Zoeken in de muziekgeschiedenis

26 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 27 Juni

LennyCameraman Frank Buis doet op 27 Juni 2005 bij de politie aangifte tegen Lenny Kravitz wegens diefstal en vernieling. De freelance cameraman maakt op 26 Juni 2005 voor SBS Shownieuws opnamen van Kravitz. De zanger is hier echter niet blij mee en dwingt de Amsterdammer de tape uit zijn camera te halen. Buis krijgt op 25 Juni 2005 een tip dat Lenny Kravitz is gesignaleerd in fitnessclub Splash op de Looiersgracht in Amsterdam. Buis maakt opnamen van de zanger terwijl deze met zijn dochter Zoe, uit zijn huwelijk met Lisa Bonnet, op een brug op de Prinsengracht loopt. "Hij zei er eerst niks van, maar toen draaide hij zich op de Runstraat ineens om en zei hij meerdere keren dat hij de tape moest hebben", aldus Buis. De Amsterdamse cameraman denkt dat de zanger onder invloed was van dope. "Hij had hele enge ogen. Als een dolle gek kwam hij op me af", verteld Buis. Voor hij het wist staat Kravitz aan zijn camera te trekken. De populaire zanger wordt bijgestaan door een winkelier. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Zoe een bodyguard gebeld en wordt Buis door drie mannen vastgehouden. Buis noemt de situatie, die volgens hem ongeveer vijf minuten heeft geduurd, dreigend en angstaanjagend. "Ik had voor mijn gevoel maar één keus: of de tape afgeven of in elkaar geslagen worden. Toen heb ik het eerste maar gedaan." Buis eist een schadevergoeding van vijfduizend euro. Hij vindt dat de zanger het bedrag symbolisch moet overmaken. "Hij is fout, hij moet betalen." De cameraman zal het bedrag schenken aan een goed doel. "Ik hoef mijn zakken niet te vullen."

Back_to_front_2Lionel Richie komt met zijn verzamelalbum Back To Front op 27 Juni 1992 op de eerste plaats in de Nederlandse album lijst. Op Back To Front staan niet alleen Richie's solo hits, maar ook nummers in de tijd dat hij nog lid was van de groep The Commodores. Back To Front was tevens het laatste album wat Lionel Richie maakte voor zijn oude platenlabel Motown Records. Enkele maanden later tekent de zanger een contrakt met Mercury Records. Pas in 1996 komt daar zijn eerste album, Louder Than Words, uit.

A_world_without_loveOp 27 Juni 1964 komt het nummer A World Without Love van Peter & Gordon op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. Het nummer, dat twee maanden eerder ook al de hoogste plaats van de Engelse hitparade haalt, is geschreven door Paul McCartney die toen een relatie had met Peter's zus, Jane Asher. McCartney wordt echter niet als componist op de plaat genoemd. Er wordt een pseudoniem gebruikt om te kijken of een door hem geschreven nummer ook een hit zou worden als zijn naam er niet opstond. Het antwoord is duidelijk.

FillmoreEen dag nadat concertpromotor Bill Graham bekend heeft gemaakt dat hij de Fillmore East en de Fillmore West (foto) gaat sluiten wordt er in de Fillmore East, op 27 Juni 1971, het allerlaatste concert gegeven. De Fillmore East, een voormalige bioscoop, aan 2nd Avenue en 6th Street in Manhattan in New York is op 8 Maart 1968 geopend. In de loop der jaren heeft elke grote artiest er wel een keer opgetreden. Bill Graham heeft zijn beslissing om de zaak te sluiten overigens al in Mei aangekondigd. In een open brief aan de krant The Village Voice zegt Graham genoeg te hebben van de muziekwereld en geeft tal van redenen voor zijn besluit. Op de laatste dag zijn er optredens van The Allman Brothers Band, Albert King, Country Joe en The Beach Boys. De zaal wordt ludiek gesloten als een New Orleans-begrafenis met veel dans en muziek.

Nationale_hitparadeOp Hilversum 3 wordt op 27 Juni 1974 de eerste Nationale Hitparade uitgezonden, het vervolg op De Daverende Dertig. De Nationale Hitparade wordt samengesteld door BUMA/STEMRA die, volgens kenners, betrouwbaarder zou zijn dan de Nederlandse Top 40. Het programma wordt op vrijdagmiddag van vier tot zes uur uitgezonden en gepresenteerd door Felix Meurders. De Wilde Boerndochtere van Ivan Heylen, die dan al drie weken op nummer één heeft gestaan in De Daverende Dertig, is de eerste nummer één van de eerste Nationale Hitparade.

Foolish beat platenkast weblog Debbie Gibson krijgt op 27 Juni 1988 haar einddiploma uitgereikt op de Calhoun Highschool op Long Island in New York. Op dat moment staat de zangeres hoog genoteerd in de Billboard Hot 100 met haar single Foolish Beat, die uiteindelijk de eerste plaats bereikt in Amerika. In Nederland bereikt Foolish Beat op 24 September 1988 de achte plaats in de Top 40. Debbie Gibson is in Amerika met Foolish Beat de jongste artieste (17 jaar en 10 maanden) die een nummer 1 zelf schrijft, produceert en zingt.

Fayette pinkney platenkast weblog De Amerikaanse soul- en discozangeres Fayette Pinkney overlijdt op 27 Juni 2009 in het Abington Health Hospital in Landsdale, Pennsylvania aan de gevolgen van acute ademhalingsproblemen. Fayette Pinkney wordt op 10 Januari 1948 in Philadelphia, Pennsylvania geboren en is het meest bekend als zangeres en van The Three Degrees. Het is manager, producer en songschrijver Richard Barrett die ervoor zorgt dat de aanvankelijk uit Linda Turner, Shirley Porter en Fayette Pinkney bestaande formatie The Three Degrees in 1965 een platencontract bij het Swan label krijgt en hitjes scoort met (Gee Baby) I'm Sorry en Look In My Eyes. Richard Barrett is tevens verantwoordelijk voor de muzikale carriere's van groepen als The Chantels, Little Anthony & The Imperials en The Valentines. Na platen te hebben gemaakt voor Metromedia, Warner Brothers en Neptune, scoort de nieuwe samenstelling van The Three Degrees (Fayette Pinkney, Sheila Ferguson en Valerie Holiday) in 1970 op het Roulette-label een eerste hit met Maybe. Daarna komt de groep onder contract bij Philadelphia International Records en wordt onder leiding van het schrijvers duo Kenny Gamble en Leon Huff ook in Nederland de hitparade bereikt met nummers als Dirty Old Man (1978), When Will I See You Again (1974) en Take Good Care Of Yourself (1975). Begin 1977 wordt van het Philadelphia International Records-label overgestapt naar het Epic-label. Fayette Pinkney is dan in 1976 al vervangen door Helen Scott. Pinkney maakt van haar tijd gebruik om haar opleiding psychologie te voltooiien. Ze wordt bachelor aan de Temple University en ontvangt aan de Lincoln University haar master titel. Vervolgens gaat ze aan de slag als adviseur en als zangcoach. Als solozangeres maakt ze in 1979 het album One Degree. Oudgedienden Helen Scott en Valerie Holiday vormen, samen met Cynthia Garrison, nog steeds The Three Degrees. Het trio treedt nog regelmatig op, o.a. met de Best Disco in Town-tour. Ook The Pointer Sisters, Chic, The Emotions en Evelyn 'Champagne' King maken onderdeel uit van dit rondreizend gezelschap. Fayette Pinkney is 61 jaar geworden.

Op 27 Juni 1959 wordt, na 732 voorstellingen, voor de laatste keer de musical West Side Story op Broadway in New York gespeeld. De door Leonard Bernstein en Stephen Sondheim geschreven musical is op 26 September 1957 in het Winter Garden Theatre in premiere gegaan. Tussen 2 Maart en 10  staat West Side Story in het Broadway Theatre om vervolgens weer naar het Winter Garden Theatre terug te keren. De hoofdrollen zijn voor Larry Kent (Tony), Carol Lawrence (Maria), Mickey Calin (Riff), Ken Le Roy (Bernardo) en Chita Rivera (Anita). Choreograaf Jerome Robbins is verantwoordelijk voor de vele spectaculaire dansscenes.

Bob_dylan_live_at_the_gaslight_1962Bob Dylan sluit op 27 Juni 2005 een deal met Starbucks Coffee Company. De Amerikaanse koffiegigant gaat exclusief een cd uitbrengen met daarop tien nummers van Bob Dylan. Het album is vanaf eind Augustus 2005 te koop in alle Starbucks winkels in de VS en Canada. Bob Dylan: Live At The Gaslight 1962 bevat vroege opnames van onder meer It's AllRight, The Cuckoo en A Hard Rain's Gonna Fall. Alle opnames zijn in 1962 gemaakt tijdens optredens van Dylan in het Gaslight cafe in New York. Bootlegs van de opnames circuleren al jaren onder Dylan fans. Maar een woordvoerder van Starbucks zegt trots te zijn de eerste professioneel geproduceerde cd van de opnames uit te brengen. Het album wordt tegelijk met de film No Direction Home uitgebracht. Martin Scorsese regisseerde deze vier uur durende tv-documentaire over het leven van Dylan tot 1965. De dubbel cd met daarop de soundtrack van de film zal ook bij Starbucks te koop zijn.

The_four_seasons_rag_dollOp 27 Juni 1964 komt de single Rag Doll van The Four Seasons binnen in de Billboard Hot 100. Het door Bob Crewe en Bob Gaudio geschreven Rag Doll, met op de B-kant de originele uitvoering van Silence Is Golden (later een grote hit voor The Tremeloes), staat vanaf 18 juli 1964 twee weken op de eerste plaats, en is de vierde nummer 1-hit in Amerika voor deze groep uit Newark in New Jersey. Eerder staan al Sherry (1962), Big Girls Don't Cry (1962) en Walk Like A Man (1963) op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.

Kevin Richardson treedt op 27 Juni 2000 in het huwelijk met Kristin Willis. De zanger van The Backstreet Boys en zijn vriendin zijn vier maanden eerder verloofd. Volgens de broer van Kevin Richardson is tijdens de geheime plechtigheid alles rustig verlopen. De 150 tot 200 gasten worden niet gestoord door paparazzi of laagvliegende helikopters. Op 24 juni 2006 maakt de dan 33-jarige Kevin Richardson bekend dat hij na dertien jaar uit The Backstreet Boys stapt. Op de website van de groep schrijft hij: "After 13 years of what can only be described as a dream come true, I have decided that it is time to leave the Backstreet Boys. It was a very tough decision for me but one that was necessary in order to move on with the next chapter of my life."

JohnentwhistleIn een hotelkamer in Las Vegas overlijdt John Entwistle op 27 Juni 2002 aan de gevolgen van een hartaanval, die is veroorzaakt door langdurig cocaine gebruik. De bassist van de legendarische Britse rockgroep The Who was zich met de band aan het voorbereiden op de concerttour die op 28 Juni in Las Vegas zou beginnen. John Alec Entwhistle wordt geboren op 9 Oktober 1944 in het Hammersmith Hospital in Acton, Engeland. Op 12-jarige leeftijd ontmoet hij Peter Townshend op de Acton County Grammer. Peter Townshend is dan bezig met het leren spelen op een banjo. John Entwhistle vraagt Peter Townshend om bij  zijn bandje te komen spelen, The Confederates, die verder bestaat uit Phil Rodes (clarinet) en Chris Sherwin (drums). Pete Townshend verteld jaren later aan Richard Green van NME: "I knew they expected me to play, so i rushed out and got a chord book. They were fairly impressed, which i couldn't work out. Perhaps they thought if you couldplay three chords you could play the rest". In 1964 leidt de vriendschap tussen John Entwhistle en Pete Townsend ertoe, dat zij samen met zanger Roger Daltrey de groep The Who opricht, die eerder onder de namen The Detours en The High Numbers door het leven gaat. Later komt daar drummer Keith Moon bij, die in 1978 overlijdt aan een overdosis slaappillen. Zijn plaats wordt ingenomen door de van The Faces afkomstige drummer Kenney Jones. The Who boekt in de jaren zestig en zeventig grote successen met nummers als My Generation, See Me Feel Me en Won't Get Fooled Again. Eén van de bekendste werken is de rockopera Tommy uit 1970, geschreven door gitarist Pete Townsend. John Entwistle speelt niet alleen bas, maar ook Franse hoorn, en doet ook af en toe de achtergrondzang. Hij schrijft ook enkele nummers voor The Who zoals Boris Is The Spider en My Wife. In 1971 brengt hij zijn eerste solo-album Smash Your Head Against The Wall uit. Er volgen nog enkele albums in de jaren zeventig, maar Entwistle weet er niet het grote publike mee te bereiken. De laatste jaren wijd hij zich vooral aan de beeldende kunst. Een roman over The Who waaraan hij al geruime tijd werkt, is niet afgekomen. De tour die op 28 Juni zou beginnen, gaat op 1 Juli in The Hollywood Bowl in Los Angeles alsnog van start. Volgens Pete Townshend zou John het niet anders gewild hebben. Vervanger is Pino Palladino. John Entwistle is 57 jaar geworden.

Op 27 Juni 1988 komt er een einde aan de geschiedenis van Tamla Motown Records als een zelfstandig label, wanneer de oprichter en directeur Berry Gordy Jr. het bedrijf voor 61 miljoen dollar verkoopt aan de platenmaatschappij MCA Incorporated. Gordy heeft het label in Februari 1958 opgericht met een van zijn familie geleend startkapitaal van 800 dollar. Hoewel Motown altijd in een adem wordt genoemd met de stad Detroit (Motor Town), heeft het label al sinds 1972 zijn thuisbasis in Los Angeles.

Jimi_hendrixIn het Mile High Stadium in Denver loop een op 27 Juni 1969 gehouden popfestival behoorlijk uit de hand wanneer er rellen uitbreken onder de 50.000 bezoekers. De politie moet eraan te pas komen om de jongeren met traangas uiteen te drijven. Ondanks deze rellen treden The Jimi Hendrix Experience (foto), Johnny Winter en Creedence Clearwater Revival gewoon op. Voor Jimi Hendrix is het zijn laatste optreden met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. Op het Woodstock festival, in Augustus 1969 staat Hendrix ondermeer met Larry Lee (gitaar), Juma Sultan en Jerry Velez (percussie) en Billy Cox (bas) onder de naam Gypsy Sun & Rainbows Band op het podium, om op nieuwsjaardag 1979 met zijn nieuwe band Band Of Gypsys op te treden. Band Of Gypsies bestaat naast Hendix uit Billy Cox (bas) en Buddy Miles (drums).

Op 27 Juni 1964 presenteert Brian Matthew de laatste reguliere aflevering van dit seizoen van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als muzikale gasten ontvangt hij  The Searchers, The Mojos, Danny Williams, Jess Conrad, The Yardbirds, Debbie Lee, Troy Dante & The Infernos, Elkie Brooks en Michael Aldred.  Van 4 Juli t/m 26 September 1964 zendt de Britse omroep ABC speciale zomer-afleveringen uit van Thank Your Lucky Stars. Hierin presenteert Janice Nicholls herhalingen van het afgelopen seizoen.

Led_zeppelin_27_juni_1980Drummer John Bonham van Led Zeppelin stort op 27 Juni 1980 tijdens een show in de Messehalle in Nuremberg, Duitsland op het podium in elkaar. Na het tweede nummer in de show, Nobody's Fault But Mine, verteld gitarist Jimmy Page dat twee leden van Led Zeppelin zich niet goed voelen. Na het derde nummer, Black Dog en zanger Robert Plant het nummer In The Evening aankondigd, zakt drummer John Bonham in elkaar. Het optreden wordt afgelast, en al snel komen de geruchten dat Bonham in elkaar is gezakt door een combinatie van drugs en alcohol. De reden is echter dat John Bonham teveel fruit heeft gegeten. Manager Peter Grant: "They wrapped Bonzo up in a red carpet in the ambulance. So they strapped him in with this belt and he says 'How do i look?' and i said 'Like fucking father christmas', and he says 'Don't make me laugh, it bloody hurts'. But he had 27 bananas that night so it's not surprising he was ill!". John Bonham is voor het volgende optreden op 29 Juni in het Hallenstadion in Zurich, Zwitserland weer voldoende hersteld.

Op 27 Juni 1987 ontstaat er tijdens een optreden van Neil Young in een nachtclub in Winnipeg, Canada een spontane jam-sessie wanneer de zanger/gitarist gezelschap krijgt van de voormalige Guess Who-leden Chad Allan, Randy Bachman en Burton Cummings en bassist Fred Turner van Bachman-Turner Overdrive.

Whitney Houston is op 27 Juni 1987 de eerste vrouwelijke artiest in Amerika die met een nieuw album binnenkomt op de eerste plaats in de Billboard Album lijst. Houston levert deze prestatie met haar album Whitney.

JukeboxjuryOp 27 Juni 1964 worden er in de BBC-studio's in Shepherd's Bush, Londen opnamen gemaakt voor Juke Box Jury. Dit televisieprogramma wordt gepresenteerd door David Jacobs. The Rolling Stones vormen in deze uitzending het deskundige panel dat zijn mening geeft over acht nieuwe singles. Dit zijn o.a. Someday We're Gonna Love Again van The Searchers, The Ferris Wheel van The Everly Brothers, Just For You van Freddie & The Dreamers en There's Gold In The Mountain van Elvis Presley. De meeste singles vinden The Rolling Stones een flop. Na de opnamen van Juke Box Jury heeft de groep precies één uur de tijd om naar een andere studio te gaan voor opnamen van Top Of The Pops van 1 Juli 1964. In dit programma playbacken zij It's All Over Now. Juke Box Jury wordt op 4 Juli 1964 door de BBC uitgezonden. Na de uitzending spreekt men schande over de beoordelingen van The Rolling Stones. Een zekere David Baldwin schrijft in een ingezonden brief aan New Musical Express: "Ik vind niet dat The Rolling Stones zich schandelijk hebben gedragen. Zij hebben in Juke Box Jury gewoon gezegd wat zij vinden." The Beatles verklaarden meteen alles een hit, omdat zij dit beter vinden voor hun imago. Goed gedaan, Stones!" In de Daily Sketch van 19 Augustus 1964 schrijft Robert Ottoway in een artikel over de bewuste uitzending het volgende: "Toen de Stones in hun stoelen ploften als panelleden van Juke Box Jury, zagen veel bezorgde ouderen dat als een oorlogsverklaring. En toen ze hun mond opendeden, slikten ze zoveel klinkers in dat de Oxford English Dictionary geen uitkomst meer gaf. Vertaling was geboden. Sommigen eisten ontslag van de minister van Onderwijs. Alle volwassenen waren razend".

Zanger en gitarist Brian O'Hara van The Fourmost verhangt zichzelf op 27 Juni 1999 in zijn huis in Liverpool. The Fourmost hebben in in de jaren 1963 tot 1965 een aantal hits in Engeland, waaronder Hello Little Girl, I'm In Love, A Little Loving, Baby I Need Your Lovin', How Can I Tell Her en Girls Girls Girls. In April 1964 scoren zij hun grootste hit als het nummer A Little Loving de zesde plaats weet te bereiken. Brian O'Hara is 56 jaar geworden.

Baswesterweel_2 platenkast web-logOp 27 Juni 1988 wordt bij de AVRO op Nederland 2 van zes uur tot kwart voor zeven 's avonds de allerlaatste aflevering van TopPop uitgezonden. Hoewel presentator Bas Westerweel (foto) aan het eind van het programma zegt dat hij de kijkers gewoon in het nieuwe seizoen weer verwacht, blijkt het definitief afgelopen te zijn. De laatste aflevering van TopPop wordt gepresenteerd vanuit de Cinevideo-studio in Almere. Er zijn ondermeer opnamen te zien van Michael Jackson, Ziggy Marley, Fleetwood Mac, Narada Michael Walden, Sting, Maxi Priest, Tracy Chapman en Eros Ramazzotti. De AVRO heeft TopPop in totaal achttien seizoenen uitgezonden. Ad Visser en Lars Boom zijn de presentatoren van de eerste aflevering, die op 22 September 1970 wordt uitgezonden op Nederland 1 tussen half acht en acht uur 's avonds.

Coldplay begint op 27 Juni 2005, ter promotie van hun derde album X&Y, aan een wereldtournee. Het eerste openluchtconcert is in het atletiekstadion van Crystal Palace in Londen. Daarna spelen zij in een park in het Schotse Glasgow op 1 juli 2005 en in een stadion in Bolton op 4 en 5 juli 2005. De capaciteit van iedere locatie is dertigduizend bezoekers. "Wij hebben lange tijd in de studio doorgebracht. Wij hebben anderhalf jaar niet opgetreden, dus wij verheugen ons enorm op deze tournee. Wij willen graag onze nieuwe songs live spelen", zegt Coldplay-gitarist Jonny Buckland. Op 7 juli 2005 staat Coldplay in het Gelredome in Arnhem.

Gale storm platenkast weblog In een verzorgingshuis in Danville, Californie overlijdt op 27 Juni 2009 de Amerikaanse actrice en zangeres Gale Storm. Gale Storm wordt op 5 April 1922 in Bloomington, Victoria County in Texas geboren als Josephine Owaissa Cottle. Na de vroege dood van haar vader, verhuist het gezin naar Houston waar Gale Storm een volleerd rolschaatskampioene en danseres wordt. Aan het einde van de middelbare school wint zij een wedstrijd met als hoofdprijs een contract van een jaar met een filmstudio. In de jaren '50 wordt Gale Storm een echt Amerikaans icoon. Zij speelt mee in bijna 50 films en is het hoofdpersonage in twee populaire tv-shows; My Little Margie en The Gale Storm Show. In 1956 neemt zij haar eerste plaatje op, I Hear You Knocking, waarvan er meer dan een miljoen exemplaren van worden verkocht.  I Hear You Knocking bereikt een tweede plaats in de Amerikaanse hitlijst. In 1971 wordt het nummer bekend in de uitvoering van zanger Dave Edmunds die er in Amerika een 4e plaats mee haalt en er in Engeland zes weken mee op de eerste plaats staat. Andere hits voor Gale Storm zijn Why Do Fools In Love (1956) (Origineel van Frankie Lymon & The Teenagers en een grote hit in de uitvoering van Diana Ross in 1981; #7 in Billboard Hot 100), Tell Me Why (1956), Lucky Lips (1957) en I Need You So (1960). Tijdens haar acteercarriere bereikt Storm nog verschillende keren de Top 10 en doet zij vele optredens. In 1981 publiceerd zij haar autobiografie (I Ain't Down Yet), waarin zij ook haar strijd tegen de alcohol beschrijft. Gale Storm krijgt gedurende haar carrixc3xa8re vier sterren op de Hollywood Walk of Fame (Voor haar prestaties voor radio, muziek, tv en film).

Op 27 Juni 1965 treden Billy J. Kramer & The Dakotas, voor de tweede keer in hun carriere, op in The Ed Sullivan Show. In dit programma van de Amerikaanse omroep CBS speelt de groep de nummers From A Window en Bad To Me. Ook Tony Bennett treedt op in aflevering 840 van The Ed Sullivan. Bennett zingt I Left My Heart In San Francisco, One For My Baby One More For The Road en It Had To Be You.

Jackie washington platenkast weblog De Canadese blues- en jazzmusicus Jackie Washington overlijdt op 27 Juni 2009 in St. Joseph's Healthcare in Hamilton, Ontario in Canada  aan de gevolgen van een hartaanval. Jackie Washington wordt op 12 November 1919 in Hamilton, Ontario geboren en begint in zijn geboorteplaats zijn carriere bij CHML Radio waar hij Canada's eerste zwarte discjockey is. Met zijn broers Reg (toetsenist op de Hammond B3) en Dickie (drummer) en met saxofonist Freddie Purser formeert hij een band en treedt daarmee regelmatig op in de Windsor en Royal clubs. Landelijk bekend wordt Jackie Washington evenwel als blues- en jazzmusicus; met een repertoire van meer dan 1200 songs. Washington treedt op tijdens grote festivals als het Mariposa Folk Festival en het Northern Light Festival, dat later een Award naar hem vernoemd. Andere namen waarmee hij dan de bxc3xbchne deelt zijn Duke Ellington, Lionel Hampton en Clark Terry. Jackie Washington werkt met songschrijvers als Joni Mitchell en Gordon Lightfoot, alsmede met bluesiconen als Lonnie Johnson en het duo Sonny Terry & Brownie McGhee. Desondanks maakt hij pas in 1976 met Blues And Sentimental zijn platendebuut. Gedurende zijn carriere is Washingtom meerdere keren onderscheiden. Zo is hij opgenomen in het Canadian Jazz And Blues Hall Of Fame en in de Gallery Of Distinction in Hamilton, waar tevens het Jackie Washington Rotary Park is gesitueerd. Lifetime Achievement Awards ontvangt hij van de Ontario Arts Council (1995) en de Maple Blues Awards (1998). Jackie Washington is 89 jaar geworden.

Met een optreden in het Olympisch Stadion van Mxc3xbcnchen voor 72.000 fans begint op 27 Juni 1992 het Europese deel van de Dangerous-tournee van Michael Jackson. De tour duurt, met een onderbreking van zeven maanden, tot 11 November 1993. Michael Jackson heeft voor zijn concerten maar liefst driehonderd kostuums bij zich. Voor het podium staat een levensgrote kopie van de arm met de fakkel van het Vrijheidsbeeld in New York. Aan het slot van zijn show heeft Michael Jackson een ruimtepak aan en vliegt hij weg.

Radio_city_music_hall_who_concert_1Op 27 Juni 1989 wordt in de Radio City Music Hall in New York de complete rock-opera Tommy opgevoerd door The Who. Het concert wordt rechtstreeks door het Westwood One FM Radio Network uitgezonden. Pete Townshend, Roger Daltrey en John Entwistle worden bijgestaan door o.a. Steve 'Boltz' Bolton (gitaar), John 'Rabbit' Bundrick (toetsen), Simon Clarke (saxofoon), Jody Linscott (percussie), Roddy Lorimer (trompet), Billy Nicholls (zang), Simon Philips (drums) en Tim Saunders (saxofoon). Dit grote aantal musici zorgt ervoor dat Pete Townshend de groep aankondigt als: "We have the enormous cheek, the unmitigated gall to call this The Who". Meer dan zesduizend fans hebben honderdvijftig tot duizend dollar overgehad voor een kaartje. De opbrengst van deze avond is ruim één miljoen dollar. Dit bedrag is bestemd voor een stichting voor autistische kinderen en de Rock And Roll Hall Of Fame in Cleveland. Behalve het gehele Tommy album worden er ook enkele klassieke Who nummers gespeeld. De volledige setlist is: Overture, 1921, Amazing Journey, Sparks, Eyesight To The Blind, Christmas, Cousin Kevin, The Acid Queen, Pinball Wizard, Do You Think It's Alright, Fiddle About, There's A Doctor, Go To The Mirror, Smash The Mirror, Tommy Can You Hear Me, I'm Free, Miracle Cure, Sally Simpson, Sensation, Tommy's Holiday Camp, We're Not Gonna Take It, I Can't Explain, Substitute, Baba O'Riley, Love Reign O'er Me, I'm A Man, A Friend Is A Friend, My Wife, Join Together, Behind Blue Eyes, Won't Get Fooled Again. The Who is bezig met een rexc3xbcnie-tournee die op 21 Juni in het Glens Falls Civic Center in de staat New York is gestart. Deze tournee wordt op 2 November 1989 in de Royal Albert Hall in Londen afgesloten. Het zou tot 1996 duren wanneer Roger Daltrey, John Entwhistle en Pete Townshend weer samen op het podium staan.

Op 27 Juni 1989 mag Tom Jones, voor de deur van nummer 6608 aan Hollywood Boulevard, Los Angles zijn eigen ster aan de Hollywood Walk Of Fame onthullen. De zanger uit Wales is ondermeer bekend van nummers als Delilah, Help Yourself, The Green Green Grass Of Home en Kiss.

George Harrison maakt op 27 Juni 1971 tijdens een persconferentie bekend dat hij op 1 Augustus 1971 een benefietconcert gaat geven in Madison Square Garden in New York. De opbrengst gaat naar de noodlijdende bevolking van Bangla Desh, dat de laatste maanden zwaar geteisterd door overstromingen.

Parkpop3Op 27 Juni 1993 zijn 400.000 bezoekers in het Zuiderpark in Den Haag getuige van het dertiende Parkpop-festival. Bij droog en niet al te warm weer genieten zij van optredens van The Wonder Stuff, Samuel Eddy & Jan Akkerman, Gotcha!, Gaillano, Fish, Inner Circle, Beatcream, Soul Sister, Thunder, Jesus Jones, The Shamen en Robert Plant. Zes jaar later, op 27 Juni 1999 wordt in het Zuiderpark in Den Haag voor de 19e keer het gratis toegankelijke Parkpop-festival gehouden. 325.000 bezoekers zijn getuige van optredens van ondermeer Supersub, Soulwax, Acda & De Munnik, Ky-Mani, Mundo Livre, Corey Glover, Gorky (die op het laatste moment Noordkaap vervangt), Caesar, 3 Colour Red, Robben Ford & The Blue Line, Busi Mhlongo en Blondie. Radio West, de regionale omroep voor het noordelijk deel van Zuid-Holland, zendt vanaf één uur enkele optredens live uit. Acda & De Munnik geven toestemming om twee live-registraties uit te zenden. Blondie geeft geen toestemming. Precies 5 jaar later wordt op 27 Juni 2004 in het Zuiderpark in Den Haag voor de 24ste keer het nog steeds gratis toegankelijke Parkpop Festival gehouden. Ruim 350.000 bezoekers zijn getuige van optredens van ondermeer The Gathering, Outlandish, Beth Hart, The Stranglers, Peter Pan Speedrock, League Of XO Gentlemen, Zuco 103, Roy Paci, The Von Bondies en Steel Pulse. The Nits zorgen voor een verrassing. Henk Hofstede heeft zanger Tim Akkerman van Di-Rect uitgenodigd om samen Inside My Head en In The Dutch Mountains te zingen. Volgens Tim Akkerman gaat hiermee een grote wens van hem in vervulling. "The Nits hebben mij altijd gexc3xafnspireerd. Al op mijn zevende speelde ik In The Dutch Mountains".

Je_taime_moi_non_plusDe single Je T' Aime Moi Non Plus van Jane Birkin en Serge Gainsbourg wordt op 27 Juni 1969 in Engeland uitgebracht. Deze nogal erotisch getinte single mag niet op de BBC worden gedraaid. In eerste instantie wil Serge Gainsbourg het nummer samen met Brigitte Bardot opnemen, maar die bedankt voor de eer omdat zij het nummer te gewaagd vindt. Ondanks de boycot van de BBC (of juist dankzij) haalt Je T' Aime Moi Non Plus op 11 Oktober 1969 de eerste plaats van de Engelse hitparade. In Nederland komt Je T' Aime Moi Non Plus tot een tweede plaats. In 1974 wordt Je T' Aime Moi Non Plus opnieuw in Nederland uitgebracht, nu komt de single tot een vierde plaats.

Op het terrein De Schans in Lichtenvoorde in de Achterhoek in Gelderland wordt op 27 Juni 2003 het eerste Arrow Rock Festival gehouden. Op twee podia zijn optredens te zien van ondermeer Deep Purple, Lynyrd Skynyrd, Status Quo, Uriah Heep en Wishbone Ash.

Billy J. Kramer & The Dakotas staan op 27 Juni 1963 in de Abbey Road Studio in Londen om onder productionele leiding van George Martin het nummer I Call Your Name op te nemen. I Call Your Name is geschreven door John Lennon en Paul McCartney, en is één van de nummers op het album Listen To Billy J. Kramer dat in November 1963 wordt uitgebracht. Listen To Billy J. Kramer haalt de elfde plaats in de Engelse albumlijst.

Mikegrose_queenOp 27 Juni 1970 treedt Queen voor het eerst live op, tijdens een concert in de City Hall in Truro, Engeland hoewel de groep wel nog staat aangekondigd onder de oude naam Smile. Queen bestaat dan uit Freddie Mercury (zang), Brian May (gitaar), Roger Taylor (drums) en Mike Grose (links op foto) (bas). Nadat de groep Barry Mitchell en Doug Bogie nog als bassist hebben geprobeerd wordt uiteindelijk John Deacon aangenomen. Zijn live debuut bij Queen vindt plaats tijdens een concert op het College van Surrey op 2 Juni 1971.

Mick Jagger wordt op 27 Juni 1967 schuldig bevonden aan het bezit van verdovende middelen. De drugs zijn aangetroffen in zijn jas tijdens een feestje van Keith Richards. De Rolling Stones-zanger brengt een nacht in de cel door. Hij wordt de volgende ochtend op borgtocht vrijgelaten. De borgsom bedraagt zevenduizend pond sterling.

Op 14 Juli 1989 wordt door een rechter bepaalt dat de 48-jarige Tom Jones de vader is van Jonathan Berkery, die is geboren op 27 Juni 1988. De moeder van de jongen, de 27-jarige Katherina Berkery, zegt in 1987 drie nachten met Tom Jones te hebben doorgebracht in het Ritz-Carlton Hotel in New York. Met 99,76 procent zekerheid is dmv bloedonderzoek aannemelijk gemaakt dat de jongen inderdaad verwekt moet zijn door Tom Jones. Volgens de advocaat van Katherina Berkery is de zanger uit Wales nooit voor de rechter verschenen om te bevestigen of te ontkennen dat Jonathan inderdaad zijn zoon is. Tom Jones moet Jonathans moeder $200 per week betalen als financixc3xable bijdrage aan diens opvoeding. Tom Jones is sinds 2 Maart 1957 getrouwd met Linda Trenchard.

In Shepton Mallet, Engeland begint op 27 Juni 1970 het twee-daagse Bath Festival Of Blues. Tijdens deze tweede editie van het festival zijn er ondermeer optredens van Donovan, The Mothers Of Invention, Santana, The Flock, Led Zeppelin, Hot Tuna, Country Joe McDonald, Colosseum, The Byrds, Dr. John The Nighttripper, Canned Heat, It's A Beautiful Day, Steppenwolf, Johnny Winter, Fairport Convention, Keef Hartley, John Mayall en Pink Floyd. Op de tweede dag barst er 's avonds een hevige onweersbui los boven het festivalterrein. Het optreden van The Jefferson Airplane wordt hierdoor afgebroken. Het optreden van The Moody Blues gaat helemaal niet door en wordt afgelast.

Bruce_springsteen_ticketOp 27 Juni 1999 sluiten Bruce Springsteen & The E-Street Band met een concert in het Vallehovin Stadium in Oslo, Noorwegen het Europese gedeelte van The Bruce Springsteen & The E Street Band Reunion Tour af. Deze tour is op 9 April 1999 in het Palau Sant Jodi in Barcelona, Spanje van start gegaan. Het is voor het eerst in elf jaar, sinds de Tunnel Of Love Express en de Human Rights Now! concerten in 1988 dat Bruce Springsteen weer met The E Street Band op tournee gaat. The E Street Band bestaat naast Springsteen zelf uit: Roy Bittan (piano, synthesizer), Clarence Clemons ( saxofoon, percussie), Danny Federici (orgel, accordeon), Nils Lofgren (gitaar), Patti Scialfa (gitaar, zang), Garry Tallent (bas), Steven Van Zandt (gitaar) en Max Weinberg (drums). De nummers die in het Vallehovin Stadium in Oslo, Noorwegen gespeeld worden zijn: My Love Will Not Let You Down, Prove It All Night, Two Hearts, Darkness On The Edge Of Town, The Promised Land, Darlington County, Mansion On The Hill, The River, Youngstown, Murder Inc., Badlands, Out In The Street, 10th Avenue Freeze-Out, Where The Bands Are, Working On The Highway, Because The Night, The Ghost Of Tom Joad, Jungleland, Light Of Day, Stand On It, Hungry Heart, Born To Run, Bobby Jean, Thunder Road, If I Should Fall Behind en Land Of Hope And Dreams. Bruce Springsteen & The E-Street Band geven op 19 en 20 Juni 1999 twee uitverkochte concerten in het Gelredome in Arnhem. Met een concert in Hooligans in Long Branch, New York begint The Bruce Springsteen & The E Street Band Reunion Tour op 9 Juli 1999 aan het Amerikaanse gedeelte van deze tour.

Na twee concerten op 26 Juni 1965 in de KB Hallen in Kopenhage, Denemarken te hebben gegeven, krijgen The Rolling Stones op 27 Juni 1965 een vrije dag. De groep brengt een bezoek aan de Cheetah 2, het zendschip van de Zweedse zeezender Radio Syd, waar zij een rondleiding krijgen van de eigenaresse, Britt Wadner.

Op 27 Juni 1968 beginnen in studio 4, van de Amerikaanse omroep NBC in Burbank de opnamen van de Comeback Special van Elvis Presley. Het programma wordt pas op 3 December 1968 door NBC uitgezonden. In deze comeback-special is Elvis Presley te zien, die met vroegere begeleiders als D.J. Fontana en Scotty Moore herinneringen ophaalt en oude hits speelt.

In het Olympisch Stadion in Munchen, Duitsland wordt op 27 Juni 1999 een liefdadigheidsconcert gehouden ten bate van het Nelson Mandela Kinderfonds en het Rode Kruis. 70.000 bezoekers zijn getuige van optredens van ondermeer Boyzone, All Saints en Michael Jackson. Tijdens het zingen van het nummer Earth Song loopt Michael Jackson enkele builen en schaafwonden op wanneer hij vanaf een brug vijftien meter naar beneden valt. Deze benefietvoorstelling brengt bijna anderhalf miljoen euro op.

Op 27 Juni 1968 begint Elvis Presley in de NBC Studios in Burbank, Californie, met de vier dagen durende opnames van de special Elvis. Het programma, dat bekend wordt onder de naam Comeback Special, wordt pas op 3 December 1968 door NBC uitgezonden. In deze comeback-special is Elvis Presley te zien, die met vroegere begeleiders als D.J. Fontana en Scotty Moore herinneringen ophaalt en oude hits speelt. Het is het eerste optreden van Elvis Presley dat door publiek wordt bijgewoond, sinds zijn U.S.S. Arizona benefiet optreden in Pearl Harbor, op 25 Maart 1961.

Hold_out_jackson_browneVanaf 27 Juni 1980 ligt het album Hold Out van Jackson Browne in de platenwinkel. Browne heeft het album opgedragen aan Lynne Sweeney met wie hij al enige jaren een relatie heeft. Hold On staat in de week van 13 September 1980 op de eerste plaats in de albumlijst van Billboard. In Nederland bereikt Hold Out op 26 Juli 1980 een 20ste plaats als hoogste notering. Op Hold Out staan de volgende nummers: Disco Apocalypse, Hold Out, That Girl Could Sing, Boulevard, Of Missing Persons, Call It A Loan en Hold On Hold Out. Het nummer Of Missing Persons gaat over de een jaar eerder overleden Lowell George (op 29 Juni 1979), een goede vriend van Browne, en is opgedragen aan Lowell George's dochter.

Op 27 Juni 1963 verlengt Brenda Lee haar platencontract met Decca Records. Hiermee is de zangeres de komende twintig jaar gegarandeerd van een inkomen van tenminste één miljoen dollar. Op 21 Mei 1956 heeft de dan elfjarige Brenda Lee haar eerste overeenkomst met Decca Records in Nashville gesloten.


Muziek Jarige Op 27 Juni

1942: Bjorn Thelin - The Spotnicks Bas
1942: Rein De Vries - Zanger Nederland
1946: John Brands - Zen Zanger
1953: Louis Risbrook - BT Express Bas
1957: Jack Poels - Rowwen Hxc3xa9ze Zanger
1959: Lorrie Morgan - Country Zangeres USA
1962: Ad Grooten - Pater Moeskroen Gitaar
1966: Sean Kinney - Alice In Chains Drums
1935: Doc Pomus (Jerome Solon Felder) - Song Schrijver USA († 26 Feb. 1991)
1944: Bruce Johnson - The Beach Boys Zanger/Gitaar
1951: Gilson Lavis - Squeeze Drums
1961: Margo Timmins - The Cowboy Junkies Zangeres
1962: Michael Ball - Zanger Engeland
1970: Laurence Colbert - Ride Drums
1976: Leigh Nash - Sixpence None The Richer Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten