Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 19 Augustus

Dorsey_burnetteRockabilly zanger Dorsey Burnette overlijdt op 19 Augustus 1979 in Canoga Park in Californie aan de gevolgen van een een hartaanval. Dorsey Burnette wordt geboren op 28 December 1932 in Memphis, Tennessee, als zoon van Willie May en Dorsey Burnett Sr. In 1960 heeft Dorsey Burnett zijn grootste hit met Tall Oak Tree. Dorsey Burnette schrijft het nummer eigenlijk voor Ricky Nelson, maar neemt het zelf op wanneer blijkt dat Ricky Nelson er niets in ziet. Nadat zijn jongere broer, Johnny, in 1964 is verdronken gaat het snel bergafwaards met Dorsey Burnett. Geplaagd door schuldgevoelens en depressies, neemt hij zijn toevlucht tot drank en drugs. Ondanks dat hij nooit meer de oude wordt, schrijft hij ruim 350 nummers die worden opgenomen door artiesten als Jerry Lee Lewis, Waylon Jennings, Glen Campbell, Shakin' Stevens en Stevie Wonder.

Op 19 Augustus 2006 heeft Boy George zijn vijf dagen durende taakstraf bij de dienst afvalverwerking in New York erop zitten. Met een lichte zonnesteek en blaren op zijn vingers zegt de Britse zanger met respect en vriendelijk te zijn behandeld. Boy George is tot deze taakstraf door de rechter veroordeeld nadat in Oktober 2005 in zijn appartement in Manhattan, New York dertien pakketjes met cocaine worden gevonden. De Engelse zanger ontloopt met deze taakstraf een gevangenisstraf voor drugsbezit. Naast zijn taakstraf moet Boy George ook een boete van $1000  (792 euro) betalen.

MooreDe Amerikaanse saxofonist LeRoi Moore overlijdt op 19 Augustus 2008 in een ziekenhuis in Los Angeles, Californie aan complicaties van een eerder ongeluk op zijn boerderij. Het ongeval heeft plaats op 30 Juni 2008 waarbij LeRoi met een ongeluk met zijn terreinwagen verschillende ribbreuken en een longperforatie oploopt. Hij wordt naar het Hollywood Presbyterian Medical Center in Los Angeles gebracht, maar de verwondingen zijn niet van dien aard dat Moore lang in het ziekenhuis moet blijven. Hij wordt dan ook naar huis gestuurd om te herstellen. Na enkele dagen wordt hij toch opnieuw in het ziekenhuis opgenomen in verband met complicaties. LeRoi Holloway Moore wordt op 7 September 1961 geboren in Durham, North Carolina en is het meest bekend als één van de oorspronkelijke leden van de Dave Matthews Band. Zanger en gitarist Dave Matthews haalt begin 1991 muzikanten uit de jazz-scene van Charlottesville, Virginia bij elkaar met aanvankelijk de bedoeling om een demo op te nemen van enkele door hemzelf geschreven liedjes. Het klikt evenwel zo goed tussen de sessiemuzikanten dat ze besluiten bij elkaar te blijven. Eind 1993 verschijnt het debuutalbum Remember Two Things, een live-album, op een klein platenlabel. Ondanks marginale bekendheid van de Dave Matthews Band behaald de plaat de status van goud. Via de mini-lp Recently komt de groep onder contract bij RCA. Van het album Under The Table And Dreaming worden vier miljoen exemplaren verkocht, goed voor vier keer platina. Opvolger Crash komt in 1996 op de tweede plaats binnen in de Amerikaanse Billboard Album Top-200, waarmee The Dave Mattwes Band een gevestigde naam is in Amerika. LeRoi Moore was niet alleen saxofonist maar speelde ook basklarinet, basgitaar en fluit. LeRoi wordt na zijn ongeluk vervangen door Jeff Coffin, saxofonist van Bela Fleck & The Flecktones. The Dave Matthews Band speelt op 19 Augustus 2008 in The Staples Center in Los Angeles. Dave Matthews herdenkt zijn LeRoi tijdens het concert op de volgende manier: "As we sat this afternoon contemplating the loss of our brother, we wondered how we could possibly do a show today. Dave put it into perspective stating, "There's no place I'd rather be than here with you guys right now." We cherish special memories of our lost friend. Tonight, Dave told a story about LeRoi at a bar in Virginia where the cash register was near the stage and LeRoi leaned on the register because "standing had become a chore". Roi proceeded to play the most beautiful version of Somewhere Over The Rainbow. Dave said, "that was the day I fell in love with him. And I'm still in love with him." It's safe to say we all were in love with him. "It's always easier to leave, than to be left." LeRoi Moore is 46 jaar geworden.

Omdat The Who tijdens hun tournee met Herman Hermits door Amerika ook best goede kritieken krijgt, besluit ATCO Records, op 19 Augustus 1967 de single Substitute opnieuw uit te brengen. Ondanks het feit dat Billboard de single uitroept tot Sure Shot, haalt Substitute ook deze keer de hitlijsten in Amerika niet.

Alice_cooperOp 19 Augustus 1980 komt het tot ernstige onregelmatigheden in The Canadian National Exhibition in Toronto, wanneer een concert van Alice Cooper op het allerlaatste moment wordt afgezegd. Het publiek, dat anderhalf uur in het ongewisse is gelaten, begint met stoelen en flessen naar het podium te gooien wanneer bekend wordt gemaakt dat Alice Cooper wegens een zware astma aanval niet gaat optreden. Het komt tot hevige gevechten met de politie, waarbij voor $175.000 schade wordt aangericht. Er vallen talloze gewonden, waarvan er twaalf in het ziekenhuis moeten worden behandeld. 31 mensen worden gearresteerd. De schade aan de zaal is zo groot dat het niet op tijd kan worden hersteld voor een rock festival dat de volgende dag plaatsvind. Het festival wordt dan ook afgezegd.

Baby_voulezvousOmdat hij zich vlak voor een televisie optreden niet goed voelt gaat Jan Keizer op 19 Augustus 1999 op aanraden van Jan Tuijp naar zijn huisarts. De zanger van BZN wordt met spoed doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat hij op het nippertje is ontsnapt aan een hartinfarct en moet worden geopereerd. Jan Keizer krijgt vier omleidingen, die er voor moeten zorgen dat zijn hart weer optimaal functioneert. Op 21 Januari 2000 staat Jan Keizer gezond en wel weer met BZN op het podium. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat er geen promotie kan worden gemaakt voor de BZN single Baby Voulez-Vous? waardoor het plaatje in de tipparade blijft steken. Op 15 Februari 2006 laat Jan Keizer via een persconferentie weten dat hij wil stoppen met BZN. Maar ook dat hij wel door wil met een eventuele solotour.

Rini Valentijn overlijdt op 19 Augustus 2006 aan de gevolgen van een hartaanval. De volkszanger wordt geboren op 30 Augustus 1955. In 1989 verschijnt zijn eerste single, Alleen Is Maar Alleen/Woorden Alleen. Hierna zingt Rini Valentijn zes CD's vol. Zijn laatste album wordt postuum uitgebracht. Rini Valentijn is 50 jaar geworden.

DreamtheaterDream Theater staat op 19 Augustus 1998 in het Molson Amphitheater in Toronto, Canada. De uit New York afkomstige groep is op tournee met Emerson Lake & Palmer en Deep Purple. Dream Theater opent elke avond, EL&P spelen daarna en Deep Purple sluit de avond af. Deze tour is op 4 Augustus 1998 met een optreden in de Hampton Beach Casino Ballroom in Hampton Beach, New Haven van start gegaan. Het laatste concert is op 30 Augustus 1998 in het Universal Ampitheater in Los Angeles. Dream Theater bestaat uit zanger James LaBrie (midden), gitarist John Petrucci (2e rechts), toetsenist Derek Sherinian (2e links), bassist John Myung (rechts) en drummer Mike Portnoy (links). De nummers die Dream Theater in Toronto speelt zijn New Millennium, 6:00, Peruvian Skies, Pull Me Under, Hollow Years en  Metropolis Pt 1.

Betty_everettZangeres Betty Everett wordt op 19 Augustus 2001 door familieleden dood aangetroffen in haar woning in Beloit, Wisconsin. Betty Everett wordt in 1939 in Greenwood, Mississippi geboren. OP haar 9de begint ze met piano spelen en zingt in het plaatselijke kerkkoor. In 1957 vertrekt ze naar Chicago, waar ze een paar nummers opneemt voor platenlabels als C.J. Cobra en OneDerful en enkele lokale hits heeft met ondermeer I'll Be There en I've Got A Claim On You. Hoewel ze het meest bekend is door haar versies van You're No Good en The Shoop Shoop Song (It's In His Kiss), is Let It Be Me, een duet met Jerry Butler, haar grootste succes in de Amerikaanse hitparade. De plaat komt in 1964 tot de vijfde plaats in de Billboard Hot 100. Betty Everrett is 61 jaar geworden.

Op 19 Augustus 1977 beginnen The Sex Pistols onder de naam The Spots aan hun Engelse tournee. De groep speelt onder de schuilnaam, in de hoop te voorkomen dat zij door zaaleigenaren van tevoren al worden geweerd.

The Commodores komen op 19 Augustus 1978 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Three Times A Lady. Het nummer is geschreven door zanger Lionel Richie, die geinspireerd is door de toespraak die zijn vader geeft ter ere van zijn moeder op hun 37 jarige trouwdag. Three Times A Lady blijft vijf weken op de eerste plaats staan, en is daarmee de grootste hit die Motown Records in Engeland gehad heeft.

Mv_ross_revengeOp 19 Augustus 1983 keert de zeezender Radio Caroline, na een afwezigheid van 3 jaar, terug in de ether op de 319 meter in de middengolf. De uitzendingen komen vanaf het zendschip MV Ross Revenge (foto) en worden geopend met het nummer Caroline van The Fortunes. Het nieuwe schip, dat in de haven van het Spaanse Santander is omgebouwd, is het grootstse schip dat ooit is gebruikt door een zeezender. Eigenlijk had de zender op 14 Augustus, de dag waarop in 1967 de Engelse zeezenders het zwijgen is opgelegd, in de lucht moeten komen, maar door technische problemen lukte dat niet. Op 19 Augustus 1989, op de kop af exact zes jaar nadat Radio Caroline weer in de lucht is gekomen, doen Britse en Nederlandse overheidsdiensten gezamenlijk een inval op het zendschip, Ross Revenge. Ze sluiten de zenders van Caroline en het Nederlandse station, Radio 819, en nemen de boel in beslag. De inval betekent het einde voor 819, maar Caroline hervat haar uitzendingen na enkele weken, met een kleine zender die bij de inval over het hoofd is gezien. Ondanks de moeilijke omstandingheden waaronder gewerkt moet worden, slaagt de zender er in om tot 5 November 1990 in de lucht te blijven.

Hound_dogHound Dog, in de uitvoering van Elvis Presley, wordt op 19 Augustus 1988 na een onderzoek door de Recording Industry Association of America (RIAA) uitgeroepen tot de meest gedraaide plaat ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse Jukeboxen. Hound Dog is door Elvis Presley op 2 Juli 1956 in de RCA-studio in New York opgenomen. Daarnaast worden ook Donxe2x80x99t Be Cruel en Any Way You Want It opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Shorty Long. Uiteraard zorgen The Jordanaires voor de achtergrondvocalen. Hound Dog, in 1953 een hit voor Big Mama Thornton, komt op 4 Augustus 1956 binnen in de Amerikaanse hitparade. De single staat elf weken aan de top.

Stackotracks_van_the_beach_boysOp 19 Augustus 1968 verschijnt Stack-O-Tracks van The Beach Boys. Stack-O-Tracks is een speciaal in Amerika uitgebracht album met de orkestbanden van Darlinxe2x80x99, Salt Lake City, Sloop John B., In My Room, Catch A Wave, Wild Honey, Little Saint Nick, Do It Again, Wouldn't It Be Nice, God Only Knows, Surfer Girl, Little Honda, Here Today, You're So Good To Me en Let Him Run Wild. Stack-O-Tracks verschijnt in een beperkte oplage, waardoor dit album geen hitnotering haalt. In December 1976 wordt Stack-O-Tracks ook in Engeland uitgebracht.

Nadat bekend is geworden dat alle leden van The Beatles drugs gebruiken besluit het radiostation KNOW in Denver op 19 Augustus 1967 te stoppen met het draaien van de platen van de Liverpoolse groep.

Im_on_my_wayThe George Baker Selection komt op 19 Augustus 1972 op een 19e plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single I'm On My Way. Een week eerder is I'm On My Way de Alarmschijf op Radio Veronica. I'm On My Way, en de B-kant Mademoiselle, zijn beide geschreven en geproduceerd door zanger Hans Bouwens. De arrangementen zijn van Dick Bakker. I'm On My Way bereikt op 9 September 1972 de zevende plaats.

Op 19 Augustus 1980 beginnen The Ramones aan een tournee door Engeland. In het voorprogramma staan The Spectres waarin Glen Matlock van The Sex Pistols en Danny Kustow van The Tom Robinson Band spelen.

Je_hoeft_niet_naar_huis_vannacht_vaJe Hoeft Niet Naar Huis Vannacht van Marco Borsato komt op 19 Augustus 1995 op de 21ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het origineel van Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht is van de Amerikaanse drieling The Triplets. Hun You Don't Have To Go Home Tonight is in Juni 1991 in de Tipparade blijven steken. De Nederlandse tekst is van Jan Tekstra. Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht bereikt op 9 september 1995 de negende plaats.

Op 19 Augustus 1999 worden in Los Angeles de jaarlijkse Source Hip Hop Music Awards uitgereikt. Grote winnaar is Lauryn Hill die zowel in de categorie New Artist Of The Year als Album Of The Year als beste uit de bus komt. R.Kelly wordt uitgeroepen tot R&B Artist Of The Year, en DMX wint in de categorie Artist Of The Year en Solo And Live Performer Of The Year.

Rory_storm_the_hurricanes_2Drummer Pete Best is op 16 Augustus 1962 door manager Brian Epstein ontslagen als drummer van The Beatles. Zijn plaats wordt ingenomen door Richard Starkey, de drummer van Rory Storm & The Hurricanes (foto), die zich onder het pseudoniem Ringo Starr (foto uiterst rechts), twee dagen later bij de groep voegt voor een optreden in Birkenhead. Naar verluid zit producer George Martin achter het ontslag, maar zelfs Pete Best kan dat niet met zekerheid bevestigen, zo blijkt uit zijn biografie The Pete Best Story die eind jaren tachtig verschijnt. Hij schrijft daarin namelijk dat hij zelfs na 25 jaar nog steeds niet weet wie de boosdoener is geweest. In de Cavern Club in Liverpool, de thuisbasis van The Beatles, zijn ze niet echt blij met de personeelswisseling. Op 19 Augustus 1962 tijdens een optreden in de nieuwe bezetting, wordt Ringo uitgefloten en roept het publiek "Pete forever, Ringo never".

Op 19 Augustus 1964 beginnen The Beatles aan hun eerste Noord-Amerikaanse tournee, bestaande uit 24 concerten in even zoveel steden en een benefiet optreden in New York. Het eerste concert vindt plaats in een uitverkocht Cow Palace in San Francisco, waar ze het podium delen met The Bill Black Combo, Jackie DeShannon en The Righteous Brothers. Het concert wordt door 17.000 fans bezocht. Een dag later spelen The Beatles in Las Vegas, op de 21ste in Seattle en op de 22ste in het Empire Stadion in Vancouver in Canada. De tournee duurt tot 21 September 1964.

19 Augustus 2006 wordt in Europa, Afrika en het Midden-Oosten uitgeroepen tot Robbie Williams Dag. Vele radiostations bundelen hun krachten en zenden gezamenlijk het concert van Robbie Williams in het Ernst Happel Stadion in Wenen, Oostenrijk rechtstreeks uit. Dit concert op Robbie Williams  Close Encounters-wereldtournee wordt in Nederland door Caz! uitgezonden. The Close Encounters Tour van Robbie Williams begint op 10 April 2006 met een concert het ABSA Stadium in Durban, Zuid-Afrika en eindigt met een optreden in het Telstra Dome in Melbourne, Australie op 18 December 2006. Meer dan 3.5 toeschouwers hebben Williams dan zien optreden, en zorgen ervoor dat hij $340 miljoen kan bijschrijven op zijn bankrekening.

Jive_bunny_the_mastermixersJive Bunny & The Mastermixers komen op 19 Augustus 1989 binnen op nummer 20 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Swing The Mood. Jive Bunny & The Mastermixers is een project van de Britse geluidstechnici Les Hemstock en Andy Pickles, die hun geld verdienen met het maken van cassettes en 12''-singles voor zaal-discjockeys. Deze staan vol met bekende nummers die het op feestjes goed doen. Andy Pickles maakt begin 1989 een medley van bekende rock 'n roll-hits voorzien van een stevige drumbeat. De reacties zijn positief. Hij besluit deze mix op single uit te brengen. Als geen één platenmaatschappij geinteresseerd is besluiten Les Hemstock en Andy Pickles hun eigen label, Music Factory Dance, op te richten. Hun medley noemen zij Swing The Mood. Voor deze single mogen zij geen originele opnamen van Elvis Presley gebruiken. Daarom worden All Shook Up, Jailhouse Rock en Hound Dog gezongen door de Britse Elvis-imitator Peter Wilcox. Swing The Mood, in Nederland uitgebracht op Indisc 7992, staat in de week van 9 september 1989 op de eerste plaats. In Belgie staat hij vanaf 30 september 1989 twee weken aan de top.

Kane viert op 19 Augustus 2005, tijdens een besloten feestje in het Amstel Hotel in Amsterdam, het feit dat zij platina hebben gekregen voor het album Fearless. Van Fearless zijn in vier maanden tijd 90.000 exemplaren verkocht. Het album is op 28 Mei 2005 op de eerste plaats binnengekomen van de Mega Album Top 100, en blihft twee weken op de eerste plaats staan. Op Fearless staan ondermeer Go, Something To Say, Don't Let It Pass You By, Faith en Dreamer.

Scatmans_world_van_scatman_johnVanaf 19 Augustus 1995 staat Scatman's World van Scatman John zes weken op de eerste plaats in de Belgische hitparade. In Nederland is  Scatman's World niet hoger gekomen dan een derde plaats. Scatman's World is de opvolger van Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) die vanaf 19 Mei 1995 twee weken op de eerste plaats in Belgie heeft gestaan. Scatman John wordt in maart 1942 geboren als John Larkin. Als hij in zijn jeugd niet goed uit zijn woorden kan komen omdat hij stottert, begint hij te scatten, met het beknde resultaat en succes. Lang heeft John Larkin van het succes als Scatman John niet kunnen genieten. Op 3 December 1999, op 57-jarige leeftijd, overlijdt John Larkin.

Op 19 Augustus 2003 wordt de 41-jarige Steven Hindley uit het Engelse Nottinghamshire veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden omdat hij bedreigende e-mails heeft gestuurd naar S Club 7-zangeres Tina Barrett. Voor hij met zijn dreigementen begint, wordt zij door hem overdonderd met rozen, dozen chocolade en teddyberen. Als Tina Barrett geen aandacht aan Steven Hindley schenkt, begint hij haar te dreigen.

Burning_love_van_elvis_presley_2Burning Love van Elvis Presley komt op 19 Augustus 1972 de Billboard Hot 100 binnen. Het is voor Elvis Presley zijn allerlaatste Top 10-hit in Amerika. Op 28 Oktober 1972 bereikt de single de tweede plaats in de Amerikaanse Hot 100. Burning Love is een compositie van Dennis Linde. Hij speelt gitaar tijdens de opname in de RCA Studio in Hollywood op 28 Maart 1972. Elvis is vanaf 27 Maart 1972 drie dagen in de studio. Andere nummers die worden opgenomen zijn Separate Ways, For The Good Times, Where Do I Go From Here, Fool, Always On My Mind en It's A Matter Of Time. Elvis wordt begeleid door gitaristen James Burton en John Wilkinson, bassist Emory Gordy, pianist Glen Hardin en Ronnie Tutt. J.D. Sumner & The Stamps zorgen voor de achtergrondkoortjes.

Op 19 Augustus 1955 voert de directie van het New Yorkse radiostation WINS, een nieuw beleid in. Cover-versies die exacte kopiexc3xabn zijn van het origineel worden op WINS niet meer gedraaid. Discjockeys ontvangen hierover een memo met als voorbeeld Ain't That A Shame. De voorkeur moet voortaan uitgaan naar de uitvoering van Fats Domino, niet die van Pat Boone. De maatregel geldt niet voor songs die "dusdanig zijn bewerkt dat er sprake is van een daadwerkelijk andere vertolking".

Thomas Berge doopt op 19 Augustus 2006 een fuchsia die zijn naam draagt. De paarse bloem die speciaal door een kwekerij in Gieten, Drente gekweekt is heeft lichte, "blonde" bladeren. "9cDe Thomas Berge-fuchsia heeft blonde lokken. Net als ik", aldus de 16-jarige zanger.

Chris_lowe_en_neil_tennantChris Lowe en Neil Tennant ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een muziekwinkel op King's Road in Londen, op 19 Augustus 1981. Tennant, wiens enige muzikale ervaring bestaat uit cello spelen in een schoolorkest, is dan popjournalist bij het tienermagazine Smash Hits en Lowe studeert architectuur in Liverpool. Het duo slaat aan het experimenteren met synthesizers en ander elektronisch spul en noemt zich West End, wat al snel wordt omgedoopt tot Pet Shop Boys. Na een interview-afspraak met The Police in New York, stapt Tennant met een demo van West End Girls naar de aldaar werkzame discoproducer Bobby Orlando. Deze is onder de indruk en neemt het nummer in 1984 op, maar de single flopt. Nadat Opportunities, de eerste single van de Pet Shop Boys voor het Parlophone-label, een bescheiden hitje oplevert, zorgt een remake van West End Girls, nu geproduceerd door Stephen Hague, voor de doorbraak in Europa.

Im_a_boyThe Who is op 19 Augustus 1966 te gast in het programma Ready Steady Go! in Studio One in Wembley. Er worden twee nummers gespeeld: A Legal Matter en I'm A Boy wat een week later wordt uitgebracht als nieuwe single. I'm A Boy, met op de B-kant In The City, wordt op 26 augustus 1966 op Reaction 591 004 in Engeland en op Polydor S-1209 in Nederland uitgebracht. I'm A Boy is geschreven door gitarist Pete Townshend. In The City is geschreven door drummer Keith Moon en bassist John Entwistle. I'm A Boy komt op 1 September 1966 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de tweede plaats. In Nederland bereikt I'm A Boy op 22 Oktober 1966 een vijfde plaats als hoogste notering.

Adam_faith_jackie_irvingIn de Caxton Hall in de Londense wijk Westminster stapt Adam Faith op 19 Augustus 1967 in het huwelijksbootje met Jackie Irving. Hun dochter Katya wordt op 19 December 1970 geboren. De zanger/zakenman/acteur is op 23 Juni 1940 in Londen geboren. In de jaren vijftig en zestig is Adam Faith een tieneridool in Engeland. In de jaren zeventig produceert hij het eerste solo-album van Who-zanger Roger Daltrey. Alle liedjes op dit album zijn gecomponeerd door Leo Sayer, een nieuwe ontdekking van Adam Faith. In de jaren tachtig wordt Adam Faith zakenman. De laatste tien jaar van zijn leven staat Adam Faith als acteur op het toneel. In de vroege uren van 8 Maart 2003 overlijdt hij aan de gevolgen van een hartaanval die hij in een hotel in Stoke On Trent in het Engelse Shaffordshire de avond ervoor heeft gekregen. Adam Faith is 62 jaar geworden.

Coussaert1De Belgische impressario Freddy Cousaert overlijdt op 19 Augustus 1998, na een ongeluk met zijn fiets, aan een hartaanval. In 1981 en 1982 speelt hij een sleutelrol in het leven van Marvin Gaye. Die woont dan in Belgixc3xab. Hier neemt hij het album Midnight Love, met de hit Sexual Healing, op. Freddy Coudaert heeft de dood van Marvin Gaye op 1 April 1984 vermoord door zijn vader zien aankomen. In een interview met het Belgische blad Humo verteld Cousaert: "Een artiest wiens naam ik niet zal noemen, maar neem van mij aan dat het een hoogst betrouwbaar persoon is, vertelde me dat hij een paar weken voor Marvins dood nog met diens vader heeft gesproken. Ook hij had het wapen te zien gekregen en vader Gaye had er zelfs aan toegevoegd: 'I'm gonna take him out before some white man does it." Freddy Cousaert is 61 jaar geworden.

The_dance_fmOp 19 Augustus 1997, slechts zeven dagen nadat het reunieconcert van Fleetwood Mac voor het eerst in Amerika door MTV is uitgezonden, verschijnen er al een koopvideo en een CD met de live-registratie onder de titel The Dance. Het album breekt een aantal records in Amerika. Naar aanleiding van hun rexc3xbcnie voor de televisieserie Classic Albums besluiten de vijf originele leden van Fleetwood Mac ten tijde van het album Rumours (Mick Fleetwood, John en Christine McVie, Lindsey Buckingham en Stevie Nicks) weer bij elkaar te komen. Op 5 en 6 Juni 1997 worden in de Warner Brothers Studio Sound Stage in Burbank opnamen gemaakt voor een MTV-special.

Kris Kristofferson treedt op 19 Augustus 1973 in Malibu in het huwelijk met Rita Coolidge. Zij geven elkaar het jawoord in de kerk waar de vader van Kris Kristofferson dominee is. Het huwelijk wordt ook door hem gesloten. Getuige is Bobby Neuwirth. Na ruim 6 jaar getrouwd geweest te zijn gaan Kris Kristofferson en Rita Coolidge op 2 December 1979 uit elkaar.

Virginia_plainOp 19 Augustus 1972  komt de debuut-single van Roxy Music de Engelse hitparade binnen. Virginia Plain bereikt de vierde plaats. In Nederland is Virginia Plane twee keer een hit. In December 1972 bereikt de single de 27ste plaats. In December 1977 komt Virginia Plane op 21 in de Top 40 terecht. Roxy Music is destijds ontstaan vanuit de ambities van een aantal Londense kunstacademiestudenten onder aanvoering van Bryan Ferry. Deze zingt al tijdens zijn studententijd in Newcastle in de soulband The Gas Board en werkt na zijn eindexamen als chauffeur, restaurateur en leraar keramiek. Ferry realiseert zich dat de meest effectieve en meest in de geest van de tijd passende manier om kunst te maken een rockband is. Hij neemt pianolessen en komt via een advertentie in contact met saxofonist Andy Mackay, die zijn vriend Brian Eno (toesten) introduceert. De naam wordt uit een lijst met oude theaternamen gelicht en het concept zal moeten zijn: elegantie en glamour, een snufje nostalgie dat schel zal afsteken tegen het toefje futuristische rockmuziek. Na de nodige bezettingswisselingen ontstaat een stabiele groep met naast Ferry, Mackay en Eno drummer Paul Thompson, bassist Graham Simpson en gitarist Phil Manzanera. In deze bezetting wordt het debuut album Roxy Music opgenomen, met daarop de hit Virginia Plain.

Op NBC wordt op 19 Augustus 1972 de eerste Midnight Special uitgezonden. John Denver is de eerste gastheer van dit televisieprogramma. The Midnight Special wordt aangekondigd door Wolfman Jack.

Wings_on_tourPaul McCartney & Wings zijn sinds 9 Juli 1972 in een dubbeldekker op tournee door Europa. Op 19 Augustus 1972 is het tweede Nederlandse optreden in De Evenementenhal in Groningen. Op 20 Augustus 1972 wordt een concert gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam. Een dag later spelen Paul McCartney & Wings in het Congresgebouw in Den Haag. Na Nederland is er één optreden in Antwerpen in Belgie. Het laatste concert wordt op 24 augustus 1972 gegeven in Berlijn. Dit is de eerste tournee van Paul McCartney na het uiteenvallen van The Beatles. Wings bestaat uit Paul en Linda McCartney, Henry McCullough, Denny Seiwell en Denny Laine.

Elvis Presley wil 19 Augustus 1974 weer aan een nieuwe serie optredens in het Las Vegas Hilton beginnen, wanneer hij een aanbieding krijgt van Barbra Streisand. Zij wil een remake maken van A Star Is Born uit 1937. Streisand biedt Elvis Presley de kans als serieus acteur op het witte doek te schitteren. Elvis Presley begint zijn buik vol te krijgen van al zijn live-optredens en is aan een nieuwe uitdaging toe. Helaas geeft Colonel Tom Parker hem geen toestemming de rol aan te nemen. In 1976 draait de film in de bioscoop met Barbra Streisand en Kris Kristofferson in de hoofdrollen.

Jimi_hendrix_childhood_homeEen rechter in Seattle beslist op 19 Augustus 2005 dat het huis waar Jimi Henrix als kind woonde gesloopt mag worden. Een stichting die van het huis een muziekcentrum wil maken, zit door de uitspraak in tijdsnood. De stichting heeft tot 1 September 2005 om een noodoplossing te zoeken. Vier jaar geleden betaalde de James Marshall Hendrix Foundation $30.000 voor de bescheiden woning in King County, Washington, waar de gitaarlegende van 1953 tot 1956 woonde. Ze verplaatsen het huisje naar een terrein dat eigendom is van de stad. Volgens de gemeente hioudt de stichting zich niet aan de gemaakte afspraken en staat het huis er maar te staan, en moet het daarom nu zo snel mogelijk worden verplaatst of gesloopt. De Hendrix-aanhangers zeggen echter dat de gemeente alle beloften heeft gebroken waarin medewerking werd aangeboden het huis op te knappen en een mooie plek in de stad te geven. De woning zou worden omgebouwd tot een centrum waar muzieklessen kunnen worden gevolgd en voor weinig geld instrumenten kunnen worden gehuurd. "We hebben mensen die bereid zijn zich aan het huis vast te te ketenen. Er moet koste wat kost worden voorkomen dat het wordt gesloopt", laat een woordvoerder van de Hendrix Foundation weten. De gemeente Seattle en de James Marshall Hendrix Foundation komen in September 2005 overeen dat het huis verplaats wordt naar een plek tegenover de begraafplaats waar Hendrix in 1970 is begraven.

Rand Rubin, een rechter in Los Angeles, veroordeelt op 19 Augustus 2005 zangeres Courtney Love tot een verplicht verblijf van 28 dagen in een afkickkliniek. De politie heeft de weduwe van Nirvana-zanger Kurt Cobain onlangs gearresteerd terwijl zij onder de invloed is van verdovende middelen. Courtney Love heeft de rechter eerder beloofd van de drugs af te blijven. Na de uitspraak wordt zij huilend opgenomen in een kliniek. Op 16 September 2005 bepaalt de rechter of Courtney Love voor het bezit van drugs nog de gevangenis in moet. Courtney Love wordt uiteindelijk tot 6 maanden veroordeelt.

Muzikanten_dansen_niet_van_de_dijkVanaf 19 Augustus 2002 ligt het album Muzikanten Dansen Niet van De Dijk in de platenwinkel. Exc3xa9n week later komt Muzikanten Dansen Niet op de eerste plaats binnen van de Mega Album Top 100. Het is de eerste keer dat De Dijk op de eerste plaats terechtkomt. Muziekanten Dansen Niet is, net als voorganger Zevende Hemel, geproduceerd door drummer Antonie Broek samen met J.B. Meyers. Een duo dat elkaar aanvult en aanvoelt. Toetsenist Pim Kops van De Dijk prijst de rol die zijn eigen bandmaat Antonie al sinds de beginjaren speelt in de studio. "Dat mag beslist niet onderschat worden. Hij is vooral de man van de arrangementen, van hoe de nummers in elkaar steken. Dat is ook het mooie van De Dijk: wat de een niet kan, kan de ander." Volgens bassist Hans van der Lubbe weet ook J.B. Meyers het beste uit de groep te halen. "Hij is als een zesde bandlid. J.B. heeft frisse geluiden binnengebracht en past moeiteloos in het collectief De Dijk. Dat is nog niet zo makkelijk." Muzikanten Dansen Niet staat maar één week op de eerste plaats. Het album wordt verdrongen door Strijdlustig van Andre Hazes.

Het titelloze debuutalbum van Christopher Cross krijgt op 19 Augustus 1980 in Amerika een platina plaat. Christopher Cross is op 16 Februari 1980 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en komt tot een zesde plaats. Op het album syaan ondermeer de hits Ride Like The Wind en de millionseller Sailing.

Pappie_ik_zie_tranen_in_uw_ogenArno & Gradje komen op 19 Augustus 1978 op een 38ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen. Het nummer is geschreven door Gradje (Grad Holzken). Door een fout van de ontwerper wordt zijn naam op de hoes niet met een D, maar met een T geschreven. Pappie Ik Zie Tranen In Uw Ogen, met op de B-kant De Kermiswals, bereikt op 23 September 1978 de elfde plaats. In Mei 1979 blijft de opvolger, Jantje's SOS, op een dertigste plaats in de Nederlandse Top 40 steken. Aan de samenwerking van Arno & Gradje komt een plotseling einde wanneer Arno bij een ruzie op een camping om het leven komt. Gradje komt in Maart 1994 in het nieuws vanwege zijn betrokkenheid bij een schietpartij in Cafe Ontdek Je Plekje in Eindhoven. Hij wordt tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag.

MegaCharts maakt op 19 Augustus 2004 bekend dat het album van de Nederlandse cast van de musical Mamma Mia! in de lijst van 21 Augustus 2004 op de eerste plaats binnenkomt. Het is in Nederland niet eerder gebeurd dat een cast-album in xc3xa9xc3xa9n keer op nummer 1 binnenkomt in de Mega Album Top 100. Deze nummer 1-notering is uniek voor alle Mamma Mia!-albums wereldwijd. Het album staat in totaal drie weken aan de top. De nummers van ABBA zijn vertaald door Coot van Doesburgh. De live-registratie voor dit album is gemaakt in het Beatrix Theater in Utrecht. De hoofdrollen in de Nederlandse Mamma Mia! worden gespeeld door o.a. Simone Kleinsma, Cxc3xa9line Purcell, Doris Baaten, Ellen Evers, Oren Schrijver, Paul Boereboom, Jeroen Luiten en Fred Butter.

When_the_tigers_broke_freeNadat The Wall eerder op 14 Juli 1982 al in Londen in premiere is geggan, draait de film vanaf 19 Augustus 1982 ook in de Nederlandse bioscopen. De hoofdrol in The Wall wordt gespeeld door Bob Geldof, zanger van The Boomtown Rats. De film is geregisseerd door Alan Parker. Speciaal voor de film The Wall heeft Pink Floyd één nieuw nummer, When The Tigers Broke Free, geschreven en opgenomen. When The Tigers Broke Free wordt in Juli 1982 op single uitgebracht. When The Tigers Broke Free komt op 7 Augustus 1982 binnen in de Britse hitparade, en haalt een teleurstellende 39ste plaats.

Op 19 Augustus 1955 voert de directie van WINS, een radiostation in New York, een nieuw beleid in wat inhoudt dat coverversies die exacte kopieen zijn van het origineel niet meer op het radiostation gedraaid mogen worden. Alle discjockeys ontvangen hierover een memo waarin als voorbeeld het nummer Ain't That A Shame genoemd wordt. De voorkeur moet voortaan uitgaan naar de uitvoering van Fats Domino, niet die van Pat Boone. De maatregel geldt niet voor coversongs die dusdanig zijn bewerkt dat er sprake is van een daadwerkelijk andere vertolking.

Joseph_hillOp 19 Augustus 2006 overlijdt in Berlijn, Duitsland tijdens een tournee van zijn groep Culture, zanger Joseph Hill. Joseph Hill wordt op 22 Januari 1949 geboren in St. Catherine op Jamaica, en is het meest bekend als zanger van de reggaegroep Culture. Hill begint zijn muzikale carriere als percussionist. Door het succes van Bob Marley richt hij in 1976 de groep Culture op. De Jamaicaan leidt de band ruim dertig jaar jaar en is medebepalend voor het geluid van Rastafarian roots reggae. Grote hits van Culture zijn Two Sevens Clash, Natty Never Get Wear' en I'm Not Ashamed. De teksten van Culture zijn vanaf het begin spiritueel, sociaal en politieke gexc3xabngageerd, wat leidt tot een grote populariteit onder punkers. Met het debuutalbum Two Sevens Clash breekt de groep in 1977 door. Het album wordt als baanbrekend beschouwd. Hill baseert Two Sevens Clash op een voorspelling van Afrikanist Marcus Garvey. Deze voorziet chaos op 7 Juli 1977, de dag dat de zevens elkaar ontmoeten. De boodschap ontketend paniek op Jamaica en verschillende bedrijven en scholen sluiten die dag hun deuren. Als eerbetoon aan hun zanger gaat Culture door met hun zomertournee. Kenyatta, de zoon van Joseph Hill, neemt de zangpartijen van zijn overleden vader over. Joseph Hill is 57 jaar geworden.

Jonathan Osmond treedt op 19 Augustus 2004 in Salt Lake City, Utah in het huwelijk met Laura Veach. De huwelijksvoltrekking heeft plaats in de kerk van Jesus Christ Of Latter-Day, waar zij elkaar in 2000 voor het eerst ontmoet hebben. De 21-jarige Jonathan is het zesde kind van Alan en Suzanne Osmond. Samen met zijn zes broers speelt Jonathan in The Osmonds Second Generation.

Elwood Jack Owen wordt op 19 Augustus 2006 geboren als het eerste kind van Mark Owen en zijn vriendin Emma Ferguson. De zanger van Take That en de actrice hebben sinds twee jaar een relatie. 


Muziek Jarige Op 19 Augustus

1939: Ginger Baker (Peter Edward Baker) - Cream Drums
1940: Johnny Nash  - Zanger USA
1940: Roger Cook - Blue Mink Zanger/Componist
1943: Billy J. Kramer - Zanger Engeland
1945: Ian Gillan - Deep Purple Zanger
1948: Elliot Lurie - Looking Glass Zanger
1951: John Deacon - Queen Bas
1954: Elmer Veerhof - Catapult Toetsen
1963: Bonnie Bianco (Lory Lynn Bianco) - Zangeres USA
1963: Joey Tempest (Rolf Larsson) - Europe Zanger
1964: Richard Herrey - The Herreys Zanger
1966: Lee Ann Womack - Country-Zangeres USA
1969: Clay Walker - Country-Zanger USA
1970: Mc Eric (Eric Martin) - Technotronic Rapper
1980: Darius (Darius Danesh) - Zanger Schotland
1989: Lil Romeo (Romeo Miller) - Rapper USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten