Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 23 Juni

Original_dates_led_zeppelin_tour_19Led Zeppelin speelt op 23 Juni 1977 in The Forum in Los Angeles, Californie. Het is het derde optreden van in totaal zes uitverkochte shows die Led Zeppelin geeft in Los Angeles. De LA Times schrijft over de kaartverkoop: "It took a mere 40 minutes to sell out the tickets for five nights at the Forum. Another night was added later. It too sold out within minutes." De Britse groep speelt de volgende setlist: The Song Remains The Same, (The Rover intro) Sick Again, Nobody's Fault But Mine, Over the Hills and Far Away, Since I've Been Loving You, No Quarter, Ten Years Gone, Battle of Evermore, Going to California, Black Country Woman, Bron-Y-Aur Stomp, White Summer/Black Mountainside, Kashmir, (Out On the Tiles intro) Moby Dick, Heartbreaker, Jimmy Page solo, Achilles Last Stand, Stairway to Heaven, Whole Lotta Love/Rock and Roll. Tijdens Moby Dick (de drum solo van John Bonham) stapt Keith Moon van The Who plots op het podium om op het zelfde drumstel met Bonham mee te spelen. Moon drumt ook mee tijdens de toegift. Led_zeppelin_tour_datesDe optredens in Los Angeles maken deel uit van de Amerikaanse Tour die oorspronkelijk op 27 Februari 1977 in Ford Worth in Texas van start zou gaan. Door keelontsteking van Robert Plant moet er voor de volledige tour (49 optredens) opnieuw een schema gemaakt worden. De optredens in The Forum waren oorspronkelijk gepland op 9, 12 en 13 Maart 1977 (foto) (later komen daar 15 en 16 Maart nog bij). De 1977 Tour van Led Zeppelin begint uiteindelijk op 1 April met een optreden in het Dallas Memorial Auditorium in Dallas, Texas. Op 30 Juli 1977 moet Led Zeppelin optreden in het Superdome In New Orleans. Wanneer Robert Plant op 26 Juli 1977 te horen krijgt dat zijn 5-jarige zoon Karac in Engeland is overleden aan een virus wordt de show gecancelled, evenals de resterende vier optredens. Led Zeppelin treedt hierna twee jaar niet meer op. Pas op 23 Juli 1979 staat de band in het Falkoner Theatre in Kopenhagen, Denemarken weer op het toneel ter voorbereiding op hun optreden op het Knebworth Festival op 4 Augustus 1979 (het eerste optreden in 4 jaar in Engeland).

Het Britse muziekblad Total Guitar Magazine maakt op 23 Juni 2008 bekend dat Celine Dion op de eerste plaats staat in een lijst met slechtste covers ooit. Haar versie van You Shook Me All Night Long van AC/DC is volgens het blad de meest verschrikkelijke in de geschiedenis. Hoofdredacteur Stephen Lawson van Total Guitar Magazine noemt het nummer heiligschennis. De versie van Celine Dion is nooit op single verschenen. Celine Dion heeft de AC/DC-klassieker zes jaar geleden tijdens een concert in Las Vegas gezongen. De Britse band Girls Aloud staat op de tweede plaats met Walk This Way van Aerosmith. Westlife staat op de derde plaats met hun versie van More Than Words van Extreme. Volgens Total Guitar Magazine is de beste cover ooit overigens van Jimi Hendrix met het Bob Dylan nummer All Along The Watchtower.

Vaya_con_dioswhats_a_woman_Op 23 Juni 1990 komt het Belgische Vaya Con Dios met What's A Woman op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Vaya Con Dios bestaat uit Dani Klein en Dirk Schoufs, en wordt in 1987 als trio opgericht, met gitarist Willy Willy die de groep in 1988 verlaat. In 1991 verlaat ook Dirk Schoufs Vaya Con Dios en lijkt het succes voorbij. In haar eentje scoort Dani Klein, die door gaat onder de naam Vaya Con Dios, in 1992 een Nr. 1 album met Time Flies. Dirk Schoufs overlijdt op 24 Mei 1991 aan een virus ziekte, hij is 29 jaar oud geworden.

John_entwhistle_alison_wiseJohn Entwhistle, de bassist van The Who, trouwt op 23 Juni 1967 met zijn jeugdliefde Alison Wise. De twee hebben elkaar voor het eerst ontmoet na een optreden van The Who, wanneer Alison hem helpt met het dragen van zijn bas-versterker naar de auto. Vanaf dat moment weet John Entwistle dat dit de vrouw van zijn dromen is, en dat hij ooit met haar zou trouwen. De trouwplechtigheid vind plaats in The Congregational Church in Acton, waar John Entwhistle en Pete Townshend acht eerder, als schooljongens, voor het eerst samen opgetreden hebben. De volgende dag vertrekken John en Alison Entwhistle voor een korte huwelijksreis met de Queen Elizabeth naar New York, waar John zich later weer bij de overige leden van The Who voegt, voor de tournee samen met Herman's Hermits. John en Alison Entwistle krijgen een zoon, Christopher.

Een optreden van Smokey Robinson & The Miracles op 23 Juni 1972 in de Amerikaanse hoofdstad Washington, blijkt het laatste te zijn wat in de huidige samenstelling gegeven wordt. Smokey Robinson besluit solo verder te gaan. De groep is in 1955 door Smokey Robinson opgericht als The Matadors. Met Sweet Harmony heeft hij in 1973 zijn eerste solo-hit. Van 1985 tot 1988 is Smokey Robinson vice-president van Motown Records.

Op 23 Juni 2004 staat David Bowie in Praag, Tsjechie, voor een halfvolle zaal. Het Tsjechische voetbalelftal speelt die avond in Lissabon tegen Duitsland in het kader van het Europees kampioenschap voetbal. Tsjechie wint met 2-1. David Bowie heeft al langer last van ontstoken zenuwen in één van zijn gewrichten. Na een uur neemt de zanger een korte pauze. Hierna zingt hij nog twee nummers maar staakt dan het optreden omdat verder spelen "te pijnlijk" zou worden. Met welgemeende excuses worden zijn fans naar huis gestuurd. De concerten in Wenen op 29 en 30 Juni 2004 in Wenen en Salzburg worden afgelast.

Robert Fripp maakt op 23 Juni 1981 bekend dat hij King Crimson opnieuw wil oprichten. King Crimson is zeven jaar eerder opgeheven. Drie jaar later is ook dit avontuur weer voorbij. Sinds 2003 toert een nieuwe bezetting van King Crimson door Europa en Amerika. De groep bestaat tegenwoordig uit gitarist Robert Fripp, zanger/gitarist Adrian Belew, basgitarist Trey Gunn en drummer Pat Mastelotto.

Stuart_sutcliffeStuart Sutcliffe wordt op 23 Juni 1940 in Edinburgh geboren. Op 19-jarige leeftijd wil Sutcliff kunstschilder worden, en gaat hij naar het Liverpool Regional College Of Art. In een pub aan Rice Street in Liverpool ontmoet de evenoude John Lennon, die hem in 1960 overhaalt om basgitaar te komen spelen bij The Beatles. Erg goed is Stu echter niet, om zijn onkunde te verbergen staat hij meestal met zijn rug naar het publiek. Tot eind Juni 1961 is Stu bassist bij The Beatles. Wanneer The Beatles veel in Hamburg spelen, krijgt Stu een relatie met de fotografe Astrid Kirchner. Hij besluit bij haar te blijven wonen. Zij stimuleert hem om weer te gaan schilderen. Gekweld door hevige hoofdpijn maakt hij ondoorgrondelijke, abstracte schilderijen met felle kleuren. Op 10 April 1962 overlijdt Stuart Sutcliffe, op 21-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hersenturmor.

Op 23 Juni 1966 arriveren The Beatles in Mxc3xbcnchen, Duitsland, waar zij aan hun allerlaatste wereldtournee beginnen. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr blijven vier dagen in West-Duitsland. Op 24 Juni 1966 worden twee optredens in Circus Krone in Munchen gegeven. In het voorprogramma staan Cliff Bennett & The Rebel Rousers en Peter & Gordon. Eén van deze shows wordt door de West-Duitse televisie opgenomen. Op 25 Juni 1966 geven The Beatles een optreden in de Gruga Halle in Essen. Op de laatste dag, 26 Juni 1966, zijn The Beatles in Hamburg. Bij hun aankomst moet de politie een waterkanon inzetten om opgewonden fans in bedwang te houden. The Beatles spelen in de Ernst Merck Halle. Zij hebben er een ontmoeting met Astrid Kirchherr, de vriendin van hun op 10 April 1962 overleden collega Stuart Sutcliffe.

Mary J. Blige staat op 23 Juni 2004 voor een eenmalig concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De wereldtournee waarmee de zangeres bezig is, is vernoemd naar haar zesde album Love And Life dat in 2003 is verschenen. Op deze plaat werkt zij, na bijna tien jaar weer samen met haar mentor Sean Combs alias P. Diddy. Hij is verantwoordelijk voor de productie van de eerste twee albums van Mary J. Blige. Dit zijn What's The 411 uit 1992 en My Life uit 1994. Andere gastbijdragen op Love And Life komen van o.a. Jay-Z, 50 Cent en Eve.

Aretha_arrivesIn slechts vier dagen tijd neemt Aretha Franklin in de Atlantic Studio in New York het album Aretha Arrives op. Aretha Arrives is de opvolger van het debuutalbum van Aretha Franklin, I Never Loved A Man The Way I Love You dat op 10 Maart 1967 uitgebracht is. De opnamen voor Aretha Arrives zijn op 20 Juni 191967 begonnen. Op 23 Juni 1967 worden ondermeer de volgende nummers opgenomen: Chain Of Fools, Baby I Love You, Ain't Nobody (Gonna Turn Me Around), I Wonder en Prove It. Vreemd genoeg wordt het nummer Chain Of Fools niet gebruikt voor het album, maar als single pas op 22 November 1967 uitgebracht. Chains Of Folls haalt een tweede plaats in de Billboard Hot 100. Aretha Arrives wordt op 4 Augustus 1967 uitgebracht, en komt op 26 Augustus 1967 binnen in de Billboard-albumlijst. Aretha Arrives bereikt de vijfde plaats. Chain Of Fools verschijnt behalve op single, ook als openingsnummer op Aretha Franklin's derde album, Lady Soul, dat op 22 Januari 1968 uitkomt.

Bob Dylan staat samen met Eric Clapton, die het voorprogramma verzorgd, op 23 Juni 1978 in een uitverkocht (52.000 toeschouwers) Feyenoord stadion in Rotterdam. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het stadion dat er een popconcert wordt georganiseerd.

Op 23 Juni 1992 arriveert Michael Jackson in Duitsland voor het begin van het Europese deel van de Dangerous tournee. Op zaterdag 27 Juni 1992 gaat deze tour van start met een optreden in het Olympisch Stadion in Munchen. Voor de shows heeft Michael Jackson maar liefst 300 kostumms bij zich. Het tweede gedeelte van The Dangerous tour begint in Augustus 1993 en eindigt met 5 uitverkochte concerten in Mexico City voor meer dan 500.000 toeschouwers. De rest van The Dangerous tour wordt daarna gecancelled vanwege ziekte van Michale Jackson.

RingoRingo Starr begint op 23 Juni 1970 met de opnamen voor zijn album Beaucoups Of Blues. De sessies in de Music City Recorders Studio in Nashville, Tennesee duren tot 1 Juli 1970. De tweede LP van de ex-drummer van The Beatles wordt geproduceerd door steel-gitarist Pete Drake. De techniek wordt gedaan door gitarist Scotty Moore. Naast deze twee muzikanten wordt Ringo bijgestaan door drummer D.J. Fontana en de violisten George Richey, Grover Lavender en Jim Buchanan. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Ringo Starr zingt uitsluitend covers van country & western-liedjes. Beaucoups Of Blues wordt op 25 September 1970 uitgebracht, en is minder succesvol dan Ringo's eerste solo-album, Sentimental Journey. Beaucoups Of Blues komt op 17 Oktober 1970 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een bescheiden 65ste plaats. In Engeland weet het album de albumlijst niet (!) te halen. Op Beaucoups Of Blues staan de volgende nummers: Beaucops Of Blues, Love Don't Last Long, Fastest Growing Heartache In The West, Without Her, Woman Of The Night, I'd Be Talking All The Time, $15 Draw, Wine Women And Loud Happy Songs, I Wouldn't Have You Any Other Way, Loser's Lounge, Waiting, Silent Homecoming, Coochy Coochy en Nashville Jam.

Op 23 Juni 2005 geeft B.B. King een uitverkocht concert in de Martiniplaza in Groningen. Dit is een extra concert op zijn Europese afscheidstournee. Op 27 juni 2005 staat B.B. King in Ahoy Rotterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door Barrelhouse, de Nederlandse bluesband rond zangeres Tineke Schoemaker. B.B. King heeft te kennen gegeven het voortaan rustig aan te willen doen. Op 16 September 2005 viert B.B. King zijn tachtigste verjaardag.

Ol' Dirty Bastard wordt op 23 Juni 2000 veroordeeld tot een ontwenningskuur van een half jaar. Een rechter in Los Angeles is van mening dat in dit geval behandeling van de drugsverslaving van de rapper de voorkeur geniet boven een gevangenisstraf. Op 13 November 2004 overlijdt de als Russel Tyrone Jones geboren Ol' Dirty Bastard aan een overdosis cocaine in combinatie met medicijnen. Ol' Dirty Bastard is 35 jaar geworden.

Toni Braxton vraagt op 23 Juni 1998 in Los Angeles haar faillissement aan. Het contract met haar platenmaatschappij LaFace Records zou Toni Braxton minder dan 35 dollarcent per verkocht album hebben opgeleverd. Ook zou zij opdraaien voor een deel van de kosten voor promotie, de productie van videoclips en buhnekleding. Ook alle onkosten voor de productie van haar albums komen voor rekening van Toni Braxton. Haar schulden t/m mei 1998 zijn opgelopen tot bijna één miljoen dollar.

EresqueEmotional Rescue, het twintigste Engelse (en 24e Amerikaanse) album van The Rolling Stones, ligt vanaf 23 Juni 1980 in de platenwinkel. De opnamen zijn tussen 23 augustus 1978 en april 1980 gemaakt in diverse studio's in Parijs en New York en op de Bahama's. Emotional Resque is het eerste Stones album sinds Goat's Head Soup uit 1973 dat zowel in Engeland als in Amerika weer de eerste plaats van de albumlijsten haalt. Het nummer Claudine dat Keith Richards voor Emotional Resque schrijft komt uiteindelijk niet op het album terecht. Claudine (Longet) is een Franse danseres die van 1961 tot 1975 is getrouwd met Andy Williams. In 1976 vermoord ze haar toenmalige vriend, een skier, in Aspen, Colorado. Haar advocaat met zie later in 1985 trouwt, verdedigt haar met succes en Claudine wordt alleen wegens onopzettelijke doodslag veroordeeld, omdat ze blijft volhouden dat haar geweer per ongeluk afgegaan is.Het nummer dat Keith Richard over haar maakt is te uitgesproken om uit te brengen. Emotional Resque is toch al een album waar Keith Richard niet veel mee te maken heeft. Omdat Mick Jagger meer de disco kant op wil (en een hit scoren) wil Richards de gitaren trouw blijven. Mick Jagger over de hit Emotional Resque: "Emotional Resque was iets van mij, Charlie en Woody (Charlie Watts en Ron Wood). Wij deden dat met elkaar. Het was aan het eind van de sessie, en ik denk niet dat Bill erbij was. Keith was er in elk geval niet. We deden het gewoon". Het album komt op 19 Juli 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de vierde plaats.

Op een veiling van Sotheby's in New York brengt een gitaarsnaar van John Lennon op 23 Juni 1984 $700 op, terwijl zijn Rolls Royce Phantom uit 1965 voor $184.250 van de hand gaat. Een complete set litho's brengt ruim $18.000 op. John Lennon heeft deze litho's in 1969 gemaakt als huwelijkscadeau voor Yoko Ono. De kleine vleugel waarop de ex-Beatle Oh Yoko heeft gecomponeerd vindt voor $8800 een nieuwe eigenaar. De totale opbrengst van de veiling (bijna een half miljoen dollar) gaat naar de Spirit Foundation. Deze liefdadigheidsinstelling is door John Lennon en Yoko Ono in 1979 opgericht ten bate van bejaarden en behoeftige kinderen.

Het blad Romance organiseert begin 1962 een groots opgezette talentenjacht onder de titel Tuk Op Talent. Eén van de regionale voorrondes wordt in de Palonizaal in het Amsterdamse Bellevue gehouden. De vijf deelnemers zijn The Jolly Dolls, Thijs Leerling, Rob de Nijs en de Lords, het Orlando Minguel Combo en Bram Biesterveld. Rob de Nijs en de Lords worden uiteindelijk de winnaars van de landelijke finale in het Concertgebouw in Amsterdam. De finale is op 23 Juni 1962 en wordt gepresenteerd door Mies Bouwman. Als hoofdprijs krijgt Rob de Nijs een platencontract bij Phonogram. De eerste single wordt De Liefste Die Ik Ken met op de B-kant Linda. De Liefste Die Ik Ken is een door Stan Haag vertaald liedje van Carole King en Gerry Goffin. Linda is een door Jack Bulterman uit het Duits vertaald liedje.

Arthur_conleyArthur Conley bereikt met de single Sweet Soul Music op 23 Juni 1967 de gouden status in Amerika. Sweet Soul Music is al in 1962 op de plaat gezet door Sam Cooke, die het nummer ook geschreven heeft, al is de titel dan nog wel Yeah Man. Arthur Conley is wel zo eerlijk om de credits van zijn Sweet Soul Music toe te kennen aan Sam Cooke. Het intro van Sweet Soul Music heeft Arthur Conley weer geleend van The Maginificent Seven, in 1961 gecomponeerd en opgenomen door Elmer Bernstein. Sweet Soul Music komt op 11 Maart 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en komt tot een tweede plaats. Arthur Conley vestigt zich uiteindelijk in Nederland, waar hij op 17 November 2003 in zijn woonplaats Ruurlo op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overlijdt. Over het feit waarom de soulzanger Nederland heeft gekozen om te gaan wonen heeft hij eens gezegdt: "Ik ben de hele wereld over geweest, van Helsinki tot Zuid-Afrika, van Berlijn tot Los Angeles. Midden in dat kruis ligt Nederland. Toen het in 1978 tijd werd dat ik vaste grond onder de voeten kreeg, was het dus duidelijk waar ik me moest vestigen."

De Wings Over America tour van Paul McCartney & Wings wordt op 23 Juni 1976 afgesloten met een concert in het Los Angeles Forum in Californie. Joe English, Jimmy McCulloch, Denny Laine en Linda en Paul McCartney zijn op 3 Mei 1976 in Fort Worth in Texas met deze tournee van start gegaan. In December 1976 verschijnt een box met drie LP's met een live-registratie van Wings Over America. Het album komt op 25 December 1976 de Billboard-albumlijst binnen. Wings Over America staat in de week van 22 Januari 1977 op de eerste plaats.

The Supremes nemen op 23 Juni 1965 in de Hitsville USA-studio in Detroit de Holland-Dozier-Holland compositie Love Is Like An Itching In My Heart op. Love Is Like An Itching In My Heart komt op 30 April 1966 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de negende plaats.

The Rolling Stones sluiten op 23 Juni 1976, met een concert in de Stadthalle in Wenen, Oostenrijk een acht weken durende tournee door Europa af. De tournee, ter promotie van hun nieuwe album Black And Blue, is op 28 April 1976 met een concert in de Festhalle in het West-Duitse Frankfurt van start gegaan. Op 29 en 30 Mei 1976 hebben The Rolling Stones in het Zuiderpark in Den Haag opgetreden. Tijdens deze tour hebben The Rolling Stones 41 concerten in 22 steden in 9 landen gegeven. In totaal hebben meer dan 554.000 fans de shows gezien. Tijdens deze tour wordt er voor het eerst opgetreden in Joegoslavie en Spanje.

 Somethin_elseEddie Cochran staat op 23 Juni 1959 in de de Goldstar Studio in Los Angeles op het nummer Somethin' Else op te nemen. Deze nieuwe single van Cochran is geschreven door zijn vriendin Sharon Sheeley. Ook de B-kant The Boll Weevil Song wordt op deze dag op in de Goldstar Studio opgenomen. Take 14 van Somethin' Else wordt gebruikt voor de single. Tijdens deze opname-sessie wordt Eddie Cochran begeleid door de pianisten Dick D'Agostin en Jim Stivers, bassist Dave Shriver en drummer Gene Ridgio. Somethin' Else komt op 31 Augustus 1959 binnen in de Billboard Hot 100, maar komt niet hoger dan een 58ste plaats. In Engeland bereikt Somethin' Else de 22ste plaats.

Op 23 Juni 1994 beleeft de musical Copacabana, in het Prince Of Wales Theatre in Londen, haar wereldpremiere. Deze musical is gebaseerd om de song Copacabana van Barry Manilow. Het idee voor deze musical is van Dick Clark. Hij heeft de schrijvers van het liedje (Barry Manilow, Bruce Sussman en Jack Feldman) gevraagd een musical van te maken. Op 27 oktober 2002 is de Nederlandse premiere van Copacabana in de Goudse Schouwburg. De vertaling is van Coot van Doesburgh. De hoofdrollen worden gespeeld door Danny de Munk, Cystine Carreon en Edwin Jonker.

The Sex Pistols staan op 23 Juni 1996, voor het eerst in negentien jaar, in Londen voor 30.000 mensen op het podium. Johnny Rotten en zijn drie maatjes krijgen naar verluidt ieder anderhalf miljoen dollar voor een serie reunieconcerten.

Op 23 Juni 1955 wordt door CBS in Amerika het programma Three For Tonight uitgezonden. Eén van de gasten is de zanger Harry Belafonte die hiermee zijn Amerikaanse televisie-debuut maakt. Al snel groeit Belafonte uit tot één van de populairste zangers in de Verenigde Staten.

Dave_berry_the_crying_gameDave Berry staat op 23 Juni 1964 in de studio om de nummers The Crying Game en Don't Gimme No Lip op te nemen. Het door Geoff Stephens geschreven The Crying Game, met op de B-kant Don't Gimme No Lip wordt op 17 Juli 1964 door Decca Records op single uitgebracht. The Crying Game bereikt in Engeland een vijfde plaats als hoogste notering. In Nederland doet de single helemaal niets. In 1992 wordt The Crying Game opgenomen door Boy George als titelsong voor de gelijknamige door Neil Jordan geregisseerde film. De door The Pet Shop Boys geproduceerde single blijkt de laatste grote hit te zijn voor Boy George. The Crying Game door Boy George bereikt in Engeland een 22ste plaats, terwijl In de Billboard Hot 100 een 15e plaats als hoogste notering wordt gehaald. The Crying Game is in de loop der jaren ook gecovered door artiesten Brenda Lee, The Associates, Kylie Minogue en Percy Sledge.

Brian Matthew presenteert op 23 juni 1962 de laatste aflevering van het tweede seizoen van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Muzikale gasten zijn Adam Faith, Bernard Cribbins, Joyce Blair, The Ray Ellington Quintet, Danny Williams, Susan Maughan en Tommy Steele. Op 29 september 1962 start het derde seizoen van dit programma van de Britse commerciele omroep ABC.

Op 23 Juni 2000 krijgt ook Neil Young eindelijk zijn eigen ster op The Canada Walk Of Fame in Toronto. De zanger/gitarist zegt zeer vereerd te zijn. Eerder gingen Bryan Adams, Celine Dion, Gordon Lightfoot, Christopher Plummer en Jim Carrey hem al voor.

Chubby Checker en drie van zijn vrienden worden op 23 Juni 1970 bij de Niagara-watervallen gearresteerd door de politie van Ontario, Canada. Bij een verkeerscontrole wordt marihuana en hasj in de auto van de voormalige twist-koning aangetroffen.

Alan_whiteAlan White maakt tijdens het Britse Glastonbury Festival op 23 Juni 1995 zijn podium-debuut als drummer van Oasis. Tijdens dit concert geeft Robbie Williams een verrassingsoptreden. Alan White is de vervanger van de in Mei 1995 ontslagen drummer en mede oprichter van Oasis Tony McCarroll, die in een ruzie met Liam Gallagher de zanger van Oasis geslagen zou hebben. McCarroll heeft dit altijd ontkent. Gitarist Noel Gallagher over het ontslag van McCarroll: "I like Tony as a geezer but he wouldn't have been able to drum the new songs." De van de Londense groep Starclub afkomstige Alan White maakt een dag nadat hij is aangenomen al zijn televisie-deduut tijdens Top Of The Pops met het nummer Some Might Say, al is het een play-back optreden.

Kid Kooijmans op 23 Juni 1982 geboren als zoon van George Kooijmans en Melanie Gerritsen. De Golden Earring-gitarist is op 27 Oktober 1969 getrouwd met de zus van zijn collega, bassist Rinus Gerritsen. Op 27 November 1986 volgt dochter Cassy Kooijmans. Christiaan Bauer wordt op 23 Juni 2000 geboren als zoon van Frans Bauer en zijn vriendin Mariska van Rossenberg. Op 8 Oktober 2002 krijgt Christiaan gezelschap van broertje Jan, gevolgd door Frans Jr. op 6 maart 2005. Op 23 Juni 2004 wordt Cash Anthony Hudson geboren. Trotse ouders zijn Saul en Perla Hudson. De Velvet Revolver-gitarist die beter bekend is onde de naam Slash en zijn vrouw hebben al een zoon, London, die in 2002 is geboren.

B.W. Stevenson staat op 23 Juni 1973 in de studio voor de opname van My Maria. Hij wordt hierbij ondermeer begeleid door gitarist Larry Carlton. My Maria komt op 28 Juli 1973 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de negende plaats. My Maria blijkt later de enige Top 10 hit te zijn die B.W. (Buck Sweat) tijdens zijn muzikale carierre scoort.

Red_rose_speedway_van_paul_mccartneHet album Red Rose Speedway van Paul McCartney & Wings wordt op 23 Juni 1973, na drie weken op de eerste plaats van de Billboard albumlijst te hebben gestaan, van deze plek verdrongen door het album Living In The Material World van zijn voormalig-collega George Harrison. Living In The Material World staat uiteindelijk vijf weken op de eerste plaats in Amerika. In Engeland is Red Rose Speedway tot een vijfde plaats gekomen, terwijl Living In The Material World in Juli 1973 de tweede plaats als hoogste notering haalt.

Op 23 Juni 1971 neemt de Schotse groep The Marmalade in Londen de single Cousin Norman op. De 45 toerenplaat ligt vanaf 13 Augustus 1971 in de platenwinkel. In Nederland staat Cousin Norman maar twee weken in de Top 40, en komt niet hoger dan 35. In Engeland bereikt Cousin Norman in September 1971 de zesde plaats.

Anneke Gronloh viert op 23 Juni 2007 met een optreden in Den Haag haar 65ste verjaardag. De dood van Tjulah, de jongere zuster van Anneke Gronloh, werpt een schaduw over de feestelijkheden. Tjulah Gronloh is 's morgens na een ziekbed van enkele maanden overleden aan de gevolgen van kanker. Half Maart 2008 verschijnt van het optreden in de Koninklijke Schouwburg onder de naam Verjaardagsconcert een DVD. Naast het optreden van Anneke Gronloh bevat de DVD ook het voorprogramma van Ria Valk, Frans Mulder, Sandra Reemer, Rocco Granata en Jacqueline Boyer. Deze laatste heeft in 1960 de internationale finale van het Eurovisie Songfestival gewonnen met Tom Pilibi.

Yoko_ono_widowsday_2006In London wordt op 23 Juni 2006 in de Locarno Suite van het Foreign And Commonwealth Office de conferentie van de Internationale Weduwendag gehouden. Eén van de spreeksters is Yoko Ono (midden op foto). De weduwe van de op 8 December 1980 vermoorde John Lennon zegt ondermeer dat zij nog steeds de pijn voelt van de moord op haar man. "Ik moet toegeven dat ik niet veel nadacht over het weduwschap voordat ik zelf weduwe werd. Het onderwerp blijft taboe in onze samenleving - meer dan seks, geld of politiek", aldus Yoko Ono. Na de conferentie wordt er op Trafalgar Square een speciaal Bollywood concert gegeven. Het concert wordt gepresenteerd door Shekhar Suman, beter bekend als 'The Indian Jay Leno' of als 'Mr Television'. Optredende artiesten zijn: 4x4 Bhangra Group, Kashmira Shah, Sophia, Sunidhi Chauhan en Jazzy B. Tuissen de optredens door zijn er video-boodschappen te zien van ondermeer Hillery Clinton en Richard Branson.

Tina Turner staat op 23 Juni 1990 in een uitverkochte Kuip in Rotterdam. Precies twee jaar later, op 23 Juni 1992 geeft Guns N' Roses een uitverkocht concert in het Feyenoord-stadion. In hun voorprogramma staan Faith No More en Soundgarden.

Alle_13_goed_deel_15Alle 13 Goed! Deel 15 komt op 23 Juni 1979 op een 41ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Het 15e deel uit de succevolle serie bereikt op 7 JUli 1979 de 35ste plaats als hoogste notering. Op deze verzamel-LP staan Luv' met Casanova, The Village People met In The Navy, BZN met Oh Me Oh My, Sandy met Goodbye Teddybear, Babe met Please Me Please Do, Partner met Throw It All Away, The Abdul Hassan Orchestra & Yonina met  Down Istanbul, King Size met Soldier Boy, Kayak met Phantom Of The Night, The Stylistics met One Night Affair, Xandra met Nothing's Gonna Change, Afric Simone met Me Gusta Bailar en Serge Gainsbourg met Daisy Temple.

Erik de Jong treedt op 23 Juni 1992 in het gemeentehuis van Utrecht in het huwelijk met Petri Vink. Samen krijgen zij twee zoons; Tibor en Gideon. Erik de Jong breekt in 2002 door als Spinvis


Muziek Jarige Op 23 Juni

1929: June Carter - Country Zangeres USA († 15 Mei 2003)
1940: Adam Faith (Terence Nelhams-Wright) - Zanger Engeland († 8 Maart 2003)
1940: Stu Sutcliffe - The Beatles Bas († 10 April 1962)
1945: Paul Goddard - Atlanta Rhythm Section bas
1952: Betty Dragstra - Pussycat Zangeres
1957: Leee John (John Leslie McGregor) - Imagination Zanger
1959: Glenn Danzig (Glenn Anzalone) - Danzig Zanger
1962: Richard Coles - The Communards Toetsen
1962: Steve Shelley - Sonic Youth Drums
1965: Paul "Bonehead" Arthurs - Oasis Drums
1966: Mark Chadwick - The Levellers Gitaar/Zang
1966: James MacPherson - The Breeders Drums
1980: Jessica Simm- Liberty X Zangeres
1981: Anthony Costa - Blue Zanger
1983: Else Schreur - Bad Candy Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten