Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 4 Juli

AtlantaOp 4 Juli 1969 treedt de dan nog onbekende groep Grand Funk Railroad geheel gratis op tijdens het Atlanta Pop Festival op de Hampton Georgia Race Track in Hampton, Georgia. Het optreden is een stunt van manager Terry Knight die op deze manier zijn groep wat meer onder de aandacht wil krijgen. Tijdens het Festival zijn er optredens van Led Zeppelin, Pacific Gas & Electric en Johnny Winter, Delaney & Bonnie, Creedence Clearwater Revival, Canned Heat en Joe Cocker. Mark Farner (zang/gitaar), Mel Schacher (bas) en Don Brewer (drums/zang) rijden op de dag van het concert vanaf hun woonplaats Flint in Michigan ruim 550 kilometer in een gehuurd busje, om op tijd te zijn om het festival te openen. Aan het eind van hun optreden, in de snikhete zon, krijgt de groep een staande ovatie. Zanger/gitarist Mark Farner weet zich van deze dag het volgende nog te herinneren: "The first Atlanta Pop Festival is the most memorable experience in Grand Funk for me. It always will be. It was the highlight of my career, the first time around 200.000 people got a look at the group and showed appreciation like that. They got up in the heat of the day and told us they dug us". Drummer Don Brewer over 4 Juli 1969: "We just went on and blew them away! We were shocked too. Before that, nobody paide attention to the band or thought we'd ever be heard from again. And because we blew the audience away, we were invited to play Saturday and Sunday, too." De tweede dag zijn ze naar een beter tijdstip verplaatst, en opnieuw spelen ze het publiek plat. De derde dag is Grand Funk Railroad de afsluitende hoofdact. Manager Terry Knight zegt hierover het volgende : "There never has been a supergroup from The States, and there is bound to be one sometime, so it would be nice if it were this group". Een vertegenwoordiger van Capitol Records die getuige is van één van de monumentale shows op het Atlanta Festival, bied de groep direkt een platencontract aan. Grand Funk is op basis van een demo tape eerder geweigerd door ondermeer A&M, Columbia Records, United Artists, MGM en RCA. Capitol Records heeft de groep zelfs twee keer afgewezen (!) Een jaar later, in 1970, is Grand Funk Railroad de beste verkopende groep in Amerika.

De 21-jarige Martin Muscheet uit Connicticut komt op 4 Juli 2000 om het leven bij een val van ruim 40 meter tijdens een Metallica concert in het Psinet Stadium in Baltimore. Metallica is in het kader van hun Summer Sanitarium 2000 Tour samen met Kid Rock en Korn op tournee in Amerika. Politie vertegenwoordiger Robert Novak verteld over het ongeluk: " It appears he (Muscheet) had his legs over the railing and either fell or lost his balance". Een getuige verteld: "Next thing I knew, he flipped and fell head first". Het concert van Metallica, gaat ondanks het ongeluk, gewoon door.

George fullerton George Fullerton overlijdt op 4 Juli 2009 in het St. Jude Medical Center in Garden Grove, Los Angelos aan hartfalen. George Fullerton wordt op 7 Maart 1923 geboren in Hindsville, Arkansas en is wereldwijd bekend bij zeer veel gitaristen. Fullerton is namenlijk de eerste medewerker die Leo Fender, Amerikaans ontwerper en producent van elektrische gitaren, in dienst neemt. Terwijl Fender zich hoofdzakelijk met ontwerp en innovatie bezig houd, is George Fullerton verantwoordelijk voor de praktische invulling van Fenders ideeen. Fullerton bedenkt onder andere de machine die wordt gebruikt voor het automatisch fretten van gitaren, en later ook basgitaren. Samen met Fender wordt hij gezien als de bedenker en ontwerper van de elektrische basgitaar. Fullerton wordt door velen gezien als de vader van de Fender Esquire gitaar, het oorspronkelijke eerste productiemodel van Fender. Dit instrument wordt echter al zeer snel vervangen c.q. opgevolgd door de Fender Broadcaster (in essentie een Esquire, maar met 2 in plaats van 1 element). Om juridische problemen te voorkomen (de firma Gretsch verkoopt drumstellen onder de naam Broadkaster) wordt de naam van de gitaar vervangen door Telecaster, de naam waaronder het instrument heden ten dage in vele varianten nog steeds wordt verkocht. Nadat Fender zijn bedrijf in 1965 wegens gezondheidsproblemen verkoopt aan CBS blijft Fullerton nog 4 a 5 jaar als adviseur bij Fender Musical Instuments. In 1979 richt hij samen met Fender en Dale Hyatt G&L Musical Instruments op. Daarbij stond G&L voor George en Leo.  Fender Guitars eert George Fullerton in 2007 met een eigen model. George Fullerton is 86 jaar geworden.

Bij een overval in Los Angeles op 4 Juli 1961 wordt Rupert Branker doodgeslagen. Rupert Branker, voormalig pianist van The Chords (bekend van de hit Sh-Boom), wordt in 1954 de vaste pianist van The Platters.

Op 4 Juli 2006 wordt door de Emir van Dubai gratie verleend aan Dallas Austin. De Amerikaanse producer is op 19 Mei 2006 op de luchthaven van Dubai gearresteerd voor het smokkelen van drugs. Dallas Austin is in Dubai om enkele concerten te bezoeken. Tijdens de rechtszaak op 2 Juli 2006 geeft hij toe dat hij heeft geprobeerd om 1,26 gram cocaine het land binnen te smokkelen. Nadat de emir van Dubai gratie heeft verleend, wordt Dallas Austin onmiddellijk het land uitgezet.

Barry_whiteBarry White treedt op 4 Juli 1974 in het huwelijk met Glodean James, één van de zangeressen van Love Unlimited. Dit damestrio, bestaande uit Glodean James, haar zus Linda James en Diane Taylor wordt in 1969 ontdekt door Barry White. In Mei 2003 krijgt Barry White een beroerte, waardoor hij gedwongen wordt om het rustiger aan te gaan doen. Door problemen met zijn nieren overlijdt Barry White op 4 Juli 2003 in het Cedars-Sinai Medical Center in West Hollywood, Los Angeles. Barry White wordt op 12 September in Galveston, Texas geboren als Barry Eugene Carter. Barry White groeit op in Los Angeles, en is op 10-jarige leeftijd al lid van een bende. Op zijn zestiende wordt hij tot vier maanden cel veroordeeld voor het stelen van autobanden voor een Cadillac ter waarde van dertigduizend dollar. In 1969 richt Barry White Love Unlimited op. Dit trio bestaat uit Diane Taylor en Glodean en Linda James. Walkinxe2x80x99 In The Rain With The One I Love is in 1972 de eerste hitnotering van Love Unlimited. Een jaar later heeft Barry White ook als zanger veel succes met Ixe2x80x99m Gonna Love You Just A Little Bit More Baby, Ixe2x80x99ve Got So Much To Give en Never Never Gonna Give Ya Up. Met zijn Love Unlimited Orchestra bereikt Barry White met Love's Theme op 24 maart 1974 de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Op 29 september 1974 bereikt ook zijn single Canxe2x80x99t Get Enough Of Your Love Babe de toppositie van de Billboard Hot 100. Dit is zijn enige nummer 1-notering als solozanger. Barry White is 58 jaar geworden.

Tracy Chapman staat op 4 Juli 1988 op het Montreux Jazz Festival in Montreux, Zwitserland. De live-registratie van Mountain O' Things verschijnt later in 1988 als bonus-track op haar CD-single Crossroads.

Adios_amigos_the_ramonesOp 4 Juli 1995 wordt Adios Amigos, het laatste studio-album van The Ramones, uitgebracht. Adios Amigos komt op 22 Juli 1995 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een erg bescheiden 148ste plaats. Op Adios Amigos staan de volgende nummers: Don't Want To Grow Up, I'm Makin' Monsters For My Friends, It's Not For Me To Know, The Crusher, Life's A Gas, Take The Pain Away, I Love You, Cretin Family, Have A Nice Day, Scattergun, Got Alot To Say, She Talks To Rainbows en Born To Die. The Ramones treden op 16 Maart 1996 voor de allerlaatste keer op. Dit afscheidsconcert geeft de groep in Buenos Aires in Argentinie. De New-Yorkse punk-band vindt het na 22 jaar wel genoeg geweest.

Bonnie Tyler treedt op 4 Juli 1973 in het huwelijk met Robert Sullivan, eigenaar van een nachtclub in Swansea waar Bonnie Tyler de vaste zangeres is. Bonnie Tyler treedt daar op onder de artiesten naam Sherene Davis. Robert Sullivan vertegenwoordigd Engeland in 1972 bij de Olympische Spelen bij het onderdeel Judo, en begint na zijn sportcarriere een nachtclub. Bonnie Tyler (geboren als Gaynor Hopkins) en Robert Sullivan zijn nog steeds getrouwd, één van de langste showbizz huwelijken in Engeland.

Donald_mcphersonOp 4 Juli 1971 overlijdt Donald McPherson (links op de foto), zanger van de Amerikaanse soulgroep Main Ingredient, aan de gevolgen van leukemie. Donald McPherson wordt geboren op 9 Juli 1941 in Indianapolis, Indiana. In 1964 wordt in Harlem, New York door McPherson, samen met Luther Simmons Jr. en Tony Silvester de groep The Poets opgericht. Na enige tijd wordt de naam veranderd in The Insiders en krijgen ze een platencontract bij RCA Records. In 1966 wordt de naam van de groep opnieuwe veranderd, nu in The Main Ingredient. Na het overlijden van Donald McPherson heeft The Main Ingredient, met Cuba Gooding Sr. (vader van acteur Cuba Gooding Jr.) als opvolger van Donald McPherson, in 1972 een grote hit in Amerika met Everybody Plays The Fool, die op 14 Oktober 1972 de derde plaats in de Billboard Hot 100 bereikt. Andere grote hits van The Main Ingredient zijn ondermeer Just Don't Want to Be Lonely (top 10 in 1974) en Rolling Down A Mountainside (top 10 R&B lijst in 1976)

Isabelle Brinkman neemt op 4 Juli 2003 afscheid van 3 FM. Brinkman zou het niet langer eens zijn met het beleid van dit radiostation. De ex-TMF-veejay maakt op 2 November 1998 haar 3 FM-debuut bij de NPS van acht tot tien uur 's avonds. Sinds april 2006 is zij iedere vrijdagavond van zeven tot acht uur 's avonds te horen op KXradio, het internet-station van Rob Stenders.

BillpinkneyBill Pinkney overlijdt op 4 Juli 2007 in het Hilton Oceanfront Resort in Daytona Beach aan de gevolgen van een hartaanval. Pinkney zou die avond met zijn band, The Drifters, hebben optreden tijdens de feestelijkheden ter ere van "The 4th Of July", de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag. Bill Pinkney wordt op 15 Augustus 1925 geboren in Dalzell, South Carolina.Tijdens de Tweede Wereldoorlog vecht hij in het Amerikaanse leger en is aan het eind van de jaren veertig en begin van de jaren vijftig pitcher in het honkbalteam de New York Blue Sox, dat uitkomt in de Negro Baseball League. Samen met de broers Andrew en Gerhart Thrasher, Willie Ferbie en Clyde McPhatter (ex-Billy Ward & The Dominoes) richt hij de soul en rhythm & bluesformatie The Drifters op. Als bas-bariton is Pinkney te horen op Honey Love (1954), White Christmas (1954), I Should Have Done Right (1954) Adorable (1955), Ruby Baby (1955) en Steamboat (1955). Hoewel Pinkney The Drifters al in 1958 vanwege een ruzie over geld verlaat bedingt hij voor de rechter dat zijn nieuwe band ook de naam The Drifters toch de naam mag dragen, omdat hij deel uitmaakte van de originele bezetting. Na het vertrek van Bill Pinkney scoren The Drifters wereldhits met There Goes My Baby, Save The Last Dance For Me, Up On The Roof, On Broadway en Under The Boardwalk. Het optreden van The Drifters gaat op 4 Juli 2007 door. Het overlijden van Pinkney wordt na afloop van het optreden aan het publiek gemeld. Bill Pinkney is 80 jaar geworden.

Op 4 Juli 2002 wordt DJ Tiesto (Tijs Verwest) uitgeroepen tot de beste deejay van Europa. Hij laat Fatboy Slim (Norman Cook) achter zich. DJ Tiesto verneemt zijn verkiezing op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza waar hij aan het werk is. In November 2002 wordt hij uitgeroepen tot de beste deejay van de wereld.

Odds_and_sods_the_whoJohn Entwistle is op 4 Juli 1974, in de Nova Sound Studio in Londen, klaar met het mixen van Odds And Sods, het nieuwe album van The Who. Odds And Sods wordt op 28 September 1974 in Engeland uitgebracht en haalt daar de 10e plaats in de Album lijst. In Amerika komt Odds And Sods op 12 Oktober 1974 uit, en haalt uiteindelijk de 15 positie in de Billboard Album 100. De titel van het album is ontleend aan wat zanger Roger Daltrey zegt, wanneer John Entwistle na maanden zoeken in de archieven van Track Records met de nummers voor de dag kom: "Just a bunch of Odds And Sods".

Op 4 Juli 2006 worden door The Royal Scottish Academy Of Music And Drama eredoctoraten uitgereikt aan de komiek Billy Connolly, de actrice Tilda Swinton en de zangeres Annie Lennox. In haar dankwoord zegt Annie Lennox zich een beetje een oplichter te voelen. "I'm very happy to be here, even though I feel like a complete fraud. What I have done with my life has all been about self-invention and I didn't have degrees or qualifications or anyone to guide me and I still work very much in that way", aldus de zangeres van The Eurythmics.

Don_powellSlade drummer Don Powell raakt op 4 Juli 1973 zwaargewond bij een verkeersongeluk, die zijn 19-jarige vriendin Angela Morris het leven kost. Om zijn leven te redden moeten de chirurgen in het ziekenhuis, een gaatje in zijn schedel boren om de interne druk te verlichten. Don ligt uiteindelijk zes weken in het ziekenhuis. Wanneer de nieuwe Slade single My Friend Stan wordt opgenomen, in Oktober 1973, loopt Don nog steeds met een stok, en moet hij achter zijn drumstel worden geholpen. In 1984 trouwt hij met Joan Komlosi, een verslaggeefster van de BBC. In 2004 verhuist hij naar Denemarken waar hij met een Deense vriendin gaat samenwonen. Aan het ongeluk houdt Don Powell een chronisch verlies van smaak en reuk over, en heeft hij tot op de dag van vandaag last van zijn geheugen.

Op 4 juli 1987 treedt zanger/acteur Kris Kristofferson, samen met John Fogerty, Neil Diamond en Stevie Wonder op tijdens het Welcome Home concert voor de Amerikaanse Vietnam veteranen. Ter herinnering aan zijn deelname ontvangt hij van de veteranen een gedenkplaat. Twee dagen later moet Kristofferson publiekelijk zijn excuses aanbieden aan de veteranen, nadat de gedenkplaat in zijn vuilnisbak is gevonden. 

Ep_love_bluesHet popprogramma Thank Your Lucky Stars kan op 4 Juli 1964 niet worden uitgezonden door een staking onder het personeel van de commerciele Britse omroep ITA. Thank Your Lucky Stars staat wel in de radio- en televisiegidsen vermeld. Gastpresentator in deze aflevering is zanger Joe Brown, die ook met zijn groep The Bruvvers optreedt. Verder wordt aan deze aflevering meegewerkt door Millie, Elaine & Derek, The Hearts, Tony Washington, Linda Laine & The Sinners en John Lee Hooker. Een foto van John Lee Hooker, genomen tijdens deze opnamen van Thank Your Lucky Stars, wordt later afgebeeld op de hoes van zijn EP Love Blues, die wordt uitgebracht door Pye International.

Op 4 Juli 1963 wordt er in het Paramount Theatre in New York een grote soulshow gegeven. Hoofdact is Sam Cooke. Zijn optreden wordt voorafgegaan door Lloyd Price, Wilson Pickett, Jackie Wilson en Otis Redding. Alla artiesten worden begeleid door The All Star Rhythm Revue.


JukeboxjuryDoor de BBC wordt op 4 Juli 1964 een unieke aflevering van Juke Box Jury uitgezonden. Voor het eerst bestaat het panel niet uit vier, maar uit vijf personen. The Rolling Stones vormen het deskundigen panel dat zijn mening geeft over acht nieuwe singles. Dit zijn o.a. Someday We're Gonna Love Again van The Searchers, The Ferris Wheel van The Everly Brothers, Just For You van Freddie & The Dreamers en There's Gold In The Mountain van Elvis Presley. De meeste singles vinden The Rolling Stones een flop. De opnamen zijn op 27 Juni 1964 in de BBC-studioxe2x80x99s in Shepherd's Bush in Londen gemaakt. Over het optreden komen veel klachten. Zo zouden de Stones tijdens hun commentaar veel klinkers inslikken, zodat zelfs de Oxford English Dictionary geen uitkomst meer kan geven. Veel oudere kijkers zien het optreden als een oorlogsverklaring, en eisen het ontslag van de Minister van Onderwijs. Producer Barry Langford is echter tevreden over het optreden, en ook het publiek in de studio vind het uitstekend. Bassist Bill Wyman van The Rolling Stones: "De mensen weten wat ze van ons kunnen verwachten. Ze willen geen ingewikkeld panel en dat krijgen ze ook niet".

Led Zeppelin is op 4 Juli 1979 in de Bray Studio's hard aan het repeteren voor het komende Knebworth Festival op 4 Augustus 1979. Vooral nummers van het nieuw te verschijnen album In Through The Outdoor, hebben nog wat oefening nodig. Nadat bekend is geworden dat Led Zeppelin het festival afsluit, zijn er binnen twee dagen nadat de voorverkoop begonnen is, meer dan 264.000 kaartjes verkocht. Vanwege de enorme belangstelling besluit organisator Freddie Bannister om op 11 Augustus 1979 een extra dag te organiseren.

Allan_klein Allen Klein overlijdt op 4 Juli 2009 in New York City aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Alan Klein wordt op 18 December 1931 geboren in Newark, New Jersey als zoon van Joodse immigranten uit Boedapest, Hongarije. Allen Klein studeert in 1956 af aan het Upsala College in East Orange, New Jersey en vestigt zich na zijn studie als boekhouder in voornamelijk de wereld van de showbizz en de platenindustrie. In 1963 wordt hij zakelijk manager van Sam Cooke en zet voor hem het label Tracey Records op. Dit gaat na de dood van de zanger (11 December 1964) over op zijn vrouw Barbara, die het op haar beurt weer doorverkoopt aan Allen Klein. Klein is dan inmiddels een gewiekste zakenman, die in 1965 de aandelen van de Brit Andrew Loog Oldham in handen krijgt. Zo krijgt hij een voet tussen de deur bij The Rolling Stones. Wanneer Andrew Loog Oldham zijn gevecht met drugs verliest en door The Rolling Stones wordt verdacht van geld verduisteren, neemt Klein het van hem over als producer bij de band. Vlak na het ontslaan van gitarist Brian Jones door Mick Jagger en Keith Richards wordt ook Klein ontslagen bij The Rolling Stones omdat Mick Jagger en Keith Richards onder de naam The Glimmer Twins zelf gaan produceren. Klein wordt later manager van The Beatles, nadat Brian Epstein op 27 Augustus 1967 is overleden en The Beatles zonder manager zitten. Paul McCartney wil eigenlijk liever zijn schoonvader Lee Eastman als manager, maar het is John Lennin die Ringo Starr en Heorge Harrison ervan overtuigt om voor Klein te kiezen. Het verhaal wil dat de keiharde Klein uiteindelijk The Beatles uit elkaar heeft gedreven. De belangen van de manager in de muziekindustrie worden met het sluiten van weer een deal steeds groter. Klein wordt eigenaar van de catalogus van Phil Spector, waarin Philles Records en Phil Spector International zijn ondergebracht. In uitgeverij ABKCO Music & Records brengt Allen Klein, die ondertussen ook participeerd in de filmbranche, ondermeer het vroegere werk van The Rolling Stones onder. Steel And Glass op John Lennon's album Walls And Bridges' (1974) geeft aan hoe de verhoudingen tussen de manager en zijn artiestenstal op het laatst zijn. In 1979 wordt Klein veroordeeld voor belastingfraude. Hij zit twee maanden in de gevangenis. Zowel Paul McCartney als Mick Jagger voelen zich door Klein benadeeld. Alan Klein is 77 jaar geworden.

Op 4 Juli 2005 bepaalt een federale rechter in de Verenigde Staten dat James Brown een vrouw niet heeft besmet met de ziekte van Graves, een aandoening waarbij het immuunsysteem wordt aangetast. De vrouw heeft in Januari 2005 een rechtszaak tegen James Brown aangespannen, omdat hij haar zou hebben besmet nadat hij haar zeventien jaar geleden zou hebben bedreigd met een pistool en haar daarna zou hebben verkracht, en eist daarom 106 miljoen dollar (88,7 miljoen euro) als schadevergoeding. In 1988 zou zij als agent voor James Brown hebben gewerkt. James Brown ontkent de verkrachting. De raadsman van de aanklaagster laat weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. De advocaat van James Brown zegt niet bang te zijn voor het hoger beroep. "Het is een onbelangrijke zaak voor deze rechtbank en het zal ook onbelangrijk blijven voor iedere andere rechtbank. Een domme zaak is een domme zaak", luidt zijn reactie.

Ozzysharon_2Ozzy Osbourne, de zanger van Black Sabbath, trouwt op 4 Juli 1982 met Sharon Arden, dochter van Ozzy's manager Don Arden. Ozzy en Sharon trouwen op het eiland Maui, Hawaii. Na het huwelijk moet Sharon het contract van Ozzy van haar vader afkopen., ze moet hiervoor 1.5 miljoen Engelse ponden betalen. Door dit voorval verslechterd haar relatie met haar vader en moeder aanzienlijk. Zo erg, dat zij haar vader 20 jaar niet meer ziet, en dat haar moeder die in 1998 overlijdt nog nooit haar kleinkinderen heeft gezien. Ook is Sharon afwezig bij de begravenis van haar moeder. In 2001, na een toevallige ontmoeting leggen Sharon en Don Arden de ruzie bij.

Louis_armstrongJazz-trompettist Louis Armstrong geloofd zijn leven lang dat hij op 4 Juli 1900 in New Orleans is geboren. Armstrong heeft altijd publiekelijk beweerd dat hij niet weet wanneer hij jarig is, maar dat hij het altijd viert op 4 Juli (de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag). Armstrong geeft als jaar van zijn geboorte meestal 1900 op, behalve op officiele overheidsdocumenten (daar is het 1901). Zijn geboortedatum (4 Augustus) wordt in 1988 teruggevonden door muziekhistoricus Tad Jones in de doop-archieven van de Rooms-Katholieke kerk waar Armstrongs grootmoeder hem heeft laten dopen. Deze datum, ondersteund door andere documenten, wordt tegenwoordig door Armstrong-kenners als de enige juist geaccepteerd. Zelf heeft Armstrong dit nooit mogen weten, hij overlijdt op 6 Juli 1971 aan een hartaanval.

Op 4 Juli 2000 treedt Astrid Joosten in het huwelijk met Willem Ennes, toetsenist van de groep Solution. De huwelijksplechtigheid vindt plaats in St. Paul de Vence, een dorpje tussen Nice en Cannes in Zuid-Frankrijk. Bij het huwelijk zijn ondermeer Sylvia Toth en andere goede vrienden aanwezig. De paparazzi zijn niet uigenodigd en staan met grote telelenzen te fotograferen.

JanisJanis Joplin begint in de CBS-studio's in Hollywood op 4 Juli 1970 met de opnamen van haar nieuwe album. Twee dagen voor haar dood, op 4 Oktober 1970, zijn de opnamen van dit album afgerond. Janis Joplin overlijdt op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroxc3xafne in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. In Januari 1971 verschijnt postuum het album onder de titel Pearl. Op 30 januari 1971 komt de LP de Billboard-albumlijst binnen. Vanaf 27 Februari 1971 staat Pearl negen weken aan de top. Me And Bobby McGee wordt op 20 Januari 1971 uitgebracht. De single komt op 30 Januari 1971 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 20 Maart 1971 staat de compositie van Kris Kristofferson twee weken op de eerste plaats.

StarsoundOp 4 Juli 1981 komt Stars On 45 (Volume Two) binnen in de Engelse hitparade. Stars On 45 (Volume Two) is in Engeland uitgebracht onder de naam Starsound. Net als de eerste Stars On 45 bestaat deze single voornamelijk uit een medley van Beatle-liedjes. Dit keer staat het repertoire van George Harrison centraal. Hans Vermeulen doet George Harrison na. Bas Muys imiteert de stem van John Lennon. Okkie Huysdens is te horen als Paul McCartney. Ook Jody Pijper werkt mee aan Stars On 45 Volume Two. De productie is in handen van Jaap Eggermont en Martin Duiser. De single haalt in Engeland de tweede plaats.

Dylan_the_deadBob Dylan begint op 4 Juli 1987 aan zijn eerste van zes stadion concerten, met een optreden in het Sullivan Stadium in Foxboro, Massachusetts. Tijdens deze tour door de Verenigde Staten wordt Dylan begeleid door Grateful Dead (Jerry Garcia, Bob Weir, Phil Lesh, Brent Mydland, Bill Kreutzmann en Mickey Hart). De volgende nummes worden gespeeld: The Times They Are A-Changin', Man Of Peace, I'll Be Your Baby Tonight, John Brown, I Want You, Ballad Of A Thin Man, Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again, Queen Jane Approximately, Chimes Of Freedom, Slow Train, Joey, All Along The Watchtower en Knockin' On Heaven's Door. De volgende shows zijn op 10 Juli 1987 (John F. Kennedy Stadium, Philadelphia), 12 Juli 1987(Giants Stadium, East Rutherford, New Jersey), 19 Juli 1987 (Autzen Stadium, Eugene, Oregon), 24 Juli 1987 (Oakland Stadium, Californixc3xab) en op 26 Juli 1987 (Anaheim Stadium, Californie). Van deze shows verschijnt in Februari 1989 een live-registratie onder de naam Dylan & The Dead. Dit album komt op 18 Februari 1989 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de 37ste plaats.

Enrique Iglesias treedt op 4 juli 2007 op in Damascus, de hoofdstad van Syrie. Meer dan tienduizend fans, die tussen de dertig en tweehonderd dollar voor een kaartje hebben betaald, zien de Spaanse zanger optreden in een speciaal voor de gelegenheid opgericht openluchtstadion, even buiten de middeleeuwse citadel van de stad. Enrique Iglesias is de eerste westerse artiest in dertig jaar die in Syrie optreedt.

Give_peace_a_chanceVanaf 4 Juli 1969 ligt Give Peace A Chance, de eerste single van The Plastic Ono Band, in de platenwinkel. GIve Peace A Chance is tijdens de tweede Bed-In van John Lennon en Yoko Ono op 1 Juni 1969 in kamer 1472 van het Queen Elizabeth Hotel in Montreal in Canada opgenomen. Op Give Peace A Chance wordt ondermeer meegezongen en meegeklapt door Tommy en Dick Smothers, Derek Taylor, Petula Clark, discjockey Murray The K en Timothy Leary. De Bed-In in Montreal duurt in totaal acht dagen, en levert John Lennon en Yoko Ono minder publiciteit dan de eerste Bed-In in Maart 1969 in het Amsterdamse Hilton Hotel. Give Peace A Chance komt op 19 Juli 1969 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 26 Juli 1969 twee weken op de eerste plaats.

Bij een ongeluk op 4 Juli 1955 in Franklin, Virginia raakt Gene Vincent ernstig gewond aan zijn been. Vincent wordt met zijn motor geschept door een vrachtwagen, en loopt sindsdien mank. Door dit ongeluk moet Gene Vincent, zijn toenmalige werkgever, de US Navy, verlaten. Gene Vincent besluit daarop zijn geluk te beproeven als zanger. Op 4 Juli 1956 maakt hij met zijn groep The Blue Caps zijn live-debuut als zanger in Myrtle Beach in North Carolina.

Drake levin De Amerikaanse gitarist Drake Levin overlijdt op 4 Juli 2009 in San Francisco, Californie aan de gevolgen van kanker. Drake Levin wordt op 17 Augustus 1946 als Drake Maxwell Levinshefski geboren in Chicago, Illinois. Op jonge leeftijd ontmoet hij toetsenist Paul Revere van Paul Revere & The Raiders. Revere is onder de indruk van het talent van Levin en wanneer de oorspronkelijke Raiders-gitarist vertrekt wordt Levin dan ook zijn opvolger. Met de komst Levin bestaat Paul Revere & The Raiders dan uit: zanger Mark Lindsay, toetsenist Paul Revere, gitarist Drake 'The Kid' Levin, bassist Mike 'Doc' Holliday (hij wordt al snel vervangen door Phil 'Fang' Volk) en drummer Michael 'Smitty' Smith. De thuisbasis van Paul Revere & The Raiders (die ondermeer indruk maken door hun militaire uniformen uit de Amerikaanse Burgeroorlog) is Portland/Oregon, waar de single Louie, Louie wordt opgenomen. Dit een een week voordat plaatsgenoten The Kingsmen in dezelfde studio hun versie van het nummer opnemen. Louie, Louie wordt echter voor The Kingsmen een wereldhit. Paul Revere & The Raiders scoren later in eigen land ondermeer met Steppin' Out, Kicks, Hungry en Good Thing. Het nummer Just Like Me (1965) heeft nog altijd een notering op de lijst van 500 Songs That Shaped Rock And Roll in de RockAnd Roll Hall Of Fame. In 1966 moet Levin de Raiders verlaten, omdat hij wordt opgeroepen voor het leger. Hij gaat bij de Nationale Garde en kan tijdens zijn verlof toch nog bij de groep blijven spelen. Nadat Volk en Smith de groep hebben verlaten, begint Levin (met toetsenist Ron Collins) met hen de groep Brotherhood. Paul Revere scoort na het vertrek vam Volk Smith en Levin een wereldhit met Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian). Brotherhood breekt nooit echt door wegens problemen met de platenfirma. Levin bewijst daarna zijn kwaliteiten als gitarist en speelt onder meer met Ananda Shankar, Emitt Rhodes en Lee Michaels. Daarnaast speelt hij ook regelmatig samen met zijn vriend Phil Volk. In 1997 staat Levin nog één keer op de buhne met The Raiders tijdens een reunie in Portland. Drake Levin is 62 jaar geworden.

The Beatles spelen op 4 Juli 1966 in het Araneta Colloseum in Manilla op de Filippijnen voor 100.000 fans. De groep wordt uitgenodigd op theevisitie bij Imelda Marcos, de vrouw van de Filippijnse president. The Beatles slaan de uitnodiging af, hetgeen wordt beschouwd als een belediging van het staatshoofd. President Marcos geeft de politie de opdracht om John, Paul, George en Ringo onmiddellijk het land uit te zetten. Op het vliegveld worden zij hardhandig het vliegtuig ingewerkt.

Tijdens een concert van Crowded House in Los Angeles, op 4 Juli 1989, staat opeens Roger McGuinn van The Byrds op het podium. Live-registraties van Mr. Tambourine Man, Eight Miles High en So You Want To Be A Rock 'N' Roll Star verschijnen in Maart 1992 als bonus-tracks op de CD-single Weather With You van Crowded House. Deze single komt op 4 April 1992 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de elfde plaats.

Honky_tonk_women_the_rolling_stonesOp 4 Juli 1969 wordt in Engeland het nummer Honky Tonk Women als veertiende single van The Rolling Stones uitgebracht. In Amerika is het ondertussen al de 20ste single voor de groep. Honky Tonk Woman is tussen 12 Mei en 12 Juni 1969, onder productionele leiding van Jimmy Miller in de Olympic Studio in Londen opgenomen. De B-kant You Can't Always Get What You Want is opgenomen op 17 en 28 november 1968 en op 15 en 29 mei 1969. Op dit, ook door Jimmy Miller geproduceerde nummer, is een zestig-koppig koor te horen. Al Kooper speelt piano, vleugel en hoorn, terwijl Jack Nitzsche verantwoordelijk is voor het arrangement. Leslie Perrin schrijft in een persbericht in Juni 1969 over de single: "Honky Tonk Woman is net opgenomen, en is tevens het debuut van de nieuwe Stone, Mick Taylor, die deze week bij de groep kwam ter vervanging van de vertrekkende oprichter Brian Jones (die overigens op beide kanten van de nieuwe single niet meespeelt)." De net nieuwe gitarist Mick Taylor weet in 1979 te melden: "Ik heb wel degelijk iets toegevoegd aan Honky Tonk Woman, maar het nummer was al min of meer klaar tegen de tijd dat ik erbij kwam. Ik speelde het country-achtige in de rocklicks tussen de coupletten". Honky Tonk Woman wordt op 5 Juli 1969 tijdens het Hyde Park concert in Londen voor de eerste keer gespeeld, en is sinndsdien niet meer weggeweest van de setlist. 

De LP Little Green Bag van The George Baker Selection komt op 4 Juli 1970 de Billboard-albumlijst binnen. Op de debuut-LP van de groep rond Hans Bouwens uit Zaandam staan ondermeer Fly, Funny Girl, Goodbye, I Wanna Love You, Israel, I'll Be Your Baby Tonight en Little Green Bag. De LP komt niet hoger dan een 107ste plaats.

Tijdens het tweede concert van The Rolling Stones, van hun zevende tour door Amerika op 4 Juli 1972 in het Seattle Centre Coliseum in Seattle, Washington worden er zestig relschoppers gearresteerd. De rest van de 48.000 toeschouwers merkt weinig van de ongeregeldheden.

In het Zuiderpark in Den Haag wordt op 4 Juli 1982, na het succes van het vorig jaar, voor de tweede keer het Parkpop Festival gehouden. Deze keer zijn er twee podia. Op het hoofdpodium staan De Margriet Eshuijs Band, Tank, Huang Chung, The Fixx, The Comsat Angels en The Boomtown Rats. Op het tweede podium zijn Nederlandse groepen als Funkafield, Hollands Glorie, Zygo, De Div, Van Dale en Toontje Lager te zien. Deze tweede editie van het gratis toeganklijke festival wordt bezocht door 35.000 mensen.

ShootthedogIn een telefonisch interview met CNN wordt George Michael op 4 Juli 2002 live geinterviewd over de omstreden videoclip bij het nummer Shoot The Dog, zijn nieuwe single. Amerikaanse televisiekijkers reageren geschonkt omdat President George W. Bush in de clip het bed deelt met de Britse premier Tony Blair.

Wanneer de Amerikaanse President Ronald Reagan de Californische groep The Beach Boys persoonlijk heeft uitgenodigd om op 4 Juli 1983 een optreden te komen geven in het Witte Huis in Washington wordt dit door James Watt, de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken, niet toegestaan. Volgens Watt hebben The Beach Boys een drugsverleden. Uiteindelijk wordt Wayne Newton gevraagd om op te treden tijdens de feestelijkheden op The 4th Of July (Onafhankelijkheidsdag).

Jim chapin In Fort Myers, Florida overlijdt op 4 Juli 2009 de Amerikaanse jazzdrummer Jim Chapin. James "Jim" Forbes Chapin wordt op 23 Juli 1919 in New York City, New York geboren. Jazz icoon Jim Chapin is als slagwerker leerling van Sanford A. Moeller; de uitvinder van de in jazz-kringen bekende Moeller Methode, een door hem bedachte drumtechniek. De Moeller Methode en andere methodieken worden later door Jim Chapin vastgelegd in het standaardwerk Advanced Techniques For The Modern Drummer. Ondermeer Dom Famularo, Thomas Lang en ook Cesar Zuiderwijk zijn grote bewonderaars van Jim Chapin en zijn door hem geinspireerd. Jim Chapin is 89 jaar geworden.

Om geld op te halen voor Artsen Zonder Grenzen wordt er op 4 Juli 2006 voor de fans van James Blunt een meet-and-greet georganiseerd. Na afloop van zijn concert in de Westergasfabriek in Amsterdam kunnen de fans tegen betaling hun idool omtmoeten. Het gebeuren brengt slechts 260 euro op. Volgens een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen is dit lage bedrag te wijten aan de koele mentaliteit van de Nederlanders. James Blunt is op wereldtournee, en in een aantal landen kunnen fans bieden op een ontmoeting met de Engelse zanger. In de Verenigde Staten is er na tien concerten bijna 26.000 euro opgehaald voor Artsen Zonder Grenzen. In Engeland haalt James Blunt ruim drieduizend euro binnen voor het goede doel. James Blunt maakt in 1999 kennis met Artsen Zonder Grenzen wanneer hij als militair dient in Kosovo.

Tom Jones staat op 4 Juli 1966 in de studio van Decca Records voor de opname van het nummer This And That. Vanaf 29 Juli 1966 ligt deze zevende single van de zanger uit Wales in de platenwinkels. This And That bereikt in Engeland een 44ste plaats als hoogste notering.

Gary_valentine_lachmanOp 4 juli 1977 verlaat bassist Gary (Valentine) Lachman (uiterst links)de groep Blondie (foto). Hij wordt opgevolgd door de Engelse bassist Nigel Harrison (voormalig bassist bij Farm en Silverhead). Gary Lachman is verantwoordelijk voor de eerste single van Blondie Sex Offender (later veranderd in X Offender) en (I'm Always Touched By Your) Presence, Dear. Na zijn vertrek richt hij in in Los Angeles de groep The Know op die bestaat uit de leden van The Mumps. Ook speelt hij een tijd gitaar in de band van Iggy Pop. In 2006 wordt Lachman geintroduceerd in The Rock And Roll Hall Of Fame, als voormalig lid van Blondie. Tegenwoordig is Lachman schrijver voor bladen als The Fortean Times, Mojo, The Guardian, The Times Literary Supplement en The Independent.

Victoria Adams treedt op 4 Juli 1999 in een kasteel bij Luttrelstown, Ierland in het huwelijk met David Beckham. Elton John, die tijdens de bruiloft van Posh Spice van The Spice Girls en de Engelse stervoetballer zou optreden wordt in Italie getroffen door een hitte-infarct. Elton John wordt in een ziekenhuis opgenomenen krijgt wanneer hij weer terug is in Engeland op 9 Juli 1999 een pacemaker.

Chesney_hawkesOp 4 Juli 1997 treedt de Britse zanger Chesney Hawkes in het huwelijk met zijn vriendin Kristina Branden. Samen krijgen zij twee kinderen: Casey George en Jesse Fonseca. Chesney Hawkes is de zoon van Les Hawkes die van 1966 tot 1974 in The Tremeloes heeft gespeeld. In Nederland is Chesney Hawkes vooral bekend door zijn hit The One And Only, die op 15 Juni 1991 een 11e plaats bereikt in de Nederlandse Top 40.

In Moskou wordt op 4 Juli 1987 het The July Fourth Disarmament Festival gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer The Doobie Brothers, Santana, Bonnie Raitt en een handvol bekende popgroepen uit de Sovjet-Unie.

Atlanta_pop_festival_2Op 4 Juli 1970, de tweede dag van het drie dagen durende Atlanta Pop Festival in Georgia, is er een optreden van Jimi Hendrix. Hendrix wordt begeleid door The Cry Of Love Band. Jimi Hendrix, bassist Billy Cox en drummer Mitch Mitchell spelen de volgende nummers: Fire, Lover Man, Spanish Castle Magic, Red House, Room Full Of Mirrors, Hear My Train A Comin', Message To Love, All Along The Watchtower, Freedom, Foxey Lady, Purple Haze, Hey Joe, Voodoo Child (Slight Return), Stone Free, Star Spangled Banner, Straight Ahead en Hey Baby. De live-registraties van Fire en Stone Free worden in 1990 uitgebracht op het album Jimi Hendrix Corner Stones 1967 - 1970.

Met een optreden op 4 Juli 1976 in The Black Swan in Sheffield maakt The Clash hun podiumdebuut. The Clash (Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon en Topper Headon) spelen in het voorprogramma van The Sex Pistols.

Olivia_newton_johnOlivia Newton-John treedt op 4 Juli 2008 onverwachts voor de tweede keer in het huwelijk. De Australische zangeres heeft een verrassingsceremonie georganiseerd, waarbij de genodigden denken dat ze naar een barbecue komen om de de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag (4th Of July) te vieren. De dan 59-jarige Newton-John en haar tien jaar jongere man John Easterling houden de ceremonie in hun huis in Malibu. Het feest wordt bijna afgeblazen omdat er in de vallei vlakbij hun huis een bosbrand uitbreekt. De zangeres weigert echter de ceremonie af te blazen omdat ze niets haar geluk in de weg wilde laten staan. In 1993 is Newton-John gescheiden van haar man Matt Lattanzi omdat hij vreemd gaat. In 2005 verdwijnt haar toenmalige vriend, met wie ze dan negen jaar een relatie heeftad, op onverklaarbare wijze. Tot op heden is er niets van hem vernomen.

Op 4 Juli 1993 geven The Smashing Pumpkins een akoestisch optreden in Raymonds Revue Bar in Londen. Raymonds Revue Bar is een klein theater in Soho dat op 21 April 1958 is geopend door Paul Raymond. In het theater worden vooral stripteasevoorstellingen gegeven. Raymonds Revue Bar sluit op 10 juni 2004. De nieuwe eigenaar maakt er Too2Much, een club voor homoseksuelen, van. In November 2006 wordt de naam veranderd in Soho Revue Bar.

Dire Straits beginnen op 4 Juli 1985 aan hun eerste van tien achtereenvolgende uitverkochte concerten in de Wembley Arena in Londen. Nummers die worden gespeeld zijn ondermeer Expresso Love, So Far Away, Romeo And Juliet, Private Investigations, Sultans Of Swing, Walk Of Life, Money For Nothing, Wild West End, Tunnel of Love en Solid Rock.


Muziek Jarige Op 4 Juli

1911: Mitch Miller - Orkestleider USA  († 31 Juli 2010)
1938: Bill Withers - Zanger USA
1940: Tonny Eyk - Pianist Nederland
1940: Dave Rowberry - The Animals Toetsen († 6 Juni 2003)
1941: Johnny Lion (John van Leeuwarden) - Zanger Nederland
1943: Alan Wilson - Canned Heat Zang/Gitaar († 3 Sept. 1970)
1948: Jeremy Spencer - Fleetwood Mac Gitaar
1951: Ralph Johnson - Earth Wind & Fire Drums
1955: John Waite - Zanger Engeland
1958: Kirk Pengilly - INXS Gitaar
1958: Paul Goodchild - Space Monkey
1963: Matt Malley - The Counting Crows Bas
1970: Andy McClure - Sleeper Drums
1971: Andy Creeggan - Barenaked Ladies Toetsen
1972: William Goldsmith -The Foo Fighters Drums
1979: Nicole Stuart - Girl Thing Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten