Zoeken in de muziekgeschiedenis

23 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 24 Juli

Blackpool_ticketThe Rolling Stones spelen op 24 Juli 1964 in de Winter Gardens, de Empress Ballroom in Blackpool. De Stones krijgen 750 pond voor twee sets van 24 minuten. De zaal zit propvol met 7000 uitzinnige fans. Tijdens de tweede set loopt het uit de hand. Een groep dronken Schotten baant zich een weg naar het podium. Bij het podium aangekomen, beginnen de Schotten te spugen. Keith Richards vraagt hen een paar keer hiermee op te houden, en schopt er een voor z'n kop wanneer ze doorgaan. Vervolgens loop het gigantisch uit de hand. Ian Stewart: "Keith dacht dat hij god was en zomaar die gasten tegen hun kop kon trappen. De andere jongens beseften dat ze van het podium af moesten, en maakten rechtsomkeert. Ik gaf Keith een duw en riep 'Sodemieter hier godverdomme op als je niet dood wilt'. Er vlogen bekkens door de lucht en er klonken doffe bonzen van versterkers die aan gort gingen". Mick Jagger: "Doodsbang waren we. Zoiets was nog nooit eerder gebeurd. We hoeven toch niet te tolereren dat onze eigendommen zomaar in elkaar worden getrapt?". Brian Jones: "Iedereen denkt altijd dat we dwars willen zijn en iedereen op de kast willen jagen, maar dat is niet zo. We willen alleen maar dat de mensen ons en onze muziek acccepteren, en ons niet als freaks beschouwen". De politie wacht met ingrijpen totdat er versterking is gearriveerd. Nadat er 50 extra agenten zijn aangekomen stormen ze de zaal binnen met wapenstokken. Nadat de vechtpartij is afgelopen wordt de schade opgemaakt. Naast het nodige meubilair is de concert-piano volledig vernield. Een geleend drumstel van Charlie Watts en twee gitaarversterkers kunnen bij het grofvuil. Vier jongeren worden gearresteerd en moeten de volgende dag voorkomen voor openlijke geweldpleging. Blackpool's Deputy Chief Contstable Mr. Ronald Gregory laat na dit incident weten: "We shall advice the Winterland Gardens authorities that they must not have The Rolling Stones again".

Op 24 Juli 1967 verschijnt er in de Amerikaanse krant The Times een paginagrote advertentie waarin gepleit wordt voor het niet langer strafbaar stellen van het gebruik van marihuana. De advertentie is ondermeer ondertekend door The Rolling Stones, The Beatles en hun manager Brian Epstein.

Sophietje_van_johnny_lionSophietje van Johnny Lion komt op 24 Juli 1965 op een 39ste plaats binnen in de Top 40. Deze ode aan zijn vriendin, Sophie van Kleef, is een vertaling van  Fröken Fräken . In Zweden is  Fröken Fräken een nummer 1-hit voor de Sven Ingvars. Het nummer is geschreven door Thore Skogman, die het zelf ook op de plaat heeft gezet. De Nederlandse vertaling is van tekstschrijver Gerrit den Braber, die zich voor deze gelegenheid Lodewijk Post noemt. Sophietje van Johnny Lion bereikt op 4 September 1965 de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. De single is goed voor een gouden plaat, die Johnny Lion uit handen van Sophie van Kleef krijgt uitgereikt. Zij zingt zelfs een "antwoord" op Sophietje. Haar versie op de melodie van  Fröken Fräken heet Johnny, maar dit wordt geen hit.

ApplejackOp 24 Juli 1963 nemen Jet Harris en Tony Meehan, twee ex-leden van The Shadows, het nummer Applejack op. Applejack wordt op 30 Augustus 1963 in Engeland uitgebracht, en komt op 5 September 1963 de Engelse hitparade binnen. Applejack bereikt uiteindelijk de vierde plaats, en is na Diamonds (Nr 1 in Januari 1963) en Scarlett O'Hara (Nr 2 in April 1963) de derde en ook de laatste hit voor dit Britse duo.

 The_beatles_movie_medleyOp 24 Juli 1982 komt The Beatles Movie Medley van The Beatles op een 38ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Voor deze medley heeft producer George Martin ondermeer fragmenten van Magical Mystery Tour, All You Need Is Love, You've Got To Hide Your Love Away, I Should Have Known Better, A Hard Day's Night, Ticket To Ride en Get Back verwerkt tot een doorlopende collage. The Beatles Movie Medley is op 25 Mei 1982 uitgebracht. Op de B-kant van de originele single staat een interview met The Beatles over hun film A Hard Day's Days en I'm Happy Just To Dance With You, wat gezongen wordt door George Harrison. The Beatles Movie Medley staat slechts drie weken genoteerd in de Top 40, en komt niet hoger dan 35.

Sergeant_peppers_lonely_hearts_clubOp 24 juli 1978 gaat in New York de film Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, met Peter Frampton en The Bee Gees in de hoofdrollen, in premiere. Het wordt een flop; de pers laat geen spaander heel van de film, die geproduceerd is door Robert Stigwood, en het publiek blijft massaal weg. De rolprent gaat de geschiedenis in als één van de slechtste muziekfilms die er ooit gemaakt is. Ook de dubbel-lp ligt binnen een half jaar in de uitverkoopbakken.

Joey_kramerOmdat drummer Joe Kramer tweedegraads brandwonden  heeft opgelopen tijdens een brand bij een pompstation maakt Aerosmith op 24 Juli 1998 bekend dat de eerste van dertien live-data op hun aanstaande Amerikaanse tournee worden uitgesteld. Het is de tweede keer in korte tijd dat er een aantal concerten worden uitgesteld. In April 1998 zijn achttien voorgenomen live-optredens van Aerosmith ook al verzet, omdat zanger Steven Tyler moest worden geopereerd aan zijn knie.

Keaneeverybodys_changingOp 24 Juli 2004 komt Keane met de single Everybody's Changing op de 37ste plaats binnen in de Mega Top 50. Een week later bereikt de single een tiende plaats als hoogste notering. Everybody's Changing is de opvolger van de debuutsingle Somewhere Only We Knowe. Beide nummers staan op het debuutalbum Hopes & Fears. Keane valt vooral op doordat zij geen gitarist gebruiken. De groep bestaat uit zanger Tom Chaplin, drummer Richard Hughes en toetsenist Tim Rice-Oxley.

In de zomer van 2003 is Ringo Starr met zijn All-Starr Band voor de achtste keer op tournee door Noord-Amerika. The All-Starr Band bestaat tijdens deze tournee, naast de ex-drummer van The Beatles, uit musici als John Waite van The Babys, Colin Hay van Men At Work, Paul Carrack, Sheila E. en Mark Rivera. Op 24 en 25 Juli 2003 worden de eerste concerten in Casino Rama in Toronto in Canada opgenomen. Deze opnamen worden op 23 Maart 2004 op CD uitgebracht.

Op 24 Juli 1998 worden er ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Nelson Mandela in de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Durban, twee Gift To The Nation-concerten gegeven. Optredende artiesten zijn ondermeer Stevie Wonder, LL Cool J, Dru Hill, Skunk Anansie, Salif Keita, Ismael Lo, Najee, Chaka Khan, Kenny Lattimore, James Ingram, Shankar, Just Jinger, Springbok Nude Girls en Lucky Dube.

Heinz_burtOp 24 Juli 1942 wordt in het Duitse Hargen ene Heinz George Swartze geboren. Swartze wordt later beter bekend onder de naam Heinz Burt, die in 1961 bassist wordt bij The Tornados, een groep die door producer Joe Meek bij elkaar wordt gebracht. In eerste instantie zijn The Tornados de begeleiders van Billy Fury en Johnny Leyton. In 1962 hebben The Tornados een nummer 1-hit met Telstar. Heinz Burt wordt gezien als het sekssymbool van The Tornados. In April 1963 verlaat hij de groep. Met Joe Meek neemt hij Just Like Eddie op. Deze ode aan Eddie Cochran komt op 8 augustus 1963 de Engelse hitparade binnen. De single bereikt de vijfde plaats. Op Just Like Eddie is Jimmy Page te horen als sessie muzikant. De opvolgers Country Boy, You Were There, Questions I Can't Answer en Diggin' My Potatoes, halen amper de Top 20. Op Diggin 'My Potatoes is Jimmy Page weer te horen op gitaar. Heinz Burt: "Jimmy Page was on that, playing the bottleneck guitar and getting that Hawaiian sound. He didn't say a lot. He just did the session and off he trunded. Can't blame him". Heinz Burt stapt hierop uit de muziek-business. Hij verdient de kost o.a. met het schilderen van treinstellen. Als Tonko Dop hem in 1997 bezoekt voor zijn televisieprogramma Single Luck zit Heinz Burt in een rolstoel. Hij lijdt aan MND (Motor Neurone Disease). Op 24 Maart 2000 treedt Heinz Burt voor het laatst op in het Engelse graafschap Hampshire. Hij zingt Whole Lotta Shakin' Goin' On, Three Steps To Heaven en Just Like Eddie. Heinz Burt overlijdt op 7 April 2000. Op 11 Augustus 2000 wordt in de Banister Ballroom in Southampton een benefietavond gehouden om geld in te zamelen voor de moeder van Heinz, Martha Burt. Aan deze show wordt belangeloos meegewerkt door vrienden van Heinz, zoals Tony Harte, Jennie Laine, The Baker Boys, Amanda J, Dave Wicks, DJ Frank Rogers en Jeff Holland.

In Pointe Coupee Parish in de Amerikaanse staat Louisiana wordt vanaf 24 Juli 1971 het Festival Of Life georganiseerd. De bedoeling is dat het Festival Of Life vier dagen duurt, maar na drie dagen zijn er problemen met de voedselvoorziening. Ook de hygiene laat te wensen over. De organisatie breekt het festival voortijdig af. Tijdens de drie dagen dat het Festival duurt zijn er ondermeer optredens te zien van The Beach Boys (zonder drummer Dennis Wilson), Miles Davis, B.B. King en Pink Floyd.

The_lovin_spoonfulsummer_in_the_citOp 24 Juli 1965 geeft The Lovin' Spoonful een concert in Greenwich Village in New York. Onder het publiek bevinden zich omdermeer Bob Dylan en Phil Spector. The Lovin' Spoonful is begin 1965 opgericht door John Sebastian (zang/gitaar) en Zal Yanovsky (gitaar/zang) beiden afkomstig uit The Mugwumps, een folkband die ook de latere Mamas & Papas Denny Doherty en Cass Elliott levert. In 1966 en 1967 scoort de groep een aantal opgeruimde wereldhits (oa Daydream en Summer In The City), die tot de beste popsingles van die periode behoren.

Move_it Cliff Richard staat op 24 Juli 1958, zeventien dagen voordat hij zijn platencontract bij Columbia Records tekent, in de studio in Londen om zijn eerste single Move It en de B-kant High Class Baby op te nemen. De opnamen vinden tussen zeven uur 's morgens en half elf 's avonds plaats in Abbey Road-studio 2 in Londen. Van zijn begeleidingsband The Drifters speelt alleen drummer Terry Smart mee. De bassist en de sologitarist zijn studio-muzikanten. Move It is geschreven door Ian Samwell. De opnamen worden geproduceerd door Norrie Paramor. Move It komt op 12 September 1958 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats.

Bobby Thompson, de tourmanager van Ozzy Osbourne, overlijdt op 24 Juli 2003 tijdens zijn slaap in het Townsend Hotel in Birmingham aan de gevolgen van keel kanker. In een statement zegt Ozzy Osbourne: "We are devastated by the loss of our dear friend Bobby, he has been a part of our family for 23 years and loved very much. He will be greatly missed by all of us. Our sincerest sympathies go out to the Thomson family." Ondanks zijn ziekte werkte Bobby Thomson elke dag. Het optreden op 25 Juli in het DTE Energy Music Theatre wordt opgedragen aan Thomson, die zijn vrouw Terri en twee zonen Kevin (19) en Jacob (10) achterlaat. Bobby Thompson is 50 jaar geworden.

Jim Dale presenteert op 24 Juli 1965 een zomerse aflevering van Thank Your Lucky Stars. Dit televisieprogramma wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Jim Dale laat opnamen zien van Vikki Carr, The Honeycombs, Jackie Trent, The Yardbirds, Tony Jackson & The Vibrations, Mike Berry en Chris & Forbes.

Ying_tong_songOp 24 Juli 1980 overlijdt, acteur en zanger, Peter Sellers aan de gevolgen van een hartaanval. Naast zijn overbekende film carriere heeft Peter Sellers ook diverse hits gehad in de muziek. In 1959 heeft hij een top 10 hit in Engeland, samen met The Goons, met het nummer Ying Tong Song. In 1960 een top-5 hit, samen met Sophia Loren, met het nummer Goodness Gracieus Me, en in 1965 een top 20 hit met een uitvoering van A Hard Days Night van The Beatles. Peter Sellers draagt de nummers voor alsof het sonetten zijn van Shakespeare, zingen kan hij namelijk niet. Peter Sellers is 54 jaar geworden.

Liam Gallagher, de zanger van Oasis, krijgt op 24 Juli 1997 een officiele waarschuwing van de politie in Londen. Liam geeft toe dat hij schade heeft veroorzaakt, na een incident met een fietser in de Londense wijk Camden. De zanger heeft vanuit zijn auto-met-chauffeur een fietser beetgepakt en diens dure Ray-Ban zonnebril kapotgeslagen.

Op 24 Juli 1984 worden er tijdens de North Dakota State Fair tientallen mensen bevangen door de hitte. Een menigte van achttienduizend bezoekers kijken onder de brandende zon naar optredens van ondermeer Huey Lewis & The News en Juice Newton.

ItsonlyrocknrollThe Rolling Stones staan op 24 juli 1973 in de Musicland Studio in Munchen om het nummer It's Only Rock'n'Roll op te nemen. De demo is in The Wick, de prive-studio van Ron Wood van The Faces gemaakt. Hierop spelen Mick Jagger en Ron Wood gitaar, Willie Weeks bas, Ian McLagan toetsen, Kenny Jones van The Faces drums, en is David Bowie te horen als achtergrondzanger. Eén jaar later, op 26 Juli 1974, wordt It's Only Rock'n'Roll op single uitgebracht. It's Only Rock'n'Roll is tot op dat moment de slechts presterende single die afkomstig is van een album. In Engeland komt de single nog net tot de top 10, maar in Amerika wordt slechts een zestiende plaats bereikt. It's Only Rock'n'Roll wordt vooral bekend door de bijbehorende videoclip, die eindigt in een groot schuimbad waarin drummer Charlie Watts uiteindelijk helemaal in verdwijnt.

Op 24 juli 1987 gaat de film La Bamba, over het leven van Ritchie Valens, in premixc3xa8re. Lou Diamond Phillips speelt de rol van de zanger die op 3 Februari 1959 op 17 jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven komt. Marshall Crenshaw is te zien als Buddy Holly, Stephen Lee is The Big Bopper en Brian Setzer speelt Eddie Cochran. De muziek op de soundtrack is van Los Lobos. De regie is in handen van Luiz Valdez.

PhilcollinsorianneceveyDe 48-jarige Phil Collins trouwt op 24 Juli 1999 in een luxe hotel in Geneve met de 24- jarige Orianne Cevey, 's avonds wordt er aan het meer van Geneve een groot feest gegeven waarbij vrienden als Sting, Eric Clapton en Elton John aanwezig zijn. Phil Collins kondigde het huwelijk al in Mei aan: "It's inevitable. We are going to marry and have children. We have been together for four years and we are very happy." Een dag eerder zijn Collins en Cevey in het gemeentehuis van Begnins tijdens een intiem samenzijn al voor de wet getrouwd. Voor Phil Collins is dit zijn derde huwelijk. Zijn laatste huwelijk met Jill Tavelman kostte de zanger 17 miljoen pond aan alimentatie.

Op 24 Juli 1976 trouwt zangeres Willeke Alberti met televisie producent John de Mol jr. die tien jaar jonger is. Een jaar later heeft Willeke een hit met Carolientje, het plaatje haalt de 5e plek in de Nederlandse Top 40. Daarna trekt zij zich terug uit het artiestenleven. Op 12 Januari 1979 wordt haar zoon Johnny geboren. In 1980 gaan John de Mol en Willeke Alberti uit elkaar.

The_byrdsmr_tambourine_man_sThe Byrds staan op 24 Juli 1965 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met hun uitvoering van het Bob Dylan nummer Mr. Tambourine Man. De uitvoering van The Byrds is gebaseerd op de demo versie van Bob Dylan, een aantal regels zijn verwijderd, en The Byrds voegen een 12 snarige gitaar toe. Voor The Byrds betekent Mr. Tambourine Man de doorbraak naar het grote publiek, voor Bob Dylan is het duidelijk dat hij electrisch gaat spelen in de toekomst. Ook is dit het begin van het Folk tijdperk. Mr. Tambourine Man is overigens de enige Nr 1 hit van een Bob Dylan nummer.

Hilversum 3 heeft er vanaf 24 Juli 1978 een nieuwe schijf bij, als Frits Spits in zijn programma De Steunplaat lanceert. De jingle voor de Steunplaat is ingesproken door Felix Meurders. Let The Song Last Forever van Dan Hill is de eerste Steunplaat. Oh Sheila van Ready For The World is op 23 September 1985 de laatste. Een week later begint Frits Spits met Het Avondspits Steunfonds, waarin luisteraars dagelijks de roulerende samenstelling mogen bepalen.

Herman_brood_american_tour_1979Op 24 en 25 Juli 1979 geven The Kinks twee concerten in de Convention Hall in Asbury Park, New Jersey. In het voorprogramma staat Herman Brood & His Wild Romance. Herman Brood en zijn band maken in een omgebouwde Greyhound-bus een tournee door Amerika. In de Hitkrant van 23 Augustus 1979 staat te lezen dat deze tournee erg succesvol is verlopen. Tijdens de concerten spelen zich wilde taferelen af. Soms worden er wel tien toegiften gegeven. In Atlanta en Virginia Beach is Saturday Night een tijdje de meest gedraaide single op de radio. De reacties van de pers en de radiostations zijn overweldigend. De LP van Herman Brood & His Wild Romance verkoopt er uitstekend.

Bailamos van Enrique Iglesias komt op 24 Juli 1999 op de 40ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De debuutsingle Enrique Iglesias bereikt de vierde plaats. Enrique Iglesias wordt op 8 Mei 1975 geboren, en is de zoon van de Spaanse zanger Julio Iglesias en diens eerste vrouw Isabel Preysler Arrastria. In September 1971 is hun dochter Maria Isabel (alias  Chábeli) geboren. Julio Jose Jr. wordt in Februari 1973 geboren.

Het_leed_versierd_van_het_klein_orkOp 24 Juli 1982 komt het album Het Leed Versierd van Het Klein Orkest binnen op een 38ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op dit debuutalbum staan ondermeer de nummers Laat Mij Maar Alleen, Paarse Overall, Ellie, Vrienden en De Boodschappentas. Het Leed Versierd bereikt op 14 Augustus 1982 als hoogste een 21ste plaats. Van Het Leed Versierd worden bijna 48.000 exemplaren verkocht, net te weinig voor een gouden plaat. De single Laat Mij Maar Alleen komt, ook op 24 Juli 1982, binnen op nummer 33 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat Het Leed Versierd. Deze debuutsingle van Het Klein Orkest staat vier weken genoteerd en komt niet verder dan 27. Laat Mij Maar Alleen is in de week van 5 Juli 1982 Steunplaat in De Avondspits op Hilversum 3. Het Klein Orkest bestaat uit zanger/gitarist Harrie Jekkers, bassist Chris Prins, toetsenist Leon Smit en drummer Niek Nieuwenhuijsen. Het Klein Orkest weigert op te treden in televisieprogramma's van de AVRO, de Veronica Omroep Organisatie en de TROS. Zij willen alleen meewerken aan radio- en televisieprogrammaxe2x80x99s van de VARA, VPRO, de IKON, de NOS en de KRO.  Drummer Niek Nieuwenhuijsen legt dit als volgt uit: "Wij vinden dat de AVRO en de Veronica Omroep Organisatie en vooral de TROS politiek incorrecte standpunten hebben ingenomen die ver van die van ons staan. In TROS Actua wordt bijvoorbeeld gepleit voor meer geld voor het Ministerie van Defensie. Wij van Het Klein Orkest zijn hier tegen, getuige ons liedje Maak Het Leger Leger."  Wel is het album geproduceerd door Cees Schrama, de presentator van het TROS-radioprogramma Sesjun."Cees Schrama is ons min of meer opgedrongen door onze platenmaatschappij Polydor, omdat wij hebben geweigerd met Peter Koelewijn te werken", aldus Niek Nieuwenhuijsen.

Bobby Ramirz, drummer van Edgar Winter's White Trash, overlijdt op 24 Juli 1972 aan de gevolgen van een uit de hand gelopen vechtpartij in een bar in Chicago. De knokpartij begint nadat iemand een opmerking heeft gemaakt over de lengte van zijn haar. Bobby Ramirez is 23 jaar geworden.

Madonna_blonde_ambitionOp 24 Juli 1990 staat Madonna in het kader van haar Blonde Ambition-wereldtournee in De Kuip in Rotterdam. The Blond Ambition Tour is een van de eerste muziekshows waarin popmuziek wordt ondersteund door een bewegend decor en choreografie. De wereldtour is op 13 April 1990 van start gegaan met een concert in het Chiba Marine Stadium in Tokyo, Japan. Het laatste concert, op 5 Augustus 1990 in Stadion De L'Ouest in Nice, Frankrijk wordt opgenomen en uitgezonden op televisie door het Amerikaanse HBO. Op het podium wordt Madonna ondermeer bijgestaan door Carlos Rios en David Williams (gitaar), Jonathan Moffet (drums) en Darryl Jones (bas). Darryl Jones is vanaf 1991 de vaste bassist bij The Rolling Stones, wanneer hij de gestopte Bill Wyman vervangt. Madonna speelt de volgende nummers: Express Yourself, Open Your Heart, Causing A Commotion, Where's The Party, Like A Virgin, Like A Prayer, Live To Tell/Oh Father, Papa Don't Preach, Sooner Or Later, Hanky Panky, Now I'm Following You Parts 1 & 2, Material Girl, Cherish, Into The Groove, Vogue, Holiday en Family Affair/Keep It Together.

Larry Graham, de voormalige bassist/zanger van Sly & The Family Stone en Graham Central Station gaat op 24 Juli 1980 voor het eerst alleen op tournee. Larry Graham staat in het voorprogramma van The Isley Brothers. Het eerste optreden is in Baton Rouge in Louisiana.

Lincoln_festival_1971Op 24 Juli 1971 wordt in het Engelse graafschap Lincolnshire het Lincoln Folk Festival gehouden. Tijdens dit 'A One Day Concert Of Traditional & Contemporary Folk Music' zijn er voor een bedrag van twee pond sterling optredens te zien van The Byrds, Sandy Denny, Dion, Tim Hardin, Incredible String Band, Buffie Sainte Marie, Ralph McTell, Pentangle, Tom Paxton, Steeleye Span, Dave Swarbrick and Martin Carthy, James Taylor, Sonny Terry en Brownie McGhee.


Muziek Jarige Op 24 Juli

1935: Les Reed - Orkestleider Engeland
1941: Barbara Love - The Friends Of Distinction Zangeres
1942: Heinz Burt - The Tornados Bas († 7 April 2000)
1944: Jim Armstrong - Them Gitaar
1946: Alan Whitehead - The Marmalade Drums
1947: Dorian Gray - Zangeres Ierland
1947: Jan Hollestelle - Gitarist Nederland
1951: Lynval Golding - The Specials Gitaar
1951: Robby Alberga - Gitarist Nederland
1957: Larry Gott - James Gitaar
1957: Pat Tillis - Country Zangeres USA
1958: Mike Karn - Japan Bas/Saxofoon
1961: Paul Geary - Extreme Drums
1967: Jasper Teule - The Pilgrims Bassist
1970: Jennifer Lopez - Zangeres/Actrice USA
1984: Dhani Lennevald - A Teens Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten