Zoeken in de muziekgeschiedenis

31 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 1 Juni

Op 1 Juni 1967 maakt de groep Fairport Convention haar live debuut op het podium. De groep geeft een concert in St. Michael's Hall in Golders Green. Fairport Convention wordt voorjaar 1967 in Londen opgericht door Simon Nicol opgericht als The Ethnic Shuffle Orchestra, en bestaat dan uit bassist Ashley Hutchings, zangeres Judy Dyble en gitarist/zanger Richard Thompson. Spoedig komt drummer Martin Lamble de groep versterken. In November 1967 voegt zanger Ian Matthews (later Iain Matthews, ex-Pyramid) zich bij de groep. Op het debuutalbum Fairport Convention, waarop Matthews zich overigens nog gewoon Ian MacDonald noemt, is duidelijk te horen dat de groep zich nog in een beginstadium bevindt. In Mei 1968 verlaat Judy Dyble de groep en komt zangeres Sandy Denny (ex-Strawbs) Fairport versterken. Met haar wordt het album What We Did On Our Holidays opgenomen. In die periode verlaat Matthews de groep om een eigen band te beginnen, Matthews' Southern Comfort, later gevolgd door Plainsong (in 1992 heropgericht) en een solocarriere
.

Lucy_richardsonLucy Richardson overlijdt op 1 Juni 2005 aan de gevolgen van kanker. De Britse filmmaakster is de jongste van de drie dochters van docent-kunstgeschiedenis Leslie Richardson. Lucy Richardson zit in de jaren zestig in dezelfde kleuterklas als het zoontje van John Lennon, Julian, die van haar een tekening maakt. Als John Lennon later aan hem vraagt wat de tekening voorstelt, antwoordt hij: "It's Lucy in the sky with diamonds, daddy!" Dit inspireert John Lennon tot het schrijven van Lucy In The Sky With Diamonds, een nummer op het Beatles-album Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band.


Poster_2008Op 1 Juni 2008 begint in Landgraaf op het evenemententerrein Megaland de 3e en tevens laatste dag van 39e editie van Pinkpop. Het festival wordt voor het eerst in zijn geschiedenis niet tijdens het Pinksterweekend gehouden, omdat die datum te ver van de overige Europese festivals zit. Pinksteren in 2008 valt op 11 en 12 Mei, een datum waarop vele buitenlandse acts nog niet aan het toeren zijn. Organisaotor Jan Smeets: "Van de grote namen in de popmuziek is er dan nog niemand beschikbaar. Een programma valt er altijd wel te maken, maar echte groten zoals Radiohead vliegen niet zo maar even op en neer. Die hebben een heel festivalprogramma voor de zomer. En dat begint voor de meesten pas in Juni." De derde dag zijn er optredens van ondermeer Queens Of The Stone Age, Racoon, Gavin Degraw, Fiction Plane, Alanis Morissette, Counting Crows, Serj Tankian, Hives, Cavallera Conspiracy, The Wombats, Patrick Watson, Kate Nash, Pete Murray, Saybia en Roisin Murphy. Het festival wordt afgesloten door Rage Against The Machine. Voor de Amrikaanse band is het na 1993, 1994 en 1996 de vierde keer dat zij op Pinkpop optreden. De Zuid-Limburgse politie maakt op 1 JUni 2008 al bekend erg tevreden te zijn over het verloop van Pinkpop. Tot aan (1 Juni 2008) zondagmiddag 17.00 uur worden er in totaal 25 personen aangehouden, op een bezoekersaantal van ruim negentigduizend festivalgangers. Er worden hoofdzakelijk aanhoudingen verricht wegens openbaar dronkenschap en drugsbezit. In totaal worden 56 aangiftes gedaan, voornamelijk voor zakkenrollerij en diefstal. Over drie dagen Pinkpop worden er verder ongeveer 200 Pinkpopbezoekers behandeld voor schaaf- en snijwonden. Vijf mensen worden naar het ziekenhuis vervoerd, waarvan één iemand een pin door zijn voet heeft gekregen.


Sonny_boy_williamson_1Blueszanger Sonny Boy Williamson, komt op 1 Juni 1948, nadat hij de Plantation Club waar hij heeft opgetreden verlaat, bij een beroving in Chicago om het leven. Sonny Boy Williamson, niet te te verwarren met de op 25 Mei 1965 overleden Aleck Ford Miller, die als Sonny Boy Williamson II later de naam van zijn grote voorbeeld aanneemt, wordt op 30 Maart 1914 in Madison County, Tennessee geboren als zoon van Ray Williamson en Nancy Utley. Sonny Boy Williamson is vooral bekend omdat de mondharmonica als instrument in de blues populair heeft gemaakt. Artiesten als Howlin' Wolf, John Lee Hooker, Big Walter Horton, Little Walter, Junior Wells, en Johnny Young zijn door hem beinvloedt. Op 11-jarige leeftijd krijgt John Lee Williamson als kerstcadeau zijn eerste mondharmonika. Wanneer hij niet op het land werkt of de koeien melk leert hij zichzelf spelen door te luisteren naar platen op een oude grammofoon. Op zijn 16e speelt hij rond Tennessee en Arkansas met gitarist Sleepy John Estes en mandolinespeler James 'Yank' Rachel. In 1934 verhuist Williamson naar Chicago, waar dan een enerverende bluesscene is. Drie jaar nadat hij naar Chicago is verhuist maakte hij zijn eerste opname, Good Morning Little Schoolgirl, voor het Bluebird-label. In Chicago speelt hij ondermeer met Big Joe Williams, Big Bill Broonzy, Tampa Red en Big Maceo Merriweather, Memphis Slium en ook de jonge Muddy Waters, net afkomstig uit Mississippi, is een van zijn begeleiders. Van 1937 tot 1945 worden zijn nummers bij Bluebird door de legendarische producer Lester Melrose opgenomen, vaak vergezeld door of als begeleider van gitarist Big Joe Williams. Van 1945 tot 1947 werkt hij voor het Victor-label. In totaal neemt John Lee Williamson zo'n 120 nummers op. John Lee 'Sonny Boy' Williamson is een van de belangrijkste figuren uit de blues en heeft geholpen de countryblues om te zetten naar de elektrische stadsblues, waarbij de beleiding bestaat uit piano, bas en drums. John Lee Williamson is getrouwd Lacey Bell. Wanneer hij in de vroege uren van 1 Juni 1948 terugkeerd na een optreden in een van Chicago's nachtclubs, de Plantation Club, wordt hij overvallen en doodgeslagen. Lacey Bell vind hem stervend op de trap voor hun huis. Sonny_boy_williamsonGeheel naar zijn wens, zoals beschreven in één van zijn nummers (Now I want to bury my body, 'way down in Jackson, Tennessee), wordt Williamson's lichaam naar zijn geboorteplaats gebracht, waar het 42 jaar lang in een graf zonder steen ligt. Op 1 Juni 1990 komen gemeenteraadsleden van Jackson TN met John Lee's familie en vrienden en bluesfans samen om de eerste John Lee 'Sonny Boy' Williamson-dag te vieren. Een monument wordt geplaatst op de hoek van Highway 18 en Caldwell Road, waar hij is geboren. En eindelijk wordt een marmeren grafsteen geplaatst. Sonny Boy Williamson is 34 jaar geworden.


Op 1 Juni 1996 overlijdt Alan Blakely aan de gevolgen van kanker. Alan Blakely wordt op 1 April 1942 in Bromley, Engeland geboren en is van 1959 tot 1975 gitarist bij The Tremeloes. Blakely is te horen op huts als Here Comes My Baby, Silence Is Golden, Even The Bad Times Are Good, Suddenly You Love Me, My Little Lady, (Call Me) Number One en Me And My Life. Alan Blakely is 54 jaar geworden.


David20ruffin202David Ruffin, de voormalig zanger van The Temptations wordt op 1 Juni 1991 in allerijl door een chauffeur van een limousine naar een ziekenhuis in Philadelphia gebracht, nadat hij een overdosis cocaine heeft genomen. Bij aankomst is de soulzanger overleden. David Ruffin wordt geboren op 18 Januari 1941 in Whynot, Mississippi en wordt in 1963 bij The Tempatations aangenomen als opvolger van Elbridge Bryant die eind 1963 ontslagen wordt. Bryant wordt ontslagen nadat The Temptations hun optreden hebben afgerond op het kerstfeest van Motown en Paul Williams voorstelt om nog een paar nummers te spelen. Iedereen stemt er mee in om, behalve Bryant die moe is en geen zin meer heeft. Wanneer Paul Williams daar wat van zegt, begint Bryant er op los te slaan. Direct ontslag is het gevolg. David Ruffin is de neef van Melvin Franklin en de broer van Motown-ster Jimmy Ruffin. Na de komst van David Ruffin bij The Temptations lijkt alles veel beter te gaan. Otis Williams wordt de leider en regelt de financixc3xabn, Paul Williams bedenkt de danspasjes, Eddie Kendricks zorgt voor de kleding, David Ruffin entertaint het publiek en Melvin Franklin zorgt voor de goede sfeer in de groep. Na vele hits waaronder My Girl, It's Growing, Since I Lost My Baby, My Baby,Ain't Too Proud To Beg, Beauty Is Only Skin Deep en "(I Know) I'm Losing You, waarin vooral David Ruffin de lead zanger is begint Ruffin zich als enige verantwoordelijk te voelen voor het succes van de groep. Hij eiste dat hij zijn eigen limousine krijgt om naar optredens te komen. Ook eist hij dat de naam The Temptations veranderd zou worden in David Ruffin & The Temptations. David Ruffin begint cocaine te gebruiken en mist repetities en optredens. De andere leden besluiten dat David Ruffin de groep moet verlaten. Wanneer in Juni 1968 Ruffin weer een optreden mist om in plaats daarvan naar een optreden te gaan van zijn toenmalige vriendin, vinden The Temptations het genoeg. Ruffin wordt ontslagen en vervangen door Dennis Edwards, toen zanger van The Contours. David Ruffin en Dennis Edwards zijn goede vrienden en Ruffin gaat in eerste instantie er mee akkoord dat Edwards hem vervangt. Na een tijdje vind David Ruffin het echter niet zo'n goed idee meer. Hij begint The Temptations optredens te verstoren, door op het podium te klimmen, de microfoon te pakken en te gaan zingen. Hoewel het publiek het geweldig vindt, besluiten The Temptations extra beveiliging  in te zetten om David Ruffin bij het podium weg te houden. David Ruffin is 50 jaar geworden.


Op 1 Juni 1970 staakt de Nieuw-Zeelandse zeezender Radio Hauraki haar uitzendingen. De eigenaar David Gapes heeft een vergunning gekregen om vanaf land uit te zenden. Radio Hauraki is in November 1966 van start gegaan vanaf het zendschip Tiri One.


Toppers_c1000_zegelsDe Toppers geven op 1 Juni 2007 het eerste van zes concerten in de Amsterdam ArenA. De eerste twee concerten van Gerard Joling, Gordon en Rene Froger op 1 en 2 Juni 2007 zijn tijdens de voorverkoop in December 2006 binnen no-time uitverkocht. De overige 4 concerten op 3, 6, 7 en 8 Juni 2007 zijn opgekocht door de supermarktketen C1000 die hiermee in 1 keer beschikt over 200.000 plaatsbewijzen voor het meest populaire muziekspektakel en meezingfeest van het moment. C1000 geeft de helft van het aantal kaartjes voor de concerten van Rene Froger, Gerard Joling en Gordon vanaf maandag 29 Januari 2007 gratis weg via een landelijke consumenten spaaractie, getiteld "Met C1000 naar Toppers in Concert".


The Rolling Stones komen op 1 Juni 1964 met vlucht BA 505 aan op Kennedy Airport in New York om te beginnen aan hun eerste Amerikaanse tournee. Volgens de Engelse krant TheDaily Mirror worden ze in hun hotel belaagd door fans die gewapend met een schaar proberen een pluk haar van hun idolen te bemachtigen. Tijdens een persconferentie breekt er een rel uit, en in vooraanstaande muziekbladen verschijnen pagina-grote advertenties met de tekst: "In the public interest, watch The Rolling Stones crush The Beatles!". Hoewel sommige bronnen melden dat er op 2 juni al een optreden is op een school in Massachusetts, vindt het eerste officiele concert pas drie dagen later, op 5 Juni, plaats in San Bernadino. Tijdens de tournee brengt de groep ook een bezoek aan de Chess studios in Chicago, waar ze een aantal nummers opnemen, waaronder een cover van het Valentinos nummer It's All Over Now dat aan het einde van de maand als hun nieuwe single wordt uitgebracht.


Honest, een film waarin de drie leden van All Saints de hoofdrol spelen, wordt op 1 Juni 2000 uit de bioscopen gehaald, nadat de bezoekeraantallen enorm tegenvallen. De film flopt volkomen. Honest gaat over 3 zusjes die in de jaren zestig het misdaad pad opgaan.


Sgt_pepper_coverVanaf 1 Juni 1967 ligt Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles in de platenwinkel. Aan het album is ruim 700 studio-uren zijn besteed in een tijdsbestek van 5 maanden (van 10 December 1966 tot 2 April 1967). De Amerikaanse release volgt 24 uur later. De totale productie kost een 450 duizend euro. De plaat is al geruchtmakend voor hij officieel uitkomt. Zo weet de zeezender Radio London, twee weken voor de release, al de hand te leggen op een exemplaar, dat prompt volledig wordt uitgezonden. Een week later is het gehele album ook op de BBC te horen, met uitzondering van A Day In The Life, dat door de BBC in de ban wordt gedaan, omdat het over drugs zou gaan. Op de LP staan dertien nummers: Sgt. Pepper, With A Little Help From My Friends, Lucy In The Sky With Diamonds, Getting Better, Fixing A Hole, She's Leaving Home, Being The Benefit Of Mr. Kite, Within Or Without You, When I'm Sixty-Four, Lovely Rita, Good Morning Good Morning, Sgt. Pepper (Reprise) en A Day In The Life. Paul McCartney en George Harrison doen op 1 Juni 1987 mee aan de campagne om de CD van Sergeant Pepper te promoten. Het is die dag twintig jaar geleden (it was twenty years ago today) dat Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band is verschenen. Gewillig laten Harrison en McCartney zich met een speciaal ontworpen logo fotograferen.


Het Engelse hardrockblad Kerrang Magazine verschijnt op 1 Juni 1981 voor de eerste keer. Op de cover staat AC/DC. In het blad staan verder verhalen over Motorhead, Girlschool en Saxon.


Simon & Garfunkel komen op 1 Juni 1968 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met het nummer Mrs. Robinson. De single is afkomstig uit de film The Graduate met Dustin Hoffman en Ann Bancroft. In 1992 heeft de groep The Lemonheads met Mrs. Robinson een grote hit in Engeland.


Dolly Parton vertrek top 1 Juni 1964, xc3xa9xc3xa9n dag nadat ze haar highschool-diploma heeft gehaald, van Locust Ridge naar Nashville in Tennessee om aan een zangcarriere te beginnen. In Nashville ontmoet zij Carl Dean. Zij trouwen op 30 Mei 1966. Dolly Parton en Carl Dean zijn nog steeds samen.


RonwoodOp 1 Juni 1975 beginnen The Rolling Stones in het State University Assembly Center in Baton Rouge, Louisiana, met twee concerten, aan een Amerikaanse tournee die op 8 Augustus 1975 zal eindigen in Buffalo, New York. In 26 steden worden 45 shows gegeven. Op 31 mei heeft de groep de tournee al aangekondigd door al spelend op een platte vrachtwagen door Long Island, New York te rijden. Van de partij zijn ook de gastmuzikanten Billy Preston en Ron Wood, die voorlopig de plaats inneemt van de vertrokken Mick Taylor. Aan het einde van het jaar wordt Wood officieel lid van de The Rolling Stones. Voor Ron Wood is het toch al een bijzondere dag, op 1 Juni 1975 wordt de debuterende gitarist van The Rolling Stones 28 jaar.


Tijdens een TV special van The Spice Girls in Turkije breekt Emma Bunton haar enkel. Op 1 Juni 1997 arriveert Baby Spice in een rolstoel op het vliegveld van Londen.


Op 1 Juni 1963 treedt Judith de Leeuw in dienst bij Radio Veronica, waar zij als Anouschka het verzoekplatenprogramma Veronica's Jukebox gaat presenteren. Judith de Leeuw is de opvolgster van Fred van Amstel. De naam Anouschka heeft zij gekozen omdat Fred van Amstel ooit een single heeft opgenomen onder deze titel.


Mamma_oh_mammaMamma O Mamma van Egbert Douwe komt op 1 Juni 1968 op een 25ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Mamma Oh Mamma is de opvolger van de nummer 1-hit Kom Uit De Bedstee M'n Liefste. Egbert Douwe is de artiestennaam van Rob Out, diskjockey bij Radio Veronica. Mamma O Mamma is onder productionele leiding van Peter Koelewijn opgenomen in de GTB-studio in Den Haag. Peter Koelewijn is ook degene die het nummer heeft geschreven. In het nummer schrijft Koelewijn ondermeer de zin "een builtje vol met frieten". In Eindhoven is het woord "buil" heel gewoon en betekent "papieren zak". Rob Out kent het woord niet en er ontstaat een discussie in de studio, gewonnen door Out die vind dat Koelewijn z'n Brabants maar in zijn eigen platen moet etaleren. Mamma Oh Mamma bereikt op 15 Juni 1968 een 20ste plaats als hoogste notering.


Kylie Minogue, net 18 jaar geworden, maakt op 1 Juni 1986 haar debuut in de Australische televisieserie Neighbours. Eén van haar tegenspelers is de eveneens achttienjarige Jason Donovan.


Karen_elsonOp 1 Juni 2005 treedt Jack White in het huwelijk met zijn vriendin Karen Elson. De 29-jarige zanger/gitarist van The White Stripes en het 25-jarige fotomodel hebben elkaar vijf weken eerder leren kennen tijdens de opnamen van de videoclip Blue Orchid, de eerste single, van het nieuwe White Stripes album Get Me Behind Satan dat op 7 Juni 2005 uitgebracht wordt. Het huwelijk wordt ingezegend door een traditionele sjamaan priester in een kano op het punt waar de  Rio Negro, de Salimones en de Amazone bij Manaus in Brazilie samenkomen. Een paar van vrienden zijn aanwezig bij dit romantische samenzijn. Ian Montone, de manager van The White Stripes, is getuige. Bruidsmeisje is Meg White, de vrouwelijke helft van The White Stripes. Het bruidspaar gaat in Engeland wonen. Op 2 mei 2006 wordt in Tennessee hun dochter Scarlett Teresa Gilles geboren. Gilles is de officiele achternaam van Jack White.


Corey Hart trouwt op 1 Juni 2000, een dag na zijn 38ste verjaardag, met zijn collega Julie Masse op een bergtop in Santa Fe. De Canadese zanger heeft Julie Masse in 1994 leren kennen wanneer hij een album van de zangeres produceert. Corey Hart en Julia Masse hebben vier kinderen: India (1995), Dante (1997), River (1999) en Rain (2004). Corey Hart is vanaf 31 Mei 1990 vier jaar getrouwd geweest met fotografe/grafisch ontwerpster Erika Gagnon. Dit huwelijk is kinderloos gebleven.


Tony_thompsonTony Thompson overlijdt op 1 Juni 2007 in Waco, Texas aan de gevolgen van een overdosis. Tony Ulysses Thompson wordt op 2 September 1975 in Oklahoma City, Oklahoma geboren is het meest bekend als lid van de R&B-groep Hi-Five.Thompson begint zijn zangcarriere op achtjarige leeftijd in het plaatselijk kerkkoor. Een muziekproducer merkt hem op en laat hem met een viertal anderen een demo maken dat in 1990 leid tot de oprichting van Hi-Five. Het debuutalbum van Hi-Five leverd meervoudig platina op en er worden diverse hits gescoord zoals I Like The Way (The Kissing Game), I Can't Wait A Minute en Just Another Girlfriend. In 1994 is het over voor Hi-Five en gaat Thompson op de solotoer. IN 1995 verschijnt van hem het album Sexsational. Later komt hij met een eigen platenmaatschappij N'Depth en richt, met vier nieuwe zangers waaronder zijn jongere broer, Hi-Five opnieuw op. In 2006 verschijnt via zijn platenmaatschappij het album The Returnt, een rexc3xbcniealbum van de vroegere leden van Hi-Five, maar dit wordt geen succes. Tony Thompson is 31 jaar geworden.


Op 1 Juni 1971 wordt in Tupelo, Mississippi het gerenoveerde geboortehuis van Elvis Presley geopend als museum. Het huis is niet meer dan een barak met twee kamers.


PinkfloydPink Floyd begint op 1 Juni 1972 in de Abbey Road Studio in Londen met de opnamen van het album Dark Side Of The Moon. Samen met technicus Alan Parsons nemen Dave Gilmore, Roger Waters,Richard Wright en Nick Mason ruim de tijd om de negen nummers op te nemen. Half januari 1973 staat alles op de band. 24 Maart 1973 ligt Dark Side Of The Moon in de platenwinkel en wordt een van de bestverkochte albums allertijden. Dark Side Of The Moon staat in totaal 741 weken in de albumlijst van Billboard. Pas op 23 April 1988 verdwijnt Dark Side Of The Moon, na vijftien jaar, uit de lijst. In Amerika zijn er meer dan tien miljoen exemplaren van het album verkocht. Precies 31 jaar nadat de LP is verschenen, wordt op 24 Maart 2003 een ge-remasterde versie van Dark Side Of The Moon van Pink Floyd op SACD uitgebracht.


Wolter Kroes treed op 1 Juni 2007 in Heemskerk in het huwelijk met Tessa Dijkstra. Voor de volkszanger is het zijn tweede huwelijk. Uit een eerder huwelijk heeft hij twee kinderen; de negenjarige Pamela en de zesjarige Wolter Jr. Ook Tessa Dijkstra heeft uit een eerder huwelijk twee kinderen; de zesjarige Summer en de vijfjarige Sue. Voor Wolter Kroes is er deze keer geen twijfel: "Dit is echt onze allermooiste dag. Dit is optimaal genieten. Ik vind het helemaal niet eng. Ik heb gewoon de ideale vrouw getroffen, de liefste van de wereld," aldus de zanger. In Juni 2008 verwachten Wolter en Tessa Kroes hun eerste gezamenlijke kind.


Op 1 Juni 1963 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt als muzikale gasten de Amerikaanse zanger Pat Boone (die Speedy Gonzales zingt), Gerry & The Pacemakers, Brian Poole & The Tremeloes, Jimmy Justice, The Polka Dots, Freddie & The Dreamers (die If You Want To Make A Fool Of Somebody spelen) en Cherry Rowland.


Fefo_easy_comeDe door John Rich geregiseerde film Easy Come, Easy Go gaat op 1 Juni 1967 in de Amerikaanse bioscopen draaien. In deze film Elvis Presley de rol van Ted Jackson. De soundtrack voor Easy Come, Easy Go is in September 1966 in de Radio Recorders Studios in Hollywood opgenomen. Elvis Presley wordt hierop begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Charlie McCoy, de bassisten Bob Moore en Jerry Scheff, de drummers D.J. Fontana, Buddy Harman en Hal Blaine, pianist Michael Rubini en de blazers Anthony Terran, William Hood, Mike Henderson en Butch Parker. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.


Op 1 Juni 1978 presenteert Ferry Maat bij de TROS op Hilversum 3 de eerste aflevering van De TROS Top 50. In Hilversum worden de nodige vraagtekens bij deze nieuwe hitlijst gezet. Is er wel behoefte aan nog een derde hitparade op dezelfde radiozender? Op 28 November 1985 wordt de allerlaatste TROS Top 50 uitgezonden. De omroep neemt De Nationale Hitparade van de NOS over. Deze lijst wordt nog steeds door de TROS uitgezonden als de Mega Top 50.


Kenny Rogers treedt op 1 Juni 1997 op zijn ranch bij Athens in Georgia  in het huwelijk met Wanda Miller. Voor de dertigjarige productieassistente van Rogers is het haar tweede huwelijk. Voor Kenny Rogers is het innmiddels zijn vijfde huwelijk. Kenny Rogers heeft zijn vierde echtgenote Marianne twintig miljoen dollar betaald om te kunnen scheiden. Kenny en Wanda Rogers worden op 6 juli 2004 de trotse ouders van de tweeling Justin en Jordan.


De EMI-studio's aan Abbey Road in Londen zijn in de jaren zestig vooral het domein van The Beatles. Maar in de jaren dertig neemt echter ook iemand als Louis Davids hier al geregeld platen op. De opnametechniek is namenlijk duidelijk beter dan die in de Nederlandse studio's. Op 1 Juni 1933 neemt Louis Davids in Londen vier liedjes op. Dat zijn Zomertelegrammen, In Het Zonnebad, Weet Je Nog Wel Oudje en Zo Zijn De Vrouwen. Eén dag later worden Luchtkastelen, Zuiderzee, De Olieman en Moeder Heeft Haar Rijbewijs opgenomen.


Jukebox_2Op 1 Juni 1959 wordt in Engeland door de BBC de eerste aflevering van Juke Box Jury uitgezonden op televisie. Deze Engelse oer-versie van Top Of Flop wordt gepresenteerd door discjockey David Jacobs. De proefaflevering is al op 4 april 1959 op televisie te zien geweest. In Juke Box Jury bespreken bekende Britten recentelijk verschenen grammofoonplaten. Het eerste panel bestaat uit de Alma Cogan, Gary Miller, Pete Murray (destijds de Nr 1 deejay van Engeland) en Susan Stranks. In de loop der jaren worden ook bekende artiesten gevraagd om een keer in de jury plaats te nemen. Zo zijn op 4 Juli 1964 The Rolling Stones gevraagd te jureren. De show verloopt chaotisch, totdat Brian JOnes zegt: "Look, we're messing up Mr Jacobs' program for him. We must behave", waarop de show alsnog afgemaakt kan worden Wanneer Marianne Faithful op 31 Oktober 1964 te gast is als jurylid beoordelld ze een nieuwe plaat als volgt: "I'd like it at a party if I was stoned". In Nederland presenteert Herman Stok in de jaren zestig en zeventig bij de VARA de Nederlandse variant, Top Of Flop. Juke Box Jury is in Engeland een vervolg op Dig This, een programma dat maar drie maanden heeft bestaan.


Give_peace_a_chanceOp de voorlaatste dag van hun tweede Bed-In in kamer 1742 van het Queen Elizabeth Hotel in het Canadese Montreal nemen John Lennon en Yoko Ono op 1 juni 1969 in bed het nummer Give Peace A Chance op. Er wordt op dit nummer meegezongen en meegeklapt door Tommy en Dick Smothers, Derek Taylor, Petula Clark, discjockey Murray The K en Timothy Leary. Give Peace A Chance wordt de eerste single van The Plastic Ono Band. Deze Bed-In heeft acht dagen geduurd. Hij heeft John Lennon en Yoko Ono minder publiciteit opgeleverd dan hun eerste Bed-In in maart 1969 in het Amsterdamse Hilton Hotel.


Jacques Brel treedt op 1 Juni 1950 in de Brusselse gemeente Laken in het huwelijk met Therese Michielsen. De Belgische zanger, componist en tekstschrijver en zijn vrouw krijgen drie dochters: Chantal (1951 - 1999), France (1953) en Isabelle (1958).  


Sam Cooke staat op 1 Juni 1957 in de studio voor de opname van het nummer You Send Me op. You Send Me is een compositie van zijn broer, Charles Cooke. De single komt op 21 Oktober 1957 de Billboard Top 100 binnen, en staat vanaf 2 December 1957 drie weken op de eerste plaats.


Dayanara_torres_marc_anthonyNadat Dayanara Torres op 20 Januari 2004 formeel ontbinding van haar huwelijk met Marc Anthony heeft aangevraagd, wordt op 1 Juni 2004 door een rechtbank in Miami de echtscheiding uitgesproken. De Portoricaanse zanger en de voormalig Miss Universe (1993) zijn op 10 Mei 2000 getrouwd in Las Vegas. In 2002 gaan zij korte tijd uit elkaar. In December 2002 geven zij elkaar in een kathedraal op Puerto Rico opnieuw het jawoord. Dayanara Torres en Marc Anthony (op foto in gelukkiger tijden) krijgen twee zoons; Cristian (5 Februari 2001) en Ryan (16 Augustus 2003). Uit een eerdere relatie heeft Marc Anthony een tienjarige dochter, Arianna. De scheiding maakt voor Marc Anthony de weg vrij om op 5 Juni 2004 in het huwelijk te treden met Jennifer Lopez. Op 25 Maart 2004 verklaart Marc Anthony nog via een persoonlijk bericht op zijn website dat Jennifer Lopez niets te maken heeft met zijn huwelijksproblemen: "Laat ik hiermee beginnen. Het schrijven van deze brief druist in tegen alles waar ik in geloof. Ik heb mijn privxc3xa9-leven altijd gekoesterd en beschermd. Details over mijn huwelijk en met wie ik omging toen ik niet meer bij mijn vrouw was, gaan niemand wat aan. Ik wil het feit benadrukken dat ik de bewering dat het einde van mijn huwelijk het gevolg zou zijn van ontrouw lachwekkend vind. Jennifer Lopez wordt ten onrechte hierin betrokken. Dit is niet juist. Op geen enkele manier heeft zij iets te maken gehad met de breuk in mijn huwelijk. Dit wil ik voor honderd procent duidelijk hebben", aldus Marc Anthony.


Op 1 Juni 1992 wordt Rod Stewart voor de vijfde keer vader. In een ziekenhuis in Londen schenkt zijn vrouw Rachel Hunter het leven aan een dochter van zeveneneenhalf pond. Zij noemen haar Renee, naar de hit Walk Away Renee van The Left Banke uit 1966 en van The Four Tops uit 1968.


Peter_harrisonPeter Harrison overlijdt op 1 Juni 2007 in het Capio Reading Hospital in Reading, Engeland aan de gevolgen van kanker. De op 20 Juli 1940 in Liverpool geboren Peter Harrison is de oudere broer van George Harrison van The Beatles en de middelste van drie zonen die in Liverpool worden geboren bij buschauffeur Harold Harrison en zijn vrouw Louise. Naast George, die in 2001 overleden is, heeft Peter nog een broer, Harry en een zus Louise. Op 19-jarige leeftijd ontmoet hij zijn latere vrouw, de 16-jarige Pauline, in de beroemde Casbah koffietent in Liverpool die later bekend wordt als de plaats waar het verhaal van The Beatles begint. In Juni 2006 wordt er bij Peter Harrison kanker geconstateerd. Peter Harrison is 66 jaar geworden.


Op 1 Juni 1976 maakt Frank Sinatra bekend dat hij zich heeft verloofd met Barbara Joanna Blakeley, de ex-vrouw van Zeppo Marx, de jongste van The Marx Brothers. Frank Sinatra en Barbara Joanna Blakeley trouwen op 11 Juli 1976. Blakeley blijft tot aan het overlijden van Sinatra, op 14 Mei 1998, met hem getrouwd. Voor Frank Sinatra is zijn vierde huwelijk hiermee zijn langstdurende. 


Pavarotti_friendsIn het Italiaanse Modena wordt op 1 Juni 1999 in het Parco Novi Sad het jaarlijkse Pavarotti & Friends-concert gehouden. Deze keer gaat de opbrengst van het concert naar de kinderen van Guatemala en Kosovo. Luciano Pavarotti ontvangt Boyzone, Alex Britti, Mariah Carey, Joe Cocker, Gloria Estefan, B.B. King, Ricky Martin, Gianni Morandi, Laura Pausini, Lionel Richie, Renato Zero en Zucchero. In September 1999 wordt de televisieregistratie uitgezonden en verschijnen de live-opnamen op CD.


Muziek Jarige Op 1 Juni

1934: Pat Boone (Charles Eugene Boone) - Zanger USA
1943: Eli Van Tongeren - The Buffoons Zanger
1945: Linda Scott - Zangeres USA
1947: Ron Wood - The Rolling Stones Gitaar
1947: Janus Toethuis - Peter En Zijn Rockets Gitaar
1950: Charlene (Charlene Marilynn D'Angelo) - Zangeres USA
1950: Tom Robinson - Zanger Engeland
1950: Graham Russell - Air Supply Gitaar/Zang
1952: John Ellis - The Vibrators Gitaar
1958: Barry Adamson - Magazine Bas
1959: Alan Wilder - Depeche Mode Toetsen
1960: Simon Gallup - The Cure Bas
1963: Mike Joyce - The Smiths Drums
1967: Roger Sanchez -DJ, Producer Engeland
1968: Jason Donovan -Zanger Australie
1969: Damon Minchella - Ocean Colour Scene Bas
1974: Alanis Morissette - Zangeres Canada

Geen opmerkingen:

Een reactie posten