Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 31 Mei

2008musicrisingIn New York vind op 31 Mei 2008 de Icons Of Music veiling plaats ten bate van de stichting Music Rising. Deze stichting, waarvan The Edge (gitarist van U2) mede-oprichter is, helpt muzikanten die instrumenten hebben verloren door de orkaan Katrina, die de Amerikaanse stad New Orleans treft in Augustus 2005. Naast dat The Edge het gebeuren presenteert doneert hij ook twee gitaren en enkele andere voorwerpen uit zijn persoonlijke collectie aan de veiling. Naast de gitaren van The Edge worden ook gitaren geveild die zijn bespeeld door Johnny Cash, Kurt Cobain en Slash. De stichting hoopt ook veel geld in het laatje te krijgen met handgeschreven brieven van Bob Dylan, Paul McCartney en Janis Joplin.


1993Op de Draf- en Renbaan in Landgraaf wordt op 31 Mei 1993 het 24ste Pinkpop Festival gehouden. 64.300 toeschouwers zijn op een droge en winderige dag getuige van optredens van: The Black Crowes, Lenny Kravitz, Living Colour, Claw Boys Claw, The Jayhawks, Rage Against The Machine, Bettie Serveert, Thelonious Monster en The Red Devils. In het boek 25 Jaar Pinkpop staat over deze dag het volgende te lezen: "De kick ass-rock & roll van The Red Devils krijgt de slaapdronken meute waarachtig al in beweging waarna een straalbezopen Bob Forrest, na bijna een doodsmak van het podiumdak te hebben gemaakt, conform de verwachting het optreden van Thelonious Monster naar de filistijnen helpt. Bettie Serveert tracteert , en wel op hemelse gitaarlyriek maar revelatie is de 'sonic assault against apathy' van Rage Against The Machine (Interview Tom Morello) met een van woede schuimbekkende rapper Zack de la Rocha. Met de country-rock en tweestemmige vocalen van The Jayhawks keert de rust even terug en wordt de weg vrijgegeven voor Claw Boys Claw, niet meer verrassend maar wel dik in orde. Living Colour is beter op dreef dan twee jaar geleden met de adembenemende spelende nieuwe bassist Doug Wimbish en de reprise van de in stemmig roze gestoken Lenny Kravitz groeit door overdadig community singing haast uit tot een religieuze happening. The Black Crowes staan door een stroomstoring een kwartier in het donker hetgeen het publiek aanzet tot een spontaan gezongen Always look On The Bright Side Of Life, waarna het festival met een stevige portie kamerbrede r&b van een gepaste afsluiter wordt voorzien." Rage Against The Machine wordt pas een week voor het festival aan Pinkpop toegevoegd. Organisotor Jan Smeets zegt daarover: "Bijna traditiegetrouw is het 'op het laatste moment' afzeggen van een op voorhand interessante band, dit jaar Alice In Chains (oververmoeide zanger). Persoonlijk ben ik daar niet echt rouwig om, want hun vervanger Rage Against The Machine moet in staat worden geacht tot minstens zo'n heftig en enerverend concert.", aldus de Meppeler Courant van 24 Mei 1993. Met 64.300 toeschouwers is het festival compleet uitverkocht, en kan Jan Smeets weer opgelucht ademhalen: "We lopen gigantische risico's," bekent Jan Smeets. "We werken dit jaar met een budget van 2,5 miljoen gulden. De groepen kosten bij elkaar een miljoen. Dat is een klein fortuin. Nu is het makkelijk praten omdat alle kaartjes zijn verkocht. Maar als in het begin het eerste toegangskaartje wordt verkocht, denk ik bij mezelf: dan hebben we nog een gat van 2 miljoen 499 duizend en 45 gulden". aldus een artikel in het Veluws Dagblad van 26 Mei 1993.


The Who geeft op maandag 31 Mei 1976 het eerste van drie, Who Put The Boot In, shows in het Charlton Athletic Football Ground in Londen. Het voorprogramma bestaat alle drie de dagen uit, Widowmaker, Chapman/Whitney's Streetwalkers, Little Feat, en The Sensational Alex Harvey Band. Het optreden voor 50.000 fans levert The Who een plaats op in het Guiness Book Of Records als "World's Loudest Pop Group". Op een afstand van 50 meter van het podium wordt een geluids sterkte gemeten van 120 dB.


Op 31 Mei 2002 trouwen Total Touch zangeres Trijntje Oosterhuis en haar jeugdliefde Sander van der Eeden voor de wet in Holysloot. Een dag later trouwen Trijntje Oosterhuis en de At-5 presentatorj in De Rode Hoed in Amsterdam voor de kerk. De dienst in de kerk wordt geleid door Trijntje's vader, de uitgetreden Jezuieten priester Huub Oosterhuis. Op 17 September 2004 wordt hun zoon Jonas Jonathan geboren. De familie van der Eeden wordt op 31 Juli 2006 uitgebreidt net een tweede zoon: Marijn Benjamin.


JbonhamNa een 26 uur durende bevalling wordt op 31 Mei 1948 in een ziekenhuis in Redditch, Worcestershire in Engeland ene John Henry Bonham geboren. Meteen na de bevalling stopt het hartje van de pas geboren baby. De zuster reageert snel en alarmeert de dienstdoende arts. Die heeft echter tijdens zijn dienst gedronken en is eerder naar huis gegaan. De zuster belt snel een ander arts, die het lukt om het hartje weer op gang te brengen. Volgens de zuster is het een wonder dat de baby het gehaalt heeft. 32 jaar later, op 25 Oktober 1980, maken dezelfde omstandigheden, drank en een niet meer kloppend hart, een einde aan het leven van de Led Zeppelin drummer.


Op 31 Mei 1968 geeft Captain Beefheart twee concerten in Amsterdam, één in Paradiso en één in Fantasio. De als Don van VLiet geboren zanger staat een dag later, 1 juni 1968,j in de Canada Club in Alkmaar.


Vanaf 31 Mei 1977 ligt de single Seaside Woman van Suzy & The Red Stripes in de platenwinkel. Seaside Woman is geschreven door Linda McCartney, en al in 1971 door Paul en Linda McCartney opgenomen. Seaside Woman komt op 18 Juni 1977 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de 59ste plaats.


Laat_mijn_liedjes_nu_maar_zwervenDe dan 72-jarige Ramses Shaffy ontvangt op 31 Mei 2006 uit handen van Albert Verlinde het eerste exemplaar van de CD-box Laat Mijn Liedjes Nu Maar Zwerven. In deze box zitten zeven originele albums van Ramses Shaffy I, Ramses II (1966), Zonder Bagage (1971), Wij Zullen Doorgaan (1972), We Leven Nog (1975), Dag En Nacht (1978), Live (1980) en Sterven Van Geluk (1988). Op het achtste album staan unieke opnamen van Ramses Shaffy die nog niet eerder op CD zijn uitgebracht. Tijdens deze presentatie in De Rode Hoed in Amsterdam krijgt Ramses Shaffy door Kees van Weijnen (directeur van de Stichting Edison) ook de Edison Oeuvre-prijs Voor Kleinkunst overhandigd.


Johnnie20taylorJohnnie Taylor overlijdt op 31 Mei 2000 in het Charleton Methodist ziekenhuis in Dallas, Texas aan de gevolgen van een zware hartaanval. Johnnie Harrison Taylor wordt op 5 Mei 1938 in Crawfordsville in Arkansas geboren, en begint met zingen in verschillende gospelgroepen, waaronder The Soul Stirrers. Hij komt zo in contact met ex-Soul Stirrer Sam Cooke, die hem overhaalt wereldse muziek te gaan zingen. Voor Cooke's Sar-label maakt Taylor een bescheiden hit met Rome Wasn't Built In A Day, een goed voorbeeld van geseculariseerde gospel. In 1965 tekent hij bij het Memphis-label Stax. Hij ontwikkelt een eigen vorm van gospel-blues en Somebody's Been Sleepin' In My Bed wordt in 1968 een hit. Taylor breekt in 1969 volledig door met Who's Making Love, één van de laatste hits met de typische Stax-sound. Hij belicht in songs als Jody's Got Your Girl And Gone vooral de onbestendigheid van relaties en krijgt de bijnaam The Soul Philosopher. Later betrekt hij ook meer politieke elementen in songs als I Am Somebody. In 1973 heeft hij een hit met het veel melodischer I Believe In You, dat hij toch weer opvolgt met gospel-blues nummers als Cheaper To Keep Her en I've Been Born Again. In 1976 wordt hij, na het faillissement van Stax, gecontracteerd door CBS. Taylor blijft werken in een vrij authentieke stijl. Zijn grootste hit, Disco Lady (1976), blijft vrij van een te grote disco-invloed. Ook zijn eerste CBS-elpee Eargasm is geen concessie aan disco-invloed, wat niet gezegd kan worden van latere elpees. Succes blijft echter uit. Johnnie Taylor is 62 jaar geworden.


The Rolling Stones geven op 31 Mei 1982, voor slechts 400 toeschouwers, een verrassingsoptreden in de 100 Club in Londen. De groep is zes dagen eerder, op 26 Mei 1982 met een concert in het Capital Theatre in Aberdeen, Schotland aan een nieuwe Europese tournee begonnen. Het is voor het eerst in zes jaar dat de Stones weer door Europa touren. Op 2, 4 en 5 Juni 1982 staan The Rolling Stones drie keer in een uitverkocht Feijenoordstadion in Rotterdam. De Europese tour wordt afgesloten op 25 Juli 1982 met een optreden in de Roundhay Park Arena in Leeds, Engeland. The Stones hebben dan in 23 steden in tien landen voor ruim 1.6 miljoen toeschouwers opgetreden.


Hugh_jarrettHugh Jarrett overlijdt op 31 Mei 2008 in het Kindred Hospital in Atlanta aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Hugh Jarrett wordt in 1929 geboren in Nashville, Tennessee en is vooral bekend als baszanger van The Jordanaires, het achtergrondkoor van Elvis Presley. Jarrett zingt van 1954 tot 1958 bij The Jordanaires en tijdens Presleys eerste tournee na diens militaire dienst in 1960. Ook speelt Jarrett in enkele films van Presley. Hugh Jarrett is ondermeer te horen in nummers als Hound Dog, Don't Be Cruel, Love Me Tender, All Shook Up, Jailhouse Rock en I Want You, I Need You, I Love You. Jarrett komt oorspronkelijk uit Nashville, maar zijn muzikale carriere voert hem onder meer naar Los Angeles en Atlanta, waar hij sinds de jaren zestig ook woont. Later zou Jarrett succes oogsten als tvpresentator en acteur in tv-series (oa In The Heat Of The Night). In 1997 treedt hij voor het laatst op met The Jordanaires. Keith Jarrett is 78 jaar geworden.


The Notting Hillbillies geven op 31 Mei 1986 een concert in The Grove in Leeds, Engeland. De hobby-groep bestaande uit Mark Knopfler, Steve Phillips en Brendan Crocker krijgt per man een bedrag van 22 pond uitbetaald voor dit optreden.


1998Op het terrein van Megaland in Landgraaf begint op 31 Mei 1998 het 29ste, drie-daagse, Pinkpop Festival. 51.5000 toeschouwers zijn op 31 Mei getuige van optredens van: Supersub, Orzic Tentacles, Zion Train, Itchy Bitchy, Girls Against Boys en Primus. Op zondag 1 Juni 1998 zijn er optredens van Bentley Rhythm Ace, Moby, Tricky, Reprazent & Roni Size, Caesar, The Posies, The Dandy Warhols, Skik en Van Dik Hout. Het 29ste Pinkpop Festival wordt op 2 Juni 1998 afgesloten met Artificial Joy Club, Grandaddy, Spiritualized, 16 Horsepower, Tindersticks, Ocean Colour Scene, Faithless, Tori Amos, Junkie XL, Garbage, Eagle Eye Cherry, The Deftones, Anouk, NOFX, K's Choice, The Smashing Pumpkins en The Verve. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske en Lebbis & Jansen. Meest opzienbarende opreden is van Anouk op de slotdag van het festival. Op het moment dat Anouk het eerste nummer inzet, vliegen er enkele eieren in de richting van het podium. Erg onsportief, maar welgemikt, want één van de projectielen spat midden op het witte t-shirt van Anouk uiteen. De 22-jarige zangeres geeft geen krimp, maar trekt even later zonder blikken of blozen het t-shirt uit en gooit het demonstratief in het publiek. De fotografen op het plateau voor het hoofdpodium komen meteen handen tekort om een plaatje te schieten van de rode bh, die tevoorschijn is gekomen. Aan het eind van het optreden blijkt nogmaals dat de 22-jarige Haagse zangeres zich niet uit het veld laat staan. Zij reageert gevat op de steeds terugkerende puberale kreet 'tieten, tieten' uit het publiek: "Ja jongen, dat heb jij goed gezien, dit zijn nou tieten!". In het eerstvolgende nummer van het muziekblad OOR staat een ingezonden brief van de eiregooiers: "Geachte OOR (en Anouk) We zullen niet anoniem blijven; dat zou laf zijn. Wij gooiden die eieren. Om te laten zien dat wij het niet pikken als er zo'n cash-cow op het hoofdpodium van Pinkpop staat. Het mag duidelijk zijn dat zo'n act niet op Pinkpop thuishoort. Wat krijgen we volgend jaar voor onze ongepoetste kiezen? Marco Borsato? Als er per se Nederlandse acts geprogrammeerd moeten worden, Jan Smeets c.s. hou dan je oren eens open in plaats van je ogen: Brotherhood Foundation, Vals Licht en Nuff Said zijn drie keer beter dan die behaagzieke Pamela rip-off. Nee Anouk was, wat ons betreft, niet welkom op Pinkpop. De eieren-actie werd al weken vantevoren gepland. Afzender: Pieter, Bode, Peter, Rick, Spliff, Bas, Joost, Lisette, Jeffrey, Maartje, Nicolet, Saskia, Jeroen, Sander, Maria en Jolanda uit Alkmaar".


Op 31 Mei 1879 wordt in New York de Madison Square Garden geopend. Het gebouw, op de hoek van 26th Street en Madison Avenue in New York, is een ontwerp van Stanford White. Naast sportwedstrijden worden er ook concerten georganiseerd. Ondermeer Bob Dylan, Elton John, Led Zeppelin en The Rolling Stones hebben er opgetreden. Ook Elvis Presley heeft er op 10 Juni 1972 een concert gegeven. Barbra Streisand staat in de zomer van 1994 zeven maal achterelkaar voor een uitverkocht Madison Square Garden.


Stones_nyc_1975The Rolling Stones rijden op 31 Mei 1975 al spelend op een vrachtwagen met een open laadbak door de straten van New York. The Rolling Stones doen dit om extra publiciteit te krijgen voor hun komende Noord-Amerikaanse tournee. De route loopt van 12th Street naar 5th Avenue waar de Stones in het Feathers Restaurant door de pers worden opgewacht. De tournee gaat op 1 Juni 1975 op de Louisiana State University in Baton Rouge, Louisiana met twee optredens van start. Het is de eerste tournee met Ron Wood als opvolger van gitarist Mick Taylor. Na 44 concerten in 20 steden en 21 staten (iplus Canada) wordt op 8 Augustus 1975 de tour afgesloten met een concert in het Rich Stadium in Buffalo, New York.


Elsbeary_hobbsOp 31 Mei 1996 overlijdt Elsbeary Hobbs in het Veterans Hospital in Manhattan, New York aan de gevolgen van keel- en longkanker. Elsbeary Hobbs wordt op 4 Augustus 1936 in Manhattan, New York geboren en wordt in 1956 wordt lid van The Five Crowns. Twee jaar later wordt de groep door manager George Treadwell ingehuurd om verder te gaan als The Drifters, nadat de oorspronkelijke groep met de naam The Drifters door Treadwell is opgeheven. De diepe zangstem van Hobbs is dan ook te horen op alle grote Drifters hits zoals bv There Goes My Baby en Save The Last Dance For Me. Elsbeary Hobbs is 59 jaar geworden.


FunkytownLipps Inc. komt met het nummer Funky Town op 31 Mei 1980 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Lipps Inc. is in feite alleen de Amerikaanse producer Steven Greenberg, die het nummer geschreven en geproduceerd heeft. De naam Lipps Inc. heeft verder geen betekenis, de uitspraak is Lip Synch (de engelse term voor playbacken) Veel Nederlandse Dj's maken de fout door de naam uit te spreken als Lipps Incorporated. De zangeres die op het nummer te horen is, is Cynthia Johnson, afkomstig van de band Flyte Tyme waar ook de later beroemde producers Jimmy Jam en Terry Lewis in zitten. Jimmy Jam en Terry Lewis maken in 1986 furore met het album Control van Janet Jackson, met daarop ondermeer de hits Control, Nasty en What Have You Done For Me Lately. Na Funky Town heeft Lipps, Inc overigens nooit meer een hit gehad.


Corey Hart treedt op 31 Mei 1990, zijn 28ste verjaardag, in Rome, Italixc3xab in het huwelijk met Erika Gagnon. De Canadese zanger is vooral bekend van zijn hit Sunglasses At Night. Erika Gagnon is fotografe en grafisch ontwerpster, en  heeft ondermeer de vormgeving van enkele platenhoezen van Corey Hart verzorgd. In 1994 gaan Corey Hart en Erika Gagnonr uit elkaar. Op 1 Juni 2000 is Corey Hart hertrouwd met de Canadese zangeres Julie Masse, met hij vier kinderen krijgt.


Tijdens de eerste uitreiking van de International Music Awards in New York, op 31 Mei 1989, is er een optreden van Eric Clapton. Samen met Clarence Clemons, Dave Edmunds,Tina Turner, Jeff Healey, Sheila E. zorgt de gitarist voor de finale. Naast het optreden van Clapton zijn er ook optredens van ondermeer Robert Palmer, The Bangles, Living Colour, Lou Reed, The Replacements en Keith Richards. David Bowie staat voor het eerst met Tin Machine op de planken. Naast de Engelse zanger bestaat deze groep uit de gitaristen Reeves Gabrels en Kevin Armstrong, bassist Tony Sales en drummer Hunt Sales. De uitreiking van de International Music Awards wordt rechtstreeks op de Amerikaanse televisie uitgezonden.


Rolling_stones1964The Rolling Stones staat op 31 Mei 1964 voor twee optredens in de Wembley Empire Pool in Londen. Het is het laatste concert van een tweeeneenhalve maand durende tournee van The Rolling Stones door Groot-Brittannie. De tour is op 15 Maart 1964 in Chantan in het graafschap Kent van start gegaan , met een optreden in de Invicta Ballroom. De leden van The Rolling Stones verdienen 2000 pond per week aan de optredens (inclusief radio en televisie optredens). Daarvan blijft voor Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Brian Jones en Charlie Watts per persoon 154 pond van over. Pianist Ian Stewart krijgt 25 pond uitbetaald. Een gemiddeld weekloon in Engeland is in die tijd ongeveer 16 pond. Bijna zestig artiesten en groepen hebben in het voorprogramma voor The Rolling Stones gestaan, waaronder ondermeer: The Barron Knights, Jet Harris, Big Dee Irwin, Gene Vincent & The Shouts, Billie Davis, Mickey Finn & The Bluesmen, The Overlanders, Chris Farlowe & The Thunderbirds, The Applejacks, Cliff Bennett & The Rebel Rousers, Freddie &; The Dreamers, Peter & Gordon, The Bachelors en Dave Berry & The Cruisers.


Tijdens een twee-daagse veiling op 31 Mei en 1 Juni 2007 in het Hard Rock Hotel & Casino in Las Vegas, Nevada brengen de persoonlijke eigendommen van Michael Jackson op de eerste dag ongeveer $500,000 op. De ongeveer 1100 items waaronder gouden en platina platen, handgeschreven songteksten en kostuums van Michael Jackson zijn eigendom van Henry Vaccaro een zakenman uit New Jersey die wegens een dreigend bankroet de verzameling weg moet doen.


To_sir_with_loveOp 31 Mei 1966 beginnen in Hollywood de opnamen van de film To Sir With Love. De hoofdrollen in deze door James Clavell geregisseerde film worden gespeeld door Sidney Poitier (Mark Thacheray), Christian Roberts (Denham) en Lulu (Barbara Pegg). To Sir With Love gaat in de zomer van 1967 in de Amerikaanse bioscopen draaien. De titelsong wordt gezongen door Lulu (geboren als Marie McDonald McLaughlin Lawrie). To Sir With Love staat vanaf 21 Oktober 1967 vijf weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100, en is in 1967 de bestverkochte single van Amerika.


1971In het Burg. Damensportpark in Geleen wordt op 31 Mei 1971 voor de tweede keer het Pinkpop Festival gehouden. Slechts 16.000 bezoekers zijn op een zonnige en hete dag getuige van optrdens van Brainbox, Focus, Supersister, Shocking Blue, CCC Inc, Hardin & York, Fleetwood Mac en Forest. De presentatie is in handen van Felix Meurders. In het jubileumboek 25 Jaar Pinkpop staat over deze editie te lezen: "Ernst Jansz en Joost Belinfante treden voor het eerst op Pinkpop met de legendarische Peel commune CCC Inc, goed voor dansbare folk annex bluegrass. Supersister, de progressieve symfo-groep van Robert-Jan Stips en Focus, de band van Thijs van Leer en Jan Akkerman die zoveel klassiek bij haar rock doet, maken hun status van topband volledig waar. Dat geldt niet voor de gedoodverfde hoofdact Shocking Blue dat, de weelderige pruik van Mariska Veres en de bonte Stars & Stripes-broek van Robbie van Leeuwen ten spijt, onder een regen van rot fruit het podium ijlings moet verlaten. Fleetwood Mac oude stijl moet het helaas zonder de unieke gitaarsound van Peter Green stellen die de band heeft verlaten. Dankzij het unieke ritmetandem Fleetwood/McVie maakt de groep zijn top of the bill notering toch ondubbelzinnig waar." Ook de dagbladen vinden het optreden van Shocking Blue het diepte-, en het optreden van Fleetwood Mac het hoogtepunt. "Een complete afgang beleefde Shocking Blue. Mariska Veres, weliswaar weer erg sexy, bleek gewoon niet te kunnen zingen. Gefluit maakte het optreden van Shocking Blue bijna onmogelijk." aldus het Dagblad Noord-Limburg van 1 Juni 1971. "Het hoogtepunt was ongetwijfeld de Engelse Fleetwood Mac, die een ware ovatie ten deel viel." schrijft De Post van 13 Juni 1971.


Op 31 Mei 1974 bereikt de single Be Thankful For What You Got van William DeVaughn de gouden status in Amerika. Be Thankful For What You Got is op 4 Mei 1974 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en bereikt op 29 Juni 1974 de vierde plaats.


Strawberry_field_In Liverpool sluit het kindertehuis Strawberry Field op 31 Mei 2005 haar deuren. Strawberry Field, dat wereldberoemd geworden is dankzij Strawberry Fields Forever van The Beatles, heeft dan 69 jaar bestaan. Het Leger Des Heils, die het tehuis beheert, zegt het te sluiten "omdat kinderen tegenwoordig beter in pleeggezinnen of kleinere instellingen worden opgevangen". Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, heeft in 1984 vijftigduizend pond sterling (omgerekend 56.000 euro) aan Strawberry Field geschonken om het open te houden. John Lennon heeft als kind vaak in en rond Strawberry Field gespeeld. Hij schrijft Strawberry Fields Forever in 1966 als hij in Spanje is voor de opnamen van de bioscoopfilm How I Won The War. Op 17 februari 1967 wordt Strawberry Fields Forever op single uitgebracht als dubbele A-kant met Penny Lane. Strawberry Fields Forever komt op 25 februari 1967 binnen in de Nederlandse Top 40, en staat vanaf 4 Maart 1967 vier weken op de eerste plaats.


Op 31 Mei 1966 beginnen Davy Jones, Micky Dolenz, Peter York en Michael Nesmith met de opnamen van The Monkees. Deze televisie-serie wordt vanaf 12 September 1966 door NBC in Amerika uitgezonden. In totaal worden er 58 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering van The Monkees is op 25 Maart 1968 op de Amerikaanse televisie te zien.


1982Het dertiende Pinkpop Festival wordt op 31 Mei 1982 bezocht door 30.000 mensen. Optredende artiesten zijn Doe Maar, The Au Pairs, Kid Creole & The Coconuts, Y&T, Saga, Mink Deville en ZZ Top. De pauzemuziek wordt verzorgd door John Peel, en de omroepberichten en presentatie worden verzorgd door organisator Jan Smeets. Het 13de Pinkpop festival trekt 18.000 toeschouwers minder dan het jaar daarvoor. De dagbladen schrijven over dit teruglopende bezoekers aantal het volgende: "Als reden voor deze zeer opmerkelijke teruggang werd door de organisatoren de concurrentie van de Stones-concerten opgegeven, maar de evenzeer gedaalde interesse voor een festival als dat van Lochem toont aan dat er van een algemener verschijnsel sprake is. Het lijkt er op dat in elk geval deze vorm van culturele grootschaligheid zijn tijd gehad heeft." aldus een artikel in de Volkskrant van 1 Juni 1982. Het Gemerts Dagblad schrijft: "Dit jaar moesten Jan Smeets en zijn organisatie het met nogal wat minder bezoekers stellen. En men had allemaal een eigen verklaring. Het zou door de drie Rolling Stones-concerten komen, want het grote percentage schooljeugd zou die twee dure concerten achter elkaar niet kunnen betalen. Enkele part-time medicijnmannen beweerden dat het feit dat dit dertiende Pinkpopfestival was ongetwijfeld de oorzaak was." De Limburger tenslotte schrijft op 1 Juni 1982, "Pinkpop 1982 is het festival van de zonaanbidders geworden. Tropische temperaturen en aanzienlijk minder toeschouwers dan voorgaande jaren waren ideale voorwaarden om van het festivalterrein een groot zonnestrand te maken. Voor de organisatie betekende deze achteruitgang in toeschouwersaantal echter een financixc3xable tegenvaller van ruim een half miljoen."


Op 31 Mei 1969 komt het nummer My Cherie Amour van Stevie Wonder de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt een vierde plaats. My Cherie Amour is niet de originele titel van het liedje. Stevie Wonder heeft het geschreven als Oh My Marcia. Marcia is een voormalige vriendin van Stevie Wonder. In Nederland komt My Cherie Amour niet verder dan de tipparade.


David Bowie staat op 31 Mei 1989, tijdens de uitreiking van de International Music Awards in New York, voor het eerst met Tin Machine op de planken. Naast Bowie bestaat deze groep uit de gitaristen Reeves Gabrels en Kevin Armstrong, bassist Tony Sales en drummer Hunt Sales.


Geri_halliwellsizedOp 31 Mei 1998 maken de advocaten van Geri Halliwell in Londen bekend dat Ginger Spice met direkte ingang uit The Spice Girls stapt, wegens een niet nader omschreven meningsverschil met de overige groepsleden. Gerri Halliwell's commentaar is "This is because of differences between us. I am sure the group will continue to be successful and I wish them all the best". Dat er onderlinge problemen zijn, is voor insiders een week eerder al duidelijk geworden wanneer Geri bij een aantal optredens verstek laat gaan wegens vermeende maagklachten. Ook gonst het van geruchten over een zeer publieke ruzie tussen de meiden op het vliegveld van Helsinki. De overige groepsleden reageren op Geri's vertrek met de mededeling dat The Spice Girls ook zonder Geri Halliwell zullen doorgaan. Het eerste optreden als een kwartet vindt plaats in Modena, Italixc3xab.


Op uitnodiging van impresario Lou van Rees is Neil Diamond op 31 Mei 1977 voor vier concerten in Nederland. Op 31 mei en 1 juni 1977 staat hij in Ahoy' Rotterdam. Op 3 en 4 juni 1977 worden er twee concerten in de Jaap Edenhal in Amsterdam gegeven. Het is tweede keer dat Neil Diamond in Nederland optreedt. Op 16 juni 1972 heeft hij voor het eerst in ons land op de planken gestaan.


Emily Barlow wordt op 31 Mei 2002 geboren als dochter van Gary Barlow en zijn vrouw Dawn Andrews. De zanger/componist van Take That is op 12 Januari 2000 op het Caribische eiland Nevis met Dawn Andrews in het uwelijk getreden. Hun zoon Daniel is op 16 Augustus 2000 geboren. Op 31 Mei 2006 wordt Teun Meeuwis geboren als zoon van Guus en Valerie Meeuwis. Guus en Valerie Meeuwis hebben al twee kinderen; Pepijn (2000) en Sarah (2003).


Op 31 Mei 1961 opent Chuck Berry een amusementspark in Wentzville, Missouri, onder de naam Berry Park. Het amusementspark heeft ondermeer een reuzenrad, een mini-golf baan, een kinderdierentuin en een groot zwembad.


Tito_puenteTito Puente overlijdt op 31 Mei 2000, in het New York University Hospital aan de complicaties van een openhartoperatie. Tito Puente wordt op 20 April 1923 in New York geboren als Ernest Anthony Puente Junior en groeit later uit tot één van de meest invloedrijke latin-muzikanten uit de geschiedenis. Zijn bijnamen zijn ondermeer The King Of Latin Music, Sultan Of Salso, King Of Timbales en The Mambo King. De legendarische percussionist en bandleider, zoon van Puertoricaanse immigranten, maakt in zijn meer dan zestig jaar durende loopbaan zeker honderd albums en cd's. Wereldberoemd is het door hem geschreven Oye Como Va, later een enorme hit voor Santana. Begin 2000 krijgt Puente zijn vijfde Grammy, voor zijn album Mambo Birdland. Tot voor enkele jaren geeft Puente nog honderden concerten per jaar. Ook in Nederland treedt hij veelvuldig op, ondermeer met de zangeres Celia Cruz. Tito Puente is 77 jaar geworden.


Justin Timberlake richt op 31 Mei 2007 zijn eigen platenmaatschappij Tenman Records op. De zanger doet dit in samenwerking met Interscope-Geffen-A&M. Ken Komisar, oud-topman van Sony/BMG, heeft de dagelijkse leiding van Tenman Records. Als eerste wordt de 18-jarige Nederlandse zangeres Esmee Denters door Justin Timberlake gecontracteerd.


Nadat Buddy Holly de film The Searchers met John Wayne gezien heeft, schrijft hij op 31 Mei 1956 het nummer That'll Be The Day. De titel is een uitspraak die John Wayne vaak doet in deze western. Buddy Holly, Sonny Curtis, Don Guess en Jerry Allison zijn op 22 juli 1956 in de Bradley Barn-studio in Nashville om That'll Be The Day voor Decca op te nemen. Daarnaast worden  I'm Changing All Those Changes, Girl On My Mind, Rock Around With Ollie Vee en Ting-A-Ling op de band vastgelegd. Op Decca 30434 worden That'll Be The Day en Rock Around With Ollie Vee uitgebracht. De groep staat op het label vermeld als Buddy Holly & The Three Tunes. De single wordt geen hit. Nadat Decca het contract met Buddy Holly in november 1956 ontbindt, komt hij onder contract bij Brunswick. Voor deze maatschappij neemt Buddy Holly op 25 februari 1957 in de studio van Norman Petty in Clovis in New Mexico That'll Be The Day opnieuw op. Deze versie bereikt op 23 september 1957 de eerste plaats in de Billboard Top 100.


Jose_hoebeeJose Hoebee mag op 31 Mei 2008 het ziekenhuis in haar Belgische woonplaats Lommel weer verlaten, nadat zij enkelde dagen eerder met hevige pijnen in haar rug daar is opgenomen. In het ziekenhuis worden foto's en scans gemaakt van haar lichaam gemaakt en heeft de 54-jarige zangres van Luv' verschillende onderzoeken moeten ondergaan. "Via de foto's was al direct te zien dat het waarschijnlijk gaat om een acute hernia," aldus haar man. Jose Hoebee vormt samen met Patty Brard en Marga Scheide het trio Luv. Sinds 2005 treden de dames, die eind jaren zeventig hits scoren als You're The Greatest Lover en Trojan Horse, weer regelmatig op. Door de ziekenhuisopname van Hoebee moet Luv drie optredens afzeggen. De groep gaat er echter vanuit dat ze het podium volgende week gewoon weer kan beklimmen. Jose Hoebee: "Ik moest mijn arts plechtig beloven goed naar mijn lichaam te luisteren en niets te forceren. Maar ik wil zo snel mogelijk weer de buhne op."


In het televisiecentrum van de BBC in Londen maken The Beach Boys op 31 Mei 1972 opnamen voor het muziekprogramma Top Of The Pops. De Amerikaanse band speelt You Need A Mess Of Help To Stand Alone. De opname wordt op 8 Juni 1972 door de BBC op de televisie uitgezonden.


Foo_fighters_pinkpopOp 31 Mei 2008 begint in Landgraaf op het evenemententerrein Megaland de 2e dag van 39e editie van Pinkpop. Het festival wordt voor het eerst in zijn geschiedenis niet tijdens het Pinksterweekend gehouden, omdat die datum te ver van de overige Europese festivals zit. Pinksteren in 2008 valt op 11 en 12 Mei, een datum waarop vele buitenlandse acts nog niet aan het toeren zijn. Organisaotor Jan Smeets: "Van de grote namen in de popmuziek is er dan nog niemand beschikbaar. Een programma valt er altijd wel te maken, maar echte groten zoals Radiohead vliegen niet zo maar even op en neer. Die hebben een heel festivalprogramma voor de zomer. En dat begint voor de meesten pas in Juni." De tweede dag zijn er optredens van ondermeer Groove Armada, Voicst, Bad Religion, Eagles Of Death Metal, The Verve, Moke, KT Tunstall, Editors en Kaiser Chiefs. De tweede dag wordt afgesloten met een optreden van Foo Fighters. Na een geslaagde eerste en tweede dag maakt organisator Jan Smeets zich wel al druk voor de 40ste editie van Pinkpop. "We hebben dit jaar Metallica, Foo Fighters en Rage Against The Machine, daar kun je niet nog eens overheen. En hoe lang hou je dit met z'n begroting nog vol. We hadden een begroting van 8 miljoen euro. Maar je moet wel steeds genoeg kaartjes verkopen." Pinkpop 2008 is met 94.000 unieke bezoekers overigens de drukst bezochte Pinkpop-editie ooit.


Op 31 Mei 1977 begint The Patti Smith Group aan een serie van negen optredens in de New-Yorkse club CBGB's.


Muziek Jarige Op 31 Mei

1938: Peter Yarrow - Peter Paul & Mary Zanger
1940: Augie Meyers - Sir Douglas Quintet Toetsen
1947: Junior Campbell (William Campbell) - The Marmalade Toetsen
1948: John Bonham - Led Zeppelin Drums († 25 Okt. 1980)
1952: Karl Bartos - Kraftwerk Toesten
1954: David Sterry - Real Life Zanger
1959: Danny Pearson - American Music Club Bas
1962: Corey Hart - Zanger Canada
1963: Wendy Smith - Prefab Sprout Gitaar/Zang
1964: Darryl Matthews  McDaniels - Run DMC Rapper 
1965: Steve White - The Style Council Drums
1978: Jennifer McCrae - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten