Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 15 Juni

Kyu_sakamotosukiyakiDe Amerikaanse Billboard Hot 100 wordt op 15 Juni 1963 aangevoerd door het nummer Sukiyaki van de Japanse zanger Kyu Sakamoto. Deze onwaarschijnlijke hit ontstaat wanneer een radiozender in Washington de originele versie begint te draaien van het gelijknamige instrumentaaltje, waarmee Kenny Ball een half jaar eerder in de Engelse top 10 heeft gestaan. Ball heeft het nummer op zijn beurt gekregen van een Engelse muziekuitgever die het uit Japan heeft meegebracht. Sukiyaki is de eerste niet Engelstalige Nr. 1 hit in de Billboard Hot 100 sinds Nel Blu Dipinto Di Blue van Domenico Modugno uit 1958.

Jimi Hendrix maakt op 15 Juni 1970 voor het eerst opnames in zijn Electric Lady Studio in New York, ruim twee maanden voor de officirle opening op 26 Augustus. In 1968 heeft Hendrix het pand gekocht van de Generation Club in het hart van Greenwich Village. Aanvankelijk is hij van plan om het pand opnieuw als nachtclub te openen, maar wanneer Jimi er achter komt hoeveel geld hij per jaar uitgeeft aan studio huur, veranderd hij van mening en besluit om het pand te verbouwen tot een State Of The Art opnamestudio. Hoewel Hendrix in 1970 overlijdt, bestaat de studio tegenwoordig nog steeds.

Pink Floyd speelt in het kader van hun Europese tour op 15 Juni 1971 in de Abbaye De Royaumont in Royaumont, Frankrijk. Nummers die worden gespeeld zijn ondermeer Set The Controls For The Heart Of The Sun, Cymbaline en Atom Heart Mother. Het optreden wordt gefilmd door de ORTF. Set The Controls For The Heart Of The Sun en Cymbaline worden later uitgezonden in Cinq Grand Sur La Deux. Dit kunstprogramma wordt op 12 Juli 1971 op ORTF2 uitgezonden.

Like_a_rolling_stoneOp 15 en 16 Juni 1965 is Bob Dylan te vinden in Studio A van de Columbia Studios in New York, waar hij met producer Tom Wilson ondermeer het nummer Like A Rolling Stone opneemt. Het is de ommekeer voor Dylan, omdat hij voor het eerst electrische instrumenten gebruikt, in plaats van zijn gebruikelijke akoestische gitaar. Voor de gelegenheid heeft hij een complete rock 'n roll-band (met ondermeer toetsenist Al Kooper en gitarist Mike Bloomfield) ingehuurd. Het ruim zes minuten durende Like A Rolling Stone wordt zes weken later zijn eerste hit in de Billboard Hot 100. Het nummer komt uiteindelijk op Nr 2. Ook in Nederland wordt het een hit. De plaat bereikt de zevende plaats in de Top 40. Like A Rolling Stone is het openingsnummer van het album Highway 61 Revisited dat op 30 Augustus 1965 wordt uitgebracht.

Tijdens een veiling in Londen op 15 Juni 2002 brengt een zeldzame LP-hoes uit 1967 van Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band met de handtekeningen van de vier Beatles 34.000 pond (omgerekend bijna 54.000 euro) op. Het bedrag is vijf keer meer dan dat het veilinghuis heeft verwacht.

Guus_meeuwis_psv_2007_2Guus Meeuwis begint op 15 Juni 2007 aan zijn eerste van drie concerten in het PSV stadion in Eindhoven. Als gasten ontvangt de Brabantse zanger tijdens deze Groots Met Een Zachte G concertreeks VOF De Kunst, Acda & De Munnik en Peter Koelewijn. Na het concert laat Guus Meeuwis via zijn website ondermeer het volgende weten: "Wat een waanzinnige avond was het gisteren. Het eerste Groots met een Zachte G concert zit erop en kan niet anders zeggen dat het waanzinnig was. Missie geslaagd. Bij het eerste liedje stapte ik op het podium, keek rond en dacht: dit gaat helemaal goed komen. Ik had mijn zenuwen redelijk onder controle en heb me voornamelijk kostelijk vermaakt. Ik ben er heel erg trots op dat de nieuwe liedjes die we hebben gespeeld zo goed werden ontvangen door het publiek. Ik Heb Genoten! Bedankt."

Wes_montgomeryOp 15 Juni 1968 overlijdt de jazz gitarist Wes Montgomery aan de gevolgen van een hartaanval. John Leslie "Wes" Montgomery wordt geboren op 6 Maart 1925 in Indianapolis, Indiana. Hoewel hij geen noten kan lezen en zichzelf leert spelen, groeit Wes Montgomery in de jaren zestig uit tot één van de meest invloedrijke jazz gitaristen van zijn tijd. Zijn grote doorbraak komt in 1959 wanneer Cannonball Adderley hem een contract bezorgd bij de platenmaatschappij Riverside Records. John Leslie Montgomery is 43 jaar geworden.

Drummer Denny Seiwell van Wings verlaat op 15 Juni 1974 de groep. Denny Seiwell wordt vervangen door Geoff Britton, die het bij de groep van Paul en Linda McCartney maar een paar maanden uithoudt. Geoff Bitton wordt op zijn beurt weer vervangen door Joe English.

Jan Smit ontvangt op 15 Juni 2007, tijdens de opening van het Internationale Dansleraren Congres Swinging World in Ermelo, de Gulden Vedel. De Gulden Vedel is een jaarlijkse prijs van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren voor een Nederlandse artiest waarvan de muziek het afgelopen jaar het populairst is geweest in de dansscholen, en wordt sinds 1979 uitgereikt. Eerdere winnars zijn ondermeer Nico Haak, Lee Towers, Vaya Con DIos, Conny Vandenbos, Rene Froger, BZN, Gordon, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Frans Bauer, Guus Meeuwis, Ch!pz en Jim Bakkum.

Gary_glitterEen hoger gerechtshof in Vietnam veroordeelt Gary Glitter op 15 Juni 2006 in hoger beroep tot drie jaar gevangenisstraf wegens misbruik van twee minderjarige meisjes. De als Paul Gadd geboren zanger is eerder al op 3 Maart 2006 door een rechtbank in Barai in Vietnam tot deze straf veroordeeld. Gary Glitter is in November 1999 in Groot-Brittannie veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Na zijn vrijlating in januari 2000 duikt hij onder op Cuba, waar hij in 2002 het land wordt uitgezet, omdat hij zou samenwonen met een minderjarig meisje. Daarna probeert Gary Glitter in Vietnam weer een nieuw leven op te bouwen. In November 2005 wordt hij ook hier weer opgepakt voor het misbruik van twee minderjarige meisjes. Ter gelegenheid van het Vietnamese nieuwjaar krijgt Gary Glitter op 7 Februari 2007 strafvermindering. In Augustus 2008 zou de zanger worden vrijgelaten.

Ella_fitzgeraldOp 15 Juni 1996 overlijdt de jazz legende Ella Fitzgerald in haar woning in Beverly Hills in Californie aan de gevolgen van suikerziekte. Ella Fitzgerald wordt op 25 April 1918 in Newport News geboren, en geldt naast Billy Holiday als een van de beste jazz-zangeressen ter wereld. Haar repertoire reikt van jazzstandards via filmsongs tot popstukken van de Beatles en Bob Dylan. Haar improvisatievermogen is legendarisch. De zangeres wordt ontdekt in 1934 bij een amateurwedstrijd. Een jaar later komt ze bij het orkest van Chick Webb. Na diens dood leidt ze het orkest van 1939 tot 1942. Haar manager Norman Kranz organiseerd optredens met Dizzy Gillespie, Charlie Parker en Oscar Peterson. In de jaren 1956 tot 1958 neemt ze de zgn. Songbook-serie op, die 19 werken omvat. Op deze platen interpreteerd ze de liedjes van Amerikaanse componisten van haar tijd zoals George Gershwin, Irving Berlin en Duke Ellington. Vanaf 1955 trekt ze zich bijna geheel terug van het podium, vanwege een oogoperatie; pas in het begin van de 70-er jaren treedt ze weer op met orkesten. Vanaf het midden der 80-er jaren worden de optredens weer zeldzamer. Ella Fitzgerald is 78 jaar geworden.

Een leuk bedoeld boottochtje van The Sex Pistols op de Thames in Londen loopt op 15 Juni 1977 lichtelijk uit de hand. Wanneer de boot langs The House Of Parliament vaart beginnen The Sex Pistols het nummer Anarchy In The UK te spelen. Uiteindelijk wordt door de politie de manager van The Sex Pistols, Malcolm McLaren, meegenomen naar het bureau.

Op 15 Juni 1996 wordt in Engeland bekend gemaakt dat producer George Martin door Koningin Elizabeth II zal worden geridderd. George Martin, die ook wel The Fifth Beatle wordt genoemd, geeft The Beatles in 1962 een contract bij Parlophone Records. Op Let It Be na, produceerd hij vervolgens alle albums van The Beatles. De groep zelf heeft overigens in 1965 al een koninklijke onderscheiding gekregen.

Dire_straitsHet titelloze debuutalbum van Dire Straits wordt op 15 Juni 1978 in Engeland uitgebracht. Op het door Muff Winwood geproduceerde album staan de volgende nummers: Down The Waterline, Water Of Love, Setting Me Up, Six Blade Knife, Southbound Again, Sultans Of Swing, In The Gallery, Wild West End en Lions. Alle nummers zijn geschreven door Mark Knopfler. In Nederland komt het album op pas op 5 Augustus 1978 de albumlijst binnen. Dankzij de hit Sultans Of Swing (op 9 September 1978 een 10e plaats in de Top 40) bereikt de plaat uiteindelijk op 14 Oktober 1978 een tweede plek in de Nederlandse Album Top 50.

Mick_jaggerOp 15 Juni 2002 maakt Buckingham Palace bekend dat Mick Jagger binnenkort ook Sir voor zijn naam mag zetten, omdat Koningin Elizabeth II hem in December 2002 een ridderorde zal verlenen. Dat is althans de bedoeling. Het duurt echter nog 18 maanden voor Mick Jagger daadwerkelijk tot ridder wordt geslagen. De zanger van The Rolling Stones laat na de bekendmaking namelijk weten dat hij helemaal geen tijd heeft om de ridderorde in December 2002 in ontvangst te nemen, omdat hij dan met The Rolling Stones bezig is met de 40th Anniversary Forty Licks wereldtournee, die in September in Boston van start gaat. Uiteindelijk wordt hij op 12 December 2003 tot ridder geslagen door Prins Charles. Mick neemt zijn negentig jarige vader Joe en dochters Elizabeth en Karis mee naar Buckingham Palace. Overigens vindt Keith Richards het maar niks dat Mick de orde uberhaupt accepteert. In diverse interviews zegt hij dat hij niet begrijpt dat Mick Jagger waarde hecht aan zo'n onbenullige onderscheiding.

Elvis_presley_tickle_me_2De Elvis Presley-film Tickle Me gaat op 15 Juni 1965 in premiere. De opname voor de door Norman Taurog geregisseerde film zijn begonnen in oktober 1964. In Tickle Me speelt Elvis Presley de rol van Lonnie Beale. In Tickle Me zingt Elvis Presley geen nieuwe songs. De nummers  (Itxe2x80x99s A) Long Lonely Highway, It Feels So Right, (Such An) Easy Question, Dirty Dirty Feeling, Put The Blame On Me, I'm Yours, Night Rider, I Feel That I've Known You Forever en Slowly But Surely zijn allemaal al tussen 1961 en 1963 op plaat verschenen.

Op 15 Juni 1996 komt het nummer This Is Your Night van de Nederlandse zangeres Amber binnen in de Billboard Hot 100. This Is Your Night bereikt de 24ste plaats. Amber is in 1970 geboren in een dorpje vlakbij Nijmegen als Marie-Claire Cremers.

John Eastman schrijft op 15 Juni 1970 een brief aan Allen Klein, de manager van de dan nog drie andere Beatles. Hierin stelt de schoonvader van Paul McCartney, namens zijn schoonzoon voor de groep te ontbinden. Contractueel zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr nog tot april 1976 aan elkaar verbonden.

Peter_greenOp 15 Juni 1967 vertrekt gitarist Peter Green (foto) bij John Mayall's Bluesbreakers om een nieuwe groep te beginnen samen met drummer Mick Fleetwood die een paar weken eerder al is opgestapt. Binnen een paar weken is niet alleen de oprichting van Fleetwood Mac een feit, maar hebben Peter Green en Mick Fleetwood ook al een contract met Blue Horizon Records. Daarna gaat het snel: ze weten John McVie over te halen om ook de overstap van The Bluesbreakers naar de nieuwe formatie te maken. Met Jeremy Spencer is de groep compleet. Op 10 April 1968 wordt de eerste single Black Magic Woman uitgebracht, en op 12 Augustus 1967 geeft Fleetwood Mac het eerste concert, tijdens een Jazz & Blues Festival in Windsor.

Met een optreden in Stockholm, Zweden begint Bruce Springsteen op 15 Juni 1992 aan een wereldtournee. Het is zijn eerste tour sinds vier jaar, en zijn eerste zonder de vertrouwde The E-Street Band.

Bleach_van_nirvanaVanaf 15 Juni 1989 ligt het album Bleach van Nirvana in de Amerikaanse platenwinkels. De titel van het debuutalbum van de uit Seatlle afkomstige rockgroep is afgeleid van de poster Bleach Your Works, waarmee gebruikers van drugs geadviseerd om schone naalden te gebruiken. Nirvana bestaat uit zanger/gitarist Kurt Cobain, drummer Chad Channing en bassist Krist Novoselic. Op de hoes van Bleach staat ook gitarist Jason Everman vermeld, maar die is echter niet op het album te horen. Op Bleach staan de volgende nummers: Blew, Floyd The Barber, About A Girl, School, Love Buzz, Paper Cuts, Negative Creep, Scoff, Swap Meet, Mr. Moustache, Sifting, Big Cheese en Downer. Love Buzz en Big Cheese zijn al in 1988 zonder succes op single verschenen. Love Buzz is geschreven door Robbie van Leeuwen die het nummer in 1970 met Shocking Blue heeft opgenomen voor hun debuutalbum Shocking Blue At Home. Bleach van Nirvana komt op 4 Januari 1992 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een 89ste plaats als hoogste notering.

De bemanning van de Spaceshuttle Atlantis wordt op verzoek van de vrouw van de Amerikaanse astronaut Steve Swanson op 15 Juni 2007 gewekt met Radar Love van Golden Earring.

Peggy_sue_gerronPeggy Sue Gerron (foto) wordt geboren op 15 Juni 1940 in Olton, Texas. Als Peggy Sue Gerron in Californie op school zit, krijgt zij verkering met Jerry Allison, die drummer is bij The Crickets, de begeleidingsgroep van Buddy Holly. Holly heeft dan net het liedje Cindy Lou geschreven. Op verzoek van Jerry Allison verandert Buddy Holly de titel in Peggy Sue. Buddy Holly & The Crickets nemen Peggy Sue eind juni 1957 op in de studio van Norman Petty in Clovis in New Mexico. Peggy Sue Gerron hoort Peggy Sue voor het eerst als Buddy Holly & The Crickets in Sacramento optreden. De single komt op 11 November 1957 de Billboard Top 100 binnen. Hij haalt de derde plaats. Op 22 Juli 1958 trouwt Peggy Sue Gerron met Jerry Allison. In de jaren zestig gaan zij uit elkaar. Peggy Sue Gerron hertrouwt en krijgt twee kinderen. Na 24 jaar loopt ook dit huwelijk op de klippen

Op 15 Juni 2003 vieren De Maskers, in Theater Carre in Amsterdam, hun 40-jarig jubileum. Alle successen van de Amsterdamse groep passeren de revue. Er zijn gastoptredens van Johnny Kendall, Jan Rot, Freek de Jonge en Boudewijn de Groot. Grote afwezige is zanger Bob Bouber die de groep in 1963 als ZZ en de Maskers heeft opgericht. Het eerste optreden was op 4 Augustus 1963 in het Kurhaus in Scheveningen als de groep in het voorprogramma van Chubby Checker mag optreden.

De Dijk speelt op 8, 14 en 15 Juni 2002 voor 3FM in de Ahoy in Rotterdam en in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Zes nummers worden in een live-registraties als bonus-CD gevoegd bij het album Muzikanten Dansen Niet dat op 19 Augustus 2002 officieel wordt uitgebracht. Exc3xa9n week later komt de CD binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100.

Mick_fleetwood_iOp 15 Juni 1970 treedt Mick Fleetwood (foto) in het huwelijk met Jenny Boyd, het zusje van Patti Boyd, de vrouw van Beatle George Harrison. De drummer van Fleetwood Mac heeft Jenny Boyd in 1965 voor het eerst ontmoet in de tijd dat hij drummer is bij The Cheynes. Jenny Boyd is fotomodel. In 1966 gaat de 19-jarige Jenny Boyd geregeld uit met Donovan. Hij schrijft voor haar Jennifer Juniper. De single bereikt in 1968 de achttiende plaats in de Nederlandse Top 40. In 1969 krijgt Jenny Boyd opnieuw een relatie met Mick Fleetwood. Uit hun huwelijk worden twee dochters geboren - Amy en Lucy. Mick Fleetwood en Jenny Boyd zijn acht jaar getrouwd geweest. Lucy Fleetwood woont in Los Angeles. Zij is te horen op het album Time van Fleetwood Mac uit 1995. Amy Fleetwood woont in Engeland. Zij heeft een zoon, Wolf Cassius.

Bruce Springsteen wordt op 15 Juni 1988 in Rome gefotografeerd terwijl hij in zijn onderbroek een intiem moment heeft met zijn achtergrond zangeres Patti Scialfa. De foto maakt een eind aan de geruchten of dat Bruce Springsteen en Patti Scialfa een affaire samen hebben.  

Op 15 Juni 1986 wordt in het Gianys-Stadion in East Rutherford in New Jersey.een concert voor Amnesty International gegeven. Er zijn ondermeer optredens van The Police, U2, Peter Gabriel en Bryan Adams. Dit is het laatste concert van een tournee waarbij ruim drie miljoen dollar voor Amnesty International is opgehaald.

Yesterday_today_van_the_beatlesCapitol Records brengt op 15 Juni 1966 in Amerika de verzamel-LP Yesterday & Today van The Beatles uit. Het album wordt enkele dagen later uit de handel gehaald, omdat er een rel is ontstaan rond de hoes. The Beatles dragen witte slagersjassen. Op schoot hebben zij stukgeslagen poppen die zijn besmeurd met ketchup. Yesterday & Today wordt opnieuw uitgebracht in een neutrale hoes. Yesterday & Today komt op 9 Juli 1966 binnen in de albumlijst van Bollboard, en staat vanaf 30 Juli 1966 vijf weken op de eerste plaats. Op het album staan de volgende nummers: Drive My Car, I'm Only Sleeping, Nowhere Man, Doctor Robert, Yesterday, Act Naturally, And Your Bird Can Sing, If I Needed Someone, We Can Work It Out, What Goes On en Day Tripper.

Peter Frampton geeft op 15 Juni 1995 een concert in de Fillmore West Auditorium in San Francisco. Het  optreden wordt opgenomen en op 10 Oktober 1995 onder de titel Frampton Comes Alive II uitgebracht. Frampton Comes Alive II is echter bij lange na niet zo'n groot succes als de eerste Frampton Comes Alive. Dit live-album heeft in 1976 tien weken op de eerste plaats in de Billboard-albumlijst heeft gestaan.

RollingstonesradiosydThe Rolling Stones beginnen op 15 Juni 1965, met een optreden in het Odeon Theatre in Glasgow, Schotland aan een korte Europese tournee. Er zijn slechts acht live-data. De eerste vier worden op 18 Juni 1965 afgesloten in Dundee. Vervolgens gaan The Rolling Stones naar Scandinavixc3xab. Op 24 Juni 1965 staatn The Rolling Stones in de Messehallen in Oslo, Noorwegen. Een dag later speelt de groep in Yyteri in Beach Pori, Finland. Op 26 Juni 1965 volgen twee optredens in de KB Halllen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een dag later hebben The Rolling Stones een dag vrij. Zij brengen een bezoek aan het zendschip Cheeta 2 van Radio Syd. Zij worden aan boord rondgeleid door de eigenaresse, Britt Wadner. In de Baltiska Hallen in Malmo, Zweden sluiten The Rolling Stones op 29 Juni 1965 deze tournee af.

Op 15 Juni 2005 maakt Noordzee FM bekend dat zij vanaf 1 September 2005 verder gaat als Q-music. Het station krijgt zodoende dezelfde naam als de radiozender die eigenaar De Persgroep in Belgie exploiteert. Noordzee FM is door de Belgen overgenomen van Talpa Radio. Het investeringsbedrijf van John de Mol neemt nu Radio 538 over. Q-music wordt gepositioneerd als een jong volwassen popstation met een positieve en opgewekte sound. De muziek speelt een belangrijke rol. Nu is Q-music in Vlaanderen bekend om zijn opvallende, verrassende acties. Het station richt zich op iedereen die zich jong van hart voelt.

Door de Britse commercixc3xable omroep ABC wordt op 15 Juni 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt John Leyton, Kenny Ball & His Jazzmen, The Bachelors, Julie Grant, Tommy Bruce en Jackie Trent.

GhosttourThe Police begint op 15 Juni 1981 aan de opnamen van Ghost In The Machine. Dit vierde album van Sting, Stewart Copeland en Andy Summers wordt opgenomen in de studio van George Martin op het West-Indische eiland Montserrat, en ligt op 2 Oktober 1981 in de winkel. Op Ghost In The Machine staan ondermeer de hitsingles Spirits In The Material World en Every Little Thing She Does Is Magic. Het album komt op 10 Oktober 1981 binnen in de Nederlandse LP Top 50. Ghost In The Machine staat vanaf 21 November 1981 drie weken aan de top. De release van Ghost In The Machine gaat vergezeld van een uitgebreide wereldtournee, die op 29 Juli 1981 in Carxc3xa1cas in Venezuela van start gaat. Op 9 januari 1982 staat The Police in de Groenoordhallen in Leiden. De Ghost In The Machine-wereldtournee wordt op 6 September 1982 in Las Cruces in de Amerikaanse staat New-Mexico afgesloten.

Op 15 Juni 1962 opent de New-Yorkse platenmaatschappij Elektra Records een kantoor in Los Angeles. Elektra Records is in 1950 opgericht door Jac Holzman en Paul Rickholt die beide met een bedrag van $300 aan het avonruur beginnen. De c in de normale spelling van Electra (In de Griekse mythologie de dochter van Agamemnon en Clytemnestra) wordt vervangen door een k. Of zoals Jac Holzman later verklaart: "I gave her the "K" that I lacked." In de loop der jaren worden bands uit Los Angeles als Love, The Doors en The Cars door het label gecontracteerd.

Street_legal_van_bob_dylanVanaf 15 Juni 1978 ligt het album Street Legal van Bob Dylan in de platenwinkel. Street Legal is onder productionele leiding van Don de Vito opgenomen in de Rundown Studios in Santa Monica, Californie gedurende April 1978. Street Legal komt op 8 Juli 1978 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de elfde plaats waardoor het het eerste album van Dylan is dat sinds 1964 de Top 10 in Amerika niet haalt. In Engeland daarintegen bereikt Street Legal de tweede plaats. In Nederland bereikt Street Legal op 15 Juli 1978 een zesde plaats in de LP Top 50. Bob Dylan wordt op Street Legal ondermeer bijgestaan door: Ian Wallace (Drums), Jerry Scheff (Bas), Billy Cross (Solo gitaar), Alan Pasqua (Toetsen), Bobbye Hall (Percussie), Steve Douglas (Saxofoon), Steven Soles (Gitaar), David Mansfield  (Viool/Mandoline) en Carolyn Dennis, Jo Ann Harris en Helena Springs (Achtergrondzang). Op Street Legal staan de volgende nummers: Changing Of The Guards, New Pony, No Time To Think, Baby Stop Crying, Is Your Love In Vain?, Senor (Tales Of Yankee Power), True Love Tends To Forget, We Better Talk It Over en Where Are You Tonight (Journey Through Dark Heat). Op dezelfde dag dat Street Legal wordt uitgebracht, 15 Juni 1978, begint Bob Dylan aan het eerste van zes uitverkochte concerten in het Earl's Court Theatre in Londen.

De Gebroeders Ko raken op 15 Juni 2007, op weg naar een nachtelijk optreden in Winssen, Gelderland betrokken bij een ongeluk. Op de snelweg botst de gloednieuwe wagen van Ton en Gerard Koopmans in volle vaart op de auto die voor hen rijdt en raakt total loss. Na een bezoek aan het ziekenhuis kunnen De Gebroerders Ko naar huis. De oorzaak van het ongeluk is onduidelijk. Een woordvoerder van De Gebroeders Ko laat weten: "Belangrijker is dat alle betrokkenen met de schrik vrij zijn gekomen".

Op 15 Juni 1945 treedt Judy Garland in het huwelijk met filmregisseur Vincente Minnelli. Voor de 23-jarige actrice is dit dan al haar tweede huwelijk. Judy Garland is eerder van 28 Juli 1941 twee jaar getrouwd geweest met de Engelse componist/orkestleider David Rose. Uit haar huwelijk met Vincente Minnelli wordt op 12 Maart 1946 hun dochter Liza Minnelli geboren. In 1951 gaan Judy Garland en Vincente Minnelli uit elkaar.

Snoop_dogg_rotterdamSnoop Dogg geeft op 15 Juni 2005 een concert in Ahoy' in Rotterdam. Snoop Dogg (geboren als Calvin Broadus) debuteert in 1993 met Doggystyle. De rapper staat in Ahoy om zijn huidige album R & G (Rhythm & Gangsta) - The Masterpiece, te promoten. Van dit album worden twee singles uitgebracht; Drop It Like It's Hot (Nr 6 in de Mega Top 50 op 8 Januari 2005)  en Let's Get Blown (Nr 13 in de Mega Top 50 op 19 Maart 2005). Op R & G (Rhythm & Gangsta) - The Masterpiece zijn ondermeer gastbijdragen te horen van Justin Timberlake, 50 Cent en Nelly. R & G (Rhythm & Gangsta) - The Masterpiece is op 20 November 2004 binnengekomen in de Album Top 100 en bereikt op 30 April 2005 de 17e plaats als hoogste notering. In totaal staat het album 44 weken in de Album Top 100 genoteerd.

Op 15 Juni 1999 wordt in het Johns Hopkins University Medical Center in Baltimore de prostaat van Ray Stevens verwijderd. De zestigjarige zanger lijdt al enige tijd aan prostaatkanker. Door de operatie is Stevens genoodzaakt een serie concerten in de zomer van 2006 in Nashville, Tennessee af te zeggen.

Kelly_clarksonVanwege een teleurstellende kaartverkoop wordt de Amerikaanse tournee van Kelly Clarkson op 15 Juni 2007 afgelast. De tour zou op 11 Juli 2007 van start gaan en samenvallen met de release van haar nieuwe album, My December. Deze release wordt door het aflasten van de tour vervroegd naar 26 Juni 2007. Het afzeggen van de tournee komt twee dagen nadat bekend is geworden dat Kelly Clarkson haar manager Jeff Kwatinetz heeft ontslagen vanwege een meningsverschil over het nieuwe album. Via haar website laat Kelly Clarkson weten: "Touring is just too much right now. But i promise you that we're going to get back out there as soon as is humanly possible to give you a show that will be even better."

Alanis_morissette_ryan_reynoldsIn het Amerikaanse blad US Weekly van 15 Juni 2004 staat te lezen dat Alanis Morissette zich verloofd heeft met Ryan Reynolds. De relatie tussen de bijna 29-jarige zangeres en de 27-jarige Canadese acteur begint in 2002 wanneer zij elkaar ontmoeten op het verjaardagsfeestje van de actrice Drew Barrymore. "He's just such a supportive creature. I feel so loved by him, in a trampoline kind of way. He's always very happy for me. We're just really enjoying this engagement phase. We feel like we're already married." aldus een gelukkige Alanis Morissette. Begin Juni 2006 besluiten Alanis Morissette en Ryan Reynolds uit elkaar te gaan, maar in Augustus 2006 zijn zij alweer weer bij elkaar.

Op 15 Juni 2006 geeft Mary J. Blige een eenmalig concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Na een aantal turbulente jaren door drank, drugs en relaties met geweld is Mary J. Blige weer op het rechte pad gekomen. In 2005 wordt haar meest recente album The Breakthrough uitgebracht. Vier jaar eerder is haar debuut-CD No More Drama verschenen.

Natalie Cole en Andre Fisher gaan op 15 Juni 1996 uit elkaar. De twee zijn op 17 September 1989 met elkaar getrouwd. Andre Fisher is verantwoordelijk voor de productie van de helft van de 22 nummers op haar album Unforgettable. Dit album wordt in 1992 met zeven Grammy Awards onderscheiden. Natalie Cole is eerder getrouwd geweest met Marvin J. Yancy. Op 12 Oktober 2001 trouwt Natalie Cole voor de derde keer. De gelukkige is Kenneth H. Dupree. Dit huwelijk is in 2004 voorbij.

Madonna_in_dick_tracyOp 15 Juni 1990 gaat de door Warren Beatty geproduceerde en geregisseerde film Dick Tracy in premiere. In deze op het stripverhaal geinspireerde film speelt Warren Beatty ook nog eens de hoofdrol. Andere rollen zijn er voor Madonna (foto), Al Pacino, Dustin Hoffman, Charlie Korsmo (op foto met Madonna), Glenne Headly en Dick Van Dyke. Het album I'm Breathless (1990) van Madonna is gebaseerd op haar rol van Breathless Mahoney in de film Dick Tracy. I'm Breathless komt op 2 Juni 1990 op een 20ste plaats de Nederlandse Albumlijst binnen, en bereikt op 16 Juni 1990 de 8ste plaats als hoogste notering. Van het album verschijnen in Nederland twee singles. Vogue bereikt op 5 Mei 1990 een tweede plaats in de Top 40, terwijl Hanky Panky op 11 Augustus 1990 een 13e plaats bereikt.

Omdat de Egyptische autoriteiten problemen verwachten van de te verwachte zevenduizend Israelische fans die de grens gaan overtrekken om getuige te zijn van het concert dat Peter Gabriel op 15 Juni 1994 gaat geven vlakbij de grens met Israel wordt het concert afgelast.


Muziek Jarige Op 15 Juni

1929: Nigel Pickering - Spanky & Our Gang Zanger
1933: Waylon Jennings - Country Zanger USA († 13 Feb. 2002)
1941: Harry Nilsson - Zanger USA († 15 Jan. 1994)
1943: Johnny Hallyday (Jean-Philippe Smet) - Zanger Frankrijk
1946: Noddy Holder - Slade Zanger/Gitaar
1947: Demis Roussos (Artemios Ventouris Roussos) - Zanger Griekenland
1949: Russell Hitchcock - Air Supply Zanger
1949: Michael Lutz - Brownsville Station Bas
1951: Steve Walsh - Kansas Zanger/Toetsen
1953: Richie Puente - Foxy Drums
1954: Terry Gibbs - Zangeres USA
1956: David Hinds - Steel Pulse Zanger/Gitaar
1958: Neil Arthur - Blancmange Zanger/Gitaar
1963: Scott Rockenfield - Queensryche Drums
1966: Michael Britt - Lonestar Gitaar
1966: Syb Van Der Ploeg - De Kast Zanger
1969: O'Shea Jackson (Ice Cube) - Rapper USA
1981: Billy Martin - Good Charlotte Gitaar
1985: Nadine Coyle - Girls Aloud Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten