Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 30 Mei

James_hetfield_pinkpop_2008Op 30 Mei 2008 begint in Landgraaf op het evenemententerrein Megaland de 39e editie van Pinkpop. Het festival wordt officieel geopend door 3FM DJ Giel Beelen, die dat doet door het doorknippen van de das van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans. Het festival wordt voor het eerst in zijn geschiedenis niet tijdens het Pinksterweekend gehouden, omdat die datum te ver van de overige Europese festivals zit. Pinksteren in 2008 valt op 11 en 12 Mei, een datum waarop vele buitenlandse acts nog niet aan het toeren zijn. Organisaotor Jan Smeets: "Van de grote namen in de popmuziek is er dan nog niemand beschikbaar. Een programma valt er altijd wel te maken, maar echte groten zoals Radiohead vliegen niet zo maar even op en neer. Die hebben een heel festivalprogramma voor de zomer. En dat begint voor de meesten pas in Juni." De eerste dag zijn er optredens van ondermeer Flogging Molly, Incubes, Porcupine Tree, After Bridge. De eerste dag wordt afgesloten door Metallica met een twee uur durende set. Smeets heeft ooit gezegd dat Metallica nooit op Pinkpop zou verschijnen: "Dat ik ze niet wilde boeken, had vooral met het voor Pinkpop-begrippen onrealistische eisenpakket te maken. Zij hebben dat zodanig aangepast, dat de band nu wel in aanmerking komt voor Pinkpop. Ik ben ook ontzettend blij dat we een band van deze naam en faam hebben." Ondanks dat Metallica haar eisenpakket zou hebben aangepast worden de leden wel apart (!!) per helikopter naar het terrein gebracht waar een speciale landingsplek is gereserveerd. Jan Smeets: "Daar kunnen ze om de beurten met de helikopter landen. Met politie-escorte en limo's zullen ze via een sneaky weg naar het terrein rijden. Na afloop moeten ze direct weer weg, met de helikopter naar Luik. Dat is de enige plek waar ook 's nachts gevlogen mag worden. Ze moeten namelijk als een speer naar Madrid, waar ze de dag erna spelen." Naar verluidt wordt voor Metallica één miljoen euro neergelegd.


Help_yourself_tom_jonesOp 30 Mei 1968 neemt Tom Jones, in een Londense studio, de single Help Yourself op. Help Yourself is geschreven door Carlo Donida en Mogol (Giulio Rapett) als Gli Occhi Miei en in 1968 door Wilma Goich en Dino op de plaat gezet. De versie's van Wilma Goich en Dino zijn de vrouwelijke en mannelijke versie voor het San Remo Festival dat jaar. Reden is om het unisekskarakter van het nummer te onderstrepen. De Engelse vertaling wordt gemaakt door J. Fishman, terwijl Ken Woodman het arrangement schrijft. Help Yourself wordt geproduceerd door Peter Sullivan. Op de B-kant staat Day By Day een nummer van Tom's manager Gordon Mills. Op 5 Juli 1968 wordt de plaat uitgebracht en haalt in Nederland de zevende plaats in de Top 40.


De Australische band Midnight Oil zorgt op 30 Mei 1990 voor een verkeerschaos in New York, als de groep spontaan een concert geeft voor de deur van het kantoor van de oliemaatschappij Exxon. Het concert is een protest tegen de recente olieramp in Alaska met de Exxon Valdez. In het publiek wordt een spandoek opgehouden met de tekst: Midnight Oil makes you dance, Exxon Oil makes you sick. Het concert wordt later op video uitgebracht, waarvan de opbrengst in zijn geheel aan Greenpeace wordt geschonken.


50centhouseonfireOp 30 Mei 2008 worden zes mensen in het ziekenhuis opgenomen na een brand in een villa die op naam staat van de Amerikaanse rapper 50 Cent. Namen van de gewonden worden door de brandweer niet vrijgegeven. Het huis in Long Island in de staat New York wordt bewoond door de voormalige vriendin van de artiest, Shaniqua Tompkins, en twee van haar kinderen, zo heeft de advocaat van Tompkins bevestigd. Volgens de brandweer hebben de zes slachtoffers ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van rook, maar verkeren verder in stabiele toestand. Het huis is door de brand totaal verwoest. De oorzaak van de brand wordt onderzocht. Eerder sleept Tompkins haar ex al voor de rechter, omdat hij haar beloofd zou hebben het huis ter waarde van $2,4 miljoen aan haar te schenken. Volgens Tompins is er geen twijfel en heeft de als Curtis Jackson geboren rapper de brand op zijn geweten: "I know Curtis Jackson did this. He hasn't even called his son to see how he is. He's a punk. He's starting to believe what the media thinks he is." 50 Cent ontkent iets met de brand te maken te hebben. "Any suggestion that Mr. Jackson had anything whatsoever to do with the fire at his home is outrageous and offensive."", aldus Brett Kimmel, advocaat van de rapper tegenover showbizzwebsite TMZ een dag later.


Diana Ross stelt op 30 Mei 2002 een veertiendaagse tournee in tien Amerikaanse steden uit, om zich vrijwillig te laten opnemen in een drugs- en alcohol kliniek in Malibu, Californie. De tournee wordt uiteindelijk zelfs helemaal afgezegd. Dat de behandeling ook niet echt veel geholpen heeft, blijkt in December 2002, als Diana Ross door de politie van Tucson wordt opgepakt wegens het rijden onder invloed.


Mickie_mostOp 30 Mei 2003 overlijdt de Britse producer Mickie Most in zijn woning in London aan de gevolgen kanker. Micky Most wordt in 1938 als Michael Peter Hayes geboren in Aldershot, Engeland. Aan het einde van de jaren 50 wordt Michael Hayes lid van de groep The Most Brothers. Hoewel de groep maar korte tijd bestaat, blijft Hayes daarna het pseudoniem Mickie Most gebruiken. In de jaren zestig is hij als producer werkzaam voor o.a. The Animals, Lulu, Herman's Hermits, Jeff Beck en Donovan. In de jaren zeventig is Mickie Most de grote man achter het RAK label en werkt hij met o.a. The Sweet, Mud, Smokie, Racey, Hot Chocolate, Kim Wilde, Cozy Powell en Suzi Quatro. Mickie Most is 64 jaar oud geworden.


Het populaire televisieprogramma Oh Boy! wordt op 30 Mei 1959 voor de laatste keer op de Engelse televisie uitgezonden. De muziekshow is op 15 Juni 1958 voor het eerst bij de Engelse commerciele omroep ABC te zien. Het door de legendarische Jack Good geproduceerde muziekprogramma, wordt gepresenteerd door Terry Hall en Jimmy Henney. Marty Wilde, Joe Brown, Billy Fury en Cliff Richard zijn enkele artiesten die in Oh Boy! hun televisiedebuut hebben gemaakt.


Up_around_the_bendCreedence Clearwater Revival, de groep rond John Fogerty (2e van links op hoesfoto) komt op 30 Mei 1970 met het nummer Up Around The Bend op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Up Around The Bend is afkomstig van het album Cosmo's Factory. De titel van het album is ontleend aan de naam van de platenstudio van producer Cosmo Matassa. Binnen CCR begint na deze hit wat onenigheid te ontstaan. Zanger en gitarist John Fogerty produceert, arrangeerd en schrijft alle nummers voor de band, waardoor de overige drie leden (ten onrechte) vinden dat ze in de schaduw worden gezet. In Februari 1971 stapt John's broer Tom Fogerty uit de band. In de zomer van 1972 is het definitief over voor Creedence Clearwater Revival.


Tijdens een concert op 30 Mei 1971 worden 36 bezoekers van een concert van The Grateful Dead, in de Winterland Ballroom in San Francisco, onwel nadat ze een drankje hebben gedronken waar LSD in zit. Boze tongen beweren dat leden van de groep er achter zitten, maar bewijs daarvoor is nooit gevonden.


BluebellmadonnaIn de Engelse krant The Mirror van 30 Mei 2006 staat te lezen dat Geri Halliwell, voormalig-zangeres van The Spice Girls, Sacha Gervasi toestemming verleent om hun dochter Bluebell Madonna te bezoeken. Gervasi is op 14 Mei 2006 niet bij de geboorte van het meisje geweest. Bluebell Halliwell is geboren uit een zes weken durende relatie van Geri Halliwell met Sacha Gervasi. Halliwell heeft Sacha Gervasi, een scenarioschrijver uit Hollywood, anderhalf jaar geleden leren kennen toen Robbie Williams hem aan haar voorstelde. Gervasi heeft zijn dochter alleen nog maar gezien op foto's uit bladen. Hij verklaart na de geboorte de 33-jarige zangeres en hun baby 'alle steun en liefde' te willen geven die ze nodig hebben. Omdat Halliwell in Londen is bevallen, kan de Amerikaan geen aanspraak maken op de voogdij over zijn dochter.


ZeppelinOp 30 Mei 1978 maakt Swan Song Records bekend dat Led Zeppelin de studio weer in gaat om een nieuw album op te nemen. Het is de eerste keer dat de groep weer bij elkaar komt, sinds de tragische dood van Robert Plant's zoon, Karac, in Juli 1977. De opnames resulteren in het album In Through The Out Door, dat in Augustus 1979 uitkomt. De hoes is in een bruine zak verpakt, omdat volgens manager Peter Grant, "You could put it in a brown paper bag, and it would still top the charts". Peter Grant heeft gelijk, In Through The Out Door haalt zowel in Amerika als in Engeland de eerste plaats. In Nederland komt het album op 8 September 1979 de albumlijst binnen en bereikt de 21-ste plaats.


David_bowie_30_en_31_mei_1987_glassDavid Bowie staat op 30 en 31 Mei 1987 met zijn Glass Spider Tour in de Rotterdamse Kuip. In totaal zijn er 96.000 bezoekers. Het is het eerste optreden van een 87 optredens durende tour door Europa. De zanger is al sinds 18 Mei 1987 in Rotterdam om in Ahoy' en in het Feyenoord-stadion te repeteren voor deze wereldtournee die tot 28 November 1987 zal duren. David Bowie wordt begeleid door Carlos Alomar (gitaar), Peter Frampton (solo gitaar), Carmine Rojas (bas), Alan Childs (drums), Erdal Kizilcay (toetsen, trompet, conga's en viool) en Richard Cottle (toesten en saxofoon). Naast deze muzikanten maakt Bowie ook bebruik van een aantal dansers en danseressen: Melissa Hurley, Constance Marie, Craig Allen Rothwell (aka Spazz Attack), Viktor Manoel en Stephen Nichols.. Tijdens de eerste avond blijft Radio Rijnmond wat langer in de lucht, om vanuit de Kuip sfeerimpressies uit te zenden


George_harrison_living_in_the_materGeorge Harrison brengt op 30 Mei 1973 het album Living In The Material World uit. Op dit album staan ondermeer de hit Give Me Love (Give Me Peace On Earth). Living In The Material World komt op 16 Juni 1973 de Billboard-albumlijst binnen, en verdringt op 23 Juni 1973 Red Rose Speedway van Paul McCartney & Wings van de eerste plaats. Het album van George Harrison staat vijf weken op nummer 1 in Amerika. In de Nederlandse LP Top 50 blijft Living In The Material World op de zesde plaats steken. De single Give Me Love (Give Me Peace On Earth) komt op 9 Juni 1973 binnen in de Nederlandse Top 40, en haalt op 23 Juni 1973 een vijfde plaats


Carl_radleBassist Carl Radle overlijdt op 30 Mei 1980 aan de gevolgen een nierziekte. Carl Dean Radle wordt op 18 Juni 1942 in Tulsa, Oklahoma geboren en speelt gedurende zijn carierre ondermeer op het album van Derek & The Dominoes (met Eric Clapton en Duane Allman) en is bassist tijdens de Mad Dogs And Englishmen tournee van Joe Cocker in 1970. Daarna is Carl Radle te horen op platen van ondermeer: Dave Mason, Mark Benno, J. J. Cale, Rita Coolidge, Dr. John, Art Garfunkel, Buddy Guy, Bobby Keys, en Freddie King, en wordt hij de bassist van Leon Russell's The Shelter People. Halverwege de jaren zeventig wordt de gezondheid van Carl Radle snel minder, vanwege het overmatig drank en drugsgebruik. Carl Radle is 38 jaar geworden.


Zowie Duncan Heywood Jones wordt op 30 Mei 1971 geboren als zoon van David en Angie Bowie. In 1989 is Zowie Bowie zijn naam zat en noemt hij zich voortaan Joey Bowie. In de jaren negentig veranderd hij dit weer in zijn huidige naam; Duncan Bowie.


Nadat hij bij het snijden van een stukje vlees voor zijn boterham een behoorlijke snee in zijn vinger oploopt, moet Neil Young op 30 Mei 1997 een tournee door Europa afzeggen.


1977Op 30 Mei 1977 wordt in het Burg. Damensportpark in Geleen voor de achtste keer het Pinkpop Festival gehouden. 45.000 toeschouwers zijn getuige van optredens van Tom Petty & The Heartbreakers, Racing Cars, Golden Earring, Bothy Band, Nils Lofgren, Manfred Mann's Earth Band en The Kinks. Het is voor de tweede keer dat Golden Earring op het Pinkpop Festival staat. Zeven jaar eerder heeft de Haagse groep ook gespeeld tijdens het allereerste Pinkpop Festival. Opvallend is het nummer I Need Love dar The Golden Earring op Pinkpop speelt. Na Pinkpop is I Need Love vrijwel nooit meer elektrisch live gespeeld! I Need Love is in Nederland ook nooit op een origineel Golden Earring album verschenen, en is is slechts te vinden op de Amerikaanse versie van het album Contraband getiteld Mad love. Het Pinkpop Festival wordt gepresenteerd door Rikki Farr & Urbanus van Anus. Urbanus van Anus over het feit dat hij bij het presenteren zijn naam niet eens noemt: "als de mensen zich afvragen, wie is die Belg? Da's voor mij genoeg. De enige manier om omhoog te geraken is om zo laag mogelijk te blijven". In het boekje 25 Jaar Pinkpop staat over de 8ste editie het volgende te lezen: "Tom Petty & The Heartbreakers spelen bijna alles van hun opzienbarende debuutalbum waaronder een bloedmooie versie van American Girl. Racing Cars staan in de charts met het slaapverwekkende They Shoot Horses Donxe2x80x99t They, dat hun naam op het Pinkpop-affiche geenszins rechtvaardigt. Golden Earring, inmiddels gegroeid, toont zich een band van internationale klasse en het folkgedeelte wordt verzorgd door The Bothy Band, dat onopvallend voorbijdobbert. De beroemdste sidekick der gitaristen Nils Lofgren kan het snarenpukken ook alleen goed af, brengt zijn indringendeode aan inspirator Keith Richards en maakt zijn befaamde achterwaartse salto. Manfred Mann bedekt het sportpark in een symfonische sfeerdeken en ruimt naast het pastorale Father Of Day, Father of Night plaats in voor de Springsteen-composities Spirits In The Night en Blinded By The Night, met dank aan meesterzanger Chris Thompson. The Kinks tenslotte trekken een la greatest hits open. Artistiek gezien niet bijster overtuigend maar uitermate onderhoudend." Het Algemeen Dagblad van 31 Mei 1977 is verbaast dat het festival zoveel bezoekers trekt: "De organisatoren van Pinkpop doen er goed aan een nieuwe locate voor deze jaarlijke gebeurtenis te zoeken, want het sportpark te Geleen wordt zo langzamerhand te klein. De achtste aflevering trokmaar liefst 45.000 bezoekers, een nieuw record. Ongelooflijk zo'n aantal want het festival, waarvan The Kinks, Manfred Mann' Earth Band en Nils Lofgren de grote trekpleisters zijn, zou in de Randstad nog geen 5000 man binnen krijgen."


Bernadette Whelan, een 14-jarige David Cassidy fan, overlijdt op 30 Mei 1974 aan een hartstilstand. Vier dagen eerder heeft zij een concert bezocht van de populaire zanger. Tijdens het concert in het White City Stadium in Londen hebben meer dan 1000 fans medische hulp nodig omdat ze al dan niet zijn flauwgevallen. Bernadette Whelan is er het ergst aan toe. Door dit voorval besluit David Cassidy onmiddellijk te stoppen met live-concerten. Ook stopt hij met de tv-serie The Partridge Family.


RoxyDe net opgerichte groep Roxy Music maakt op 30 Mei 1972 haar podium-debuut tijdens het Great Western Express Festival in het Engelse graafschap Lincolnshire. Roxy Music is het resultaat van de ambities van een aantal Londense kunstacademiestudenten onder aanvoering van Bryan Ferry. Deze zingt al tijdens zijn studententijd in Newcastle in de soulband The Gas Board en werkt na zijn eindexamen als chauffeur, restaurateur en leraar keramiek. Ferrt realiseert zich dat de meest effectieve en meest in de geest van de tijd passende manier om kunst te maken een rockband is. Hij neemt pianolessen en komt via een advertentie in contact met Andy Mackay (saxofoon) zijn vriend Brian Eno (toetsen, viool) introduceert. De naam wordt uit een lijst met oude theaternamen gelicht en het concept zal moeten zijn: elegantie en glamour, een snufje nostalgie dat schel zal afsteken tegen het toefje futuristische rockmuziek. Na de nodige bezettingswisselingen ontstaat een stabiele groep met naast Ferry, Mackay en Eno drummer Paul Thompson, bassist Graham Simpson en gitarist Phil Manzanera. In deze bezetting wordt het debuutalbum Roxy Music opgenomen, een plaat met smaakvol, vernieuwend geluid, die zowel door de critici als het publiek erg positief wordt ontvangen.


The_ballad_of_john_and_yokoVanaf 30 Mei 1969 ligt de single The Ballad Of John And Yoko van The Beatles in de platenwinkel. The Ballad Of John And Yoko is op 14 April 1969 in Abbey Road Studio 3 opgenomen. Omdat Ringo Starr bezig is met de opnamen van de film The Magic Christian speelt Paul McCartney niet alleen basgitaar maar neemt hij ook de drumpartijen voor zijn rekening. John Lennon doet zowel de slag- als de sologitaar omdat ook George Harrison is verhinderd. Twee dagen later zijn The Beatles weer compleet en wordt de B-kant Old Brown Shoe, een nummer van George Harrison, opgenomen. The Ballad Of John And Yoko is de eerste stereo-single die van The Beatles verschijnt, en komt op 14 juni 1969 de Nederlandse Top 40 binnen. Een week later staat de single op de eerste plaats, waar hij vier weken blijft staan.


Op 30 Mei 1997 maken Mariah Carey en Tommy Mottola bekend uit elkaar te gaan. Mariah Carey en Tommy Mottola zijn op 5 Juni 1993 in een kerk op Manhattan in New York getrouwd. Zakelijk blijft het ex-paar nog wel aan elkaar verbonden. Mottola is de directeur van Sony Music, de platenmaatschappij van Mariah Carey


Dont_believe_the_truthVan Oasis wordt op 30 Mei 2005 het album Don't Believe The Truth uitgebracht. Alle leden van Oasis hebben aan de nummers bijgedragen. Oasis bestaat anno 2005 uit: gitarist Noel Gallagher, zanger Liam Gallagher, gitarist Gem Archer en bassist Andy Bell. "De bijdragen van Andy Bell klinken, grappig genoeg, nog het meest als de 'oude' Oasis. De meest interessante liedjes zijn die van Liam. Die zijn heel erg goed, vooral Guess God Thinks I'm Able. Iedereen zal uit zijn dak gaan bij de laatste halve minuut. Het is fantastisch!", aldus Noel Gallagher. Na twaalf jaar in Londen te hebben gewoond, heeft Noel Gallagher genoeg van de Britse hoofdstad. "De laatste drie, vier jaar is de stad massaler geworden dan ooit. Ik wil er weg", aldus de gitarist. Don't Believe The Truth komt op 4 Juni 2005 binnen op de elfde plaats van de Mega Album Top 100, en zakt een week later alweer naar een negentiende plaats.


Joe Jackson en Todd Rundgren beginnen op 30 Mei 2005, met een optreden in de Guildhall in Portsmouth, Engeland aan het Europese deel van hun gezamenlijke wereldtournee die op 13 April 2005 in Melbourne in de Amerikaanse staat Florida van start is gegaan. Joe Jackson en Todd Rundgren worden begeleid door het Amerikaanse strijkkwartet Ethel. Op 11 en 12 Juni 2005 staan Jackson, Rundgren en Ethel in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam. De wereldtournee wordt op 5 Juli 2005 in het Spaanse San Sebastian afgesloten.


Welcome_to_my_nightmareWelcome To My Nightmare van Alice Cooper bereikt op 30 Mei 1975 de gouden status in Amerika. Welcome To My Nightmare is het eerste album wat opgenomen wordt zonder de Alice Cooper Band (Michael Bruce, Glenn Buxton, Dennis Dunaway en Neal Smith). Omdat met name Neal Smith en Michael Bruce het te druk hebben met hun solo albums, besluit Alice Cooper dan ook maar aan een solo album te gaan werken. Met hulp van sessie muzikanten als de gitaristen Dick Wagner en Steve Hunter, bassist Tony Levine en producer Bob Ezrin wordt Welcome To My Nightmare opgenomen. Het titelnummer wordt geschreven tijdens een orkaan op de Bahama's wanneer Alice Cooper samen met Dick Wagner daar verblijven. Wagner is muziek aan het schrijven, terwijl Cooper naar buiten kijkt en voor zich uit zegt "Welcome To My Nightmare". Het album wordt wel onder de naam Alice Cooper uitgebracht, en is daarmee officieel de achtste plaat van Alice Cooper. Welcome To My Nightmare komt op 22 Maart 1975 de Billboard-albumlijst binnengekomen, en bereikt de vijfde plaats.


Op 30 Mei 1998 wordt Russell Jones door een inbreker die zijn huis is binnengedrongen neegeschoten. Russell Jones, die beter bekend is als de rapper Ol' Dirty Bastard van The Wu-Tang Clan, overleeft de aanslag. Op 13 November 2004 overlijdt Ol' Dirty Bastard op 35-jarige leeftijd aan een overdosis.


Mercy_mercy_mercyThe Buckinghams brengen op 30 Mei 1967 het nummer Mercy Mercy Mercy uit. De groep uit Chicago heeft deze cover van Cannonball Adderly uit 1966 op 9 Maart 1967 in de Columbia Studios in Hollywood opgenomen. Mercy Mercy Mercy is geschreven door Joe Zawinul (de latere oprichter van Weather Report). Het nummer is geproduceerd door Johnny Guitar Watson. Mercy Mercy Mercy van The Buckinghams bereikt de zesde plaats in de Billboard Hot 100.


Op 30 Mei 1968 beginnen The Beatles aan de opnamen van een nieuwe LP in de Abbey Road Studio in Londen. In studio 2 is Revolution van John Lennon de eerste track die wordt opgenomen. Julia is op 13 oktober 1968 het laatste nummer dat voor dit album op band wordt vastgelegd. Op 22 november 1968 wordt van The Beatles een dubbel-LP uitgebracht die in een witte hoes is gestoken. Het album gaat bij fans de geschiedenis in als The White Album. Op The White album staan de volgende nummers: Back In The U.S.S.R., Dear Prudence, Glass Onion, Ob-La-Di Ob-La-Da, Wild Honey Pie, The Continuing Story Of Bungalow Bill, While My Guitar Gently Weeps, Happiness Is A Warm Gun, Martha My Dear, I'm So Tired, Blackbird, Piggies, Rocky Raccoon, Don't Pass Me By, Why Don't We Do It In The Road?, I Will, Julia, Birthday, Yer Blues, Mother Nature's Son, Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey, Sexy Sadie, Helter Skelter, Long Long Long, Revolution # 1, Honey Pie, Savoy Truffle, Cry Baby Cry, Revolution # 9 en Good Night.


PauldesmondIn New York overlijdt Paul Desmond op 30 Mei 1977 aan de gevolgen van longkanker. Paul Desmond wordt op 25 November 1924 in San Francisco geboren als Paul Emil Breitenfeld. Zijn nieuwe naam Desmond haalt hij uit een telefoonboek. Paul Desmond is vooral bekend van het Dave Brubeck Quartet waar hij van 1948 tot 1967, met een kleine onderbreking tussen 1950 en 1951, alt-saxofoon in speelt. Desmond schrijft ook hun grootste hit, Take Five, waarvan hij de opbrengst voor een groot deel aan het Rode Kruis schenkt. Desmond werkt verder samen met onder andere Jim Hall, Chet Baker en Ed Bickert. Na het opdoeken van het Dave Brubeck Quartet in 1967 houdt hij het voor gezien en gaat met pensioen. Later begint Desmond toch weer te spelen in rexc3xbcnies met Brubeck, Mulligan en Hall, in een Kerstconcert met het Modern Jazz Quartet in 1971. Zijn laatste concert geeft hij met Dave Brubeck in 1977 in New York City. Paul Desmond is 52 jaar geworden.


Lenny Kravitz staat op 30 Mei 1999 op het podium in New Jersey. Nadat hij veertig minuten heeft opgetreden loopt Lenny Kravitz plotseling van het podium, om backstage flauw te vallen. Kravitz is bevangen door de hitte omdat hij heeft staan spelen in een bontjas.


Biografie_brouwers_illOp 30 Mei 1974 wordt door de VPRO de eerste aflevering van Van Oekels Discohoek uitgezonden. Van Oekels Disco show is een parodie op shows als TopPop van de AVRO en Op Losse Groeven van de TROS en is een idee van televiemaker Wim T Schippers. In een decor dat er uitziet als een kantoor ontvangt Sjef van Oekel (een rol van Dolf Brouwers) in Van Oekels Discohoek de meest uiteenlopende artiesten. Zo zijn er optredens te zien van o.a. Donna Summer, Lucifer, Captain Beefheart, Bonnie St. Claire & Unit Gloria, Brinsley Schwarz, Peter Koelewijn, Shocking Blue, Mouth & MacNeal en Kevin Coyne. Na hun optredens kunnen de artiesten aan het bureau van ir. Evert van der Pik (een rol van Jaap Bar) hun honorarium innen. Dit gaat menigmaal met hilarische taferelen gepaard, waardoor artiesten soms zelfs kwaad weglopen. De beroemde kerstuitzending waarbij Sjef Van Oekel in de fietstas van Evert van der Pik ligt te kotsen leid zelfs tot kamervragen. De eerste uitzending is op 30 Mei 1974. Op 29 april 1975 wordt de laatste aflevering van Van Oekels Discohoek door de VPRO uitgezonden. In 2008 verschijnt de serie bijna in zijn geheel (alleen aflevering 6 ontbreekt) op een 3DVD Box in de serie Wim T. Schippers Televisiepraktijken Sionds 1962.


Op 30 Mei 1981 komt If Leaving Me Is Easy van Phil Collins de Engelse hitparade binnen. If Leaving Me Is Easy is de derde single van Face Value, het eerste solo-album van de Genesis-drummer. Eerder verschenen In The Air Tonight (een 2de plaats) en I Missed Again (een 14de plaats) op single. If Leaving Me Is Easy komt niet verder dan de 17de plaats.


Duran_duran_tourDuran Duran staat op 30 Mei 2005 in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. De Britse groep speelt in het kader van de Astrounout Tour, voor het eerst in achttien jaar, weer in de originele samenstelling; Simon Le Bon (zang), Nick Rhodes (keyboards), Roger Taylor (drums), Andy Taylor (gitaar) en John Taylor (basgitaar). Het publiek, met name dertigers, komt vooral voor hits als Hungry Like The Wolf en Wild Boys. Als zanger Simon LeBon zijn colbertje uittrekt, wordt er luid gegild en gefloten. Het concert wordt afgesloten met Girls On Film en Rio. Het publiek roept nog om The Reflex, maar Duran Duran houdt het na twee uur voor gezien. Een dag later, 31 Mei 2005, staat Duran Duran wederom in een uitverkochte Heineken Music Hall. "Het schijnt dat we gister een nummertje vergeten zijn. Nou en? Wij spelen toch alleen maar wat we zelf leuk vinden! aldus Simon Le Bon. The Reflex wordt die avond wel gespeeld.


Op 30 Mei 1992 treedt de dan 50 jarige Paul Simon, in hun gezamelijke woning in Montauk in Long Island in de staat New York, in het huwelijk met de 25 jarige zangeres Edie Brickell van de groep The New Bohemians. De twee hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een optreden van Edie in het televisieprogramma Saturdaynight Live. Voor Paul Simon is het zijn derde huwelijk. Hij was eerder getrouwd met Peggy Harper en Carrie Fisher. Paul en Edie zijn nog steeds bij elkaar en hebben inmiddels drie kinderen: Adrian Edward, Lulu en Gabriel Elijah.


Pinkpop_2009_afficheVan 30 Mei 2009 tot en met 1 Juni 2009 vindt op het evenemententerrein Megaland in Landgraaf de 40e editie van Pinkpop plaats. Optredende artiesten zijn ondermeer Chris Cornell, The Killers, Bruce Springsteen & The E Street Band, Elbow, The Noisettes, De Staat, Milow, Placebo, Keane, White Lies, The Rifles, Amy MacDonald, Novastar, Franz Ferdinand, Anouk, Snow Patrol, THe Kooks, De Jeugd Van Tegenwoordig, Mando Diao en The Ting Tings. Publiekstrekker Depeche Mode zegt op het laatste moment door ziekte van zanger Dave Gahan af. De organisatie van Pinkpop probeert nog om een andere buitenlandse band aan te trekken, maar dit blijkt op korte termijn niet meer haalbaar. De Nederlandse band Krezip blijkt uiteindelijk bereid. Krezip houdt eind Juni 2009 definitief op te bestaan, maar onder meer door een actie van 3FM-dj Claudia de Breij weet de organisatie van Pinkpop de band te strikken. Maar ook dat is een hele klus, doordat enkele bandleden met vakantie in het buitenland zijn. Krezip breekt in 2000 door in Nederland met een optreden op het festival in het Limburgse Landgraaf. Op vrijdag 26 Juni en zaterdag 27 Juni 2009 geeft Krezip twee uitverkochte afscheidsconcerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam waarna de band voorgoed ophoudt te bestaan.


Nadat tijdens een concert van Kenny Rogers in de Royal Albert Hall in Londen, op 30 Mei 1999, een bommelding is ontvangen wordt het optreden direct stil gelegd. 3000 toeschouwers worden vriendelijk doch dringend verzocht de zaal te verlaten. Wanneer er na uitgebreidt onderzoek geen bom wordt gevonden, kan Kenny Rogers zijn optreden vervolgen.


Lage_landenOp 30 en 31 Mei 2007 staat Boudewijn de Groot, in het kader van zijn Lage Landen Tour, voor twee concerten in Theater Orpheus in Apeldoorn. De Lage Landen Tour begint, na twee try-out voorstellingen op 25 en 26 Januari 2007 in Schouwburg de Storm in Winterswijk, officieel op 30 Januari 2007 in Theater de Mythe in Goes. De laatste voorstellingen worden in December 2007 gegeven. Boudewijn de Groot  wordt op het podium bijgestaan door Ake Danielson (Synthesizer, Accordeon, Piano), Jan Hendriks (Akoestische en Elektrische Gitaar), Jan de Hont (Akoestische en Elektrische Gitaar), Ernst Jansz (Piano, Mondharmonica, Gitaar), Monique Lansdorp (Viool, Mandoline, Percussie), Mark Stoop (Slagwerk) en Lene te Voortwis (Basgitaar). Op 3 Oktober 2007 maakt zijn platenmaatschappij Universal bekend dat de zanger in 2008 een sabbatical year opneemt. Om de fans tevreden te houden wordt op 12 Oktober 2007 onder de naam Lage Landen zowel een DVD als CD uitgebracht. Hierbij is de keus gemaakt om eerder live uitgebracht materiaal dit keer niet op te nemen. Hierdoor beleven ondermeer nummers als Canzone 4711, Tegenland, Waar Ik Woon, Hogeduin, Spelende Meisjes, Grijze Dame, Altijd Samen en Zelden Kunnen Praten hun debuut op CD en DVD.


Door de Britse commercixc3xable omroep ABC wordt op 30 Mei 1964 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt Adam Faith & The Roulettes, Mark Wynter, Dionne Warwick, Kenny Ball & His Jazzmen, Jackie Trent en The Strangers met Mike Shannon. Ook The Rolling Stones zijn aanwezig, zij spelen Not Fade Away en I Just Wanna Make Love To You.


Pink_floyd_1968Pink Floyd treedt op 31 Mei 1968 op in Paradiso en in Fantasio aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Pink Floyd bestaat op dat moment uit Roger Waters (bas/zang), David Gilmour (gitaar/zang), Rick Wright (toetsen) en Nick Mason (drums). Pink Floyd speelt ondermeer de volgende nummers Keep Smiling People (een vroege versie van Careful With That Axe Eugene), Flaming, Let There Be More Light en Interstellar Overdrive. Fantasio is niet zo maar een zaal, het staat bekend als een van de eerste poppodia van Amsterdam. Het gebouw aan de Prins Hendrikkade kent eind jaren zestig een roemruchte periode. Beroemde bands, waaronder Jefferson Airplane treden er op. In die tijd is Fantasio net zo bekend als Paradiso, dat een dag later door dezelfde groep progressieve popliefhebbers en artistiekelingen wordt gekraakt. Paradiso en Fantasio zijn namen die bedacht zijn door Willem De Ridder (ondermeer medeoprichter van Hitweek, Aloha en de internationale kunstbeweging Fluxus). In de herfst van 1969 wordt één van Nederlands eerste popclubs omgevormd tot meditatiecentrum De Kosmos. Met de vestiging in 1998 van het Nationaal Pop Instituut aan de Prins Hendrikkade, krijgt de nog altijd intact gebleven Fantasiozaal haar oorspronkelijke functie terug.


Muziek Jarige Op 30 Mei

1936: Andy Tielman - The Tielman Brothers Zanger/Gitaar
1944: Lenny Davidson - The Dave Clark Gitaar
1946: Henk Bruysten - Hank The Knife & The Jets Gitaar
1955: Nicky 'Topper' Headon - The Clash Drums
1958: Marie Frederiksson - Roxette Zangeres
1960: Stephen Duffy - Lilac Time Zanger
1964: Wynonna Judd - Country Zangeres USA
1964: Tom Morello - Rage Against The Machine Gitaar
1968: Tim Burgess - The Charlatans Zanger
1977: Tye Zamora - Alien Ant Fram Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten