Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Juni

KralingenOp 26 Juni 1970 gaat in Rotterdam, in het Kralingse Bos, een drie dagen durend popfestival van start. Het Holland Pop Festival, zoals de officiele naam luidt, is al gauw bekend onder de naam Kralingen en is een iniatief van Berry James Visser, de latere oprichter van organisatie bureau MOJO, samen met George Knap. Zo'n 60.000 muziek liefhebbers zijn getuige van optredens van: Jefferson Airplane, The Byrds, Soft Machine, Pink Floyd, Santana, Canned Heat en Dr. John The Nighttripper. Als enigste Nederlandse groep treedt CCC.Inc (Capital Canal City, Folk & Blues, Incorporated) op. Het Holland Pop Festival is het eerste waar soft drugs vrij gebruikt mogen worden. De politie treedt terughoudend op en het speciale drugteam behandelt in totaal 378 jongeren. Zeven van hen worden wegens overmatig gebruik naar een ziekenhuis gebracht. Voor de verkopers van etenswaar en frisdranken zijn het drie gouden dagen. Zij raken zo'n 200.000 blikjes drank, 400.000 broodjes en 50.000 bakjes met nasi en bami kwijt, tegen prijzen die beslist niet "alternatief" mogen heten. De toegangsprijs van veertig gulden per persoon is voor velen ook al een stevige uigave. Het Kralingsebos is in drie dagen veranderd in een vuilnisbelt. De reinigingsdienst heeft twee dagen nodig om het schoon te maken. Aan bomen en struiken is niets beschadigd. De boswachters melden dat er bij wijze van spreken niet één takje is afgebroken. Behalve enkele duizenden niet betalende bezoekers, en de overal aanwezige geur van alternatieve rookwaar, valt er voor de autoriteiten verder weinig op het gebeuren aan te merken.

De Italiaanse regisseur Stefano Salvati klaagt op 26 Juni 1996 zangeres Madonna aan. Salvati beweert dat de videoclip, behorende bij Ray Of Light van Madonna een regelrechte kopie is van de clip die hij in 1994 met de Italiaanse zanger Biagio Antonacci voor het nummer Non E Mai Stato Subito heeft gemaakt.

In Amerika wordt op 26 Juni 1964 door platenmaatschappij United Artists de soundtrack van A Hard Day's Night van The Beatles uitgebracht. In Europa wordt A Hard Day's Night pas op 10 Juli 1964 uitgebracht. Op de Amerikaanse persing staan vijf extra nummers. Dit zijn vier instrumentale nummers van de soundtrack, gespeeld door een orkest onder leiding van George Martin en het nummer Boys wat gezongen wordt door Ringo Starr. A Hard Day's Night komt op 18 Juli 1964 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 25 Juli 1964 veertien weken op de eerste plaats.

Vernon_presleyElvis Presley geeft op 26 Juni 1977, de 68ste verjaardag van zijn manager Colonel Tom Parker, het naar later blijkt allerlaatste concert van zijn leven. Het optreden vindt plaats in de Market Square Arena in Indianapolis. Het laatste nummer wat Elvis Presley live op de buhne zingt is Can't Help Falling In Love. Elvis Presley overlijdt op 16 Augustus 1977 in Memphis op 42 jarige leeftijd. Precies twee jaar later, op 26 Juni 1979, overlijdt Vernon Presley (foto) de vader van Elvis Presley op 63 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Na zijn dood neemt Priscilla Presley, de ex-vrouw van de zanger, het beheer van zijn nalatenschap over en bouwt zij het uit tot een imperium. In het jaar 2004 brengen alle aktiviteiten van het bedrijf Elvis Presley Enterprises ruim 84 miljoen dollar in het laatje.

Dick Oosting, de manager van volkszanger Jannes, overlijdt op 26 Juni 2008 aan de gevolgen van een hartinfart. Oosting staat Jannes bij sinds het begin van zijn carriere in 1999. Volgens een woordvoerder van de platenmaatschappij van Jannes, CNR Entertainment, is Oosting niet alleen de manager van de zanger maar ook een goede vriend. Zijn dood is bij Jannes dan ook aangekomen als 'een mokerslag'. Jannes zegt al zijn optredens voor de komende week af. Ook staakt hij alle promotiewerkzaamheden voor zijn nieuwe single Ga Dan, die op 30 Juni 2008 uitkomt. Dick Oosting is 50 jaar geworden.

Sammy_hagarOp 26 Juni 1996 maakt het management van Van Halen bekend dat zanger Sammy Hagar de band verlaat. Sammy Hagar is sinds de zomer van 1985 de zanger van Van Halen, wanneer hij de vertrokken David Lee Roth opvolgt. Als opvolger voor Sammy Hagar is David Lee Roth weer even in beeld, maar meer dan twee nummers die op een in 1996 uitgebrachte verzamel CD staan, komt het samenwerkingsverband niet. Uiteindelijk wordt Gary Cherone, afkomstig van Extreme, de nieuwe zanger van Van Halen. In 1998 verschijnt met Gary als zanger het album Van Halen III, waarvan de titel refereert aan de derde incarnatie van de groep. De derde editie Van Halen blijkt veruit de zwakste te zijn.

The Who geeft op 26 Juni 1964 een concert in The Refectory in Golders Green in Noord-West Londen. Het is voor de eerste en tevens laatste keer dat The Who daar een optreden geeft, want ze worden door de organisotor niet meer teruggevraagd. Tijdens de voorstelling wordt aan The Who gevraagd of ze het geluid wat zachter kunnen zetten, als antwoord draait The Who alle versterkers tot aan het maximum helemaal open.

Op 26 Juni 1971 maakt concertpromotor Bill Graham bekend dat hij de zalen Fillmore East en Fillmore West in New York en San Francisco zal gaan sluiten. In de Fillmore East zijn op 27 Juni 1971 The Beach Boys en The Allman Brothers de laatste artiesten die optreden.

Roxy_musicNa zes jaar, vijf albums en een live album kondigt Roxy Music op 26 Juni 1976 aan dat alle leden voor op z'n minst een jaar hun eigen weg gaan om zich te richten op solo projecten. In 1979 komt er weer een reunie van Roxy Music en verschijnt het album Manifesto. Roxy Music is destijds ontstaan vanuit de ambities van een aantal Londense kunstacademiestudenten onder aanvoering van Bryan Ferry. Deze zingt al tijdens zijn studententijd in Newcastle in de soulband The Gas Board en werkt na zijn eindexamen als chauffeur, restaurateur en leraar keramiek. Ferry realiseert zich dat de meest effectieve en meest in de geest van de tijd passende manier om kunst te maken een rockband is. Hij neemt pianolessen en komt via een advertentie in contact met saxofonist Andy Mackay, die zijn vriend Brian Eno (toesten) introduceert. De naam wordt uit een lijst met oude theaternamen gelicht en het concept zal moeten zijn: elegantie en glamour, een snufje nostalgie dat schel zal afsteken tegen het toefje futuristische rockmuziek. Na de nodige bezettingswisselingen ontstaat een stabiele groep met naast Ferry, Mackay en Eno drummer Paul Thompson, bassist Graham Simpson en gitarist Phil Manzanera. In deze bezetting wordt het debuut album Roxy Musix opgenomen.

Op 26 Juni 2007 treedt Christina Aguilera voor het eerst op in China. De zangeres geeft een concert in de havenstad Sjanghai. Aanvankelijk wil de stad Beijing een optreden van de sexy zangeres verbieden, omdat er te veel seks in haar show zou zitten. China, dat bekend staat om zijn verboden, heeft in het verleden al vaker artiesten de toegang geweigerd. Zo mochten de Rolling Stones aanvankelijk niet optreden in het Aziatische land, vanwege enkele seksueel getinte songteksten. Om diezelfde reden werd ook rapper Jay-Z geweigerd. The Rolling Stones (toch toegelaten), The Black Eyed Peas en Eric Clapton zijn Aguilera voorgegaan.

Bob Dylan begint op 26 Juni 1981 aan het eerste van zes concerten in Earls Court in Londen. Dylan is vijf dagen eerder in Frankrijk met zijn Europese tournee van start gegaan, en blijft tot eind Juli 1981 in Europa. Nederland wordt dit keer niet aangedaan. Bob Dylan wordt tijdens deze tour begeleid door de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Carolyn Dennis, Madelyn Quebec en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen.

Marie Osmond treedt op 26 Juni 1982 in Salt Lake City, Utah in het huwelijk met Steve Craig. In 1983 wordt hun zoon Stephen geboren. Marie Osmond en Steve Craig gaan in 1985 uit elkaar. Marie Osmond hertrouwt op 28 Oktober 1986 met Brian Blosil. Van hun zeven kinderen zijn er vijf geadopteerd. Marie Osmond heeft begin jaren 70 verschillende Top 10 hits in Amerika waaronder Paper Roses (1973), I'm Leaving It All Up to You (met broer Donny Osmond, 1974), en Deep Purple (met broer Donny Osmond, 1975)

Its_all_over_now_2Op 26 Juni 1964 brengen The Rolling Stones de single It's All Over Now uit. Het nummer dat door Shirley Womack en Bobby Womack is geschreven is dan net door The Valentinos, de eerste versie van The Womack Brothers, opgenomen. The Rolling Stones versie van It's All Over Now is op 10 Juni 1964 in de Chess Studios in Chicago opgenomen onder productionele leiding van Andrew 'Loog' Oldham. De techniek is in handen van Ron Malo. De B-kant Good Times Bad Times is geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. Good Times Bad Times is op 25 Februari 1964 opgenomen in de Londense Regent Sound Studios met Bill Farley als technicus. De New Yorkse DJ Murray The K heeft bij aankomst van de Stones voor hun eerste Amerikaanse tournee de nieuwe single van The Valentinos, aan de groep gegeven. Lead zanger Bobby Womack van The Valentinos is niet blij met de versie van The Rolling Stones, hij denkt dat zijn eigen versie niet meer gedraaid zal worden, en hij krijgt gelijk. In de Engelse hitparade staat It's All Over Now vanaf 18 Juli 1964 één week aan de top. In Nederland staat de single vanaf 29 Augustus 1964 drie weken op één in de voorloper van de Top 40, de Hitwezen Top 50. Op 26 Juni 1964 zijn The Rolling Stones met It's All Over Now ook in het Britse muziekprogramma Ready Steady Go! te zien. Later, als de royalties binnenkomen, vindt Bobby Womack het niet zo erg meer dat The Rolling Stones het nummer hebben opgenomen, en probeert hij meer van zijn nummers te laten opnemen. 22 jaar later, op het album Dirty Works van The Rolling Stones, is Bobby Womack te horen als één van de gast muzikanten, ondermeer op het nummer Harlem Shuffle. Op het origineel van Harlem Shuffle van Bob & Earl uit 1969 is Bobby Womack overigens ook te horen.

De Canadese zanger Corey Hart valt tijdens een optreden in Sudbury, Ontario op 26 Juni 1987 van het podium. Op advies van zijn dokter moet hij twaalf weken rust houden. Zijn onlangs gestarte tournee door Canada wordt daarom afgelast.

MarcellaVanaf 26 Juni 1972 ligt de single Marcella van The Beach Boys in de platenwinkel. Op het door Brian Wilson, Tandyn Almer en Jack Rieley geschreven nummer worden de leadvoaclen gezongen door Carl Wilson en Mike Love. Marcella, met op de B-kant Hold On Dear Brother komt op 2 September 1972 binnen in de Top 40 en bereikt de twintigste plaats. In Amerika bereikt de van het album Carl And The Passions - So Tough afkomstige single slechts de 110e plaats in de Billboardlijst.

Op 26 Juni 1980 klimmen Mick Jagger, Ron Wood en Keith Richards, tijdens een gezellig avondje stappen, op het podium van een nachtclub in New York tijdens een optreden van Jim Carroll. Samen met hem zingen zij zijn hit People Who Died.

James_hetfieldJames Hetfield, gitarist en zanger van Metallica, breekt op 26 Juni 1986 zijn pols als hij op een skateboard van een heuvel naar beneden raast. Omdat Metallica net aan een tournee begonnen is met Ozzy Osbourne, neemt John Marshall zijn gitaar partijen over, zingen kan James Hetfield nog wel. John Marshall is een vriend en gitaarroadie van Kirk Hemmett, de solo gitarist van Metallica. Later gaat John Marshall bij de groep Metal Church spelen, maar als in 1992 tijdens een tournee met Guns 'n Roses James Hetfield zich ernstig verbrand, wordt John Marshall opnieuw gevraagd om in te vallen.

Op 26 Juni 1999 gaan er geruchten dat Elton John in gesprek is met een Financierings Maatschappij om een lening van 25 miljoen pond te krijgen, waarbij Elton John's "back catalogus" als onderpand dient. Naar verluidt geeft de zanger £250,000 per week uit via zijn credit card.

BlofArtiestenorganisatie Sena  (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) maakt op 26 Juni 2008 bekent dat Blof in 2007 voor de derde keer op rij de meest gedraaide Nederlandse artiest op de radio is geweest. Sena stelt de ranglijst samen op basis van draaigegevens van de Nederlandse radio. Ilse DeLange staat op nummer twee, gevolgd door VanVelzen en Marco Borsato (die in 2007 nog op 2 staat). Golden Earring bekleedt de vijfde positie. Van de internationale artiesten wordt zangeres Nelly Furtado in 2007 het meest gedraaid. Robbie Williams en Madonna, die in 2007 op een en twee stonden, zakten elk een plaatsje. U2 en Red Hot Chili Peppers staan op nummer vier en vijf. Sena is een organisatie in Nederland die de naburige rechten regelt van de makers van muziek. Dit betekent dat elke uitvoerend kunstenaar en platenproducent recht heeft op een vergoeding wanneer zijn of haar werk via radio en/of televisie wordt uitgezonden. Hieronder valt ook muziek die via de telefoon (wachtstand) en bijvoorbeeld in een lift te horen is.

Annabel Jones wordt op 26 Juni 1988 geboren als dochter van Davy Jones en zijn vrouw Anita Pollinger. Voor de zanger van The Monkees is het de vierde keer dat hij vader wordt. Op 4 September 1981 is zijn eerste dochter Jessica Lillian geboren. Davy en Anita Jones zijn in Januari 1981 getrouwd. Voor Jones is het zijn tweede huwelijk. Davy Jones is van 1968 tot 1975 getrouwd geweest met modeontwerpster Linda Haines. Uit dit huwelijk worden ook twee dochters geboren, Talia Elizabeth (2 Oktober 1968) en Sarah Lee (3 Juli 1971). In 1996 loopt ook zijn huwelijk met Anita Pollinger uit op een scheiding.

I_cant_help_falling_in_love_with_yoUB 40 komt op 26 Juni 1993 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met een bewerking van het nummer (I Can't Help) Falling In Love With You. Het nummer is oorspronkelijk al in 1785 geschreven door Jean Paul Claris De Florian (Een protege van Voltaire en beschouwd als een literair erfgenaam van La Fontaine) en Jean Paule Schwarzendorf als La Romance Du Chevrier, maar wordt rond 1900 omgedoopt tot Plaisir D'Amour. In 1914 wordt het voor de eerste keer op plaat gezet door Edmont Clement. In 1961 bewerken Hugo Creatore en Luigi Peretti met hulp van George Weiss het nummer voor Elvis Presley, die het nummer opneemt voor de soundtrack van zijn film Blue Hawaii. In 1993 neemt UB 40 het nummer met een licht gewijzigde titel op voor de soundtrack van de film Sliver, met Sharon Stone in de hoofdrol. Het wordt één van de grootste hits voor UB 40. Behalve in Nederland haalt de single ook in Engeland en Amerika moeiteloos de eerste plaats. Door het succes van (I Can't Help) Falling In Love With Me, bereikt ook het album Promises And Lies, waar (I Can't Help) Falling In Love With You opstaat, de eerste plaats in de Album Top 100.

25_live_tourGeorge Michael geeft op 26 Juni 2007 in het kader van zijn 25 Live Tour een concert in de ArenA in Amsterdam. De 25 Live Tour die op 27 September 2006 met een concert in Madrid, Spanje van start is gegaan is een verwijzing naar de 25-jarige carriere van de dan 42-jarige Britse popster. De als Georgios Kyriacos Panayiotou geboren George Michael begint zijn muzikale carrie8re in 1982 samen met Andrew Ridgley, in Wham!. Young Guns is de eerste hit voor dit duo. Tussen 1982 en 1986 scoort Wham! een aantal grote hits in Nederland waaronder twee nummer 1-hits; Wake Me Up Before You Go Go (1984) en The Edge Of Heaven (1986). Op 28 Juni 1986 treedt Wham! in Wembley in Londen voor het laatst op. Andrew Ridgeley probeerd tevergeefs beroepscoureur te worden. Ook lukt het hem niet een solocarriere te beginnen. George Michael begint na Wham! wel aan een succesvolle solocarriere. In 1987 brengt hij zijn eerste solo-album Faith uit, waarvan er zes miljoen exemplaren over de toonbank gaan. In totaal verkoopt George Michael ruim 85 miljoen platen. Hij schrijft met Careless Whisper één van de grootste hits van de jaren tachtig. Andere hits uit zijn solo repertoire zijn Father Figure, One More Try, Freedom 90, en het duet met, en het door, Elton John geschreven Don't Let The Sun Go Down On Me.

Johnny_jenkinsIn het Coliseum Medical Center in Macon, Georgia overlijdt de Amerikaanse gitarist Johnny Jenkins op 26 Juni 2006 aan de gevolgen van een beroerte. Johnny Edward Jenkins wordt op 5 Maart 1939 in Macon, Georgia geboren en staat aan de wieg van de muzikale carriere van Otis Redding. Na een optreden van Otis Redding in het Douglass Theatre in Macon vraagt Johnny Jenkins of hij zanger wil worden bij zijn groep The Pinetoppers. De linkshandige Johnny Jenkins haalt acrobatische toeren uit met zijn gitaar. Geregeld speelt hij solo's met zijn gitaar achter zijn hoofd, een kunstje waarvan Jimi Hendrix later dankbaar gebruik van maakt. In 1972 verschijnt Ton Ton Macoute, het debuutalbum van Johnny Jenkins. Hij heeft deze LP in 1970 opgenomen met The Allman Brothers Band. Blessed Blues is in 1996 het tweede album van Johnny Jenkins, gevolgd door Handle With Care (2001) en All In Good Time (2003). Johnny Jenkins is 67 jaar geworden.

Op 26 Juni 1982 treedt de dan 37-jarige Bryan Ferry, in het Engelse graafschap Sussex, in het huwelijk met de vijftien jaar jongere Lucy Helmore. De zanger van Roxy Music en zijn vrouw krijgen vier zonen: Otis, Isaac, Tara en Merlin. Op 31 Maart 2003 scheiden Ferry en zijn vrouw. Bryan Ferry heeft een verhouding met Katie Turner. Lycy Helmore krijgt één miljoen aan alimentatie mee. Zij hertrouwd in Oktober 2006 met Robin Birley, de 48-jarige zoon van Lady Annabel Goldsmith.

Israel_kamakawiwooleOp 26 Juni 1997 overlijdt Israel Kamakawiwo'ole. De Hawaiaanse zanger lijdt aan een ernstige vorm van overgewicht en weegt 340 kilo. Na zijn dood wordt Israel Kamakawiwo'ole opgebaard in het Capitool in Honolulu. Op de eerste dag lopen meer dan tienduizend mensen langs zijn opgebaarde stoffelijk overschot. De as van Israel Kamakawiwo'ole wordt uitgestrooid in de Stille Oceaan bij Makua Beach. Israel Kamakawiwo'ole is 38 jaar geworden. In Mei 2005 staat hij in Nederland postuum in de belangstelling als zijn uitvoering van Over The Rainbow wordt gebruikt in een reclamespot voor Menzis Verzekeringen. Omdat deze versie van Israel Kamakawiwo'ole vanwege een rechtenkwestie niet in ons land mag worden uitgebracht, zingt Gerard Joling het nummer in dezelfde stijl als Israel Kamakawiwo'ole. Deze versie wordt op CD-single uitgebracht. Over The Rainbow van Gerard Joling komt op 30 Juli 2005 op een 32ste plaats binnen in de Mega Top 100 en bereikt op 6 Augustus de 24 ste plaats als hoogste notering.

Voor het eerst in de muziekgeschiedenis komt op 26 Juni 1999 een Nederlandse productie binnen op de eerste plaats van de Engelse hitparade. Het is Boom Boom Boom Boom van The Venga Boys. Dit is de derde Top 10-hit in Engeland voor Kim, Deniece, Roy en Robin. In Nederland komt de single slechts op de achtste plaats de Top 40 binnen, en duurt het vier weken voordat Boom Boom Boom Boom de eerste plaats het bereikt

BonocherIn Santa Monica, Californie wordt op 26 Juni 1975 de scheiding uitgesproken tussen Salvatore Phillip Bono en Cherilyn Sarkasian LaPier, beter bekend als Sonny & Cher. Cher zingt in een achtergrondkoortje bij Phil Spector, waar ze in 1963 Sonny Bono ontmoet en na een jaar, op 27 Oktober 1964, mee trouwt. Sonny & Cher worden één van de grootste succesduo's van de jaren 60. Tot 1972 scoren ze tien top 10-hits, waarvan Little Man, I Got You Babe en The Beat Goes On de bekendste zijn. Slechts vier dagen na de scheiding trouwt Cher, in Las Vegas, met Gregg Allman de zanger en toetsenist van The Allman Brothers Band. Dit huwelijk houdt slechts 10 dagen stand, lang genoeg om samen een album op te nemen (Two The Hard Way als Allman & Woman) en een kind te krijgen, Elijah Blue Allman geboren op 7 Juli 1976. Uiteindelijk wordt op 16 Januari 1979 hun echtscheiding door een rechter bekrachtigd.

Op zondag 26 Juni 1966 staat The Who voor twee optredens (18.30 en 20.45) in het Brittania Theatre op de Brittania Pier in Great Yarmouth. Het voorprogramma wordt verzorgd door: The Merseys, Oscar, The Fruit Eating Bears, The Herd en Genevieve. De shows zijn onderdeel van een serie zondag concerten die The Who vanaf 19 Juni t/m 4 September zou geven. Althans dat is de bedoeling, maar na een incident waarbij Keith Moon met een drumstick een toeschouwer raakt, is het op 26 Juni ook alweer het laatste concert. Manager Robert Stigwood weet het de New Musical Express diplomatiek te vertellen waarpm The Who niet meer optreedt in het Brittania Theatre: "We decided that attractions with family appeal would be more suitable".

ElvisundcolonelparkerAndreas Cornelis Dries van Kuijk wordt op 26 Juni 1909 in Breda geboren. Andreas Cornelis Dries van Kuijk wordt later wereldbekend onder de naam Colonel Tom Parker. Het verhaal gaat dat hij na de moord op de vrouw van een groenteboer in Mei 1929 naar Verenigde Staten vlucht. Hier begint hij zijn carrixc3xa8re met The Great Parker Pony Circus en de act Colonel Tom Parker & His Dancing Chickens. Daarbij laat hij kippen op een, met zaagsel bedekte, kokend hete plaat dansen. Later wordt hij manager van Eddy Arnold, Hank Snow en Gene Austin. Met Hank Snow richt hij medio jaren vijftig in Nashville een impresariaat op. Hij begint optredens voor Elvis Presley te boeken. Zijn werkelijke afkomst heeft Parker steeds verduisterd, zelf noemt hij Huntington, West Virginia, als geboorteplaats. Uiteindelijk zal hij in Nederland herkend worden als hij op foto's naast Elvis staat. De journalist Dirk Vellenga publiceert als eerste zijn werkelijke achtergrond. Op 18 Augustus 1955 tekent de minderjarige Elvis, samen met zijn ouders een contract met Colonel Tom Parker. Rivalen worden weggewerkt: kompaan Hank Snow komt niet eens in het contract voor. De eerste grote bedragen stromen binnen: Parker weet een contract te sluiten met platenmaatschappij RCA Victor voor het enorme bedrag van $35.000. Via RCA kan Elvis op landelijke schaal doorbreken met Heartbreak Hotel. De gokverslaafde Colonel Tom Parker overlijdt op 21 Januari 1997 in Las Vegas.

Op 26 Juni 2000 wordt in Kentwood, Louisiana bekend gemaakt dat er plannen zijn voor een nieuw museum dat in 2001 zal worden geopend. Er komt een speciale afdeling met spullen van Britney Spears. De zangeres heeft aan het museum in haar geboorteplaats een gedeelte van haar fanmail, gouden en platina platen en kleding afgestaan.

Heartbeat_don_johnsonNadat hij eerder van Januari 1971 tot Juli 1976 ook al met haar getrouwd is geweest, treedt acteur/zanger Don Johnson op 26 Juni 1989 voor de tweede keer in het huwelijk met Melanie Griffith. In Oktober 1989 wordt hun dochter Dakota geboren. Ook zijn tweede huwelijk met Griffith werkt niet. In Februari 1996 wordt de echtscheiding uitgesproken. Melanie Griffith heeft dan al een relatie met de Spaanse acteur Antonio Banderas, met wie zij op 14 Mei 1996 trouwt. Op 24 September 1996 wordt hun dochter Estelle geboren. Don Johnson heeft als zanger eind jaren 80 in Nederland hits als Heartbeat (Nr 5 in de Top 40 in 1986), Heartache Away (Nr 20 in de Top 40 in 1987), Till I Loved You (duet met Barbra Streisand, zijn toenmalige vriendin) (Nr 11 in de Top 40 in 1988) en Feel It Like It Is (Nr 11 in de Top 40 in 1989).

KeithanitaOp 26 Juni 1973 doet de Londense politie een inval in het huis van Keith Richards en Anita Pallenberg in Cheyne Walk in de wijk Chelsea. Richards en zijn vriendin worden in hun slaapkamer in bed aangetroffen. Hun vriend Stash is in een andere slaapkamer. Er worden niet alleen drugs maar ook een Smith & Wesson-revolver en een geweer met afgezaagde loop gevonden. De andere leden van The Rolling Stones kunnen niet geloven dat Keith Richards weer even zwaar aan de drugs is als voorheen. Keith Richards, Anita Pallenberg en Stash komen alle drie op borgtocht vrij. Keith en Anita mogen hierbij hun paspoort behouden, maar dat van Stash wordt ingenomen. Ook op deze dag wordt Rolling Stones-zanger Mick Jagger voor de rechter gedaagd door een fotomodel. Zij beweert dat hij de vader is van haar kind. Haar claim wordt ongegrond verklaard.

In Den Haag worden van 26 tot 28 Juni 1973 in de Tweede Kamer de anti-Veronica-wetten behandeld. De wetsontwerpen 11373 en 11374 zijn op 30 Juni 1971 ingediend door het kabinet De Jong. Zij moeten een einde maken aan de uitzendingen van Nederlandse zeezenders. Op 28 juni 1973 stemmen 94 leden van de Tweede Kamer voor en 39 leden tegen deze anti-Veronica-wetten. Met één hamertik slaat kamervoorzitter Vondeling de illusie van miljoenen zeezenderfans aan diggelen. Op 31 Augustus 1974 staken Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis hun uitzendingen.

Op 26 Juni 1955 maakt platenmaatschappij Decca bekend dat er binnen dertien maanden van Bill Haley & The Comets alléén al in de Verenigde Staten meer dan drie miljoen exemplaren zijn verkocht. Het gaat niet alleen om de hit Rock Around The Clock, maar ook om de nummers Shake Rattle And Roll, Dim Dim The Lights en Mambo Rock.

Tiny_timTiny Tim treedt op 26 Juni 1984 in het huwelijk met de 23-jarige Jan Alweiss. Voor Tiny Tim is dit zijn tweede huwelijk. De zanger is vooral bekend van zijn hit Tip-Toe Thru' The Tulips uit 1968. Binnen één jaar is Jan Alweiss al bij hem vertrokken. De scheiding wordt pas tien jaar later door een rechter bekrachtigd. Tiny Tim trouwt op 18 Augustus 1995 met Sue Gardner. Lang duurt zijn geluk echter niet, wanneer hij op 30 November 1996 overlijdt aan de gevolgen van een hartaanval die hij in September 1996 tijdens een ukelele-festival in Massachusetts heeft gekregen. Tiny Tim wordt op 4 December 1996 onder massale belangstelling begraven (foto) op het kerkhof van Mary's Basilica in Minneapolis. Tiny Tim, die geboren is als Herbert Khaury, is 64 jaar geworden.

Op 26 Juni 2005 wordt freelance-cameraman Frank Buis op de Looiersgracht in Amsterdam aangevallen door Lenny Kravitz, wanneer hij opname's van de zanger maakt bij het verlaten van een sportschool met zijn dochter Zoe. ''Ik was daar een beetje aan het posten, toen ik hem met een meisje zag lopen. Hij ging naar Fitnesscentrum Splash. Ik heb vervolgens op de brug over de Looiersgracht staan wachten tot hij er weer uit kwam.'' aldus Buis. Lenny Kravitz eist vervolgens op zeer agressieve wijze de band op. Die wordt vervolgens door zijn lijfwacht verwoest. Buis belt daarop de politie. ''Ze namen het serieus en hebben ook getuigen gehoord. Kravitz konden ze echter niets vragen, die was op dat moment reeds vertrokken. 'Hij heeft het hotel via de keukeningang verlaten,'' aldus Buis. Lenny Kravitz is dan vertrokken om op te tredeb tijdens Rockin' Park 2005 in het Goffert Park in Nijmegen. Dit concert is ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad. Andere artiesten die tijdens Rockin' Park 2005 optreden, zijn o.a. Krezip, Racoon, R.E.M., Jamie Cullum, Keane, The Queens Of The Stone Age, Nine Inch Nails, Interpol en The Tears (de groep van voormalig Suede-zanger Brett Anderson).

Bob_dylan_tour_1981Bob Dylan begint op 26 Juni 1981 aan het eerste van een serie van zes concerten in Earls Court in Londen. De concerten maken onderdeel uit van de de Europese tournee om het album Shot Of Love te promoten. Deze tour is op 21 Juni 1981 met een concert in het Stadion Municipal Des Minimes in Toulouse van start gegaan. Dylan wordt tijdens deze tour begeleidt door de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Carolyn Dennis, Madelyn Quebec en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen. De nummers die op de eerste avond in Earl Court gespeeld worden zijn: Gotta Serve Somebody, I Believe In You, Like A Rolling Stone, Till I Get It Right, Man Gave Names To All The Animals, Maggie's Farm, Simple Twist Of Fate, Ballad Of A Thin Man, Girl From The North Country, Dead Man Dead Man, Mr. Tambourine Man, Slow Train, Walk Around Heaven All Day, Abraham, Martin And John, Barbara Allen, Lenny Bruce, Just Like A Woman, Solid Rock, Forever Young, Watered-Down Love, What Can I Do For You?, Masters Of War, When You Gonna Wake Up, In The Garden, Blowin' In The Wind en Don't Think Twice, It's All Right. Het Europse gedeelte van de tour wordt afgesloten op 25 Juli 1981 met een concert in het Palace Des Sports in Avignon, Frankrijk. Nederland wordt door Bob Dylan niet aangedaan.

De Britse commerciele omroep ABC zendt op 26 Juni 1965 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uit. Presentator Brian Matthew ontvangt als muzikale gasten Dusty Springfield, The Searchers, Solomon Burke, The Marvelettes, Them, The Pretty Things, Eden Kane, Mike Hudson en The Midnights.

Geboorteaankondiging_Esther Hart bevalt op 26 Juni 2008 van een zoon. Het jongetje, dat de naam Bas krijgt, is het tweede kind voor de als Esther Katinka Hartkamp geboren zangeres en en haar man, de muzikant Aram Kersbergen. Zij heben al een dochtertje; Lea. Esther vertegenwoordigd in 2003 Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival in Riga. Ze wordt in de Letse hoofdstad uiteindelijk dertiende met het nummer One More Night. Tegenwoordig treedt Hart niet alleen op als zangeres maar is ze ook zangcoach, van onder anderen Marco Borsato. In 2007 is Esther Hart jurylid van de televisietalentenjacht Just The Two Of Us.

Op 26 Juni 2005 wordt voor de 25ste keer het nog altijd gratis te bezoeken muziekfestival Parkpop in Den Haag gehouden. 350.000 mensen zijn getuige van optredens van Elvis Costello & The Imposters, Fish, De Dijk, Gabriel Rios, Ali B. en Within Temptation. De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld en NOVIB verzamelen tijdens Parkpop 5840 digitale handtekeningen tegen geweld en wapenbezit. Bezoekers gaan op de foto voor De Million Faces Petitie. Deze petitie wordt in 2006 aangeboden aan de Verenigde Naties tijdens een conferentie over wapenhandel. Parkpop wordt op iedere laatste zondag in Juni in het Haagse Zuiderpark georganiseerd.


Muziek Jarige Op 26 Juni

1910: Colonel Tom Parker - Manager Elvis Presley († 21 Jan. 1997)
1940: Billy Davis Jr - The 5th Dimension Zanger
1942: Larry Taylor - Canned Heat Bas
1943: Georgie Fame (Clive Powell) - Zanger Engeland
1948: Richard McCarken - Taste Bas
1949: Addrian Gurvitz - Zanger Engeland
1950: Junior Daye - Sweet Sensation Zanger
1953: Tonny Willxc3xa9 - Pussycat Zangeres
1955: Mick Jones -The Clash Gitaar/Zang
1955: Ivan Julian - Richard Hell & The Voidoids Gitaar/Zang
1956: Chris Isaak -Zanger USA
1960: Chris Duffy - Waterfront Zanger
1961: Terri Nunn - Berlin Zangeres
1963: Harriet Wheeler -The Sundays Zangeres
1966: Par Wiksten - The Wannadies Gitaar/Zang
1969: Colin Greenwood - Radiohead Bas
1969: Mark Decloedt - EMF Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten