Zoeken in de muziekgeschiedenis

23 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 24 Mei

EjamesBluesgitarist Elmore James overlijdt op 24 Mei 1963 in Chicago aan de gevolgen van een hartaanval. Elmore James wordt geboren op 27 Januari 1918 in Richland, Mississippi als Elmore Brooks. Elmore James zijn muzikale loopbaan begint op jeugdige leeftijd waarop al hij samenwerkt met Hound Dog Taylor, Arthur Crudup en Sonny Boy Williamson. Met laatstgenoemde maakt hij eind 1951 zijn eerste opnamen op het label van Trumpet Records. Zijn versie van Robert Johnsons Dust My Broom haalt in 1952 de Billboard R&B-Top 10 en dat zelfde gebeurt met I Believe, een jaar later. In de loop van de jaren vijftig maakt Elmore voor diverse platenlabels (o.a. Chess, Chief, Flair en Meteor) een serie gedenkwaardige opnamen, die gelden als hoogtepunten in de bluesgeschiedenis. Commercieel succes blijft echter verder uit, ook voor de songs die hij tussen 1959 en 1963 opneemt voor de labels Fire, Fury en Enjoy. Zijn bekendste nummer is Shake Your Moneymaker, een nummer dat ondermeer door Peter Green met Fleetwood Mac is opgenomen, maar ook door Johnny Winter, George Thorogood en The Black Crowes. Verschillende beroemde gitaristen zijn door Elmore James beinvloedt, zoals: Duane Allman, Sonny Landreth Jimi Hendrix, B.B. King en Keith Richards. Het zijn echter echte bluesartiesten als J.B. Hutto en Hound Dog Taylor die Elmore's traditie tot hun dood werkelijk levend houden, een 'taak' die in latere jaren wordt volbracht door o.a. George Thorogood en Lil' Ed. Elmore James ligt begraven in Holmes County, in Mississippi op het New Port Baptist Church Cemetery. Elmore James is 45 jaar geworden.


Op 24 Mei 1968 wordt, in het Academisch Ziekenhuis in Groningen, Marcel Buissink geboren. Marcel Buissink is de zoon van de dan 18-jarige Tieke Buissink (voormalig Miss Groningen) uit haar relatie met Herman Brood (dan de toetsenist van Cuby & The Blizzards). Pas sinds de jaren tachtig heeft Marcel Buissink een goede relatie met zijn vader, en tot het overlijden van Herman Brood in Juli 2001, trekken zij samen veel op.


Jay_bennettDe Amerikaanse gitarist, instrumentalist, muziekproducent en singer-songwriter Jay Bennett overlijdt op 24 Mei 2009 in zijn woning in Urbana, Illinois. Later blijkt uit toxicologisch onderzoek dat Bennett een overdosis fentanyl in zijn lichaam heeft. Fentanyl wordt vooral gebruikt bij chronische pijn. Het medicijn wordt in 2009 door verschillende bedrijven teruggeroepen, ondermeer omdat het gemakkelijk een overdosis kan veroorzaken. De autoriteiten gaan uit van een ongeluk. Jay Walter Bennett wordt op 15 November 1963 in Rolling Meadows in de Amerikaanse staat Illinois geboren. Bennett is één van de oprichters van de groep Titanic Love Affair, die begin jaren '90 drie albums maakt; Titanic Love Affair (1991), No Charisma (1992), en Their Titanic Majesty's Request (1996). Van 1994 tot 2001 is Bennett lid van de rockgroep Wilco. Problemen tussen Bennett en voorman Jeff Tweedy van Wilco leidden in 2001 tot het vertrek van Bennett bij de band. De meningsverschillen zijn duidelijk zichtbaar in de documentaire I Am Trying To Break Your Heart: A Film About Wilco van regisseur Sam Jones. Het album Yankee Hotel Foxtrot van Wilco, waaraan Bennett nog meewerkt, verschijnt na zijn vertrek. Als solo artiest maakt Bennett vijf albums en is een veel gevraagd studiomuzikant. HIj werkt ondermeer samen met Sheryl Crow, Allison Moorer en Billy Joe Shaver. In 2005 produceerd hij het album xc2xa1Bastardos! van Blues Traveler. Begin Mei 2009 komt Bennett in het nieuws omdat hij een rechtszaak wil starten tegen Tweedy, waarin hij minimaal 50.000 dollar eist voor niet nagekomen verplichtingen tijdens zijn periode in Wilco. Enkele weken daarvoor schrijft Bennett op zijn blog dat hij te kampen heeft met ernstige heupproblemen, opgelopen in zijn periode bij Titanic Love Affair. Op het moment van zijn overlijden werkt Jay Bennett aan zijn zesde solo-album (Kicking At The Perfumed Air). Jay Bennett is 45 jaar geworden.


The Monkees beginnen op 24 Mei 1986 aan hun reunie-tournee met een show in het Concord Hotel in Catskills Mountains in de Amerikaanse staat New York. De groep bestaat dan uit: Davy Jones, Mickey Dolenz en Peter Tork. Grote afwezige tijdens deze tour is Michael Nesmith, die zich liever bezighoudt met het produceren van video-clips.


Gene_clarkOp 24 Mei 1991 overlijdt Gene Clark aan de gevolgen van een hartaanval, in zijn huis in Sherman Oaks, Californie. In het midden van de jaren zestig is Gene Clark één van de oprichters van The Byrds. Hij verlaat de groep in 1966, na interne conflicten over geld. Zijn terugkeer, een jaar later, is ook geen lang leven beschoren. Pas aan het einde van de jaren zeventig gaat hij weer samenwerken met zijn oude maten Roger McGuinn en Chris Hillman, maar ook dat houdt hij maar twee jaar vol. In de loop van de jaren tachtig komt hij opnieuw in conflict met de overige ex-Byrds, wanneer hij lid wordt van een groep die de Byrds naam gaan gebruiken. Alle problemen worden in Januari 1991, kort terzijde geschoven, wanner de originele Byrds weer bij elkaar komen voor een eenmalig optreden ter gelegenheid van de opname van de groep in de Rock & Roll Hall Of Fame. Op dat moment heeft veelvuldig drankgebruik de gezondheid van Gene Clark echter al zover ondermijnd dat hij vier maanden later overlijdt. Gene Clark is 46 jaar geworden.


Garth Brooks treedt op 24 Mei 1986 in het huwelijk met Sandy Mahl. Samen krijgen zij drie dochters: Taylor Mayne Pearl (1992), August Anna (1994) en Allie Colleen (1996). Op 17 December 2001 gaan de country-zanger en zijn vrouw uit elkaar. Garth Brooks krijgt in 2004 een verhouding met zijn collega Trisha Yearwood. Zij trouwen op 10 december 2005 tijdens een prive-plechtigheid in hun huis in Oklahoma.


Dima_bilan_believeDima Bilan wint op 24 Mei 2008 in Belgrado de door Jovana Janković en Željko Joksimović gepresenteerde 53e editie van het Eurovisie Songfestival. De 26-jarige Russische zanger wint met het nummer Believe. Rusland wint het festival met 272 punten. Daarmee laat het Oekraine en Griekenland achter zich, die tweede en derde worden. De punten worden toegekend door televisiekijkers in 43 Europese landen. Bilan is dolblij dat hij de 53e editie van het Eurovisie Songfestival wint. "Mijn eigenlijke naam is Victor. Dat staat voor Victory, overwinning. En zo voel ik het ook: het is ongelooflijk." Dima Bilan laat verder weten dat het niet gemakkelijk was om te winnen. "Er deden dit jaar zo veel landen mee. Mijn team heeft me de hele tijd bijgestaan en dat was niet altijd even gemakkelijk. Maar we bleven geloven in elkaar. En hoewel er mensen zeiden: 'je kunt een rivier niet twee keer nemen', is het ons dus toch gelukt." (Twee jaar eerder verloor Bilan op het Songfestival nipt door de Finse hardrocksensatie Lordi). Hind, die Nederland vertegenwoordigd met het nummer Your Heart Belongs To Me was eerder al uitgeschakeld tijdens de eerste halve finale (op 20 Mei 2008) van het festival. Van de negentien deelnemers aan de eerste voorronde gaan tien landen door naar de finale. Tijdens een tweede halve finale (op 22 Mei 2008) gaan er nog eens tien landen door naar de finale. Alleen Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en gastland Servixc3xab zijn bij voorbaat al verzekerd van een finaleplaats. Esther Hart maakt in het liveprogramma de Nederlandse stemmen bekend. Nederland geeft acht punten aan gastland Servie, tien punten aan Turkije en twaalf punten aan Armenie. Cornald Maas verzorgd vanuit Belgrado het Nederlandse commentaar bij de uitzending van het Songfestival.


Een handgeschreven brief van John Lennon brengt op 24 Mei 2006 tijdens een veiling bij Christie's in Londen £312,000  euro op. Het gaat om een brief uit 1971 waarin John Lennon aan een journalist van The New York Times uitlegt waarom The Beatles in hun begintijd veel liedjes van andere artiesten hebben gespeeld. De journalist heeft The Beatles beschuldigd van een "rip off" van "Black Music". Lennon schrijft in de brief ondermeer: "Many kids were turned on to black music by us. It wasn't a rip off, it was a love-in".


Jimmy_mcgriffDe Amerikaanse jazz- en bluesorganist Jimmy McGriff overlijdt op 24 Mei 2008 in Voorhees in New Jersey aan de gevolgen van Multiple Sclerose. James Harrell McGriff wordt op 3 April 1936 in Germantown in Philadelphia, Pennsylvania) geboren en is een van de pioniers van de soul-jazz. McGriff wordt aan het begin van de jaren zestig bekend met een bewerking van I Got A Woman van Ray Charles. Vanaf 1969 speelt McGriff een aantal jaren regelmatig met de bigband van drummer Buddy Rich. Tussen 1969 en 1971 maakt hij een aantal albums voor het label Blue Note, waarvan Electric Funk het bekendst is. Groove is het sleutelwoord in de loopbaan van Jimmy McGriff, die een aangetrouwde neef van saxofonist Benny Golson is. Een goed voorbeeld hiervan is het stuk Groove Grease van het album met dezelfde naam uit 1971. In de jaren tachtig neemt McGriff tal van platen voor het Milestone-label op, onder anderen met Al Grey, Red Holloway, David "Fathead" Newman en Eric Alexander. Jimmy McGriff heeft in totaal meer dan vijftig platen op zijn naam staan. Tot de betere albums van McGriff worden de volgende titels gerekend: Blues For Mister Jimmy (1965), The Worm (1968), Electric Funk (1969), On The Blue Side (1990) en McGriff Avenue (2002). Hij neemt onder meer op met George Benson, Kenny Burrell en J.J. Johnson en speelt ondermeer met Count Basie, Wynton Marsalis, Lou Donaldson en Dizzy Gillespie. Vanaf 2007 kan hij door multiple sclerose niet meer optreden en woont hij in een verpleeghuis in New Jersey. Jimmy McGriff is 72 jaar geworden.


Het concert dat Acda & De Munnik op 24 Mei 2001 voor Radio 2 geven wordt opgenomen. Acda & De Munnik worden tijdens dit concert op Hemelvaartsdag begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker opgenomen. Een televisie-registratie wordt op 30 Juni 2001 door de VARA op Nederland 3 uitgezonden. Op 2 Juli 2001 verschijnen acht tijdens deze show opgenomen nummers op CD.


Laser558Op 24 Mei 1984 beginnen de officiele uitzendingen van de zeezender Laser 558 vanaf het zendschip MV Communicator. Het heeft niet veel gescheeld of de zender had haar reguliere programmas nooit uitgezonden. In Januari 1984 is namelijk begonnen met testuitzendingen, gebruik makend van een antenne die in de lucht wordt gehouden door een boven het schip zwevende heliumballon. Wanneer de ballon tot twee keer toe los breekt en het experiment uitloopt op een fiasco, besluit men alsnog een normale mast op het schip te plaatsen. De mast wordt echter in Maart 1984 in beslag genomen in de haven van Queensborough. Tot overmaat van ramp slaat het zendschip op 1 April 1984 ook nog van haar anker en kan maar net worden voorkomen dat de Communicator de Engelse territoriale wateren binnendrijft. Op 5 Mei 1984 staat er uiteindelijk toch een mast op het schip en kunnen de testuitzendingen alsnog succesvol worden afgerond. Met zijn All-American discjockeys Rick Harris, Jessie Brandon, David Lee Stone en Charlie Wolf bereikt de zender in korte tijd ruim 10 miljoen luisteraars in een groot deel van Europa. Toch is het avontuur van relatief korte duur. In November 1985 worden de uitzendingen gestaakt nadat het schip in een zware storm opnieuw van zijn anker slaat en door de Engelse kustwacht naar de haven van Harwich wordt gesleept. Een poging om de zender, eind 1986, als Laser Hot Hits weer nieuw leven in te blazen is ook van korte duur.


Op 24 Mei 1989 is Paul McCartney in Nederland om promotie te doen voor zijn nieuwe single My Brave Face. Tot de promotie activiteiten behoort ook een optreden in het Veronica TV programma Countdown. De ex-Beatle neemt ruim de tijd in de studio in Bussum. Hij zit te jammen en heeft een uitgebreid interview met presentator Wessel van Diepen.


Met een concert in Los Angeles gaat op 24 Mei 2004 de Re-Invention Tour van Madonna van start Andere Amerikaanse concerten zijn er in San Francisco, New York, Boston, Philadelphia, Chicago, Atlanta en Miami. Madonna brengt een dwarsdoorsnede van haar hele carriere. Hits uit haar begintijd worden in een aangepaste vorm gepresenteerd. Na Amerika wordt de Re-Invention Tour vervolgt in Europa. Madonna hoopt voor het eerst concerten te geven in Ierland en Israel. In September 2004 staat Madonna twee keer in een uitverkocht Gelredome in Arnhem.


AxlroseVoor The Everly Brothers zit na slechts een half jaar hun militaire dienstplicht op 24 Mei 1962 er op. Don en Phil Everly hebben zich op 25 November 1961 bij de US Marine Corps Reserves in Camp Pendleton in Californixc3xab gemeld. Don Everly is tijdens zijn diensttijd, op 13 Februari 1962, getrouwd in San Diego in Californie met de 23-jarige Engelse actrice Venetia Stevenson. Dit huwelijk wordt in 1970 ontbonden. Hun dochter Erin Everly is in 1990 korte tijd getrouwd met zanger Axl Rose van Guns N'Roses. Guns N' Roses-zanger Axl Rose vraagt op 24 Mei 1990 echtscheiding aan van zijn vrouw Erin Everly. Zij trouwen op 28 April 1990 wanneer ze besluiten om even te gaan trouwen in Las Vegas. Ze huren een limousine en vragen de chauffeur om getuige te zijn. Na 27 dagen heeft de zanger spijt en wil van de dochter van Don Everly scheiden. Maar Axl komt toch weer terug. Eind 1990 is de liefde over. In Januari 1991 wordt definitief de scheiding uitgesproken.


Jake Sumner wordt op 24 Mei 1985 geboren als zoon van Sting en zijn vriendin Trudie Styler. De voormalige zanger/bassist van The Police maakt zelf filmopnamen van de geboorte van Jake, die in 1985 te zien zijn in de film Bring On The Night. Voor Sting en Trudie Styler is Jake hun tweede kind. Brigitte "Mickey" Michael Sumner is op 19 Januari 1984 geboren. Hun tweede dochter Eliot "Coco" Pauline wordt op 29 Juli 1990 geboren. Op 17 December 1995 wordt hun tweede zoon Giacomo Luke geboren. Sting heeft ook nog twee kinderen uit zijn huwelijk met Frances Tomelty.; Joseph (23 November 1976) en Fuchsia Katherine (17 April 1982.). In 2003 staat Jake Sumner op de catwalk voor Tommy Hilfiger's denimcampagne.


Van_halenOp 24 Mei 1978 bereikt de debuut-LP van Van Halen de gouden status in de Verenigde Staten. Het titelloze album is op 11 Maart 1978 de Billboard-albumlijst binnengekomen. De LP bereikt de negentiende plaats. Uiteindelijk worden er meer dan twee miljoen exemplaren van dit album verkocht. Tijdens een officiele plechtigheid in het Core States Spectrum roept burgemeester Ed Rendell van Philadelphia op 24 Mei 1998 deze dag uit tot Van Halen Day in zijn stad. Alle leden van Van Halen zijn aanwezig. Als aandenken krijgen  gitarist Eddie Van Halen, drummer Alex Van Halen, bassist Michael Anthony en zanger David Lee Roth een kopie van de Liberty Bell, die in Philadelphia
hangt.


Jumping_jack_flashThe Rolling Stones brengen op 24 Mei 1968 hun nieuwe single, Jumpin' Jack Flash uit in Engeland. Hoewel de credits naar Mick Jagger. en Keith Richards gaan, is het eigenlijk Bill Wyman die het meeste van het nummer geschreven heeft, inclusief de openings riff. De Stones zijn op 12 Maart 1968 in de Olympic Studios in Londen met de opnamen van Jumpin' Jack Flash begonnen, en wordt op 29 Maart en op 11 en 20 April 1968 afgemaakt. Jumpin' Jack Flash is de eerste productie die Jimmy Miller voor The Rolling Stones doet. De single komt op 8 juni 1968 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de tweede plaats. In 1986 is Jumpin'Jack Flash in Amerika een grote hit voor Aretha Franklin. Haar versie van het nummer is geproduceerd ddor Keith Richards, die ook op gitaar te horen is.


Dukeellington5In New York overlijdt op 24 Mei 1974 de Amerikaanse pianist-orkestleider Duke Ellington aan de gevolgen van longkanker. Duke Ellington wordt op 29 April 1899 in Washington DC als Edward Kennedy Ellington geboren. In zijn vijftig jaar durende loopbaan geeft hij wereldwijd meer dan 20.000 concerten. In Amerika ontvangt Duke Ellington de hoogste onderscheiding die door een president kan worden toebedeeld aan een burger; The Presidential Medal Of Freedom. Duke Ellinton heeft ondermeer gewerkt met: Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie en Billie Holiday. Na zijn dood neemt zijn zoon Mercer Ellington de leiding van het orkest over. Als Mercer op 8 Februari 1996, op 76 jarige leeftijd overlijdt, neemt zijn zoon Paul Ellington, geboren in 1978, de leiding over. In A Sentimental Mood dat Duke Ellington in 1935 opneemt, is in de jaren 70 bekend geworden als openingstune van Simon Carmiggelt wanneer hij in de jaren 70 zijn Kronkels voor de VARA televisie voorleest. Stevie Wonder steekt zijn bewondering voor Ellington niet onder stoelen of banken in Sir Duke dat op zijn album Songs In The Key Of Life uit 1976 staat. Duke Ellington is 75 jaar geworden.


IsraelitesOp 24 Mei 1969 komt Desmond Dekker & The Aces met het nummer The Israelites op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. The Isrealites is de eerste echt grote internationale reggaehit, voor het Island Label van Chris Blackwell. Desmond Dekker (Geb als Desmond Dacres) is al sinds begin jaren 60 actief als muzikant. Daarvoor is hij werkzaam als lasser, en wordt door een collega aangespoord om verder te gaan in de muziek, die collega is Bob Marley. Desmond Dekker heeft na The Israelites nog wel enige hits gehad, maar nooit meer het succes kunnen evenaren van zijn enige nummer 1 hit.


Marcel_bezenonHet Eurovisie Songfestival wordt op 24 Mei 1956, in Lugano, Zwitserland, voor de eerste keer gehouden. Het festival is een idee van Marcel Bezençon (foto) van de European Broadcasting Union. Bezençon is tevens Directeur Generaal van de Zwitserse omroep. Aan het festival doen zeven landen mee, elk land mag twee liedjes ten gehore brengen. Voor Nederland nemen Jetty Pearl met het liedje De Vogels Van Holland (geschreven door Annie M.G. Schmidt en Cor Lemaire) en Corry Brokken met het liedje Voorgoed Voorbij (geschreven door Jelle De Vries) deel. Luxemburg en de latere winnaar Zwitserland gebruiken allbei Lys Assia als zangeres. Zwitserland wint uiteindelijk met het nummer Refrain van Lys Assia. De exacte  uitslag is verder niet bekend omdat de puntentelling en de eindscore van deze eerste finale niet bewaard zijn gebleven.


Op 24 Mei 1964 zijn The Beatles te zien in The Ed Sullivan Show van het Amerikaanse televisie station CBS. Presentator Ed Sullivan is, tijdens de opnamen van de speelfilm A Hard Day's Night, speciaal naar Engeland gevlogen om The Beatles te spreken. Dit interview wordt afgesloten met een opname uit de film waarin The Beatles You Can't Do That zingen. Het is de B-kant van hun single Can't Buy Me Love. Het is voor de vierde keer in hun carriere dat John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr in The Ed Sullivan Show te zien zijn.


PeterPeter Green, gitarist van Fleetwood Mac, speelt op 24 Mei 1970 op het Bath Festival in Somerset, Engeland voor het laatst met de groep mee. Op 11 April 1970 heeft hij het besluit genomen om religieuze redenen uit Fleetwood Mac te stappen. De groep, waarvan hij één van de oprichters is, is op dat moment in Munchen, halverwege een Europese tournee. Om te vermijden dat hij een proces aan zijn broek krijgt wegens contractbreuk maakt Peter Green wel de huidige tour met Fleetwood Mac af. Green gaat zich na zijn vertrek toeleggen op dingen die God wil dat ik doe. Hij verdwijnt in de anonimiteit en laat pas weer van zich horen aan het einde van de jaren zeventig, wanneer hij twee solo albums uitbrengt. Na het vertrek van Peter Green raakt Fleetwood Mac in een grote impasse. Pas in 1975 slaagt de groep er weer in, met een sterk gewijzigde bezetting, een succesvol album te maken als Christine McVie, Lindsey Buckingham en Stevie Nicks de groep inmiddels hebben versterkt.


Op 24 Mei 1980 begint de voorverkoop voor een concert van Genesis in The Roxy Club in Los Angeles. Fans kijken heel vreemd op, als blijkt dat de leden van Genesis: Phil Collins, Tony Banks en Mike Rutherford zelf aan het loket zitten om de kaartjes te verkopen.


The Spice Girls komen met hun debuutalbum Spice op 24 Mei 1997 op nummer 1 in de Billboard albumlijst in Amerika. The Spice Girls zijn pas de derde groep, die helemaal het vrouwen bestaat, die dit gelukt is. In Amerika zijn het alleen The Supreme's en The Go-Go's gelukt. In Enegland, waar Spice ook op nummer 1 komt, zijn zij zelfs de eerste vrouwen groep di dit gelukt is.


Gert_en_hermien_timmermanGert en Hermien Timmerman zijn op 24 Mei 1969 de eerste Nederlandse artiesten die een concert in een stadion geven. De show in het Olympisch Stadion in Amsterdam is georganiseerd nadat Gert Timmerman heeft gezegd dat "geen zaal groot genoeg" is om alle fans te ontvangen. 35.000 fans mogen het concert gratis bijwonen. Hen wordt wel een bijdrage gevraagd aan de collecte voor Het Nederlands Astmafonds en De Nierstichting. Na het optreden heeft Willem Duys nog een verrassing voor Gert en Hermien Timmerman. Van de AVRO-presentator krijgen zij hun twaalfde gouden plaat uitgereikt.


LosvastDe NCRV zendt op 24 Mei 1988, op Nederland 2, de laatste aflevering van het succesvolle programma LosVast uit. Gasten zijn ondermeer Won Ton Ton en Willeke Alberti. LosVast begint in de jaren zeventig als een radioprogramma. Elke zaterdagmiddag wordt het programma vanuit de NCRV-studio in Hilversum op Hilversum 3 uitgezonden. Presentatoren zijn dan ondermeer Govert van Brakel en Eddy Becker. Vanaf 2 Mei 1982 is Jan Rietman de presentator van LosVast. De ex-pianist van Long Tall Ernie & The Shakers maakt van LosVast xc3xa9xc3xa9n van de succesvolste programma's, waarin veel ruimte is voor live-optredens van artiesten die worden begeleid door De LosVast Band. Hoogtepunt in de reeks LosVast-uitzendingen is de aflevering die op 10 Augustus 1985 vanuit een overvolle Kuip in Rotterdam wordt uitgezonden. Eind 1987 stopt de radioversie van LosVast. Er worden nog enkele televisie-afleveringen gemaakt die minder succesvol zijn.


Het Nederlandse trio Mai Tai komt op 24 Mei 1986 de Billboard Hot 100 binnen, met het nummer Female Intuition. Deze single is geschreven en geproduceerd door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Mai Tai (Jettie Wells, Carolien de Windt en Mildred Douglas) bereikt op 21 Juni 1986 de 71ste plaats.


Jay_lenoDe advocaten van Michael Jackson hebben een groot aantal beroemdheden opgeroepen om voor hem te getuigen in de zaak tegen de van kindermisbruik verdachte popster. Op 24 Mei 2005 is het de beurt aan televisiepresentator Jay Leno (foto) die op die dag een getuigenverklaring aflegt. Leno verklaart in de rechtbank van het Californische Santa Maria dat hij de motieven van de familie van het vermeende slachtoffer Gavin Arzino wantrouwt. Anders dan de advocaten van Michael Jackson hebben gehoopt zegt Jay Leno dat hem nooit om geld is gevraagd. De advocaten stellen dat de familie Arzino alleen maar op geld uit is. Volgens hen heeft de familie de steenrijke Jay Leno rond 2000 telefonisch om een financixc3xable bijdrage voor de medische behandeling van Gavin Arzino gevraagd. De jongen lijdt in 2000 aan kanker. De televisiepresentator spreekt dit tegen. "Mij is nooit geld gevraagd en ik heb nooit iets gestuurd'', aldus Jay Leno. Volgens hem heeft Gavin Arzino hem in dit telefoongesprek een held genoemd, en zou hij overdreven enthousiastzijn geweest. De presentator zegt het vreemd te vinden dat een kind geinteresseerd zou zijn in een komiek van boven de vijftig jaar. "Ik ben Batman niet'', aldus Jay Leno. Hij zegt verder dat hij tijdens het telefoongesprek een vrouw op de achtergrond heeft gehoord, suggererend dat Gavin Arzino iets zou zijn ingefluisterd. "Het leek allemaal erg geregisseerd'', meent Jay Leno. Michael Jacksons advocaten hebben vooraf gezegd dat Jay Leno zo argwanend is geworden dat hij de politie heeft gebeld. Volgens de presentator heeft de politie contact met hem opgenomen, zonder dat hij precies wist waarom.


Op 24 Mei 1968 worden Mick Jagger en zijn vriendin Marianne Faithfull in hun huis aan Cheyne Walk in Londen gearresteerd nadat de politie er marihuana heeft aangetroffen. Nadat de zanger van The Rolling Stones een borgsom van vijftig pond sterling heeft betaald, mogen zij weer gaan.


Pierre_beekOp 24 Mei 2009 overlijdt zanger/bassist Pierre Beek in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem na een kort maar hevig ziekbed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Pierre Beek wordt op 26 December 1945 in Arnhem geboren en speelt vanaf 1964 in verschillende Arnhemse bandjes als The Lightnings, The Scamps, The Musleeh Scamps en Musleeh Call Action, maar heeft daar geen succes mee. Via zijn werk bij drukkerij De Grebbe/Boekenbrug  maakt hij kennis met Henk Bruysten en later met Arnie Treffers. Met ondermeer Bruysten en Treffers start Beek de band Palace, die vooral in en rond Arnhem veel bekendheid geniet. De formatie brengt in 1971 de single Baby Jane uit. Treffers stapt later over naar Moan (later hernoemd tot Long Tall Ernie & The Shakers) en ook Bruysten verlaat de groep. Palace ontwikkeld zich daarna tot een progressieve rockgroep. In 1974 leidt een hernieuwde samenwerking van Beek met Bruysten tot de single Lazy Daizy/Love Centaur, die wordt uitgebracht onder de bandsnaam Darling. Ook gitarist Adje van den Berg is kort betrokken bij Darling. In 1975 treedt Pierre Beek toe tot de door Bruysten opgerichte groep Hank The Knife & The Jets. Deze band scoort vrijwel direct twee grote Top 40-hits met The Guitar King (#2 in Top 40) en Stan The Gunman (#1 in Top 40) en heeft behalve in Nederland ook veel succes in Duitsland en Frankrijk. Beek is in verschillende periodes gitarist, bassist en zanger van Hank The Knife & The Jets. Nadat de groep uiteenvalt is Beek nog betrokken bij verschillende soloprojecten van Henk Bruysten. Rond 2005 komen Hank The Knife & The Jets samen om een nieuwe CD (Black) te maken en weer te gaan optreden. Pierre Beek is 63 jaar geworden.


Cindy Birdsong van The Supremes trouwt op 24 Mei 1970 met Charles Hewlett. Als zij in april 1972 in verwachting raakt, verlaat Cindy Birdsong The Supremes. Zij wordt opgevolgd door Lynda Tucker Lawrence. Cindy Birdsong is in 1967 de opvolgster van Florence Ballard. Die is door Berry Gordy van Motown uit het trio gezet, omdat zij een drank- en drugsprobleem heeft.


Amy_winehouse_with_a_ivorOp 24 Mei 2007 worden in het Grosvenor House Hotel in Londen voor de 52ste keer de Ivor Novello Awards uitgereikt. De muziekprijs die is vernoemd naar de in Wales geboren componist/toneelschrijver Ivor Novello gaat dit jaar naar o.a. The Feeling (Song Writers Of The Year), Norman Cook (Fat Boy Slim) (PRS Outstanding Contribution To Music Award), Peter Gabriel (Lifetime Achievement Award), The Arctic Monkeys (Best Album Award voor Whatever People Say I Am That's What I'm Not), en Amy Winehouse. Winehouse krijgt haar award voor het componeren van haar hit Rehab. In haar dankwoord zegt zij: "I didn't even have time to get drunk, I've only been here about 15 minutes". Ivor Novello op 6 Maart 1951 overleden en is 58 jaar geworden.


Een opname-sessie van David Bowie is op 24 Mei 1999 via een webcam rechtstreeks te volgen op zijn internet-website. De zanger is in de studio bezig met het schrijven en het opnemen van What's Really Happening. Dit is één van de tracks op Hours. Dit album wordt op 5 oktober 1999 door Virgin uitgebracht. Hours komt op 16 oktober 1999 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt een 31ste plaats.


Paul_mccartney_in_red_squareOp 24 Mei 2003 geeft Paul McCartney voor het eerst in zijn leven een openluchtconcert op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou. Het is de laatste live-datum op zijn Back In The World Tour, waarop hij ondermeer ook in St. Petersburg heeft opgetreden. Ruim 100.000 toeschouwers zijn in Moskou getuige van dit historische concert. Onder de aanwezige bevindt zich ook de Russische president Putin, die later aan McCartney laat weten: "It was like a gulp of freedom. Your music was like an open window to the world". Ook de Russische kranten zijn enthiousiast: "The only person in Red Square who wasn't moved was Lenin". en "All They Need Is Love and Paul. We have seen McCartney and now we can die." Onder de titel Paul McCartney In Red Square wordt het concert op 14 Juni 2005 op dvd uitgebracht.


Topper Headon wordt op 24 Mei 1982 uit The Clash gezet. De drummer van de punkband kampt dan al enige tijd met een drugsprobleem. Topper Headon wordt vervangen door Terry Chimes, de eerste drummer van de groep die tijdelijk terugkeert. In 1985 begint Topper Headon aan een solocarrixc3xa8re, en heeft hij een hitje met Leave It To Luck.


Taylor_hicksDe finale van de vijfde serie van American Idol wordt op 24 Mei 2006 gewonnen door de 29-jarige Taylor Hicks uit Birmingham, Alabama. De 22-jarige Katharine McPhee uit Sherman Oaks, Californie wordt tweede. Mcphee is de dochter van de zanglerares Peisha McPhee. Tijdens deze finale van American Idol, die door FOX op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden, zijn er gastoptredens van Prince, Mary J. Blige, Al Jarreau en Meat Loaf. In totaal worden er ruim 63 miljoen stemmen uitgebracht. Deze vijfde serie van American Idol is op 17 januari 2006 van start gegaan. Voor het programma zijn audities gehouden in onder meer Austin, Boston, Chicago, Denver, San Francisco, Las Vegas en Memphis.


Vivian_dorraine_liberto_cash_distinOp 24 Mei 2005 overlijdt Vivian Dorraine Liberto Cash Distin in het Community Memorial Hospital in Ventura, Californie aan complicaties tijdens een operatie waarbij een long wordt verwijderd. Zij lijdt al enige tijd aan longkanker. Vivian Dorraine Liberto Distin wordt op 23 April 1934 in San Antonio, Bexar County in Texas geboren, en is het meest bekend van haar huwelijk met Johnny Cash. Distin ontmoet Johnny Cash in 1950, drie weken voordat de zanger naar Duitsland vertrekt om zijn militaire dienstplicht bij de US Air Force te vervullen. In 1954 trouwt zij met Cash. Uit dit huwelijk worden hun vier dochters Rosanna, Kathleen, Cynthia en Tara geboren. Na twaalf jaar gaan Johnny en Vivian Cash uit elkaar. Rosanna Cash zegt in een verklaring ondermeer het volgende: "She was quite a woman: full of life, with an easy laugh and a deep love for the people around her, particularly her grandchildren. Her doctor told me after her death that there were some patients you just remember all your life, and he said that my mom would be one for him. He said he would never forget her and the intense, territorial love of her family. I don't think he had ever seen so many close relatives, husband, daughters, sister, grandchildren, sons-in-laws, plus a few dear friends and the parish priestxe2x80x94crowd into one woman's room day after day, following every tiny aspect of her care, and finally letting her go with so much overwhelming sadness that the nurses in the unit also broke down in tears." Vivian Dorraine Liberto Cash Distin is 71 jaar geworden.


Wanneer op 24 Mei 1988 's morgens via de radio bekend wordt gemaakt dat Bryan Adams die avond in een nachtclub in Vancouver, Canada een optreden verzorgt, zijn de negenhonderd toegangskaarten binnen zeven minuten uitverkocht. De gelukkigen zijn die avond ook getuige van een optreden  van Jon Bon Jovi die een verrassingsoptreden geeft.


Dirk_schoufsOp 24 Mei 1991 overlijdt Dirk Schoufs aan de gevolgen van aids. De bassist van de Belgische formatie Vaya Con Dios heeft deze ziekte opgelopen door zijn verslaving aan heroine. In 1986 richt Dirk Schoufs, samen met zangeres Dani Klein en gitarist Willy Lambregt de popgroep Vaya Con Dios op. Schoufs krijgt daarop een relatie met Dani Klein. Hun tweede album Night Owls zorgt in 1990 voor de grote doorbraak. Op deze plaat staan ondermeer de hits What's A Woman en Nah Neh Nah. Na de opnamen van Night Owls verlaat Dirk Schoufs Vaya Con Dios. Dani Klein gaat onder de naam Vaya Con Dios alleen verder. In 1996 stopt zij ook met Vaya Con Dios. Dirk Schoufs is 29 jaar geworden.


Sertab_erener_everyway_that_i_canVanuit de Skonto Hall in Riga, Letland wordt op 24 Mei 2003 het door Renars Kaupers en Marie N gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Omdat de Letse televisie het verslag van dit evenement niet zelfstandig kan bolwerken, verzoekt de omroep om technische assistentie van de Zweedse televisie. De Turkse ster Sertab Erener wint de finale met Everyway That I Can, zij het nipt. Erener krijgt slechts twee punten meer dan de Belgische formatie Urban Trad, die in een een fantasie-taal het nummer Sanomi zingen. Derde wordt het (zogenaamd lesbische) koppel t.A.T.u. uit Rusland met Ne Ver Ne Boisja. De Nederlandse Esther Hart eindigt met One More Night op een dertiende plaats. De voor Engeland uitkomende Jemini met het nummer Cry Baby eindigt ontluisterend onderaan met nul punten. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het songfestival dat Groot-Brittanniebij de laatste drie eindigt.


The Class van Chubby Checker komt op 24 Mei 1959 binnen in de Billboard Hot 100. Het is dan voor de eerste keer dat deze voormalige kippenfokker de Amerikaanse hitparade haalt. The Class van Chubby Checker bereikt een 38ste plaats als hoogste notering.


Bruce_forsythOp 24 Mei 2006 wordt Bruce Forsyth op Buckingham Palace in Londen door Koningin Elizabeth onderscheiden als Commander Of The Order Of The British Empire. De 78-jarige Britse entertainer/presentator wordt vergezeld door zijn 46-jarige vrouw Wilnelia. Bruce Forsyth is in 1979 met de voormalige Miss World (1975) uit Puerto Rico in het huwelijk getreden. In 1986 wordt hun zoon Jonathan Joseph geboren. Van 1973 tot 1979 getrouwd geweest met Anthea Redfern. Uit dit huwelijk worden hun dochters Charlotte en Louisa geboren. In 1953 is Bruce Forsyth getrouwd met Penny Calvert. Deze relatie duurt twintig jaar. Uit dit huwelijk worden Debbie, Julie en Laura Forsyth geboren. De 17-jarige Julie Forsyth wordt in 1975 één van de zangeressen van The Guys 'N' Dolls. Met There's A Whole Lot Of Loving scoort deze groep in April 1975 hun eerste hit.


The_gorillaz_demon_daysThe Gorillaz brengen op 24 Mei 2005 hun tweede album Demon Days uit. The Gorillaz zijn een 'virtuele' hiphop-groep die in 2000 is bedacht door Blur-zanger Damon Albarn. De groep bestaat uit tekenfilmfiguurtjes, getekend door Jamie Hewlett (bekend van Tank Girl). Voor Demon Days heeft Damon Albarn een groot aantal uiteenlopende collega's bereid gevonden een gastbijdrage te leveren. De Amerikaanse filmacteur Dennis Hopper is met een monoloog te horen in Fire Coming Out Of The Monkey's Head. Neneh Cherry zingt mee in Kids With Guns. Bootie Brown (bekend van Pharcyde) rapt in Dirty Harry. DeLa Soul en werkt mee aan Feel Good Inc., de nieuwe single van The Gorillaz. Andere gastbijdragen op Demon Days komen van Ike Turner, Shaun Ryder (van Black Grape), Roots Manuva en The London Community Gospel Choir. Een twaalf inch-single van Dirty Harry doet de ronde in clubs en discotheken. Danger Mouse heeft bij The Gorillaz de plaats ingenomen van Dan The Automator. Demon Days komt op 28 mei 2005 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en haalt de vierde plaats. In Engeland staat de plaat in de week van 4 juni 2005 bovenaan in de albumlijst.


Op 24 Mei 1982 wordt op het filmfestival in Cannes, Frankrijk de korte speelfilm The Cooler vertoond. Deze elf minuten durende film is geproduceerd door Ringo Starr en Paul McCartney. The Cooler speelt zich af in een gevangenis die geheel wordt geleid door vrouwen. Twee rollen zijn weggelegd voor Barbara Bach, de vrouw van Ringo Starr, en Linda McCartney. Ringo Starr is te zien in de hoofdrol van gevangene. The Cooler is geregisseerd door Kevin Godley en Lol Creme.


Barry Hay laat op 24 Mei 2006 weten dat hij een huis op Curacao laat bouwen. De zanger van de Golden Earring zal het huis op Curacao als vakantiehuis gebruiken en gaat er wonen in de periodes dat er geen concerten van de Earring in Nederland zijn.


Borrowed_heaven_the_corrsBorrowed Heaven, het vierde studio-album van The Corrs ligt vanaf 24 Mei 2005 in de platenwinkel. Borrowed Heaven is, na vier jaar, de opvolger van het succesalbum In Blue. In 2001 hebben The Corrs, na zes jaar onafgebroken te hebben getoerd, een rustpauze genomen. "Wij moesten weer tot onszelf komen", aldus Andrea Corr. "Daarna hebben wij anderhalf jaar gewerkt aan Borrowed Heaven. Wij hebben de plaat opgenomen in Dublin en in Los Angeles. Dit zijn onze sterkste songs tot nu toe. Wij hebben er eindelijk meer tijd voor gehad. Op de plaat staan liedjes van alle vier leden", licht Sharon Corr toe. Eén van de tracks is geschreven door Bono, de zanger van U2, en Gavin Friday. De titel luidt Time Enough For Tears. Deze song is niet compleet nieuw. Andrea Corr heeft Time Enough For Tears in 2002 gezongen voor de soundtrack van de film In America. In totaal staan er twaalf tracks op Borrowed Heaven. Summer Sunshine is de eerste single van dit album.


Op 24 Mei 1964 worden er in de Alpha Studios in Aston, Birmingham opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. De aflevering wordt op 30 Mei 1964 uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Presentator Brian Matthew ontvangt ondermeer Adam Faith & The Roulettes, Mark Wynter, Dionne Warwick, Kenny Ball & His Jazzmen, Jackie Trent, The Strangers & Mike Shannon, Janice Nicholls. Ook The Rolling Stones zijn aanwezig. Zij spelen Not Fade Away en I Just Wanna Make Love To You.


Vince Clarke en Alison Moyet besluiten op 24 Mei 1983 om Yazoo op te heffen. Vince Clarke gaat verder met Andy Bell in Erasure. Alison Moyet begint een succesvolle solocarriere.


Poison-zanger Bret Michaels breekt op 24 Mei 1994 meerdere botten bij een verkeersongeluk. In Los Angeles ramt Michaels met zijn Ferrari een lantaarnpaal. De zanger hoeft niet terecht te staan, maar moet wel de schade aan de lantaarnpaal vergoeden.


Muziek Jarige Op 24 Mei

1941: Bob Dylan (Robert Zimmerman) - Zanger USA
1942: Derek Quinn - Freddie & The Dreamers Gitaar
1942: Sarah Dash - Labelle Zangeres
1945: Dave Peacock - Chas & Dave Zanger
1946: Steve Upton - Wishbone Ash Drums
1947: Albert Bouchard - Blue Oyster Cult Drums
1948: Ernst Jansz - Doe Maar Toetsen
1947: Cynthia "Plaster" Caster - Beroemd Groupie
1955: Rosanna Cash - Zangeres USA
1956: Helen Terry - Culture Club Zangeres
1957: Edward Reekers - Kayak Zanger
1967: Heavy D (Dwight Errington Myers) - Rapper USA
1969: Rich Robinson - The Black Crowes Gitaar
1969: Tommy Page - Zanger USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten