Zoeken in de muziekgeschiedenis

17 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 18 Juli

Jack_de_nijsJack De Nijs wordt op 18 Juli 1941 in Tjimahi, een kampong bij Bandoeng in Indonesie geboren. In 1952 komt het gezin De Nijs voorgoed naar Nederland. In 1970 heeft Jack zijn eerste hit met het nummer Sophia Loren. Nadat hij voor de grap een keer Elvis Presley heeft gexc3xafmiteerd, zegt Will Luikinga, DJ van Radio Veronica, dat hij eens een plaat als Elvis moet opnemen. Dat wordt I'm Calling. Vanaf dat moment veranderd Jack De Nijs zijn naam in de artiestennaam Jack Jersey. Zijn grootste hit heeft Jack Jersey met Papa Was A Poor Man dat in Juli 1974 een vierde plaats in de Top 40 haalt. Zes jaar later lukt dat nog een keer met Sri Lanka My Shangri La, wat in Mei 1980 ook de vierde plaats haalt. Op 26 Mei 1997 overlijdt, thuis in Roosendaal, Jack Jersey op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarm kanker.

U2 speelt op 18 en 19 Juli 1997 in De Kuip in Rotterdam. Het is voor de Ierse groep de derde keer in hun carierre dat zij in het Feyenoord stadion bezoeken. Eerder staat U2 op 10 en 11 Juli 1987 en op 9, 10 en 11 Mei 1993 in het Feyenoordstadion. De concerten op 18 en 19 Juli 1997 zijn de eerste live-data van het Europese deel van de Popmart Tour die op 30 September 1997 met een concert in het Hayarkon Park in Tel Aviv, Israel wordt afgesloten.

Dolores O'Riordan, de zangeres van The Cranberries, treedt op 18 Juli 1994 in het huwelijk met Don Burton, de ex-manager van Duran Duran, en op dat moment manager van The Cranberries. De bruiloft valt vooral op door de bruidsjurk van Dolores, waar je dwars doorheen kunt kijken, en niets verhullend is. In November 1997 wordt in het Canadese Toronto hun dochter Taylor Baxter geboren.

John_lennon_green_cardOp 18 Juli 1974 krijgt John Lennon van de Amerikaanse Immigratie- en Naturalisatiedienst te horen dat hij het land voor 10 September 1974 moet verlaten. In Februari 1972 heeft de dienst geweigerd om Lennon's visum te verlengen, omdat de ex-Beatle in Engeland een strafblad heeft door een veroordeling wegens bezit van marihuana in 1968. Volgens Lennon is de opgegeven reden echter niet juist. Volgens hem wil de regering Nixon van hem af wegens zijn aanhoudende kritiek op hun beleid. Lennon begint een 4 jaar durende rechtszaak tegen de immigratiedienst, om door inzage van zijn dossier zijn gelijk te bewijzen. Ook gaat hij in beroep tegen de aangekondigde deportatie. Op 27 Juli 1976 wint John Lennon de zaak en krijgt hij alsnog een nieuwe verblijfsvergunning.

Ike Turner wordt door een rechtbank in Santa Monica op 18 Juli 1988 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het bezit van cocaine. Turner is in Augustus 1987 gearresteerd nadat politie, tijdens een verkeerscontrole, de drugs in zijn auto heeft gevonden. Het is niet de laatste keer dat Ike Turner met justitie in aanraking komt.

Back_home_golden_earringOp 18 Juli 1970, de 22ste verjaardag van hun nieuwe drummer Cesar Zuiderwijk, komt de single Back Home van de Golden Earring op nummer achttien binnen in de Nederlandse Top 40. Back Home is de eerste single van de groep waarop Cesar Zuiderwijk te horen is. Hij is is de opvolger van Sieb Warner die de groep heeft verlaten. Sieb Warner heeft maar kort bij Golden Earring gespeeld. Hij is in 1969 alleen te horen op de single Another 45 Miles. Vanaf Another 45 Miles wordt de naam The Golden Earrings veranderd in Golden Earring. Sieb Warner is de opvolger van Jaap Eggermont, die eerder Golden Earring begin 1969 verlaten heeft om producer te worden. Let The Sunshine In van Marva Hodge & The Moody Sec is zijn eerste productie. Deze single bereikt de zesde plaats in de Nederlandse Top 40. Back Home staat vanaf 22 Augustus 1970 vijf weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Try_a_little_loveOscar Harris & The Twinkle Stars komen op 18 Juli 1970 met het nummer Try A Little Love op nummer 16 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat I Didn't Wanna Listen. Beide nummers zijn geschreven door zanger Oscar Harris samen met toetsenist Frank Smith, die de single ook geproduceerd heeft. Try A Little Love bereikt de vierde plaats. Oscar Harris & The Twinkle Stars bestaan verder uit Herman Ristie (trompet), Alfred Ommen (saxofoon), Humphrey Liewon (gitaar), Ricardo Wouden (drums), Imro Wielkens (basgitaar) en Kenneth Rier (gitaar/saxofoon).

Evert Overweg overlijdt op 18 Juli 2003, tijdens een vakantie in Portugal aan de gevolgen van een hartaanval. Overweg begint zijn muzikale loopbaan in de jaren vijftig als drummer bij diverse radio-orkesten. Evert Overweg trouwt met Lia Maasland, een dochter van de orkestleider Malando. Na diens dood in november 1980 neemt Evert Overweg de leiding van zijn beroemde Tango Orkest over. Hiermee boekt hij vooral in Japan veel succes. In juli 1999 neemt zijn zoon Danny Overweg de leiding van het Tango Orkest over. Hij verandert zijn naam in Danny Malando. Evert Overweg is 67 jaar geworden.

Suicide_solutionOp 18 Juli 1988 pakt een vonnis van een rechtbank in Californie goed uit voor Ozzy Osbourne. De voormalige voorman en zanger van Black Sabbath wordt, in hoger beroep, opnieuw vrij gesproken van iedere schuld aan de dood van een minderjarige fan die in 1984 vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd nadat hij naar Ozzy's Suicide Solution heeft geluisterd. Osbourne is met de vrijspraak overigens nog niet uit de juridische problemen. Er loopt namelijk nog een soortgelijke zaak tegen hem, aangespannen door de ouders van Michael Waller, die zichzelf in 1986 ook van het leven heeft beroofd na het beluisteren van Suicide Solution. Die zaak wordt in 1991 uiteindelijk ook in het voordeel van Osbourne beslist.

Tim Westwood wordt op 18 Juli 1999 in de Londense wijk Kennington vanuit een langsrijdende auto beschoten. De BBC Radio One-deejay draait in zijn radioprogramma veel hip-hop-muziek. Of dat er iets mee te maken heeft wordt niet achterhaald. De BBC laat de volgende dag weten dat zijn toestand stabiel is en dat hij zal herstellen van zijn verwondingen.

Flori Jean Elizabeth Bonner wordt op 18 Juli 2007 geboren als dochter van Sharon Corr en haar echtgenoot Gavin Bonner.  De zangeres/violiste van The Corrs en de advocaat uit het Noord-Ierse Belfast zijn op 7 Juli 2001 in St. John's Church, Cratloe in het Ierse graafschap Clare met elkaar in het huwelijk getreden. Hun eerste kind, zoon Cathal Robert Gerard, is op ziet op 31 Maart 2005 geboren.

Pink_floyd_hyde_park_1970Pink_floyd_adPink Floyd geeft op 18 Juli 1970 een gratis concert in Hyde Park in Londen. Naast Pink Floyd staat ook Roy Harper, Kevin Ayers, Edgar Broughton Band, Formerly Fat Harry, Lol Coxhill en Third Ear Band op het affiche vermeld. Alleen Third Ear Band laat op het laatste moment verstek gaan, zij worden niet vervangen. Pink Floyd speelt ondermeer het titelnummer van hun nieuwe album Atom Heart Mother, dat pas op 10 Oktober 1970 verschijnt. In het Engelse muziekblad Disc staat over het xoncert het volgende te lezen: "Over five hours of varied and contrasting music was topped by a performance by the Pink Floyd, who treated the gathering to a preview of their forthcoming album. They gave an hour of beautifully mature music , soothing and inspiring to listen to. They kept the numbers short- apart from the finale -and carefully restrained. With the sun glinting on Nick Mason's drums and the clouds breaking up overhead, it seemed as if the sounds were dropping from the sky itself. After a quiet and lazy bluesy introduction, they went gently into Green Is The Colour and Careful With that Axe Eugene.  Even in the latter the volume was down and the mood reflective. Set the Controls was at its most ethereal , the smooth crescendos flying away over the heads of the captivated audience. To end, a brass section and choir were brought on for the final 25 minute finale. The piece began with an arrangement for the brass and then switched to a lengthy choir pattern, followed by a dash of marvelous Floyd rock -jazz, in came the brass again, pursued by incantations from the choir and swirling special effects in two channel stereo. A reprise took up the original theme, based on a simple chord progression akin to the finale of The Man and group, choir and orchestra projected it together in fine combination." Atom Heart Mother staat in de week van 24 Oktober op de eerste plaats in de Engelse albumlijst.

Neil Young richt op 18 Juli 1995, samen met zijn manager Elliot Roberts, zijn eigen platenmaatschappij Vapor Records op. Op dit kleine label verschijnen ondermeer albums van Tegan & Sara, Jason Yates, Jonathan Richman, Acetone, Cake Like en Catatonia.

Metallica geeft op 18 Juli 2000 een verrassingsoptreden in The House Of Blues in Los Angeles. Het publiek bestaat deze keer uit duizend fans die een prijsvraag van het biermerk Miller hebben gewonnen.

Op 18 Juli 1972 worden de leden van Sly & The Family Stone gearresteerd nadat de politie bijna één kilo marihuana in hun camper heeft gevonden.

Golden_earring_strandconcert_scheveGolden Earring geeft op 18 Juli 1986 een concert op het strand van Scheveningen. Met het concert wordt door de Haagsche groep de Veronica Strandrace-dag afgesloten. Ruim tweehonderdduizend belangstellenden komen op het optreden af. Drummer Cesar Zuiderwijk viert op deze dag zijn 38ste verjaardag, en roept tijdens het concert naar de mensenmassa dat de drankjes voor zijn rekening zijn. In het Rotterdams Dagblad staat op 19 Juli 1986 over het concert te lezen: "Een enthousiast gejoel stijgt op uit de menigte van zo'n 150.000 mensen. Ze staan, veelal op elkaar gepakt in honderden rijen op het strand of zitten, liggen op en langs de boulevard. Den Haag, maar ook bezoekers van ver daar buiten vieren feest met Nederlands populairste en naar blijkt best ingespeelde rock 'n roll band. Een jubileumfeestje, want de Golden Earring bestaat 25 jaar. En het verjaardagspartijtje van drummer Cesar Zuiderwijk die verklaart nog nooit zoveel mensen op zijn verjaardag te heben gehad. Met Have A Heart van het nieuwe album wordt om 22.00 met het concert begonnen. Het publiek heeft de boodschap begrepen en gaat van begin tot het eind uit zijn bol. Zowel voor nieuwe nummers als Quiet Eyes en Why Do I, maar ook voor nummers van wat langer terug als Lady Smiles en Twilight Zone. Cesar gooit aan het einde van het optreden z'n stokken in het publiek. Maar het publiek wil meer. Het krijgt het ook: een mix van oude en heel oude nummers als toegift. Een puur slecht, maar heel ontroerend Please Go, de eerste hit van de groep en Back Home en Buddy Joe. 's Middags nog even gerepeteerd. 'In twintig jaar hebben we Please Go niet meer gespeeld' zegt George Kooymans na afloop van het optreden. 'Ik denk dat een groot deel van het publiek het niet eens kende. Waren ze nog niet geboren', lacht hij. 'Zoiets moet een geintje blijven' aldus bassist Rinus Gerritsen." Het concert wordt door Veronica uitgezonden. De 200.000 toeschouwers veroorzaken tot diep in de nacht lange files Den Haag uit.

Whitney Houston en Bobby Brown treden op 18 Juli 1992, in Whitney's woning in Mendham, New Jersey in het huwelijk. Onder de gasten bevinden zich Dionne Warwick, Donald Trump, Patti LaBelle en Gloria Estefan. Op 4 Maart 1993 wordt hun dochter Bobbi Kristina Brown geboren. Bobby Brown heeft uit eerdere relaties vier kinderen. De laatste jaren komen Whitney en Bobby voornamelijk in het nieuws door drugsgebruik en beschuldigingen van huiselijk geweld.

Adam Faith is op 18 Juli 1964 de gastpresentator van een zomerse aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars dat wordt uitgezonden door de commerciele Britse omroep ABC. De Engelse zanger en acteur laat laat opnamen zien van Freddie & The Dreamers, The Merseybeats, The Interns, The Paramounts en Sandie Shaw.

More_stars_on_45_abba_medleyOp 18 Juli 1981 komt More Stars van Stars On 45 binnen in de Nederlandse Top 40. Op More Stars zingt de negentienjarige Haagse zangeres Claudia Hoogendoorn een medley van ABBA-hits. Zij doet zowel de stem van Frida Lyngstad als die van Agnetha Faltskog. Op More Stars zingt Claudia Hoogendoorn S.O.S., Bang-A-Boomerang, Money Money Money, Knowing Me Knowing You, Fernando, The Winner Takes It All en Super Trouper. More Stars bereikt de vierde plaats. Claudia Hoogendoorn doet in 1984 mee aan het Nationaal Songfestival. Zij zingt Dans Je Leven Lang, geschreven door Rob en Ferdi Bolland, en Nooit Vergeten van Bob Spierenburg. Haar bijdragen eindigen op de negende en de tiende plaats. Maribelle gaat in 1994 naar de internationale finale van het Eurovisie Songfestival met Ik Hou Van Jou.

God_only_knows_van_the_beach_boysVanaf 18 Juli 1966 ligt de single God Only Knows van The Beach Boys in de platenwinkel. God Only Knows, met op de B-kant het nummer Wouldn't It Be Nice, is één van de tracks op hun album Pet Sounds dat op 16 Mei 1966 is verschenen. The Beach Boys hebben God Only Knows in Maart 1966 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood opgenomen. God Only Knows komt op 13 Augustus 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de negenendertigste plaats. In Nederland doet God Only Knows het beter, daar haalt de single de elfde plaats.

Ian_stewartIan Stewart wordt op 18 Juli 1938 in het plaatsje Pittenween, East Fife in Schotland geboren. Stewart speelt in de allereerste line-up van The Rolling Stones piano. In April 1963, als Andrew Loog Oldham manager is geworden van The Rolling Stones, verlaat Ian Stewart de groep. Andrew Loog Oldham vindt dat Stewart niet past in het beeld wat hij voor ogen heeft met de Stones. Ian Stewart blijft echter wel betrokken bij de Stones als road manager, en speelt op al de albums van de jaren 60 tot aan de jaren 80 piano. Led Zeppelin's nummer Boogie With Stu, op het album Physical Graffity, is een tribute aan Ian Stewart en aan zijn beroemde Boogie-Woogie piano spel. Op Boogie With Stu van Led Zeppelin speelt Stewart dan ook zelf op de piano. Op 12 December 1985 overlijdt Ian Stewart in de wachtkamer van de Harley Street Clinic in Londen aan een hartaanval. Hij is in het ziekenhuis voor een onderzoek, omdat hij zich al enige tijd niet lekker voelt. Ian Stewart is 47 jaar geworden.

Het alweer achtste Prince's Trust-concert heeft plaats op 18 Juli 1990 in de Wembley Arena in Londen. Er zijn optredens van ondermeer James, Wet Wet Wet, Yazz, Lenny Kravitz, Roachford en Lisa Stansfield. De opbrengst gaat naar het Prince's Trust. Prins Charles heeft dit liefdadigheidsfonds in 1976 ingesteld om jongeren te ondersteunen die in sociaal, financieel of lichamelijk opzicht een achterstand hebben.

Op 18 Juli 1970 wordt Arthur Brown in Palermo op het Italiaanse eiland Sicilixc3xab gearresteerd. De zanger, bekend van de hit Fire uit 1968, heeft tijdens een optreden zijn kleren uitgetrokken.

Bobby_fuller_2Bobby Fuller, de zanger en leider van The Bobby Fuller Four, wordt op 18 Juli 1966 in Los Angeles dood in zijn geparkeerde auto gevonden. De politie denkt eerst nog aan zelfmoord, maar later blijkt dat hij is doodgeslagen. Bobby Fuller wordt geboren op 22 Oktober 1942 in Baytown, Texas. Zes maanden voor zijn dood heeft hij, met The Bobby Fuller Four, een hit met I Fought The Law, een nummer dat geschreven is door Sonny Curtis van Buddy Holly's Crickets, en dat de negende plaats haalt in de Billboard Hot 100. I Fought The Law wordt in 1978 gecoverd door The Clash en door The Dead Kennedys, die de tekst herschrijven in een commentaar op de moord op de homofiele politieagent uit San Francisco, Harvey Milk. Bobby Fuller ligt begraven op het Forest Lawn-Hollywood Hills Cemetery in Los Angeles. De dader(s) is nooit gevonden. Bobby Fuller is 22 jaar geworden.

Op 18 Juli 1968 bereikt de single Grazing In The Grass van Hugh Masekela de gouden status in Amerika. Grazing In The Grass is op 8 Juni 1968 de Billboard Hot 100 binnengekomen. De single van de Zuid-Afrikaanse trompettist staat vanaf 20 Juli 1968 twee weken op de eerste plaats.

Def_leppardDef Leppard maakt op 18 Juli 1978 haar live debuut op de Westfield School in Sheffield, Engeland voor een publiek wat bestaat uit 150 leerlingen. Def Leppard ontstaat in 1977 in Sheffield, Engeland wanneer de groep Atomic Mass, bestaande uit Rick Savage, gitarist Pete Willis en drummer Tony Kenning, een zanger aantreken in de persoon van Joe Elliott, die meteen een nieuwe naam oppert, in eerste instantie nog correct gespeld als Deaf Leopard. De groep timmert enige tijd hard aan de weg en vervaardigt na toevoeging van gitarist Steve Clark en het ontslaan van de weinig enthousiaste Kenning de zeer succesvolle eigen beheer-EP Getcha Rocks Off (25.000 verkochte exemplaren in zes maanden tijd). In 1979 verschijnt het debuutalbum Om Through The Night. Door de nogal gepolijste productie slaat de plaat vooral in de Verenigde Staten behoorlijk aan. Het sterk aan AC/DC denkende volgende album High 'N' Dry maakt de situatie er nog beter op, maar de absolute doorbraak wordt met Pyromania bewerkstelligd. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de spaarzame toetsenbijdragen, de kamerbrede meerstemmige zang en het spetterende leadgitaarwerk van voormalig Girl-gitarist Phil Collen, die in 1982 de plaats van Pete Willis inneemt. Pyromania  bereikt de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijsten en verkoopt alleen al in Amrika meer dan zes miljoen exemplaren.

The Beastie Boys komen op 18 Juli 1998 met hun album Hello Nasty op de eerste plaats in de Engelse albumlijst. Het is pas het tweede rap album wat de eerste plaats haalt. Wu-Tang Clan is met het album Wu Tang Forever, uit 1997, de eerste rapgroep die dat lukt.

Memphis_recording_serviceDe dan nog als vrachtwagenchauffeur werkende Elvis Presley neemt op 18 Juli 1953 voor $3.98 twee liedjes op bij de Memphis Recording Service. De liedjes, My Happiness en That's When Your Heartache Begin, zijn een cadeautje voor zijn moeder. Althans dat zegt Elvis Presley tegen studio assistente Marion Keisker, een smoesje omdat zijn moeder in April jarig is. Waarchijnlijker is dat Elvis wel eens wilde horen hoe hij klinkt op plaat. Marion Keisker laat de opname later horen aan Sam Phillips, de eigenaar van de studio, die er aanvankelijk niet echt van onder de indruk is. Later in het jaar verandert hij evenwel toch nog van mening, en nodigt hij Elvis uit om een paar nummers in te zingen voor zijn nieuwe label, Sun Records. De debuut single van Elvis That's All Right Mama ligt een jaar later, op 19 Juli 1954, in de winkels. Omdat het nummer regelmatig wordt gedraaid op de plaatstelijke radiozender WHBQ wordt het een regionale hit in Memphis en omgeving. Presley's succes in de nationale Billboard hitparade komt pas twee jaar later, nadat hij is overgestapt naar RCA. In 1990 wordt My Happiness bij een oud schoolvriendje van Elvis op zolder teruggevonden, en in later in het jaar op het album The Great Performances uit gebracht.

BBC Radio 1 DJ Kenny Everett wordt op 18 Juli 1970 ontslagen vanwege een grap die maakt tijdens een uitzending. Volgens Everett heeft Mary Peton, de vrouw van de conservatieve minister van transport, tijdens haar rij-examen de examinator een briefje van vijf in de hand gedrukt. De BBC kan hier de humor echter niet van in zien.

With_the_beatlesOp 18 Juli 1963 beginnen The Beatles in de Abbey Road Studio in Londen aan de opnamen van hun tweede LP With The Beatles. You Really Got A Hold On Me van Smokey Robinson is de eerste track die op de band wordt vastgelegd. I Wanna Be Your Man is op 12 september 1963 het laatste nummer dat wordt opgenomen. Op 17 Oktober 1963 wordt de laatste hand aan het album gelegd als The Beatles nog enkele gitaarpartijen aan You Really Got A Hold On Me toevoegen. With The Beatles wordt op 22 November 1963 uitgebracht. Op de LP staan zeven liedjes van John Lennon en Paul McCartney, één van George Harrison en zes covers. With The Beatles is geproduceerd door George Martin. Op de hoes staat een artistieke zwart-wit foto van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Hij is gemaakt door Robert Freeman.

De allereerste Lollapalooza-tournee gaat op 18 Juli 1991 in Phoenix, Arizona van start. Dit alternatieve reizende rockfestival is een idee van Perry Farrell. Hij is de zanger van Jane's Addiction. Er zijn tijdens de eerste Lollapalooza optredens van The Henry Rollins Band, The Butthole Surfers, Ice-T en Nine Inch Nails. Zo'n half miljoen mensen komen naar de live-data van de eerste Lollapalooza in de Verenigde Staten en Canada.

Op 18 Juli 1981 komt Stars On 45 Volume Two de Billboard Hot 100 binnen. Net als de eerste Stars On 45 bestaat deze single voornamelijk uit een medley van Beatle-liedjes. Dit keer staat het repertoire van George Harrison centraal. Hans Vermeulen doet George Harrison na. Bas Muys imiteert de stem van John Lennon. Okkie Huysdens is te horen als Paul McCartney. Ook Jody Pijper werkt mee aan Stars On 45 Volume Two. De productie is in handen van Jaap Eggermont en Martin Duiser. De single is in Amerika minder succesvol dan de eerste Stars On 45. Die heeft de eerste plaats gehaald. Volume Two blijft op 67 steken.

Live_at_the_lyceumBob Marley & The Wailers spelen op 17 en 18 Juli 1975 in een uitverkocht Lyceum Ballroom in London. De optredens zijn onderdeel van een promotie tour om het album Natty Dread onder de aandacht te brengen. Het tweede optreden op 18 Juli 1975 wordt vastgelegd op geluidsband. Live At The Lyceum wordt in November 1975 uitgebracht en betekent de doorbraak voor Bob Marley in Europa. Op het album staan zeven nummers, waarvan I Shot The Sheriff, Get Up Stand Up en No Woman No Cry de bekendste zijn. Vijf nummers van die avond halen de plaat niet: Slave Driver, Rebel Music, Kinky Reggae, Stir It Up en Natty Dread. Ook wordt de volgorde veranderd, Lively Up Yourself wordt als laatste gespeeld die avond.

Richiepsmaller_2Na een lang ziekbed overlijdt op 18 Juli 2004 studio muzikant Richie Puente, de zoon van de legendarische percussionist Tito Puente (1923-2000). Van zijn vader leert Richie Puente slagwerk, gitaar en piano spelen. In 1976 is Richie  Puente lid van Foxy. Met deze groep uit Florida heeft hij twee hits, Get Off en Hot Number. Naderhand doet Richie Puente veel studiowerk voor o.a. Peter Frampton, Eddie Money, George McCrae, Blowfly en ABBA.

Op de 21ste verjaardag van gitarist Robin McDonald, 18 Juli 1964, verschijnt de nieuwe single van Billy J. Kramer & The Dakotas. Het is de Lennon/McCartney-compositie From A Window. Op 23 Juli 1964 komt de single de Engelse hitparade binnen. From A Window bereikt de tiende plaats. Het is de vierde keer dat Billy J. Kramer & The Dakotas een Lennon/McCartney-liedje de Engelse hitparade inzingen. De eerste drie zijn Do You Want To Know A Secret, Bad To Me en I'll Keep You Satisfied.

Simon & Garfunkel beginnen op 18 Juli 1983 aan een uitgebreide tournee door Amerika. Het is voor het eerst sinds zij in 1970 uit elkaar zijn gegaan, dat Paul Simon en Art Garfunkel weer gezamenlijk op tournee gaan. In totaal zal het duo negentien steden aandoen. Het eerste optreden is in Akron in Ohio.

Christa_pffgenNico, ex-zangeres van The Velvet Underground, komt op 18 Juli 1988 bij een ongeluk op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza om het leven. Op het eiland Ibiza was Nico aan het werk aan een autobiographie met de werktitel Moving Target. Nico wordt geboren op 16 Oktober 1938 in Keulen als Christa Päffgen, maar het kan evengoed 16 Oktober 1943 in Boedapest zijn. Nico heeft er altijd geheimzinnig over gedaan. Zeker is dat zij opgroeit zonder vader, die tijdens de oorlog soldaat is in de Wehrmacht en waarschijnlijk is gesneuveld, al zou Nico zelf later het verhaal in de wereld brengen dat hij is vermoord door de nazi's. Nico's moeder, Margaret Päffgen vertrekt na de oorlog met haar dochter naar Berlijn. Nico werkt op 15-jarige leeftijd tijdelijk op een basis van Amerikaanse luchtmacht, waar ze slachtoffer wordt van een verkrachting door een Amerikaanse sergeant die vervolgens ter dood wordt veroordeeld door de krijgsraad. De rest van haar leven blijft Nico getraumatiseerd door de verkrachting en voelt zich tegelijkertijd schuldig voor de dood van de sergeant. Op 16-jarige leeftijd wordt ze in Berlijn ontdekt als fotomodel en mannequin. Via haar werkgever krijgt ze in 1960 een kleine rol in Federico Fellini's film La Dolce Vita. Inmiddels is Nico naar Parijs verhuisd, waar ze haar artiestennaam Nico aanneemt. Dankzij het vele werk voor tijdschriften en bekende firma's als Coco Chanel wordt ze het eerste supermodel en de lieveling van de jet set. Ze raakt bevriend met artiesten als Bob Dylan en Brian Jones en krijgt een verhouding met acteur Alain Delon, die de vader van haar zoon Ari is, iets wat Delon altijd ontkent heeft. In 1964 maakte ze kennis met Andy Warhol, die haar adopteert als zijn protege. In 1965 verschijnt haar eerste single I'm Not Saying en in 1967 speelt ze in Warhol's film Chelsea Girls. Datzelfde jaar wordt ze als 'chanteuse' toegevoegd aan de band The Velvet Underground, waar ze eerst de avances van Lou Reed afslaat om vervolgens een verhouding met John Cale te beginnen. Het eerste album van de band bevat een aantal nummers die door Nico worden gezongen. Met name door de jaloerse en door Nico afgewezen Lou Reed wordt haar een grotere rol in de band geweigerd. Een aantal nummers die zij al heeft ingezongen worden door Lou Reed uit wraak opnieuw ingezongen, en verschijnen in die versie uiteindelijk op het album. Nico is levenslang verslaafd aan heroine en overlijdt uiteindelijk aan een hersenbloeding als gevolg van een val van haar fiets tijdens een afkicksessie op het eiland Ibiza. Ook na haar dood blijft Nico tot de verbeelding spreken. James Young schrijft in 1992 de biografie Songs They Never Play On The Radio. In 1995 verschijnt Nico Icon, een documentaire van de Duitse televisie over haar leven. Onder de titel Nico wordtin 1997 een ballet opgevoerd waarvoor John Cale de muziek schrijft. Nico is 49 jaar geworden.

Chrispian St. John overlijdt op 18 Juli 2002 tijdens een galblaasoperatie aan de gevolgen van een hartstilstand. Chrispian St. John is in de jaren zestig en zeventig discjockey bij ondermeer Radio Northsea International, Radio Caroline en The Voice Of Peace. Chrispian St. John is 49 jaar geworden. Op 18 Juli 2002 overlijdt ook Joop Verhoof. Hij overlijdt in Enschede aan de gevolgen van kanker. Joop Verhoof is in de jaren zeventig discjockey bij ondermeer Radio Caroline, Radio Atlantis en Radio Mi Amigo. Joop Verhoof is 56 jaar geworden.

Dreaming_of_you_van_selenaVanaf 18 Juli 1995 ligt postuum het album Dreaming Of You van Selena in de platenwinkel. Dreaming Of You wordt drie maanden na de dood van de Texaanse zangeres uitgebracht. Selena wordt op 31 Maart 1995 op 23-jarige leeftijd doodgeschoten. Yolanda Saldivar wordt op 23 oktober 1995 voor deze moord tot levenslang veroordeeld. Zij is de voormalige voorzitter van Selena's fanclub. Yolanda Saldivar zou volgens de zangeres geld uit haar kledingzaak hebben verduisterd. Bij een woordenwisseling hierover worden de fatale schoten gelost. Dreaming Of You bereikt de eerste plaats van de Billboard albumlijst. Naast de titelsong staan op deze plaat de volgende nummers: Could Fall In Love, Captive Heart, I'm Getting Used To You Baby, God's Child, Missing My Baby, Amor Prohibido, Wherever You Are, Techno Cumbia, El Toro Relajo, Como La Flor, Tu Solo Tu en Bidi Bidi Bom Bom.

Op 18 Juli 2006 wordt in Stockholm het jaarlijkse Jazz Festival gehouden. Op Skeppsholmen, een klein eiland in het stadshart van Stockholm, zijn er ondermeer optredens van Sting, Kanye West en The Neville Brothers.

Anthem_of_the_sunVanaf 18 Juli 1968 ligt in Amerika de LP Anthem Of The Sun, het tweede album van Grateful Dead in de platenwinkel. Anthem Of The Sun komt op 31 Augustus 1968 binnen in de albumlijst van Billboard, en komt tot een bescheiden 87ste plaats. Op dit album staan de volgende nummers: That's It For The Other One (bestaande uit de delen Cryptical Envelopment, Quodlibet For Tenderfeet, The Faster We Go The Rounder We Get en We Leave The Castle), New Potato Caboose, Born Cross-Eyed, Alligator en Caution (Do Not Stop On Tracks).


Muziek Jarige Op 18 Juli

1929: Screamin' Jay Hawkins (Jalacy Hawkins) - Zanger USA († 12 Feb. 2000)
1931: Papa Dee Allen (Thomas Sylvester Allen) - War Percussie († 30 Aug. 1988)
1935: Johnny Funches - The Dells Zanger († 23 Jan 1998)
1938: Ian Stewart - Rolling Stones Pianist († 12 Dec. 1985)
1939: Brian Auger - Trinity Toetsen
1939: Dion (Dion DiMucci) - Zanger USA
1941: Lonnie Mack (Lonnie McIntosh) - Gitarist USA
1941: Martha Reeves - Martha & The Vandellas Zangeres
1943: Robin McDonald - Billy J Kramer & The Dakotas Gitaar
1945: Danny McCulloch - The Animals Gitaar
1946: Tim Lynch - The Flamin Groovies Gitaar/Zang
1946: Ray Fenwick - Tee Set Gitaar
1948: Phil Harris - Ace Gitaar
1948: Cesar Zuiderwijk - Golden Earring Drums
1949: Wally Bryson - The Young Rascals Gitaar
1950: Glenn Hughes - Village People (Leatherman) († 4 Maart 2001)
1950: Richard Branson - Oprichter Virgin Records
1954: Ricky Scaggs - Country Zanger USA
1955: Terry Chambers - XTC Drums
1957: Keith Levene - Public Image Ltd. Gitaar
1958: Nigel Twist - The Alarm Drums
1962: Jack Irons - Pearl Jam Drums
1975: Daron Malakian - System Of A Down Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten