Zoeken in de muziekgeschiedenis

31 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 1 Augustus

Hammond_en_franklinGeinspireerd door de popsuccessen van Sam Cooke trekt Aretha Franklin, na haar 18e verjaardag, naar New York, waar ze wordt ontdekt en gecontracteerd door de gerenommeerde CBS-platenscout John Hammond (op foto samen met Aretha). Op 1 Augustus 1960 maakt Aretha Franklin haar eerste plaatopnamen voor Columbia Records. In New York worden Right Now, Today I Sing the Blues, Love Is the Only Thing en Over the Rainbow opgenomen. John Hammond is de producer. Het zijn de eerste popnummers die Aretha ooit heeft opgenomen. Het zijn de eerste popsongs die Aretha Franklin ooit heeft opgenomen. In 1956 heeft zij meegewerkt aan gospel-nummers, die zijn opgenomen in de kerk van haar vader in Detroit. Bij CBS weet men echter niet goed hoe Aretha's talent op de plaat vast te leggen; er zit weinig lijn in het materiaal van blues, folk, jazz en standards dat met haar wordt opgenomen. Het levert haar in vijf jaar slechts één bescheiden hit op, Rock-A Bye Your Baby With A Dixie Melody. Als na acht albums in 1966 haar verbintenis met CBS afloopt, haalt de befaamde producer Jerry Wexler haar naar het succesvolle R&B label Atlantic Records. Wexler slaagt er voortreffelijk in Aretha's gospelachtergrond te integreren in seculier R&B-materiaal. In 1967 en 1968 worden maar liefst negen Amerikaanse Top 10-hits op rij gescoord.

Op 1 Augustus 1984 is Jermaine Jackson te zien op de Amerikaanse televisie in een gastrol in een aflevering van de soap As The World Turns. Eerder hebben ook zanger Tony Bennett en zangeres Whitney HOuston al een gastrol gespeeld. As The World Turnds wordt in Amerika uitgezonden door CBS. In Nederland wordt de soapserie vanaf 5 Februari 1990 door RTL 4 uitgezonden.

Jessies_girlDe Australische zanger Rick Springfield komt op 1 Augustus 1981 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 in Amerika met het nummer Jessie's Girl. Rick Springfield is tot op dat moment vooral bekend als acteur. Hij speelt de rol van Dr.Noah Drake in de populaire TV serie General Hospital. Springfield is destijds gaan acteren op advies van zijn toenmalige vriendin Linda Blair (The Excorcist). Voor Jessie's Girl krijgt Rick Springfield een Grammy voor Best Male Rock Vocal Performance.

Madonna_musicOp 1 Augustus 2000 brengt Madonna vervroegd haar nieuwste single Music uit. De beslissing om de plaat twee weken eerder uit te brengen dan oorspronkelijk de bedoeling was, wordt genomen omdat er in Juni al illegale mp3 kopieen van het nummer op de file-sharing service Napster worden aangeboden. De release valt overigens samen met de introductie door Warner Brothers van Madonna's officieele website. Het illegale aanbod op Napster verhindert overigens niet dat Music Madonna's twaalfde Amerikaanse en tiende Engelse nummer 1 hit wordt. In Nederland komt Music op 19 Augustus 2000 de Top 40 binnen en haalt uiteindelijk de vierde plaats.

The Twist van Chubby Checker komt op 1 Augustus 1960 binnen in de Amerikaanse hitparade. Het nummer dat Checker gevonden heeft op een B-kantje van een single van Hank Ballard uit 1958, veroorzaakt een nieuwe dansrage. De plaat is zo'n succes dat hij in anderhalf jaar tijd maar liefst twee keer de hoogste plaats van de Billboard Hot 100 haalt.

Marie_trintignantOp 1 Augustus 2003 overlijdt in een ziekenhuis in Neuilly-sur-Seine bij Parijs de Franse actrice Marie Trintignant aan de gevolgen van een hersenoedeem. Op 27 Juli 2003 is zij, na een ruzie met haar vriend Bertrand Cantat van de groep Noir Desir, in Vilnius in Litouwen in coma geraakt nadat hij haar in een dronken bui heeft geslagen. Het paar is in Litouwen voor televisieopnamen voor een serie over het leven van de schrijfster Colette. Marie Trintignant is 41 jaar geworden. Op 29 Maart 2004 wordt Bertrand Cantat in Litouwen tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Op 26 Juli 2004 wordt bekend dat hij die straf in Frankrijk mag uitzitten.

The Steam Packet staat op 1 Augustus 1964 staat twee keer in het voorprogramma van The Rolling Stones tijdes de shows in het Palladium-theater in Londen. In de groep van Long John Baldry is Rod Stewart zanger.

Op 1 Augustus 1965 zakt zangeres Marianne Faithfull, tijdens een concert in Morecambe, Lancashire in elkaar. Ze moet noodgedwongen een aantal concerten afzeggen.

Performance_2In New York gaat op 1 Augustus 1970 de film Performance in premiere. Performance is geregisseerd door Donald Cammell en Nicolas Roeg. De hoofdrollen worden vertolkt door James Fox ( als Chas), Mick Jagger ( als Turner) en Anita Pallenberg, de vriendin van Keith Richards (als Pherber). Van de soundtrack wordt Memo From Turner als eerste solo-single van Mick Jagger uitgebracht. In Engeland komt Memo From Turner op 14 November 1970 de hitparade binnen, en haalt een bescheiden 32ste plaats. In Nederland komt Memo From Turner dezelfde week de Top 40 binnen, en komt uiteindelijk tot een vijfde plaats.

Op 1 Augustus 1965 beginnen Peter & Gordon aan een tournee door de Verenigde Staten. Het Engelse duo bestaat uit Peter Asher en Gordon Waller. In 1964 hebben zij hun eerste hit met A World Without Love. Dit nummer is speciaal voor hun geschreven door Paul McCartney, die op dat momenet verkering heeft met Jane, het zusje van Peter Asher.

A_van_abbaAbba komt op 1 Augustus 1981 op de eerste plaats in de Nederlandse LP Top 50 met het verzamelalbum A Van Abba. Het is het vierde verzamelalbum van Abba in zes jaar tijd. A Van Abba wordt uitgebracht in een periode dat de groep bezig is met de opnamen van een nieuw album, dat eind 1981 moet uitkomen. Als tussendoortje is er ook een TV special opgenomen, die in de zomer van 1981 op de Nederlandse TV is uitgezonden. Later blijkt dat dit het laatste gezamelijke optreden is geweest van Abba. A Van Abba staat uiteindelijk 4 weken op de eerste plaats.

U2Op 1 Augustus 1977 stort Gary Powers met zijn helikopter neer. Powers maakt ondermeer sensatievluchten voor het televisiestation KNBC. Gary Powers wordt op 5 Mei 1960 boven Russisch grondgebied neergeschoten in een U-2 spionagevliegtuig (foto) van de Amerikaanse luchtmacht. Hij wordt veroordeeld tot levenslang. Twintig maanden later wordt Gary Powers geruild voor een Russische spion. Terug in Amerika wordt hij testpiloot. Later wordt hij helikopterpiloot voor tv- en radiostations. Bono, die op 10 Mei 1960 is geboren, heeft zijn groep U2 naar het type spionagevliegtuig van Gary Powers vernoemd.

Holland_fmDe eerste uitzendingen van Holland FM zijn vanaf 1 Augustus 1991 via de kabel te horen. De programma's worden opgestraald naar de Astra 1-B-satelliet. Voor Holland FM werken o.a. Krijn Torringa, Chiel Montagne, Eddy Becker, Ria Valk, Vader Abraham en Eddy Ouwens. Op 21 Januari 1994 krijgt Holland FM een etherfrequentie toegewezen door het ministerie van WVC. Eigenaar Nico Volker besluit het zendschip MV Communicator te kopen om de programma's via 1224 en 828 kHz uit te zenden. Op 10 Oktober 1994 wordt John de Mol jr. eigenaar van Holland FM. De oude garde wordt op straat gezet. Robert Jensen is de nieuwe programmaleider die Holland FM omtovert tot Veronica Hitradio, zoals de zender vanaf 1 September 1995 heet.

Op 1 Augustus 1963 verschijnt in de winkels het eerste exemplaar van Beatles Monthly. Het tijdschrift is geheel gewijd aan The Beatles. Van het eerste exemplaar worden er ruim 80.000 van verkocht, op het hoogtepunt verkoopt Beatles Monthly meer dan 350.000 exemplarten per maand. In totaal verschijnen er 77 edities van Beatles Monthly. In December 1969 houdt het blad er wegens gebrek aan belangstelling mee op.

Elvis_what_happened_2Elvis Presley wordt op 1 Augustus 1960 door een krant, in het toen nog communistische Oost-Duitsland, uitgeroepen tot staatsvijand nummer 1. Op 1 Augustus 1977 verschijnt het boek Elvis: What happened ?. Het is het werk van Red & Sonny West en Dave Hebler, drie ex-bodyguards van Elvis Presley, en gaat over hun voormalige werkgever en zijn vermeende drugsprobleem. Tijdens een persconferentie verklaren de schrijvers dat zij niet uit winstoogmerk handelen, maar uitsluitend om Presley in bescherming te nemen tegen zichzelf. Er worden 3 miljoen exemplaren van het boek verkocht. Elvis Presley overlijdt zestien dagen later.

Op 1 Augustus 1978 wordt in het Princess Christian-verpleeghuis in Windsor, Engeland, Dhani Harrison geboren. Vier weken later treden zijn ouders, George Harrison en Olivia Arias, in het huwelijk. De trouwplechtigheid van de ex-gitarist van The Beatles en zijn Mexicaanse vriendin zou eigenlijk in Mei 1978 plaatsvinden, maar is uitgesteld in verband met het overlijden van de vader van George Harrison, Harold. Precies twaalf jaar later, op 1 Augustus 1980, richt George Harrison zijn eigen productiemaatschappij Hand Made Films op. De ex-Beatle heeft in 1979 de bioscoopfilm The Life Of Brian van Monty Python geproduceerd.

Andy parle De Britse drummer Andy Parle overlijdt op 1 Augustus 2009 in Dingle, Liverpool wanneer hij bij het oversteken van de straat plotseling in elkaar zakt. Volgens ingewijden heeft de drummer juist de Park Road Fish Bar verlaten en is bij het oversteken van de straat onwel geworden. Parle wordt nog door omstanders en hulpverleners gereanimeerd, maar artsen in het Liverpool Royal Hospital kunnen niets anders dan de dood constateren. De politie heeft geen verklaring en is op zoek naar getuigen die het tragisch voorval hebben zien gebeuren. Andy Parle staat in 1993 aan de basis van de band Space. Andere bandleden van het eerste uur zijn: zanger Tommy Scott en gitarist Jamie Murphy. Kraftwerk liefhebber en toetsenist/sampling wizard Franny Griffiths voegt zich niet veel later bij het drietal. Space houdt in 2005 op te bestaan. Andy Parle heeft de band dan al in 1998 verlaten. Britse Space hits zijn: Neighbourhood, Female Of The Species en Me And You Versus The World (alle 1996) en in 1997 het nummer Dark Clouds. Voormalig Space bassist Dave 'Yorkie' Palmer laat in een reaktie weten: "It's the saddest, most tragic end you could have. He was a brilliant drummer and had been an essential member of the band". Andy Parle is 42 jaar geworden.

Nadat hij in 1979 de bioscoopfilm The Life Of Brian van Monty Python heeft geproduceerd, richt George Harrison, samen met Denis O'Brien, op 1 Augustus 1980 zijn eigen productiemaatschappij Hand Made Films op. Bekende films die door deze productiemaatschappij gemaakt zijn, zijn ondermeer: Monty Python Live At The Hollywood Bowl (1982), Mona Lisa (1986), Shanghai Surprise (1986), The Adventures Of Baron Munchausen (1989) en Nuns On The Run (1990). In 1994 wordt Hand Made Films overgenomen door het Canadse Paragon Entertainment.

Video_killed_the_radio_starOp 1 Augustus 1981 begint er een nieuw tijdperk in de muziekgeschiedenis. Met de vertoning van de videoclip Video Killed The Radio Star van The Buggles, begint de muziekzender MTV haar televisie-uitzendingen op de Amerikaanse markt. Ruim twee miljoen huishoudens in Amerika kunnen kijken naar MTV (Music Television). MTV Europe volgt exact zes jaar later. Zes jaar nadat in MTV America is begonnen, gaat op 1 Augustus 1987 eindelijk MTV Europe de lucht in. De start van de Europese zender wordt gevierd met een groot feest in de Amsterdamse discotheek Roxy. Elton John verricht om één minuut over twaalf 's middags de officixc3xable opening. De eerste videpclip die wordt uitgezonden is Money For Nothing van Dire Straits, waarin de toepasselijke zin zit: "I Want My MTV". De programma's van MTV Europe worden uitgezonden vanuit Londen. Inmiddels wordt MTV in meer 140 landen bekeken. Dit zijn ruim 350 miljoen huishoudens.

Dave Stewart treedt op 1 Augustus 1987 in het huwelijk met Siobhan Fahey. Het huwelijk van de voorman van The Eurythmics en de Bananarama zangeres wordt in het Franse Dangu voltrokken. Dave en Siobhan Stewart krijgen twee zonen - Sam (1987) en Django (1991). In 1996 gaan Dave Stewart en Siobhan Fahey als goede vrienden uit elkaar.

Op 1 Augustus 1989 geeft Eric Clapton een benefiet concert in het door oorlog verscheurde Mozambique, dat wordt bijgewoond door méér dan 100.000 mensen.

Cliff_richardliving_doll_Cliff Richard & The Drifters komen op 1 Augustus 1959 ,op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met het nummer Living Doll. Het nummer is afkomstig uit de film Serious Charge, en is de bestverkopende single van 1959. Het is voor Cliff Richard de eerste nummer 1 hit in zijn carriere. Er zullen er nog 13 volgen. Livinf Doll staat zes weken op de eerste plaats in Engeland. Op 19 April 1986 komt Cliff Richard in samenwerking met The Young Ones, opnieuw op nummer 1. Ditmaal in de Nederlandse Top 40. De opbrengst van het nummer gaat in navolging van het Band Aid project, naar hongerend Afrika.

Op 1 Augustus 1990 worden vijf leden van UB 40 en twee geluidstechnici van de groep, vriendelijk verzocht de Seychellen te verlaten nadat een dag eerder marihuana in hun hotelkamer is gevonden. Normaal zou hun een verplichte gevangenisstraf van 3 jaar boven het hoofd hebben gehangen, maar de authoriteiten van de eilanden-groep geven er de voorkeur aan om de groep het land uit te zetten.

Concert_for_bangla_desh"My friend came to me With sadness in his eyes He told me that he wanted help Before his country died". (George Harrison, Bangla Desh) In Madison Square Garden in New York vindt wordt op 1 Augustus 1971 het Concert For Bangla Desh georganiseerd. Behalve organisator George Harrison treden oa: Ravi Shankar, Bob Dylan, Leon Russell, Badfinger, Eric Clapton en Ringo Starr op. Opnamen worden op een drie-dubbel LP uitgebracht en er wordt een film gemaakt, die in 1972 uitkomr. De totale opbrengst is ruim 11 miljoen dollar voor de noodlijdende bevolking van Bangla Desh. Het succes van het Concert For Bangla Desh wordt maandenlang in gevaar gebracht door een rechtsgeschil achter de schermen, dat de uitbetaling aan het Bangla Desh Hulp Fonds van het bijeen gebrachte geld ophoudt. Uiteindelijk moet het door het hooggerechtshof in Londen worden opgelost. Het concert in Madison Square Gardens te New York is het eerste succesvolle liefdadigheids superster rockconcert dat de weg vrij maakt voor oa Live Aid in de 80er jaren. Het wordt omgezet in een uiterst goed verkopend driedubbelalbum en in een film en geprezen als een teken dat rockmusici volwassen zijn geworden en omgaan met serieuze onderwerpen op een serieuze manier. Het geld is bedoeld om meer dan 2 miljoen vluchtelingen, die uit de nieuwe staat Bangla Desh zijn gevlucht, te helpen nadat het Pakistaanse leger met het uitmoorden van burgers is begonnen.

Om precies twaalf uur 's middags begint MTV op 1 Augustus 2006 in Nederland en Vlaanderen met MTV Brand New Digital TV, een digitaal televisiekanaal waarop 24 uur per dag videoclips en registraties van live-concerten te zien zijn. De lancering van dit kanaal valt precies samen met het 25-jarig bestaan van de internationale muziekzender. MTV Brand New Digital TV opent met een twee uur durend programma waarin hoogtepunten uit de 25-jarige geschiedenis worden uitgezonden, waaronder het optreden van de Red Hot Chili Peppers op het Rode Plein in Moskou. MTV-kijkers in Engeland zijn al langer bekend met verschillende MTV-kanalen. Sinds 2001 heeft het Britse kijkerspubliek de keuze uit MTV-Base, MTV2 Europe, MTV Dance en MTV Hits.

Op de verjaardag van zanger Joe Elliot op 1 Augustus 1980 maakt Def Leppard in New York hun live debuut in Amerika. De groep is de openings act van AC-DC.

The_who_im_a_boyOp 1 Augustus 1966 is The Who in de IBC Studio A in Londen bezig met het opnemen en mixen van de single I'm A Boy. Producer is Kit Lambert, voor wie het de eerste keer is dat hij ook daadwwerkelijk genoemd wordt als producer, engineer is Paul Clay. Op de B-kant staat het nummer In The City. I'm A Boy wordt op 26 Augustus door Reaction Records uitgebracht, en bereilt op 2 September de 2e plaats in de Engelse hitlijst. I'm A Boy wordt pas op 10 December 1966 uitgebracht in Amerika. In Nederland komt de single op 24 September de Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk de 5e plaats.

Glenn Miller en zijn orkest staan op 1 Augustus 1939 in de platenstudio om het nummer In The Mood op te nemen. In The Mood is een compositie van Andy Razaf en Joe Garland, en is gebaseerd op het thema Tar Paper Stomp van Tex & Al Klinks. In The Mood van Glenn Miller komt op 7 Oktober 1939 binnen in de Billboard-hitparade. De 78-toerenplaat staat vanaf 10 Februari 1940 twaalf weken op de eerste plaats.

Tom_mulderOp 1 Augustus 2004 wordt Tom Mulder getroffen door een hersenbloeding. Tom Mulder is programma- directeur bij Radio 10 Gold. Op werkdagen presenteert hij iedere ochtend De Tom Mulder Show. Dit programma wordt vanaf 13 Augustus 2004 waargenomen door Peter Rijsenbrij. Het herstel van Tom Mulder verloopt moeizaam. Vanaf januari 2005 wordt op Radio 10 Gold iedere zaterdagavond om zes uur het door hem geproduceerde programma The Beatles Story herhaald. Vanaf 4 April 2007 is Tom Mulder voldoende hersteld om weer radio te maken en is dan weer elke werkdag te beluisteren bij Radio 10 Gold.

Live_summer_2003Robbie Williams begint op 1 Augustus 2003, voor 375.000 fans, aan zijn eerste van in totaal drie shows tijdens het Engelse Knebworth Festival. De hoogtepunten van zijn show worden onder de titel Robbie Williams Live Summer 2003 op 24 November 2003 op CD en op DVD uitgebracht. Live Summer 2003 komt op 4 Oktober 2003 de Album Top 100 binnen, en staat vanaf 18 Oktober 2003 zes weken op een derde plaats. Het lukt Robbie Williams niet om de eerste plaats in Nederland te halen. Op 18 Oktober 2003 bereikt namelijk het album 'n Ons Geluk van Frans Bauer de eerste plaats om daar vervolgens twaalf weken (!) te blijven staan.

Op 1 Augustus 1994 maken Michael Jackson en Lisa Marie Presley bekend dat zij al in Mei 1994 in het geheim in Casa de Campo in de Dominicaanse Republiek zijn getrouwd. De eenvoudige huwelijksplechtigheid heeft de zanger slechts vijftig dollar gekost! Op donderdag 18 Januari 1996 dient Lisa Marie Presley een aanvraag tot echtscheiding in. Beiden zijn het erover eens dat er "niet langer een basis" is voor dit huwelijk.

Bill_brufordBill Bruford stap op 1 Augustus 1972 op bij Yes, en wordt drummer bij King Crimson. Alan White is zijn opvolger bij Yes. Nadat King Crimson in 1975 wordt ontbonden speelt Bruford korte tijd bij Genesis. In 1978 richt hij de band Bruford op, waarvan ook Jeff Berlin, Dave Stewart en Allan Holdsworth deel uitmaken. Met deze band worden drie albums uitgebracht, waarbij Holdsworth op het derde album wordt vervangen door John Clark. Tussendoor maakt Bruford ook nog deel uit van de groep UK (hit 6.02 Rendez-Vous). In 1980 sluit Bruford zich aan bij het heropgerichte King Crimson. In 1986 richt hij wederom een eigen band op, Bill Bruford's Earthworks, die meer dan de vorige bands op jazz is gericht. Tussendoor maakt hij nog deel uit van reunies van Yes en, nogmaals, King Crimson.

Op 1 Augustus 1971 brengt CBS in Amerika het programma The Sonny & Cher Comedy Hour op televisie, als onderdeel van hun nieuwe zomerprogrammering. De als tijdelijke vervanging bedoelde show blijkt razend populair en blijft bestaan tot het paar in 1974, uit elkaar gaat.

Frida_boccaraDe Franse zangeres Frida Boccara overlijdt op 1 Augustus 1996 aan de gevolgen van een longinfectie. Frida Boccara wordt op 29 Oktober 1940 in Casablanca, Marokko geboren. Boccara vertegenwoordigd Frankrijk op het songfestival van 1969 met het nummer Un Jour, Un Enfant. Ze wint daarmee het songfestival maat moet de overwinning wel delen met Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De 4 landen hebben  evenveel punten en het reglement voorziet geen noodscenario waardoor alle vier landen worden uitgeroepen als winnnar.Het reglement wordt daarna aangepast om dit in de toekomst te voorkomen. Een van de bekendste nummers van Frida Boccara is Cent Mille Chansons. De laatste jaren van haar leven leidt de zangeres een teruggetrokken bestaan. Frida Boccara is 56 jaar geworden.

Op 1 Augustus 1997 geeft het Ierse Hooggerechtshof alsnog toestemming voor twee geplande concerten van U2, op 30 en 31 Augustus 1997, in het Landsdowne Road-stadion in de Ierse hoofdstad Dublin. Eerder in de week heeft een lager hof, onder druk van omwonenden, beide concerten verboden. De lokale bevolking voorziet geluidsoverlast en verstoring van de openbare orde.

Al_aronowitzIn het Trinitas Hospital in Elizabeth, New Jersey overlijdt op 1 Augustus 2005 de legendarische popjournalist Al Aronowitz aan de gevolgen van kanker. Alfred Gilbert Aronowitz wordt op 5 Mei 1928 geboren in Bordertown, New Jersey, en wordt algemeen gezien als een icoon in de Amerikaanse popjournalistiek. Aronowitz begint als popjournalist in de jaren '50. Bob Dylan zou Mr. Tambourine Man in zijn keuken hebben geschreven en hij is de man achter de ontmoeting tussen Dylan en The Beatles in 1964. De ontmoeting tussen Dylan en The Beatles komt voort uit een verhaal dat Aronowitz schrijft voor de Saturday Evening Post. Aronowitz schrijft ook een boek over de band tussen Dylan en The Beatles. Een boek over Mick Jagger en Miles Davis heeft hij niet kunnen afmaken. Aronowitz is 77 jaar geworden.

The Rolling Stones beginnen op 1 Augustus 1994, met een concert voor 55.000 fans in het Robert F. Kennedy-stadion in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. aan een nieuwe wereldtournee.

Een_zwoele_zotte_zomer_van_tony_vos(Er Komt) Een Zwoele Zotte Zomer (Net Als Vroeger) van Tony Vos komt  binnen in de hitparade van het maandblad Muziek Expres van 1 Augustus 1963. (Er Komt) Een Zwoele Zotte Zomer (Net Als Vroeger) is een vertaling van Tony Vos en Joost den Draayer van het nummer Those Lazy-Hazy-Crazy Days Of Summer van Nat King Cole, die met zijn versie een Top 10-hit heeft in Amerika. Op de B-kant van (Er Komt) Een Zwoele Zotte Zomer (Net Als Vroeger) staat een vertaling van Willy Rex van Sukiyaki, de nummer 1-hit van de Japanse zanger Kyu Sakamoto. De versie van Tony Vos heet In Yokohama, en komt in September 1963 binnen in de hitparade van Muziek Expres. In Yokohama blijft op dertien steken. Tony Vos is op 29 April 1931 in Eindhoven geboren. Na zijn studie aan het Conservatorium in Tilburg speelt hij klarinet en saxofoon in diverse jazzgroepen. Begin jaren zestig wordt Tony Vos discjockey/programmaleider bij Radio Veronica. Hij trouwt met zijn collega Tineke de Nooij. Zij krijgen twee dochters, Tuffy en Sara Lee. In 1965 treedt Tony Vos in dienst bij de platenmaatschappij Phonogram. Hij produceert platen van o.a. Boudewijn de Groot, Cuby & The Blizzards, Blues Dimension en Ekseption. In 1969 is Tony Vos na een ernstig auto-ongeluk enige maanden uitgeschakeld.

The_kinkslola_Op 1 Augustus 1970 komt Lola van The Kinks binnen op een 36ste plaats in de Nederlandse Top 40. Lola wat gaat over een travestiet is geschreven door hun zanger/gitarist Ray Davies, die op 3 Juni 1970 van New York naar Londen vliegt om één regel te veranderen in het nummer. Op last van Pye Records moet Ray Davies de regel "I met her in a club down in North Soho where you drink champagne and it tastes just like Coca Cola C-O-L-A Cola", veranderen in "And it tastes just like cherry cola C-O-L-A Cola". De platenmaatschappij vreest dat de single niet op de radio gedraaid zal worden als de merknaam Coca Cola in de tekst voorkomt. Lola staat vanaf 26 September 1970 drie weken bovenaan. Lola is de vierde nummer 1-hit voor The Kinks in Nederland. In 1966 staat de groep twee keer bovenaan met Dedicated Follower Of Fashion en Sunny Afternoon. Een jaar later staat Waterloo Sunset één week aan de top. Een live-uitvoering van Lola staat vanaf 10 Januari 1981 vier weken bovenaan in de Nederlandse Top 40.

Alquin_rond_1975Met het vertrek van zanger Michel van Dijk (helemaal links) en toetsenist Dick Franssen (2e van links) komt op 1 Augustus 1977 een einde aan de Delftse formatie Alquin. Volgens hun manager Eric de Bruijn zijn de muzikale meningsverschillen zo groot dat het niet mogelijk is een nieuwe LP te maken. "Er waren al eerder problemen. Al voor de vorige Holland-toer was ik van plan uit de groep te stappen, maar besloot het toch nog een jaar aan te zien. Gitarist Ferdinand Bakker en drummer Job Tarenskeen schreven typische Alquin-nummers. Toen onze vorige drummer Paul Weststrate wegging wilde Job per se gaan drummen. Dat was een grote fout. Bassist Hein Mars had ook nooit weg moeten gaan. Jan Visser (ex-George Baker Selection) is erg goed, maar voor Alquin-muziek is Hein Mars veel beter. Never change a winning team, zeg ik altijd maar". aldus Michel van Dijk. Ferdinand Bakker en Job Tarenskeen richten The Meteors op. Michel van Dijk neemt in 1979 met Rinus Gerritsen van Golden Earring een plaat op. Op 18 November  1995 wordt in het uitverkochte Delftse jongerencentrum De Eland een succesvol rexc3xbcnieoptreden gedaan in een bezetting met Van Dijk, Bakker, Franssen, Tarenskeen, Ottenhof en Raggende Man Dick Schulte-Nordholt. Pas in 2003 wordt er weer wat van Alquin vernomen wanneer op 19 en 20 Maart 2003 Dick Franssen, Ferdinand Bakker, Job Tarenskeen, Michel van Dijk en Ronald Ottenhof bij elkaar komen voor twee concerten in zaal Speakers te Delft. Het is een besloten concert voor de leden van een Delftse Platenuitleenclub die er een jubileum viert. De baspartijen tijdens de optredens worden verzorgd door Frans Koenn (Lois Lane, Let's Stick Together). Beide concerten zijn in minder dan een uur uitverkocht. De roep om extra concerten is dermate groot dat de groep nog eenmaal een Holland Tour onderneemt die op 30 Mei 2003 begint in Zaandam en twee weken later eindigt in Utrecht. Begin September 2003 verschijnt de DVD One More Night. Naast een complete registratie van het concert dat de band gaf op 13 Juni 2003 in De Boerderij te Zoetermeer, bevat de DVD exclusieve beelden van Alquin in Engeland in de jaren zeventig en een documentaire met nieuwe interviews met de bandleden. Tegelijkertijd met de DVD verschijnt er een dubbel-cd met naast het complete Zoetermeer concert een nieuw nummer. In 2004 verlaat bassist Frans Koenn Alquin wegens te drukke werkzaamheden. Zijn vervanger is Walter Latuperisa. Alquin begint zowaar aan de opnamen van een nieuw album, en tekent een contract bij Universal en is zo na dertig jaar weer terug bij het oude label Polydor dat tegenwoordig deel uitmaakt van Universal. Eind September 2005 verschijnt het compleet nieuwe album Blue Planet.

Op 1 Augustus 1964 presenteert het Ierse trio The Bachelors een zomerse aflevering van Thank Your Lucky Stars voor de Britse commerciele omroep ABC. Con Cluskey, Declan Cluskey en John Stokes laten ondermeer opnamen zien van Billy J. Kramer & The Dakotas, The Four Pennies, The Nashville Teens, Frenesi Watson, Peter Lee Stirling, Julie Rogers, The Honeycombs en Desmond Carrington.

Bachelor Boy van Cliff Richard & The Shadows komt op 1 Augustus 1964 op de 99ste plaats binnen in de Billboard Hot 100. Een week later is Bachelor Boy, met op de B-kant True True Lovin' alweer uit de Amerikaanse hitparade verdwenen. Als B-kant van de single The Next Time heeft Bachelor Boy begin 1962 in Engeland drie weken op de eerste plaats gestaan.

Rubberen_robbieOp 1 Augustus 1981 komt de single De Nederlandse Sterre Die Strale Overal van Rubberen Robbie binnen op nummer veertien in de Nederlandse Top 40. Vanaf 22 Augustus 1981 staat De Nederlandse Sterre Die Strale Overal, met op de B-kant In De Goot, drie weken op de eerste plaats. Achter Rubberen Robbie gaan Cees Bergman, Erwin van Prehn, Elmer Veerhoff, Aart Mol en Geert Jan Hessing van Cat Music schuil. In 1973 hebben zij in Leiden de groep Catapult (foto) opgericht. Van 1974 tot 1976 hebben zij zeven hits in de Nederlandse Top 40. De Nederlandse Sterre Die Strale Overal is een parodie op Stars On 45 die een ware medley-rage in de platenindustrie heeft veroorzaakt. Op deze single brengt Rubberen Robbie een medley met aangepaste teksten op Ritme Van De Regen, Waarom Heb Jij Me Laten Staan, Huilen Is Voor Jou Te Laat, Sophietje, Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen, Pappie Loop Toch Niet Zo Snel, Rozen Voor Sandra, Wij Zijn Twee Eenzame Cowboys en Bij De Marine.


Muziek Jarige Op 1 Augustus

1942: Henk Smitskamp - The Motions Bas
1942: Tony Light - Zanger Nederland
1942: Jerry Garcia - Grateful Dead Gitaar/Zang († 9 Aug. 1995)
1943: Geoff Britton - Wings Drums
1946: Boz Burell (Raymond Burell) - Bad Company Bas († 21 Sept. 2006)
1947: Rick Coonce - The Grass Roots Drums
1947: Rick Anderson - The Tubes Bas
1947: Ronnie King - The Stampeders Bas
1951: Tommy Bolin - Deep Purple Gitaar († 4 Dec. 1976)
1953: Robert Cray - Zanger USA
1958: Michael Penn - Zanger USA
1958: Robert Buck - 10.000 Maniacs Gitaar († 19 Dec. 2000)
1960: Chuck D (Carlton Ridenhour) - Public Enemy Rapper
1960: Suzi Gardner - L7 Gitaar/Zang
1960: Joe Elliott - Def Leppard Zanger
1963: Coolio (Artis Ivey Jr) - Rapper USA
1964: Nick Christiaan Sayer - Transvision Vamp Gitaar
1964: Adam Duritz - Counting Crows Zanger
1970: Kenwyn House - Reef Gitaar
1977: Erik Smans - Abel Toetsen
1981: Ashley Parker - O Town Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten