The Motors is het hun laatste optreden. De groep wordt ontbonden.
 
10CC maakt op 26 Augustus 1973 hun podium-debuut in de Douglas Palace Lido op het eiland Man. 10CC bestaat uit vlnr Lol Creme, Eric Stewart, Kevin Godlet en Graham Gopuldman. Eric Stewart is medio jaren zestig lid van The Mindbenders die als begeleidingsgroep van Wayne Fontana en op eigen kracht hits hebben als Game Of Love (met Fontana) en A Groovy Kind Of Love. Graham Gouldman is als componist verantwoordelijk voor klassiek geworden sixties-nummers als For Your Love, Heart Full Of Soul (Yardbirds), No Milk Today (Herman's Hermits), Look Through Any Window en Bus Stop (Hollies). Na een periode als stafcomponist bij een Amerikaanse uitgeverij en een geflopte soloplaat, (The Graham Gouldman Thing) wordt hij samen met Stewart aandeelhouder in de Strawberry Studio in Manchester. De kunstacademiestudenten Kevin Godley en Lol Creme zijn daar regelmatige klanten. Terwijl Gouldman in de Verenigde Staten nog wat zaken afhandelt nemen Stewart, Godley (drums/zang) en Creme (gitaar/zang) onder de naam Hotlegs de single Neanderthal Man op, een grote hit in de zomer van 1970. Inderhaast wordt het album Think School Stinks samengesteld uit opnamen die de muzikanten voor zichzelf hebben gemaakt. In 1971 begeleidt en produceert het kwartet Neil Sedaka op zijn comeback Solitaire en spacehippie Ramases op het album Space Hymns. Het jaar daarop verkoopt de groep het nummer Donna aan platenbaas Jonathan King, die de groepsnaam 10CC (de gemiddelde hoeveelheid menselijk sperma bij een zaadlozing) verzint. Tot veler verbazing volgen meer hits in de vorm van Rubber Bullets - wegens verwijzingen naar de situatie in Noord-Ierland geboycot door de BBC - en The Dean And 1. Al snel blijkt dat 10CC een volwassen band is, die met perfecte popsongs en vier karakteristieke leadzangers The Beach Boys en The Beatles naar de kroon steekt.


Muziek Jarige Op 26 Augustus

1940: Nik Turner - Hawkwind Zanger/Saxofoon
1941: Chris Curtis - The Searchers Drums († 1 Maart 2005)
1942: Vic Dana - Zanger USA
1946: Valerie Simpson - Ashford & Simpson Zangeres
1948: Jet Black (Brian Duffy) - The Stranglers Drummer
1950: Bill & Dick Cowsill - The Cowsills
1952: Billy Rush - Southside & The Asbury Jukes Gitaar
1954: Michael Chetwood - T'Pau Toetsen
1957: John O'Neill - The Undertones Gitaar.
1957: Dr. Alban (Alban Uzoma Nwapa) - Rapper Nigeria
1959: Danny White - Matt Bianco Zanger
1965: Annie Holland - Elastica Bas
1966: Shirley Manson - Garbage Zangeres
1966: Dan Vickrey - The Counting Crows Gitaar
1967: Jeff Tweedy - Wilco Gitaar
1969: Adrian Young - No Doubt Drums
1972: Jim De Groot - Zanger Nederland

1 opmerking:

  1. Laura Branigan wordt in Juli 1952 geboren in Mount Kisco, New York, Laura Branigan is 52 jaar geworden.
    https://se.pinterest.com/born53/

    BeantwoordenVerwijderen