Zoeken in de muziekgeschiedenis

17 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 18 Augustus

Nick Rhodes, toetsenist van Duran Duran, treedt op 18 Augustus 1984 in het Marylebone Registry Office in Londen in het huwelijk met de Amerikaanse miljonairsdochter Julie Ann Friedman. Hun roze bruidskleding is ontworpen door Anthony Price. De receptie wordt gehouden in het peperdure Savoy Hotel in Londen. Als Julie Ann Friedman een relatie met Felix Starbuck krijgt, gaat het paar in December 1991 uit elkaar.

Eminem_ingestortEminem wordt op donderdag 18 Augustus 2005 in het ziekenhuis opgenomen wegens zijn verslaving aan slaappillen. "Eminem is nu onder het toezicht van artsen om te herstellen." aldus een verklaring van een woordvoerder van de rapper. Het bericht komt twee dagen nadat Eminem zijn Europese Anger Management-tour afzegt. De tour kent in de Verenigde Staten al de nodige tegenslag. De tourbus is betrokken bij een ongeluk, en twee rappers die met Eminem meereizen, Young Buck en Lloyd Banks, worden gearresteerd wegens wapenbezit. Daarnaast doen geruchten de ronde dat Eminem in September, na afloop van de tour, zou stoppen met rappen. Deze berichten ontkent Enminem: "Als ik zeg dat ik even pauze neem, dan betekent het dat ik de studio in ga om muziek te produceren voor andere artiesten. Dat is een pauze voor mij", legt hij uit. De tournee van de 32-jarige rapper zou op 1 September 2005 beginnen in het Duitse Hamburg en op 17 September eindigen in het Ierse Dublin. In Nederland zou Eminem een optreden geven in de Amsterdam Arena. In totaal zouden er in Europa tien concerten plaatsvinden.

Billy Preston wordt op 18 Augustus 1991, in Malibu in de staat Californie gearresteerd op verdenking van drugbezit en aanranding van een zestienjarige jongen. Preston bekend later schuld en wordt veroordeeld tot een verblijf van negen maanden in een drugskliniek en drie maanden huisarrest. Zijn juridische problemen blijven daarna aanhouden.

Pervis_jacksonPervis Jackson overlijdt op 18 Augustus 2008 in Detroit, Michigan aan de gevolgen van Kanker. Pervis Jackson wordt op 17 Mei 1938 in New Orleans, Louisiana geboren en is het meest bekend als bas zanger van The Spinners. The Spinners worden in 1954 als doo-wopgroep door Jackson samen met Billy Henderson, Henry Fambrough, C.P. Spencer en James Edwards opgericht op de Ferndale High School in Ferndale, Michigan. Zij noemen zich The Dominoes en vanaf 1961 The Spinners (ook bekend onder de naam The Detroit Spinners of The Motown Spinners). In 1962 scoren ze met het op doowop geinspireerde That's What Girls Are Made For een eerste bescheiden hit. In 1964 worden The Spinners gecontracteerd door Motown, waar ze wat verloren gaan in de menigte. Ze bouwen een reputatie op met hun imitaties van alle Motown-groten, inclusief een morbide persiflage op de blinde Stevie Wonder. Ironisch genoeg bezorgt Stevie Wonder The Spinners in 1970 hun enige grote Motown-hit: het funky It's A Shame, met G.C. Cameron als leadzanger. Pas in 1972, wanneer ze onder de hoede komen van Philly-producer Thom Bell, beginnen The Spinners een constante stroom hits te maken. Phillip Wynn is inmiddels leadzanger geworden en de combinatie van zijn duidelijk door gospelmuziek beinvloede, spontaan improviserende stijl en de verfijnde backing die Bell de groep geeft, doet het goed. Hits zijn: I'll Be Around, Mighty Love, Then Came You (met Dionne Warwick) en The Rubberband Man. The Spinners blijven trouw aan de groepentraditie en het samenspel van de vijf Spinners is een essentieel onderdeel van het Spinners-geluid. In 1977 verlaat Wynn de groep en al wordt hij gezien als de centrale figuur, in John Edwards vinden The Spinners een gelijkwaardige opvolger gevonden. Toch weet de groep geen crossovers meer te maken naar de popcharts. In 1979 verbreken ze na negen elpees de samenwerking met producer Thom Bell. Met nieuwe  producer Michael Zager scoren ze vrijwel meteen een hit met de medley Working My Way Back To You/Forget Me Girl. In 1999 wordt de groep opgenomen in de Vocal Group Hall Of Fame. Jackson is tot aan zijn dood één  van de originele leden van The Spinners. Pervis Jackson is 70 jaar geworden.

De Engelse platenmaatschappij Stiff Records wordt op 18 Augustus 1986 uitstel van betaling verleend, omdat het bedrijf zwaar in de financiele problemen zit. De zakelijke leiding wordt overgenomen door Jill Sinclair van ZTT Records.

Tony_jacksonOp 18 Augustus 2003 overlijdt Tony Jackson in een ziekenhuis in Nottingham, Engeland aan de gevolgen van een leverziekte. Tony Jackson is te horen op de eerste twee Engelse nummer 1 hits van The Searchers: Sweets For My Sweet en Needles And Pins. In het voorjaar van 1964 verlaat hij de groep om Tony Jackson & The Vibrations op te richten. De eerste single is Bye Bye Bye, en haalt de 25-ste plaats in de Engelse hitparade. In Juli 1965 gaat Tony Jackson solo verder, maar succes blijft uit. Aan het einde van de jaren zestig gaat Tony Jackson zich bezig houden met de exploitatie van een nachtclub in Spanje. Anthony Paul Jackson was al geruime tijd ziek en is 63 jaar geworden.

Elvis Presley begint op 18 Augustus 1975 aan een serie concerten in het Hilton Hotel in Las Vegas. Zijn contract loopt tot 5 September, maar na twee shows moet Elvis om gezondheidsredenen verstek laten gaan. Op 20 Augustus wordt hij in Memphis, voor de tweede keer in een paar maanden tijd, opgenomen in het ziekenhuis. In December 1975 keert hij evenwel terug naar het Hilton om het contract alsnog te na te komen.

Lisa Buitenhuis wordt op 18 Augustus 2006 geboren als tweede dochter van Martin Buitenhuis en Mirte Venema. De eerste dochter (Brit) van de zanger van Van Dik Hout en zijn vriendin is in April 2003 geboren. Martin Buitenhuis treedt op 18 Augustus 2006 met Dik Hout 's avonds op tijdens Meer Live in het centrum van Hoofddorp. Tegen het publiek zegt een duidelijk opgewonden Buitenhuis: "Ik ben heel gelukkig, want ik ben vanmiddag voor de tweede keer vader geworden". Samen met I.O.S. brengt Van Dik Hout tijdens Meer Live onndermeer een ode aan Bob Marley.

Carlene_carterOp 18 Augustus 1979 treedt de Britse zanger Nick Lowe, in Los Angeles, in het huwelijk met de Amerikaanse zangeres Carlene Carter, de stiefdochter van Johnny Cash. Nick Lowe en zijn collega's van Rockpile gaan al snel met Carlene Carter de studio in om het album Musical Shapes op te nemen. Deze LP komt op 4 Oktober 1980 de Billboard-albumlijst binnen. Musical Shapes komt niet hoger dan 139. In hetzelfde jaar neemt Johnny Cash de compositie Without Love van Nick Lowe op. In 1990 gaan Carlene Carter en Nick Lowe als vrienden uit elkaar. Tot zijn dood in 2003 heeft Carlene Carter een relatie met Howie Epstein, de bassist van Tom Petty & The Heartbreakers.

Melvin Franklin, baszanger van The Temptations raakt op 18 Augustus 1978 gewond als hij probeert te voorkomen dat zijn auto wordt gestolen. Hij wordt in zijn hand en in zijn been door enkele kogels geraakt. Door het incident moet Franklin verstek laten gaan tijdens een Europese tournee van The Temptations, die korte tijd later begint.

Elvis_presley_begravenisstoetOp het landgoed Graceland in Memphis, Tennessee begint op 18 Augustus 1977 om 2 uur 's middags de begrafenisplechtigheid voor Elvis Presley. Dominee C.W.Bradley leidt de dienst. TV-dominee Rex Humbard en komiek Jackie Kahane (die vaak als ceremonie-meester bij concerten van Elvis Presley optrad) houden een toespraak. J.D. Sumner & The Stamps, The Statesmen en Kathy Westmoreland zingen How Great Thou Art en Sweet Sweet Spirit. Anderhalf uur later dan voorgenomen gaat de rouwstoet (foto) naar Forest Hill in Memphis. Hier wordt Elvis begraven. Eind Augustus 1977 worden de stoffelijke resten van Gladys Presley, Elvis moeder, bijgezet naast die van haar zoon. Als drie mensen op 29 Augustus 1977 een poging doen de stoffelijke resten te stelen, besluit Elvis'vader Vernon Presley om zijn zoon en zijn vrouw op Graceland te herbegraven.

Jazzie B van Soul II Soul raakt op 18 Augustus 1990 gewond tijdens een kettingbotsing, terwijl hij onderweg is van Detroit naar Chicago. Soul II Soul is hierdoor gedwongen om het restant van hun Amerikaanse tournee af te zeggen.

Op 18 Augustus 1985 overlijdt Hugh Lambert aan de gevolgen van kanker. De danser/choreograaf is op 12 December 1970 getrouwd met Nancy Sinatra. Zij krijgen twee dochters - Angela Jennifer en Amanda. Angela zit samen met haar echtgenoot Matt Azzarto in de band Rocket. Amanda is fotografe.

The_who_wembley_august_18_1979The Who staat op 18 Augustus 1979 voor een concert in het Wembley Stadium in Wembley, Londen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Nils Lofgren, AC/DC en The Stranglers. 77.000 toeschouwers zijn getuige van een matte show, wat te wijten is aan het feit dat de Greater London Council een volume beprekinh heeft opgelegd. Het PA systeem van The Who kan het lagere volume niet aan, waardoor het geluid erg wollig klinkt. Ook het idee van de lichttechnici van The Who om de groep te laten spelen onder een 'dak' van laserstralen gaat niet door. De GLC veiligheids inspectie vindt het te gevaarlijk. AC/DC vindt het een voorrecht om in het voorprogramma van The Who te spelen. Desgevraagd verklaart gitarist Angus Young dat Pete Townshend de enige gitarist is die hem ooit beinvloed heeft. The Who, die in 1979 bestaat uit zanger Roger Daltrey, bassist John Entwistle, gitarist Pete Townshend en drummer Kenney Jones (aangevuld met toetsenist John Bundrick) speelt de volgende set: Substitute, I Can't Explain, Baba O'Riley, The Punk And The Godfather, Behind Blue Eyes, Boris The Spider, Sister Disco, Drowned, Music Must Change, Magic Bus, Pinball Wizard, See Me Feel Me, Trick Of The Light, 5.15, Long Live Rock, Who Are You, My Generation, Dreaming From The Waist, Won't Get Fooled Again, Summertime Blues en The Real Me.

Ringo Starr zit op 18 Augustus 1962, twee dagen nadat Pete Best is ontslagen, voor het eerst achter het drumstel bij The Beatles tijdens een optreden in de Cavern Club in Liverpool. Ringo Starr is afkomstig van Rory Storme & The Hurricanes.

Chuck Berry staat op 18 Augustus 1964 in de Chess Studio in Chicago om het nummer I Want To Be Your Driver op te nemen. I Want To Be Your Driver is één
van de tracks die in 1965 in Nederland op het album Chuck Berry In London worden uitgebracht.


We_dont_talk_anymoreOp 18 Augustus 1979 komt Cliff Richard op een 29ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het door Alan Tarney geschreven We Don't Talk Anymore. In Engeland is We Don't Talk Anymore op 25 Augustus 1979 de tiende nummer 1-hit voor Cliff Richard. Twintig jaar eerder, op 31 Juli 1959, is Living Doll zijn eerste. In Nederland bereikt We Don't Talk Anymore, met op de B-kant het door Tony Britten en Bruce Welch geschreven Count Me Out op 22 september 1979 de derde plaats als hoogste notering. Bruce Welch, slaggitarist van The Shadows, heeft deze 75ste single van Cliff Richard geproduceerd.

The Who speelt op 18 Augustus 1966 in The Palace Ballroom in Douglas op het Britse eiland Man. Bob Miller & The Millermen verzorgen het voorprogramma. Tien jaar voor The Who heeft Cliff Townshend, de vader van sologitarist Pete Townshend, ook in The Palace Ballroom opgetreden.

Op 18 Augustus 1983 geeft The Police een concert in het Shea Stadium in New York. 70.000 fans zijn ook getuige van het voorprogramma van Joan Jett & The Blackhearts en R.E.M.

Sophie Grant wordt op 18 Augustus 1991 geboren als dochter van Dominic Grant en Julie Forsyth. Dominic Grant en Julie Forsyth leren elkaar kennen wanneer zij beide in de jaren zeventig lid zijn van The Guys & Dolls. Julie Forsyth is de dochter van de Britse komiek Bruce Forsyth. The Guys & Dolls hebben in 1975 hun eerste hit in Nederland met There's A Whole Lot Of Loving en gaan in 1984 gaat deze groep uit elkaar. Dominic Grant & Julie Forsyth gaan als duo verder. In Augustus 1989 treden zij met elkaar in het huwelijk. Zij hebben dan al een zoon, Luke, die in Augustus 1980 geboren is.

Brenda_spencerOp 18 Augustus 1979 komt I Donxe2x80x99t Like Mondays van The Boomtown Rats op een 22ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. I Don't Like Mondays, met op de B-kant It's All The Rage is op 13 Juli 1979 uitgebracht. Het door Bob Geldof, de zanger van The Boomtown Rats, geschreven nummer gaat over de 16-jarige Brenda Spencer (foto) die op maandag 29 Januari 1979 de directeur Burton Wragg (53) en de concixc3xabrge Michael Suchar (56) van de Cleveland Elementary School in het Amerikaanse San Carlos doodschiet. Acht leerlingen in de leeftijd van 7 tot 10 en de politieagent Robert Robb raken gewond. Wanneer aan haar wordt gevraagd waarom zij dit heeft gedaan, antwoordt zij: "I Don't Like Mondays". Brenda Spencer wordt in Oktober 1979 tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld die ze uitzit in het California Institution For Women in Corona, Californie. Spencer is, sinds ze vastzit, vier keer geevalueerd voor vervroegde vrijlating, maar dat is elke keer afgewezen. De laatste keer is in 2005; de eerstvolgende keer dat ze voor vervroegde vrijlating in aanmerking komt is in 2009. I Don't Like Mondays van The Boomtown Rats bereikt op 22 September 1979 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.

Frances Bean Cobain wordt op 18 Augustus 1992 geboren als dochter van Nirvana-zanger Kurt Cobain en Hole-zangeres Courtney Love. De peettante van Frances Bean is actrice Drew Barrymore.

Slippery_when_wetVanaf 18 Augustus 1986 ligt het album Slippery When Wet van Bon Jovi in de platenwinkel. Slippery When Wet is in Little Mountain, Vancouver onder productionele leiding van Bruce Fairbairn opgenomen. Dit derde album van Bon Jovi komt op 1 November 1986 binnen in de Nederlandse LP Top 50 en bereikt de tweede plaats. In Amerika is het met 12 miljoen verkochte exemplaren het succevolste album van Bon Jovi. Twee singles (You Give Love A Bad Name en Livin' On A Prayer) bereiken beide de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Naast deze twee nummers staan op dit album: Let It Rock, Social Disease, Wanted Dead Or Alive, Raise Your Hands, Without Love, I'd Die For You, Never Say Goodbye en Wild In The Streets. In Nederland worden de volgende viwer nummer op single uitgebracht: You Give Love A Bad Name (#5), Livin' On A Prayer (#2), Wanted Dead Or Alive (#24) en Never Say Goodbye (Tipparade).

Op 18 Augustus 2006 begint in Biddinghuizen het drie dagen durende Lowlands Festival. Het festival- en kampeerterrein biedt plaats aan ongeveer 55.000 bezoekers. Publiekstrekkers zijn ondermeer Muse, Iggy Pop, Placebo en Massive Attack. Op de eerste twee dagen (18 en 19 augustus 2006) is het droog. Op de laatste dag komt de regen met bakken uit de hemel en is het festivalterrein in Biddinghuizen al snel verandert in een grote modderpoel.

Na een lang ziekbed overlijdt op 18 Augustus 1990 in haar woonplaats Kopenhagen in Denemarken de zangeres Grethe Ingmann. Samen met haar man Jurgen Ingmann wint Ingmann in 1963 met Dansevise het Eurovisie Songfestival voor Denemarken. Grethe Ingmann is 52 jaar geworden

Neil_young_heart_of_goldOp 18 en 19 Augustus 2005 worden de twee concerten van Neil Young in het Ryman Auditorium in Nashville, Tennessee opgenomen door regisseur Jonathan Demme. Demme is ondermeer bekend van The Silence Of The Lambs en Philadelphia. Ook heeft hij in 1984 met The Talking Heads de concertfilm Stop Making Sense gemaakt. Neil Young wordt tijdens de twee concerten ondermeer bijgestaan door zijn echtgenote Pegi Young en de speciaal voor dit concert gevraagde zangeres Emmylou Harris. De opnamen van 18 en 19 Augustus 2005 worden later uitgebracht als concertfilm onder de naam Neil Young: Heart Of Gold. In Februari 2006 gaat Neil Young: Heart Of Gold in Los Angeles in premiere. Op 14 September 2006 wordt Neil Young: Heart Of Gold op DVD uitgebracht. 

George Michael komt op 18 Augustus 1984 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Careless Whisper. Hij is hiermee de eerste artiest die zowel in een band (Wham) als solo in één jaar de eerste plaats haalt. Voor Epic, zijn platenmaatschappij is het de eerste engelse millionseller.

Op 18 Augustus 1991 speelt Sweet Jesus in The Boardwalk in Manchester. Hert voorprogramma wordt verzorgd door The Rain. Zanger Liam Gallagher moet het dan nog doen zonder zijn broer. Later komt ook gitarist Noel Gallagher bij de band van zijn broer en wordt de naam veranderd in Oasis.

Cornelis Albertus (Corty) Brak, overlijdt op 18 Augustus 1993 na een lang ziekbed, aan de gevolgen van een longziekte. Zijn leven lang heeft hij met zijn vrouw, zangeres Claire Russell, in het variete gezeten. Aan het begin van de jaren zeventig wordt Corty Brak wereldberoemd in Nederland als hij in De Barend Servet Show de rol van Gerrit Dekzeil speelt. In 1973 heeft hij zelfs een Top 10-hit met Ik Ben Gerrit. Corty Brak is 83 jaar geworden.

Stones_we_love_you_dandelion_2The Rolling Stones brengen op 18 Augustus 1967 de single We Love You uit. Het nummer, waarop een dichtslaande gevangenisdeur is te horen (Producer Andrew Oldham heeft dit op een geluidseffectenplaat gevonden), is in allerijl opgenomen om het publiek te bedanken voor hun steun tijdens de recente rechtzaken tegen Mick Jagger en Keith Richards. De BBC weigert evenwel om de promotiefilm voor de single uit te zenden. Op de single zijn John Lennon en Paul McCartney te horen in het achtergrondkoor. Het is hun manier om Mick Jagger en Marianne Faithfull te bedanken voor het meezingen op All You Need Is Love, tijdens de Our World televisie uitzending op 25 Juni 1967. De dertiende single van The Rolling Stones heeft in veel landen een dubbele A-kant : We Love You en Dandelion. De opnamen van We Love You zijn op 13 en 21 Juni en op 2 en 19 Juli 1967 in de Olympic Studios in Londen. Op de laatste opnamedag nemen John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger en Keith Richards nog wat achtergrondvocalen op. Met de opnamen van Dandelion wordt op 12 Juni 1967 begonnen, en wordt op 13 Juni en 2 Juli 1967 afgemaakt. In Nederland haalt We Love You/Dandelion de eerste plaats in de Top 40. In Engeland blijft de single op de achtste plaats steken. In Amerika kiest men Dandelion als A-kant, die in de Billboard Hot 100 de veertiende plaats bereikt. We Love You blijft op vijftig steken.

Op 18 Augustus 1982 besluit het gemeentebestuur van Liverpool om vier straten te vernoemen naar de leden van The Beatles: John Lennon Drive, Paul McCartney Way, George Harrison Close en Ringo Starr Drive.

Heroes_and_villains_van_the_beach_boysVanaf 18 Augustus 1967 ligt in Engeland de single Heroes And Villains van The Beach Boys in de platenwinkel. Op de B-kant staat You're Welcome. In Nederland is Heroes And Villians al een week eerder uitgekomen. Voor de opnamen van Heroes And Villains zijn in totaal 31 opnamesessies nodig. De eerste is op 11 mei 1966 in de Gold Star Studios in Los Angeles. The Beach Boys worden geassisteerd door enkele studiomuzikanten, waaronder Hal Blaine (drums), Al Casey (gitaar), Jim Horn (saxofoon en fluit) en Larry Knechtel (toetsen). Tot 20 oktober 1966 verdwijnt deze opname van Heroes And Villains in een kast. Als Brian Wilson de band dan opnieuw hoort, doet hij de opname af als "een muzikale komedie van drie minuten". In de Western Recorders Studio in Hollywood wordt Heroes And Villains opnieuw opgenomen met o.a. Jim Gordon (drums), Carol Kaye (basgitaar), Tommy Morgan (mondharmonica) en Bill Pitman (gitaar). Pas op 14 juli 1967 is Brian Wilson helemaal tevreden met de opname van Heroes And Villains. Het liedje is bestemd voor Smile, een album dat nooit zal worden uitgebracht. Heroes And Villains wordt de openingstrack van Smiley Smile. Dit album verschijnt op 18 september 1967 in Amerika. Heroes And Villains is het eerste liedje dat Brian Wilson samen met Van Dyke Parks heeft geschreven. De single komt op 19 Augustus 1967 binnen op nummer 25 in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 2 september 1967 als hoogste positie een elfde plek.

De Golden Earring geeft op 18 Augustus 1979 een concert in Zevenhuizen. Tijdens dit optreden raakt gitarist George Kooijmans gewond als een magnesiumbom vroegtijdig ontploft. George Kooijmans wordt door de rondvliegende metaalscherven in zijn hals getroffen en gaat tegen de vlakte. In allerijl wordt hij naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, waar hij aan zijn verwondingen wordt geholpen. George Kooijmans is het tweede slachtoffer van een magnesiumbom. Peter Scherpenzeel, de bassist van Kayak, is een paar weken eerder ook gewond geraakt door zo'n onschuldig lijkend lichtbommetje.

Ginny_ginnyGinny Ginny van Jackpot komt op 18 Augustus 1973 op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Ginny Ginny, met op de B-kant Honey Honey, is een grap van zanger/producer Eddy Ouwens en componist Ad van Olm. Eddy Owens neemt op beide nummers de zang voor zijn rekening. Owens wordt begeleid door enkele bekende studiomuzikanten zoals Hans Hollestelle, Ronnie Meyers, Titia Dekker, Wanda Stellaard, Kees de Blois, Fred de Groot en Hans Schotel. Ginny Ginny van Jackpot bereikt de 24ste plaats in de Nederlandse Top 40. Voor de televisieoptredens heeft Jackpot een gezicht nodig. Eddy Owens vraagt het Amsterdamse dansorkest The Music Strings om deze taak op zich te nemen. Zanger/bassist Henny Eskens, toetsenist/trompettist Cees van den Berge, zanger/gitarist Con de Vries en drummer Lex Kroon worden Jackpot. Zij zijn, wederom met zang van Eddy Owens, te horen op Is Everybody Happy. Begin 1974 bereikt deze single van Jackpot de zesde plaats in de Nederlandse Top 40. Dit succes wordt gevolgd door de minder succesvolle LP Everybody Happy With Jackpot. Hierna volgen in 1974 nog de singles One And One Is One en Dance Dance Dance. Deze bereiken de negende en eenendertigste plaats in de Nederlandse Top 40. In 1975 haalt Coco (Not Coming Today) de veertiende plaats en in 1976 blijft Sing My Lovesong op 27 steken. In 1977 stapt drummer Lex Kroon op. Arnaldo Gillie is zijn opvolger. Als het succes verder uitblijft, wordt Jackpot opgeheven.

The Rolling Stones houden op 18 Augustus 1997, bij de Brooklyn Bridge in New York, een persconferentie om hun Bridges To Babylon-tournee aan te kondigen. De groep arriveert in een rode Cadillac uit 1955 die wordt bestuurd door Mick Jagger. The Rolling Stones maken bekend dat deze tournee op 18 September 1997 in Chicago van start gaat. Drie dagen later moet het nieuwe album, Bridges To Babylon, verschijnen. Een jaar later, op 19 September 1998, wordt de Bridges To Babylon tour afgesloten met een concert in het Ali Sami Yen Stadion in Istanboel in Turkije.

Op 18 Augustus 1999 overlijdt Johnny Byrne. In de jaren zestig is Byrne sologitarist van  Rory Storme & The Hurricanes. Deze Liverpoolse groep bestaat uit zanger Alan Caldwell, alias Rory Storme, bassist Water Eymond, slaggitarist Charles Oxe2x80x99Brien en drummer Ringo Starr. Johnny Byrne is zestig jaar geworden.

In het Majestic Theatre in Dallas in Texas wordt op 18 Augustus 1960 een voorvertoning gehouden van G.I. Blues. De film, over de diensttijd van Elvis Presley, wordt enthousiast ontvangen. Volgens Paramount Pictures is het voor de eerste keer dat er bij een voorvertoning is geapplaudisseerd. Vanaf 23 November 1960 draait G.I. Blues in de Amerikaanse bioscopen.

Tiny_tim_tonight_showOp 18 Augustus 1995 treedt Tiny Tim in het huwelijk met Sue Gardner. Voor Tiny TimTiny Tim ( Als Herbert Khaury geboren op 12 April 1925 in New York) is het zijn derde huwelijk. Op 17 December 1969 wordt, live in The Tonight Show (foto) van Johnny Carson, zijn eerste huwelijk met Vicki Budinger gesloten. Zij krijgen in 1970 dochter Tulip Victoria. Tiny Tim en Vicki Budinger gaan in 1972 uit elkaar. Vicki Budinger wordt go go-danseres in een nachtclub. Tiny Tim gaat weer bij zijn moeder wonen. Vijf jaar later wordt de scheiding door een rechter bekrachtigd. In 1984 trouwt Tiny Tim met de 23-jarige Jan Alweiss. Binnen een jaar is zij vertrokken. Pas tien jaar later zijn zij officieel gescheiden. Hierdoor kan Tiny Tim met Sue Gardner trouwen. De zanger overlijdt op 30 November 1996 aan de gevolgen van een hartaanval die hij eind September 1996 heeft gekregen op een ukelele-festival in Massachusetts. In 1968 heeft Tiny Tim een grote hit met Tip-Toe Thru' The Tulips With Me. Hij wordt op 4 December 1996 onder grote belangstelling begraven op de begraafplaats Mary's Basilica in Minneapolis. Tiny Tim is 64 jaar geworden.

Een huilende Courtney Love moet op 18 Augustus 1995 door veiligheidsmensen beschermd worden bij een optreden van Hole op de laatste avond van de Lollapalooza-tournee. De zangeres begint in Mountain View in Californie met fans te vechten, omdat zij niet hard genoeg schreeuwen tijdens het optreden.

Op 18 Augustus 1958 is het nummer Patricia van Perez Prado één van de eerste singles die in de Verenigde Staten door de Record Industry Association of America (RIAA) met goud wordt bekroond. Patricia is op 16 Juni 1958 de Billboard Top 100 binnengekomen, en staat in de week van 28 Juli 1958 op de eerste plaats.

Siouxsie_the_bansheesHong Kong Garden, de debuut-single van Siouxsie & The Banshees, wordt op 18 Augustus 1978 in Engeland uitgebracht. Als één van de eerste punkbands zijn Siouxsie & The Banshees de laatste van hun lichting waarvan de debuut-single verschijnt. Hong Kong Garden komt op 26 Augustus 1978 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de zevende plaats. Siouxsie & The Banshees worden in 1976 opgericht door serveerster Siouxsie Sioux (in Londen geboren als Susan Ballion) en Steven Severin. Het bevriende stel heeft onder andere een gelijkgestemde muzikale smaak: Bowie, Roxy Music, New York Dolls, Stooges, Lou Reed en vooral Sex Pistols. Met mede non-musici Sid Vicious (op drums) en Marco Pirroni (op gitaar) volgt een legendarisch debuutoptreden tijdens het punkfestival in de Londense 100 Club, met een chaotische versie van het Onze Vader. Twintig minuten muzikale anarchie is het resultaat en de ideeen die eruit voortkomen worden gekanaliseerd. Er volgen zes maanden van sleutelen, samen met drummer Kenny Morris en gitarist Peter Fenton. Na een tweede optreden wordt Fenton vervangen door John McKay en vinden The Banshees hun definitieve uitgangspunten. Auditief spitsen die zich toe op het werken met extremen: McKay's onorthodoxe gitaarspel, gesteund door de diep doorbonkende ritmesectie, vormt de perfecte tegenpool voor Siouxsies hoge en koele stem. Door steeds succesvollere optredens bouwt de groep een grote faam op en gedurende anderhalf jaar gaat ze door voor 'de meest belovende band zonder een platencontract', totdat ze medio 1978 tekent bij Polydor. Het ongelijk van andere platenmaatschappijen met betrekking tot het gebrek aan hitgevoeligheid bewijst de eerste single, Hong Kong Garden, die de hitlijsten binnenstormt. Met het debuutalbum The Scream bevestigen Siouxsie & The Banshees hun reputatie als de meest stimulerende, subversieve en elitaire band van dat jaar.

The Beatles vertrekken op 18 Augustus 1964 van Londen naar San Francisco voor hun eerste grote tournee door Amerika en Canada. Intussen komt de fanclub van The Beatles in San Francisco in opstand. De burgemeester van deze stad weigert op 19 Augustus 1964 de sleutels van de stad aan John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr te overhandigen. Uit protest springen enkele fanclubleden in de fontein voor het stadhuis van San Francisco.

KrupaOp 18 Augustus 1973 staat een ernstig zieke Gene Krupa voor het laatst op de planken met enkele oud-leden van The Benny Goodman Quartet. Gene Krupa overlijdt op 16 Oktober 1973 aan de gevolgen van leukemie. Gene Krupa is vanaf 1934 drummer in het orkest van Benny Goodman. In 1943 richt hij zijn eigen orkest op. Samen met Cozy Cole begint Gene Krupa in 1954 een drumschool. In de jaren zestig moet hij het vanwege hartproblemen rustig aan doen. Gene Krupa is 64 jaar geworden.

Mtley_creMotley Crue speelt op 18 Augustus 1984 voor het eerst tijdens hun carriere in Europa tijdens het Monsters Of Rock Festival in Castle Donington in Engeland. Motley Crue ontstaat in 1980 te Los Angeles als Nikki Sixx, dan nog bassist in de surfgroep Jon & The Nightriders, en Rock Candy-leden Vince Neil (zang) en Tommy Lee (drums) positief reageren op een advertentie van Mick Mars (echte naam Bob Deal). Het resulterende kwartet gaat heel even als London door het leven, maar kiest toch liever voor een variant op de naam van een van Mars' eerdere groepen, Mottley Croo. De muzikale koers is al even weinig oorspronkelijk: middelmatige rocksongs in het straatje van eerdere glamrockers als The Sweet en Kiss. Via veel make-up en glitter, spectaculaire cluboptredens, een in eigen beheer opgenomen single en dito elpee, Too Fast For LOve, met simpele, meezingbare hardrock wordt Motley Crue echter toch gecontracteerd door Elektra, dat Too Fast For Love vervolgens in een door producer Bob Clearmountain geremixte versie opnieuw uitzet. Met succes, het album wordt goud, en opvolger Shout At The Devil wordt zelfs platina.

Op 18 Augustus 1997 overlijdt Joop Heuckeroth, de vader van Gordon, op 63-jarige leeftijd. Het album Nu Het Zover Is, dat in November 1997 uitkomt, draagt Gordon aan zijn vader op. In de hoestekst schrijft Gordon: "Gelukkig heb je alle liedjes nog gehoord en bewonderd op jouw manier. Als favoriet had je Eeuwig Verleden, ik begrijp nu waarom. Ik ben zo trots dat ik jouw zoon ben en jouw naam draag, als ze mij zien zullen ze jou zien! Ik zal je zo missenxe2x80xa6.Gordon."

Vanaf 18 Augustus 1981 ligt het 26ste album van The Rolling Stones (in Amerika), Tattoo You in de platenwinkels. Tattoo You is tussen Februari 1979 en Juni 1981 opgenomen. In de Billboard-albumlijst staat Tattoo You vanaf 19 September 1981 negen weken op de eerste plaats. In Europa wordt het album op 28 Augustus 1981 uitgebracht. Vanaf 26 September 1981 staat Tattoo You twee weken aan top in de Nederlandse Album Top 100. Op Tattoo You staan de volgende nummers: Start Me Up, Hang Fire, Slave, Little T & A (Tits & Ass), Black Limousine, Neighbours, Worried About You, Tops, Heaven, No Use In Crying en Waiting On A Friend.

Dolce_vita_van_ryan_parisDolce Vita van Ryan Paris komt op 18 Augustus 1990 voor een tweede keer binnen in de Nederlandse Top 40. Deze keer in een remix van Ben Liebrand. Deze versie blijft op 31 steken. Op 13 Augustus 1983 komt de originele versie van Dolce Vita binnen op nummer twintig in de Nederlandse Top 40. Deze single staat vanaf 3 September 1983 twee weken op de eerste plaats. Ryan Paris wordt in 1953 geboren in Rome als Fabio Roscioli. Hij begint zijn carriere als acteur. Hij speelt in 1978 een kleine rol in de Italiaanse film La Guerra Dei Robot. Later begint Ryan Paris een new-wave-groep die al snel uit elkaar gaat.

Op 18 Augustus 1999 is bij de NOS op Nederland 3 de laatste aflevering van Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske te zien. Het is een Best Of-uitzending met opnamen van de afgelopen zes jaar. Jan Douwe Kroeske kondigt het programma af met de woorden: "dit was de laatste binnen het publieke bestel". Jan Douwe Kroeske is, drie dagen later, bij zijn nieuwe werkgever RTL-5 te zien. Hij presenteert een samenvatting van het Woodstock Festival van 1999.

Ned_kellyMick Jagger wordt op 18 Augustus 1969, in Australixc3xab, per ongeluk in zijn hand geschoten tijdens de opnames van de film Ned Kelly, waarin hij de hoofdrol speelt. Het pistool is geladen met een echte koegl ipv de gebuikelijke losse flodders. Om een spoedig herstel te bevorderen doet hij vingeroefeningen op een nieuw type electrische gitaar. Al doende ontstaat het idee voor Brown Sugar, dat in December 1969 door The Rolling Stones wordt opgenomen. Het nummer blijft echter meer dan een jaar op de plank liggen en verschijnt pas in 1971 op het album Sticky Fingers. Wanneer het op single wordt uitgebracht, wordt het de eerste hit van de groep sinds Honky Tonk Woman, dat ironisch genoeg in 1969 in de hitparade stond toen Mick Jagger gewond raakte.

Op 18 Augustus 1967 treden Jackie Trent en Tony Hatch in het huwelijk in Kensington, Engeland. Het paar schrijft samen talloze nummers die worden opgenomen door artiesten als Petula Clark, Scott Walker, Val Doonican, Frank Sinatra, Nancy Wilson, Des O'Connor, Shirley Bassey, Vikki Carr, Sammy Davis Jr en Dean Martin. Daarnaast heeft Jackie Trent zelf ook een verdienstelijke staat van dienst als zangeres. In 1965 staat Where Are You Now My Love op 1 in de Britse hitparade. Het echtpaar, dat in Engeland legendarisch wordt als Mr. & Mrs. Music, gaat in 1996 uit elkaar.


Muziek Jarige Op 18 Augustus

1939: Johnny Preston (John Preston Courville) - Zanger USA
1944: Carl Wayne - The Move Zanger
1945: Barbara Harris - The Toys Zangeres
1945: Nona Hendryx - Zangeres USA
1945: Vince Melouney - Bee Gees Gitaar
1949: Nigel Griggs - Split Enz Bas
1950: Dennis Elliott - Foreigner Drums
1951: John Rees - Men At Work Bas
1957: Ron Strykert - Men At Work Gitaar
1967: Dan Peters - Mudhoney Drums
1967: Tracy Tracy (Tracy Cattell) - The Primitives Zanger
1968: Zac Maloy - The Nixons Gitarist/Zanger
1969: Everlast (Erik Schrody) - House Of Pain Zanger
1971: Richard James - Aphex Twin Zanger
1979: Thijs Romeijn - Krezip Drums
1983: Mika (Michael Holbrook Penniman) - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten