Zoeken in de muziekgeschiedenis

28 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 29 Juni

Paulhardcastle_19_singlePaul Hardcastle komt op 29 Juni 1985 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer 19. In 1984 ziet de Britse producer/mixer de documentaire Vietnam Requiem, van de Amerikaanse regisseur Bill Coutourie. Wat Paul Hardcastle bij het kijken opvalt, is dat de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten 19 jaar is. Dit gegeven inspireert hem tot het maken van een mix waarin hij het oorspronkelijke commentaar uit de documentaire gebruikt. Hoewel hij het nummer zelf heeft geschreven geeft Paul Hardcastle de credits aan Coutourie en McCord omdat zij de oorspronkelijke tekst hebben geschreven voor de documentaire. Het unieke onderwerp zorgt ervoor dat Paul Hardcastle moeilijk met een goede opvolger komt. In Maart 1986 komt Paul Hardcastle nog 1 keer in de Top 40 met het nummer Don't Waste My time, waarin de zangeres Carol Kenyan de vocalen voor haar rekening neemt. Daarna is het in Nederland afgelopen voor Paul Hardcastle.

Op 29 Juni 1963 is From Me To You de eerste Lennon & McCartney compositie die in de Billboard Hot 100 binnen komt. The Beatles hebben daar echter niets mee te maken. Zij moeten nog ruim een half jaar wachten op hun eerste Amerikaanse hit. Het is zanger Del Shannon die het nummer de hitparade in zingt. From Me To You van Del Shannon is echter een bescheiden succes. De single komt niet hoger dan nummer 77, en staat maar vier weken genoteerd in de Billboard Hot 100.

Princess Tiaamii Andrea wordt op 29 Juni 2007 geboren als dochter van de Engelse zanger Peter Andre en zijn vrouw Jordan. Peter Andre en het fotomodel Jordan (geboren als Katie Price) zijn op 10 September 2005 met elkaar in het huwelijk getreden. Hun eerste zoon Junior Savva is er dan al. Hij is geboren op 13 Juni 2005.

GillangloverZanger Ian Gillan en bassist Roger Glover van Deep Purple spelen op 29 Juni 1973 in Osaka, Japan, hun laatste optreden met de groep. Ian Gillian begint aan een solo carriere en Roger Glover gaat zich meer toeleggen op het produceren. Opvolgers zijn de onbekende zanger David Coverdale en de van Trapeze afkomstige bassist/zanger Glenn Hughes. Met hen verschijnt in 1974 het album Burn. De licht veranderende muzikale koers van het nieuwe Deep Purple is voor gitarist Richie Blackmore genoeg om er na twee albums in deze bezetting (Burn en Stormbringer) een jaar later ook mee te stoppen. Blackmore wordt vervangen door de gitarist Tommy Bolin.

Johanna_margaretha_balOp 29 Juni 1948 wordt in Indonesie de latere zangeres van The Gamblers, Johanna Margaretha Bal, geboren. In 1950 komt het gezin Bal naar Nederland, en gaat in Oegstgeest wonen. Als Margie Ball wordt Johanna Margaretha Bal in 1962 zangeres van The Gamblers. Haar eerste solo-single Goodbye To Love komt op 5 Juni 1965 de Top 40 binnen en bereikt de vijftiende plaats. In 1966 is zij één van de leden van de Nederlandse ploeg tijdens het Knokke Festival. Nederland wordt tweede achter Engeland. Ball heeft inmiddels een relatie met de leider van het Haagse orkest de Cosy Corner Streetparaders, Peter Huisman. Ze is tevens gastvocaliste op het album van de band. In 1968 trouwt Margie Ball met Peter Huisman. Een jaar later wordt hun dochter Laura geboren. Peter en Margie Huisman gaan na acht jaar uit elkaar. Zij krijgt in 1985 een nieuwe relatie en vertrekt naar Amerika. Op 12 Oktober 1999, op 51 jarige leeftijd, overlijdt Margie Ball in Hollywood, Florida.

Bertvanderwiel platenkast weblog Na een kort ziekbed overlijdt op maandag 29 Juni 2009 in zijn woonplaats Rotterdam de Nederlandse zanger en kunstschilder Bert van der Wiel. Bert van der Wiel wordt in 1945 geboren en is vooral bekend als zanger van de Nederlandse groep Champagne. De zanger treedt na een roemrucht verleden als voorman van Frank en Bert & The Soulserenade in 1976 toe tot de groep Champagne, die dan naast Bert bestaat uit Paula Bronkhorst, Trudy Huysdens en Jan Vredenburg. Champagne moet het Nederlandse antwoord worden op Abba. Ook worden er vergelijkingen gemaakt met The Manhattan Transfer. Champagne, gekleed in Gatsby-outfit, heeft een professionele bxc3xbchne act, waarbij de gebrilde snordrager Bert van der Wiel een substantieel aandeel heeft. De single Rock 'n Roll Star, met tekst van Wally Tax en muziek van producer Martin Duiser, is het succesvolle debuut van Champagne. De single bereikt de 2e plaats in de Veronica Top40 en krijgt zelfs in de Amerikaanse Billboard Hot 100 een notering (#83). Na Rock 'n Roll Star zijn er internationale hits met Valentino en Oh Me, Oh My, Goodbye. Vele buitenlandse tournees volgen met als hoogtepunt optredens in de Arena van het Italiaanse Verona en een zeer succesvolle tour door Israel. Nadat op 1 April 1981 de groep uiteenvalt begint Bert als kunstschilder aan een 2e carriere. Paulette Bronkhorst en Trudy Schell zijn tegenwoordig niet meer actief in de muziek. Jan Vredenburg tourt de laatste jaren met zijn band Ouwe Liefde Roest Niet in het muziektheaterprogramma De Bonte Dinsdagavond Trein langs de Nederlandse theaters, schrijft boeken en is eigenaar van een evenementenbureau. In een reaktie laten laten Paulette, Trudy en Jan weten: "Wij zullen onze stoere, altijd opgewekte en vrolijke Bertus nooit vergeten". Bert van der Wiel is 64 jaar geworden.

The cure platenkast weblog Vanaf 29 Juni 2004 ligt het nieuwe, titelloze, album van The Cure in de platenwinkel. Het 13e album van de groep rond zanger/gitarist Robert Smith is geproduceerd door Ross Robinson, die eerder heeft gewerkt met groepen als Korn, Slipknot en At The Drive-In. Voor The Cure wordt dit het eerste album met nieuw repertoire sinds Bloodflowers in 2000. Op dit nieuwe album staan Lost, Labyrinth, Before Three, The End Of The World, Anniversary, Us Or Them, Alt. End, (I Don't Know What's Going) On, Taking Off, Never en The Promise. Ter promotie van de CD treedt The Cure op tijdens een aantal zomerfestivals, onder meer in Duitsland, Engeland en Ierland. Voor augustus en september 2004 wordt een Noord-Amerikaanse tournee voorbereid. Op 16 augustus 2004 worden vier oude albums van The Cure heruitgebracht. Fans mogen zich verheugen op luxe-edities van Three Imaginary Boys uit 1979, Seventeen Seconds uit 1980, Faith uit 1981 en Pornography uit 1982.

Frederick_earl_shorty_longOp 29 Juni 1969 komt de Motown zanger Frederick Earl 'Shorty' Long om het leven, als zijn boot omslaat bij een ongeluk op de Detroit River. Samen met Long komt ook zijn beste vriend Oscar Williams om het leven. De soulzanger wordt op 20 Mei 1940 in Birmingham, Alabama geboren. Op 19 jarige leeftijd komt Shorty Long naar Detroit. Na 3 jaar lang tevergeefs tegen de platendistributeurs gevochten te hebben, om zijn platen uitgegeven te krijgen komt hij in 1963 bij het Motown Records label van Berry Gordy. Na Smokey Robinson is Shorty Long de enigste Motown artiest ooit, die zijn eigen platen mag produceren. In 1968 heeft Shorty Long eindelijk zijn eerste hit, het nummer Here Comes The Judge bereikt de 8ste plaats in de Billboard Hot 100. Frederick Earl 'Shorty' Long is 29 jaar geworden.

Oasis staat op 29 Juni 2005 in een uitverkocht Hampden Park in het Glasgow in Schotland. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Super Furry Animals, The Futureheads, The Stand en The Redwalls. Het concert maakt deel uit van een uitgebreide wereldtournee die op 17 Juni 2005 in het Canadese Toronto van start is gegaan. Oasis sttat ook op enkele zomerfestivals op het Europese vasteland. Op 24 Oktober 2005 speelt Oasis in Vorst Nationaal in Brussel, en op 5 November 2005 staat de groep in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Bij een auto ongeluk op 29 Juni 1978 op de Bahama's, breekt gitarist en zanger Peter Frampton zijn arm en verscheidende ribben.

Lowell_georgeOp 29 Juni 1979 overlijdt Lowell George, in een Motel in Arlington, in de staat Virginia aan een hartaanval, die het gevolg is van een overdosis heroine. De avond tevoren heeft de Little Feat-zanger nog opgetreden op de George Washington-universiteit in Washington DC om zijn solo-album Thanks I'll Eat It Here te promoten. De dag na zijn dood komt de single Cheek To Cheek binnen in de Nederlandse top 40. In Amerika en Engeland haalt de plaat de hitparade niet, maar in Nederland is het zijn enige solo hit, met nummer 10 als hoogste notering. Lowell George wordt geboren op 13 April 1945 in Hollywood, Californie. Zijn eerste band heet The Factory, waarmee hij onder supervisie van Frank Zappa enige demotapes opneemt. Vervolgens speelt Lowell George korte tijd bij twee andere groepen, The Standells en The Fraternity Of Man, in welke laatste groep hij in contact komt met de Texaanse pianist Bill Payne. Voordat Lowell samen met Bill Payne in 1969 Little Feat opricht, speelt en zingt hij nog een tijdje bij Frank Zappa & The Mothers Of Invention. Zo is George te horen op de albums Hot Rats en Weasels Ripped My Flesh. In Little Feat bouwt Lowell George als zanger, maar vooral als slidegitarist en songschrijver een enorme reputatie op. Hij wordt een veelgevraagde gitarist bij de plaatopnamen van anderen, en is te horen op albums van ondermeer Robert Palmer, Bonnie Raitt, John Sebastian, Chico Hamilton, Jackson Browne en Van Dyke Parks. Kort voordat Little Feat in Mei 1979 definitief uit elkaar gaat, komt Lowell George's lang verwachte eerste solo-album Thanks I'll Eat It Here uit. George is er, zoals van een perfectionist als hij verwacht mag worden, erg lang mee bezig geweest: ruim drie jaar. Het is een fraaie plaat, door George zelf geproduceerd, waarop hij te horen is in een aantal verschillende stijlen waarvoor binnen Little Feat geen plaats was. Lowell George is 34 jaar geworden.

in Beverly Hills in Californie wordt op 29 Juni 1988 de vrouw van Lionel Richie gearresteerd nadat zij haar man en een jonge vrouw, die zij in bed heeft betrapt, zou hebben geslagen. Nadat Brenda Richie- Harvey een borgsom van vijfduizend dollar heeft betaald, wordt zij vrijgelaten. Een rechtbank spreekt haar later vrij van mishandeling. Lionel Richie is op 28 Oktober 1975 met Brenda Harvey getrouwd. Op 9 Augustus 1993 wordt hun echtscheiding door een rechter bekrachtigd.

Johnnie Ray staat op 29 Juni 1956 in de studio in New York om het nummer Just Walkin' In The Rain op te nemen. Just Walkin' In The Rain komt op 1 September 1956 binnen in de Billboard Top 100, en bereikt de tweede plaats.

Dancing_in_the_streetsOp 29 en 30 Juni 1985 nemen Mick Jagger en David Bowie in Londen een nieuwe versie op van de Martha & The Vandellas hit Dancing In The Streets. Het duet en de bijbehorende videoclip worden opgenomen ter promotie van de Live Aid concerten die twee weken later, op 13 Juli 1985, plaatsvinden. De single komt op 31 Augustus de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 12 Oktober 2 weken op de eerste plaats. Het origineel van Dancing In The Streets is in 1964 geschreven door Ivy Hunter, William Stevenson en Marvin Gaye, die het eigenlijk bedoeld hadden voor zangeres Kim Weston. Martha & The Vandellas namen het echter eerder op, en hadden er een grote hit mee.

Rosemary_clooneyRosemary Clooney overlijdt op 29 Juni 2002, in haar woning in Beverly Hills, aan de gevolgen van longkanker. Rosemary Clooney wordt geboren op 23 Mei 1928 in Maysville, Kentucky, en begint haar zangcarriere samen met haar jongere zus, Betty, voor een radiostation in Cincinnati in 1945, waarvoor ze $20 per week krijgt. In 1951 breekt Rosemary Clooney door met haar opname van het lied Come On A My House, en krijgt daarna rollen aangeboden voor televisie en film. Haar bekendste rol is die in de film White Christmas met Bing Crosby. Na de film maakt ze een album, Fancy Meeting You Here met Bing Crosby. Clooney neemt ook duetten op met Frank Sinatra en Marlene Dietrich. Hits van Clooney in de jaren 50 zijn ondermeer This Ole House, Oh What A Beautiful Morning en Botch-A-Me. In 1980 maakt Clooney een aantal succesvolle jazz albums na een lange afwezigheid die ze gebruikt om haar vijf kinderen op te voeden. In Februari 2002 ontvangt Rosemary Clooney een lifetime Achievement Award tijdens de jaarlijkse Grammy uitreiking, maar zij is dan al te zwak om de uitreiking bij te wonen. Rosemary Clooney, de tante van acteur George Clooney, is 74 jaar geworden.

De Rolls-Royce Phantom V Limousine van John Lennon, die speciaal met psychedelische kunst is gespoten, wordt op 29 Juni 1985 voor een record prijs verkocht tijdens een veiling van Sotheby in New York. Voor het bedrag van ruim drie miljoen dollar veranderd de auto van eigenaar. Lennon heeft de auto in April 1967 voor een bedrag van 2000 pond laten beschilderen door het Nederlandse kunstenaarscollectief The Fool. Dit collectief bestaat uit uit Simon Posthuma, Marijke Koger en Josje Leeger. De Rolls Royce wordt bij de veiling gekocht door Mr. Jim Pattison's Ripley International Inc. in South Carolina die hem tentoonstelt in het Believe It Or Not Museum.

Tijdens een openluchtoptreden op 29 Juni 2007, in het City Of Manchester Stadium in Manchester, Engeland valt Rod Stewart bij het opkomen van een trap. Het toneel is spekglad geworden door een hevige regenbui. De 62-jarige zanger voltooid zijn concert maar moet na afloop naar het ziekenhuis waar hij tien hechtingen in zijn been krijgt. Door het ongeval moet Stewart de 02 Silver Clef Awards in London aan zich voorbij laten gaan. De volgende voorstelling loopt volgens zijn woordvoerder geen gevaar: "Rod Stewart performed the entire show in the rain, refusing any medical treatment, and today received 10 stitches to the wound. Happily his doctor has confirmed he will be able to perform tomorrow's show at Twickenham Stadium and the 'Concert For Diana' on Sunday."

Met een concert in het Civic Centre in St. Paul, Minneapolis begint Bruce Springsteen & The E-Street Band aan de Born In The USA-tournee. The E-Street Band bestaat dan uit: Roy Bittan (keyboards), Clarence Clemons (saxofoon, percussie), Danny Federici (orgel), Garry Tallent (bas), Max Weinberg (drums), Nils Lofgren (gitaar) en Patti Scialfa (zang). Nadat een dag eerder al video opnamen zijn gemaakt voor de single Dancing In The Dark (met Courtney Cox), wordt Dancing In The Dark deze avond twee keer gespeeld voor aanvullende opnamen. De volledige setlist die Bruce Springsteen & The E-Street Band spelen is: Thunder Road, Prove It All Night, Out In The Street, Johnny 99, Atlantic City, Mansion On The Hill, The River, No Surrender, Glory Days, The Promised Land, Used Cars, My Hometown, Born In The USA, Badlands, Hungry Heart, Dancing In The Dark, Dancing In The Dark (Voor de video), Cadillac Ranch, Sherry Darling, Highway Patrolman, I'm On Fire, Fire, Working On The Highway, Bobby Jean, Backstreets, Ramrod, Rosalita (Come Out Tonight), I'm A Rocker, Jungleland, Born To Run, Street Fighting Man en Detroit Medley.

Van_zantOp 29 Juni 2000 worden op de Jacksonville Memory Gardens begraafplaats in Orange Park, de graven van Lynyrd Skynyrd zanger Ronnie Van Zant en gitarist Steve Gaines door vandalen vernield. Wanneer de politie, naar aanleiding van een anoniem telefoontje, polshoogte komt nemen op het kerkhof, treffen ze beide graven geopend aan. De kist van Ronnie van Zant, die samen met Gaines in 1977 om het leven komt tijdens een vliegtuig ongeluk, is uit het mausoleum gehaald, maar niet geopend. Ondanks een forse beloning, uitgeloofd door de familie, zijn de daders nooit gepakt.

George_martinGeorge Martin neemt op 29 Juni 1996 op Buckingham Palace van Koningin Elizabeth de versierselen in ontvangst die horen bij zijn benoeming in de adelstand. George Martin verteld in 2002 in een interview dat hij zich nog goed kan herinneren wat hij dacht toen hij de brief kreeg waarin stond dat hij tot ridder geslagen zou worden: "I opened an envelope which bore the marking of the prime minister. It said: 'It is my pleasure to inform you that you have been recommended to be appointed a knight by Her Majesty the Queen. If you wish to accept this honour, please let us know by filling in the enclosed form. You will not hear from us again.' I went white and said, 'Bloody hell!' My wife thought something awful had happened. I couldn't speak so I gave the letter to her. She read it, went white and said, 'Bloody hell!' We went to Buckingham Palace and the Queen got her sword out and tried not to cut my head off." aldus George Martin, die tijdens zijn benoeming gezelschap heeft van muziekpromotor Harvey Goldsmith, die wordt onderscheiden als MBE (Member Of The British Empire), en Van Morrison. De Ierse zanger krijgt de OBE (Order Of The British Empire).

Op 29 Juni 2001 wordt bekend gemaakt dat naam van het vliegveld van Liverpool in de loop van 2002 zal worden veranderd in John Lennon Airport, als een permanent eerbetoon aan de in 1980 vermoorde muzikant. Het is het eerste Engelse vliegveld dat wordt vernoemd naar een persoon.

Met twee concerten in de Baltiska Hallen in Malmo, Zweden sluiten The Rolling Stones op 29 Juni 1965 een korte (slechts acht live-data) Europese tournee af die op 15 Juni 1965 met een optreden in het Odeon Theatre in Glasgow, Schotland van start is gegaan. De eerste vier dagen worden op 18 Juni 1965 afgesloten met een show in de Caird Hall in Dundee. Daarna vertrekken The Rolling Stones naar Scandinavie, waar op 24 Juni 1965 opgetreden wordt in de Messehallen in Oslo, Noorwegen. Een dag later spelen The Rolling Stones in Yyteri in Beach Pori, Finland. Op 26 Juni 1965 volgen twee optredens in de KB Hallen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een dag later hebben The Rolling Stones een dag vrij, en brengen zij een bezoek aan het zendschip Cheeta 2 van Radio Syd. De Stones worden aan boord rondgeleid door de eigenaresse, Britt Wadner.

The Jimi Hendrix Experience staat op 29 Juni 1969 in het Mile High Stadium in Denver, Colorado, voor het laatst in de originele bezetting op de planken. De laatste set van The Jimi Hendrix Experience bestaat uit: Tax Free, Hear My Train A Comin', Fire, Spanish Castle Magic, Red House, Foxy Lady, Star Spangled Banner, Purple Haze en Bold as Love. De show wordt voortijding afgebroken wanneer fans tijdens Bold As Love het podium opkomen. Een dag later maken Noel Redding en Mitch Mitchell in Londen bekend dat zij The Experience hebben verlaten.


Ledzeppelin_2Op 29 Juni 1969 is Led Zeppelin de afsluitende act tijdens het Pop Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Led Zeppelin heeft dan ook al 'smiddags tijdens het Pop Proms opgetreden. Andere optredende bands zijn Mick Abraham's Blodwyn Pig en Liverpool Scene. Led Zeppelin speelt twee keer een korte set bestaande uit de volgende nummers: Communication Breakdown, I Can't Quit You Baby, Dazed And Confused, White Summer / Black Mountainside, You Shook Me, How Many More Times en Long Tall Sally. Na afloop van het tweede en afsluitende optreden wordt door het personeel van de Royal Albert Hall het licht aangedaan, omdat het tegen middernacht loopt. Het publiek verlaat de zaal, maar plotseling staat zanger Robert Plant weer op het podium, en begint op zijn mondharmonica te spelen. Het publiek gaat snel de zaal weer in, en de concertpromotor van Led Zeppelin draait het licht weer uit. Een wilde jamsessie van Led Zeppelin over het Little Richard nummer Long Tall Sally, met leden van Blodwyn Pig en Liverpool Scene, is het gevolg. Daarna is het echt afgelopen. In de New Musical Express van Juli 1969 staat het volgende over het optreden te lezen: Led_zeppelin_29_juni_1969_londen"Led Zeppelin took flight to score a massive personal triumph when they closed Sundayxe2x80x99s first night amid incredible scenes and gave the Pop Proms the kind of start the organizers would have been brave to dream of. At the end of Zeppelin's excellent set, with an encore, it was after 11pm, the house lights had gone up and a quarter of the near capacity crowd audience had filed out. Sticking mainly to tracks from their best selling debut album, I Can't Quit You Baby, Communication Breakdown, You Shook Me, How Many More Times and Dazed and Confused were highlights, the latter fast becoming a pop phenomenon with Page attacking his guitar, sometimes using a bow, with ferocious intent and Plant torturing his vocal chords like a man intent on self destruction."

Buddy Holly & The Crickets staan vanaf 29 Juni 1957 drie dagen in de studio van Norman Petty in Clovis in New Mexico om enkele nieuwe nummers op te nemen. Dit zijn Peggy Sue, Oh Boy!, I'm Gonna Love You Too en Listen To Me. Peggy Sue is door Buddy Holly geschreven als Cindy Lou. Drummer Jerry Allison wil de naam graag veranderen in Peggy Sue, omdat zijn vriendinnetje zo heet. De zeventienjarige Peggy Sue Gerron hoort het liedje voor het eerst tijdens een optreden van Buddy Holly & The Crickets in Sacramento. Peggy Sue Gerron en Jerry Allison trouwen in 1958. De single komt op 11 November 1957 de Billboard Top 100 binnen, en haalt de derde plaats.

Op 29 Juni 2007 maakt Roxeanne Hazes tijdens de show "Maak Me Gek! Gerard Joling & Friends" in uitgaanscentrum Bobs in Uitgeest haar podiumdebuut als zangeres. Voor een zaal met 2500 man zingt de dan 14-jarige dochter van Andre Hazes haar single Ik Hou Van Jou en samen met Sascha Visser en Erik Hulzebosch enkele nummers die zij in het televisieprogramma So You Wanna Be A Popstar heeft gezongen. In dit SBS programma maakt Roxeanne Hazes op 16 Maart 2007 haar zangdebuut op televisie. Zij is de elfde en laatste deelnemer aan het programma. Uiteindelijk verliest ze in de sing-off van Sascha Visser en eindigd zij als vierde. Erik Hulzebosch is de uiteindelijke winnaar van So You Wanna Be A Popstar.

Live_in_new_york_city_bruce_springsHet concert dat Bruce Springsteen & The E-Street Band op 29 Juni 2000 geven in de Madison Square Garden in New York wordt door Thrill Hill Remote Recording opgenomen. Het concert is er een uit een serie van tien (!). Springsteen staat achtereenvolgens op 12, 15, 17, 20, 22, 23, 26, 27, 29 Juni en op 1 Juli 2000 in een uitverkocht Madison Square Garden. The E-Street Band bestaat dan uit: Roy Bittan (keyboards), Clarence Clemons (saxofoon, percussie), Danny Federici (orgel), Garry Tallent (bas), Max Weinberg (drums), Nils Lofgren (gitaar), Steve Van Zandt (gitaar) en Patti Scialfa (zang). De opnamen zijn bedoeld voor de live CD en de live DVD Live In New York City. Slechts twee nummers van deze avond halen de CD/DVD (Don't Look Back en Jungleland). Vijf andere nummers (Darkness On The Edge Of Town, Thunder Road, My Hometown, This Hard Land en Code Of Silence) verschijnen later op verschillende CD singles/EP's en op de Essential Bruce Springsteen bonus CD. De volledige setlist die op 29 Juni 2000 gespeeld wordt is: Code Of Silence (opgedragen aan Joe Grushecky met wie Springsteen het nummer geschreven heeft), Don't Look Back, The Ties That Bind, Two Hearts, Darkness On The Edge Of Town, Mansion On The Hill, My Hometown, American Skin (41 Shots), The Promised Land, Youngstown, Murder Inc., Badlands, Out In The Street, 10th Avenue Freeze-Out, Another Thin Line (opgedragen aan Joe Grushecky), The Promise, Jungleland, Light Of Day, This Hard Land (opgedragen aan de Spaande en Italiaanse fans), Born To Run, Growin' Up, Thunder Road, If I Should Fall Behind en Land Of Hope And Dreams.

Robbie Williams geeft op 29 Juni 2003 een concert voor 62.000 fans in Murrayfield bij Edinburgh, Schotland. Het is dan voor het eerst in twee jaar dat Williams weer optreedt in Groot-Brittannie.

In het Hyde Park in Londen vindt op 29 Juni 1996 een groot liefdadigheids concert plaats. 150.000 toeschouwers zijn getuige van optredens van ondermeer Alanis Morissette, Eric Clapton, Ron Wood, Bob Dylan en The Who. De opbrengst van één miljoen dollar gaat naar het Prince's Trust. Prins Charles heeft dit liefdadigheidsfonds in 1976 gesticht om jongeren te ondersteunen die in sociaal, financieel of lichamelijk opzicht een achterstand hebben.

Op 29 Juni 1999 begint Madonna in New York een rechtszaak tegen haar voormalige accountants, Padell, Nadell, Fine & Weinberger & Co. Ze beschuldigt het bedrijf ervan dat ze haar belastingaangifte foutief hebben ingevuld, waardoor ze 2 miljoen dollar extra belasting moet betalen. Madonna eist het bedrag terug van de accountants en wil bovendien een half miljoen dollar schadevergoeding.

DreamerDean Maddy Woesthoff wordt op 29 Juni 2003 geboren als zoon van Dinand Woesthoff en Guusje Nederhorst. De zanger van Kane en de actrice treden later, op 17 September 2003 in Las Vegas met elkaar in het huwelijk. De tweede naam van hun zoon, Maddy, is afkomstig van Maddy van Dijck, een vriendin van Dinand Woesthoff die in Februari 2003 aan kanker is overleden. Guusje Nederhorst overlijdt zelf op 29 Januari 2004, op 34-jarige (zes dagen voor haar 35e verjaardag), aan borstkanker. Dinand Woesthoff brengt vervolgens het nummer Dreamer (Gussie's Song) uit ter nagedachtenis. Van Dreamer (Gussie's song) gaan de opbrengsten (in totaal meer dan 250.000 euro) naar de KWF Kankerbestrijding.

Op 29 Juni 2005 staat James Brown in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. Dit concert maakt deel uit van het Europese gedeelte van zijn Seven Decades Of Funk-tournee. James Brown heeft zichzelf naast The Godfather Of Soul in de loop van zijn carriere ook andere bijnamen gegeven zoals Mr. Dynamite, The Hardest Working Man In Showbusiness en The Minister Of New New Super Heavy Funk. De grootste hits van James Brown zijn Papa's Got A Brand New Bag (1965), It's A Man's Man's Man's World (1966), Sex Machine (1970) en Living In America (1986).

Tijdens een optreden op Rock Werchter op 29 Juni 2002 maakt het Belgische radiostation Studio Brussel opnamen van het optreden van Brainpower, Too Tali en Tim. De live-registratie van Dansplaat wordt als bonus-track toegevoegd aan de CD-single Voel De Vibe van Brainpower. Voel De Vibe komt op 24 Augustus 2002 op een achtiende plaats binnen in de Top 40, en komt op 14 September 2002 als hoogste tot een12de positie.

Tim_buckleyOp 29 Juni 1975 overlijdt in Santa Monica in Californixc3xab zanger Tim Buckley aan een overdosis heroine. Timothy Charles Bucley III wordt op 14 Februari 1947 in Washington DC geboren. Zijn vroegste jeugdjaren brengt hij door in Amsterdam en New York. Wanneer zijn ouders zich ten slotte in Zuid-Californie vestigen, is Tim negen jaar oud en een groot liefhebber van country-music. Hij leert zichzelf banjo en gitaar spelen, maakt de highschool af en gaat vervolgens naar de universiteit. Uit een gemeenschappelijke liefde voor zowel poezie als rockmuziek groeit een hechte vriendschap met de jonge dichter Larry Beckett, met wie hij nog lang zal samenwerken. Samen met Jim Fielder (later Buffalo Springfield en Blood, Sweat & Tears en nog later opnieuw begeleider van Buckley) trekt hij vervolgens langs kleine clubs in de omgeving van Los Angeles. Daar wordt hij ontdekt door Jim Black en Herb Cohen, respectievelijk lid en manager van The Mothers Of Invention, hetgeen resulteert in een platencontract met Elektra. Het debuutalbum Tim Buckley wordt in drie dagen opgenomen en later voor het grootste deel door de zanger zelf als te licht bevonden. In de zomer van 1967 vertrekt Buckley naar New York, waar hij met mensen als Tim Hardin, Jackson Browne en Nico kennismaakt. Het album Goodbye And Hello is een plaat die geheel in het teken van het Love & Peace-idealisme staat, waarvan Buckley ook heel scherp de schaduwzijde schildert. Zijn populariteit neemt toe, maar toch valt de verkoop van volgende platen als Happy Sad en Lorca nogal tegen. Moeilijkheden met Elektra brengen hem vervolgens korte tijd op Herb Cohens Straight-label. Buckley is dan gaan experimenteren met diverse vocale stijlen en laat allerlei etnomusicologische invloeden in zijn muziek toe. Hij vervreemdt zich daardoor steeds meer van zijn specifieke rockpubliek en komt in een steeds groter isolement terecht. Zijn meest bizarre album Starsailor Blijkt achteraf zijn beste te zijn. Door gebrek aan erkenning nogal gedeprimeerd, vertrekt Buckley voor enige tijd naar onbekende oorden, tot hij door geldgebrek genoodzaakt terugkeert en in enkele dagen het album Greetings From L.A. opneemt. In de zomer van 1974 is Tim Buckley in Hilversum nog op een popfestival, waar hij grote indruk maakt; een jaar later is hij dood. Tim Buckley is 28 jaar geworden.

Cilla Black staat op 29 Juni 1964 in de Abbey Road Studio in Londen om haar nieuwe single It's For You op te nemen. It's For You is geschreven door John Lennon en Paul McCartney, terwijl Johnny Scott verantwoordelijk is voor het arrangement. De B-kant, He Won't Ask Me, is geschreven door Cilla's latere echtgenoot Bobby Willis. Dit arrangement is van Johnny Pearson. It's For You wordt geproduceerd door George Martin, en komt op 6 Augustus 1964 de Engelse hitparade binnen. It's For You haalt de zevende plaats.

Op 29 Juni 1996 beginnen de drie tenoren Luciano Pavarotti, Jose Carreras en P1acido Domingo met een concert in het Kasumigaoka-stadion in Tokio, Japan aan een wereldtournee  Hierna volgen nog concerten in Londen (6 Juli 1996), New York (20 Juli 1996), Munchen (3 Augustus 1996) en Melbourne (op 1 Maart 1997).

Twee_meter_sessiesHet populaire radioprogramma Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske (foto) beleeft op 29 Juni 1993 bij de NOS op Nederland 3 haar televisie premiere. De Twee Meter Sessies worden sinds 1987 al bij de VARA op Radio 3 uitgezonden. De eerste is op 19 Mei 1987 door Jan Douwe Kroeske en technicus Maarten Vermee in de oude VARA-studio opgenomen met Crowded House. In Augustus 1999 wordt de laatste aflevering van Twee Meter-Sessies door de NOS op televisie uitgezonden. Jan Douwe Kroeske vertrekt naar RTL 5. Tegenvallende kijkcijfers betekenen weldra het einde van de Twee Meter-Sessies op de commerciele zender.

Hans Dulfer stapt op 29 Juni 1991, na slechts één jaar, op als directeur van Paradiso in Amsterdam. De saxofonist is op 1 Juni 1990 benoemd als de opvolger van Huib Schreurs die naar De Beurs Van Berlage is vertrokken. Hans Dulfer zegt niet te kunnen aanblijven als directeur van Paradiso vanwege "een te groot verschil van inzicht, wat geleid heeft tot een onwerkbare situatie".

Pink Floyd viert op 29 Juni 1968, met een door Blackhill Enterprises georganiseerd, gratis concert in Hyde Park, Londen de release van hun tweede album, A Saucerful Of Secrets. In het voorprogramma staan Jethro Tull, Roy Harper en Tyrannosaurus Rex met Marc Bolan. Het is voor de eerste keer dat er in het Hyde Park een gratis concert wordt georganiseerd. A Saucerful Of Secrets komt op 13 Juli 1968 de Engelse albumlijst binnen, en haalt de negende plaats.

The Beatles sluiten met een optreden op 29 Juni 1964 in Brisbane, Australixc3xab de wereldtournee af die op 4 Juni 1964 in Kopenhagen van start is gegaan. Op 5 en 6 Juni 1964 zijn The Beatlesis, met drummer Jimmie Nicol als vervanger van de zieke Ringo Starr, in Nederland voor televisieopnamen en een concert in de Veilinghal in Blokker. Op 2 Juli 1964 zijn The Beatles weer terug in Engeland.

Mick Jagger en Keith Richards worden op 29 Juni 1967 in Londen veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, vanwege het in bezit hebben van verdovende middelen. De zanger en gitarist van The Rolling Stones krijgen respectievelijk één jaar en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Uit solidariteit heeft The Who op 28 Juni 1967 in de De Lane Lea Studios in Londen twee covers van The Rolling Stones op om de proceskosten te helpen betalen. De single The Last Time/Under My Thumb  komt tot een 44ste plaats.

Sunburn_van_graham_gouldmanSunburn van Graham Gouldman is op 29 Juni 1979 de 500ste Alarmschijf van Radio Veronica. Op 1 November 1969 is Oh Well Part 1 van Fleetwood Mac de eerste Alarmschijf. Sunburn is de titelsong van de gelijknamige film met Farrah Fawcett en Charles Grodin in de hoofdrollen. De single van Graham Gouldman komt op 7 Juli 1979 de Nederlandse Top 40 binnen, en komt tot een bescheiden 28ste plaats. Ik Kan Het Niet Alleen van De Dijk is op 7 April 1989 de 1000ste alarmschijf bij Veronica. Dezelfde avond treedt De Dijk op in Paradiso in Amsterdam. Dit live-optreden wordt rechtstreeks tussen tien en twaalf uur in Countdown Cafe op Radio 3 uitgezonden. De registratie verschijnt later op de CD Live, die De Dijk een jaar later uitbrengt. Dit album komt op 7 April 1990 binnen in de Nederlandse albumlijst en staat op 28 April 1990 als hoogste op een negende plaats. De 1000ste alarmschijf Ik Kan Het Niet Alleen komt op 29 April 1989 tot een 18de plaats

Op 29 Juni 1994 maakt Oasis zijn televisie-debuut in het programma Top Of The Pops. In dit BBC-programma brengt de groep rond de broertjes Liam en Noel Gallagher hun nieuwe single Shakermaker ten gehore.

Tijdens een tournee van The Hollies door Joegoslavie, schrijft Graham Nash op 29 Juni 1967 het nummer Marrakesh Express. Het duurt dan nog ruim anderhalf jaar voordat Graham Nash het nummer opneemt. Pas tijdens de opnamen van de eerste LP van Crosby, Stills & Nash wordt Marrakesh Express opgenomen. Graham Nash heeft dan The Hollies ondertussen in December 1968 verlaten.

MonkeesOp 29 Juni 1967 komen The Monkees vanuit Parijs aan in Londen. Op deze eerste dag in Engeland geven zij een persconferentie in het Royal Garden Hotel in de wijk Kensington. Micky Dolenz maakt hierna opnamen voor het BBC-programma Top Of The Pops die dezelfde avond worden uitgezonden. Vanaf 30 Jjuni 1967 treden Micky Dolenz, Michael Nesmith, Peter Tork en Davy Jones drie avonden op in de Wembley Empire Pool in Londen, waar het voorprogramma verzorgt wordt door de Engelse zangeres Lulu. The Monkees blijven tot 6 juli 1967 in Londen, waar zij verder ontmoetingen hebben met diverse Britse collega's en winkelen op Kings Road, op zoek naar hippe kleding.

ParkpopOp 29 Juni 1986 wordt in het Zuiderpark in Den Haag voor de zesde keer het Parkpop Festival gehouden. In de tropische hitte kijken 160.000 bezoekers naar twee podia met optredens van Do-Re-Mi, I've Got The Bullets, Ten Ten, The Frankie Miller Band, Madness, Doctor & The Medics, Trockener Kecks, Kissing The Pink, Gil Scott-Heron, The Bangles en Inxs. De finale van het wereldkampioenschap voetbal 1986 is via 64 monitoren op een video-wall te volgen. In Mexico-Stad wint Argentinie met 3-2 van West-Duitsland. Elf jaar later valt op 29 Juni 1997 de regen met bakken uit de hemel op het zeventiende Parkpop Festival in het Zuiderpark in Den Haag. Ruim 2000.000 toeschouwers zijn getuige van optredens van ondermeer Total Touch, Nada Surf, King Chango, Jan Akkerman, Yulduz Usmanova, G Love & Special Sauce en Jewel. Het is voor het eerst dat de regionale omroep Radio West rechtstreeks vanaf het Parkpop-terrein uitzendt. Op de 23ste editie van het Parkpop Festival op 29 Juni 2003, zijn er optredens van Youssou N' Dour, De La Soul, Kathleen Edwards, 16 Down, Luka Bloom, Krezip, Brainpower, Ska-P, Ozomatli, Morgan Heritage en Van Katoen. Volgens een politie opgave zijn er zo'n 375.000 bezoekers. Naast de muziek biedt Parkpop nu een groot aanbod van nevenactiviteiten aan, zoals een bungyjump, signeersessies, een popmarkt en, nieuw dit jaar, CD-branden. Hierbij kunnen bezoekers nummers van de optredende artiesten kiezen en deze selectie op CD laten branden.

Vanwege een operatie aan poliepen op zijn stembanden moet George Michael op 29 Juni 1988 een deel van zijn Europese tournee afzeggen. Twee maanden later begint George Michael aan een tournee door Amerika en Canada.

Op 29 Juni 1963 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een speciale zomer-aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Gastheer Pete Murray ontvangt uitsluitend groepen en artiesten uit Liverpool, waaronder The Beatles, Gerry & The Pacemakers, Cilla Black, The Searchers, The Vernons Girls, Billy J. Kramer & The Dakotas, The Big Three en Lee Curtis. Dezelfde dag worden door de BBC opnamen gemaakt van een aflevering van Juke Box Jury. Hierin is John Lennon van The Beatles één van de panelleden.

Back_to_broadway_van_barbra_streisaVanaf 29 Juni 1993 ligt het album Back To Broadway van Barbra Streisand in de platenwinkel. Back To Broadway is het vijftigste album van Barbra Streisand. Op Back To Broadway staan ondermeer duetten met Michael Crawford en Johnny Mathis. Het album komt op 17 Juli 1993 binnen op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst. Het is Barbra Streisand de eerste keer dat een album van haar op de eerste plaats in de Billboard albumlijst binnenkomt. De nummer 1 notering maakt haar de enige artiest die in zowel de 60er, 70er, 80er en 90er jaren de hoogste postie in de albumlijst van Amerika haalt. Over haar duet met Michael Crawford (The Music Of The Night uit The Phantom Of The Opera)) verteld Streisand: "Although the Phantom sings it on stage alone, I thought it would make a wonderful duet. I asked Michael if he would sing it with me and happily he agreed...It took us four years to finally get together and record it! It was great having a reunion with Michael after working with him in Hello, Dolly! when he was just a kid." Back To Broadway staat slechts één week bovenaan.

Op 29 Juni 1968 bezoekt Paul McCartney in Los Angeles de conventie van Capitol Records om Apple, de platenmaatschappij van The Beatles, te promoten.

In Radolfzell aan het Bodenmeer overlijdt op 29 Juni 1998 de Duitse pianist en orkestleider Horst Jankowski. Horst Jankowski wordt op 30 Januari 1936 in Berlijn geboren, en heeft in 1965 een grote hit met het instrumentale A Walk In The Black Forest. In 1968 schrijft hij het songfestivalliedje Ein Hoch Der Liebe voor Wencke Myhre. Horst Jankowski is 62 jaar geworden.

Alle_13_goed_7_nog_beterAlle 13 Goed + 7 Nog Beter! komt op 29 Juni 1996 op een 20ste plaats binnen in de Nederlandse Verzamelalbum Top 25. De verzamel-CD bereikt op 13 Juli 1996 de achtste plaats als hoogste notering. Op Alle 13 Goed + 7 Nog Beter! staan Los Del Rio met Macarena, Nakatomi met Children Of The Night, Jovanotti met L'Ombelico Del Mondo, Maxine & Franklin Brown met De Eerste Keer, The Party Animals & MC Remsy met Hava Naquila, U96 met Heaven, Extince met Kaal Of Kammen, Andrea Bocelli met Con Te Partiro, Ross & Iba met Wassenaar, S-Express met Theme From S-Express, 2 Unlimited met Spread Your Love, Coolio met 1-2-3-4 Sumpin' New, Tim Immers met Liever Dan Lief, Deep Zone met It's Gonna Be Alright, Donna Summer met State Of Independence, Arnhemsgewijs met Je Hebt Me Gebruikt, Doop met Ridin', Normaal met Wat Mot Ik  Doen, The Easy Aloha's met Aloha

Op 29 Juni 1999 wordt Leif Garrett bij een inval in een appartement in Los Angeles door de politie opgepakt voor het bezit van drugs. Garrett is bekend van de hit I Was Made For Dancing waarmee hij begin 1979 de elfde plaats in de Nederlandse Top 40 haalt.

A_little_less_conversationVanaf 28 Juni 2002 staat A Little Less Conversation van Elvis Presley, in een remix uitvoering van Junkie XL (Tom Holkenborg) vijf weken op de eerste plaats van de Nederlandse Mega Charts. Op het label worden de uitvoerenden vermeld als Elvis vs JXL, omdat de nabestaanden van Elvis Presley niet met het begrip "junkie" in verband willen worden gebracht. Het origineel van A Little Less Conversation heeft Elvis Presley op 7 Maart 1968 opgenomen in de studio van Western Recorders in Los Angeles voor de soundtrack van zijn film Live A Little, Love A Little. Ook worden die dag de nummers Almost In Love, Wonderful World en Edge Of Reality voor deze soundtrack opgenomen. In December 1968 wordt A Little Less Conversation in Amerika uitgebracht. De single komt niet verder dan de 69ste plaats in de Billboard Hot 100. De remix blijft in Amerika op vijftig steken. In Engeland is A Little Less Conversation de achttiende nummer 1-hit voor Elvis Presley.


Muziek Jarige Op 29 Juni

1943: Roger Spear - Bonzo Dog Doo Dah Div. Instr. († 18 Jan. 1990)
1944: Garland Jeffreys - Zanger USA
1945: Little Eva (Eva Narcissus Boyd) - Zangeres USA († 10 April 2003)
1946: Gitte (Gitte Hunning) - Zangeres Denemarken
1947: Carlo Paul Santanna - Paper Lace Gitaar
1948: Dervin Gordon - The Equals Zanger
1948: Lincoln Gordon - The Equals Gitaar
1948: Ian Paice - Deep Purple Drums
1953: Colin Hay - Men At Work Zanger
1964: Stedman Pearson - 5 Star Zanger
1965: Ian Baker - Jesus Jones Toestsen
1978: Nicole Scherzinger - Eden's Crush Zangeres
1979: Richard Breen - Five Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten