Zoeken in de muziekgeschiedenis

24 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 25 Juli

NewportOp 25 Juli 1965 staat Bob Dylan, begeleid door de Paul Butterfield Blues Band, in Newport op de planken tijdens het Newport Folk Festival. Zijn nieuwste single Like A Rolling Stone ligt op dat moment net vier dagen in de winkel en wordt enkele weken later zijn grootste hit, met een nummer 2 notering in de Billboard Hot 100. Tijdens het optreden verbaast Dylan de festivalgangers door, voor het eerst, een electrische gitaar te gebruiken. Het publiek moet er niets van hebben en joelt Dylan na drie nummers van het podium. De zanger keert later alsnog terug, en maakt zijn set, met Mr. Tambourine Man en It's All Over Now Baby Blue, solo af op een acoustische gitaar. Het concert wordt beschouwd als een belangrijk keerpunt in Dylan's loopbaan.

Nina Simone wordt op 25 Juli 1995 zo kwaad op twee kinderen dat zij met een luchtbuks op ze schiet. De kinderen zijn volgens haar, te luidruchtig aan het spelen bij het zwembad van haar buurman in de Zuid-Franse plaats Bouc-Bel-Air, en hebben geen gevolg gegeven aan haar verzoek om het rustiger aan te doen. Een 15 jarige jongen raakt lichtgewond bij het incident dat Simone in Augustus 1995 acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een forse geldboete oplevert. Nina Simone was zelf niet in de rechtbank om het oordeel aan te horen.

Op 25 Juli 1956 zinkt het luxe cruise schip Andrea Doria in de Atlantische Oceaan, na een aanvaring in dichte mist met het Zweedse schip Stockholm. Het ongeluk kost 52 opvarenden het leven. De dan 23 jaar oude componist Mike Stoller en zijn vrouw Meryl overleven de ramp. Stoller heeft op dat moment al naam gemaakt door zijn samenwerking met Jerry Lieber. Samen schrijven ze in 1952 het nummer Hound Dog, dat aanvankelijk door Big Mama Thorton wordt opgenomen en later een wereldhit wordt voor Elvis Presley.

Charlie_richCharlie Rich overlijdt op 25 Juli 1995, in Hammond, Louisiana, aan de gevolgen van een long aandoening. Charlie Rich wordt op 14 December 1932 geboren in Colt, Arkansas. Hij volgt pianolessen, luistert naar blues en country, maar houdt ook van jazz. Het is zijn vrouw Margaret Ann, die Rich in 1957 een contract bezorgt met het door Sam Phillips (Sun) beheerde Phillips Interternational-label uit Memphis. Rich speelt piano op verschillende Sun-sessies, schrijft een aantal nummers voor collega's, zoals Jerry Lee Lewis (Break Up en I'll Make It All Up To You, waarop Rich in plaats van Lewis zxc3xa9lf piano speelt) en scoort in '59 een eerste hit met het rock & roll-nummer Lonely Weekends. Pas in 1973 volgt de echte grote doorbraak, wanneer Rich onder leiding van producer Billy Sherrill volledig de kant van de gladde en grootsteedse country & western opgaat. Hits als Behind Closed Doors en vooral The Most Beautiful Girl leveren Rich na al die jaren uiteindelijk erkenning op bij het grote publiek. Rich kan het succes echter moeilijk aan en raakt aan de drank. Hij treedt bovendien dronken op in een aantal tv-shows, wat veel kwaad bloed zet bij het Nashville-establishment. Platen worden steeds vlakker, songs worden steeds minder en Rich lijkt volledig opgebrand. Charlie Rich is 62 jaar geworden.

Mariah_careyill_be_there_unpluggedOp 25 Juli 1992 komt Mariah Carey op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met I'll Be There. Het nummer is afkomstig van het MTV Unplugged optreden van 16 Maart 1992. Mariah Carey zingt tijdens deze opname het nummer met de onbekende zanger Trey Lorenz. Zijn naam wordt dan ook niet vermeld op het label en de hoes van de single. Voor componist Berry Gordy Jr. is het zijn 2e nummer een hit als componist (de eerste is Reet Petite van Jackie Wilson) maar ook deze keer niet uitgebracht op zijn eigen Motown label. I'll Be There staat twee weken op de eerste plaats.

IronbutterflyericGitarist Eric Braunn, van Iron Butterfly, overlijdt op 25 Juli 2003 aan de gevolgen van een hartaanval. Erik Braun wordt geboren op 11 Augustus 1950. Als de tweede en meest succesvolle elpee van Iron Butterfly, In-A-Gadda-Da-Vida wordt opgenomen Komt Eric Braunn de formatie versterken. Iron Butterfly, die dan al een soort complexe heavy-metalmuziek ten gehore brengt, maakt met In-A-Gadda-Da-Vida de best verkochte underground-elpee in de Verenigde Staten in de jaren zestig. De plaat blijft liefst twee jaar op de Amerikaanse charts staan en behaalt ook in andere delen van de wereld opvallend goede verkoopresultaten. De daaropvolgende elpees hebben wat de verkoop betreft dan ook duidelijk profijt van het succes van In-A-Gadda-Da-Vida, waarvan het titelnummer liefst zeventien minuten duurt en een zeer lange drumsolo bevat. In '70 maakt Iron Butterfly een Europese tournee, waarbij ook Amsterdam wordt aangedaan. Een jaar later, als het succes afneemt, besluit de groep uit elkaar te gaan. Eric Braunn is 52 jaar geworden.

Twee ex-leden van Destiny's Child, LeToya Luckett en LaTavia Roberson, komen op 25 Juli 2002 buiten de rechtszaal tot een schikking met de groep. Een deel van de tekst van de Destiny's Child-hit Survivor zou laster zijn. Er is overeengekomen dat na het vertrek van LeToya Luckett en LaTavia Roberson in 2000 beide partijen zich niet in het openbaar laatdunkend over elkaar zullen uitlaten. De bewuste tekstregel luidt: "You thought that I'd be stressed without you, but I'm chillin'. You thought I wouldn't sell without you, sold nine million".

Black_in_black_van_acdcOp 25 Juli 1980 verschijnt het album Black In Black van AC-DC. Het is het eerste album zonder de op 19 Februari 1980 overleden zanger Bon Scott. AC-DC, die na het succevolle Highway To Hell al aan de opname's voor het nieuwe album begonnen is, moet weer helemaal opnieuw beginnen. De groep trekt zich enige tijd terug, maar besluit verder te gaan met de Engelsman Brian Johnson. Hoewel Johnson bij lange na niet de uitstraling heeft van Bon Scott, wordt Back In Black binnen afzienbare tijd de meest succesvolle AC/DC-plaat tot dan. Vooral in de Verenigde Staten breekt de groep gigantisch door. In 2005 wordt Back in Black onderscheiden met de Double Diamond Award van de RIAA. Back In Black is het vijf na bestverkochte album aller tijden, goed voor een verkoop van 21 miljoen exemplaren.

De Amerikaanse saxofonist Johnny Singer overlijdt op 25 Juli 2006. Johnny Singer wordt in 1910 in Oostenrijk geboren als John Mensinger. In 1934 debuteert de saxofonist met zijn eigen Big Band tijdens een optreden in The Chateau Club in Cleveland. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw speelt hij ondermeer in de orkesten van Freddy Carlone, Harl Smith en Meyer Davis. Ook is Singer enige tijd de leider van The Cleveland Browns Orchestra. Johnny Singer is de vader van Eric Singer. Eric Singer debuteert op 14-jarige leeftijd bij The Cleveland Opera Ball waar zijn vader ook speelt en blijft daar 26 jaar bij spelen. Vanaf 1991 is Eric Singer enkele jaren de drummer van Kiss. Johnny Singer is 96 jaar geworden.

Op 25 Juli 2002 wordt in Liverpool, door de Britse Koningin Elizabeth, een nieuwe passagiers-terminal geopend op John Lennon Airport. Uiteraard is Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, bij deze plechtigheid aanwezig. Later op de dag gaat de koningin naar Walker Art Gallery voor een tentoonstelling van schilderijen van Paul McCartney. Na afloop verklaart Sir Paul McCartney: "Ik geloof dat Hare Majesteit mijn schilderijen wel leuk vindt. Zij vindt ze erg kleurrijk, wat ik als een groot compliment beschouw."

David_knopfler_laatste_optreden_raiDavid Knopfler (rechts) ritme-gitarist en broer van Mark Knopfler (links), verlaat op 25 Juli 1980 de Dire Straits. In de zomer van 1977 wordt de voorloper van Dire Straits, The Cafe Racers opgericht door Mark en David Knopfler. Verder bestaat de formatie dan uit hun vrienden John Illsley (bas) en Pick Withers (drums). Het derde Dire Straits album Making Movies komt tot stand in samenwerking met E Street Band-pianist Roy Bittan en met assistentie van producer Jimmy Iovine. De in New York opgenomen plaat laat een veel directer en robuuster klinkende Dire Straits horen. Tijdens de opnamen verlaat David wegens muzikale meningsverschillen de band om zich op een solocarrixc3xa8re toe te leggen. Op 19 november 1983 staat zijn solo-debuut Release slechts xc3xa9xc3xa9n week op 82 in de Engelse albumlijst. Zijn solo-single Soul Kissing komt op 10 September 1983 de Nederlandse tipparade binnen. Het wordt geen hit. Na het album Release volgen voor David Knopfler de solo-albums Behind The Lines (1985), Cut The Wire (1986), Lips Against the Steel (1988), Lifelines (1991), The Giver (1993), Small Mercies (1995), Wishbones (2001) en Ship Of Dreams (2004).

Small_facesall_or_nothingOp 25 Juli 1966 staan The Small Faces in de studio om de single All Or Nothing op te nemen. All Or Nothing is geschreven door zanger Steve Marriott en bassist Ronnie Lane, en wordt op 5 Augustus 1966 uitgebracht. All Or Nothing staat vanaf 15 September 1966 één week bovenaan in de Engelse hitparade. In Nederland komt All Or Nothing op 3 September 1966 op een 40ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 1 Oktober 1966 de tweede plaats als hoogste notering.

Everybodys_talkinDe film Midnight Cowboy gaat op 25 Juli 1969 in Los Angeles in premiere. De hoofdrollen worden gespeeld door Dustin Hoffman en Jon Voight. Midnight Cowboy is geregisseerd door John Schlesinger. Het scenario is van Waldo Salt naar het boek van James Leo Herlihy. Everybody's Talkin', gezongen door Harry Nilsson, wordt door John Schlesinger als thema gebruikt. De zanger heeft deze compositie van Fred Neil op 8 en 9 November 1967 in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. De single wordt begin 1968 uitgebracht, maar wordt geen hit. Pas wanneer Midnight Cowboy in de bioscoop draait wirdt Everybody's Talkin' door het grote publiek opgepikt. Op 16 Augustus 1969 komt Everybody's Talkin' de Amerikaanse hitparade binnen, en haalt de zesde plaats.

Op 25 Juli 1963 maakt zangeres Cilla Black een proef opname bij EMI Records in Londen. Producer van deze proefsessie in de Abbey Road Studio is George Martin. Tijdens een optreden van Gerry & The Pacemakes in de Blue Angel Jazz Club, waar Cilla Black in het voorprogramma zingt, is zij opgemerkt door Brian Epstein, die op aanraden van John Lennon is komen kijken naar de zangeres. Tijdens de proefopname zingt Cilla Black het nummer Shy Of Love. Op Shy Of Love wordt Cilla Black begeleid door The Bruisers, een trio van sessie-muzikanten o.l.v. Les Reed. Shy Of Love is geschreven door Bobby Willis, met wie Cilla Black 25 Januari 1969 in het huwelijk treedt.

19990723_woodstockOp 25 Juli 1999 wordt Woodstock 1999 afgesloten. Het tweede Woodstock festival, gehouden in Rome, New York verloopt niet zo vredelievend als het eerste Woodstock festival in 1969. Slechte sanitaire voorzieningen, een hoge toegangsprijs ($150.00), en zeer hoge temperaturem zorgen voor een explosieve sfeer. Drie bezoekers overlijden, bij verschillende incidenten. Veel bezoekers moeten naar het ziekenhuis wegens het drinken van verontreinigd water. 120 bezoekers worden gearresteerd na het uitbreken van rellen op de laatste avond van het festival.Ook de laatste avond worden er vier gevallen van verkrachting gemeld. Een bezoeker verteld: "It was dangerous to be around. The whole scene was scary. There were just waves of hatred bouncing around the place, It was clear we had to get out of there. It was like a concentration camp". Ook financieel loopt het festival uit op een ramp. Optredende artiesten zijn oa: James Brown, Bush, The Chemical Brothers ,George Clinton & the P.Funk All-Stars, Sheryl Crow, Bruce Hornsby, Ice Cube, Jamiroquai , Megadeth, Metallica, Rage Against The Machine ,Red Hot Chili Peppers, The Offspring en The Tragically Hip.

De aflevering van Thank Your Lucky Stars die wordt uitgezonden op 25 Juli 1964 wordt gepresenteerd door Adam Faith. De Engelse zanger laat ondermeer opnamen zien van Freddie & The Dreamers, Kenny Lynch, The Interns, The Paramounts, Sandie Shaw, Christine Holmes, Danny Adams & The Challengers, Tommy Scott en Janice Nicholls. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.

George Harrison draagt op 25 Juli 1973 één miljoen dollar aan de belastingen af voor het door hem op 1 Augustus 1971 georganiseerde benefietconcert en het bijbehorende live-album ten bate van Bangla Desh. Dit land is in 1971 geteisterd door zware overstromingen.

BigmamaRhythm & Blues zangeres Willie Mae Thornton overlijdt op 25 Juli 1984 aan de gevolgen van een hartaanval. Willie Mae, vanwege haar omvang ook wel Big Mama genoemd, wordt geboren op 11 December 1926 in Montgomery, Alabama en ontdekt door Johnny Otis, die als eerste met een r&b-revue door het land trekt, waarbij hij ook veel plaatselijke r&b-artiesten een kans geeft. Tijdens deze zeer succesvolle revues ontdekt Johnny, behalve Willie Mae, een groot aantal dan nog onbekende talenten, zoals Little Willie John, Etta James, Johnny Ace, Jackie Wilson en Hank Ballard. Willie Mae Thornton is vooral bekend als zangeres van Hound Dog dat in 1956 door Elvis Presley naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade wordt gezongen. Big Mama Thornton is 57 jaar geworden.

Op verzoek van David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash voegt de Canadese gitarist Neil Young zich bij het trio, om optredens gemakkelijker te maken. Op 25 Juli 1969 staat Neil Young in de Fillmore East in New York voor het eerst op toneel met Crosby, Stills & Nash. De samenwerking duurt echter maar kort. Als Young in 1969 in de Whisky A Go Go-club de vijfkoppige groep The Rockets hoort, rekruteert hij Danny Whitten (gitaar/zang), Billy Talbot (bas) en Ralph Molina (drums) als begeleiders en doopt hij het trio Crazy Horse, naar de legendarische Indianenhoofdman. Het is het begin van een indrukwekkende solo carierre.

Led_zeppelin_oakland_concertsNaar aanleiding van de vechtpartij op 23 Juli 1977, na een concert in Oakland, worden op 25 Juli 1977 vier leden van Led Zeppelin door de politie gearresteerd. SWAT teams van de San Francisco politie omsingelen in de vroege morgen van 25 Juli het Hilton Hotel waar de band verblijft. Drummer John Bonham, manager Peter Grant, tour manager Richard Cole en veiligheids manager John Bindom worden meegenomen op verdenking van zware mishandeling. Na een borgtocht bedrag van $250 per persoon betaald te hebben, mogen ze weer gaan. De ruzie tussen organisator Bill Graham en Led Zeppelin gaat in de pers verder. Bill Graham: "I could never in good conscience book Led Zeppelin again." I hope they would never again play in the United States". Jimmy Page (gitarist van Led Zeppelin) : "We played the second gig, so he wasn't too bothered about us not performing in the States - was he? - when there were a few dollars coming over the counter". Uiteindelijk wordt met het betalen van 2 miljoen dollar schadevergoeding de zaak geschikt.

The_beatleswhile_my_guitar_gently_wOp 25 Juli 1968 mag George Harrison eindelijk aan zijn bijdrage aan The Beatles' The White Album werken. "Ik moest altijd eerst een stuk of tien songs van John en Paul doen voordat zij mij de gelegenheid gaven", aldus de solo-gitarist van The Beatles. In Abbey Road-studio 2 neemt hij, zichzelf begeleidend op zijn akoestische gitaar, While My Guitar Gently Weeps op. Deze versie is te vinden op The Beatles Anthology die in 1996 is uitgebracht. Op 16 Augustus 1968 begint Harrison aan de opname van de elektrische versie van While My Guitar Gently Weeps. Op 6 September 1968 wordt door zijn vriend Eric Clapton de laatste gitaarpartij ingespeeld. Deze versie van While My Guitar Gently Weeps is terug te vinden op The White Album. While My Guitar Gently Sleeps wordt ook gebruikt als B-kant voor The Beatles single Ob-La-Di Ob-La-Da. Deze single komt op 25 Januari 1969 op een 24ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen en bereikt op 8 Februari een 5e plaats als hoogste notering.

Jacques_van_tolJacques van Tol overlijdt op 25 Juli 1969. Jacobus Francisus van Tol wordt op 22 November 1897 geboren in Aalsmeer en wordt door sommigen beschouwd als één van de grootste liedjesschrijvers uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Van Tol gebruikt vaak een schuilnaam, zoals: Cor v.d. Berg, Bert van Eyck, Jip Feldman, Paulus de Ruiter, Bram van Staveren of Jan G. Toonder. Maar het meest gebruikte 'pseudoniem' luidt: Louis Davids. Want dat Van Tol op zijn minst tien jaar lang diens volledige cabaretrepertoire heeft geschreven is een vaststaand feit, waar in de afgelopen jaren niet meer om heen wordt gedraaid. Van Tol raakt in 1939 in ongenade als hij lid wordt van de NSB. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt Jacques van Tol Het Radiocabaret Paulus de Ruiter. Hiervoor maakt hij nieuwe, antisemitische teksten op bestaande liedjes. De Kleine Man wordt Dat Is De Jodenman. Na de oorlog wordt hem verboden als tekstschrijver te werken. In het geheim levert hij echter toch teksten aan o.a. Willy Walden en Piet Muyselaar voor hun Snip & Snap Revue en Wim Sonneveld. Hans van Tol, beter bekend als Tol Hansse is de zoon van Jacques van Tol. Tol Hansse (overleden op 29 April 2002) heeft in 1978 twee grote hits met Big City en Achter de Rhododendron. Jacques van Tol is 71 jaar geworden.

The_nitsnescioOp 25 Juli 1961 overlijdt in zijn woonplaats Hilversum de schrijver Nescio. Nescio wordt op 22 Juni 1881 in Amsterdam geboren als Jan Hendrik Frederik Gronloh. Nescio is Latijn voor 'ik weet het niet'. In Maart 1983 verschijnt van The Nits een single met een ode aan deze schrijver. Nescio is voor The Nits de eerste Top 10-hit in de Nederlandse Top 40, wanneer de single op 23 April 1983 een achtste plaats haalt. Eerder heeben The Nits al hits met Tuuti Ragazzi (#31 in 1980) en Red Tape (#24 in 1982). Nescio blijkt anno 2007 hun grootste hit ooit geweest te zijn.

John_sinclairVanwege het bezit van marihuana wordt John Sinclair op 25 Juli 1969 veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna tien jaar. Behalve manager van The MC5 is John Sinclair de leider van de radicale White Panther Party. Het debuutalbum Kick Out The Jams van The MC5 wordt door een groot aantal platenwinkels in Amerika niet verkocht vanwege de schuttingtaal die de groep gebruikt. Deze live-LP is op 30 en 31 Oktober 1968 in de Grande Ballroom in Detroit opgenomen. Ondanks de boycot door een deel van de detailhandel bereikt Kick Out The Jams de dertigste plaats in de Billboard-albumlijst. John Lennon en Yoko Ono geven op 11 December 1971 in de Crisler Arena in Ann Arbor in Michigan een benefietvoorstelling voor John Sinclair. Op 14 December 1971 beslist het hooggerechtshof in Michigan dat John Sinclair moet worden vrijgelaten. Op het album Sometime In New York City staat het liedje John Sinclair dat John Lennon over deze zaak heeft geschreven. Hij heeft het tijdens het benefietconcert in Ann Arbor voor het eerst gezongen.

De single Un Raya Del Sol van Los Diablos komt op 25 Juli 1970 binnen in de Nederlandse tipparade. Deze Spaanse zomerhit is in Nederland geen succes. Los Diablos is een groep uit Barcelona die bestaat uit o.a. Agustín Ramírez , Enrique Marin, Emilio Sancho en Amado Jaén.

Zelfs_je_naam_is_mooiHenk Westbroek komt op 25 Juli 1998 met zijn single Zelfs Je Naam Is Mooi binnen op nummer 31 in de Nederlandse Top 40. De single, met op de B-kant Gouden Kooi, bereikt de zesde plaats. Zelfs Je Naam Is Mooi is na Waar Zij Loopt Te Wandelen in 1992 en Eindelijk Vrij in 1994 de derde solo-hit voor de voormalige zanger van Het Goede Doel, en is één van de tracks op het album Westbroek dat in April 1998 is uitgebracht. Zelfs Je Naam Is Mooi mag nog altijd niet worden gedraaid in radioprogramma's van de Evangelische Omroep. De leiding van deze omroep stoort zich aan de regel "Als jij je kleren aantrekt zonder haast en haast zonder erbij na te denken, kijk ik naar een omgekeerde striptease van een volmaakte schoonheid".

The_firmstar_trekkinOp 25 Juli 1987 komt The Firm met hun single Star Trekkin' binnen op nummer 32 in de Nederlandse Top 40. Deze single is een parodie op de televisieserie Star Trek. Star Trekkin' bereikt de negende plaats. De single is een grap van Alan Williams (de zanger van The Rubettes), Graham Lister en John O' Connor. Star Trekkin' wordt vooral een hit door de grappige videoclip waarin poppen Captain James Kirk, Mister Spock, Doctor McCoy en Uhura uitbeelden.

Last_train_to_clarksvilleThe Monkees staan op 25 Juli 1966 in de platenstudio om het nummer Last Train To Clarksville op te nemen. Last Train To Clarksville is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart, en wordt als eerste single van The Monkees uitgebracht. Tommy Boyce en Bobby Hart zijn bij het schrijven van het nummer lichtelijk geinspireerd op het einde van Paperback Writer van The Beatles. The Monkees worden tijdens deze sessie begeleid door de gitaristen Wayne Erwin, Gene McGee en Louis Shelton, percussionist  Gene Estes, drummer Billy Lewis en bassist Larry Taylor. Componist en producer Bobby Hart speelt piano. Last Train To Clarksville wordt op 16 Augustus 1966 uitgebracht. Op de B-kant staat Take A Giant Step. De single komt op 10 September 1966 binnen in de Billboard Hot 100, en staat in de week van 5 November 1966 op de eerste plaats. In Nederland komt Last Train To Clarksville op 22 Oktober 1966 binnen op 29 in de Nederlandse Top 40, en blijft op 12 November 1966 op een twaalfde plek steken.

Vanaf 25 Juli 1968 ligt Cheap Thrills, het tweede album van Big Brother & The Holding Company in de platenwinkel. Zangeres bij Big Brother & The Holding Company is Janis Joplin. Op de LP staan ondermeer de nummers Piece Of My Heart, Combination Of The Two, Oh Sweet Mary en Turtle Blues. Cheap Thrills komt op 31 Augustus 1968 binnen in de Billboard-albumlijst, en staat vanaf 12 Oktober 1968 zes weken op de eerste plaats.

Ericcarr1 Eric Carr speelt op 25 Juli 1980 voor het eerst mee als drummer van Kiss tijdens een optreden in het Palladium in New York. Carr is als Paul Charles Caravello geboren op 12 Juni 1950 in Brooklyn, New York, en heeft eerder gedrumd bij groepen als: Cellarman, Salt And Pepper, Creation, Mother Nature Father Time en Flashe. Eric Carr is bij Kiss de opvolger van Peter Criss, de bijnaam en het karakter wat hij krijgt wordt The Fox. Op 24 november 1991 verliest Eric Carr op 41-jarige leeftijd zijn strijd tegen kanker. Opvolger van Eric Carr wordt Eric Singer (Eric Mensinger) die eerder gedrumd heeft bij Lita Ford, Black Sabbath, Gary Moore, Badlands en Alice Cooper.

Op 25 Juli 1990 wordt Evan James Springsteen geboren, als eerste zoon van Bruce Springsteen en Patti Scialfa, de gitariste van The E-Street Band.

De leden van 'NSync krijgen op 25 Juli 2000 na hun optreden bezoek van Keith Richards. De gitarist van The Rolling Stones is met één van zijn dochters naar het concert komen kijken.

Op 25 Juli 1995 verwerft Al Hendrix, de vader van Jimi Hendrix, de rechten op de muziek van zijn zoon. Hij moet een niet naar buiten gebracht bedrag overmaken aan degenen die de afgelopen twintig jaar de rechten hebben geexploiteerd. Jimi Hendrix overlijdt op 18 September 1970 overleden aan een overdosis.

Wembley_25_juni_1985The Rolling Stones staan op 25 en 26 Juli 1982 twee keer in een uitverkocht Wembley-stadion in Londen. De shows zijn onderdeel van de Europese tournee die op 26 Mei 1982 van start is gegaan in het Capital Theatre in Aberdeen in Schotland. Het laatste optreden is op 27 Juli 1982 in de Roundhay Park Arena in Leeds, Engeland. Op de 25ste Juli 1982 gaat Bill Wyman naar Morton's aan Berkeley Square waar hij Sting aantreft. Samen gaan ze die middag naar de Music Therapy Charity Lunch waar Wyman de Live Achievement Award voor de Stones in ontvangst mag nemen, en daarop een korte toespraak houdt.

Johnny Rotten, de voormalige-zanger van The Sex Pistols, richt op 25 Juli 1978 de groep PiL (Public Image Limited) op. Na het uiteenvallen van de Sex Pistols besluit Johnny Rotten in eerste instantie onder zijn eigen naam, John Lydon, te gaan werken. Uiteindelijk omringt hij zich met een groepje vrienden: Keith Levene (ex-Clash, gitaar), Jah Wobble (bas) en Jim Walker (drums) en maakt een opmerkelijke single, waarin hij afrekent met zijn Pistols-imago: Public Image. De titel van de single wordt meteen de naam van de nieuwe groep, al wordt er veelzeggend het woordje 'Limited' aan toegevoegd. In de volksmond wordt de groep al snel PiL genoemd.

Juan_pardono_me_hablesNo Me Hables van Juan Pardo komt op 25 Juli 1981 op een 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. No Me Hables bereikt op 22 Augustus 1981 de vierde plaats als hoogste notering. Juan Pardo wordt op 11 November 1942 geboren. Op 20-jarige leeftijd debuteert hij als roc'n'roll-zanger. Later wordt hij producer. In 1971 produceert hij ondermeer Borriquito, de grote zomerhit van de Spaanse zanger Peret (Pedro Pubill Calaf). Deze single staat vanaf 14 Augustus 1971 zeven weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Ritchie_leeRitchie Lee pleegt op 25 Juli 2001 in zijn huis in Los Angeles zelfmoord. Ritchie Lee wordt geboren op 10 Oktober 1966 en is vooral bekend als zanger en bassist van Acetone. Deze Amerikaanse rockband, die begin jaren 90 ontstaat uit de overblijfselen van de punk/surf band Spinout, bestond naast Ritchie Lee uit Mark Lightcap (gitaar/zang) en Steve Hadley (drums). Acetone heeft vijf albums opgenomen: Cindy (1993), I Guess I Would (1995), If You Only Knew (1996), Acetone (1997) en York Blvd (2000). Na de zelfmoord van Lee wordt de band ontbonden. Ritchie Lee is 34 jaar geworden. De Engelse band Spiritualized eert Ritchie Lee op hun album Amazing Grace uit 2003 met het nummer The Ballad Of Richie Lee.

Elvis_presley_kid_galahadDe film Kid Galahad van Elvis Presley gaat op 25 Juli 1962 in premixc3xa8re. Kid Galahad is in Oktober 1961 opgenomen. Elvis Presley speelt de bokser Walter Gulick. Lola Albright is te zien als zijn vriendin Dolly Fletcher. Het scenario van Kid Galahad is van Francis Wallace en William Fay. De film is geregisseerd door Phil Karlson. De liedjes voor de soundtrack van Kid Galahad worden op 26 en 27 Oktober 1961 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Dit zijn King Of The Whole Wide World, A Whistling Tune, Home Is Where The Heart Is, Riding The Rainbow, I Got Lucky en This Is Living.

Alfred Lennon In de Panorama van 25 Juli 1965 staat deze foto van Freddie Lennon. Het onderschrift luidt: "Dit is Alfred Lennon (52), de vader van Beatle John Lennon. Hij verdient honderd gulden schoon als keukenhulp in een hotel. Zijn eigen wens is zijn rijke zoon, zijn schoondochter Cynthia en zijn kleinzoon Julian eens te zien. Lennon Sr. zag zijn vrouw Julia en zijn toen vijfjarige zoon twintig jaar geleden voor het laatst".


Muziek Jarige Op 25 Juli

1941: Manuel Charlton - Nazareth Gitaar
1942: Bruce Woodley - The Seekers Zanger
1943: Jim McCartney - The Yardbirds Drums
1944: Tom Dawes - Cyrkle Bas
1946: Josxc3xa9 Chepito Areas - Santana Percussie
1950: Mark Clarke - Uriah Heep Bas
1951: Verdine White - Earth Wind & Fire Bas/Zang
1953: Gary Shaugnessy - Sweet Sensation Gitaar
1958: Henk Wanders - Frank Boeijen Groep Drums
1958: Thurston Moore - Sonic Youth Gitaar/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten