Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 12 Juli

JonathanOp 12 Juli 1996 overlijdt Jonathan Melvoin, keyboard speler van The Smashing Pumpkins, aan de gevolgen van een overdosis heroine. De avond tevoren hebben Jimmy Chamberlain (drummer Smashing Pumpkins) en Jonathan op hun kamer in het Regency Hotel in Manhattan, New York, zitten drinken en hebben ze bij elkaar heroine ingespoten. Jonathan Melvoin krijgt een fatale dosis en zakt in elkaar, Jimmy Chamberlain valt van het vele drinken flauw, en wordt om 03.30 de volgende morgen wakker. Voor Jonathan is het dan te laat. Jimmy Chamberlain probeert Jonathan wakker te krijgen, belt in paniek de Security Manager van The Smashing Pumpkins, en belt uiteindelijk 911 Wanneer de ziekenwagen eindelijk arriveert is Jonathan al overleden. Chamberlain wordt opgepakt voor heroine bezit, ook de rest van de band wordt ondervraagd maar daarna weer vrijgelaten. Jimmy Chamberlain wordt vijf dagen later ontslagen als drummer, en moet op 13 Augustus 1996 voorkomen wegens dood door schuld. Jonathan Melvoin is 34 jaar geworden.

Blind Faith begint op 12 Juli 1969, met Steve Winwood, Ginger Baker en Eric Clapton in de gelederen, in Madison Square Garden in New York aan de enige tournee die de groep in haar korte bestaan gaat maken. De Engelse groep Free en Delaney Bonnie & Friends staan in het voorprogramma. Blind Faith is kort na de opheffing van Cream opgericht en op 7 Juni 1969 aan het publiek gepresenteerd tijdens een concert in Hyde Park in Londen.

Het North Sea Jazz Festival wordt op 12 Juli 2007 traditiegetrouw geopend met het Corporate Express Midsummer Jazz Gala. Na artiesten als Randy Crawford, Elvis Costello en Ibrahim Ferrer, is het dit jaar de eer aan Katie Melua om de aftrap te geven. De Britse zangeres opent daarmee de 32e editie van het North Sea Jazz festival (en de tweede editie) in het Rotterdamse Ahoy'.

Rest_in_peace_syd_barrettEén dag nadat bekend is geworden dat Syd Barrett (Roger Keith Barrett, geboren op 6 Januari 1946) reeds op 7 Juli 2006 op zestigjarige leeftijd is overleden, schrijft David Gilmour op 12 juli 2006 op zijn website dat hij dit nieuws met groot verdriet heeft vernomen. "It is with great sadness that we report that Syd Barrett, the former lead singer, guitarist and songwriter of Pink Floyd, has died at the age of 60." David Gilmour is in 1968 de opvolger van Syd Barrett als de zanger/gitarist van Pink Floyd. Zijn collega Roger Waters herdenkt Syd Barrett op zijn website met de woorden "Rest In Peace". Tegen de BBC zegt David Bowie: "I can't tell you how sad I feel. The few times I saw him perform in London at UFO and the Marquee clubs during the '60s will forever be etched in my mind. His impact on my thinking was enormous. A major regret is that I never got to know him. A diamond indeed." Syd Barrett wordt in besloten kring begraven in Cambridge in Engeland. "There will be a small family funeral soon. We just wish to be left alone." aldus Alan Barrett, de broer Syd.

Wilmaeen_klomp_met_een_zeiltje_Op 12 Juli 1969 bereikt de single Een Klomp Met Een Zeiltje van Wilma de twintigste plaats in de Nederlandse Top 40. Een Klomp Met Een Zeiltje is op 21 Juni 1968 op een 36ste plaats binnengekomen in de hitlijst. Wilma is Wilma Landkroon, geboren in April 1957. In 1968 wordt zij ontdekt door Addy Kleyngeld, die haar voorstelt aan Gert Timmerman. Op diens platenlabel Carpenter verschijnt in November 1968 haar debuutsingle Heintje (Bau Ein Schloss Fxc3xbcr Mich). Na haar vierde single Tachtig Rode Rozen komt Wilma onder contract bij Elf Provincien. Voor dit label gaat zij met Pierre Kartner samenwerken. Samen hebben zij als Vader Abraham & Wilma in juli 1971 een nummer 1-hit met Zou Het Erg Zijn Lieve Opa. Vier jaar later probeert Vader Abrham het met een nieuwe zangeres. Op 12 Juli 1975 komt de single Zomertijd van Mieke & Vader Abraham op nummer 29 binnen in de Nederlandse Top 40. De door Pierre Kartner (Vader Abraham geschreven single bereikt op 26 Juli 1975 de veertiende plaats als hoogste notering.

Doe_maar_kuip_12_juli_2008Doe Maar staat op 12 Juli 2008 in een uitverkochte Kuip in Rotterdam nog éénmaal op het podium. Henny Vienten, Ernst Jansz, Jan Pijnenburg en Jan Hendriks maken zich er niet gemakkelijk vanaf. Oorspronkelijk zou de band twee uur op het podium staan. Maar uiteindelijk speelt Doe Maar, inclusief toegiften, ruim twee uur en twintig minuten. Over de keuze voor De Kuip laat de band weten: "De Kuip heeft een rijke pophistorie, het is in onze beleving dan ook de meest logische en geschikste locatie voor een openluchtconcert. Toen de mogelijkheid zich aandiende om een concert te geven in De Kuip, leek dit ons een uitgelezen kans om nog één maal een bijzonder concert te beleven samen met onze fans," Doe Maar, dat begin jaren 80 van de vorige eeuw de hitparade domineerd met Nederlandstalig repertoire, gaat in 1984 uit elkaar. De band keert in 2000 éénmalig terug voor een serie van zestien uitverkochte reunieconcerten in het Rotterdamse Ahoy.

JanisjoplinJanis Joplin staat op 12 Juli 1970 op het podium van de Santa Clara Fairgrounds in San Jose, Californie samen met haar nieuwe band The Full Tilt Boogie Band. In het voorprogramma staat de band Joy Of Cooking. Eerder werkte de zangeres met Big Brother & The Holding Company en The Kozmic Blues Band. De eerste keer dat Janis Joplin met haar nieuwe band (bassist Brad Campbell, gitarist John Till, pianist Richard Bell, organist Ken Pearson en drummer Clark Pierson) speelt is op 4 April 1970 tijdens een sessie in The Filmore West studios in San Francisco. Het laatste concert met The Full Titl Boogie Band is op 12 Augustus 1970 tijdens een optreden voor 40.000 toeschouwers in het Harvard Stadium in Cambridge, Massachusetts. Op 4 Oktober 1970 wordt de zangeres dood aangetroffen in haar kamer in het Landmark Motor Hotel in Los Angeles. Janis Joplin is 27 jaar geworden.

Na een concert in Nice, op 12 Juli 1980, is Roxy Music genoodzaakt om een deel van hun Europese tournee af te zeggen. De groep zou eigenlijk doorreizen naar Spanje en Portugal voor twee optredens in elk land. Zanger Bryan Ferry loopt echter in Frankrijk een ernstige lever infectie op en zakt op zijn hotelkamer in Port Barcares in elkaar. Hij wordt de volgende dag naar Engeland gevlogen voor medische behandeling. De concerten in Barcelona, Madrid, Porto en Cascais worden daarop afgezegd. Op 23 Juli is Ferry weer voldoende hersteld en wordt de tournee hervat met een concert in Brighton, Engeland.

De eerste van dertien afleveringen van The Friday Night Rock'n'Roll TV Show van Alan Freed wordt op 12 Juli 1957 door de Amerikaanse omroep ABC op de televisie uitgezonden. Frankie Lymon, The Everly Brothers en Connie Francis treden in deze eerste aflevering op.

The_ojaysOp 12 Juli 1978 vieren The O'Jays hun twintigjarig bestaan. De groep is afkomstig uit Canton, Ohio, en telt oorspronkelijk vijf leden: Eddie Levert, Walter Williams, William Powell, Bobby Massey en Bill Isles. In de beginjaren noemen zij zich nog The Triumphs. De invloedrijke discjockey Eddie O'Jay leent in 1963 zijn naam aan de groep en bezorgt hen een platencontrakt bij H.B. Barnum's Little Star Label. Lonely Drifter is in 1964 een eerste hit. Het nummer is duidelijk geinspireerd op het werk van, de dan, zeer populaire Drifters en is nauwelijks een indicatie voor het latere werk. In 1968 begint de samenwerking met Kenny Gamble en Leon Huff, die de rauwe geemotioneerde en gospel getinte stem van Eddie Levert nadrukkelijk naar voren halen. The O'Jays beginnen een duidelijke eigen stijl te ontwikkelen. Back Stabbers, Love Train, Put Your Hands Together en For The Love of Money zijn enkele hits die het Gamble/Huff, in samenwerking met arrangeur Thom Bell, voor The O'Jays produceren.

Shocking_bluevenusOp 12 Juli 1969 komt Venus van Shocking Blue op een 17de plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Venus is de derde single van deze Haagse groep van gitarist Robbie Van Leeuwen en zangeres Mariska Veres. Op de eerste twee singles neemt Fred de Wilde de vocalen voor zijn rekening. Venus blijft op 26 Juli 1969 op de derde plaats steken. Nadat Venus begin 1970 een wereldhit is geworden, komt de single op 24 januari 1970 opnieuw de Nederlandse Top 40 binnen. Ook nu komt Venus niet verder dan de derde plaats.

Simon De Nederlandse schrijver, dichter en performer Simon Vinkenoog overlijdt op 12 Juli 2009 in het VU Medisch Centrum in Amsterdam nadat hij eerder na een hersenbloeding in coma is geraakt. Simon Vinkenoog wordt geboren op 18 Juli 1928 in Amsterdam als enig kind van Hendrik Albert Vinkenoog en Anna Katharina van Meel. Vinkenoog, die na de scheiding van zijn ouders opgroeit in De Pijp, behaald in 1944 zijn Mulo-diploma en vind een baantje bij uitgeverij Querido. Met zijn tweede vrouw, Judith, vertrekt hij naar Parijs, waar hij gaat werken voor de UNESCO (op de boekenafdeling). In Parijs begint hij, op 21-jarige leeftijd, het Nederlandse literaire blad Blurb. Van Blurb verschijnen er acht edities en het blad luidt samen met evenknie Braak de literaire stroming De Vijftigers in. Simon Vinkenoog debuteert in 1950 als dichter met de publikatie van het boek Wondkoorts. Als performer is de Amsterdammer in zijn element. Hij wordt de verpersoonlijking van de hippiegeneratie, die veel ervaring opdoet met hallucinogene middelen en die van het roken van een joint een dagelijkse bezigheid maakt. Samen met Boudewijn de Groot schrijft Simon Vinkenoog in 1969 de teksten van de single Captain Decker/Steps Into Space van Tower; het Engelstalige projekt van Boudewijn de Groot en o.a. Eelco Gelling. De single wordt geen succes. Captain Decker wordt in 1994 opnieuw gereleased door de Nederlandse band Shine van Richard Jansen. In 2006 verschijnt het nummer als Flying Dutchman op het album Ja! van Spinvis en Simon Vinkenoog. Twee jaar daarna lanceren Spinvis en Vinkenoog de plaat Ritmebox die ondersteund wordt door een zeven nummers tellende EP. Vinkenoog is in 2004 nog Dichter Des Vaderlands ad interim. Twee jaar later is hij bij de Tweede Kamerverkiezingen lijstduwer van de partij Groen Vrij. Hij krijgt de bijnaam "wietambassadeur". Simon Vinkenoog is 80 jaar geworden. Hij wordt begraven op Begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam-West; op 18 Juli 2009, de dag dat hij 81 jaar zou worden. De plechtigheid wordt gevolgd door een vreugdevuur in het kunstenaarsdorp Ruigoord.

In de Civic Arena in Philadelphia gaat op 12 Juli 1971 de musical Jesus Christ Superstar in premixc3xa8re. De LP versie van deze door Andrew Lloyd-Webber en Tim Rice geschreven musical is het bestverkochte album van 1971. Als gevolg van dit succes worden in de Verenigde Staten "vrije" producties van Jesus Christ Superstar gepresenteerd. De schrijvers reageren hierop met een "officiele" theater-versie die in oktober 1971 voor het eerst op Broadway in New York wordt opgevoerd.

Led_zeppelin_spectrum_12_juli_1969Led Zeppelin staat op 12 Juli 1969 als afsluitende act van het twee dagen durende Spectrum Pop Festival in het Philadelphia Spectrum in Philadelphia. Naast Led Zeppelin treden op 12 Juli 1969 ook Johnny Winter, Al Kooper, Buddy Guys Blues Band en Jethro Tull op. Led Zeppelin speelt ondermeer de volgende nummers: Train Kept A Rollin', I Can't Quit You Baby, Dazed And Confused, You Shook Me, How Many More Times en Communication Breakdown. Na afloop moet de Britse band onder begeleiding van gewapende veiligheidsmensen het podium verlaten, omdat het publiek de groep niet wil laten gaan. In Juli en Augustus 1969 speelt Led Zeppelin veel samen met Jethro Tull in het voorprogramma. Robert Plant is hier niet zo blij mee, hij vind dat Jethro Tull elke avond het zelfde ding doet. Over zanger Ian Anderson zegt hij: "Every night he'd say the same quips between numbers. He'd hold his flute up and say, 'How do you like my phallic tin whistle? Jim Morrison's got nothing on me,' and all that sort of thing. But night after night after night, that really stops you going any farther into listening to him." Robert Plant zegt dan ook vaak dat ze met Jethro Dull op tournee zijn.

Op 12 Juli 2000 wordt op Trafalgar Square in Londen een kunstwerk onthuld, van de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Reutersward, dat is opgedragen aan John Lennon. Het beeld, een pistool met een knoop in de loop, is gemaakt in opdracht van de Non-Violence Foundation International en staat nu bij het gebouw van de Verenigde Naties op 1st Avenue in New York.

Boy George, de zanger van Culture Club, wordt op 12 Juli 1986 in Londen gearresteerd wegens het bezit van heroine. Zijn problemen worden drie weken later nog groter, wanneer de pianist Michael Rudetski in zijn woning overlijdt aan een overdosis. Uiteindelijk loopt het toch nog goed af voor Boy George. Hoewel de ouders van Rudetski eisen dat de zanger wordt vervolgd voor de dood van hun zoon, komt Boy George er vanaf met alleen een geldboete voor het bezit van drugs.

The_beach_boyssloop_john_bThe Beach Boys staan op 12 Juli 1965 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood om het nummer Sloop John B. op te nemen. Sloop John B. wordt op 23 Maart 1966 uitgebracht. Op de B-kant staat You're So Good To Me. Sloop John B. is een bewerking van The Wreck Of The John B. Sails uit 1927, en is geschreven door Sandbury en Lee Hays. The Wreck Of The John B. Sails wordt in 1950 opgenomen door The Weavers. De single komt op 2 April 1966 de Billboard Hot 100 binnen. Sloop John B. bereikt de derde plaats. In Nederland komt de single op 16 April 1966 de Top 40 binnen. Sloop John B. staat vanaf 14 Mei 1966 vier weken bovenaan.

Chris_woodOp 12 Juli 1983 overlijdt saxofonist/fluitist Chris Wood, in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham, aan de gevolgen van een zware longontsteking. Chris Wood wordt geboren op 24 Juni 1944 in Harborne, Birmingham in Engeland. In 1967 is hij de eerste muzikant die door Steve Winwood wordt gevraagd om deel uit te gaan maken van Traffic. Wood speelt in eerste instantie fluit en saxofoon, maar levert later ook bijdrage op toetsen en achtergrond vocalen. In 1968 speelt Wood kort met Jimi Hendrix, en is hij te horen op het Hendrix album Electric Ladyland. Met voormalig Traffic leden Dave Mason, Jim Capaldi richt Chris Wood samen met Micck Weaver de groep The Wooden Frog Project op. Later gaat hij met Dr. John op tournee door Amerika waar hij zijn toekomstige vrouw Jeanette ontmoet, met wie hij in 1969 trouwt. Eind jaren 70 gaan zij weer uit elkaar. Chris Wood is 39 jaar geworden.

Tee_setma_belle_amie_Ma Belle Amie komt op 12 Juli 1969 op een bescheiden 40ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze elfde single, met op de B-kant het nummer The Angels Coming (In The Holy Night), van de Delftse groep The Tee Set haalt op 23 Augustus 1969 de zesde plaats. Niet veel later wordt een LP met dezelfde titel uitgebracht. Op Ma Belle Amie staan composities van hun zanger Peter Tetteroo en hun toetsenist Hans van Eijck. Naast de titelsong zijn dit Charmaine, Walk On By (My Door), Finally In Love Again, In My House, Angels Coming (In The Holy Night), We Will be There After Tea (een liedje van Hans van Eijck en Ray Fenwick), Willy Nilly, Just Another Hour, Bring A Little Sunshine, I Don't Wanna Know en Long Ago.

The Spice Girls hebben beloofd om op 12 Juli 1998 een gratis concert te geven in de City Hall van Toronto. Burgemeester Mel Lastman van Toronto is echter ernstig teleurgesteld in de Britse meidengroep, wanneer deze op het laatste moment de voorkeur geven aan een optreden in het Canadese televisieprogramma MuchMusic.

Olivia_newtonjohn_electric_light_orOp 12 Juli 1980 staat Olivia Newton-John samen met Electric Light Orchestra op nummer 1 in Engeland met Xanadu. Het nummer is afkomstig van de soundtrack van de film Xanadu, waarin Olivia Newton-John, samen met Gene Kelly, de hoofdrol speelt. Hoewel de film flopt, is het soundtrack album het meest succesvolle sinds Grease. De film levert naast Xanadu, nog twee hits op: Magic (Olivia Newton-John solo) en All Over The World (Electric Light Orchestra). Xanadu is de enigste Top 40 single ooit die met een X begint.

Mickey Dolenz, drummer bij The Monkees, treedt op 12 Juli 1968 in Laurel Canyon, in het huwelijk met Samantha Juste. Het paar heeft elkaar ontmoet tijdens opnames van The Monkees voor het BBC programma Top Of The Pops, waarvoor Samantha werkt.Het huwelijk wordt gesloten in de achtertuin van hun huis in de heuvels van Hollywood. Getuigen zijn Ric Klein, een vriend van Micky Dolenz, en diens zuster Coco. Op 8 Januari 1969 wordt hun dochter Ami Bluebell geboren. Mickey en Samantha gaan halverwege de jaren zeventig als goede vrienden uit elkaar. Hun dochter Ami is inmiddels actrice.

Minnie_rippertonOp 12 Juli 1979 overlijdt Minnie Ripperton, in Los Angeles aan de gevolgen van kanker. Minnie Ripperton wordt op 8 November 1947 in Chicago, Illinois geboren. Op de hoes van haar tweede album, Perfect Angel, schrijft Stevie Wonder ondermeer "When Minnie sings I feel my insides rush and quiver" en hij verwoordt daarmee de gevoelens die bij menigeen bij het horen van Minnie's onwaarschijnlijk hoge stemgeluid worden opgewekt. Haar unieke stem wordt geschoold door klassieke zanglessen, die ze vanaf haar tiende volgt. Minnie Ripperton krijgt na highschool een baantje bij Chess, waar ze weldra achtergrondvocalen zingt voor Etta James en The Dells. Enkele jaren maakt ze deel uit van het groepje The Gems en ze verblijft vanaf 1968 in de psychedelische interraciale groep Rotary Connection, waarmee ze zes albums maakt. In 1970 verschijnt haar eerste, onderschatte soloplaat Come To My Garden die nauwelijks de aandacht trekt. Met haar tweede album Perfect Angel breekt ze echter door, vooral dank zij het succes van de single Lovin' You en de bijdragen van Stevie Wonder en Wonderlove. Bijna al het materiaal schrijft ze met haar echtgenoot Richard Rudolph, ook op de albums Adventures In Paradise en Stay In Love, die het niveau van Perfect Angel niet halen. Haar zangcarrixc3xa8re raakt op de achtergrond als Minnie ontdekt dat ze aan kanker lijdt, waarop ze zich voornamelijk nog inzet voor de kankerbestrijding in Amerika. Het album Love Lives Forever wordt postuum uitgebracht als eerbetoon aan een unieke zangeres. Minni Ripperton is 31 jaar geworden.

Limousineseventyfive_Op 12 Juli 1975 komt Seventy Five van Limousine op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Seventy FIve bereikt de negende plaats. Limousine is een voortzetting van Heart. Deze Rotterdamse groep is in 1974 opgericht door zangeres Patricia Paay, gitarist Mac Sell, gitarist/zanger Okkie Huysdens, toetsenist Paul Vink en drummer Ton op 't Hof. Na enkele singles houdt Limousine het in 1978 voor gezien. De leden voorzien daarna in hun onderhoud als studio-muzikanten.

In St. Paul in Minnesota wordt op 12 Juli 1999 de zanger van Limp Bizkit, Fred Durst gearresteerd. De zanger zou een beveiligingsbeambte tijdens een optreden in het Roy Wilkins Auditorium een schop tegen zijn hoofd hebben gegeven.

Cat Stevens, ontkent op 12 Juli 2000 dat hij ooit de islamitische terreurbeweging Hamas zou hebben gesteund. De als Stephen Georgiou geboren Cat Stevens, die tegenwoordig door het leven gaat als Yusuf Islam wordt de toegang tot Israel geweigerd, omdat hij Hamas financieel zou hebben bijgestaan tijdens zijn vorige bezoek aan Israel in 1998.

Uit een onderzoek blijkt op 12 Juli 1969 dat ruim de helft van de Amerikaanse radiostations die op de middengolf uitzenden, weigeren The Ballad Of John And Yoko van The Beatles te draaien. De tekstregel "Christ, you know it ain't easy" shiet nij hen in het verkeerde keelgat. Ondanks deze radio-boycot bereikt de single de achtste plaats in de Billboard Hot 100.

Elvis_presleyElvis Presley tekent op 12 Juli 1954 een contract bij Sun Records van Sam Phillips. Hij stopt met zijn werk als vrachtwagenchauffeur bij de Crown Electric Company in Memphis in Tennessee. Na verschillende baantjes komt Elvis in 1953 als vrachtwagenchauffeur in dienst bij de Crown Electric Company. In die hoedanigheid rijdt hij vaak langs de Memphis Recording Service, een kleine zustermaatschappij van de Sun Record Company, waar men tegen betaling een grammofoonplaat kan laten maken. Het uithangbord met het opschrift Record Your Voice For $4.00 is een uitdaging. Hij waagt het erop en stapt op 18 Juli 1953 het pandje binnen. Met een nerveuze lach en het smoesje dat hij een plaat voor zijn moeder wil maken, omdat zij gauw jarig is, vraagt Elvis aan de vrouw achter de toonbank, Marion Keisker, of zij een opname van hem wil maken. Elvis Presley neemt twee nummers op, My Happiness en That's When Your Heartaches Begin. Getroffen door de aparte stem van Elvis laat Keisker de band horen aan Sun-eigenaar en producer Sam Phillips. Deze hoort al gauw dat de anonieme zanger mogelijkheden heeft. Toch duurt het nog bijna een jaar voordat hij Presley belt met het verzoek om in zijn studio een aantal songs te zingen. Tevens nodigt Phillips gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black uit voor deze sessie. Hij verzoekt het drietal bijzonder goed te oefenen, want een blanke zanger met een stem die lijkt op die van een zwarte, kan wel eens een uitkomst betekenen voor zijn niet al te grote onderneming. Er wordt de eerste paar weken hard gerepeteerd. In de zomer van 1954 komen enkele songs op de band, I Love You Because en Blue Moon. Niemand is enthousiast over het resultaat. Tijdens een koffiepauze pakt Elvis uit balorigheid zijn gitaar, geeft een paar fikse dreunen op het ding en begint als een dol geworden hond heen en weer te springen, terwijl hij kreunend en met hoge uithalen de oude blues-classic That's All Right van Arthur 'Big Boy' Crudup zingt. Scotty en Bill staan met opengesperde monden Elvis aan te staren, maar het ritme werkt aanstekelijk. Black krijgt de kriebels en begint op de achterkant van zijn bas het ritme mee te slaan. Van de weeromstuit gaat ook Scotty Moore aan de snaren van zijn gitaar staan plukken. Een nieuwe sound is geboren en Sam Phillips gebiedt het drietal dat ritme vast te houden, want dat is het geluid dat hij wil hebben.

Mc_miker_g_deejay_svenholiday_rap_Op 12 Juli 1986 komt Holiday Rap van MC Miker G. & Deejay Sven op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze single is geproduceerd door Ben Liebrand. MC Miker G. en Deejay Sven zijn Lucien van Witteveen en Sven van Veen. Zij komen elkaar voor het eerst tegen in een discotheek in Hilversum waar Sven van Veen als diskjockey werkt. Holiday Rap, met op de B-kant Whiscal Touch, staat vanaf 2 Augustus 1986 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. In Groot-Brittannie bereikt de single de zesde plaats. In Belgie, West-Duitsland en Italie is Holiday Rap van MC Miker G. & Deejay Sven ook goed voor een eerste plaats.

Op 12 Juli 1976 wordt de Engelse groep Kilburn & The High Roads opgeheven. Zanger Ian Dury en toetsenist Chaz Jankel richten hierop Ian Dury & The Blockheads op. Meteen beginnen zij voor Stiff Records aan de opnamen van New Boots And Panties. Deze debuut-LP van Ian Dury & The Blockheads komt op 22 Oktober 1977 de Britse albumlijst binnen, en haalt de vijfde plaats.

The_hole_golden_earringThe Hole van de Nederlandse Golden Earring komt op 12 Juli 1986 de Billboard-albumlijst binnen. De LP staat slechts twee weken genoteerd en komt niet hoger van 196. The Hole is het laatste album van de Golden Earring wat geproduceerd is door Shell Schellekens. George Kooymans: "Het liep allemaal een beetje uit de hand. De nummers zijn allemaal een beetje... de ziel ontbreekt. Er mist iets aan deze plaat". Bassist Rinus Gerritsen is erg duidelijk in zijn mening over Schellekens. "Hier ging Shell echt over de top. In de productiesfeer werd het steeds kunstmatiger, geknepen. Wat gebeurd was met Twilight Zone kwam nu dubbel terug. De songs waren redelijk maar de uitvoering, de mix klonk heel onnatuurlijk en staalachtig. Plastic, niet aangenaam. Why Do I en Quiet Eyes zijn te gekke nummers, maar het is gewoon naar de klote geholpen, zo spastisch als dat klinkt. Als we Why Do I nu akoestisch spelen is het een heerlijk nummer. Een goed nummer blijft altijd overeind. Dit was een periode waar de kosten weer volledig uit de klauwen liepen. We gingen niet meer naar Amerika en we stonden een paar ton in de schuld. De koek was op en Shell werd de laan uitgestuurd".

Op 12 Juli 1992 wordt Axl Rose op Kennedy International Airport in New York aangehouden, op een al jaar openstaand arrestatiebevel in verband met rellen tijdens een Guns 'n' Roses concert in het Riverport Amphitheatre in Maryland Heights, Missouri op 2 Juli 1991. Bij deze rellen raken zes mensen gewond, en vlucht de groep met de toerbus de stad uit. Axl Rose krijgt een dagvaarding, maar hij weigert naar Maryland terug te keren. Na zijn arrestatie wordt Axl Rose veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij moet 50.000 dollar schenken aan vijf goede doelen.

In de pauze van een honkbalwedstrijd in Comiskey Park in Chicago, op 12 Juli 1979, houdt discjockey (en discomuziek-hater) Steve Dahl een Disco Demolition. Via het radiostation WLUP heeft hij luisteraars opgeroepen om met discoplaten naar het stadion te komen. Hier zal hij die verbranden. Dit initiatief looptbehoorlijk uit de hand, wanneer iedereen op een gegeven moment zijn eigen vuurtje begint te stoken. Ook breken er rellen uit. Steve Dahl werkt tegenwoordig bij WCKG in Chicago.

The_hues_corporationrock_the_boat_Op 12 Juli 1973 neem The Hues Corporation het nummer Rock The Boat op. De single komt op 25 Mei 1974 de Billboard Hot 100 binnen. Rock The Boat staat in de week van 6 Juli 1974 aan de top. The Hues Corporation bestaat uit Bernard St. Clair Lee Calhoun Henderson, Fleming Williams en Hubert Ann Kelley. Het trio uit Los Angeles is vernoemd naar Howard Hughes. Direct na de opname wordt Fleming Williams vervangen door Tommy Brown. Fleming Williams is in 1992 overleden. 

Benny_carterIn het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles overlijdt op 12 Juli 2003 jazz-saxofonist, componist en orkestleider Benny Carter. Benny Carter wordt op 8 Augustus 1907 in New York geboren, en is ondermeer bekend als componist van de muziek voor de film Stormy Weather uit 1943. Benny Carter speelt tijdens zijn carierre ondermeer met jazz-grootheden als Duke Ellington, Miles Davis, Ella Fitzgerald en Dizzie Gillespie. Kenners noemen hem tot zijn dood één van de laatste levende coryfeeen uit de begintijd van de oude stijl-jazz. Behalve saxofoon speelt Benny Carter ook trompet en klarinet. Benny Carter is 95 jaar geworden.

Op 12 Juli 1983 begint David Bowie aan het Noord-Amerikaanse gedeelte van zijn Serious Moonlight World Tour die op 18 mei 1983 is gestart in Vorst Nationaal in Brussel, Belgie. David Bowie geeft op deze tournee 96 optredens in vijftien landen. Het Noord-Amerikaanse gedeelte gaat van start met een show in het Forum in Montreal in Canada. Op 26 november 1983 is het laatste concert van deze Serious Moonlight World Tour in het Western Springs-stadion in Auckland in Nieuw-Zeeland. David Bowie wordt begeleid door de gitaristen Carlos Alomar en Earl Slick, bassiste Carmine Rojas, drummer Tony Thompson (van Chic) en toetsenist Dave Lebolt. Steve Elson, Stan Harrison, Lenny Pickett en Frank en George Simms zorgen voor de achtergrondvocalen.

De EP Twist And Shout van The Beatles ligt op 12 Juli 1963 in de platenwinkel. Hierop staat uiteraard met Twist And Shout en verder A Taste Of Honey, Do You Want To Know A Secret en There's A Place. Alle vier nummers zijn afkomstig van het album Please Please Me dat op 11 februari 1963 in de Abbey Road-studio in Londen is opgenomen.

Op 12 Juli 1960 neemt pianist Floyd Cramer in de RCA Studio in Nashville in Tennessee het door hem zelf geschereven nummer Last Date op. Last Date komt op 10 Oktober 1960 de Billboard Hot 100 binnen, en weet een tweede plaats te bereiken.

Cat_stevensanother_saturday_nightVanaf 12 Juli 1974 ligt de single Another Saturday Night van Cat Stevens in de platenwinkel. Another Saturday Night is geschreven door Sam Coole, en in 1963 door hem zelf als eerste op de plaat gezet. Na covers van ondermeer Cliff Bennett & The Rebel Rousers (1964) , Gene Vincent (1964) en The Drifters (1970s) neemt ook Cat Stevens het nummer op. De cover van Cat Stevens is in de nadagen van RNI nog Smash Play op de Engelse service van de zeezender. Op 14 September 1974 komt Another Saturday Night de Nederlandse Top 40 binnen, en weet de zeventiende plaats te bereiken.

Kim_kerringanOp 12 Juli 1966 wordt Mandy Moon geboren, de dochter van Who-drummer Keith Moon en zijn vrouw Kim Kerrigan. Keith Moon en Kim Kerringan (foto) zijn op 17 Maart 1966 getrouwd. Who-bassist John Entwistle is als enige van de groep bij de plechtigheid aanwezig. Keith Moon besteedt niet veel tijd aan zijn dochter. Kim Kerrigan zorgt in een flat in Noord-Londen voor de opvoeding van Mandy. In April 1975 stapt Kim Kerrigan naar de rechter om echtscheiding van Keith Moon aan te vragen. Kerringan hertrouwt in Oktober 1978 met Ian McLagan, de voormalige toetsenist van The Small Faces. Op 2 Augustus 2006 komt Kim McLagan bij een botsing met een vrachtwagen in Travis County op 57-jarige leeftijd om het leven.

Op 12 Juli 1992 wordt in Dallas, Texas een standbeeld van Buddy Holly onthuld. Sinds 5 september 1980 staat voor het Memorial Civic Center in zijn geboorteplaats Lubbock in Texas al een bronzen beeld van de zanger. Dit is gemaakt door Grant Speed. Rondom het standbeeld ligt een Walk Of Fame met plaquettes waarop de namen staan van beroemde muzikanten en acteurs uit het westen van Texas. De 22-jarige Buddy Holly is op 3 februari 1959 bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen.

The_beach_boyscalifornia_girls_Vanaf 12 Juli 1965 ligt in Amerika de single California Girls van The Beach Boys in de platenwinkel. Op de B-kant van deze door Mike Love en Brian Wilson gescheven single staat Let Him Run Wild, wat ook door hen geschreven is. Zowel California Girls als Let Him Run Wild staan op het album Summer Days (And Summer Nights!!). California Girls komt op 24 Juli 1965 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt op 28 Augustus 1965 een derde plaats als hoogste notering

Pictures_of_lilyOp 12 Juli 1854 wordt in Marshall bij New York de latere uitvinder en industrieel George Eastman geboren. In 1880 richt hij een foto-bedrijf op, waar hij experimenteert met lichtgevoelige materialen. Vier jaar later ontdekt Eastman een manier om doorzichtige celluloidfilms te ontwikkelen. Bovendien construeert hij de Kodak-camera waar een filmrolletje in kan. Door deze vinding hoeven fotografen niet meer na iedere opname moeizaam de grote gevoelige platen te wisselen, en wordt George Eastman één van de meest vermogende ondernemers ter wereld. Op 14 maart 1932 maakt hij met een kogel door zijn hoofd een eind aan zijn leven. Artiesten die bewust of onbewust door Eastman beinvloedt zijn, zijn ondermeer Paul Simon (Kodachrome), Ringo Star (Photograph), The Who (Pictures Of Lily), Rob De Nijs (Foto Van Vroeger), J.Geils Band (Freeze Frame), Deep Purple (Pictures Of Home). Het veel voorkomende misverstand dat Linda Eastman (de vrouw van Paul McCartney) op enige wijze een familieband heeft met George Eastman is niet waar.

Elvis Costello & The Attractions staan op 12 Juli 1980 op het podium in Montreux tijdens het Montreux Jazz Festival in Zwitserland. Het concert wordt later op de radio uitgezonden.

Alexis_korners_blues_incorporatedAlexis Korner's Blues Incorporated heeft voor 12 Juli 1962 een optreden aangeboden gekregen in Jazz Club van BBC Radio. De groep moet echter die avond ook in de Marquee Club in Londen spelen. Alexis Korner vraagt Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart en Brian Jones hem die avond te vervangen. Brian Jones stelt voor om onder de naam The Rollin' Stones op te treden. Bij dit eerste optreden, waarvoor ze in totaal £20 krijgen uitbetaald, bestaat de groep uit zanger Mick Jagger, gitaristen Brian Jones en Keith Richards, pianist Ian Stewart, bassist Dick Taylor en drummer Mike Avory. Een maand later hebben The Rollin' Stones een vaste stek in de Ealing Club in Londen. Mike Avory heeft alleen de eerste avond meegespeeld. Hij wordt opgevolgd door Tony Chapman. Begin 1963 stapt Dick Taylor op. Zijn plek wordt overgenomen door Bill Wyman. Charlie Watts vervangt Tony Chapman. Op 3 Maart 1963 tekent de groep een contract met Andrew Loog Oldham. Hij wordt hun manager. Ook wordt Rollin' Stones veranderd in Rolling Stones. Dick Taylor richt zijn eigen groep The Pretty Things op. Mike Avory wordt drummer bij The Kinks van Ray Davies.

Op 12 Juli 1961 begint de Amerikaanse zanger Pat Boone aan een tien dagen durende tournee door Zuid-Afrika. Boone heeft veel kritiek te verduren omdat hij ondermeer een concert geeft in Sun City, waar hij alleen voor blank publiek zal optreden.


Muziek Jarige Op 12 Juli

1932: Eddy Wally (Eduard van de Walle) - Zanger Belgie
1943: Christine Mcvie - Fleetwood Mac Toetsen
1946: Jeff Christie - Christie Zanger
1947: Wilko Johnson - Dr Feelgood Gitaar
1948: Walter Egan - Zanger USA
1949: John Wetton - Asia Bas
1950: Eric Carr - Kiss Drums († 24 Nov. 1991)
1952: Liz Mitchell - Boney M Zangeres
1953: Billy & Bobby Alessi - Alessi Brothers
1960: Ray Gillen - Black Sabbath Zanger († 1 Dec. 1993)
1961: Stef Bos - Zanger Nederland
1962: Dan Murphy - Soul Asylum Gitarist
1962: Luc De Vos - Gorki Zanger
1964: Tim Gane - Stereolab Gitaar/Toetsen
1974: Sharon Den Adel - Within Temptation Zangeres
1976: Tracie Spencer - Zangeres USA
1977: Dominic Howard - Muse Drums
1979: Robyn (Robin Miriam Carlsson) - Zangeres Zweden
1984: Gareth Gates - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten