Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 14 Juni

PatsyclinebigOp 14 Juni 1961 raakt Country zangeres Patsy Cline zwaar gewond bij een auto ongeluk in Madison, Nashville. Ze wordt door de voorruit uit de wagen geslingerd en loopt ernstige hoofdwonden op en heeft een gebroken heup. Het is echter niet genoeg om haar lang uit te schakelen. Enkele weken later bezoekt ze in een rolstoel The Grand Ole Opry, om aan haar fans te vertellen dat ze spoedig weer zal terugkeren. Ze houdt woord; op 21 Augustus is ze al weer in de studio, om het, door Willie Nelson geschreven, nummer Crazy op te nemen. Het wordt haar grootste hit; de plaat komt tot nummer 9 in de Billboard top 100. Twee jaar later komt Patsy Cline op 5 Maart 1963 om het leven bij een vliegtuig ongeluk.

Nazareth_my_white_bicycleDe Schotse groep Nazareth komt op 14 Juni 1975 de Engelse hitparade binnen met My White Bicycle. De originele versie is van de groep Tomorrow die het in 1967 heeft opgenomen als een ode aan het witte fietsenplan van de Amsterdamse Provo's. Die versie wordt geen hit. In Tomorrow spelen dan ondermeer zanger Keith West (In 1967 solo een hit met Excerpt From A Teenage Opera) en gitarist Steve Howe (die in Maart 1970 bij de groep Yes gaat spelen). My White Bicycle van Nazareth haalt in Engeland een veertiende plaats.

Op 14 Juni 1970 staan Derek & The Dominoes in Engeland voor het eerst op een podium. De gelegenheidsformatie rond Eric Clapton treedt op tijdens een benefietconcert  voor het Dr. Spock Civil Liberties Defense Fund in het Lyceum in London. Onder de leden van de groep bevindt zich, naast Clapton zelf, ook Dave Mason (ex-Traffic) die voor deze gelegenheid de plaats in neemt van Duane Allman. De slide-gitarist van The Allman Brothers Band heeft alleen op het album Layla And Other Assorted Love Songs van Derek & The Dominoes meegespeeld.

Vanaf 14 Juni 1965 ligt de single Flowers On The Wall van The Statler Brothers in de platenwinkel. The Statler Brothers, de broers Harold en Don Reid, Phil Balsley en Leon DeWitt hebben Flowers On The Wall op 13 maart 1965 opgenomen. De single komt op 13 November 1965 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de vierde plaats.

The_main_event_live_from_madison_sqFrank Sinatra geeft op 14 Juni 1971 in The Music Center in Los Angeles zijn afscheidsconcert. Op een persconferentie in Palm Springs heeft de zanger op 23 Maart 1971 bekendgemaakt te gaan stoppen. Sinatra komt in het najaar van 1973 op zijn besluit terug, bij het uitbrengen van de single Let Me Try Again. Hij vraagt dan aan zijn fans: "Mag ik het nog één keer proberen?"  Let Me Try Again wordt gevolgd door het album Some Nice Things I've Missed en een tournee. Op 13 Oktober 1974 wordt in Madison Square Garden in New York een concert voor de televisie opgenomen. Frank Sinatra wordt begeleid door Woody Herman & The Young Thundering Herd. Een live-registratie hiervan wordt in December 1974 uitgebracht op het album Frank Sinatra - The Main Event Live From Madison Square Garden. Deze LP komt op 7 December 1974 de Billboard-albumlijst binnen. Frank Sinatra - The Main Event Live From Madison Square Garden bereikt de 37ste plaats.

Op 14 Juni 2006 begint Ringo Starr, met een optreden in het Casino Rama in Orillia, aan een nieuwe zomertournee door Amerika. In de negende editie van de All Starr Band van de voormalige Beatles drummer spelen: Rod Argent, Sheila E., Richard Marx, Edgar Winter en Mark Hudson. De tour wordt op 20 Juli 2006 afgesloten met een concert in de Radio City Music Hall in New York.

The Byrds staan op 14 Juni 1967 in de studio om het nummer Lady Friend op te nemen. Het door David Crosby geschreven Lady Friend wordt als single, met op de B-kant Old John Robertson, uitgebracht. In Amerika komt Lady Friend slechts tot een 82ste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland vergaat het Lady Friend evenmin goed, met slechts een notering in de Tipparade.

Op 14 Juni 1971 wordt op het adres 150 Old Park Lane in Londen de eerste vestiging geopend van het inmiddels wereldberoemde Hard Rock Cafe. Oprichters Isaac Tigrett en Peter Morton bekleden hun eerste Hard Rock Cafe (een voormalige Rolls Royce showroom) met Rock 'n' Roll-posters. Tegenwoordig zijn er meer dan 143 Hard Rock Cafes in meer dan 36 landen. De Hard Rock Cafes zijn het populairst in de jaren '80 toen het een bekende hobby was om Hard Rock Cafe t-shirts te kopen met daarop het logo en de stad eronder.

Patti20scialfa20cdVanaf 14 Juni 2004 ligt het tweede solo-album van Patti Scialfa in de platenwinkel. 23rd Street Lullaby is de opvolger van het album Rumble Doll, wat de vrouw van Bruce Springsteen in 1993 uitgebracht heeft. Patti Scialfa heeft alle twaalf nummers op 23rd Street Lullaby zelf geschreven, en heeft het album, samen met Steve Jordan, ook mede geproduceerd. Steve Jordan is ondermeer bekend als producer van Keith Richards en The Jon Spencer Blues Explosion. Op 23rd Street Lullaby zorgt Steve Jordan ook voor de drumpartijen. Eén van de nummers op 23rd Street Lullaby is niet nieuw. Romeo is afkomstig van de soundtrack bij de bioscoopfilm No Looking Back uit 1998. Patti Scialfa is zangeres/gitariste bij The E Street Band van Bruce Springsteen. Nils Lofgren (op gitaar) en Soozie Tyrell (op viool) zijn de enige twee leden van The E Street Band die hebben meegewerkt aan 23rd Street Lullaby. Zij zijn ook te horen op Rumble Doll.

Een ruzie, op 14 Juni 2005, op het Amsterdamse Marie Heinekenplein in De Pijp, tussen twee groepen rappers ontaard al snel in een vechtpartij. De mogelijke aanleiding voor de ruzie is een zogeheten 'dis' van rapper Kimo. Kimo zou een onsmakelijke parodie hebben gemaakt op het nummer Zinloos van Lange Frans (Frans Frederiks) en Baas B. (Bart Zeilstra) In de tekst zou de rapper onder andere hebben geinsinueerd seks te hebben gehad met het zusje van Baas B. Het schijnt dat Baas B en Kimo al langere tijd ruzie hebben met elkaar. Zowel Baas B. als Kimo worden meegenomen naar het politie bureau. Rapper Lange Frans maakt later in het ochtendprogramma van Edwin Evers op Radio 538 bekend dat Baas B. (Bart Zeilstra) niet meer in de cel zit. De advocaat van Baas B. laat aan de Amsterdamse zender AT5 weten dat de tegenpartij, onder wie rapper Kimo, dan nog vast zit.

Colour_me_popOp 14 Juni 1969 wordt door BBC2 het programma Colour Me Pop uitgezonden. Dit televisieprogramma is op 10 Mei 1969 al opgenomen. In deze aflevering treden The Strawbs op samen met David Bowie en Tony Visconti. Gezamenlijk playbacken zij het nummer Poor Jimmy Wilson. Colour Me Pop bestaat slechts twee jaar. De eerste aflevering wordt uitgezonden op 7 September 1968. De laatste aflevering is in Januari 1970. In Colour Me Pop hebben ondermeer The Nice, Julie Driscoll, Brian Auger & The Trinity, Love Sculpture en Jethro Tull opgetreden. Colour Me Pop wordt opgevolgd door het door Tommy Vance gepresenteerde programma DISCO2. 

Boy George onthult op zijn 23ste verjaardag, 14 Juni 1984, zijn wassen evenbeeld bij Madame Tussaud's in Londen.

Wynonie_harrisOp 14 Juni 1969 maakt keelkanker een einde aan het leven van de Rhythm & Blues zanger Wynonie Harris. Zijn grootste bekendheid dankt hij aan zijn versie van Roy Brown's Good Rocking Tonight, dat hem in 1948 een Amerikaanse R & B nummer 1 hit opleverd. De laatste jaren van zijn leven werkt Wynonie als barkeeper in een bar in California. Het verhaal doet de ronde dat hij zijn vrienden bij elkaar roept voor een laatste feest wanneer eenmaal vaststaat dat hij niet lang meer te leven heeft.

Met een optreden op 14 Juni 1989 in The World in New York begint Tin Machine aan een wereldtournee. Op 24 Juni 1989 treedt Tin Machine op in het Amsterdamse Paradiso De tournee wordt op 4 November 1989 met een optreden in Moby Dicks in Sydney in Australie afgesloten. Tin Machine is een hobby-bandje van David Bowie dat verder bestaat uit de gitaristen Reeves Gabrels en Kevin Armstrong, bassist Tony Sales en drummer Hunt Sales. De eerste titelloze CD van Tin Machine komt op 3 Juni 1989 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de zestiende plaats.

Omdat Richard Ashcroft, de zanger van The Verve, last heeft van een virusontsteking, is de groep op 14 Juni 1997 genoodzaakt om een geplande Engelse tournee af te zeggen.

Michael_jackson_en_lisa_marie_preslMichael Jackson en Lisa Marie Presley geven op 14 Juni 1995 een interview aan Diane Sawyer voor het ABC-televisieprogramma Prime Time Live. Zij beantwoorden in alle openheid vragen over beschuldigingen van kindermisbruik, over de sceptische houding van het publiek ten aanzien van hun huwelijk en over Michaels uiterlijk. Verder zeggen zij een gewoon liefdespaar te zijn. Ook willen zij graag kinderen en ontkennen zij het gerucht dat er één op komst zou zijn. Het interview wordt gegeven ter promotie van het dubbel-album HIStory wat de volgende dag verschijnt. HIStory (Past, Present And Future: Book One) bestaat uit één CD met oude- en één CD met nieuwe nummers.

Demis_roussosOp vrijdag 14 Juni 1985 wordt een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij TWA gekaapt door twee Libanese terroristen, die tijdens een tussenstop in Athene aan boord zijn gekomen. Een derde terrorist, Ali Atwa, moet noodgedwongen in Athene achterblijven omdat het toestel vol is. Aan boord van het vliegtuig is ook de Griekse zanger Demis Roussos, die onderweg is naar Rome. Op de derde dag van de kaping eisen de kapers dat Atwa, die inmiddels is opgepakt, wordt vrijgelaten. De Griekse regering gaat in op de eis en vliegt hem naar Algarije, waar het gekaapte toestel inmiddels, na diverse tussenstops, is aangekomen. In ruil voor Atwa's vrijlating laten de kapers acht Griekse passagiers gaan, waaronder Demis Roussos. Na bemiddeling van de Syrische president Hafez al-Assad is de kaping op 30 Juni 1985 voorbij.

Never_gone_van_the_backstreet_boysVanaf 14 Juni 2005 ligt het album Never Gone van The Backstreet Boys in de platenwinkel. Op dit comeback-album wordt door The Backstreet Boys ondermeer samengewerkt met Boyz II Men, Take 6 en Darren Hayes (voormalig-zanger van Savage Garden). Never Gone is geproduceerd door The Underdogs, Billy Mann, John Shanks en Max Martin. Op Never Gone staan de volgende nummers: Incomplete, Just Want You To Know, Crawling Back To You, Weird World,  I Still, Poster Girl, Lose It All, Climbing The Walls, My Beautiful Woman, Safest Place To Hide, Siberia, Never Gone, Song For The Unloved en Rush Over Me. Never Gone komt op 18 Juni 2005 binnen op de derde plaats in de Nederlandse Album Top 100, wat tevens de hoogste notering is die het album haalt. In Engeland komt het album niet hoger dan een 8ste plaats. Op 4 Juli 2005 beginnen The Backstreet Boys aan een grootscheepse tournee om het album te promoten.

Bobbogle De Amerikaanse gitarist Bob Bogle overlijdt op 16 Juni 2009 in een ziekehuis in VancouverWashington aan de gevolgen van Non-Hodgkin-lymfoom (een zeldzame vorm van lymfklierkanker). Bob Bogle wordt op 16 Januari 1934 in Portland, Oregon geboren en is het meest bekend als gitarist en een van de oprichters van de instrumentale surfgroep The Ventures. De eerste single van de naast Bob Bogle uit Don Wilson (Gitaar), Nokie Edwards (bas) en Howie Johnston (drums) bestaande Ventures, het instrumentale Walk Don't Run' (1960) op het Doltone-label, wordt zowel in Engeland als in de Verenigde Staten meteen een Top 10-hit. Dit nummer staat tevens model voor tal van nummers van andere instrumentale groepen als The Shadows, The Spotnicks en vele surfgroepen. Behalve Perfidia (ook 1960) en een remake van Walk Don't Run uit 1964, heeft de groep niet veel hits gemaakt. Wel hebben The Ventures een aanzienlijk aantal elpees uitgebracht met instrumentale versies van bekende hits, die niets onderdoen voor soortgelijke produkties van bijvoorbeeld het orkest van James Last. In Japan verkopen hun platen niettemin opzienbarend goed. De plaats van drummer Howie Johnston wordt in 1963 ingenomen door Mel Taylor en in 1967 wordt Nokie Edwards vervangen door Jerry McGee. In Maart 2008 wordt de groep opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Bogle is dan al zwaar ziek en kan daar niet bij zijn. Bob Bogle is 75 jaar geworden.

Marco Borsato geeft op 14 Juni 2002 zijn allereerste concert van de Onderweg Tour in de Rotterdamse Kuip. Omdat het concert begin Februari 2002 in een recordtijd is uitverkocht, geeft hij op 15 en 16 Juni 2002 nog twee concerten. Naast Marco Borsato zijn er gastoptredens van de zangeressen Sita en Trijntje Oosterhuis.

ManciniOp 14 Juni 1994 overlijdt de componist en orkestleider Henry Mancini in zijn woonplaats Beverly Hills aan de gevolgen van kanker. De op 16 April 1924 in Cleveland, Ohio geboren Enrico Nicola Mancini is zonder twijfel de ongekroonde koning van de filmmuziek. In de jaren vijftig krijgt hij bekendheid met de soundtrack voor de film Peter Gunn van regisseur Blake Edwards. Ook het bekende Pink Panther Theme, uit 1964, is van zijn hand. De nalatenschap van Mancini bestaat uit een enorme hoeveelheid bekende film en televisie thema's, waarvoor hij in totaal maar liefst 20 Grammy Awards en 4 Academy Awards krijgt. Ook heeft hij 15 Amerikaanse hits op zijn naam staan, waaronder Love Theme From Romeo And Juliet, dat in juni 1969 twee weken aan de top van de Billboard hitparade staat. Henry Mancini is ook verantwoordelijk voor de muziek voor de soundtrack van de film Seventy-Six Trombones. Deze muziek is door Andre van Duin gebruikt als tune voor zijn Dik-Voor-Mekaar-Show. Henry Mancini is 70 jaar geworden.

Door een ernstige stroomstoring wordt een concert van Britney Spears, op 14 Juni 2002, in Lubbock, Texas, al na twee nummers afgebroken.

In_your_honor_the_foo_fightersOp 14 Juni 2005 verschijnt In Your Honor, het nieuwe album van The Foo Fighters. Op dit dubbel-album zijn ondermeer gastbijdragen te horen van Norah Jones en John Paul Jones, de ex-bassist van Led Zeppelin. Ook Josh Homme van The Queens Of The Stone Age werkt mee aan In Your Honor. "Niemand minder dan John Paul Jones van Led Zeppelin is langsgekomen om mellotron, piano en mandoline te spelen op een aantal tracks. Voor ons is hij als iemand van het koninklijk huis, maar hij gedraagt zich zo gewoon en nuchter... Ongelooflijk! Natuurlijk hebben wij hem een paar vragen over Led Zeppelin gesteld. Hij heeft zelfs Kashmir nog even op zijn mellotron gespeeld. Een liedje van niemand minder dan Norah Jones staat op onze rustige CD. Er hangt echt een ontspannen soort Elvis Costello-sfeertje in dit nummer. Haar stem is prachtig. Zij past prima bij het liedje", aldus Chris Shiflett van The Foo Fighters. In Your Honor van The Foo Fighters is verdeeld in een rock- en een akoestische CD.

Beatles_melbourne_1964The Beatles geven op 14, 16 en 17 Juni 1964 drie concerten in Melbourne, Australie. Ringo Starr zit voor het eerst na een tijdje ziek geweest te zijn weer achter het drumstel. Starr, die tijdens zijn afwezigheid vervangen is door Jimmie Nichols, is eerder dan John Lennon, Paul McCartney en George Harrison in Melbourne aangekomen. Hij wordt onopvallend naar zijn hotel gebracht. Ringo Starr is begin Juni 1964 met uitputtingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Bij zijn vertrek uit Londen komt hij toevallig de beroemde actrice Vivian Leigh tegen. Hij schudt haar de hand. Bij aankomst van de andere Beatles in Melbourne raken vijftig fans gewond in het gedrang. "Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen", verklaart een politieagent.  

CthGrand Funk Railroad betaald $100.000 om vanaf 14 Juni 1970 op een gigantisch reclamebord op Times Square in New York hun derde album Closer To Home te promoten. Manager Terry Knight over de reclamestunt: "I was heavily criticized for paying $100.000 for the billboard that was a block long in Times Square in New York during last summer. It cost money, sure, but it was there for three months at a spot that attracts any tourist when they arrive in the city. They went home remembering the group. That's what i'm paid to do, to promote the group, make people aware." Eigenlijk heeft Terry Knight de plek voor de gigantische poster slechts voor een maand gehuurd. Door een staking van het gemmentepersoneel gedurende de zomer van 1970 in New York blijft de poster uiteindelijk drie maanden hangen. Zanger Mark Farner: "I knew it was up there for a while, but i didn't know it was up for three months. I saw myself when i was in New York. I felt pretty good that it was up there. I felt good that i had come all that way. When i first looked at that thing, man, tears came to my eyes. I'm kinda sentimental myself". Closer To Home komt op 11 Juli 1970 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de zesde plaats.

De York University in Toronto, Canada reikt op 14 Juni 1989 aan zanger/Gitarist Bruce Cockburn het eredoctoraat uit.

Tijdens een optreden in Ermelo voor 5000 fans moet Peter Beense op 14 Juni 2007 stoppen, omdat hij maagkrampen heeft. Desondanks besluit de Amsterdamse volkszanger later toch naar de opnames te gaan van het nieuwe Tien-programma Hollandse Hitmix waar hij, uit handen van Roxeanne Hazes, het eerste exemplaar van zijn nieuwe CD Voor Mijn Vrienden uitgereikt krijgt. Op advies van zijn huisarts moet Peter Beense echter de komende tijd al zijn optredens en promotieactiviteiten afzeggen. "Ik hoop snel weer aan de slag te kunnen", aldus de Amsterdamse zanger.

Het Engelse muziekweekblad Melody Maker publiceert op 14 Juni 2000 de uitslag van de jaarlijkse enquete naar popsterren die het meest uncool zouden zijn. Op de eerste plaats staat Noel Gallagher, de gitarist van Oasis. Gallagher wordt gevolgd door Marilyn Manson op twee en op de derde plaats Robbie Williams.

ChocolateeltonIn Madame Tussauds in Londen wordt op 14 Juni 2005 een chocolade evenbeeld van Sir Elton John onthuld door zijn verloofde David Furnish. Het op ware grootte gemaakt beeld is gemaakt van repen gesmolten Cadbury's Dairy Milk en heeft in totaal meer dan 1000 manuren aan werk gekost om het te maken. "It certainly looks like him. They've captured his features and his spirit. I think Elton will be delighted," aldus David Furnish.  Het beroemde chocolademerk Cadbury's Dairy Milk heeft na een peiling Elton John uitgeroepen tot de favorietste persoonlijkheid van Engeland. Elton John verslaat hiermee zanger Will Young en marathon hardloopster Paula Radcliffe. Het chocolade beeld wordt tot November 2005 bij Madame Tussauds tentoongesteld in een speciale, gekoelde ruimte zodat Elton John niet smelt.

Het Hoger Gerechtshof in Londen veroordeelt voormalig East 17-zanger Brian Harvey op 14 Juni 2002 tot een gevangenisstraf van 56 dagen. Harvey zou zich niet hebben gehouden aan de bepalingen van een gerechtelijk bevel dat namens zijn ex-vrouw tegen hem is uitgevaardigd.

In De Lantaarn in Hellendoorn wordt op 14 Juni 2006 het eerste exemplaar van De Piraat Der Lage Landen gepresenteerd. Uit handen van Jannes krijgt Marianne Weber het eerste exemplaar van dit piratenblad waarop zij op de voorkant staat afgebeeld. Weber zegt hartstikke blij te zijn met het tijdschrift. "Naast de gewone roddelbladen haakt geen enkel blad in op de piratenartiesten", aldus de zangeres van het Nederlandse levenslied. De Piraat Der Lage Landen is een initiatief van Willie Oosterhuis, de presentator van bijna alle grote piratenfestivals in Nederland.

Pete Farndon wordt op 14 Juni 1982 door zangeres Chrissie Hynde ontslagen. Als reden wordt het drugsprobleem wat de bassist van The Pretenders heeft genoemd. Farndon wordt opgevolgd door Malcolm Foster. Op 14 April 1983 overlijdt Pete Farndon aan de gevolgen van een overdosis.

Ciao_italiaMadonna start op 14 Juni 1987 haar Whoxe2x80x99s That Girl-wereldtournee met een concert in het Nashinomiya Stadion in Osaka, Japan. Op 25 en 26 Augustus 1987 staat Madonna twee keer in een uitverkochte Rotterdamse Kuip. De Whoxe2x80x99s That Girl Tour wordt op 6 September 1987 afgesloten met een optreden in het Stadio Communale in Florence, Italie. Madonna wordt op het podium bijgestaan door Patrick Leonard en Jai Winding (toetsen), James Harrah en David Williams (gitaar), Kerry Hatch (bas), Jonathan Moffet (drums), Luis Conte (percussie), Donna DeLory, Niki Harris en Debrah Parson (achtergrondzang) en de dansers Shabba Doo, Angel Ferreira en Christopher Finch. De nummers die Madonna tijdens deze tour speelt zijn: Open Your Heart, Lucky Star, True Blue, Papa Don't Preach, White Heat, Causing A Commotion, The Look Of Love, Dress You Up/Material Girl/Like A Virgin, Where's The Party, Live To Tell, Into The Groove, La Isla Bonita, Who's That Girl en Holiday. De Who's That Girl World Tour is in 1987 de grootste en meest opbrengde tournee tot dan. Madonna verdient aan deze tour ongeveer $20 miljoen. Onder de naam Live from Italy: Ciao Italia verschijnt er een videoverslag van de tour. Hiervoor is het concert gebruikt dat Madonna op 4 Deptember in Torino gegeven heeft. Opmerkelijk is dat op deze video ook beelden worden gebruikt die zijn gemaakt tijdens de Japanse concerten.

In de uitzending van 14 Juni 1984 van het televisieprogramma Top Of The Pops van de BBC zijn er voor het eerst sinds jaren weer beelden te zien van een Nederlandse groep. VOF De Kunst, de Brabantse groep rond zanger Nol Havens staat met een vertaling van hun Nederlandse hit Susanne, als Susanna, op de 31ste plaats in de Britse hitparade. VOF De Kunst noemt zich voor de internationale markt The Art Company. Susanna bereikt in de week van 23 Juni 1984 een twaalfde plaats in Engeland.

Blof is in 2005 de meestgedraaide Nederlandse act op de Nederlandse radio en televisie is geweest. Dit wordt op 14 Juni 2006 door de Stichting Ter Exploitatie Van Naburige Rechten (Sena) bekendgemaakt. De Top Tien van meestgedraaide Nederlandse acts bestaat verder uit Anouk, Marco Borsato, Guus Meeuwis, de Golden Earring, Acda & De Munnik, Kane, Rob de Nijs, Racoon en Di-rect. Blof staat in 2001, 2002 en 2003 ook al op de eerste plaats. In 2004 moet de Zeeuwse groep de eerste plaats voor een jaar afstaan aan Marco Borsato.

Workingmans_dead_van_grateful_deadPlatenmaatschappij Warner Brothers brengt op 14 Juni 1970 het album Workingman's Dead van Grateful Dead uit. Workingman's Dead komt op 27 Juni 1970 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een 27ste plaats steken. Dit vierde album van de groep rond gitarist/zanger Jerry Garcia is opgenomen in Februarie 1970. Naast Jerry Garcia bestaat Grateful Dead dan uit Bob Weir (gitaar/zang), Ron "Pigpen" McKernan (toetsen/zang), Phil Lesh (bas/zang), Bill Kreutzmann (percussie) en Mickey Hart (percussie/soundproducer). Op Workingman's Dead wordt Grateful Dead bijgestaan door David Nelson op acoustisch gitaar en door tekstschrijver Robert Hunter. Op de LP staan de volgende nummers: Black Peter, Casey Jones, Cumberland Blues, Dire Wolf, Easy Wind, High Time, New Speedway Boogie en Uncle John's Band.

Eén week nadat in Amerika de verzamel-LP Rock'n'Roll Music van The Beatles is uitgekomen, bereikt de plaat op 14 Juni 1976 de gouden status. Op Rock'n'Roll Music staan ondermeer Twist And Shout, I Saw Her Standing There, Matchbox, I Call Your Name, Long Tall Sally, Get Back, Bad Boy, Slow Down, Roll Over Beethoven en Dizzy Miss Lizzy.  Rock'n'Roll Music bereikt uiteindelijk een tweede plaats in Billboard albumlijst.

Pete Murray presenteert op 14 Juni 1969 een nieuwe aflevering van het Britse televisieprogramma Top Of The Pops. Als gasten ontvangt hij The Ohio Express, Des O'Connor, The Amen Corner, Cliff Richard, The Edwin Hawkins Singers en Scott Walker. Top Of The Pops wordt uitgezonden door de BBC.

Jailhouse_rockIn de MGM Studios in Culver City, Californie worden op 14 Juni 1957 de opnamen van Jailhouse Rock afgerond. De opnamen voor deze derde film van Elvis Presley zijn op 13 Mei 1957 van start gegaan. Elvis Presley speelt Vince Everett. Het script is van Ned Young, en de regie is in handen van Richard Thorpe. Judy Tyler, die Elvis' tegenspeelster is. komt op 3 Juli 1957, met haar man George Lafayette, bij een auto-ongeluk in Wyoming om het leven. De soundtrack voor Jailhouse Rock is op 30 April 1957 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. In de zes nummers wordt Elvis Presley begeleid door de gitaristen Scotty Moore en "Tiny" Timbrell, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brookes. Uiteraard zorgen The Jordanaires voor de achtergrondvocalen. Jerry Leiber en Mike Stoller hebben vier liedjes voor de soundtrack geschreven. Jailhouse Rock gaat op 17 Oktober 1957 in Memphis in premixc3xa8re. Op 8 November 1957 gaat de film in alle Amerikaanse bioscopen draaien.

Pete de Freitas Pete de Freitas komt op 14 Juni 1989 bij een verkeersongeluk om het leven. Met zijn motor, een 900 cc Ducati, komt hij frontaal in botsing met een rijdende vrachtwagen. Op weg naar het ziekenhuis overlijdt hij aan zijn verwondingen. Pete Louis Vincent de Freitas wordt op 2 Augustus 1961 in Port Of Spain in Trinidad en Tobago geboren en is het meest bekend als drummer van de Liverpoolse groep Echo & The Bunnymen. Pete de Freitas is 27 jaar geworden.

Tijdens een concert van Ozzy Osbourne op 14 Juni 1986 in de Long Beach Arena in Californixc3xab, komen drie fans van om het leven wanneer zij van het balkon vallen.

Diaminddogs30thVan het album Diamond Dogs van David Bowie uit 1974, verschijnt op 14 Juni 2004 een speciale jubileum-editie, de zgn 30th Anniversary 2CD Edtion. Voor Diamond Dogs heeft David Bowie zich indertijd laten inspireren door 1984, het boek van George Orwell. Bowie heeft de plaat opgenomen zonder zijn band The Spiders From Mars. Dertig jaar na dato bevat de luxe-heruitgave een extra CD met demo's en zeldzame opnamen. 1984/Dodo, de laatste plaatopname die David Bowie maakt samen met gitarist Mick Ronson en bassist Trevor Bolder van The Spiders From Mars band, is de openings-track op deze CD. Zeldzame opnamen van David Bowie zijn onder meer de Amerikaanse single-versie van zijn hit Rebel Rebel, een solo-uitvoering van Dodo (aanvankelijk bedoeld als duet met Lulu), een cover van Growin' Up van Bruce Springsteen met Ron Wood op gitaar en het niet eerder op CD verschenen Alternative Candidate, wat een demo is voor de nooit verschenen musical 1984. Op de extra CD staat ook de nieuwe versie van Rebel Rebel die David Bowie, samen met producer Tony Visconti heeft opgenomen voor de soundtrack bij de bioscoopfilm Charlie's Angels - Full Throttle uit 2003.

YesterdayPaul McCartney is op 14 Juni 1965, samen met producer George Martin en technici Norman 'Hurricane' Smith en Phil McDonald in Abbey Road-studio 2 in Londen bezig met de opname van Yesterday. Op Yesterday wordt McCartney begeleid door een strijkkwartet dat bestaat uit Tony Gilbert, Sidney Sax, Francisco Gabarro en Kenneth Essex. In twee takes staat Yesterday op de band. Verder worden op 14 Juni 1965 ook nog de nummers I'm Down en I've Just Seen A Face opgenomen. I'm Down verschijnt uiteindelijk als B-kant van de single Help!. Yesterday en I've Just Seen A Face zijn terug te vinden op de B-kant van het album Help!, wat vanaf 6 augustus 1965 in de platenwinkel ligt.

Daydream_believerThe Monkees beginnen op 14 Juni 1967 aan de opnamen van het nummer Daydream Believer. Onder productionele leiding van Chip Taylor wordt Daydream Believer in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. Daydream Believer is geschreven door John Stewart, en komt op 18 November 1967 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 2 december 1967 staat de single vier weken op de eerste plaats. In Nederland komt Daydream Believer tot een vierde plaats in de Top 40.

Vanaf 14 Juni 1968 ligt Aretha Now, van Aretha Franklin in de platenwinkel. Op het veertiende album van The Queen Of Soul staan ondermeer de nummers Think en I Can't See Myself Leaving You. Ook staat er op Aretha Now een cover van de Hal David en Burt Bacharach-compositie I Say A Little Prayer. Burt Bacharach heeft eens gezegd dat hij deze versie misschien wel de beste uitvoering van I Say A Little Prayer ooit. Aretha Now komt op 13 Juli 1968 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een derde plaats.

Tijdens een concert van The Rolling Stones op 14 Juni 1972 in het Community Center in Tucson, Arizona moet de politie traangas gebruiken om opstandige fans van de groep in bedwang te houden. The Rolling Stones zijn op 3 Juni 1972, met een optreden in het Pacific Coleseum in Vancouver, Canada aan hun zevende tournee door Noord-Amerika begonnen. Tijdens deze Exile On Main Street-tournee verzorgt Stevie Wonder het voorprogramma. Op 26 juli 1972 is het laatste optreden in Madison Square Garden in New York. De tournee brengt met 51 shows in 32 plaatsen vier miljoen dollar op. Tot dan de meest winstgevende rocktournee in de geschiedenis.

RorygallagherIn een ziekenhuis in Londen overlijdt Rory Gallagher op 14 Juni 1995 aan de complicaties van een levertransplantatie die hij in april 1995 heeft ondergaan. Rory Gallagher wordt op 2 Maart 1948 geboren in Ballyshannon, Ierland en speelt voor het eerst professioneel gitaar in The Fontana Showband, die later The Impact zal gaan heten. Samen met drummer John Wilson en bassist Charlie McCracken verlaat hij de groep en vormt zijn eigen band, Taste. Eind 1970 wordt Taste ontbonden en gaat Gallagher op de solotoer. Samen met drummer Wilgar Campbell en bassist Gerry McAvoy wordt in 1971 het debuutalbum Rory Gallagher opgenomen, waarop ook Atomic Rooster-toetsenman Vincent Crane te horen is. Het album is een rustige, ingetogen plaat met mooi gitaarwerk van Gallagher en vertoont, vergeleken met Taste, weinig bluesinvloeden. Dit zelfde geldt ook voor het in 1971 verschenen album Deuce. Op het album Live In Europe horen we dat Rory Gallagher 'live' behoorlijk 'heavy' in de weer kan zijn en dat hij op de buhne naast de gitaar ook de mandoline bespeelt. Het live album betekent voor Rory Gallagher de definitieve doorbraak. Zonder ook maar ooit aan welke trend dan ook in de popmuziek toe te geven, kan hij met zijn eeuwige spijkerbroek en houthakkershemd beschouwd worden als xc3xa9xc3xa9n van de hardst werkende popmusici. Aan zijn grote inzet op het toneel dankt hij zijn faam als opwindende live-act. In 1972 wordt de line-up gewijzigd. Campbell wordt vervangen door Rod de'Ath en toetsenman Lou Martin wordt toegevoegd. Beide komen uit de bluesband Killing Floor. Eind 1973 geeft Gallagher met zijn band een aantal optredens in Ierland, wat resulteert in het dubbelalbum Irish Tour '74 en een film onder dezelfde titel, geregisseerd door Tony Palmer. In 1979 wordt Rod de'Ath vervangen door Ted McKenna (ex-Sensational Alex Harvey Band) en stapt Lou Martin op. In 1982 vertrekt drummer McKenna naar de Michael Schenker Group, hetgeen de met het album Photo Finish in gang gezette heavy rock-impuls op het album Jinx iets doet afnemen. Na 1982 wordt het op het platenfront angstwekkend stil rond de sympathieke Ier. In 1986 is hij nog op vier nummers te horen van de elpee Strange Land van Box Of Frogs. Maar tijdens de concerten die hij minstens eenmaal per twee jaar in Nederland geeft, blijkt hij nog steeds te kunnen rekenen op een aanzienlijke schare trouwe aanhangers. Rory Gallagher is 47 jaar geworden.

Tijdens de openingsavond van zijn Diamond Dogs Tour in Montreal, Canada, op 14 Juni 1974 heeft David Bowie een grote verrassing in petto. De zanger verschijnt met keurig geknipte blonde haren in een grijs pak op het podium - en niet zoals gebruikelijk in de verschijning van als Ziggy Stardust met knalrood haar!

Op 14 Juni 1969 maken The Rolling Stones bekend dat zij hun eigen platenmaatschappij gaan oprichten. Volgens het tijdschrift Rolling Stone wordt het label waarschijnlijk PEAR genoemd. Dit naar aanleiding dat The Beatles hun platenmaatschappij APPLE genoemd hebben. Uiteindelijk besluiten Mick Jagger en zijn collega's de platenmaatschappij Rolling Stones Records te nomen. Atlantic Records zal voor de distributie zorgen.


Muziek Jarige Op 14 Juni

1934: Mieke Telkamp - Zangrese Nederland
1943: Muff Winwood (Mervyn Winwood) - The Spencer Davis Group Bas
1945: Rod Argent - The Zombies Toetsen
1949: Alan White - Yes Drums
1952: Jim Lea James Whild Lea) - Slade Bas / Viool
1954: Gianna Nannini - Zangeres Italie
1958: Nick Van Eede - The Cutting Crew Zanger
1961: Boy George (George Alan O'Dowd) - Culture Club Zanger
1961: Maureen Nolan - The Nolans Zangeres
1963: Chris DeGarmo - Queensryche Gitaar
1971: Billy Myers - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten