Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 17 Juli

Op 17 Juli 1946 maakt de dertienjarige Petula Clark haar debuut op de Engelse televisie, als gastpresentatrice van het BBC tekenfilm programma Cabaret Cartoons. Ondanks haar jonge leeftijd is Petula Clark op dat moment geen vreemde in media land. Wanneern ze negen jaar is, begint Petula met regematige radio optredens en op haar tiende speelt ze haar eerste filmrol.

Yellow_submarineThe Beatles zijn op 17 Juli 1968 aanwezig bij de premiere van de tekenfilm Yellow Submarine in het Pavillion Theatre op Piccadilly Circus in Londen. De film wordt gemaakt om te voldoen aan een contract, voor drie films, met United Artists dat in Oktober 1963 is gesloten. Na A Hard Day's Night en Help heeft de groep helemaal geen zin meer in een derde film. Omdat ze ook geen zin hadden om de soundtrack zelf in te zingen, worden John Clive, Geoff Hughes, Paul Angelus, Dick Emery, en Lance Percival ingehuurd om hun stemmen te imiteren. Dit wordt echter niet aan de pers verteld, en zo kan het gebeuren dat het tijdschift Variety de blunder maakt om te schrijven dat de stemmen van The Beatles in de film duidelijk herkenbaar zijn. Hoewel de groep achteraf wel tevreden is over de film op zich, vinden ze allemaal dat de imitatie van hun eigen stem niet echt geslaagd is. Een half jaar later brengen ze toch nog een soort van soundtrack album op de markt, waarop ze enkele nummers uit de film alsnog zelf zingen. Het verhaal van Yellow Submarine is geschreven door Eric Segal. Twee jaar later wordt hij wereldberoemd als scenario-schrijver van de film Love Story, met Ryan O'Neil en Ali McGraw.

Op 17 Juli 1974 openen The Moody Blues, in Londen, de eerste opnamestudio ter wereld die geschikt is voor quadrofonische geluidsregistratie. De studio in West Hampstead in Londen beschikt ook over een 32 sporen-opname mogelijkheid.

Als de groep op tournee door Amerika is, wordt Gary Moore op 17 Juli 1979 plotseling bij Thin Lizzy ontslagen. De gitarist wordt gedurende de rest van de tour vervangen door Midge Ure, ex- Slik en Rich Kids gitarist. Na de tour wordt Midge Ure opgevolgd door Snowy White, die het drie jaar bij de groep uithoudt.

Gordon_waller De in de Verenigde Staten woonachtige Britse zanger en gitarist Gordon Waller overlijdt op 17 Juli 2009 in een ziekenhuis in Ledyard, Connecticut aan de gevolgen van een hartstilstand. Gordon Trueman Riviere Waller wordt op 4 Juni 1945 geboren in Braemar, Schotland en het meest bekend als helft van het duo Peter & Gordon. Gordon Waller begint zijn muzikale carriere in de jaren zestig op de Westminster School, waar hij bevriend raakt met Peter Asher. Samen besluiten ze om op te gaan treden als Peter & Gordon. Peter Asher is de oudere broer van actrice Jane Asher. Zij gaat in die periode door het leven als de verloofde van Paul McCartney. Het duo profiteerd gepast van deze connectie en maakt dankbaar gebruik van de aangeboden Beatles-composities die door de Fab Four zelf niet op de plaat worden gezet. Eén daarvan is in 1964 de millionseller A World Without Love. Naast A World Without Love zijn ook Nobody I Know en I Don't Want To See You Again afkomstig van John Lennon en Paul McCartney. De laatste is bovendien als Bernard Webb verantwoordelijk voor het succes van Woman. Het schrijven van Woman door McCArtney is een test om te kijken of hij ook zonder bekende naam succes heeft. Woman bereikt in 1966 #28 in de Britse hitparade en #15 in de Nederlandse Top 40. Hits van Peter & Gordon in Amerikaanse Billboard Hot 100 zijn: A World Without Love (1964),  Nobody I Know (1965), I Don't Want To See You Again (1965), I Go To Pieces (1966), True Love Ways (1966), To Know You Is To Love You (1966), Woman (1966), Lady Godiva (1966), Knight In Rusty Armor (1967) en Sunday For Tea (1967). Het nummer A World Without Love maakt deel uit van een lijst van 500 songs die de rock-'n-roll hebben vormgegeven, samengesteld door de Rock And Roll Hall Of Fame. Peter & Gordon gaan in 1968 uit elkaar. Gordon Waller gaat door als solist, met de release van het album And Gordon, waarop hij wordt bijgestaan door White Cloud (met toetsenist Teddy Wender) uit New York. Er volgen nog een aantal soloprojekten, waaronder Plays The Beatles (2007) en Rebel rider (2008). Peter Asher wordt eerst A&R-manager bij Apple Records en is later succesvol manager en producent van James Taylor, Linda Ronstadt, Randy Newman en anderen. Peter Asher en Gordon Waller geven in 2008 in de Verenigde Staten een tweetal reunieconcerten. Op 19 Juli 2008 in The Cannery Casino in North Las Vegas, Nevada met Chad & Jeremy en op 21 Augustus 2008 op de pier van Santa Monica, Californie met Joan Baez. Gordon Waller is 64 jaar geworden.

Op 17 Juli 1964 treden The Rolling Stones op in The Joe Loss Show. Zij spelen It's All Over Now, If You Need Me, Confessin' The Blues, Carol en Mona. Joe Loss richt in 1929 een dansorkest op waarmee hij voor de Tweede Wereldoorlog vanuit de Astoria Ballroom in Londen radio-uitzendingen verzorgt voor de BBC. Vera Lynn heeft haar debuut gemaakt bij The Joe Loss Orchestra.

Chas_chandlerChas Chandler overlijdt op 17 Juli 1996 na een ziekbed van een paar maanden in het Newcastle General Hospital in Newcastle. Chas Chandler wordt op 18 December 1938 geboren als Bryan Chandler in Heaton, Newcastle. De ex-scheepsbouw-kundige is één van de oprichters van The Animals, waarin hij bas speelt. Op aanraden van Linda Keith, de vriendin van Rolling Stone Keith Richards, gaat Chas Chandler op 5 Juli 1966 kijken naar een optreden van Jimmy James & The Blue Flames van Jimi Hendrix in Cafe Wha? in New York. Chandler is ervan overtuigd dat Jimi Hendrix een grote ster zal worden, en raadt de gitarist aan naar Engeland te komen. Jimi Hendrix zet op 21 september 1966 voet op Engelse bodem. Chas Chandler organiseert audities voor begeleiders van de zanger/gitarist, en wordt uiteindelijk zijn manager. In de jaren zeventig is Chas Chandler ook van Slade de manager, die onder zijn leiding uitgroeien tot een topgroep. Chas Chandler wordt op 22 Juli 1996 in Newcastle begraven. Slade-zanger Noddy Holder houdt een geemotioneerde toespraak. Onder de aanwezigen zijn oud-Animals leden Hilton Valentine en John Steel. Ook Roy Wood en James Al Hendrix, de 77-jarige vader van Jimi Hendrix zijn bij de befravenis aanwezig. Bryan "Chas" Chandler is 57 jaar geworden.

Op 17 Juli 1972 ontploft er in Montreal in Canada een bom onder één van de vrachtwagens met de geluidsinstallatie van The Rolling Stones. Niemand raakt gewond, maar de 32 luidspreker-boxen zijn onbruikbaar geworden. Radiostations in Montreal krijgen meer dan vijftig telefoontjes binnen van groeperingen die de aanslag opeisen. Een dader wordt echter niet gevonden. De Rolling Stones laten nog dezelfde dag nieuwe apparatuur invliegen waardoor het concert in het Forum in Monteal, gewoon door kan gaan. Alleen wordt Stevie Wonder, die de hele Noord-Amerikaanse tournee het voorprogramma verzorgt, vervangen door Martha & The Vandellas. Voor aanvang van het concert breken rellen uit als blijkt dat er drieduizend valse kaartjes in omloop zijn.

Tijdens een optreden in Los Angeles van Run DMC op 17 Juli 1986 gaan twee rivaliserende jeugdbendes met elkaar op de vuist. Er vallen vijftig gewonden. In de maanden erna blijft het onrustig bij optredens van Run DMC. Het trio is op tournee door Amerika omdat zij een grote hit hebben met Walk This Way.

Billie_holidayOp 17 Juli 1959 overlijdt Eleanora Fagan Gough, beter bekend als de jazz zangeres Billie Holiday, in kamer 6a-12 van het Metropolitan Hospital in New York City. Billy Holiday is daar opgenomen met hart en lever problemen, als gevolg van haar jarenlange verslaving aan drugs en alcohol. Kort voor Billie Holiday overlijdt is ze door de politie op haar ziekbed gearresteerd wegens drugs bezit. Een jaar eerder is ze voor hetzelfde vergrijp in Philadelphia ook al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Billy Holiday wordt op 7 April 1915 in Baltimore geboren, en wordt door orkestleider Benny Goodman ontdekt. Met haar markante, enigszins rauwe stem slaagt zij erin een eigen stijl te ontwikkelen. Volgens kenners heeft Billie Holiday tussen 1935 en 1943 haar beste materiaal opgenomen. Bekende klassiekers van haar zijn Lover Man, Strange Fruit, God Bless The Child, Summertime en That Ole Devil Called Love. Haar turbulente leven is beschreven in, de uit 1958 stammende biografie, The Lady Sings The Blues, die jaren later de basis vormt voor de gelijknamige film, met Diana Ross in de hoofdrol. U2 heeft de song Angel Of Harlem aan Billie Holiday opgedragen. In 1986, 27 jaar na haar dood, wordt Billy Holiday postuum geeerd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Billie Holiday is 44 jaar geworden.

The_rolling_stonesbiggest_mistakeVanaf 17 Juli 2006 ligt de single The Biggest Mistake van The Rolling Stones in de platenwinkel. The Big Mistake is afkomstig van het album A Bigger Bang, en is naast de gebruikelijke versie op CD-single ook te koop als een ouderwetse 45 toerenplaat op vinyl. Als bonustrack staat op de B-kant deze 45 toerenplaat een live-registratie van Hand Of Fate, die op 11 Juli 2003 in L'Olympia in Parijs is opgenomen. Op de CD-single staan naast The Biggest Mistake de live-nummers Dance (Part One) en Make Me Run. Ook deze live-tracks zijn opgenomen in L'Olympia in Parijs. The Biggest Mistake van The Rolling Stones komt op 29 Juli 2006 op een 92ste plaats in de Mega Top 100, en bereikt de 77ste plaats als hoogste notering.

Het heropgerichte Lynyrd Skynyrd begint op 17 Juli 1991 aan een wereldtournee met een optreden in Baton Rouge in Louisiana. Op 20 Oktober 1977 is de groep met hun prive-vliegtuig, wat ze Freebird genoemd hebben (naar de glijknamige song), vertrokken van Greenville in South Carolina, naar een optreden in de Louisiana University in Baton Rouge. Tijdens de vlucht komt het toestel zonder brandstof te zitten en verongelukt in een moerasachtig gebied in Mississippi. Hierbij komen drie leden van Lynyrd Skynyrd om het leven, naast leider en zanger Ronnie van Zant zijn dit gitarist Steve Gaines en achtergrond-zangeres Cassie Gaines (de zus van Steve). Ook road-manager Dean Kilpatrick overleefd het ongeluk niet. De nieuwe Lynyrd Skynyrd, met enkele originele leden, staat onder leiding van Johnny van Zant, de broer van Ronnie.

Op 17 Juli 1975 komt er een einde aan het huwelijk van Ringo Starr en Maureen Cox. De scheiding is door Maureen aangevraagd, op grond van Ringo's vermeende overspel. Ringo vind het kennelijk prima, want hij doet niets om de zaak te stoppen.

Bob Dylan begint op 17 Juli 1986 aan zijn derde concert in de Madison Square Garden in New York. Dylan wordt begeleid door Tom Petty & The Heartbreakers. Ron Wood van The Rolling Stones speelt aan het eind van het optreden een aantal nummers mee. Met Tom Petty & The Heartbreakers is hij op 5 Februari 1986 aan de True Confessions World Tour begonnen.

Op 15 Juli 1965 wordt door de Britse commerciele omroep ABC de tweehonderdste aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Jim Dale praat met zijn collega's Brian Matthew, Pete Murray en Janice Nicholls. Verder zijn er opnamen te zien van o.a. Kenny Ball & His Jazzmen (Samantha), The Dave Clark Five (Glad All Over), Billy Fury (Like I've Never Been Gone), Mike Sarne (Come Outside), The Searchers & Tony Jackson (Sweets For My Sweet), Helen Shapiro (Walkin' Back To Happiness), Dusty Springfield (I Only Want To Be With You) en Mark Wynter (Shy Girl). Daarnaast wordt er een filmclip  van de titelsong van The Beatles nieuwe film Help! uitgezonden. De eerste uitzending van Thank Your Lucky Stars is op 1 april 1961. Op 25 juni 1966 is de laatste aflevering.

Linda_ronstadtZangeres Linda Ronstadt veroorzaakt op 17 Juli 2004, tijdens haar optreden in de concertzaal van hotel-casino Aladdin in Las Vegas een rel. Voordat zij het Eagles nummer Desperado inzet, steekt zij de loftrompet over Fahrenheit 9/11, de kritische documentaire van Michael Moore over het beleid van president George Bush. Linda Ronstadt noemt Michael Moore "een grote Amerikaanse patriot" en "een verkondiger van de waarheid". Zij raadt iedereen aan de film te zien. Bij een groot deel van het 4500-koppige publiek valt de opmerking verkeerd. Linda Ronstadt wordt uitgejouwd, cocktails vliegen door de lucht en het publiek verlaat de zaal. Topman Bill Timmins van Aladdin besluit de zangeres niet naar haar suite, maar direct naar de uitgang van het casino te begeleiden. "Zolang ik hier de dienst uitmaak komt zij er niet meer in", luidt zijn commentaar. Michael Moore neemt het op voor Linda Ronstadt. Hij schrijft een brief aan Bill Timmins: "Dat u de zangeres het terrein afgooit omdat zij het waagt een paar lovende woorden over mij en mijn film te zeggen, is gewoonweg dom en on-Amerikaans". Volgens de filmmaker is er maar één manier waarop de directie het goed kan maken. "Nodig Linda Ronstadt opnieuw uit en ik zal samen met haar op uw podium het lied America The Beautiful zingen. Vervolgens vertoon ik Fahrenheit 9/11 geheel gratis aan al uw gasten en aan iedereen in Las Vegas die de film wil zien", aldus Michael Moore.

James Brown komt op 17 Juli 1965 de Billboard Hot 100.binnen met de single Papa's Got A Brand New Bag. Met een achtste plaats is Papa's Got A Brand New Bag zijn allereerste Top 10-hit. Van de single worden meer dan twee miljoen exemplaren in de Verenigde Staten verkocht. Papa's Got A Brand New Bag levert James Brown een Grammy Award op.

Full_housestanding_on_the_insideOp 17 Juli 1976 komt Standing On The Inside van Full House op een 13e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Standing On The Inside bereikt de tweede plaats. In de week van 10 Juli 1972 is de single de Alarmschijf van de Veronica Omroep Organisatie. In het Top 40-exemplaar van deze week schrijft Robert Briel:  "Frank Kramer (2e van rechts op hoesje), de rappe linksbuiten van de voetbalclub Telstar, slaat met Fullhouse zijn vleugels uit. Al enige tijd loopt hij rond met het idee om voor de aardigheid een groepje op te richten. Hij heeft een aantal vrienden (Anneke, Cor, Wilma en Bob) om zich heen verzameld en stapt naar platenmaatschappij CBS. Na overleg met producer Albert Hol wordt het liedje Standing On The Inside van Neil Sedaka uitgekozen." In de Nationale Hitparadekrant van 30 Juli 1976 wordt beweerd dat waarschijnlijk niet één van de leden van Fullhouse inderdaad ook zingt op Standing On The Inside. Ondermeer Wanda Stellaard, Titia Dekker, Bonnie St. Claire, Sandra Reemer en/of Jose van de Wijdeven (later Jose Hoebee) zouden de vocalen voor hun rekening hebben genomen.

Eagles_tour_1996Op 17 Juli 1996 geven The Eagles in het kader van de Hell Freezes Over World Tour een concert in De Kuip in Rotterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door de gitarist Wayne Sheppard en zijn band. Het is dan 20 jaar geleden dat The Eagles in Nederland hebben opgetreden. Nadat de The Long Run Tour in 1980 is afgesloten wordt een tijdlang niets van de band gehoord en beginnen alle leden solocarrieres met wisselend succes. In het begin van de jaren negentig wordt het album Common Thread ter ere van The Eagles uitgebracht. Een van de makers, Travis Tritt, staat er op dat op de video voor Take It Easy alle leden van de Eagles optreden. Nadat de video af is besluiten Glenn Frey, Don Henley, Don Felder, Joe Walsh en Timothy B. Schmit in 1994 om de band weer bijeen te brengen, wat uiteindelijk leidt tot het album Hell Freezes Over.

TheoriginalsupremesVanaf 17 Juli 1961 ligt Buttered Popcorn, de eerste single van The Supremes op Motown Records in de platenwinkel. Buttered Popcorn wordt geen hit. The Supremes zijn in 1959 door Diana Ross, Mary Wilson en Florence Ballard opgericht als The Primettes. In 1960 maken zij voor LuPine hun eerste plaatopnamen. Als zij op 15 Januari 1961 een contract tekenen bij Motown, wordt de naam veranderd in The Supremes. Your Heart Belongs To Me is op 11 Augustus 1962 de eerste single die de Billboard Hot 100 binnenkomt. Het plaatje komt echter niet hoger dan een 95ste plaats. In December 1963 wordt pas de eerste top 40 single gescoord. When The Lovelight Starts Shining Through His Eyes haalt de 23ste plaats in de Billboard Hot 100. De single is de eerste van vele Supremes hits die geschreven is door Holland-Dozier-Holland.

Vanaf 17 Juli 1989 ligt het nummer This One van Paul McCartney in de platenwinkel. This One is de tweede single van het album Flowers In The Dirt, en bereikt de achttiende plaats in de Engelse hitparade. In Nederland  komt This One niet verder dan een notering in de tipparade.

Pulse_van_pink_floyd_2Na jarenlang aangekondigd te zijn verschijnt dan eindelijk op 17 Juli 2006 de dubbel-DVD P.U.L.S.E. van Pink Floyd. Op deze dubbel-DVD staat het concert dat Pink Floyd gaf op 20 Oktober 1994 in Earls Court in Londen. Het concert op 20 Oktober 1994 is er één van 14 (!) die Pink Floyd geeft in het Earls Court ter aflsuiting van de Division Bell World Tour. Pink Floyd (gitarist/zanger David Gilmour, drummer Nick Mason en toetsenist Richard Wright) worden tijdens deze tour op het podium bijgestaan door Jon Carin (keyboards), Guy Pratt (bas), Gary Wallis (percussie), Tim Renwick (gitaar), Dick Parry (saxofoon) en Sam Brown, Claudia Fontaine en Durga McBroom (achtergrondzang). Het concert is door regisseur David Mallet vastgelegd en is al eerder op video verschenen. In 1995 verschijnt een compilatie van de concerten al op de Live CD P.U.L.S.E. De verpakking van het CD album is bij release bijzonder vormgegeven, waarbij de rode knipperende LED op de rug van de box het meest opvallende detail is. Op de DVD staat naast een complete uitvoering van het album Dark Side Of The Moon, ook oud werk als One Of These Days.

KevinwilkinsonKevin Wilkinson, voormalig drummer van ondermeer The Waterboys, pleegt op 17 Juli 1999 zelfmoord door zich in zijn huis in Baydon, Wiltshire in Engeland op te hangen. Wilkinson wordt s' morgens gevonden door zijn vrouw, Marilyn Fitzgerald, Volgens vrienden van de drummer was hij al enige tijd erg depressief. Wilkinson had vooral veel moeite met het vele touren, waardoor hij zijn familie vaak lang alleen moest laten. Hij zou over drie weken met Howard Jones op tournee moeten naar Amerika. Kevin Wilkonson wordt in 1958 geboren in Swindon en drumt tijdens zijn carierre ondermeer bij Squeeze, The Waterboys, China Crisis, Fish en The Proclaimers. De laatste tijd was hij drummer bij Howard Jones. David Stopps, de manager van Howard Jones maakt het overlijden van Wilkinson bekend. "Dear Everyone, It is with the deepest sadness and regret that I have to inform you that on Saturday 17 July Kevin Wilkinson took his life. As you know, Kevin has been playing drums with Howard for the past year and was regarded as one of the highest quality people and drummers imaginable. In the musical community and beyond Kevin was very highly regarded and had many loyal friends. We are all shocked and stunned that this could have happened to such a friend as Kevin. I'm sure you will join with us in passing on our deepest sympathy to his family at this very difficult time. Many thanks for the support and sympathy which I know you will feel. love and best wishes, David Stopps (Manager for Howard Jones)". Kevin Wilkinson is 41 jaar geworden.

The_crying_gameDave Berry brengt op 17 Juli 1964 de single The Crying Game uit. Op de B-kant staat Don't Gimme No Lip. Beide nummers zijn op 23 Juni 1964 in Londen opgenomen. The Crying Game bereikt de vijfde plaats in de Engelse hitparade. In Nederland land wordt The Crying Game geen hit. Een jaar later staat Dave Berry wel in Nederland in de hitlijst, wanneer het door Ray Davies geschreven This Strange Effect vanaf 23 Oktober 1965 drie weken op de eerste plaats staat.

When_you_are_a_kingWhen You Are A King van The White Plains komt op 17 Juli 1971 op 32 binnen in de Nederlandse Top 40. When You Are A King bereikt de negende plaats. The White Plains is een Engelse studiogroep rond de zanger Tony Burrows. Zij hebben When You Are A King op 1 April 1971 opgenomen. Op 7 Mei 1971 wordt de single uitgebracht. When You Are A King komt in Engeland niet hoger dan de dertiende plaats.

John_coltraneOp 17 Juli 1967 overlijdt in het Huntington Hospital, Long Island in New York de jazz-saxofonist John Coltrane aan de gevolgen van leverkanker. Een paar dagen voor zijn dood heeft hij de opnamen van zijn laatste album Expressions afgerond. John Coltrane wordt geboren op 23 September 1926 in Hamlet, Noth Carolina. In zijn beginperiode, vlak na de Tweede Wereldoorlog, speelt Coltrane ondermeer in de bands van Eddie "Cleanhead" Vinson, Dizzy Gillespie en Johnny Hodges. Halverwege de jaren 50 volgt hij Sonny Rollins op als tenor-saxofonist in het Miles Davis kwintet, dat later met Cannonball Adderley tot sextet wordt uitgebreid. De ritmesectie van deze groep bestaat in de tijd dat de beroemde plaat Kind Of Blue wordt opgenomen uit pianist Wynton Kelly, bassist Paul Chambers en drummer Jimmy Cobb. In deze periode (eind jaren vijftig) ontwikkelt Coltrane een zeer snelle speelstijl, die Sheets Of Sound wordt genoemd. Ook begint hij met het verkennen van de uithoeken van het harmonisch materiaal in de jazz: het album Giant Steps (1959) is hier het bekendste voorbeeld van. Coltrane speelt samen met diverse jazz-grootheden van zijn tijd, van Duke Ellington tot Miles Davis. Hij oefende gemiddeld 8 uur per dag. In 10 jaar tijd evolueert hij van zeer getalenteerd Be-bop saxofonist tot het boegbeeld van de Amerikaanse Avant-garde jazz. John Coltrane is 40 jaar geworden.

De_poemasmijn_houten_hart_De Poema's komen op 17 Juli 1999 binnen op een 23ste plaats in de Nederlandse Top 40, met de single Mijn Houten Hart. Mijn Houten Hart staat 15 weken genoteerd en bereikt de zevende plaats. De Poema's zijn een gelegenheidsformatie die bestaat uit het duo Acda & De Munnik en de leden van Van Dik Hout. Een nieuwe versie van Mijn Houten Hart, gezongen door Rafaella & Paul de Leeuw, komt op 17 Juni 2006 binnen op nummer 63 in de Mega Top 100.

Op 17 en 18 Juli 1951 wordt in de MGM Studio in Hollywood de beroemde regenscene voor Singing In The Rain met Gene Kelly opgenomen. Gene Kelly speelt in deze bioscoopfilmde rol van Don Lockwood. Andere rollen zijn er voor Donald O'Connor (Cosmo Brown), Debbie Reynolds (Kathy Selden ), Jean Hagen (Lina Lamont) en Millard Mitchell  (R.F. Simpson). Singing In The Rain wordt geregisseerd door Stanley Donen en Gene Kelly. Het scenario is van Adolph Green en Betty Comden.

Cliff_edwardsCliff Edwards overlijdt op 17 Juli 1971 in het Virgil Convalescent Hospital in Hollywood, Californie. Cliff Edwards wordt op 14 Juni 1895 geboren in Hannibal, Missouri en wordt bekend onder de naam Ukulele Ike. Sinds de jaren twintig acteert hij in musical-films. In 1940 leent Ukulele Ike zijn stem aan Jimmy Cricket in de Walt Disney-tekenfilm Pinocchio, en in 1941 is hij te horen als kraai in Walt Disney's Dumbo. Van 1924 tot 1940 heeft hij dertig keer de Amerikaanse hitparade gehaald met hits als Where The Lazy Daisies Grow (1924), If You Know Susie (Like I Know Susie) (1925), Side By Side (1927), I Can't Give You Anything But Love ((1928), It's Only A Paper Moon (1933) en When You Wish Upon A Star (1940). Eind jaren 50, begin jaren 60 verschijnt Edwards een aantal malen in de The Mickey Mouse Club televisie show, in zijn hoedanigheid als Jimmy Cricket. Edwards overlijdt in een liefdadidheids ziekenhuis, en als zijn lichaam door niemand geclaimd wordt gaat het naar The University Of California Los Angeles Medical School voor medische doeleinden. Wanneer Walt Disney hier lucht van krijgt  zorgt hij ervoor dat op zijn kosten Edwards alsnog een fatsoenlijke begravenis krijgt. Cliff Edwards is 76jaar geworden.

Marc Hunter overlijdt op 17 Juli 1998 na een negen maanden durende strijd tegen keelkanker. Marc Hunter wordt op 7 September 1953 geboren in Taumaranui, Nieuw-Zeeland. Met de Australische groep Dragon heeft de zanger hits als April Sun In Cuba, Get That Jive en Rain. Marc Hunter is 44 jaar geworden.

Simple_minds_first_showOp 17 Juli 1978 maakt de Schotse groep Simple Minds zijn podiumdebuut in The Satellite Club in Glasgow. Simple Minds worden in januari 1978 opgericht in Glasgow. Bij de start bestaat de band uit zanger Jim Kerr, gitarist Charlie Burchill, drummer Brian McGee (allen ex-Johnny & The Self Abusers), tweede gitarist Duncan Barnwell en bassist Derek Forbes. De kernleden Kerr en Burchill delen een voorkeur voor de art- en glamrock van de vroege jaren zeventig alsmede de Duitse avant-garde uit die tijd. Met toetsenman Michael MacNeil als vervanger van Barnwell maken ze het album Life In A Day. Op het door Steve Hillage geproduceerde Sons And Fascination, aanvankelijk met Sister Feelings Call verschenen als dubbelalbum, gaat de groep steeds beter in haar huid passen en geeft ze een imponerende getuigenis van de vele indrukken die ze tijdens het toeren als een spons opzuigt. Tevens begint hun eigen Schotse identiteit steeds duidelijker door te sijpelen. Na Sisters Feeling Call stapt McGee op, moe van het toeren. Na Kenny Hyslop (ex-Zones) en Mike Ogletree (ex-Cafe Jacques) treedt Mel Gaynor als vaste slagwerker toe. Plotseling betekent de single Promised You A Miracle, voorjaar 1982, een doorbraak naar het grote publiek, net op het moment dat het vijftal zich heeft verzoend met de status van gewaardeerde cultband.

Op 17 Juli 1987 tekent Keith Richards een platencontract bij Virgin Records. Het eerste solo-album van de gitarist van The Rolling Stones, Talk Is Cheap. ligt in Oktober 1988 in de platenwinkel. Talk Is Cheap komt op 22 Oktober de Nederlandse Album Top 100 binnen. en haalt een 37ste plaats. Op Talk Is Cheap wordt Keith Richards bijgestaan door Michael Doucet, Maceo Parker, Buckwheat Zydeco, Ivan Neville, Johnnie Johnson, Bernie Worrell en Bootsy Collins. In Nederland worden drie singles van dit album uitgebracht, die alle drie niets doen in de hitlijsten.

Robbie_williamsNa een aantal ruzie's met Nigel-Martin Smith, de manager van Take That, en een aantal andere bandleden besluit Robbie Williams op 17 Juli 1995 de groep te verlatenen een solo carierre te beginnen. Take That is van 1990 tot 13 Februari 1996 de populairste Britse jongensband ooit. De groep heeft meer platen verkocht dan elke andere Britse band sinds The Beatles, en wordt gezien als de Britse tegenhanger van het Amerikaanse New Kids on the Block. Take That heeft in haar zesjarig bestaan acht nummer-1-hits gescoord. De fans zijn het er echter niet mee eens dat Williams uit de groep stapt. Zijn vertrek levert hysterische taferelen op. Na te zijn afgekickt van een drugsverslaving werpt Williams zich op een solocarriere. De George Michael-cover Freedom is het eerste, bescheiden hitje van het debuut album Life Thru A Lens, een album waarop Williams het vroegere leed van zich af schrijft. Let Me Entertain You, een Kiss-pastiche, maar vooral de ballade Angels brengen Robbie Williams het grote succes in Europa. Het tweede album, I've Been Expecting You, dat Williams maakt met de hulp van Guy Chambers (ex-World Party), completeert zijn missie: solosucces als 'serieus' popartiest. Alleen in Engeland gaan er al bijna 2,5 miljoen exemplaren van over de toonbank. Williams blijft evenwel elke gelegenheid te baat te nemen zich te distantieren van zijn  jongensgroepverleden. Vooral tijdens zijn optredens profileert hij zich als een rockster pur sang, daarbij gebruik makend van alle cliche's die de muziekbiz te bieden heeft. Als het album Sing When You're Winning uitkomt, lijkt dat verleden helemaal vergeten. Robbie Williams gaat zijn eigen gang: de videoclip van Rock DJ doet veel stof opwaaien en is volgens velen aanstootgevend, in Kids werkt hij samen met ex soap- en tienersterretje Kylie Minogue en ondertussen wordt zijn nieuwste album ook door de 'serieuze' media gezien als een prima popplaat. Robbie Williams groeit langzaam maar zeker uit tot de superster die hij zo graag wil zijn. Zijn drie solo-albums worden alle vele malen platina, hij krijgt in 2001 drie Brit Awards en zijn optredens zijn zonder uitzondering uitverkocht.

In het Casino van Newport in de Amerikaanse staat Rhode Island wordt op 17 Juli 1954 voor de allereerste keer het Newport Jazz Festival georganiseerd. Initiatiefnemer van dit festival is de jazz-pianist George Wein. s'Werelds eerste jazz-festival  wordt geopend door Eddie Condon en zijn band met het nummer Muskrat Ramble.

Johan_de_groothandelOp 17 Juli 1994 wordt in Los Angeles de finale van het vijftiende wereldkampioenschap voetbal gespeeld tussen Brazilie en Italie. Brazilie wint na het nemen van strafschoppen met 3-2. Naar aanleiding van dit WK komen er heel wat speciale singles uit, zoals: Paraat Voor Advocaat van The Dick Side, Holland Goes America van Chris De Hollander, Johan Ken Van Ons De Groete Krijge! van Johan & Rinus (& De Supporters) en Ik Heb U Lief Mijn Nederland van Andre Hazes & Het Nederlands Elftal. De grote WK-hit van 1994 is van Johan & De Groothandel. Deze groep, bestaande uit gitarist Chris Latul, Ferry de Groot en Johan Cruijff-imitator Rene van den Berg, staat vanaf 2 Juli 1994 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met As Dick Me Hullep Nodig Heb (Jordi Weg Met Die Bal).

De TROS zendt van 17 t/m 19 Juli 1990 op Radio 3 een Top 1000-marathon uit, waarin alle nummer 1-hits uit de Amerikaanse hitparade van 27 Juli 1940 t/m 21 Juli 1990 te horen zijn. Op 27 Juli 1940 staat I' ll Never Smile Again van Frank Sinatra op de eerste plaats van de allereerste officixc3xable hitparade van het Amerikaanse vakblad Billboard. Speciaal voor deze uitzending heeft de TROS toestemming gekregen om 's nachts door te gaan via Radio 3. Presentatoren zijn Rob van Someren, Daniel Dekker, Anoushka, Peter Teekamp, Karel van Cooten, Martijn Krabbe en Stan Haag.


Muziek Jarige Op 17 Juli

1938: Stan Bronstein - Elephant's Memory Saxofoon
1939: Milva (Maria Ilva Biolcati) - Zangeres Italie
1941: Spencer Davis - Spencer Davis Group Gitaar
1947: Wolfgang Flur - Kraftwerk Drum Computers
1948: Ron Asheton - Iggy Pop & The Stooges Gitaar
1949: Mick Tucker - The Sweet Drums († 14 Feb. 2002)
1949: Terry "Geezer" Butler - Black Sabbath Bas
1949: Mike Vale - Tommy James & The Shondells Bas
1950: Eric Campbell -Lewis (Eric McCreadie) - Middle Of The Road Bas
1950: Thxc3xa9 Lau - Zanger Nederland
1952: Chet McCracken - Doobie Brothers Drums
1952: Phoebe Snow - Zangeres USA
1959: Michael Lennon - Venice
1963: Regina Bell - Zangeres USA
1966: Lou Barlow - Dinosaurus Jr. Bas
1971: Jarrett Cordes - PM Dawn
1982: Natasha Hamilton - Atomic Kitten Zangeres
1985: Tom Fletcher - McFly

Geen opmerkingen:

Een reactie posten