Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 16 Juni

See_emily_play_pink_floydVanaf 16 Juni 1967 ligt See Emily Play, de tweede single van Pink Floyd, in de Europese platenwinkels. In Amerika wordt de single pas op 24 Juli 1967 uitgebracht. See Emily Play is geschreven door Syd Barrett, en is door Pink Floyd op 23 Mei 1967 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. See Emily Play is geproduceerd door Norman "Hurricane" Smith. Het Britse muziekblad Melody Maker schrijft over See Emily Play het volgende: "The Pink Floyd. I can tell by the horrible organ sound. It's much better than Arnold Layne. They are the only people doing this kind of scene and they have a very distinctive sound. What the hell is a psychedelic record anyway? Is it something with weird sounds on it? The Beatles use weird sounds but i wouldn't call them psychedelic." See Emily Play, met op de B-kant het nummer Scarecrow komt op 22 Juni 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de zesde plaats. In Nederland komt het singeltje niet verder dan de tipparade. Pink Floyd zelf is op 16 Juni 1967 aanwezig in The Tiles Club in Londen voor opnamen voor het programma Come Here Often, een Reddiffusion London TV documentaire. Naast Pink Floyd zijn hier ook Sugar Simone & The Programme in te zien. Come Here Often wordt door de Reddiffusion London ITV op 18 Juli 1967 uitgezonden.

James_honeymanscottJames Honeyman-Scott overlijdt op 16 Juni 1982 na een langdurige verslaving aan cocaine en heroine, aan de gevolgen van een overdosis. James Honeyman-Scott wordt geboren op 4 November 1956 in Herefod, Engeland en is het meest bekend als gitarist van The Pretenders. Ironisch genoeg is de bassist (en vriend van Honeyman-Scott) van The Pretenders, Pete Farndom twee dagen eerder door Chrissie Hynde uit The Pretenders gezet vanwege zijn drugs verslaving. Een beslissing waarmee James Honeyman-Scott het eens was. Tien maanden later, op 14 April 1983 overlijdt ook Pete Farndon aan de gevolgen van een overdosis. The Pretenders nemen het nummer Back On The Chain Gang op als een eerbetoon aan James Honeyman-Scott. James Honeyman-Scott is 26 jaar geworden.

Op 16 Juni 1966 zijn The Beatles voor het eerst in Engeland op TV te zien in het programma Top Of The Pops. Ze spelen hun nieuwste single Paperback Writer die op dezelfde dag in de Engelse hitparade is binnen gekomen. Paperback Writer wordt één week later hun tiende opeenvolgende nummer 1 in de Britse hitparade. Het is overigens het enige optreden dat The Beatles ooit gaven in het populaire televisieprogramma.

Rod stewart Penny Lancaster Rod Stewart treedt op 16 Juni 2007 in een 17e eeuwse villa in het dorpje Santa Margherita Ligura, vlak bij de Italiaanse badplaats Portofino in het huwelijk met Penny Lancaster. Tijdens de huwelijksplechtigheid, die een half uur duurt, zijn naast het bruidspaar alleen twee getuigen aanwezig. De bodyguard van Rod Stewart verteld later: "It was just a family thing." Voor Rod Stewart is het inmiddels zijn derde huwelijk. De dan 62 jarige rocker is eerder getrouwd geweest met Alana Hamilton en Rachel Hunter. Rod Stewart heeft de 26 jaar jongere Penny Lancaster zeven jaar eerder leren kennen. Sindsdien heeft zijn tweede vrouw, Rachel Hunter, geweigerd de echtscheidingspapieren te tekenen. Rod Stewart en Penny Lancaster hebben sinds 27 November 2005 een zoon; Alastair. In totaal heeft Rod Stewart bij de drie vrouwen zeven kinderen.

Billy_joelBilly Joel laat zich op 16 Juni 2002 vrijwillig opnemen in de Silver Hill kliniek in New Canaan in Connecticut, voor een tiendaagse behandeling om van zijn alcohol verslaving af te komen. De zanger neemt deze beslissing enkele dagen nadat hij zijn Mercedes total-loss heeft gereden in East Hampton. Dat Billy Joel problemen heeft is al eerder in het jaar duidelijk geworden, wanneer de zanger een gezamelijke Amerikaanse tournee met Elton John moet afzeggen. De behandeling is kennelijk ook geen succes, want drie maanden geleden (Maart 2005) laat Billy zich opnieuw opnemen, maar nu in het Betty Ford Center in Rancho Mirage, California.

Frankie Goes To Hollywood komt op 16 Juni 1984 binnen op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met de single Two Tribes, en blijft daar de komende negen weken staan. Het is voor de Liverpoolse groep hun tweede nummer 1. Frankie Goes To Hollywood is hiermee de eerste groep die zowel hun eerste (Relax) als hun tweede single op de Nr. 1 positie weten te krijgen. Op 18 Augustus 1984 wordt Two Tribes verdrongen door Careless Whisper van George Michael.

MatrixOp 16 Juni 1968 wordt er een benefietconcert in de Fillmore West gehouden met als doel geld op te halen om de Matrix Club in San Francisco van de ondergang te redden. Optredende artiesten zijn ondermeer Big Brother & The Holding Company, The Steve Miller Band, Dan Hicks en Santana. De Matrix Club wordt op 13 Augustus 1965 aan 3138 Fillmore (Marina District) geopend met een optreden van een dan nieuwe band, The Jefferson Airplane, en is San Francisco's eerste Folk club. Tegenwoordig bestaat The Matric Club nog en is zelfs nog steeds gevestigd op het zelfde adres als in 1965.

A_girl_like_youVanaf 16 Juni 1961 ligt de single A Girl Like You van Cliff Richard & The Shadows in de platenwinkel. A Girl Like You komt een week later binnen in de Britse hitparade en haalt de derde plaats. A Girl Like You is inmiddels de zestiende hit voor Cliff Richard & The Shadows. Precies vijf jaar later, op 16 Juni 1966, komt Cliff Richard openlijk uit voor zijn geloof in God uit. Cliff Richard is één van de gasten van de Amerikaanse evangelist Billy Graham tijdens een massaal bezochte bijeenkomst in Londen. Cliff Richard zegt dat hij doorgaat met het opnemen van popnummers, maar dat hij daarnaast ook platen met een boodschap gaat uitbrengen.

Oasis speelt op 16 Juni 1994 in The Erotika Club in Parijs in Frankrijk. Het is voor de groep van Noel en Liam Gallagher het eerste concert wat zij buiten Engeland geven.

MontereycoverHet driedaagse Monterey Pop Festival gaat op 16 Juni 1967 in Monterey,Californixc3xab van start. Geheel in lijn met de Peace, Love & Happiness gedachte van de flowerpower beweging, treden alle artiesten gratis op en wordt de opbrengst geschonken aan liefdadige doelen. Kaartjes voor het festival kosten $3.50 t/m $6.50. Het eerste grote festival uit de popgeschiedenis markeert het begin van de legendarische Summer Of Love. Op het podium staan onder meer The Mama's & Papa's, Jimi Hendrix, The Byrds, Janis Joplin, Eric Burdon & The Animals, Otis Redding, Canned Heat, Ravi Shankar, The Who, Simon & Garfunkel en Jefferson Airplane. Een van de organisatoren, Papa John Phillips, schrijft naar aanleiding van het evenement het nummer San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair), dat een wereldhit wordt voor Scott McKenzie. Hoewel het festival een enorm succes is, en er ook plannen bestaan voor een tweede editie, wordt het nooit meer herhaald. Tijdens het festival worden er filmopnamen gemaakt door D.A. Pennebaker, de man die ook 'Don't Look Back' met Bob Dylan maakte. De film gaat in het voorjaar van 1969 in de bioscoop draaien. Van Eric Burdon & The Animals verschijnt eind 1967 de single Monterey. De ode aan het popfestival haalt in Nederland de 35-ste plaats in de Top 40.

In een interview bij de Amerikaanse omroep ABC op 16 Juni 2004 verteld Madonna dat zij een streep wil zetten onder haar wilde leven. "De tijd is voorbij dat ik met gescheurde kleren op het podium sta. Ik dacht dat mijn gedrag een emanciperend effect zou hebben. Ik heb de mensen echter geen bruikbaar alternatief geboden", aldus de zangeres. Madonna, die eerst de naam van de katholieke heilige moeder Maria heeft aangenomen, laat weten voortaan door het leven te gaan als Esther. Dit is een logisch gevolg van het Kabbala-geloof dat zij belijdt. Kabbala is een afgeleide van het Joodse geloof. Esther is een naam die haar energie zal geven.

Charlie Mariano In Keulen, Duitsland overlijdt op 16 Juni 2009 de Amerikaanse jazzmusicus Charlie Mariano. Charlie Marian wordt op 12 November 1923 in als Boston, Massachusetts geboren als Carmine Ugo Mariano. In Amerika wordt Mariano bekend als alt-saxofonist in de bands van o.a. Stan Kenton en Charles Mingus. Ook begeleid hij Eberhard Weber en is hij bandlid van het United Jazz & Rock Ensemble. Mariano is niet alleen virtuoos op de saxofoon, ook is hij een vermaard bespeler van de nadaswaram; een traditionele hobo uit Zuid-India. In de studio werkt Mariano ondermeer samen met artiesten als Quincy Jones, Jon Hiseman en Herbert Gronemeyer. Ook Nederlandse artiesten maken graag gebruik van de kwaliteiten van Mariano. Zo neemt hij een aantal albums op met Chris Hinze en Jasper van 't Hof.  Het Nederlandse poppubliek maakt in 1973 kennis met Charlie Mariano, wanneer hij zijn medewerking verleend aan de plaat Iskander van Supersister. Charlie Mariano is 85 jaar geworden.

Op 16 Juni 1987 begint Billy Preston een rechtszaak tegen Little Richard over plagiaat. Het nummer Just A Matter Of Time is volgens Billy Preston door hemzelf geschreven, en niet door Little Richard. Op de aftiteling van de film Down And Out In Bverly Hills staat echter Little Richard vermeld als componist. Billy Preston claimt dat het nummer al twee jaar geleden door hem op plaat is gezet.

Kristen_pfaffKristen Pfaff, bassiste van de groep Hole waarvan Courney Love de zangeres is, wordt op 16 Juni 1994 dood in de badkamer in haar huis in Seattle gevonden. Volgens de politie lag zij in bad omringd door injectienaalden op de vloer. Een woordvoerder van platenmaatschappij Geffen zegt perplex te staan: "Iedereen dacht dat alles goed met haar ging". Kristen Pfaff wordt op 26 Mei 1967 in New York geboren. Zij studeert af aan het conservatorium als klassiek pianiste en gaat in 1993 bij de groep Hole spelen. Kristen Pfaff is 26 jaar geworden.

Op 16 Juni 1964 onderbreken The Rolling Stones hun eerste Amerikaanse tournee, die op 5 Juni in San Bernadino is begonnen, om terug te vliegen naar Engeland, voor een optreden in het Magdalen College in Oxford. Het optreden is een jaar eerder al geboekt, op het moment dat de groep nog redelijk onbekend is. De inmiddels verkregen internationale bekendheid is geen reden om zich niet aan de gemaakte afspraak te houden. Ze ontvangen voor het concert £100. Het heen en weer vliegen kost The Rolling Stones £500 aan reiskosten.

Lonnie_johnsonIn zijn appartement in Toronto in Canada wordt op 16 Juni 1970 het stoffelijk overschot van blueszanger/gitarist Lonnie Johnson gevonden. Alonzo 'Lonnie' Johnson wordt op 8 Februari 1901 in New Orleans geboren, en geboren en leert op jeugdige leeftijd vioolspelen. In 1917 bezoekt hij Europa als deelnemer aan een muzikale revue. Terug in de Verenigde Staten voegt hij zich bij het orkest van Charlie Creath en maakt daarmee in 1925 zijn eerste plaatopnamen. Tot en met 1932 neemt hij zo'n 150 nummers op voor Okeh Records, met fantastische gitaarsolo's en duetten met Eddie Lang. Dank zij dit werk verwerft de gitaar voor het eerst de status van solo-instrument. Lonnie's reputatie is enorm en bezorgt hem ondermeer werk bij Louis Armstrong en Duke Ellington. In 1937-1938 volgen twee sublieme sessies voor Decca. Gelijkwaardig materiaal wordt vastgelegd bij RCA, Disc en Aladdin, totdat hij in 1948 een enorme hit heeft bij King met Tomorrow Night, een zoetgevooisde ballad. Tot laat in de jaren vijftig blijft Johnson opnemen voor de R&B-markt en wordt hij 'herontdekt' door het blanke publiek. Er is een tweede Europese tournee, in 1963. Een bezoek aan Toronto begin jaren 60 is Lonnie Johnson zo goed bevallen dat hij in 1965 naar deze Canadese stad verhuist. Sindsdien treedt hij, begeleid door Jim McHarg's Metro Stompers, op in verschillende clubs in Toronto. Lonnie Johnson is 71 jaar geworden.

Op 16 Juni 2005 krijgt Jan Smit een gouden plaat voor JanSmit.Com. Van dit album, verschenen op 22 april 2005, zijn in Nederland inmiddels meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Sinds JanSmit.Com op de markt is, staat het onafgebroken in de Top 5 van de Mega Album Charts. De 19-jarige Volendamse zanger is 'heel erg blij' met dit resultaat. "Dit is helemaal top. Deze gouden plaat is heel speciaal voor mij. Het is voor het eerst dat ik goud haal met een album waarin ik zoveel van mijzelf heb kunnen stoppen", aldus Jan Smit. Voor JanSmit.Com heeft de zanger voor iedere track geheel of gedeeltelijk de muziek of de tekst geschreven.

Jagged_little_pill_acousticAls reaktie op de overeenkomst die Alanis Morissette is aangegaan met het koffiemerk Starbucks weigert de Canadese muziekketen HMV op 16 Juni 2005 de platen van Alanis Morissette nog langer te verkopen. Alanis Morissette heeft Starbucks de exclusieve rechten gegund om haar nieuwe album zes weken lang exclusief te verkopen in de Verenigde Staten en Canada. Als reactie neemt HMV Canada nu alle platen van Alanis Morissette uit de schappen. Haar nieuwe album is een akoestische versie van Jagged Little Pill, haar debuut van tien jaar daarvoor. De overeenkomst met Starbucks heeft niets te maken met het Europese aanbod van haar nieuwe CD. Vanaf 25 juli 2005 is Jagged Little Pill Acoustic gewoon te koop in alle platenwinkels in de Verenigde Staten en Canada.

Vlasta_pruchovaOp 16 Juni 2006 overlijdt in Praag, Tsjechie, de jazz-zangeres Vlasta Pruchova. Zij is de moeder van Jan Hammer. Deze in het toenmalige Tsechoslowakije geboren (17 April 1948) componist/toetsenist komt in 1968 naar Amerika. Later is hij ondermeer verantwoordelijk voor de muziek in de TV serie Miami Vice en heeft hits met Miami Vice Theme en Crockets Theme wat vanaf 9 Mei 1987 vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 staat. Vlasta Pruchova is 79 jaar geworden.

Justin Timberlake staat op 16 Juni 2007 in de ArenA in Amsterdam. In het voorprogramma staan Natasha Bedingfield en Esmee Denters. Voor de dan 18-jarige Denters is het haar eerste officiele optreden ooit. Zij is wereldbekend geworden dankzij de website YouTube. De zangeres plaats op de website meerdere filmpjes van zichzelf waarop ze liedjes zingt. Veelal nummers van andere popsterren, maar ook enkele nummers van haarzelf. Denters wil gewoon laten zien wat ze kan, en wilde de reacties van mensen weten. Duizenden mensen over de hele wereld reageerden vol lof over haar zangprestaties, en verschillende platenmaatschappijen melden zich met interesse. Esmee Denters staat inmiddels onder contract bij Tennman Records, de platenmaatschappij van Justin Timberlake.

De eerste dag van de Up In Smoke Tour van Snoop Dogg begint op 16 Juni 2000 gelijk al goed. Bij een grenscontrole bij San Diego in Californie wordt de toerbus van de rapper staande gehouden. De beambten ruiken de geur van marihuana in de bus. Er wordt één inzittende gearresteerd.

The_blues_brothersOp 16 Juni 1980 gaat in Chicago de door John Landis geregisseerde film The Blues Brothers in premiere. In deze komedie slaan John Belushi en Dan Aykroyd op de vlucht voor de politie. John Belushi en Dan Aykroyd hebben met hun Blues Brothers act faam opgedaan in shows als Saturday Night Live. De rollen in deze film zijn op deze karakters gebaseerd. Naast John Belushi en Dan Aykroyd spelen in de film een groot aantal muziekanten mee, al dan niet in een rol of als henzelf zoals: James Brown (als dominee Cleophus James), Ray Charles, Aretha Franklin (als Mrs. Murphy), Steve Cropper, Donald 'Duck' Dunn, Chaka Khan (solozangeres in het kerkkoor) en John Lee Hooker (als straatartiest). Ook is de latere wereldbekend geworden regisseur Steven Spielberg te zien in een rol als ambtenaar.

Songs_for_swingin_lovers_van_frank_Als gevolg van het feit dat de LP Songs For Swingin' Lovers van Frank Sinatra in Engeland enorm goed verkoopt, komt het album op 16 Juni 1956 zelfs binnen in de single-hitparade waar het uiteindelijk een twaalfde plaats haalt. Engeland kent begin 1956 nog geen album-hitparade. Die wordt op pas op 28 Juli 1956 geintroduceerd. In de eerste albumlijst lijst staat Songs For Swingin' Lovers van Frank Sinatra op de eerste plaats. Op dit album staan de volgende nummers: You Make Me Feel So Young, It Happened In Monterey, You're Getting To Be A Habit With Me, You Brought A New Kind Of Love To Me, Too Marvelous For Words, Old Devil Moon, Pennies From Heaven, Love Is Here To Stay, I've Got You Under My Skin, I Thought About You, We'll Be Together Again, Makin' Whoopee, Swingin' Down The Lane, Anything Goes en How About You?.

Vanaf 16 Juni 1987 ligt het album In The Dark van Grateful Dead in de platenwinkel. In The Dark komt op 25 Juli 1987 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de de zesde plaats. Hiermee is In The Dark het bestverkochte album van Grateful Dead. De van het album afkomstige single Touch Of Grey, bereikt de negende plaats in de Billboard Hot 100. Het is de enige Amerikaanse Top 10-hit voor de groep rond Jerry Garcia.

Bye_bye_bznOp 16 Juni 2007 staat BZN in Ahoy in Rotterdam voor hun laatste optreden. Het afscheidsconcert wordt rechtstreeks uitgezonden bij de TROS op Nederland 1 uitgezonden. Het live-verslag trekt 1,6 miljoen kijkers. Voordat BZN aan de laatste show begint, zingt de hele zaal a-capella het nummer Mon Amour, één van de grootste hits van BZN. De meesten van de circa achtduizend aanwezige fans houden het dan al niet meer droog. Ook bassist Jan Tuyp heeft het tijdens het optreden zwaar. De oprichter van BZN kan zijn ogen niet drooghouden. Tuyp heeft als ode aan het begin van BZN (in 1965), zijn allereerste basgitaar achter zich staan. Deze basgitaar is gebouwd door zijn vader. Na het concert ontvangen Jan Keizer, Carola Smit, Jan Tuyp, Jack Veerman, Dick Plat en John Meijer een afscheidsbeeld uit handen van Ivo Niehe, die namens hun platenmaatschappij Universal een 25 kilo wegend beeld uitreikt dat het applaus van de fans voorstelt. BZN heeft in de afgelopen vier decennia 86 gouden en platina platen in ontvangst mogen nemen.

Elton John vertrekt op 16 Juni 1993 plotseling vanuit Tel Aviv, Israel terug naar Londen, vlak voordat hij een concert moet geven in Tel Aviv. Elton John is geirriteerd door een incident bij zijn hotel waarbij fotografen, fans en lijfwachten betrokken zijn. Ook is de zanger/pianist boos, omdat hij bij de paspoortcontrole van de Israxc3xablische douane geen VIP-behandeling krijgt. Op aandringen van de Israelische autoriteiten en de Britse ambassadeur komt Elton John een dag later alsnog naar Tel Aviv voor een live-optreden voor meer dan veertigduizend fans.

Op 16 Juni 1999 onthult Phil Collins in Los Angeles zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame aan Hollywood Boulevard.

Vanaf 16 Juni 1976 presenteren The Jacksons een serie eigen televisieshows voor CBS. De Amerikaanse omroep zendt gedurende de zomer vier afleveringen uit van dit programma. Naast The Jacksons zijn in deze shows ook hun zusjes Rebbie, LaToya en Janet te zien.

200pxscreaming_lord_sutch_performiScreaming Lord Sutch pleegt op 16 Juni 1999 in Londen zelfmoord door zich te verhangen. Zijn lichaam wordt gevonden door zijn vriendin Yvonne Elwood. David Sutch wordt geboren op 10 November 1940 en is in het begin van de jaren zestig met zijn energieke songs bekend als rock-'n-roll-zanger. Zijn grote voorbeeld is Screamin' Jay Hawkins. Maar Sutch is ook politiek actief. In 1963 richt hij de Teenage Loony Party op met als doel bij alle lokale, regionale en landelijke verkiezingen voor een plaats te gaan. De plaats die men wil winnen is die was vrijgekomen door het aftreden van John Profumo, die een verhouding heeft met Christine Keeler, een befaamde callgirl. In het Engeland van die tijd kan een dergelijke verhouding niet en minister Profumo wordt ontslagen. Later wordt de naam van de partij van David Sutch veranderd in de Official Monster Raving Loony Party. Tot en met zijn dood heeft David Sutch maar liefst aan veertig verkiezingen meegedaan. Telkens vind hij weer de nodige publiciteit vanwege zijn kleding en hoge hoed. Een luipaardvel is vaak de enige andere vorm van kledingdracht tijdens politieke uitingen. In 1964 laat hij van zich horen als hij het fort Shivering Sands in de monding van de Theems entert. Hier begint hij op 27 Mei 1964 met zijn eigen zeezender Radio Sutch. Via de 194 meter is het de plaat Jack the Ripper van Lord Sutch & The Savages, die als eerste wordt gedraaid. De eerste stem die te horen is, is die van Reginald Calvert die de luisteraars oproept zijn vrouw te bellen dat men in de ether is. Screaming_lord_sutch_2Een ander opmerkelijk onderdeel in de programma's van Radio Sutch was het dagelijks (zo ver men in de ether was) voorlezen uit het boek Lady Chatterley's Lover, een boek dat in die tijd tot de verboden geschriften behoort. Op 30 September 1964 is dit zeezender-avontuur alweer voorbij als Screaming Lord Sutch zijn handel verkoopt aan Reg Calvert. Die verandert de naam van Radio Sutch in Radio City. In 1969 verzamelt Sutch een keur aan artiesten om zich heen. Om een paar namen te noemen: Jimmy Page, Jeff Beck, John Bonham, Noel Redding, Nicky Hopkins en meer van de topartiesten uit die periode. Met hen vervaardigd hij het album Screaming Lord Sutch & Heavy Friends, dat in 1970 wordt uitgebracht. Op de hoes staat Sutch afgebeeld naast zijn roemruchte, in de kleuren van de Engelse vlag geschilderde Rolls Royce. Het album, met als uitschieter de hit It's For You, Baby staat op veel eeuwige top honderds als de slechtste plaat aller tijden, maar is nu ook een geliefd verzamelaarsobject. Na zijn dood verklaart premier Tony Blair dat David Sutch "vooral geprezen moet worden om zijn doorzettingsvermogen". Screaming Lord Sutch is 58 jaar geworden.

Op 16 Juni 1962 beginnen Al Nevis en Don Kirshner hun eigen platenmaatschappij die zij Dimension Records noemen. De eerste single die op het nieuwe label verschijnt is is The Loco-Motion van Little Eva. Het nummer is geschreven door Gerry Goffin en Carole King. Little Eva (Eva Boyd) is de babyzit van het componistenduo en Loco-motion is geschreven naar aanleiding van de rare bewegingen die Little Eva bij het zingen maakt. The Loco-Motion staat vanaf 25 Augustus 1962 één week bovenaan in de Billboard Hot 100.

Pierre Kartner treedt op 16 Juni 1962 in Breda in het huwelijk met zijn vriendin Annie. Het paar verhuist naar het Gelderse Zetten waar zij samen een cafetaria beginnen. Pierre Kartner slaagt er in die tijd af en toe een liedje te verkopen aan een muziekuitgeverij voor 25 gulden, maar kan zijn gezin echter niet van de muziek onderhouden. In 1967 maakt Kartner een aantal sex-LPxe2x80x99s als Lord Wanhoop. In 1969 treedt hij in dienst van platenmaatschappij Elf Provincixc3xabn als talentscout en producer, en begint hij ook platen te maken als Vader Abraham. Uit het huwelijk wordt één zoon, Walter, geboren. Walter Kartner werkt, na een tijdje piloot te zijn geweest, tegenwoordig bij de Vader Abraham Uitgeverij.

Some_girls_2Op 16 Juni 1978 verschijnt Some Girls, het negentiende officiele album van The Rolling Stones. De tien nummers zijn opgenomen tussen 7 Oktober 1977 en 22 Februari 1978 in de Pathxc3xa9 Marconi Studio in Parijs. Op Some Girls staan ondermeer Miss You, Beast Of Burden, Some Girls en Respectable. Het album doet nog al wat stof opwaaien. Zo staan er op de hoes afbeelingen van tal van beroemdheden die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Nadat ze hierover klachten hebben ontvangen, besluit EMI in Juli om de produktie van het album tijdelijk stil te leggen tot de zaak is opgelost. Een ander probleem is dat de Amerikaanse predikant Jesse Jackson publiekelijk bezwaar maakt tegen de tekst van het nummer Some Girls, die rascistisch zou zijn. In Oktober biedt Mick Jagger aan Jackson zijn excuses aan. Hij weigert evenwel om gevolg te geven aan Jackson's verzoek om de tekst aan te passen. Some Girls  bereikt de tweede plaats in de Nederlandse LP Top 50.

Het proces tegen Charles Manson en zijn handlangers voor de moord op actrice Sharon Tate en drie van haar vrienden gaat op 16 Juni 1970 van start. De ontzielde lichamen van de slachtoffers worden op 9 Augustus 1969 in het huis van platen-producer Terry Melcher in Beverly Hills gevonden. Charles Manson wordt op 24 December 1969 gearresteerd, en bekent dat hij en zijn 'family' de moorden hebben gepleegd. Tegen de rechter zegt hij dat zij hen moesten doden nadat zij in Helter Skelter van The Beatles geheime boodschappen hebben gehoord.

Het drie daagse Glastonbury Festival gaat op 16 Juni 1989 van start met optredens van ondermeer Van Morrison, Elvis Costello, Throwing Muses, Pixies, All About Eve, Hot House Flowers, The Waterboys, Suzanne Vega en Fairground Attraction. Kaartjes kosten £28.

Op 16 Juni 1978 gaat in New York de door Randal Kleiser geregisseerde film Grease in premiere. De hoofdrollen worden gespeeld door Olivia Newton-John en John Travolta. Grease is als musical geschreven door Jim Jacobs en Warren Casey. Allan Carr en Bronte Woodard hebben Grease voor de film bewerkt. De titelsong levert Frankie Valli een platina single op. Ook You're The One That I Want van Olivia Newton-John en John Travolta wordt platina. Van hun duet Summer Nights worden in Amerika één miljoen singles verkocht.

Vicki_brownZangeres Vicki Brown overlijdt thuis, op haar boerderij in Henley On Thames op 16 Juni 1991 aan de gevolgen van kanker. Vicki Brown wordt geboren als Victoria Mary Haseman op 23 Augustus 1940 in Liverpool, en begint haar carriere begin jaren 60 bij The Vernon Girls. Later richt Vicky Brown The Breakaways op, die erg populair worden in Engeland. Daarnaast is ze ook een veelgevraagd sessie zangeres, in welke hoedanigheid ze wel met elke belangrijke Engelse artiest samengewerkt heeft. In 1970 heeft Vicky Brown, samen met haar zus Mary Partington onder de naam The Seashells een hit met het nummer Maybe I Know. In 1973 neemt ze samen met Stephanie De-Sykes onder de naam The Tree People de single It Happened On A Sunday Morning op. Het eerste solo album van Vicky Brown verschijnt in 1977. From The Inside wordt alleen uitgebracht in Engeland, door platenmaatschappij Power Exchange Records. Vicky Brown heeft hier een contract gekregen nadat zij de achtergrondzang heeft gedaan op de Nr 1 single No Charge van JJ Barrie. Vanaf dat moment heeft Vicky Brown veel succes als soloartieste en zingt ze ondermeer bij de New London Chorale van Tom Parker. Vicky Brown is tevens de moeder van de zangeres Sam Brown. Vicki Brown is 50 jaar geworden.

Ben Shabalala, één van de voormalige zangers van de Zuid-Afrikaanse groep Ladysmith Black Mambazo, wordt op 16 Juni 2004 vermoord nadat hij in Durban zijn kinderen bij school heeft afgezet. Ben Shabalala is van 1979 tot 1993 lid van Ladysmith Black Mambazo. Deze groep is opgericht door zijn broer Joseph Shabalala. In 1986 wordt Ladysmith Black Mambazo wereldberoemd dankzij hun medewerking aan het album Graceland van Paul Simon. Ben Shabalala is rond de 48 jaar geworden.

Op 16 Juni 2004 is Alicia Keys de eerste popster die een concert mag geven in de oude zaal van de Koninklijke Schouwburg in Kopenhagen, Denemarken. Deze zaal dateert van 1874 en biedt plaats aan ruim twaalfhonderd bezoekers. De Koninklijke Schouwburg van Kopenhagen is gebouwd in 1770. Sindsdien worden er alleen toneelstukken en opera's opgevoerd en balletvoorstellingen en klassieke muziek-concerten gegeven. 

4_inchesVanaf 16 Juni 2004 ligt in Amerika het boek 4 Inches in de winkels. In 4 Inches zijn foto's te zien van 's werelds mooiste vrouwen die artistiek verantwoord gefotografeerd zijn door vrouwelijke topfotografen, waaronder Mary McCartney, Sam Taylor Wood en Ellen von Unwerth. Ondermeer Christina Aguilera, de zusjes Hilton, Rebecca Romijn, Rachel Hunter, Jodie Kidd, Victoria Beckham, Kate Moss, Macy Gray, Geri Halliwell, Serena Williams en Heidi Klum zijn uit de kleren gegaan om geld op te halen voor het aids-fonds van Elton John. In totaal 44 dames dragen op de foto's alleen dure juwelen en pumps. Het voorwoord in het boek wordt geschreven door Elton John zelf. Het veilinghuis Christie's houdt eind Mei 2004 een veiling waarbij enkele extra foto's onder de hamer zijn gebracht. Deze veiling in Londen heeft bijna 2 miljoen euro extra opgebracht voor het aids-fonds van Elton John.

Op 16 Juni 2006 wordt Boy George door de politie van New York gezocht, omdat hij niet op de rechtbank is verschenen voor een hoorzitting. De zitting is bedoeld om de inhoud van zijn taakstraf te bepalen. Begin Maart 2006 is de voormalige zanger van The Culture Club door een rechter gedwongen om af te kicken van harddrugs. In Oktober 2005 is in zijn appartement in Manhattan in New York door de politie een kleine hoeveelheid cocaine gevonden.

Alternate_titleVanaf 16 Juni 1967 ligt de single Alternate Title van The Monkees in de Europese platenwinkels. Alternate Title is de nieuwe titel voor Randy Scouse Git, een nummer van Micky Dolenz dat The Monkees op 2, 4 en 8 Maart 1967 in de RCA-studio's in Hollywood hebben opgenomen. Micky Dolenz neemt ook de vocalen voor zijn rekening. Op de B-kant staat Forget That Girl, geschreven door Chip Douglas. Alternate Title van The Monkees komt op 22 Juni 1967 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de tweede plaats. In Nederland komt Alternate Title tot de 21ste plaats in de Top 40.

Knockin_on_heavens_door_eric_claptoEric Clapton staat op 16 Juni 1975 in de Criteria Studios in Miami om het door Bob Dylan geschreven nummer Knockin' On Heaven's Door op te nemen. Een maand later, op 10 Juli 1975, wordt Someone Like You van Arthur Louis opgenomen. Zowel Knockin' On Heaven's Door als Someone Like You zijn bestemd voor een single die in Augustus 1975 in Nederland wordt uitgebracht. Knockin' On Heaven's Door en Someone Like You worden geproduceerd door Tom Dowd en Albhy Galuten. Op beide nummers wordt Clapton begeleid door gitarist George Terry, organist Dick Sims, bassist Carl Radle en drummer Jamie Oldaker. Yvonne Elliman en Marcy Levy zorgen voor de achtergrondvocalen. Knockin' On Heaven's Door komt op 20 September 1975 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt een 31ste plaats. In Engeland komt Knockin' On Heaven's Door niet hoger dan 38.

Met Noel Edmonds als presentator zendt de BBC vanaf 16 Juni 1979 het programma Juke Box Jury weer uit. De allereerste aflevering van Juke Box Jury is op 4 April 1959  uitgezonden. Het programma wordt dan gepresenteerd door David Jacobs. De formule van Juke Box Jury wordt in Nederland door de VARA in 1961 gekopieerd als Top Of Flop, met Herman Stok als presentator.

Elton_john_kiev_poster_2Op het Maidan Nezalojnosti (Onafhankelijkheidsplein) in Kiev geeft Elton John op 16 Juni 2007 een gratis concert waarmee hij de aandacht wil vestigen op het groeiende aids-probleem in Oekraine. Het concert wordt live op de televisie in de Oekraine uitgezonden. Onder de 200.000 bezoekers is ook president Viktor Joesjtsjenko. Vrijwilligers delen condooms en pamfletten uit. Elton John heeft in 1992 een stichting opgericht die mensen bewust wil maken van aids. Deze stichting heeft de afgelopen jaren 23 projecten in Oekraine gesteund. Elton John zegt in een verklaring het volgende: "I am delighted to play to the citizens of Kiev at a free AIDS awareness concert in one of the city's most beautiful squares. My Foundation has funded twenty-three HIV/AIDS related projects in Ukraine over the last six years totaling over $2.6 million. This concert will enable us to fund future projects for around the same amount. No one envisaged, back in the early '90s, that Eastern Europe would fall prey to such a devastating disease. It is estimated that, by 2014, there will be over one hundred thousand infected children alone, of which forty two thousand will be orphaned; there is so much to be done if we are to control the relentless spread of this terrible disease. Without the close friendship and collaboration of my two very good friends, Elena and Victor Pinchuk and their Foundations, this concert, and our future partnership, would not be possible. I would like to dedicate the concert to them and to the many Ukrainians with HIV/AIDS that they have supported".

De Britse commerciele omroep ABC zendt op 16 Juni 1962 een nieuwe aflevering uit van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt als muzikale gasten The Kenny Ball Jazzmen, Craig Douglas, The Polka Dots, Doug Sheldon, Carol Deene en Don Nelson. Van Play It Cool van Bobby Vee wordt een filmpje uitgezonden.


Muziek Jarige Op 16 Juni

1941: Lamont Dozier - Producer/Songwriter USA
1942: Edward Levert - The O'Jays Zanger
1945: Peter Hoorelbeke - Rare Earth Drums
1946: Ian Matthews - Matthews Southern Comfort Zanger
1949: Peppy Castro - The Blues Magoos Zanger
1950: James Smith - The Stylistics Zanger
1952: Gino Vannelli - Zanger Canada
1952: Rob Kloet - The Nits Drums
1953: Ian Mosley - Marillion Drums
1954: Gerry Roberts - The Boomtown Rats Gitaar
1958: Patrick Waite - Musical Youth Zanger († 13 Feb. 1993)
1971: Tupac Amaru Shakur - Rapper USA († 13 Sept. 1996)
1978: Elisa Cariere - Solid Harmonie Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten