Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 20 Juni

WhitneyWhitney Houston komt op 20 Juni 1987 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me). Het is voor Whitney Houston haar eerste Nr 1 hit in Nederland. I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) is geschreven door Shannon Rubicam en George Merrill, die als Boy Meets Girl al een paar singles hebben gemaakt. Eigenlijk hebben ze voor Whitney het nummer Waiting For A Star To Fall in gedachte, maar dat wordt door de platenmaatschappij afgewezen. Waiting For A Star To Fall nemen Shannon en George dan maar zelf op, en in het najaar van 1988 hebben ze er als, Boy Meets Girl, een Top 5 hit mee in Amerika.

Op 20 Juni 1967 staan The Buckinghams uit Chicago, Illinois in de Columbia Studio in New York om de nummers Hey Baby (They're Playing Our Song) en Susan op te nemen. Hey Baby (They're Playing Our Song) komt op 9 September 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en komt tot een twaalfde plaats. Susan wordt als opvolger uitgebracht. Deze single komt uiteindelijk tot een 11de plaats in de Billboard Hot 100.

Queen brengt op 20 Juni 1980 het album The Game uit. The Game is de opvolger van het licht tegenvallende album Jazz, en is het eerste studio-album in twee jaar van Queen. Op The Game staan ondermeer de hitsingles Another One Bites The Dust, Play The Game, Crazy Little Thing Called Love en Save Me. Het achtste studio album van Queen komt op 12 Juli 1978 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt een tweede plaats.

Op 20 Juni 1994 biedt platenmaatschappij Geffen Records via het bedrijf CompuServe voor het eerst een nummer aan dat legaal kan worden gedownload van internet. Het nummer is Head First, een niet eerder guitgebrachte song van Aerosmith, die zij hebben opgenomen tijdens de sessies voor hun album Get A Grip uit 1993. Het is één van de eerste unieke opnamen van een bekende pop-act die in zijn geheel legaal kunnen worden gedownload.

Ringostarrchooselove330046Vanaf 20 Juni 2005 ligt Choose Love, het nieuwe album van Ringo Starr in de platenwinkel. De voormalige drummer van The Beatles speelt nu naar eigen zeggen nog in een omhooggevallen garage band, maar over tien jaar wil hij het een stuk rustiger aan gaan doen. "Over tien jaar spelen we alleen nog blues. Dat is het enige tempo dat ik tegen die tijd nog aan kan." De inmiddels 65-jarige Starr zegt in een interview naar aanleiding van zijn nieuwe album dat hij het erg naar zijn zin heeft. Starr heeft Choose Love, gemaakt met de groep de Roundheads. "De band en ik spelen nu al een tijdje samen en ik ben trots op de groei die dit album laat zien", aldus Starr. "Het is echt een vreugde in m'n leven, spelen met deze mannen." Behalve de Roundheads is op het nieuwe album ook een aantal gastmuzikanten te horen. Een van hen is zangeres Chrissie Hynde (The Pretenders). Hynde is te horen op het nummer 'Don't hang up'. "Voor dit nummer zochten we een vrouw met kloten. Hynde wilde meteen meehelpen en ze deed het geweldig. Ze leefde zich echt helemaal in", vertelt Starr. "Ze veranderde het nummer en maakte het beter." Het dertiende soloalbum van zanger/drummer Starr draait om de liefde. "Vanaf het begin riepen The Beatles 'I Wanna Hold Your Hand' en 'Love Me Do'. Het ging allemaal over de liefde, en dat is nog altijd de krachtigste boodschap", legt Starr uit. Starr vind zelf zijn grote liefde bij zijn tweede vrouw Barbara Bach, met wie hij in 1981 in het huwelijk treedt.

Op 20 Juni 1910 maakt Fanny Brice, in The Ziegfeld Follies in het Jardin De Paris Theatre, New York, haar live-debuut op Broadway. The Ziegfeld Follies wordt geproduceerd door Florenz Ziegfeld Jr.  Fanny Brice zal tot 1936 relelmatig in The Ziegfeld Follies optreden, en is later het grote voorbeeld voor Barbra Streisand. Streisand speelt van 1964 tot 1967 in de musical Funny Girl de rol van Fanny Brice. Fanny Brice is geboren op 29 Oktober 1891 in New York, en is op 29 Mei 1951 in Beverly Hills overleden.

Op zijn 54ste verjaardag, 20 Juni 2003, mag Lionel Richie aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles zijn eigen ster op The Walk Of Fame onthullen.

Ten Sharp komt op 20 Juni 1992 met hun single Ain't My Beating Heart binnen in de Britse hitparade. Ain't My Beating Heart is de opvolger van You dat in April 1992 een tiende plaats in Engeland heeft bereikt. Ain't My Beating Heart bereikt slechts de 63ste plaats als hoogste notering. Ten Sharp is een Nederlands duo dat bestaat uit zanger Marcel Kapteijn en toetsenist Niels Hermes.

Space_odittyOp 20 Juni 1969 staat David Bowie in de Trident Studios in Londen om het nummer Space Oddity op te nemen. De single is geproduceerd door Gus Dudgeon. Het arrangement voor Space Oddity is geschreven door Paul Buckmaster en David Bowie. Tony Visconti die behalve de single Space Oddity wel de rest van het album Space Oddity produceert vindt de single goedkoop: "A cheap shot, a gimmick to cash in on the moonlanding" waarmee hij doelt op de komende maanlanding op 20 Juli 1969. Bowie heeft de oorspronkelijke versie van het nummer een paar maanden eerder opgenomen, voor de nooit uitgezonden televisie film Love You Till Tuesday. Space Oddity komt op 6 September 1969 op een 48ste plaats de Engelse hitparade binnen. Een week later is Space Oddity al weer uit de lijst verdwenen. Op 20 September 1969 komt het nummer opnieuw binnen, en haalt dan uiteindelijk een vijfde plaats. In Amerika flopt de single volkomen, en ook een re-issue in November 1969 wordt geen succes. Op 1 Oktober 1975 komt Space Oddity voor de derde keer de Engelse hitparade binnen. Vanaf 8 November 1975 staat de single twee weken op de eerste plaats. Ook in Nederland is Space Oddity twee keer een hit. In 1969 bereikt de single de achtste plaats in de Top 40. Zes jaar later is Space Oddity goed voor een nummer 4-notering.

Grateful Dead staat tijdens het Furthur Festival in Atlanta, op 20 Juni 1996, voor het eerst sinds de dood van zanger/gitarist en leider Jerry Garcia in Augustus 1995 weer op de planken.

ParkpopVanaf 20 Juni 2007 is Den Haag het middelpunt van diverse activiteiten in het kader van het Parkpop Festival. Het is dan ook het eerst in haar geschiedenis dat het Parkpop Festival in 2007 vijf dagen duurt. Zo staat er ondermeer een wedstrijd voor aankomend urban-talent op het programma, waarvan de winnaar op zondag 24 Juni 2007 mag optreden in het Zuiderpark in Den Haag tijdens de slotdag van het 27ste Parkpop Festival. Andere activiteiten zijn Jan Douwe Kroeske die een discussie over popmuziek leidt. Optredens van Ellen ten Damme, De Heideroosjes en A Balladeer op de Grote Markt in Den Haag. Op zaterdag 23 Juni 2007 is de eerste editie van Kinder Parkpop met optredens van Ch!pz, Jim Bakkum, Kus en EliZe. Ook maakt Ome Willem zijn opwachting.

Op 20 Juni 1964 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars op de televisie uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt naast The Dave Clark Five, Alma Cogan, Jim Reeves  en Gene Vincent, ook P.J. Proby, The Beatmen, The Federals en Jimmy Powell & The Five Dimensions.

Blue_room_the_orbThe Orb komt op 20 Juni 1992 met hun single Blue Room binnen in de Britse hitparade. Blue Room duurt 39 minuten en 58 seconden, waardoor het nog net binen de normen van een single valt. Volgens de richtlijnen van de Britse hitparade moet de lengte van een single namenlijk binnen de veertig minuten blijven. Blue Room van The Orb bereikt een achtste plaats. Wanneer The Orb door hun hitnotering moet optreden in het programma Top Of The Pops wordt een 3-minuten durende edit-versie van Blue Room gespeeld. The Orb is een Engelse psychedelische ambient-techno-dubgroep rond Alex Paterson. Op Patersons vaste medewerker Thomas Fehlmann na, wisselt de samenstelling van de groep regelmatig.

Op 20 Juni 1987 komt de single When Smokey Sings van ABC op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. When Smokey Sings, met op de B-kant Chicago (Part One), bereikt de elfde plaats. Het nummer is een ode van ABC zanger Martin Fry aan de Amerikaanse zanger/componist Smokey Robinson.

Johnny Marr treedt op 20 Juni 1985 in San Francisco in het huwelijk met Angela Brown. De gitarist van de Engelse groep The Smiths en zijn jeugdliefde zijn nog steeds bij elkaar.

Charles_smithIn zijn woonplaats Maplewood in de Amerikaanse staat New Jersey overlijdt op 20 Juni 2006, na een lang ziekbed, gitarist Charles Smith. Claydes Charles Smith wordt geboren op 6 September 1948 in Jersey City en is één van de oprichters van Kool & The Gang. Smith maakt aan het begin van de jaren zestig via zijn vader kennis met de jazzgitaar. Later gaat hij in zijn geboorteplaats deel uitmaken van een groep jazzmuzikanten, waaruit de Amerikaanse funk/discogroep Kool & The Gang voortkomt. Deze groep muzikanten bestond uit: Ronald Bell (later Khalis Bayyan), Robert Bell (met als bijnaam Kool), George Brown, Dennis Thomas en Robert Mickens (Spike). Kool & The Gang heeft in de jaren zeventig en tachtig een reeks hits, zoals Ladies Night, het mede door Smith geschreven Celebration en Jungle Boogie, Get Down On It en Cherish. Mr. Smith zoals zijn bijnaam was schreef zelf de hit Joanna. Tot in Januari 2007 treedt Charles Smith nog op met Kool & The Gang, totdat zijn ziekte optreden onmogelijk maakte. In een verklaring laat de groep weten: "We've lost a member of our family, as well as an infinitely creative and gifted artist who was with the band from the very beginning." Charles Smith is 57 jaar geworden.

Op 20 Juni 1966 wordt de Engelse zeezender Radio City, gehuisvest in het Shiverings Sands Fort, door elf mannen bezet en uit de ether gehaald. Dit gebeurt in opdracht van de directeur van Radio Atlanta, Major Oliver Smedley, in het kader van een zakelijk geschil over een geleverde, maar niet betaalde, zendinstallatie. De volgende dag gaat Reg Calvert, de eigenaar van Radio City, verhaal halen bij Smedley in diens woning in Saffron Walden, Essex. De afloop is fataal voor Calvert, die door Smedley wordt doodgeschoten. Het is het begin van het einde voor de Engelse zeezenders, omdat de Britse overheid enkele dagen later het incident aangrijpt om nieuwe wetgeving te introduceren die, in 1967, de Engelse zeezenders het zwijgen oplegt.

Een optreden van Depeche Mode moet op 20 Juni 1990 worden afgezegd. Bij het plaatsen van de lichtinstallatie in het Civic Centre in het Canadese Ottawa is asbest vrijgekomen.

Newport_festivalOp 20 Juni 1969 begint in Northridge, Californie, het driedaagse Newport Festival met optredens van ondermeer Creedence Clearwater Revival, Ike & Tina Turner, Steppenwolf, Jethro Tull, Marvin Gaye, The Byrds, The Rascals, Janis Joplin, Love, Johnny Winter en Eric Burdon & The New Animals. In tegenstelling tot zijn gratis optreden in Monterey, ontvangt Jimi Hendrix voor zijn concert op het Newport Festival het toenmalige record bedrag van $ 125.000. Een passepartout voor drie dagen kost vijftien dollar, en het festival wordt uiteindelijk bezocht door 150.000 bezoekers. Echt vreedzaam gaat het er tijdens het festival niet aan toe. Bij de ingang van het terrein breken rellen uit, wanneer mensen proberen om zonder te betalen binnen te komen.

Paul McCartney geeft op 20 Juni 2004, twee dagen na zijn tweexc3xabnzestigste verjaardag, een openlucht-concert in Sint Petersburg. In 2003 heeft Paul McCartney voor twintigduizend mensen opgetreden op het Rode Plein in Moskou, de hoofdstad van Rusland. Er komen twee keer zoveel belangstellenden af op zijn concert in Sint Petersburg. De locatie is het plein voor de Hermitage, het wereldberoemde historisch museum in Sint Petersburg.

Op 20 Juni 1986 wordt in de Wembley Arena in Londen  voor de vierde keer het Prince's Trust-concert georganiseerd. Optredende artiesten zijn ondermeer Paul McCartney, Tina Turner, Phil Collins, Elton John, Midge Ure, Paul Young, Eric Clapton en Mark Knopfler. De opbrengst gaat naar het Prince's Trust, een liefdadigheidsfonds dat in 1976 door Prins Charles is gesticht om jongeren te ondersteunen die in sociaal, financieel of lichamelijk opzicht een achterstand hebben.


Louie_louie_van_the_kingsmenEen rechter in Los Angeles beslist op 20 Juni 1995 dat de rechten van het nummer Louie Louie van The Kingsmen, niet aan de platenmaatschappij Scepter Wand Records toebehoort, maar aan de leden van de groep zelf, die er in 1963 een grote hit mee hebben. Opmerkelijke uitspraak omdat het nummer al in 1956 geschreven is door Richard Berry, en in 1961 al op de plaat is gezet door Rockin'Robin Robert & The Wailers. Richard Berry heeft zich overigens laten inspireren bij het schrijven van Louie Louie door El Loco Cha Cha van de Filippijnse broertjes Bobby en Barry Rillera met hun groep The Rhythm Rockers. Het zou echter nog drie jaar duren voordat de groep echt de vruchten kan plukken. Hun eigendomsrecht komt namelijk pas definitief vast te staan, wanneer het U.S. Supreme Court het vonnis bevestigd door te weigeren om een hoger beroep in behandeling te nemen. Naast Summertime en Yesterday is Louie Louie één van de meest gecoverde liedjes uit de muziek geschiedenis. In de zomer van 1995 heeft Bert Heerink er als Julie July een hit mee in Nederland. Zijn versie haalt uiteindelijk de 9e plaats in de Top 40. De versie van The Kingsmen komt op 9 November 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en staat zes weken op de tweede plaats genoteerd.

Voor het eerst in vijftien jaar begint de gitarist Duane Eddy op 20 Juni 1983 aan een tournee door Amerika. Het eerste optreden is in San Francisco.

Op 20 Juni 1992 behoren de leden van U2 tot de demonstranten die in rubberbootjes landen op een strand in het noorden van Engeland. De Ierse band zet zich in om de Britse bevolking te attenderen op de radio-activiteit verspreidende atoomfabriek in het Engelse Sellafield.  U2 negeert met deze actie een gerechtelijk bevel.

Lawrence_payton_2Lawrence Payton van The Four Tops overlijdt op 20 Juni 1997 in zijn huis in Southfield, Michigan aan de gevolgen van leverkanker. Lawrence Payton wordt geboren op 2 Maart 1938 in Detroit, Michigan, en is één van de oprichters van het beroemde kwartet dat in 1954 ontstaat als The Four Aims. Onder de later in The Four Tops gewijzigde naam vierd de groep met name in de jaren zestig grote successen als één van de meest prominente formaties op het Tamla Motown label. Lawrence Payton, Levi Stubbs, Abdul "Duke" Fakir en Renaldo "Obie" Benson blijven 43 jaar bij elkaar. Na Payton's overlijden wil het overgebleven trio aanvankelijk doorgaan als The Tops, maar later voegd Theo Peoples van The Temptations zich bij hen en besluiten ze de naam te handhaven. Lawrence Payton is 59 jaar geworden.

Ode_to_billie_joeOp 20 Juni 1972 stort in Mississippi de Tallahatchee Bridge in, die in 1967 door Bobbie Gentry wordt bezongen in de Amerikaanse nummer 1 hit Ode To Billie Joe. Het nummer is gebaseerd op het verhaal over Billy Joe McAllister, die zelfmoord pleegt door vanaf de brug in de Tallahatchee-rivier te springen. In 1976 is deze gebeurtenis verfilmd door Max Bear Jr. In Ode To Billy Joe speelt Robby Benson de rol van Billy Joe McAllister. Glynnis O'Connor is zijn vriendin Bobbie Lee Hartley.

In Belgie wordt op zondag 20 Juni 2004 voor de derde keer het TW Classic-festival georganiseerd. De locatie is het festivalpark Werchter bij Leuven. Het festival is een initiatief van Herman Schueremans (de organisator van het echte Rock Werchter), en heeft als concept "één zondag, één podium". Optredende artiesten zijn ondermeer:  Phil Collins, Alicia Keys, The Corrs, Mike & The Mechanics (met Paul Carrack), Jasper Steverlinck en Blof.

Ronettes77Op 20 Juni 2000 doet rechter Paula J. Omansky in de rechtbank van New York uitspraak in een rechtszaak die The Ronettes op 9 Juni 1998 zijn begonnen tegen hun vroegere producer Phil Spector. Estelle Bennett, Veronica Bennett (die van 1968 tot 1973 met Phil Spector is getrouwd) en Nedra Talley krijgen ruim tweexc3xabneenhalf miljoen dollar aan achterstallige royalties. The Ronettes hebben drie miljoen dollar geeist. Dit bedrag hebben zij sinds het begin van The Ronettes in 1963 nog tegoed.

Ricky Nelson staat op 20 Juni 1962 in de studio voor de opname van het door Jack Lewis geschreven nummer Teen Age Idol. Teen Age Idol komt op 11 Augustus 1962 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de vijfde plaats.

Op 20 Juni 1976 breekt Midge Ure zijn arm bij een auto ongeluk in de buurt van Glasgow in Schotland. Op het moment van het ongeluk wordt de auto bestuurd door de manager van de groep Slik. Midge Ure,gitarist van de groep Slik, staat op dat moment in de Nederlandse Top 40 met hun tweede hit Requiem. Door dit ongeluk wordt de tournee die Slik aan het maken is voor het grootste gedeelte uitgesteld.

High_noonHigh Noon van Frankie Laine wordt op 20 Juni 1952 uitgebracht. Op de B-kant staat The Rock Of Gibraltar. High Noon is geschreven door Ned Washington en Dimitri Tiomkin, en als eerste op de plaat gezet door Tex Ritter. Hign Noon is het thema van de gelijknamige Stanley Kramer film, met in de hoofdrollen Gary Cooper en Grace Kelly. Dimitri Tiomkin is van oorsprong een Russisch klassiek componist die later echter zijn hart verliest aan de Hollywood Westerns en aan Country muziek. Frankie Laine neemt zowel High Noon als The Rock Of Gibralter op 15 Mei 1952 in New York op. De Frankie Laine-versie van High Noon doet het beter dan het origineel van Tex Ritter. Ritter's uitvoering blijft op de twaalfde plaats in de Billboard-hitparade steken. De vertolking van Frankie Laine bereikt de vijfde plaats, terwijl The Rock Of Gibraltar op twintig blijft steken.

Op 20 Juni 1948 wordt door de Amerikaanse omroep CBS voor de eerste keer het programma Toast Of The Town.uitgezonden. Presentator van dit nieuwe televisieprogramma is Ed Sullivan. In de eerste uitzending zijn de komieken Dean Martin en Jerry Lewis te gast. In 1955 wordt de titel veranderd in The Ed Sullivan Show. In dit wekelijkse programma treden sterren op als Elvis Presley, Buddy Holly, The Beatles, The Animals, Bob Dylan, The Dave Clark Five, Janis Joplin, Cilla Black, Marvin Gaye, The Doors, Diana Ross en The Rolling Stones. Op 6 Juni 1971 wordt de laatste aflevering van The Ed Sullivan Show uitgezonden. Ed Sullivan overlijdt op 13 Oktober 1974 op 73-jarige leeftijd.

Ira_louvinCountry-zanger Ira Louvin en zijn vrouw Anne Young komen op 20 Juni 1965 bij een auto-ongeluk in Jefferson City in Missouri om het leven. Zij zijn, na een serie optredens in Kansas City, op weg naar huis. Ira Louvin, die als Ira Lonnie Loudermilk op 21 April 1924 geboren is, begint op 4 Juli 1940 met zijn broer Charlie het duo The Louvin Brothers. In 1955 hebben zij hun eerste hit met When I Stop Dreaming. Andere grote hits van het duo zijn ondermeer Cash On The Barrel Head en If I Could Only Win Your Love. Zeven jaar later besluiten de broers om solo verder te gaan. Hun laatste gezamenlijke concert geven de broers op 18 Augustus 1963 in Watseka, Illinois. Charlie Louvin heeft het meeste solo-succes. Ira Louvin is 41 jaar geworden.

Op 20 Juni 1987 treedt soul-zanger Teddy Pendergrass in het huwelijk met Karen Still. Uit dit huwelijk worden vier kinderen geboren:Theodore Jr., Tamon, Tisha Lazette en LaDonna. Na vijftien jaar huwelijk gaan Teddy Pendergrass en Karen Still wegens onoverbrugbare meningsverschillen in 2002 uit elkaar

Vanaf 20 Juni 1980 ligt de single Emotional Rescue van The Rolling Stones in de platenwinkel. Drie dagen later verschijnt hun twintigste album met dezelfde titel. De single haalt in Engeland de negende plaats. In de Nederlandse Top 40 komt Emotional Rescue op acht. In de Billboard Hot 100 wordt de derde plaats bereikt.

Stars_on_45Op 20 Juni 1981 staat er voor het eerst sinds Venus van Shocking Blue in 1970 de eerste plaats bereikte, weer een Nederlandse productie op nummer 1 in Amerika, het is Stars On 45 van Stars On 45. De plaat is een opnieuw opgenomen versie van een illegale plaat van Passion waarop originele liedjes van The Beatles op een pakkende discobeat zijn gezet De plaat is erg populair in de Nederlandse discotheken, maar kan niet op grote schaal worden uitgebracht vanwege het illigale karakter van de plaat. Willem van Kooten van Red Bullet en producer Jaap Eggermont besluiten om een legale versie te maken met Bas Muijs die de stem van John Lennon doet, Okkie Huysdens zingt als Paul McCartney en Hans Vermeulen doet de partijen van George Harrison. Samen met Martin Duiser componeert Jaap Eggermont het refrein dat wordt gezongen door Jody Pijper. De plaat staat slechts één week op de eerste plaats in de Billboard Top 100. Opmerkelijk is dat Stars On 45 niet als titel wordt gebruikt in Amerika, maar de complete opsomming van alle nummers uit de medley. Hierdoor ontstaat de langste titel ooit in de Billboard Hot 100.

Fatsdomino_katrinaOp 20 Juni 2007 wordt in New Orleans een door Fats Domino gesigneerde piano niet geveild wegens gebrek aan belangstelling. Het instrument is beschikbaar gesteld door de Baldwin Piano Co voor een veiling ten behoeve van de wederopbouw van New Orleans. Volgens een woordvoerder van Charity Folks, de stichting die de veiling organiseerd, is de Baldwin-piano zonder handtekening al $60.000 waard. De stichting overweegt om het instrument nogmaals te veilen, maar dan ergens rond 31 Augustus 2007. Het is dan twee jaar geleden dat New Orleans werd verwoest door de orkaan Katrina. De 79-jarige Fats Domino verliest vrijwel al zijn bezittingen wanneer Katrina zijn woonplaats treft. Ondermeer zijn piano's en zijn gouden en platina platen gaan verloren. Fats Domino moest zelf met een boot uit zijn huis worden gehaald, nadat hij aanvankelijk als vermist is opgegeven.

Jeff Buckley begint op 20 Juni 1995, met een optreden in The Queen's Hall in Edinburgh, Schotland aan een tournee door Groot-Brittannie. Het is de laatste tour die de Amerikaanse singer/songwriter maakt door Engeland. Op 29 Mei 1997 verdrink Jeff Buckley op 30 jarige leeftijd in de Wolf River Marina in Memphis, Tennessee.

The_future_embraceVanaf 20 Juni 2005 ligt The Future Embrace, het eerste solo-album van Billy Corgan, voormalig zanger van The Smashing Pumpkins, in de winkel. "De gitaar overheerst. Het is een harde, maar niet agressieve plaat. De videoclips, de muziek en de tournee worden echt nieuw en anders. Niemand kan zeggen dat ik teer op mijn verleden", aldus Billy Corgan. Billy Corgan heeft deze CD opgenomen in Chicago, zijn woonplaats. Hij heeft de opnamen zelf mede geproduceerd. De plaat telt elf nieuwe songs, waaronder de eerste single Walking Shade. Er staat één cover op het album - To Love Somebody van The Bee Gees. Robert Smith van The Cure zingt hier op mee. "The Cure is één van mijn favoriete groepen aller tijden. Robert is een goede vriend van mij, dus een droom komt uit. Het liedje is een soort juweeltje dat niet iedereen zal kennen", licht Billy Corgan toe.

Op 20 Juni 1973 wordt door de Amerikaanse omroep ABC een feestelijke aflevering van American Bandstand uitgezonden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan. In het door Dick Clark gepresenteerde programma treedt ondermeer Little Richard op (met Tutti Frutti, Good Golly Miss Molly en (I Can't Get No) Satisfaction). Paul Revere & The Raiders doen een rock-medley. Three Dog Night brengen hun hits Joy To The World en Shambala. Daarnaast zijn filmpjes te zien waarin o.a. Paul Anka, Frankie Avalon, Bobby Darin, Neil Diamond, Fabian, Annette Funicello, Johnny Mathis en Paul Simon presentator Dick Clark feliciteren met deze mijlpaal.


Muziek Jarige Op 20 Juni

1924: Chet Atkins - Gitarist Engeland († 30 Juni 2001)
1936: Billy Guy - The Coasters Zanger
1936: Mickie Most - Producer Engeland († 30 Mei 2003)
1937: Jerry Keller - Zanger USA
1942: Brian Wilson - The Beach Boys Bas/Zang
1946: Anne Murray - Zangeres Canada
1947: J. Vincent Edwards - Zanger Engeland
1948: Nigel Morris - Isotope Drums
1949: Lionel Richie -Zanger USA
1953: Alan Longmuir - The Bay City Rollers Bas
1955: Michael Anthony - Van Halen Bas
1958: Kelly Johnson - Girlschool Gitaar
1958: Simon Underwood - Pigbag Bas
1960: Chris Gibson - The Gibson Brothers
1960: John Taylor - Duran Duran Bas
1966: Stone Gossard - Pearl Jam Gitaar
1972: Chino Moreno - Deftones Zanger
1979: Charlotte Hatherley - Ash Gitaar/Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten