Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 jul. 2012

MUziekgeschiedenis van 5 Juli

Peaches_geldofPeaches, de dochter van Bob Geldof, is de verantwoordelijke voor het 'slechte' optreden van Pete Doherty tijdens Live8 op 2 Juli 2005. Peaches heeft vlak voordat Doherty op moest 'suggestieve' dingen in zijn oor gefluisterd. Dat verteld althans Pete Doherty op 5 Juli 2005 tegen het Ierse BreakingNews. Pete Doherty krijgt veel kritiek na zijn optreden, omdat hij tijdens een duet met Elton John zijn tekst is vergeten en niet op zijn voeten kan blijven staan. Aanvankelijk dachten critici dat hij onder invloed van drugs verkeerde, maar dat ontkent de zanger. Naar eigen zeggen is dat onmogelijk, 'want ik heb een implantaat in me'. De zanger van de Babyshambles zegt dat de 16-jarige dochter van organisator Geldof hem 'oneerbare voorstellen' deed, enkele seconden voordat hij op moest. Dit zou de zanger zo in de war hebben gebracht, dat hij zijn tekst vergat.

Op 5 Juli 2002 winnen de nabestaanden van Jimi Hendrix een rechtszaak tegen een muziekuitgeverij in New York. De uitgever heeft zonder toestemming opnamen van de op 18 September 1970 overleden zanger/gitarist op de markt gebracht.

Lola_cashmanIn het Circuit Civil Court in Dublin, Ierland doet rechter Matthew Deery op 5 Juli 2005 uitspraak in de zaak die U2 heeft aangespannen tegen Lola Cashman (foto), een voormalig styliste in dienst van U2. De uitspraak is dat U2 de spullen terugkrijgt die zijn gestolen tijdens de Joshua Tree Tour in 1987. Het gaat onder meer om een zogeheten stetsonhoed die Bono draagt tijdens de optredens. Cashman was destijds verantwoordelijk voor de diefstal. Zij wilde de spullen laten veilen bij Christie's in New York. U2 stapte daarop naar de rechter. Cashman, beweerde vervolgens dat ze de memorabilia van Bono cadeau had gekregen. Volgens haar kreeg ze de spullen na een optreden van een in zijn onderbroek rondrennende zanger. De rechter vond het verhaal ongeloofwaardig en beslist dat alle items binnen een week moeten worden teruggegeven. Cashman heeft twee jaar gewerkt als styliste van U2. In 2003 brengt zij tot groot ongenoegen van de bandleden een boek uit over haar voormalig werkgever. De rechter benadrukt dat het 'opmerkelijk' is dat nergens in het boek staat wanneer en hoe Cashman de spullen cadeau heeft gekregen. Als toevoeging zegt de rechter Matthew Deery: "This case was brought very reluctantly, in the context of a larger dispute which we never invited. The point of principle involved was of much greater significance to us than any item of memorabilia." Noch Cashman noch U2 is bij de uitspraak aanwezig.

Op 5 Juli 2004 klaagt de familie van de in 1962 overleden Zuid-Afrikaanse componist Solomon Linda het Walt Disney Concern aan. De nabestaanden eisen een financiele vergoeding voor het gebruik van The Lion Sleeps Tonight in de film en de musical The Lion King. Solomon Linda heeft dit liedje in 1939 geschreven als Mbube. Dit betekent Leeuw. Hetzelfde jaar heeft hij Mbube met zijn zanggroep The Evening Birds op de plaat vastgelegd. Het liedje slaat aan. Het is één van de bekendste Afrikaanse melodieen. Bij zijn dood in 1962 heeft Solomon Linda slechts 25 dollar op zijn rekening staan.

Tracey Pew, bassist van The Birtday Party (waar ook Nick Cave in begonnen is), overlijdt op 5 Juli 1986 tijdens een epileptische aanval. Tracey Pew is 28 jaar geworden.

Op 5 Juli 1978 besluit EMI om de produktie van het nieuwe Rolling Stones album Some Girls stil te leggen, nadat diverse beroemdheden, waaronder Lucille Ball, bezwaar hebben gemaakt tegen hun afbeeling op de hoes. Behalve problemen met de hoes, zijn er ook problemen met de nummers op het album. Dominee Jesse Jackson bechrijft de titelsong als vulgair en obsceen, Dominee Jackson wil Mick Jagger en platenmaatschappij Atlantic Records hierover aanspreken. "We willen niet als censor optreden, maar we vinden wel dat Mick Jagger een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft", aldus Jesse Jackson.

Thme_from_monkeesThe Monkees staan op 5 Juli 1966 in de RCA Studios in Hollywood om het door Tommy Boyce en Bobby Hart geschreven Theme From The Monkees op te nemen. Daarnaast worden ook de nummers Let's Dance On en This Just Doesn't Seem To Be My Day opgenomen. The Monkees worden muzikaal bijgestaan door Joseph DiTullo (Cello), Wayne Erwin (Gitaar), Gene Estes (Percussie), Bobby Hart (Orgel), Billy Lewis (Drums), Gerry McGee (Gitaar), Louie Shelton (Gitaar) en Larry Taylor (Bas). Theme From The Monkees, Let's Dance On en This Just Doesn't Seem To Be My Day worden op 9 Juli 1966 afgemixed.

Thats_all_right_mamaOp 5 Juli 1954 neemt Elvis Presley, samen met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black, drie nummers op in de Sun Studio in Memphis. Sam Phillips heeft de zanger eigenlijk naar de studio gehaald om een demo van het nummer Without You in te zingen. Omdat Phillips niet tevreden is over het resultaat van de opname, laat hij Elvis zelf een paar nummers kiezen die beter geschikt zijn voor zijn stem. Twee van de opgenomen nummers, een cover van het oude Arthur Crudup nummer That's All Right, Mama en een versie van Bill Monroe's country klassieker Blue Moon Of Kentucky worden op 19 Juli 1954 uitgebracht als Presley's eerste van vijf singles op het Sun Records label. De plaatstelijke radiozender WHBQ krijgt echter al op 7 Juli 1954 een exemplaar van de plaat en wordt door Dewey Phillips meteen gedraaid. De telefoon staat direct roodgloeiend. Op 19 juli 1954 wordt That's All Right Mama, met op de B-kant Blue Moon Of Kentucky, op single uitgebracht, maar komt evenwel niet verder dan een notering in de regionale hitparade.

15_big_ones_van_the_beach_boysVanaf 5 Juli 1976 ligt het album 15 Big Ones van The Beach Boys in de platenwinkel. 15 Big Ones is het eerste nieuwe studio-album van The Beach Boys in drie jaar. De plaat is van 30 Januari t/m half Mei 1976 opgenomen in de Brother Studio in Santa Monica in Californie. Brian Wilson is de producer, en voelt zich na jarenlange depressies weer beter dankzij de behandeling van dokter Eugene Landy. Op 15 Big Ones staan acht nieuwe nummer en zeven covers. De nieuwe nummers zijn It's OK, Had To Phone Ya, Everyone's In Love With You, That Same Song, TM Song, Susie Cincinnati en Back Home. De covers zijn Rock And Roll Music, Chapel Of Love, Talk To Me, A Casual Look, Blueberry Hill, In The Still Of The Night en Just Once In My Life. 15 Big Ones komt op 17 Juli 1976 binnen in de Nederlandse Album Top 40, en bereikt op 31 Juli 1976 de 23ste plaats als hogste notering.

Op 5 Juli 1981 wordt in het Zuiderpark in Den Haag voor de eerste keer het Parkpop Festival gehouden. 15.000 mensen nemen de moeite om een kijkje te komen nemen op dit gratis muziekfeest. Er is slechts één podium waarop DAF, Barrelhouse, Gruppo Sportivo, The Tigers Of Pan Tang, Killing Joke en The Beat optreden. Inmiddels is Parkpop een festival met internationale uitstraling, drie podia en in 2005 een top aantal bezoekers van 350.000.

StoneshydeThe Rolling Stones geven op 5 Juli 1969 een gratis concert in het Londense Hyde Park, om de nieuwe gitarist Mick Taylor voor te stellen. Het concert, dat bijgewoond wordt door 250.000 fans, is een eerbetoon aan de twee dagen eerder overleden ex-gitarist Brian Jones. Onder het publiek bevinden zich veel bekende artiesten, zoals: Paul en Linda McCartney, Donovan, Eric Clapton met zijn vriendin Alice Ormsby-Gore, Ginger Baker met zijn dochter, Mama Cass, Marianne Faithfull en Steve Winwood. Mick Jagger begint het optreden met het voorlezen van het gedicht Adonis van Percy Bysshe Shelley ter nagedachtenis aan Brian Jones, en laat daarna 3.500 vlinders vrij. De vlinders zijn geleverd door Brian Gardiner, een onderzoeker uit Cambridge van de vakgroep Chemische Fysiologie van Ongewervelden, die ze als hobby kweekte. Hij vertelde dat een aantal steriel was, maar niet allemaal. Nog eens 500 waren afkomstig van World Wide Butterflies van Robert Gooden. Volgens hem waren geen van alle gesteriliseerd. De vlinders kosten 300 pond. Voordat de Stones het podium betreden, is het publiek al getuige geweest van optredens van The Third Ear Band, King Crimson, Screw, Alexis Corner's New Church, Family en The Battered Ornaments. THe Stones spelen de volgende nummers: I'm Yours She's Mine, Jumpin' Jack Flash, Mercy Mercy, Stray Cat Blues, No Expectations, I'm Free, Down Home Girl, Love In Vain, Lovin' Cup, Honky Tonk Woman, Midnight Rambler, Satisfaction, Street Fightin' Man en Symphaty For The Devil. Richard Evans, art director van Rolling With The Stones weet zich van het laatste nummer nog het volgende te herinneren: "Voordat hij Symphaty With The Devil inzette, vroeg Mick aan het publiek om mee te doen door met steentjes in blikjes te schudden en met stokken op elkaar te slaan. Tegen het eind van het nummer hadden de Stones een ritme sectie van zo'n 250.000 man."

Op 5 Juli 1995 raken meer dan honderd Grateful Dead fans gewond, in Wentzville in de staat Missouri, wanneer tijdens een hevige regenbui een houten overkapping op de camping instort, waar ze verblijven om concerten van de groep bij te kunnen wonen.

PinkfloydknebworthPink Floyd is op 5 Juli 1975 de afsluitende act tijdens het jaarlijkse Knebworth Festival in Engeland. Voor Pink Floyd is dit het laatste concert van de Wish You Were Here Tour. Na een uitputtende Amerikaanse tournee, is de roadcrew moe en heeft het de grootst mogelijke moeie om het geluid in een korte tijd voor een openlucht concert goed afgesteld te krijgen. Tijdens het eerste nummer van de show, Raving And Drooling, gaat het al mis, één van de PA systems valt compleet uit. Het wordt snel hersteld, maar met een verkeerde stroom voltage, waardoor het keyboard van Rick Wright ontstemd raakt. Op een reserve keyboard moet Rick Wright verder. Gedurende de show blijven er zich moeilikheden voordoen, maar desondanks zet Pink Floyd een fantastisch concert neer en speelt de volgende setlist: Raving And Drooling, You've Got To Be Crazy, Shine On You Crazy Diamond 1-5, Have A Cigar (Roy Harper vocals), Shine On You Crazy Diamond 6-9, Speak To Me, Breathe, On The Run, Time, The Great Gig In The Sky, Money, Us And Them, Any Colour You Like, Brain Damage, Eclipse. Toegift is Echoes. Pink Floyd wordt op het podium bijgestaan door Venetta Fields en Carlena Williams (achtergrondzang) en Dick Parry op saxofoon. Andere artiesten die op deze dag optreden zijn oa Captain Beefheart And His Magic Band, The Steve Miller Band, Linda Lewis en Monthy Pyton.

Richey_james_edwardsOp 5 Juli 2003 staat op de voorpagina van de Britse krant de Daily Star een artikel waarin wordt gemeld dat vissers op de oevers van de Severn in Avonmouth, een wijk in Bristol, enkele botten in de modder hebben gevonden. Volgens de Daily Star zijn dit naar alle waarschijnlijkheid de stoffelijke resten van Richey James Edwards. Uit een onderzoek blijkt uiteindelijk dat het niet om de gitarist van The Manic Street Preachers gaat. Richey Edwards is sinds 1 Februari 1995 van de aardbodem verdwenen. Hij heeft in overspannen toestand het Embassy Hotel in Londen die dag verlaten, waar de groep aan de vooravond van hun Amerikaanse tournee enkele interviews geeft. Vijftien dagen later wordt alleen zijn auto in de buurt van de Severn-brug in Avonmouth gevonden. De Severn brug is berucht om zijn vele zelfmoorden. In Januari 2002 laten de ouders van Richey Edwards weten dat zij niet accepteren dat hun zoon wordt 'dood verklaard'. Volgens de Britse wetgeving is dit het geval wanneer iemand zeven jaar niet meer levend is gesignaleerd. Zijn ouders blijven hopen dat hun zoon nog leeft.

Pete Townshend van The Who en manager Kit Lambert leggen op 5 Juli 1967, samen met technicus Dave Siddle, de laatste hand aan een aantal nieuwe Who nummers. In De Lane Lea Studios in Londen worden I Can't Reach You, Relax, Glittering Girl, en Rael afgemixt. Na afloop van wordt Pete Townshend geinterviewd door schrijver Hans Verhagen, van het controversionele Nederlandse TV programma Hoepla. De uitzending van Hoepla, met het interview, is op vrijdag 28 Juli 1967 van 19.25 tot 19.55 op Nederland 1.

Chas_chandlerOp advies van de vriendin van Keith Richards, gaat Chas Chandler (rechts op foto), bassist van The Animals, op 5 Juli 1966 naar The Cafe Wha in New York voor een optreden van Jimi Hendrix. Hendrix treedt daar op onder het pseudoniem van Jimmy James & The Flames. Na het optreden overtuigd hij Jimi Hendrix om naar Engeland te komen. In Engeland koppelt Chas Chandler de gitarist aan ex- Georgie Fame drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding, en wordt zowel manager als producer van de groep. Na drie dagen repeteren treedt The Jimi Hendrix Experience, zoals het trio zich noemt, op in het Parijse Olympia in het voorprogramma van het Franse tieneridool Johnny Halliday.

De politie van Fordyce in Arkansas stopt op 5 Juli 1975 een huurauto wegens afwijkend rijgedrag. De inzittenden zijn Keith Richards en Ron Wood van The Rolling Stones en twee van hun vrienden. De politie vindt een mes in de wagen en arresteert het viertal wegens het in bezit hebben van een steekwapen. Ze worden 48 uur vastgehouden en vertrekken dan met een prive vliegtuig nadat ze op borgtocht zijn vrijgelaten.

The Eurythmics maken op 5 Juli 1999, tijdens een persconferentie op het Greenpeace schip Rainbow Warrior, die in Londen aan een kade van de Theems ligt, bekend dat zij voor het eerst sinds tien jaar weer op wereldtournee gaan. Annie Lennox en Dave Stewart geven alle winst die daar mee verdient wordt aan diverse goede doelen.

Baby_please_dont_goThem staat op 5 Juli 1964 in de studio om de nummers Baby Please Don't Go en Gloria op te nemen. Beide nummers worden op 6 November 1964 door de Noord-Ierse groep uitgebracht. Baby Please Don't Go haalt begin 1965 de tiende plaats in de Engelse hitparade. In Nederland wordt Them, mede dankzij het blad Hitweek, in 1967 ontdekt. Op 1 Juli 1967 komt Gloria de Top 40 binnen, en weet de tiende plaats te halen. Them bestaat al sinds September 1966 niet meer, vertelt zanger Van Morrison aan Hitweek als hij in Maart 1967 voor enkele optredens naar Nederland komt. Van Morrison wordt tijdens zijn optredens dan ook begeleidt door The Blizzards, van Cuby & The Blizzards.

De eerste James Bond film met in de hoofdrol Roger Moore, Live And Let Die, gaat op 5 Juli 1973 in Londen in premiere. James Bond fans in Nederland moeten nog even geduld hebben tot 13 December 1973 wanneer Live And Let Die hier in de bioscopen gaat draaien. Op 18 Juni 1973 is de titelsong Live And Let Die van Paul McCartney & Wings uitgebracht. Live And Let Die komt op 25 Augustus 1973 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt een 27ste plaats.

Enkele oud-leden van The Quarrymen komen op 5 en 6 Juli 1997 in Liverpool bij elkaar om te herdenken dat het veertig jaar geleden is dat John Lennon voor het eerst kennismaakt met Paul McCartney. The Quarrymen spelen op die 6de Juli 1957 op een braderie tegenover de St. Peters-kerk in Woolton, een wijk in Liverpool. De groep bestaat dan uit John Lennon, Eric Griffiths, Bill Smith, Ivan Vaughan, Rod Davis, Peter Shotton en Colin Hanton.

Ernie_k_doeErnie K. Doe overlijdt op 5 Juli 2001 in een ziekenhuis in New Orleans aan de gevolgen van een leverziekte. Hij kampt al enige jaren met een drankprobleem. Ernie K-Doe wordt op 22 Februari 1936 als Ernest Kador, Jr. geboren in New Orleans, Louisiana, en wordt opgevoed door zijn tante in New Orleans. In zijn jeugd komt hij vooral in aanraking met gospelmuziek. Op zijn vijftiende maakt Ernie K. Doe deel uit van de Golden Chain Jubilee Singers. In 1953 neemt hij in Chicago zijn eerste single op, maar deze plaat wordt echter niet uitgebracht. Na korte engagementen met de Moonglows en de Flamingo's gaat Ernie K-Doe terug naar New Orleans. In deze stad treedt hij toe tot de Blue Diamonds. Na een plaat met de Blue Diamonds waagt hij zich op het solopad. In 1956 neent hij zijn eerste solosingle Do Baby Do op. De doorbraak voor Ernie K-Doe komt in 1959 met Hello My Lover. Alain Toussaint produceert daarna het nummer Mother In Law. Deze single is de grote klapper voor Ernie K-Doe. De plaat haalt in 1961 de eerste plaats in de Billboard Hot 100. De lage stem in Mother In Law is van Benny Spellman. Andere hits van Ernie K-Doe zijn ondermeer Te-Ta-Te-Ta-Ta (1961), I Cried My Last Tear (1961) en Later Tomorrow (1967). Na deze hits blijft nationaal succes uit. Ernie K-Doe blijft actief als zanger in clubs in zijn geboorteplaats New Orleans, ondermeer in zijn eigen club in de Franse wijk van New Orleans waar hij iedere zondag zelf optreedt. Ernie K. Doe is 65 jaar geworden.

Help_yourselfVanaf 5 Juli 1968 ligt de single Help Yourself van Tom Jones in de platenwinkel. Help Yourself is een vertaling van J. Fishman van het origineel van Carlo Donida en Mogol dat als Gli Occhi Miei geschreven is. Gli Occhi Miei is voor het eerst uitgevoerd door Wilma Goich en de zanger Dino, die het nummer beide brengen op het San Remo Festival in 1968. Tom Jones neemt zijn versie op 30 Mei 1968 op in een studio in Londen. Het arrangement is geschreven door Ken Woodman, en de single wordt geproduceerd door Peter Sullivan. Help Yourself, met op de B-kant het nummer Day By Day, bereikt de zevende plaats in de Nederlandse Top 40.

Ray_charles_at_newportRay Charles staat op 5 Juli 1958 op het Newport Jazz Festival. Zijn platenmaatschappij, Atlantic Records, is daar aanwezig om het concert op te nemen. De opnamen worden geproduceerd door Nesihu Ertegun, broer van Atlantic oprichter Ahmet Ertegun. De nummers (Night Time Is) The Right Time, In A Little Spanish Town, I've Got A Woman, Blues Waltz, The Spirit Feel (op de originele versie genoemd als Hot Rod), Talkin'Bout You, Sherry en A Fool For You worden onder de naam Ray Charles At Newport in Oktober 1958 uitgebracht.

Are_you_lonesome_tonight_laughing_vOp 5 Juli 1969 vliegt Elvis Presley naar Las Vegas om te repeteren voor zijn comeback-show. Van 31 Juli t/m 28 Augustus 1969 treedt Elvis Presley op in het International Hotel in Las Vegas. Op 21 Augustus 1969 is er een avond voor genodigden. De show wordt opgenomen, en een live-registratie verschijnt in Februari 1970 op het album On Stage. Bij dit optreden schiet Elvis Presley in de lach tijdens zijn vertolking van Are You Lonesome Tonight. Deze versie wordt in Januari 1981 op single uitgebracht, en komt in Februari 1981 tot een vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Vanaf 5 Juli 1965 ligt het album Summer Days (And Summer Nights!!) van The Beach Boys in de platenwinkel. Summer Days (And Summer Nights!!) komt op 24 Juli 1965 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de tweede plaats. Op Summer Days (And Summer Nights!!) staan de volgende nummers: The Girl From New York City, Amusement Parks USA, Then I Kissed Her, Salt Lake City, Girl Don't Tell Me, Help Me Rhonda, California Girls, Let Him Run Wild, You're So Good To Me, Summer Means New Love, I'm Bugged At My Ol' Man en And Your Dream Comes True.

Ray_davies_parliamentOp 5 Juli 2005 overlijdt Ray Davies in het Robert Wood Johnson University Hospital in New Brunswick aan de gevolgen van hartproblemen. Ray Davies wordt geboren op 29 Maart 1940 in Sumter, South Carolina en is één van de oorspronkelijke leden van de Amerikaanse funkgroep Parliament/Funkadelic. Ray Davis maakt al sinds 1956 deel uit van The Parliaments, een doowop-groep die George Clinton als zestienjarige jongen heeft opgericht. The Parliaments hebben in 1967 een hit in de Verenigde Staten met (I Wanna) Testify. Begin jaren zeventig wordt de naam veranderd in Parliament/Funkadelic. Ray Davis is te horen op nummers als Tear The Roof Off The Sucker (Give Up The Funk) en One Nation Under A Groove. Ray Davies is 65 jaar geworden.

Frank Sinatra en actrice Ava Gardner gaan op 5 Juli 1957 uit elkaar. De twee zijn op 7 November 1951 in Germantown in Pennsylvania met elkaar getrouwd. Voor Sinatra was dit zijn tweede huwelijk. Eerder is hij van 1939 tot 1951 getrouwd geweest met Nancy Barbato. Uit dit huwelijk worden zijn dochters Nancy en Christina en zijn zoon Frank jr. geboren.

Shirley_goodmanOp 5 Juli 2005 overlijdt Shirley Goodman (rechts) in het Cedars Sinai-ziekenhuis in Los Angeles aan de gevolgen van een beroerte. Shirley Goodman wordt op 19 Juni 1936 in New Orleans, Louisiana geboren en  begint haar muzikale carriere met Leonard Lee als het duo Shirley & Lee (foto) In Augustus 1956 hebben zij hun eerste hit met Let The Good Times Roll. Shirley & Lee blijven tot 1963 bij elkaar. Twaalf jaar later heeft Shirley Goodman met Jesus Alvarez een nummer 1-hit in Nederland met Shame Shame Shame. Zij noemen zich Shirley & Company. Shirley Goodman is 69 jaar geworden.

Shaznay_lewisVanaf 5 Juli 2004 ligt de single Never Felt Like This Before van Shaznay Lewis in de platenwinkel. Shaznay Lewis is, totdat de groep in 2001 wordt ontbonden, één van de vier All Saints, en is na Mel Blatt en de zusjes Nicole en Natalie Appleton, de laatste All Saint met nieuw eigen repertoire. Op 19 Juli 2004, twee weken nadat haar eerste solo-single is uitgebracht, wordt haar debuut album Open uitgebracht. Lewis heeft elk nummer op dit album mede gecomponeerd. Op Mr. Dawg' werkt zij samen met Basement Jaxx. In Dance is de Amerikaanse rapper Biz Markie te horen. Er zijn ook bijdragen van K Gee, bekend van zijn werk voor All Saints, en Trevor Jackson. De andere tracks op Open zijn Heart Made Me A Fool, You, Don't Know What To Say, Mr. Weatherman, Butterflies, Nasty Boy, Radio en Now You're Gone.

The Rolling Stones moeten hun concerten op 6 en 7 Juli 1990 in Wembley, Londen, op 9 Juli 1990 in Hampden Park, Glasgow en op 16 Juli 1990 in Arms Park, Cardiff afzeggen. Keith Richards heeft op 5 Juli 1990 in zijn hand gesneden en kan onmogelijk spelen omdat zijn hand in het verband zit. The Rolling Stones zijn sinds 18 Mei 1990 bezig aan een Europese tournee die tot 25 augustus 1990 duurt.

Long_hot_summer_galaxy_linDe single Long Hot Summer van Galaxy Lin komt op 5 Juli 1975 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat het nummer Fool. Beide nummers zijn afkomstig van het debuutalbum van Galaxy Lin, welke is geproduceerd door John Solleveld. Long Hot Summer bereikt de zestiende plaats. Galaxy Lin is in 1974 opgericht door Robbie van Leeuwen, de componist/gitarist van The Motions en Shocking Blue. Zijn voormalige Motions-collega Rudy Bennett is de zanger van Galaxy Lin. Het meest opvallende aan Galaxy Lin is dat niet de gitaar maar de elektische mandoline centraal staat. De groep bestaat verder uit Dick Remelink  (fluit en saxofoon), Hugo van Haastert  (mandoline), Peter Rijnvis (drums) en Peter Wassenaar  (basgitaar). In 1976 gaat Galaxy Lin uit elkaar.

Die_tahiti_tamouresDe single Wini Wini van Die Tahiti Tamoures komt op 5 Juli 1963 opnieuw de Nederlandse hitparade binnen. Wini Wini heeft eerder al vanaf 7 juni 1963 drie weken in de lijst gestaan, en bereikt dan de negende plaats. Nadat de single voor de tweede keer is binnengekomen is hij goed voor een nummer 4-notering. Die Tahiti Tamoures is een West-Duitse studiogroep. De zangeres is Doris Wegener. Ditzelfde jaar heeft zij onder de artiestennaam Manuela haar eerste solo-hit met Schuld War Nur Der Bossa Nova, de Duitse versie van Blame It On The Bossa Nova van Eydie Gorme. Manuela is 57 jaar als zij op 13 februari 2001 in een ziekenhuis in Berlijn aan kanker overlijdt.


Muziek Jarige Op 5 Juli

1920: Smiley Lewis - R&B Zanger Engeland († 7 Okt. 1966)
1944: Robbie Robertson (Jaime Robert Klegeman) - The Band Zanger/Gitarist
1945: Dick Scoppettone - Harper's Bizarre Zanger
1946: Victor Unitt - Pretty Things Gitaar
1948: Cassie Gaines - Lynyrd Skynyrd Bck. Zangeres († 20 Okt 1977)
1950: Michael Monarch - Steppenwolf Gitaar
1950: Huey Lewis (Hugh Anthony Cregg III) - Huey Lewis & The News Zanger
1951: Gert Jan Hessing - Catapult Drummer
1959: Marc Cohn - Zanger USA
1969: Aled Richards - Catatonia Drums
1973: Roisin Murphy - Moloko Zangeres
1973: Bengt Fredrik Lagerburg - The Cardigans Drums
1975: Maarten Van Praag - City To City Zanger
1979: Shane Filan - Westlife Zanger
1980: Jason Wade - Lifehouse Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten