Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Mei

Paint_it_black_van_the_rolling_stonOp 26 Mei 1990 komt Paint It Black van The Rolling Stones op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het is voor de tweede keer dat de single op Nr. 1 komt. 34 jaar eerder, op 11 Juni 1966, staan The Rolling Stones ook op de hoogste plaats in de Top 40. Aanleiding is de uitzending op Veronica van de serie Tour Of Duty, waarin het Stones nummer als openingstune wordt gebruikt. De vraag naar het nummer wordt daardoor zo groot dat Paint It Black opnieuw wordt uitgebracht. Bovendien geven The Rolling Stones op 18, 19 en 21 Mei een drietal concerten in de Rotterdamse Kuip. Ook wordt er in Mei 1990 een verzamelbox uitgebracht. De combinatie van Tour Of Duty, Kuip concerten en de release van de verzamelbox, zorgt ervoor dat Paint It Black weer de hoogste positie haalt. Met deze prestatie schrijven The Rolling Stones hitparade-geschiedenis. Na A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, in 1967 en 1972, is Paint It Back de tweede single die 2 keer op nummer 1 in de Top 40 komt.


Duran Duran, Mick Jagger en Keith Richards ontvangen op 26 Mei 2005 in Londen een Ivor Novellos Award voor hun bijdrage aan de Britse muziekindustrie. Duran Duran ontvangt de Outstanding Contribution To British Music Award. Mick Jagger en Keith Richards krijgen de Special Songwriting Award overhandigd. Het is de vijftigste keer dat het evenement, vernoemd naar de in 1951 overleden Britse componist Ivor Novello, wordt gehouden. Onder de andere prijswinnaars bevinden zich Franz Ferdinand, Keane en Lou Reed. U2 wordt voor het nummer Vertigo beloond met de prijs voor beste internationale hit van het jaar.


George_harrison_electronic_soundVan George Harrison verschijnt op 26 Mei 1969, het album Electronic Sound. Op deze LP, die op het op het Zapple-label verschijnt, staan Under The Mersey Wall en No Time Or No Space. George Harrison heeft dit album geproduceerd na de opnamen van een album van Jackie Lomax. Op Electronic Sound experimenteert George Harrison met een moog synthesizer. Volgens synthesizer-pionier Bernie Krause is niet George Harrison, maar hij de maker van de 25 minuten durende track No Time Or No Space. Electronic Sound wordt algemeen beschouwd als één van de slechtste platen die George Harrison ooit heeft gemaakt.


Dawn_feat_tony_orlandotie_a_yellow_Tony Orlando en Dawn komen op 26 Mei 1973 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree. Na Yesterday van The Beatles is volgens het Guiness Book Of Records, Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree ook in meer dan duizend versies op de plaat verschenen. Het nummer is geschreven door Irwin Levine en L. Russel Brown. Dawn Bestaat uit Thelma Hopkins, Joyce Vincent en Tony Orlando, die in 1961 al drie top 10 hits in Amerika heeft gehad. Tony Orlando komt per ongeluk bij de groep, als hij gevraagd wordt om in 1970 het nummer Candida van, de dan nieuwe groep, Dawn opnieuw in te zingen omdat de producers niet tevreden zijn met de huidige zanger. Howel het nooit Tony Orlando's bedoeling is om de vaste zanger te worden, besluit hij na het succes van Tie A Yellow Ribbon om met Thelma en Joyce verder te gaan. Een wijs besluit want Dawn scoort tussen 1970 en 1977 twintig hits, waarvan er drie de eerste plaats bereiken.


Joost_mag_het_wetenOp 26 Mei 1978 presenteert Joost Den Draayer voor de laatste keer het programma Joost Mag Niet Eten bij de NOS op Hilversum 3. Joost Den Draayer, of te wel Willem Van Kooten besluit te stoppen met zijn radiowerk, vooral omdat hij de platen van zijn eigen productiemaatschappij Red Bullet niet meer mag draaien. Naast vele cadeaus wordt aan Willem van Kooten De Top 40 Award uitgereikt voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziekindustrie. Daarnaast wordt er een speciale single uitgebracht (Joost Mag Het Weten) door een koor van Nederlandse artiesten, bestaande uit Peter Koelewijn, Saskia & Serge, Albert West, Tol Hansse, Andre van Duin, Corrie van Gorp, Maggie MacNeal, Lee Towers, Danny Mirror, Willeke Alberti, Vader Abraham & De Smurfen, Ria Valk, Zangeres zonder Naam, Nico Haak en Conny Vandenbos). Jaap Eggermont heeft deze single geproduceerd. Vanaf maandag 29 mei 1978 is Frits Spits de nieuwe presentator van dit NOS-uur tussen zes en zeven uur 's avonds op Hilversum 3.


Listen_to_what_the_man_saidListen To What The Man Said van Paul McCartney & Wings wordt op 26 Mei 1975 uitgebracht in Amerika. Op de B-kant staat Love Song. Deze single is de voorloper van het album Venus & Mars dat vanaf 27 Mei 1975 in de platenwinkels ligt. Listen To What The Man Said komt op 31 Mei 1975 de Billboard Hot 100 binnen. De single staat in de week van 19 Juli 1975 op de eerste plaats.


De Top 5 in The Billboard Hot 100 in Amerika bestaat op 26 Mei 1990 voor het eerst uit alleen maar vrouwen. Nr. 1 staat Madonna met het nummer Vogue. Op nummer 2 t/m 5 staan achtereenvolgens: Heart, Sinead O'Connor, Wilson Phillips en Janet Jackson.


Rodgers4sOp 26 Mei 1933 overlijdt Jimmie Rodgers in New York aan tuberculose. De ziekte is al in 1924 bij hem vastgesteld, maar hij laat er zich niet door weerhouden en gaat, tegen doktersadvies in door met optreden. Aan het begin van 1933 is zijn gezondheid zodanig verslechterd dat hij niet langer kan optreden. In de wetenschap dat zijn einde nabij is, gaat hij nog een keer de opname studio in om nummers op te nemen die er voor moeten zorgen dat zijn gezin goed verzorgd achterblijft. Twee dagen na de laatste opname overlijdt hij. Jimmie Rodgers, bijgenaamd The Father Of Country Music wordt op 8 September 1901 in Meridan, Mississippi geboren. Als hij werkzaam is bij de Amerikaanse spoorwegen leert hij de muziek kennen van de zwarte bevolking, en wel met behulp van gitaar en banjo. Pas in 1925 treedt hij professioneel op, aanvankelijk als onderdeel van een 'medicine show' en in 1926 als vertolker van jodelliederen (het verschijnsel beperkt zich dus niet tot de Alpengebieden). Dat jaar formeert Rodgers de Jimmie Rodgers Entertainers met Jack Pierce (gitaar), Jack Grant (mandoline, banjo) en Claude Grant (banjo). Via Ralph Peer komt Rodgers als solo-artiest terecht bij RCA, voor welk label hij de sentimentele ballade The Soldier's Sweetheart en het wiegeliedje Sleep, Baby, Sleep opneemt. Deze opnamen verschijnen tegelijk met de eerste grammofoonplaten van de niet minder invloedrijke Carter Family. De platen doen het zo goed dat Rodgers in 1927 tal van opnamen maakt, waaronder Ben Dewberry's Run, Mother Was A Lady en T For Texas. Zijn opvallende wijze van zingen bezorgt hem reeds spoedig de bijnaam Blue Yodeler. Miljoenen exemplaren gaan de deur uit van de single Brakeman's Blues en het is mede dank zij dit nummer dat Rodgers van oost naar west trekt, toerend, acterend in de film The Singing Brakeman (1929) of optredend voor de radio. De zanger ondervindt evenwel voortdurende hinder van zijn tuberculose, over welke ziekte hij in TB Blues zingt. Vele optredens moeten worden geannuleerd en vanaf 1932 ligt Rodgers ziek te bed. Hoewel hij ernstig ziek blijft, maakt Rodgers later dat jaar weer opnamen. Als hij het nummer Fifteen Years Ago Today op de band heeft staan, velt de ziekte hem definitief. Zijn invloed op het country-gebeuren is enorm. Artiesten als Merle Haggard, Hank Snow (die zijn zoon Jimmy Rodgers noemt!) en Lefty Frizzell dragen albums aan hem op. Op een herdenkingsplaquette in de Country Music Hall of Fame staat onder zijn naam de vermelding The Man Who Started It All. Jimmie Rodgers is 35 jaar geworden.


Het concert dat David Cassidy op 26 Mei 1974 geeft in het White City Stadium in Londen loopt behoorlijk uit de hand. Meer dan 1000 fans hebben medische hulp nodig omdat ze al dan niet zijn flauwgevallen. De 14-jarige Bernadette Whelan is er het ergst aan toe. Vier dagen later overlijdt zij aan een hartstilstand. Door dit voorval besluit David Cassidy onmiddellijk te stoppen met live-concerten. Ook stopt hij met de tv-serie The Partridge Family waarin hij de hoofdrol speelt. Op 31 augustus 1974 wordt de laatste aflevering van deze televisieserie door de Amerikaanse omroep ABC uitgezonden.


John_lennon_en_yoko_ono_in_suite__2Op 26 Mei 1969 beginnen John Lennon en Yoko Ono in Suite 1742 van het Queen Elizabeth Hotel in Montreal aan de voortzetting van hun Bed-In For Peace. Na hun verblijf in het Amsterdamse Hilton hotel, in Maart, had het tweede deel eigenlijk moeten plaatsvinden in New York, maar dat gaat niet door wanneer blijkt dat John Lennon, wegens een Engelse drugs veroordeling, Amerika niet in mag. Ook een poging om uit te wijken naar een hotel in de Bahamas loopt op niets uit, omdat het paar ontevreden is over de accomodatie. Op 1 Juni 1969 wordt in hotelkamer 1742 van het Queen Elizabeth Hotel wordt het nummer Give Peace A Change opgenomen. Er wordt in dit nummer meegezongen en meegeklapt door ondermeer Tommy en Dick Smoother, Derek Taylor, Petula Clark, dic-jockey Murray The K, en Timothy Leary. Give Peace A Change wordt de eerste single van The Plastic Ono Band.


The Great Western Express (Spring Bank Holiday Festival) begint op 26 Mei 1972. Het vierdaagse festival wordt in Bardney, Lincoln in Engeland gehouden. Optredende artiesten zijn oa: The Faces, Joe Cocker, Humble Pie, Rory Gallagher, Sly & The Family Stone, Billy Joel, Slade, The Groundhogs, Ry Cooder, Don McLean, Nazareth, Focus, Helen Reddy en een speciaal optreden van Monty Python.


SmokeOp 26 Mei 1972 komt het nummer Smoke On The Water van Deep Purple binnen in de Billboard Hot 100 in Amerika. De plaat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deep Purple is in Montreux voor de opnamen van Machine Head, maar op een avond brandt het Casino in Montreux af, één dag voor de groep hun nieuwe album zou gaan opnemen. De brand breekt uit op 3 December 1971 tijdens een live optreden van Frank Zappa. Smoke On The Water haalt de vierde plaats in Amerika, maar komt pas in de zomer van 1973 in de Europese hitparades. In Engeland blijft het succes van de plaat zelfs uit tot April 1977, wanneer het een bescheiden 21ste plaats bereikt in de Britse hitlijst. In Nederland komt Smoke On The Water op 4 Augustus 1973 de Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk de 12e plaats.


Op 26 Mei 1996 richt een uitslaande brand een schade van een half miljoen pond sterling aan aan het huis van Eric Clapton in Ripley in het Engelse graafschap Surrey. Wanneer de brandweer arriveert, is Eric Clapton druk bezig om zijn collectie unieke gitaren in veiligheid te brengen.


The Manic Street Preachers weigeren op 26 Mei 1999 om mee te werken aan een concert, omdat de Britse Koningin Elizabeth erbij aanwezig is. The Manic Street Preachers hebben zich ooit plechtig voorgenomen nooit voor het Koningshuis op te treden. De groep uit Wales vindt de monarchie een achterhaald instituut.


De eerste Engelse tournee van Jerry Lee Lewis wordt op 26 Mei 1958 noodgedwongen afgebroken, nadat de zanger slechts drie van de geplande 37 concerten heeft gegeven. De aanleiding is het recente huwelijk van The Killer met zijn nicht Myra Gail Brown. Wanneer de Britse media er achter komen dat Myra slechts 14 (!) jaar oud is, spreken ze er schande van en roepen ze op tot een boycot van de zanger en zijn tournee. De krant The London Morning Star noemt Jerry Lee Lewis zelfs een ongewenste vreemdeling en eist zijn deportatie. Omdat hij tijdens zijn optredens massaal wordt uitgefloten door het publiek zit er voor Jerry Lee niks anders op dan de tournee voortijdig af te breken en zijn koffers te pakken. Hij keert de volgende dag terug naar Amerika, waar Myra's leeftijd inmiddels ook bekend is gemaakt. Daar wacht hem dan ook een onplezierig welkom.


JerseyOp 26 Mei 1997 overlijdt, thuis in Roosendaal, producer/componist en zanger Jack De Nijs, aan de gevolgen van slokdarmkanker. Jack De Nijs wordt op 18 Juli 1941 in Indonesie geboren. In 1952 komt het gezin De Nijs voorgoed naar Nederland. In 1970 heeft Jack zijn eerste hit met het nummer Sophia Loren. Nadat hij voor de grap een keer Elvis Presley heeft geimiteerd, zegt Will Luikinga, DJ van Radio Veronica, dat hij eens een plaat als Elvis moet opnemen. Dat wordt I'm Calling. Vanaf dat moment veranderd Jack De Nijs zijn naam in de artiestennaam Jack Jersey. Zijn grootste hit heeft Jack Jersey met Papa Was A Poor Man dat in Juli 1974 een vierde plaats in de Top 40 haalt. 6 Jaar later lukt dat nog een keer met Sri Lanka My Shangri La, wat in Mei 1980 ook de vierde plaats haalt. Jack Jersey is 55 jaar geworden.


The Rolling Stones beginnen op 26 Mei 1982 aan een twee maanden durende tournee door Europa met een optreden in het Capital Theatre in het Schotse Aberdeen. Het is dan alweer zes jaar geleden dat The Rolling Stones een tournee door Europa hebben gemaakt. Met meer dan 35 optredens in 23 steden in tien landen voor 1.665.560 toeschouwers scoort de groep drie maal zo hoog als in 1976, wat vooral komt door de vele openluchtoptredens in de stadions. Op 2, 4 en 5 juni 1982 treedt de groep op in De Kuip in Rotterdam. Op 27 juli 1982 wordt deze tournee in de Roundhay Park Arena in Leeds, Engeland afgesloten.


Pinkpop_2007Op het evenemententerrein van Megaland in Landgraaf, Limburg gaat op 26 Mei 2007 het 28ste Pinkpop Festival van start. Het is voor de 20ste keer dat Pinkpop in Landgraaf plaatsvind. De presentatie is voor de radio in handen van Giel Beelen en Eric Corton terwijl Dolf Jansen dit voor de televisie voor zijn rekening neemt. Net als in 2006 is deze met 62.000 bezoekers compleet uitverkocht, iets waar organistor Jan Smeets niet aan getwijfeld heeft: "Ik zeg het altijd: de statistieken liegen niet. De tweede week is maatgevend: als je dan 4000 kaarten verkoopt, dan ga je gewoon uitverkopen. Eigenlijk was ik al vanaf de eerste dag van de voorverkoop zeker van mijn zaak." Op de eerste dag van Pinkpop zijn er optredens van Viberider, The Noisettes, Goose, Stevie Ann, Wir Sind Helden, Juliette & The Licks, C-Mon & Kypski, Good Charlotte, Within Temptation en Marilyn Manson.


De broer van Freddie Lennon (vader van John Lennon), Charlie Lennon, overlijdt op 26 Mei 2002 in Liverpool. Charlie Lennon is jarenlang een graag geziene gast tijdens Beatles-conventies, en is 83 jaar geworden.


William_bill_powellOp 26 Mei 1977 overlijdt William 'Bill' Powell  (links) in Canton, Ohio, aan de gevolgen van kanker. Powell is één van de oorspronkelijke leden van The O'Jays en blijft bij de groep tot een jaar voor zijn dood. The O'Jays worden in 1959 opgericht als The Triumphs. Nadat ze een korte periode ook nog hebben opgetreden als The Mascots, nemen ze in 1961 de naam The O'Jays aan als een eerbetoon aan Disc Jockey Eddie O'Jay uit Cleveland. Het grote succes komt in het begin van de jaren zeventig, wanneer ze onder produktionele leiding van Kenny Gamble en Leon Huff een hele reeks hits (oa Back Stabbers, For The Love Of Money, I LOve Music en Love Train) opnemen voor het Philadelphia International Label. The O'Jays worden in 2005 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Billy Powell wordt bij The O'Jays opgevolgd door Sam Strain. Billy Powell is 35 jaar geworden.


Ramses_live_1980Op 26 en 27 Mei 1980 wordt voor een geselecteerd publiek in de Wisseloord Studio in Hilversum het album Live van Ramses Shaffy opgenomen. Shaffy begeleidt zichzelf op de piano. Het album wordt geproduceerd door Eric Boom. John van den Houten is verantwoordelijk voor de geluidstechniek, terwijl Henk Jorden de montage verzorgt. Op dit album staan de volgende nummers: We Leven Nog, Heintje, Ik Laat Jou Niet Voor De Poort, De Gek, Ik Nodig Ze Uit, Het Kan Dus Toch, Twee Deftige Oude Dames, Slaapliedje, Solo, Marije, Johnny Van De Vier Seizoenen, 't Is Stil In Amsterdam en Wij Zullen Doorgaan.


Kingston James McGregor wordt op 26 Mei 2006 geboren als zoon van Gwen Stafani en Gavin Rossdale. Het is voor de voormalige zangeres van No Doubt en de voormalige zanger van de Britse rockgroep Bush hun eerste kind. Gwen Stefani en Gavin Rossdale zijn in 2002 met elkaar getrouwd. Rossdale heeft al een dochter. De in 1989 geboren Daisy Lowe uit zijn omgang met Pearl Lowe, de voormalige zangeres van de jaren 90 groep Powder (hitje met Afrodiziak). Gavin Rossdale weet pas in 2004. na een DNA test, dat hij de vader is van Daisy Lowe.


Don_mclean_american_pieDon McLean neemt op 26 Mei 1971 het nummer American Pie op. Dit acht minuten en 27 seconden durende nummer is een ode aan Buddy Holly. Holly is de enige zanger die Don McLean in zijn jeugd heeft bewonderd. American Pie wordt voor de single over de A- en de B-kant verdeeld. American Pie komt op 27 November 1971 in de Billboard Hot 100 binnen op nummer 69. Vanaf 15 Januari 1972 staat de single vier weken op de eerste plaats. In ons land blijft American Pie op de elfde plaats steken. Het album American Pie komt op 13 November 1971 de Billboard-albumlijst binnen. Het album staat vanaf 22 Januari 1972 zeven weken aan de top. In Nederland bereikt het album, evenals de single, de elfde plaats.


Op vrijdag 26 en zaterdag 27 Mei 1995 geven The Rolling Stones twee akoestische concerten in Paradiso, Amsterdam. The Rolling Stones zijn in Amsterdam, waar zij een week lang in het Amsterdamse Paradiso repeteren voor het Europese gedeelte van hun Voodoo Lounge-tournee. Het optreden op zaterdag 27 Mei 1995 in Amsterdam is op een groot videoscherm op het Museumplein te volgen. Twee live-registraties van dit optreden komen op het nieuwe Rolling Stones-album Stripped te staan. Stripped wordt op 14 November 1995 uitgebracht, en komt op 25 November 1995 de Nederlandse Album Top 100 binnen. Stripped haalt uiteindelijk een derde plaats.


McCartney II van Paul McCartney wordt op 26 Mei 1980 uitgebracht. Paul McCartney heeft voor de simpele titel gekozen omdat hij het album veel vindt lijken op, McCartney, zijn eerste solo-album uit 1970. McCartney II komt op 31 Mei 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de zestiende plaats. Van het album wordt Coming Up op single uitgebracht. In Nederland komt Coming Up niet verder dan de 22ste plaats in de Top 40. In de Billboard Hot 100 bereikt een live-versie van Coming Up op 28 Juni 1980 de eerste plaats. Deze live-uitvoering is op 17 December 1979 in het Apollo Theatre in het Schotse Glasgow is opgenomen.


Michael_jackson_en_lisa_marie_preslOp 26 Mei 1994 treden Michael Jackson en Lisa Marie Presley, in het diepste geheim in het huwelijk in Case de Campo in de Dominicaanse Republiek. De eenvoudige ceremonie kost Jackson maar $50. Wanneer het nieuws over de verbintenis twee maanden later openbaar wordt gemaakt door rechter Hugo Francisco Alvarez Perez, die het stel in de echt verbind, blijft het echtpaar nog weken lang ontkennen dat ze getrouwd zijn. Het huwelijk houdt nog geen twee jaar stand. In Januari 1996 vraagt Lisa Marie de echtscheiding aan. Boze tongen beweren nu nog steeds dat het huwelijk niet meer is dan een poging om de aandacht van de media af te leiden, nadat Jackson is beschuldigd van het misbruiken van een 13 jarige jongen, maar dat wordt door Lisa Marie ontkend tijdens een televisie interview met Oprah Winfrey.


Een optreden van Golden Earring tijdens de tweede avond van de Battumse Bekefeesten in Bathmen, Overijssel gaat niet door. De organisatie van de Bekefeesten verneemt een paar uur voor het optreden van het management van de Golden Earring dat niet door kan gaan omdat zanger Barry Hay het bed moet houden vanwege een zware griep. De Golden Earring wordt vervangen door een Tribute Rock Night waar verschillende coverbands mogen optreden.


David Bowie komt op 26 Mei 1972 op het goeie moment als hij Ian Hunter twee nieuwe nummers aanbiedt om op te nemen: Suffragette City en All The Young Dudes. Ian Hunter staat namelijk net op het punt om zijn groep Mott The Hoople te ontbinden wegens het uitblijven van succes. Ian Hunter kiest voor All The Young Dudes. Het nummer wordt onder productionele leiding van David Bowie opgenomen. All The Young Dudes komt op 12 Augustus 1972 de Engelse hitparade binnen. De single bereikt de derde plaats, en betekent de definitive doorbraak voor Mott The Hoople.


Hard_days_night_signedEen exemplaar van het album A Hard Dayxe2x80x99s Night dat door alle vier leden van The Beatles is voorzien van een handtekening, brengt op 26 Mei 2006, tijdens een veiling van Christie's in Londen een bedrag op van 33.000 euro. Een brief van John Lennon uit de jaren zeventig aan zijn ex-vrouw Cynthia Powell wisselt voor 17.500 euro van eigenaar. Op deze brief staan tekeningetjes van een gezicht en bomen. John Lennon heeft de brief ondertekend met "your famous ex-husband". Een brief van de ex-Beatle aan Leila, één van zijn twee halfzusters wordt niet verkocht. Sarah Hodgson van Christie's over het succes van de veiling: "John Lennon and Beatles memorabilia was highly sought-after yet again, with fans and trade alike snapping up rare items."


Miss_youIn Engeland wordt op 26 Mei 1978 de single Miss You van The Rolling Stones uitgebracht. In Amerika is Miss You al op 10 Mei 1978 verschenen. Op de B-kant staat Far Away Eyes. Miss You is in December 1977 opgenomen in de Pathe Marconi Studios in Parijs, en wordt in New York, in de Power Station Studios, door Bob Clearmountain gemixt. Clearmountain doet ook de remix voor de 8 minuten en 36 seconden 12" discoversie van Miss You, die in een eerste oplage verschijnt op roze vinyl. Bill Wyman verteld over Miss You: "Het idee voor de baslijn kwam van Billy Preston. We hadden een jaar eerder na een opnamesessie een ruwe demo gemaakt. Ik was al naar huis en Billy had mijn oude bas gepakt toen ze het nummer doornamen. Toen we de melodie gingen inspelen zeiden de jongens 'Waarom neem je Billy's idee niet als uitgangspunt?' Ik luisterde het nog een keer af en hoorde dat loopje en bouwde daarop voort." Miss You staat langer dan enige andere van de 28 eerdere singles in de Amerikaanse hitlijst, en is bovendien de laatste single die een nummer 1 haalt. Mick Jagger's vriendin Jerry Hall zegt over Miss You: "Mick vertelde me dat hij Miss You voor mij heeft geschreven, maar dat heeft hij vast aan heel wat meisjes verteld, hahaha". Miss You komt op 10 Juni 1978 de Nederlandse Top 40 binnnen. De single haalt de tweede plaats.


Elvis Presley begint op 26 Mei 1963 in studio B van de RCA Studios in Nashville aan een twee-daagse opname-sessie. Op de eerste dag worden de volgende nummers opgenomen: Echoes Of Love, Please Don't Drag That String Around, (You're The) Devil In Disguise, Never Ending, What Now What Next Where To, Witchcraft, Finders Keepers en Love Me Tonight. Een dag later, 27 Mei 1963 worden Memphis Tennessee, Long Lonely Highway Man, Ask Me, Western Union, Slowly But Surely en Blue River op de band gezet.


Littlewilliejohn2Blueszanger Little Willie John overlijdt op 26 Mei 1968 in de staatsgevangenis in Washington. Little Willie John wordt geboren als William Edgar John op 15 November 1937 in Cullendale, Arkansas en is het meest bekend van het nummer Fever, een nummer wat bijna iedereen wel kent. Alleen zullen velen dit nummer eerder associxc3xabren met Peggy Lee of The McCoys dan met Little Willie John, die als eerste Fever in de hitparade brengt (Nr. 27 in 1956). Evenals Sleep, zijn grootste hit uit 1960, is Fever maar deels representstief voor het repertoire dat Little Willie John vanaf 1955 voor King-records vastlegt. Zijn beste nummers zijn namelijk zonder uitzondering langzame ballads, die door Willie's intense voordracht een diepe droefenis uitstralen. Voorbeelden daarvan zijn Talk To Me Talk To Me uit 1958 en I Need Your Love So Bad uit 1956, dat meer dan tien jaar later wereldberoemd zal worden in de uitvoering van Fleetwood Mac. Na veertien hits in een periode van vijf jaar gaat het vanaf 1962 bergafwaarts met Little Willie. Nadat hij in 1966 wegens moord in de Washington State Prison is opgesloten, sterft hij daar een 'natuurlijke' dood. Little Willie John wordt in 1996 postuum opgenomen in The Rock And Roll Hall Of Fame. Little Willie John is 30 jaar geworden.


Ilse DeLange staat op 26 Mei 1999 in Paradiso in Amsterdam waar zij een concert geeft met nummers van John Hiatt. Het concert in Paradiso wordt gegeven in het kader van de Marlboro Tour waarmee de uit Almelo afkomstige zangeres langs verschillende Nederlandse theaters trekt. Van het concert in Paradiso wordt een live-registratie gemaakt die in Oktober 1999 in beperkte oplage op CD verschijnt.


Op 26 Mei 1984 komt Susanne van VOF De Kunst binnen in de Britse hitparade. De uit Brabant afkomstige groep wordt in Engeland niet VOF De Kunst genoemd maar The Art Company. Suzanne bereikt een twaalfde plaats in Engeland.


The_voice_of_peaceOp 26 Mei 1973 beginnen, in de internationale wateren voor de Israelische kust, de officiele uitzendingen van The Voice Of Peace. Met financiele bijdragen uit ondermeer Nederland heeft de Israelische vredesapostel Abie Nathan het schip de Cito aangeschaft. In Amsterdam wordt de Cito omgebouwd tot zendschip. De discjockeys aan boord roepen in hun programma's in het Engels, Hebreeuws en Arabisch op tot vrede in het Midden Oosten. Veelgedraaide platen op The Voice Of Peace zijn daarom Peace van Peter Gosling, Give Peace A Chance van The Plastic Ono Band en We Got To Have Peace van Curtis Mayfield. De tune van het radiostation is Reach Out And Help Your Fellow Man van de Schotse zanger Junior Campbell.


The Rolling Stones treden op 26 Mei 1965 op in het Amerikaanse tienerprogramma Shindig!. Het is voor The Rolling Stones de derde keer in een half jaar dat zij in dit programma optreden. In aflevering 37 van dit ABC-televisieprogramma spelen The Rolling Stones de nummers Little Red Rooster, The Last Time, Play With Fire en (I Can't Get No) Satisfaction. Andere sterren in de show zijn Jackie De Shannon, Sonny & Cher, Howlin' Wolf, Billy Preston en Jimmy Rodgers.


Op 26 Mei 1979 komt het titelloze album van Herman Brood & His Wild Romance binnen in de albumlijst van Billboard. Het album staat in totaal 19 weken genoteerd en bereikt een 122ste plaats. Op dit album staan de volgende nummers: Back (In Y' Love), Champagne (& Wine), Doin' It, Dope Sucks, Doreen, Get Lost, Hit, Hot Talk, Never Enough, Pain, Prisoner, Rock & Roll  Junkie, Saturday Night en Skid Row. Herman Brood wordt op dit album bijgestaan door ondermeer Freddie Cavalli (bas), Ani Meerman (drums),Danny Lademacher (gitaar), Bertus Borgers (saxofoon) en Robert Jan Stips (toestsen)


1980In het Burg. Damensportpark in Geleen wordt op 26 Mei 1980 de 11de editie van het Pinkpop Festival gehouden. 50.000 toeschouwers (uitverkocht) kijken voor een bedrag van  fl32,50 (voorverkoop fl27,50) naar optredens van: Garland Jeffreys, Raymond van het Groenewoud & The Centimeters, The Joe Jackson Band, The Specials, Van Halen The J. Geils Band en The Jam. Het festival wordt gepresenteerd door John Peel en Guy Mortier. De optredends van Van Halen en The J.Geils Band waren enige tijd onzeker. Zo staat in het Limburgs Dagblad van 27 Mei 1980 te lezen: "Voordat Garlanf Jeffreys om elf uur precies Pinkpop 1980 ijzersterk opende, dreigde er wat mis te gaan met het programma. Zaterdag kwam het bericht dat David Lee Roth van Van Halen zich bij een TV-optreden in Italixc3xab zo verwond had, dat een optreden op Pinkpop onmogelijk zou zijn. Wie Roth gisteren heeft bezig gezien, kan daar alleen maar vraagtekens bij plaatsen. Maar er waren meer problemen. Vrijdagnacht werd Peter Wolf, zanger van de J. Geils Band, in Londen in elkaar geslagen en dat maakte ook het optreden van deze groep tot op het laatste moment onzeker." Achteraf viel alles dus nog mee, en het optreden van The J.Geils Band is voor organisator Jan Smeets zelfs het hoogtepunt van het festival: "Het zeer professionele optreden van de J. Geils Band was voor Jan Smeets een van de hoogtepunten van z'n festival. Tijdens de uitvoering van het nummer Love Stinks werden er zogenaamde Baccara-rozen naar het publiek gegooid. Jan Smeets, grinnikend: 'Dat was een duur grapje want ze kosten een tientje per stuk. We hebben ze per taxi uit Venlo laten komen.' aldus een artikel in het Eindhovens Dagblad van 29 Mei 1980).


Nadat hij tien dagen eerder tijdens een optreden door een beroerte is getroffen wordt Bo Diddley op 26 Mei 2007 ontslagen uit het Creighton University Medical Center in Omaha. Uit onderzoek blijkt dat het spraakvermogen van de 78-jarige Diddley is aangetast. De 78-jarige zanger/gitarist wordt overgebracht naar een revalidatiekliniek in Florida om verder te herstellen. Bo Diddley is een legende in de muziekindustrie door zijn eeuwige zonnebril met donkere glazen en zijn kenmerkende gitaarriffs. Met nummers als I'm A Man, Who Do You Love?, Mona en Road Runner is hij een inspiratiebron voor ondermeer de Rolling Stones en The Animals. In 1987 wordt hij opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame en in 1998 krijgt hij een Grammy voor zijn hele oeuvre.


Op 26 Mei 1979 gaat in Glasgow, Schotland het twee dagen durende Loch Lomond Festival van start, Tijdens dit festival zijn er optredens van ondermeer: The Stranglers, Dr. Feelgood, The Skids, Third World en The Dickies. Op de tweede dag zijn o.a The Boomtown Rats, The Average White Band, The Buzzcocks en Rockpile te zien. The Boomtown Rats  tijdeens dit festival het publiek voor het eerst kennismaken met hun nieuwe single I Don't Like Mondays.


Fantasia_barrinoDe finale van de derde serie van American Idol wordt op 26 Mei 2004 gewonnen door Fantasia Barrino. De 19-jarige zwarte, alleenstaande moeder verslaat Diana DeGarmo in de finale, die rechtstreeks wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep FOX. Er worden in totaal 65 miljoen telefonische stemmen op de kandidaten uitgebracht. Barrino krijgt uiteindelijk 1.3 miljoen meer stemmen dan DeGarmo. Paul Anka verzorgt tijdens deze finale een gastoptreden. De debuutsingle I Believe haalt de eerste plaats van de Billboard Hot 100 en staat uiteindelijk elf weken op de hoogste positie. I Believe wordt Billboard Single Of The Year en Billboard Top Selling R&B/Hip-Hop Single Of The Year. Het debuutalbum van Fantasia Barrino, Free Yourself wordt in November 2004 uitgebracht en komt op de 8ste plaats binnen in de Billboard albumlijst. Het album wordt vier keer genomineerd voor een Grammy Award.


Eddie_albertEddie Albert overlijdt op 26 Mei 2005, in zijn woonplaats Pacific Palisades, Californie aan de gevolgen van een longontsteking. Eddie Albert wordt op 22 April 1908 in Rock Island, Illinois geboren als Edward Albert Heimbergen. In de jaren dertig treedt hij ondermeer op in musicals op Broadway in New York, waaronder Brother Rat in 1936. In de jaren zestig is Eddie Albert als Oliver Wendell Douglas te zien in de televisieserie Green Acres. Hiervoor zingt hij ook de titelsong. Vervolgens speelt hij in de jaren zeventig in de televisieserie Switch de rol van Frank McBride. Eddie Albert is 96 jaar geworden.


Frank LoVecchio en Ruth Smith beginnen op 26 Mei 1932 in Atlantic City, New Jersey aan een dansmarathon die 145 dagen zal duren. Op 18 Oktober 1932 houden zij het voor gezien na 3501 uur met elkaar te hebben gedanst. Voor hun prestatie ontvangen Frank LoVecchio en Ruth Smith $600. De negentienjarige Frank LoVecchio wordt later wereldberoemd als de zanger Frankie Laine en groeit uit tot één van de meest succesvolle en invloedrijke Amerikaanse zangers uit de twintigste eeuw. Zijn bijnamen zijn onder andere "Mister Rhythm", "Old Leather Lungs" en "Old Man Jazz". Wereldwijd verkoopt hij ongeveer 250 miljoen grammofoonplaten.


Brian Matthew presenteert op 26 Mei 1962 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars dat door de Britse commerciele omroep ABC op de televisie wordt uitgezonden. Als muzikale gasten ontvangt Matthew ondermeer John Leyton, The Temperance Seven & Mr. Paul MacDowell, Mrs. Mills, Mark Wynter, Lyn Cornell, The Flee-Rekkers en Brad Newman.


Muziek Jarige Op 26 Mei

1904: George Formby - Ukelele speler Engeland († 6 Maart 1961)
1941: Art Sharp - Nashville Teens Zanger
1942: Ray Ennis - The Swinging Blue Jeans Zanger / Gitaar
1943: Levon Helm - The Band Drums / Zanger
1945: Verden Allen - Mott The Hoople Toetsen
1945: Gary Peterson -The Guess Who Drummer
1948: Stevie Nicks - Fleetwood Mac Zangeres
1949: Mick Ronson - Mott The Hoople Gitaar († 28 April 1993)
1949: Hank Williams Jr - Country Zanger USA
1958: Marion Gold (Marion Hartwig) - Alphaville Zangeres
1959: Wayne Hussey - The Mission Gitaar
1962: Colin Vearncombe - Black Zanger
1964: Lenny Kravitz - Zanger USA
1972: Alan White - Oasis Drums
1985: Nina van Dijk - Treble Percussie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten