Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 21 Augustus


Brothers_sisters_van_the_allman_broBrothers & Sisters van The Allman Brothers Band is op 21 Augustus 1973 al goud in Amerika, terwijl het vier dagen later pas binnenkomt in de Billboard-albumlijst. Brothers & Sisters staat vanaf 8 September 1973 vijf weken op de eerste plaats. Op dit album staan ondermeer Wasted Words, Ramblin' Man, Come And Go Blues, Jelly Jelly, Southbound, Jessica en Pony Boy. In totaal staat Brothers & Sisters 56 weken genoteerd in de Billboard Album lijst. Brothers & Sisters is het eerste studio album zonder de op 29 Oktober 1971 overleden gitarist Duane Allman. Zijn plaats wordt niet ingevuld door een andere gitarist maar door pianist Chuck Leavell. Dickey Betts neemt vanaf dan alle gitaarpartijen voor zijn rekening. Tijdens de opname van Brothers & Sisters overlijdt bassist Berry Oakley op 11 November 1972 onder identieke omstandigheden als Duane Allman een jaar eerder (beide motor ongeluk, beide op 24-jarige leeftijd).

Op 21 Augustus 1994 dreigt een deel van Hollywood Boulevard te verzakken, omdat onder de straat een nieuw gedeelte van de ondergrondse van Los Angeles wordt aangelegd. Het stuk tussen Hudson Avenue en Cherokee Avenue wordt afgezet voor herstelwerkzaamheden. Hierdoor moeten zevenentwintig sterren op de Walk Of Fame tijdelijk worden verwijderd. Hieronder zijn de sterren van Al Jolson, Enrico Caruso, Carol Burnett, Jim Nabors, Tom Jones, Perry Como, Orson Wells en John Forsythe. De acteur uit Dynasty heeft net een dag eerder zijn bronzen op Hollywood Boulevard geplaatst.

FirstbangsThe Rolling Stones beginnen op 21 Augustus 2005 met een concert in het Fenway Park Stadion in Boston aan een nieuwe wereldtournee. 31.000 fans zijn getuige hoe, onder begeleiding van vuurwerk en vlammen, de Stones hun 31e tournee, A Bigger Bang World Tour met Start Me Up openen. Na Boston volgen dertig andere Noord-Amerikaanse steden. Vervolgens trekken de Stones naar Latijns-Amerika, Australie, Azie en in de zomer van 2005 is Europa aan de beurt. De 62-jarige Mick Jagger voelt zich niet te oud voor zo'n omvangrijke wereldtour. "Wanneer men creatieve energie heeft, speelt leeftijd geen rol," aldus Jagger. Het anti Bush nummer Sweet Neo Con wordt niet gespeeld. Jagger heeft bezworen dat het niet persoonlijk tegen de Amerikaanse president is gericht. Maar de tekst van "You call yourself a Christian, I think that you're a hypocrite. How come, you're so wrong?" zou zeker een deel van het publiek aan president Bush doen denken. De nummers die wel gespeeld worden zijn: Start Me Up, You Got Me Rocking, Shattered, Tumbling Dice, Rough Justice, Back Of My Hand, Beast Of Burden, She's So Cold, Heartbreaker, Night Time Is The Right Time, The Worst (Keith), Infamy (Keith), Miss You (B-Stage), Oh No, Not You Again (B-stage), Satisfaction (B-stage), Honky Tonk Women (B-stage), Out Of Control, Sympathy For The Devil, Jumping Jack Flash, Brown Sugar, You Can't Always Get What You Want en It's Only Rock'n Roll.

Op 21 Augustus 1996 probeert David Byrne, de voormalige zanger van The Talking Heads, in een rechtszaak te voorkomen dat de overige leden van zijn oude band doorgaan met optreden onder de naam The Heads. Het komt uiteindelijk buiten de rechtszaal tot een minnelijke schikking.

Dells Johnny Carter overlijdt op 21 Augustus 2009 aan de gevolgen van longkanker. John E. Carter wordt op  2 Juni 1934 in Chicago, Illinois geboren en is het meest bekend als mede-oprichter van The Flamingos en ook als lid van The Dells. In de begin jaren vijftig is tenor Johnny Carter één van de grondleggers van The Flamingos. Ook is hij op dat moment actief in het plaatselijke kerkkoor. Met Golden Teardrops maakt Carter in 1953 zijn debuut als componist. I'll Be Home van The Flamingos bereikt drie jaar later de Amerikaanse Billboard Hot-100. Aan de relatie tussen Johnny Carter en The Flamingos komt in 1957 een eind wanneer hij moet dienen in de US Army. Na zijn dienstperiode keert Carter in 1960 terug op de bxc3xbchne, maar nu als zanger bij de Doo Wop formatie The Dells waar hij de vervanger is van de vertrekkende Johnny Fuches. The Dells zijn één van de weinige doo-wopgroepen uit de jaren vijftig die hun populariteit in de jaren zestig en zeventig weten te handhaven. De groep begint als El Rays in 1953 op te nemen voor Checker, één jaar later wordt de naam veranderd in The Dells. Er volgen zes succesvolle jaren bij VeeJay, voor welk label een aantal r&b-hits worden gemaakt, als Oh What A Night en Dreams Of Contentment' (1955). De groep bestaat in 1960 dan naast Johnny Carter uit Marvin Junior, Verne Allison, Mickey McGill en Chuck Barksdale. In 1962 keren The Dells eerst terug bij Chess en nemen ze Bossa Nova Bird op, hun eerste pophit(je). In 1966 komt de groep na nog een kort uitstapje naar (alweer) Vee-Jay voorgoed terug bij Chess, waar zij vanaf 1967 een hele serie hits scoren als Stay In My Corner' (1968), Oh What A Night' (1969, een remake van hun oude hit), Give Your Baby A Standin' Ovation (1973) en hun enige hit in Nederland, de medley Love Is Blue/I Can Sing A Rainbow' (1969). In de loop van de jaren zeventig blijven The Dells één van de meest belangrijke vocale groepen, die ondanks incidentele concessies aan de toevallig op het moment in zwang zijnde trends hun eigen karakter weten te behouden. Zowel The Flamingos als The Dells waar Johnny Carter bij zingt zijn opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame, waardoor Carter een van de weinige muzikanten is, die meer dan 1 keer is opgenomen in de Hall Of Fame. Johnny Carter is 75 jaar geworden.

Wings begint op 21 Augustus 1972 in het Congresgebouw in Den Haag aan hun vierde Nederlandse concert. Eerder staat de groep van voormalig Beatle Paul McCartney op het podium in Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Wings is in een dubbeldekker vanaf 9 Juli 1972 op tournee door Europa. Na Nederland is er één optreden in Antwerpen in Belgie. Het laatste concert is op 24 augustus 1972 in Berlijn. Het is voor Paul McCartney zijn eerste tournee na het uiteenvallen van The Beatles. Wings is Paul en Linda McCartney, Henry McCullough, Denny Seiwell en Denny Laine.

Platenmaatschappij RCA Victor maakt op 21 Augustus 1976 bekend dat de platenverkoop van Elvis Presley de 400 miljoen is gepasseerd. Elvis Presley staat vanaf 21 November 1955 onder contract bij RCA Victor.

Barbara_nielsenBarbara Nielsen komt op 21 Augustus 1976 op een 34ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met haar single In Het Stamcafeetje. Barbara Nielsen heeft In Het Stamcafeetje samen met Piet Souer en producer Martin Duiser geschreven. Het Stamcafeetje is afkomstig van het debuutalbum van de 26-jarige zangeres dat is opgenomen in de G.T.B. Studio in Den Haag met Martin Duiser als producer. De arrangementen zijn van Hans Hollestelle. Op het titelloze album staan verder de volgende nummers: Landschap (Landscape van Shawn Phillips), Elke Dag (Every Day van Charles Hardin en Norman Petty), Spel Zonder Plan (I Need To Turn You On van Elton John), Zondagmorgen (I Didn't Mean To Love You van Artie Butler), Maskerade (This Masquerade van Leon Russell), Het Is Pas Een Begin (We've Only Just Begun van The Carpenters). Quand Il Pleut (van Michael Elo), Uitvaart (She's Got Away van Billy Joel), Een Hand Vol Zeewind (Love Song van van Leslie Duncan) en Amoureuse (van Veronique Sanson). In Het Stamcafeetje, met op de B-kant het eveneens door Barbara Nielsen met Souer en Duiser geschreven nummer Vurige Vlam, bereikt op 4 September 1976 de 32ste plaats als hoogste notering.

Ria Brieffies treedt op 21 Augustus 1981 in het huwelijk met Hans Oldersma. De voormalige zangeres van The Dolly Dots en haar man krijgen twee kinderen, Michael en Melissa. Tegewoordig wonen zij in Westerland,  een dorpje onder de rook van Den Helder waar Ria Brieffies werkt als medisch voetverzorgster. Op 25, 26 en 27 Mei 2007 treedt Ria Brieffies nog éénmaal op met The Dolly Dots tijdens drie uitverkochte reunieconcerten in Ahoy in Roterdam. De concertregistratie die hiervan verschijnt komt op 7 Juli 2007 op de eerste plaats van de Nederlandse Albumlijst binnen. Op 13 november 2008 wordt bekend dat Ria Brieffies ongeneeslijk ziek is (longkanker). Op 20 Juli 2009 overlijdt zij op 52-jarige leeftijd.

David Bowie & The Buzz staan vanaf 21 Augustus en 13 november 1966 op elf zondagmiddagen van drie tot zes uur in de Marquee Club in de Londense wijk Soho. The Buzz bestaan uit Billy Gray (gitaar) Derek 'Dek' Fearnley (basgitaar), John 'Ego' Eager (drums) and Derek 'Chow' Boyes (toetsen).

Bono_marriedDe opnamen aan hun nieuwe album War worden op 21 Augustus 1982 door de leden van U2 onderbroken omdat hun zanger Bono in Dublin in het huwelijk treedt met zijn jeugdvriendin Alison Stewart. Bono en Alison hebben tegenwoordig vier kinderen: Twee dochters Jordan (1989) en Eva (1991) en twee zonen Elijah (1999) en John (2001). Bernie Taupin treedt op 21 Augustus 1993 in het huwelijk met Stephanie Haymes. De tekstschrijver van Elton John en de Amerikaanse Haymes hebben tegenwoordig een populair restaurant in Los Angeles en wonen op een ranch in Santa Ynez in Californie. Ook op 21 Augustus 1993 is er een trouwerij in Zweden waar Per Gessle van Roxette en  Åsa Nordin elkaar in Vxc3xa4stra Stro het jawoord geven. Eind Augustus 1997 wordt hun zoon Gabriel geboren. 3-FM discjockey Giel Beelen vraagt op 21 Augustus 2000 aan zijn vriendin Marisa: "Wat gaan we doen, duiken of trouwen?" Het wordt trouwen! Beelen en Marisa Heutink zijn in Augustus 2000 met vakantie op Jamaica om te vieren dat zij een jaar een relatie hebben. Het huwelijk is echter volgens de Nederlandse wetgeving niet geldig. Begin 2008 gaan Giel Beelen en Marisa Heutink na een relatie van negen jaar definitief uit elkaar.

Op 21 Augustus 1966 tekent Jerry Lee Lewis een contract met producer Jack Good om in Catch My Soul te gaan spelen. In deze rockversie van Shakespeares klassieker Othello speelt Jerry Lee Lewis de rol van Iago.

Be Here Now, het derde album van Oasis, is op 21 Augustus 1997 één van Engelands snelste verkopende albums ooit. Op de dag van uitkomen worden er ruim een miljoen exemplaren van verkocht. Het album staat vanaf 30 Augustus 1997 vier weken op de eerste plaats van de Britse Albumlijst. Op Be Here Now staan de volgende nummers: D'You Know What I Mean?, My Big Mouth, Magic Pie, Stand By Me, I Hope, I Think, I Know, The Girl In The Dirty Shirt, Fade In-Out, Don't Go Away, Be Here Now, All Around The World, It's Gettin' Better (Man!!), All Around the World (Reprise).

I_dig_everything_van_david_bowieOp 21 Augustus 1966 komt de single I Dig Everything van David Bowie binnen in de Radio London Fab 40. I Dig Everything bereikt de zestiende plaats. Deze hitparade is een lijst die door de discjockeys van deze Engelse zeezender wordt samengesteld. I Dig Everything en de B-kant I'm Not Losing Sleep heeft David Bowie samen met zijn band The Buzz op 6 Juli 1966 in de Pye Studios in Londen opgenomen. Tony Hatch is de producer. Hij is niet te spreken over The Buzz en laat ze op 5 Juli 1966 na een eerder opname sessie van I Dig Everything vervangen door studiomuzikanten. Omdat ook deze derde single die Pye binnen een half jaar van David Bowie heeft uitbracht niet verkoopt, verbreekt de platenmaatschappij het contract met hem. The Buzz blijft David Bowie tijdens live optredens begeleiden, tot in December 1966 David Bowie onderdak vindt bij Deram Records. Tijdens de concerten in 2000 staat I Dig Everything zowaar op de setlist, en een nieuwe versie wordt opgenomen tijdens de Toy sessie's.

Rick James wordt op 21 Augustus 1996 vrijgelaten uit de Folsom State gevangenis in Californie, na het uitzitten van een straf van twee jaar wegens vrijheidsberoving en aanranding van een 24-jarige prostituee in zijn woning in 1991. Volgens de vrouw heeft Rick James zelfs het gloeiend hete uiteinde van een crack-pijp op haar lichaam uitgedrukt. Zijn verloofde, Tanya Hijazi, staat echter niet aan de gevangenispoort op hem te wachten. Zij is twee dagen eerder namelijk opgepakt wegens winkeldiefstal en zit nu zelf achter de tralies. Rick James, die in 1994 ruim 2 miljoen dollar schadevergoeding aan zijn slachtoffer moet betalen, zegt dat hij in de gevangenis zo'n 400 nummers heeft geschreven, die hij nu zo snel mogelijk wil gaan opnemen.

Op 21 Augustus 2006 gaat het album Modern Times van Bob Dylan op Radio 2 in premiere. Modern Times is het eerste studio-album in vijf jaar. Op Modern Times staan de volgende nummers: Thunder On The Mountain, Spirit On The Water,  Rollin' And Tumblin', When The Deal Goes Down, Someday Baby, Workingman's Blues #2, Beyond The Horizon, Nettie Moore, The Levee's Gonna Break en Ain't Talkin'. Modern Times komt op 26 Augustus 2006 op een derde plaats binnen in de Mega Album Top 100. Een week staat het album op de tweede plaats, wat tevens de hoogste notering is.

Out_of_our_heads_usa_versieOut Of Our Heads van The Rolling Stones verdringt op 21 Augustus 1965 het album Beatles VI van de eerste plaats in de Amerikaanse album-hitparade. Out Of Our Heads, het vierde Amerikaanse album van The Rolling Stones is op 30 Juli 1965 uitgebracht. De opnamen van Out Of Our Heads zijn in de RCA Studio in Hollywood en in de Chess Studio in Chicago gemaakt. Alleen I'm Alright is een live track van de Engelse tour in Maart 1965. De eerste drie dagen van deze Engelse tour (5 Maart 1965 t/m 18 Maart 1965) worden door Glyn Johns opgenomen, op een door Andrew Oldham gehuurd verplaatsbaar opname-apparaat. Op Out Of Our Heads staan ondermeer Mercy Mercy (hit van Don Covay), The Last Time, Satisfaction, Cry To Me (hit van Solomon Burke) en Play With Fire. Out Of Our Heads wordt op 24 September 1965 pas in Europa uitgebracht. Op de Engelse persing staan zes andere tracks dan op het Amerikaanse album. Zo zijn het live opgenomen I'm Alright, Satisfaction en The Last Time vervangen door Heart Of Stone, Gotta Get Away en I'm Free. Na drie weken wordt de eerste plaats weer overgenomen door The Beatles met de soundtrack van de Beatles-film Help!.

Op 21 Augustus 1958 staat Ricky Nelson in de platenstudio om de Baker Knight-compositie Lonesome Town op te nemen. De single heeft een zogenaamde dubbele A-kant. Niet alleen Lonesome Town haalt op 1 December 1958 de zevende plaats, de ander A-kant I Got A Feeling bereikt de tiende plaats in de Billboard Hot 100. 

De Kast geeft op 21 Augustus 1998, ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van Friesland, een concert op het strand van Lemmer. Naast De Kast treden ondermeer ook Paul de Leeuw en Marco Borsato op.

Bob_moogOp 21 Augustus 2005 overlijdt Bob Moog, de uitvinder van de synthesizer, thuis in het Amerikaanse Asheville in North Carolina aan de gevolgen van een hersentumor. In April 2005 wordt er een hersentumor bij Bob Moog geconstateerd, waar hij nog wel regelmatig voor behandeld wordt, maar die hem al snel aan zijn bed gekluisterd houdt. Moog zou in de herfst van 2005 als belangrijkste gast naar het Amsterdam Dance Event komen, maar zegt dat vanwege zijn ziekte al eerder af. Robert Arthur Moog wordt op 23 Mei 1934 geboren in New York, en is van jongs af aan al aan het knutselen met electronica en apparatuur. Begin jaren zestig vindt hij de inmiddels legendarische synthesizer uit, toen hij de theremin, het allereerste elektronische instrument, verder probeert te ontwikkelen. De synthesizer is een revolutionaire instrument dat van grote en bepalende invloed geweest is op de elektronische muziek. Moog geeft muziek een nieuw gezicht. De Moog synthesizer wordt beroemd door Wendy Carlos (toen nog Walter), die doorbreekt met het album Switched On Bach, waarop composities van Bach met een Moog gespeeld worden. Maar ook de gigantische wereldhit I Feel Love van Donna Summer is bijna helemaal gemaakt met Moog-synths. Moog is altijd uitermate geinteresseerd in de magische connectie tussen muzikanten en hun instrument. Om Bob Moog en zijn werk te blijven herinneren heeft zijn familie The Bob Moog Foundation opgericht, met als doel het promoten van elektronische muziek. Veel bekende muzikanten, technici en onderwijzers zullen aan de Foundation verbonden zijn. Bob Moog is 71 jaar geworden.

John Denver krijgt op 21 Augustus 1994 met justitie te maken, nadat hij zijn Porsche in dronken toestand tegen een boom heeft geparkeerd in Aspen, Colorado. Omdat hij een jaar eerder ook al eens is veroordeeld voor het rijden onder invloed, hangt hem deze keer een forse straf boven het hoofd. Hij heeft echter het geluk aan zijn kant, in 1997 wordt hij vrijgesproken omdat het pleidooi van zijn advocaat zoveel twijfel heeft gezaaid over de betrouwbaarheid van de alcohol test dat de jury het niet eens kan worden over zijn schuld.

Im_still_waiting_van_diana_rossOp 21 Augustus 1971 komt het nummer I'm Still Waiting van Diana Ross op nummer 1 in Engeland en blijft daar vier weken staan. Geen slecht resultaat voor een nummer dat eigenlijk niet als single bedoeld is. Het is BBC disc-jockey Tony Blackburn die aan de wieg staat van deze hit. Hij laat Motown Records namelijk weten dat hij I'm Still Waiting zou uitroepen als zijn Record Of The Week als Motown het op single zou uitbrengen. Het label voldoet aan zijn verzoek, Blackburn komt zijn belofte na, en het resultaat is de, tot dan toe, best verkochte single van Motown Records in England. In Amerika wordt I'm Still Waiting geen grote hit, de plaat blijft steken op nummer 63 van de Billboard Hot 100.

Ex Stone Roses drummer Alan Wren wordt op 21 Augustus 1997 veroordeeld tot 7 dagen gevangenisstraf, nadat hij een rechter van het Manchester Magistrate beledigd heeft. Alan Wren moet voorkomen vanwege het rijden zonder autoverzekering, maar wanneer er naar zijn inkomen gevraagd wordt verliest hij zijn zelfbeheersing en begint de rechter uit te schelden.

Dean turner De Australische rockmuzikant en platenproducer Dean Turner overlijdt op 21 Augustus 2009 aan de gevolgen van kanker. Dean Turner wordt op 6 Januari 1971 in Geelong, Australie geboren. In 1990 begint hij met het spelen van basgitaar en vormt in 1991 samen met zijn toenmalige partner Adalita Srsen, het duo Deer Bubbles. In 1992 vormt het paar, samen met de gitarist Daniel Herring, een nieuwe groep onder de naam The Jim Jims. Nadat ook de drummer Adam Robertson lid wordt, veranderen zij de naam in Magic Dirt. Onder de naam Dean Dirt is Turner ook platenproducer voor een aantal Australische groepen, onder meer twee albums voor The Red Sun Band, Sons Of The Sun en Violent Soho. Dean Turner is 37 jaar geworden.

Op 21 Augustus 1976 zijn The Rolling Stones de afsluitende hoofdact op het jaarlijkse Knebworth Festival in Hertfordshire, Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door: Lynyrd Skynyrd, Todd Rundgren's Utopia, Hot Tuna en 10CC. Het concert, dat wordt gehouden in het park van The Manor Of Knebworth (een Middeleeuws herenhuis), trekt 200.000 toeschouwers nadat in de media ten onrechte bekend is gemaakt dat The Rolling Stones daar hun laatste live optreden zouden geven. Kaartjes voor het festival kosten £4.50.

Nadat hij op 21 Augustus 1983 in New York bij een gevecht betrokken is geweest wordt Johnny Ramone, gitarist bij The Ramones, door een toevallige voorbijganger gevonden terwijl hij bewusteloos in een steegje ligt. Johnny Ramone ondergaat een vuer uur durende operatie die hem ternauwernood het leven redt.

George_jackson_van_bob_dylanGeorge Jackson wordt op 21 Augustus 1971 door een bewaker in de San Quentin-gevangenis in Californixc3xab neergeschoten, drie dagen voor hij opnieuw voor de rechter moet verschijnen. Jackson zit een gevangenisstraf van achttien jaar uit, omdat hij bij een roofoverval op een benzinestation éénenzeventig dollar heeft buitgemaakt. In de gevangenis wordt George Jackson lid van de Black Panter-beweging van Malcolm X. Men denkt dat hij daarom opzettelijk door de FBI is vermoord. George Jackson schrijft tijdens zijn gevangenschap de boeken Blood In My Eye en Soledad Brother. Bob Dylan brengt de zaak George Jackson d.m.v. een single onder de aandacht van het grote publiek. Op 1 Januari 1971 is George Jackson Hilverum 3 Troetelschijf en Radio Veronica Alarmschijf. De single bereikt de twaalfde plaats in de Top 40. George Jackson is 29 jaar geworden.

Op 21 Augustus 1973 bereikt Toulouse Street van The Doobie Brothers de gouden status in Amerika. Op dit tweede album van The Doobie Brothers staan ondermeer de hits Listen To The Music, Jesus Is Just Alright en Rocking Down The Highway. Toulouse Street is een jaar eerder, op 26 Augustus 1972, de Billboard-albumlijst binnengekomen. In totaal staat Toulouse Street 119 weken genoteerd, en bereikt als hoogste positie een 21ste plaats.

Elvis Presley staat van 31 juli t/m 28 augustus 1969 staat voor de allereerste keer in het International Hotel in Las Vegas. Op 21 Augustus 1969 is er een avond voor genodigden die wordt vastgelegd voor een release op LP. Deze opnamen verschijnen in Februari 1970 op het album On Stage. Tijdens het optreden schiet Elvis in de lach bij Are You Lonesome Tonight. Deze versie komt op 10 Januari 1981 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt op 7 Februari 1981 als hoogste positie een vijftiende plaats.

Op 21 Augustus 1986 krijgen Eric Clapton en de Italiaanse actrice Lori del Santo een zoon. De vijfjarige Conor is op 20 Maart 1991 op slag dood na een val uit het raam van een appartement op de 53ste verdieping van het luxe Galleria-gebouw in New York. Hij woont hier met zijn moeder. Eric Clapton is toevallig ook in New York als hij het dramatische nieuws hoort. Beide ouders worden in shock-toestand in een ziekenhuis opgenomen. Niet veel later schrijft Eric Clapton Tears In Heaven, een liedje ter nagedachtenis aan Conor.

Bono_en_zijn_vader_bobBob Hewson, de vader van U2 zanger Bono, overlijdt op 21 Augustus 2001 aan de gevolgen van kanker. Bono is aanwezig als hij overlijdt. Diezelfde avond staat Bono met U2 alweer op het podium van Earls Court in Londen. Hij wil de 17.000 aanwezige fans niet teleurstellen. Tijdens de show draagt een emotionele Bono het nummer Kite op aan zijn vader: "I want to thank my old man, my father, for giving me this voice. He was a fine tenor and he always said if I had his voice who knows what might have happened. He had been ill for one week and has gone now. He's free of all that now. This is a song I wrote for him. This is Kite." Bono heeft zijn zoon Bobby, die in Mei 2001 is geboren, vernoemd naar zijn vader. Bob Hewson is 65 jaar geworden.

Op 21 Augustus 2004 wordt er een veiling gehouden ter herinnering aan het feit dat Elvis Presley 27 jaar geleden is overleden. Een onderbroek met een authentiek remspoor van The King is één van de artikelen die wordt aangeboden op de Amerikaanse vierdaagse televisieveiling. Naast bieden op het goed bewaarde ondergoed kunnen belangstellenden ook een bod uitbrengen op een akoestische gitaar en een paar ijzeren knokkels die Elvis gebruikte ter bescherming en een paar witte schoenen. Het gouden pistool van de zanger is ook te koop. Elvis stond bekend als wapenverzamelaar. Hij nam het vuurwapen altijd mee naar voorstellingen van nieuwe James Bond-films. Omdat televisiereclames voor wapens in Amerika verboden zijn, is het gouden pistool te koop aangeboden op internet. Tijdens de uitzending van de televisieveiling worden kijkers verder vermaakt met onder meer een optreden van de karate-leraar van The King.

De film Breaking Glass gaat op 21 Augustus 1980 in Londen in premiere. Zangeres Hazel O' Connor is één van de hoofdrolspelers in deze film over de opkomst en ondergang van een punkgroep. Zij heeft in de zomer van 1981 een kleine hit (tipparade) in Nederland met het nummer Will You.

William_basieOp 21 Augustus 1904 wordt in Red Banks, New Jersey de latere orkestleider William Basie geboren. In 1920 wordt Basie professioneel pianist in een nachtclub in Harlem, New York. Daarna toert hij een aantal jaren in het vaudevillecircuit als solist en begeleider van blueszangers. In 1928 speelt hij bij de Blue Devils van Walter Page om vervolgens pianist te worden bij de Bennie Moten Band in Kansas City, Missouri. Na Motens dood in 1935 werd Basie bandleider en begon hij zich Count Basie te noemen. Tegen het einde van 1936 verhuist hij met de band naar New York, waar het Count Basie Orchestra tot 1950 blijft. Het einde van de populariteit van de big band komt in zicht, maar Basie vormt in 1952 desalniettemin een zestienkoppig orkest en blijft dat tot zijn dood leiden. Basie blijft trouw aan de Kansas City-jazzstijl en is van groot belang geweest bij het levend houden van jazz met zijn eigen manier van pianospelen. Hij overlijdt op 26 April 1984 in Hollywood in Florida. Tot zijn bekendste nummers horen One O'Clock Jump en Jumpin' At The Woodside. Count Basie is 79 jaar geworden.

Metallica ontvangt op 21 Augustus 2008 in Londen, Engeland de Inspiration Award. Tijdens het jaarlijkse prijzenfestijn van het Britse rocktijdschrift Kerrang wordt de Amerikaanse band bestempeld tot inspiratiebron voor veel andere artiesten in de rockwereld. Tijdens het uitreiken van de prijs krijgt Metallica een staande ovatie. "We zijn iedereen heel erg dankbaar voor de liefde die we om ons heen voelen", aldus zanger/gitaris James Hetfield. "Heavy metal komt weer tot leven. Bedankt voor de steun." De band van acteur Jared Leto, 30 Seconds to Mars, gaat in Londen naar huis met de meeste Kerrang Awards. De Amerikanen krijgen prijzen voor beste single en beste internationale band. Andere winnaars tijdens de awardshow zijn Def Leppard, Machine Head en Slipknot. De presentatie is in handen van Anthrax-gitarist Scott Ian.

Cats_for_everNext One komt op 21 Augustus 1982 binnen op nummer 24 in de Nederlandse Top 40 met hun single Cats Forever. Op deze single brengt deze Volendamse groep in een medley een ode aan hun collega's van The Cats. Op de A-kant zingt Next One fragmenten van Let's Dance, Sure He's A Cat, Turn Around And Start Again, One Way Wind, What's The World Coming To, Be My Day en Let's Dance. Op de B-kant staan stukjes van Why, Marian, Lies, Times Were When en Save The Last Dance For Me. Klaas Leyen heeft Cats Forever geproduceerd. Met een vijfde plaats is Cats Forever de grooste hit voor Next One in de Nederlandse Top 40. De groep bestaat in 1981 uit Piet Schilder, Nico Tol, Jan Sombroek, Ed Antonie en Willem Jonk.

Vanaf 21 Augustus 1986 ligt het album Press To Play van Paul McCartney in de Amerikaanse platenwinkels. Press To Play komt niet hoger dan de dertigste plaats in de Billboard-albumlijst. In Europa wordt Press To Play op 1 September 1986 uitgebracht. In Engeland bereikt hij de achtste plaats. In Nederland komt het album niet verder dan 29. Op Press To Play staan de volgende nummers: Stranglehold, de medley Good Times Coming/Feel The Sun, Talk More Talk, Footprints, Only Love Remains, Press, Pretty Little Head, Move Over Busker, Angry, However Absurd, Write Away, It's Not True, Tough On A Tightrope, Spies Like Us en Once Upon A Long Ago.

Op 21 Augustus 1972 vindt er in Akron, Ohio, een chaotisch concert plaats van Jefferson Airplane. Het begint met een telefonische bommelding, die de politie extreem nerveus maakt. Wanneer vervolgens een dienstauto door het publiek met stenen wordt bekogeld, reageert de politie met traangas. Jack Casady, die tegen de gang van zaken protesteert, wordt van het podium gehaald en gearresteerd. Als Grace Slick en Paul Kantner vervolgens bij de politie verhaal gaan halen, worden ook zij hardhandig aangepakt.

Zwartwit_frank_boeijenDe 15-jarige Kerwin Duinmeijer wordt op 21 Augustus 1983, "omdat hij een donkere huidskleur heeft", in Amsterdam door een skinhead neergestoken. Kerwin Duinmeijer loopt met een vriend een snackbar uit, wanneer ze worden aangesproken door een gropje skinheads die de jongens zeggen dat ze geen recht hebben om daar te lopen. Na een korte woordenwisseling steekt één van de skinheads, de zestienjarige Nico Bodemeijer met op zijn arm "100% White" getatoeerd, op hem in. Later verklaart de dader dat Duinmeijer "vies" zou hebben gekeken. Kerwin Duinmeijer rent daarop naar de Dam en vlucht een taxi in. De taxichauffeur wil echter geen bloed op de achterbank hebben en sleept hem uit de taxi en zegt dat hij op straat op de ambulance moet wachten. Deze arriveerd na twintig minuten. Kort hierna overlijdt Kerwin Duinmeijer. Op zijn grafsteen staat Black Is Beautiful. Naar aanleiding van deze moord schrijft Frank Boeijen het lied Zwart-Wit. Deze single komt op 28 Januari 1984 de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 18 Februari staat Zwart-Wit twee weken op een vierde plaats, en is hiermee de grootste single hit voor Frank Boeijen in de Top 40.  

Hey_you_loveMouth & MacMeal komen op 21 Augustus 1971 op nummer 38 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Hey You Love. Hey You Love, met op de B-kant Rosianna, is een nummer van producer Hans van Hemert en arrangeur/orkestleider Harry van Hoof. Hey You Love is opgenomen in de Phonogram-studio in Hilversum. De techniek is in handen van Pieter Nieboer. Big Mouth (Willem Duyn) en Maggie MacNeal (Sjoukje van 't Spijker) zijn twee artiesten die afzonderlijk al bij Phonogram onder contract staan maar weinig succes hebben. Daarom besluit Hans van Hemert een duet met ze op te nemen. Hey You Love bereikt de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Monika_van_de_duitse_zanger_ulli_martinOp 21 Augustus 1971 komt Veronica Door Veronica binnen op nummer 21 in de Nederlandse Top 40. Veronica Door Veronica is spontaan ontstaan als Rob Out met enkele collega's rechtstreeks vanaf het zendschip Norderney op de Noordzee op zondag 1 Augustus 1971 van twee tot vijf uur 's middags het programma Sangria presenteren. Wannee zij de single Monika van de Duitse zanger Ulli Martin draaien, begint Rob Out spontaan te zingen: "U moet wat doen, het is voor Veronica". De zeezender is sinds 31 Juli 1971 bezig met de actie Veronica Blijft (Als U Dat Wilt) omdat het in zijn voorbestaan wordt bedreigd na de aanslag op het zendschip Mebo 2 van Radio Noordzee Internationaal op 15 mei 1971. Stan Haag maakt een Nederlandse tekst. Monika wordt Veronica, en het nummer wordt door Rob Out gezongen. Op de B-kant staan jingles van Radio Veronica die door discjockey Tom Collins aan elkaar worden gepraat. Rob Out en enkele collega's zijn zelfs in het TROS-televisieprogramma Op Losse Groeven te zien. Veronica Door Veronica bereikt op 4 september 1971 de dertiende plaats in de Nederlandse Top 40. Monika van Ulli Martin komt op 21 Augustus 1971 tot een 25ste plaats.

Jerry_finnDe Amerikaanse producer Jerry Finn overlijdt op 21 Augustus 2008 aan de gevolgen van een zwaar herseninfarct. Jerry Finn, geboren op 31 Maart 1969, is vooral bekend van zijn producties voor groepen als Rancid, Green Day, The Offspring, Sparta, AFI en Blink-182. Verrassend genoeg gaat de Britse oud Smiths-zanger Morrissey in 2004 met Finn in zee voor de productie van zijn geslaagde comeback album You Are The Quarry. De laatste klus van Finn is wederom voor Morrissey; de productie van het nieuwe album, Years Of Refusal. Jerry Finn is 39 jaar geworden.

Jim Dale presenteert op 21 Augustus 1965 een zomerse aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale laat opnamen zien van Frank Ifield, The Rockin' Berries, The Byrds, Alma Cogan, The Walker Brothers, Barbara Kay, Eddie Hodges en The Transatlantics.


Muziek Jarige Op 21 Augustus

1904: Count Basie (William Basie) - Bandleider USA († 26 April 1984)
1938: Kenny Rogers - Zanger USA
1941: Tom Coster - Santana Toetsen
1944: Jackie Deshannon (Sharon Lee Myers) - Zangeres USA
1947: Carl Giammarese -The Buckinghams Gitaar
1949: Dominic Grant - Grant & Forsythe Zanger
1950: Patrick Juvet - Zanger Frankrijk
1951: Glenn Hughes - Deep Purple Bas/Zang
1952: Joe Strummer - The Clash Zanger/Gitaar († 22 Dec. 2002)
1954: Nick Kane - The Mavericks Gitaar
1954: Steve Smith - Journey Drums
1957: Budgie (Pete Clark) - Siouxsie & The Banshees Drums
1958: Ellert Driessen - Spargo Zanger
1958: Kim Sledge - Sister Sledge Zangeres
1961: David Morales - DJ/Producer USA
1968: Dina Carroll - Zangeres Engeland
1968: Trugoy (David Jude Jolicoeur) - De La Soul Rapper
1971: Liam Howlett - The Prodigy Toetsen
1972: Ally Begg - Bad Boys Inc. Zanger
1978: J. Rock - Big Brovaz Rapper
1980: Kelis Rogers - Zangeres Engeland
1984: Alizee (Alizxc3xa9e Jacotey) - Zangeres Frankrijk
1984: Melissa Schman - Dream Zangeres

1 opmerking:

  1. Ria Brieffies is al 3 jaar dood.
    En niet om te zeiken, maar de site wemelt echt van de taalfouten.
    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen