Zoeken in de muziekgeschiedenis

28 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 29 Mei

Amazing_journeyDe twee overgebleven bandleden van de Britse rockband The Who, Pete Townshend en Roger Daltrey, maken op 29 Mei 2005 bekend dat zij een documentaire gaan maken over de band. De film My Generation: Who's Still Who wordt geregisseerd door Murray Lerner. Op de website Thewhomovie.com worden fans opgeroepen om filmmateriaal van de band of verhalen bij de regisseur in te leveren. "We are especially interested in never or rarely seen footage (flattering or otherwise). This documentary film will be candid and up-front about the many daring, revolutionary and dramatic exploits of the band. Bootleg material of any nature is welcome." aldus Lerner op de website. Pete Townshend en Roger Daltrey zullen zelf ook materiaal aanleveren. De film moet een onbevangen en eerlijke documentaire worden over de vele revolutionaire en dramatische daden van de band. Lerner zal het verhaal vertellen vanuit de thema's uit de liedjes. De film brengt onder meer de oprichting van de R&B coverband (die tot 1964 The Detours heetten), de artistieke doorbraken, de ruzies, de verzoeningen en de dood van drummer Moon en bassist Entwistle in beeld. Als bron worden archiefbeelden en interviews met getuigen en vrienden gebruikt. Zo zullen er ook nooit eerder uitgebrachte beelden van hun optreden op Woodstock in 1969 te zien zijn. De film verschijnt eind 2007 onder de naam Amazing Journey; The Story Of The Who op DVD.


Anouk laat op 29 Mei 2008 in de radioshow van Ruud De Wild op Q Music weten woest te zijn op haar platenmaatschappij EMI Music. De zangeres staat op dat moment op nummer twee in de hitlijst van Noorwegen met haar single Lost. Volgens Anouk laat EMI Music alle kansen liggen om daar door te breken. "Ze doen er geen hol aan. Ik had eigenlijk verwacht dat ik in no time daar had gezeten. Het is één grote frustratie." De Haagsche zangeres is al tijden niet tevreden met haar platenmaatschappij. "Nederland en Belgie doen ze fantastisch, maar dat is gemakkelijk want dat loopt toch wel. Het is toch bizar dat je niet onmiddellijk een vlucht boekt naar Noorwegen en interviews en showcases regelt. Het is toch stom dat je zo'n kans laat liggen?" Anouk laat verder weten haar contract met EMI Music het liefst direct op te zeggen: "Helaas is dat onmogelijk. Ik heb nog een contract voor twee platen, maar ik blijf net zo lang vervelend doen tot ze me eerder laten gaan."


PhilipkramerOp 29 Mei 1999 komt er een definitief einde aan alle speculatie's over wat er gebeurd is met Philip "Taylor" Kramer, wanneer wandelaars in een ravijn in Malibu, Californie, een auto vinden met daarin zijn stoffelijke resten. Kramer, die in het midden van de jaren zeventig een tijdje deel uit maakt van Iron Butterly, is op 12 Februari 1995 spoorloos verdwenen na een bezoek aan het vliegveld van Los Angeles voor een zakelijke bespreking. Het enige wat daarna bekend is is dat Kramer zowel zijn vrouw als Ron Bushy (drummer Iron Butterfly) belt en tegen Bushy zegt "seeing you on the other side". Aan het eind van de middag belt Kramer ook nog 911, het Amerikaanse alarmnummer. 911: "911 can I help you?" Kramer: "Yes this is Philip Taylor Kramer." 911: "Uh huh, this is 911, Can I help you, sir?" Kramer: "Yes you can. I'm going to kill myself. And I want everyone to know that O.J. Simpson is innocent ... They did it." Phil Taylor is 42 jaar geworden.


Remember_that_nightDavid Gilmour begint op 29 Mei 2006 aan een serie van drie optredens in de Royal Albert Hall in Londen. De concerten maken deel uit van een tour ter promotie van het album On An Island. Tijdens de concerten in London heeft de voormalige gitarist van Pink Floyd een aantal gasten uitgenodigd. Op 29 Mei zijn dit ondermeer Robert Wyatt, David Bowie, David Crosby en Graham Nash. Met David Bowie worden de nummers Arnold Layne en Comfortably Numb gezongen. Samen met David Crosby en Graham Nash speelt Gilmour het Pink Floyd nummer Shine On You Crazy Diamond en van zijn solo-album het titelnummer On An Island. David Crosby en Graham Nash zingen hierna het door Stephen Stills geschreven nummer Find The Cost Of Freedom. Robert Wyatt is op kornet te horen in het nummer Then I Close My Eyes. David Gilmour wordt tijdens deze tour op het podium bijgestaan door Phil Manzanera (gitaar), Richard Wright (toetsen/zang), Guy Pratt (bas/zang), Jon Carin (toetsen), Steve DiStanislao (drums/zang) en Dick Parry (saxofoon). Het door David Bowie gezongen Arnold Layne wordt later op CD-single uitgebracht. Naast Arnold Layne staan op deze CD-single ook nog Arnold Layne (gezongen door Rick Wright) en Dark Globe (origineel staat op Madcap Laughs van Syd Barrett uit 1969). Arnold Layne van David Gilmour bereikt in Januari 2007 een 19e plaats in de Engelse hitlijst. Het concert op 29 Mei 2006, en ook die van 30 en 31 Mei 2006 worden opgenomen, en verschijnen in September 2007 onder de naam Remember That Night op dubbel-DVD.


The Dire Straits staan in het kader van hun twee jaar durende tournee vanaf 29 Mei 1992 vier avonden in de Rotterdamse Kuip. In 1993 verschijnen live-opnamen van deze tournee op het album On The Night. Deze CD komt op 22 Mei 1993 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de tweede plaats.


Op 29 Mei 2002 wordt bekendgemaakt dat de Australische actrice en zangeres Natalie Imbruglia, bekend van de wereldhit Torn uit 1997, het nieuwe gezicht van Cosmetica gigant L'Oreal wordt. Natalie Imbruglia gaat $170.000 per jaar met haar werk voor L'Oreal verdienen.


CrazyfrogAxel F van Crazy Frog komt op 29 Mei 2005 op de eerste plaats binnen in de Engelse hitlijst. Vooral Chris Martin is hier slecht over te spreken. De Coldplay-zanger zegt schoon genoeg te hebben van de irritante' ringtone, dat is bewerkt tot volledig nummer. De nieuwe single van de Coldplay is in de hitlijsten verslagen door Axel F., dat direct op nummer één binnen komt. Crazy Frog is een uitvinding van Daniel Malmedahl, een jonge Zweed die elektronisch autogeluiden wil namaken. Hij komt op de 'ringtone' die gebaseerd is op een soundtrack van de film Beverley Hills Cop, waarin Eddie Murphy de agent Axel Foley speelt. De Duitse 'ringtonegigant' Jamba zorgde voor de distributie en de rest is geschiedenis. Chris Martin zegt dat hij de kikker wel in een restaurant zou willen opeten. "Het is ronduit irritant". In Groot-Brittannie is Crazy Frog geliefd en gehaat. Volgens Richard Roth, een correspondent voor CBS News, vindt men de kikker in eerste instantie 'wel grappig' maar het domineren van de hitlijsten gaat 'toch echt te ver'. Crazy Frog staat uiteindelijk met Axel F vier weken op de eerste plaats in Engeland.


Paul McCartney is de populairste vegetarier van Groot-Brittannixc3xab. Dit blijkt op 29 Mei 2006 uit de uitsalg van een enquete op de website van Vegetarian Society. Morrissey, de voormalige-zanger van The Smiths, staat op de tweede plaats. Moby staat op een vierde plaats. De populairste vrouwelijke vegetarier van Engeland is Stella McCartney, de dochter van Paul McCartney. Chrissie Hynde, voormalig zangeres van The Pretenders staat op een tweede plaats. Derde bij de vrouwen staat Heather Mills, de dan bijna voormalige echtgenote van Paul McCartney. Paul McCartney is blij met zijn verkiezing. "I am really thrilled. People are becoming more aware of what they eat and where it comes from. But many still don't make the connection between their own actions and the suffering and death of a real living creature. Once you truly understand the consequences of buying and eating meat, you can't claim to care without going vegetarian",  aldus Paul McCartney. In Engeland zijn ruim 3 miljoen vegetariers. Het is voor het eerst dat Vegetarian Society een dergelijke enquxc3xaate heeft gehouden.


Procol_harum_liveOp 29 Mei 1992, bijna 21 jaar na hun eerste gezamenlijke optreden, geven Procol Harum en het Edmonton Symfonie Orkest een reuieconcert in The Jubilee Auditorium in het Canadese Edmonton. Naar een idee van zanger Gary Brooker werkt Procol Harum op 18 November 1971 tijdens het eerste concert met een volledig symfonie-orkest, iets wat vooral de echte Procol-fans hem niet in dank afnemen. Van de prachtige, melancholieke songs, die in hun originele uitvoering nog zo authentiek klinken, zijn de scherpe kantjes afgehaald en het geheel klinkt plotseling een stuk gepolijster en commercieler. In Concert With The Edmonton Symphony Orchestra wordt dan ook Procol Harum's best verkopende elpee tot dan toe. Van de live-registratie van het eerste concert op 18 November 1971 worden dan ook meer dan één miljoen albums verkocht. In de Verenigde Staten haalt het album zelfs de vijfde plaats van de album Top 10. De live-versie van Conquistador wordt op single uitgebracht en bereikt op 1 Juli 1972 de achtste plaats in de Nederlandse Top 40. Het live album waarvan Conquistador afkomstig is bereikt op 22 Juli 1972 de derde plaats in de Nederlandse albumlijst.


Elvis Presley verlaat op 29 Mei 1977 tijdens een concert in Baltimore het podium om niet meer terug te keren. Het is de eerste keer dat de dan inmiddels vrij zwaar geworden Presley een show plotseling zonder enige uitleg afbreekt. Nog geen drie maanden wordt Elvis Presley op 16 Augustus 1977 door zijn vriendin Ginger Alden bewusteloos op de vloer van zijn badkamer in Graceland aangetroffen. In allerijl wordt hij naar het Baptist Memorial-ziekenhuis in Memphis gebracht. Volgens de doktoren is Elvis Presley aan een hartaanval overleden. Later komt er een verklaring waaruit blijkt dat hij aan een overdosis zou zijn gestorven. Elvis Presley is 42 jaar geworden.


Back_to_78Gruppo Sportivo ontvangt op 29 Mei 1979, uit handen van Wim Schipper, de algemeen directeur van hun platenmaatschappij Ariola, een platina plaat voor hun album Back To 78. De uitreiking is de laatste officiele gebeurtenis rond Gruppo Sportivo, omdat de band op 1 Juni 1979 in de Rotterdamse Menkenhal haar laatste optreden geeft. Leider Hans Vandenburg gaat verder met zijn nieuwe groep Buddy Odor Stomp. Op het eerste album, Buddy Odor Is A Gas! bestaat deze groep uit de toetsenisten Peter Calicher en Robert Jan Stips, zanger Barry Hay, zangeres Jose van Iersel, de bassisten Gerard van Dooren en Ernst Glerum, de drummers Bart Terlaak en Max Mollinger en de blazers Jan Cees Tans, Ruud Bos en Fred Leeflang. Buddy Odor Is A Gas! wordt geproduceerd door Hans Vandenburg en Robert Jan Stips. In 1980 wordt Gruppo Sportivo opnieuw opgericht, en in Augustus van datzelfde jaar bereikt hun album Copy Copy de 34ste plaats in de Nederlandse LP Top 50.


Op 29 Mei 1989 wordt Danielle Riley geboren als dochter van Lisa Marie Presley en Daniel Keough. De dochter van Elvis Presley en de uit Oeganda afkomstige acteur/muzikant zijn op 3 Oktober 1988 met elkaar getrouwd. Op 21 Oktober 1992 wordt hun zoon Benjamin Storm geboren. In 1994 gaan Lisa Marie Presley en Daniel Keough uit elkaar wanneer Lisa Marie een relatie krijgt met Michael Jackson.


Na twee optredens te hebben gegeven in The Winter Gardens in Morecambe krijgt Pete Townshend, op 29 Mei 1966, op de terugweg naar Londen met zijn Lincoln Continental een auto ongeluk. Vlak bij Newport Pagnell in het graafschap Buckinghamshire raakt de gitarist van The Who betrokken bij een kettingbotsing tussen vijf auto's. Pete Townshend komt er met lichte verwondingen vanaf. In Nederland, Duitsland en Frankrijk wordt echter door nieuwsdiensten ten onrechte gemeld dat Roger Daltrey bij dat ongeluk om het leven is gekomen. Terwijl de telefoniste van Polydor overuren maakt om het gerucht te ontkennen, speelt de groep de volgende dag gewoon op een muziekfestival in Lincoln, samen met ondermeer, Georgie Fame & The Blue Flames, Screaming Lord Sutch, The Kinks, The Small Faces en The Yardbirds.


Marvin Hamlisch treedt op 29 Mei 1989 in New York in het huwelijk met Terry Blair. Onder de bruiloftsgasten zijn ondermeer Roberta Flack, Liza Minnelli en Carly Simon. Tijdens de receptie van de componist/pianist en televisie-producente Terre Blair zingt Roberta Flack haar jaren zeventig-hit The First Time Ever I Saw Your Face.


White_christmas_singleOp 29 Mei 1942 neemt Bing Crosby samen met het orkest van John Scott Trotter en The Ken Darby Singers het nummer White Christmas op. White Christmas is in 1941 door Irvin Berlin geschreven voor de film Holiday Inn, met Bing Crosby en Fred Astaire in de hoofdrollen. Holiday Inn gaat rond de kerstdagen van 1942 in de Amerikaanse bioscopen draaien. White Christmas komt op 3 Oktober 1942 de Billboard hitparade binnen. De 78-toerenplaat staat elf weken op de eerste plaats. Tot oktober 1997 is White Christmas de bestverkochte plaat aller tijden. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen exemplaren van verkoch. Het record wordt pas in 1997 gebroken door Candle In The Wind '97, Elton John's ode aan de overleden prinses Diana. Hiervan zijn wereldwijd ruim eenendertig miljoen CD-singles verkocht.


Roger McGuinn geeft op 29 Mei 1973 een solo concert in de Academy Of Music in New York. Het is voor McGuinn de eerste keer sinds het uiteenvallen van The Byrds dat hij alleen op het podium staat.


OscarOscar Brown Jr overlijdt op 29 Mei 2005 in het St. Joseph Hospital in Chicago. Brown is twee maanden eerder geopereerd aan osteomyelitis (een infectie van het bot of beenmerg). Oscar Brown Jr. wordt op 10 Oktober 1926 in Chicago geboren, als zoon van een rijke advocaat. Op 15-jarige leeftijd maakt hij zijn professionele debuut als hoorspelacteur op een radiostation in Chicago. In 1962 is hij op televisie te zien als de presentator van de serie Jazz Scene. In ons land heeft hij succes met de single The Work Song. Oscar Brown Jr. werkt samen met jazz-muzikanten als Miles Davis, John Coltrane en Dizzy Gillespie. Oscar Brown Jr. schrijft een groot aantal toneelstukken en musicals. In 1969 is Buck White van zijn hand. Bokser Mohammed Ali vertolkt de hoofdrol als Buck. Donald Sutherland is zijn tegenspeler. Buck White gaat op 2 december 1969 in het Gregory Abbott Theatre op Broadway in New York in premixc3xa8re. Als de bezoekers wegblijven, valt op 6 december 1969 het doek voor Buck White. Slechts één keer haalt Oscar Brown Jr. de Billboard Hot 100. In 1974 bereikt zijn single The Lone Ranger de 69ste plaats. Oscar Brown Jr. is 78 jaar geworden.


Op 29 Mei 1969 wordt de Nederlandse Radio Unie (NRU) en de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) opgeheven. Door Minister Marga Klompe van cultuur wordt tijdens een bijzondere vergadering in Hilversum het het eerste bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) geinstalleerd. Voorzitter van deze NOS wordt Emiel A. Schettenhelm. Met de installatie van dit nieuwe orgaan voor radio en televisie treedt in Nederland ook een nieuwe omroepwet in werking.


Henry Mancini krijgt op 29 Mei 1962 tijdens de 4e uitreiking van de Grammy Awards voor 1961 vijf beeldjes voor Moon River en de soundtrack bij Breakfast At Tiffany's. Andere winnaars zijn ondermeer. Harry Belafonte, Chubby Checker, Judy Garland, Stan Kenton, Peter Nero, Jack Jones en Ray Charles.


Tubularbells1973Op 29 Mei 1973 ligt het album Tubular Bells van Mike Oldfield in de winkel. Nadat Mike Oldfield door verschillende maatschappijen is afgewezen, krijgt hij van Virgin Records de kans om Tubular Bells op te nemen. Op het album speelt Oldfield alle instrumenten zelf, en maakt hij op die manier via de techniek van het dubben als het ware een eenmansorkerst. Tubular Bells wordt een millionseller, de plaat breekt alle records in Engeland sinds The Beatles. In Amerika breekt Oldfield pas door als men een stuk van Tubular Bells, zonder medeweten van Mike Oldfield, gebruikt in de film The Exorcist, van regisseur William Friedkin. In deze thriller speelt Linda Blair de hoofdrol. Dankzij het succes van The Exorcist komt Tubular Bells op 28 September 1974 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album haalt de derde plaats. Als Mike Oldfield een paar jaar later naar zijn mening over The Exorcist wordt gevraagd zegt hij er helemaal niets aan te vinden. Ook Bassie en Adriaan maken dankbaar gebruik van Tubular Bells wanneer zij bij spannende momenten in hun televisieseries muziek nodig hebben. In 1992 verschijnt Tubular Bells II, gevolgd door Tubular Bells 2003, in 2003.


Capital Radio in Londen houdt op 29 Mei 1989 een speciale Cliff Richard dag die geheel aan de populaire zanger gewijd is. Aanleiding is het verschijnen van The Best Of Me, de honderdste single van Cliff Richard. The Best Of Me komt op 10 Juni 1989 de Britse hitparade binnen en bereikt eeb tweede plaats. In Nederland komt The Best Of Me op 1 Juki 1989 niet verder dan een 12e plaats in de Tipparade.


Op 29 Mei 1972 krijgen The Osmonds in Amerika een gouden plaat voor hun album Phase III. Deze LP is op 29 Januari 1972 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de tiende plaats. Op Phase III staan de volgende nummers: Down By The Lazy River, Business, Love Is, A Taste Of Rhythm And Blues, Yo-Yo, He's The Light Of The World, My Drum, It's You Babe, In The Rest Of My Life en Don't Panic.


The Buzzcocks spelen op 29 Mei 1977 in The Electric Circus in Manchester in Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door de onbekende groep Warsaw. Eind 1977 wordt deze groepsnaam gewijzigd in Joy Division, als blijkt dat er al een band bestaat met de naam Warsaw Pact.


Rollingstones_tour1976Op 29 en 30 Mei 1976 staan The Rolling Stones in het Zuiderpark Stadion in Den Haag. De Europese tour van 1976, die op 28 April begint in de Festhalle in Frankfurt in Duitsland. voert The Rolling Stones door 9 landen, 22 steden, 41 concerten met in totaal 554.000 bezoekers. Tijdens deze tournee wordt voor de eerste keer opgetreden in Joegoslavie en Spanje. Op 23 Juni 1976 is het laatste concert in de Stadthalle in Wenen in Oostenrijk. In Den Haag wordt het voorprogramma verzorgt door The Meters, Kokomo en Robin Trower. The Rolling Stones spelen ondermeer Get Off Of My Cloud, Fool To Cry, Hot Stuff, Star Star, You Gotta Move, Tumbling Dice, Brown Sugar en Street Fighting Man. Toetsenist Billy Preston mag twee eigen nummers spelen, Nothing From Nothing en Outa Space.


Cliff Richard brengt op 29 Mei 1970 in Engeland het nummer Goodbye Sam, Hello Samantha uit. Het is voor de zanger zijn vijftigste single. Goodbye Sam, Hello Samantha komt op 6 Juni 1970 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de zesde plaats. In Nederland komt Goodbye Sam, Hello Samantha niet verder dan de 22ste plaats.


Op 29 Mei 1952 wordt de echtscheiding van Hank Williams sr. en Audrey Mae Sheppard door een rechter bekrachtigd. Hank Williams Sr. en Audrey Mae Sheppard zijn vier jaar eerder al uit elkaar gegaan. Het paar is op 15 December 1944 getrouwd bij een benzinestation door een toevallig passerende ambtenaar van de burgerlijke stand. Op 26 Mei 1945 wordt hun zoon Hank jr. geboren. In Mei 1948 gaan Hank Williams sr. en Audrey Mae Sheppard uit elkaar. Hank Williams Sr. hertrouwt op 18 Oktober 1952 met Billie Jean Jones, de dochter van een politieagent uit Louisiana. Hank Williams sr overlijdt op 1 Januari 1953 op 29-jarige leeftijd aan een overdosis.


JeffbuckleyEen duik in de Mississippi bij Memphis om even wat af te koelen, wordt op 29 Mei 1997 zanger Jeff Buckley fataal. Hij wordt meegesleurd door de hevige stroming en op 4 Juni 1997 dood gevonden op de oever van de Mississippi. Jeff Bucley wordt op 17 November 1966 in Anahein, Californie geboren. Jeff is nauwelijks zes maanden als zijn ouders besluiten uit elkaar te gaan en hij kent zijn natuurlijke vader, de folkzanger Tim Buckley, uitsluitend van een weekend in 1975 dat zij samen doorbrengen, enkele maanden voordat Buckley sr. op 28-jarige leeftijd aan een fatale combinatie van heroxc3xafne en morfine overlijdt. Jeff wordt opgevoed door zijn moeder, een klassiek opgeleid pianiste en celliste, en zijn stiefvader, een automonteur die mede zijn muzikale smaak bepaalt. Jeff Buckley luistert dan naar de naam Scott Moorhead. Al in zijn vroegste tienerjaren zingt Jeff thuis op feestjes tussen de schuifdeuren. Met liefst negentien verhuizingen en niet veel minder schoolbandjes achter de rug verlaat hij op zijn zeventiende het ouderlijk huis om in zijn geboorteplaats Los Angeles de kost bij elkaar te gaan spelen. Hij begeleidt reggaesterren als U-Roy en Judy Mowatt en doet sessiewerk. In 1990 verhuist hij naar New York, waar hij ex-Captain Beefheart gitarist Gary Lucas leert kennen en met diens groep Gods And Monsters het clubcircuit afschuimt. Maar de samenwerking stokt snel en op basis van zijn liefde voor Led Zeppelin en vooral The Smiths ontwikkelt Jeff zijn eigen stijl, die Live At Sin-E, een mini-live-album, voor het eerst aan de buitenwereld wordt gepresenteerd. Op het eerste echte studio album Grace, werkt Buckley met een eigen groep, bestaande uit Michael Tighe (gitaar), Mick Grondahl (bas) en Matt Johnson (drums). Buckley toont zich hierop een meester van stijlen: van bijna fluisterend gezongen, zoetgevooisde ballades tot stevige rockers, waarin hij Robert Plant (Led Zeppelin) naar de kroon lijkt te willen steken. Hij doet onder meer het door de klassieke componist Benjamin Britten geschreven Corpus Christi Carol en bewijst dat muziek voor hem meer is dan alleen amusement: ze is een middel om te overleven. Dat lijkt hem goed af te gaan, vooral in Europa, waar hij behalve enthousiast ontvangen cluboptredens ook op festivals als Lowlands (1994), Torhout/Werchter (1995) en Roskilde (1995) aan zijn cv kan toevoegen. Het muziekmagazine Rolling Stone roept hem in 1995 uit tot de beste nieuwe artiest van het jaar. Buckley werkt samen met ondermeer Patti Smith, Jazz Passengers, Brenda Kahn, Rebecca Moore, is samen met zangeres Inger Lorre (ex-Nymphs) te horen op de Kerouac-tribute Kicks Joy Darkness en interviewt Qawwali-zanger Nusrat Fateh Ali Khan ('He's my Elvis') voor Interview. Tevens toert hij als anonieme bassist met bands als Mind Science Of The Mind en The Grifters. Ook duikt hij af en toe onder schuilnamen in clubs op voor een onaangekondigde akoestische set. Het werk aan de opvolger van het succesvolle Grace blijkt echter meer tijd te vergen dan voorzien. Parker Kindred vervangt Grondahl op drums. Aanvankelijk wordt Tom Verlaine (ex-Television) aangetrokken als producer, maar later kiest Jeff toch voor dezelfde man die ook Grace heeft gedaan: Andy Wallace. Op 29 Mei 1997, vlak voor de officiele opnames in de Easely-studio in Memphis een aanvang nemen, verdwijnt Buckley bij een spontane zwempartij in de jachthaven van die stad aan de Mississippi. Zijn zielloze lichaam wordt vier dagen later, op 2 Juni gevonden. Een ongeluk, zo blijkt, dat een voortijdig einde maakt aan een mogelijk glorieuze carriere. Tijdens een herdenkingsdienst op 1 Augustus 1997 geven Marianne Faithfull, Patti Smith en Elvis Costello acte de presence. Columbia Records brengt een jaar na zijn dood het dubbelalbum Sketches (For My Sweetheart The Drunk) uit, vol aanzetjes, probeersels, ruwe schetsen plus de opnamen die in een professionele studio met Tom Verlaine als producer zijn gemaakt, maar niet waren bedoeld te worden uitgebracht. Jeff Buckley is 30 jaar geworden.


Op de 42e editie van de Ivor Novello Awards winnen The Manic Street Preachers op 29 Mei 1997 in de categorie Best Song de prijs voor A Design For Life. Andere prijswinnaars zijn The Spice Girls met Hit Of The Year (Wannabe), Elvis Costello voor Outstanding Contribution To Music, en George Michael die twee prijzen wint: Songwriter Of The Year en Most Performed Work voor het nummer Fastlove.


Vanaf 29 Mei 1969 ligt het titelloze debuut-album van Crosby, Stills & Nash in de platenwinkels. De LP komt op 28 Juni 1969 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt een zesde plaats als hoogste notering.. Dezelfde dag wordt Marrakesh Express op single uitgebracht. Op de B-kant staat Helplessly Hoping. Marrakesh Express komt op 23 Augustus 1969 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt slechts een 36ste plaats. Naast Marrakesh Express en Helplessly Hoping staan op het album nog de volgende nummers: Suite Judy Blue Eyes, Guinnevere, You Don't Have To Cry, Pre-Road Downs, Wooden Ships, Lady Of The Island, Long Time Gone en 49 Bye-Byes.


Op 29 Mei 1995 wordt de 37-jarige Robert Hoskins door een bodyguard van Madonna neergeschoten, wanneer hij probeert om binnen te komen in de Castillo Del Lago woning van de zangeres in Los Angeles. Hoskins, die eerder heeft gedreigd om Madonna te vermoorden als zij niet met hem zou trouwen, wordt later tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Madonna is overigens niet thuis tijdens de schietpartij.


Brownsugar_uk_maxiThe Rolling Stones komen op 29 Mei 1971 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met het nummer Brown Sugar. De single is de eerste plaat die wordt uitgebracht door hun eigen label Rolling Stones Records. Twee weken eerder heeft de groep Marshall Chess benoemd tot directeur van de maatschappij. Hij is de zoon van Leonard Chess, de legendarische oprichter van het Amerikaanse label Chess Records, waarvan de muziek in de jaren zestig een grote bron van inspiratie was voor Mick Jagger en Keith Richards. Het kenmerkende logo van de nieuwe firma, de beroemde tong, is ontworpen door kunstenaar Andy Warhol, die ook de hoes (met een echte ritssluiting) ontwerpt voor het album Sticky Fingers dat aan het einde van de maand uitkomt. Brown Sugar wordt de eerste nummer 1 hit voor de groep, sinds ze in 1969 in Amerika en Engeland op de eerste plaats stonden met Honky Tonk Women. De nieuwe single markeert echter ook het begin van het tijdperk waarin de groep er niet meer in zou slagen om nog een nummer 1 hit te scoren in Engeland. Mick Jagger schreef Brown Sugar overigens al in Augustus 1969 in Australie tijdens een pauze in de opnames van de film Ned Kelly. Brown Sugar is een week voor het beruchte Altamont concert opgenomen, en op Altamont ook voor de eerste keer live gespeeld.


Op 29 Mei 1987 wordt de single I Want Your Sex van George Michael uitgebracht. De single komt op 13 Juni 1987 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 11 juli 1987 drie weken op de eerste plaats.


De derde Amerikaanse tournee van The Rolling Stones wordt op 29 Mei 1965 met twee optredens in de Academy Of Music in New York afgesloten. De tournee is op 23 April 1965 in de Maurice Richard Arena in Montreal in Canada van start gegaan. Het voorprogramma wordt tijdens deze tournee verzorgd door een groot aantal verschillende groepen, waaronder: The Knickerbockers, Herman's Hermits, Bobby Vee, Freddy Cannon, The Hondells, Billy Stewart, Marty Robbins, The Beach Boys, Skeeter Davis, The Newbeats, The Righteous Brothers, The Byrds, The Ladybirds en Paul Revere & The Raiders. Echt vlekkeloos verloopt deze tournee niet. The Rolling Stones liggen geregeld overhoop met hoteleigenaren. Zij hebben problemen met opstandige fans. Ook onderling hebben zij ruzie. Vooral Brian Jones moet het ontgelden.


HeizeldramaBij ernstige rellen tussen aanhangers van Europa Cup finalisten Liverpool en Juventus komen op 29 Mei 1985 in het Heizelstadion in Brussel achtendertig supporters om het leven. Italiaanse supporters uit vak Z beginnen de Engelse aanhang in het aanpalende vak Y te provoceren. De Belgische politie ziet zich genoodzaakt een charge uit te voeren op de scheiding tussen beide vakken te bewerkstelligen. Kort daarna bestormen de Engelsen vak Y. Veel Italianen vluchten voor de aanstormende groep. Er ontstaat een enorme duwpartij in de richting van de rand van het vak. Onder de druk van de menigte begeven de betonnen leuningen het, waardoor mensen naar beneden vallen en onder het puin bedolven worden. Anderen worden vertrapt in de menigte. De wedstrijd wordt wonderbaarlijk genoeg wel gespeeld. Juventus wint met 1-0 door een doelpunt van Michel Platini. Zanger Maarten Peters is na het zien van de televisiebeelden zo onder de indruk dat hij het nummer May 29th schrijft, wat op de B-kant van zijn single Factory Man uit 1987 staat. Factory Man komt op 25 April 1987 op een 37ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt een week later op 2 Mei 1987 de 35ste plaats als hoogste notering.


Op 29 Mei 2002 wordt, in het Beatles Story-museum in Liverpool, een door John Lennon ontworpen mozaiek van vijf bij twee meter tentoongesteld. Het mozaiek is afkomstig uit het zwembad bij zijn huis in Kenwood in het Engelse graafschap Surrey. John Lennon heeft hier gewoond van 1964 tot 1968.


Ruim negenduizend toeschouwers zijn op 29 Mei 1959 in het Herndon Stadion in Atlanta getuige van optredens van ondermeer Ray Charles, B.B. King en Jimmy Reed. Het is één van de eerste openluchtfestivals in de muziekgeschiedenis.


Charlotte_nilsson_met_take_me_to_yoVanuit het Israeli Conference Center in Jeruzalem, Israel wordt op 29 Mei 1999 het door Dafna Dekel, Sigal Shachamon en Yigal Ravid gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Tijdens deze 44ste editie van het festival strijden 23 landen in een geheel nieuwe opzet. Voor de tweede keer in de geschiedenis van het Songfestival breekt een periode van vrijheid van taal aan (de eerste periode was in het midden van de jaren 70, waarvan ABBA in 1974 gretig gebruik maakte) en is het afgelopen met het orkest. Vanaf 1999 wordt er live gezongen met een geluidsband. Ook een primeur in 1999 is de trio-presentatie van Dafna Dekel, Yigal Ravid en Sigal Shahamon. Winnaar wordt de Zweedse zangeres Charlotte Nilsson met Take Me To Your Heaven. Volgens de Nederlandse commentator Willem van Beusekom is zij de Zweedse Pamela Anderson. Voor Zweden is het dan inmiddels hun vierde overwinning op het Eurovisie Songfestival. Het favourite IJsland wordt tweede met All Out Of Luck door Selma Bjornsdottir. De Nederlandse Marlayne moet met One Good Reason genoegen nemen met een gedeelde achtste plaats. Net als het Deense duo Michael Teschi & Trine Jespen krijgt zij 71 punten. Like The Wind van de Belgische Vanessa Chinior wordt twaalfde. Spanje wordt laatste. Het door Lydia gezongen No Quiero Escuchar krijgt slechts 1 punt.


Michael Jackson heeft er op 29 Mei 1987 een bedrag van $50.000 voor over, om in het bezit te komen van de stoffelijke resten van John Merrick, door zijn vervormingen ook The Elephant Man genoemd. John Merrick heeft geleefd tussen 1862 en 1890.


JohncipollinaJohn Cipollina overlijdt op 29 Mei 1989 in Greenbrae in Californiex aan de gevolgen van een longontsteking. John Cipollina wordt geboren op 24 Augustus 1943 in Mill Valley in Californie, en is in 1964, samen met David Freiberg en Jim Murray, oprichter van de groep Quicksilver Messenger Service. Een jaar later sluiten Greg Elmore en Gary Duncan zich aan bij de groep. Begin 1966 verlaat Jim Murray Quicksilver om sitar te leren spelen. Ten volle profiterend van de opkomst van de San Francisco-sound, wordt de groep al snel vaste gast in hippietempels als Fillmore en Avalon. De platenmaatschappijen lonken met vette platencontracten, maar pas in 1968, als laatste van de grote drie (Jefferson Airplane, Grateful Dead), tekenen ze bij Capitol. In Mei 1968 komt het langverwachte debuutalbum uit. Maar het door Nick Gravenites en Harvey Brooks zwak geproduceerde debuutalbum geeft ondanks klassiekers als Pride Of Man en Gold And Silver toch niet de fantastische gitaarduels te horen, waarmee ze in de Bay Area zo'n grote reputatie opgebouwd hebben. Pas op het gedeeltelijk live opgenomen Happy Trails blijkt welk een enorm potentieel de groep bezit. Happy Trails, behoort samen met Forever Changes (Love) en Moby Grape van Moby Grape ongetwijfeld tot de beste platen die de Westcoast-pop in de jaren zestig heeft voortgebracht. Eind 1968 verlaat Duncan Quicksilver om samen met de legendarische Dino Valenti (die ook al bij de oprichting van de groep was betrokken, maar toen vanwege drugsbezit de gevangenis indraaide) een nieuwe groep te vormen. Dit plan mislukt en beiden keren een jaar later terug in de Quicksilver-gelederen. Het overgebleven trio had inmiddels versterking gekregen van Nicky Hopkins, die na het uiteenvallen van de Jeff Beck-groep in Californie was blijven hangen. Freiberg, Cipollina, Elmore en Hopkins leveren eind 1969 het album Shady Grove af. Als Quicksilver, na een jaar op non-actief te hebben gestaan, weer gaat toeren, ontpopt Dino Valenti zich als solozanger, annex pseudo-popster en gaat met zijn nasale stem en zwakke composities steeds meer het geluid van Quicksilver bepalen. Kort daarop stappen Hopkins en Cipollina op. Cipollina vormt samen met oud-collega Jim Murray Copperhead, die na één elpee uit elkaar gaat. In 1974 maakt Cipollina als extra gitarist een Engelse tournee met Man. Quicksilver Messenger Service verdwijnt geruisloos van het toneel. In 1975 draait een come-back uit op een grote mislukking. Zeer onverwacht staat Quicksilver in de zomer van 1977 geprogrammeerd als hoofdattractie op een openluchtfestival in West-Duitsland. Evenals bij vorige geplande tournees komt ook nu de groep niet opdagen. Van 1980 tot 1982 maakt Cipollina deel uit van de Cipollina/Gravenites-Band, die in 1982 ook Nederland aandoet. In datzelfde jaar sluit hij zich aan bij The Dinosaurs, een uit San Francisco-veteranen bestaande band. John Cipollina is 45 jaar geworden.


Met een optreden voor tachtigduizend fans in Stuttgart, Duitsland beginnen The Rolling Stones op 29 Mei 1999 aan het Europese deel van hun Bridges To Babylon-tournee. Op 2 en 18 juni 1999 geeft de groep Nederlandse concerten in Groningen en in Landgraaf. Deze tournee wordt op 20 juni 1999 afgesloten in Keulen in Duitsland.


Frits_spitsFrits Spits is op 29 Mei 1978 tussen 6 en 7 uur 's avonds voor het eerst bij de NOS op Hilversum 3 te horen met het programma De Avondspits. Frits Spits is de opvolger van de vertrokken Joost Den Draaijer. De eerste plaat die Spits draait in De Avondspits is Substitute van The Who. Frits Spits ziet zich namelijk niet als opvolger van Joost Den Draaijer maar slechts als vervanger. Willem van Kooten, alias Joost den Draayer, heeft op vrijdag 28 Mei 1978 voor de laatste keer zijn programma Joost Mag Niet Eten bij de NOS op Hilversum 3 gepresenteerd. De discjockey besluit te stoppen met zijn radiowerk voor de AVRO en de NOS, vooral omdat hij de platen van zijn eigen productiemaatschappij Red Bullet niet meer mag draaien. Naast vele cadeaus wordt aan Willem van Kooten De Top 40 Award uitgereikt voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziekindustrie. Daarnaast is er een speciale single uitgebracht door een koor van Nederlandse artiesten, bestaande uit o.a. Peter Koelewijn, Albert West, Tol Hansse, Lee Towers, Danny Mirror, Willeke Alberti, Vader Abraham, Conny Vandenbos, Nico Haak en De Zangeres Zonder Naam. Jaap Eggermont heeft deze single geproduceerd.


Brian Matthew presenteert op 29 Mei 1965 een nieuwe aflevering van het door de Britse commercixc3xable omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Muzikale gasten zijn The Who (met Anyway Anyhow Anywhere), Billy Fury, The Nashville Teens, The Rockin' Berries, Chad & Jeremy, The Four Tops, Paul Dean, The Three Bells en Connie Francis.


Op 29 Mei 1971 geven Kool & The Gang voor een optreden in de nachtclub P.J's in Hollywood. Tijdens dit concert worden er live opnamen gemaakt die later onder de naam Live At P.J's worden uitgebracht. Live At P.J's komt op 1 Januari 1972 de Billboard-albumlijst binnen. De derde LP van Kool & The Gang bereikt slechts de 171ste plaats.


Muziek Jarige Op 29 Mei

1941: Roy Crewsdon - Freddie & The Dreamers Gitaar
1941: Alewijn Dekker - De Maskers Drums
1945: Gary Brooker - Procol Harum Zanger/Toetsen
1949: Francis Rossi - Status Quo Zanger/Gitaar
1950: Rebbie Jackson - Zangeres USA
1955: Mike Porcaro - Toto Bas
1956: LaToya Jackson - Zangeres USA
1956: Larry Blackmon - Cameo Zanger
1959: Mel Gaynor - The Simple Minds Drums
1961: Melissa Etheridge - Zangeres USA
1961: David Palmer - ABC Drummer
1962: John Pedder - Babybird Bas
1967: Noel Gallagher - Oasis Gitaar/Zang
1975: Melanie Brown (Mel B, Scary Spice) - The Spice Girls Zangeres
1978: Daniel Pearce - One True Voice Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten