Zoeken in de muziekgeschiedenis

24 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 25 Mei

Desmond_dekkerDesmond Dekker overlijdt op 25 Mei 2006, thuis in het Engelse graafschap Surrey, aan de gevolgen van een hartinfarct. Volgens zijn manager Delroy Williams heeft Desmond Dekker zich een dag eerder nog prima gevoeld. Op 11 Mei 2006 heeft hij voor het laatst in Leeds in Engeland opgetreden. Delroy Williams: "I don't think I will ever get over this. He was at his peak fitness, he had this big tour coming up for this summer and he was looking forward to it - and then that was it. He died peacefully but it still hurts. I was his manager and his best friend. I don't think anyone knew how close we were - we go back so far. Desmond was the first legend, believe it or not. When he released Israelites nobody had heard of Bob Marley - he paved the way for all of them". Desmond Dekker wordt op 16 Juli 1941 in Kingston, Jamiaca geboren als Desmond Adolphus Dacres en is één van de eerste reggae-artiesten die de Engelse hitparade haalt. Hij doet dat in 1967 met het aanstekelijke 007 en wordt op slag de held van de skin-heads. Dekker heeft dan onder zijn echte naam, Dacres, al vele hits in zijn geboorteland gehad zoals Sabotage, Music Like Dirt en Hey Grandma. In 1969 haalt hij de eerste plaats van de Engelse hitparade met het nummer The Israelites. Vanaf 24 Mei 1969 staat The Israelites twee weken op de eerste plaats in Nederland. Ook in Amerika weet de single de Top 10 te halen. De aan Lee Dorsey herinnerende follow-up It Mek doet het ook nog goed in Europa, maar daarna is het afgelopen voor Desmond Dekker, doordat zijn latere 'commerciele', voor een breder publiek bedoelde platen averechtse verkoopresultaten behalen. In een reaktie op het overlijden van Desmond Dekker laat Reggae DJ Daddy Ernie, van Choice FM in London weten: Any history book that you pick up on reggae, Desmond Dekker's name will have to be in there. People like Desmond Dekker only come along once in a lifetime. This is one of the pioneers that has passed away - his place is definitely cemented in reggae history." Desmond Dekker is 64 jaar geworden.



De 20-jarige Nick O'Malley speelt op 25 Mei 2006 tijdens een optreden in The Old Blue Last, een cafe in het oosten van Londen, voor het eerst mee als bassist bij The Arctic Monkeys. O'Malley is de opvolger van Andy Nicholson die de groep heeft verlaten. Nick O'Malley heeft Andy Nicholson al eerder bij concerten vervangen, en is afkomstig van de groep The Dodgems.



IanbrownIan Brown, de voormalige zanger van de Britse band The Stone Roses, ontkent op 25 Mei 2005 in een interview met het blad City Life de geruchten dat de band weer bij elkaar komt. "Tja, alles wat ik te zeggen heb is: waarom zou ik dat doen", aldus Brown. Gitarist Squire liet eerder weten de band na negen jaar weer bij elkaar te willen brengen. Ian Brown vertelt heel gelukkig te zijn met het leven dat hij nu heeft. "Ik kan nu mijn eigen muziek maken, zonder beperkende factoren. Weet je, ik denk dat we muzikaal gezien te ver uit elkaar liggen. Ik zie niet hoe we muzikaal gezien weer bij elkaar kunnen komen." Ian Brown en Squire besluiten de band op te heffen vanwege onoplosbare meningsverschillen en ruzies. Na een desastreus optreden van de vier bandleden op een zomerfestival in 1996 besluit de band uit elkaar te gaan. The Stones Roses hebben met Fool's Gold (1989) en One Love (1990) twee singles, waarmee de band bekend is geworden.



Op 25 Mei 1969 staan in het Merriweather Post Pavilion in Columbia, Maryland, twee van Engelands topgroepen samen op het affiche. Led Zeppelin en The Who spelen de enige keer in beider carriere op dezelfde dag, in dezelfde stad. In elk geval xc3xa9xc3xa9n van de leden van de crew van The Who is blij dat dit nooit meer zou gebeuren. John Wolff heeft de ondankbare taak om Led Zeppelin van het podium te sturen: "They were playing over time. stringing it out, and there was a curfew, so i was saying I've Got To Get You Off!, i had to pull the plug on them, otherwise we (The Who) were never going to go on".



SboySonny Boy Williamson (Niet te verwarren met John Lee "Sonny Boy" Williamson) overlijdt op 25 Mei 1965 in Helena in de staat Arkansas. Sonny Boy Williamson wordt op 5 December 1901 in Glendora, Mississippi geboren. Wanneer hij in 1951 zijn platendebuut maakt voor Trumpet-records in Jackson, Mississippi, is hij al jaren bekend van zijn eigen radioshow, die wordt gesponsord door de King Biscuit Meelfabrieken. Voor Trumpet maakt hij een kleine veertig nummers. In 1955 vertrekt hij naar Chicago waar hij voor Checker Records een serie briljante opnamen maakt met onder meer gitarist Robert Lockwood. Bekende nummers zijn ondermeer Don"t Start Me To Talkin', Nine Below Zero, Help Me en Checkin' Up On My Baby,  die allemaal te vinden zijn op The Essential Sonny Boy Williamson, een fraai gedocumenteerde box met zes elpees. In 1963 ontdekt Sonny Boy Williamson Europa. Hij toert veel en baart opzien door zijn gedrag en Engelse bolhoed. In de laatste jaren van zijn leven speelt hij met andere muzikale grootheden als Eric Clapton, Jimmy Page en Robbie Robertson. The Who gebruikt het door hem geschreven Eyesight To The Blind in de rock opera Tommy. Andere groepen die nummers van hem opnemen zijn: The Animals, The Yardbirds, The Moody Blues en Van Morrison. Sonny Boy Williamson lijdt aan tuberculose en overlijdt aan een hartaanval. Hij wordt thuis, dood in zijn bed gevonden nadat hij niet is komen opdagen voor een radio uitzending. In 1980 wordt zijn naam opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame. Sonny Boy Williamson is 65 jaar geworden.



Paul McCartney speelt met zijn groep Wings op 25 Mei 1973 de eerste van twee volledig uitverkochte shows in Hammersmith Odeon in Londen. Kaartjes voor het concert kosten £1.50.



Bono en bassist Adam Clayton van U2 zijn op 25 Mei 2005 even kort in Den Haag voor de vijftigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn. Op het feest in het Zeeheldenkwartier zijn verder veel muzikanten te gast, waaronder Robert Jan Stips (Supersister), Fran Healy (Travis) en Lars Ulrich (Metallica). De Haagse topkok Pierre Wind kookt voor de gasten. tijdens het feest wordt er ook nog even opgetreden door de aanwezige muzikanten. Bono zingt ondermeer nummer Radar Love van de Golden Earring.



Dolly_dots_ahoyDe Dolly Dots staan op 25, 26 en 27 Mei 2007 drie maal in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam voor hun reunieconcerten. De voorbereidingen van de concerten valt zwaar voor Angela Groothuizen, Anita Heilker, Angela Kramer, Patty Zomer, Ria Brieffies en Esther Oosterbeek. "We willen er geen retro-show van maken, al zullen veel mensen dat wellicht verwachten, maar het is echt een show van nu, met dus ook de choreografieen van nu. En die zijn echt een stuk ingewikkelder dan toen. Dus dat was behoorlijk trainen voor ons", aldus Angela Groothuizen. Tijdens de concerten passeren alle hits zoals Boys, Radio, Do Wah Diddy Diddy, She's A Liar en Love Me Just A Little More de revue. Mike Starink, Jeroen Kijk in de Vegte, Leco van Zadelhoff, Maik de Boer, Richard Groenendijk en Danny Rook verzorgen een gastoptreden als een mannelijke variant op de Dolly Dots met het nummer (Tell It All About) Boys. Andere gast is rapper Brainpower die meedoet in het nummer PS. Na afloop zijn de Dolly Dots erg tevreden. "De overweldigende aandacht heeft ons allemaal heel veel gedaan. We zijn vereerd om hier te staan", verteld Ria Brieffies. Dat het bij deze concerten niet blijft maakt Patty Zomer duidelijk. "De rexc3xbcnieconcerten zijn niet eenmalig. Het is de bedoeling dat we tijdens speciale gelegenheden met elkaar blijven optreden". Op 12 April 2008 gaat dan ook in de Martini Plaza in Groningen de Goodbye For Now Tour van de Dolly Dots van start.



How_great_thou_artOp 25 Mei 1966 begint Elvis Presley aan een drie dagen durende opnamesessie in de RCA Studio in Nashville. Tijdens deze sessie worden er zestien nummers opgenomen voor het album How Great Thou Art. Elvis Presley wordt tijdens de opnamen ondermeer begeleidt door: pianist Floyd Cramer, trompettist Ray Stevens, gitarist Scotty Moore, bassist Bob Moore en de drummers D.J. Fontana en Buddy Harman. Naast The Jordanaires verzorgen ook The Imperials voor de achtergrondvocalen. How Great Thou Art komt op 25 Maart 1967 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de achttiende plaats. How Great Thou Art wordt onderscheiden met een Grammy Award.



Het organiseren van tweede Monterey Pop Festival loopt niet goed af. Op 25 mei 1968 wordt het tweede festival namelijk gecancelled wegens bezwaren van de lokale overheid en de inwoners van Monterey. Of de onregelmatigheden in de boekhouding van het eerste festival iets met de beslissing te maken hebben, is niet duidelijk. Wel is zeker dat er 52.000 dollar verdwenen is en dat de accountant, Sandra Beeke ook spoorloos is.



Pete_shepperton_concertOp 25 Mei 1978 geeft The Who in de Shepperton Film Studio in Londen voor de tweede keer een min of meer geheim concert voor de docementaire The Kids Are Alright van regisseur Jeff Stein. Het eerste concert, in het Gaumont State Cinema Theatre in Kilburn, Londen, op 15 December 1977 is rampzalig verlopen omdat de groep ruim een jaar niet op het podium heeft gestaan. De opnames zijn dan ook grotendeels mislukt en moeten worden overgedaan. Voor het optreden op 25 Mei zijn 500 speciaal uitgenodigde fans aanwezig, waaronder leden van Generation X, The Rich Kids, The Pretenders en The Sex Pistols. Om de continuiteit te bewaren dragen de leden van The Who dezelfde kleren als op 15 December 1977, iedereen behalve natuurlijk Keith Moon. Het idee was om slechts drie nummers te spelen: Baba O'Riley, My Wife en Won't Get Fooled Again. Maar na verschillende keren de nummers gespeeld te hebben, totdat ze er volgens regisseur Jeff Stein goed opstaan speelt The Who, als dank voor het geduld van het publiek een volledige set. Het zou de laatste keer zijn dat drummer Keith Moon met de groep speelt. Hij overlijdt op 7 September 1978 aan een overdosis. Een jaar later, op 23 Mei 1979, gaat de film in New York in premiere en laat een goed beeld zien van The Who tijdens de voorbereidingen van concerten en televisie-optredens.



Op 25 Mei 1965 moeten The Kinks noodgedwongen het restant van een Engelse tournee afzeggen omdat gitarist en zanger Dave Davies, tijdens een concert in Londen, bewusteloos op het podium is neergevallen nadat hij zijn hoofd heeft gestoten aan een bekken van Mick Avory's drumstel.



Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 25 Mei 1963 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt in dit televisieprogramma ondermeer Billy Fury, Jet Harris & Tony Meehan, The Brook Brothers, Billie Davis, Doug Sheldon, Christine Campbell, Roger Whittaker en Bob Wallis & His Storyville Jazzmen.



DegraaffBart De Graaff, directeur van BNN, overlijdt op 25 Mei 2002 aan een nierziekte. Tien dagen eerder heeft hij een zware operatie ondergaan in het Leids Universitair Medisch Centrum. Vanaf zijn negende jaar lijdt hij aan een ernstige nierziekte, waardoor hij stopt met groeien en klein blijft. In 1988 is hij voor het eerst op televisie te zien in de reclame voor Delichoc chocoladekoekjes. (Zeg maar nee, dan krijg je er twee!) Ineens gaat het hard met zijn carriere. Vanaf 12 Oktober 1988 heeft hij zijn eigen kinderprogramma B.O.O.S bij Veronica. In 1996 is hij met BNN (Bart Nieuws Netwerk) het kijkcijferkanon van de omroep. Hij besluit om zijn eigen omroep BNN op te richten. In 1998 krijgt BNN van staatssecretaris Aad Nuis zendtijd als aspirant-omroep. Op 6 September 1998 gaat de eerste uitzending van BNN de lucht in. Bart De Graaff is 35 jaar geworden.



Mede-oprichter Peter Green van Fleetwood Mac verlaat op 25 Mei 1970 officieel de band, om zich te gaan toeleggen op de religie. Een dag eerder, op 24 Mei 1970, heeft de gitarist op het Bath Festival in Somerset, Engeland voor het laatst met Fleetwood Mac op het podium gestaan. Zijn plaats bij Fleetwood Mac wordt ingenomen door Christine McVie, de voormalige zangeres van Chicken Shack.



Op 25 Mei 1995 brengt tijdens een veiling in Londen, een oude bandopname van Mick Jagger en Keith Richards, een bedrag van $80.000 op. Op deze band is te horen hoe Mick en Keith als tieners, begin jaren zestig, proberen een gitaarloopje van Chuck Berry onder de knie te krijgen. Het suede jack dat John Lennon draagt op de hoes van het Beatles-album Rubber Soul brengt 32.000 dollar op.



Roy_brown_2De R&B zanger Roy Brown overlijdt Op 25 Mei 1981, in Californie, aan de gevolgen van een hartaanval. Roy Brown wordt op 10 September 1925 in New Orleans, Louisiana geboren. In 1947 neemt Roy Brown de originele versie op van Good Rocking Tonight dat later wordt opgenomen door Elvis Presley. Hoewel grotendeels vergeten, is Roy Brown één van de grondleggers van de muziekstroming die later bekend zou worden als Rock & Roll. Roy Brown is 55 jaar geworden.



Op 25 Mei 1997 wordt Bob Dylan met klachten over pijn in zijn borst opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Na onderzoek blijkt zijn hartzakje blijkt te zijn ontstoken. De zanger/componist blijft een week in het ziekenhuis, met als gevolg dat zijn aanstaande Europese tournee wordt afgelast.



GaryushrGary Usher overlijdt op 25 Mei 1989 aan de gevolgen van kanker. Gary Usher wordt geboren op 14 December 1938  en wordt beschouwd als een van de drijvende krachten achter de California Surfing Sound van The Beach Boys, The Surfaris en The Hondells. Als producer is hij mede verantwoordelijk voor het geluid van deze drie groepen. Ook neemt hij materiaal op met The Byrds, Sagittarius en Chad & Jeremy. Voor The Beach Boys schrijft hij, samen met zijn vriend Brian Wilson, de hits In My Room en 409. Andere nummers die Gary Usher schrijft zijn ondermeer Lonely Sea en Ten Little Indians voor The Beach Boys, Beach Party voor Frankie Avalon, Mag Wheels voor Dick Dale & The Del-Tones, en Don't Give In To Him voor Gary Puckett & The Union Gap. Gary Usher is 51 jaar geworden.



In het Central Park in New York geeft Carole King op 25 Mei 1973 een gratis concert. Het concert wat de naam krijgt van Sunset Concert wordt aangekondigd door John Lindsay, de burgemeester van New York. Naar schatting 100.000 mensen komen naar het Central Park om het concert te bezoeken. Het is op dat moment de grootste menigte die ooit een popconcert in het park heeft bijgewoond.



StarmakergroepsfotoVeronica zendt op 25 Mei 2001 de laatste aflevering van het programma Starmaker op televisie uit. Dit muziekprogramma, gepresenteerd door Gijs Staverman, is op 5 Maart 2001 van start gegaan. Starmaker maakt voor twaalf talentvolle jongeren een doorbraak in de internationale muziekwereld mogelijk. Na een zorgvuldige selectie zijn Ruben, Rachel, Bart, Anuschka, Hessel, Stefan, Bouchra, Martijn, Mendy, Sita, Lieke en Anna uitgekozen. Zij wonen in het Big Brother-huis in Almere. Onder de naam Starmaker wordt een nummer één -hit gescoord met de single Damn! (I Think I Love You). Deze single wordt uitgebracht voordat er deelnamers zijn afgevallen. Als protest op zowel het programma als de single brengt het team van Kopspijkers vervolgens de single One Day Fly uit. Van de twaalf kandidaten blijven zeven over (Anna, Bart, Bouchra, Martijn, Rachel, Sita en Stefan) die de groep K-Otic, waarvan Sita zich enige tijd later afsplitst. Eind 2002 wordt besloten de band op te heffen vanwege afnemend succes. In Bob's Party Saloon in Uitgeest is op 27 Januari 2003 het allerlaatste optreden van K-Otic. Ook Sita, die nog een duet met Marco Borsato opneemt krijgt rond deze tijd meer moeite hits te scoren en richt zich uiteindelijk op het presentatievak voor de kinderzender Jetix.



Op 25 Mei 1992 komt Khalil Rountree, de tourmanager van Boyz II Men, bij een uit de handgelopen handgemeen in de lift op de 26ste etage van een hotel in Chicago na een vuurgevecht om het leven. Boyz II Men, die op tournee is met MC Hammer, is voor een optreden in Chicago. De assistent tourmanager raakt bij het vuurgevecht zwaar gewond, maar overleeft het wel. Het in 1995 opgenomen nummer, One Sweet Day, dat Boyz II Men samen met Mariah Carey hebben opgenomen is opgedragen aan Khalil Rountree.



De Engelse supermarktketen ASDA maakt bekend dat een op 25 Mei 2000 te houden signeersessie met Mikey Graham van de jongensgroep Boyzone, ter promotie van zijn solo single Like An Angel, niet doorgaat. Als reden wordt gegeven de bekentenis van Mikey Graham dat hij cannabis gebruikt, en zich regelmatig met de overige leden van Boyzone te buiten gaat aan drank feesten.



LazysundaytyskreOp 25 Mei 1968 komen The Small Faces met het nummer Lazy Sunday op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. The Small Faces: Steve Marriott, Ronnie Lane, Ian McLagan en Kenny Jones zijn in 1965 door zanger Steve Marriott opgericht. Lazy Sunday is voor The Small Faces hun laatste grote hit. In 1969 stapt Steve Marriott uit The Small Faces en richt samen met gitarist Peter Frampton de groep Humple Pie op. De overgebleven Small Faces halen de onbekende zanger Rod Stewart en -gitarist Ron Wood binnen, en gaan verder als The Faces. Steve Marriott komt op 44 jarige leeftijd, 20 April 1991 bij een brand in zijn huis om het leven. Ronnie Lane overlijdt na een lange strijdt tegen multiple sclerosis op 51 jarige leeftijd, 4 Juni 1997 in zijn huis in Trinidad in Colorado.



The Byrds staan op 25 Mei 1966 in een studio in Los Angeles voor de opname van het nummer 5D (Fifth Dimension) op. 5D (Fifth Dimension) komt op 16 Juli 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een bescheiden 44ste plaats. In Nederland komt 5D (Fifth Dimension) in de Top 40 tot een 33ste plaats.



Met een optreden in de Troubadour in Los Angeles maakt Elton John op 25 Mei 1970 zijn Amerikaanse live-debuut.



Nadat Smokey Robinson in een eerdere toespraak teveel zijn geloofsovertuiging heeft laten doorklinken in zijn visie op drugs ziet de leiding van een school in Sarasota, Florida op 25 Mei 1994 af van een voorgenomen tweede toespraak van de zanger. Het afzeggen door de school heeft etterlijke boze reacties uit alle delen van de Verenigde Staten tot gevolg.



WakemanjttcoteRick Wakeman, de toetsenist van Yes, komt op 25 Mei 1974 op de eerste plaats in de albumlijst in Engeland met de LP Journey To The Centre Of The Earth. Rick Wakeman is het eerste lid van Yes die dit gelukt is. Journey To The Centre Of The Earth is na The Six Wives Of Henry VIII het tweede concept album van Rick Wakeman. Tijdens de opname's van Journey To The Centre Of The Earth onstaan er moeilijkheden met de overige leden van Yes. Deze onstaan enerzijds uit het feit dat Wakeman het niet eens is met de muzikale koers die Yes na het album Tales From Topographic Oceans inslaat, en anderzijds uit het feit dat Wakeman een groot liefhebber is van delicaat voedsel, drank en lekker wijven, en er een totaal andere levenswijze op na houdt dan de overige, aan macrobiotisch voedsel verslaafde Yes leden. Het gevolg is dan ook dat Rick Wakeman de groep Yes in Mei 1974 verlaat. Hij wordt opgevolgd door de, uit Refugee afkomstige, toetsenvirtuoos Patrick Moraz.



Op 25 Mei 1997 wordt bekend gemaakt dat Elvis Presley († 16 Augustus 1977) de bestverkopende "overleden" artiest ter wereld is, met verkopen van meer dan een biljoen dollar. Er zijn wereldwijd meer dan 480 actieve fanclubs, en alleen al in Engeland zijn er 250.000 fans die nog steeds spullen van Elvis Presley kopen. Bij zijn overleden bedraagt het kapitaal van Elvis Presley drie miljoen dollar.



Bij een optreden van Eminem op 25 Mei 2002 in een club in Washington DC raken 30 fans gewond. Tijdens het optreden ontstaat er plotseling een enorm gedrang, waardoor de voorste rijen onder de voet worden gelopen. Vijf fans zijn zo ernstig gewond dat zij worden vervoerd naar het ziekenhuis. Eén fan krijgt zelfs ter plekke een hartaanval, maar door tijdig ingrijpen van het ambulance personeel overleeft hij het.



He_aint_heavy_hes_my_brotherThe Hollies nemen op 25 Mei 1969 in de Abbey Road Studio in Londen, het nummer He Ain't Heavy, He's My Brother op. He Ain't Heavy, He's My Brother is geschreven door Bob Russell en Bobby Scott. Elton John is op deze opname te horen als pianist. Kelly Gordon is de eerste die het liedje begin 1969 opneemt. De versie van The Hollies wordt twee keer een hit in Engeland. In november 1969 bereikt He Ain't Heavy, He's My Brother de derde plaats. Vanaf 24 September 1988 staat de single twee weken aan de top. In Nederland komt He Ain't Heavy, He's My Brother in november 1969 niet verder dan de twintigste plaats.



Tijdens een bezoek van The Dave Clark Five aan Washington DC op 25 Mei 1964 wordt basgitarist Rick Huxley in elkaar geslagen. The Dave Clark Five is in Washington DC om hun nieuwe single Do You Love Me te promoten.



Omdat Erik de Zwart begin mei 1984 naar de TROS is vertrokken, presenteren Jeroen van Inkel en Bart van Leeuwen op vrijdagavond Bart & Van Inkel bij Veronica op Hilversum 3. Omdat Bart van Leeuwen op 25 Mei 1984 ziek is, neemt Adam Curry voor één keer zijn plaats in. Zodoende is dit de eerste officieuze Curry & Van Inkel uitzending bij Veronica. De eerste officiele Curry & Van Inkel wordt op 12 oktober 1984 live vanuit de Expohal in Hilversum uitgezonden.



BradZanger en gitarist Bradley Nowell overlijdt op 25 Mei 1996 aan de gevolgen van een overdosis. Samen met drummer Bud Gaugh gebruikt hij in een motelkamer in San Francisco drugs. Wanneer Bud Gaugh uit zijn roes ontwaakt, blijkt Bradley Nowell aan een overdosis heroine te zijn overleden. Bradley James Nowell wordt op 22 Februari 1968 geboren en vormt samen met Bud Gaugh en Eric Wilson (basgitarist) de groep Sublime, een Amerikaanse garage-punkband die een mengeling speelt van reggae, dub, ska, punk, en hip hop. Brad Nowell overlijdt twee maanden voordat het derde album uitkomt. In 1998 verschijnt het postume album Sublime Acoustic: Bradley Nowell & Friends. Bradley Nowell is 28 jaar geworden.



Op 25 Mei 1985 komt History van het Nederlandse trio Mai Tai de Engelse hitparade binnen. De single bereikt de achtste plaats. History is geschreven en geproduceerd door Eric van Tijn en Jochem Fluitsma.



Paul_stanley_phantomNadat Livent, de bekende Canadese musicalproducent, bekend heeft gemaakt dat de musical The Phantom Of The Opera in Toronto, Canada op 26 September 1999 ermee stopt worden er, om de ticketverkoop een laatste duw in de rug te geven, een aantal gast-Phantoms aangezocht de hoofdrol te komen zingen. Op 25 Mei 1999 begint Kiss zanger/gitarist Paul Stanley aan zijn eerste voorstelling als hoofdrol in The Phantom Of The Opera. Stanley's laatste voorstelling is op 1 Augustus 1999. Andere gast-Phantoms zijn David Rogers, Rene Simard, en Jeff Hyslop. Hyslop en Rogers hebben beiden reeds eerder in de productie gestaan. Rene Simard is een bekende zanger uit Quebec. Wanneer Paul Stanley na zijn laatste optreden als Phantom gevraagd wordt of hiermee zijn musical aspiraties over zijn antwoord hij: "Oh no, I've got to do more of that. It's a great discipline and I really dig it. It's live entertainment and there something about live theater where you know immediately whether you suck or not, because, you know, when people stand up and they're not heading for the door, that means you're getting a standing ovation. So it's pretty cool."



Inside_your_heavenOp 25 Mei 2005 wordt de finale van het vierde seizoen van American Idol gewonnen door de 22-jarige country-zangeres Carrie Underwood uit Checotah, Oklahoma. De verliezend finalist is Bo Bice, een rockzanger uit Helena, Alabama. Inside Your Heaven, de eerste single van Carrie Underwood, wordt op 14 Juni 2005 in Amerika uitgebracht, en komt binnen op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.



Marija_naumova_i_wannaVanuit de Saku Suurhall Arena in Tallinn, Estland wordt op 25 Mei 2002 het door Annely Peebo en Marko Matvere gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Marija Naumova wint voor Letland met het nummer I Wanna. Marie Naumova brengt een complete show met een lesbisch tintje. Zij danst, gekleed in herenkleding, met een van de achtergronddanseresjes. Tegen het eind van het nummer wordt zij langzaam uitgekleed door de twee achtergronddansers en sluit Marie N haar optreden af in een elegante avondjurk. De kritiek dat vooral de show belangrijk is geweest voor het behalen van de overwinning, en niet in de eerste plaats het nummer, verdedigd Marie Naumova op een persconferentie als "logisch voor een wedstijd die via de televisie wordt uitgezonden". Het is de eerste keer dat Letland het Eurovisie Songfestival wint. Tweede wordt de voor Malta uitkomende Ira Losco met 7th Wonder en Estland wordt derde met het door Sahlene gezongen Runaway. Nederland doet in 2002 niet mee, omdat het in 2001 op de achttiende plaats is gexc3xabindigd. Belgie wordt vertegenwoordigd door Serge & The Ladies met Sister. Zij worden dertiende.



Roy_orbison_barbara_wilhonnen_jacobRoy Orbison treedt op 25 Mei 1969 in Nashville, in het huwelijk met de West-Duitse Barbara Wilhonnen Jacobs. Orbinson en Jacobs hebben elkaar in Augustus 1968 in het Engelse Leeds leren kennen. Aan het eind van 1968 trekt Barbara Jacobs bij Roy Orbison in. In Juni 1969 beginnen zij met de bouw van een huis in Hendersonville in Tennessee, vlakbij de plek waar op 15 September 1968 zijn oude huis is afgebrand. Bij deze brand komen Roy Dewayne en Anthony King, (De zoons van Roy Orbison uit zijn eerste huwelijk met Claudette Frady) om het leven. Roy en Barbara Orbison krijgen samen twee zoons - Roy Kelton jr. (1970) en Alexander Orbie Lee Kelton op 25 Mei 1975, hun zesde trouwdag.


Dean_so_many_waysOp 25 Mei 2007 wordt de finale van de derde serie van Idool, de Vlaamse versie van de Britse show Pop Idol, gehouden. In dit door de Belgische commerciele omroep VTM uitgezonden programma strijden Esther Sels en Dean Delannoit tegen elkaar. Presentatoren Koen en Kris Wauters van de groep Clouseau zien Dean Delannoit winnen. Vanaf 23 Juni 2007 staat hij met zijn eerste single, So Many Ways, twee weken lang op de eerste plaats in de VRT Top 30. In het najaar van 2007 is Dean Delannoit (samen met zijn schaatspartner de Hongaarse Imola Antal) ook de winnaar van de VTM wedstrijd Sterren Op Het IJs.



Bij een verkeersongeluk, op 25 Mei 2003 in Texas, komen de 22-jarige Taylor Ray Jennings en zijn vriendin, de 19-jarige Stacey Norman om het leven. De Plymouth Neon waarin de twee zitten wordt aangereden door een dronken automobilist die door een rood stoplicht is gereden. Taylor Ray Jennings is een kleinzoon van de op 13 Februari 2002 overleden country-zanger Waylon Jennings.

Muziek Jarige Op 25 Mei

1921: Hal David (Harald Lane David) - Componist USA
1926: Miles Davis - Trompettist USA († op 28 Sept. 1991)
1936: Donnie Elbert -Soul Zanger USA († op 26 Jan. 1989)
1942: Brian Davison - The Nice Drums
1946: Gerard Romeijn - The Motions Gitaar
1947: Mitchel Margo - The Tokens Zanger
1948: Klaus Meine - The Scorpions Zanger
1950: Jean Millington - Fanny Bas
1950: Robert Steinhardt - Kansas Viool
1955: John Grimaldi - Argent Gitaar
1958: Paul Weller - Zanger Engeland (The Jam & Style Council)
1959: Rick Smith - Underworld Toetsen
1969: Rich Robinson - The Black Crowes Gitaar
1975: Lauryn Hill - The Fugees Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten