Zoeken in de muziekgeschiedenis

11 jun. 2012

Mziekgeschiedenis van 12 Juni

Destiny_s_childKelly Rowland van Destiny's Child maakt na een show in Barcelona op 12 Juni 2005 officieel bekend dat Destiny's Child er mee op houdt. De dames houden na de huidige reeks Europese concerten nog een tournee door Amerika en daarna is het definitief voorbij. Ze gaan verder als soloartiesten. Na de bekendmaking geven de drie zangeressen een exclusief interview op MTV. Ze bedanken hun fans en laten weten als vrienden uit elkaar te gaan. "We werken als Destiny's Child al sinds we negen zijn en toeren al samen sinds we veertien zijn. Na lang gepraat en nagedacht te hebben, realiseren wij ons dat deze huidige tournee ons de gelegenheid geeft om te stoppen met Destiny's Child op een hoogtepunt", legt het trio uit. Beyone Knowles, Michelle Williams en Kelly Rowland verkochten sinds hun doorbraak in 1998 wereldwijd meer dan 40 miljoen albums. De groep scoorde hits als Bills Bills Bills, Say My Name en Independent Women. De geruchten over een breuk ontstonden al in 2003, toen zangeres Beyonce Knowles haar soloalbum Dangerously In Love uitbracht. Maar ondanks het meervoudig platina succes van Beyonce, wordt er door Destiny's Child toch weer een album opgenomen, Destiny Fulfilled.

Op 12 Juni 1963 haalt Brenda Lee haar highschool-einddiploma. De 18-jarige zangeres heeft dan inmiddels al twaalf Top 10-hits op haar naam staan waaronder de twee nummer 1 hits I'm Sorry (1960) en I Want to Be Wanted (1960). Nog voor haar eindexamen is Brenda Lee op 24 April 1963 in het huwelijk getreden met Ronnie Shacklett. Samen krijgen zij twee kinderen geboren; Jolie en Julie.

Omdat men bang is dat er rellen gaan uitbreken wordt, op 12 Juni 1977, een concert van The Jam op een sportveld in Chelsea door de plaatselijke autoriteiten afgelast.

HaleyOp 12 Juni 1954 wordt het nummer Rock Around The Clock van Bill Haley & The Comets in Amerika uitgebracht. Het nummer is al in 1953 geschreven door muziekuitgeven James Myers (Jimmy De Knight) en Max Freedman. Het origineel wordt opgenomen door Sonny Dae & His Knight, een obscuur Western Swing bandje. De tekst is gebaseerd op het nummer Around The Clock Blues, dat Wynonie Harris al in 1945 opneemt, met de Johnny Otis All Stars. (Oorpronkelijke titel is Dance Around The Clock). In 1954 ontmoetten de componisten de countryzanger Bill Haley die wel eens wat anders wilde zingen. Op 12 April 1954 wordt Rock Around The Clock opgenomen als B-kant van de single Thirteen Women, en haalt een bescheiden notering in de Amerikaanse hitparade. Dankzij de film Blackboard Jungle, met Glenn Ford in de hoofdrol, waarin Bill Haley het nummer zingt, wordt het in 1955 alsnog een nummer 1 hit en wordt de Rock & Roll een rage over de hele wereld

The_great_escape_van_ilse_de_langeOp 12 Juni 2006 gaat op Radio 2 het album The Great Escape van Ilse de Lange in premiere. The Great Escape is in Amerika onder productionele leiding van Patrick Leonard opgenomen. Samen met Leonard heeft Ilse de Lange de dertien nummers op The Great Escape geschreven. Patrick Leonard heeft eerder ondermeer samengewerkt met Madonna, Julian Lennon, Jewel, Robbie Robertson, Bryan Ferry en Elton John. Naast het titelnummer staan op het album de volgende nummers: Reach For The Light, The Lonely One, Was It Love, I Always Will, Miss Politician, Don't You Let Go Of Me, Carry Hope, Waterfall, Far Away, I Love You en When. The Great Escape komt op 24 Juni 2006 op de eerste plaats van de Mega Album Top 100 binnen, en blijft daar zeven weken staan.

INXS treedt op 12 Juni 1999 op tijdens de officixc3xable opening van het Olympisch Stadion in Sydney, Australie. Het is pas de tweede keer sinds het overlijden van zanger Michael Hutchence, in November 1997, dat John, Tim en Andrew Farriss, Kirk Pengilly en Garry Beers weer op de buhne staan. INXS heeft Terence Trent D'Arby bereid gevonden om de rol van lead zanger op zich te nemen.

Beatles_mbe01Op 12 Juni 1965 komt er onder de gevestigde orde in Engeland een stormvloed van protest op gang, als bekend wordt gemaakt dat The Beatles de eerste popgroep is waarvan de leden een koninklijke onderscheiding (MBE) krijgen. Engelse oorlogshelden als Paul Pearson, Hector Dupuis, Cyril Hears en Jack Berg vinden het schandalig dat The Beatles de Member Of Honour Of The British Empire onderscheiding hebben gekregen en sturen hun onderscheiding terug naar Buckingham Palace. MP Hector Dupuis zegt hierover: "British Royalty has put me on the same level as a bunch of vulgar numbskulls". De onderscheiding wordt op 26 Oktober 1965 op Buckingham Palace uitgereikt. Jaren later vertelt Ringo Starr dat hij zo 'stoned als een garnaal' was en zich er niets meer van kan herinneren. Met Paul McCartney zou hij zelfs een stickie op een toilet hebben gerookt.

Pandemonium_1941Harry Nilsson staat op 12 Juni 1967 in Studio A van de RCA-studio in Hollywood om de nummers 1941 en Cuddly Toy op te nemen. Het nummer 1941 is te vinden op zijn album Pandemonium Shadow Show uit 1968. Op 26 November 1977 komt 1941 in de uitvoering van de Nederlande band Pandemonium binnen in de Nederlandse Top 40. Deze versie, met op de B-kant het nummer Ol'Blue Jeans, bereikt de 35ste plaats. Pandemonium bestaat uit toetsenist Ador Otting (echte naam Jan Otting) en zanger/gitarist Jaap de Groot. Zij zijn in de jaren zestig beiden lid van ZZ & De Maskers. Jaap De Groot heeft ook hits onder de naam Mike Rondell (Grootste hit I'm Sorry Sir, nr 16 in 1975), en als helft van het duo Mike & Michael. De Groot wordt later muzieksamensteller bij de NCRV, en is vader van Remy De Groot van de groep T. Spoon. Ador Otting overlijdt in Augustus 1997, op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

PrimettesOp 12 Juni 1977 geven The Supremes, die dan bestaan uit Mary Wilson, Scherrie Payne en Susaye Greene, hun laatste concert in het Drury Lane Theatre in Londen. De show wordt rechtstreeks uitgezonden door BBC Radio 2. The Supremes komen voort uit The Primettes (foto), die in de begin periode bestaan uit Florence Ballard, Mary Wilson, Betty Travis en Diane Ross (Diane en geen Diana). Na een naamswijziging in The Supremes bestaat de groep dan uit Diana Ross, Mary Wilson en Florence Ballard. Where Did Our Love Go is op 22 Augustus 1964 de eerste van hun twaalf Amerikaanse nummer 1-hits. Florence Ballard wordt in 1967 opgevolgd door Cindy Birdsong, die op haar beurt in 1972 opstapt om aan een solocarriere te beginnen. Cindy Birdsong wordt vervangen door Lynda Laurence. Diana Ross is in 1969 aan een succesvolle solocarriere begonnen. Haar opvolgster is Jean Terrell. Lynda Laurence en Jean Terrell vertrekken in 1973. Mary Wilson gaat verder met Scherrie Payne en (opnieuw) Cindy Birdsong. Die wordt drie jaar later opgevolgd door Susaye Greene. Na het optreden in Londen besluit Mary Wilson The Supremes te verlaten. Als Scherrie Payne en Susaye Greene audities gaan houden voor een opvolgster grijpt Motown in. De platenmaatschappij wil niet dat het trio als The Supremes verder gaat zonder één van de originele leden. The Supremes worden officieel ontbonden. In 2000 is er een reunietournee van The Supremes. Het trio bestaat voor deze gelegenheid uit Diana Ross, Scherrie Payne en Lynda Laurence.

No_limit2 Unlimited komt op 12 Juni 1993 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met No Limits. Het is voor 2 Unlimited pas hun twee album, en mede door het titelnummer en de tweede single Tribal Dance stijgt het album naar de eerste plaats. 2 Unlimited bestaat uit Ray Slijngaard en Anita Doth, maar het zijn vooral de producers Phil Wilde en Jean Paul De Coster die het succes bepalen. In 1995 vormt het titelnummer de basis voor een uitvoering van de Smurfen. Ook die versie haalt moeiteloos de eerste plaats.

Curt_fortinOp 12 Juni 2005 maakt Curt Fortin zijn debuut als presentator van de Nederlandse editie van Top Of The Pops. Fortin zal afwisselend met Hanna Verboom dit televisieprogramma van BNN presenteren. Curt Fortin wordt op 27 September 1978 op Aruba geboren. Als hij vijf jaar is, verhuist hij met zijn moeder en zijn zus naar Den Haag. Vanaf zijn veertiende speelt hij in een band. Die treedt zelfs op op Aruba, Bonaire en Curacao. In 1999 regisseert Curt Fortin de film Kleine Man die door de regionale omroep TV-West wordt uitgezonden. In 2002 wordt Curt Fortin acteur. Hij is ondermeer te zien in Onderweg Naar Morgen en Bon Bini Beach. Naast zijn televisiewerk is Curt Fortin op het toneel te zien in de musical De Zevensprong waarin hij de rol van Roberto speelt.

White_stripes_royal_hospitalThe White Stripes geven op 12 Juni 2007 in het Royal Hospital in de Londense wijk Chelsea een akoestisch concert voor een twintigtal Britse oorlogsveteranen. Tijdens het 20 minuten durende optreden spelen Jack (John Anthony Gillis) en Megan White de volgende nummers: Apple Blossom, St James Infirmary Blues, Hotel Yorba, We're Going To Be Friends en You Belong To Me. Jack White introduceert zijn gitaar als "Rita" en verklaart aan de oorlogsveteranen dat hij zijn gitaar vernoemt heeft naar de actrice Rita Hayworth. Na afloop bedankt hij hen voor hun inzet gedurende de Tweede Wereldoorlog: "Thanks for letting us into your home, we really appreciate it. We want to thank you for the service you've done for the world and especially the USA." 

Bobby Brown wordt op 12 Juni 2000 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 dagen en wordt direct opgesloten in een cel in Fort Lauderdale, Florida. Brown heeft zich niet gehouden aan de eisen van een voorwaardelijke straf. De zanger is veroordeeld voor het feit dat hij in 1998 aangehouden is voor het rijden onder invloed.

Op 12 Juni 1965 zijn Sonny & Cher te gast in American Bandstand. Tijdens hun televisiedebuut zingt het duo hun eerste Top 10-hit I Got You Babe. Ook Eddie Hodges is te gast in dit programma van de Amerikaanse omroep ABC. Hodges brengt het nummer New Orleans ten gehore.

Eelco_gellingRobert Jan Stips, de van Supersister afkomstige toetsenist, besluit op 12 Juni 1976 om uit de Golden Earring te stappen. In Oktober 1974 is hij bij de groep gekomen, en is voor het eerst te horen op de single Ce Soir (Maart 1975). Hij is verder te horen op de albums Switch (1975) en To The Hilt (1976). Zijn opvolger is de van Cuby & The Blizzards afkomstige gitarist Eelco Gelling (foto). Gelling is met zijn lyrische gitaarspel prominent aanwezig op het album Contraband (1976) en de live dubbel LP LIVE uit 1977. Na een mislukte tournee door Amerika, eind December 1977 houdt Eelco Gelling het echter voor gezien houdt. Na een mislukte tour door Amerika houdt ook Eelco Gelling het eind December 1977 voor gezien en verlaat de groep. Golden Earring gaat verder door als viermans formatie.

Op 12 en 13 Juni 1985 staat Bruce Springsteen voor het eerst in een uitverkocht Feyenoord Stadion in Rotterdam. Wanneer Bruce aan het begin van de show van een verhoging op het podium springt, valt hij hard op zijn rug. Het optreden gaat gewoon door, maar The Boss roept wel een paar keer hard "Damn, that hurts".

Jimmy20dorsey201Jimmy Dorsey overlijdt op 12 Juni 1957 aan de gevolgen van kanker. Alt-saxofonist James 'Jimmy'Dorsey wordt op 29 Februari 1904 geboren in Shenandoah, Pennsylvania en speelt in de jaren twintig speelt met zijn broer Tommy in de populaire Amerikaanse orkesten van Red Nichols en Paul Whiteman. De broers beginnen The Dorsey Brothers Orchestra. In 1935 besluit Tommy Dorsey zijn eigen orkest op te richten. De meeste leden van The Dorsey Brothers Orchestra blijven bij zijn broer Jimmy. The Jimmy Dorsey Orchestra wordt één van de populairste van de jaren veertig, vooral dankzij de vocalisten Bob Eberly en Helen O'Connell. Jimmy Dorsey is 53 jaar geworden.

Op 12 Juni 1982 wordt in het Central Park in New York een rally gehouden als protest tegen de kernbewapening. 450.000 mensen komen die dag naar het park om te kijken. Deelnemers zijn oa: James Taylor, Linda Ronstadt, Jackson Browne, Gary US Bonds en Bruce Springsteen.

The Beach Boys nemen op 12 Juni 1963 in de Gold Star Recording Studio, Hollywood, het nummer Surfer Girl en Little Deuce Coupe op. Surfer Girl wordt als single uitgebracht met op de B-kant Little Deuce Coupe. Onafhankelijk van elkaar bereiken beide tracks de Amerikaanse Top 20. Surfer Girl komt op 3 Augustus 1963 de Billboard Hot 100 binnen en haalt de zevende plaats. Little Deuce Coupe komt op 17 augustus 1963 binnen, en haalt een vijftiende plaats.

Op 12 Juni 1966 vestigt de Engelse groep The Dave Clark Five een record. Voor de twaalfde keer in hun carriere zijn zij te gast in het TV programma The Ed Sullivan Show. The Dave Clak Five spelen twee nummer: Look Before You Leap en Please Tell Me Why. Andere gasten tijdens de show zijn: Wayne Newton , Jackie Vernon en Elwyn Ambrose.

GframbandGrand Funk Railroad neemt op 12 Juni 1973 het nummer We're An American Band op. Don Brewer schrijft We're An American Band op aanraadde van manager Andy Cavaliere (de opvolger van de ontslagen Terry Knight), die zegt: "Why don't you write songs about being an American band? That's what you are. That's what you're living." Het nummer gaat over het leven van een rockband tijdens een tour. Don Brewer over de Four Young Chiquitas In Omaha uit het nummer: "The four girls in Omaha... gee, i still don't know how to get contact with them. They were pretty dedicated. One of them followed us up in an elevator to find out what room we got in after our concert. They had the room next door to us. They left the door open and had champagne... the whole party bit. It's part of rock and roll life. We just decided to write about it". De eerste exemplaren van de single worden geperst op goud vinyl. We're An American Band is de eerste single die de groep uit Flint in Michigan als Grand Funk uitbrengt. We're An American Band komt op 28 Juli 1973 de Billboard Hot 100 binnen. In de week van 29 September 1973 staat We're An American Band op de eerste plaats.

Op 12 Juni 1999 ontvangt Gary Glitter van de groep Oasis het bedrag van £200,000. Nadat Oasis door Gary Glitter beschuldigd is van plagiaat, besluit de groep om de aanklacht buiten de rechtzaal te houden en het onderling te regelen. De aanklacht van Gary Glitter betreft de zin "Hello Hello It's Good To Be Back" welke Oasis in het nummer Hello gebruikt. Glitter vind dat te veel lijkt op zijn hit uit 1973, Hello Hello I'm Back Again.

Some_time_in_new_york_city_van_johnVanaf 12 Juni 1972 ligt het album Some Time In New York City van John Lennon en Yoko Ono in de platenwinkel. Van dit album is Woman Is The Nigger Of The World dan al op single uitgebracht. Woman Is The Nigger Of The World komt op 20 Mei 1972 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de 57ste plaats. Op Some Time In New York City staat ook het zestien minuten durende Don't Worry Kyoko (Mummy's Only Looking) dat John Lennon en Yoko Ono op 6 Juni 1971 hebben opgenomen tijdens een optreden van Frank Zappa & The Mothers Of Invention in de Fillmore East in New York. Some Time In New York City komt op 1 Juli 1972 de Billboard-albumlijst binnen. De LP blijft op de 48ste plaats steken.

Op 12 Juni 1987 komt Madonna aan in Japan waar zij twee dagen later aan haar Who's That Girl World Tour begint. Het eerste optreden is in Osaka. Op 25 en 26 Augustus 1987 staat Madonna tweemaal in een uitverkochte Rotterdamse Kuip.

VivianOp 12 Juni 1989 overlijdt Vivian Carter in een verpleeghuis in Gary, Indiana, aan de gevolgen van suikerziekte. Vivian Carter wordt op 25 Maart 1921 in Tunica, Mississippi geboren, en is één 
van de oprichters van Vee Jay Records in Chicago. Op dit label worden in de jaren vijftig platen van overwegend zwarte artiesten als The Spaniels, The Dells en Jimmy Reed uitgebracht. Vee Jay Records is de eerste platenmaatschappij die, in Februari 1963, muziek van The Beatles in Amerika uitbrengt. In 1966 gaat Vee Jay Records failliet. Vivian Carter is 69 jaar geworden.

The Rolling Stones beginnen op 12 Juni 1994 met de repetities voor de Voodoo Lounge-wereldtournee die op 1 Augustus 1994 van start gaat in Washington DC. Mick Jagger en zijn collega's repeteren in een lege hangar op het Pearson International Airport in het Canadese Toronto.

Mijn_houten_hartVanaf 12 Juni 2006 ligt de single Mijn Houten Hart van Raffaela & Paul de Leeuw in de platenwinkel. Nadat zij samen het nummer op 22 April 2006 in het programma van Paul de Leeuw, Mooi! Weer De Leeuw, hebben gezongen besluiten zij het duet op te nemen. Mijn Houten Hart is geschreven door Sandro Assorgia (de gitarist van Van Dik Hout) en Thomas Acda. Met de gelegenheidsgroep De Poema's hebben zij Mijn Houten Hart in 1999 opgenomen. De uitvoering van De Poema's komt op 17 Juli 1999 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de zevende plaats. De versie van Raffaela en Paul de Leeuw komt op 17 Juni 2006 op 63 binnen in de Mega Top 100, en bereikt de achttiende plaats als hoogste notering.

Op 12 Juni 1995 annuleert Pearl Jam twee shows in de Del Mar Fairgrounds in San Diego nadat het plaatselijke hoofd van de politie uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. Zanger Eddie Vedder vindt dat de autoriteiten overspannen reageren, waardoor er voor de groep een onmogelijke weksiyuatie is ontstaan.

1963_kraft_music_hall_adDe allerlaatste Kraft Music Hall van Perry Como wordt op 12 Juni 1963 door NBC in Amerika op televisie uitgezonden. Perry Comor maakt sinds 24 December 1948 een wekelijks amusementsprogramma waarin hij collega's ontvangt. De eerste serie heet The Chesterfield Supper Club en wordt door NBC uitgezonden tot 4 Juni 1950. Vervolgens presenteert Perry Como van 2 Oktober 1950 tot 12 September 1955 The Perry Como Show voor CBS. Daarna keert hij terug bij NBC om de nieuwe presentator van The Kraft Music Hall te worden. Na het stoppen als vaste presentator heeft Perry Como een aantal speciale programma's voor Kraft gemaakt. Perry Como is tot 1993 nog regelmatig op de Amerikaanse televisie in kerstprogramma's te zien. Op 12 Mei 2001 overlijdt Perry Como op 89-jarige leeftijd, zes dagen voordat hij 90 zou worden.

Op 12 Juni 2001 wordt Julie-Rose Clapton geboren als dochter en eerste kind van de 56-jarige Eric Clapton samen met de 25-jarige Melia McEnery. Julie-Rose is wel de tweede dochter van Clapton. Uit zijn relatie met Yvonne Kelly wordt in November 1985 Ruth geboren. Julie-Rose is vernoemd naar de overleden moeder van Eric Clapton.

In Zuid-Afrika wordt op 12 Juni 1971 het verbod op het draaien van Beatles platen op radiostations opgeheven. Dit verbod is ingesteld nadat John Lennon in 1966 heeft beweerd dat The Beatles populairder zouden zijn dan Jezus Christus.

De Britse commerciele omroep ABC zendt op 12 Juni 1965 een nieuwe aflevering uit van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. De opnamen zijn op 6 Juni 1965 gemaakt. Presentator Brian Matthew ontvangt The Kinks, Lulu, The Fortunes, Little Frankie, Ian Whitcomb en The Boy Blues. The Rolling Stones zijn ook te gast, zij spelen I'm Alright, I'm Moving On en (Get Your Kicks On) Route 66.

The Monkees, B.J. Thomas, The Smash Machine en Gary Lewis & The Playboys treden op 12 Juni 1969 op in het stadion van Richmond in de Amerikaanse staat Virginia. Er zijn 5600 bezoekers.

June_lodge_prince_mohammedJune Lodge en Prince Mohammed komen op 12 Juni 1982 op de 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Someone Loves You Honey. Someone Loves You Honey is begin jaren zeventig geschreven door Don Devaney. De Amerikaanse countryzangeres Marie Owens is in 1975 de eerste die het nummer op de plaat zet. Charley Pride heeft in 1978 een nummer 1-notering met Someone Loves You Honey in de country-lijst van Billboard. In 1980 nemen June Lodge en Prince Mohammed hun versie op met de Jamaicaanse producer Joe Gibson. Deze uitvoering staat eind 1980 op de eerste plaats in de hitparade van Jamaica. Someone Loves You Honey staat vanaf 10 Juli 1982 zes weken op de 1e plaats van de Nederlandse Top 40 en blijkt later de bestverkochte single van 1982 in Nederland te zijn. June Lodge is in December 1958 geboren in Londen. Op haar tiende verhuist zij met haar ouders naar Jamaica. Tegenwoordig heeft zij een kunstgalerie in de hoofdstad Kingston.

Op 12 Juni 2002 verkoopt Clive Calder de, door hem zelf in 1975 opgerichte, platenmaatschappij Zomba aan platengigant BMG. Calder ontvangt hiervoor een bedrag van twee miljard dollar. Artiesten als Billy Ocean, Samantha Fox, Tight Fit en Britney Spears zijn enkele die hun platen op Zomba hebben uitgebracht.

Het veertigjarig bestaan van platenmaatschappij Motown wordt op 12 Juni 1998 met een groot feest in Detroit onder de naam The Motown Family Reunion gevierd. De entreeprijs is $80.00. Er zijn ondermeer optredens van Diana Ross, The Temptations, The Spinners, The Contours en Martha & The Vandellas. De opbrengst van deze avond gaat naar een goed doel.

Op 12 Juni 1989 wordt op Graceland in Memphis, Tennessee het Elvis Presley Autoland Museum geopend. In The Elvis Presley Autoland Museum worden ondermeer twintig auto's van de overleden zanger tentoongesteld.


Muziek Jarige Op 12 Juni

1928: Vic Damone (Vito Rocco Farinola) - Zanger USA
1941: Chick Corea - Jazz Muzikant USA
1941: Roy Harper - Folk Zanger Engeland
1943: Reg Presley - The Troggs Zanger
1944: Harold Cowart - John Fred & His Playboy Band Bas
1946: Eelco Gelling - Cuby & The Blizzards Gitaar
1948: Barry Bailey - Atlanta Rhythm Section Gitaar
1949: John Wetton - Asia bas
1951: Brad Delp - Boston Zanger († 9 Maart 2007)
1951: Bun E Carlos (Brad Carlson) - Cheap Trick Drums
1952: Pete Fardon - The Pretenders Bas († 14 April 1983)
1953: Rocky Burnette (Jonathan Burnette) - Zanger USA
1959: John Linnell - They Might Be Giants Toetsen/Zang
1979: Robyn Carlsson - Zanger Zweden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten