Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 1 Juli

The_who_1_juli_2002Op 1 Juli 2002 speelt The Who in The Hollywood Bowl in Los Angeles het eerste concert van hun Noord Amerikaanse tournee, zonder John Entwhistle. De bassist is op 27 Juni 2002 in een hotelkamer in Las Vegas overleden aan de gevolgen van een hartaanval, één dag voordat de nieuwe tournee van start zou gaan. Met sessie muzikant Pino Paladino gaat de tour van start. Volgens gitarist Pete Townshend zou John Entwistle niet anders gewild hebben. Naast Pete Townshend, zanger Roger Daltrey en Pino Palladino bestaat The Who tijdens deze tour uit John Bundrick (piano, keyboards), Zak Starkey (de zoon van Ringo Starr, drums) en Simon Townshend (broer van Pete, op gitaar en zang). The Who speelt op hun eerste concert zonder John Entwistle de volgende nummers: I Can't Explain, Substitute, Anyway Anyhow Anywhere, Who Are You, Another Tricky Day, Relay, Bargain, Baba O'Riley, Eminence Front, Sea And Sand, 5:15, Love Reign O'er Me, Behind Blue Eyes, You Better You Bet, The Kids Are Alright, My Generation, Won't Get Fooled Again, Pinball Wizard, Amazing Journey, Sparks en See Me Feel Me. Opnamen worden ondermeer uitgebracht op de bootleg CD Who's Left.

John Lennon en Yoko Ono raken op 1 Juli 1969 gewond tijdens een eenzijdig auto ongeluk bij de plaats Golspie in Schotland. Yoko's dochter Kyoko en John's zoon Julian komen met de schrik vrij. Voor alle zekerheid worden alle vier voor controle in hetLawson Memorial Hospital opgenomen. Een dag later haalt Cynthia Powell, de ex-vrouw van John Lennon, haar zoon Julian op uit het ziekenhuis. Zij vertrekt met hem naar Griekenland voor een korte vakantie. John, Yoko en Kyoko mogen op 6 Juli 1969 het ziekenhuis verlaten. John Lennon laat de wagen later tot een kubus persen, die hij laat plaatsen op een grasveld van zijn landgoed, Tittenhurst Park.

Luther_vandrossOp 1 Juli 2005 overlijdt in een ziekenhuis in New Jersey de Amerikaanse soulzanger Luther Vandross. Eerder kreeg Vandross op 16 April 2003 een hersenbloeding waar hij nooit volledig van genezen is. Luther Vandross wordt op 20 April 1951 in New York geboren en begint zijn carriere in de jaren '70 als achtergrondzanger van onder meer David Bowie, Roberta Flack, Carly Simon, Donna Summer, Bette Midler en Barbra Streisand. Midden jaren 70 neemt Luther Vandross twee albums op met de band Luther, waar ook het orgineel van A Brand New Day uit The Wiz-musical op staat. Begin jaren 80 is Vandross te horen op de eerste LP van de groep Change (Searching en Glow Of Love). Platenmaatschappijen willen hem echter geen kans geven als solo-artiest. Vandross maakt daarom in 1981 op eigen kosten zijn debuutalbum Never Too Much, waarvan 2 miljoen exemplaren worden verkocht. In de jaren daarna scoort hij hits met nummers als Any Love en Here and Now. Zijn grootste hit in Nederland had hij in September 1994 in een duet met Mariah Carey, het nummer Endless Love bereikt de vierde plaats in de top 40. Gedurende zijn carrixc3xa8re verkoopt Luther Vandross meer dan 25 miljoen albums, en krijgt hij acht Grammy Awards. Na zijn hersenbloeding in 2003 blijft Vandross gezondheidsproblemen houden. Zo lijdt de zanger onder meer aan diabetes en heeft hij een te hoge bloeddruk. Luther Vandross is 54 jaar geworden.

Connie Francis wint op 1 Juli 1976 de rechtszaak die zij heeft aangespannen tegen het Howard Johnson Motor Lodges Motel, waar zij in 1974 is aangevallen en verkracht. De rechtbank is het eens met haar stelling dat het motel onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen en kent haar 2,5 miljoen dollar schadevergoeding toe.

Paper_sun_van_trafficOp 1 Juli 1967 komt de single Paper Sun van Traffic op 29 binnen in de Nederlandse Top 40. Paper Sun bereikt op 15 Juli 1967 de zestiende plaats als hoogste notering. Traffic bestaat uit zanger/toetsenist Steve Winwood, fluittist/saxofonist Chris Wood, gitarist Dave Mason en drummer Jim Capaldi. De negentienjarige Steve Winwood heeft op 1 April 1967 The Spencer Davis Groep verlaten. Hij wordt daar opgevolgd door Phil Sawyer, de zanger van Fleur De Lys. Paper Sun is niet de grootste hit voor Traffic in Nederland. De opvolger A Hole In My Shoe bereikt op 14 Oktober 1967 een 13e plaats.

Op 1 Juli 2008 wordt bekend gemaakt dat Nicoletta Mantovani (de tweede vrouw van Luciano Pavarotti) en zijn drie dochters uit zijn eerste huwelijk het eens zijn geworden over de erfenis van de tenor. Er was onenigheid tussen de vrouwen ontstaan omdat de op 6 September 2007 overleden zanger twee testamenten zou hebben nagelaten. Pavarotti, wiens vermogen op 300 miljoen euro wordt geschat, zou in het ene testament zijn vermogen hebben verdeeld tussen zijn vrouw, met wie hij vijf jaar geleden een dochtertje kreeg, en zijn volwassen dochters. Volgens het andere testament zouden zijn volwassen kinderen niets krijgen. Details over de overeenkomst tussen de dan 38-jarige Mantovani en haar stiefdochters worden niet bekendgemaakt. De drie dochters Lorenza, Cristina en Giuliana worden geboren uit het eerste huwelijk van Pavarotti met Adua Veroni, dat 35 jaar duurt. In 2003 trouwt hij met Mantovani, die dan al tien jaar zijn assistente is. In Januari 2003 wordt hun dochtertje Alice geboren.

Renaldo_obie_bensonRenaldo 'Obie' Benson overlijdt op 1 Juli 2005 aan de gevolgen van longkanker. Renaldo Benson wordt geboren op 14 Juni 1936 en zingt vanaf 1954 de baspartijen in de groep The Four Aimes (voorloper van The Four Tops). Met The Four Tops verkoopt Benson wereldwijd meer dan 50 miljoen albums. Grootste hits zijn ondermeer Reach Out (I'll Be There), Bernadette, If I Were A Carpenter, I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch), It's the Same Old Song, Walk Away Rene en Standing In The Shadow Of Love. Met het overlijden van Renaldo Bensen zijn Levi Stubbs en Abdul 'Duke' Fakir de enige twee nog levende leden uit de originele bezetting van de groep. Het vierde lid van de originele Four Tops, Lawrence Payton, overlijdt op 20 Juni 1997 aan de gevolgen van leverkanker. Renaldo Benson wordt bij The Four Tops opgevolgd door zijn zoon Lawrence, Roquel Payton. Renaldo 'Obie' Benson is 69 jaar geworden.

De Britse omroep BBC zendt op 1 Juli 2008 een 44 jaar oud interview uit met John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. McCartney en Lennon spreken in het interview ondermeer over de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten en over hun samenwerking bij het schrijven van liedjes. "Normally we sit down and try and bash one outbut then again, there's no formula, because he (Lennon) could come up with one one day, completely finished. We still say we both wrote it though." aldus McCArtney die op dat moment 21 jaar is. Het waardevolle rolletje ligt al die jaren in een garage in Zuid-Londen. Radio 4 producer van de BBC, Richard Jeffs, beseft op zeker moment dat hij een stukje popgeschiedenis in handen heeft. Experts zijn verbaasd over de goede staat waarin het interview nog verkeerd. Het negen minuten durende interview is opgenomen in Schotse televisiestudio's op 30 April 1964.

Op 1 Juli 1956 treedt Elvis Presley op in de Steve Allen Show van de Amerikaanse televisie zender NBC. Omdat drie weken eerder zijn optreden in de Milton Berle Show voor nog al wat opschudding heeft gezorgd, nemen de producers nu geen enkel risico. Ze verbieden Elvis om te dansen en laten hem met een echte hond in beeld zien, terwijl hij zijn nieuwste single Hound Dog zingt. De jeugdige fans nemen er geen genoegen mee en protesteren de volgende dag voor de NBC studio met de slogan We Want The Real Elvis!.

Que_si_que_noOp 1 Juli 2000 komt Que Si Que No van Jody Bernal binnen in de Nederlandse Top 40. Het origineel heet Nunca Te Decides, en is geschreven door Ramon Garriga,Tote Puerta en Frank Madero. Nunca Te Decides is in 1997 een gigahit in de Latijns-Amerikaanse landen voor de Argentijnse groep EL Simbolo. El Simbolo heeft ook een grote hit met La Cucamarcha, alleen noemen zij zichzelf dan TNN (The New Nation). Samen met producer Hans van Eijck verandert Jody Bernal de titel van Nunca Te Decides, de tweede regel van het refrein, in het eerste: Que Si Que No. Voormalig lid van de Tee Set Hans van Eijck produceert de single ook, zij het onder de naam E. Elston. Vanaf 8 Juli 2000 staat Que Si Que No vijf weken op de eerste plaats. Op 7 oktober 2000 komt de single voor de tweede keer op één terecht. Deze keer voor twee weken. Que Si Que No groiet uit tot de bestverkochte single van 2000.

Nadat Mick Jagger en Keith Richards één dag eerder tot forse gevangenisstraffen zijn veroordeeld vanwege vermeend drugsbezit, publiceert de krant The London Times op 1 Juli 1967 een editorial van W.E. Rees-Moog, dat de mening van het volk weergeeft. De vonnissen zouden veel te zwaar zijn en de rechtszaak wordt door de krant vergeleken met het radbraken van een vlinder: "Who breaks a butterfly on a wheel?".

Concer_for_dianaOp 1 Juli 2007 begint om vijf uur 's middags in het Wembley Stadium in Londen het The Concert For Diana. Diana Frances Spencer zou deze dag 46 jaar zijn geworden. The Concert For Diana is een initiatief van de twee zonen van de Britse Prinses; William en Harry. Tijdens de voorverkoop voor het concert worden de eerste 22.500 kaarten in 17 minuten verkocht. In totaal 63.000 bezoekers zien optredens van Elton John, Duran Duran, Rod Stewart, Take That, James Morrison, Jess Stone, Tom Jones, Rodger Hodgson, Status Quo, Fergie, The Feeling, N.E.R.D., Nelly Furtado, P. Diddy, Will Young, Natasha Bedingfield en Bryan Ferry. Er is ook een musical-bijdrage, samengesteld door Sir Andrew Lloyd Webber. Hieraan werken Anastacia, Andrea Bocelli, Connie Fisher, Sarah Brightman, Josh Groban, Lee Mead, Donny Osmond en Jason Donovan mee. Het concert eindigd met een video montage van een jonge Diana met muziek van het Queen nummer These Are The Days Of Our Lives. Behalve door de BBC in Groot-Brittannie wordt The Concert For Diana in 145 landen op de televisie uitgezonden. Voor de NOS op Nederland 3 verzorgen Winfried Baijens en Tim Overdiek vanuit Londen het commentaar. Rond 22.54 uur trekt de uitzending ruim 1,5 miljoen kijkers. Hiermee is dit tijdstip het meest bekeken moment van de 6,5 uur durende uitzending. Het gemiddeld aantal kijkers naar de gehele uitzending bedraagt in Nederland 810.000. Opbrengsten van het concert gaan ondermeer naar The Princess Diana's Patron And Memorial Fund, Prince William's Centrepoint en Prince Harry's Sentebale.

Op 1 Juli 2004 wordt Glen Campbell tien dagen opgesloten in de gevangenis van Phoenix in Arizona. De Country zanger moet deze straf uitzitten omdat hij op 24 November 2003 in een dronken bui een botsing heeft veroorzaakt en is doorgereden. Niemand is bij de aanrijding gewond geraakt. Glen Campbell is veroordeeld tot zeventig uur gevangenisstraf, en mag de straf 's nachts (!) uitzitten. Van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds mag Campbell dan weer weg om te repeteren voor een nieuwe serie optredens.

HairNa 1729 voorstellingen is de musical Hair op 1 Juli 1972 voor de laatste keer in het Biltmore Theatre op Broadway in New York te zien. Op 27 oktober 1967 is deze musical van Galt MacDermott, James Rado en Gerome Ragni in het kleine Public Theatre in premiere gegaan. Op 29 April 1968 is Hair wegens groot succes verhuisd naar het Biltmore Theatre. De Nederlandse popgroep Zen, bestaande uit John Brands, Dirk v/d Ploeg, Duco De Rijk, Siebe De Jong, Bart Vos en Wim Taarling heeft begin Januari 1969 een grote hit met het titelnummer van de musical. Hair staat vanaf 4 Januari 1969 drie weken op de eerste plaats.

Op 1 Juli 1969 verkoopt Sam Phillips het legendarische platenlabel Sun Records. Op het beroemde platenlabel zijn ondermeer Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis hun carriere begonnen zijn. Nieuwe eigenaar van Sun Records wordt de Nashville producer Shelby Singleton.

Bij een auto ongeluk op 1 Juli 1981 in Los Angeles komt bassist Rushton Moreve om het leven. Als één van de leden van de oorspronkelijke bezetting van Steppenwolf schrijft hij, samen met zanger John Kay, de millionseller Magic Carpet Ride uit 1968. Rushton Moreve is 32 jaar geworden.

Op 1 Juli 2006 geeft soul zanger James Brown een concert in Ahoy Rotterdam. Een dag later geeft The Godfather Of Soul een optreden in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam. Het blijken achteraf de laatste twee optredens van James Brown in Nederland geweest te zijn. Op 25 December 2006 overlijdt James Brown in een ziekenhuis in Atlanta in Georgia aan de gevolgen van een hartaanval. De zanger is de avond tevoren met een ernstige longontsteking in het ziekehuis opgenomen. James Brown is 73 jaar geworden.

Robert_weston_smithRobert Weston Smith overlijdt op 1 Juli 1995, in zijn huis in Belvidere, Noord Carolina, aan de gevolgen van een hartaanval. Robert Weston Smith, die als Wolfman Jack één van Amerika's bekendste radio persoonlijkheden is, wordt op 21 Januari 1939 in Brooklyn, New York Geboren. Wolfman Jack is ondermeer te horen op Hit The Road Jack van The Stampeders en The Guess Who heeft Clap For The Wolfman aan hem opgedragen. Ook is hij te zien in vele films, oa American Graffiti uit 1973. Op 15 Maart 2003 komt er een bronzen standbeeld voor Wolfman Jack in Del Rio , Texas. Voor deze plaats is gekozen omdat hij hier in de jaren '50 zijn spraakmakende carrixc3xa8re begint op de (Mexicaanse) zender XERF. Naast 130.000 dollar voor het gedenkteken wil de gemeente Del Rio ook bijdragen aan een museum en een muziekfestival ter ere van Da Wolfman. Robert Weston Smith is 57 jaar geworden.

Op 1 Juli 1996 bekent soulzanger Wilson Pickett schuldt aan twee aanklachten van cocaxc3xafne gebruik en het schenden van de voorwaarden verbonden aan een eerdere veroordeling uit 1992. Omdat de rechter de verdere behandeling van de zaak uitstelt tot 5 Augustus, kan de zanger de volgende dag toch beginnen aan een Europese tournee.

Ready_steady_goThe Who is op 1 Juli 1965 in Studio One in Wembley voor een pre-opname van het programma Ready Steady Go!, wat de volgende dag wordt uitgezonden. In het programma wat gepresenteerd wordt door Cathy McGowan, treden ook Manfred Mann, The Adlibs, The Majority, Kenny Lynch, Peter Cook, het Dudley Moore trio en het Nina Simone trio op. The Who speelt twee nummers: Anyway Anyhow, Anywhere en Shout And Shimmy. Van de in totaal 17 optredens in het populaire programma is dit de enige opname die bewaard is gebleven. Het nummer Anyway Anyhow Anywhere van 1 Juni 1965 is gebruikt in de docu-film The Kids Are Alright.

Peter_wiedemeyerOp 1 Juli 1983 overlijdt Peter Wiedemeyer. Wiedemeyer begint zijn muzikale carriere in de jaren vijftig. In de jaren zestig is hij als zanger actief bij verschillende radio-orkesten. In 1975 heeft Peter Wiedemeyer zijn enigste hit in Nederland wanneer op 25 Oktober dat jaar de single Die Tijd Van Vroeger op een 31ste plaats de Nederlandse Top 40 binnenkomt. Op de B-kant van deze single staat het nummer In De Regen. Zowel Die Tijd Van Vroeger als In De Regen zijn geschreven door de producer Jack de Nijs en Henk Taal. Die Tijd Van Vroeger van Peter Wiedemeyer bereikt op 8 November 1975 de 25ste plaats als hoogste notering. Peter Wiedemeyer is 50 jaar geworden.

The Rolling Stones staan op 1 Juli 1964 voor de derde keer in hun carrixc3xa8re in Top Of The Pops. De opnamen zijn op 27 juni 1964 gemaakt in de BBC Studios in Shepherd's Bush in Londen. Zij playbacken hun nieuwe single It's All Over Now. Voor Top Of The Pops hebben The Rolling Stones een aflevering van Juke Box Jury opgenomen. Deze opnamen worden op 4 juli 1964 door de BBC uitgezonden.

HuilenCorry Konings besluit op 1 Juli 1972 de groep Corry & De Rekels te verlaten. De zangeres uit Sint Willebrord gaat solo verder. Corrie Konings zingt op 15-jarige leeftijd bij de Mooks. Daar wordt ze ontdekt door Pierre Kartner die haar aan de band de Rekels koppelt. Als Corry en de Rekels maakt ze furore met ondermeer het nummer Huilen Is Voor Jou Te Laat. De zeventienjarige Hanny Bakkum uit Alkmaar wordt de opvolgster van Corrie Konings. De naam van de groep wordt veranderd in Hanny & De Rekels. Op 22 Juli 1972 komt de single Mario van Hanny & De Rekels de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de vierde plaats. Jij Hebt Me Bedrogen, de eerste solo-single van Corry Konings, komt niet hoger dan een 20ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Youre_the_one_that_i_wantOp 1 Juli 1978 komen John Travolta en Olivia Newton John met het nummer You're The One That I Want op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. You're The One That I Want is afkomstig uit Grease, een verfilming van de musical die in 1972 in New York in premiere gaat. In de film zingt John Travolta vijf nummers, waarvan drie een duet zijn met de vrouwelijke hoofdrolspeelster Olivia Newton John. Uiteindelijk levert Grease drie nummer 1 hits op. John Travolta heeft met Sandy en Greased Lightning nog twee top 10 hits, daarna is het afgelopen met zijn carierre als zanger.

Windsurfinthe_surfersWindsurfin' van The Surfers komt op 1 Juli 1978 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat Nite At The Beach. Windsurfin' bereikt de tweede plaats. Beide nummers zijn geschreven en worden gezongen door Aart Mol, Cees Bergman, Elmer Veerhoff, Erwin van Prehn en Geertjan Hessing van Cat Music. Het Haagse trio The Internationals zorgt voor de achtergrondvocalen. Cat Music productiemaatschappij is in 1976 opgericht door de leden van de Leidse groep Catapult. De jongens van Cat Music (Catapult) zijn van meer markten thuis. Zo zijn zij ook de bands: The Monotones (Mono), Rubberen Robbie, Master Genius (Let's break), Video Kids (Woodpeckers From Space) en Ome Henk. Wanneer zij zelf niet onder een van deze namen platen uitbrengen wordt er wel voor andere artiesten hits geschreven, ondermeer voor Lia Velasco, Liberation Of Man, The Internationals, Snoopy, Fantastique, The Surfers, Patricia Paay, Tower en Andre Hazes (Het Is Koud Zonder Jou, Een Beetje Verliefd, Zeg Maar Niets Meer en Diep In Mijn Hart). Windsurfin' is een productie van Jaap Eggermont. Voor televisieoptredens worden o.a. Nico Fonteyn, Paul Braaksma, Marijke Meyer, Cathy Leonupun, Esther Oosterbeek en Iwan Groeneveldt ingehuurd om Windsurfin' te playbacken. Iwan Groeneveldt is in de jaren zestig de zanger van The Swinging Soul Machine. In 1974 heeft hij samen met Sue Chaloner als Spooky & Sue een nummer 2-hit met Swingin' On A Star. Esther Oosterbeek komen wij naderhand tegen als één van de Dolly Dots.

Op 1 Juli 1972 komt het album How Do You Do van het Nederlandse duo Mouth & MacNeal de Billboard albumlijst binnen. Op deze LP staan ondermeer I Almost Lost My Mind, I Heard It Through The Grapevine, Isolation, Land Of Milk And Honey en uiteraard de titelsong, hun hit How Do You Do. Het album blijft op 77 steken. De single How Do You Do bereikt op 22 Juli 1972 de achtste plaats in de Billboard Hot 100.

Juice_newtonAngel Of The Morning van Juice Newton (Judy Kay Cohen) bereikt op 1 Juli 1981 de gouden status in Amerika. De single is op 21 Februari 1981 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en bereikt de vierde plaats. Angel In The Morning is geschreven door Chip Taylor, en in 1967 door Evie Sands voor het eerst opgenomen voor het Cameo platenlabel. Niet lang daarna gaat Cameo Records failliet, wat de single van Evie Sands een waar collectors item maakt. In 1968 bereikt Angel In The Morning in de uitvoering van Merrilee Rush & The Turnabouts de zevende plaats in Amerika. In Nederland bereikt deze versie in de zomer van 1968 de vierde plaats. Angel Of The Morning van Juice Newton wordt geen hit in Nederland. In 1972 neemt Chip Taylor zelf ook een versie op van Angel In The Morning. Willeke Alberti neemt het nummer op als Vlinder Van De Zomer. In 1997 gebruiken The Fugees Angel Of The Morning als sample in hun nummer Rumble In The Jungle.

Op 1 Juli 1983 tekent Bon Jovi een platencontract met Mercury Records. De groep uit Sayreville in New Jersey bestaat dan uit zanger Jon Bon Jovi, gitarist Richie Sambora, toetsenist Dave Bryan, bassist Alec John Such en drummer Tico Torres. Hun debuut in de Billboard Hot 100 is Runaway. Deze single komt op 25 Februari 1984 binnen, en haalt een 39ste plaats. Twee jaar later heeft Bon Jovi de eerste nummer 1-hit met You Give Love A Bad Name.

IanduryIn het Zuiderpark in Den Haag wordt op 1 Juli 1984 in voor de vierde keer het gratis toegankelijke Parkpop Festival gehouden. Met 70.000 bezoekers is Parkpop inmiddels uitgegroeit tot het grootste popfestival van Nederland. In het kader van de emancipatiegolf wordt er deze editie een speciaal vrouwenpodium geprogrammeerd. Dit wordt alom een uniek initiatief genoemd. Op dit podium zijn optredens te zien van Cherry Wijdenbosch, The Ina Deter Band, Amazulu, Margriet Eshuijs Band en haar band de Dolly Dots. Op het hoofdpodium staan The Raiders Of The Lost Corvette, The Perfect Zebras, Ian Dury & The Blockheads, The Sound, The Cry (de nieuwe groep van John Watts van Fischer Z) en Chief Ebenezer Obey. Ian Dury (foto) heeft last van plankenkoorts. Hij weigert zijn hotel te verlaten. Na drie kwartier stapt hij alsnog het toneel op. De pers vindt Parkpop in Den Haag dit jaar veel beter dan Pinkpop in Geleen.

Tegen de zin in van zijn artsen, vertrekt Ol' Dirty Bastard van The Wu-Tang Clan op 1 Juli 1998 uit een ziekenhuis in New York. Ol' Dirty Bastard wordt daar behandeld aan een schotwond in zijn rug die hij op 30 Mei 1998 heeft opgelopen bij een roofoverval in de flat van zijn vriendin. O' Dirty Bastard wil ook bekend staan als Big Baby Jesus. Zijn echte naam is Russel Jones, en hij overlijdt op 35-jarige leeftijd op 13 November 2004, aan de gevolgen van een overdosis.

Guy_mitchellIn het Desert Spring Hospital in Las Vegas overlijdt op 1 Juli 1999 de zanger Guy Mitchell aan de gevolgen van complicaties tijdens een operatie. Mitchell lijdt dan al enige tijd aan leverkanker. Guy Mitchell wordt als Albert Cernik geboren op 22 Februari 1927 in Detroit, Michigan, en wordt op 11-jarige leeftijd al gecontracteerd ddor platenmaatschappij Warner Brothers. In 1947 maakt hij als Al Cernick zijn plaatdebuut. Twee jaar later verandert hij zijn naam in Al Grant. Sinds 1950 gaat hij als Guy Mitchell door het leven. Sindsdien staat hij geregeld in de hitparade met ondermeer My Heart Cries For You, The Roving Kind, Sparrow In The Tree Top, My Truly Truly Fair, Singing The Blues en Heartaches By The Number. Na afnemend succes wordt Guy Mitchell in 1962 door zijn toenmalige platenmaatschappij Columbia Records. Sinds die tijd neemt Mitchell voor verschillende labels platen op, en treedt veel op in het golden oldies circuit. Guy Mitchell is 72 jaar geworden.

Op 1 Juli 1976 verkoopt Norman Petty de complete catalogus met muziek van Buddy Holly aan Paul McCartney. Hoeveel de ex-Beatle hiervoor betaalt is niet bekend. Buddy Holly heeft in de jaren vijftig een groot aantal liedjes met Norman Petty geschreven. Veel van deze nummers zijn in de studio van Norman Petty in Clovis in New Mexico opgenomen.

Single6aVanaf 1 Juli 1916 wordt Coca Cola geleverd in de bekende flesjes. Op 8 Mei 1886 is in Jacob's Pharmacy in Atlanta, Georgia voor de allereerste keer een Coca Cola verkocht. Het drankje is uitgevonden door de apotheker John Styth Pemberton. Tot de dag van vandaag is het recept een groot geheim. Reclame is buitengewoon belangrijk voor Coca Cola. Sinds de jaren zestig worden veel artiesten ingehuurd om commercials te zingen, zoals Tom Jones, Petula Clark, Ray Charles, The Drifters, Sandy Posey, The Moody Blues, Tommy Boyce & Bobby Hart en B.J. Thomas. De Nederlandse Golden Earrings hebben in 1966 een reclame-single voor Coca Cola opgenomen (foto). Op de A-kant staat Things Go Better, een liedje waarvan het intro opvallend veel op hun hit That Day lijkt. Op de B-kant staat Rum And Coca Cola. De single is in 1966 gratis bijgevoegd bij de Oktober editie van het jeugdmaandblad Teenbeat. The Golden Earrings, die dan bestaat uit Frans Krassenburg, Jaap Eggermont, George Kooymans, Peter De Ronde en Rinus Gerritsen (zie foto) heeft de single opgenomen in ruil voor een busje, die overigens enkele tijd later total-loss wordt gereden bij een ongeluk. Things Go Better is terug te vinden op de 4CD Box The Devil Made Us Do It (Golden Earring 35 Years). Rum & Coca Cola is terug te vinden op de CD Sampler Dutch Treat. Schrijver van Things Go Better is Bill Backer, die ook verantwoordelijk is voor de jingle voor The Real Thing campagne.

She_loves_youThe Beatles staan op 1 Juli 1963 in Abbey Road studio 2 in Londen om de nummers She Loves You en I'll Get You op te nemen. De nummers zijn bestemd voor de nieuwe single die op 23 Augustus 1963 wordt uitgebracht. De productie is in handen van George Martin, terwijl de techniek door Norman 'Hurricane' Smith en Geoff Emerick wordt gedaan. Vanaf 29 augustus 1963 staat She Loves You vier weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade. Met ingang van 28 November 1963 staat de single nogmaals twee weken op nummer één .

SupersisterSupersister geeft op 1 Juli 1972, tijdens het Holland Festival, in het Circusgebouw in Scheveningen een optreden. Het bijna dertien minuten durende stuk Wow wordt met de Portable 8 track-recorder door Erik Bakker van de GTB-studio in Den Haag opgenomen. De live-registratie van Wow wordt later in het jaar uitgebracht op een verzamelaar in de serie Superstarshine. Wow, met een droogkomische aankondiging door Robert-Jan Stips, groeit uit tot een waar cultfenomeen. Je kunt in die tijd geen feestje bezoeken zonder het nummer te horen. In 1973 wordt een studio-uitvoering van Wow op single uitgebracht, maar deze doet helemaal niks.

Op 1 Juli 1978 wordt met een optreden in de Earls Court Arena in Londen de eerste wereldtournee van David Bowie in twee jaar afgesloten. De tour is begonnen 29 Maart 1978 met een concert in de Sports Arena in San Diego in Californixc3xab. David Bowie wordt tijdens deze tour begeleid door Carlos Alomar (gitaar, Adrian Belew (gitaar),Dennis Davis (drums), Simon House (viool), Sean Mayes (piano), George Murray (bas) en Roger Powell (toetsen). Op 7, 8 en 9 Juni 1978 staat David Bowie drie maal in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam.

In het universiteitsziekenhuis van Kingston, de hoofdstad van Jamaica, overlijdt op 1 Juli 1999 reggae-ster Dennis Brown aan de gevolgen van een ingeklapte long. Dennis Brown is 43 jaar geworden.

Platenmaatschappij EMI betaalt op 1 Juli 1997 132 miljoen dollar voor de rechten op de helft van de liedjescatalogus van Motown. Jobete Music, de muziekuitgeverij van Motown-oprichter Berry Gordy Jr., bezit de auteursrechten op hits als I Heard It Through The Grapevine, Money en Shop Around. EMI is door deze deal voor de helft eigenaar van Jobete Music. Motown is in 1958, met een van zijn familie geleend bedrag van $800, opgericht door Berry Gordy Jr.

YvonneNa 711 voorstelling stopt op 1 Juli 1973 de musical Jesus Christ Superstar. De musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice is op 12 Oktober 1971 in het Mark Hellinger Theatre op Broadway in New York in premixc3xa8re gegaan. Jeff Fenholt speelt de rol van Jezus, Yvonne Elliman (foto) vertolkt Maria Magdalena en Ben Vereen is te zien als Judas. Yvonne Elliman is ook terug in haar rol van Maria op de LP uitvoering van Jesus Christ Superstar. De rol van Jezus wordt daarop gezongen door Deep Purple zanger Ian Gillan. Ook is Yvonne Elliman te zien in haar rol van Maria in de verfiming van de musical uit 1973. In deze verfilming wordt de rol van Jezus gespeeld/gezongen door Ted Neeley.

Onder nummer Scorpio Records 201 wordt op 1 Juli 1966 het nummer Stealin' van Grateful Dead uitgebracht. Het is voor de groep uit San Francisco hun allereerste single. Stealin' met op de B-kant Don't Ease Me In wordt geen hit. Grateful Dead bestaat ten tijde van de opname van deze single uit Jerry Garcia (gitaar/zang), Bill Kreutzmann (drums), Phil Lesh (bas), Pigpen (toetsen/zang) en Bob Weir (gitaar/zang). Zowel Stealin' als Don't Ease Me In verschijnen in 2001 officieel op CD op de box The Golden Road (1965-1973).

Jackie_foxBassiste Jackie Fox (rechts) verlaat op 1 Juli 1977 de meiden rockgroep The Runaways. Na een tournee door Japan vindt Jackie Fox het wel genoeg. In een interview uit 1998 zegt zij over haar vertrek het volgende: "I left the band at the end of our Japanese tour in June 1977 when my 1965 Gibson Thunderbird bass(a very rare, beautiful bass even in 1977) broke and I realized it hadn't been insured and that nobody was taking care of us. I was already at that point sick of all the fighting so it didn't take that much to push me over the edge. I was only 17 at the time!!" Over het gerucht dat zij aan depressies zou lijden en dat zij tijdens de tour heeft geprobeerd haar polsen door te snijden zegt Fox: "It never happened. I cut my arm on a broken bottle and shortly after that happened I quit. I was upset at leaving the band and people made the wrong assumption. That rumor has lasted 20 years, probably because it's a lot more interesting than the truth." Jackie Fox wordt bij The Runaways opgevold door Victory Tischler-Blue. Tegenwoordig is de voormalig bassiste Business Affairs Executive bij een groot talentbureau.

Bij het concert dat Gene Vincent op 1 Juli 1962 in de Cavern Club in Liverpool geeft, wordt het voorprogramma verzorgt door The Beatles. De Liverpoolse groep bestaat dan uit John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en drummer Pete Best.

On_the_nightOp 1 Juli 1990 besluiten Mark Knopfler en John Illsley tijdens een lunch met hun manager Ed Bicknell om Dire Straits opnieuw op te richten. Na het succes van het album Brothers In Arms (waarvoor Dire Straits begin 1986 een Grammy ontvangt voor de single Money For Nothing) stort Mark Knopfler zich volledig op het produceren van, en het figureren op, andermans werk en laat hij zich in interviews ontvallen dat het niet zeker is of er ooit weer een album van Dire Straits zal verschijnen. Begin 1990 neemt Knopfler samen met toetsenist Guy Fletcher en de gitaristen Steve Phillips en Brendan Croker onder de naam The Notting Hillbillies een persiflage op The Traveling Wilburys op. Niet veel later volgt een project van Knopfler en gitaarlegende Chet Atkins, wat resulteert in het album Neck And Neck, een redelijk geslaagde plaat vol laidback muziek, zonder veel stuntwerk. Na het besluit om Dire Straits opnieuw op te richten verschijnt in Augustus 1991 de single Calling Elvis uit, een maand later gevolgd door het album On Every Street. De verkopen stijgen tot ongekende hoogten, mede aangespoord door de hitsingles Calling Elvis en Heavy Fuel. Om het album te promoten gaat Dire Straits weer op tournee. Het hier uit voorkomende live album On The Night bevat ondermeer opnamen die gemaakt zijn tijdens het concert in het Feijenoord Stadium in Rotterdam, Mei 1992.

Het programma The Big Beat van Alan Freed is op 1 Juli 1958 voor het eerst op de lokale Amerikaanse televisieomroep WNEW te zien. In deze eerste aflevering is Chuck Berry de eerste artiest die een optreden van een half uur mag geven.

Op 1 Juli 2002 gaat op het Britse eiland Man een serie van zes postzegels in de verkoop die zijn ontworpen door Paul McCartney. De opbrengst is voor het Adopt-A-Minefield fonds waarvoor zowel Paul McCartney als zijn vrouw Heather Mills Goodwill Ambassadors van zijn.

Stones_amsterdam_arena_1_juli_1998In het kader van het Europese gedeelte van hun Bridges To Babylon-wereldtournee geven The Rolling Stones op 1 Juli 1998 het tweede van vijf concerten in de Amsterdam ArenA. Het eerste Amsterdamse concert is op 29 Juni 1998. De Stones staan ook nog op 2, 5 en 6 Juli 1998 in de Amsterdam ArenA. De nummers die de Stones op 1 Juli 1998 spelen zijn: Let's Spend The Night Together, Flip The Switch, Gimme Shelter, Memory Hotel, Live With Me (met Dave Matthews), Saint Of Me, Out Of Control, She's A Rainbow, Miss You, Thief In The Night, Wanna Hold You, Little Queenie, I Just Wanna Make Love To You, Like A Rolling Stone, Sympathy For The Devil, Tumbling Dice, Honky Tonk Woman, Start Me Up, Jumping Jack Flash en Brown Sugar. Op de live-CD No Security, die later dat jaar uitkomt, staan enkele nummers afkomstig van deze Amsterdam ArenA-concerten. Van het concert op 1 Juli worden Gimme Shelter en Saint Of Me gebruikt, van het concert op 5 Juli worden de nummers You Got Me Rocking en Miss You gebruikt. No Security komt op 14 November 1998 op een 20ste plaats de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt op 21 November 1998 de elfde plaats als hoogste notering. 

Nelly Furtado staat in het kader van haar Come As You Are-tournee op 1 Juli 2004 in een uitverkocht Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Ringo Starr en Maureen Cox zijn vanaf 1 Juli 1975 officieel gescheiden. Zij zijn op 11 Februari 1965 in Londen getrouwd. De voormalige Beatle en zijn vrouw hebben samen drie kinderen: Zak (13 September 1965), Jason (19 Augustus 1967) en dochter Lee (11 November 1970).

Barbra_streisand_funny_girlIn het Broadway Theatre in New York wordt op 1 Juli 1967 de laatste voorstelling van de musical Funny Girl gegeven. De door Jule Styne en Bob Merrill geschreven musical is dan in totaal 1348 keer opgevoerd. Op 26 Maart 1964 gaat Funny Girl in het Winter Garden Theatre op Broadway, New York in premiere. Barbra Streisand speelt de hoofdrol als Fanny Brice, terwijl Nick Arnstein haar tegenspeler Sydney Chaplin speelt. Funny Girl staat tot 12 Maart 1966 in het Winter Garden Theatre. Daarna wordt de musical van 14 Maart 1966 tot 26 November 1966 in het Majestic Theatre opgevoerd. De laatste serie voorstellingen is vanaf 28 November 1966 in het Broadway Theatre.

Vanaf 1 Juli 1976 ligt het album Troubadour van J.J. Cale in de platenwinkel. Troubadour komt op 25 September 1976 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt  een 84ste plaats. Op Troubadour staan de volgende nummers:  Hey Baby, Travelin' Light, You Got Something, Ride Me High, Hold On, Cocaine, I'm A Gypsy Man, The Woman That Got Away, Super Blue, Let Me Do It To You, Cherry en You Got Me So Bad.

Mel_galleyVoormalig Trapeze en Whitesnake gitarist Mel Galley overlijdt op 1 Juli 2008 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Mel Gally wordt op 8 Maart 1948 in Cannock, Staffordshire in Engeland geboren. Zijn muzikale carriere komt eind jaren 60 op gang wanneer hij bij de groep Trapeze gaat spelen. Van deze band maken ook de latere Deep Purple bassist/zanger Glenn Hughes en de latere Judas Priest drummer Dave Holland deel uit, met wie hij beide Trapeze heeft opgezet. Begin jaren 80 gaat Galley bij Whitesnake spelen. Hij is ondermeer te horen op het album Slide It In, waarvoor hij ook het merendeel van de nummers schrijft. Op 7 Februari 2008 maakt Mel Galley bekend dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt, en nog slechts korte tijd te leven heeft. Het geeft Galley de gelegenheid om uitgebreid afscheid te nemen van de vele vrienden die hij in de muziekbusiness heeft. "I have been very lucky. I have seen some great bands, and played with many great musicians. And I have enjoyed some tremendous experiences. I am thankful that I can say a proper goodbye to all the friends I have made, who are now rallying round me", aldus Galley. Mel Galley is 60 jaar geworden.

Op 1 Juli 1973 geven Slade en The Sensational Alex Harvey Band een dubbelconcert in Earls Court in Londen. Om alle fans in de gelegenheid te stellen om het concert te bezoeken laten de de Britse spoorwegen vanuit Brighton, Bristol, Birmingham en Manchester extra treinen naar Londen rijden.


Muziek Jarige Op 1 Juli

1915: Willie Dixon - Blues Zanger USA († 29 Jan. 1992)
1939: Delaney Bramlett - Zanger USA
1944: Jeff Wayne - Componist Engeland
1945: Deborah Harry - Blondie Zangeres
1946: June Monteiro - The Toys Zangeres
1948: John Ford - The Strawbs Zanger
1949: John Farnham - Zanger Australie
1951: Fred Schneider - The B-52's Zanger
1951: Harrie Jekkers - Klein Orkest Zanger
1952: Leon Chancler - Santana Drums
1956: Phil Solem - The Rembrandts Gitaar
1960: Evelyn "Champagne" King - Zangeres USA
1960: Ted Key - The Housemartins Gitaar
1963: Roddy Bottum - Faith No More Toetsen
1964: Pol Burton - Transvision Vamp Drums
1971: Missy Elliot (Melissa Arnett Elliot) - Zangeres USA
1977: Birgit Schuurman - Zangeres Nederland
1982: Mirjam Timmer - Twarres Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten