Zoeken in de muziekgeschiedenis

20 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 21 Juni

Notorious_bigmotherOp 21 Juni 2005 begint de rechtzaak die de familie van Notorious B.I.G. tegen de staat Californie heeft aangespannen. De weduwe en de moeder (foto) van de op 9 Maart 1997 vermoorde rapper denken dat een politieagent betrokken is geweest bij een complot dat tot de dood van Notorious leidde. De moord op 'Biggie' wordt in eerste instantie gezien als het wreken van de eveneens vermoorde rapper Tupac Shakur. Het zou de climax zijn van de rapoorlog tussen twee platenlabels in New York en Los Angeles. Of de labels opdracht tot de moorden hebben gegeven en getuigen hebben omgekocht is nooit bewezen. De verdediging wijst alle geruchten rondom een complottheorie van de hand. Vooralsnog is er geen bewijs dat de agent daadwerkelijk schuld heeft aan de moord. Tot kort zijn er drie getuigen die beweren van een complot op de hoogte te zijn. Opvallend genoeg hebben zij alledrie hun verklaring gewijzigd. De familie van Christopher Wallace, zoals de rapper eigenlijk heet, diende drie jaar geleden de aanklacht in. In 2004 laat de moeder van Wallace weten te willen schikken voor een bedrag van 85 miljoen euro. De staat weigert dit.

Leann_rimeshow_do_i_liveHow Do I Live van LeAnn Rimes komt op 21 Juni 1977 binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De plaat die uiteindelijk op nummer 2 blijft steken, blijkt een plakker. Na vijf jaar staat het How Do I Live nog steeds in de hitlijst. Het levert Rimes een vermelding op in het Guinness book of Records. Trisha Yearwood zal er met gemengde gevoelens kennis van hebben genomen. Zij zingt het nummer namelijk in de film Con Air. Haar versie, die op dezelfde dag als die van LeAnn Rimes in de hitparade binnen komt, haalt echter geen hogere notering dan plaats 23 en is na een paar weken al weer uit de lijst verdwenen.

Op 21 Juni 1948 introduceert Edward Wallerstein, de president van Columbia Records, de 33 1/3 toeren langspeelplaat. De schijf die is ontwikkeld door Peter Goldmark van CBS Laboratories, kan 23 minuten muziek bevatten, in tegenstelling tot de 3 minuten speelduur van de oude 78 toeren plaat. Hoewel Columbia bereid is om de technologie met ze te delen, besluit RCA Victor om zelf ook een nieuwe geluidsdrager te ontwikkelen. In Februari 1949 komen ze met de 45 toeren plaat. Een paar jaar later gaan beide bedrijven alsnog elkaars produkten gebruiken en samenweken.

Bobby_veetake_good_care_of_my_baby_De 18-jarige Bobby Vee staat op 21 Juni 1961 in de studio om het nummer Take Good Care Of My Baby op te nemen. Take Good Care Of My Baby is geschreven door het componisten-echtpaar Carole King en Gerry Goffin, en als eerste opgenomen door Dion. De versie van Dion wordt echter niet uitgebracht als single, en verschijnt later op het Belmonts album Runaround Sue, nadat het nummer een hit was geworden voor Bobby Vee. Take Good Care Of My Baby in de uitvoering van Bobby Vee komt op 7 Augustus 1961 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 18 september 1961 staat de single drie weken aan de top. Take Good Care Of My Baby is de enige nummer 1-hit van Bobby Vee in Amerika.

RegcalvertOp 21 Juni 1966 wordt Reg Calvert (foto), de manager van The Fortunes en de eigenaar van Radio City, door majoor William Smedley doodgeschoten wanneer hij een bezoek brengt aan diens woning in Wendens Ambo in Essex. De twee hebben hooglopende ruzie over tienduizend pond sterling. Dit bedrag meent William Smedley tegoed te hebben voor een zender die hij Radio City heeft geleverd. Dit radiostation zendt sinds 30 September 1964 uit vanaf het oude marinefort Shivering Sands in de monding van de Theems. William Smedley wordt op 18 Juli 1966 vrijgesproken. Volgens de rechter heeft hij uit zelfverdediging gehandeld. Radio City stopt op 9 Februari 1967 met haar uitzendingen.

Destiny_fulfilledBeyonce Knowles, Kelly Rowland en Michelle Williams van Destiny's Child zijn op 21 Juni 2004, na een stilte van twee jaar, weer in de studio voor de opnamen van de nieuwe CD Destiny Fulfilled die op 15 November 2004 uitkomt. De zangeressen hebben Destiny's Child even op een zijspoor gezet om soloprojecten te doen. Matthew Knowles, de vader van Beyonce en tevens de manager van Destinyxe2x80x99s Child, zegt: "Ik heb de eerste opnamen gehoord. Die klinken fantastisch. Het is goed dat Destinyxe2x80x99s Child na zo'n tijd positief begonnen is. Je voelt gewoon de energie". Op Destiny Fulfilled staan Lose My Breath, Soldier, Cater 2 U, T-Shirt, Is She The Reason, Girl, Bad Habit, If, Free, Through With Love en Love. Het album komt op 20 November 2004 op de vierde plaats binnen in de Nederlandse Album Top 100. Een week later zakt Destiny Fulfilled alweer.

Op 21 Juni 1972 bereikt de single Outa-Space van Billy Preston in Amerika de gouden status. Het instrumentale Outa-Space is op 22 April 1972 binnengekomen in de Billboard Hot 100. Outa-Space bereikt de tweede plaats. Billy Preston overlijdt op 6 juni 2006 aan nierproblemen. Hij ligt dan al sinds November 2005 in coma. Billy Preston is 59 jaar geworden.

Bread_2Bread staat op 21 Juni 1973 in het Salt Palace in Salt Lake City voor het laatst op het podium. Het afscheidsconcert voor 13.000 speelt Bread op geleewnde apparatuur. Een dag eerder heeft de truck met de apparatuur in de buurt van Flagstaff, Arizona, een ongeluk gekregen waarbij de geluidsinstallatie van Bread volledig is vernietigd. Bread is in 1969 door de drie sessiemuzikanten David Gates, James Griffin en Robb Royer in Los Angeles opgericht. In de slechts vier jaar dat de groep bestaat weten zij een zestal gouden elpees in de wacht te slepen. Dit formidabele succes is voornamelijk te danken aan het feit dat aanvankelijk vrijwel alle leden van deze formatie multi-instrumentalisten en getalenteerde componisten zijn en dat men erin slaagt de emotionele kracht van rock op sublieme wijze met de tederheid van de gevoelige ballade te vermengen. In alle soorten nummers vervult David Gates' hoge en pure tenor een glansrol. Na de in commercieel opzicht geflopte maar door de critici bejubelde debuutalbum Bread beginnen in de vorm van Make It With You (1970), If (1970), Baby I'm A Want You (1971) en The Guitar Man (1972) de hits te komen. Tussen de albums Manna en baby I'm A Want You verlaat Royer de groep. Hij wordt adequaat vervangen door Larry Knechtel. Als gevolg van artistieke onenigheid tussen Gates en Griffin valt Bread na het album Guitar Man uiteen. Zowel Gates als Griffin legt zich daarna toe op het maken van solo-albums, maar door het uitblijven van commercieel succes komt Bread in 1977 toch weer bij elkaar en brengt het album Lost Without Your Love uit, waarvan het titelnummer een hit wordt. James Griffin overlijdt op 11 januari 2005 aan kanker. Hij is 61 jaar geworden.

Lets_get_togetherOp 21 Juni 1961 gaat in Amerika de film The Parent Trap in premixc3xa8re. In deze door Walt Disney gemaakte film speelt de 15-jarige Engelse actrice Hayley Mills de dubbelrol van Sharon McKendrick en Susan Evers. De body-double van Mills, Susan Henning wordt niet in de aftiteling vermeld. Tijdens een feestje krijgt zij na de filmopnamen een beeldje van Donald Duck als dank voor 'De beste onzichtbare rol' in een Walt Disney-film. Door het succes van de The Parent Trap wordt het door Hayley Mills gezongen Letxe2x80x99s Stay Together op single uitgebracht. Let's Stay Together (niet te verwarren met het gelijknamige nummer van Al Green uit 1971) komt op 4 September 1961 de Billboard Hot 100 binnen en bereikt de achtste plaats.

Little Richard mag op 21 Juni 1990 aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame onthullen Little Richard is ondermeer bekend van nummers als Tutti Frutti, Rip It Up, Slippin' And Slidin' en Long Tall Sally. Ook wordt op 21 Juni 1990 deze dag in Los Angeles uitgeroepen tot Little Richard Day.

Dans_je_de_hele_nacht_met_mij_lauraOp 21 Juni 2007 verklaart de Vlaamse zangeres Laura Lynn dat zij wordt geboycot door de radiozenders van de publieke omroep VRT. Lynn staat op dat moment op de eerste plaats in de Belgische hitparade met Dans Je De Hele Nacht Met Mij, de nummer 1-hit van Karin Kent uit 1966. De als Sabrina Tack geboren Laura Lynn, afkomstig uit het Vlaamse dorp Ardooie, breekt in 2005 door met haar hit Je Hebt Me Duizend Maal Belogen. Ook dan wordt dit nummer lange tijd genegeerd op de publieke zenders in Vlaanderen. De programmamakers van de publieke omroep VRT zeggen haar schlagerachtige muziek niet te vinden passen in het profiel van de zender. De boycot van Laura Lynn krijgt veel aandacht in Vlaanderen. Geert Bourgeois, de minister van cultuur, doet vergeefs een beroep op de VRT. "Het persoonlijk oordeel van programmamakers mag, mijns inziens, geen rol spelen. Het gaat in dit geval om een genre dat succes heeft bij een groot aantal mensen. Hieraan moeten de programmamakers gehoor geven", aldus Bourgeois. De minister gaat regelen dat de toezichthouder op de Vlaamse media volgend jaar kan ingrijpen bij soortgelijke gevallen. Minister Bourgeois van het Vlaams-nationalistische N-VA is zelf een grote fan van de zangeres en wil maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

The Beatles vliegen op 21 Juni 1964 van Australie naar Nieuw-Zeeland, waar tussen 22 en 27 Juni 1964 opgetreden wordt in Christchurch, Dunedin en Auckland. Na het tweede concert in Christchurch vliegen The Beatles op 27 Juni 1964 terug naar Australie waar zij kunnen gaan genieten van een korte vakantie van drie dagen.

Op 21 Juni 1966 worden in New York veertien hotels door The Rolling Stones aangeklaagd wegens discriminatie. Reden is dat de groep keer op keer geweigerd wordt vanwege hun lange haar.

Brian_wilson_gettin_in_over_my_headEén dag na zijn tweeenzestigste verjaardag verschijnt op 21 Juni 2004 het nieuwe album vam Brian Wilson, Gettinxe2x80x99 In Over My Head. Dit is voor de zanger/componist van The Beach Boys zijn eerste solo-album met nieuw repertoire in zes jaar. Imagination dateert van 1998. Op Gettin' In Over My Head zijn ondermeer gastbijdragen te horen van Paul McCartney (A Friend Like You), Eric Clapton (City Blues) en Elton John (How Could We Still Be Dancing). Ook tekstdichter Van Dyke Parks werkt mee aan dit album. Soul Searchin' is een duet met wijlen Carl Wilson, zijn broer en gitarist van The Beach Boys, due in 1998 overleden is aan de gevolgen aan kanker. Andere nummers op dit album zijn You've Touched Me, Desert Drive, Make A Wish, Rainbow Eyes, Saturday Morning In The City, Fairy Tale en Don't Let Her Know She's An Angel. Gettin' In Over My Head komt op 26 Juni 2004 op 83 binnen in de Nederlandse Album Top 100. Een week later zakt het album alweer naar de 88ste plaats. Brian Wilson promoot het album tijdens een Europese zomertournee, die hem ook naar Nederland brengt. Op 13 en 14 Juli 2004 staat Brian Wilson in een uitverkocht Congrescentrum in Den Haag.

Deep Purple brengt op 21 Juni 1968 hun debuutsingle Hush uit. Aanvankelijk wil de groep het nummer Help van Lennon en McCartney uitbrengen als eerste single, maar de platenmaatschappij beslist anders. Hush is een bewerking van de Billy Joe Royal-hit Hush, en is geschreven door Joe South. De plaat haalt in Amerika de vierde plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland komt Hush niet verder dan een vermelding in de tipparade.

Bert_kaempfertOp 21 Juni 1980 overlijdt de Duitse orkestleider en componist Bert Kaempfert, in zijn woning op het Spaanse vakantie eiland Mallorca, aan een hartaanval. Bert Kaempfert wordt als Berthold Kaempfert op 16 Oktober 1923 geboren in de Hamburgse deelgemeente Barmbek in Duitsland. Al op vroege leeftijd leert hij klarinet en accordeon spelen, zodat hij al op 16-jarige leeftijd deel uitmaakt van het Hans Busch orkest uit Danzig. WanneerKaempgert tijdens W.O. II deel uitmaakt van het muziekkorps van de (Duitse) marine, sticht hij in Deense gevangenschap zijn eerste bigband op. Na de oorlog leert hij de muziek kennen van de Amerikanen en treedt hij aldaar op in verschillende officierenclubs. Tussen 1961 en 1966 heeft Bert Kaempfert 12 hitnoteringen in de Amerikaanse hitparade, waaronder Moon Over Naples, de originele (instrumentale) versie van de latere Al Martino hit Spanish Eyes. Ook schrijft en speeld Kaempfert de muziek voor de film A Man Could Get Killed. Frank Sinatra zou later een wereldhit scoren met een vocale versie van één van die nummers, getiteld Strangers In The Night. Bert Kaempfert is ook de man die voor het eerst toeziet op The Beatles in een opnamestudio. Op 22 juni 1961 begeleiden The Beatles zanger Tony Sheridan in Hamburg op o.a. My Bonnie Lies Over The Ocean. Ook neemt Bert Kaempfert met The Beatles de klassieker Ain't She Sweet en het instrumentale Cry For A Shadow op. In 1993 wordt hij als enige Duitse kunstenaar postuum opgenomen in de Songwriters Hall Of Fame. Bert Kaempfert is 56 jaar geworden.

Wanneer voor de aanvang van een concert van Grateful Dead op 21 Juni 1995 in Albany in de staat New York de politie kooplui met t-shirts e.d. probeert te verwijderen loopt het flink uit de hand. Meer dan vijftig mensen worden gearresteerd, terwijl bij de rellen drie agenten gewond raken.

Walter_becker_donald_fagenOp 21 Juni 1981 maken Donald Fagen (rechts) en Walter Becker (links) bekend dat hun jarenlange samenwerking ten einde is, en dat Steely Dan dus niet meer bestaat. Na 14 jaar hebben zij geen inspiratie meer. De aankondiging komt als een volstrekte verrassing omdat de groep net een miljoenen contract met Warner Brothers heeft getekend. Twaalf jaar later komen ze echter weer bijelkaar als Walter Becker het album Kamakiriad van Donald Fagan produceert. In 2000 komt er, voor het eerst sinds bijna 20 jaar, ook weer een Steely Dan album uit: Two Against Nature.

Rainbow1Gitarist Ritchie Blackmore stapt, na het zoveelste meningsverschil, op 21 Juni 1975 uit Deep Purple en begint zijn eigen groep Rainbow. Rainbow komt voort uit de contacten die Blackmore met de groep Elf heeft opgebouwd tijdens het touren in Amerika, waar Elf herhaaldelijk het voorprogramma van Deep Purple is. Met Elf, dat bestaat uit Ronnie James Dio (zang), Graig Gruber (bas), Gary Driscoll (drums) en Mickey Lee Soule (toetsen) neemt hij het album Ritchie Blackmore's Rainbow op. Na het verschijnen van dit debuutalbum zet Blackmore iedereen uit de groep, uitgezonderd Dio. Als vervangers worden Cozy Powell (drums), Jimmy Bain (bas) en Tony Carey (toetsen) aangetrokken, met wie de klassieker Rainbow Rising wordt opgenomen. Bij Deep Purple wordt Blackmore opgvolgd door Tommy Bolin, die voor het eerst (en naar later blijkt ook voor het laatst) te horen is op het album Come Taste The Band. Tommy Bolin overlijdt op 4 December 1976 aan de gevolgen van een overdoses heroine in een motel in Miami, Florida. Tommy Bolin is 24 jaar geworden.

Glenn_fallsOp 21 Juni 1989 speelt The Who een warming up concert in het Civic Center in Glens Falls, New York, dat wordt bijgewoond door 5000 fans. The Who speelt de volgende setlist: Overture, 1921, Amazing Journey, Sparks, The Acid Queen, Pinball Wizard, Do You Think It's Alright, Fiddle About, I'm Free, Tommy's Holiday Camp, We' Re Not Gonna Take It, I Won't Run Anymore, All Shall Be Well, A Friend Is A Friend, I Can't Explain, Substitute, I Can See For Miles, Trick Of The Light, Boris The Spider, Hey Joe, Who Are You, Naked Eye, Summertime Blues, Too Much Of Anything, Baba O'Riley, My Generation, A Little Is Enough, 5.15, Love Reign O'er Me, Love Hurts, Too Late The Hero, My Wife, Sister Disco, Give Blood, Join Together, You Better You Bet, Behind Blue Eyes, Won't Get Fooled Again, Pictures Of Lily en Twist And Shout. Twee dagen later begint The Who aan hun officixc3xable reunie tournee, in het Exhibition Stadium in Toronto, waar ze zeven jaar eerder ook hun afscheidsconcert hebben gegeven. Tijdens de tournee, die uit 36 concerten bestaat, speelt de groep op twee dagen de volledige rock opera Tommy, die ze zeventien jaar eerder voor het laatst in zijn geheel hebben gespeeld. Eén van die uitvoeringen vindt plaats op 27 Juni 1989 in de Radio City Music Hall te New York. De opbrengst van dat concert wordt door de groep geschonken aan liefdadige doelen. Het andere concert waar een volledige versie van Tommy wordt gespeeld is op 24 Augustus 1989 in het Universal Amphitheatre in Los Angeles. The Who wordt tijdens dit concert bijgestaan door een aantal "Special Guests" als Steve Winwood (Eyesight To The Blind), Patti Labelle (The Acid Queen), Billy Idol (Cousin Kevin), Phil Collins (Uncle Ernie) en Elton John (Pinball Wizard). OPname van dit concert verschijnen in 2005 op de 3DVD Box The Who: Tommy And Quadrophenia Live With Special Guests.

Nadat zij hebben opgetreden aan de Universiteit van Nice, worden de leden van The Stranglers op 21 Juni 1980 door de Franse politie gearresteerd.  Drummer Jet Black (Brian Duffy), gitarist/zanger Hugh Cornwell, bassist/zanger Jean-Jacques Burnel en toetsenist Dave Greenfield worden er door de lokale overheid van beschuldigt dat hun optreden zou hebben aangezet tot rellen.

Karen McNeil wordt op 21 Juni 2000 veroordeeld tot een jaar gevangenis wegens het stalken van Guns 'n' Roses zanger Axl Rose. Volgens McNeil was zij de vrouw van Axl Rose, en communiceerden ze via telephatie met elkaar.

George_michael2Op 21 Juni 1994 verliest George Michael, in Engeland de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen zijn platenlabel Sony Records. Michael wil onder zijn 15 jaar durende contract met de maatschappij uitkomen, omdat Sony het alleenrecht heeft om te bepalen welke albums worden uitgebracht. Het Britse Hooggerechtshof beslist dat George Michael zich aan zijn contract met Sony ter waarde van 12 miljoen dollar moet houden. Volgens de rechter is het een redelijk tot goed contract. Maar volgens George wordt hij door Sony in zijn creativiteit geremd en zegt nooit meer één plaat voor de maatschappij te willen maken, ook al kost hem dat zijn verdere muzikale loopbaan. Na vele omzwervingen verschijnt George Michael's laatste album Patience in Maart 2004 toch bij Sony.

The Move brengt op 21 Juni 1968 de EP Something Else uit. Deze Extended Play op 33 toeren is de eerste die door een Britse groep wordt uitgebracht. Op Something Else staan de volgende nummers: Something Else, So You Wanna Be A Rock 'N' Roll Star, Stephanie Knows Who, It'll Be Me en Sunshine Help Me.

Heart_jupiters_darlingVanaf 21 Juni 2004 ligt het nieuwe album van Heart, Jupiter's Darling, in de platenwinkel. Voor de zusjes Ann en Nancy Wilson is dit hun eerste nieuwe studio-album in tien jaar. OP Jupiter's Darling staan ondermeer de nummers Oldest Story In The World, Things, Perfect Goodbye, Enough, Move On en I Need The Rain. Jupiter's Darling wordt uitgebracht door Sovereign Artists, een nieuw onafhankelijk platenlabel dat zich afficheert als artiestvriendelijk. Sovereign Artists is gevestigd in Santa Monica in Californie. "De muziekindustrie richt zich tegenwoordig op een publiek van pubers. Wij vinden dat de generatie die de rock'n'roll eigenlijk heeft uitgevonden onvoldoende aan haar trekken komt", aldus één van de oprichters. Eind juli 2004 brengt Sovereign Artists een CD uit met een hommage aan The Crickets, de begeleidingsband van Buddy Holly. Hierop staan tracks van o.a. Eric Clapton, Waylon Jennings, Bobby Vee, Phil Everly, Graham Nash en The Crickets zelf.

John_lee_hookerOp 21 Juni 2001 overlijdt in zijn woonplaats Los Altos, tijdens zijn slaap, blueszanger John Lee Hooker. John Lee Hooker wordt op 22 Augustus 1917 in Clarksdale, Mississippi geboren, en verhuist op jonge leeftijd naar Detroit. Hooker maakt zijn debuut in 1948 op het Modern-label met Boogie Chillen, dat een immense hit wordt en de inspiratie is voor kopieen als Old Folks Boogie en Feelin' Good van Junior Parker. In de volgende zeven jaar neemt hij zo'n 200 nummers op voor een twintigtal maatschappijen, vaak onder pseudoniem. John Lee Hooker speelt samen met de tenoristen Johnny Hooks en Otis Finch, pianisten Boogie Woogie Red, Bob Thurman en James Watkins, gitaar/harmonikaspelers Eddie Kirkland en Eddie Burns en drummers Tom Whitehead en Curtis Foster. Op zijn platen is hij meestal als solo-artiest te horen. In 1955 komt Hooker onder contract bij het Vee Jay-label uit Chicago. Dan doen begeleiders hun intrede, met name gitarist Eddie Taylor speelt een belangrijke rol, en de ruwe kanten verdwijnen uit zijn muziek. Rond 1960 krijgt Hooker zelfs gezelschap van saxofoons en vrouwenkoortjes. Tegelijkertijd richt hij zich op het blanke publiek met akoestisch gespeelde folkblues. Na het verdwijnen van Vee Jay in 1965 tekent Hooker bij het label ABC/Bluesway. Het meest toegankelijk is zijn Vee Jay-periode, samengevat op de albums Everybody Rockin en Solid Sender met bekende nummers als Dimples, No Shoes, Maudie en Boom Boom. Hookers stugge en hamerende stijl is zo persoonlijk, dat hij geen navolgers heeft, of het moet zijn oude maat Eddie Kirkland zijn. Wel heeft Hooker via zijn repertoire invloed op groepen als The Animals en Canned Heat. Met laatstgenoemde band maakt Hooker de dubbelelpee Alone Vol II, waarop een aardig beeld wordt gegeven van Hookers kunnen als solist en bandlid. Gedurende de jaren zeventig en tachtig toert Hooker regelmatig door de Verenigde Staten met zijn Coast To Coast Blues Band. In 1980 levert hij een bijdrage aan de film The Blues Brothers, waarin hij zijn hit Boom Boom ten gehore brengt. Eind 1989 krijgt de carriere van John Lee Hooker ineens een nieuwe impuls met het verschijnen van het album The Healer, een soort tribute-plaat, waarop medewerking wordt verleend door bewonderaars als Carlos Santana (in het titelnummer, dat een hit wordt), Robert Cray, Canned Heat, George Thorogood, Los Lobos en Bonnie Raitt, met wie hij zijn hit uit 1951 I'm In The Mood For Love over doet. Dit duet wordt in de Verenigde Staten gekozen tot Best R&B Song Of The Year. De laatste grote bluesman is op zijn zeventigste opeens regelmatig te zien op MTV. Ook op het album Mr Lucky steekt Hooker zijn oude songs in een nieuw jasje, ditmaal met hulp van o.a. Albert Collins, Ry Cooder, Keith Richards en Van Morrison. Inmiddels is Hooker uitgegroeid tot een van de populairste bluesnamen van de dag en duikt hij regelmatig op andermans platen op (van o.a. B.B. King en Van Morrison). Na het album Chill Out kondigt Hooker aan te stoppen met tournees. John Lee Hooker is 83 jaar geworden.

The Sex Pistols geven op 21 Juni 1996, voor het eerst in achttien jaar, weer een concert. Voor 15.000 fans wordt er een rexc3xbcnieconcert in het Finse Helsinki gegeven. Zanger Johnny Rotten vindt het publiek nogal rustig. Hij roept: "I can't hear you" . Als respons krijgt hij een regen van flessen naar zijn hoofd geslingerd! De show wordt onderbroken om de glasscherven op het podium op te ruimen.

Vanaf 21 Juni 1982 ligt het album Daylight Again van Crosby, Stills & Nash in de platenwinkel. Daylight Again is grotendeels door Stephen Stills en Graham Nash gemaakt, omdat David Crosby ten tijde van de opnamen met een drugsprobleem kampt. Daylight Again is het derde studio-album met nieuw materiaal van het trio sinds zij in 1969 bij elkaar zijn gekomen. Het album komt op 17 Juli 1982 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een achtste plaats.

Agnus_maclise_2Angus MacLise overlijdt op 21 Juni 1979 in het Shanta Bawan Hospital in Kathmandu, Nepal aan de gevolgen van tuberculose. Angus MacLise is één van de oprichters van The Velvet Underground begin 1965, en tevens de eerste drummer. In November 1965 stapt hij op, omdat hij weigert om live-optredens te doen. MacLise wordt opgevolgd door Maureen Tucker. In 1966 is Agnus MacLise tijdelijk terug bij The Velvet Underground als vervanger van zanger Lou Reed. Agnus MacLise is 41 jaar geworden.

Op 21 Juni 1999 wordt het album Millennium van The Backstreet Boys in Amerika goud. Millenium is op 18 Mei 1999 uitgebracht, en staat vanaf 5 Juni 1999 tien weken op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst. Op Millenium staan de volgende nummers: Larger Than Life, I Want It That Way, Show Me The Meaning Of Being Lonely, It's Gotta Be You, I Need You Tonight, Don't Want You Back, Don't Wanna Lose You Now, The One, Back To Your Heart, Spanish Eyes, No One Else Comes Close en The Perfect Fan.

Billy Corgan publiceert op 21 Juni 2005 een persoonlijke boodschap in de krant The Chicago Times. In deze boodschap kondigt de voormalig zanger van The Smashing Pumpkins aan niets liever te willen dan een hereniging met zijn oude band. Billy Corgan schrijft onder meer: "Ik loop al een jaar met het idee rond om The Smashing Pumpkins nieuw leven in te blazen. Ik wil mijn groep, mijn liedjes en mijn dromen terug. Er is nog zoveel te doen en, zoals altijd, is er veel te weinig tijd.x" Op 20 Juni 2005 is het solo-album The Future Embrace van Billy Corgan verschenen. Dit album ziet hij als "een nieuw begin" van The Smashing Pumpkins.

Andre_mossella_Saxofonist Andrxc3xa9 Moss overlijdt op 21 Juni 1989 aan de gevolgen van een hartaanval. Andre Moss wordt geboren op 17 Mei 1934 en wordt ontdekt door Jack De Nijs (Jack Jersey). Moss doet veel sessiewerk op producties van Jack Jersey. Begin jaren 70 is Moss vooral bekend van enkele TROS tunes die hij speelt. Daarnaast maakt hij ook solo-platen. In 1973 haalt het instrumentale Ella de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. Een jaar later blijft Rosita op negen steken. Zijn laatste grote hit heeft Andre Moss in Oktober 1975, wanneer My Spanish Rose een 17de plaats weet te halen in de Top 40. Andre Moss is 55 jaar geworden.

Gary Glitter en zijn band maken op 21 Juni 1972 hun debuut in Top Of The Pops. In dit muziekprogramma van de BBC brengen zij hun eerste hit Rock & Roll Part Two.

Vanaf 21 Juni 1982 ligt Take It Away met op de B-kant I'll Give You A Ring, van Paul McCartney in de platenwinkel. De single is geproduceerd door George Martin, en is de tweede single van het album Tug Of War dat in April 1982 is verschenen. In Nederland wordt Take It Away geen hit, maar in Amerika haalt het de tiende plaats van de Billboard Hot 100. In Engeland blijft de single op vijftien steken.

Robbie_williams_ticketRobbie Williams begint op 21 Juni 2006 aan zijn eerste van vier concerten in de Amsterdam ArenA in het kader van zijn Close Encounters World Tour 2006. Ook op 22 (foto), 24 en 25 Juni 2006 staat Williams in de ArenA. De Close Encounters World Tour is op 10 April 2006 van start gegaan met een optreden in het ABSA Stadium in Durban, Zuid-Afrika. Het laatste concert is op 18 December 2006 in het Telstra Dome in Melbourne, Australie. In totaal speelt Robbie Williams voor meer dan 3.5 miljoen fans en verdient een bedrag van rond de xc2xa3150 miljoen. Tijdens zijn eerste concert in de Amsterdam ArenA houdt Robbie Williams het publiek voortdurend op de hoogte van de wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Argentinie dat tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Frankfurt in Duistland wordt gespeeld. Een groot deel van het publiek heeft zich in oranje gehuld. Voetbal fan Williams draagt zelf een oranje sjaaltje om zijn nek, en roept geregeld de naam van zijn favoriete Nederlandse speler (Ruud van Nistelrooij). Robbie Williams speelt tijdens het concert de volgende nummers: Intro (Let There Be Light), Radio, Rock DJ, Tripping, Monsoon, Sin Sin Sin, Millennium, Make Me Pure, Me and My Shadow (met Jonathan Wilkes), Strong (met Jonathan Wilkes), Back For Good, Advertising Space, Come Undone, Feel, Let Me Entertain You, Rudebox, Angels en Kids.

Op 21 Juni 1985 wordt er door Ron Howard een videoclip opgenomen voor de single Gravity van Michael Sembello. Het is de eerste keer dat de voormalige acteur uit de televisieserie Happy Days een clip regisseert. Ron Howard is ook de regisseur van de film Cocoon. In deze film wordt Gravity van Michael Sembello gebruikt voor de soundtrack.

Jimmy Page, de later gitarist en oprichter van Led Zeppelin, maakt op 21 Juni 1966 op 22-jarige leeftijd zijn live debuut bij The Yardbirds tijdens een optreden in The Marquee Club in Londen.

Live_at_the_london_palladiumBing Crosby staat van 21 Juni tot 3 Juli 1976 voor een aantal concerten in het Palladium in Londen. De Amerikaanse zanger/acteur viert hiermee het feit dat hij 50 jaar artiest is. Bing Crosby wordt tijdens deze concerten begeleid door een orkest dat onder leiding staat van Peter Moore. Optredende gasten zijn ondermeer Rosemary Clooney, Ted Rodgers en zijn kinderen Kathryn, Mary-Frances, Harry en Nathaniel Crosby. Tijdens de concerten op 24 en 25 Juni 1976 worden plaatopnamen gemaakt die een jaar later door K-Tel, onder de naam Live At The London Palladium, op dubbel-LP worden uitgebracht. Live At The London Palladium komt op 5 November 1977 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de negende plaats.

Andr_hazes_25_jaar_hazes_live_in__2Op 21 Juni 2003 begint Andrxc3xa9 Hazes aan het eerste van twee uitverkochte concerten in de Amsterdam ArenA. Het tweede concert is op 23 Juni 2003. De twee optredens worden opgenomen en onder de naam Andre Hazes - 25 Jaar Hazes: Live In De Amsterdam Arena op DVD uitgebracht. Hazes zingt ondermeer de volgende nummers tijdens deze concerten: Come Prima, Voor Mij Geen Slingers Aan de Wand, Het Is Koud Zonder Jou, Zo Heb Ik Het Nooit Bedoeld, Glimlach Van Een Kind, Zij Gelooft In Mij, Zeg Maar Niets Meer, Geef Mij Je Angst, Bloed, Zweet En Tranen, De Vlieger, Buona Sera, Zoveel Jaren en Het Is Te Laat.

Bob_geldof_paula_yatesBob Geldof treedt op 21 Juni 1986, in The Little Church Of The West in Las Vegas, in het huwelijk met Paula Yates. De Boomtown Rats en de televisie-presentatrice wonen dan al tien jaar samen. Op 31 Augustus 1986 wordt het kerkelijk huwelijk in Londen gesloten. Hun dochter Fifi Trixiebelle is in 1983 geboren. Bob en Paula Geldof krijgen nog twee dochters, Peaches (1990) en Pixie (1994). Als Paula Yates een relatie krijgt met INXS-zanger Michael Hutchence vraagt Bob Geldof in Maart 1995 echtscheiding aan. Paula Yates pleegt op 17 September 2000 zelfmoord. Yates heeft nooit de dood van Michael Hutchence kunnen verwerken, die zichzelf op 22 November 1997 in een hotelkamer in Sydney in Australie heeft verhangen.

Op 21 Juni 1986 bereikt Female Intuition van het Nederlandse trio Mai Tai (Jettye Weels, Carolien de Windt en Mildred Douglas) de 71ste plaats in de Billboard Hot 100. Female Intuition is een productie van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, en is op 21 Mei 1986 binnengekomen in de Amerikaanse hitparade.

Shot_of_love_tourBob Dylan begint op 21 Juni 1981, met een optreden in het Stade Municipal Des Minimes in Toulouse, Frankrijk aan een uitgebreide tournee door Europa. Dylan wordt tijdens deze tour begeleid door de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Carolyn Dennis, Regina Havis, Madelyn Quebec en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen. Nederland wordt dit keer door Bob Dylan overgeslagen. Het laaste concert van deze Shot Of Love Tour is op 25 Juli 1981 in het Palace Des Sportd in Avignon, Frankrijk. Bob Dylan speelt tijedens het concert op 21 Juni 1981 de volgende numers: Gotta Serve Somebody, I Believe In You, Like A Rolling Stone, Till I Get It Right, Man Gave Names To All The Animals, Maggie's Farm, Simple Twist Of Fate, Ballad Of A Thin Man, Girl From The North Country, Dead Man, Dead Man, We Just Disagree, Knockin' On Heaven's Door, Slow Train, Walk Around Heaven All Day, Please Be Patient With Me, Lenny Bruce, Mr. Tambourine Man, Solid Rock, Just Like A Woman, Watered-Down Love, Forever Young, Masters Of War, When You Gonna Wake Up, In The Garden, Blowin' In The Wind en Don't Think Twice, It's All Right.

Vanaf 21 Juni 1979 ligt het eerste solo-album van Mick Taylor in de platenwinkel. De gitarist heeft vier jaar eerder The Rolling Stones verlaten. Op het titelloze album staan de volgende nummers: Leather Jacket, Alabama, Slow Blues, Baby, I Want You, Broken Hands, Giddy Up, S.W.5 en Spanish/A Minor.

Gladys_knight_licence_to_killIn het Tuschinski Theater in Amsterdam gaat op 21 Juni 1989 de James Bond film Licence To Kill in premiere. Na The Living Daylight uit 1987 is dit de tweede James Bond-film waarin Timothy Dalton de rol van geheim agent 007 speelt. De feestelijke avond wordt overschaduwd door de dood van Simon van Collem. Wanneer hij in de VIP-ruimte voor zijn TROS-programma Simonscoop een interview afneemt, wordt hij getroffen door een hartstilstand. Simon van Collem is 70 jaar geworden. Het titelnummer van Licence To Kill wordt gezongen door Gladys Knight. De single komt op 17 Juni 1989 op een 35ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 15 Juli 1989 drie weken op een tweede plaats als hoogste notering. Voor Gladys Knight is het haar grootste hit die zij in Nederland scoort.

Julie_covingtondont_cry_for_me_argeOp 21 Juni 1978 gaat in het Prince Edward Theatre in Londen de musical Evita in premiere. Evita is geschreven door componist Andrew Lloyd Webber en tekstschrijver Tim Rice. De hoofdrollen worden gespeeld door Elaine Paige (Evita), Joss Ackland (Juan Peron) en David Essex (Che Guevara). De laatste voorstelling van Evita in Londen is op 8 Februari 1986. Julie Covington heeft begin 1977 een groet hit met het uit Evita afkomstige nummer Don't Cry For Me Argentina. Deze single staat vanaf 26 Februari 1977 vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Bij de KRO wordt op 21 Juni 1968 op Nederland 1 de laatste seizoens aflevering van Waauw uitgezonden. In dit programma dansen The Douglas Squires Dancers op bekende actuele hits. Als muzikale gasten treden The Paper Dolls op. Waauw wordt gepresenteerd door Theo Stokkink, en wordt geregisseerd door Tineke Roeffen. Na Waauw presenteert Herman Stok Disco Duel. In dit programma wordt ondermeer gediscussieerd over Aranjuez van de Haagse groep The Incrowd en Een Koppige Hobby van Peter de Jong. Ook dit programma van de KRO wordt geregisseerd door Tineke Roeffen.


Muziek Jarige Op 21 Juni

1932: Lalo Schifrin (Boris Claudio Schifrin) - Componist Argentinie
1946: Brenda Holloway - Zangeres USA
1948: Joey Molland - Badfinger Gitaar/Zang
1950: John Paul Young - Zanger Australie
1959: Marcella Detroit (Marcella Levy) - Shakespear's Sister Zangeres
1961: Manu Chao (Jose-Manuel Thomas Arthur Chao)  - Zanger Frankrijk
1944: Ray Davies - The Kinks Gitaar/Zang
1944: Miguel Vicens - Los Bravos Bas
1944: Jon Hiseman - Colosseum Drums
1945: Chris Britton - The Troggs Gitaar
1949: Greg Munford - Strawberry Alarm Clock Zanger
1950: Joey Kramer - Aerosmith Drums
1951: Alan Silson - Smokie Gitaar
1953: Nils Lofgren - E Street Band Gitaar
1957: Mark Brzezicki - Big Country Drums
1967: Tim Simenon - Bomb The Bass DJ
1968: Sonique (Sonia Clarke) - Zanger/DJ Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten