Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 13 Juni

Clyde McPhatter Clyde McPhatter overlijdt op 13 Juni 1972 in New York aan de gevolgen van een hartaanval. De zanger heeft al enige jaren last van zijn nieren, zijn lever en zijn hart, en gebruikt bovendien drugs en is aan de drank. Clyde McPhatter wordt op 15 November 1932 geboren in Durham, North Carolina, en is één van de invloedrijkste r&b-zangers van de jaren vijftig. McPhatter is ondermeer het voorbeeld geweest voor Marv Johnson, Dee Clark, Donnie Elbert en vele solozangers van r&b-groepen. Met The Drifters is hij verantwoordelijk voor de originele versies van Money Honey, Such A Night en Lucille. Clyde McPhatter begint zijn carierre in de gospel groep The Mount Lebanon Singers. Zijn professionele loopbaan begint bij Billy Ward & The Dominoes. Gecontracteerd door Atlantic wordt rondom McPhatter in 1953 de groep The Drifters geformeerd. Als leadtenor blijft hij slechts één jaar bij deze groep, omdat hij in 1954 in dienst moet. Na zijn diensttijd zet hij zijn carriere als solozanger voort met de succesvolle hits als Treasure Of Love en A Lover's Question. Mede door enkele labelswitches raakt hij in de jaren zestig op een dood spoor. Enkele pogingen tot een comeback zijn tevergeefs. Clyde McPhatter is 39 jaar geworden. In 1987 krijgt hij postuum een plaats in The Rock And Roll Hall Of Fame.

Op 13 Juni 2002 trouwt Joey Fatone van de boysband N'Sync in het geheim met Kelly Baldwin, de moeder van zijn dochtertje Brianna (geboren op 21 Maart 2001). Volgens vrienden hebben Joey en Kelly het huwelijk steeds uitgesteld, omdat de 25-jarige zanger zijn imago niet wil aantasten. Pas wanneer zijn jeugdliefde Kelly begint te klagen over het feit dat zij een ongehuwde moeder is, besluit Joey met haar te trouwen.

Frank Zappa slaagt op 13 Juni 1958 voor zijn einddiploma aan de Antelope Valley High School in Lancaster, Californie. Eén van zijn schoolkameraden is Don van Vliet, die later bekend wordt als Captain Beefheart.

FirehelmetOp 13 Juni 1969 wordt The Crazy World Of Arthur Brown ontbonden. Zanger Arthur Brown besluit om solo verder te gaan. The Crazy World Of Arthur Brown wordt begin 1967 opgericht, en veroorzaakt weinig minder dan een sensatie als ze in de zomer van 1967 opeens ten tonele verschijnt. Een geflipte student rechten, die met geverfd gelaat, lichtgevende kledij en helvlammend hoofddeksel als een demon op het toneel huishoudt en met ijselijk gekrijs zijn door Voodoo en Zwarte Magie gexc3xafnspireerde songs aan de man probeert te brengen. Een maniak met een uniek stemgeluid, die onmiddellijk een hit scoort met het nummer Fire. Eigenlijk heet hij Arthur Wilton, geboren te Whitby. Na een volkomen traditionele scholieren- en studententijd raakt hij in het midden van de jaren zestig sterk betrokken bij wat men de psychedelische omwenteling zou kunnen noemen. Het debuutalbum wordt geproduceerd door Pete Townshend. Na het eerste album starten Carl Palmer (drums) en Vincent Crane (orgel) hun eigen groep, Atomic Rooster, en de Crazy World gaat verder met vervangers. De populariteit van die beginperiode wordt nimmer meer gehaald en ook een naamsverandering in 1970 van de groep in Kingdom Come leidt niet tot het gewenste succes. Carl Palmer wordt later wereldberoemd als drummer van het trio Emerson LAke & Palmer.

You_only_live_twiceVanaf 13 Juni 1967 draait de James Bond-film You Only Live Twice in de Amerikaanse bioscopen. De hoofdrollen zijn voor Sean Connery en Mie Hama. De titelsong wordt gezongen door Nancy Sinatra. You Only Live Twice komt niet hoger dan de 44ste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland komt You Only Live Twice terecht op de B-kant van de single Jackson. Dit duet dat Nancy Sinatra zingt met Lee Hazzlawood bereikt op 5 Augustus 1967 een 10e plaats in de Nederlandse Top 40.

Chris_martinChris Martin loopt op 13 Juni 2008 weg uit een radio-interview. De zanger van Coldplay vraagt negen minuten na aanvang van het vraaggesprek voor Front Show, een radioprogramma van BBC Radio 4, of hij mag vertrekken omdat hij het niet naar zijn zin heeft. Presentator John Wilson vraagt tijdens het interview aan Martin naar een speech van hem tijdens een Awardshow drie jaar geleden, waarin hij laat weten dat de band een heel lange tijd weg zou gaan. Kennelijk vat Martin deze opmerking op als een belediging. "I always say stupid things and I think Radio 4 is the place that will most remind me of that."  aldus Martin. Daarop krijgt Martin de vraag of de volledige titel van het nieuwe album van Coldplay, Viva La Vida Or Death To All His Friends, een morbide reflectie van de lyrische obsessie met de dood is, die de band volgens de presentator heeft. "I wouldn't agree with you there at all, no. I'd say you're journalistically twisting me into saying something I don't really mean." Even later laat Martin weten dat hij zich helemaal niet vermaakt en geen zin meer heeft om te praten. Daarop verlaat hij de studio en maakt drummer Will Champion in zijn eentje het vraaggesprek af.

Op 13 Juni 1984 ligt het nummer State Of Shock van The Jacksons in de platenwinkel. Twee dagen eerder heeft de single zijn wereldwijde radio-premiere beleefd. Naast Michael Jackson is ook Mick Jagger als zanger op State Of Shock te horen. State Of Shock komt op 30 Juni 1984 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt op 28 Juli de achtste plaats als hoogste notering.

Lean_on_meLean On Me van Club Nouveau bereikt op 13 Juni 1987 de gouden status in Amerika. Lean On Me is op 14 Februari 1987 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en staat vanaf 21 Maart 1987 twee weken op de eerste plaats. Lean On Me is geschreven door Bill Withers. De versie van Withers staat vanaf 8 Juli 1972 drie weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Club Nouveau is een afsplitsing van Timex Social Club en wordt in 1986 in Sacramento, Californixc3xab opgericht door producer/performer Jay King. Andere leden zijn Denzil Foster, Thomas McElroy, Samuelle Pratter (zanger) en Valerie Watson. In eerste instantie heeft King de naam Jet Set in gedachte, maar om de breuk van Times Social Club te benadrukken kiest hij voor Club Nouveau (Nieuwe Club). Denzil Foster en Thomas McElroy komen we later tegen als producers van ondermeer En Vogue.

Pink_floyd_rotterdam_13_juni_1988Pink Floyd staat op 13 en 14 Juni 1988 in het kader van The Momentary Laps Of Reason Tour twee dagen in een uitverkochte Kuip in Rotterdam. Omdat 3 uur lang naar muzikanten in een voetbalstadion gauw gaat vervelen, beseft Pink Floyd dat er dus wel het een en ander extra moet gebeuren. De bewegende Varilight's, de Droids, de lasers, de films, de rook, de knallen, de vliegende objecten, alles helpt mee er een gevarieerde show van te maken. Dat dat niet zo maar gebeurd  blijkt uit de organisatie van de Engelse groep. Alleen aan technisch en organisatorisch personeel voor licht en geluid loopt er per concert 60 man rond. Daarnaast nog eens 60 man voor alle verzorgende crews, riggers, chauffeurs etc. Er worden 15 trailers gebruikt voor het transpoort van geluid en licht. De 3 podiumstellages (1 afbrekend,1 opbouw-end en 1 in gebruik) worden gehuurd (inclusief personeel) van een Belgisch bedrijf, de 3 specialistische 'rigging crew's met spullen voor ophangen van het licht en effecten, worden ook apart ingehuurd: in verband met de veiligheidsvoorschriften. Voor de niet -audiotechniek ( licht, laser,film,etc.) is een zestal Amerikaanse bedrijven ingehuurd met zo'n 25 man personeel. David Gilmour (gitaar/zang), Nick Mason (drums) en Richard Wright (toetsen) worden op het podium bijgestaan door Mandy Taylor, Durga McBroom en Rachael Fury (backing vocal), Guy Pratt (bas), Tim Renwick (gitaar), Scott Page (saxofoon), Garry Wallis (percussie) en Jon Carin (toetsen). Alle grote successen passeren de revue, waaronder Shine On You Crazy Diamond, Learning To Fly, One Of These Days, Time, The Great Gig In The Sky, Wish You Were Here, Money, Another Brick In The Wall en Comfortably Numb.

RoadieOp 13 juni 1980 gaat de film Roadie in premixc3xa8re. In deze film van Alan Rudolph speelt Meat Loaf de hoofdrol van roadie Travis W. Redfish. Boerenjongen Travis heeft zijn zinnen gezet op Lola Bouilliabase (een rol van Kaki Hunter), die zich als groupie voorgenomen heeft om haar maagdelijkheid te verliezen aan rockgigant Alice Cooper. Omdat hij haar niet wil laten schieten sluit Travis zich aan bij een rondtrekkende rockband en al snel heeft hij de reputatie van de beste roadie aller tijden. Lola weet echter steeds dichter tot rocker Alice Cooper door te dringen en voor Travis begint de tijd te dringen. In Roadie zijn live-optredens te zien van ondermeer Blondie, Asleep At The Wheel, Roy Orbison en Hank Williams Jr.

Twilight Zone van 2 Unlimited komt op 13 Juni 1992 de Billboard Hot 100 binnen. De single van het Nederlandse duo Ray Slijngaard en Anita Doth bereikt in Amerika de 49ste plaats.

Jacksonverdict_1Op 13 Juni 2005 wordt Michael Jackson, tijdens de slotdag van het geruchtmakende proces wegens kindermisbruik, op alle tien punten van de aanklacht vrijgesproken. De zanger hoort de uitspraak aan in de door journalisten en fans belegerde rechtbank van Santa Maria in Californie in het bijzijn van zijn zusters LaToya en Janet, zijn broer Jermaine en zijn ouders. Na de vrijspraak gaat er buiten de rechtbank een gejuich op van de grote schare fans die zich hier heeft verzameld. "Wij hebben zijn vrijspraak wel verwacht. Wij zijn sprakeloos en heel blij voor hem. Hij is vrijgesproken, maar Michael Jackson is wel kapotgemaakt", aldus Janneke van der Linden van zijn Nederlandse fanclub. Michael Jackson is onder meer aangeklaagd voor onzedelijke handelingen met een minderjarige, een poging hiertoe, wederrechtelijke vrijheidsberoving en het met alcohol bedwelmen van een minderjarige. De aanklacht tegen de popzanger is ingediend door Gavin Arzino, een 15-jarige voormalig kankerpatixc3xabnt. Volgens hem heeft Michael Jackson hem in 2003 twee keer had lastig gevallen als hij met zijn broer en zijn moeder op het landgoed Neverland verblijft. De zanger zou de dan 13-jarige Gavin Arzino wijn hebben laten drinken om hem gewilliger te maken. Het broertje van de jongen heeft in de rechtszaal verklaard dat hij heeft "gezien" dat Michael Jackson de slapende Gavin Arzino in het kruis heeft betast. Fanverdict Tijdens dit proces komen er meer getuigen naar voren die beweren door de zanger onzedelijk te zijn betast of gezien hebben dat Michael Jackson jongens zou hebben lastiggevallen. Volgens het Openbaar Ministerie zou Michael Jackson al eind jaren tachtig begonnen met het misbruiken van jongens. De verdediging heeft aannemelijk gemaakt dat de getuigen zijn gedreven door wrok tegen Michael Jackson, omdat zij een eerdere rechtszaak tegen hem hebben verloren of dat hun verklaringen zijn afgelegd onder druk van rechercheurs. Advocaten van Michael Jackson hebben de moeder van Gavin Arzino afgeschilderd als een onbetrouwbare, asociale en geldbeluste vrouw.

Live8ticketDe directie van Ebay maakt op 13 Juni 2005 bekend dat kaartjes (foto) voor het Live 8 concert in Londen niet meer via de internetsite te koop zijn. De directie van de veilingsite heeft dat in overleg met organisator Bob Geldof besloten. Kaarten voor het gratis concert werden op Ebay te koop aangeboden. Geldof, die met zes concerten over de hele wereld aandacht wil vragen voor de armoede in Afrika, vindt de verkoop van de kaarten walgelijk. "Mensen die dit doen zijn afschuwelijk, het is niet te geloven dat ze geld willen verdienen over de ruggen van arme mensen." In een reactie op het weghalen van de tickets zei Geldof blij te zijn dat ze niet meer te koop zijn maar het te betreuren dat de directie van de site dit zelf niet van te voren heeft ingezien". De concerten in Londen, Parijs, Berlijn, Rome en Philadelphia vinden op 2 Juli 2005 plaats. Vier dagen later is nog een zesde concert in Edinburgh. Voor het concert in Londen hebben zich 2 miljoen mensen via sms aangemeld. In wat de grootste sms-loterij ter wereld wordt, hebben 75 duizend mensen kaarten gewonnen voor het spektakel.

Rolling_stones_nijmegen_1995Op 13 en 14 Juni 1995 geven The Rolling Stones in het kader van het Europese gedeelte van hun Voodoo Lounge-wereldtournee  twee concerten in De Goffert in Nijmegen. Met een totaal van 124.000 fans zijn de twee concerten compleet uitverkocht. Op 26 en 27 Mei 1995 is deze tour met twee concerten in Paradiso in Amsterdam van start gegaan. Op 18 Juni 1995 zijn de Stones weer in Nederland. Nu wordt er voor 72.000 toeschouwers een concert gegeven op het Pinkpop terrrein in Landgraaf, Limburg. The Rolling Stones keren in 1995 nog één keer terug naar Nederland. Het Europese gedeelte van de Voodoo Lounge Tour wordt op 29 en 30 Augustus 1995 afgesloten met twee concerten (93.000 fans) in het Feijenoord Stadion in Rotterdam. De Stones spelen op het eerste concert op 13 Juni 1995 in Nijmegen de volgende nummers: Not Fade Away, Tumbling Dice, You Got Me Rocking, It's All Over Now, Live With Me, Sparks Will Fly, Satisfaction, Beast Of Burden, Wild Horses, Like A Rolling Stone, Gimme Shelter, Rock And A Hard Place, I Go Wild, Miss You, Honky Tonk Women, Before They Make Me Run, The Worst, Sympathy For The Devil, Street Fighting Man, Start Me Up, It's Only Rock And Roll, Brown Sugar en Jumpin'Jack Flash.

De 37-jarige Susan Santodonato overlijdt een hartaanval op 13 Juni 2000, voor de deur van het New-Yorkse radiostation Star 105.7 als een imitator van Britney Spears het pand verlaat. Eén van de discjockeys heeft de luisteraars wijsgemaakt dat de echte Britney Spears een bezoek aan de studio heeft gebracht.

Op 13 Juni 2006 wordt Ron Wood opgenomen in de afkickkliniek The Priory in Londen. Volgens een vriend de gitarist van The Rolling Stones de afgelopen weken weer begonnen met drinken, en zou hij de controle over zichzelf zijn kwijtgeraakt. De zorgen over zijn collega Keith Richards heeft bij Ron Wood veel stress bezorgd. Richards is in April 2006 tijdens een vakantie op de Fiji-eilanden uit een palmboom gevallen, en heeft een hersenoperatie moeten ondergaan. Eerder is Wood in April 2005 al behandeld om van zijn alcoholverslaving af te komen. Na deze behandeling is het hem dus gelukt om meer dan een jaar nuchter te blijven.

Arrow_rockHet driedagen durende Arrow Rock Festival in Lichtenvoorde wordt op 13 Juni 2004 afgesloten. Ondanks het slechte weer komen er 35.000 belangstellenden kijken naar optredens van ondermeer Golden Earring, Fish, Heart, Motorhead, Iron Butterfly, UFO, Ten Years After, Judas Priest en Alice Cooper. Het Arrow Rock Festival wordt afgesloten met een slechts anderhalf uur durend optreden van Yes. De Britse band kan vanwege een tijdslimiet niet hun volledige setlist spelen. Yes speelt op Lichtenvoorde de volgende nummers: Firebird Suite (opening), Going For The One, Sweet Dreams, I've Seen All Good People, Mind Drive/South Side Of The Sky, Foot Prints, Mind Drive (Conclusion), Long Distance Runaround/Whitefish, Owner Of A Lonely Heart, Rhythm Of Love, And You And I, Roundabout en Starship Trooper. De volgende nummers zijn vanwege de tijdslimiet van de setlist verwijderd: Turn Of The Century, Yours Is No Disgrace, The Meeting, Wonderous Stories, Time Is Time, Show Me, Second Initial en Ritual.

Op 13 en 14 Juni 2007 vieren The Osmonds hun vijftigjarig jubileum. Op initiatief van hun jongste broer Jimmy staan Alan, Wayne, Merrill, Jay, Donny en Marie deze twee avonden gezamenlijk op het podium van The Orleans Hotel Showroom in Las Vegas. "It's just a reminder that we're all one big happy family," aldus Merrill Osmond. Hoogtepunten van de optredens zijn te zien in een televisiespecial die in Maart 2008 door PBS in Amerika is uitgezonden.

De vader van Paskal Jakobsen, zanger van Blxc3xb8f, overlijdt op 13 Juni 2005 aan de gevolgen van kanker. Als gevolg hiervan worden de concerten van Blof (met in het voorprogramma A Balladeer) op 17 Juni 2005 in Almere en 18 juni 2005 in Apeldoorn afgelast. Het concert in Apeldoorn wordt in Augustus 2005 ingehaald. Het concert in Almere gaat definitief niet door. Fans met kaartjes voor dit concert woren door het management van Blof in de gelegenheid gesteld om met dit kaartje naar een optreden in Ridderkerk (25 Juni), Noordwijkerhout (30 Juni), Nijmegen (1 Juli), Leeuwarden (2 Juli) of Alkmaar (8 Juli) te gaan.

Jhfse04Frans Smit overlijdt op 13 Juni 2005 aan de gevolgen van darmkanker. Smit hoort eind 2004 dat hij de ziekte heeft en wordt in Februari 2005 geopereerd. Dutch Diva's-manager Jan van Ingen: "Daarna zijn er toch weer uitzaaiingen gevonden en werd Frans zieker en zieker. De afgelopen veertien dagen waren een lijdensweg. Hij is thuis gestorven."  Frans Smit (uiterst links) is in de jaren zeventig drummer van Brainbox. Tijdens een optreden in Arnhem ontmoet hij Sjoukje van 't Spijker (Maggie MacNeal), met wie hij in Maart 1973 in het huwelijk treedt. Samen krijgen zij één dochter, Sanne. Met zijn vrouw heeft Frans Smit onder meer in 1980 het nummer Amsterdam, de Nederlandse bijdrage aan het Eurovisie Songfestival, gecomponeerd. Maggie MacNeal eindigt met Amsterdam op de vijfde plaats. In 1988 wordt hij als componist tweede op het Nationaal Songfestival met het nummer Heel verliefd. Naar zijn eigen wens wordt de avond voorafgaande aan de crematie ingeleidt met een jamsessie en een afscheidsfeest voor alle musici met wie hij in zijn leven heeft gewerkt. Frans Smit is 55 jaar geworden.

Op 13 Juni 2003 maakt Buckingham Palace namens de Britse Koningin Elizabeth bekend ondermmer de volgende popartiesten een lintje krijgen. Gerry Marsden (Gerry & The Pacemakers) en Erroll Brown (Hot Chocolate) worden Member Of The British Empire (MBE). Sting (The Police) en David Gilmour (Pink Floyd) worden Commander Of The British Empire (CBE). Later presentator Jools Holland krijgt een onderscheiding in The Order Of The British Empire (OBE). De lintjes worden in Oktober 2003 uitgereikt.

In de Billboard albumlijst komt de LP Let It Be van The Beatles op 13 Juni 1970 op de eerste plaats terecht en blijft daar vier weken staan. Let It Be is op 30 Mei 1970 de Amerikaanse albumlijst binnengekomen. Ook de single The Long And Winding Road bereikt op die 13e Juni de eerste plaats van de single Top 100. The Long And Winding Road is op 23 Mei 1970 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en staat twee weken op de eerste plaats. Het is voor de allerlaatste keer dat The Beatles de eerste plaats bereiken in de Amerikaanse hitlijsten.

Benny2Op 13 Juni 1986 overlijdt Benny Goodman in New York aan de gevolgen van een hartaanval. Benjamin David Goodman wordt geboren op 30 Mei 19090 in Chicago en leert klarinet spelen in een jeugdorkest. Zijn invloeden zijn die van de jazzklarinettisten in Chicago, met name Johnny Dodds, Leon Roppolo en Jimmy Noone. Goodman begint op zijn 16de te spelen bij het orkest van Ben Pollack, een van de toporkesten in Chicago en maakt met hen in 1926 zijn eerste opname. De eerste opname op zijn eigen naam komen 2 jaar later. Aan het eind van de jaren 20 wordt Goodman sessiemuzikant in New York City. Zijn reputatie is die van een goed voorbereide en betrouwbare speler. Hij speelt met de beroemde Amerikaanse bands van Red Nichols, Isham Jones en Ted Lewis. In 1932 begint hij zijn eigen band, en in 1934 begint Benny Goodman met optredens voor het radioprogramma Let's Dance. Voor de show heeft hij iedere week nieuwe muziek nodig en John Hammond, met wie hij bevriend is, raad hem aan wat jazzmuziek van Fletcher Henderson te kopen. Henderson is de bandleider van de populairste Afrikaans-Amerikaanse band aan het eind van de jaren 20 en het begin van de jaren 30. De combinatie van zijn klarinetspel, de muziek van Henderson en een goed geoefende band zorgen ervoor dat hij in het midden van de jaren 30 snel bekendheid kreeg. Na zijn optreden op 21 Augustus 1935 in de Palomar Ballroom in Los Angeles krijgt Goodman nationale bekendheid. Goodman is ook verantwoordelijk voor een grote stap voorwaarts in de rassenintegratie in Amerika. Aan het begin van de jaren 30 kunnen zwarte en blanke muzikanten niet samen spelen in veel clubs en concerten. In de zuidelijke staten is het bij wet verboden. Benny Goodman gaat hier tegenin en begint met Teddy Wilson en Gene Krupa het Goodman Trio. In 1936 voegt hij Lionel Hampton toe op de vibrafoon en vormt het Benny Goodman Quartette. Goodman, die bekend wordt als The King Of Swing is xc3xa9xc3xa9n van de meest succesvolle orkestleiders uit de Big Band periode. Benny Goodman is 77 jaar geworden.

Frampton_comes_alivePeter Frampton staat op 13 Juni 1975 in het Marin Civic Center in San Rafael en op 14 Juni 1975 in Winterland in San Francisco. De concerten worden opgenomen en gebruikt voor het live-album Frampton Comes Alive, dat op 31 Januari 1976 de Billboard-albumlijst binnenkomt en vanaf 10 April 1976 tien weken op nummer 1 in de Amerikaanse albumlijst staat. In Nederland komt Frampton  Comes Alive! tot een derde plaats. De van het album afkomstige nummer Show Me The Way komt op 24 Juli 1976 op de eerste plaats van de Top 40 terecht. Op Frampton Comes Alive staan de volgende nummers: Something's Happening, Doobie Wah, Show Me The Way, It's A Plain Shame, All I Want To Be (Is By Your Side), Wind Of Change, Baby I Love Your Way, I Wanna Go To The Sun, Penny For Your Thoughts, (I'll Give) You Money, Shine On, Jumping Jack Flash, Lines On My Face en Do You Feel Like We Do.

Op 13 Juni 1989 onthult Jerry Lee Lewis in Los Angeles zijn eigen ster op The Walk Of Fame aan de Hollywood Boulevard.

Rollingstonesdandelion20The Rolling Stones zijn van 13 Juni tot 19 Juli 1967 in de Olympic Studios in Londen voor de opnamen van We Love You en Dandelion. De opnamen van We Love You zijn op 13 en 21 Juni en op 2 en 19 Juli 1967. Op de laatste opnamedag nemen John Lennon, Paul McCartney, Mick Jagger en Keith Richards nog wat achtergrondvocalen op. We Love You begint met het geluid van ratelende deuren van een gevangenis. Producer Andrew Oldham heeft dit op een geluidseffectenplaat gevonden. Met Dandelion wordt op 12 Juni 1967 begonnen. Het nummer wordt op 13 Juni en 2 Juli 1967 afgemaakt. We Love You en Dandelion worden op 18 Augustus 1967 als dertiende single van The Rolling Stones uitgebracht. In Nederland haalt We Love You de eerste plaats in de Top 40. In Engeland komt de single niet hoger dan de achtste plaats. In Amerika kiest men Dandelion als A-kant. die een 14e plaats bereikt in de Billboard Hot 100. We Love You komt echter niet hoger dan een 50ste plaats.

Jagged_little_pilVanaf 13 Juni 1995 ligt het album Jagged Little Pill van Alanis Morissette  in de platenwinkel. Jagged Little Pil komt op 16 September 1995 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en staat vanaf 29 Juni 1996 twee weken op de eerste plaats. Ook in de week van 27 Juli 1996 staat het album aan de top. Wereldwijd worden van Jagged Little Pill meer dan vijftien miljoen exemplaren verkocht. Alanis Morissette is de eerste Canadese vrouw die een nummer 1-album in de Billboard-lijst scoort. Jagged Little Pill bezet vanaf 7 Oktober 1995 twaalf weken de eerste plaats. Precies tien jaar later verschijnt er op 13 Juni 2005 een speciale akoestische editie van Jagged Little Pil. De nu dertigjarige Canadese zangeres heeft hiervoor weer samengewerkt met haar oude producer Glen Ballard. Er is één bonus-nummer opgenomen, Your House. Bij deze nieuwe uitgave zijn niet eerder vrijgegeven video-opnamen van haar 1995/1996-tournee inbegrepen. Door de jaren heen heeft Alanis Morissette vijfenzeventig procent van de songs op Jagged Little Pill voor haar live-optredens akoestisch bewerkt. Zij verheugt zich erop iets te kunnen toevoegen aan haar liedjes. "Ik ben wel blij met de manier waarop mijn stem de afgelopen tien jaar is veranderd. Ik kom bij noten die ik nooit eerder heb gehaald", zegt Alanis Morissette. Tot 25 Juli 2005 is Jagged Little Pill Acoustic in de Verenigde Staten en Canada exclusief verkrijgbaar in de winkels van het koffiemerk Starbucks.

Nadat hij zich een week eerder heeft laten opnemen in het UCLA Medical Center in Los Angeles, Californie verlaat Richie Sambora op 13 Juni 2007 de kliniek alweer. De sologitarist van Bon Jovi heeft een bewogen tijd achter de rug. In Februari 2006 heeft hij na een huwelijk van bijna elf jaar zijn vrouw, de actrice, Heather Locklear verlaten. Onlangs is de relatie van Richie Sambora met de actrice Denise Richards op de klippen gelopen en in April 2007 is zijn vader overleden aan de gevolgen van longkanker. "I did detox. I didn't check into rehab. Instead of me heading into a place, I was just drinking too much and I needed to get my life together. I'm still in therapy and stuff like that, but it's good. I'm great. I feel fine", aldus Sambora.

Rw_tour_2006Robbie Williams staat op 13 Juni 2006 in het kader van zijn Close Encounters World Tour voor een concert in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Tijdens het optreden wordt de warmte enkele bezoekers teveel. Tien fans moeten naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Honderdzestig mensen worden ter plaatse behandeld voor uitdroging of een zonnesteek. Robbie Williams is twee dagen in Belgie. Ook op 14 Juni 2006 staat hij in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion in Brussel. De Close Encounters World Tour is op 10 April met een concert in het ABSA Stadium in Duirban, Zuid-Afrika van start gegaan. Op 21, 22, 24 en 25 Juni 2006 staat Robbie Williams vier maal in een uitverkochte Amsterdam ArenA. De tour wordt op 18 December 2006 afgesloten met een concert in het Telstra Dome in Australie. Robbie Willimas heeft dan voor meer dan 3.5 miljoen fans opgetreden en heeft een bedrag van xc2xa3150 miljoen omgezet.

Made_in_the_shade_van_the_rolling_sOp 13 Juni 1975 ligt het album Made In The Shade van The Rolling Stones in de Amerikaanse platenwinkels. Dit verzamelalbum is twee weken eerder al in Europa uitgebracht. Made In The Shade is het twintigste album van The Rolling Stones dat in de Verenigde Staten officieel wordt uitgebracht. In de Billboard-albumlijst bereikt Made In The Shade de zesde plaats. In Engeland wordt een 14e plaats bereikt. In Nederland wordt de albumlijst niet gehaald. Op Made In The Shade staan de volgende nummers: Brown Sugar, Tumbling Dice, Happy, Dance Little Sister, Wild Horses, Angie, Bitch, It's Only Rock'n Roll (But I Like It), Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) en Rip This Joint.

Maverick_recordsMaverick Records wordt op 13 Juni 2004 aan de Warner Music Group verkocht. Het platenlabel is twaalf jaar eerder door Madonna opgericht. De zangeres en haar zakenpartner Ronnie Dashev ontvangen voor deze transactie tien miljoen dollar (ongeveer 8,5 miljoen euro). Hiermee is een einde gekomen aan de juridische strijd tussen de popster en Warner. Madonna heeft wegens contractbreuk miljoenen dollars van Warner geeist. De zangeres beschuldigt Warner van wanbeleid en een ondeugdelijke boekhouding. Dit zou Madonna en haar zakenpartner miljoenen dollar hebben gekost. Jagged Little Pill van Alanis Morissette is in 1995 het succesvolste album dat Maverick Records heeft uitgebracht.

De Britse commerciele omroep ABC zendt op 13 Juni 1964 een nieuwe aflevering uit van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt als muzikale gasten hij Frankie Vaughan, The Swinging Blue Jeans, The Kaye Sisters, The Applejacks, Daryl Quist, The Roulettes, Shirley & Johnny en Billy Boyle.

Op 13 Juni 2007 geeft Paul McCartney een concert in de Highline Ballroom in New York. Slechts 700 fans hebben via een speciale link op de website van Paul McCartney een kaartje bemachtigd voor dit promotie concert voor zijn nieuwe album Memory Almost Full. Memory Almost Full komt op 23 Juni 2007 binnen op de derde plaats van de albumlijst van Billboard, en is hiermee de hoogste Amerikaanse notering voor Paul McCartney in tien jaar. In Nederland bereikt Memory Almost Full een zesde plaats als hoogste notering. In Belgie wordt slechts een 25ste plaats bereikt.

Cliff Richard & The Shadows verzorgen op 13 Juni 1967 de finale van Sunday Night At The London Palladium, het televisieprogramma van de Britse commercixc3xable omroep ITV. Jimmy Tarbuck is de presentator. Cliff Richard & The Shadows spelen ondermeer hun nieuwe single On My Word. On My Word bereikt in Engeland de 12e plaats als hoogste notering.


Muziek Jarige Op 13 Juni

1940: Bobby Freeman - Zanger USA
1943: Esther Ofarim (Esther Zaied) - Zangeres Israel
1949: Dennis Locorriere - Dr Hook Gitaar
1951: Howard Lees - Heart Gitaar
1957: Rolf Brendel - Nena Drummer
1968: David Gray - Zanger Engeland
1968: Deneice Pearson - 5 Star Zangeres
1969: Soren Rasted - Aqua Toetsen
1970: Rivers Cuomo - Weezer Zanger
1976: Jason Brown - Five Zanger
1980: Sarah Conners - Zangeres Duitsland
1981: Kym Marsh - Hear'Say Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten