Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 22 Juni

Stax_50_yearsIn Memphis, Tennessee wordt op 22 Juni 2007 het 50-jarig bestaan van Stax gevierd. Platenmaatschappij Stax wordt doorgaans geroemd om de betere soulmuziek uit de jaren zestig en zeventig. Het platenlabel ontstaat wanneer Estelle Stewart (1918-2004) en haar man Everett Axton in 1957 een hypotheek op hun huis nemen om samen met de broer van Estelle, Jim Stewart een platenlabel (Satellite Records) op te starten. Al snel wordt Satellite Records gedwongen een andere naam te kiezen omdat er in Los Angeles al een Satellite Records bestaat. De nieuwe naam wordt Stax, een samenvoeging van de ST van Stewart en de AX van Axton. Het label is eind jaren zestig, begin jaren zeventig de grootste rivaal van het beroemde Motown (Detroit). Tussen 1960 en 1975 heeft Stax sterren als Otis Redding, Booker T. And The MGs, Isaac Hayes, Rufus Thomas, Albert King, Johnnie Taylor, The Mar-Keys en de Bar-Kays onder contract. In 1976 gaat het label uiteindelijk failliet. Platenmaatschappij Fantasy Records koopt de rechten en gaat verder met het uitbrengen van Stax platen. Estelle Axton zet het Fretone label op, waarop in 1977 de hit Disco Duck van Rick Dees verschijnt. Tijdens de avond in het Orpheum-theater zijn er op 22 Juni 2007 live-optredens van oudgedienden zoals Isaac Hayes, Mavis Staples en Eddie Floyd. Ook nieuwe talenten, waaronder Angie Stone, Soulive en Lalah Hathaway zijn aanwezig.

Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon, moet op 22 Juni 1981 voorrkomen. Chapman bekent schuldig te zijn aan de moord op de ex-Beatle op 8 December 1980. Op die dag vraagt Chapman aan John Lennon in de middag nog een handtekening. 's Avonds lost hij zeven fatale schoten op de zanger voor het Dakota-appartementengebouw in New York City.

Pete_townshendPete Townshend van The Who wordt op 22 Juni 1970 slachtoffer van een uit de hand gelopen grap over een bom. Het vliegtuig waarmee The Who, vanaf Memphis International Airport, naar Atlanta vliegt voor hun volgende optreden heeft vertraging. De piloot vergeet na het doorgeven van de vertraging de intercom uit te schakelen, en begint, om de tijd te doden, liedjes te fluiten. De leden van The Who zijn behoorlijk aangeschoten, en het fluiten van de piloot begint hen erg te irriteren, zo erg dat Pete Townshend opspringt en schreewt: "All right All right, I'll tell you where the bomb is". Een stewardes die dit hoort waarschuwd de autoriteiten, en binnen no-time is de FBI aanwezig, die alle bagage doorzoekt en Pete Townshend meeneemt voor ondervraging. Pete Townshend verklaart tegenover de FBI dat de stewardes hem verkeerd verstaan heeft, en dat hij alleen: "We ought to go down a bomb" gezegd heeft. Het concert in Atlanta, wat om 20.30 gepland staat, begint door alle commotie en vertragingen pas om middernacht. 6000 die-hard fans zijn al die tijd blijven wachten op The Who.

Op 22 Juni 1966 meldt de Engelse krant The Daily Mirror dat The Rolling Stones een proces zijn begonnen tegen 14 hotels in New York, omdat die hun reservering hebben geweigerd, voor een verblijf tijdens de Amerikaanse tournee. Volgens de groep zou de weigering hun reputatie schaden en bovendien een schending zijn van hun burgerrechten. The Rolling Stones eisen dan ook £1,750,000 schadevergoeding van de hotels. De Amerikaanse tournee begint overigens twee weken nadat Mick Jagger in het ziekenhuis moest worden opgenomen wegens uitputting na een slopende tournee in Australie en Europa.

Judy_garlandJudy Garland overlijdt op 22 Juni 1969 in Londen. Ze wordt dood in haar badkamer gevonden door haar echtgenoot, Mickey Deans, met wie ze net drie maanden getrouwd is. Als officiele doodsoorzaak wordt een overdosis slaappillen gemeld. Judy Garland wordt op 10 Juni 1922 als Frances Ethel Gumm in Grand Rapids, Minnesota geboren en debuteert al op 8-jarige leeftijd in de film Bubbles. Naast haar film loopbaan neemt Judy Garland ruim honderd singles en twaalf albums op. Haar muzikale loopbaan begint ze als 14 jarig meisje met het opnemen van het nummer Stompin' At The Savoy voor Decca Records in 1936. Haar grootste bekendheid krijgt ze door haar rol van Dorothy Gale, in The Wizard Of Oz. Judy Garland is 47 jaar geworden.

They_dont_care_about_usOp 22 Juni 1995 maakt Michael Jackson bekend dat hij bereidt is om van het nummer They Don't Care About Us, één van de nummers van het net verschenen HIStory, een nieuwe versie op te nemen. In deze nieuwe versie worden de omstreden regels "Jew Me, Sue Me" en "Kick Me, Kike Me" achterwege gelaten. Sommigen vatten deze kreten op als antisemitisch. Michael Jackson ontkent dit echter met klem, en zegt dat They Don't Care About Us racisme juist aan de kaak wil stellen. Volgens Joodse belangenorganisaties gaat deze boodschap voorbij aan jongeren die juist zullen focussen op de gewraakte tekstregels. Er zijn al twee miljoen exemplaren van HIStory uitgeleverd aan de detailhandel. Deze albums worden niet uit de handel genomen.

67_beck_groupThe Jeff Beck Group treedt op 22 Juni 1968 voor de eerste keer op in de Fillmore East in New York. Nadat gitarist Jeff Beck The Yardbirds heeft verlaten richt hij eind 1966 The Jeff Beck Group op. Het kost de groep een jaar van vallen en opstaan alvorens de line-up zich stabiliseert. In de tussentijd neemt Jeff Beck drie solosingles op, Hi Ho Silver Lining, Tallyman en Love Is Blue, waarop hij zelf zingt, en waarmee hij bescheiden hits scoort. De definitieve bezetting van The Jeff Beck Group bestaat uiteindelijk, naast Beck zelf, uit zanger Rod Stewart (midden achter), gitarist/bassist Ron Wood (rechts) en drummer Mickey Waller (links), iets later wordt ook pianist Nicky Hopkins aan de groep toegevoegd. In deze samenstelling wordt het debuutalbum Truth opgenomen. Daarna wordt Waller vervangen door Tony Newman en wordt het tweede album Beck-Ola opgenomen. De rauwe stem van Stewart en het gemene gitaargeluid van Beck vormen een uitstekende combinatie op deze ondergewaardeerde elpees met op blues georienteerde hardrock. Na enkele tegenvallende tournees gaat de groep medio 1969 uit elkaar.

Op 22 Juni 1967 begint in Engeland de strafzaak tegen Mick Jagger en Keith Richards, naar aanleiding van hun arrestatie in Februari 1967, wegens vermeend drugsbezit. Aanvankelijk worden ze schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk drie maanden en één jaar, maar zes weken later gaan ze alsnog vrijuit, als het vonnis in hoger beroep wordt vernietigd wegens gebrek aan bewijs.

22 Juni 1971 vindt voor de tweede keer het Glastonbury Festival plaats. Het vier dagen durende festival dat in Pilton in het zuidwesten van Engeland wordt gehouden, duurt tot 24 Juni 1971. Slechts 7000 bezoekers zijn getuige van optredens van ondermeer: Melanie, Quintessence, The Edgar Broughton Band, Pink Fairies, Terry Reid (met David Lyndley & Linda Lewis), Gong, David Bowie, Hawkwind, Arthur Brown, Brinsley Schwarz, Fairport Convention, Family en Traffic. Op de tweede dag is er een optreden van David Bowie. Hij zingt de voolgende nummers: Oh You Pretty Things, Kooks, Changes, Amsterdam, The Supermen, Memory Of A Free Festival en Song For Bob Dylan.

FredastaireOp 22 Juni 1987 overlijdt zanger en danser Fred Astaire in Los Angeles. Fred Astaire wordt als Frederick Austerlitz geboren, op 10 Mei 1899 in Omaha, Nebraska). Fred Astaire is sinds de jaren dertig in een groot aantal dansfilms te zien met partners als Ginger Rogers, Cyd Charisse, Rita Hayworth en Judy Garland. De grootste successen boekt Fred Astaire met Ginger Rogers. Deze samenwerking begint met Flying Down To Rio (1933). Daarna maakt het duo tien zeer succesvolle speelfilms, waarvan de bekendste Top Hat (1935), Swing Time (1936) en Shall We Dance (1937) zijn. Hoewel Astaire hoofdzakelijk bekend staat als acteur/danser, is hij ook een verdienstelijk zanger. Met name in de jaren dertig is Fred Astiare één van de populairste zangers met een hele reeks hits, Night And Day (1932), Cheek To Cheek (1935), The Way You Look Tonight (1936), Nice Work If You Can Get It (1937) en Change Partners (1938). Fred Astaire is 88 jaar geworden.

Op 22 Juni 2000 krijgt Mick Jagger van een rechtbank in New York te horen dat Luciana Morad financieel moet ondersteunen bij de opvoeding van hun zoon Lucas. Die is op 16 Mei 1999 uit een kortstondige relatie tussen de zanger van The Rolling Stones en het Braziliaanse fotomodel geboren.

Follow_meIn de uitgaansgelehenheid Panama in Amsterdam wordt op 22 Juni 2006 het nieuwe album van zangeres Do gepresenteerd. Follow Me is het tweede album van de als Dominique van Hulst geboren Do. Follow Me is op 19 Juni 2006 uitgebracht. Do omschrijft de muziek op haar nieuwe album als vintage pop sound met soul-, latin- en jazz-invloeden. 'De muziek is divers, maar mijn stem is karakteristiek en vormt de leidraad', aldus de zangeres. Follow Me komt op 24 Juni 2006 op een achtste plaats de Mega Album Top 100 binnen. Na twee weken op deze plaats te hebben gestaan zakt het album naar tien. Op Follow Me staan ondermeer de singles Follow Me (#39 in Top 40) en Beautiful Thing (#17 in Top 40)


Blind_faithWanneer begin 1969 bekend wordt dat het uit ééngaan van Traffic en Cream gaat leiden tot het bundelen van de krachten van de twee voormannen van de Engelse topgroepen, Steve Winwood en Eric Clapton, is daarmee voor de pers het begrip Supergroep geboren. Op 22 Juni 1969 brengt Blind Faith, zoals de groep genoemd wordt, het eerste album uit. Blind Faith bestaat, naast Steve Winwood (2e van rechts) en Eric Clapton (rechts), uit drummer Ginger Baker (2e van links) van Cream en bassist Rick Grech (links) van Family. Het titelloze debuut album is in April en Mei 1969 in de Olympic Studios in Londen opgenomen, en is geproduceerd door Jimmy Miller. Op het album staat ondermeer de single Well All Right. Blind Faith heeft deze Buddy Holly-cover op 28 Februari 1969 in de Morgan Studios in Londen opgenomen. Well All Right bereikt de 23ste plaats in de Nederlandse Top 40. Het album komt op 16 Augustus 1969 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 20 September 1969 twee weken op de eerste plaats. Ook in Engeland staat het album vanaf 20 September 1969 twee weken op de eerste plaats. Datzelfde jaar gaat Blind Faith al weer uit elkaar.

Bolle jan  De Amsterdamse zanger, accordeonist en kroegbaas Bolle Jan overlijdt op 22 Juni 2009 in Amsterdam aan de gevolgen van een buikvliesontsteking. Bolle Jan wordt op 14 Mei 1942 in Amsterdam geboren als Jan Hendrik Froger. Al in zijn jeugd treedt hij met zijn accordeon op tijdens bruiloften en partijen. In December 1959 ontmoet hij Mien van Es, met wie hij op 21 Mei 1960 in het huwelijk treedt. Beiden zijn op dat moment achttien jaar oud. Op 5 November 1960 wordt hun zoon Renxc3xa9 Froger geboren. Jan Froger neemt in 1963 het album Vize Verze op, met daarop voornamelijk seksueel getinte liedjes. In 1969 komt ook zijn tweede album Verze Vize uit. In datzelfde jaar start het echtpaar hun Cafe Bolle Jan aan de 2e Nassaustraat in Amsterdam. In de jaren '70 brengen ze als Duo Jan & Mien verschillende singles uit en zijn geregeld te zien in televisieprogramma's als Op losse groeven. In Februari 1978 bereikt de single Mariandel een 3e plaats in de Tipparade. In 1981 wordt het cafxc3xa9 aan de Nassaustraat verkocht en start het echtpaar een nieuw cafe onder dezelfde naam in de Korte Reguliersdwarsstraat, nabij het Rembrandtplein. Uiteindelijk worden Jan en Mien Froger vooral 'de ouders van', die dankzij de carrieres van zoon Rene en schoondochter Natasja nog regelematig in de schijnwerpers staan. Op 8 April 2009 overlijdt Mien Froger op 67 jarige leeftijd aan de gevolgen van een acute hartaanval na opgenomen te zijn vanwege een bacteriele infectie. Jan Froger overleeft zijn vrouw slechts twee maanden en is eveneens 67 jaar geworden.

Peter-tosh Een rechtbank op Jamaica veroordeelt Dennis Lobban op 22 Juni 1988 ter dood voor de moord op Peter Tosh (foto). De reggae-ster is op 11 September 1987 bij een roofoverval in zijn huis in Kingston doodgeschoten. Voor de moord op Tosh worden drie verdachten opgepakt. Dennis Lobban blijkt het fatale schot te hebben gelost. Peter Tosh is op 19 Oktober 1944 geboren als Winston Hubert Macintosh. Hij begint zijn muzikale loopbaan bij Bob Marley & The Wailers. Vanaf 10 Februari 1979 staat Peter Tosh, in een duet met Mick Jagger, drie weken bovenaan in de Nederlandse hitparade met (You Gotta Walk) Don't Look Back.

Summertime_bluesOp 22 Juni 1968 komt Blue Cheer met het nummer Summertime Blues op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Blue Cheer is afkomstig uit San Francisco en bestaat uit: Dickie Peterson, Paul Wholley en Leigh Stephens. 10 jaar eerder heeft de toen 19-jarige componist van het nummer, Eddie Cochran, al een Amerikaanse top 10 hit met Summertime Blues. De versie van Blue Cheer is totaal anders dan die van Eddie Cochran, Blue Cheer's versie gaat meer de hardrock kant op. Summertime Blues is de enige hit voor Blue Cheer, en de groep gaat in 1970 weer uit elkaar.

FingertipsDe 13-jarige Stevie Wonder staat op 22 Juni 1963 voor de eerste keer in zijn carriere in The Billboard Hot 100 als Little Stevie Wonder met het nummer Fingertips (Part 1 & 2). De opname is gemaakt tijdens een optreden in het Regal Theatre in Chicago, op 21 Mei 1963 en is geproduceerd door Berry Gordy jr. Omdat Fingertips langer dan de gebruikelijke 3 minuten duurt, wordt het liedje voor de single verdeeld over de A-kant en de B-kant. Fingertips Part Two wordt door de Amerikaanse radiostations tot A-kant gebombardeerd. Fingertips Part Two staat vanaf 10 Augustus 1963 drie weken op nummer 1 in de Billboard Hot 100.

A_little_less_conversationVanaf 22 Juni 2002 staat A Little Less Conversation van Elvis Presley, in een remix uitvoering van Junkie XL (Tom Holkenborg) vier weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade. Op het label worden de uitvoerenden vermeld als Elvis vs JXL, omdat de nabestaanden van Elvis Presley niet met het begrip "junkie" in verband willen worden gebracht. Het origineel van A Little Less Conversation heeft Elvis Presley op 7 Maart 1968 opgenomen in de studio van Western Recorders in Los Angeles voor de soundtrack van zijn film Live A Little, Love A Little. In December 1968 wordt A Little Less Conversation uitgebracht. De single komt niet verder dan de 69ste plaats in de Billboard Hot 100. De remix blijft in Amerika op vijftig steken. In Engeland is A Little Less Conversation de achttiende nummer 1-hit voor Elvis Presley.

Op 22 Juni 1964 tekent Barbra Streisand een 10-jarig contract met de Amerikaanse omroep CBS, waarmee de zangeres een bedarg van $200.000 per jaar gaat verdienen. CBS is hiermee de concurrentie een slag voor. Ook NBC heeft Brabra Streisand een contract aangeboden. Reden voor Streisand om voor CBS te kiezen is dat ze volledige artistieke vrijheid krijgt: "I wanted to produce my own shows and now I can and nobody, not sponsors or advertisers or anyone, can interfere. The people like Dick Lewine, Joe Layton, Dwight Hemion and Marty Erlichman, they are on my team. They're for me and what I want to do.''

EdgemorleighDave Evans treedt op 22 Juni 2002 in het plaatsje Eze-sur-Mer aan de Cote d'Azur in Frankrijk in het huwelijk met zijn vriendin Morleigh Steinberg. Dit huwelijk is voor vrienden en genodigden. Tijdens een kleine ceremonie voor familie en bamdleden zijn de twee op 18 Juni 2002 in Dublin al met elkaar getrouwd. De gitarist van U2, beter bekend als The Edge heeft Morleigh Steinberg leren kennen tijdens de Zoo TV-tournee uit 1992. Steinberg was als danseres aan de Zoo TV tournee verbonden. Voor The Edge is dit zijn tweede huwelijk. Eerder is hij getrouwd geweest met Aislinn O'Sullivan (van Juli 1983 tot 1996). Zelfs op zijn trouwdag wil The Edge geen afstand doen van zijn wollen muts. Zodoende staat hij met pet op alle trouwfoto's. Tot de genodigden behoren U2-zanger en vriend Bono, acteur Dennis Hopper, Dave Stewart en Lenny Kravitz.

Rolling_stones 1964 The Rolling Stones beginnen op 22 Juni 1964 aan een tournee door Europa. Het eerste concert is op het Magdalen College aan de universiteit van Oxford in Engeland. De tour wordt op 30 Augustus 1964 afgesloten met een concert in Gaumont, Bournemouth. The Rolling Stones doen op 8 Augustus 1964 ook Nederland aan, waar de groep een gedenkwaardig concert geeft in het Kurhaus in Scheveningen. Het concert in Nederland is voor The Rolling Stones het eerste echte concert wat de groep geeft op het vaste land van Europa. In het voorprogramma staan ondermeer John Lee Hooker, John Mayall & The Bluesbreakers, Kenny Lynch, The Echos, Ray Kennon & The Guvnors, The Falcons, Marty Wilde & The Wildcats, Gene Vincent & The Shouts, The Executives, Andre van Duin, The Telstars en The Fouryo's. De laatste drie alleen tijdens het concert in Scheveningen. In The Falcons speelt de dan 17-jarige Roy Wood, die later bekendheid krijgt door The Move en Electric Light Orchestra. In The Executives speelt Tony Ashton, die later bekend wordt met Family.

Eddie preston In het Florida Hospital Flagler in Palm Coast, Florida overlijdt op 22 Juni 2009 de Amerikaanse jazzmusicus Eddie Preston. Eddie Preston wordt op 9 Mei 1924 in Dallas, Texas geboren. Hij begint zijn muzikale carriere na de Tweede Wereldoorlog als bandlid van Lionel Hampton (1955-1956), Ray Charles (1959), Louis Jordan (1960-1961), Duke Ellington (1962) en Count Basie (1963). Met Charles Mingus werkt Preston gedurende de periodes 1963-1966 en 1970-1972. Tussentijds is hij als side-man verbonden aan Sonny Stitt en Frank Foster. In 1971 neemt Eddie Preston andermaal plaats in de big band van Duke Ellington, om vervolgens een verbintenis aan te gaan met o.a. Roland Kirk (1977) en Archie Shepp (1979). Eddie Preston is 84 jaar geworden.

Op 22 Juni 1969 wordt in het stadion van Milwaukee, Wisconsin een groot liefdadigheidsfestival gehouden. Kaartjes kosten anderhalve en drieeneenhalve dollar. Ruim 30.000 bezoekers zijn getuigen van optredens van ondermeer The Monkees, Freddie & The Freeloaders, The Classics IV, Eddie Floyd & The Bar Kays, The Bob Seger System, Gary Lewis & The Playboys, The Cryan Shames, The New Colony Six, Andy Kim, The Royal Guardsmen, The Buckinghams, Tommy James & The Shondells en The Guess Who. Het popfestival wordt gesponsord door het radiostation WOKY. De opbrengst is bestemd voor The Children's Outing Association.

Ps_mybonnieThe Beatles staan op 22 Juni 1961 voor het eerst in een platenstudio. In Hamburg in West-Duitsland zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best door Polydor-producer Bert Kaempfert ingehuurd om zanger Tony Sheridan te begeleiden bij de opnamen van zijn single My Bonnie Lies Over The Ocean/When The Saints Go Marching In. Ook wordt Nobody's Child op de band vastgelegd. The Beatles zijn sinds April 1961 in Hamburg. Zij spelen avond-aan-avond in de Top Ten Club. Het mag een verrassing worden genoemd dat Bert Kaempfert ermee instemt twee liedjes zonder Tony Sheridan op te nemen. Dit zijn het instrumentale Cry For A Shadow (geschreven door John en George) en Ain't She Sweet, een evergreen uit 1927 die wordt gezongen door John Lennon. Bert Kaempgert ziet uiteindelijk verder niets in The Beatles en komt op  25 Mei 1962 met Brian Epstein overeen om het contract wat ze met hem hebben te vernietigen.

Op 22 Juni 1984 begint Aerosmith aan een comeback-tournee met een optreden in New Hampshire. Dit is de zoveelste poging van de groep die sinds 1980 geen hits meer heeft gehad. Pas in 1986 begint de populariteit weer toe te nemen als zanger Steven Tyler en gitarist Joe Perry meedoen op de hit Walk This Way van Run-D.M.C.

Angel_melanie_brownOp 22 Juni 2007 wijst een DNA-test uit dat Eddie Murphy de vader is van Angel, de jongste dochter van Melanie Brown. De Amerikaanse acteur en de zangeres van The Spice Girls hebben in de zomer van 2006 een kortstondige affaire gehad. In een interview met RTL Boulevard zegt Eddie Murphy wanneer bekend wordt dat Melanie Brown in verwachting is: "We're not together anymore. And I don't know whose child that is, until it comes out and has a blood test. You shouldn't jump to conclusions, sir." Een woordvoerder laat na de positieve uitslag namens Melanie Brown het volgende weten: "There was no doubt in people's minds anyways, least of all hers. It wasn't a surprise to her. She knew all along." Angel Iris Murphy Brown is op 3 april 2007 geboren.

WamasklfsDick van der Maat (rechts op foto) overlijdt op 22 Juni 1980. Samen met Wim van Wageningen vormt hij het duo De Wama's. Deze naam is een samenvoeging van de eerste twee letters in hun achternamen Wageningen en van der Maat. De twee leren elkaar kennen tijdens de mobilisatie in 1940. Tijdens de oorlog treden zij veel op en hebben er geen moeite mee om zich bij de Kultuurkamer aan te sluiten. Na de oorlog worden zij pas echt populair. Hun komisch optreden legt hele de zalen plat, vooral met een nummer over de TT races en hun liedje over twee Chinezen Ping en Pong, die samen pingpong spelen. De Wama's bereiken ook een aantal keren de hitparade, onder meer met Kriminaltango (1960), Liebestraum Twist (1962), Aha Dat Is Marie (1971) en Met De School Een Dagje Naar Buiten (1972). In 1973 valt het duo uit elkaar, onder meer door overmatig drankgebruik. De WA van de Wama's, Wim van Wageningen bouwt daarna nog een carrixc3xa8re op als acteur, en overlijdt in Juli 1986 op 67-jarige leeftijd. Dick Wama is 63 jaar geworden.

Op 22 Juni 2006 wordt door het hooggerechtshof in Londen bepaalt dat Seal binnen xc3xa9xc3xa9n maand 730.000 euro aan zijn voormalige manager John Wadlow moet betalen als voorschot op een nader te bepalen bedrag voor diens verdiensten voor zijn eerste twee albums. Volgens de rechter heeft Wadlow de zanger zonder twijfel geholpen met het opbouwen van zijn carriere. Hij wijst daarbij op een overeenkomst die beide in 1995 hebben getekend betreffende de albums uit 1991 en 1994 (beide met de titel 'Seal') en het beeindigen van hun werkrelatie. Daaruit blijkt volgens de rechter dat Wadlow recht heeft op een deel van de commissies. Seal woont met zijn vrouw Heidi Klum in New York, en is niet in de rechtszaal aanwezig tijdens de uitspraak.

Jesse3rdJesse Ed Davis overlijdt op 22 Juni 1988. Jesse Ed Davis, een volbloed Kiowa indiaan, wordt geboren op 21 September 1944 in Oklahoma, en is vooral bekend als studiomuzikant, In deze hoedanigheid is hij als gitarist  veel te horen op albums van ondermeer The Monkees, Rod Stewart, Jackson Browne en Taj Mahal. Ook door Eric Clapton is Davis een veelgevraagd gitarist. Davis zijn bottleneck spel is ondermeer te horen in het nummer Hello Old Friend van Clapton's No Reason to Cry album. Ook is Jesse Ed Davis te horen op Rock n' Roll en Walls & Bridges van John Lennon. George Harrison vraagt Davis om hem bij te staan tijdens het concert voor Bangla Desh op 1 Augustus 1971 in Madison Square Garden in New York. Jesse Ed Davis is 43 jaar geworden.

Ron_woodOp 22 Juni 1975 geven The Rolling Stones het eerste van zes concerten in de Madison Square Garden in New York. De shows zijn onderdeel van de Noord-Amerikaanse tour die op 1 Juni 1975 met twee optredens in de Louisiana State University in Baton Rouge begonnen is. In Baton Rouge maakt Ron Wood, op zijn 28ste verjaardag, zijn debuut als gitarist van The Rolling Stones. Wood is de opvolger van Mick Taylor die de groep in April 1975 heeft verlaten. De tournee wordt op 8 augustus 1975 afgesloten in het Rich Stadium in Buffalo in New York. The Rolling Stones hebben dan tijdens 45 concerten in 27 steden en 21 staten (inclusief Canada) voor meer dan een miljoen toeschouwers opgetreden. De tour brengt bruto uiteindelijk meer dan $10 miljoen op.

De Haagse pogroep Golden Earring is op 22 Juni 1991 aanwezig in Almere om een nieuwe wijk officieel in te wijden, de zogenaamde muziekwijk. Naast een Golden Earringstraat, is er ook een Beatlesweg, Het Louis Armstrongplantsoen en de Elvis Presleystraat. De feestelijke dag wordt afgesloten met een concert van Golden Earring op een podium voor het stadhuis van Almere.

WendlandOp 22 Juni 1996 overlijdt Duitse zanger Gerhard Wendland, na een langziekbed, in een ziekenhuis in Munchen. Gerhard Wendland wordt geboren op 1 September 1921 in Berlijn, en wil aanvankelijk advokaat worden. Hij gooit het echter over een andere boeg en gaat op de Muziekhogeschool in Berlijn opera en klassieke muziek studeren. Voor de 2de Wereldoorlog brengt hij welgeteld één plaat uit, Du Warst Fxc3xbcr Mich Der Schonste Traum. In 1952 heeft hij eindelijk zijn eerste hit met Das Machen Nur Die Beine Von Dolores. Zijn grootste hit is Tanze Mit Mir In Den Morgen die vanaf September 1961 twee maanden aan de top staat van de West-Duitse hitparade. In totaal heeft Gerhard Wendland ruim twaalf miljoen platen verkocht. Gerhard Wendland is 76 jaar geworden.

MC Hammer ontsnapt op 22 Juni 1992 aan de dood bij een schietpartij in een park in Albuquerque, New Mexico. Drie medewerkers van de rapper raken lichtgewond. MC Hammer wordt vanuit een rijdende auto onder schot genomen. De daders worden niet gevonden.

Il_jouait_du_piano_deboutOp 22 Juni 1976 treedt de Franse zangeres France Gall in het huwelijk met de Franse zanger/componist Michel Berger. De twee hebben elkaar in 1974 ontmoet. Berger begint dan speciaal voor France Gall nieuwe, kwaliteitsvolle nummers te schrijven waarvan er verschillende een hit zouden worden; La Declaration (1974), Samba Mambo (1975) en Il Jouait Du Piano Debout (geinspireerd door Elton John). France Gall en Michel Berger krijgen samen twee kinderen krijgen (Pauline, geboren op 14 November 1978 en Raphael, geboren op 2 April 1981). Berger overlijdt op 2 Augustus 1992 aan een hartaanval tijdens een partijtje tennis op de baan bij zijn huis in het Franse Ramatuelle. Michel Berger is 44 jaar geworden.

Voor de op 17 April 1998 aan borstkanker overleden Linda McCartney wordt op 22 Juni 1998, in de Riverside Church, New York voor vrienden en familie een herdenkingsdienst gehouden. De 45.000 bloemen die de kerk versiren zijn speciaal en persoonlijk door Paul McCartney zelf uitgezocht.

Waar_is_toch_mn_caravanOp 22 Juni 2005 overlijdt in zijn woonplaats Utrecht zanger/cabaretier Herman Berkien aan de gevolgen van een hartstilstand. In Juni 2004 wordt er bij Herman Berkien kanker geconstateerd, waar hij in Januari 2005 van genezen wordt verklaard. Er doen zich daarna toch ernstige complicaties voor waaraan Berkien uiteindelijk overlijdt. Herman Berkien wordt op 15 Juni 1942 in Utrecht geboren. Vanaf de jaren 70 geniet de zanger/cabaretier landelijke bekendheid met nummers Als Ik Boven Op De Dom Sta, Waar Is Toch M'n Caravan (Tipparade in 1983) en het in 2000 door hem geschreven Utrechtse 'volkslied' Utereg Me Stadje. Herman Berkien werkt ook samen met de eveneens Utrechtse cabaretiere Tineke Schouten. Op 12 April 2002 komt Bes Tof uit, een album ter gelegenheid van het veertigjarig artiestenjubileum van Herman Berkien. Op 26 April 2002 wordt Herman Berkien koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt op het Stadhuis in Utrecht een lintje opgespeld door de Burgermeester van Utrecht, Annie Brouwer. Door dezelfde Annie Brouwer krijgt Herman Berkien op 19 November 2004 de Stadsspeld van de Gemeente Utrecht opgespeld. Herman Berkien is 64 jaar geworden.

Young_rascals_how_can_i_be_sure_2The Young Rascals nemen op 22 Juni 1967 in de Atlantic Studio in New York het nummer How Can I Be Sure op. How Can I Be Sure is geschreven door Felix Cavaliere en Eddie Brigatie en wordt in Augustus 1967 uitgebracht. Op de B-kant staat I'm So Happy Now. How Can I Be Sure komt op 9 September 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt een vierde plaats. Na Arif Mardin (1969) en Dusty Springfield (1970) neemt ook toenmalig tieneridool David Cassidy in 1972 een coverversie op van How Can I Be Sure. Zijn versie komt op 30 September 1972 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst, waar het twee weken blijft staan.

Nederlands_elftal_1988Steven Schoenzetter, werkzaam als promotor voor de platenmaatschappij Ariola, krijgt vanwege de goede resultaten van het Nederlands elftal tijdens het EK voetbal 1988, het idee voor een voetbal-medley. Op 22 juni 1988 wordt er, in Cafe De Jonge Haen in Hilversum, door Schoenzetter overleg gevoerd met collega Rudo de Raaff en met Radio Veronica-producer Ad Bouman. De Raaff bezoekt veel wedstrijden van Oranje, en is op de hoogte van de nummers die populair zijn in de stadions. Hij stelt voor die in de medley te verwerken. Met Ad Bouman als producer wordt diezelfde middag in de Fendelsound Studio in Loenen aan de Vecht de orkestband geproduceerd en gedeeltelijk ingezongen door collega's, vrienden en kennissen, waaronder pluggers en personeel van Ariola en Veronica. Vanwege de kreet 'Wat Zijn Die Russen Stil' wordt het laatste deel van de tekst pas ingezongen na afloop van de wedstrijd tussen de Sovjet-Unie en Italie. Om half elf 's avonds blijkt de Sovjet-Unie deze halve finale te hebben gewonnen met 2-0. Het wordt nachtwerk in de Fendelsound Studio. Als de opnamen eindelijk zijn afgerond wordt onmiddellijk door Ad Bouman de eindmixage gemaakt. De volgende ochtend gaat de master tape per koerier naar de perserij van Ariola in West-Duitsland. Op 23 Juni 1988 gaat Het Oranjelied van De Hollanders bij de TROS op Radio 3 in premiere. Een dag later wordt Het Oranjelied nogmaals op Radio 3 gedraaid door Lex Harding die hiervoor de uitzending van De Nederlandse Top 40 onderbreekt. Het Oranjelied van De Hollanders bereikt op 30 Juni 1988 de zesde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.

Op 22 Juni 1969 wordt in het Varsity Stadion in Toronto, Canada het eerste Toronto Pop Festival gehouden. 50.000 mensen zijn getuige van optredens van ondermeer The Band, Chuck Berry, Procol Harum, Blood Sweat & Tears, Tiny Tim, Dr. John, Johnny Winter, Sly & The Family Stone en Steppenwolf.


Muziek Jarige Op 22 Juni

1936: Kris Kristofferson - Zanger USA
1943: Jimmy Castor - Jimmy Castor Bunch Zanger
1944: Peter Asher - Peter & Gordon Zanger
1947: Howard Kaylan - The Turtles Zanger
1948: Todd Rundgren - Zanger/Gitarist USA
1949: Alan Osmond - The Osmonds Gitaar/Zang
1953: Cyndi Lauper - Zangeres USA
1956: Derek Forbes - The Simple Minds Bas
1956: Green Gartside - Scritti Politti Zanger
1957: Gary Beers - INXS Bas
1957: Alan Anton - Cowboy Junkies Bas
1961: Jimmy Somerville (Jamie Tunn) - Bronski Beat / Communards Zanger
1962: Ruby Turner - Zanger Engeland
1962: Stephen Vaughan - PJ Harvey Bas
1964: Bobby Gillespie - Primal Scream Gitaar/Zang
1964: Mike Edwards - Jesus Jones Zanger
1964: Kevin Sargeant - Thrashing Doves Gitaar
1965: Tom Cunningham - Wet Wet Wet Drums
1970: Steven Page - Barenaked Ladies Gitaar/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten