Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 16 Augustus

One_of_these_nightsThe Eagles staan op 16 Augustus 1975 op de eerste plaats in de Nederlandse LP Top 50 met het album One Of These Nights. Alle nummers zijn door de bandleden zelf, in verschillende combinaties, geschreven. Met één uitzondering: I Wish You Peace is geschreven door Bernie Leadon samen met Patti Davis, de dochter van de latere president Ronald Reagan. Bill Szymczyk, met wie The Eagles ook hun vorige album, On The Border hebben gewerkt, doet ook deze keer weer de produktie. Het album levert de Eagles drie hits op: One Of These Nights, het titelnummer haalt de eerste plaats, Lyin' Eyes komt tot nummer twee, en Take It To The Limit is goed voor een Top 5 notering. Niet lang na het verschijnen van One Of These Nights maakt Bernie Leadon bekend dat hij The Eagles verlaat. Hij wordt vervangen door Joe Walsh (ex James Gang), die al enkele malen is ingevallen. Een jaar later verschijnt met hem en producer Szymczyk het legendarische album Hotel California.

Op 16 Augustus 2005 moet Joseph Yacteen voor de rechter verschijnen. Yacteen is de verdachte van het neerschieten van zanger Marc Cohn en zijn road-manager Tom Dube. Hem wordt ondermeer poging tot moord en poging tot een overval op een auto en bestuurders ten laste gelegd. Marc Cohn is op 7 Augustus 2005  na een optreden in Denver in zijn hoofd geschoten. De 26-jarige Joseph Yacteen zou hebben geprobeerd de auto van Marc Cohn en Tom Dube in een parkeergarage te stelen. Om te voorkomen dat de twee zouden vluchten, schiet de overvaller in één van de banden van de auto. Nadat de road-manager weigert de auto stil te zetten, schiet Joseph Yacteen met een vuurwapen en raakt hij beide mannen. Begin Oktober 2006 wordt Joseph Yacteen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 jaar.

RonniedrewDe Ierse zanger, gitarist en songschrijver Ronnie Drew overlijdt op 16 Augustus 2008 in het St. Vincent's Hospital in Dublin, Ierland aan de gevolgen van keelkanker. Ronnie Drew wordt op 16 September 1934 geboren in Dún Laoghaire in Ierland. Na tot zijn 17e naar school gegaan te zijn heeft Drew daarna allerlei baantjes: van bordenwasser tot vertegenwoordiger van schrijfmachinelinten. Pas op zijn 19e leert hij gitaar spelen en treed af en toe op in verschillende clubs. In de jaren vijftig vertrekt hij naar Spanje om er Engelse les te geven en om er Spaans en flamenco gitaar te leren. Terug in Ierland treedt hij op met John Molloy in het Gate Theatre en wordt kort daarop professioneel muzikant. In 1962 richt hij The Ronnie Drew Group op. Andere bandleden zijn waren Luke Kelly, Barney McKenna en Ciaran Bourke. Met de komst van John Sheahan wordt de naam veranderd in The Dubliners. The Dubliners debuteren in O'Donoghues' in Merrion Row in Dublin. Op voorspraak van Peggy Jordan, de moeder van Mary Jordan, krijgt de groep een contract in de Abbey Tavern in Howth. Ook treden ze op in het Royal Hotel en zijn ze met enige regelmaat te gast bij Peggy Jordan in haar huis in Kenilworth Square in Rathgar en bij John Molloy in Ely Place. In 1974 verlaat Drew zijn Dubliners, maar keert in 1979 terug. Zijn definitieve vertrek is in 1995 ofschoon de zanger en gitarist in 2002 nog aanwezig is op de reunie in het kader van het 40-jarig jubileum van de band die dan inmiddels al lang is uitgegroeid tot de één van de meest toonaangevende folk-formaties. NA zijn vertrek uit The Dubliners startDrew een solo-carriere. Er volgen ondermeer albums met Eleanor Shanley, Christy Moore, The Pogues, Antonio Breschi en The Dropkick Murphys. Zijn handafdrukken worden voor altijd vereeuwigd op de Walk Of Fame nabij het Gaiety Theatre in Dublin. Begin September 2006 wordt bekend dat Ronnie Drew in het ziekenhuis is behandeld aan kanker. De ziekte wordt aanvankelijk gerelateerd aan het zware drinken van de zanger. Naderhand blijkt hij keelkanker te hebben. In Februari 2008 eren Ierse collega's de ernstig zieke Ronnie Drew met de single The Ballad Of Ronnie Drew. Onder de musici zijn U2, Sinead O'Connor, Kila, Bob Geldof, Damien Dempsey, Chris de Burgh, Ronan Keating, The Chieftains en The Dubliners. De plaat wordt live gepresenteerd in het televisieprogramma The Late Late Show. De opbrengst wordt op verzoek van Ronnie DRew geschonken aan The Irish Cancer Society. Ronnie Drew is 73 jaar geworden.

*NSync krijgt op 16 Augustus 2000 uit handen van burgemeester Glenda E. Hood de sleutels van de stad Orlando in Florida. Hiermee zijn zij ere-burgers van de stad. *NSync is in Orlando, omdat de plaatselijke vestiging van het Ronald McDonald-huis een kamer naar de groep heeft vernoemd.

Last_train_to_clarksville_monkeesOp 16 Augustus 1966 verschijnt Last Train To Clarksville, de allereerste single van The Monkees. Er wordt een reclame campagne van $100.000 tegen aan gegooid, om het plaatje te promoten. Last Train To Clarksdale is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart, een schrijversduo wat ook liedjes heeft geschreven voor Chubby Checker en Jay & The Americans. Bobby Hart over de titel: "We were just looking for a name that sounded good. There's a little town in Northern Arizona I used to go through in the summer on the way to Oak Creek Canyon called Clarksdale. We were throwing out names, and when we got to Clarksdale, we thought Clarksville sounded even better." Last Train To Clarksville komt op 10 September 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en staat in de week van 5 November 1966 op de eerste plaats. In Nederland komt de single op 22 Oktober 1966 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk een twaalfde plaats.

Rick Allen zit op 16 Augustus 1986 voor het eerst achter een, aangepast, drumstel, tijdens een concert van Def Leppard in Castle Donington. Zijn terugkeer in de groep is opmerkelijk omdat hij in December 1984 tijdens een auto-ongeluk, zijn linkerarm heeft verloren. Voor alle zekerheid heeft de groep Jeff Rich van Status Quo ingehuurd als reserve drummer, maar dat blijkt overbodig.

Met een optreden in het voorprogramma van Diana Ross & The Supremes in het Great Western Forum in Inglewood, Californie staat The Jackson Five op 16 Augustus 1969 voor het eerst als Motown-artiesten op het podium. De broers uit Gary in Indiana hebben in Maart 1969 een contract getekend bij Motown. The Jackson Five bestaat uit de broers Michael, Marlon, Jermaine, Tito en Jackie Jackson. The Jackson Five staan sinds Maart 1969 onder contact bij Motown, nadat eigenaar Berry Gordy Jr. hun contract bij Steel-Town Records heeft afgekocht.

Peter_gabrielOp 16 Augustus 1975 maakt zanger Peter Gabriel bekend dat hij Genesis gaat verlaten, en voortaan solo verder gaat. Het album The Lamb Lies down On Broadway is het laatste waar hij aan heeft meegewerkt. De groep houdt vervolgens audities voor een opvolger. Nadat in 18 maanden tijd ruim 400 kandidaten de revue zijn gepasseerd besluiten ze om hun eigen drummer, Phil Collins, aan te wijzen als de nieuwe zanger. Iedereen denkt dat het met de carriere van Genesis gedaan is. Het tegendeel blijkt waar. Genesis slaagt er met drummer Phil Collins als leadzanger om zich als topgroep te handhaven. Phil Collins blijkt een competente leadzanger en buhnepersoonlijkheid te zijn. Live wordt Genesis vanaf 1976 versterkt met voormalig Frank Zappa drummer de Amerikaan Chester Thompson.

Paul Simon treedt op 16 Augustus 1983 in New York in het huwelijk met Carrie Fisher, de dochter van actrice Debbie Reynolds en zanger Eddie Fisher. Het huwelijk tussen de zanger en de actrice wordt gekenmerkt door spanningen, vooral nadat Carrie een miskraam krijgt. Volgens haar is Paul Simon een workcoholic. In Juli 1984 gaan zij uit elkaar. Carrie Fisher werkt tegenwoordig als schrijfster en speelt zo nu en dan nog een filmrol.

Op 16 Augustus 1995 berichten kranten in Londen dat Microsoft de rechten heeft gekocht van de Rolling Stones hit Start Me Up, om het te kunnen gebruiken in de reclame campagne voor de nieuwe software; Windows 95, dat op 24 Augustus 1995 op de markt komt. Er wordt hevig gespeculeerd over de hoogte van het bedrag dat Microsoft zou hebben betaald, varierend van 4 tot 14 miljoen dollar. Wat het bedrag ook geweest is, het is in ieder geval voldoende om Mick Jagger en Keith Richards zover te krijgen dat ze voor het eerst in de geschiedenis akkoord gaan met het gebruik van hun muziek voor reklame-doeleinden.

Elvis_presleyElvis Presley overlijdt op 16 Augustus 1977 in zijn woning Graceland in Memphis. Zijn vriendin, Ginger Alden, vind hem liggend op de vloer van zijn badkamer. In allerijl wordt hij naar het Baptist Memorial-ziekenhuis in Memphis gebracht. Alle pogingen om hem te reanimeren falen. Om 15:30 uur, lokale tijd, wordt The King Of Rock 'n' Roll officieel dood verklaard. Hij zou zijn overleden aan problemen met zijn hart, maar al spoedig komt er een uiterst speculatieve geruchtenstroom op gang, waarbij de een roept dat Elvis aan een overdosis drugs zou zijn overleden, terwijl de ander van mening is dat zijn dood alleen maar in scene gezet is. Presley's overlijden en begrafenis wordt het grootste mediaspektakel van het decennium. Binnen een paar uren na de bekendmaking van zijn dood, reizen duizenden fans af naar Memphis, om hem de laatste eer te bewijzen, de volgende dag maakt het bedrijf Florists Transworld Delivery bekend dat zij nog nooit eerder in haar geschiedenis zoveel bloemen heeft moeten bezorgen op één adres. De begrafenis, op 19 Augustus 1977, wordt door 75.000 mensen bijgewoond en is live op televisie te zien. Na een eredienst in Graceland, worden Presley's stoffelijke resten aanvankelijk bijgezet in een mausoleum op de Forest Hill begraafplaats, dicht bij het graf van zijn moeder, Gladys. Later wordt hij herbegraven op het landgoed Graceland. Elvis Presley is 42 jaar geworden. Hij laat een vermogen van 4,9 miljoen dollar na. In 1993 is dit al aangroeit tot een bedrag tussen de 50 en 100 miljoen dollar.

Ray Charles geeft op 16 Augustus 1967 een concert in The Coconut Groove, het auditorium van het Ambassador Hotel in Los Angeles. Onder het publiek bevinden zich ook The Cats. Na afloop hebben de leden van de Volendamse popgroep een ontmoeting met Billy Preston, die orgel speelt in het begeleidingsorkest van Ray Charles. The Cats zijn met ondermeer Johnny Jordaan, Tante Leen en Bueno de Mesquita in Californie voor enkele optredens voor de Nederlandse emigranten. Zij zijn uitgenodigd door de California Holland Club. Het gezelschap logeert in het Ambassador Hotel in Los Angeles. Arnold Mxc3xbchren, de bassist van The Cats, kan zich nog herinneren dat zij bij de terugreis naar Nederland nog in de problemen zijn gekomen. Kort na het opstijgen blijkt dat de hydraulische druk van het landingsgestel van de Boeing 707 van Transavia is weggezakt. Uit voorzorg keert het toestel terug naar Los Angeles. Tante Leen is bezorgd. Aan Johnny Jordaan vraagt zij: "Oh Johnny, storten wij neer?" Theo Klouwer, de drummer van The Cats, is na het opstijgen onmiddellijk in slaap gevallen. Als hij wakker wordt, zegt Arnold Mxc3xbchren voor de grap: "Jij kan slapen! Wij zijn er, wij gaan landen". Theo Klouwer is blij, want hij heeft vliegangst. Opgelucht zegt hij van de hele vlucht niets te hebben gemerkt. Als Theo Klouwer merkt dat de Boeing 707 niet op Schiphol maar in Los Angeles landt, raakt hij alsnog in paniek. Arnold Muhren kan hem geruststellen. Het vliegtuig moet worden gerepareerd. Omdat er een hydraulische pomp uit Nederland moet komen, worden alle inzittenden in een hotel ondergebracht. De volgende dag keren zij veilig naar terug Nederland.

Buddy_hollyBuddy Holly begint op 16 Augustus 1957 aan een serie concerten in het Apollo Theater in Harlem, New York. Aanvankelijk zit het allemaal tegen. Tijdens de eerste drie concerten wordt hij zelfs uitgefloten door het overwegend zwarte publiek. Andere artiesten die optreden zijn Clyde McPhatter, Oscar & Oscar, The G-Clefs, The Cadillacs, Edna McGriff, Otis Rush en Lee Andrews & The Hearts. Met de door Decca Records uitgebrachte versie van That'll Be The Day gaat het in eerste instantie niet veel beter. Hoewel de plaat vier dagen eerder in de Billboard hitparade is binnen gekomen, vallen de eerste verkoopcijfers behoorlijk tegen. Aan het einde van de maand komt daar echter allemaal verandering in, nadat Buddy op televisie is geweest in American Bandstand en The Ted Steele Show. De plaat vliegt daarna de winkel uit en staat al snel op nummer 1.

De eerste single van de twaalfjarige Stevie Wonder het nummer I Call It Pretty Music (But The Old People Call It The Blues) wordt op 16 Augustus 1962 in Amerika uitgebracht. Deze single heeft Little Stevie in de Hitsville Studiovan Motown in Detroit opgenomen. Op I Call It Pretty Music (But The Old People Call It The Blues) is Marvin Gaye de drummer. Het singletje wordt geen hit.

Dizzy_mooreDe Jamaicaanse trompettist Johnny 'Dizzy' Moore overlijdt op 16 Augustus 2008 in zijn woonplaats Kingston, Jamaica aan de gevolgen van kanker. John Arlington Moore wordt op 5 Oktober 1938 in Kingston, Jamaica geboren. Zijn jeugd brengt hij door op de Alpha School For Boys; een strenge katholieke school voor kansarme jongens, waar veel aandacht besteed wordt aan muzieklessen. Vanuit deze school ontstaat in Mei 1964 de groep The Skatalites, met doorgewinterde studiomuzikanten als Tommy McCook, Rolando Alphonso, Lester Sterling, Don Drummond, Lloyd Knibb, Lloyd Brevett, Jerry Haynes, Jackie Mittoo en Johnny 'Dizzy' Moore. The Skatalites worden de vaste begeleidingsband voor artiesten die voor het label Studio One opnemen. Zo zijn de musici te horen op de vroegste platen van Bob Marley & The Wailers en hebben ze gewerkt met Prince Buster. Hun versie van het thema uit de film Guns Of Navarone bereikt zelfs de Engelse hitlijsten. Johnny 'Dizzy' Moore verlaat de band in 2003. Moore is ondermeer ook te horen op de albums Wail'n Soul'm Singles Selecta en Chicken Scratch van respectievelijk Bob Marley en Lee Perry. In Oktober 2007 wordt Moore in Jamaica onderscheide met The Order Of Distinction (OD) voor zijn pionierswerk om de Jamaicaanse muziek populairder te maken. Johnny 'Dizzy' Moore is 70 jaar geworden.

De groep EARTH treedt op 16 Augustus 1968 voor de eerste keer op. In Earth spelen de negentienjarige zanger/gitarist Bruce Springsteen, bassist John Graham en drummer Michael Burke. Bruce Springsteen heeft John Graham en Michael Burke in mei 1968 in The Off Broad Street Coffee House in Red Bank in New Jersey leren kennen. Zij besluiten in dit koffiehuis ook hun allereerste optreden als EARTH te doen. Het gerucht gaat dat toetsenist Bob Alfano bij dit debuut heeft meegespeeld. Bob Alfano is net als Bruce Springsteen afkomstig uit The Castiles.

Madonna_sean_penn_getrouwdOp 16 augustus 1985, haar 27ste verjaardag, treedt Madonna op 6970 Wildlife Road, Point Dume in Malibu, het huis van onroerendgoed magnaat Kurt Unger, in het huwelijk met acteur Sean Penn. De huwelijksdag is een ramp, constant vliegen er helicopters met paparazzi's over die foto's willen maken. Sean Penn laat zich zo opfokken, dat hij naar het strand loopt, en in het zand heel groot Fuck Off schrijft. Madonna over haar trouwdag: "It was like vietnam - everywhere these big helicopters swirling above us and we couldn't do anything. But in the end we couldn't stop laughing because this whole scenario felt so unreal to us". Het huwelijk duurt uiteindelijk maar 3,5 jaar. Op 10 Januari 1989 gaan Sean Penn en Madonna uit elkaar.

First_of_mayThe Bee Gees staan op 16 Augustus 1968 in de Atlantic Recording Studios in New York om het nummer First Of May op te nemen. Barry Gibb is de zanger van First Of May, dat hij samen met zijn broers Robin en Maurice heeft geschreven. First Of May wordt in Nederland in Maart 1969 uitgebracht, met op de B-kant het nummer Lamplight dat The Bee Gees in Oktober 1968 in Londen hebben opgenomen. Lamplight wordt gezongen door Robin Gibb. First Of May komt op 15 Maart 1969 binnen in de Nederlandse Top 40, en haalt de 2de plaats.

Tearing_us_apartOp 16 Augustus 1986 wordt er in Ronnie Scott's Jazz Club in Londen opnamens gemaakt voor de videoclip van Tearing Us Apart van Eric Clapton en Tina Turner. Tearing Us Apart is één van de nummers van het nieuwe album August van Eric Clapton dat in November 1986 wordt uitgebracht. Pas een jaar later wordt Tearing Us Apart, met op de B-kant Hold On, op single uitgebracht. Tearing Us Apart komt op 22 Augustus 1987 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 29 Augustus 1987 een 29ste plaats als hoogste notering.

Robert_johnsonBlueszanger Robert Johnson overlijdt op 16 Augustus 1938 aan de gevolgen van een longontsteking. Robert Johnson wordt op 8 Mei 1911 in Hazelhurst, Mississippi, geboren en algemeen beschouwd als de beste bluesvertolker aller tijden. In de jaren '36 en '37 legt hij in totaal 29 werkstukken vast, die alles bezitten wat de blues kan bieden en die, volgens de overlevering, geen totaalbeeld vormen van zijn kunnen. De sublieme teksten over vrouwen, duivels, hellhounds en de dood, het gepassioneerde gitaarspel en de tot het uiterste betrokken zang roepen een haast mythologisch beeld op van een zeer getalenteerd bluesartiest. Dit wordt versterkt door het ontbreken van concrete gegevens over zijn leven en de manier waarop hij in 1938 overlijdt. Toch hangt Johnson met zijn muziek niet in het luchtledige. Hij is een leerling van het duo Son House/Willie Brown en de invloed van artiesten als Lonnie Johnson, Big Bill Broonzy, Blind Lemon Jefferson en Kokomo Arnold is onmiskenbaar. Op zijn beurt speelt Johnson een enorme rol in de ontwikkeling van de latere Chicago-blues. Artiesten die direct onder zijn invloed staan zijn Muddy Waters, Robert Lockwood, Johnny Shines en Elmore James, en indirect Eric Clapton en The Rolling Stones. Robert Johnson is 27 jaar geworden. Op 30 Maart 2004 brengt Eric Clapton het album Me And Mr. Johnson uit. Op dit album staan veertien nummers die alle covers van Robert Johnson zijn: When You Got A Good Friend, Little Queen Of Spades, They're Red Hot, Me And The Devil Blues, Traveling Riverside Blues, Last Fair Deal Gone Down, Stop Breakin' Down Blues, Milkcow's Calf Blues, Kindhearted Woman Blues, Come On In My Kitchen, If I Had Possession Over Judgment Day, Love In Vain, 32-20 Blues en Hellhound On My Trail. Me And Mr. Johnson van Eric Clapton bereikt op 24 April 2004 de twaalfde plaats in de Nederlandse Album Top 100 als hoogste notering.

De flat in Memphis waar Elvis Presley zijn tienerjaren heeft doorgebracht kan vanaf 16 Augustus 2004 worden gehuurd. Het appartementencomplex Uptown Memphis heeft sinds kort een nieuwe eigenaar Alexandra Mobley. De flat kan alleen in augustus en in januari worden gehuurd door fans van Elvis Presley. De rest van het jaar is het appartement permanent bewoond. Volgens Alexandra Mobley zal het storm lopen. Volgens haar kan men nergens in de wereld logeren op de plek waar Elvis Presley heeft gewoond.

Het concert van The Rolling Stones in El Ejido in Spanje op 16 Augustus 2006 wordt afgelast. Mick Jagger heeft nog steeds last heeft van een strottenhoofdontsteking. Door deze ziekte is het live-optreden van The Rolling Stones op 14 Augustus 2006 in Valladodid in Spanje op het allerlaatste moment gecancelled. In Mei 2006 zijn de concerten van The Rolling Stones in Barcelona en Madrid evenmin doorgegaan. Deze live-data worden afgelast omdat gitarist Keith Richards nog herstellende is van een val uit een boom tijdens zijn vakantie op één van de Fiji-eilanden. Hierbij heeft hij een hersenschudding opgelopen. Al deze afzeggingen betekenen dat The Rolling Stones tijdens de A Bigger Bang wereldtournee niet één keer in Spanje hebben opgetreden.

PetebestPete Best krijgt op 16 Augustus 1962 van manager Brian Epstein te horen dat hij is ontslagen, omdat platenproducer George Martin hem niet goed genoeg vindt. Ringo Starr wordt aangenomen als zijn opvolger. Wanneer de fans van Pete Best het nieuws horen, worden zij kwaad en houden zij een demonstratie bij de Cavern Club. Als George Harrison er arriveert, slaat één van de fans hem een blauw oog. Die avond komt Pete Best niet opdagen voor het optreden in de Riverpark Ballroom, ondanks zijn belofte nog een aantal concerten te doen totdat Ringo Starr een serie optredens met Rory Storme And The Hurricanes heeft afgemaakt. Brian Epstein huurt Johnny 'Hutch' Hutchinson van The Big Three als vervanger in.

I_dont_wanna_die_in_an_air_disasterVanaf 16 Augustus 1974 ligt I Don't Wanna Die In An Air Disaster, met op de B-kant Candle Light Sweet Candle Light, van Albert Hammond in de Nederlandse platenwinkels. Albert Hammond heeft de beide nummers samen met Mike Hazlewood geschreven. De single is geproduceerd door Albert Hammond en Roy Halee. I Don't Wanna Die In An Air Disaster komt op 17 Augustus op de tweede plaats van de Nederlandse Tipparade binnen, en staat een week later staat op 21 in de Nederlandse Top 40. I Don't Wanna Die In An Air Disaster bereikt uiteindelijk een derde plaats.

Omdat hij een heupoperatie moet ondergaan is Barry Manilow op 16 Augustus 2006 genoodzaakt drie optredens in het Hilton Hotel in Las Vegas af te zeggen. De Amerikaanse zanger heeft last van beschadigd kraakbeen in zijn heupen. Barry Manilow is in Oktober 2006 weer voldoende hersteld. Op tijd voor de lancering van zijn nieuwe album The Greatest Songs Of The Sixties.

Glenn_millerIn het Air Force Museum in Dayton in Ohio is op 16 Augustus 1986 een reunie van de 26 nog levende leden van de Glenn Miller Army Air Force Band. Zij krijgen een militaire onderscheiding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het orkest duizenden soldaten aan het front vermaakt met hun muziek. Orkestleider Glenn Miller komt op raadselachtige op 15 December 1944 om het leven als zijn vliegtuig boven het Engelse Kanaal van de radar verdwijnt. Miller is van Bedford in Engeland op weg naar Parijs. Het vliegtuig is nooit teruggevonden. Glenn Miller begint zijn muzikale loopbaan in de jaren dertig als trombonist in het orkest van Ben Pollack. In 1937 begint hij zijn eigen orkest. Hiermee haalt hij drieentwintig keer de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade, met o.a. de millionsellers In The Mood, Moonlight Serenade, Tuxedo Junction en Chattanooga Choo Choo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit Glenn Miller dienst te nemen in het Amerikaanse leger. Hij wordt leider van het Army Air Forces Orchestra. Tussen 17 Juli 1943 en 22 Juni 1944 is dit orkest te horen in Sustain The Wings, een radioprogramma dat vanuit Engeland wordt uitgezonden voor de Amerikaanse troepen in Europa. Glenn Miller is 40 jaar geworden.

Shes_out_of_my_lifeMichael Jackson komt op 16 Augustus 1980 op een 36ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met She's Out Of My Life. Deze tweede single van het album Off The Wall bereikt een negentiende plaats. She's Out Of My Life is geschreven door Tom Bahler nadat Karen Carpenter hun relatie heeft verbroken. Michael Jackson zingt She's Out Of My Life met een gebroken stem. Ook hij heeft liefdesverdriet, nadat actrice Tatum O' Neal hem heeft verlaten.

Alan_caddyAlan Caddy (links op foto) overlijdt op 16 Augustus 2000. Alan Caddy wordt op 2 Februari 1940 in Chelsea, London geboren. Tijdens zijn jeugd zingt Caddy als jongenssopraan in het koor van Westminster Abbey en studeert viool in Battersea. Toch kiest hij voor de popmuziek. Zijn eerste groep is The Five Nutters. In de jaren zestig is hij de solo-gitarist van The Tornados (foto). Deze Engelse groep staat vanaf 22 December 1962 drie weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met het instrumentale Telstar. In 1964 stapt Alan Caddy uit The Tornados. Niet veel later wordt hij arrangeur bij platenmaatschappij Polydor. Hij maakt arrangementen voor o.a. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, The Spencer Davis Group, The Pretty Things, Kiki Dee, Dusty Springfield, Tony Blackburn en Steve Rowland & The Family Dog. Ook brengt hij platen uit met zijn eigen Alan Caddy Orchestra. Hij staat in 1991 voor het laatst op de planken. Tijdens het Joe Meek Reunion Concert in het Engelse Lewisham speelt Alan Caddy met de leden van de originele Tornados - Roger LaVern, Clem Cattini, Heinz Burt en George Bellamy hun hit Telstar. Alan Caddy is 60 jaar geworden.

Op 16 Augustus 1984 verschijnt er een unieke opname van Elvis Presley. RCA Victor brengt dan het nummer Baby Let's Play House op single uit. Baby Let's Play House is op 3 Augustus 1955 opgenomen tijdens een optreden op de kermis van Tupelo in Mississippi.

Don en Phil Everly nemen, voor het Cadence Records label, op 16 Augustus 1957 het nummer Wake Up Little Susie op. Wake Me Up Little Susie is geschreven door het echtpaar Felice en Boudleaux Bryant. De single komt op 30 Sptember 1957 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 14 Oktober 1957 vier weken op de eerste plaats. Wake Up Little Susie is de eerste nummer 1-hit voor The Everly Brothers.

Ricky_nelson_de_single_be_bop_babyOp 16 Augustus 1957 neemt Ricky Nelson de single Be Bop Baby op. Be Bop Baby komt op 7 Oktober 1957 de Billboard Top 100 binnen, en haalt de derde plaats. Ook de B-kant wordt een hit in Amerika. Het is een cover van Have I Told You Lately That I Love You? van Bing Crosby & The Andrews Sisters uit 1950. Have I Told You Lately That I Love You? is geschreven door Wisemann en voor het eerst opogenomen door Lulu Belle & Scotty. Scotty is Scott Wisemann, de auteur van het nummer. Lulu Belle & Scotty worden ook wel eens The Sweethearts Of Country Music genoemd. Scott Wisemann heeft Have I Told You Lately That I Love You? geschreven nadat zijn vrouw deze opmerking heeft gemaakt wanneer zij hem bezoekt in het ziekenhuis van Chicago in 1944. De versie van Ricky Nelson komt tot een 29ste plaats. Have I Told You Lately That I Love You? van Lulu Belle & Scotty cq Ricky Nelson is niet dezelfde als het nummer van Van Morrison. Zijn Have I Told You Lately That I Love You? is overigens afgeleidt van I Forgot To Be Your Lover van William Bell uit 1968.

The Guess Who krijgt op 16 Augustus 1969 een gouden plaat in Amerika voor hun single These Eyes. Deze eerste hit, met Burton Cummings als zanger van The Guess Who, is op 5 April 1969 de Billboard Hot 100 binnengekomen. These Eyes bereikt de vierde plaats.

Op 16 Augustus 1989 stopt radiostation WCVG in Cincinnati met het uitzenden in het zogenaamde Elvis-format. Meer dan een jaar heeft dit station uitsluitend muziek van Elvis Presley uitgezonden. Tegenvallende luistercijfers doen de leiding besluiten om het format aan te passen. Zij gaan over op business-radio. De laatste plaat die van Elvis Presley wordt uitgezonden is My Way.

Its_all_in_the_game_van_cliff_richaItxe2x80x99s All In The Game van Cliff Richard ligt vanaf 16 Augustus 1963 in de Engelse platenwinkels. De melodie is al 1912 geschreven door generaal Charles Gates Dawes, die later van 1925 tot 1929 nog vice-president van de Verenigde Staten zou worden (onder president Coolidge). Dawes noemt zijn melodie Melodie In "A" Major. In 1951 schrijft Carl Sigman er woorden bij. In 1951 is Tommy Edwards de eerste die het nummer op de plaat zet, zonder veel succes overigens. Zeven jaar later doet Edwards een nieuwe poging in een vocalgroup-arrangement en nuwordt het een wereldhit, ondermeer Nr 1 in Amerika en Engeland. Andere nummer waar Carl Sigman de tekst voor schrijft zijn ondermeer: Where Do I Begin (het thema van de film Love Story), Arriverderci Roma, Ebb Tide, Enjoy Yourself (It's Later Than You Think), If You Could See Me Now, The World We Knew (Over And Over), What Now My Love en The Day The Rains Came (twee vertalingen van Becaud-nummers). It's All In The Game in de versie van Cliff Richard komt op 22 Augustus 1963 de Engelse hitparade binnen, en haalt de tweede plaats. Na Cliff Richard nemen ook de volgende artiesten het nummer nog op: Jackie DeShannon (1967), Lorne Greene (1969), Bing Crosby (1969), The Four Tops (1970), Brook Benton (1970), Slim Whitman (1974), Tyrone Davis (1977), Van Morrison (1979), Isaac Hayes (1980), Bobby Bland (1983), Carmel (1987) en als laatste Bobby Bare (2005).

Op 16 Augustus 2006 wordt Samuel Wyatt Cohn geboren als tweede zoon van de Amerikaanse zanger Marc Cohn en zijn tweede vrouw Elizabeth Vargas. Hun eerste zoon, Zachary Raphael Cohn, is op 31 Januari 2003 geboren. Uit zij eerste huwelijk heeft Marc Cohn nog twee kinderen.

The_59th_street_bridge_song_feelin_Paul Simon en Art Garfunkel staat op 16 Augustus 1966 in de Columbia Studios in New York om het nummer The 59th Street Song (Feelin' Groovy) op te nemen. The 59th Street Song (Feelin' Groovy) is één van de nummers voor het album Parsley, Sage, Rosemary And Thyme, die in December 1966 wordt uitgebracht. De LP bereikt de vierde plaats in de Billboard-albumlijst. The 59th Street Song (Feelin' Groovy) komt op 28 Februari 1967 in de uitvoering van Harpers Bizarre de Billboard Hot 100 binnen. Leon Russell is de arrangeur van deze cover-versie. The 59th Street Song (Feelin' Groovy) van Harpers Bizarre bereikt de dertiende plaats.

De_pasadena_dream_bandOp 16 Augustus 1986 komt Zandvoort van De Pasadena Dream Band op nummer 38 binnen in de Nederlandse Top 40. Zandvoort komt niet hoger dan 36. Claudia Soumeru (1963) is de zangeres van De Pasadena Dream Band, maar zij stapt de opname van Zandvoort op. Soumeru wil niet alleen maar Top 40-repertoire en covers zingen. Op de tweede single van De Pasadena Dream Band, Smiley People, neemt Justine Pelmelay de zang voor haar rekening. Claudia Soumeru richt in 1992 met de zangeressen Selina Loupatty en Nathalie Hoyer, gitarist Stefan Hendriks, toetsenist Michiel van Veen, drummer Andy Pormes en basgitarist Michiel Eilbracht de Clau-dya's op. Hun single Tudeletut (Wish We Were Lovers) blijft in 1994 in de Tipparade steken. De Clau-dya's doen op 3 maart 1996 mee aan het Nationaal Songfestival met Als Je Hart Klopt Als Het Mijne. Dit liedje is geschreven door Ad van Olm. De jury kiest De Eerste Keer van Maxine & Franklin Brown om Nederland op 18 mei 1996 te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival.

Gitarist Pete Townshend van The Who staat op 16 Augustus 1998 voor een uitverkochte House Of Blues in Chicago. Dit liefdadigheidsconcert levert rond de 300.000 dollar op voor een plaatselijk zorgcentrum voor misbruikte en verwaarloosde kinderen.

Op 16 Augustus 2004 bereikt de Nederlandse zanger Danny Vera de eerste plaats in de Turkse hitparade met Innocence. De zanger uit Middelburg laat hiermee internationale sterren als Nina Sky, Anastacia en Linkin Park achter zich. Het is voor de tweede keer dat Danny Vera op nummer 1 in de Turkse hitparade staat. In 2003 staat My Confession ook aan de top. Rijk wordt Danny Vera niet van dit succes. In Turkije worden over het algemeen nooit auteursrechten uitbetaald. Er worden meer illegale cassettes van hits dan legale CD-singles verkocht.

Madonna belandt op 16 Augustus 2005, haar 47ste verjaardag, met een hele serie botbreuken in het ziekenhuis. Madonna breekt drie ribben, alsmede een sleutelbeen en haar pols wanneer zij tijdens een ritje over haar 485 hectare tellende landgoed bij Londen, Ashcombe, van haar paard valt. Na behandeling in het ziekenhuis kan Madonna thuis verder herstellen.

The_ramonesOp 16 Augustus 1974 maken The Ramones hun debuut in CBGBxe2x80x99s, een club in New York. The Ramones groeien uit tot één van de belangrijkste groepen in de punk-scene van New York. The Ramones worden 20 Juli 1974 in New York opgericht, en bestaat dan uit zanger Jeffrey Hyman, gitarist John Cummings, bassist Douglas Colvin en drummer Tom Erdely. Zij noemen zich Joey Ramone, Johnny Ramone, Dee Dee Ramone en Tommy Ramone. Begin 1980 hebben The Ramones een grote hit in Nederland met Rock'n'Roll Highschool. De groep treedt op 16 Maart 1996 voor de allerlaatste keer op. Dit afscheidsconcert geven The Ramones in Buenos Aires in Argentinie. Een maand nadat bekend is geworden dat hij kanker heeft, overlijdt zanger Joey Ramone op 15 April 2001 op 49-jarige leeftijd. Bassist Dee Dee Ramone sterft op 5 Juni 2002 aan een overdosis. Ook hij is 49 jaar geworden. Gitarist Johnny Ramone is op 15 September 2004 op 52-jarige leeftijd aan prostaatkanker overleden.

Sugar_sugarSugar Sugar van The Archies komt op 16 Augustus 1969 binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het nummer is geschreven door Andy Kim en Ron Dante. The Archies is een groep die alleen voorkomt in de zaterdagmorgen tekenfilm Archie. The Archies zelf zijn nooit in levende lijve te zien, omdat de muziek simpelweg door studio muzikanten wordt ingespeeld. Sugar Sugar wordt in 1969 de hit van het jaar in Amerika. Ook in Engeland wordt het een grote hit, en staat Sugar Sugar acht weken op de eerste plaats.

Ellen_ten_dammeEllen ten Damme wordt op 16 Augustus 2005 geopereerd aan borstkanker. De 37-jarige zangeres ontdekt tijdens de opnamen voor een televisieserie in Berlijn een knobbeltje in haar borst. Onderzoek wijst uit dat het weefsel fout is. Ten Damme laat zich hierop in een Nederlands ziekenhuis opnemen. Na de borstbesparende operatie blijft de zangeres vijf dagen voor herstel in het ziekenhuis. Tijdens de Uitmarkt, de presentatie van het culturele seizoen 2005, op 28 Augustus 2005 staat Ellen ten Damme alweer op het podium. Zij brengt materiaal uit haar programma Von Kopf bis Fuss. Hierin zingt ten Damme hedendaagse Duitse popmuziek tot werk van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Ook nummers van Marlene Dietrich en punkdiva Nina Hagen staan op het programma.

Mike Smith, zanger/toetsenist van The Dave Clark Five, wordt tijdens een optreden in Chicago op 16 Augustus 1965 door enkele enthousiaste fans van het podium getrokken. Met twee gebroken ribben wordt Smith in een ziekenhuis opgenomen.

RoadkillOp 16 Augustus 2005 overlijdt Marco Hendriks aan de gevolgen van kanker, wat slechts een paar maanden eerder bij hem ontdekt is. Marco Hendriks wordt geboren in 1969 en is sinds 1997 zanger van de Haagse metal-groep Roadkill. Roadkill krijgt lovende kritieken in binnen- en buitenland. In 2001 verschijnt de demo-cd Pyramid. Begin 2005 brengt Roadkill hun eerste "volwassen" CD Merlin uit. De laatste optredens van Roadkill moet Hendriks al vervangen worden door gastzangers, Ivan Montauban van Redeemer en Marc Mes, ex-zanger van Wastelands. Marc Mes wordt uiteindelijk de nieuwe zanger van Roadkill. De andere bandleden van Roadkill zijn drummer Gabor, bassist Bardo en de gitaristen Richard en Mario. Begin Augustus 2005 trouwt Marco Hendriks nog met zijn vriendin Jolanda. Marco Hendriks is 36 jaar geworden.

If_i_stay_too_longBig Wheel komt op 16 Augustus 1969 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single If I Stay Too Long. Het nummer is geschreven door zanger Cyril Havermans en gitarist Rob van der Zwan. Bassist Peter Vink en drummer Shell Schellekens maken Big Wheel compleet. Peter Vink is afkomstig uit Q65. Omdat de toonsoort van If I Stay Too Long te hoog is voor zanger Cyril Havermans, besluit producer Hans van Hemert de vocalen voor zijn rekening te nemen. If I Stay Too Long, met op de B-kant Little Woman, bereikt op 13 September 1969 de 22ste plaats.

AichaOp 16 Augustus 2003 komt Outlandish op een 38ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Aicha. Vanaf 13 September 2003 staat Aicha twee weken op de eerste plaats. Aicha is een compositie van de Franse zanger/producer Jean Jacques Goldman en de Algerijnse zanger Khaled. De versie van Khaled bereikt in op 21 januari 1997 de tiende plaats in de Nederlandse Top 40. Outlandish is een Deense rap-trio dat bestaat uit Isam Bachiri (geboren in Marokko), Lenny Martinez (geboren in Honduras) en Waqaz Quadri (geboren in Pakistan).


Muziek Jarige Op 16 Augustus

1915: Al Hibbler - Zanger Engeland († 24 April 2001)
1931: Eydie Gormxc3xa9 - Zangeres USA
1938: Rocco Granata - Zanger Belgie
1942: Barbara George - Zangeres USA
1944: Kevin Ayers - Soft Machine Bas
1944: Tjibbe Veeloo - The Jumping Jewels Gitaar
1945: Gary Loizzo - American Breed Zanger
1946: Snowy Fleet (Gordon Fleet) - The Easybeats Drums
1948: Barry Hay - Golden Earring Zanger
1949: Scott Asheton - Iggy Pop & The Stooges Drums
1953: James 'JT' Taylor - Kool & The Gang Zanger
1957: Tim Farriss - INXS Gitaar
1958: Madonna (Madonna Louise Veronica Ciccone) - Zangeres USA
1964: Matt Lukin - Mudhoney Bas
1966: De La Cour (Maria Susanna Michaela Dornonville de la Cour)  - The Army Of Lovers Zangeres
1967: MC Remedee (Debbie Pryce) - Cookie Crew Rapper
1968: LL Cool J (James Todd Smith) - Rapper USA
1972: Emily Erwin - The Dixie Chicks Zanger
1980: Vanessa Carlton - Zangeres USA
1980: Robert Hardy - Franz Ferdinand Bas
1984: Keisha Buchanan - Sugababes Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten