Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 17 Augustus

Dave Gahan doet op 17 Augustus 1995, in een hotel aan Sunset Strip in Los Angeles, een vergeefse poging tot zelfmoord. De zwaar aan drugs verslaafde zanger van Depeche Mode snijdt zijn polsen door. Hij wordt echter op tijd gevonden en overleeft de poging na een korte behandeling in het Cedars-Sinai Medical Centre.

Zanger Phil Oakey gaat op 17 Augustus 1977 naar een auditie in The Workshop aan Devonshire Lane in Sheffield in Engeland. Hij wordt aangenomen en is daarmee de nieuwe zanger van The Human League.

Jordan_chandlerOp 17 Augustus 1993 beginnen de ouders van Jordan Chandler (foto) een civiele rechtszaak tegen Michael Jackson, waarin ze miljoenen dollars aan schadevergoeding eisen omdat de zanger hun 13 jarige zoon sexueel zou hebben misbruikt. Hoewel ze geen aangifte tegen Jackson doen, valt de politie van Los Angeles enkele dagen later toch Jackson's landgoed Neverland binnen voor een huiszoeking. Voor Jackson begint daarmee een juridische nachtmerrie die hem zijn goede naam en een enorm kapitaal ($22 miljoen) kost. De zaak komt evenwel nooit voor de rechter, omdat Jackson, zes maanden later, een schikking treft met de ouders van de jongen, die in ruil daarvoor weigert te getuigen in een eventuele strafzaak tegen de zanger. Na het overlijden van Michael Jackson op 25 Juni 2009 laat de dan inmiddels 29-jarige Chandler weten dat alles verzonnen is en dat hij het van zijn vader heeft moeten zeggen.

The Byrds zijn op 17 Augustus 1965 gedwongen om een concert tijdens hun tournee door Engeland af te zeggen. Voor het concert in The Guildhall in Portsmouth zijn maar 250 van de 4000 kaartjes verkocht. De slechte verkoop is vreemd, omdat The Byrds niet onbekend zijn in Engeland. Vanaf 22 Juli 1965 staat hun single Mr. Tambourine Man twee weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade.

Beatles_onderwegThe Beatles vertrekken in gezelschap van Allan Williams, diens vrouw Beryl, haar broer Barry en "Lord" Woodbine op dinsdag 16 Augustus 1960 met de auto vanuit Liverpool naar Duitsland. Manager Allan Williams heeft op 10 Augustus 1960 een contract getekend voor een serie optredens in de Indra Club in Hamburg. Het gezelschap komt op 17 Augustus 1960 met de boot in Nederland aan. In Oosterbeek, bij Arnhem, wordt een tussenstop gemaakt. Op de Oorlogsbegraafplaats aan de Van Limburg van Stirumweg zien The Beatles het monument waarop de woorden Their Name Liveth For Evermore staan. The Beatles vinden het een ideale plaats om zich te laten vereeuwigen. Door Barry wordt de foto gemaakt. V.l.n.r.: Allan Williams, diens vrouw Beryl, Lord Woodbine (zittend), Stuart Sutcliffe, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best. John Lennon staat niet op de foto, omdat hij de omgeving aan het verkennen is. Als het gezelschap weer compleet is ontdekken zij in Arnhem de platen- en muziekwinkel van de Firma Bergmann. The Beatles gaan naar binnen en hebben binnen de kortste tijd een koektrommel leeggegeten. Buitengekomen blijkt John Lennon een mondharmonica te hebben gestolen. Volgens de overlevering heeft hij dit instrument in 1962 gebruikt op Love Me Do. Op 18 Augustus 1960 is het eerste optreden van The Beatles in de Indra Club van Bruno Koschmider. The Beatles blijven twee maanden in Hamburg. De Indra Club is een tot beatclub omgebouwde striptease-tent. Deze verandering kunnen de meeste bezoekers niet waarderen. Als de Indra Club door de politie op 3 Oktober 1960 wordt gesloten, gaan The Beatles in de Kaiserkeller een andere club van Bruno Koschmider, aan de Grosse Freiheitstrasse 36, spelen. Daar staan zij iedere avond ruim 4 uur op de planken. De man verdienen zij (omgerekend) 109 euro in de week.

Gitarist Carlos Santana ontvangt in Hollywood, op de hoek van Hollywood Boulevard en La Brea, op 17 Augustus 1998 zijn welverdiende ster op de Hollywood Walk Of Fame.

Tarzan_boy_van_baltimoraVanaf 17 Augustus 1985 staat Tarzan Boy van Baltimora vier weken op de eerste plaats in de Belgische hitparade. Tarzan Boy is geschreven door de Italiaanse componisten Naimy Hackett en Maurizio Bassi. Baltimora is de artiestennaam van de Noord-Ierse zanger Jimmy McShane, die in Italie terechtkomt als hij met de Amerikaanse zangeres Dee Dee Jackson op tournee is door Europa. Het bevalt Jimmy McShane zo goed in Italie, dat hij besluit in Rome te blijven wonen. Hier ontmoet hij Maurizio Bassi die hem voorstelt Tarzan Boy op te nemen. Jimmy McShane noemt zich Baltimora, geinspireerd door het liedje Baltimore van Nina Simone. De E wordt een A en zo heeft Jimmy McShane zijn artiestennaam. Jimmy McShane overlijdt op 28 Maart 1995, op 38-jarige leeftijd, aan de gevolgen van Aids.

Op 17 Augustus 1991 bij komt Rick Griffith bij een ongeluk met zijn Harley Heritage Softail om het leven. In de jaren zestig maakt Griffith posters voor The Avalon Ballroom en The Fillmore Auditorium van Bill Graham in San Francisco en affiches voor Jimi Hendrix, Albert King en The Grateful Dead. Naast het maken van stripboeken heeft Rick Griffith ook het logo voor Rolling Stone Magazine ontworpen. De hoezen die hij in de jaren tachtig voor The Cult heeft gemaakt zijn wereldberoemd geworden. Rick Griffith is 47 jaar geworden.

The_eddysonsBeer Or Sangria van de groep Circus komt op 17 Augustus 1974 op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Circus bestaat uit toetsenist Martin Achterberg, gitarist/zanger Kees de Blois, bassist Hans Schotel en drummer Fred de Groot. Samen met producer Eddy Ouwens is deze groep in de jaren zestig bekend als Rotterdamse groep The Eddysons, die in April 1968 een klein hitje (nummer 27 in de Top 40) scoren met het nummer Ups And Downs. Hierna verdienen alle leden hun sporen in de muziek als sessiemuzikanten. Circus is te horen in ontelbare reclamespots zoals Blue Band en Goudhaantje. Zanger Kees de Blois komt op 29 Juni 1974, samen met Patricia Paay, binnen in de Nederlandse Top 40 met het erotische I Love You. De Blois noemt zich voor deze gelegenheid Larry Cotton. I Love You bereikt de vijfde plaats. Beer Or Sangria van Circus komt tot nummer achttien.

Op 17 Augustus 1968 komt Hush, de eerste single van Deep Purple, de Billboard Hot 100 binnen. Hush is geschreven door Joe South, en is in 1967 een kleine hit voor Billy Joel Royal in de Amerikaanse hitparade. Hush in de uitvoering van Deep Purple bereikt de vierde plaats. In Engeland wordt de single geen hit. In Nederland komt Hush niet verder dan de tipparade.

Vanaf 17 Augustus 1989 ligt de single Mixed Emotions van The Rolling Stones in de platenwinkel. Mixed Emotions haalt de vijfde plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland bereikt Mixed Emotions op 23 September 1989 de tiende plaats in de Top 40. In Engeland komt Mixed Emotions niet verder dan een 36ste plaats.

The_beatles_maple_leaf_gardens_to_3Op 17 Augustus 1966 gaat de derde Amerikaanse tournee van The Beatles kort de grens naar Canada over, voor twee concerten in de Maple Leaf Gardens van Toronto. Alsof hij de groep nog niet genoeg problemen heeft bezorgd, met zijn opmerking dat The Beatles populairder zijn dan Jezus Christus, gooit John Lennon, tijdens een persconferentie nog wat olie op het vuur. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de Amerikaanse dienstweigeraars die naar Canada zijn gevlucht om te voorkomen dat ze naar de oorlog in Vietnam zouden worden gestuurd. Ook deze keer laat de Amerikaanse reaktie niet lang op zich wachten. Als de groep, twee dagen later, in Memphis aankomt voor een concert in de Mid-South Coliseum, worden ze opgewacht door een demonstratie van de Ku Klux Klan. Tijdens het concert, dat vanwege een valse bommelding later begint, wordt de groep bekogeld met rot fruit en vuurwerk.

Op 17 Augustus 1971 wordt in New York onder grote belangstelling saxofonist King Curtis begraven. Op 13 Augustus wordt hij lastig gevallen door twee drugsverslaafden en tijdens een woordenwisseling in zijn hart gestoken. De uitvaartdienst wordt geleid door Reverend Jesse Jackson en ondermeer Stevie Wonder, Aretha Franklin, Brook Benton, Delaney & Bonnie en Duane Allman bewijzen King Curtis de laatste muzikale eer. King Curtis is 37 jaar geworden.

Derek Longmuir, ex-drummer van The Bay City Rollers, verschijnt op 17 Augustus 1999 voor The Edinburgh Sheriff Court, waar hij beschuldigt wordt van het bezitten van kinderporno, en van het bezit van drugs. De 48-jarige Longmuir ontkent alle aanklachten. Desondanks wordt hij op 25 Maart 2000 veroordeeld tot 300 uur dienstverlening.

People_got_to_be_free_van_the_rascalsOp 17 Augustus 1968 komt People Got To Be Free van The Rascals aan de top van de Billboard Hot 100 en blijft daar vijf weken staan. Het is de derde Amerikaanse nummer 1 hit van de groep, die op de twee voorafgaande hits, Good Lovin' en Groovin' nog The Young Rascals worden genoemd. People Got To Be Free is geschreven door Felix Cavaliere en Eddie Brigati naar aanleiding van de moord op Martin Luther King. Later krijgt de single nog meer betekenis als net voor de release ook Senator Robert F. Kennedy wordt vermoord. De opvolger van People Got To Be Free, het nummer A Ray Of Hope wordt opgedragen aan de Kennedy familie, die uit naam van Ted Kennedy een bedank brief stuurt naar de groep.

Sinds 9 Juli 1972 zijn Wings op tournee door Europa. Hierbij doen zij 26 steden aan. Het eerste concert is in Frankrijk. Ook Nederland wordt niet overgeslagen. Op 17 Augustus 1972 is het eerste optreden in De Doelen in Rotterdam. Twee dagen later staan Wings in De Evenementenhal in Groningen. Op 20 Augustus 1972 wordt een concert gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam. Op de 21-ste spelen Wings in het Congresgebouw in Den Haag. Na Nederland is er één optreden in Antwerpen in Belgie. Het laatste concert wordt op 24 Augustus 1972 gegeven in Berlijn. Het is de eerste tournee van Paul McCartney na het uiteenvallen van The Beatles. De bezetting van Wings is Paul en Linda McCartney, Henry McCullough, Denny Seiwell en Denny Laine. De tournee wordt afgelegd in een dubbeldekker.

SummertimeOp 17 Augustus 1991 komt Summertime van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince binnen op nummer 32 in de Nederlandse Top 40. Summertime is opgenomen in de Battery Studios in New York. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince zijn deejay Jeffrey Towne en acteur Will Smith. In de jaren tachtig zijn zij vooral actief in de discotheken in hun woonplaats Philadelphia. Will Smith wordt wereldberoemd dankzij The Fresh Prince Of Bel Air, een serie die van 1990 tot 1996 te zien is bij de Amerikaanse omroep NBC. In Nederland wordt deze komedie uitgezonden door Veronica. Summertime van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince bereikt op 7 September 1991 een 20ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Benjamin Ashburn, de manager van The Commodores, waar ondermeer Lionel Richie in speelt, overlijdt op 17 Augustus 1982 in Englewood in de staat New Jersey aan de gevolgen van een hartaanval. Benjamin Ashburn is 54 jaar geworden.

Paul_williamsOp 17 Augustus 1973 wordt Paul Williams, één van de oorspronkelijke leden van The Temptations, dood aangetroffen in zijn auto die geparkeerd staat op loopafstand van het Motown hoofdkwartier in Detroit. Williams die in 1971, wegens een alcohol verslaving en een zwakke gezondheid, de Temptations verlaat blijkt met een kogel een einde te hebben gemaakt aan zijn leven. Dat is althans de officiele lezing van de lijkschouwer, zijn familie gelooft er niets van. Paul Williams heeft bij zijn dood een schuld van $80.000 en ook zijn keten van boutique zaken is net failliet verklaard. Paul Williams is 34 jaar geworden.

Op 17 Augustus 1955 brengt Sun Records het nummer I Forget To Remember To Forget, met op de B-kant Mystery Train van Elvis Presley uit. I Forget To Remember To Forget is de laatste plaat van Elvis Presley wat op het label van Sam Phillips wordt uitgebracht. Colonel Tom Parker koopt voor 25.000 dollar het contract af. Op 22 November 1955 tekent Elvis een contract met RCA Victor.

Japanese_lovesongTen Sharp komt op 17 Augustus 1985 op nummer 35 de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Japanese Love Song. Deze single, de opvolger van When The Snow Falls, komt tot een 30ste plaats. When The Snow Falls is begin 1985 niet verder gekomen tot een notering in de Tipparade is blijven steken. In 1991 breken Marcel Kapteijn en Niels Hermes door met het nummer You. Deze single bereikt de derde plaats in de Nederlandse Top 40. In April 1992 staat You een maand lang op de eerste plaats in de Franse hitparade.

Cut_above_the_restOp 17 Augustus 1988 maakt The Sweet bekend dat zij, in de originele bezetting, weer bij elkaar komen. In het voorjaar van 1979 verlaat zanger Brian Connolly The Sweet, en de rest besluit als trio verder te gaan. Het album Cut Above The Rest flopt echter volledig, waarna The Sweet er mee op houdt. Brian Connoly, gitarist Andy Scott, bassist Steve Priest en drummer Mick Tucker krijgen van MCA Records een bedrag xc2xa31,5 miljoen om hun kunstje nogmaals te vertonen. In Los Angeles worden met producer Mike Chapman nieuwe versie's opgenomen van de hits Action en Ballroom Blitz. De reunie wordt echter geen succes.

Prince staat op 17 en 18 Augustus 1986 in de Rotterdamse Ahoy voor twee uitverkochte concerten. Prince is vijf dagen in Nederland. Elke avond is hij aan het stappen met zijn band The Revolution. Zij worden ondermeer gesignaleerd op het Leidseplein en in het Amsterdamse clubcircuit. Erg spraakzaam is Prince niet. "Nice country you have here", is één van de weinige zinnen die al die dagen uit zijn mond komen.

op 17, 18 en 19 Augustus 1988 staat de Love Sexy Tour van Prince in een uitverkocht Feyenoord-stadion. Op het allerlaatste moment wordt het voorprogramma van Candy Dulfer's Funky Stuff afgelast. Prince besluit dat hij eerder wil beginnen. In de nacht van 18 op 19 Augustus 1988 geeft Prince een verrassings-optreden. In het Haagse Paard van Troje wordt een spontane jam-sessie gegeven voor driehonderd fans. Het optreden begint om drie uur en duurt tot kwart over vijf. Op 20 Augustus 1988 heeft Prince een vrije dag. Op 21 Augustus 1988 staat hij in Kopenhagen in Denemarken op de planken.

Billy_murrayTijdens een bezoek aan de Guy Lombardo productie van Arabian Nights in Jones Beach, Long Island op 17 Augustus 1954, samen met zijn vrouw en twee vrienden, krijgt de Amerikaanse zanger Billy Murray het plotseling erg benauwd. Vijftien seconder later is Billy Murray overleden. Bill Murray wordt op 25 Mei 1877 als William Thomas Murray in Philadelphia, Pennsylvania geboren als zoon van de Ierse emigranten Patrick en Julia Murray. Billy Murray groeit op in Denver. Op dertienjarige leeftijd loopt hij van huis weg. Een maand later wordt hij bij de muziektent op de renbaan van Denver teruggevonden. In 1893 ontmoet hij de beroemde impresario Harry Leavitt. Met medeweten van zijn ouders mag Billy Murray als zanger met diens reizend gezelschap mee. In 1897 neemt hij zijn eerste fonografische rol op. Aan het begin van de twintigste eeuw krijgt Billy Murray een contract bij Columbia Records. In 1903 is Tessie (You Are The Only, Only) zijn eerste hit. Tussen 1904 en 1923 heeft Billy Murray achttien nummer 1-hits in Amerika, waaronder Navajo (1904), Yankee Doodle Boy (1905), The Grand Old Rag (1906), Under Army Old Flag At All (1908), By The Light Of The Silvery Moon (1910), I Love A Piano (1916) en That Old Gang Of Mine (1923). Billy Murray is 77 jaar geworden.

Op 17 Augustus 1961 treedt Otis Redding in Macon, Georgia in het huwelijk met Zelma Atwood. Zij hebben sinds 1959 een relatie. Als hun zoon Dexter op 17 januari 1960 wordt geboren wonen zij nog niet samen. Pas na hun huwelijk nemen Otis en Zelma Redding hun intrek in een huurwoning, en krijgen nog twee kinderen: Klara in Maart 1962 en Otis Redding III in December 1963. Otis Redding komt op 10 December 1967 op 26-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven.

The Union Gap neemt op 17 Augustus 1967 in de Columbia Studio in Los Angeles het nummer Woman Woman op. Op het label van de single wordt de groep vermeld als Union Gap feat. Gary Puckett. Woman Woman is de eerste hit voor deze groep uit San Diego. Woman Woman komt op 18 november 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en komt tot een vierde plaats.

Patrick_morazPatrick Moraz is met ingang van 17 Augustus 1974 toetsenist bij de symfonische rockgroep Yes. De van de groep Refugee afkomstige toetsenist is de opvolger van Rick Wakeman die de groep op 5 Januari 1974 heeft verlaten. Tijdens de opname voor het tweede solo-album van Wakeman, het concept album Journey To The Centre Of The Earth onstaan de eerste moeilijkheden tussen Rick Wakeman en de rest van Yes. Deze onstaan enerzijds uit het feit dat Wakeman het niet eens is met de muzikale koers die Yes na het album Tales From Topographic Oceans inslaat, en anderzijds uit het feit dat Wakeman een groot liefhebber is van delicaat voedsel, drank en lekker wijven, en er een totaal andere levenswijze op na houdt dan de overige, aan macrobiotisch voedsel verslaafde Yes leden. Het gevolg is dat Wakeman Yes verlaat. Journey To The Centre Of The Earth komt overigens tot de eerste plaats in de albumlijst in Engeland. Wakeman is hiermee het eerste lid van Yes die dit gelukt is.

Vanaf 17 Augustus 1979 is de film The Life Of Brian van Monty Python in de bioscoop te zien. De komedie is geproduceerd door George Harisson, de voormalige gitarist van The Beatles. George Harisson is zelf ook kort te zien als Mr. Papadopolous. De finale van The Life Of Brian wordt gezongen door Eric Idle hangend aan het kruis. Always Look On The Bright Side Of Life komt op 17 Januari 1981 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de 32ste plaats. Is Engeland is de single tien jaar later alsnog goed voor een nummer 3-notering.

Op 17 Augustus 2006 staat in de Engelse krant The Times te lezen dat de Finse rockgroep Lordi zijn eigen drankje heeft. Lordi Cola is bestemd voor jong en oud. Op de verpakking staan de leden van Lordi afgebeeld, compleet in hun monsteruitrusting. Lordi heeft in Mei 2006 de internationale finale van het Eurovisie Songfestival gewonnen met Hard Rock Hallelujah.

Veronica_sorry_van_peter_zijn_rocketsVanaf 17 Augustus 1974 is Veronica Sorry van Peter & Zijn Rockets een week lang de Alarmschijf bij Radio Veronica en de Troetelschijf bij Hilversum 3. Een week later komt Veronica Sorry binnen op een 24ste plaats in de Nederlandse Top 40 en op een 25ste in de Nationale Hitparade. In Veronica Sorry wordt door Peter Koelewijn in een paar zinnen verteld over het verdwijnen van de zeezenders Radio Veronica, Radio Atlantis en Radio Noordzee Internationaal op 31 Augustus 1974. xe2x80x9cHet nieuws hoorde ik in Juli aan zee, de minister was kort, hij zei neexe2x80x9d en verderop in het nummer xe2x80x9cVeronica Sorry, is xc2xb4t nou allemaal echt voorbij? Veronica Sorry, het ligt niet aan jou en het ligt niet aan mijxe2x80x9d. In Veronica Sorry noemt Peter Koelewijn ook een aantal discjockeys van Hilversum 3, zoals Joost den Draaijer, Eddy Becker, Cees van Zijtveld, Theo Stokkink, Hugo van Gelderen, Ad Visser, Felix Meurders en Edvard Niessing. Zij hebben, volgens Peter Koelewijn, al dan niet hun carrixc3xa8re aan Radio Veronica te danken. Herman Stok wordt ook door Peter Koelewijn aangehaald. Stok is de enige Hilversum 3-discjockey die weigert Veronica Sorry te draaien in zijn programma op de VARA Dinsdag. Op 28 September 1974 bereikt Veronica Sorry, met op de B-kant Millie, de achtste plaats in de Nederlandse Top 40. In de Nationale Hitparade komt de single niet hoger dan de elfde plaats.

Vanaf 17 Augustus 1981 ligt de single Wired For Sound van Cliff Richard in de platenwinkel. Wired For Sound is geschreven door Alan Tarney en B.A. Robertson. Op 29 Augustus 1981 komt de single de Engelse hitparade binnen, en bereikt de vierde plaats. In Nederland komt Wired For Sound niet verder dan nummer 31 in de Top 40.

Pearl_baileyPearl Bailey overlijdt op 17 Augustus 1990 in Philadelphia aan de gevolgen van hartproblemen. Pearl Bailey wordt geboren op 29 Maart 1918 in Southampton County, Virginia als dochter van Rev. Joseph en Ella Mae Bailey. Pearl Bailey maakt in 1946 haar debuut op Broadway in New York in de musical St. Louis Woman. In 1968 krijgt zij een Tony Award voor haar rol in de musical Hello, Dolly! Bekende nummers van Pearl Bailey zijn ondermeer Tired, Legalise My Name en It Takes Two To Tango. Als actrice is zij te zien in de muziekfilms Carmen Jones en Porgy And Bess. In de jaren tachtig is Pearl Bailey, namens de regering Reagan delegatielid bij de Verenigde Naties in New York. Pearl Bailey 72 jaar geworden.

Wanneer Jan Akkerman op 17 Augustus 1992 na een optreden op weg naar zijn huis in Akkrum is, krijgt hij een ernstig auto-ongeluk. Zijn auto is total-loss, en Jan Akkerman wordt met ernstige rugklachten in het ziekenhuis opgenomen. Akkerman herstelt met verbazingwekkende snelheid herstelt. Toch moet hij vrij lang in het ziekenhuis liggen,machteloos maar met veel tijd om na te denken en plannen te smeden. Eén van die plannen leidt tot de productie van zijn CD Puccini's Cafe die in April 1993 wordt uitgebracht.

Op 17 Augustus 1987 overlijdt studio-drummer Gary Chester oaan de gevolgen van kanker. Gary Chester is sinds de jaren vijftig op ontelbare hits te horen, waaronder: Yakerty Yak van The Coasters, Under The Boardwalk van The Drifters, I Will Follow Him van Little Peggy March, It's My Party van Lesley Gore, Walk On By van Dionne Warwick en Brown Eyed Girl van Van Morrison. Gary Chester is 62 jaar geworden.

The Rolling Stones nemen tussen November 1972 en Juli 1973 het album Goats Head Soup aan het opnemen. Op 17 Augustus 1973 wordt de single Angie in Europa uitgebracht. Op de B-kant staat Silver Train. Inspiratiebron voor Angie is de vrouw van David Bowie. Angie is in November 1972 in de Dynamic Sound Studio op Jamaica opgenomen. Mick Jagger wordt begeleid door Keith Richards en pianist Nicky Hopkins. Op 8 September 1973 komt Angie de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 20 Oktober 1973 staat de single vier weken op de eerste plaats.

Ira_gershwinOp 17 Augustus 1984 overlijdt, in zijn huis in Beverly Hills, Californie, de tekstschrijver Ira Gershwin. Ira Gershwin wordt op 6 December 1896 in New York als Israel Gershowitz geboren. In de jaren twintig en dertig maakt hij met zijn broer en componist George Gershwin succesvolle musicals als Lady Be Good To Me, Funny Face en Porgy And Bess. Na de dood van zijn broer, in 1937, werkt Ira Gershwin samen met Moss Hart, Kurt Weill, Jerome Kern, Harry Warren en Harold Arlen. Met hen heeft hij onder meer de volgende liedjes geschreven -A Star is Born, Embraceable You, Fascinating Rhythm, A Foggy Day (In London Town), I Got Rhythm, Lorelei, Shall We Dance, A Star Is Born, They Can't Take That Away From Me, The Real American Folk Song, The Show Must Go On, Who Cares (As Long As You Care for Me), Who's Complaining? en You'd Be Hard to Replace. Ira Gershwin is 86 jaar geworden.

Van 17 Augustus tot 4 November 1984 is Elton John op tournee door Noord-Amerika.voor in totaal 53 shows. Op de eerste avond in Tempe, Arizona maakt de Engelse zanger/pianist bekend bekend dat dit zijn allerlaatste tournee zal zijn. Vanaf 23 Oktober 1984 staat Elton John drie avonden in de Madison Square Garden in New York. Het laatste optreden van deze Breaking Hearts Tour is op 4 November in The Centrum in Worchester in Massachusetts. Wegens overweldigend succes wordt er op 5 November nog een extra concert in Worchester gegeven. Ook is er op 12 November 1984 nog een extra avond in de Madison Square Garden in New York. Het laatste optreden van het jaar geeft Elton John op 7 december 1984 in het Engelse Newcastle.

Op 17 Augustus 1991 wordt het Monsters Of Rock Festival gehouden in Castle Donington in Engeland. Voor een bedrag van £22,50 krijgt men ondermeer AC/DC, Metallica, Motley Crue, Queensryche en The Black Crowes te zien.

Dalida_met_haar_single_gigi_lamorosoIn de week van 17 Augustus 1974 staat Dalida met haar single Gigi L'Amoroso op de eerste plaats in de Belgische hitparade. Gigi L'Amoroso is met zijn zeven minuten en 28 seconden één van de langste singles die ooit in de Belgische Top 10 heeft gestaan. Dalida wordt op 17 januari 1933 in de Egyptische hoofdstad Cairo geboren als Yolande Christina Gigliotti. In 1954 wordt zij Miss Egypte. Een jaar later verhuist Dalida naar Frankrijk waar zij als actrice/zangeres aan de slag gaat. Zij wordt op 3 mei 1987 dood aangetroffen in haar Parijse woning. De zangeres is gestorven aan een overdosis slaappillen. Dalida laat een briefje achter waaruit blijkt dat zij het ondraaglijk vindt dat zij haar roem en haar succes met niemand kan delen. Dalida is 54 jaar geworden.

Christine McVie wordt op 17 Augustus 1970 zangeres/toetseniste van de groep Fleetwood Mac, nadat Peter Green deze Engelse Bluesgroep heeft verlaten. Christine McVie is getrouwd met John McVie, de bassist van Fleetwood Mac, en is eerder zangeres/toetseniste geweest van de groep Chicken Shack. Op 16 Augustus 1969 staat I'd Rather Go Blind van Chicken Shack op nummer twintig in de Nederlandse Top 40. Na het verlaten van Chicken Shack heeft zij een kortstondige solocarriere als Christine Perfect.


Muziek Jarige Op 17 Augustus

1944: John Seiter - Spanky & Our Gang Drums
1946: Hans Vandenburg - Gruppo Sportivo Zanger
1947: Gary Talley - The Box Tops Gitaar
1949: Sib Hashian - Boston Drums
1953: Kevin Rowland - Dexy's Midnight Runners Zanger
1955: Colin Moulding - XTC Bas
1958: Belinda Carlisle - Zangeres USA
1964: Maria Mckee - Zangeres USA 
1965: Glenn Goldsmith - Zanger USA
1965: Steve Gorman - Black Crowes Drums
1966: Jill Cunniff - Luscious Jackson Zangeres
1969: Posdnuos (Kelvin Mercer) - De La Soul Rapper
1969: Donnie Wahlberg - New Kids On The Block Zanger
1974: Mark Baron - Another Level Zanger
1977: Claire Richards - Steps Zangeres
1980: Lene Marlin - Zangeres Noorwegen

2 opmerkingen: