Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 Juni

John_lagrandJohn Lagrand overlijdt op donderdag 30 Juni 2005 in het VU-Ziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van een longemfyseem. John Lagrand, Nederlands beste en bekendste bluesharp-speler, wordt geboren op 27 Maart 1949 in Den Haag en speelt sinds de jaren '60 in toonaangevende Nederlandse bluesbands, in het begin vooral Living Blues. Later werkt hij met de Freelance Band, de band van Philip Kroonenberg. De laatste jaren toert Lagrand veelvuldig met de heropgerichte Cuby & The Blizzards langs de theaterzalen. Verder werkt hij met Polle Eduard en in 1997 met Anouk. Collega's en vrienden houden op zondag 31 Juli 2005 een herdenkingsconcert in Monster. Deze societeit wordt gerund door de stichting Blues Aan Zee, waarvan Lagrand erelid is en ook blijft. John Lagrand wordt dinsdag 5 Juli 2005 om 15.30 uur gecremeerd in het crematorium Ockenburg in Den Haag. John Lagrand is 56 jaar geworden.

Op 30 Juni 1962 beeindigt de Scandinavische zeezender Radio Nord haar uitzendingen, omdat de parlementen van Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen op het punt staan om een anti-piratenwet aan te nemen. Het zendschip de Magda Maria vaart naar de Spaanse haven El Ferrol. Twee jaar later zal het onder haar nieuwe naam, MV Mi Amigo, bekend worden als The Lady Of The North Sea, het famueze zendschip van Radio Caroline.

Dave Davies wordt op 30 Juni 2004 getroffen door een hartaanval. De voormalige gitarist en mede-oprichter van The Kinks is dan net bezig met een promotie-tournee voor zijn nieuwe solo-album Bug.Volgens één van zijn medewerkers is de rechterkant van zijn lichaam verlamd. "Gelukkig kan hij nog wel een gitaarplectrum vasthouden. Dit zijn kleine dingen die heel veel voor hem betekenen" aldus een woordvoerder. Volgens zijn artsen zal de 57-jarige Dave Davies volledig herstellen.

Cirque_du_soleil_loveIn Las Vegas gaat op 30 Juni 2006 de nieuwe show van Cirque Du Soleil, Love, in premiere. In deze acrobatische dansvoorstelling staat de muziek van The Beatles centraal, Bij deze premiere zijn dan ook Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Julian Lennon, Olivia Harrison, George en Giles Martin aanwezig. De muziek van The Beatles is voor deze voorstelling speciaal door George Martin en zijn zoon Giles opnieuw gemixed. Hiervoor hebben zij honderddertig fragmenten van nummers en niet eerder uitgebrachte opnamen van The Beatles gebruikt. Op toneel worden fictieve karakters als Sergeant Pepper en Lady Madonna door Cirque Du Soleil tot leven gebracht. "Wij hebben geprobeerd de voorstelling spiritueel en fysiek te maken, zonder al te onderwijzend te zijn. Wij zijn er niet om mensen de geschiedenis van The Beatles uit te leggen", aldus de regisseur Dominic Champagne. De soundtrack van Love wordt op 17 November 2006 op CD en DVD (met een speciale 5.1 geluidsmix) uitgebracht. Love komt op 25 November 2006 op een vierde plaats de Mega Album Top 100 binnen. Twee weken later zakt Love van The Beatles naar de vijfde plaats.

Broken_arrow_2Vanaf 30 Juni 1996 kunnen fans van Neil Young zijn nieuwe album, Broken Arrow, aanschaffen via de digitale snelweg. De vijftigjarige Young is hiermee één van de eerste artiesten die een nieuw album op internet te koop aanbieden. Broken Arrow ligt pas twee dagen later in de winkel. Broken Arrow heeft Neil Young met zijn vroegere collega's van Crazy Horse opgenomen, en bereikt de 31ste plaats in de Billboard-albumlijst. In Nederland is Broken Arrow goed voor een 25ste plaats in de Album Top 100. Op Broken Arrow staan de volgende nummers: Big Time, Loose Change, Slip Away, Changing Highways, Scattered (Let's Think About Livin'), This Town, Music Arcade en Baby What You Want Me To Do.

Op 30 Juni 1991 geeft Frank Zappa openluchtconcert in een park in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Er wordt gevierd dat het land na 46 jaar is bevrijd van de communistische onderdrukking door de Sovjet-Unie.

Madonna begint op 30 Juni 1990, met een optreden in Gotenburg, Zweden aan het Europese gedeelte van haar Blonde Ambition Tour. Madonna staat op 24 Juli 1990 in De Kuip in Rotterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door King Bee. Het concert is niet uitverkocht. De Blonde Ambition Tour wordt op 5 Augustus 1990 in Nice in Frankrijk afgesloten, en levert Madonna uiteindelijk zo'n honderd miljoen dollar op.

Klein_orkestover_de_muur_Op 30 Juni 1984 komt Over De Muur van Het Klein Orkest op een 38ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Over De Muur wordt voor het eerst gezongen tijdens de grote vredesdemonstratie op 29 Oktober 1983 op het Malieveld in Den Haag. Toetsenist Leon Smit en zanger Harrie Jekkers van Het Klein Orkest hebben het nummer de avond voor het optreden geschreven. De live-registratie van deze uitvoering haalt zelfs een notering in De Verrukkelijke Vijftien van de VARA. Na lang aandringen besluit Het Klein Orkest een studio-opname van Over De Muur op single uit te brengen. Over De Muur, met op de B-kant Achter Elke Deur, bereikt op 28 Juli 1984 de tiende plaats. Wanneer op 9 November 1989 de Muur in Berlijn valt, wordt Over De Muur van Het Klein Orkest opnieuw op single uitgebracht. Deze keer wordt een 25ste plaats bereikt.

Vanaf 30 Juni 1986 ligt het album True Blue van Madonna in de platenwinkel. True Blue is het derde album voor Madonna en wordt geproduceert door Patrick Leonard. True Blue levert drie Amerikaanse nummer 1-hits op: Live To Tell, Papa Don't Preach en Open Your Heart. Volgens critici heeft Madonna door True Blue de status van superster nu werkelijk verdiend. True Blue komt op 12 Juli 1986 de Nederlandse LP Top 75 binnen, en staat een week later vijf weken lang bovenaan. Vanaf 4 Oktober 1986 staat het album nogmaals twee weken op de eerste plaats.

Hydepark_voorbereidingenIn het Hyde Park in Londen beginnen op 30 Juni 2005 de voorbereidingen voor het Live 8 concert, twee dagen later. Een team van 2000 man moet het 141 hectare grote Hyde Park om toveren in een concertarena. Veertig uur later moet het park gereed zijn voor een publiek van 205.000 mensen, die op 2 Juli 2005 optredens van ondermeer Paul McCartney, U2, Madonna en Coldplay te zien krijgen. De Britse omroep BBC zet maar liefst dertig tv-camera's in. Circa 150.000 gelukkigen kunnen het concertpodium rechtstreeks aanschouwen. Zo'n 55.000 minder gefortuneerde kunnen het concert volgen vanaf enorme televisieschermen die in het park worden neergezet. Hyde Park wordt hermetisch afgesloten voor mensen zonder kaartjes. Vertegenwoordigers van de Londense politie en het stadsbestuur hebben hun zorgen geuit over de bereikbaarheid van het evenement. Zij verwachten dat het transportnetwerk van de stad overbelast zal raken, omdat op zaterdag ook de vrouwenfinale van het tennistoernooi in Wimbledon en de Gay Pride plaatsvinden. Het aantal artiesten dat in Londen optreedt is omvangrijk. Derhalve krijgen de muziekhelden ieder slechts vijftien minuten om hun kunsten te vertonen. Sommigen van hen moeten daarna meteen weer weg om elders nog een concert te geven. Zo worden Coldplay en U2 direct na hun optreden weggevlogen naar een ander podium. De organisatoren van het Live 8 concert in Londen werken nauw samen met de negen andere steden die tevens een concert organiseren. Ook in Tokio, Moskou, Berlijn, Parijs, Rome, Londen, Cornwall, Johannesburg, Philadelphia en Barrie (Canada) maken popartiesten van wereldformaat hun opwachting. Wereldwijd zal 85 procent van de wereldbevolking de tien concerten via televisie, radio, internet of mobiele telefoon kunnen volgen. Organisator Bob Geldof wil met het Live 8 evenement een aanzet maken om armoede naar de geschiedenis te verwijzen. Live 8 moet de G8 ertoe aanzetten om de schulden van de armste landen kwijt te schelden en de ontwikkelingshulp te verdubbelen. De top van de zeven rijkste landen ter wereld plus Rusland (G8) komt op 6, 7 en 8 Juli 2005 bijeen in het Schotse Gleneagles.

Op 30 Juni 1971 ontvangen Paul Revere & The Raiders in Amerika een gouden plaat voor Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) .Deze single is op 10 April 1971 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en staat in de week van 24 Juli 1971 op de eerste plaats. Indian Reservation (The Lament Of The Cherokee Reservation Indian) is geschreven door van Don Fardon. Zijn originele versie komt op 5 Oktober 1968 niet hoger dan de twintig plaats in de Billboard Hot 100.

Wanneer Bill Haley & His Comets op 30 Juni 1956 een concert geven in Asbury Park, New Jersey breken er tijdens de show rellen uit. Na afloop blijken meer dan Vijfentwintig mensen in het ziekenhuis aan hun verwondingen te zijn geholpen.

Op 23-jarige leeftijd maakt Frank Sinatra op 30 Juni 1939, tijdens een concert in het Hippodrome Theatre in Baltimore, Maryland zijn debuut als zanger bij het orkest van trompettist Harry James. Frank Sinatra zit pas vier jaar in het vak sinds hij in 1935 met zijn zanggroep The Hoboken Four de Major Bowes Amateur Hour-talentenjacht heeft gewonnen.

GreegencherCher en Gregg Allman treden op 30 Juni 1975 in het huwelijk in Las Vegas. De scheiding van Cher met Sonny Bono is dan net vier dagen oud. Het huwelijk van Cher en Gregg Allman is uitermate stormachtig. Binnen 10 dagen vraagt Cher al weer echtscheiding aan, om vervolgens weer van gedachte te veranderen. Samen nemen Cher en Gregg Allman nog een album op (Two The Hard Way als Allman & Woman) en krijgen ze een jaar later een zoon, Elijah Blue Allman geboren op 7 Juli 1976. Het paar blijft uiteindelijk tot 1979 bij elkaar.

In de Chevrolet-fabriek in Flint, Michigan rolt op 30 Juni 1953 de eerste Corvette van de lopende band. In 1953 kost een Corvette in Amerika bijna drieendertigduizend dollar. De sportwagen wordt ondermeer bezongen door The Customs die zingen over een '54 Corvette, Prince die in 1982 een hit heeft met zijn Little Red Corvette, Gerard Joling die op zijn album Memory Lane uit 1991 over een/zijn Corvette zingt, en tenslotte Beck op de 12" van zijn single Loser uit 1994 die het over een Corvette Bummer heeft.

Stuart Goddard plaats op 30 Juni 1976 een advertentie in de Melody Maker om muzikanten te werven voor een nieuwe groep. Op de tekst "Beat On A Bass, With The B-Sides" reageert een Andy Warren reageert. Samen richten zij Adam & The Ants op. Stuart Goddard noemt zich voortaan Adan Ant.

BeatlesbudokanOp 30 Juni 1966 spelen The Beatles de eerste van drie concerten in de Budokan Hall in Tokyo. Ondanks dat op 1 en 2 Juli 1966 twee extra ingelaste middag-concerten worden gespeeld, moeten veel Japanse fans worden teleurgesteld. Van de 200.000 aanvragen voor kaarten kan slechts de helft worden gehonoreerd. Op 30 Juni 1966 wordt door de Japanse televisie de show opgenomen. The Beatles spelen de volgende nummers: Rock And Roll Music, She's A Woman, If I Needed Someone, Day Tripper, Baby's In Black, I Feel Fine, Yesterday, I Wanna Be Your Man, Nowhere Man, Paperback Writer en I'm Down. De beveiliging is streng, omdat Japanse nationalisten een paar dagen voor hun aankomst met protestakties hebben gedreigd. De groep wordt, omringd door politie, zo goed als opgesloten in het Tokyo Hilton hotel, dat ze alleen maar mogen verlaten om op te treden. Op de dag van hun eerste concert komt het inderdaad tot rellen en moet de politie ruim 500 man inzetten om de menigte tot bedaren te brengen. Later verschijnt er overigens een bootleg album van de concerten, getiteld Three Nights In Tokyo.

Op 30 Juni 1957 zijn The Everly Brothers voor het eerst in hun carriere te gast in het programma van Ed Sullivan. In aflevering 470 van The Ed Sullivan Show, doe wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep CBS zingen Don en Phil Everly het nummer Bye Bye Love. Andere gasten tijdens deze uitzending zijn ondermeer Jayne Mansfield, Dean Martin, Arthur Miller en Marilyn Monroe.

The Monkees beginnen op 30 Juni 1967 aan het eerste van drie uitverkochte concerten in de Empire Pool in Wembley, Londen. In de door Jimmy Saville gepresenteerde show wordt het voorprogramma verzordt door de Engelse zangeres Lulu. The Monkees worden tijdens deze concerten bijgestaan door The Echo's, de vaste begeleiders van Dusty Springfield, en spelen ondermeer de volgende nummers: I'm A Believer, Last Train To Clarksville, You Just May Be The One, Sunny Girlfriend, Sweet Young Thing, Mary Mary en The Girl I Knew Somewhere. Wanneer The Monkees aan het nummer I Wanna Be Free beginnen wordt er een foto van Mick Jagger getoond.  Michael Nesmith, Davy Jones, Micky Dolenz en Peter Tork willen zo de zanger van The Rolling Stones een hart onder de riem steken omdat hem een gevangenisstraf voor drugsbezit boven het hoofd hangt.

Op 30 Juni 1992 moet Chuck Berry zich bij de rechter melden. Berry zou met een verborgen camera dames in het toilet van zijn restaurant in Wentzville, Missouri hebben begluurd. De 62-jarige Berry is het hier echter niet mee eens, en vecht de aanklacht aan. Hij vindt dat er racisme in het spel is, maar de rechter wijst zijn bezwaren af.

We_were_all_wounded_at_wounded_kneeVanaf 30 Juni 1973 staat de single We Were All Wounded At Wounded Knee van Redbone vijf weken op de eerste plaats in de Belgische hitparade. Pat en Lolly Vegas, Anthony Bellamy en Peter de Poe hebben deze single opgenomen naar aanleiding van de bezetting van de nederzetting Wounded Knee in Zuid-Dakota door jonge Sioux-Indianen. Die protesteren tegen de sociale en economische achterstand van Indianen in de Verenigde Staten. Na tien weken komt er op 8 mei 1973 een einde aan deze bezetting. Op We Were All Wounded At Wounded Knee wordt in scherpe bewoordingen kritiek geleverd op het beleid van de Amerikaanse regering. Ook in Nederland bereikt deze single de eerste plaats. We Were All Wounded At Wounded Knee staat vanaf 9 juni 1973 vijf weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

Gordon en Sjaak Bral presenteren op 30 Juni 2005 voor de laatste keer hun laatste programma's op Noordzee FM. Gordon en Bral zijn niet blij dat het radiostation vanaf 1 September 2005 Q-music wordt en van format gaat veranderen. Gordon heeft vanaf 3 Februari 2004 het ochtendprogramma op Noordzee FM gepresenteerd. Sjaak Bral is sinds 1 Maart 2004 te horen met het lunchprogramma Broodje Bral.

Wanneer Garth Brooks op 30 Juni 1995 zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame mag onthullen, legt hij onder de steen de mastertapes van zijn nieuwe Greatest Hits-CD. De Country zanger is hiermee de eerste artiest die onder zijn bronzen ster op de Hollywood Walk Of Fame zijn eigen souvenir legt.

The_concert_in_central_parkEen live-registratie van het gratis concert dat Paul Simon en Art Garfunkel op 19 september 1981 in het Central Park in New York hebben gegeven, wordt door Veronica in twee delen op Nederland 2 uitgezonden. Deel één wordt op 30 Juni 1982 te uitgezonden,  deel twee op 28 Juli 1982. Het concert is door 400.000 fans bijgewoond. De opbrengst van t-shirts, buttons e.d. gaat naar de plantsoenendienst van de bijna failliete stad New York. Daarom vraagt het duo aan burgemeester Edward Koch om hen voor aanvang aan te kondigen. Het is voor het eerst in elf jaar dat Paul Simon en Art Garfunkel weer samen op een podium staan. De dubbel-LP met de registratie van dit optreden komt op 13 Maart 1982 binnen in de albumlijst van Billboard. The Concert In Central Park bereikt de zesde plaats.

You_keep_me_hangin_onThe Supremes staan op 30 Juni 1966 in de Hitsville USA-studio in Detroit om de single You Keep Me Hangin' On op te nemen. In de studio is het feest, omdat Florence Ballard ook haar 23ste verjaardag viert. De Holland/Dozier/Holland-compositie komt op 29 Oktober 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 19 November 1966 twee weken bovenaan. You Keep Me Hangin' On is de achtste nummer 1-hit voor The Supremes binnen twee jaar. In 1988 scoort Kim Wilde met haar uitvoering van You Keep Me Hangin' On ook een nummer 1 in de Billboard Hot 100.

In het Engelse Knebworth wordt op 30 Juni 1990 een liefdadigheidsconcert georganiseerd. Meer dan 100.000 toeschouwers zijn getuige van optredens van ondermeer Paul McCartney, Elton John, Pink Floyd en Phil Collins. Er wordt ruim tien miljoen pond sterling opgehaald voor gehandicapte kinderen.

ThefourmostOp 30 Juni 1963 tekent The Fourmost een contract met Brian Epstein. The Fourmost is een groep uit Liverpool en is in 1959 door Brian O'Hara, Joe Bower, Billy Hatton en Brian Redman opgericht als The Four Jays. Later wordt de naam veranderd in The Four Most. Brian Epstein besluit dat The Fourmost een betere naam is. Joe Bower en Brian Redman zijn inmiddels opgevolgd door gitarist Mike Millward en drummer Dave Lovelady. De John Lennon en Paul McCartney-compositie Hello Little Girl is in 1963 de eerste hit voor The Fourmost. Na I'm In Love, A Little Loving, How Can I Tell Her, Baby I Need Your Lovin' en Girls Girls Girls is het hitparade-succes voorbij voor The Fourmost. Na de dood van gitarist Mike Millward op 7 Maart 1966 keert Joe Bower terug bij The Fourmost. Paul McCartney produceert in 1969 Rosetta. Deze single wordt geen hit. Hetzelfde jaar gaat de groep uit elkaar. Op 27 Juni 1999 pleegt Brian O'Hara zelfmoord. De gitarist heeft zichzelf opgehangen. Brian O'Hara is 56 jaar geworden.

Focus komt met hun debuutalbum In And Out Of Focus op 30 Juni 1973 de Billboard-albumlijst binnen. In And Out Of Focus uit 1970 komt niet hoger dan 104, en is het derde album van Jan Akkerman, Thijs Van Leer, Pierre v/d Linden en Bert Ruiter dat de lijst haalt. Begin 1973 haalt Moving Waves de achtste plaats in Amerika. Focus 3 komt er niet verder dan 35.

Op 30 Juni 1975 maakt The Jackson Five bekend dat zij overstappen van Tamla Motown naar Epic Records. Zonder medeweten van Motown-eigenaar Berry Gordy Jr. tekenen de broers een contract met Epic Records. Motown begint op 15 Januari 1976 een rechtszaak tegen The Jackson Five wegens contractbreuk. Berry Gordy Jr. eist miljoenen dollars schadeloosstelling. Uiteindelijk krijgt hij zeshonderdduizend dollar toegewezen, ook al probeert vader Joe Jackson in de rechtszaal te bewijzen dat zijn zoons "oneerlijk" zijn behandeld door Motown. The Jackson Five gaan verder als The Jacksons omdat Motown de rechten op de naam Jackson Five bezit.

PhyllishymanDe zwaar depressieve soul zangeres Phyllis Hyman pleegt op 30 Juni 1995 zelfmoord, door in haar appartement in New York een overdosis drugs te nemen. Wanneer Hyman niet komt opdagen bij een optreden in het Apollo Theatre in Harlem, gaat haar assistent Lennice Malina polshoogte nemen, en vindt Phyllis Hyman bewusteloos in haar appartement in Manhattan, New York. Op een briefje wat ze heeft geschreven staat te lezen: "I'm tired I'm tired those of you that I love know who you are may god bless you." Hyman wordt snel naar het Roosevelt Hospital gebracht, waar ze na enkele uren overlijdt. Volgens geruchten heeft haar platenmaatschappij, Arista Records, aan Phyllis Hyman beloofd om van haar de nieuwe Diana Ross te gaan maken. Na de komst van het nieuwe talent Whitney Houston, wordt Hyman echter zonder pardon de straat opgeschopt. Phyllis Hyman wordt geboren op 6 Juli 1949 in Philadelphia, Pennsylvania. In 1981 heeft zij veel succes met Can't We Fall In Love Again. Hetzelfde jaar staat Phyllis Hyman op Broadway in Sophisticated Ladies, een musical met werk van Duke Ellington. Phyllis Hyman is 45 jaar geworden.

Platenmaatschappij United Artists brengt op 30 Juni 1978 de nieuwe Buzzcocks single Love You More uit. Het plaatje duurt slechts 1 minuut en 29 seconden. Toch is dit niet de kortse single ooit. Die titel gaat naar Let's Get Together van Hayley Mills uit 1965, wat slechts 1 minuut 25 seconden duurt.

Op 30 Juni 1999 treden tijdens een benefiet concert in The Madison Square Gardens in New York, ondermeer de volgende artiesten op: Eric Clapton, Sheryl Crow, Mary J. Blige en Bob Dylan. De opbrengst is bestemd voor de Crossroads drugskliniek in Antiqua. Een week eerder heeft Clapton bij Christie's ook al een aantal gitaren laten veilen voor hetzelfde doel. Het concert levert ruim 1 miljoen dollar op.

Op 30 Juni 1976 gebruikt de politie een vermeende melding van een inbraak om een huiszoekingsbevel te verkrijgen voor de de woning van Neil Diamond, waar volgens een anonieme tip kilo's drugs aanwezig zijn. Een drie uur durende zoektocht levert echter alleen maar een grammetje marijuana op. De serieuze aangelegenheid wordt volkomen belachelijk, wanneer de zanger getekende exemplaren van zijn nieuwe album Beautiful Noise begint uit te delen aan de aanwezige politiemannen.

Sid_vicious_my_wayVanaf 30 Juni 1978 ligt de single My Way van Sid Vicious in de platenwinkel. Het intro van de voormalige Sex Pistols-bassist wordt gezongen door Ronald Biggs. Op 8 Augustus 1963 is Biggs de leider van een groep bankrovers die uit een trein van Glasgow naar Londen 2,6 miljoen pond buitmaakt. Ronald Biggs wordt opgepakt, maar hij weet op 8 Juli 1965 uit de gevangenis te ontsnappen. Hij vlucht naar Brazilixc3xab. Omdat hij ernstig ziek is, keert Ronald Biggs op 7 Mei 2001 terug naar Engeland waar hij onmiddellijk achter de tralies verdwijnt. Op de B-kant van My Way staat het nummer No One Is Innocent, met als ondertitel A Punk Prayer By Ronald Biggs. Op de hoes staat dat de B-kant afkomstig is uit The Great Rock 'n' Roll Swindle. Deze film van Julien Temple gaat in 1980 in premiere. De hoofdrollen worden vertolkt door Malcolm McLaren, Ronald Biggs en The Sex Pistols (Steve Jones, Sid Vicious, Paul Cook en Johnny Rotten). De single My Way van Sid Vicious wordt geen hit.

Op 30 Juni 1981 wordt Jerry Lee Lewis met spoed opgenomen in het Methodist Hospital in Memphis, waar hij twee keer wordt geopereerd aan een bloedende maagzweer. Hoewel zijn overlevingskansen maar op 50% worden geschat, overleeft Jerry Lee Lewis de operaties en verlaat hij binnen enkele weken het ziekenhuis. Vier maanden later staat Jerry Lee Lewis weer op het toneel.

Don en Phil Everly maken op 30 Juni 1983 bekend dat zij na een jarenlange ruzie weer bij elkaar komen voor twee reunieconcerten in de Londense Royal Albert Hall. Het eerste optreden is op 22 September 1983. Ook verschijnt er in 1984 weer een single van The Everly Brothers. On The Wings Of A Nightingale is geschreven door Paul McCartney en geproduceerd door Dave Edmunds. De broers zijn op 14 Juli 1973 uit elkaar gegaan. Phil Everly loopt dan kwaad het podium af tijdens een live-optreden als zijn broer Don voor de zoveelste keer dronken en stoned op het toneel staat.

RoskildeOp 30 Juni 2000 gaat het helemaal fout tijdens het optreden van Pearl Jam op het Roskilde festival in Denemarken. (foto is gemaakt 15 minuten voordat het optreden onderbroken wordt) Negen mensen, waaronder een Nederlander, vinden de dood en 24 raken gewond wanneer ze in de mensenmassa in de verdrukking komen. Pearl Jam spreekt van een nachtmerrie, de organisatie van het Deense Roskilde festival heeft het over een tragisch ongeval. Volgens een verklaring van de organisatie is het drama veroorzaakt doordat een aantal mensen in het gedrang hun evenwicht verliezen. Pearl Jam geeft de organisatie de schuld van de ramp, omdat die niet voor afdoende beveiliging zou hebben gezorgd. In een verklaring zegt Pearl Jam diep geschokt te zijn, "Ons leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Wij weten echter dat dit niets is vergeleken met het verdriet van de familie en de vrienden van de slachtoffers''. Een Deens onderzoeksteam heeft uiteindelijk geconcludeerd dat het tragische ongeval grotendeels is te wijten aan de slechte kwaliteit van het geluid, waardoor teveel mensen tegelijkertijd van plaats veranderden. Uiteindelijk worden 977 getuigen door het onderzoeksteam ondervraagd, waaronder Pearl Jam, de organisatoren, de hulpdiensten en een groot aantal festivalgangers. (Foto: Dolf Huybers)

Concert_at_sea_2007Op 30 Juni 2007 is er bij de Brouwersdam in Zeeland de tweede editie van Concert At Sea. Optredende artiesten tijdens het zes uur durende festival zijn Van Velzen, Trijntje Oosterhuis, De Dijk en Tommy Chaplin, de zanger van Keane. Chaplin wordt speciaal voor 3 nummers ingevlogen en keert na zijn optreden weer snel terug naar het festival in Wechter, Belgie waar hij met Keane in de avond geprogrammeerd staat. Concert At Sea wordt afgesloten met een optreden van de initiatiefnemers van dit festival, de Zeeuwse band Blof. Zij krijgen van hun platenmaatschappij EMI drievoudig platina voor hun album Umoja, waarvan er dan inmiddels meer dan 210.000 exemplaren van verkocht zijn.

Al Jardine stapt op 30 Juni 2001 naar de rechter. Beach Boy Jardine klaagt zijn ex-collega's aan, omdat zij hem uit The Beach Boys zouden hebben verwijderd. Al Jardine eist van Mike Love, Brian Wilson, de erven van Carl Wilson en platenmaatschappij Brother Records een schadeloosstelling van vier miljoen dollar. De zaak dient voor het hof in New York. Volgens een gerechtelijk vonnis uit 1998 is het Al Jardine "voorlopig" niet toegestaan op te treden onder de noemer The Beach Boys Family And Friends. Mike Love en Brother Records hebben hierop aangedrongen. In 2003 wordt Al Jardine voorgoed verboden op te treden als Beach Boys Family And Friends.

ChetOp zaterdag 30 juni 2001 overlijdt gitarist Chet Atkins aan de gevolgen van kanker. Chester Burton "Chet" Atkins wordt geboren op 20 Juni 1924 in Luttrell, Tennessee, en is is een van de pioniers van de Nashville sound. Chet Atkins heeft ondermeer elf Grammy Awards in ontvangst mogen nemen. Naast het maken van eigen platen, is Atkins een gewild sessie-gitarist. Zo is hij oa te horen op albums van The Everly Brothers, Elvis Presley en Roy Orbison. Chet Atkins is het grote voorbeeld voor Mark Knopfler van Dire Straits, wat uiteindelijk uitmondt in het album Neck And Neck, wat in 1990 wordt uitgebracht. Mark Knopfler over de dood van Chet Atkins: "Chet was a great musician but more than that, he was a great person and a good friend. I treasure the times we had together, the hours spent listening to him playing or telling his jokes and stories. I'm thankful for that and I'll miss him along with so many others who knew him, fellow musicians or otherwise. He did so much for music and so much for so many people." Chat Atkins is 77 jaar geworden.

Een promotiebezoek van zanger Bobby Brown op 30 Juni 1989 aan de HMV Record Store in Oxford Street in Londen loopt volkomen uit de hand. Meer dan 4000 fans zijn op het bezoek afgekomen, en de politie heeft de grootst mogelijke moeite om het gedrang binnen de perken te houden. Tevergeefs, zes fans worden afgevoerd naar het ziekenhuis, en een fan wordt ter plekke mond op mond beademing gegeven, waarmee haar leven wordt geredt.

Wij_zullen_doorgaanRamses Shaffy staat op 30 Juni 1972 in de Phonogram-studio in Hilversum om de opnamen van zijn derde album Wij Zullen Doorgaan af te ronden. Shaffy wordt op deze plaat begeleid door het trio van Louis van Dijk. Eerder is al op 19, 20 en 27 juni 1972 aan dit album gewerkt. Onder productionele leiding van Gerrit den Braber zijn voor Wij Zullen Doorgaan de volgende nummers opgenomen: Wij Zullen Doorgaan, De Oude Man, Als Ik Bang Ben (Thema), Waar Is Mijn Picasso, De Fluiter Buiten (Thema), Blijf Bij Mij, Draden In De Morgen, Ga Weg, Alles Vrolijkheid, De Violist (Thema) [met Christiaan Bor op viool], Er Was Een Jongetje, Als Je Mijn Sleutel Kwijt Bent, De Trein Naar Het Noorden, Kraanvogels, Morgencafxc3xa9, Ik Nodig Ze Uit en De Organist (Thema).

In het programma Juke Box Jury dat op 30 Juni 1979 door de BBC in Engeland wordt uigezonden, bestaat de jury deze keer uit actrice Joan Collins en Sex Pistols zanger Johnny Rotten. Volgens commentatoren is dit één van de meest idiote combinatie's uit de Britse televisiegeschiedenis.

Anne_herman_van_veenAnne van Veen wordt op 30 Juni 1983 geboren als dochter van Marloes Fluitsma en Herman van Veen. Het paar heeft dan al een zoon, Merlijn. Speciaal voor zijn dochter schrijft Herman van Veen een nummer dat begint met de regel "Er waren mooie babyxe2x80x99s bij, maar niet zo lief als jij - Anne". Anne van Herman van Veen komt op 18 Oktober 1986 op nummer 40 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 35ste plaats als hoogste notering. In 1989 gaan Marloes Fluitsma en Herman van Veen uit elkaar. Anne en Merlijn van Veen verblijven afwisselend bij hun vader of hun moeder, die bij elkaar om de hoek wonen. Anne van Veen studeert tegenwoordig aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie. Als stageproject krijgt zij de rol van Karlijn in de musical Jan, Jans En De Kinderen die van Oktober 2005 tot 26 Maart 2006 in de Nederlandse theaters te zien is.

Een optreden van The Stone Roses op 30 Juni 1989 gaat bijna niet door, als zanger Ian Brown door een overijverige beveiligings ambtenaar niet naar binnen mag.

Parkpop_2In het Zuiderpark in Den Haag wordt op 30 Juni 1985 voor de vijfde keer het Parkpop Festival georganiseerd. Er komen maar liefst honderdduizend bezoekers naar dit gratis festival, wat een nieuw record is. Dit jaar wordt er opgetreden door George Kooijmans, The Untouchables, Midnight Oil, The Triffids, OMD, Hugh Masekela, Wolf Maahn, De Dijk, Raymond van het Groenewoud, The Bluebells, Telephone en Gianna Nannini. Precies 6 jaar later, op 30 Juni 1991 zijn 400.000 (!) bezoekers, tijdens de 11de editie van Parkpop, getuige van optredens van Pat Mears, Claw Boys Claw, Kaoma, The Silencers, Nils Lofgren, Mano Negra, Les Satellites, Gung Ho, Dread Zeppelin, Roachford, John Mayall & The Bluesbreakers, Kaoma en Willy DeVille. Bij het opbouwen van de twee podia zijn er veel problemen door zwaar noodweer. Op het gladde podium verstuikt zangeres Loli Vebras van Kaoma al na vijf minuten haar enkel. Toch maakt zij het optreden van Kaoma af. De zestiende editie van Parkpop vindt op 30 Juni 1996 tijdens een grauwe, maar droge dag plaats. Bij een temperatuur van 21 graden kijken 350.000 mensen naar optredens van Sjako!, Southern Culture On The Skids, The Walkabouts, K's Choice, Neneh Cherry, Third World, Ro & Paradise Funk, Deep Blue Something, Van Dik Hout, Marco Borsato, John Wetton en Papa Wemba & Molokai. De Texaanse groep Deep Blue Something vervangt van Johnny 'Guitar' Watson. Deze Amerikaanse funk-ster is op 17 Mei 1996 tijdens een optreden in Japan aan een hartaanval overleden. Johnny 'Guitar' Watson is 61 jaar geworden.

Steve_winwood_back_in_the_high_lifeSteve Winwood brengt op 30 Juni 1986 zijn album Back In The High Life uit. In Nederland is Back In The High Life goed voor een zesde plaats in de LP Top 75. In Engeland bereikt Back In The High Life de achtste plaats, en in de Amerikaanse Billboard-albumlijst blijft de LP op de derde plaats steken. Op Back In The High Life staan de volgende nummers: Higher Love, Take It As It Comes, Freedom Overspill, Back In The High Life Again, The Finer Things, Wake Me Up On Judgement Day, Split Decision en My Love's Leavin'.

Brian_wilson_love_and_mercyVanaf 30 Juni 1988 ligt het eerste solo-album van Brian Wilson, Love And Mercy, in de platenwinkel. Wilson heeft de plaat gemaakt met zijn psychiater dr. Eugene Landy en Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac. Het solo-debuut van het brein achter The Beach Boys is niet bepaald een daverend succes. Meer succes hebben zijn ex-collega's. Kokomo van The Beach Boys, de single die ook op deze dag wordt uitgebracht, bereikt op 5 November 1988 de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Kokomo wordt gebruikt voor de soundtrack van de film Cocktail met Tom Cruise in de hoofdrol.


Muziek Jarige Op 30 Juni

1917: Lena Horne - Zangeres USA († 9 Mei 2010)
1926: Peter Alexander (Peter Alexander Neumayer) - Zanger Duitsland
1938: Chris Hinze - Fluitist Nederland
1939: Tony Hatch - Componist/Producer Engeland
1941: Larry Henley - The Newbeats Zanger
1943: Florence Ballard - The Supremes Zangeres († 21 Feb. 1976)
1944: Glenn Shorrock - Little River Band Zanger
1946: Billy Brown -The Moments Zanger
1951: Adrian Wright - Human League Toetsen
1951: Andre Hazes - Zanger Nederland († 23 Sept. 2004)
1951: Andy Scott - The Sweet Gitaar
1951: Stanley Clarke - Jazz Bassist USA
1952: Stefan Zauner - Freiheut Toetsen
1967: Peter Camell - The La's Gitaar
1968: Philip Anselmo - Pantera Zanger
1969: Julianna Regan - All About Eve Zangeres
1983: Cheryl Ann Tweedy - Girls Aloud Zangeres
1983: Anton Gordon - One True Voice Zanger
1984: Fantasia Barrino - Zanger USA (American Idol 2004)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten