Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 14 Augustus

TonyWilliams Zanger Tony Williams overlijdt op 14 Augustus 1992. Tony Williams wordt op 5 April 1928 in Elizabeth, New York geboren als Samuel Anthony Williams, en is de man wiens stem aan het eind van de jaren vijftig bepalend is voor het succesvolle geluid van The Platters. Op 6 Juni 1960 verlaat de leadzanger de groep om aan een solo carriere te beginnen. Omdat zijn stemgeluid in hoge mate bepalend is voor het geluid van de groep, gaat Mercury Records, na zijn vertrek, door met het uitbrengen van uitsluitend oud materiaal. Daar komt pas verandering in na een, door de groep aangespannen, rechtszaak in Februari 1961. Het is een ongelukkig besluit, want daarna neemt het succes van The Platters snel af en halen hun platen de hitparade niet meer. In de jaren zeventig verliest Tony Williams een rechtszaak tegen Platters-manager Buck Ram over de rechten van de groepsnaam. Desondanks richt Tony Williams The Platters opnieuw op. Sindsdien toeren er twee groepen met dezelfde naam door de wereld. Tony Williams is 64 jaar geworden.

Het optreden van The Rolling Stones op 14 Augustus 2006 in Valladolid, ten noordwesten van Madrid in Spanje, gaat op het laatste moment niet door. Als reden wordt opgegeven dat Mick Jagger last van zijn keel heeft. Wanneer het nieuws om 14.30 op 14 Augustus 2006 bekend wordt gemaakt staan duizenden fans al voor het stadion te wachten. Mick Jagger laat in een verklaring weten: "I am very sorry to be cancelling this show. I always love playing in Spain, but unfortunately I have no other choice and I apologise to everyone who bought tickets for tonight."

Bob Rickman richt op 14 Augustus 1956 de vereniging The Society For The Prevention Of Cruelty To Elvis Presley op. De diskjockey uit Washington wil hiermee Elvis Presley beschermen tegen kritiek.

Gates nichols De Amerikaanse countrymusicus en multi-instrumentalist Gates Nichols overlijdt op 14 Augustus 2009 in het Hospice Tranquility in Austell, Georgia aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Gates Nichols wordt op 26 Mei 1944 in  New York, USA geboren als Warren Nichols. Gates Nichols is vooral bekend als steel-gitarist van de formatie Confederate Railroad. Deze groep, opgericht in 1987 in Marietta, Georgia bestaat naast Nichols uit; Danny Shirley (zang.gitaar), Michael Lamb (sologitaar), Mark Dufresne (drums), Chris McDaniel (toetsen) en Wayne Secrest (bas). Deze Country Rock band heefu begin jaren '90 hits als Queen Of Memphis en het voor een Grammy Award genomineerde Trashy Women. Als bassist is Nichols te horen op de hit Shannon van Henry Gross uit 1976. Nichols verlaat Confederate Railroad in 2008 om zich maar aan de kerk, jezus en zijn familie te wijden. In een reaktie laat zanger Danny Shirley van Confederate Railroad weten: "He was an all around musician, and he played with us for 17 years. Not only did he play steel guitar, he was a bass player, trombone player and keyboard player". Gates Nichols is 65 jaar geworden.

Op 14 Augustus 1961 wordt Gene Vincent met uitputtingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Door zijn zwakke gezondheid is de Engelse tournee waaraan hij op dat moment bezig is, hem te zwaar geworden. De als Vincent Eugene Craddock geboren Amerikaanse zanger overlijdt op 12 Oktober 1971 aan een maagzweer.

Voor een bedrag van $47.5 miljoen wordt Michael Jackson, op 14 Augustus 1985, eigenaar van de catalogus van ATV Music Publishing. Het bod overtreft de biedeningen van ondermeer Paul McCartney en Yoko Ono. Michael Jackson wordt hierdoor ondermeer eigenaar van de rechten van meer dan 250 nummers die geschreven zijn door John Lennon en Paul McCartney, maar ook van Elvis Presley, Little Richard, Lloyd Price, The Pointer Sisters en nog veel andere artiesten. Michael Jackson: "It's just a great move, a corporate, entrepreneurial thing to do... It's smart business. It's about growth. Everything in life to me is about growth". In 1995 gaat ATV Music Publishing een fusie aan met Sony. Michael Jackson verdient hierdoor $110 miljoen.

OzzfestOzzy Osbourne maakt op 14 Augustus 2005 bekend dat hij in de toekomst niet meer zal optreden als hoofdact op het jaarlijkse heavy metal-festival Ozzfest. Op toekomstige Ozzfests zal Ozzy zo nu en dan verschijnen als surpriseact. In een verklaring zegt Ozzy dat de naam en reputatie van het festival na tien jaar zo gevestigd zijn, dat het succes ook zonder hem kan worden voortgezet. "Het is voor mij tijd om door te gaan en me te richten op andere bezigheden", laat hij weten. Osbourne is in 2005 met zijn oude band Black Sabbath de belangrijkste act op het festival. Omdat hij de laatste weken wordt geteisterd door keelproblemen heeft de band een aantal concertdata moeten schrappen of verschuiven. Een woordvoerder zegt dat Ozzy nog maar in een klein aantal, speciaal geselecteerde steden zal optreden. In een recensie die in de Amerikaanse krant de Tacoma News Tribune verschijnt, staat dat Ozzy's stem het begaf tijdens het nummer Dirty Women. "Zijn stem kraakte afschuwelijk en hij reageerde daarop door zijn microfoon op de grond te smijten en van het podium af te stormen", schrijft de recensent. De ernst van Ozzy's keelprobleem is nog niet vastgesteld.

Op 14 Augustus 2004 worden twee Grammy Awards, één gewonnen door The Beatles en één door Paul McCartney, geveild. The Beatles hebben de onderscheiding in 1964 gekregen voor hun album A Hard Day's Night. Paul McCartney heeft zijn Grammy Award in 1974 gekregen voor Band On The Run. De stukken maken deel uit van een veiling van memorabilia. Op de veilinglijst staan tevens de Golden Globe voor de film Ben Hur uit 1959 en een zonnebril die ooit door John Lennon is gedragen.

FortunesDe vierde single van The Fortunes, You've Got Your Troubles, komt op 14 Augustus 1965 op nummer 17 binnen in de Nederlandse Top 40. The Fortunes hebben dit door Roger Greenaway en Roger Cook geschreven nummer op 28 Mei 1965 in Londen opgenomen. The Fortunes, bestaande uit Barry Pritchard, Rod Allen, David Carr, Glen Dale en Andy Brown, worden begeleid door het orkest van Les Reed. De single is geproduceerd door Noel Walker. You've Got Your Troubles is op 11 Juni 1965 uitgebracht en bereikt uiteindelijk de derde plaats als hoogste notering.

Op 14 Augustus 1970 wordt Stepen Stills in een motel in La Jolla in Californie gearresteerd voor het bezit van cocaine. Na het betalen van een borgsom van $2500 mag hij weer vertrekken.

Vanaf 14 Augustus 1976 ligt de single Heart Of The City van Nick Lowe in de Engelse platenwinkels. Heart Of The City, met op de B-kant So It Goes, is de allereerste single op het nieuwe Stiff-label. Nick Lowe heeft de opnamekosten van deze plaat, 45 pond sterling, uit eigen zak betaald. Heart Of The City wordt geen hit. Nick LOwe moet nog wachten tot Maart 1978 wanneer zijn single I Love The Sound Of Breaking Glass een 7e plaats haalt in de Britse hitlijst, en daarmee zijn eerste hit is.

NamensandreBijna een miljoen mensen kijken op zondagavond 14 Augustus 2005 naar de eerste aflevering van de zesdelige documentairereeks Namens Andre. In het programma wordt Rachel Hazes op de voet gevolgd in haar voorbereidingen op de vervulling van de laatste wens van haar overleden man. Andrexwilde niets liever dan dat een gedeelte van zijn as boven de Noordzee wordt afgeschoten. Rachel stelt alles in het werk om daarvoor de vergunningen rond te krijgen en de juiste vuurpijlen te vinden. Verder brengt Rachel met haar kinderen Dreetje en Roxeanne een bezoek aan de beeldhouwers in Hong Kong, die een levensecht standbeeld van Andre maken. Ongeveer 937 duizend mensen hebben rond 21.30 uur hun televisie op Nederland 2 afgestemd om de belevenissen te volgen van de weduwe van de Nederlandse volkszanger. Andre Hazes is op 23 September 2004 overleden.

Op 14 Augustus 1971 schenkt Diana Ross het leven aan haar eerste kind, een dochter genaamd Rhonda Suzanne. Diana Ross is al zwanger wanneer ze, in Januari 1971, in het huwelijk treedt met promotor Robert Ellis Silberstein. Hij is evenwel niet de vader. Later wordt namelijk bekend dat Rhonda papa moet zeggen tegen Motown baas Berry Gordy Junior. Bob Silberstein vraagt hierop echtscheiding aan. Uiteindelijk blijft het paar wel bij elkaar. Na Rhonda Ross Kendricks krijgt Diana Ross in 1972 een tweede dochter, Tracee Joy Silberstein, gevolgd door Chudney Lane op 5 november 1975. In 1977 gaan Diana Ross en Bob Silberstein toch uit elkaar.

BorriquitoDe Spaanse zanger Peret staat vanaf 14 Augustus 1971 zeven weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met zijn single Borriquito. Borriquito (Spaans voor ezel) met op de B-kant Que Cosas Tiene El Amor zijn beide door Peret zelf geschreven. Peret wordt als Pedro Pubill Calaf in 1935 geboren. Als kind wil hij artiest worden. Zijn vader vindt dit geen goed idee. Ondanks deze tegenwerking gaat Peret toch de muziek in. In Spanje staat hij in de jaren zestig geregeld in de hitparade. Daarnaast is hij als acteur op het witte doek te zien. In 1967 breekt Peret door in Europa als hij op de internationale muziekbeurs MIDEM in Cannes optreedt met o.a. Donovan en Sandie Shaw. Hoogtepunt in zijn carriere vindt Peret zijn optreden tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 1992 die in Barcelona worden gehouden.

Eric_claptonDe allereerste titelloze solo-LP van Eric Clapton wordt op 14 Augustus 1970 uitgebracht. Eric Clapton wordt hierop bijgestaan door Carl Radle (bas), Bobby Whitlock (orgel), Jim Gordon (drums), Bonnie Bramlett (zang), Delaney Bramlett ( gitaar,zang), Leon Russell (piani), Rita Coolidge (zang), Sonny Curtis (zang), Jim Price (trompet), John Simon (piano), J.I. Allison (zang) en Bobby Keys (saxofoon). Veel van het materiaal op het album heeft Clapton geschreven met Delaney Bramlett, o.a. Bottle Of Red Wine, Let It Rain en Don't Know Why. Het is ook Delaney Bramlett geweest die Eric Clapton er van overtuigd heeft dat hij ook moest gaan zingen. Eric Clapton over zijn eerste ontmoeting met Delany Bramlett: "Delany looked straight in my eyes and told me i had a gift to sing, and that if i didn't sing God will take it away. I said. No man i can't sing, but he he said, Yes you can. That night we started talking about me making a solo album, with his band". After Midnight, van een dan nog volkomen onbekende JJ Cale wordt op single uitgebracht, en wordt de eerste solo-hit van Eric Clapton.

The Cats maken op 14 Augustus 1974, bij een temperatuur van 43 graden Celcius, filmopnamen in de Nevada-woestijn en in Caligo, een verlaten goudzoekerstadje in de buurt van Las Vegas. De Volendamse groep is sinds 9 Augustus 1974 in Zuid- en Midden-Amerika om met regisseur Rene Stokvis en cameraman Lajos Kalanos opnamen te maken voor een televisiespecial rondom hun album 10 Jaar The Cats. Dit programma wordt door de TROS in September 1974 uitgezonden. Het album 10 Jaar The Cats komt op 21 September 1974 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en bereikt de tweede plaats.

Lawrence lucie De Amerikaanse jazzgitarist Lawrence "Larrie" Lucie overlijdt op 14 Augustus 2009 in het verzorgingstehuis Kateri Residence in Manhattan, New York. Lawrence Lucie wordt op 18 December 1907 in Emporia, Virginia geboren en heeft gedurende zijn leven de hele jazzgeschiedenis meegemaakt. Van plaatopnames, radio- optredens en films (Jam Session 1944) met Louis Armstrong in de 40- er jaren tot het concert in het Jazz Center of New York in 1987 met Bobby Watson & The High Court Of Swing. Een perfect ritme gevoel en een banjo studie aan het Brooklyn Conservatorium (NY), na een schriftelijke cursus mandoline spelen, levert hem een grondige muzikaal theoretische basis op, waardoor hij in zowel Jelly Roll Morton's New Orleans Jazzmen als Chu Berry &  His Stompy Stevedores op zijn plaats is, niet als solist, maar als ritmebegeleider. Ter verdediging van Jelly Roll Morton, die zichzelf nog steeds "The Master"  vind terwijl de jazz zich verder heeft ontwikkeld, zei Lucie later: "Some people thought he was old-fashioned, but he was greater than we all thought he was. H'd been ahead of his time for a long time before times caught up to him." Hetgeen aangeeft hoe Lucie met de wortels van de jazz vergroeid is. Met Benny Carter's band speelt hij op 26 Januari in 1934 bij de (her)opening van de Apollo in Harlem, New York. Na de dagelijkse vier tot vijf Apolloshows, die om 11 uur xe2x80x99s morgens beginnen, wordt er nog tot drie uur xe2x80x99s nachts  gespeeld in de Harlem Club. Lucie: ''We could never get more than four or five hours sleep after work, but we used tot take a cot in the dressing rooms''. Na Carter volgen optredens en plaatopnames met Fletcher Henderson, Lucky Millinder (Mills Blue Rhythm Band), Coleman Hawkins en platen met Teddy Wilson en Billie Holiday in de dertiger jaren. Uiteindelijk treedt hij op met een eigen combo en zijn vrouw zangeres/gitarist Nora Lee. Hun vaste stek halverwege de jaren '40 is de 51 Club in New York. Daarna werkt hij afwisselend bij de bands van de drummers Cozy Cole en Louie Bellson en start met lesgeven.  Met de Harlem Blues And Jazz Band, die nooit in Harlem gespeeld heeft, toert hij gedurende de jaren '70 en '80 door Europa, waarbij hij pontificaal in de frontlijn zit. Ook treed hij op bij het W.C. Handy Tribute concert in Carnegie Hall in 1981. Met een soortgelijke groep, Panama Francis's Savoy Sultans, toert hij in '80- er en '90- er jaren. Tegelijkertijd richt hij zijn Toy platenlabel op voor Easy Listening albums waar zijn vrouw uitstekend op terecht kan. Na drie decennia lesgeven op het Manhattan Community College stopt hij daar in 2004 mee. Zijn laatste optreden is in in Arturo's in Greenwich Village waar hij tot 2005 elke zondagavond present is. Bij zijn honderdste verjaardag brengt de Harlem Blues And Jazz Band hem een aubade terwijl hij vanuit zijn rolstoel luisterd. Lucie woont pas sinds 2006 in een verzorgingstehuis. Met Lucie's overlijden is ook de laatste jazzmusicus overleden, die met Duke Ellington in de Cotton Club heeft gespeeld. Lawrence Lucie is 101 jaar geworden.

Prince speelt op 12, 13 en 14 Augustus 1986 in een uitverkocht Wembley Arena in Londen in Engeland. Tijdens het laatste concert op 14 Augustus komen tijdens het nummer Miss You, plotseling Ron Wood, van The Rolling Stones en Sting het podium op, om een stukje mee te spelen.

Kate Hudson en Chris Robinson gaan op 14 Augustus 2006 uit elkaar. De 27-jarige Amerikaanse actrice en de 39-jarige zanger van The Black Crowes zijn op 31 December 2000 in het Amerikaanse ski-oord Aspen met elkaar in het huwelijk getreden. Op 7 Januari 2004 wordt hun zoon Ryder Russell Robinson geboren.

JohnnyburnetteDe Amerikaanse zanger Johnny Burnette overlijdt op 14 Augustus 1964 tijdens een boot ongeluk op Clear Lake California. Johnny Burnette wordt op 25 Maart 1934 geboren. Na een mislukte bokscarriere vormt Johnny Burnette in 1955 met zijn broer Dorsey en vriend Paul Burlison een trio, dat zich toelegt op rockabilly, d.w.z. een samensmelting van r&b- en c&w-elementen. Een contract komt tot stand met Decca/Coral, voor welke maatschappij het drietal debuteert met Tear It Up en vervolgens een serie opnamen maakt die tot de beste rockabilly gerekend mogen worden. In 1957 gaan Johnny en Dorsey Burnette naar Imperial, waar zij nummers gaan schrijven voor Ricky Nelson en Roy Brown. Via een korte verbintenis met het Freedom-label verbindt Johnny Burnette zich ten slotte in 1960 met Liberty, waar hij o.l.v. Snuff Garrett een Bobby Vee-achtige carrixc3xa8re nastreeft, hetgeen resulteert in hits als Dreamin, Little Boy Sad en You're Sixteen. In 1973 wordt You're Sixteen opnieuw de hitparade ingezongen, ditmaal door Ringo Starr. Johnny Burnette ligt begraven op het Forest Lawn Memorial Park Cemetery in Glendale, Californie en is 30 jaar geworden.

No_more_dancing_in_the_streetHerman Brood & The Wild Romance treden op 14 Augustus 1981, na een stilte van een paar maanden, op in Paradiso in Amsterdam. Het comeback-optreden is door de groep zorgvuldig voorbereid. Herman Brood & The Wild Romance hebben de weken voorafgaande aan het concert enkele try-out-optredens gedaan in het land. Op 14 Augustus 1981 verschijnt ook hun nieuwe single (No More) Dancing In The Street, met op de B-kant Running Out Of Lies. No More Dancing In The Street is een toepasselijke titel voor de single, omdat het Herman Brood geen reden tot dansen geeft. De single doet helemaal niets en flopt.

Op 14 Augustus 1967, om 15.00 uur, staakt de populaire Britse zeezender Radio London (Big L) haar uitzendingen, omdat de volgende dag in Engeland de The Marine Broadcasting Offences Act van kracht wordt. Deze wet maakt iedere vorm van medewerking aan de activiteiten van de zeezenders strafbaar. Bruce Johnston van The Beach Boys is aan boord van het zendschip Galaxy om de laatste uitzending van Radio London mee te maken. Alle andere Britse zeezenders, waaronder Radio 2-7-0 en Radio Scotland, volgen het voorbeeld, op twee na; Radio Carolin North en Radio Caroline Southe. Eigenaar Ronan O'Rahilly opent een kantoor in Amsterdam en gaat door. Het zou echter maar voor een paar maanden zijn, want in Maart 1968 worden zijn schepen op last van een Nederlandse schuldeiser op open zee in beslag genomen.

Dave_williamsDave Williams, de op 29 Februari 1972 in White Plains, New York geboren zanger van de Amerikaanse rockband Drowning Pool, wordt op 14 Augustus 2002, in Manassas in de staat Virginia, dood in de toerbus van de groep gevonden. Drowning Pool in onderweg met de Ozzy Osbournes Ossfest Tour door Amerika. De band is net aan het doorbreken naar het grote publiek, van het debuutalbum Sinner zijn al ruim een miljoen exemplaren verkocht. Uit autotopsie blijkt dat Dave Williams is overleden aan een ziekte van de hartspier. In het autotopsie rapport staat te lezen: "Williams' condition, concentric left ventricular hypertrophy, prevents blood flow from the left ventricle to the right. Williams was never diagnosed with the disease, the cause of which is unknown." Drowning Pool last alle verdere optredens af, gaat terug naar Dallas en begraaft hun bandmaat en vriend. "Het was het moeilijkste wat we ooit hebben moeten doen," vertelt bassist Stevie Benton. "Het ene moment zijn we op Ozzfest en hebben de tijd van ons leven en het andere moment wordt ons hele leven overhoop gegooid en hebben we een broer verloren. Er komt echter een moment dat je verder moet kijken. Moet kijken naar de toekomst in plaats van je terug te trekken in je schulp. Ik denk dat Dave blij is dat we zijn doorgegaan." Een jaar later, na een intensieve zoektocht naar een nieuwe voorman, wordt Jason 'Gong' Jones aangesteld als nieuwe zanger van Drowning Pool. Dave Williams is 30 jaar geworden.

Under_the_boardwalkDe Tom Tom Club komt op 14 Augustus 1982 op nummer 25 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Under The Boardwalk. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Under The Boardwalk, met op de B-kant On On On On, bereikt een vijfde plaats. De Tom Tom Club is een studiogroep rond bassiste Tina Weymouth en drummer Chris Frantz van The Talking Heads.  Under The Boardwalk is geschreven door Kenny Young en Art Resnick. The Drifters nemen in 1964 de eerste versie op van Under The Boardwalk. Ook The Rolling Stones, Billy J. Kramer & The Dakotas, The Jackson Five, Billy Joe Royal, The Undertones, Rickie Lee Jones, Mud, Bruce Willis, John Mellencamp, Bette Midler en Piet Veerman hebben Under The Boardwalk op de plaat gezet.

New Jersey van Bon Jovi is op 14 Augustus 1989 het eerste Amerikaanse album dat officieel wordt uitgebracht in de Sovjet-Unie. Omdat er geen roebels het land uit mogen, keert de Russische platenmaatschappij Melodiya de royalties uit in natura. In het geval van Bon Jovi komt dit neer op een vrachtwagen vol brandhout!

Brian_poole_do_you_love_meDe Londense groep Brian Poole & The Tremeloes neemt op 14 Augustus 1963 een cover op van Do You Love Me. Het nummer is geschreven door de grote baas en eigenaar van Motown Records, Berry Gordy Jr. en is oorspronkelijk bedoeld om door The Temptations te worden opgenomen. Dit gaat door verschillende oorzaken niet door en de Amerikaanse groep The Contours hebben er in 1962 een nummer 3 hit mee in de R&B hitlijst van Billboard. Op 27 Augustus 1963 ligt de versie van Brian Poole & The Tremeloes in de platenwinkels. Op 12 September 1963 komt Do You Love Me de Engelse hitparade binnen. Brian Poole & The Tremeloes verdringen op 10 Oktober 1963 She Loves You van The Beatles van de eerste plaats. Do You Love Me staat drie weken op nummer 1.

Koningin Beatrix opent op 14 Augustus 1996 de Amsterdam ArenA. Deze officieele openeing wordt gevolgd door een groot showprogramma met optredens van ondermeer Rob de Nijs, Ruth Jacott, Guus Meeuwis & Vagant, Marco Borsato en Willeke Alberti. Trijnte Oosterhuis mag het officiele openingslied De Zee zingen.

Op 14 Augustus 1999 moet zanger Leif Garrett zich melden bij de rechter. Garrett is op 29 Juni 1999 gearresteerd nadat de politie drugs bij hem vindt. De als Leif Per Nervik geboren Amerikaanse zanger bekent schuldig te zijn en laat zich opnemen in een afkickcentrum. In Nederland is Leif Garrett vooral bekend van zijn enige hit, I Was Made For Dancin', die op 24 Februari 1979 een 11e plaats bereikt in de Nederlandse Top 40.

Zanger, dichter en schrijver Robert Calvert overlijdt op 14 Augustus 1988 aan de gevolgen van een hartaanval. Robert Calvert wordt op 9 Maart 1945 in Pretoria in Zuid Afrika geboren, en is het meest bekend als lid van de Engelse acidrock-band Hawkwind, die eind 1969 opgericht wordt door Dave Brock, Nik Turner en Mick Slattery. Rond 1973 bereikt Hawkind haar muzikale hoogtepunt met het album Space Ritual. Robert Calvert drukt in deze periode zijn stempel op de groep. Robert Calvert is 43 jaar geworden.

Roy_buchananOp 14 Augustus 1988 overlijdt gitaar virtuoos Roy Buchanan in het Fairfax County Adult Detention Center in Virginia. Hij gebruikt zijn overhemd om zichzelf op te hangen, nadat hij eerder op de dag in hechtenis is genomen wegens openbare dronkenschap. Justitie noemt het dan ook een zelfmoord, maar zijn vrienden en familie vermoeden dat de officixc3xable lezing niet het hele verhaal vertelt. Buchanan wordt ook wel de guitarist's guitarist genoemd. Roy Buchanan wordt op 23 September 1939 geboren, en groeit op in een religieus gezin: zijn vader is dominee in de pinkstergemeente en zijn moeder zingt in kerkkoren. De eerste bekende groep waarin Roy speelt is die van Dale Hawkins en de eerste single waarop hij meedoet is My Baby. Tijdens een tournee van Hawkins door Canada ontmoet hij Robbie Robertson, die later verklaart dat Buchanan de eerste goede rockgitarist is geweest die hij heeft gezien. In 1959 trouwt Buchanan en gaat hij met zijn vrouw Judy in Washington wonen. In deze periode werkt hij als kapper, jamt hij in clubs en doet hij sessiewerk voor ondermeer: Leiber & Stoller, King Curtis en Freddie Cannon. Hoewel hij in 1970 geen elpees maakt, geniet hij onder musici toch al enige bekendheid en in dat jaar wordt hij zelfs door The Stones benaderd om de overleden Brian Jones te vervangen. Buchanan accepteert het aanbod echter niet, omdat hij bang is dat zijn muzikale ideeen niet binnen The Stones zullen passen. Door een negentig minuten durende tv-special, The World's Best Unknown Guitarist, krijgt hij de aandacht van de platenmaatschappijen en in 1972 komt dan eindelijk zijn eerste album,Roy Buchanan, uit. Hoewel Roy Buchanan hogelijk wordt gewaardeerd door kenners, zijn de elpees, voornamelijk door een onevenwichtige repertoirekeuze, niet echt sterk. Als gevolg daarvan blijft succes uit en in 1978 zegt zijn maatschappij het contract op. Buchanan's carrixc3xa8re staat daarna op een uiterst laag pitje. Een jaar voor zijn dood staat Roy Buchanan in het voorprogramma van de reunie-tournee van The Band. Roy Buchanan is 48 jaar geworden.

In Studio 50 van CBS in New York worden op zaterdag 14 Augustus 1965 opnamen gemaakt voor The Ed Sullivan Show. The Beatles die in deze uitzending te gast zijn spelen I Feel Fine, I'm Down, Act Naturally, Ticket To Ride, Yesterday en Help. Ook Cilla Black treedt in het programma op. Zij zingt September In The Rain en Goin' Out Of My Head. De opnamen worden op 12 September 1965 door CBS uitgezonden.

Op 14 Augustus 1999 komt Where Do I Go Now van Kane binnen op nummer dertig in de Nederlandse Top 40. Where Do I Go Now komt tot een 29ste plaats. De single is de eerste hit voor Kane. Deze Haagse groep bestaat dan uit zanger Dinand Woesthoff, gitarist Dennis van Leeuwen, drummer Cyril Directie en bassist Aram Kersbergen.

Gladys_presley_met_zoon_elvisGladys Presley, de moeder van Elvis Presley, overlijdt op 14 Augustus 1958 aan een hartaanval, nadat zij met hepatitus in het Methodist Hospital in Memphis is opgenomen. De begravenis op het Memphis Funeral Home wordt geleidt door Reverend James Hamill en The Blackwood Brothers, de favourite gospelgroep van Gladys Presley. Tijdens de dienst zingen The Blackwood Bothers:Rock Of Ages, In The Garden, I Am Redeemed en Precious Memories. Beroemdheden als Marlon Brando, Dean Martin, Tennessee Ernie, Ricky Nelson en Sammy Davis Jr. hebben hun condoleances gestuurd. Elvis Presley is ontroostbaar. Om tijdens de begravenis op de been te blijven, moet hij worden ondersteund. Er is massale belangstelling voor de uitvaart. Meer dan vijhonderd politieagenten moeten de menigte op afstand houden. Elvis Presley heeft zich nooit bij het verlies van zijn moeder kunnen neerleggen. Gladys Love Smith Presley is 46 jaar geworden.

One_true_voiceOp 14 Augustus 2003 gaat de boyband One True Voice uit elkaar. De groep is ontstaan uit kandidaten van Popstars: The Rivals dat door de Engelse commerciele omroep ITV1 is uitgezonden. Bij een populariteitsverkiezing komt One True Voice later als slechtste groep uit de bus. Een dag eerder is de tournee van One Trye Voice al gecancelled, vanwege tegenvallende kaartverkoop. Met Girls Aloud, de meidengroep die ook in Popstars: The Rivals is geformeerd, gaat het beter. Cheryl Tweedy, Nadina Coyle, Sara Harding, Nicole Roberts en Kimberly Walsh staan met hun eerste single Sound Of The Underground, uitgebracht op 22 December, vanaf 28 December 2002 vier weken aan de top van de Engelse hitparade. Alleen al in Engeland worden er 210.000 exemplaren van verkocht.

Vanaf 14 Augustus 1978 ligt London Town van Wings in de de Amerikaanse platenwinkel. London Town, met op de B-kant I'm Carrying, komt niet verder dan de 38ste plaats in de Billboard Hot 100. Het door Paul McCartney en Denny Laine in Perth, Australie geschreven nummer tijdens deWings Over The World Tour is hiermee de minst succesvolle single voor Wings in Amerika. In Nederland wordt London Town niet op single uitgebracht. 

Op 14 Augustus 2006 overlijdt Johnny Duncan in Fort Worth, Texas aan de gevolgen van een hartaanval. Johnny Duncan wordt op 5 Oktober 1938 in Dublin, Texas geboren. De Amerikaanse zanger/componist is ondermeer bekend van nummers als Sweet Country Woman, She Can Put Her Shoes Under My Bed Anytime, Stranger en Thinkin' Of A Rendezvouz. Zijn liedjes worden ondermeer opgenomen door Janie Fricke, Charley Pride en Conway Twitty. Johnny Duncan is 68 jaar geworden.

De overgebleven leden van Grateful Dead besluiten op 14 Augustus 1995 dat de geplande tournee door de Verenigde Staten in de herfst niet doorgaat. Hun leider en zanger Gitarist Jerry Garcia is zes dagen eerder overleden.

Sonny_cher_i_got_you_babeSonny & Cher komen op 14 Augustus 1965 op de eerste plaats van The Billbard Hot 100 met I Got You Babe. Het nummer verschijnt in eerste instantie als een B-kantje van de single It's Gonna Rain, omdat Ahmet Ertegun, baas van Atco Records, I Got You Babe eigenlijk niks vindt. Sonny Bono brengt persoonlijk een exemplaar naar het populaire radiostation KHJ in Los Angeles, waar ze wel in het nummer geloven. In 1985 wordt I Got You Babe gecovered door UB40, samen met Chrissie Hynde van The Pretenders die de vrouwelijke vocale voor haar rekening neemt. Ook deze versie van I Got You Babe wordt een nummer 1 hit. In 1993 is I Got You Babe keer op keer te horen in de film Groundhog Day, met Bill Murray. Elke dag opnieuw, elke zelfde dag, om 06.00 gaat de wekker af en begint het nummer te spelen. In 1994 neemt ook Cher het nummer opnieuw op, ditmaal met het dan populaire cartoonduo, Beavis & Butthead.

Op 14 Augustus 2004 maakt een woordvoerder van The Rolling Stones bekend dat drummer Charlie Watts keelkanker heeft. De tumor is in Juni 2004 ontdekt tijdens een kleine operatie. Sindsdien wordt Charlie Watts bestraald. Volgens de woordvoerder maakt de drummer het goed. Iedere dag gaat hij te voet van zijn huis naar het ziekenhuis in Chelsea voor zijn behandeling. In het najaar van 2004 hoopt Charlie Watts weer met The Rolling Stones aan de slag te gaan. In Parijs gaat de groep werken aan een nieuw album.

Billy Joel komt op 14 Augustus 1976 op de 28ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single James. Het van het album Turnstiles afkomstige nummer bereikt op 28 Augustus 1976 de 20ste plaats als hoogste notering. James is de eerste hit voor Billy Joel in Nederland. Vier jaar eerder komt Nocturne op 9 September 1972 niet verder dan de 20ste plaats in de Tipparade. Met Goodnight Saigon heeft Billy Joel in 1983 zijn eerste en tot nu toe enigste nummer 1 in Nederland. Deze single staat vanaf 29 Januari 1983 drie weken op de eerste plats van de Nederlandse Top 40.

FivebyfiveVanaf 14 Augustus 1964 ligt de EP Five By Five van The Rolling Stones in de platenwinkels. Op Five By Five staan de nummers If You Need Me, Empty Heart, Confessin' The Blues, Around And Around en het instrumentale 2120 South Michigan Avenue, die alle vijf op 11 Juni 1964 in de Chess studio's aan de 2120 South Michigan Avenue in Chicago zijn opgenomen. Op de hoes van Five By Five schrijft producer/manager Andrew Oldham: "Deze nieuwe EP is opgenomen in Chicago tijdens hun recente tournee door de VS. Het is weer een schoolvoorbeeld van opwindende zangpartijen en een uniek instrumentaal geluid. Bij wijze van bedankje aan jullie, hun vrienden en fans, hebben wij op deze plaat nog een vijfde song toegevoegd".

Elton John legt op 14 Augustus 1971, in de Trident Studio's in Londen, de laatste hand aan het album Madman Across The Water. Op Madman Across The Water staan ondermeer Indian Sunset, Rotten Peaches, Tiny Dancer, Levon, Razor Face, Holiday Inn, All The Nasties en Goodbye. Op 2 Februari 1972 verschijnt het album. In Amerika worden er meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht.

Op 14 Augustus 2006 begint Boy George bij de dienst afvalverwerking in New York aan zijn taakstraf. De als George Alan O'Dowd geboren zanger moet vijf dagen lang vuil ophalen en de straten vegen. Boy George is tot deze taakstraf door de rechter veroordeeld nadat in Oktober 2005 in zijn appartement in Manhattan, New York dertien pakketjes met cocaine worden gevonden. De Engelse zanger ontloopt met deze taakstraf een gevangenisstraf voor drugsbezit. "Waarschijnlijk wordt hij in het lelijkste stadsdeel ingezet, in Chinatown". aldus een medewerker van de stadsreiniging zonder veel mededogen. Naast zijn taakstraf moet Boy George ook een boete van $1000  (792 euro) betalen.

Start_me_up_the_rolling_stonesEén week na de Amerikaanse release wordt op 14 Augustus 1981 in Europa de single Start Me Up van The Rolling Stones uitgebracht. Op de B-kant staat No Using You. De 25ste single van The Rolling Stones in Engeland (In Amerika al de 35ste single) is afkomstig van hun album Tattoo You. Deze LP wordt op 28 Augustus 1980 in Europa uitgebracht. Start Me Up is al tijdens de Some Girls sessie's in 1977 opgenomen. Na twee takes wordt Start Me Up met een Reggae beat opgenomen, maar ontevreden met het resultaat laten ze het nummer vervolgens 3 jaar liggen. Keith Richards: "The story here is the miracle that we ever found that track. I was convinced - and I think Mick was - that it was definitely a Reggae song. And we did it in 38 takes - 'Start me up. Yeah, man, cool. You know, you know, Jah Rastafari.' And it didn't make it. And somewhere in the middle of a break, just to break the tension, Charlie and I hit the Rock And Roll version. And right after that we went straight back to Reggae. And we forgot totally about this one little burst in the middle, until about 3 years later when somebody sifted all the way through these Reggae takes. After doing about 70 takes of Start Me Up he found that one in the middle. It was just buried in there. Suddenly I had it. Nobody remembered cutting it. But we leapt on it again. We did a few overdubs on it, and it was like a gift, you know? One of the great luxuries of The Stones is we have an enormous, great big can of stuff. I mean what anybody hears is just the tip of an iceberg, you know. And down there is vaults of stuff. But you have to have the patience and the time to actually sift through it." Computer gigant Microsoft betaald $10 miljoen aan The Rolling Stones om Start Me Up te mogen gebruiken voor de reclame campagne voor het nieuwe besturings systeem Windows 95. Het is één van de eerste keren dat een popnummer in een reclame campagne wordt gebruikt. In 2003 wordt Star Me Up opnieuw gebruikt in een reclame campagne, ditmaal door Ford die het nummer gebruiken om hun auto's opnieuw onder de aandacht van het Amerikaanse pupliek te brengen. Start Me Up haalt de zevende plaats in de Engelse hitparade. In de Nederlandse Top 40 bereikt de single de negende plaats.

Op 14 Augustus 1999 staan de Red Hot Chili Peppers, samen met enkele locale groepen, op het Rode Plein in Moskou. Omdat het de eerste keer is dat de groep in Rusland optreedt, neemt MTV een special op die wordt uitgezonden als MTV Live With The Red Hot Chili Peppers. Precies twee jaar later op 14 Augustus 2001 zeggen de Red Hot Chili Peppers om veiligheidsredenen een optreden over twee weken in Israxc3xabl af. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief gegeven reisadvies naar aanleiding van toegenomen spanningen in het Midden-Oosten.

U2_prijs_portugalZanger Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen Jr. van U2 krijgen op 14 Augustus 2005 in Lissabon uit handen van de Portugese president Jorge Sampaio de Orde Van De Vrijheid uitgereikt. Dit is één van de hoogste onderscheidingen in Portugal. U2 krijgt de prijs voor hun inzet de afgelopen 25 jaar voor humanitaire doeleinden. U2 is in Lissabon voor een concert in het kader van hun Vertigo-tournee.

The Beatles zijn op 14 Augustus 1964 in Abbey Road-studio 2 om de nummers I'm A Loser en Leave My Kitten Alone op te nemen. Het is voorlopig de laatste dag dat The Beatles in de studio zijn. Op 18 Augustus 1964 vertrekt de groep naar Amerika voor een tournee. Pas op 29 September 1964 gaan The Beatles verder met de opnamen voor hun nieuw te verschijnen album Beatles For Sale.

Suspicious_mindsSuspicious Minds van Elvis Presley komt op 14 Augustus 1999 binnen op een 37ste plaats in de Nederlandse Top 40. Een week later staat de single nog op 37, en is dan alweer uit de lijst verdwenen. Suspicious Minds staat op 25 Oktober 1969 het eerst genoteerd in de Nederlandse Top 40, en bereikt dan de zesde plaats. Elvis Presley heeft Suspicious Minds op 23 Januari 1969 opgenomen op de laatste dag van een tien dagen durende opnamesessie in de American Studios in Memphis. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat Elvis Presley in Memphis opnamen maakt. Suspicious Minds is geschreven door Mark James. Hij neemt het nummer in 1968 als eerste op. Elvis Presley wordt op zijn versie van Suspicious Minds begeleid door dezelfde muzikanten als op de versie van Mark James. Mark James is ook de componist van Hooked On A Feeling van B.J. Thomas en Always On My Minds en Moody Blue van Elvis Presley.

Vanaf 14 Augustus 1967 staan The Monkees drie dagen in de RCA Studio in Nashville, Tennessee voor plaatopnamen. Onder productionele leiding van Chet Atkins en Chip Douglas wordt gewerkt aan enkele nummers voor een nieuw album. Het door Carole King en Gerry Goffin geschreven A Man Without A Dream van is één van de nummers die op die dag op de band worden vastgelegd.

Los_del_rioHet Spaanse duo Los Del Rio komt op 14 Augustus 1993 met hun single Macarena op een 29ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het singletje bereikt een 20ste plaats. Los Del Rio bestaat uit Antonio Romero Monge en Rafael Ruiz Perdigones die sinds 1962 als flamenco-duo samen optreden. Zij zijn samen ook verantwwordelijk voor het schrijven van Macarena. Macarena is de naam van een wijk in Sevilla, vernoemd naar de maagd Macarena die in het zuiden van Spanje door katholieken wordt vereerd. In een nachtclub in Miami ziet deejay Johnny Caride in 1995 een paar jongeren "een leuk dansje" doen op Macarena. Hij gaat de single in zijn eigen club draaien. Al snel is de Macarena een populaire dans in het uitgaansleven van Miami. Johnny Caride laat een remix maken door het producersduo The Bayside Boys. Deze versie wordt op single uitgebracht. Met succes, want Macarena (Remix) wordt een wereldhit voor Los Del Rio en staat vanaf 8 Juni 1996 vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

In Krumlin in het Engelse graafschap Yorkshire is op 14 Augustus 1970 de eerste dag van het in totaal drie dagen durende Yorkshire Folk Blues & Jazz Festival. Optredende artiesten zijn ondermeer Atomic Rooster, Pink Floyd, Elton John, Mungo Jerry, Yes, Alan Price, The Kinks, Georgie Fame, The Groundhogs, The Pretty Things en Juicy Lucy.

I_cant_get_no_satisfactionOp 14 Augustus 1965 komt (I Canxe2x80x99t Get No) Satisfaction van The Rolling Stones op de vierde plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Na vier weken op de tweede plaats achter Help! van The Beatles te hebben gestaan, staat de single vanaf 18 September 1965 vijf weken op de eerste plaats. The Rolling Stones hebben (I Can't Get No) Satisfaction op 12 Mei 1965 in de RCA Studio in Hollywood met technicus Dave Hassinger opgenomen. Ook de B-kant The Under Assistant West Coast Promotion Man is op 12 Mei 1965 opgenomen.The Under Assistant West Coast Promotion Man is gemaakt met een knipoog naar George Sherlock, de promotiemedewerker van London Records die in 1964 de eerste Amerikaanse tournee van The Rolling Stones heeft begeleid.

Op 14 Augustus 1965 komt More Hits By Cliff binnen in de Britse albumlijst. Op deze verzamel-LP van Cliff Richard staan de volgende nummers: It'll Be Me, The Next Time, Bachelor Boy, Summer Holiday, Dancing Shoes, Lucky Lips, It's All In The Game, Don't Talk To Him, I'm The Lonely One, Constantly, On The Beach, A Matter Of Moments, The Twelfth Of Never en I Could Easily Fall (In Love With You). More Hits By Cliff staat slechts één week genoteerd op een 20ste plaats.

Jim Dale presenteert op 14 Augustus 1965 een zomerse aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale laat eerder uitgezonden opnamen zien van Cliff Richard & The Shadows, The Kinks, Georgie Fame & The Blue Flames, Julie Rogers, Danny Williams, Eddie Calvert en The Strollers.


Muziek Jarige Op 14 Augustus

1940: Dash Crofts (Darrell Crofts) - Seals & Crofts Zanger
1941: David Crosby - Zanger USA
1942: Gil Bridges - Rare Earth Saxofoon
1942: Lionel Morton - The Four Pennies Zanger
1944: Tim Bogert - Vanilla Fudge Bas
1946: Alexander Curly (Harm Breemer) - Zanger Nederland
1946: Larry Graham - Graham Central Station Bas
1947: George Newsome - Climax Blues Band Drums
1947: Jeanette Salsbach - Los Allegres Zangeres
1947: Maddy Prior - Steeleye Span Zangeres
1947: Sharif Dean (Sharafeddinne Kharroubi) - Zanger Marokko
1948: Bruce Thomas - Bassist Elvis Costello & The Attractions
1951: Bob 'Slim' Dunlap - The Replacements Gitaar
1956: Sharon Bryant - Atlantic Starr Zangeres
1958: John Meijer - BZN Gitaar
1961: Luisa Fernandez - Zangeres Spanje
1961: Sarah Brightman - Zangeres Engeland
1963: Jez Willis - Utah Saints
1965: Mark Collins - The Charlatans Gitaar
1966: Tanya Donelly - Throwing Muses Gitaar/Zang
1966: David Hallyday - Zanger Frankrijk
1970: Kevin Cadogan - Third Eye Blind Gitaar
1974: Ana Matronic (Ana Lynch) Scissor Sisters Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten