Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 19 Juli

Wild_2niteWild 2nite, de eerste single in drie jaar van de reggaezanger en rapper Shaggy, is vanaf 19 Juli 2005 verkrijgbaar via internet. De videoclip voor de single is opgenomen in de New Yorkse wijk Brooklyn. Het nieuwe album, Clothes Drop, ligt vanaf 20 September 2005 in de platenzaken. De opvolger van het album Lucky Day (2002) moet de comeback van Shaggy inluiden. Het nieuwe album van de 37-jarige ster uit Jamaica bevat veel gastbijdragen. Will. I Am van The Black Eyed Peas is te horen op het nummer Shut Up And Dance, de track die hij tevens voor Shaggy produceerde. Zanger Rayvon, waarmee Shaggy in 2001 de hit Angels opnam, is opnieuw te horen, nu in het nummer Back In The Dayz. Ook Nicole van The Pussycat Dolls, Natasha Watkins en Brian Gold zijn te horen op de nieuwe cd. Het album is geproduceerd door een groot aantal mensen, onder wie het bekende duo Sly & Robbie.

Sex On The Beach van T-Spoon komt op 19 Juli 1997 op een 21ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Sex On The Beach bereikt de derde plaats. T-Spoon is een Nederlandse dance-act die is bedacht door Remy de Groot en de Belgische producers Dominic Sas en Serge Ramaekers. Remy de Groot is de zoon van Jaap de Groot. Die is in de jaren zestig zanger/gitarist van De Maskers. Na diverse wijzigingen, bestaat T-Spoon in 1997 uit de zangeres Linda Estelle en de rapper Shalamon Baskin.

Desmond_dekker_and_the_acesit_miek_Op 19 Juli 1969 komt de single It Miek van Desmond Dekker & The Aces op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van It Miek staat het nummer Problems. De single bereikt de twaalfde plaats. It Miek is de opvolger van The Israelites. Deze single staat vanaf 24 Mei 1969 twee weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Desmond Dekker wordt op 16 Juli 1941 als Desmond Adolphus Dancres op Jamaica geboren. Op jonge leeftijd verliest hij zijn ouders. Als tiener begint Desmond Dekker met muziek maken. In 1967 heeft hij zijn eerste grote internationale hit met 007 (Shanty Town). Desmond Dekker overlijdt op 25 mei 2006 aan een hartaanval. De avond ervoor heeft hij nog op de planken gestaan. Desmond Dekker laat een zoon en dochter achter.

Nelly Furtado treedt op 19 Juli 2008 in het huwelijk met Demacio Castellon. De Portugees-Canadese zangeres verloofd zich in de zomer van 2007 met de muziektechnicus, die ze in 2006 leert kennen wanneer ze samen aan het album Loose werken. Furtado laat weten dat ze nu rustiger is geworden door haar relatie met Demo, zoals ze haar man noemt. "Ik bevind me in een rustige fase van mijn leven. Ik ben gelukkig en kijk uit naar de toekomst." Furtado heeft al een dochtertje uit een relatie met de dj en producer Jasper Gahunia. Deze relatie loopt in 2005 spaak, maar Furtado en Gahunia blijven vrienden en voeden hun docher Nevis samen op.

IbizaBarry & Eileen komen op 19 Juli 1980 met het nummer Ibiza binnen op nummer 38 in de Nederlandse Top 40. Ibiza komt tot een 21ste plaats. Barry & Eileen zijn een Brits duo, en hebben elkaar op school leren kennen. Barry Corbett wordt later zanger in een amateur-band. Nadat zij in 1964 met elkaar zijn getrouwd, treden Barry & Eileen regelmatig als duo op. De muzikale carriere komt niet echt van de grond. Het echtpaar moet geregeld verhuizen, omdat Barry Corbett werkt voor het Britse leger. In 1974 wonen zij in Belgie. Hier ontmoeten Barry & Eileen producer de Richard Uyttendaele. Hij produceert If You Go, een Engelse vertaling van Tu T' En Vas van de Franse zanger Alain Barriere. If You Go van Barry & Eileen staat vanaf 28 Juni 1975 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 19 Juli 1995 wordt de medische vergunning van Dr. George Nichopoulous, de voormalige arts van Elvis Presley, ingetrokken door het medisch tuchtcollege van Tennessee. De dokter heeft teveel recepten voor verslavings-gevoelige medicamenten uitgeschreven. Allerlei speculatieve geruchten over de dood van The King steken de kop weer op. Nichopoulos is het er niet mee eens, en noemt het een idiote beslissing.

Frank_en_miaFrank Sinatra treedt op 19 Juli 1966 in het Sands Hotel in Las Vegas in het huwelijk met de jonge actrice Mia Farrow. Na Nancy Barbato en Ava Gardner is de jeugdige actrice uit de televisieserie Peyton Place zijn derde echtgenote. In 1968 haalt Mia Farrow de woede van haar man op haar hals door de hoofdrol te accepteren in de film Rosemary's Baby. Kwaad verschijnt Frank Sinatra op de set. Hij zegt: "Jij komt mee naar huis of anders zijn hier de scheidingspapieren." Mia Farrow kiest voor het laatste.

Elvis_presleythats_all_right_mama_That's All Right Mama, de debuut single van Elvis Presley op het Sun Records label van Sam Philips, ligt op 19 Juli 1954 in de winkels. Op de B-kant van de 78-toerenplaat staat Blue Moon. Omdat het nummer regelmatig wordt gedraaid op de plaatstelijke radiozender WHBQ wordt het een regionale hit in Memphis en omgeving. Elvis Presley's succes in de nationale Billboard Hot 100 komt pas twee jaar later, nadat hij is overgestapt naar platenmaatschappij RCA. Sun-eigenaar Sam Phillips heeft slechts zevenduizend exemplaren laten persen. Een gaaf exemplaar is tegenwoordig rond de $500 waard.

Jamai_dewiWhen You Walk In The Room van Jamai en Dewi komt op 19 Juli 2003 op nummer acht binnen in de Nederlandse Top 40, en haalt uireindelijk een 7de plaats. When You Walk In The Room is een compositie van Jackie DeShannon. Haar versie komt in de week van 25 Januari 1964 binnen op 99 in de Billboard Hot 100. Een week later is de single al uit de lijst verdwenen. The Searchers doen het met hun versie beter. Zij bereiken hetzelfde jaar de 35ste plaats in Amerika. In Engeland blijven The Searchers op drie steken. In Nederland heeft Paul Carrack in 1987 redelijk succes met zijn vertolking van When You Walk In The Room. Zijn single blijft in de tipparade steken. De uitvoering van Piet Veerman en Annie Schilder komt op 24 juli 1993 binnen in de Mega Top 100. In 1998 neemt voormalig Sandy Coast zanger Hans Vermeulen een Nederlandse versie op. When You Walk In The Room heet dan Met Jou Kan Ik De Wereld Aan. When You Walk In The Room van Jamai en Dewi bereikt de 32ste plaats als hoogste notering.

The_monkeestheme_from_the_monkeesOp 19 Juli 1966 nemen The Monkees het thema van hun televisieserie op. The Monkees Theme is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart. Volgens de overlevering is Michael Nesmith het enige Monkees-lid dat een instrument kan bespelen. Voor de plaatopnamen wordt veel gebruik gemaakt van studiomuzikanten zoals pianist Leon Russell, gitarist Glen Campbell en drummer Hal Blaine. Door NBC wordt op 12 September 1966 de eerste aflevering van The Monkees uitgezonden. In totaal zijn er 58 afleveringen van de tv-serie gemaakt. Op 25 Maart 1968 wordt de laatste uitgezonden.

Steve Adler, de voormalige-drummer van Guns 'n' Roses, klaagt op 19 Juli 1991 zijn ex-collega's met een wel heel vreemde reden aan. Volgens Adler hebben zij hem gedwongen heroine te gebruiken, om hem later uit de groep te kunnen zetten.

Wish_you_were_hereOp 19 Juli 1975 worden de opnamen van het album Wish You Were Here door Pink Floyd afgerond. De groep is op 6 Januari 1975 in de Abbey Road Studio in Londen aan dit album begonnen. De productie is in handen van Pink Floyd. De techniek is gedaan door Brian Humphries, geassisteerd door Peter James. Op het album staat het nummer Shine On You Crazy Diamond, dat in twee delen op de plaat staat. Op kant 1 part 1 t/m 5 en op kant 2 part 6 t/m 9. Het nummer is een ode aan het ex-lid Syd Barrett, die begin 1968 dringend gevraagd wordt Pink Floyd te verlaten wegens zijn drugsgebruik en onhandelbaar gedrag. Echter het respect voor Barrett is al die jaren wel gebleven, omdat Barrett als oprichter van Pink Floyd de basis voor het succes heeft gelegd met hits als Arnold Layne en See Emily Play. Tijdens het afronden van de opname van Shine On You Crazy Diamond komt Syd Barrett plotseling de studio binnen. Na zeven jaar is dit een bijzonder weerzien, maar daarna zien de leden van Pink Floyd Barrett niet meer terug. Op de radio wordt Shine On You Crazy Diamond zelden gedraaid, omdat het nummer te lang duurt. Op het eind 1981 verschenen verzamelalbum A Collection Of Great Dance Songs verschijnt een ingekorte versie. Dat leidt tot de nodige kritiek omdat het de tekst en de muziek ontkracht. De titelsong Wish You Were Here kan evenals Shine On You Crazy Diamond opgevat worden als een ode aan Syd Barrett. In het nummer Have A Cigar, zingt Roy Harper mee, dit nummer wordt op Columbia 3-10248, op 15 November 1975, samen met Welcome To The Machine op de b-kant, uitgebracht. Have A Cigar/Welcome To The Machine is een aanklacht van Roger Waters tegen de muziekindustrie. Het album komt op 27 September 1975 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Wish You Were Here bereikt de tweede plaats.

De eerste try-out van de door Billy Joel geschreven musical Movinxe2x80x99 Out heeft plaats op 19 Juli 2002 in Chicago. Voor Movin' Out heeft Billy Joel's gelijknamige nummer uit 1978 model gestaan. De officiele premiere van Movin' Out is op 24 Oktober 2002 in het Richard Rodgers Theatre op Broadway in New York. Na 1127 voorstellingen valt op 10 Juli 2005 het doek voor Movin' Out op Broadway.

Kylie_en_oliverKylie Minogue vliegt op 19 Juli 2005 naar een speciaal kankerinstituut in Parijs om een chemotherapie te ondergaan voor haar borstkanker. De 37-jarige Minogue is bang dat ze geen kinderen meer kan krijgen na de chemokuur. Zij ondergaat in Parijs eerst een vruchtbaarheidsonderzoek waarin zij door middel van een nieuw techniek haar vruchtbaarheid kan verhogen. "Toen Kylie voor het eerst hoorde dat ze kanker had, was het eerste waar ze aan dacht of ze nog wel ooit kinderen kon krijgen", zegt een naaste vriend van Kylie Minoguer. De geruchten deden de ronde dat Kylie volledig van haar operatie in Mei was hersteld. Tijdens die operatie is een knobbeltje uit haar borst verwijderd. De zus van Kylie, Danni Minogue, had eerder nog verklaard, dat 'het helemaal goed zou komen' met haar zus. Desondanks is Kylie samen met haar Franse vriend Olivier Martinez en haar moeder naar Parijs afgereisd om in xc3xa9xc3xa9n van de meest toonaangevende kankerinstituten van de wereld te worden behandeld. Op doktersadvies verblijft zij in het huis van Olivier dat dichtbij het instituut is gevestigd.

David Bowie staat op 19 en 20 Juli 1974 voor twee concerten in de Madison Square Garden in New York. Met deze concerten komt er een voorlopig einde aan de Diamond Dogs Tour die op 14 Juni 1974 in het Canadese Montreal is gestart. Die avond verrast David Bowie vriend en vijand door met keurig geknipte blonde haren in een grijs pak op het podium te verschijnen - en niet als Ziggy Stardust met knalrood haar! Van 2 tot 17 September 1974 worden de laatste concerten van de Diamond Dogs Tour gegeven aan de Amerikaanse westkust.

Spencer_davis_group_1968_ray_fenwicOp 19 Juli 1969 gaat The Spencer Davis Group definitief uit elkaar. Sinds het vertrek van Steve en Muff Winwood in 1967, is de groep er niet meer in geslaagd om nog grote hits te scoren. Met opvolgers Phil Sawyer, die al snel wordt vervangen door Ray Fenwick op gitaar en Eddie Hardin op toetsen worden nog twee hitjes behaald: Mr. Second Class en Time Seller. In Nederland haalt alléén Time Seller nog een derde plaats in de Top 40. The Spencer Davis Group ontstaat in 1963 in Birmingham wanneer Spencer Davis, samen met Roy Stevens, Don Campbell, John Williams en Pete York The Excelsior Jazz Band opricht. Birmingham heeft in die tijd nog een jazzband (Muff Woody Jazz Band) waarin de gebroeders Winwood spelen. Davis is vooral onder de indruk van Steve Winwood's stemgeluid en via de telefoon stelt hij de gebroeders voor een groep te vormen. Enkele weken later, eind 1963, is The Spencer Davis Group een feit. De viermansformatie wordt het huisorkest van de Birminghamse r&b-club Golden Eagle Public House en draait de eerste maanden semi-professioneel. Maar omdat alles zo lekker gaat, besluit men Mei 1964, op Steve's zestiende verjaardag, volledig professioneel te gaan werken. Chris Blackwell wordt producer/manager van de groep.

The Jackson Five beginnen op 19 Juli 1974, met een optreden in Pittsburgh, aan een Amerikaanse tournee die tot 16 Augustus 1974 gaat duren. Het laatste concert wordt gegeven in Minnesota.

Op 19 Juli 1976 maakt Deep Purple de opheffing van de band bekend. De groep gaat aan het einde van de Engelse afscheidstournee uit elkaar. Het is overigens niet het definitieve einde van de groep, in 1984 komen ze in de bekendste samenstelling: Ian Gillan (Zang), Ritchie Blackmore (Gitaar), Roger Clover (Bas), Ian Paice (Drums) en Jon Lord (Toetsen) weer bij elkaar, en beginnen met het album Prefect Strangers aan een hernieuwde carriere.

AshantiAshanti wordt op 19 Mei 2005 door een ex-producer aangeklaagd die zegt dat de zangeres hem nog miljoenen dollars schuldig zou zijn. De producer, Genard Parker, heeft de zangeres in haar beginjaren geholpen zonder naar eigen zeggen daarvoor betaald te krijgen. "Deze zaak gaat om het in de steek laten van de mensen die haar hebben geholpen om te slagen", zegt de advocaat van Parker. "Ze heeft hem nog nooit betaald en wat net zo belangrijk is, ze heeft hem nooit bedankt." Ashanti ontkent dat Parker een grote sleutelrol in haar carrixc3xa8re heeft gespeeld. De advocaat van de 24-jarige zangeres zegt dat Parker pas na het succes van het tweede album zijn geld probeerde te claimen. Ashanti breekt in 2002 door met het nummer Always On Time, een duet met Ja Rule. Dit nummer komt op één in de Amerikaanse Billboards Charts. In Juni 2005 bepaalt de rechter dat Ashanti een bedrag van $630.000 moet betalen aan Parker.

Matia_bazarti_sentoOp 19 Juli 1986 komt de single Ti Sento van Matia Bazar op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Ti Sento bereikt een tweede plaats. Matia Bazar is een Italiaanse groep die bestaat uit zangeres Antonella Ruggero, bassist Aldo Stellita, drummer Giancarlo Golzi, gitarist Carlo Marrale en toetsenist Sergio Cossu. Ti Sento is de enige hit voor Matia Bazar in Nederland. Zangeres Antonella Ruggero verlaat in 1989 Matia Bazar. Zij wordt opgevolgd door Laura Valente.

Who-zanger Roger Daltrey trouwt op 19 Juli 1971 in Battle Registry Office in East Sussex, met de 24 jarige Heather Taylor. Getuige is ex-Love Affair zanger Steve Ellis, en de huwlijksvoltrekking wordt geleid door Daisy Field. Roger en Heather krijgen vier kinderen - Matthew (1967), Jamie (1971), Rosie Lea (1973) en Willow Amber (1974). Uit een eerder huwelijk van Roger Daltrey is in 1965 zijn zoon Simon geboren.

Op 19 Juli 1972 gaat in Boston een concert van The Rolling Stones met vertraging van start omdat de groep vier uur te laat arriveert. De oorzaak van de vertraging is de arrestatie eerder op de dag van Mick Jagger en Keith Richards, wegens openbare geweldpleging en obstructie van de politie. Ze verblijven enkele uren in hechtenis, naar aanleiding van een vechtpartij met een fotograaf op het vliegveld van Warwick, Rhode Island. Als de fotograaf geen aanklacht indient worden ze op borgtocht vrijgelaten. Het is de tweede tegenslag voor de groep tijdens hun Noord Amerikaanse tournee. Een week eerder heeft een bomaanslag in Montreal ook al voor de nodige problemen gezorgd.

Alan_lomaxAlan Lomax overlijdt op 19 Juli 2002 in Safety Harbor in Florida. Alan Lomax wordt geboren op 31 Januari 1915 in Austin Texas, en gaat de geschiedenis in als een legendarisch muziekverzamelaar, fotograaf en talent-scout. Samen met zijn vader, John Lomax, spoort Alan Lomax in de twintigste eeuw de Amerikaanse volksmuziek op. In de jaren dertig beginnen zij met het verzamelen van authentieke muziekstijlen. Zo hebben zij jarenlang door de moerassen van Louisiana getrokken op zoek naar de oervorm van de Amerikaanse muziekcultuur. Als eerste nemen zij met hun opnameapparatuur ondermeer Woody Guthrie en Leadbelly op. Vader en zoon Lomax zorgden ervoor dat blues uit de delta, folk uit de Appalachen, jazz uit New Orleans, songs uit het Engelse platteland en Ierland, vandaag de dag nog springlevend zijn. John LOmax overlijdt in 1940, maar Alan zet zijn werk voort. Hij reist rond met zijn vrouw, later met zijn dochter Anna of zijn zus Bess. Hij zoekt naar Robert Johnson, maar vind Blind Willie McTell achter een voedselkraam. In 1941 neemt hij McKinley Morganfield op, een plantage-arbeider, die later beroemd wordt onder de naam Muddy Waters. The Complete Plantation Recordings brengt de bluesmuziek bij miljoenen mensen. Eigenhandig brengt Alan Lomax de Amerikaanse muziekgeschiedenis in kaart in zowat 5.000 uur veldopnamen en talloze radioprogramma's en teksten. Vanaf de jaren '50 verbreedt Lomax zijn terrein tot buiten de VS, en neemt ook muziek op in Engeland, Italie, Spanje, en de Caraiben. Alan Lomax kan dat zelf niet meer naar het cd-tijdperk omzetten nadat hij in 1995 twee hartaanvallen krijgt. Het Rounder-label neemt de handschoen op en begint in 1997 met de uitgave van de belangrijkste muziekbibliotheek van de VS. Alan Lomax is 87 jaar geworden.

Op 19 Juli 1989 wordt James Brown overgeplaatst naar de Stevenson Correctional Institute, een gevangenis met een strenger regime, nadat een fors bedrag aan geld en cheques, naar verluid $40.000 in zijn cel is gevonden. De soulzanger is in December 1988 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld, wegens een hele rits wetsovertredingen. Het is onduidelijk hoe hij aan het geld is gekomen. James Brown zit zijn straf overigens maar gedeeltelijk uit. Op 27 Februari 1991 wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten.

Spice_girlsThe Spice Girls maken op 19 Juli 1996 hun televisiedebuut in Top Of The Pops. In dit BBC-muziekprogramma zingen zij Wannabe. Deze single komt op 20 Juli 1996 de Engelse hitparade binnen. Wannabe staat vanaf 27 Juli 1996 zeven weken op de eerste plaats. Engeland maakt kennis met Girl Power. Het grootste popfenomeen van de jaren negentig, vijf bravouremeiden in een moderne setting, is even onweerstaanbaar als briljant uitgedacht door de managers Chris en zijn vader Bob Herbert. Zij zetten het concept in 1994 in de steigers. Een jongensband verkoop je alleen aan jonge meisjes, maar voor een even sexy als zelfverzekerde meidenband loopt iedereen warm, is de achterliggende gedachte. Uit audities komen vijf meisjes tevoorschijn. Belangrijkste criteria zijn niet goed kunnen zingen of dansen maar doorzettingsvermogen, motivatie en bovenal attitude. Onder de namen Touch en later Spice repeteren de vijf meiden een jaar lang stug in de studio op zang, dans en uitstraling en wordt een aantal nummers opgenomen. In het voorjaar van 1995 breken ze met de Herberts en nemen ze (met name Mel B. en Geri Halliwell) de touwtjes zelf in handen. Manager Chris Fuller, die een veel krachtiger bedrijf achter zich heeft, ontfermt zich vervolgens over de inmiddels tot Spice Girls omgedoopte groep. Hij recruteert een aantal geroutineerde songschrijvers, die eerder onder andere voor East 17 en Take That nummers hebben geschreven, en laat ze, om er een strak geheel van te maken, samen met de meiden nummers maken. Platenmaatschappij Virgin hapt toe en met de eerste single Wannabe blijkt het concept inderdaad feilloos te werken. Jongens én meisjes vinden de Spice Girls leuk en dat past precies binnen het popklimaat anno 1995. De meiden krijgen allen een bijnaam: Victoria Adams heet Posh Spice, Emma Bunton Baby Spice, Geri Halliwell Ginger Spice, Melanie Chisholm Sporty Spice en Melanie Brown is Scary Spice. De vijf Spice Girls staan voor jonge onafhankelijke vrouwen die lak hebben aan conventies en op de wereld lijken te zijn gezet om vooral veel lol te trappen. Het is een onweerstaanbare mengeling van jaren negentig-optimisme, gezelligheid en een sexy uitstraling die het hem doet.

In Odessa, Texas wordt vanaf 19 Juli 1981 deze dag uitgeroepen tot Roy Orbison Day. Roy Orbison heeft in de jaren vijftig in Odessa op school gezeten, en begint in 1955 samen met James Morrow, Jack Kennelly en Billy Pat Elli de groep The Teen Kings.

The Rolling Stones geven op 19 Juli 1994 een verrassingsoptreden in de RPM Club in Toronto, Canada. Duizend verraste toeschouwers zijn getuige van een optreden van een goed uur, waarin de volgende nummers worden gespeeld: Live With Me, You Got Me Rocking, Tumbling Dice, Shattered, Rocks Off, Sparks Will Fly, Monkey Man, No Expectations. Love Is Strong, Brand New Car, Honky Tonk Women, I Go Wild, Start Me Up,  Street Fighting Man,. Brown Sugar en Can't Get Next To You. Tijdens het laatste nummer is de Canadese blinde gitarist als speciale gast op gitaar te horen. De Stones zijn een paar weken in Toronto om te repeteren voor hun Voodoo Lounge-tournee die op 1 Augustus 1994 met een concert in het RFK Stadium in Washington DC van start gaat. Het is voor bassist Darryl Jones zijn eerste tour met The Rolling Stones. Jones is de opvolger van Bill Wyman die The Rolling Stones heeft verlaten.

JudyclayOp 19 Juli 2001 overlijdt Judith Gatewood in het Cape Fear Valley Medical Center in Fayetteville aan de ernstige verwondingen die zij oploopt bij een auto ongeluk. Judith Gatewood krijgt haar grootste bekendheid in het einde van de jaren zestig, wanneer ze als Judy Clay de duetten Storybook Children en Country Girl, City Man opneemt met Billy Vera. Vervolgens zingt ze met William Bell het nummer Private Number de hitparade in. Ook werkt ze met grootheden als Wilson Pickett en Ray Charles, om daarna weer in de anonimiteit te verdwijnen. De laatste jaren van haar leven is ze aktief als gospel-zangeres en evangelist voor de Who So Ever Will Let Them Come kerkgemeenschap. Judy Clay is 62 jaar geworden.

Genesis staat op 19 Juli 1986 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met het nummer Invisible Touch, van het gelijknamige album. Opmerkelijk is dat de tweede plaats ingenomen wordt door de Ex-zanger van Genesis, Peter Gabriel. Hij staat in de Billboard Hot 100 met het nummer Sledgehammer, van het album So.

Op voordracht van Prins Charles van Engeland, althans dat zijn de geruchten, wordt op 19 Juli 2000 zangeres Shirley Bassey door Koningin Elizabeth II in de adelstand verheven. Prins Charles zou tot zijn daad gekomen zijn, omdat hij een groot fan is van de zangeres uit Wales.

Springsteen_east_berlin_1988Bruce Springsteen staat op 19 Juli 1988 voor de eerste keer in zijn carriere in een oostblokland op het podium, wanneer hij op de Rabrennbahn in Oost-Berlijn voor 180.000 uitzinnige toeschouwers een optreden geeft. De Duitse promoter heeft vreemd genoeg op het kaartje gezet dat een "Konzert Fur Nikaragua" is. Bruce Springsteen is hier erg kwaad over en zegt tijdens het concert in het Duits (!) het volgende voordat hij aan het nummer Chimes Of Freedom begint: "Es ist schon in Ost-Berlin zu sein....Ich mochte euch sagen ich bin nicht hier fur oder gegen eine Regierung, ich bin gekommen um rock 'n' roll zu spielen fur Ost-Berlinern.... Hofnung dass eines Tages alle Barrieren obgeriesen werden". Vlak voor het optreden heeft Springsteen zijn persoonlijke Duitse chauffeur, George Kerwinski, de tekst fonetisch laten opschrijven zodat hij in het Duits de menigte kan toespreken. Het concert wordt later uitgezonden op de Oost-Duitse televisie en radio, maar de boodschap van Springsteen is er dan uitgeknipt. Een Oost-Duitse fan verteld over het concert: "Bruce played over 4,5 hour in East-Berlin. 175.000 people (unofficially 500.000) were there to celebrate him. I paid lousy 19.95 East-Marks for my ticket, but what I really bought and got was a glimpse to freedom. I smelled the American spirit that night. I will never forget!" Bruce Springsteen & The E-Street Band spelen die avond de volgende nummers: Badlands, Out In The Street, Boom Boom, Adam Raised A Cain, All That Heaven Will Allow, The River, Cover Me, Brilliant Disguise, The Promised Land, Spare Parts, War, Born In The USA, Chimes Of Freedom, Paradise By The C, She's The One, You Can Look (But You Better Not Touch), I'm A Coward (When It Comes To Love), I'm On Fire, Downbound Train, Because The Night, Dancing In The Dark, Light Of Day, Born To Run, Hungry Heart, Glory Days, Can't Help Falling In Love, Bobby Jean, Cadillac Ranch, 10th Avenue Freeze-Out, Sweet Soul Music, Twist And Shout en Havin' A Party.

Bij de opening van The Richard Nixon Library, op 19 Juli 1990, in diens geboorteplaats Yorba Linda in Californie mag Vikki Carr voor de muzikale omlijsting zorgen. De plechtigheid wordt bijgewoond door de oud-presidenten Richard Nixon, Gerald Ford en Ronald Reagan en de zittende president George Bush. Het toeval wil dat Vikki Carr voor al deze vier presidenten ook in het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft opgetreden

Op 19 Juli 1995 nemen The Rolling Stones het nummer Like A Rolling Stone van Bob Dylan op. Like A Rolling Stone is één van de nummers op het album Stripped. Deze CD ligt op 13 November 1995 in de winkels. Van Like A Rolling Stone verschijnt ook een single-edit, die op 18 November 1995 de Nederlandse Top 40 binnenkomt. Like A Rolling Stone komt niet verder dan een 14de plaats.

Lefty_frizzellCountry zanger en componist Lefty Frizzell overlijdt op 19 Juli 1975 in Nashville, Tennessee aan de gevolgen van een beroerte. William Orville 'Lefty' Frizzell wordt geboren op 31 Maart 1928, en is vooral bekend van zijn honky tonk-liedjes als If You've Got the Money, I've Got the Time (1950), Always Late (1951) en Saginaw Michigan (1964). In 1972 wordt Lefty Frizzell opgenomen in de Nashville Songwriters Hall Of Fame en krijgt het nummer If You've Got The Money, I've Got The Time een Grammy.  In 1982 wordt Frizzeel opgenomen in de Country Music Hall Of Fame en krijgt hij zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Zijn relaxte manier van zingen is later van grote invloed geweest op ondermeer Merle Haggard en Willie Nelson. Roy Orbison is een groot bewonderaar van Lefty Frizzell. In 1988 wanneer Orbison enige tijd lid is van The Traveling Wilbury's neemt hij als eerbetoon de naam Lefty Wilbury aan. Lefty Frizzell is 47 jaar geworden. Zijn jongere broer David neemt een ode aan hem op. In de jaren tachtig wordt David Frizzell een bekende country-ster.

Op 19 Juli 1980 neemt David Bowie in het Centre Of Performing Arts in Denver zijn acteer-debuut in het toneelstuk The Elephant Man. Van 4 tot 31 augustus 1980 wordt dit stuk opgevoerd in het Blackstone Theatre in Chicago en van 23 september 1980 tot 3 januari 1981 in het Booth Theatre op Broadway in New York. David Bowie krijgt lovende kritieken voor zijn vertolking van John Merrick, een misvormde man die heeft geleefd van 1862 tot 1890.

Jos_felicianoJose Feliciano staat op 19 Juli 1968 in de RCA Studio om een cover van Hi-Heel Sneakers op te nemen. Hi-Heel Sneakers is geschreven door Robert Higginbotham, en in 1964 al door Tommy Tucker opgenomen. Tommy Tucker is de artiesten naam van Robert Higginbotham, een pianist uit Ohio die eind jaren '50 naar de oostkust verhuist, waar hij ondermeer in de band van Titus Turner terechtkomt, die hem weer in contact brengt met de president van Atlantic in New York. Daar neemt Tommy in 1963 een demo op van zijn High-Heel Sneakers. Atlantic moet er niets van weten en verkoopt de demo aan Chess in Chicago, waar ze die zonder enige opsmuk prompt op single uitbrengen. Hi Heel Sneakers van Jose Feliciano komt op 19 Oktober 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de 25ste plaats.

Op 19 Juli 2007 stappen acht kinderen van Ray Charles naar de rechter om een gift van $3 miljoen terug te krijgen van de Albany State University. Hun vader heeft dit geld in 2001 en 2002 geschonken nadat hij een eredoctoraat heeft gekregen. Van het geld zou volgens de kinderen van de op 10 Juni 2004 overleden zanger een Ray Charles Fine Arts Building worden gebouwd, maar dat iss nog steeds niet gebeurd. Volgens de Albany State University was de gift echter zonder voorwaarden. In een reaktie laat de universiteit weten  "The Ray Charles Fine Arts Building has always been, and remains a priority for Albany State University. However, as much as we want to make this a reality, we cannot move forward without the approval of the (Board of Regents), state funding, and community support."

Billy Joel bereikt op 19 Juli 1980 de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met de single It's Still Rock And Roll To Me. Dezelfde dag ontvangt Joel een gouden plaat voor deze single. It's Still Rock And Roll To Me is het eerste succes in een reeks van vele gouden successen. In Nederland doet de single helemaal niets.

Darren_hayes_richard_cullenDarren Hayes (links) maakt op 19 Juli 2006 op zijn website bekend dat hij in Juni 2006 is getrouwd met Richard Cullen (rechts). De zanger van het Australische duo Savage Garden woont dan al twee jaar samen in Londen. Op zijn website schrijft Hayes ondermeer: "I feel lucky to live in an era where my relationship can be considered legally legitimate and I commend the UK Government for embracing this very basic Civil Liberty. I'm proud of who I am, and after what felt like an eternity, I'm finally in a place where my heart is secure and content. And I can finally make sense of all of the searching. I can honestly say it was the happiest day of my life." Darren Hayes richt in 1994, samen met Daniel Jones het popduo Savage Garden op.  In de lente van 1998 heeft het duo hun grootste hit in Nederland wanneer Truly Madly Deeply op 9 Mei 1998 een 6e plaats bereikt in de Top 40. Ander hits voor Savage Garden in Nederland zijn I Want You, To The Moon And BAck en Tears Of Pearls. In 2001 gaat het duo uit elkaar.

Cliff_richardnever_say_die_give_a_lOp 19 Juli 1983 wordt door Cliff Richard de videoclip opgenomen voor Never Say Die (Give A Little Bit More). Deze inmiddels 89ste single van de Britse zanger wordt op 22 Augustus 1983 uitgebracht. Op de B-kant staat een eigen versie van van Cliff Richard van Lucille, de hit van Little Richard uit 1957. Het door Terry Britten en Sue Shifrin geschreven Never Say Die (Give A Little Bit More) komt op 3 September 1983 de Britse hitparade binnen, en bereikt de vijftiende plaats. In Nederland doet deze single helemaal niets.

Johnny Rivers staat op 19 Juli 1966 in de studio voor de opname van Poor Side Of Town. Dit nummer wordt als single uitgebracht en komt op 17 September 1966 binnen in de Billboard Hot 100. Poor Side Of Town staat in de week van 12 November 1966 op de eerste plaats.

Op 19 Juli 1949 staat Harry Belafonte voor het eerst in de opnamestudio. Voor Capitol Records neemt hij in New York de nummers They Didnxe2x80x99t Believe Me en Close Your Eyes op. De platen zijn geen succes. Capitol Records verbreekt het contract met de Afro-Amerikaanse zanger. Harry Belafonte sluit een overeenkomst met RCA Victor. In 1952 heeft hij met Scarlet Ribbons (For Her Hair) zijn allereerste hit in de Billboard-hitparade


Muziek Jarige Op 19 Juli

1925: Sue Thompson (Eva Sue McKee) - Zangeres USA
1937: George Hamilton IV - Country Zanger USA
1941: Vikki Carr (Florencia Bisenta de Casillas Martinez Cardona) - Zangeres USA
1944: George Frayne - Commander Cody Piano/Zang
1946: Allan Gorrie - Average White Band Bas/Zang
1947: Brian May - Queen Gitaar
1947: Bernie Leadon - Eagles Gitaar
1947: Keith Godchaux - Grateful Dead Toetsen († 23 Jul. 1980)
1950: Alfred Martens - Zanger Nederland
1952: Allen Collins - Lynyrd Skynyrd Gitaar († 23 Jan. 1990)
1957: Juliane Werding - Zangeres Duitsland
1960: Kevin Haskins - Bauhaus Drums
1968: Ged Lynch - Black Grape Drums
1971: Jamie Lee - Zanger Engeland
1973: Xander De Buisonje - Zanger Nederland
1979: Michelle Heaton - Liberty X Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten