Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 10 Juni

Kerry_katona_3Kerry Katona, voormalig Atomic Kitten zangeres, lanceert op 10 Juni 2005 een taxibedrijf door en voor vrouwen. Pink Ladies', dat een Women Only beleid voor chauffeurs en passagiers hanteert, start in Warrington, Cheshire in Groot-Brittannie. Het is de eerste taxiservice voor vrouwen. "Ik voel me een stuk veiliger bij een vrouwelijke chauffeur. Het gaat allemaal om gemoedsrust en veiligheid", aldus Katona. Zelf belandde ze eens in een situatie die vervelend af had kunnen lopen. "Na een avondje stappen viel ik in slaap in een taxi. Gelukkig wist de chauffeur wie ik was en waar ik woonde. Er had van alles kunnen gebeuren in zo'n situatie", aldus Katona. Het bedrijf heeft veertien roze Renault Kangoo's met roze leren bekleding. Om een ritje in één van de taxi's te kunnen maken moet je lid zijn.

Kayak bereikt op 10 Juni 1978 de 55ste plaats in de Billboard Hot 100 met de single I Want You To Be Mine. Deze single komt op 13 Mei 1978 binnen in de Amerikaanse hitlijst. I Want You To Be Mine is de enige hit van Kayak in Amerika.

Asia_2Gitarist Steve Howe (rechts) en toetsenist Geoff Downes (boven) van Yes, drummer Carl Palmer (links) van Emerson, Lake & Palmer en bassist/zanger John Wetton (onder) van Uriah Heep richten op 10 Juni 1981 de supergroep Asia op. Hun eerste titelloze album staat vanaf 15 Mei 1982 negen weken op de eerste plaats in de Billboard-albumlijst. Op het album staan de volgende nummers: Heat Of The Moment, Only Time Will Tell, Sole Survivor, One Step Closer, Time Again, Wildest Dreams, Without You, Cutting It Fine en Here Comes The Feeling.

The_who_madison_square_garden_197_2The Who geeft op 10 Juni 1974 het eerste van vier concerten in de Madison Square Garden in New York. Het is voor het eerst sinds drie jaar dat The Who weer in New York speelt. Op 10 en 11 Juni staat de Golden Earring in het voorprogramma, op 12 Juni is het Maggie Bell en op de laatste dag verzorgd Montrose het voorprogramma. In de voorverkoop zijn drie van de vier shows binnen vijftien uur uitverkocht, dit na slechts een éénmalig radiospotje van 60 seconden op 31 Maart 1974 na afloop van een uitzending van The King Biscuit Flower Hour met The Who. Vier gitaren moeten er aan geloven op 14 juni 1974. Drie worden er door Pete Townshend aan diggelen geslagen, de vierde mag Keith Moon slopen. Na het laatste concert is er een groot feest, georganiseerd door de Amerikaanse platenmaatschappij van The Who, MCA Records. Gasten zijn ondermeer: Elton John, The Beach Boys, Bette Midler en Johnny en Edgar Winter. Beelden van drie van de vier shows zijn te zien in de docufilm The Kids Are Alright, tijdens de aftiteling.

DylanbasementtapesOp 10 Juni 1967 beginnen Bob Dylan en The Band in 'Big Pink' bij Woodstock, New York met het opnemen van een groot aantal nummers die jaren later bekend zouden worden als The Basement Tapes. Vanaf 1968 zijn er bootlegs in omloop, met als titel The Great White Wonder. Een gedeelte van de opnames wordt in 1975 door Columbia Records uitgebracht. Het zou echter nog tien jaar duren voor de gehele sessie op 2 dubbel lp's getiteld ,Blind Boy Grunt And The Hawks I & II, wordt uitgebracht.

Het Magic Mountain Music Festival  op 10 Juni 1967 in Mount Tamalpais, Californie wordt door zo'n 15.000 hippies bezocht. Er zijn optredens van The Doors, The Jefferson Airplane, Smokey Robinson & The Miracles en The Byrds. Het Magic Mountain Music Festival is een goede generale repetitie voor het Monterey Festival, een week later.

De Australische groep INXS begint op 10 Juni 1997, met een optreden in het Exhibition Centre in Aberdeen, Schotland aan een korte Britse tournee die een week zal duren. Het blijkt achteraf de laatste tour door Engeland te zijn met Michael Hutchence als de zanger van INXS. Hutchence wordt op 22 November 1997 dood in een kamer van het Ritz Carlton Hotel in Double Bay, een buitenwijk van Sydney in Australie, aangetroffen. De 37-jarige Michael Hutchence heeft zichzelf, naar alle waarschijnlijkheid tijdens een spelletje wurgseks, verhangen.

Promo71Op 10 Juni 1971 begint Jethro Tull met tranen in de ogen aan hun concert in het Red Rocks Amphitheater in Denver, nadat de politie een enorme hoeveelheid traangas had gebruikt om het publiek onder controle te krijgen. De rookontwikkeling is zo erg dat toetsenist John Evans zijn piano niet eens kon zien tijdens het spelen. De moeilijkheden beginnen wanneer een groep mensen zonder tickets probeerd binnen te komen en met zelfgemaakte traangasbommen begint te gooien als dat niet lukt. Ook tijdens het 1 uur en 20 minuten durende concert gaan de schermutselingen door, met als gevolg dat 28 mensen met verwondingen en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Kelly_emberg_2Kelly Emberg, de ex-vriendin van zanger Rod Stewart, eist op 10 Juni 1992 voor de rechtbank in Los Angeles een tegemoetkoming van 25 miljoen dollar. Volgens Kelly heeft ze hier recht op, omdat zij van 1985 tot 1990 als man en vrouw hebben samengeleefd. Rod en Kelly krijgen op 17 Juni 1987 dochter Ruby Stewart. De rechter wijst de eis van Kelly Emberg van de hand.

SomegirlsThe Rolling Stones beginnen op 10 Juni 1978, met een optreden in het Lakeland Civic Center, Orlano in Florida aan een zes weken durende Amerikaanse tournee ter promotie van hun nieuwe album Some Girls, dat in Amerika een week later uitkomt. Het album doet nog al wat stof opwaaien. Zo staan er op de hoes afbeelingen van tal van beroemdheden die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Nadat ze hierover klachten hebben ontvangen, besluit EMI in Juli om de produktie van het album tijdelijk stil te leggen tot de zaak is opgelost. Een ander probleem is dat de Amerikaanse predikant Jesse Jackson publiekelijk bezwaar maakt tegen de tekst van het nummer Some Girls, die rascistisch zou zijn. In Oktober biedt Mick Jagger aan Jackson zijn excuses aan. Hij weigert evenwel om gevolg te geven aan Jackson's verzoek om de tekst aan te passen.

Glass_spider_tourOp 10 Juni 1987 raken in Milaan meer dan dertig mensen gewond bij een vechtpartij tussen de politie en 5000 fans van David Bowie, die geen toegang krijgen tot een openlucht concert van de zanger in het plaatstelijke voetbalstadion. David Bowie is in het kader van zijn Glass Spider Tour in Milaan voor een optreden in het het San Siro-stadion. De Glass Spider Tour is op 30 Mei 1987 in de Rotterdamse Kuip van start gegaan, en duurt tot 28 November 1987. David Bowie wordt begeleid door de gitaristen Peter Frampton en Carlos Alomar, bassist Carmine Rojas, drummer Alan Childs, toetsenist Erdal Kizilcay en saxofonist Richard Cottle.

Barry_beckettDe Amerikaanse toetsenist en producer Barry Beckett overlijdt op 10 Juni 2009 in zijn woonplaats Hendersonville, Tennessee. Beckett is dan al enige tijd ziek ten gevolgen van een aantal beroertes. Barry Edward Beckett wordt op 4 Februari 1943 in Birmingham, Alabama geboren en maakt als sessiemuzikant deel uit van de Fame Rhythm Section. In die hoedanigheid werkt hij mee aan successen als Land Of A 1000 Dances (Wilson Pickett, 1966), When A Man Loves A Woman (Percy Sledge, 1966), I Never Loved A Man (Aretha Franklin, 1967) en Kodachrome (Paul Simon, 1973). In hetzelfde jaar '73 maken Barry Beckett en de overige leden van de Swampers deel uit van de line-up van Traffic; na een eerdere ontmoeting met Jim Capaldi. De resultaten van deze samenwerking worden vastgelegd op het dubbelalbum Traffic - On The Road. Als xc3xa9xc3xa9n van het collectief The Muscle Shoals Rhythm Section raakt de toetsenist betrokken bij de befaamde Muscle Shoals Sound Studio. Hier worden hits gemaakt als Torn Between Two Lovers van Mary MacGregor en Smoke From A Distant Fire van de Sanford-Townsend Band. Beckett vestigd ondertussen ook zijn naam als producer. Ondermeer Dire Straits (album Communique), McGuinn-Hillman, Etta James, Phoebe Snow, Frankie Miller, Joe Cocker (hit High Time He Went), Alabama, Jerry Jeff Walker en Delbert McClinton worden geproduceerd door Barry Beckett. Ook Bob Dylan vind de weg naar de Muscle Shoals Sound Studio en neemt er in 1979 zijn album Slow Train Coming op. In 1982 verhuist Beckett naar Nashville waar hij bij Warner Brothers Records A&R Country Music Director wordt en ondermeer Hank Williams Jr. onder zijn hoede krijgt. Ook Ilse Delange komt in contact met Beckett en maakt samen met hem de albums World Of Hurt (1998) en Livin' On Love (2000). Na zijn periode bij Warner Brothers wordt Beckett zelfstandig platenproducent. Barry Beckett is 66 jaar geworden.

ShirellesNa een optreden in Atlanta, overlijdt op 10 Juni 1982 zangeres Addie "Micki" Harris (rechts) aan de gevolgen van een hartaanval. Addie Harris wordt geboren op 22 Januari 1940 en is het meest bekend als één van de zangeressen van The Shirelles. Deze groep is in 1958 opgericht in Passaic in New Jersey. In de jaren zestig hebben The Shirelles veel hits, zoals Will You Love Me Tomorrow, Baby It's You, Soldier Boy, Dedicated To The One I Love en Mama Said. Na het overlijden wordt de groep ontbonden. Addie Harris is 42 jaar geworden.

Chrissie_hyndeOp 10 Juni 1989 ontstaat er een fikse ruzie tussen zangeres Chrissie Hynde en McDonald's, nadat er een brandbom is gegooid naar een filiaal van de hamburgerketen in Milton Keynes. De aanleiding voor de ruzie is een persconferentie van Hynde, tijdens een Greenpeace manifestie in Londen, twee dagen eerder waarin zij toegeeft ooit zelf een brandbom naar een McDonald's filiaal te hebben gegooid. Ze gaat zelfs nog een stap verder door mensen op te roepen om haar voorbeeld te volgen. De reaktie van McDonald's volgt snel. Het bedrijf dreigt met juridische stappen tegen Hynde als zij niet een verklaring ondertekent waarin zij bevestigt nooit meer dergelijke uitlatingen over het bedrijf te zullen doen. Chrissie kiest eieren voor haar geld en tekent.

Clash leden Joe Strummer en Nicky Headon worden op 10 Juni 1977 door een Londense rechtbank beide veroordeeld tot het betalen van £35 boete. Ze hebben met verfspuitbussen The Clash op een muur gespoten.

Check_12_na_het_ongelukCheck 1-2 ontsnapt op 10 Juni 2007 tenauwernood aan de dood. Op weg naar een optreden in De Effenaar, Eindhoven krijgt de bus van de Amsterdamse groep tijdens het inhalen op de A2 een klapband. De bus begint te slippen en belandt op zijn kant in een sloot. Gelukkig voor de inzittenden raakt de bus eerst met de achterkant de kade, waardoor ook de andere bandleden, chauffeur en geluidsman niet ernstig gewond raakten. Toetsenist Maarten van Essen: "We hebben echt geluk gehad dat we met de achterkant de slootkant raakten. De brandweer vertelde nog dat we anders met een paar verbrijzelde benen uit het busje waren gehaald." Wel heeft Check 1-2 behoorlijk wat materiele schade. De bus wordt total-loss verklaard en ook de instrumenten, waaronder drie versterkers, een basgitaar en wat andere materialen, hebben grote schade opgelopen. Drummer Fat Pete moet een dag later toch nog naar het ziekenhuis, wanneer hij thuis bij het opruimen en schoonmaken van een trap valt en daarbij zijn pink breekt. Check 1-2 komt voort uit de The Skidmarks. Na het uiteenvallen van deze groep gaan bandleden Sander Borst, Maarten van Essen, Ernst Jonkman en Peter van Rijn in November 2005 verder onder de naam Check 1-2.

Jack_nimitzIn Studio City, Los Angeles in de Amerikaanse staat Californie overlijdt op 10 Juni 2009 de jazzmusicus Jack Nimitz. Jack Nimitz wordt op 11 Januari 1930 in Washington D.C. geboren. Op 12-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste instrument, een klarinet. Op zijn veertiende leert Nimitz alt-saxofoon spelen en begint op te treden in lokale clubs in Washington D.C. Na zich gespecialiseerd te hebben op de baritonsax vind Nimitz werk in de bands van Willis Connover, Bob Astor, Johnny Bothwell en Daryl Harpa. Grote namen waarmee Jack Nimitz op de planken staat zijn Woody Herman (1953-1955), Stan Kenton (1955-1956, 1958-1959) en Herbie Mann (1959). Daarnaast is Nimitz in de jaren vijftig bandlid van het huisorkest van het Savoy Theater. In Los Angeles werkt de saxofonist veel voor de filmindustrie. Hij maakt er soundtracks met grootheden als Benny Carter, Bill Berry, Thelonious Monk, Dizzy Gillespie, Gerald Wilson, Charles Mingus, Horace Silver, Kenny Burrell, Quincy Jones en Milt Jackson. Studio-opnames maakt Nimitz ondermeer met Johnny Hartman, June Christy, Peggy Lee, Anita O'Day, Diane Schuur, Bill Perkins en Bud Shank. Pas in 1995 brengt Nimitz met The Jack Nimitz Quintet onder zijn eigen naam een album uit. Het laatste optreden van Nimitz is op 10 Mei 2009 in Northridge, Californie. Jack Nimitz is 79 jaar geworden.

Paperback_writer_rainOp 10 Juni 1966, na meer dan een half jaar, komt er eindelijk een nieuwe single van The Beatles uit. Paperback Writer met op de B-kant het nummer Rain. Op 25 Juni 1966 komt de single op een 4de plaats de Top 40 binnen en staat een week later op nummer 1. Paperback Writer blijft twee weken op de hoogste positie staan.

Platenmaatschappij Stiff Records brengt op 10 Juni 1977 de debuut LP My Aim Is True van Elvis Costello uit. Costello wordt begeleid door de Amerikaanse groep Clover. In Clover spelen o.a. Huey Lewis en Sean Hopper. Zij richten in 1980 Huey Lewis & The News op. Watching The Detectives is de eerste single van het album die in Engeland de elfde plaats in de hitparade bereikt.

Alle_13_goed_deel_3Op 10 Juni 1972 komt het verzamelalbum Alle 13 Goed! Deel 3 op een 12e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 20. Alle 13 Goed! Deel 3 staat vanaf 17 Juni 1972 negen weken op de eerste plaats. Op dit verzamelalbum staan Vicky Leandros met Apres Toi, Cardinal Point met Mama Papa, The New Seekers met Beg Steal Or Borrow, Peter & Zijn Rockets met De Wolf, Lobo met The Albatross, Saskia & Serge met Huil Maar Niet, Drama met Mary's Mama, Mouth & MacNeal met Hello-A, Boudewijn de Groot met Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen, Bonnie St. Claire met Manana Manana, Ulli Martin met Du Musst Nicht Weinen, Lenny Kuhr met Les Enfants en Johnny Nash met Stir It Up.

Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 10 Juni 1961 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Pete Murray ontvangt als muzikale gasten Ivor Emmanuel, Gary Miller, Norrie Paramor & His Orchestra, The Dudley Moore Trio, Valerie Mountain, Lance Fortune en Jimmy Crawford.

Its_all_over_now_2Op 10 Juni 1964 nemen The Rolling Stones, onder productionele leiding van Andrew Loog Oldham, in de Chess Studios in Chicago de single It's All Over Now op. It's All Over Now is geschreven door Shirley en Bobby Womack, die het nummer een paar maanden eerder al opgenomen hebben met hun groep The Valentinos. De B-kant Good Times, Bad Times is geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. Good Times Bad Times is op 25 Februari 1964 in de Londense Regent Sound Studios opgenomen, met Bill Farley als technicus. In Engeland wordt It's All Over Now op 26 Juni 1964 uitgebracht, en staat vanaf 18 Juli 1964 één week aan de top. In Nederland staat It's All Over Now vanaf 29 Augustus 1964 drie weken bovenaan in de voorloper van de Nederlandse Top 40, De Hitwezen Top 50.

Janis Joplin staat, enkele dagen nadat zij zangeres is geworden bij Big Brother & The Holding Company, op 10 Juni 1966 in de Avalon Ballroom in San Francisco voor het eerst met de groep op het toneel.

Op 10 Juni 2005 geeft Cliff Richard een concert in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam. Tijdens dit concert wordt hij begeleidt door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker. Cliff Richard zingt ondermeer klassiekers als Move It, Living Doll, Bachelor Boy, Lucky Lips en Wired For Sound, maar ook nummers van zijn nieuwe plaat Something's Goin' On. Deze CD is geproduceerd door Barry Gibb van The Bee Gees. Het concert van Cliff Richard wordt op 30 Juni 2005 van tien tot elf ' avonds uitgezonden op Radio 2.

Pleasant_valley_sundayIn de RCA Recording Studio aan Sunset Boulevard in Los Angeles worden op 10 Juni 1966 door The Monkees hun eerste plaatopnamen gemaakt. Onder productionele leiding van Snuff Garrett worden de nummers Take A Giant Step en Let's Dance On op de band worden vastgelegd. Snuff Garrett heeft in de afgelopen achttien maanden zeven Amerikaanse Top 10-hits gehad met Gary Lewis & The Playboys. The Monkees (Davy Jones, Micky Dolenz, Michael Nesmith en Peter Tork) worden begeleid door drummer Hal Blaine, de gitaristen James Burton, Glen Campbell en Sonny Curtis, toetsenist Larry Knechtel en bassist Ray Pohlman. Michael Nesmith is van huis uit de enige muzikant bij The Monkees. Vandaar dat er studiomuzikanten worden ingehuurd voor deze plaatopnamen. Precies een jaar later, op 10 Juni 1967 staan The Monkees weer in de RCA Recording Studio. Deze keer worden de nummers Pleasant Valley Sunday en Peter Percival Patterson's Pet Pig Porky opgenomen. Pleasant Valley Sunday is een liedje van Gerry Goffin en Carole King. De opnamen worden op 13 Juni 1967 afgerond. Pleasant Valley Sunday wordt begin juli 1967 in Amerika en begin augustus 1967 in Europa uitgebracht. Op de B-kant staat Words, wat is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart. Pleasant Valley Sunday staat in de week van 16 september 1967 slechts één week op veertig in de Nederlandse Top 40.

Rod_stewart_tour_1983Op 10 Juni 1983 geeft Rod Stewart in het kader van zijn World Tour een concert in het Feijenoord Stadion in Rotterdam. Het concert is verre van uitverkocht. Slechts 30.000 fans heben de moeite genomen om naar Rotterdam af te reizen. De wereldtournee van de Schotse zanger is op 25 Mei 1983 met een concert in Luxemburg van start gegaan. Met vier concerten op 28, 29, 30 en 31 Juli 1983 wordt de tour in Sun City, Zuid-Afrika afgesloten. Rod Stewart wordt tijdens deze tour op het podium begeleidt door Tony Brock (drums), Jim Cregan (gitaar), Robin Le Mesurier (gitaar), Jimmy Zavala (saxofoon), Kevin Savigar (toetsen) en Jay Davis (bas). De volgende nummers worden op 10 Juni 1983 gespeeld: Tonight I'm Yours, Sweet Little Rock'n'Roller, Dancin' Alone, Tonight's The Night, Passion, She Won't Dance With Me/Little Queenie, Sweet Surrender, I Don't Want To Talk About It, You're In My Heart, Baby Jane, Young Turks, What Am I Gonna Do (I'm So In Love With You), Da' Ya' Think I'm Sexy?, Hot Legs, Gasoline Alley, Maggie May, You Wear It Well, I Was Only Joking en Sailing.

Steve_sandersIn zijn huis in Cape Coral in Florida pleegt Steve Sanders op 10 Juni 1998 zelfmoord door zich door zijn hoofd te schieten. Steve Sanders wordt gevonden door zijn vrouw. Politie woordvoerder Angelo Bitsis verklaart: "It appears to be a suicide. We got a call from his wife that he had shot himself. The officers found him in the bathroom with a gunshot wound to the head. There is no evidence of foul play." Steve Herbert Sanders wordt op 17 September 1952 in Richland, Georgia geboren. In 1981 gaat hij als ritme-gitarist spelen bij The Oak Ridge Boys. In 1987 vervangt hij William Lee Golden als zanger van The Oak Ridge Boys. Sanders is als zanger te horen op drie van de hits van The Oak Risge Boys, namelijk Gonna Take A Lot Of River, No Matter How High en Lucky Moon. In November 1995 verlaat Sanders The Oak Ridge Boys. Steve Sanders  is 45 jaar geworden.

Sinead O'Connor plaatst op 10 Juni 1993 een paginagrote advertentie in The Irish Times, waarij zij het publiek oproept haar niet langer te kwetsen. Dat zij ontevreden is over haar leven wijt de zangeres aan een ongelukkige jeugd. Sinead O'Connor veroorzaakt in Oktober 1992 een rel als zij, tijdens haar optreden in het televisieprogramma Saturday Night Live, een foto van Paus Johannes Paulus II doormidden scheurt.

Op 10 Juni 1985 worden vanuit Amerika de eerste hulpgoederen van het Band Aid project USA For Africa-project verscheept naar het noodlijdende Ethiopie. Precies een jaar later, op 10 Juni 1986, wordt initiatief nemer van het hele Band Aid gebeuren, Bob Geldof, voor zijn inzet tegen de hongersnood in Afrika door de Engelse Koningin Elizabeth onderscheiden. Omdat Geldof van Ierse afkomst is, kan hij niet in de adelstand worden verheven. Hij mag zich wel voortaan Sir Bob Geldof noemen.

Marco_borsato_als_billy_veraHenny Huisman mag bij de KRO, na jarenlang door verscheidene omroepen te zijn afgewezen, zijn Playback Show presenteren. Vanaf 10 Juni 1983 is de Playback Show een onderdeel van De Zomeravondshow op Nederland 2, een programma dat eens in de vier weken vanaf wisselende locaties in Nederland wwordt uitgezonden. De eerste Zomeravondshow komt uit Ponypark Slagharen. De Playback Show is weldra een begrip in Nederland. In 1985 gaat Henny Huisman nog een stap verder, en start de Soundmix Show. De eerste serie wordt gewonnen door Glenda Peters als Randy Crawford. Gerard Joling eindigt als Don McLean op de derde plaats. Naast die van Gerard Joling en Glenda Peters staat de Soundmix Show ook aan de wieg van carriere's van Marco Borsato (als Billy Vera op foto), Peter Douglas, Claudia Streza, Arno Kolenbrander, Glennis Grace en Edsilia Rombley.

Op 10 Juni 1997 staat David Bowie, in het kader van zijn Earthling World Tour, in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. Een dag later staat de zanger in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. David Bowie is drie dagen eerder in Lubeck in Duitsland met The Earthling World Tour van start gegaan. David Bowie wordt begeleid door gitarist Reeves Gabrels, bassiste/zangeres Gail Ann Dorsey, drummer Zachary Alford en toetsenist Mike Garson. The Earthling World Tour duurt tot 7 November 1997. Het laatste concert is in Buenos Aires in Argentinie.

The_buoysGive Up Your Guns van The Buoys komt op 10 Juni 1972 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat Timothy, hun eerste Amerikaanse single. Give Up Your Guns/Timothy bereikt op 1 Juli 1972 de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. Beide nummers zijn een jaar eerder al in de Verenigde Staten los van elkaar uitgebracht. Timothy bereikt de zeventiende plaats in de Billboard Hot 100 van 1 Mei 1971, terwijl Give Up Your Guns op 3 Juli 1971 op een 84ste plaats blijft steken. The Buoys komen uit Wilkes-Barre in Pennsylvania, en bestaan uit Billy Kelly (zang), Chris Hanlon (drums), Gerry Hludzik (bas), Fran Brozena (gitaar) en Carl Siracuse (gitaar). Give Up Your Guns en Timothy zijn geschreven door Rupert Holmes. Holmes heeft eind 1979 een wereldhit met Escape (The Pina Colada Song). In de jaren tachtig gaat hij muzikale komedies schrijven. In het Imperial Theatre op Broadway in New York gaat op 2 December 1985 het door Holmes geschreven The Mystery Of Edwin Drood in premixc3xa8re. In 1990 volgt Accomplice. Van 10 Oktober 2002 tot 24 Augustus 2003 staat Say Goodnight, Gracie in het Helen Hayes Theatre op Broadway. In deze muzikale komedie van Rupert Holmes speelt Frank Gorshin de komiek George Burns (1896-1996). Didi Conn vertolkt de rol van diens echtgenote Gracie Allen (1895-1964).

Op 10 Juni 1991 vindt in Detroit, Michigan de uitvaart plaats van de negen dagen eerder overleden David Ruffin van The Temptations. De kerkdienst wordt ondermeer bijgewoond door leden van The Four Tops, Aretha Franklin en Stevie Wonder. Buiten de kerk staan vijfentwintigduizend rouwende fans. Na de dienst wordt voormalig Temptations-zanger Eddie Kendricks door de politie opgepakt, omdat hij nog een schuld van ruim $30.000 heeft uitstaan.

Tijdens de Songwriters Hall Of Fame-ceremonie in New York op 10 Juni 2004, ontvangt Stevie Wonder de Johnny Mercer Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan een artiest die in de Hall Of Fame is opgenomen en sindsdien succesvol verder is gegaan met het maken van creatieve muziek. Al Green, Don McLean en Daryl Hall worden in New York gexc3xafntroduceerd in de Songwriters Hall Of Fame.

Raycharles1maxOp 10 Juni 2004 overlijdt Ray Charles in zijn huis in Beverly Hills, Los Angeles, aan de gevolgen van een leverziekte. Aan zijn sterfbed zijn familieleden en vrienden aanwezig. Ray Charles Robinson wordt geboren op 23 September 1930 in Albany, Georgia, en raakt op zijn zesde zijn gezichtsvermogen kwijt en leert daarna muziek lezen en spelen op een school voor blinden in Greensville, Florida. In 1947 verliest hij zijn ouders en besluit dan definitief door te gaan in de muziek. Na een paar jaar in Florida te hebben gespeeld trekt hij in 1949 naar Seattle, waar hij naar het voorbeeld van zijn grote held Nat 'King' Cole een eigen trio vormt: het Maxim Trio. Met dit trio maakt hij voor het Swingtime-label een aantal ballads in de onderkoelde Cole-stijl, maar op andere, meer blues-achtige nummers voor deze platenmaatschappij valt al een wat aardser zingende Charles te horen, hierin bexc3xafnvloed door de dan aan de westkust bijzonder populaire Charles Brown. In 1952 begint  Ray Charles zijn carrixc3xa8re bij Atlantic, het jaar daarop ontwikkelt hij zijn volstrekt unieke, sterk op gospel geente stijl met eigen nummers als I Got A Woman, Hallelujah I Love Her So en A Fool For You. Charles vervult daarin de rol van priester, met The Raelettes (later Railets), een prachtig zingend groepje van vier dames o.l.v. Marjorie Hendricks, als de hem antwoordende geloofsgenoten. Alleen zingt hij niet meer over God maar over  háár : zo wordt het bestaande gospelnummer Talkin' Bout Jesus bij Charles Talkin' Bout You. Naast uitstapjes naar de jazz, vervolmaakt hij deze stijl in de jaren daarop met als hoogtepunten het haast geheel door The Raelettes gezongen What Kind Of Man Are You, het duet met Marjorie Hendricks The Right Time, en ten slotte de millionseller What'd I Say ('59). Dan gaat zich de stilistische ommezwaai in zijn latere platenproducties echter al aftekenen met het door orkest omlijnde Come Rain Or Come Shine en het C&W-achtige I'm Moving On, compleet met steelgitaar. In 1960 tekent Charles voor ABC, waarvoor hij in eerste aanleg nog enkele swingende gospelrockers fabriceert, zoals Hit The Road Jack (1961), Sticks And Stones (1960) en Unchain My Heart (1961) plus daarnaast het ondanks groot orkest indrukwekkende Georgia On My Mind (1960). De kentering komt met de in 1962 uitgebrachte Modern Sounds In Country And Western Music Vol 1 en Vol 2, twee albums vol met door strijkers omlijste C&W-standards en een geciviliseerd zingende Charles. Twee platen die net als de daarvan afkomstige singles I Can't Stop Lovin' You, You Don't Know Me, You Win Again en Take These Chains From My Heart zo succesvol zijn (in 1962 wordt liefst voor 8 miljoen dollar aan Ray Charles-platen verkocht), dat hij in deze stijl doorgaat. Op de talloze elpees die na 1962 volgen, zijn nog slechts hier en daar authentieke, onopgesmukte r&b-nummers te vinden, bijvoorbeeld het uit 1964 daterende Makin' Whoopee en de Ashford/Simpson-song Let's Go Get Stoned uit 1966. Raycharles2maxOp het North Sea Jazz Festival van 1980 geeft hij een gelikt en weinig gexc3xafnspireerd optreden, aanzienlijk minder vurig dan zijn bijdrage aan de film The Blues Brothers, waarin de grijzende meester druk hoofdschuddend achter de piano zit. Toch valt zijn plaatwerk objectief gezien niet slecht te noemen. Brother Ray Is At It Again bevat enige flirts met disco, maar is verder zeer genietbaar. Wish You Were Here Tonight is in Nashville opgenomen met CBS-sterproducer Billy Sherrill en bevat dan ook country & western van uitstekende kwaliteit, net als het album Friendship, een plaat vol duetten met coryfeeebn als Merle Haggard, George Jones en Johnny Cash. In 1987 verschijnt de single Baby Grand, een duet met Billy Joel. Met het album Just Between Us, waaraan o.a. B.B. King, Gladys Knight en Quincy Jones meewerken, keert Ray Charles, die inmiddels figureert in reclamespots van Pepsi Cola en American Express, weer terug naar de r&b, zij het wel van een pluchen nachtclubsoort. De gevarieerde mainstream-plaat My World bevestigt wederom dat hij definitief ieder contact met de zwarte cultuur heeft verloren. In 1997 is zijn optreden echter een van de hoogtepunten van het North Sea Jazz festival. Ray Charles geldt als een legendarische Rhythm en Blueszanger en wordt ook wel The Genius Of Soul genoemd. Ray Charles heeft oa twaalf Grammy's gewonnen en geeft in de lente van 2003 zijn 10.000e concert. Ray Charles is 73 jaar geworden.

OneofthesenightsVanaf 10 Juni 1975 ligt het album One Of These Nights van The Eagles in de platenwinkels. One Of These Nights komt op 28 Juni 1975 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 26 Juli 1975 vijf weken op de eerste plaats. One Of These Nights is het eerste album van The Eagles dat op nummer één komt in Amerika. Ook in Nederland is One Of These Nights goed voor een eerste plaats. Op het album staan de volgende numers: One Of These Nights, Too Many Hands, Hollywood Waltz, Journey Of The Sorcerer, Lyin' Eyes, Take It To The Limit, Visions, After The Thrill Is Gone en I Wish You Peace.

Huey_longIn Houston in de Amerikaanse staat Texas overlijdt op 10 Juni 2009 de Afro-Amerikaanse zanger en gitarist Huey Long. Huey Long wordt op 25 April 1904 geboren in Sealy, Texas en begint zijn muzikale carriere in 1925 als banjo speler in Frank Davis' Louisiana Jazz Band, die Houston als thuisbasis heeft. Na zijn verhuizing naar Chicago ruilt Long de banjo in voor de gitaar en treedt er in 1933 met het Texas Guinan's Cuban Orchestra op tijdens de Wereldtentoonstelling. Het is Bill Kenny die Huey Long begin 1944 een plaats aanbied in de befaamde Ink Spots. Met The Ink Spots heeft Long een groot aantal Amerikaanse Top-10 hits, waaronder:  I'm Making Believe (1944), The Gypsy (1946), Prisoner Of Love (1946), To Each His Own (1946), You Were Only Fooling (1948) en You're Breaking My Heart (1949). Long blijft tot 1985 lid van The Ink Spots. Hij vertrekt naar New York City waar hij, naast musiceren en componeren ook nog les geeft. Na zijn pensionering vestigd Long zich in Houston, waar zijn dochter Anita een Ink Spots museum opricht en daarbij in het bijzonder aandacht schenkt aan de glansrijke carriere van haar vader. Huey Long is 105 jaar geworden.

Wings_over_america_2Op 10 Juni 1976 vestigt Paul McCartney & Wings een record in het Kingdome in Seattle in de staat Washington. Voor het eerst in de geschiedenis komen er 67.000 mensen in een overdekte hal naar een concert kijken. Het is één van de vele optredens op de Wings Over America- tournee van Paul McCartney & Wings die op 3 Mei 1976 van start is gegaan. Op 23 Juni 1976 is het laatste concert in het Los Angeles Forum in Californie. In December 1976 verschijnt een drie dubbel album van de tour onder de titel Wings Over America.

Had_to_fall_in_loveThe Moody Blues beginnen op 10 Juni 1977 aan de opnamen van een nieuw album. Het is dan voor het eerst sinds jaren dat Justin Hayward, John Lodge, Ray Thomas en Mike Pinder weer samenwerken. Na de opnamen van Octave besluit Mike Pinder de groep definitief te verlaten. Op Octave staan tien nummers waarvan Had To Fall In Love op single wordt uitgebracht. Octave komt op 24 Juni 1978 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en komt tot de elfde plaats. De single Had To Fall In Love, met op de B-kant het nummer Steppin' In The Slide Zone, bereikt in September 1978 de achttiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 10 Juni 1965 zijn The Rolling Stones te gast bij Top Of The Pops. In dit wekelijkse muziekprogramma van de BBC speelt de groep jet nummer I'm Alright.


Muziek Jarige Op 10 Juni

1910: Howlin Wolf (Chester Burnett) - Blues Zanger/Gitarist († 10 Jan. 1976)
1922: Judy Garland (Frances Ethel Gumm) - Zangeres USA († 22 Juni 1969)
1941: Harry Muskee - Cuby & The Blizzards Zanger
1941: Shirley Owens - The Shirelles Zangeres
1944: Benny Gallagher - Gallagher & Lyle
1944: Rick Price -The Move Bas/Zang
1960: Maxi Priest (Max Alfred Elliot) - Zanger Jamaica
1961: Kim Deal - The Pixies Bas/Zang
1961: Mark Shaw - Then Jerico Zanger
1964: Emma Anderson - Lush Gitaar
1964: Jimmy Chamberlin - Smashing Pumpkins Drums
1967: Darren Robinson - The Fat Boys Rapper († 9 Dec. 1995)
1967: Thea Austin - Snap Zangeres
1971: Joel Hailey - Jodeci Zanger
1973: Faith Evans - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten