Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 28 Juni

Led_zeppelin_bath_1970Led Zeppelin is de hoofdact op 28 Juni 1970 tijdens het 2-daagse Bath Festival in Engeland. Organisator Freddie Bannister heeft voor deze 2e editie het festival over twee dagen verspreidt. Ook is voor een andere lokatie gekozen, het festival vind nu plaats op Shepton Mallet, waar meer dan 100.000 muziekliefhebbers terecht kunnen. Als laatste is de naam veranderd, was het vorig jaar nog The Bath Festival Of Blues, met bands als Fleetwood Mac, Taste en Ten Years After. De opzet is nu breder dus heet het festival officieel The Bath Festival Of Blues & Progressive Music. Nu kunnen ook bands als Jefferson Airplane en The Byrds optreden. Led Zeppelin begint met hun set net als de zon aan het ondergaan is. Manager Peter Grant: "Bath Was great. I found out what time the sun was setting, and it was right behind the stage at eight in the evening. So it was vital we went on time to match that. That's why i made sure Flock (band voor Led Zeppelin) or whoever it was got off on time. Not that we had anything to lose as we'd 20.000 pounds up front!". Het optreden gaat op het laatste moment bijna niet door, als blijkt dat bassist John Paul Jones vastzit in de drukte. Een paar vriendelijke Hells Angels brengen de bassist gelukkig op tijd naar het podium. Led Zeppelin speelt in de meer dan drie uur durende set voor het eerst nummers van het nog niet verschenen album Led Zeppelin III. De volledige setlist is: Immigrant Song, Heartbreaker, Dazed And Confused, Bring It On Home, Since I've Been Loving You, Thank You, The Boy Next Door (later titel is That's The Way), What Is And What Should Never Be, Moby Dick, How Many More Times (medley incl. Long Distance Call, Honey Bee, Meed Your Love Tonight en That's Alright Mama), Whole Lotta Love, Communication Breakdown, Long Tall Sally/Say Mama/Johnny B. Goode/That's Alright Mama. Na afloop krijgt Led Zeppelin een staande ovatie van 150.000 man. Het Britse muziekblad Melody Maker schrijft in Juli 1970 over het optreden van Led Zeppelin: "At 10:50pm Zeppelin had won. They had made all the hang-ups worthwhile and given the crowd a night to remember xe2x80x93 whatever else happened. In their final minutes, they paid tribute to the masters of Rock and Roll with the songs of Little Richard, Elvis Presley and Chuck Berry".

Op 28 Juni 1987 sluit Prince een serie van zeven Nederlandse concerten af. De serie van zeven concerten in het kader van de Sign Of The Times Tour zijn op 19 Juni 1987 van start gegaan met vier uitverkochte avonden in Stadion Galgewaard in Utrecht. Op 26, 27 en 28 Juni 1987 geeft Prince drie uitverkochte concerten in Ahoy Rotterdam. Later worden opnamen van de Rotterdamse concerten gebruikt in de muziekfilm Prince Sign Of The Times.

Anoul_rocking_parkOp 26 Juni 2008 wordt in het Goffertpark in Nijmegen voor de tweede het ééndaags popfestival Rockin' Park gehouden. De eerste editie van Rockin'Park is in 2005 en is ter ere van het 2000-jarig bestaan van Nijmegens. Optredende artiesten zijn ondermeer: Mêlée, Starsailor, Counting Crows, Live, Anouk, Justin Nozuka, Xavier Rudd, Gabriel Rios, Ben Folds en Racoon (vervanging voor Beth Hart die afzegt ivm. stemproblemen). Het Festival wordt afgesloten door Lenny Kravitz. Bij Anouk is er onvrede onder de pers fotografen, die van iedere artiest tijdens de eerste drie nummers vlak voor het podium foto's mogen maken. Dat is bij geen enkele band een probleem, maar voor Anouk moet iedere fotograaf een contract tekenen. Haar management wil alle foto's zien voor publicatie, iets wat de fotografen 'geen doen' vinden. Het gaat hen te ver om tientallen foto's ter goedkeuring voor te leggen. De meeste fotografen besluiten bij de eerste noten van Anouk uit protest demonstratief weg te lopen, zonder een enkele plaat te schieten. Zeker vijftien fotografen keren haar de rug toe en verdwijnen, zo'n vier fotografen achterlatend. Platenmaatschappij EMI zegt later toe met Anouk en haar management te gaan overleggen over andere voorwaarden.

DollydotsreunieconcertVanaf 28 Juni 2007 ligt de DVD/CD Dolly Dots Rexc3xbcnie Concert Ahoy 2007 in de winkel. Met een voorverkoop van 40.000 exemplaren is de DVD/CD direct al goud. Op de DVD/CD staan de hoogtepunten van de concerten die  Angela Groothuizen, Anita Heilker, Angxc3xa9la Kramer, Patty Zomer, Ria Brieffies en Esther Oosterbeek op 25, 26 en 27 Mei 2007 hebben gegeven in de Ahoy in Rotterdam. Tijdens de concerten passeren alle hits zoals Boys, Radio, Do Wah Diddy Diddy, She's A Liar en Love Me Just A Little More de revue. Mike Starink, Jeroen Kijk in de Vegte, Leco van Zadelhoff, Maik de Boer, Richard Groenendijk en Danny Rook verzorgen een gastoptreden als een mannelijke variant op de Dolly Dots met het nummer (Tell It All About) Boys. Andere gast is rapper Brainpower die meedoet in het nummer PS. Na afloop van de concerten zijn de Dolly Dots erg tevreden. "De overweldigende aandacht heeft ons allemaal heel veel gedaan. We zijn vereerd om hier te staan", verteld Ria Brieffies. Dat het bij deze concerten niet blijft maakt Patty Zomer duidelijk. "De reunieconcerten zijn niet eenmalig. Het is de bedoeling dat we tijdens speciale gelegenheden met elkaar blijven optreden". Op 12 April 2008 gaat dan ook in de Martini Plaza in Groningen de Goodbye For Now Tour van de Dolly Dots van start.

Diana_ross_the_supremesOp 28 Juni 1967 treden The Supremes, tijdens de eerste van een serie optredens in het Flamingo Hotel in Las Vegas, voor het eerst op als Diana Ross & The Supremes. Na hun eerste show wordt Florence Ballard voorgoed uit het trio gezet. Volgens Motown-directeur Berry Gordy is Ballard onhandelbaar geworden door haar drankprobleem. Florence Ballard is al een aantal keren bij optredens vervangen door Marlene Barrow van The Andantes. Cindy Birdsong is echter de opvolgster van Florence Ballard. Birdsong heeft haar op 29 April 1967 ook al eens vervangen tijdens een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Florence Ballard is nog wel te horen op de single Reflections die in Oktober 1967 wordt uitgebracht. En is ook nog te horen op de opvolger, In And Out Of Love. Florence Ballard overlijdt op 22 Februari, op 32-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartaanval.

The Beatles maken in de vroege morgen van 28 Juni 1965 een rondrit langs de toeristische attracties van Rome. The uit Liverpool afkomstige groep is sinds 20 Juni 1965 bezig aan een tournee door Zuid-Europa. Na het sightseeing gebeuren in van Rome vertrekken The Beatles naar Nice in Zuid-Frankrijk waar in Hotel Negresco een persconferentie wordt gegeven.

Op 28 Juni 1997 wordt tijdens een operatie bij George Harrison een kankergezwel uit zijn nek verwijderd. De ex-Beatle overlijdt op 29 November 2001 aan de gevolgen van zijn ziekte.

Phil Collins raakt tijdens een concert op 28 Juni 1985 in Detroit zijn stem kwijt, waardoor het optreden gestaakt moet worden.In de dan tien jaar dat Phil Collins zingt is dit niet eerder voorgekomen.

Where_will_i_beOp 28 Juni 1969 komt de single Where Will I Be van The Golden Earrings op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Where Will I Be single bereikt een zevende plaats. Het is de laatste single waarop Jaap Eggermont als drummer te horen is. Eggermont is in de lente van 1969 opgevolgd door Sieb Warner, die van The Motions afkomstig is. Jaap Eggermont wordt producer. Let The Sunshine In van Marva Hodge & The Moody Sec is zijn eerste productie. Deze single bereikt de zesde plaats in de Nederlandse Top 40. Where Will I Be is de laatste single waarop de groep als Golden Earrings op de hoes wordt vermeld. Vanaf Another 45 Miles, die in December 1969 wordt uitgebracht, noemen George Kooymans, Barry Hay, Rinus Gerritsen en Sieb Warner zich Golden Earring. Na Another 45 Miles stapt Sieb Warner uit de groep. Hij wordt opgevolgd door Cesar Zuiderwijk, die afkomstig is van Livin' Blues.

Little Jean wordt op 28 Juni 2000 geboren als dochter van Chris Cornell en zijn vrouw Susan Silver. Chris Cornell is de voormalige zanger van Soundgarden. Susan Silver is voormalig manager van zowel Soundgarden als Alice In Chains. Soundgarden wordt in 1997 ontbonden. Sindsdien is Chris Cornell de zanger van Audioslave. Begin 2004 gaan Chris Cornell en Susan Silver uit elkaar. Cornell hertrouwt met Vicky Karayiannis met wie hij op 18 September 2004 wer een dochter, Toni, krijgt. Op 5 December 2005 wordt hun zoon Christopher Nicholas geboren. Op 23 Februari 2007 komt er een einde aan de groep Audioslave, wanneer Chris Cornell besluit ermee te stoppen. "Chris was unhappy with the financial arrangement within the group - he wrote all the music, yet the other three bandmates took an equal share in the multimillion-dollar publishing rights." aldus de manager van Chris Cornell. De zanger heeft ondertussen de titelsong van de laatste James Bond (Casino Royale) gezingen en brengt in Mei 2007 zijn tweede solo-album uit.

VeronicaOp 28 Juni 1973 is er slecht nieuws voor de Nederlandse Zeezenders, als duidelijk wordt dat de massa demonstratie in Den Haag, van 18 April 1973, geen resultaat heeft gehad. De Tweede Kamer neemt dan namelijk met 94 stemmen voor en 39 stemmen tegen, twee wetsontwerpen aan die elke medewerking aan welke zeezender dan ook verbiedt. De wetsontwerpen 11373 en 11374 zijn op 30 Juni 1971 ingediend door het kabinet De Jong, en zijn bedoeld om een einde te maken aan de uitzendingen van de Nederlandse zeezenders. Met xc3xa9xc3xa9n hamertik slaat kamervoorzitter Anne Vondeling de illusie van miljoenen zeezenderfans aan diggelen. Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal beginnen meteen met het werven van leden voor een officieel erkende omroepvereniging. Op 31 Augustus 1974 moeten Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal, Radio Mi Amigo, Radio Caroline en Radio Atlantis hun uitzendingen staken. Alleen Radio Mi Amigo en Radio Caroline gaan door met uitzenden. De twee radiostations zenden uit vanaf de MV Mi Amigo die vanuit Spanje wordt bevoorraad. Op 20 Maart 1980 zinkt de MV Mi Amigo.

De groep Kansas wordt tijdens een plechtigheid op 28 Juni 1978, in Madison Square Garden, New York door Unicef benoemd tot Deputy Ambassadors Of Goodwill.

WhamOp 28 Juni 1986 wonen 75.000 fans in het Wembley Stadium in Londen het afscheidsconcert bij van Wham. Elton John is ook van de partij. Samen met George Michael zingt hij Candle In The Wind. In vier jaar tijd heeft Wham! meer dan 38 miljoen platen verkocht, en het succesvolle duo heeft besloten om er op het hoogtepunt van hun roem een punt achter te zetten. George Michael gaat na Wham verder met zijn solocarrixc3xa8re, en blijft Nr. 1 hits scoren. Andrew Ridgley zoekt het buiten de muziek, en gaat autoracen. In 1990 maakt hij nog een single, Shake, maar het plaatje doet niks, daarna is het stil rond Andrew Ridgley. Als laatste wapenfeit brengt Wham de single The Edge Of Heaven uit. De single heeft, heel toepasselijk, als labelnummer FIN 1. In Engeland staat de vierde Nr 1. single van Wham twee weken op de eerste plaats, in Nederland komt The Edge Of Heaven op 12 Juli 1986 op de eerste plaats en blijft daar drie weken staan.

In het Haagse Zuiderpark wordt op 28 Juni 1987 voor de 7de keer het Parkpop Festival gehouden. 200.000 bezoekers kijken op twee podia naar optredens van ondermeer Deacon Blue, The Bombitas, The Sound, Curtis Mayfield, Katrina & The Waves, Los Lobos, Maarten Peters & The Dream, The Icicle Works, Steve Earle & The Dukes, That Petrol Emotion, Def Leppard en Trouble Funk. Voor het eerst in de geschiedenis van Parkpop wordt er gevochten. Het incident gebeurt tijdens het optreden van Def Leppard. Niemand wordt gearresteerd. Voor het geluid zorgt een unit van tachtig versterkers met een vermogen van 16.000 watt per podium. Precies 11 jaar later, op 28 Juni 1998, wordt alweer de 18e editie van het Parkpop Festival gehouden. In het Haagse Zuiderpark zijn er optredens te zien en te horen van ondermeer The Suburbs, The Hoax, Skik, Robbie Williams, Buju Banton, Paul Weller, Matchbox 20, Andrew Dorff, The Hellacopters, The Dave Matthews Band, Ezio & Band, Anouk en Echo & The Bunnymen.

Loekie_loekie_van_zoef_zoef_de_beversOp 28 Juni 1969 komt de single Loekie Loekie van Zoef Zoef & De Bevers op 35 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat een nieuwe versie van Marijke, de hit van Peter & Zijn Rockets uit September 1960. Loekie Loekie is geschreven door Peter Koelewijn met een knipoog naar Loekie Verwey, de dochter van Radio Veronica-directeur Dirk Verwey, met wie discjockey Jan van Veen in april 1969 is getrouwd. Loekie Loekie wordt gezongen door Freddy Haayen. Hij is samen met Peter Koelewijn en Willem van Kooten mede-eigenaar van de productiemaatschappij Red Bullet. Die verzorgen ook de achtergrondvocalen. Freddy Haayen vindt het jammer dat een middelmatige zanger als hij zo'n fantastische orkestband moet inzingen. Volgens producer Peter Koelewijn is dit geen probleem. "Zelfs met die stem van jou wordt het toch wel een hit". Loekie Loekie komt echter niet hoger dan de dertigste plaats in de Nederlandse Top 40.

In Amerika gaat op 28 Juni 1973 de British Re-Invasion Tour van start. Aan deze tour, door van bekende jaren zestig-groepen en artiesten, doen ondermeer Herman's Hermits, Gerry & The Pacemakers, Wayne Fontana en The Searchers mee. The British Re-Invasion Tour is een groot succes.

Spice_girls_london_2007_2Op 28 Juni 2007 geven The Spice Girls in Londen een persconferentie om hun nieuwe wereldtournee aan te kondigen. Geri Halliwell verklaart tijdens de persconferentie ondermeer: "Girl Power is back and stronger than ever. Obviously it's nostalgic. But equally, if new fans want to come along, that's fantastic. We ARE girl power. It doesn't matter how old you are, 5 or 65. I like to think our songs are universal and they are timeless." The Return Of The Spice Girls World Tour gaat op 2 December 2007 met een optreden in het General Motors Place in Vancouver, Canada van start. Het laatste concert van Sporty Spice (Melanie Chisholm), Baby Spice (Emma Bunton), Ginger Spice (Geri Halliwell), Scary Spice (Melanie Brown) en Posh Spice (Victoria Beckham) is op 26 Februari 2008 in het Air Canada Centre in Toronto, Canada. Hoogtepunt van de tour zijn de 14 (!) uitverkochte optredens in de O2 Arena in Londen, Engeland.

MillerIn Vista, Californie overlijdt op 28 Juni 1997 de zangers Mrs. Miller. Mrs. Miller wordt op 5 oktober 1907 geboren in Joplin, Missouri als Elva Ruby Connes. De vals zingende huisvrouw mag in 1966, op 59-jarige leeftijd (!) haar debuut album opnemen voor Capitol Records. Die wordt uitgebracht als Mrs. Miller's Greatest Hits. De LP bereikt de vijftiende plaats in de albumlijst van Billboard. Haar single Downtown komt op 30 april 1966 binnen in de Billboard Hot 100. Deze cover van de Petula Clark-hit blijft op 82 steken. De opvolger, A Lover's Concerto, komt niet hoger dan 95. Mrs. Miller wordt snel een hype, en is ondermeer te gast in de shows van Ed Sullivan, Merv Griffin, Joey Bishop, Mike Douglas en Jack Paar. Ze treedt op voor de Amerikaanse troepen in Vietnam en staat in een uitverkochte Hollywood Bowl. Ook speelt ze een rolletje in de film The Cool Ones van Roddy McDowall. Maar de sensatie is snel voorbij, en in 1968 verschijnt haar laatste album, Mrs. Miller Does Her Thing, en wordt ze bij Capitol Records op straat gezet. Later onthult ze haar geheim, bij de opname hoorde ze de muziek een maat te laat, waardoor het voor haar onmogelijk was om zuiver te zingen. Dit is althans haar verklaring. Mrs. Miller is 70 jaar geworden.

Op 28 Juni 2004 overlijdt de vader van Muse-drummer Dominic Howard aan de gevolgen van een hartaanval. De 62-jarige Bill Howard valt in de buurt van het hoofdpodium op het festivalterrein in Glastonbury dood neer als Muse net heeft opgetreden. Tijdens het festival, dat vrijwel elke zomer in het Britse Glastonbury wordt gehouden, overlijdt ook een 24-jarige man, waarschijnlijk aan een overdosis drugs.

Body_language_liveVanaf 28 Juni 2004 ligt er een nieuwe DVD van Kylie Minogue in de winkel. Body Language Live bevat het beeldverslag van het concert dat Kylie Minogue op 15 November 2003 heeft gegeven in de Hammersmith Apollo in Londen. De show valt samen met de release van haar album Body Language. Zo'n vierduizend fans, vooral speciaal genodigden en prijswinnaars, zijn getuige van dit concert. Ook haar vader, moeder, broer en zus, Danni Minogue zijn aanwezig bij dit concert. Kylie Minogue zingt de volgende nummers: Still Standing, Red Blooded Woman, On A Night Like This, Breathe/Je T'Aime, After Dark, Chocolate, Can't Get You Out Of My Head, Slow, Obsession, In Your Eyes, Secret, Spinning Around en Love At First Sight. Het optreden is, in een verkorte versie, eerder te zien geweest op de Engelse televisie en is onder de naam The Money Can't Buy Show uitgezonden door ITV1. 

Na eerdere problemen tijdens de rexc3xbcnieconcerten van The Sex Pistols, gaat het op 28 Juni 1996 weer mis in Kopenhagen. Na vijftien minuten breekt zanger Johnny Rotten het optreden af, omdat er met flessen naar het toneel wordt gegooid. "Vroeger werden die altijd teruggegooid", merkt een fan op.

KasabianKasabian staat op 28 Juni 2005 voor een eenmalig concert in 013 in Tilburg. In Oktober 2004 heeft het uit Leicester, Engeland afkomstige Kasabian nog opgetreden in Paradiso in Amsterdam. Kasabian is geinspireerd door Oasis. "Muzikaal beinvloedt Oasis ons niet. Maar door hun succes zijn wij op het idee gekomen dat alles mogelijk is. Oasis is van belang omdat zij zo grappig zijn. In september 2005 staan wij in het voorprogramma van Oasis op hun Amerikaanse tournee. Ongelooflijk! Hier leef je naar toe als kind. Het wordt fantastisch om met onze helden rond te reizen. Het is net een droom die uitkomt", aldus gitarist Serge Pizzorno. Volgens hem heeft Kasabian deze naam gekozen omdat hij zo goed klinkt. "Later zijn wij erachter gekomen dat het slager betekent in het Armeens". In 2004 is het debuutalbum van Kasabian verschenen.

Op 28 Juni 1991 breken er tijdens het voorprogramma van Clouseau in de Jaap Edenhal in Amsterdam-Oost rellen uit. Een politie ingrijpen is noodzakelijk, waarbij een politieagent uit zelfverdediging een 23-jarige jongen in zijn onderbuik schiet. Precies een jaar later, op 28 Juni 1992, gaat het er tijdens het voorprogramma van Clouseau in De Brabanthallen in Den Bosch heel wat rustiger aan toe. Clouseau verzorgt het voorprogramma tijdens de Europese tournee van het Zweedse duo Roxette.

One_of_these_night_album_coverThe Eagles staan op 28 Juni 1975 op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Albumlijst met de LP One Of These Nights. Alle nummers zijn door de bandleden zelf, in verschillende combinaties, geschreven. Met één uitzondering: I Wish You Peace is geschreven door Bernie Leadon samen met Patti Davis, de dochter van de latere president Ronald Reagan. Bill Szymczyk, met wie The Eagles ook hun vorige album, On The Border hebben gewerkt, doet ook deze keer weer de produktie. Het album levert de Eagles drie hits op: One Of These Nights, het titelnummer haalt de eerste plaats, Lyin' Eyes komt tot nummer twee, en Take It To The Limit is goed voor een Top 5 notering. Niet lang na het verschijnen van One Of These Nights maakt Bernie Leadon bekend dat hij The Eagles verlaat. Hij wordt vervangen door Joe Walsh (ex James Gang), die al enkele malen is ingevallen. Een jaar later verschijnt met hem en producer Szymczyk het legendarische album Hotel California.

Burt Bacharach geeft op 28 Juni 1996 een concert in The Royal Albert Hall in Londen. Tijdens het nummer This Guy's In Love With You, stapt Noel Gallagher de buhne op en speelt een nummertje mee. De gitarist van Oasis is een groot bewonderaar van de Amerikaanse componist, die ondermeer bekend is van nummers als: Walk On By, The Look Of Love en Close to You.

Thewho_2Om hun vrienden Mick Jagger en Keith Richards, die opgepakt zijn wegens vermeend drugsbezit, een hart onder de riem te steken, nemen Pete Townshend, Roger Daltrey en Keith Moon op 28 Juni 1967 in De Lane Tea de Stones nummers The Last Time en Under My Thumb op. De nummers worden geproduceerd door Kit Lambert met behulp van engineer Damon Lyon-Shaw. Pete Townshend speelt behalve gitaar en toetsen, ook basgitaar vanwege het feit dat John Entwhistle die op 23 Juni 1967 met Alison Wise is getrouwd, nog op huwelijksreis is. Kit Lambert neemt contact op met de Queen Elizabeth om toestemming te vragen aan Entwhistle of hij het goed vindt dat Pete Townshend zijn instrument een keer overneemt. John Entwhistle hierover: "I had to go to the radioroom just to hear that. I thought somebody had died". The Who gaat nog verder om Mick Jagger en Keith Richards te steunen. In een advertentie op 30 Juni 1967, betaald door Track Records (de platenmaatschappij van The Who), in de Evening Standard staat te lezen: "The Who consider Mick Jagger and Keith Richards have been treated as scapegoats for the drugproblem and as a protest against the savage sentences imposed on them at Chichester yesterday, The Who are issuing today the first of a serie Jagger/Richards songs to keep their work before the public until they are free again to record themselves". The Last Time/Under My Thumb komt tot een 44ste plaats in de Engelse hitlijst. Kit Lambert over de single: "It was just a simple gesture, and we are not trying to cash in at all. All royalties will go to charity".

Op 28 Juni 1979 staat Lowell George op het podium van de George Washington-universiteit in Washington om zijn solo-album Thanks I'll Eat It Here te promoten. Het blijkt achteraf het allerlaatste optreden te zijn van de Little Feat zanger. Een dag later overlijdt Lowell George aan een overdosis.

Me_the_pillow_you_dream_onHank Locklin staat op 28 Juni 1957 in Nashville om zijn zelfgeschreven Send Me The Pillow You Dream On nogmaals op te nemen. Hank Locklin heeft het nummer al in 1949 geschreven en het in de 4-Star Records Studio in Houston ook in 1949 voor het eerst op de plaat gezet. De nieuwe versie van Send Me The Pillow You Dream On  komt in de Amerikaanse country-hitparade tot de vijfde plaats. In de Billboard Top 100 komt Send Me The Pillow You Dream On een jaar later niet verder dan nummer 77. Toch wordt het liedje een evergreen, mede dankzij de uitvoeringen van de Nederlandse Lydia & He r Melody Strings (1959), Conny FRancis & Hank Williams Jr. (1960), Johnny Tillotson (1962), Johnny Lion & The Jumping Jewels (1962) en Dean Martin (1965). In 1980 haalt Send Me The Pillow You Dream On in een vertaling als Ik Lig Op Mijn Kussen Stil Te Dromen van het Nederalndse duo Hepie & Hepie (Hepie Hiemstra en Hepie Postma) de dertiende plaats in de Top 40.

Billy Joel staat op 28 Juni 1977 in New York in de studio om het nummer Just The Way You Are op te nemen. Just The Way You Are wordt op 1 November 1977 uitgebracht, en komt op 12 November 1977 de Billboard Hot 100 binnen. Met een derde plaats is deze single de eerste Top 10-hit voor Billy Joel. In Nederland komt Just The Way You Are in Maart 1978 niet verder dan de tipparade.

Marianne Weber geeft vanaf 28 Juni tot 21 Juli 2006 geen concerten meer. De zangeres van het levenslied is oververmoeid en heeft problemen met haar stem. Weber heeft in de afgelopen vijftien jaar meer dan één miljoen geluidsdragers verkocht, waarvoors zij in April 2006 onderscheiden is door haar platenmaatschappij Sony/BMG.

DancingwithbruceIn het Civic Centre in St. Paul in Minneapolis wordt op 28 Juni 1984 de videoclip opgenomen voor het nummer Dancing In The Dark van Bruce Springsteen & The E-Street Band. De twintigjarige Courteney Cox is door de regisseur van de clip, Brian De Palma, uitgekozen om het meisje te spelen dat met Bruce Springsteen mag dansen. Na de opnamen krijgen de tweehonderd aanwezige figuranten The Detroit Medley als toegift. Courtney Cox breekt na ondermeer een rolletje in de serie Familie Ties, als vriendin van Michael J Fox, in 1994 door als Monica Geller in de serie Friends. In Nederland komt Dancing In The Dark op 16 Juni 1984 op een 38ste plaats de Top 40 binnen en is drie weken later, met nummer 31 als hoogste notering alweer verdwenen uit de Nederlandse hitlijst. Op 11 Mei 1985 komt Dancing In The Dark opnieuw binnen in de Top 40. Een combinatie van constante airplay van de single, de aankondiging van twee concerten in het Feyenoord stadion in Juni 1985, het enorme succes van het album Born In The USA in Amerika en de opvallende rol van Bruce Springsteen in het nummer We Are The World van USA For Africa zorgen voor een ongekende belangstelling. Dancing In The Dark komt op 22 Juni 1985, bijna een jaar nadat de videoclip is gemaakt, op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.   

Vanaf 28 Juni 1976 ligt in Amerika de single Let 'Em In/Beware My Love van Paul McCartney & Wings in de platenwinkel. In Europa verschijnt de single pas op 23 juli 1976. Let 'Em In bereikt de derde plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland komt de single niet verder dan een 23e plaats in de Top 40.

Knockin_on_heavens_doorDe, dan nog volkomen, onbekende Amerikaanse groep Guns N'Roses staat op 28 Juni 1987 voor een optreden in de Marquee Club in Londen. Tijdens dit optreden speelt de groep de Bob Dylan-compositie Knockin' On Heaven's Door. De live-registratie wordt in September 1989 als bonus-track toegevoegd aan de CD-single van Nighttrain. Bob Dylan heeft het nummer in 1973 geschreven voor de soundtrack van de film Pat Garrett & Billy The Kid, voor een scene waarin de sheriff komt te overlijden. Een andere live opgenomen versie van Knockin' On Heaven's Door, tijdens de Freddie Mercury Tribute Concert op 20 April 1992 in het Wembley stadion in Londen, staat vanaf 4 Juli 1992 drie weken op de eerste plaats in de Top 40. De opbrengt van het Freddie Mercury Tribute Concert gaat naar het Mercury Phoenix Trust, een aidsfonds dat na het overlijden van Freddie Mercury is opgericht.

Op 28 Juni 1969 komt Crosby, Stills & Nash de Billboard-albumlijst binnen. Dit eerste titelloze album van het samenwerkingsverband van David Crosby (The Byrds), Stephen Stills (Buffalo Spingfield) en Graham Nash (The Hollies) bereikt de zesde plaats. Op het album staan de volgende nummers: Suite Judy Blue Eyes, Marrakesh Express, Guinnevere, You Don't Have To Cry, Pre-Road Downs, Wooden Ships, Lady Of The Island, Helplessly Hoping, Long Time Gone en 49 Bye-Byes.

PaulmcIn de Anglicaanse kathedraal van zijn geboorteplaats Liverpool gaat op 28 Juni 1991 het Liverpool Oratorium, het debuut van Paul McCartney als klassiek componist in premiere. Het oratorium duurt negentig minuten. De ex-Beatle heeft het oratorium geschreven met hulp van componist Carl Davis in opdracht van het Royal Liverpool Philarmonic Society om te worden uitgevoerd als hoogtepunt van de festiviteiten ter viering van haar 150-jarig bestaan. Het Liverpool Oratorio, dat in de traditionele oratoriumvorm geschreven is, heeft acht hoofddelen. De tekst is van Paul McCartney zelf. Zijn verhaal put uit de gebeurtenissen in zijn jonge jaren in Liverpool. Zijn geboorte in de stad tijdens de oorlog, zijn schooljaren aan het Liverpool Institute (waarvan de latijnse zinspreuk is opgenomen in de tekst van het Oratorio), zijn jeugdige aspiraties en zijn ontmoeting met zijn toekomstige vrouw, Linda. Dit zijn de uitgangspunten van een werk dat op rake en levendige wijze de verwachtingen, crises en vreugden van het leven in de moderne wereld tot uitdrukking brengt. De boodschap ervan wordt passend samengevat in de latijnse spreuk die het Oratorio opent en telkens weer terugkeert: "Non Nobis Solum Sed Toti Mundo Nati" (Niet voor onszelf, maar voor de hele wereld zijn we geboren.)

Op 28 Juni 2006 wordt door een woordvoerder van de vuilnisdienst van New York bevestigd dat Boy George inderdaad vijf dagen lang de straten van de stad gaat schoonmaken. De Engelse zanger/deejay moet deze taakstraf van een Amerikaanse rechter verrichten, omdat hij is betrapt op het bezit van cocaine. De verdovende middelen zijn in Oktober 2005 in zijn appartement in Manhattan, New York door de politie gevonden. Boy George heeft zelf de politie gebeld, omdat hij dacht dat er zich een inbreker in zijn woning aanwezig was. De inbreker is nooit gevonden, wel de cocaine.

Op 28 Juni 1975 komt de single Fame van David Bowie de Billboard Hot 100 binnen op een 90ste plaats. Fame is geschreven door David Bowie, Carlos Alomar en John Lennon. De ex-Beatle doet de tweede stem op Fame. Vanaf 20 September 1975 staat Fame twee weken op de eerste plaats. In ons land komt Fame op 18 Oktober 1975 de Top 40 binnen, en bereikt op 8 November 1975 de vierde plaats als hoogste positie.

Up_on_the_roofThe Drifters staan op 28 Juni 1962 in de Atlantic Studio in New York om de nummers Up On The Roof en Another Night With The Boys op te nemen. De lead-vocals worden gedaan door Rudy Lewis. Up On The Roof is geschreven door het componistenkoppel Carole King en Gerry Goffin en voor het eerst opgenomen door Little Eva (Eva Boyd), de babysit van het echtpaar die dat jaar doorbreekt met het ook door Carole King en Gerry Goffin geschreven The Loco-Motion (nr 1 in Amerika). Up On The Roof komt op 3 November 1962 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een vijfde plaats.

Op 28 Juni 1965 wordt door de Amerikaanse omroep CBS het programma It's What Happening Baby! met Murray The K (Murray Kaufman) uitgezonden. Murray The K is vooral bekend als één van de eerste Amerikaanse discjockeys die in 1963 een plaat van The Beatles draaien. In de televisie-special It's What Happening Baby! ontvangt Murray The K ondermeer The Drifters, The Dave Clark Five, Tom Jones, Gary Lewis & The Playboys en The Supremes.

Bruce_springsteen_28_juni_1988Bruce Springsteen & The E-Street Band staan op 28 en 29 Juni 1988 voor de tweede keer in hun carriere in De Kuip in Rotterdam. Op 28 Juni 1988 worden de volgende nummers gespeeld: Tunnel Of Love, Boom Boom, Adam Raised A Cain, Two Faces, All That Heaven Will Allow, The River, Seeds, Cover Me, Brilliant Disguise, Spare Parts, War, Born In The USA, Tougher Than The Rest, She's The One, You Can Look (But You Better Not Touch), I'm A Coward (When It Comes To Love), I'm On Fire, Because The Night, Backstreets, Dancing In The Dark, Light Of Day, Born To Run (Acoustic), Hungry Heart, Glory Days, Bobby Jean, 10th Avenue Freeze-Out, Have Love Will Travel, Sweet Soul Music, Raise Your Hand en Twist And Shout. Bruce Springsteen & The E-Street Band zijn vanaf 25 Februari 1988 bezig aan hun Tunnel Of Love Express-wereldtournee.

Op 28 Juni 1978 geven The Rolling Stones een concert in het Mid South Coliseum in Memphis, Tennessee. Illegale opnamen van dit concert verscijnen later op de LP Live In Memphis 1978. The Rolling Stones zijn op 10 Juni 1978, met een optreden in Orlando, Florida, aan een zeven weken durende Amerikaanse tournee begonnen. Het laatste concert is op 26 Juli 1978 in Oakland in Californie. The Peter Tosh Band staat op meer dan de helft van de live-data in het voorprogramma. Etta James is zeven keer de openings-act.


Muziek Jarige Op 28 Juni

1943: Bobby Harrison - Procol Harum Drums
1945: David Knights - Procol Harum Bas
1948: John Martyn - Singer/Songwriter Engeland
1951: Cherry Wijdenbosch - Zangeres Nederland
1953: Linda Simpson - Magna Carta Zangeres/Gitaar
1959: Clint Boon - Inspiral Carpets Toetsen
1963: Andy Cousin - All About Eve Bas
1963: Beverley Craven - Zangeres Engeland
1965: Saul Davis - James Gitaar/Viool
1971: Ray Slijngaard - 2 Unlimited Rapper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten