Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 15 Augustus

In_through_the_out_doorOp 15 Augustus 1979 komt het album In Through The Out Door van Led Zeppelin uit. Het is hun laatste album, omdat de groep één jaar later uit elkaar gaat, na de dood van drummer John 'Bonzo' Bonham. Het nieuwe album van Led Zeppelin is al op 18 December 1978 klaar. In de Polar Studio's in Stockholm heeft de groep in November en December de laatste hand gelegd aan de nummers In The Evening, Wearing And Tearing en Carouselambra. Jimmy Page neemt de band met tien nieuwe nummers mee naar Engeland, om ze in Plumpton Place, zijn huis in Sussex af te mixen. Drie nummers vallen uiteindelijk nog af: Ozone Baby, Darlene en Wearing And Tearing, deze drie tracks verschijnen later op het postuum uitgebrachte album Coda. Manager Peter Grant heeft het idee om het album in een aparte hoes te laten verschijnen. Er komen zes verschillende covers, met daaromheen een papieren bruine zak, zodat de koper niet weet welke hoes hij uiteindelijk krijgt. In de filosofie van Peter Grant zal dit de verkoop van de plaat behoorlijk stimuleren, vooral onder verzamelaars. Een ander plan van Peter Grant is dat het album pas uitgebracht wordt als daar een reden voor is. Wanneer Led Zeppelin begin Augustus 1979 twee dagen op het Knebworth Festival staat, wordt daarna pas In Through The Outdoor uitgebracht. Het album haalt zowel in Amerika als in Engeland moeiteloos de eerste plaats.

Stick_mcgheeBlues gitarist en zanger Stick McGhee overlijdt op 15 Augustus 1961 aan de gevolgen van longkanker. Stick McGee wordt als Granville McGhee op 23 Maart 1917 in Knoxville, Tennessee. In 1947 neemt McGhee zijn eerste versie op van zijn bekende Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee. Het maakt nog weinig indruk, maar een nieuwe versie in 1949 voor Atlantic Records als Stick McGhee & His Buddies, en met zijn broer Brownie McGhee op gitaar, wordt een grote hit in de Billboard R7B hitlijst. Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee wordt later ondermeer gecoverd door Jerry Lee Lewis, Johnny Burnette, Wynonie Harris en Larry Dale. Andere bekende nummers van Stick McGee zijn Jungle Juice, Double Crossin' Liquor, Six To Eight en Head Happy With Wine. Stick McGhee is 44 jaar geworden.

Op 15 Augustus 1980 gaat, in Santa Monica in Californie, het twee daagse URGH! New Wave Festival van start. Optredende artiesten zijn ondermeer: Pere Ubu, X, Dead Kennedy's en de Dead Boys.

A_bigger_bang_tourNederlandse fans van The Rolling Stones roepen op 15 Augustus 2005 concertorganisator Mojo op om het concert van de band in 2006 niet in de Amsterdam ArenA te organiseren. De fans vinden de kwaliteit van het geluid in het voetbalstadion belabberd. De website stonesforum.nl is begint in de week van 15 Augustus 2005 een handtekeningenactie. Fans worden op het forum opgeroepen een brief te sturen, waarin Mojo gevraagd wordt een andere locatie te kiezen voor het concert. In de opgestelde brief wordt verwezen naar slechte ervaringen tijdens concerten van The Rolling Stones en van andere grootheden zoals David Bowie en U2. Mojo zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de keuze van de concertlocatie. "Grote bands bepalen zelf waar ze spelen", aldus woordvoerder Jan Willem Luiken. "We willen het probleem niet afschuiven, maar het is een feit dat de artiest zelf bepaalt waar hij een optreden geeft." Luiken realiseert zich dat fans denken dat Mojo verantwoordelijk is voor de keuze van de locatie. "Mojo is een uitvoerend bedrijf en de artiest bepaalt wat er gebeurt", benadrukt Luiken echter. "Fans kunnen niet zomaar Mick Jagger bellen om hun klachten te bespreken." The Rolling Stones staan op 31 Juli 2006 in het kader van de A Bigger Bang tournee voor een eenmalig concert in de Arena in Amsterdam. Een tweede gepland concert (1 Augustus 2006) komt te vervallen, en het concert is niet uitverkocht.

Jerry_wexlerIn zijn woonplaats Sarasota in Florida, Amerika overlijdt op 15 Augustus 2008 de platenproducer Jerry Wexler. Gerald "Jerry" Wexler wordt op 10 Januari 1917 in The Bronx, New York geboren. Hij groeid op in de Washington Heights in Upper Manhattan. Na de George Washington High School studeerd hij aan het City College of New York en aan de Kansas State University. Na zijn studie wordt Jerry Wexler journalist en editor bij Billboard Magazine. Voor 1949 staat alle muziek van zwarte muzikanten in de Verenigde Staten bekend als race music (ras-muziek) Wexler verzint er voor Billboard de minder beladen term Rhythm & Blues voor en speelt zo een belangrijke rol in het slechten van de barriere tussen "zwarte" en "witte" muziek. In 1952 treed Wexler in dienst van Atlantic, het kleine label van de Turkse ambassadeurszoon Ahmet Ertegun dat is gespecialiseerd in rhythm & blues. Mede dankzij Wexler krijgt Atlantic succes en groeidt het in de jaren zestig uit tot het belangrijkste label van zwarte muziek. Wexler verbind songwriters en producers als Leiber & Stoller aan Atlantic en bezorgd het label zo zijn eerste hits. Zelf produceerd hij platen van onder anderen LaVern Baker en maakt hij in 1953 met Money Honey van The Drifters een van de eerste megahits van Atlantic. Ook produceerd hij nummers van Ray Charles, die rhythm & blues omvormd tot soul. Aretha_en_jerry In 1967 brengt Wexler de jonge Aretha Franklin (op foto samen met Jerry Wexler) naar Atlantic. Hij laat haar opnamen maken in de studio's in Muscle Shoals, in het diepe zuiden van de VS. Op die manier maakt hij Franklin, door de verbintenis me "southern soul", tot de grootste soulster van eind jaren zestig. In 1967 wordt hij ook uitgeroepen tot Record Executive Of The Year. Wexler heeft niet alleen een goed oor voor rhythm & blues en soul. In 1968 contracteren hij en Ertegun de hardrock-pioniers van Led Zeppelin op basis van een demotape. Dit is het begin van de ontwikkeling van Atlantic van een zwart tot een algemeen label, met onder meer groepen als Crosby, Stills, Nash & Young en The Rolling Stones onder haar hoede. In 1975 verlaat Wexler Atlantic en werkt hij onder meer voor Warner Bros. In 1979 produceerd hij Slow Train Coming, de "christelijke" plaat van Bob Dylan. Begin jaren tachtig werkt hij met George Michael en is hij medeverantwoordelijk voor de wereldhit Careless Whisper. Ook werkt hij met The Dire Straits en Carlos Santana. Eind jaren negentig trekt Jerry Wexler zich terug uit de popmuziek. In 1987 krijgt hij een plaats in Rock 'n Roll Hall Of Fame, het Walhalla van de popmuziek. Jerry Wexler is 91 jaar geworden.

In Pasadena in Californie wordt op 15 Augustus 1981 in de Rose Bowl de Black Familie Fair gehouden, In totaal komen er meer dan 50.000 bezoekers op deze dag af, die wordt afgesloten door een optreden van Stevie Wonder.

Shea65Op zondag 15 Augustus 1965 geven The Beatles een concert in het Shea Stadium in New York. Zij arriveren met een helikopter bij het stadion. In een gepantserde auto worden zij naar het podium vervoerd. Hier worden zij aangekondigd door Ed Sullivan. 55.600 uitzinnige fans, waaronder ook Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones, zien The Beatles in een half uur tijd twaalf nummers spelen. Het aantal bezoekers is een record; nog nooit waren er zoveel mensen bij een popconcert. Het is overigens het eerste van drie optredens die The Beatles in Amerika geven, ter ondersteuning van hun nieuwe album en film, Help!. De hele show wordt door CBS televisie opgenomen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Brenda Holloway, The King Curtis Band, Cannibal & The Headhunters en Sounds Incorporated.

Tijdens een concert van Jethro Tull op 15 Augustus 1976 in het Coliseum in Los Angeles, worden er tijdens een drugscontrole 188 fans gearresteerd wegens het bezit van drugs.

Kom_van_dat_dak_af_livePeter & Zijn Rockets komen op 15 Augustus 1981 op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Kom Van Dat Dak Af (Live). Het is voor de derde keer dat Kom Van Dat Dak Af een hit is. In 1960 bereikt de eerste versie de eerste plaats. In 1971 nemen Peter & Zijn Rockets het liedje opnieuw op. Dit keer is Kom Van Dat Dak Af goed voor achtste plaats in de Nederlandse Top 40. Deze derde versie is een live-registratie van een concert dat Peter & Zijn Rockets op 4 april 1981 in het voorprogramma van The Stray Cats in de Merwedehal in Dordrecht hebben gegeven. Door Veronica worden televisieopnamen gemaakt. De Rockets bestaan in 1981 uit drummer Theo Welts, bassist Pim Janssen, toetsenist Jacques v/d Bulk, gitarist Wim Donkers en saxofonist Paul v/d Voort-Maarschalk. Als gastsaxofonist doet Ad van Gulik tijdens dit optreden mee. Kom Van Dat Dak Af (Live) blijft op veertien steken. Kom Van Het Dak Af komt nog één keer in de Nederlandse Top 40 terecht. In 1989 bereikt een versie van Peter Koelewijn samen met de rappers MC Miker G. en Deejay Sven de twintigste plaats.

Op 15 Augustus 2005 wordt bekendgemaakt dat niet eerder verschenen beeldmateriaal van Ringo Starr en George Harrison op DVD gaat worden uitgebracht. Het beeldmateriaal betreft een repetitieopname die vlak voor één van de twee liefdadigheidsvoorstellingen voor Bangla Desh op 1 Augustus 1971 in de Madison Square Garden in New York gemaakt is. Ringo Starr en George Harrison repeteren samen Jumpin' Jack Flash van The Rolling Stones. De DVD met het complete Concert For Bangladesh ligt vanaf 21 Oktober 2005 in de winkel.

In The Honeysuckle, een pub in Poolstock bij Wigan in Engeland, geeft een band, die nog geen naam heeft, hun eerste live optreden. Na dit optreden duurt het zes maanden voor de groep weer bij elkaar komt om opnieuw samen te spelen. Ondertussen is er wel een naam bedacht, en noemen zij zich The Verve.

Thank_you_for_calling_bojouraOp 15 Augustus 1974 wordt de single Thank You For Calling van Bojoura uitgebracht. Thank You For Calling, met de B-kant Non Ceas Triste, is de opvolger van The Letter. Deze heeft een zestiende plaats bereikt in de Nederlandse Top 40. Thank You For Calling wordt geen hit. Dit nummer is geschreven door Cindy Walker. De bekendste versie is die van Jo Stafford. Zij heeft Thank You For Calling op 29 April 1954 opgenomen. Deze 78 toerenplaat komt op 9 Juni 1954 binnen in de hitparade van Billboard, en haalt een negentiende plaats. Bojoura wordt in 1947 als Raina Gerardina Bojoura van Melzen geboren als dochter van de Bulgaarse muziekpedagoge en voormalig operazangeres Dany Zonewa. Bojoura groeit op in Den Haag. Ze studeert Engels aan een taleninstituut, piano aan het Haagse Koninklijk Conservatorium en bezoekt daarna enige tijd de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1967 wordt ze ontdekt door George Kooymans van de Golden Earring. Kooymans heeft haar nog nooit horen zingen maar is gecharmeerd van haar verschijning en schrijft voor haar het nummer Everybody's Day dat meteen een hit wordt. De opvolger Dream Man doet het eveneens goed. Bojoura groeit uit tot Nederland's populairste zangeres en voert jarenlang de polls aan. Haar platen worden ook in andere Europese landen met succes uitgebracht waaronder Zweden, Frankrijk, Duitsland en Portugal. In Februari 1969 scoort Bojoura haar grootste hit met Frank Mills, een nummer uit de Amerikaanse musical Hair. Rond deze tijd trouwt de zangeres met drummer Hans Cleuver en besluit meer haar eigen weg te gaan. Ze treedt op met het Thijs van Leer Trio, de voorloper van de band Focus. In September 1969 verschijnt de single If It's Tuesday This Must Be Belgium. Na Thank You For Calling probeert Bojoura het weer in 1977 met de single Butterfly, die helaas flopt. In 1980 probeert Bojoura het nog één keer met de single Hard Times, geproduceerd door Bolland & Bolland. Als ook die geen hit wordt besluit Bojoura zich voortaan te wijden aan de zorg voor haar kinderen.

In het Grauman's Chinese Theatre in Hollywood gaat op 15 Augustus 1939 de film The Wizard Of Oz in premiere. The Wizard Of Oz betekent voor Judy Garland haar grote doorbraak. Garland speelt de rol van Dorothy. In The Wizard Of Oz zingt zij het door Harold Arlen en E.Y. Harburger geschreven nummer Over The Rainbow. De als Frances Gumm geboren Judy Garland heeft Over The Rainbow op 28 Juli 1939 opgenomen. Het nummer wordt op single uitgebracht en komt op 9 September 1939 binnen in de Amerikaanse hitparade, en bereikt de vijfde plaats. Over The Rainbow wordt in Maart 2002 uitgeroepen tot "Number 1 Song Of All Time".

Woodstock_vintage_posterOp 15, 16 en 17 Augustus 1969 wordt op het land van boer Max Yasgur in Bethel nabij Woodstock, New York, een drie dagen durend festival gehouden, dat de geschiedenis ingaat als het meest legendarische en grootste popfestival ooit gehouden. Het Woodstock Music & Art Festival wordt georganiseerd door Arthur Kornfeld, John Roberts en Mike Lang. Hoewel vijftig- tot zestigduizend mensen worden verwacht, ligt het bezoekersaantal ruim boven de 400.000. De belangstelling is zo groot, dat bezoekers ongestraft over het hekwerk rondom het festivalterrein klimmen en zich zodoende een gratis entree verschaffen. Hierdoor is het festival niet winstgevend voor de organisatoren (promotors), maar dankzij de platenverkoop en inkomsten van de film wordt het uiteindelijk toch nog winstgevend. Omwonenden zijn minder gelukkig met het festival en Max Yasgur wordt dan ook nog maanden na het festival geboycot. Max Yasgar tijdens de vergadering in het gemeentehuis van Bethel: "So the only objection to having a festival here is to keep longhairs out of town? Well, you can all go pound salt up your ass, because come Aug. 15, we're going to have a festival!". Op 8 Februari 1973 komt Max Yasgur te overlijden. Talrijke groepen en solisten treden er op: John Sebastian, Arlo Guthrie, Janis Joplin, Incredible Stringband, Mountain, Crosby Stills Nash & Young, Sly & The Family Stone, Paul Butterfield Blues Band, The Band, Grateful Dead, The Who, Joe Cocker, Jimi Hendrix en Jefferson Airplane. Het festival wordt door Michael Wadleigh gefilmd. Het jaar daarop verschijnt Woodstock al in de bioscopen. Tevens verschijnen er twee albums met muzikale hoogtepunten van het festival. Woodstock is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Altamont, één van de meest vreedzame popfestivals ooit georganiseerd. Ondanks de vele regen en de overmatige consumptie van alcohol en drugs is er geen geweld op het festival. Het Woodstockfestival betekend het hoogtepunt van de anticultuur van de jaren '60 en van het hippietijdperk. Crosby Stills Nash & Young nemen het door Joni Mitchell speciaal over het festival geschreven nummer Woodstock op, dat een enorme hit wordt. Joni Mitchell was in eerste instantie ook voor het festival geboekt, maar moet afzeggen vanwege TV verplichtingen. Woodstock is dermate invloedrijk geweest, dat men nu nog steeds spreekt van de Woodstock-generatie. Tijdens het festival overlijden er drie mensen (Overdosis, gesprongen blinde darm en overreden door tractor) er zijn vier miskramen en er worden twee kinderen geboren. Woodstock in cijfers: Een hotdog kost op 16 Augustus $1.00, een kaartje voor drie dagen kost $18.00, $8000 betaald voor een ongebruikt kaartje op een veiling in 1989, 2 uur wachten om te kunnen bellen in een publike telefooncel, totaal zijn er 60 publike telefooncellen aanwezig, $50.000 krijgt Max Yasgur voor de verhuur van zijn terrein, 150 lokale agenten die zich vrijwillig melden om te helpen, 346 agenten van de New York City Police die voor $50,00 per dag op hun vrije dagen ingehuurd worden door de organisatie, 450 koeien die door het omverhalen van de hekken drie dagen lang tussen de 450.00 bezoekers lopen te dwalen.

John Fogerty, zanger, songwriter en leider van Creedence Clearwater Revival verliest op 15 Augustus 1997 een zaak tegen zijn vroegere bandleden Doug Clifford en Stu Cook. De rechter heeft er geen bezwaar tegen dat Doug Clifford en Stu Cook, zonder John Fogerty, onder de naam Creedence Clearwater Revival weer op tournee gaan.

Jim dickinson De Amerikaanse zanger, pianist en producer Jim Dickinson overlijdt op 15 Augustus 2009 in het Methodist Extended Care Hospital in Memphis, Tennessee aan de gevolgen van complicaties na een drievoudige bypass-operatie. James (Jim) Luther Dickinson wordt op 15 November 1941 in Little Rock, Arkansas geboren. Op jonge leeftijd verhuist hij van Little Rock naar Memphis waar hij, na aan de Baylor University te hebben gestudeerd, als sessiemuzikant gaat werken voor Bill Justis en Chip Moman's American Studios. Dickinson speelt piano op de Jesters single Cadillac Man/ My Babe, de laatste grote hit voor het Sun label van Sam Phillips. Met Charlie Freeman, Michael Utley, Tommy McClure en Sammy Creason formeert Jim Dickinson aan het einde van de jaren '60 The Dixie Flyers. De band wordt één van de huisorkesten van Atlantic Records en is ondermeer te horen op het album Spirit In The Dark (1970) van Aretha Franklin en op platen van Sam & Dave, Jerry Jeff Walker en Carmen McCrae. Omdat Ian Stewart weigerd de "minor chords" te spelen, wordt Dickinson door The Rolling Stones benaderd om de pianopartij op Wild Horses (van het album Sticky Fingers) voor zijn rekening te nemen. Ook is hij te horen op Teenage Head van The Flamin' Groovies. De pianist zelf debuteert in 1972 met de plaat Dixie Fried. Als producer en studiomuzikant is Jim Dickinson vooral bekend geworden door zijn aktiviteiten voor Ry Cooder en zijn medewerking aan het album Time Out Of Mind van Bob Dylan. Ook Willy DeVille, The Replacements, Screamin' Jay Hawkins en The North Mississippi Allstars (met zijn zonen Luther en Cody Dickinson) doen graag een beroep op Dickinson. In 2007 keert Jim Dickinson met Snake Eyes terug op het podium; samen met Greg Roberson, Jeremy Scott, Adam Woodard en John Paul Keith. De band valt een jaar later uiteen, waarna Jim Dickinson en Greg Roberson doorgaan als Ten High & The Trashed Romeos. Jim Dickinson is 67 jaar geworden.

Op 15 Augustus 1996 komt soul zanger James Brown negatief in het nieuws. Een opvangscentrum voor vrouwen in Long Island in de staat New York, weigert namelijk om de opbrengst van een benefietconcert te accepteren, omdat The Godfather Of Soul er aan heeft deelgenomen. Brown's derde echtgenote, Adrienne, heeft hem in het verleden namelijk herhaaldelijk aangeklaagd wegens huislijk geweld. In Januari 1996 is James Brown nog ontkomen aan een onderzoek van haar laatste aanklacht, omdat de politie het dossier sluit nadat Adrienne is overleden aan een hartkwaal.

Deep_purple_live_in_japanDeep Purple begint op 15 Augustus 1972 aan hun eerste, zeer korte, tournee door Japan. Op 15 en 16 Augustus staat de groep in de Festival Hall in Osaka, en op 17 Augustus in Nippon Budokan in Tokyo. alle optredens worden opgenomen, en een selectie van zeven nummers verschijnt in December 1972 op het live album Made In Japan. Smoke On The Water van Osaka op 15 Augustus. Highway Star, Child In Time, Strange Kind Of Woman en Space Truckin' van Osaka op 16 Augustus, en The Mule en Lazy van Tokyo op 17 Augustus. De meeste nummers komen van het concert op 16 Augustus in Osaka, zanger Ian Gillan over de reden waarom: "The first night everyone had just travelled the day before from England and was very tired. The last night in Tokyo we couldn't use, although it was the best performance, because the acoustics were very bad. So we took the second night". In 1993 verschijnen alle de drie concerten alsnog in zijn geheel op de 3CD set Deep Purple Live In Japan.

Op 15 Augustus 1991 wordt de Born At The Right Time tournee van Paul Simon afgesloten met een gratis concert in New York. Meer dan 750.000 fans zijn getuige van dit concert wat plaats vindt in het Central Park van New York. Paul Simon wordt het concert bijgestaan door ondermeer Michael Brecker, Don Chacal, Steve Gadd en Vincent Nguini. Van dit concert verschijnt later onder de naam Paul Simon's Concert In The Park, een dubbel-cd die op 31 Oktober 1991 wordt uitgebracht. The Concert In The Park komt op 16 November 1991 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en weet de 27ste plaats te halen.

Lynyrd_skynyrd_1976Bijna tien jaar nadat drie leden van Lynyrd Skynyrd bij een vliegtuigongeluk om het leven zijn gekomen, bereiken vijf albums van de groep op 15 Augustus 1987 de multi-platina status in de Verenigde Staten. Op 20 Oktober 1977 is de groep met hun prive-vliegtuig, wat ze Freebird genoemd hebben (naar de glijknamige song), vertrokken van Greenville in South Carolina, naar een optreden in de Louisiana University in Baton Rouge. Tijdens de vlucht komt het toestel zonder brandstof te zitten en verongelukt in een moerasachtig gebied in Mississippi. Hierbij komen drie leden van Lynyrd Skynyrd om het leven, naast leider en zanger Ronnie van Zant zijn dit gitarist Steve Gaines en achtergrond-zangeres Cassie Gaines (de zus van Steve). Ook road-manager Dean Kilpatrick overleefd het ongeluk niet. De nieuwe Lynyrd Skynyrd, met enkele originele leden, staat onder leiding van Johnny van Zant, de broer van Ronnie. In 1974 heeft Lynyrd Skynyrd een hit met Sweet Home Alabama. De plaat is bedoeld als reactie op het liedje Southern Man van Neil Young. Sweet Home Alabama komt van Second Helping, het tweede album van Lynyrd Skynyrd.

Op 15 Augustus 1955 neemt Frank Sinatra het nummer Love And Marriage op. Love And Marriage is geschreven door Jimmy van Heusen en Sammy Kahn, en ligt vanaf 17 Oktober 1955 in de Amerikaanse platenwinkels. De single bereikt de vijfde plaats in de Amerikaanse hitparade. Door de populariteit van de televisieserie Married With Children wordt Love And Marriage in 1991 in Nederland opnieuw uitgebracht. Het liedje haalt de negende plaats in de Top 40.

Elton John is van 15 Augustus 1973 tot 22 Oktober 1973 op tournee door Amerika. Elton John brengt een opzienbarende show met ondermeer vijf grote vleugels, waarvan op elk luik één letter van zijn voornaam, E, L, T, O en N, staat. Wanneer de luiken opengaan, vliegen 400 witte duiven de zaal in. Daarna komt Elton John, in een pak van struisvogelveren en met een gigantische hoed het podium op. De Amerikaanse tournee bestaat uit 43 concerten.

Catch_us_if_you_canOp 15 Augustus 1964 tekent The Dave Clark Five een contract met filmmaatschappij MGM. De groep gaat spelen in de film Having A Wild Weekend, waarin de vijf leden van de Londense beatgroep te zien zijn als vijf stuntmannen. Dave Clark is Steve. Barbara Fennis speelt zijn vriendin Dinah. De  komedie Having A Wild Weekend is geschreven door Peter Nichols. De regie is van John Boorman. The Dave Clark Five zijn ook te horen in de film, getuige de nummers Catch Us If You Can, I Can't Stand It, Having A Wild Weekend en Sweet Memories. Onder de titel Catch Us If You Can gaat de film op 8 Juli 1965 in Londen in premixc3xa8re. In Amerika draait de film als Having A Wild Weekend in de bioscopen.

Vanaf 15 Augustus 1980 ligt I Me Mine, de autobiografie van George Harrison in de boekenwinkel. Harrison heeft I Me Mine met hulp van Derek Taylor, voormalig publiciteitsman van The Beatles, geschreven. De eerste oplage verschijnt in een luxe lederen band en kost (omgerekend) bijna 250 euro. Later wordt I Me Mine ook als pocket editie uitgegeven.

Cotton_fieldsOp 15 Augustus 1969 wordt Cotton Fields (The Cotton Song) in de Sunset Sound Studio in Los Angeles door The Beach Boys opnieuw opgenomen. Over een eerder productie van Brian Wilson zijn de overige Beach Boys niet tevreden. Al Jardine neemt de solozang voor zijn rekening, terwijl Red Rhodes de steelgitaar speelt. De eerste versie van Cotton Fields (The Cotton Song) is op 18 November 1968 bij Brian Wilson thuis in Bel Air op de band gezet. Als Brian Wilson tevreden is, blijft Al Jardine vragen of de opname over kan. Brian Wilson weigert. Deze versie komt op het album 20/20 terecht. 20/20 verschijnt op 10 Februari 1969. In Nederland verschijnt de eerste versie van Cotton Fields (The Cotton Song) in Juli 1969 op single, met op de B-kant Time To Get Alone. Cotton Fields (The Cotton Song) komt op 9 Augustus 1969 binnen in de Nederlandse Top 40, en komt tot een twaalfde plaats. De tweede versie van Cotton Fields (The Cotton Song) wordt op 20 April 1970 in Amerika uitgebracht. Op de B-kant staat The Nearest Place To Be. Cotton Fields (The Cotton Song) wordt geen hit.

The_caribbean_disco_showLobo staat vanaf 15 Augustus 1981 twee weken op de eerste plaats in de Belgische hitparade met zijn single The Caribbean Disco Show. In Nederland is deze single op twee blijven steken. Lobo wordt in juni 1955 geboren als Imrich Lobo. In het dagelijks leven is hij schei- en natuurkundeleraar aan een middelbare school in Vlaardingen. Vlak voor het succes van The Caribbean Disco Show is hij getrouwd met zijn vriendin. Zij wonen al vier jaar samen. In 1980 maakt hij met The Continental Blues Band een LP die bestemd is voor reclamedoeleinden. Op deze plaat staat een medley als eerbetoon aan Harry Belafonte. Omdat de formule van Stars On 45 wereldwijd een succes is, vraagt platenmaatschappij Phonogram aan Lobo of hij een discoversie van deze Harry Belafonte-medley wil opnemen. Op de Caribbean Disco Show staan fragmenten van Banana Boat (Day O), Island In The Sun, Coconut Woman, Jamaica Farewell, Judy Drowned en Angelina. Eric Boom en Roy Beltman zijn de producers van deze single. Het arrangement is van Paul Natte.

Op 15 Augustus 1971 komt in Memphis, Tennesse zanger Thomas Wayne om het leven bij een verkeersongeluk. Thomas Wayne is in 1940 geboren als Thomas Wayne Perkins, en is een neef van Luther Perkins, de gitarist in de band van Johnny Cash. Thomas Wayne heeft in 1959 twee hits in Amerika, Tragedy en Eternally. Tragedy bereikt de vijfde plaats, terwijl Eternally niet hoger dan 92 weet te komenj in de Billboard Hot 100. Beide singles zijn geproduceerd door Scotty Moore, ex-gitarist van Elvis Presley. Thomas Wayne is 31 jaar geworden.

AmericathonOp 15 Augustus 1979 gaat in Los Angeles de film Americathon in premiere. Americathon is geregisseerd door Neil Israel, terwijl het scenario van Peter Bergman samen met Neil Israel is. In deze komedie vertolkt John Ritter de hoofdrol als President Chet Roosevelt. Meat Loaf speelt Oklahoma Daredevil. Ook Elvis Costello en Nick Lowe zijn in Americathon te zien en te horen. Elvis Costello zingt I Don't Want To Go To Chelsea en Crawling To The USA. Nick Lowe vertolkt Without Love. Verder zijn Mike Love van The Beach Boys en Eddie Money te horen met It's A Beautiful Day en Get A Move On.

In Baltimore, Maryland wordt op 15 Augustus 1973 deze dag uitgeroepen tot Mama Cass Elliot Day. Mama Cass is op 15 September 1941 als Ellen Naomi Cohen in Baltimore geboren. De voormalig zangeres van The Mama's & Papa's is op 29 Juli 1974 in Londen aan een hartaanval overleden.

Vaag_en_stilOp 15 Augustus 2005 wordt postuum het nummer Vaag En Stil van Andrxc3xa9 Hazes op single uitgebracht. Vaag En Stil is één van de drie nummers die Hazes vlak voor zijn dood heeft opgenomen. Op de achterkant van het CD-hoesje is de handgeschreven tekst van Andre Hazes van Vaag En Stil afgedrukt. Het is een vertaling van She's A Mystery To Me van Roy Orbison. Vaag En Stil is op 8 Augustus 2005 in het TROS Radio 2-programma De Gouden Uren in premixc3xa8re gegaan. De single komt op 20 augustus 2005 op drie binnen in de Mega Top 100. Hier blijft Vaag En Stil vier weken staan. Op 17 september 2005 zakt de single naar de vijfde plaats. Vaag En Stil is de voorloper van het album Andre Hazes Het Complete Hitoverzicht dat op 12 september 2005 verschijnt. Deze CD is een overzicht van de carriere van de Amsterdamse zanger aangevuld met de drie nieuwe liedjes. Naast Vaag En Stil zijn dit Toe Laat Me en Sterk Wil Ik Zijn. Andre Hazes is op 23 september 2004 op 53-jarige leeftijd overleden.

Normanpetty_2Norman Petty overlijdt op 15 Augustus 1984 aan de gevolgen van leukemie. Norman Petty wordt op 25 Mei 1927 in Clovis, New Mexico geboren, en begint al op jonge leeftijd met pianospelen. Wanneer Petty op de Highschool zit heeft hij al een 15 minuten durende radio show op de lokale radiozender. In December 1948 begint hij met Violet Brady, kortweg Vi, met wie hij op 20 Juni 1948 is getrouwd, en Jack Vaughan het Norman Petty Trio. Zij nemen hun platen thuis in het appartement van Norman Petty op. In 1953 wordt in Clovis in New Mexico de NorVaJak Studio gebouwd. Deze opnamestudio is vernoemd naar Norman (Nor) en Violet Ann (Va) Petty en Jack Vaughan (Jak). In de NorVaJak Studio komen bekende sterren als Roy Orbison, Buddy Knox, The Champs, The String-A-Longs en Buddy Holly hun platen opnemen. Voor Buddy Holly produceert Norman Petty een groot aantal opnamen en schrijft hij enkele hits. Prive-opnamen, die na Buddy Holly's dood zijn gevonden, worden door Norman Petty van begeleiding voorzien. Hiervoor huurt hij de groep The Fireballs in. Op 1 Juli 1976 verkoopt hij de rechten van de Buddy Holly-catalogus aan Paul McCartney. Little Black Samba van The Norman Petty Trio uit 1960 is in Nederland vooral bekend als tune van Jukebox, het dagelijkse verzoekplatenprogramma van Radio Veronica. Norman Petty is 57 jaar geworden.

Je_suis_un_rock_starOp 15 Augustus 1981 komt de single (Si Si) Je Suis Un Rock Star van Bill Wyman de Top 40 binnen. (Si Si) Je Suis Un Rock Star staat uiteindelijk zeven weken genoteerd en haalt de dertiende plaats. De solo-single van Bill Wyman is op 3 Juni 1981 uitgebracht. Op (Si Si) Je Suis Un Rock Star wordt Bill Wyman bijgestaan door Terry Taylor (gitaar) en Bruce Rowland (drums). Bill Wyman zingt en speelt alle andere instrumenten. Op de B-kant, Rio De Janeiro, wordt Bill Wyman bijgestaan door drummer Slim Jim Phantom van The Stray Cats

If_i_were_a_carpenterBobby Darin staat op 15 Augustus 1966 in de platenstudio van Atlantic in New York om het nummer If I Were A Carpenter op te nemen. If I Were A Carpenter is geschreven door Tim Hardin, en door hemzelf als eerste opgenomen. De uitvoering van Bobby Darin komt op 24 September 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de zesde plaats. Als dank schrijft Bobby Darin voor Tim Hardin het nummer Simple Song Of Freedom. Deze single bereikt op 30 Augustus 1969 de vijftigste plaats in de Billboard Hot 100.

Op 15 Augustus 2002 worden in Durness, een afgelegen dorp in Schotland, drie gedenkstenen voor John Lennon onthuld. De ex-Beatle heeft van zijn zevende tot zijn vijftiende al zijn vakanties in Durness doorgebracht. In de gedenkstenen is de songtekst van In My Life gegraveerd.

Jackie_edwardsJackie Edwards overlijdt op 15 Augustus 1992 aan de gevolgen van een hartaanval. Jackie Edwards wordt in 1938 op Jamaica geboren als Wilfred Gerald Edwards, en verhuist in 1962 naar Engeland. Hier heeft hij ondermeer succes als componist voor het Island label van Chris Blackwell. Jackie Edwards is de schrijver van Keep On Running en Somebody Help Me, twee grote hits van The Spencer Davis Group. Het door hem geschreven nummer Get Up is door The Clash gebruikt voor hun Revolution Rock. Wanneer Blackwell Island Records in 1972 in een meer rock georienternde richting stuurt vertrekt Edwards weer naar Jamaica. Daar gaat hij samen werken met producer Bunny Lee, die hem aan de groep The Aggovators koppelt. Jackie Edwards is 54 jaar geworden.

Let_your_sun_shineOp 15 Augustus 1987 komt Let Your Sun Shine van Frank Ashton & Mariska Van Kolck op een 25ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De melodie van Let Your Sun Shine is van het beroemde duet uit de opera Les pêcheurs De Perles (De Parelvissers) die de Franse componist Georges Bizet (1838-1875) in 1863 heeft gecomponeerd. De Engelse tekst van producer Hans van Hemert heeft weinig met deze opera van doen. De melodie van het duet uit De Parelvissers is al eerder gebruikt voor een popsong. Deze versie heet The Flood, met tekst van Rick Beekman en Will Luikinga. Zij hebben The Flood in 1969 opgenomen met hun band Ginger Ale. Deze versie bereikt op 3 Januari 1970 de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. Let Your Sun Shine, met op de B-kant een karaoke-versie van het nummer, van Frank Ashton & Mariska Van Kolck bereikt op 12 September 1987 de derde plaats als hoogste notering.

Virgin Records klaagt op 15 Augustus 2008 de rockband 30 Seconds to Mars, waarvan Jared Leto de frontman is, aan. Het platenlabel eist ruim twintig miljoen euro van de band wegens contractbreuk. Volgens Virgin Records is 30 Seconds to Mars contractueel verplicht drie albums te leveren. A Beautiful Lie, de tweede plaat van de band, stamt uit 2005. Jared Leto wordt in de jaren negentig bij een groot publiek bekend door zijn rol in de televisieserie My So-Called Life. Later speelt hij in films als Requiem For A Dream en Panic Room. In 1998 richt hij samen met zijn broer Shannon de band 30 Seconds to Mars op. Vier jaar later verschijnt het titelloze debuutalbum. Over de tijd waarin de band de drie albums moet afleveren is niets bekend. 30 Seconds To Mars schijnt inmiddels begonnen te zijn met de opnamen voor hun derde album.

Make_some_noiseOp 15 Augustus 2006 maakt zanger Bart van der Weide in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM bekend dat zijn groep Racoon het nummer Working Class Hero van John Lennon gaat opnemen. Racoon neemt Working Class Hero op in het kader van Make Some Noise, een project van Amnesty International waaraan tientallen bekende artiesten belangeloos meewerken. Naast Racoon doen ondermeer Snow Patrol, Christina Aquilera, Green Day, The Cure, U2, R.E.M. en Aerosmith aan dit project mee. Yoko Ono heeft Amnesty Internal toestemming gegeven voor dit project liedjes van haar vermoorde echtgenoot te gebruiken. Op het album wat in de zomer van 2007 verschijnt wordt de bijdrage van Racoon uiteindelijk niet gebruikt. Working Class Hero staat wel op het album maar in de uitvoering van Green Day.

Op 15 Augustus 1958 treedt Buddy Holly, in Lubbock, Texas, in het huwelijk met Maria Elena Santiago. De trouwerij vindt plaats twee maanden na hun eerste ontmoeting. Buddy Holly en Maria Elena gaan na het huwelijk op reis naar Acapulco in Mexico. Het huwelijk is van korte duur, wanneer Buddy Holly op 3 Februari 1959 bij een vliegtuig ongeluk om het leven komt.


Muziek Jarige Op 15 Augustus

1925: Oscar Peterson - Jazzpianist Canada († 23 Dec. 2007)
1933: Bill Pinkney - The Drifters Zanger († 4 Juli 2007)
1933: Floyd Ashman - The Tams
1934: Nino Ferrer (Nino Agostino Arturo Maria Ferrari) - Zanger Frankrijk († 13 Aug. 1998)
1938: Nesbert "Stix" Hooper - The Crusaders
1942: Pete York - The Spencer Davis Group Drummer
1944: Sylvie Vartan - Zangeres Frankrijk
1946: Jimmy Webb - Componist USA
1950: Tommy Aldridge - Whitesnake Drums
1951: Bobby Caldwell - Zanger USA
1961: Matt Johnson - The The Zanger
1962: Marcia Schofield - The Fall Toetsen
1967: Adam "MCA" Yauch - The Beastie Boys Rapper
1972: Mike Graham - Boyzone Zanger
1974: Simon Dawbarn - 911 Zanger
1981: Johan Van Der Veen - Twarres Zanger
1986: Charlene (De Lange) - Zangeres Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten