Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Juli

The_jackson_5Nadat zij op 23 Juli 1968 auditie hebben gedaan, tekenen The Jackson 5 op 26 Juli 1968 een platencontract bij Tamla Motown Records. De groep heeft in 1967 een talentenjacht gewonnen in het Apollo Theater, waar ze worden opgemerkt door Gladys Knight die direct platenmaatschappij Motown tipt. Omdat Motown niets van zich laat horen komt het niet tot een Motown contract komt nemen ze aan het einde van dat jaar de single Big Boy op voor het kleine Steeltown label, in Gary, Indiana. Het is Bobby Taylor (van Bobby Taylor & The Vancouvers) die de groep bij een optreden waar The Jackson 5 het voorprogramma is de groep ontdekt en direct meeneemt naar  Detroit waar hij uiteindelijk Berry Gordy zover krijgt om de groep toch een contract aan te bieden. Berry noemt de groep later "The last big stars to come rolling off my assembly line".

The_holliessandyThe Hollies komen op 26 Juli 1975 met hun single Sandy (4th Of July, Asbury Park) op een 28ste  plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Sandy (4th Of July, Asbury Park) bereikt de achtste plaats. De single is sinds 1965 de dertiende Top 10-hit in de Nederland voor The Hollies. Sandy (4th Of July, Asbury Park) is als 4th Of July, Asbury Park (Sandy) geschreven door Bruce Springsteen en staat op zijn album The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Deze LP wordt op 11 September 1973 uitgebracht. Op dit tweede album van Bruce Springsteen staan verder nog The E Street Shuffle, New York Serenade, Wild Billy's Circus Story, Incident On 57th Street, Rosalita (Come Out Tonight) en Kitty's Back. Bijna twee jaar later, in Juli 1975, komt The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt uiteindelijk een 59ste plaats.

Op 26 Juli 1968 wordt aan Tottenham Court Road 26 in Londen de club Vesuvio opnieuw geopend. De club is al sinds 1961 geopend, maar heeft een nieuw managment gekregen, bestaande uit; Tony Sanchez en Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones. Tijdens de opening op 26 Juli 1968 (de 25ste verjaardag van Mick Jagger) is ook Paul McCartney aanwezig. Hij draait dan ondermeer de dan nog niet uitgebrachte nieuwe single van The Beatles, Hey Jude b/w Revolution. Tottenham Court Road 26 bestaat tegenwoordig niet meer, het hele blok tussen Stephen Street en Percy Street is gesloopt om plaats te maken voor de zoveelste rij Hi-Fi winkels en cadeaushops. Hierbij is ook het restaurant La Maisonette op nummer 27 verdwenen. Muziekuitgever Dick James neemt op 27 November 1962 Beatlesmanager Brian Epstein hier mee naar toe. Deze ontmoeting levert Dick James de uitgaverechten van The Beatles op.

Elvis Costello wordt op 26 Juli 1977 in Londen gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde, nadat hij een illegaal optreden heeft gegeven voor de deur van het Hilton Hotel, waar op dat moment een vergadering van CBS medewerkers plaatsvind. Het is een poging om aan een Amerikaans platencontract te komen. Het plan werkt en Costello wordt later door CBS uitgenodigd om auditie te doen.

Beggars_banquetOp 26 Juli 1968, Mick Jagger's 25ste verjaardag, maakt fotograaf Barry Feinstein voor de hoes van het album Beggars Banquet van The Rolling Stones in Los Angeles een foto van een toiletmuur vol graffiti. Over deze foto ontstaat een meningsverschil tussen The Rolling Stones en hun label, Decca Records. De hoes met een toiletmuur beklad met graffiti vinden ze bij Decca helemaal niks. Omdat de groep aanvankelijk weigert om de hoes te veranderen, ontstaat er een conflict waardoor de release van het album forse vertraging oploopt. Uiteindelijk wordt Beggar's Banquet pas op 7 December 1968 uitgebracht. Het is overigens het eerste album waarop Mick Jagger gitaar speelt.

Paul Staney, de zanger en gitarist van Kiss, trouwt op 26 Juli 1992 met actrice en model Pamela Bowen. Een jaar later, op 6 Juni 1993, wordt hun zoon Ewan Shane geboren. Het huwelijk duurt 9 jaar, op 5 Maart 2001 scheiden Paul Stanley en Pamela Bowen. Ewan Shane wordt aan Pamela toegewezen, de rechter acht de zanger van Kiss niet in staat om een goede vaderrol te vervullen.

Prince_en_manuela_testoliniOp 26 Juli 2006 maakt Patrick Cousins, de advocaat van Prince, bekend dat de 48-jarige zanger van de 29-jarige Manuela Testolini gaat scheiden. "His wife filed for divorce. This isn't something that he wanted. There isn't anything else. He didn't counter sue. He is just trying to get it resolved." De Canadese Manuela Testolini die Prince heeft leren kennen wanneer zij werkzaam is bij een liefdadigheidsorganisatie die door Prince wordt gesteund is degene die de scheiding heeft aangevraagd. Haar advocaat Edward Winer verklaart: "Deciding to end the marriage was a very difficult decision for Ms. Nelson. She is seeking a cooperative resolution of this case and hopes the proceeding will be resolved quickly and respectfully. Ms. Nelson continues to be focused on her charitable work and her business, which remain her top priority". Prince en Manuela Testolini zijn op oudejaarsavond 2001 op Hawaxc3xaf tijdens een ceremonie van Jehova's Getuigen met elkaar getrouwd. Voor Prince is het zijn tweede huwelijk. Hij is eerder van 14 Februari 1996 tot Juni 2000 getrouwd geweest met zijn achtergrondzangeres Mayte Garcia. Hun zoon komt op 16 Oktober 1996 zwaar gehandicapt ter wereld en overlijdt enkele dagen later.

Jeannie_c_rileyharper_valley_ptaJeannie C. Riley staat op 26 Juli 1968 in een studio in Nashville, Tennessee voor de opname van het nummer Harper Valley P.T.A. Met het door Tom T. Hall geschreven nummer haalt de Country zangeres zowel de eerste plaats in de Billboard-poplijst als in de Billboard-Countrylijst. Op 25 Augustus 1968 komt Harper Valley P.T.A. binnen in de Billboard Hot 100 en staat in de week van 21 September 1968 op de eerste plaats. In totaal worden er meer dan 6 miljoen exemplaren van het singeltje verkocht.

Paul_mccartney_en_heather_millsOp 26 Juli 2001 wordt bekend dat Paul McCartney en Heather Mills zich drie dagen eerder hebben verloofd. De ex-Beatle heeft Heather Mills in 1999, een jaar na de dood van zijn vrouw Linda, leren kennen. Zijn kinderen zeggen "blij" te zijn met de verloving. Op 11 Juni 2002 zijn Paul McCartney en Heather Mills getrouwd. Lang duurt het huwelijk echter niet. Op 17 Mei 2006 wordt bekend dat na een huwelijk van bijna vier jaar Paul McCartney en Heather Mills van elkaar scheiden. De dan 63-jarige ex-Beatle en het 37-jarig voormalige fotomodel voeren de voortdurende media-aandacht aan als oorzaak waardoor het huwelijk op de klippen is gelopen. "We vonden het door de constante bemoeienis met onze prive levens steeds moeilijker een normale relatie te onderhouden", zo stellen de twee in een persverklaring, "We hebben heel hard geprobeerd er het beste van te maken, ondanks de dagelijkse spanningen om ons heen. Het doet ons dan ook verdriet dat we hebben moeten besluiten ieder onze eigen weg te gaan. We hopen dat we de ruimte en tijd krijgen om door deze moeilijke periode heen te komen." aldus het tweetal, dat tevens aangeeft als vrienden uit elkaar te gaan. De Britse krant The People meldt op 4 Juli 2006 dat Heather Mills een bedrag krijgt van veertien miljoen euro na haar scheiding. Volgens de krant heeft Heather veel meer kunnen vragen. Ze schatten dit bedrag op bijna 290 miljoen euro. Volgens een anonieme bron in de krant en tevens een vriend van McCartney neemt Mills echter genoegen met veertien miljoen, omdat ze niet in de stemming is om een strijd met Paul aan te gaan. "Heather is er nog steeds kapot van dat zij en Paul uit elkaar zijn."

Tijdens het Paleo Festival in Zwitserland op 26 Juli 2000 wordt Oasis, door het 35.000 koppige publiek, uitgejouwd en bekogeld met flesjes en blikjes bier. De reden is, dat zanger Liam Gallagher het nodig vind om het publiek te beledigen.

El_debargewhos_johnnyOp 26 Juli 1986 komt Who's Johnny van El DeBarge op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Who's Johnny is geschreven door Peter & Ina Wolf. Zij hebben het nummer speciaal geschreven voor de soundtrack van Short Circuit. Brent Maddock en S.S. Wilson hebben het scenario voor deze film geschreven. Short Circuit is geregisseerd door John Badham. Mark Damon en David Foster zijn de producenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Ally Sheedy (Stephanie Speck), Steve Guttenberg (Newton Crosby), Fisher Stevens (Ben Jabituya), Austin Pendleton (Howard Marner), G.W. Bailey (Skroeder) en Brian McNamara (Frank). Who's Johnny bereikt op 6 September 1986 de derde plaats als hoogste notering.

Plant_familyWanneer Bill Graham op 25 Juli 1977, over Led Zeppelin, zegt: "I hope they would never again play in the United States", kan hij nog niet weten dat het optreden in Oakland op 24 Juli 1977 inderdaad het laatste concert is wat Led Zepplin geeft in Amerika. Op 26 juli 1977 is Led Zeppelin genoodzaakt om hun Amerikaanse tournee af te breken. Als de groep, na de vechtpartij en daarop volgende arrestatie van John Bonham in Oakland, aankomt bij het Royal Orleans hotel in New Orleans ontvangt zanger Robert Plant namelijk het trieste bericht dat zijn zesjarige zoon, Karac, plotseling is overleden. Omdat Plant de volgende dag naar Engeland vliegt, om bij zijn vrouw Maureen en dochter Carmen te zijn, komt er met nog zeven concerten voor de boeg, een abrupt einde aan de tournee. Robert Plant wordt op zijn vlucht terug naar Engeland vergezeld door John Bonham en tourmanager Richard Cole. Op het vliegveld in Londen staat Plant's vader de pers te woord. In de wetenschap dat de dood van zijn kleinzoon alle plannen van Led Zeppelin veranderd zegt hij: "All this success and fame, what is it worth? It doesn't mean very much when you compare it to the love of a family." Karac is te zien in de openingscene van de film The Song Remains The Same, waarin hij aan het relaxen is met zijn familie. ( Foto vlnr Karac, Maureen, Robert en Carmen Plant)

Steve_rubell_2Op 26 Juli 1989 overlijdt Steve Rubell (links) aan de gevolgen van de ziekte Aids. In 1977 opent hij samen met Ian Schrager (rechts) de discotheek Studio 54 in New York, die in korte tijd over de hele wereld beroemd wordt. Rubell gaat de geschiedenis in als The Man Who Threw A Party The World Will Never Forget. Het feestje duurt echter maar twee jaar. In 1979 verdwijnen Rubell en Scharger namelijk voor drie jaar achter de tralies, wegens belastingontduiking. Steve Rubell is 45 jaar geworden.

SupersisterZanger/toetsenist Robert Jan Stips, fluitist Sacha van Geest, drummer Marco Vrolijk en bassist Ron van Eck breken als Supersister in Mei 1970 door met She Was Naked. In 1973 verlaten Sacha van Geest en Marco Vrolijk de groep. De Amerikaanse blaasvirtuoos Charlie Mariano en Herman van Boeijen zijn hun opvolgers. Een jaar later besluit Supersister ermee te stoppen. Op 26 Juli 1974 is het allerlaatste optreden in Epe. Op 3 December 2000 staat Supersister in de originele bezetting voor een eenmalig optreden in Paradiso in Amsterdam. Opnamen van dit concert verschijnen een jaar later onder de naam Supersisterious op een dubbel CD, en in 2006 uiteindelijk ook op DVD. Op 3 en 4 Mei 2001 worden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag nogmaals twee reunieconcerten gegeven door de vier originele leden. Plannen om een nieuw Supersister-album op te nemen worden bruut verstoord als Sacha van Geest op 29 Juli 2001, tijdens een vakantie op Malta, aan een hartaanval overlijdt. Hij is slechts 50 jaar geworden.

MC Hammer bereikt op 26 Juli 1989 de platina status in Amerika voor zijn album Let's Get It Started. Dit debuut van de rapper uit Oakland is op 3 December 1988 de albumlijst van Billboard binnengekomen. Let's Get It Started komt niet hoger dan een dertigste plaats, maar staat wel tachtig weken in de lijst. Naast de titelsong staan op dit album ondermeer Turn This Mother Out, Ring'Em, Cold Go M.C. Hammer, You're Being Served, It's Gone, They Put Me In The Mix en Son Of The King.

Op 26 Juli 1987 geeft Billy Joel het eerste van in totaal zes concerten in de Sovjet Unie, die plaatsvinden in Moskou en Leningrad. Kohuept, de live-compilatie van een aantal concerten in Leningrad, wordt in Oktober 1987 uitgebracht. Billy Joels ervaringen in Rusland vinden, twee jaar later, hun weerklank in de fraaie ballade Leningrad. Het album Kohuept haalt in November 1987, in de albumlijst, de 25 positie. Kohuept is Russisch voor "in concert".

Mary_wellsMotown zangeres Mary Wells verliest op 26 Juli 1992 haar strijd tegen keelkanker. Ze overlijdt in het Kenneth Norris Jr. Cancer Hospital te Los Angeles. Mary Wells wordt op 13 Mei 1943 in Detroit, Michigan geboren. Hoewel ze maar liefst 23 hits in de Amerikaans hitparade op haar naam heeft staan, inclusief de nummer 1, My Guy, heeft ze aan het einde van haar leven niet eens een verzekering om haar ziektekosten te betalen. Vier dagen later zingt Smokey Robinson, tijdens haar begravenis, een medley van haar hits. De begravenis wordt bijgewoond door o.a. Berry Gordy, Stevie Wonder, Little Richard en Quincy Jones. Mary Wells is 49 jaar geworden.

Natalie Cole treedt op 26 Juli 1976 in het huwelijk met de platen-producer Marvin Yancey. Yancey is ondermeer mede-componist van Cole's hit This Will Be. Na een huwelijk van vier jaar gaan Natalie Cole en Marvin Yancey in 1980 uit elkaar. Marvin Yancey overlijdt op 22 Maart 1985 aan de gevolgen van een hartaanval. Natalie Cole hertrouwt op 17 September 1989 met Andre Fischer (echtscheiding in 1995). Daarna trouwt de zangeres op 12 Oktober 2001 met Kenneth H. Dupree.

John_denverannies_songOp 26 Juli 1974 ontvangt John Denver een gouden plaat voor Annie's Song. Denver schrijft het nummer in 10 minuten tijdens een tochtje in een skilift, Annie's Song gaat over het bijna uit elkaar gaan van John Denver en zijn vrouw Ann Martell, met wie Denver op 9 Juni 1867 getrouwd is. Annie's Song is dan ook speciaal aan Ann Martell opgedragen. In 1982 gaan John en Annie alsnog uit elkaar. John Denver trouwt opnieuw in 1988 met Cassandra Delaney, met wie hij een dochter, Jesse Belle, krijgt. Annie's Song staat vanaf 27 Juli 1974 twee weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.

Chico Ryan overlijdt op 26 Juli 1998 in een verzorgingstehuis in Beverly, Massachusetts. De als David Allen Ryan geboren zanger/bassist is sinds 1973 lid van de revival-groep Sha Na Na. Chico Ryan is vijftig jaar geworden.

Freek_de_jonge_stipsleven_na_de_dooFreek de Jonge & Stips komen op 26 Juli 1997 binnen op nummer 19 in de Nederlandse Top 40 met een bewerking van een oud Bob Dylan nummer. Death Is Not The End is door Freek de Jonge zelf vertaald tot Leven Na De Dood. De single van Freek De Jonge & Stips staat vanaf 6 September 1997 twee weken op de eerste plaats. Leven Na De Dood is op 3 April 1997 in de Stadsschouwburg in Groningen, tijdens het theaterprogramma van Freek de Jonge en de groep Stips, opgenomen. Het origineel van Bob Dylan staat op diens album Down In The Groove dat op 19 Mei 1988 is uitgebracht.

 Im_not_your_steppin_stoneThe Monkees staan op 26 juli 1966 in de studio om het nummer (I'm Not Your) Steppin' Stone op te nemen. (I'm Not Your) Steppin' Stone is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart, die ook de debuut single. Last Train To Clarksville voor The Monkees hebben geschreven. Het origineel is van de Electric String Band uit 1966, gespeeld tijdens het W.C. Fields Memorial. Ook Paul Revere & The Raiders nemen het nummer op voor hun album Midnight Ride. (I'm Not Your) Steppin' Stone van The Monkees wordt uitgebracht als B-kant van hun nummer 1-hit I'm A Believer, geschreven door Neil Diamond. (I'm Not Your) Steppin' Stone blijft in de Amerikaanse hitparade op twintig steken.

Op 26 Juli 1998 geeft het trio Linda, Roos en Jessica (Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman) uit Goede Tijden, Slechte Tijden een afscheidsconcert in ShowBiz City in Aalsmeer. Moe van al het reizen en de vele optredens houden de soap-sterretjes het na drie jaar en zes hits voor gezien. Op 29 Januari 2004 overlijdt geheel onverwacht Guusje Nederhorst op 34-jarge leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.

Sebastian Bach treedt op 26 Juli 1992 in zijn huis in New Jersey in het huwelijk met Maria Aquiar. De Canadese zanger van de New-Yorkse groep Skid Row en zijn jeugdvriendin hebben al een zoon, Paris, die op 4 April 1988 is geboren.

Op 26 Juli 2005 gaat de nieuwe single, Fine Line van Paul McCartney, wereldwijd op de radio in premiere. Fine Line is de eerste single van Chaos And Creation In The Back Yard, het nieuwe studio-album van Paul McCartney dat op 12 September 2005 wordt uitgebracht. Chaos And Creation IN The Back Yard is geproduceerd door Nigel Godrich, bekend als producer van ondermeer Radiohead.

Kay_starr_2Kay Starr staat op 26 Juli 1939 in de platenstudio om het nummer Baby Me op te nemen. Starr wordt tijdens deze opname sessie begeleidt door het orkest van Glenn Miller. De zeventienjarige zangeres moet hals-over-kop invallen voor Marion Hutton, de vaste zangeres van het orkest van Glenn Miller. Kay Starr heeft slechts korte tijd bij Glenn Miller gezongen. Nadat zij bij ondermeer het orkest van Charlie Barnet de vocalen heeft verzorgd, begint Kay Starr in 1948 aan een solo-carrixc3xa8re. You Were Only Foolin' (While I Was Falling In Love) bereikt in Januari 1949 de zestiende plaats in de Billboard-hitparade.

Op 26 Juli 1990 wordt Brent Mydland dood aangetroffen in zijn woning in Lafayette in de staat Californie, een overdosis drugs is hem fataal geworden. Mydland wordt in 1980 lid van Grateful Dead als opvolger van Keith Godchaux, die op 23 Juli 1980 bij een auto ongeluk om het leven is gekomen. De eerste toetsenist van Grateful Dead, Ron 'Pig Pen' McKernan, is in 1973 aan een overdosis overleden. Brent Mydland is 37 jaar geworden

Marilyn_and_billyMarilyn McCoo treedt op 26 Juli 1969 in het huwelijk met Billy Davis Jr. Zowel McCoo als Davis Jr. zijn lid van de groep The Fifth Dimension, en hebben sinds begin 1969 een relatie. Producer Bones Howe stelt Marilyn McCoo voor Wedding Bell Blues op te nemen. Wedding Bell BLues is geschreven door Laura Nyro, en door haarzelf als eerste opgenomen voor haar debuutalbum More Than A New Discovery. Dat Bones Howe voorstelt om een nummer van Laura Nyro op te nemen is niet zo vreemd. Al eerder is door The 5th Dimension de nummers Stoned Soul Picnic en Street Blindness van haar opgenomen. Wedding Bell Blues, dat eindigt met de woorden "Marry Me, Bill", staat vanaf 8 November 1969 drie weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.

Op 26 juli 1970 wordt, als oudste van de drie zoons van de Engelse zangeres Cilla Black en haar man Bobby Willis, Robert John Willes geboren. Op 22 augustus 1970 neemt Cilla Black het nummer Son Of Mine van Gerry Goffin en Carole King op. Cilla Black draagt het liedje op aan haar zoon Robert John. Son Of Mine verschijnt op 4 December 1970 op single, maar wordt geen hit.

The_rolling_stonesits_only_rock_n_rDe single It's Only Rock'n'Roll van The Rolling Stones wordt op 26 Juli 1974 uitgebracht. De demo van It's Only Rock 'n' Roll is gemaakt in The Wick, de prive-studio van Ron Wood van The Faces gemaakt. Hierop spelen Mick Jagger en Ron Wood gitaar, Willie Weeks bas, Ian McLagan toetsen, Kenny Jones van The Faces drums, en is David Bowie te horen als achtergrondzanger. De single-versie is op 24 Juli 1973 in Musicland in Munchen opgenomen. Its_only_rocknrollIt's Only Rock'n'Roll is tot op dat moment de slechts presterende single die afkomstig is van een album. In Engeland komt de single nog net tot de top 10, maar in Amerika wordt slechts een zestiende plaats bereikt. Het nummer wordt vooral bekend door de bijbehorende videoclip. Die eindigt in een groot schuimbad waarin drummer Charlie Watts kopje onder gaat. Om promotie te maken voor deze single huren The Rolling Stones enkele graffiti-artiesten in om It's Only Rock'n'Roll te spuiten op enkele muren in de straten van Londen.

Op 26 Juli 1963 maakt Bob Dylan zijn debuut op het Newport Folk Festival. Dylan zingt ondermeer Blowin' In The Wind, een nummer dat hij in April 1962 heeft geschreven. Blowin' In The Wind wordt de officieuze hymne van de campagne voor gelijke burgerrechten.

Bano_en_powerDe Italiaanse zanger Al Bano (geb. als Albano Carrisi) treedt op 26 Juli 1970 in het huwelijk met Romina Power. Romina Power is de dochter van de Amerikaanse acteur Tyrone Power en de Nederlandse actrice Linda Christian. Nog inhetzelfde jaar nemen Al Bano en Romina Power  het nummer Storia Di Due Innamorati op. In 1976 vertegenwoordigen ze Italie op het Eurovisiesongfestival met het nummer We'll Live It All Again dat deels in het Engels en deels in het Italiaans gezongen wordt. Ze eindigen daarmee op de 7de plaats. In 1981 nemen ze de hit Sharazan op, wat hun grootste hit is in Nederland (een 9de plaats in de Top 40), en een jaar later nemen Al Bano en Romina Power deel aan het San Remo Festival met het lied Felicita, waar ze 2de mee worden. In 1984 winnen ze San Remo wel, met het nummer Ci sare. In 1985 doen ze opnieuw mee aan het songfestival. Met het nummer Magic Oh Magic wordt weer een 7de plaats gehaald. In 1991 verschijnt het album Oggi Sposi. Vijf jaar later gaat Al Bano weer solo zingen met liedjes als La Mia Vita, Verso Il Sole en Ancora In Volo. In 2000 is hij achtergrondzanger op het songfestival bij de Zwitserse kandidaat Jane Bogaert. In 1999 gaan Al Bano en Romina Power uit elkaar. Samen hebben ze 4 kinderen; zoon Yari en drie dochters Ylenia (die sinds 1994 vermist is), Christel en Romina Jr. Na de scheiding krijgt Al Bano ook nog 2 kinderen met de Italiaanse versie van Paris Hilton, Loredana Lecciso.

Christine_mcvie_in_the_meantimeVanaf 26 Juli 2004 ligt het derde solo-album van Christine McVie, In The Meantime, in de platenwinkel. In The Meantime verschijnt twee weken na de eenenzestigste verjaardag van de voormalig zangeres en toetseniste van Fleetwood Mac. Met het uitkomen van In The Meantime weerlegt Christine McVie een eerdere uitspraak van Mick Fleetwood, de drummer van Fleetwood Mac. Volgens hem zou zijn ex-collega zich hebben teruggetrokken uit de muziekwereld. "Zij wil niet langer deel uitmaken van de muziek-business. Haar hart was altijd in de muziek. Alles wat er verder bij kwam kijken, liet haar koud", aldus Mick Fleetwood. Op Say You Will, het album van Fleetwood Mac uit 2003, staan nog bijdragen van Christine McVie. Voor hun Amerikaanse tournee ter promotie van deze CD is zij afgehaakt.

Op 26 Juli 1984 gaat in Hollywood de film Purple Rain in premixc3xa8re. Behalve door Prince & The Revolution wordt de voorstelling bijgewoond door enkele collega's, waaronder Eddie Murphy, Lionel Richie en Stevie Nicks. Ook de camera's van MTV zijn bij het evenement aanwezig. De soundtrack van de film is een maand eerder al op LP en op CD uitgebracht. Purple Rain komt op 14 Juli 1984 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 4 Augustus 1984 vierentwintig weken op de eerste plaats. In Nederland staat Purple Rain vanaf 27 Oktober 1984 zeven weken op de eerste plaats van de LP Top 50.

ThreedognightThree Dog Night geeft op 26 Juli 1976 een afscheidsconcert in Los Angeles. Three Dog Night bestaat uit Danny Hutton (zang), Cory Wells (zang), Chuck Negron (zang), Mike Allsup (gitaar), Jim Greenspoon (toetsen), Joe Schermie (bas) en Floyd Sneed (drums). Wanneer Hutton zijn muzikale carriere begint als producer voor MGM Records, produceert hij onder een plaat van Cory Wells & The Enemies. Chuck Negron, solozanger bij Columbia, is een vriend van Hutton en als deze Wells hoort zingen, stelt hij Danny voor met zijn drieen een groep te beginnen. Cory zoekt daarop naar begeleiders. Organist wordt Hutton's buurman, Jimmy Greenspoon. Vervolgens komen Schermie, Sneed en Mike Allsup de groep versterken. Hutton's toenmalige vriendin, June Fairchild, leest in een tijdschrift een artikel over de Aboriginals waarin verteld wordt dat de  eerste menselijke bewoners van het Australische continent gedurende koude nachten tussen de honden gaan slapen om zich warm te houden. Hele koude nachten worden "Three Dog Nights" genoemd waarmee de bandnaam een feit is. Exc3xa9n jaar na de formering (1968) heeft Three Dog Night een eerste hit met Nilsson's 'One'. De groep neemt daarna veel composities van anderen op: Laura Nyro's Eli's Coming, Elton John's Lady Samantha, Paul Williams' Just An Old Fashioned Love Song en Russ Ballard's Liar. Onder leiding van managers Bob Foster, Burt Jacobs en Bill Utley wordt Three Dog Night één van de grootste groepen van de Verenigde Staten. In 1974 heeft de groep al achttien gouden platen in de wacht gesleept; de groep verdient tonnen (120.000 dollar per uur) en moet meestal onder politie-escorte naar concerten worden gebracht. Three Dog Night scoort drie nummers één: Randy Newman's Mama Told Me Not To Come (1970), Hoyt Axton's Joy To The World (1971) en BlackAnd White (1972). In 1973 verlaat Schermie de groep en wordt door Jack Ryland vervangen. Skip Konte (toetsen) komt Three Dog Night versterken. Februari 1977 gaat de groep definitief uit elkaar. In 1981 komt Three Dog Night bij elkaar voor een reunie.

Op 26 Juli 1974 wordt in New York de allereerste Beatles-conventie georganiseerd. Tijdens deze door Mark Lapidos georganiseerde conventie worden ondermeer veel oude muziekbladen, singles, LP's, posters en illegale platen van The Beatles te koop aangeboden.

Anita_bakerAnita Baker maakt op 26 Juli 1986 haar Britse podiumdebuut tijdens een uitverkocht concert in het Hammersmith Odeon Theatre in Londen. Anita Baker is een uit Toledo, Ohio afkomstige soulzangeres, die opgroeit in Detroit. Gedurende haar tienerjaren doet ze ervaring op in diverse bar-bands, totdat ze zich in 1978 aansluit bij de lokale funk/vocalgroep Chapter 8. Met deze formatie maakt ze het album Chapter 8, een plaat die weinig respons krijgt, al wordt het nummer Ready For Your Love nog bijna een hit. De groep verliest haar platencontract, waarna Anita gaat werken als serveerster en receptioniste. In 1982 tekent ze bij het in Los Angeles gevestigde Beverly Glen-label van voormalig Ariola-president Otis Smith. Haar debuutalbum The Songstress is een indrukwekkend album met eerlijke soulmuziek zonder drumcomputers. Hoewel dit niet uit de credits blijkt heeft Baker op dit album creatief een grote vinger in de pap. Ze raakt verwikkeld in een nogal verwarrende contractuele procedure met Beverly Glen, dat haar geen royalties uitbetaalt. Nog tijdens deze procedure tekent ze bij Elektra, waar ze volledige artistieke vrijheid weet te bedingen. Met Chapter 8-gitarist Michael Powell als producer maakt ze het album Rapture, een bijna volledig met ballades volgezongen jazzy soulalbum, dat baanbrekend blijkt in de zwarte vocale mainstream. De crossoversoul van Rapture maakt furore als Quiet Storm, een term die al eerder wordt gebruikt voor Adult soulformats van zwarte radiostations. Mede dank zij de hit Sweet Love stijgt de oplage van Rapture ruim boven de vijf miljoen. Voor Baker betekent het de definitieve doorbraak als de belangrijkste nieuwe soulzangeres van de jaren tachtig, waarbij ze diverse Grammy's en American Music Awards in de wacht sleept.


Muziek Jarige Op 26 Juli

1941: Bobby Hebb (Robert von Hebb) - Zanger USA († 3 Aug. 2010)
1941: Brenton Wood (Alfred Jesse Smith) - Zanger USA
1941: Darlene Love (Darlene Wright) - The Crystals Zangeres
1941: Neil Landon - The Ivy League Zanger
1942: Dobie Gray - Zanger USA
1943: Jim McCarty - The Yardbirds Drums
1943: Mick Jagger - The Rolling Stones Zanger
1949: Roger Taylor - Queen Drums
1954: Margot Van Der Ven - Babe Zangeres
1956: Dee Dee (Anna Dekkers) - Zangeres Nederland
1961: Andy Connell - Swing Out Sister Toetsen
1961: Gary Cherone - Extreme Zanger
1962: Miranda Joyce - The Belle Stars Zangeres
1967: Tim Barnwell - Arrested Development DJ
1980: Dave "Brown Sound" Baksh - Sum 41 Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten