Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 25 Augustus

Op 25 Augustus 1973 komt Golden Earring op een zestiende plaats de Nederlandse Top 40 binnen met Radar Love. Vanaf 15 september 1973 staat de single drie weken op de eerste plaats. Na Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong uit 1968 en Back Home uit 1970 is Radar Love de derde single van Golden Earring die de eerste plaats haalt. Ook internationaal is Radar Love een grote hit. In West-Duitsland is de single goed voor een vijfde plaats. In Engeland komt Radar Love op zeven terecht, en in Amerika wirdt de dertiende plaats bereikt. Inmiddels zijn er meer dan 500 versies van Radar Love uitgebracht. In het nummer Rockin' Horse van de groep Bad English (met ondermeer zanger John Waite van The Babys) wordt zelf over Radar Love gezongen: "Underneath the Spanish moon, Golden Earring's on the radio, Radar Love is coming through".

Madonna geeft op 25 en 26 Augustus 1987 twee concerten in De Kuip in Rotterdam. 96.000 fans komen op de optredens in het kader van de Who's That Girl wereldtournee af. Het is voor Madonna de eerste dat zij optreedt Feyenoordstadion.

Op 25 Augustus 1979 staat Ian Gillan, de ex-zanger van Deep Purple, op het Reading Rock Festival. Het concert wordt door de BBC uitgezonden. Twintig jaar later verschijnen de opname's alsnog op een dubbel CD. Het Reading Rock concert is op deze CD aangevuld met opname's van twee concerten in The Paris Theater in Londen van 27 Maart 1980 en 9 September 1980. Ian Gillan wordt tijdens al deze concerten bijgeleidt door: Bernie Torme (gitaar), Colin Towne (Toetsen), John McCoy (bas) en Mick Underwood (drums). Smoke On The Water is het enige Deep Puple nummer wat nog voorkomt in de set list.

In de Nederlandse Top 40 van 25 Augustus 1984 komen twee singles binnen die het tot de eerste plaats brengen. Careless Whisper, de eerste solosingle van George Michael van Wham!, komt binnen op negentien en I Just Called To Say I Love You van Stevie Wonder maakt op dertig zijn entree. Careless Whisper staat vanaf 8 september 1984 vijf weken aan de top waarna Stevie Wonder op 13 oktober 1984 voor drie weken de koppositie overneemt. I Just Called To Say I Love You heeft hij geschreven voor de soundtrack van de film The Woman In Red van Gene Wilder.

The Monkees geven vanaf 25 Augustus 1967 drie openlucht concerten in Seattle, Portland (26 Augustus) en Spokane (27 Augustus). De concerten worden door producer Chip Douglas en technicus Hank Cicalo opgenomen om te gebruiken voor een live-album. Het aanwezige publiek schreeuwt echter zo hard dat de opnamen niet gebruikt kunnen worden. The Monkees worden op het podium begeleid door Kim Capli (drums), Dom DeMieri (gitaar) en Bobby Dick (basgitaar).

Kiss geeft op 25 Augustus 1977, de 28ste verjaardag van bassist Gene Simmons, het eerste van drie optredens in het Los Angeles Forum. De shows worden opgenomen, en worden later uitgebracht op de dubbel-LP Kiss Alive II. Op dit album staan ondermeer: Detroit Rock City, King Of The Night Time World, Ladies Room, Makin' Love, Love Gun, Calling Dr. Love, Christine Sixteen, Shock Me, Hard Luck Woman, Tomorrow And Tonight, I Stole Your Love, Beth, God Of Thunder, I Want You, Shout It Out Loud. Naast de live-tracks staan er ook nog vijf nieuwe studio-opnamen op Kiss Alive II: All American Man, Rockin' In The USA, Larger Than Life, Rocket Ride en Any Way You Want It. Kiss Alive II komt op 26 November 1977 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt de zevende plaats.

Tijdens het jaarlijkse Reading & Leeds Festival in Schotland zijn vanaf 25 Augustus 2000 drie dagen lang optredens te zien van ondermeer The Stereophonics, Blink 182, Placebo, Pulp, Rage Against The Machine, Gomez, Limp Bizkit, Embrace, Oasis, Primal Scream, The Foo Fighters, The Bluetones, Muse, Eminem, Beck, en The Wannadies.

The Police komt op 25 Augustus 1979 op nummer 24 binnen in de Nederlandse Top 40 met Can't Stand Losing You. Na So Lonely, dat begin 1979 niet hoger is gekomen dan 31 en Roxanne die in Juli 1979 op 21 blijft steken is Can't Stand Losing You met een negende plaats de eerste Top 10 single voor The Police in Nederland. Alle drie de nummers zijn afkomstig van Outlandos D'Amour, het debuutalbum van The Police dat in November 1978 is uitgekomen.

Op 25 Augustus 1964 bereikt A Hard Day's Night van The Beatles de gouden status in Amerika. A Hard Day's Night is op 18 Juli 1964 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en staat vanaf 1 Augustus 1964 twee weken op de eerste plaats. A Hard Day's Night is de derde gouden single voor The Beatles in Amerika. The Beatles worden achttien keer onderscheiden met het edelmetaal. The Long And Winding Road is in 1970 hun laatste Amerikaanse gouden single.

Eva Narcissus Boyd bewijst op 25 Augustus 1962 dat nummer 1 hits op allerlei manieren tot stand kunnen komen, wanneer ze als Little Eva de hoogste plaats van de Billboard Hot 100 haalt, met The Loco-Motion. Het nummer is geschreven door het schrijversduo en echtpaar Carole King en Gerry Goffin, op wiens dochter Louise, de zelf nog minderjarige Eva regelmatig past. Het idee voor The Loco-Motion ontstaat als Carole King de babysitter een paar danspasjes ziet doen die lijken op de beweging van een trein. Ze laat Eva een demo van het nummer inzingen, die door voor Brill Building baas Don Kirschner goed genoeg blijkt te zijn om op plaat uit te brengen. In eerste instantie wordt het nummer aangeboden aan Dee Dee Sharp, bekend van de hit Mashed Potatoes) maar die bedankt voor de eer, waarna Eva alsnog het nummer mag inzingen.

Een nog relatief onbekende Elton John maakt op 25 Augustus 1970 zijn Amerikaanse podium debuut, met een optreden in The Troubadour Club in Los Angeles, waar hij door een enthousiaste Neil Diamond wordt aangekondigd. Het door hem geschreven Border Song is tien dagen eerder in de Billboard Hot 100 binnen gekomen, maar blijft steken op de 92ste plaats. De grote doorbraak volgt pas een half jaar later met Your Song. Precies vijf jaar na zijn Amerikaans live-debuut staat Elton John op maandag 25 Augustus 1975 weer in de Troubadour in Los Angeles. Hij speelt er drie avonden. De opbrengt van de concerten gaat naar een goed doel.

In Reading, Schotland begint op 25 Augustus 1978 de eerste dag van het drie dagen durende popfestival. Optredende artiesten zijn ondermeer The Jam, Sham 69, The Pirates, The New Hearts en Ultravox.

Robert Paul komt op 25 Augustus 1984 op de 40ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Heb Ik Daar M'n Schoenen Voor Gepoetst!. De imitator kruipt daarvoor in de huid van Sjef van Oekel. Heb Ik Daar M'n Schoenen Voor Gepoetst! bereikt op 1 September 1984 de 33ste plaats als hoogste notering. Naast Sjef van Oekel imiteert Robert Paul op deze single ook nog Herman van Veen, Ben Cramer, Andre Hazes en Frank Sinatra. Robert Paul zingt aangepaste teksten op Hilversum III, Desiree, Een Beetje Verliefd en New York New York.

Op 25 Augustus 2001 stort een Cessna 402 vliegtuig, kort na de start, neer in de Bahamas. Een van de slachtoffers is de zangeres Aaliyah, die onderweg naar huis is, nadat ze op de Bahamas een video heeft opgenomen ter promotie van haar nieuwe single Rock The Boat. Na een onderzoek dat ruim een jaar duurt blijkt dat de piloot die het vliegtuig bestuurde niet de toestemming en de opleiding had om dit type vliegtuig te besturen. Ook blijkt dat de piloot op het moment van het ongeluk alcohol en drugs in zijn lichaam heeft, en bovendien is het toestel niet geschikt om 9 personen te vervoeren en kon het niet vliegen met het gewicht van de bagage die het toestel op dat moment droeg. Aaliyah's onverwachte dood heeft een groot effect op haar familie, haar vrienden (waaronder Timbaland en Missy Elliott) en de muziekindustrie. Alom werd Aaliyah geprezen vanwege haar talent. De single Rock The Boat wordt een postume hit. In 2002 wordt een herdenkingssingle, Miss you opgenomen door onder anderen Missy Elliott, Lil' Kim, Toni Braxton en DMX. Het is de bedoeling dat Aaliyah de echtgenote van Harold Perrineau Jr. zou spelen in de twee opvolgers van The Matrix. Haar rol is overgenomen door Nona Gaye. Aaliyah ligt begraven op de begraafplaats Ferncliff in Hartsdale, New York. Aaliyah (= Swahili voor De Hoogste) is 22 jaar geworden.

De Belgische groep Clouseau geeft op 25 Augustus 1990 een optreden in De Oosterpoort in Groningen. De show wordt door Veronica-televisie opgenomen. Het bij deze gelegenheid gespeelde nummer Verlangen verschijnt een maand later als bonustrack op de CD-single Heel Alleen. Deze single komt op 29 September 1990 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op Heel Alleen bereikt op 13 Oktober 1990 de dertiende plaats.

Op 25 Augustus 1979 komt Willem van Willem Duyn binnen op een 38ste plaats in de Nederlandse Top 40. Willem staat elf weken in de lijst en bereikt de vijfde plaats. Het nummer is een "vrije" vertaling van Joost Nuissl van Darling van Frankie Miller uit 1978. Willem Duyn is in 1971 bekend geworden als Big Mouth. Samen met Sjoukje 't Spijker vormt hij het duo Mouth & McNeal. Met How Do You Do hebben zij in 1972 een Top 10-hit in Amerika. In april 1974 zingen Mouth & McNeal de Nederlandse inzending naar het Eurovisie Songfestival. Hun Ik Zie Een Ster eindigt als derde. ABBA wint deze finale met Waterloo. Na de breuk tussen Mouth & MacNeal gaat Willem Duin met Ingrid Kupp verder als Big Mouth & Little Eve. Samen krijgen zij drie kinderen. Willem Duyn overlijdt op 4 December 2004 in zijn woonplaats Roswinkel in Drente aan een hartstilstand. Willem Duyn is 67 jaar geworden.

Doug Stegmeyer, ondermeer bassist bij Billy Joel, Hall & Oates en The Carpenters, maakt op 25 Augustus 1995 met een schot door zijn hoofd een eind aan zijn leven. Doug Stegmeyer is 43 jaar geworden.

Orkestleider en componist Stan Kenton overlijdt, na een langdurig ziekbed, op 25 Augustus 1979 in Hollywood. Stanley Newcomb Kenton wordt op 5 December 1912 geboren in Wichita, Kansas en wordt in de jazzmuziek sinds 1941 algemmen beschouwd als vertegenwoordiger van de "progressive style". Hoewel jazz muziek eigenlijk zijn domein is, is zijn invloed op de rock muziek duidelijk hoorbaar in de blaassectie van de eerste opnames van de groep Chicago. Zijn verzamelde werken worden tegenwoordig beheerd door de Universiteit van Noord Texas, die ze in Kenton's testament krijgt toegewezen. De collectie bestaat uit meer dan 2000 manuscripten. Stan Kenton is 67 jaar geworden.

Op 25 Augustus 1977 wordt Wings, de derde single van Ringo Starr's album Ringo's Rotogravure, uitgebracht. Wings wordt geen hit. Met de carriere van de ex-drummer van The Beatles gaat het toch al niet zo goed in de jaren zeventig. Starr vecht al een paar jaar tegen zijn alcoholverslaving. Daarnaast wordt hij veel gezien met party-animal Keith Moon. Nadat die in September 1978 overlijdt, probeert Ringo Starr zijn leven weer in goede banen te leiden.

Vanaf 25 Augustus 2006 ligt de vernieuwde editie van One Way Wind - De Geschiedenis Van De Palingsound in de boekenwinkel. Palingsound is een kreet die in de jaren 60 van de vorige eeuw is bedacht door Willem van Kooten, destijds discjockey bij de piraten-zeezender radio Veronica. Aan deze nieuwe editie zijn zestien pagina's toegevoegd waarin de belangrijkste feiten van de Volendamse popgeschiedenis van 1999 t/m 2006 vermeld zijn. Bij deze nieuwe uitgave zijn een CD en DVD bijgesloten met een overzicht van De Palingsound. Hierop niet alleen de bekende beelden van The Cats en BZN maar ook Maribelle, Canyon. Leftside en Next One zijn hierop te zien. De eerste uitgave van het door Johan Tol en Michel Veerman geschreven One Way Wind - De Geschiedenis Van De Palingsound is in 1999 gepubliceerd.

Snoop Doggy Dogg wordt op 25 Augustus 1993, in Los Angeles, vrijgelaten op een borgtocht van 1 miljoen dollar, nadat hij eerder op de dag samen met zijn bodyguard McKinley Lee is aangehouden wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Philip Woldermariam, een Ethiopische immigrant die vermoedelijk lid is van The By Yerself Gang, een beruchte straatbende in Los Angeles. Lee en Dogg zeggen te hebben gehandeld uit zelfverdediging nadat Woldermariam een vuurwapen op hen had gericht. In Februari 1996 wordt hij vrijgesproken, omdat de jury tijdens een zes dagen durend beraad niet tot een eenduidig oordeel kan komen.

Vanaf 25 Augustus 1986 ligt het album Graceland van Paul Simon in de platenwinkel. Voor de opnamen is Paul Simon ondermeer naar Zuid-Afrika geweest om daar samen met Ladysmith Black Mambazo de nummers Gumboots, Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes op te nemen. In de titelsong Graceland verzorgen The Everly Brothers de achtergrondvocalen. Graceland komt op 13 September 1986 op een 9e plaats de Nederlandse LP Top 75 binnen. Vanaf 18 Oktober 1986 staat Graceland 22 (!) weken op de eerste plaats. De single You Can Call Me Al staat vanaf 15 November 1986 drie weken op tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Graceland krijgt in Amerika een Grammy Award als Album Van Het Jaar.

Op 25 Augustus 1984 begint in het East Kilbride Country Park in Kilbride in Schotland een twee daags popfestival. Optredende bands zijn ondermeer: The Armoury Show, Fiction Factory, Nazareth, The Bluebells, Heavy Pettin' en H2o.

Take That begint op 25 Augustus 1994 aan een uiterst succesvolle tournee door Engeland. Alle 36 de concerten zijn compleet uitverkocht, waaronder 3 dagen in de SEC in Glasgow en negen dagen in de Wembley Arena in Londen.

Op 25 Augustus 1999 maakt Paul McGuigan bekend dat hij Oasis gaat verlaten. De bassist is daarmee het tweede lid wat de Britse band in korte tijd verlaat, eerder is slaggitarist Paul 'Bonehead' Arthurs al vertrokken,die na een hectisch leven van zes jaar wel eens wat anders wil. Ook Paul McGuigan is opgestapt omdat hij geen zin meer heeft in de promotieverplichtingen die het nieuwe album, Standing On The Shoulders Of Giants, met zich mee brengt. De broertjes Gallagher kondigen aan beslist door te gaan. 'We moeten wel. We zijn hartstikke blut.' Standing On The Shoulder Of Giants wordt uiteindelijk zonder Bonehead en McGuigan opgenomen. Noel Gallgher over het vertrek van bassist Paul McGuigan: "It's hardly Paul McCartney leaving The Beatles."

In Hitweek van 25 Augustus 1967 staat te lezen dat manager Theo Kuppens gitarist Ray Fenwick, toetsenist Hans van Eijck, bassist Polle Eduard en drummer Tinus heeft ontslagen als leden van Tee-Set. Volgens Theo Kuppens gebruiken zij verdovende middelen waardoor zij niet in staat zijn om op te treden. Peter Tetteroo gaat verder met bassist Franklin Madjid, drummer Joop Blom, toetsenist Jan-Pieter Boekhoorn en gitarist Ferdi Karmelk van de Amsterdamse groep James Mean die meteen wordt opgeheven. Hans van Eijck, Polle Eduard en Ray Fenwick en drummer Martin Hage richten After Tea op. Zij tekenen een platencontract bij Phonogram. Hun eerste single, Not Just A Flower In Your Hair, komt op 21 oktober 1967 binnen in de Nederlandse Top 40. Hij bereikt de elfde plaats. Now's The Time is de laatste single van Tee-Set waarop Hans van Eijck, Polle Eduard en Ray Fenwick zijn te horen. Deze plaat komt op 26 augustus 1967 binnen in de Nederlandse Top 40. Now's The Time blijft op dertien steken.

Op 25 Augustus 1990 komt het nummer Ritmo De La Noche in twee verschillende versies de Nederlandse Top 40 binnen. Op de 33ste plaats is het Mystic en op de 21ste plaats is het de uitvoering van Chocolate. De versie van Mystic bereikt op 8 September 1990 de 24ste plaats en de versie van Chocolate de achtste. Ook op 8 September 1990 komt een derde versie, die van de groep Lorca binnen in de Top 40. Ritmo De La Noche van Lorca bereikt een 29ste plaats als hoogste notering.

Rob Fisher overlijdt op 25 Augustus 1999 aan de complicaties die optreden na een maagoperatie, hij lijdt al enkele jaren aan kanker. Rob Fisher wordt op 5 November 1959 in New Cheltenham in Gloucestershire, Engeland geboren. In 1979 richt Rob samen met zanger Pete Byrne de groep Neon op (later Naked Eyes) die een paar kleine hitjes heeft met de Burt Bacharach covers: Always Something There To Remind Me en Promoses Promises. Eind jaren 80 begint hij samen met Simon Climie de groep Climie Fisher, die in 1988 een grote hit heeft met Love Changes Everything. Naast Climie Fisher doet Rob Fisher ook veel sessiewerk, oa voor: The Alarm, The Communards, Billy Ocean, en Rick Astley. De laatste jaren werkt Fisher weer samen met zijn oude partner Peter Byrne, en werken ze beide aan een nieuwe Naked Eyes album. Rob Fisher is 39 jaar geworden.

Op 25 Augustus 1995 begint het drie dagen durende Reading Festival in Schotland met optredens van ondermeer The Smashing Pumpkins, Green Day, Hole, Teenage Club, Beck en dEUS. Een dag later zijn er optredens van Bjork, Paul Weller, The Boo Radleys, Corduroy en Skunk Anansie op het podium. Het festival wordt op 27 Augustus 1995 afgesloten met optredens van ondermeer. Soundgarden, Pavement, Munhoney, Buffalo Tom, White Zombie, No Fix en Neil Young.

Henry McCullough verlaat op 25 Augustus 1973 de groep Wings. De gitarist heeft dan twee jaar bij de groep van Paul McCartney gespeeld. McCullough speelt onder meer de gitaar-solo in My Love, een grote hit in Juli 1973. Later maakt Henry McCullough nog een solo-album. Deze plaat wordt op het Dark Horse-label van George Harrison uitgebracht. Eind 1979 wordt Henry McCullough gitarist in de begeleidingsband van Eric Burdon. In April 2003 is hij één van de gasten op de jaarlijkse Beatlesdag in Nederland.

Vanaf 25 Augustus 1967 ligt Hole In My Shoe van Traffic win de platenwinkel. De opvolger van Paper Sun (Steve Winwood en Jim Capaldi) is geschreven door Dave Mason, die het nummer ook zingt. Paper Sun, met op de B-kant Smiling Phases is uitgebracht door Island Records en geproduceerd door Jimmy Miller. Diens dochtertje is met een parlando op de plaat te horen. Hole In My Shoe komt op 6 September 1967 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de tweede plaats. In Nederland komt de single tot een 13de plaats. Ondanks dat het de grootste hit voor Traffic is, is de groep er niet echt blij mee. Jim Capaldi over Hole In My Shoe: "Yes, it was a hit, number 2, the biggest single really that Traffic had. Paper Sun was a number 4 hit. But, it was total bubblegum and that had nothing to do with what me, Steve and Chris were into. Dave (mason) went away and when he came back he wrote Feeling Alright and that was much better." In 1984 wordt Hole In My Shoe opnieuw een nummer 2-hit in Engeland in de uitvoering van Neil uit de tv-serie The Young Ones, een rol van acteur Nigel Planer.

Op 25 Augustus 1973 raakt Butch Trucks, drummer van The Allman Brothers Band, betrokken bij een verkeersongeluk in Macon in Georgia. Trucks moet met een gebroken been naar het ziekenhuis. Dezelfde dag komt Ramblin' Man van The Allman Brothers Band de Amerikaanse Hot 100 binnen. Het door gitarist Dickey Betts geschreven nummer wordt de enige Top 10-hit van de groep. Op 13 Oktober 1973 bereikt Ramblin'Man de tweede plaats.

Never Gonna Give You Up van Rick Astley wordt op dinsdag 25 Augustus 1987 uitgebracht. Never Gonna Give You Up is op 6 December 1986 opgenomen in de studio van Stock, Aitken & Waterman in Londen. Zij hebben de plaat ook voor de dan 20-jarige zanger geschreven en geproduceerd. Op 12 September 1987 komt Never Gonna Give You Up de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 10 Oktober 1987 staat de single vier weken op de eerste plaats. Rick Astley (Richard Paul Astley van 6 Februari 1966) zingt al in een bandje wanneer hij wordt ontdekt door de Britse producer Peter Waterman, die hem overhaald om bij de studio van Stock, Aitken & Waterman te komen werken. Bij SAW werkt Astley aanvankelijk als schoonmaker, maar tegelijkertijd wordt hij klaargestoomd voor een carriere in de muziek. Zijn eerste solosingle Never Gonna Give You Up wordt direct een nummer 1-hit in onder meer Groot-Brittannie, de Verenigde Staten en Nederland. Onder begeleiding van Stock, Aitken & Waterman scoort Rick Astley eind jaren '80 de ene wereldhit na de andere. Rond 1990 breekt Rick Astley met Stock, Aitken & Waterman. Hij scoort in 1991 nog één grote hit met Cry For Help. Sindsdien is niet veel meer van hem vernomen. In 2004 gaat het gerucht dat hij aan een comeback bezig is, maar ook daar wordt weing meer van vernomen.

Op 25 Augustus 2001 komt Flight 643 van DJ Tiesto op een 30ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Flight 643 is de eerste hit voor de 22-jarige als Tijs Verwest geboren DJ Tiesto en bereikt op 15 September 2001 de achtste plaats. In 2002, 2003 en 2004 wordt DJ Tiesto uitgeroepen tot beste club-deejay ter wereld. Op 27 februari 2002 ontvangt hij de Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs voor jong talent van Stichting Conamus.

In de woning van zijn broer Ebe in Groningen, overlijdt op 25 Augustus 1995 zanger Arnie Treffers aan de gevolgen van longkanker. Arnie begint zijn muzikale loopbaan bij de groep Moan in Arnhem. Bij wijze van grap hebben zij een rock'n'roll-act als Long Tall Ernie & The Shakers. Het publiek vindt het prachtig! In 1972 wordt de groep Moan opgeheven en verschijnt Kiss Me Baby als eerste single van Long Tall Ernie & The Shakers. Do You Remember is de grootste hit van de groep. Die staat vanaf 8 Oktober 1977 vier weken bovenaan in de Nederlandse Top 40. Behalve Long Tall & The Shakers verleent Arnie Treffers zijn medewerking aan tal van andere projecten. Onder het pseudoniem van Kelly werkt hij mee aan de eerste, zeer succesvolle cd van Zinatra. Deze groep is eigenlijk een idee van Arnie Treffers samen met Ron Lieberton. Het album Rhytm & Booze van GT Walls wordt compleet door Arnie Treffers ingezongen. Met Reg Presley schrijft Treffers een nummer geschreven voor de Troggs genaamd, Every Little Thing. Arnie Treffers is 48 jaar geworden.

Vanaf 25 Augustus 1986 ligt het album Graceland van Paul Simon in de platenwinkel. Voor de opnamen is Simon ondermeer speciaal naar Zuid-Afrika geweest. Samen met Ladysmith Black Mambazo neemt hij daar onder meer Gumboots, Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes op. In de titelsong Graceland verzorgen The Everly Brothers de achtergrond-vocalen. De single You Can Call Me Al bereikt in November 1986 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Het album krijgt een Grammy Award als Record Of The Year.

Na jaren van geruchten staan op 25 Augustus 1994 dan eindelijk Jimmy Page en Robert Plant van Led Zeppelin weer samen op het podium voor een concert voor de MTV Unpugged serie. Het reunie-optreden van Robert Plant en Jimmy Page wordt op 12 Oktober 1994 als Unledded op MTV uitgezonden. De uitzending valt precies samen met de geboortedag van Aleister Crowley, waarvan Jimmy Page een groot fan van is, de occultist is op 12 Oktober 1875 geboren. Naast de bekende nummers spelen Page en Plant ook drie nieuwe nummers: Yallah (wat later als nieuwe titel The Truth Explodes krijgt), Wah Wah en Wonderful One. Page en Plant worden bijgestaan door vier muzikanten uit Marrakech: Brahim El Balkani, Hassan El Arfaoui, El Mahjoub El Mathoun en Abdelhak Eddahmane, een Egyptisch ensemble en het London Metropolitian Orchestra. Robert Plant wordt bijgestaan door de Indiase zangeres Najma Akhtar, ondermeer in het nummer The Battle Of Evermore, waar zij de rol van zangeres Sandy Denny overneemt. Met Najma Akhtar is Robert Plant van 1994 tot 1996 ook getrouwd geweest. Unledded is tot dan toe het best bekeken programma in de MTV Unplugged-serie die op 13 Mei 1991 is gestart met een optreden van Paul McCartney. Unledded verschijnt in Oktober 2004 op DVD.

Op 25 Augustus 1982 bereikt het album Mirage van Fleetwood Mac de gouden status in Amerika. Mirage, uitgebracht door Warner Records, is op 17 Juli 1982 de Billboard-albumlijst binnengekomen. Vanaf 7 Augustus 1982 staat Mirage vijf weken op de eerste plaats. In Nederland is het album goed voor een vierde plaats in de LP Top 50. Op Mirage staan de volgende nummers: Love In Store, Can't Go Back, That's Alright, Book Of Love, Gypsy, Only Over You, Empire State, Straight Back, Hold Me, Oh Diane, Eyes Of The World en Wish You Were Here.

Jack Nitzsche overlijdt op 25 Augustus 2000 in het Queen Of Angels Hospital in Hollywood aan de gevolgen een hartaanval. Bernard Alfred ('Jack') Nitzsche wordt op 22 April 1937 in Chicago geboren, en vertrekt op jonge leeftijd naar Los Angeles om Jazz saxofonist te worden. In Los Angeles ontmoet hij Sonny Bono (later Sonny & Cher). Samen met Sonny Bono schrijft hij in 1963 het nummer Needles And Pins voor Jackie DeShannon. Haar versie haalt de 84-ste plaats in de Amerikaanse Hot 100. In 1964 wordt Needles And Pins een grote hit in de uitvoering van The Searchers. Jack Nitzsche is in de jaren zestig verantwoordelijk voor de arrangementen in The Wall Of Sound van Phil Spector. Daarnaast heeft hij ondermeer gearrangeerd voor Frankie Laine, Doris Day, Tim Buckley, Bobby Darin, Sonny & Cher en Tim Buckley. Ook arrangeert hij in 1966 het nummer Expecting To Fly van Neil Young voor de groep Buffalo Springfield. Hij speelt piano op Let's Spend The Night Together van The Rolling Stones. Nitzche is ook verantwoordelijk voor de muziek van een groot aantal films, waaronder: Performance, One Flew Over The Cuckoos Nest, Cruising, Blue Collar, Hardcore, Cutter's Way, Starman, Stand By Me, The Hot Spot, Indian Runner en The Crossing Guard. Jack Nitzche laat zijn vrouw Garcia Ann May en zoon Jack Nitzsche Jr. achter, en is 63 jaar geworden.

In augustus 1959 staat Eddie Cochran enkele dagen in de Gold Star Recording Studio in Hollywood voor plaatopnamen. Op 25 Augustus 1959 worden Guybo, Lovin' I'm Wastin', Itty Bitty Betty, Bad Baby Doll, Chicken Shot Blues, Eddie's Blues en Milk Cow Blues opgenomen. Eddie Cochran wordt tijdens deze opname begeleidt door Darry Weaver, Conny 'Guybo' Smith, Dave Shriver, Gene Ridgio en John Stivers.

Op 25 Augustus 1973 treedt Bobby Darin op in het Las Vegas Hilton. Het blijkt zijn laatste concert te zijn, want op 20 December 1973 overlijdt Bobby Darin tijdens zij tweede hartoperatie. Bobby Darin wordt op 14 Mei 1936 in de Bronx in New York als Walden Robert Cassatto geboren, en is wellicht het veelzijdigste talent uit de Rock 'n' Roll periode. In 1956 neemt Bobby Darin zijn eerste plaatje op als zanger is van groep The Jaybirds. Drie jaar later wint hij een Grammy Award in de categorie Beste Nieuwkomer. Zijn versie van Mack The Knife, uit de Driestuiveropera van Bertolt Brecht en Kurt Weill, is in Amerika de bestverkochte single van 1959. Naast zanger is Bobby Darin ook een verdienstelijk songschrijver, pianist, arrangeur en filmacteur. Hij speelt in films als Pepe, Too Late Blues, The Longest Day, Come September en If A Man Answers. Voor beide laatstgenoemde films schrijft Darin ook de muziek. Zijn muzikale hoogtepunt bereikt Bobby Darin aan het eind van de jaren vijftig met hitsingles als Splish Splash, Queen Of The Hop en Dream Lover. Op 1 December 1960 trouwt Bobby Darin met de actrice Sandra Dee, met wie hij samen speelt in de film Come September. Het paar krijgt een zzon, Dodd Mitchell Darin (16 Dec, 1961) en gaat op 7 Maart 1967 weer uit elkaar. In de jaren zestig begint Darin onmiskenbaar Sinatra te imiteren in hits als Beyond The Sea, een vertaling van het door Charles Trenet geschreven chanson La Mer. In 1966 maakt Darin nog een come-back met het Tim Hardin-nummer If I Were A Carpenter, dat over de hele wereld een hit wordt. Het liedje is speciaal voor hem geschreven. Als dank heeft Bobby Darin voor Tim Hardin het nummer Simple Song Of Freedom gecomponeerd. Die komt niet hoger dan de vijftigste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland bereikt Simple Song Of Freedom van Tim Hardin in de lente van 1970 de vijftiende plaats in de Top 40. Bobby Darin is 37 jaar geworden.

Met zijn kinderen Pervis, Cleotha, Yvonne en Mavis zingt Roebock 'Pops' Staples in The Staple Singers. De groep heeft met I'll Take You There in 1972 een nummer 1-hit in Amerika. In 1975 bereikt Let's Do It Again de top van de Amerikaanse hitparade. Als eerbetoon wordt op 25 Augustus 1989 deze dag in Chicago uitgeroepen tot Pops Staples Day. Roebuck 'Pops' Staples is op 19 December 2000 op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval overleden.

Op zondagmiddag 25 augustus 1974 wordt van twee tot vier uur op Radio Noordzee Internationaal de laatste Soulshow van Ferry Maat uitgezonden. Een week later is het mer RNI afgelopem, omdat een dag later in Nederland een anti-zeezenderwet in werking treedt. Ferry Maat verhuist naar de TROS, waar hij vanaf 3 Oktober 1974 zijn Soulshow presenteert op donderdagavond via Hilversum 3. Na Hilversum 3 is de Soul Show in de loop der jaren achtereenvolgens te beluisteren bij Radio 10, Radio 538 en tegenwoordig iedere zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur bij Radio Veronica. Begin Januari 2006 krijgt Ferry Maat te horen dat hij wordt onderscheiden met een Gouden Harp. Maat ontvangt deze oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek met zijn radioprogramma de Soulshow. Het is de eerste keer dat een DJ een Gouden Harp krijgt. De Gouden Harp wordt in Februari 2006 aan Ferry Maat uitgereikt tijdens het Harpen Gala. In een reaktie laat Ferry Maat weten: "De laatste jaren ben ik er wel steeds meer achter gekomen dat de huidige generatie dance-dj's en producers de Soulshow nog steeds hoog heeft zitten. Dat verbaasde me en daarom is deze prijs een geweldige verrassing voor me. Ik hoop dat ik in de Soulshow de komende jaren bij Radio Veronica weer veel nieuwe producties kan signaleren en dat we daarnaast de band met het verleden kunnen vasthouden".

Los Angeles komt op 25 Augustus 1973 op nummer 29 de Nederlandse Top 40 binnen met de single Malaguena. Op de B-kant van Malaguena staat het nummer Mas Cerca De Dios. Producer van beide nummers is Hans Vermeulen, wiens groep Sandy Coast voor de begeleiding van Los Angeles zorgt. Volgens de overlevering heeft Hans Vermeulen dit Spaanse trio in Den Haag ontdekt waar zij als straatmuzikanten de kost proberen te verdienen. La Malaguena is in 1928 geschreven door de Cubaanse componist Ernesto Lecuona (1896-1963). Hij is ook de eerste die het opneemt. In ons land is vooral de versie van Trio Los Paraguayos uit 1955 bekend. Tobi Rix maakt in ditzelfde jaar een parodie op La Malaguena als Malle Vent Ja!.

Vanaf 25 Augustus 1975 ligt Born To Run, het derde album van Bruce Springsteen in de platenwinkel. Springsteen wordt op Born To Run begeleid door Michael Brecker, Randy Brecker, David Sanborn, Steve Van Zandt, Clarence Clemons, Max Weinberg en David Sancious. Op het album staan ondermeer de klassiekers Thunder Road, Tenth Avenue Freeze-Out, Jungleland en de titelsong. Born To Run komt op 13 September 1975 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de derde plaats. In Nederland is Born To Run goed voor een vijftiende plaats.

Coldplay treedt op 25 Augustus 2000 op tijdens Lowlands in Biddinghuizen. 3-FM maakt opnamen. De nummers Spies, Bigger Stronger en Yellow verschijnen als bonus-tracks op de, op 19 Maart 2001 uitgebrachte, cd-single van Don't Panic. In elk Europees land komen verschillende versies van de cd-single uit met als bonus tracks live opnames uit het betreffende land. Zo bevat de Deense cd-single de live nummers Trouble, Shiver en Sparks die opgenomen zijn de Vega in Kopenhagen op 3 December 2000. De France versie bevat een live versie van Don't Panic, opgenomen tijdens een radio-sessie op Oui FM. Don't Panic is de vierde single van het debuutalbum Parachutes van Coldplay. Het nummer heet van origine Panic en is een van de zes nummers die Coldplay speelt tijdens hun eerste concert in 1998. De originele versie van Don't Panic is opgenomen in de Rockfield Studios in Wales en afgemixt in de Parr Street Studio in Liverpool. De single is geproduceerd door Ken Nelson, Mark Phythian en Coldplay.

De Nederlandse Urban Dance Squad komt op 25 Augustus 1990 de Billboard-albumlijst binnen met Mental Floss For The Globe. De LP bereikt de 54-ste plaats. Mental Floss For The Globe staat in totaal 39 weken genoteerd. Op Mental Floss For The Globe staan e volgende nummers: Fast Lane, No Kid, de hit Deeper Shade Of Soul, Prayer For My Demo, Big Apple, Piece Of Rock , Brainstorm On The UDS, The Devil, Famous When You're Dead, Mental Floss For The Globe, Struggle For Jive, Man On The Corner en God Blasts The Queen.

Op 25 Augustus 1990 wordt The Urban Jungle Tour van The Rolling Stones spectaculair afgesloten met een concert in het Wembley-stadion in Londen. Het Europese gedeelte van The Urban Jungle Tour is op 18, 19 en 21 Mei 1990 met drie uitverkochte concerten in de Rotterdamse Kuip begonnen. The Urban Jungle Tour doet ondermeer Hannover,Bazel, Gotenburg, Glasgow en Praag aan. In vier maanden tijd hebben zo'n bijna tweeeneenhalf miljoen mensen de concerten van The Rolling Stones bezocht


Muziek Jarige Op 25 Augustus

1918: Leonard Bernstein - Componist USA († 14 Okt 1990)
1933: Wayne Shorter - Weather Report Saxofoon
1942: Walter Williams - The O' Jays Zanger
1949: Gene Simmons (Chaim Witz) - Kiss Bas/Zang
1950: Willy Deville (William Borsey) - Mink Deville Zanger († 6 Augustus 2009)
1951: James Warren - The Korgis Gitaar/Zang
1951: Rob Halford - Judas Priest Zanger
1954: Adrian Snell - Zanger Engeland
1954: Elvis Costello (Declan McManus) - Zanger Engeland
1956: Dick Rietveld - Deep River Quartet Bariton Zanger
1956: Matt Aitken - Platenproducer Engeland
1960: Saskia Van Orly - Van Orly Zangeres
1961: Billy Ray Cyrus - Country-Zanger USA
1962: Vivian Campbell - Dio Gitaar
1963: Candida Doyle - Pulp Toetsen
1964: Suzanne Michaels - Zangeres Nederland
1965: Erik Dahlgren - The Wannadies Drums
1966: Terminator X (Norman Rogers) - Public Enemy Rapper
1969: Luke Scott - Babybird Gitaar
1970: Jo Dee Messina - Country-Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten