Zoeken in de muziekgeschiedenis

1 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 2 Augustus

CarusoenricoOp 2 Augustus 1921 overlijdt de tenor Enrico Caruso in zijn geboorteplaats Napels in Italie. Hij is al geruime tijd ziek, en geeft op 24 December 1920 zijn allerlaatste optreden in de Metropolitan Opera te New York. Enrico Caruso wordt op 25 Februari 1873 in Napels geboren en krijgt ondermeer zangles van Guglielmo, Vergine en Vincenzo Lombardi. Op 16 November 1894 debuteert Enrico Caruso in Napels. Na zijn opvallende vertolking van Loris bij de premiere van Giordano's Fedora in 1898 wordt hij door de Scala in Milaan geengageerd. Op 14 Mei 1902 debuteert Enrico Caruso in Londen in Rigoletto. In 1903 verhuist de tenor naar New York waar hij tot zijn dood als eerste tenor aan de Metropolitan Opera verbonden is. Caruso is één van de eerste zangers die de, in 1887 door Emile Berliner uitgevonden, gramophone gaat gebruiken om zijn carriere te ondersteunen. In 1903 brengt hij, op het Victor label, zijn eerste 78 toeren plaat uit. Dankzij zijn unieke stem en zijn acteertalent groeit Caruso uit tot de grootste tenor van de eerste helft van de twintigste eeuw. Enrico Caruso is 48 jaar geworden.

Corry_de_rekelsvaarwel_ik_zal_geen_Corry & De Rekels komen op 2 Augustus 1969 op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met Vaarwel Ik Zal Geen Traan Om Je Laten. Deze debuutsingle van Corry & De Rekels is geschreven en geproduceerd door Pierre Kartner. Corry & De Rekels komen uit Sint Willebrord in Noord-Brabant. Naast zangeres Corry Konings bestaat deze groep uit de gitaristen Andre de Jong en Jacques Wagtmans, accordeonist Jos van Zundert en drummer Kees Dekkers. Vaarwel Ik Zal Geen Traan Om Je Laten bereikt de 22ste plaats.

Op 2 Augustus 1956 staat in het Amerikaanse tijdschrift Look te lezen dat Elvis Presley wekelijks meer dan drieduizend brieven van fans ontvangt. In het artikel staat verder dat de zanger sinds Januari 1956 ruim zes miljoen platen heeft verkocht. Precies een jaar later, op 2 Augustus 1957 wordt in Engeland de Elvis Presley-fanclub opgericht. The Official Elvis Presley Fan Club Of Great Britain is officieel door Elvis Presley erkend.

Een rechtbank in Londen veroordeelt op 2 Augustus 1977 bassist Sid Vicious tot het betalen van £125. Tijdens een bezoek aan het 100 Club Punk Festival in September 1976 wordt er bij een controle geconstateerd dat de bassist van The Sex Pistols met een mes rondloopt.

Dr_john_3Op 2 Augustus 1970 eindigt in Manseau, Quebec in Canada, een rampzalig verlopen driedaags Pop Festival. Hevige regen heeft het weiland veranderd in een modderpoel. Slechts 10.000 mensen komen op het festival af en 135 daarvan moeten door de aanwezige medische hulpdiensten worden behandeld. De grootse tegenvaller is echter dat, van de aangekondigde 12 grote namen, alleen Dr. John (foto) daadwerkelijk komt opdagen. Artiesten als Little Richard, The Allman Brothers Band en Jimi Hendrix (zie bericht hieronder) laten allemaal, om uiteenlopende redenen, verstek gaan. Het wordt helemaal belachelijk wanneer de organisatie op videoschermen beelden van het Woodstock concert begint te vertonen, om de gaten tussen de optredens van minder bekende groepen te vullen. Michael Lang, de organisator van Woodstock die is ingehuurd als adviseur noemt het festival "The most screwed-up mess I have ever seen".

Wanneer de organisatie hem geen voorschot van $25.000 wil betalen, weigert Jimi Hendrix op 2 Augustus 1970 op te treden tijdens het drie dagen durende popfestival in Quebec in Canada.

Leo_sayermore_than_i_can_sayOp 2 Augustus 1980 komt Leo Sayer op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single More Than I Can Say. De opvolger van Thunder In My Heart komt tot een zesde plaats. Op de B-kant van More Than I Can Say staat Only Fooling. Leo Sayer heeft dit nummer samen met zijn producer Alan Tarney geschreven. More Than I Can Say is een compositie van Jerry Allison en Sonny Curtis. Met hun groep The Crickets wordt dit nummer in 1960 voor het eerst op de plaat gezet. De single staat in Mei 1960 slechts één week 42 in de Britse hitparade. Een jaar later heeft Bobby Vee een grotere hit met zijn uitvoering van More Than I Can Say. Hij bereikt de vierde plaats in Engeland. Na Leo Sayer wordt More Than I Can Say in 1982 opgenomen door June Lodge als opvolger van haar zomerhit Someone Loves You Honey. Ook deze versie bereikt de zesde plaats in de Nederlandse Top 40.

Met haar nieuwe single Don't Cry Baby maakt Aretha Franklin op 2 Augustus 1962 haar televisiedebuut in American Bandstand. Don't Cry Baby, met op de B-kant Without The One You Love, is op 21 Juli 1962 op een 92ste plaats binnengekomen in de Billboard Hot 100. Een week later is Don't Cry Baby uit de lijst verdwenen.

Brian_coleBrian Cole overlijdt op 2 Augustus 1972 in Los Angeles aan de gevolgen van een overdosis heroine. Brian Cole wordt geboren op 8 September 1942  in Tacoma, Washington, en is het meest bekend  als bassist en zanger van The Association, die in 1966 doorbreken met Along Comes Mary. Het nummer is eigenlijk de B-kant van de single Your Own Love, maar radio discjockeys draaien de plaat om. De groep scoort in totaal 13 hits in de Amerikaanse hitparade, waaronder twee nummer 1 hits: Windy en Cherish. Eind jaren zestig, op het hoogtepunt van hun carierre verkoopt The Association wereldwijd meer dan 15 miljoen platen. In de jaren 90 wordt de zoon van Brian Cole, Jordan Cole, lid van de opnieuw opgerichtte The Association, waarin hij toetsen speelt. Brian Cole is 28 jaar geworden.

Op 2 Augustus 1973 begint John Phillips van The Mama's & The Papa's een rechtzaak tegen platenmaatschappij ABC Records die eigenaar is van het Dunhill label, waarop bijna al hun singles zijn verschenen. Namens de groep eist John Phillips 9 miljoen dollar aan onbetaalde royalties. Dunhill Records is opgericht door producer Lou Adler en in 1966 verkocht aan ABC.

Billy lee riley De Amerikaanse rockabilly muzikant Billy Lee Riley overlijdt op 2 Augustus 2009 in Jonesboro, Arkansas aan de gevolgen van darmkanker. Billy Lee Riley wordt op 5 Oktober 1933 in Pocahontas, Arkansas geboren. Riley leert gitaar spelen van zwarte landarbeiders. Na vier jaar legerdienst neemt hij in 1955 in Mempis zijn eerste plaatje op en gaat later werken bij de Sun Studio van Sam Phillips. Riley neemt er Trouble Bound op voor Jack Clement en Slim Wallace. Sam Phillips krijgt de rechten en brengt Trouble Bound en Rock With Me Baby in 1956 uit. Riley's eerste hit wordt Flyin' Saucers Rock And Roll / I Want You Baby in 1957. Later brengt hij de nummers Red Hot / Pearly Lee uit, beide met Jerry Lee Lewis als pianist. Riley heeft een korte solocarriere met zijn band The Little Green Men. Riley en zijn Little Green Men zijn de belangrijkste studiogroep van Sun. De groep bestaat uit Riley, Roland Janes, J.M. Van Eaton, Marvin Pepper en Jimmy Wilson. Later wordt ook Martin Willis lid. In 1960 verlaat hij Sun en start samen met Roland Janes het platenmerk Rita Record. Daar verschijnt de nationale hit Mountain Of Love van Harold Dorman. In 1962 verhuist Riley naar Los Angeles en wordt sessiemuzikant voor ondermeer Dean Martin, de Beach Boys, Herb Alpert en Sammy Davis jr. In het begin van de jaren '70, neemt Riley afscheid van de muziek en keert terug naar Arkansas om een eigen bouwonderneming te beginnen. Robert Gordon en Link Wray houden de naam van Riley hoog door in 1978 Red Hot en Flyin' Saucers Rock And Roll  te coveren. In 1992 wordt hij herontdekt door Bob Dylan, die al sinds 1956 een fan van Riley is. Zijn album Hot Damn! (Capricorn, 1997) wordt genomineerd voor een Grammy Award. De countryplaat Hillbilly Rockin' Man (2003) is Billy Lee Riley 's laatste wapenfeit. Billy Lee Riley is 75 jaar geworden.

Eighteen With A Bullet van Pete Wingfield komt op 2 Augustus 1975 op de 28ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Twee weken later, op 16 Augustus 1975 stijgt Eighteen With A Bullet van 20 naar 18. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de Stichting Nederlandse Top 40 de notering rood gemaakt, zodat Eighteen With A Bullet inderdaad met stip op 18 staat.

James_jamersonBassist James Jamerson overlijdt op 2 Augustus 1983 in een ziekenhuis in Los Angeles in Californie aan de gevolgen van een hartaanval. De legendarische bassist wordt op 29 Januari 1936 in Charleston in South Carolina geboren. Op de High School in Detroit begint hij bas te spelen, en treedt op in Jazz clubs, waar hij ontdekt wordt door Berry Gordy Jr. van Morown Records. In 1964 wordt Jamerson de bassist van het huisorkest van Motown, The Funk Brothers. James Jamerson speeld mee op bijna alle, vele tientallen, hits die Motown in de jaren '60 scoort van oa The Temptations, Marvin Gaye, The Four Tops en Martha & The Vandellas. Door een alcoholverslaving raakt zijn carriere echter langzaam in het slop. James Jamerson is 45 jaar geworden.

Op 2 Augustus 1991 wordt zanger Rick James, samen met zijn vriendin, de 21-jarige Tanya Hijazi in Hollywood, California, gearresteerd op verdenking van vrijheidsberoving en aanranding van een 24- jarige vrouw in zijn woning. Zij zouden de vrouw hebben mishandeld onder invloed van cocaine, en te hebben gedwongen om orale sex te hebben. Volgens de vrouw drukt Rick James het gloeiend hete eind van een cocaine/crack-pijp tegen haar lichaam. In 1993 wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Nadat hij heeft verzuimd een taakstraf uit te voeren wordt Carl Wilson op 2 Augustus 1969 in Los Angeles in staat van beschuldiging gesteld. Om uit het leger te blijven heeft Brian Wilson moeten werken in het County Hospital in Los Angeles. Hij is er echter wel, maar geeft muziekles aan de gehandicapte patienten, in plaats van zijn eigen feitelijke taken te verrichten. Het Beach Boy lid heeft de taakstraf opgelegd gekregen nadat hij "uit gewetensnood" zijn militaire dienstplicht heeft geweigerd.

Op 2 Augustus 1962 overandert Robert Zimmerman officieel zijn naam in Bob Dylan. Hij heeft Dylan als achternaam gekozen uit bewondering voor de Britse schrijver Dylan Thomas.

The_who_in_concert_1968The Who speelt op 2 Augustus 1968 samen met The Doors in de Singer Bowl, Flushing Meadows in Queens New York. Het concert is georganiseerd door Shelly Finkel en Gary Kurfist. Door allerlei omstandigheden begint het concert veels te laat, en ook de sfeer tussen The Who en The Doors is opgefokt. De sfeer verslechterd aanzienlijk wanneer leden van beider roadcrew's ruzie maken over het feit dat The Who de instrumenten van The Doors zouden hebben beschadigd. Dit zou gebeurd moeten zijn tijdens het laatste nummer, waar Pete Townshend en Keith Moon allebei hun instrumenten slopen. Tijdens het concert van The Doors, ziet Pete Townshend hoe zanger Jim Morrison de al onrustige zaal, bijna tot een opstand uitlokt. Afwisselend geschokt en gefascineerd ziet Pete Townshend hoe een meisje zich zwaar verwond wanneer ze, met haar hoofd naar voren, van het podium wordt gegooid. Het incident inspireert Townshend tot het schrijven van Sally Simpson wat later op Tommy terechtkomt.

Sly_foxlets_go_all_the_wayLet's Go All The Way van Sly Fox komt op 2 Augustus 1986 op nummer 35  binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf. Op de B-kant staat Como Tu Te Llama. Let's Go All The Way bereikt de zesde plaats. Sly Fox, is een duo, bestaande uit de zangers Gary Cooper en Michael Cormacho. De bedoeling is dat zij naar Nederland komen om op te treden in onder meer Countdown, het popprogramma van de Veronica Omroep Organisatie. Helaas blijft Michael Cormacho ziek thuis in de Verenigde Staten. Gary Cooper komt daarom alleen naar ons land. Samen met Adam Curry, de presentator van Countdown, doet hij een onvergetelijke playback-act van Let's Go All The Way.

Producer Alex Sadkin overlijdt op 2 Augustus 1987 aan zijn verwondingen die hij eerder heeft opgelopen bij een auto ongeluk in Miami. Sadkin heeft oa gewerkt met Simply Red,Duran Duran, Grace Jones, Bob Marley, The Thompson Twins en Foreigner. Zijn laatste project is een album van Boom Crash Opera, waarvan hij de opname's net heeft afgerond. Alex Sadkin is 38 jaar geworden.

Carly_simonOp 2 Augustus 2003 maakt Carly Simon bekend dat zij tijdens een liefdadigheidsveiling in haar woonplaats, Martha's Vineyard, aan de hoogste bieder gaat vertellen over welke beroemdheid haar hit You're So Vain gaat. Sinds het nummer in 1972 de hitparades bestormde is er hevig gespeculeerd over de identiteit van de man waar Carly Simon over zingt. Ruim dertig jaar later is nog steeds niet duidelijk of het lied gaat over James Taylor, Kris Kristofferson, Cat Stevens, Warren Beatty of Mick Jagger. Dick Ebersol, een directeur van de televisiezender NBC doet tijdens de veiling het hoogste bod doen en wordt daarmee deelgenoot van Carly's geheim.

De leden van The Who gaan vanaf 2 Augustus 1966 genieten van een welverdiende vakantie. Tot aan 14 Augustus hebben zij geen verplichtingen. John Entwhistle en Keith Moon gaan samen naar Torremolionos in Spanje, Pete Townshend gaat naar Israel en Roger Daltrey blijft in Londen.

The_verve__bitter_sweet_symphonyThe Verve komt met hun vierde single Bittersweet Symphony op 2 Augustus 1997 op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40.  In Bitter Sweet Symphony wordt een fragment gebruikt uit The Last Time in de uitvoering van The Andrew Oldham Orchestra uit 1966. Aanvankelijk heeft The Verve toestemming gekregen om The Last Time te gebruiken. Nadat Bitter Sweet Symphony is verschenen, en het onverwacht een grote hit wordt, menen de betrokkenen  dat het fragment 'te herkenbaar' is te horen. Allen Klein, de vroegere manager van The Rolling Stones, eist één
miljoen pond sterling. Later komt hier nog een claim van twee miljoen euro van Andrew Oldham overheen. Door het Britse hooggerechtshof worden beide eisen ingewilligd. Alle rechten van Bitter Sweet Symphony gaan naar ABKCO Music die de rechten van The Last Time beheerd. Bittersweet Symphony komt in Nederland tot de 11de plaats. In Engeland komt de single tot nummer twee.

Alexander_graham_bellOp 2 Augustus 1922 overlijdt in Baddeck in Nova Scotia de uitvinder Alexander Graham Bell. Alexander Graham Bell wordt op 3 Maart 1847 geboren in Edinburgh, Schotland en is het meest bekend als uitvinder van de telefoon. Bell heeft een hoop artiesten onbedoeld beinvloed. Een kleine selectie: Alexander Graham Bell van The Sweet, Telephone Baby van Johnny Otis & Marcy Lee, No Reply van The Beatles, I Just Called To Say I Love You van Stevie Wonder, 54-46 (That's My Number) van Toots & The Maytals, Ring Ring van Abba, Telephone Line van ELO, Ring My Bell van Anita Ward, 634 5789 van Wilson Pickett, Thank You For Calling van Jo Stafford, Call Me van Blondie, Telefoonbaby van John Spencer & Lyda, Hanging On The Telephone van Blondie, Don't Call Us We Call You van Sugarloaf & Jerry Corbetta, New York Telephone Conversation van Lou Reed en Telephone Song van The Nits. Alexander Graham Bell is 75 jaar geworden.

Vanaf 2 Augustus 1971 ligt in Amerika single Uncle Albert/Admiral Halsey van Paul McCartney in de platenwinkel. Uncle Albert/Admiral Halsey staat op zijn tweede solo-album Ram. Op 4 Augustus 1971 komt de single de Amerikaanse Hot 100 binnen. Uncle Albert/Admiral Halsey staat vanaf 4 September 1971 één week bovenaan. In Nederland wordt Uncle Albert/Admiral Halsey niet uitgebracht, maar verschijnt Eat At Home als single. Eat At Home met op de B-kant Smile Away komt op 7 Augustus 1971 op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Op 21 Augustus 1971 wordt de 10e positie als hoogste notering bereikt. In totaal staat Eat At Home 7 weken genoteerd

Op 2 Augustus 1982 treedt Jose Feliciano in het huwelijk met Susan Omillian. Voor de blinde Puertoricaanse zanger/gitarist is dit zijn tweede huwelijk. Jose en Susan Feliciano krijgen drie kinderen. Inmiddels zijn zij gescheiden. Jose Feliciano is in Puerto Rico gaan samenwonen met zijn nichtje Grisel Velazques, met wie hij acht jaar lang in het geheim een relatie heeft.

Sam_the_sham_the_pharaohsDavid Martin, bassist van Sam The Sham & The Pharaohs overlijdt op 2 Augustus 1987 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. De groep The Pharaohs wordt in 1961 voor het eerst opgericht met Sam 'The Sham' (Samudio Domingo) als zanger. De overige leden zijn dan Carl Medke, Russell Fowler, Omar 'Big Man' Lopez en Vincent Lopez. De groep neemt een plaat op, maar die wordt geen succes. Eind 1962 gaat de groep uit elkaar. In het voorjaar van 1963 gaat Vincent Lopez spelen bij Andy & The Nightriders, een bandje uit Leesville, Louisiana. Samudio Domingo wordt dan gevraagd of hij organist van Andy & The Nightriders wil worden, hoewel hij pas twee dagen een orgel heeft en enkel akkoorden kan spelen. Naast Vincent en Samudio bestaat de groep uit Andy Anderson en David Martin. Samudio komt in deze periode aan zijn bijnaam omdat Andy hem vaak aankondigde als 'The Sham'. Later dat jaar verhuist de band naar Memphis, waar ze veel optreden. Vincent en Andy verlaten echter na een paar maanden de groep, waardoor Samudio en David alleen overblijven. Samudio wordt leadzanger en naast David, die bassist is, wordt de groep aangevuld met twee nieuwe leden: drummer Jerry Patterson en gitarist Ray Stinnett. De groep noem zich vanaf dat moment Sam The Sham & The Pharaohs. Enige tijd later komt ook saxofonist Butch Gibson bij de groep. Sam The Sham & The Pharaohs maakt in Memphis enkele platen, maar blijft verder onopgemerkt. Daar komt verandering in met het swingende, enigszins komisch aandoende Wooly Bully dat in 1965 voor MGM wordt opgenomen en een millionseller blijkt te zijn. De opvolgers zijn qua aanpak vrijwel identiek: Ju Ju Hand, Ring Dang Doo en Red Hot. Als de verkoopcijfers dalen, besluit de groep tot een muzikale koerswijziging en komt ze met de novelty-song Li'l Red Riding Hood (1966), een bewerking van Roodkapje. Dit wordt de tweede, tevens laatste,  grote hit voor Sam The Sham & The Pharaohs. De plaat komt, evenals Wooly Bully, op de tweede plaats van de Amerikaanse hitparade. In 1970 doet Sam onder het pseudoniem Sam Samudio een vergeefse poging om met een elpee voor het Atlantic-label weer in de belangstelling te komen.

Op 2 Augustus 1999 wordt Barry White opgenomen in een ziekenhuis in San Diego met uitputtingsverschijnselen. De zanger van hits als I'm Gonna Love You Just A Little More Baby, Never Never Gonna Give Ya Up,  You're The First The Last My Everything en Let The Music Play lijdt dan al enige jaren aan suikerziekte. Op 4 Juli 2003 overlijdt Barry White op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een nierziekte.

Ronald Townson, ex-lid van The Fifth Dimension, overlijdt op 2 Augustus 2001 in zijn huis in Las Vegas na een vier jaar durende strijd tegen een nierziekte. Nadat hij uit The Fifth Dimension is gestapt, richt hij Ronald Townson & Wild Honey op. Townson is als acteur op tv en in films te zien. In 1992 speelt hij in The Mambo Kings de rol van Empire M.C. Ronald Townson is 68 jaar geworden.

Come_and_get_itOp 2 Augustus 1969 staat de groep Badfinger in de Abbey Road Studio in Londen om de Paul McCartney-compositie Come And Get It op te nemen. De bassist van The Beatles heeft Come And Get It op 24 Juli 1969 in Abbey Road-studio 2 geschreven wanneer hij op zijn drie collega's zit te wachten om te werken aan Abbey Road, hun nieuwe album. Binnen een uur heeft Paul McCartney de demo van Come And Get It op de band staan. De versie van Badfinger wordt gebruikt voor de soundtrack van de film The Magic Christian met Peter Sellers en Ringo Starr in de hoofdrollen. De single komt op 10 Januari 1970 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de vierde plaats. In Nederland komt Come And Get It op 14 Februari 1970 de Top 40 binnen, en bereikt op 28 Februari 1970 de 21ste plaats.

Eric Clapton verlaat op 2 Augustus 1963 de groep The Roosters. The Roosters is de eerste groep voor Eric Clapton, en bestaat verder uit pianist Ben Palmer, zanger Terry Brennam, drummer Robin Mason en bassist Tom McGuinness. The Roosters bestaan van Maart tot Oktober 1963. Eric Clapton gaat na zijn vertrek spelen bij Casey Jones & The Engineers, waar verder Casey Jones (Brian Casser) (zang), Tom McGuinness (gitaar), Dave McCumisky (bas) en Ray Smith (drums) in spelen.

Creedence Clearwater Revival begint op 2 Augustus 1971, met een optreden in het Assembly Centre in Tulsa in Oklahoma, aan een tien dagen durende tournee door de Verenigde Staten.

Michel_berger_france_gallMichel Berger overlijdt op 2 Augustus 1992 aan de gevolgen van een hartaanval tijdens een partijtje tennis op de baan achter zijn huis in het Franse Ramatuelle. Michel Berger wordt op 28 November 1947 in Neuilly-sur-Seine geboren. De Franse zanger/componist trouwt op 22 Juni 1976 met zangeres France Gall. Samen krijgen ze twee kinderen: dochter Pauline (geboren op 14 November 1978) en zoon Raphael (geboren op 2 April 1981). Michel Berger begint speciaal voor France Gall nieuwe, nummers te schrijven waarvan er verschillende een hit worden, onder andere La Declaration (1974), Samba Mambo (1975) en Il Jouait Du Piano Debout (geinspireerd door Elton John). In 1978 schrijft Michel Berger samen met de Canadese songwriter Luc Plamondon de succesvolle rockopera Starmania, waarin France Gall een van de hoofdrollen krijgt naast onder meer Daniel Balavoine. Michel Berger is 44 jaar geworden.

Always_on_my_mindOp 2 Augustus 1997, twintig jaar na zijn dood, komt Always On My Mind van Elvis Presley binnen op een 22ste plaats in de Nederlandse Top 40. Always On My Mind komt tot een 15de plaats. Het is de eerste keer dat Always On My Mind in de Nederlandse Top 40 staat. In 1972 is deze single in ons land geen hit geworden. Always On My Mind is geschreven door Wayne Carson Thompson, Mark James en Johnny Christopher. Brenda Lee is begin 1972 de eerste die het liedje opneemt. Elvis Presley heeft zijn versie op 29 maart 1972 in de RCA Studios in Hollywood vastgelegd. J.D. Sumner & The Stamps zorgen voor de achtergrondvocalen. The Stamps bestaan uit Donnie Sumner, Ed Enouch, Bill Baize en Richard Sterban. James Burton is de producer van Always On My Mind. Er worden ook filmopnamen gemaakt die later te zien zijn in de film This Is Elvis. Always On My Mind wordt in november 1972 in Amerika op de B-kant van Separate Ways uitgebracht. Deze single bereikt de twintigste plaats in de Billboard Hot 100.

EverypicturetellsastoryRod Stewart krijgt op 2 Augustus 1971 in Amerika een gouden plaat voor zijn album Every Picture Tells A Story. Het album is op 19 Juni 1971 binnengekomen in de Billboard-albumlijst. Every Picture Tells A Story staat vanaf 2 Oktober 1971 vier weken op de eerste plaats. In Nederland komt Every Picture Tells A Story op 7 Augustus 1971 binnen in de albumlijst, en komt uiteindelijk op 18 December 1971 tot een tweede plaats. Het succes in Nederland is mede te danken aan de single Reason To Believe/ Maggie May die op 3 Oktober 1971 de Top 40 binnenkomt. Reason To Believe/Maggie May komt op 20 November 1971 tot een derde plaats.

Op 2 Augustus 2001 wordt het vliegveld van New Orleans, New Orleans International Airport, omgedoopd tot het Louis Armstrong New Orleans International Airport. Het voorstel voor de naamsverandering is afkomstig van Burgemeester Marc Morial, ter nagedachtenis aan de in 1971 overleden Louis "Satchmo" Armstrong, die op 4 Augustus 1901 in het Storyville district van de stad geboren is.

Dr_hook_the_medicine_showDr. Hook & The Medicine Show en componist Shel Silverstein krijgen op 2 Augustus 1972 een gouden plaat voor Sylvia's Mother. De single heeft op 3 Juni 1972 de vijfde plaats gehaald in de Amerikaanse Hot 100 van Billboard. Dr. Hook & The Medicine Show opereert in hun begin dagen onder de naam The Chocolate Paupers. De groep wordt tegen het einde van de jaren zestig opgericht in New Jersey, waar manager/producer Ron Haffkine de muzikanten in contact brengt met Playboy-cartoonist, songschrijver en zanger Shel Silverstein, de man die het gezicht van de groep Dr. Hook & The Medicine Show voor een groot deel zal gaan bepalen via zijn humoristische en scherpzinnige teksten. Hij is op dat moment juist bezig aan de muziek voor de film Who Is Harry Kellerman And Why Is He Saying Those Terrible Things About Me, en vraagt de groep die muziek uit te voeren. Het levert hun in 1971 een contract met CBS op. Een jaar later komt het debuutalbum Dr. Hook & The Medicine Show uit met de hit Sylvia's Mother. Met het The Cover Of The Rolling Stone, een nummer waarin de band de wens uit om op de omslag van het toonaangevende Amerikaanse rocktijdschrift te mogen verschijnen, wordt de volgende hit gescoort Het mag de meest originele tekst genoemd worden die een popgroep ooit op de plaat heeft weten te zetten en nadat het nummer een hit is geworden en de groep beroemd, verschijnt hun foto inderdaad op de cover van het gewenste blad. In Engeland wordt het plaatje verboden, omdat er reclame in wordt gemaakt.

Gilles_thibaultOp 2 Augustus 2000 overlijdt in Parijs de Franse tekstschrijver Gilles Thibault. Thibault begint zijn muzikale loopbaan in de jaren 50 als trompettist in Saint Germain des Pres. Begin jaren zestig maakt Thibault talloze Franse vertalingen van Engelse hits voor ondermeer Claude Francois en Sylvie Vartan. In 1967 schrijft hij de tekst voor Comme D' Habitude op muziek van Jacques Revaux en Claude Francois. Paul Anka maakt een Engelse vertaling onder de titel My Way. Dankzij Frank Sinatra wordt My Way een klassieker. Gilles Thibault is 72 jaar geworden.

My_way_herman_broodU2 geeft op 31 Juli, 1 en 3 Augustus 2001 drie uitverkochte optredens in het Gelredome in Arnhem. Zanger Bono gebruikt op 2 Augustus 2001 zijn vrije dag om een bezoek te  brengen aan het atelier van Herman Brood in Amsterdam. Bono mag van Koos van Dijk (manager van Herman brood) één van de schilderijen van Brood meenemen. De 54-jarige zanger heeft op 11 Juli 2001 zelfmoord gepleegd door van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Op alle drie de concerten zingt Bono een stukje van When I Get Home. Dit door Nick Cave geschreven nummer is één
van de laatste songs die Herman Brood heeft opgenomen. Ook wordt het nummer Stuck In The Moment You Can't Get Out Of opgedragen aan Herman Brood en wordt het optreden beeindigt met het draaien van Herman's versie van My Way. Saillant detail is dat U2, na op 11 Augustus 2001 met de single Elevation op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 te hebben gestaan, op 18 Augustus 2001 plaats moet maken Herman Brood met zijn uitvoering van My Way. Het laatste nummer op de CD-Single van My Way is When I Got Home.

Vanaf 2 Augustus 2004 staat Eric Clapton incidenteel in een kledingwinkel. Sinds December 2003 is hij voor de helft eigenaar van een exclusieve herenmodezaak in Londen. Eric Clapton is altijd al een groot liefhebber van deze kledingwinkel geweest. Om deze reden heeft hij de helft van de aandelen gekocht. De gitarist/zanger wil er zeker van zijn dat hij in de toekomst zijn favoriete kleding kan blijven dragen.

Kim_en_ianOp 2 Augustus 2006 komt Kim McLagan om het leven bij een auto-ongeluk in Travis County, Texas wanneer zij met haar Chrysler PT Cruiser op een kruising tegen een 2000 Freightline Truck botst. Kim McLagan wordt op 30 December 1948 in Leicester, Leicestershire in Engeland geboren als Maryse Elizabeth Patricia (Patsy) Kerrigan. Haar naam Patsy veranderd zij in Kim, om verwarring met Patti Boyd te voorkomen. Op 17 Maart 1966 treedt zij (op 17-jarige leeftijd) in Londen in het huwelijk met Keith Moon. Bij dit huwelijk tussen de drummer van The Who en de dan hoogzwangere Kim is alleen Who-bassist John Entwistle aanwezig. Keith en Kim Moon krijgen één dochter, die op 12 Juli 1966 geboren wordt: Amanda Jane (Mandy) Moon. Keith Moon besteedt niet veel tijd aan zijn vrouw en dochter. Kim Moon-Kerrigan zorgt in een flat in Noord-Londen voor de opvoeding van Mandy. In April 1975 stapt Kim Moon naar de rechter om echtscheiding aan te vragen. Zij hertrouwt op 9 Oktober 1978 met Ian McLagan, de voormalige toetsenist van The Small Faces. In 1994 vertrekken The McLagans (foto) naar Texas, Amerika waar Kim tussen de plaatsjes Bastrop en Smithville aan Highway 71 een eigen beauty salon opent. Kim McLagan is 57 jaar geworden.

Op 2 Augustus 1998 publiceert het Engelse muziekblad Mojo de uitslag van een enquxc3xaate over de favoriete platenartiest van de twintigste eeuw. Op de eerste plaats staan The Beatles, gevolgd door Elvis Presley, Frank Sinatra, Queen en Elton John.


Muziek Jarige Op 2 Augustus

1937: Garth Hudson - The Band Toetsen
1939: Edward Pattern - Gladys Knight & The Pips
1940: Will Tura - Zanger Belgie
1941: Doris Coley - The Shirelles Zangeres († 4 Feb. 2000)
1949: "Fat" Larry (James) - Fat Larry's Band Zanger († 5 Dec. 1987)
1951: Andrew Gold - Zanger USA († 3 Juni 2011)
1953: Donnie Monro - Runrig Zanger
1957: Mojo Nixon (Neill Kirby McMillan Jr.) - Zanger/Gitarist USA
1961: Pete De Freitas - Echo & The Bunnymen Drums († 1983)
1962: Lee Maviers - The La's Gitaar/Zang
1965: Al MaCaulay - Tindersticks Drums
1970: Zelma Davis - C & C Music Factory Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten