Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 23 Mei

Santa_clara_pop_1969_posterOp 23 Mei 1969 staat Led Zeppelin op het 3-daagse Santa Clara Pop Festival in San Jose in Californie. Het Santa Clara Pop Festival komt voort uit het in 1968 gehouden Northern California Rock Festival. Voor het optreden krijgt Led Zepplin $25.000 uitbetaald. Led Zeppelin speelt ondermeer de volgende nummers: Train Kept a Rollin', I Can't Quit You Baby, Dazed and Confused, As Long As I Have You, Killing Floor, White Summer / Black Mountainside, Babe I'm Gonna Leave You, You Shook Me, How Many More Times, Communication Breakdown en Pat's Delight. 's Avonds speelt Led Zeppelin in het Kinetic Playground in Chicago, Illinois. Oorspronkelijk zou dit het enige concert zijn, maar de promotor van het Santa Clara Pop Festival wil per se Led Zeppelin ook hebben. Manager Peter Grant van Led Zeppelin hierover: "The promotor of the San Jose Festival wanted the group to play on the Friday. We were appearing in Chicago that night so he hired a Learjet, it costed him $12.000 to rent, and off we went to California. After the show he arranged to fly us back to Chicago and paid us $25.000  for the Festival appearence. A good deal i thought!". Een paar dagen na het optreden in Chicago vertrekt Led Zeppelin naar New York om daar in de A&R Studio aan het nieuwe album (Led Zeppelin II) te gaan werken.


George Harrison presenteert op 23 Mei 1974 de lancering van zijn eigen platenlabel, Dark Horse. Het label is een onderdeel van A&M Records. De eerste single die op zijn nieuwe label uitkomt is van hemzelf, en is toepasselijk Dark Horse genoemd. Dark Horse komt tot de 15e plaats in Engeland. In Nederland blijft Dark Horse in de Tipparade steken en wordt geen hit.


JordinsparksOp 23 Mei 2007 wint Jordin Sparks de zesde editie van American Idol. De op 22 December 1989 geboren Jordin Brianna Sparks is op 23 Mei 2007 met haar 17 jaar, 5 maanden en 1 dag de jongste winnaar ooit in de geschiedenis van deze televisietalentenjacht. Sparks verslaat in de finale de 25-jarige Blake Lewis die tweede wordt. Tijdens deze door de Amerikaanse omroep FOX uitgezonden finale wordt door bijna 75 miljoen kijkers gestemd. Een absoluut record voor American Idol dat gepresenteerd wordt door Ryan Seacrest. De jury bestaat uit Simon Cowell, Paula Abdul en Randy Jackson. De debuutsingle van Jordin Sparks, This Is My Now, bereikt de 15e plaats in de Billboard Hot 100 als hoogste notering.


Kiss_alive_tour_1976Kiss speelt op 23 Mei 1976 voor 400 (!) fans in het Rai Congrescentrum in Amsterdam. Het concert maakt deel uit van de Europese Destroyer Tour die op 13 Mei 1976 met een concert in de Free Trade Hall in Manchester, Engeland van start is gegaan. Het laatste concert is op 4 Juni 1976 in de Grundigshalle in Nuremberg, Duitsland. Het is Leon Ramakers die Kiss namens Mojo weet te contracteren voor hun eerste concert in Nederland. Kiss is overigens ook voor het eerst in Europa op tournee. In het voorprogramma in Amsterdam staat de Haagsche band Finch. Vooraf is er nogal wat opschudding over het optreden van Kiss. Manager Frits Hirschland van de band Kayak gaat zelfs zo ver dat hij een officiele klacht indient tegen het gebruik van de letters S in het logo van Kiss. Volgens Hirschland lijken ze te erg op de zogenaamde runentekens die in de Tweede Wereldoorlog het logo van Hitler's SS vormden. Desondanks gaat het optreden gewoon door. Het optreden wordt door de Vara voor de radio opgenomen, maar de geluidskwaliteit is van dien aard dat het concert nooit wordt uitgezonden. Kiss speelt de volgende setlist: Deuce, Strutter, Flaming Youth, Hotter Than Hell, Fire House, She, Nothin' To Lose, Shout It Out Loud, 100.000 Years, Black Diamond. Detroit Rock City, Rock And Roll All Nite en Let Me Go Rock 'n  Roll.


Frankie_poullainThe Darkness-bassist Frankie Poullain wordt op 23 Mei 2005 per direct naar huis gestuurd. Volgens een statement van de band is een muzikaal meningsverschil de oorzaak van zijn vertrek. Het officiele statement luidt als volgt: "With immediate effect, bass player Frankie Poullain is no longer a member of the band. Remaining members have cited musical differences as the reason for his departure. A replacement will be made in coming months".


Kc_the_sunshine_bandOp 23 Mei 1992 komt Double You met Please Don't Go op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Please Don't Go is geschreven door Harry Wayne Casey en Richard Finch van KC & The Sunshine Band en is voor de groep de eerste ballade die zij opnemen. Harry Casey is de discomuziek dan een beetje moe, en daarom wordt Please Don't Go een ballade. Het is voor KC & The Sunshine Band hun laatste Nr 1 in Amerika. Twaalf jaar later heeft de Engelsman William Naraine er in een uptempo-dance versie er een nog veel grotere hit mee. Double You is de Engele uitspraak van de eerste letter van William's naam. Please Don't Go wordt een grote Europese hit. In Engeland is echter de groep KWS de eerste die het nummer uitbrengt. Hun versie klinkt exact hetzelfde als die van Double You, maar haalt wel de eerste plaats, terwijl Double You slechts tot plaats 41 komt. Nog erger voor William Naraine is het feit dat de versie van KWS in Amerika de top 5 haalt, terwijl Double You's versie daar helemaal niets doet.


If_you_do_believe_in_loveDe Nederlandse Tee Set bereikt op 23 Mei 1970 met de single If You Do Believe In Love de 81ste plaats van de Billboard Hot 100. De opvolger van hun Amerikaanse Top 10-hit Ma Belle Amie is op 9 Mei 1970 binnengekomen. Na vier weken is If You Do Believe In Love, met op de B-kant het nummer Here In MY House, alweer uit de lijst verdwenen.


See_emily_playPink Floyd neemt op 23 Mei 1967 hun tweede single, See Emily Play, op in de Abbey Road Studio in Londen. Het nummer is geschreven door Syd Barrett. Emily is volgens Syd's verklaring een meisje die hij ziet wanneer hij na een optreden in een bos in slaap valt en de volgende morgen wakker wordt. Onduidelijk is of zij echt bestaan heeft of het een door drugsgebruik ingegeven hallucinatie is. Oorspronkelijk heet het nummer Games For Play, maar na een paar keer live gespeeld te zijn wordt de titel veranderd. See Emily Play is geproduceerd door Norman 'Hurricane' Smith en wordt op 16 Juni 1967 als nieuwe single uitgebracht en bereikt de zesde plaats in de Engelse hitparade. Een jaar later is Pink Floyd in Nederland en geeft op 23 Mei 1968 een concert in het Amsterdamse Paradiso.


Damn_the_torpedoesOp 23 Mei 1979 vraagt Tom Petty zijn eigen faillissement aan, in een poging om onder zijn contract met Shelter Records uit te komen. De problemen beginnen wanneer MCA Records het label van Tom Petty opkoopt, en vervolgens zes albums van de zanger eist om een vermeende schuld van een half miljoen dollar af te lossen. Het geschil sleept zich enkele maanden voort en wordt uiteindelijk opgelost door schikking. Tom Petty laat zich op 23 mei 1979 failliet verklaren. Zodoende komt hij af van zijn contract met Shelter Records. Negen maanden later tekent Tom Petty een overeenkomst met Backstreet Records. Van zijn eerste album voor dit label, Damn The Torpedoes, worden in Amerika ruim twee miljoen exemplaren verkocht. Dankzij de nummers Regugee en Don't Do Me Like That van het album is Tom Petty's in een keer een superster.


MexicoDe Zangeres Zonder Naam neemt op 23 Mei 1986 met begeleiding van een orkest olv Ad Kraamer het concert in het Amsterdamse Paradiso op. Al haar successen passeren de revue. Van de opname's wordt een live LP samengesteld. Live In Paradiso komt op 1 November 1986 de LP Top 75 binnen en bereikt de 27-ste plaats. De van het album getrokken single Mexico (Live) wordt een grote hit in de Top 40. Het haalt de vierde plaats. Eerder haalde de orginele versie van Mexico in 1969 de 14e plaats in de Top 40. In Februari 2004 verschijnt bij Universal Music een verzamel box met 5 cd's en als bonus een DVD met daarop het complete Live In Paradiso concert uit 1986. Met begeleiding van het orkest van Ad Kraamer neemt De Zangeres Zonder Naam op 23 mei 1986 een live-LP op in het Amsterdamse Paradiso. Al haar successen passeren de revue. Live In Paradiso komt op 1 november 1986 de Album Top 100 binnen. De LP bereikt de 27ste plaats. De live-registratie van Mexico wordt een grote hit in de Top 40. De single haalt de vierde plaats.


Frank Sinatra staat op 23 Mei 1940 in de studio voor de opname van het nummer I'll Never Smile Again. Sinatra wordt tijdens deze sessie begeleidt door het orkest van Tommy Dorsey en de zanggroep The Pied Pipers. I'll Never Smile Again is geschreven door Ruth Lowe, en staat op 27 Juli 1940 op de eerste plaats in de allereerste officiele hitparade van het Amerikaanse vakblad Billboard. De 78-toerenplaat staat uiteindelijk twaalf weken aan de top.


1994Op 23 Mei 1994 is het de laatste dag van de jubileum editie van het Pinkpop Festival. Pinkpop bestaat dan 25 jaar, en het is voor de eerste keer dat het festival nu 2 dagen duurt. Op de openingsdag (21 Mei 1994) treden de volgende groepen op: Gorefest, Chris Isaak, Richard Thompson & Band, Prong, The Posies, Senser, Nemo. Op de 2e pinksterdag zijn, op twee podia, de volgende bands te zien: Noordpodium; Galliano, Charlatans, Cracker, Dulfer en The Prodigal Sons. En op het Zuidpodium; The Orb, Rage Against The Machine, Bjxc3xb6rk, Smashing Pumpkins, Crowded House, Urban Dance Squad, The Breeders, Soul Asylum, Therapy?, The Afghan Whigs, The Levelers, Morphine en Daryll Ann. Het optreden van Rage Against The Machine haalt de volgende dag de krant als veroorzaker van de zwaarste Pinkpop aardbeving: een 1 op de schaal van Richter. Dit houdt in de praktijk in dat het publiek iedere minuut zoveel energie produceerd dat het een gloeilamp van 100 Watt ruim een uur zou kunnen laten branden. De jubileum editie wordt bezocht door 72.000 toeschouwers en gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske. Het 25 jarig bestaan wordt ook nog gevierd met de dubbel-cd, Pinkpop 25, die door Magnum Records wordt uitgebracht.


Decker Nilsson wordt op 23 Mei 1995 geboren als zoon van Nikki Sixx en Brandi Brandt. De 36-jarige bassist van Motley Crue en zijn tien jaar jongere voormalig Playmate hebben al een zoon en een dochter:  Gunner Nicolas en Storm Brieann. Nikki Sixx en zijn vrouw hebben voor de naam Decker Nilsson gekozen nadat zij 's nachts een keer over een zekere Decker heeft gedroomd. Nilsson is ter nagedachtenis aan de zanger Harry Nilsson. Nikki Sixx en Brandi Brandt gaan in November 1996 uit elkaar. Op 23 december 1996 trouwt Sixx met de Baywatch-actric Donna D' Errico. Op 2 Januari 2001 hun dochter Frankie Jean geboren.


Op 23 Mei 1998 zijn alle kaartjes voor een concert dat Hanson op 29 Juni 1998 in het Pine Knob Amphitheatre in Detroit gaat geven, binnen twintig minuten uitverkocht.


Joost_de_draaijerJoost Den Draayer (Willem Van Kooten) verlaat in 1968 de zeezender Veronica. Hij begint samen met Peter Koelewijn en Freddie Haayen de productiemaatschappij Red Bullet. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Willem Van Kooten gaat voor de VPRO op Hilversum 3 programma's maken. Omdat er op Hilversum 3 nog geen hitparade is te horen, begint hij de VPRO Top 30, waarvan de eerste aflevering op vrijdag 23 Mei 1969 wordt uitgezonden. Een lijstje dat hij met "de natte vinger" samenstelt. Volgens zijn toenmalige producer Will Hoebee ging het als volgt: "Op de grond hadden we een stapel platen liggen en bepaalde we de volgorde tijdens de uitzending". In 1970 neemt NOS de lijst over en wordt de lijst echt aan de hand van verkoopcijfers samengesteld. Een jaar later vertrekt Willem Van Kooten naar Radio Noordzee Internationaal en wordt Felix Meuders de presentator. Hij verandert de naam in De Daverende Dertig.


The Doobie Brothers werken op 23 Mei 1987 mee aan een liefdadigheidsvoorstelling in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Maar liefst twaalf leden en ex-leden van de Doobies verlenen aan dit concert hun medewerking. De opbrengst van 350.000 dollar is bestemd voor Vietnam-veteranen.


MccartneyPaul McCartney komt op 23 Mei 1970 met zijn eerste solo album, simpelweg McCartney genoemd, op de eerste plaats in de Billboard albumlijst in Amerika. Paul McCartney heeft zich eind 1969, met zijn vrouw Linda en de kinderen teruggetrokken in Schotland en begint songs te schrijven voor zijn eerste solo-album. In zijn huis in Londen neemt hij vanaf Kerstmis 1969 de nummers op. Hij gebruikt daarbij zijn eigen opnameapparatuur, een viersporenbandrecorder. Paul bespeelt alle instrumenten zelf. Na vier maanden is het album af. McCartney wordt op 17 April 1970 uitgebracht, twee weken voor de release van Let It Be, het laatste Beatle-album. Ondanks de slechte ontvangst door de critici haalt het solodebuut van Paul McCartney geode verkoopcijfers. In Engeland haalt het album de tweede plaats. In Nederland haalt het album de 6e plaats. Zelf kijkt Paul McCartney met veel plezier terug op het maken van zijn solodebuut, waaraan verder alleen Linda meewerkt als zangeres en als de maakster van alle foto's.


Thomas_tolThomas Tol stapt op 23 Mei 1988 uit BZN. Thomas Tol is in September 1969 als gitarist bij de Volendamse groep begonnen als opvolger van Evert Woestenburg. Samen met zijn broer Cees, die BZN in Maart 1988 heeft verlaten, gaat Thomas Tol verder als het duo Tol & Tol. Met hun debuutsingle Eleni bereiken Tol & Tol begin 1990 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Van de single worden maar liefst 80.000 exemplaren verkocht, en ook het gelijknamige album verkoopt zo goed, dat al gauw een gouden plaat wordt uitgereikt. Daarnaast produceren Tol & Tol veel Volendamse bands, waaronder het album This Is Annie Schilder, van de voormalig BZN zangeres. Bij BZN wordt Thomas Tol opgevolgd door Dick Plat, afkomstig van de Volendamse formatie Canyon.


De autoriteiten van San Francisco verbieden op 23 Mei 1977 een gratis openluchtconcert van Jefferson Airplane. De groep wil optreden in het Golden Gate Park, maar hier zijn geen elektrisch versterkte instrumenten toegestaan. Jefferson Airplane schrijft later het nummer We Built This City over het verbod.


Op 23 Mei 1992 ontvangt Neil Young, op de Lakehead University in Thunder Bay in de Canadese provincie Ontario, een eredoctoraat in de muziek.


Grateful Dead geeft op 23 Mei 1970 voor de eerste keer in het bestaan van de groep een concert buiten de grenzen van Amerika. De groep rond gitarist Jerry Garcia is een van de optredende groepen tijdens het Hollywood Rock Music Festival in Madeley, Newcastle-under-Lyme in het graafschap Staffordshire in Engeland. Andere optredende bands zijn oa: James Gang, Black Sabbath, Black Widow en Mungo Jerry. In het Engelse Newcastle wordt op 23 mei 1970 het Hollywood Music Festival gehouden. Optredende artiesten zijn Mungo Jerry, Steppenwolf, The Family en The Grateful Dead. Dit is de eerste keer dat de groep rond Jerry Garcia buiten Amerika optreedt. Zij hebben er zin in, want hun optreden duurt maar liefst vier uur.


Iron_butterfly_2Iron Butterfly houdt het op 23 Mei 1971 voor gezien, en besluit uit elkaar te gaan. Het in San Diego, Californie, geformeerde Iron Butterfly bestaat aanvankelijk uit Doug Ingle (orgel), Ron Bushy (drums), Darryl DeLoach (zang), Jerry Penrod (bas) en Danny Weis (gitaar). Met deze bezetting wordt in 1967 het debuut album Heavy opgenomen. Als de tweede en meest succesvolle elpee In-A-Gadda-Da-Vida wordt gemaakt, zijn van voornoemde line-up alleen nog Doug Ingle en Ron Bushy over. Lee Dorman (bas) en Erik Braunn (sologitaar) komen de formatie versterken. Iron Butterfly, die dan al een soort complexe heavy-metalmuziek speelt, maakt met het album In-A-Gadda-Da-Vida de best verkochte underground-elpee in de Verenigde Staten in de jaren zestig. In-A-Gadda-Da-Vida, komt op 20 Juli 1968 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de vierde plaats. De plaat blijft liefst twee jaar (!) in de Amerikaanse charts staan en behaalt ook in andere delen van de wereld opvallend goede verkoopresultaten. De daaropvolgende elpees hebben wat de verkoop betreft dan ook duidelijk profijt van het succes van In-A-Gadda-Da-Vida, waarvan het titelnummer liefst zeventien minuten duurt en een zeer lange drumsolo bevat. In 1970 maakt Iron Butterfly, versterkt met Mike Pinera en Larry Reinhardt, een Europese tournee, waarbij ook Amsterdam wordt aangedaan. Een jaar later, als het succes afneemt, besluit de groep uit elkaar te gaan. In 1969 stapt gitarist Erik Braunn op. In 1973 richt hij, samen met Ron Bushy, Iron Butterfly opnieuw op. Zij worden vergezeld door bassist Phil Kramer en toetsenist Howard Reitzes. In een vallei bij Malibu in Californie wordt op 29 Mei 1999 het levenloze lichaam gevonden van Phil Kramer. Hij wordt sinds 12 Februari 1995 vermist. Erik Braunn overlijdt op 25 Juli 2003 aan een hartaanval.


Vanaf 23 Mei 2006 ligt de eerste solo-LP van Eric Clapton uit 1970 opnieuw in de platenwinkel. De speciale editie bevat een bonus disc met nooit eerder uitgebrachte mixen (ondermeer de mix van Delaney Bramlett) en studioversies.  De uitgave valt samen met een concert van Eric Clapton die op 1 Juni 2006 in Ahoy Rotterdam staat.


1988De achttiende editie van het Pinkpop Festival op 23 Mei 1988 wordt op de Draf- en renbaan in Landgraaf gehouden. 36.000 toeschouwers zijn op het door Felix Meurders gepresenteerde festival getuige van optredens van The Christians, Joe Cocker, Sinead O'Connor, The Pogues, Aswad en Herman Brood. Door Muziekkrant Oor wordt dit jaar voor het laatst een speciale festivalkrant gemaakt. Het blad is hier zestien jaar eerder mee begonnen. Vanaf 1989 zal Nieuwe Revu een festivalkrant produceren. Het Nieuwsblad van het Noorden schrijft op 24 Mei 1988 over Pinkpop: "Het mooiste moment van Tweede Pinksterdag ligt vaak rond een uur of acht 's avonds. Op het Pinkpop-fetivalterrein neemt de warmte af, de mensen worden moe en de eerste vuren worden ontstoken. Gisteravond was het de zangeres Sinead O' Connor die tegen een achtergrond van zwarte wolken deze bijzondere sfeer muzikaal inhoud gaf. De 21 jarige, kaalgeschoren en enigszins onbeholpen rondhuppelende Ierse, slaagde erin als eerste artiest de 36.000-koppige menigte te hypnotiseren". En in Het Binnenfof van 24 Mei 1988 staat te lezen: "Hopelijk doet Smeets volgend jaar wat aan de gezelligheid, want dat was eigenlijk de ontbrekende faktor tijdens Pinkpop 1988. Waar dat precies aan lag is moeilijk te definieren, al speelde het hoge podium en de stoffige grond waarop de bezoekers zich moesten vermaken een rol. Voor hen was het een groot deel van de dag stof happen en dat is geen plezierige bezigheid als je gekomen bent om optimaal van de groepen te genieten."


Hey_wont_you_play_another_somebody_Op 23 Mei 1975 bereikt de single (Hey, Won't You Play) Another Somebody Done Somebody Wrong Song van B.J. Thomas de gouden status in Amerika. De single, met één van de langste titels voor een hit, komt op 1 Februari 1975 de Billboard Hot 100 binnen. (Hey, Won't You Play) Another Somebody Done Somebody Wrong Song, met op de B-kant het nummer City Boys, staat in de week van 26 April 1975 op de eerste plaats.


Billy Corgan maakt op 23 Mei 2000 bekend dat The Smashing Pumpkins eind 2000 ophouden te bestaan. Volgens Corgan hebben hij en zijn collega's geen zin meer in "een open gevecht met de Britney Spearsen van deze wereld". The Smashing Pumpkins spelen op 20 September 2000 voor het laatst in Nederland. In 2001 richt Billy Corgan de groep Zwan op. In 2006 is er een reunie van The Smashing Pumpkins.


My_boy_lollipop_van_millie_scottOp 23 Mei 1964 komt My Boy Lollipop van Millie Scott (Geb. Millie Small) binnen in de Billboard Hot 100. Het nummer, dat op dat moment al twee maanden in de Engelse hitlijst staat, behaalt aan beide zijden van de oceaan een tweede plaats als hoogste notering. Het is producer Chris Blackwell, die later bekend wordt als de grote man achter Island Records, die de uit Jamaica stammende Millie Small eind 1963 naar Engeland haald. Daar laat hij haar een cover versie opnemen van het lied waarmee Barbie Gaye in 1956 de hitparade net niet wist te halen. My Boy Lollipop wordt vervolgens op licentie uitgebracht door Fontana Records. Wereldwijd gaan er 7 miljoen exemplaren van de plaat over de toonbank, waardoor Blackwell de beschikking krijgt over voldoende geld om het in 1959 opgerichte Island label verder uit te bouwen. Terwijl Blackwell aan een lange succes reeks begint met groepen als The Spencer Davis Group en later Bob Marley & The Wailers, is de loopbaan van Millie Small van korte duur. Ze kan het succes van My Boy Lollipop niet meer evenaren, en verdwijnt binnen een jaar al weer in de anonimiteit.


Hermien_timmermanHermien Timmerman overlijdt op 23 Mei 2003 aan de gevolgen van een nierziekte. Hermien Timmerman wordt op 25 Juli 1943 geboren als Hermien van der Weijden. In het begin van de jaren zestig bezoekt zij een optreden van de dan al populaire Gert Timmerman. Na afloop krijgt ze zijn telefoonnummer. In 1963, Hermien is dan 19 jaar, treden ze in het huwelijk. Gert en Hermien Timmerman krijgen samen drie kinderen; Sandra, Sheila en Gert jr. Hermien Timmerman beleefd als de helft van het zangduo Gert & Hermien grote successen. Hun eerste hit is In Der Mondhelle Nacht. Het duo groeit uit tot een van de succesvolste zangduo's binnen het Nederlandstalige repertoire met hits als Ole In Mexico, Jij Alleen en Shalalie Shalala (Alle Duiven Op De Dam). Ze trekken niet alleen volle zalen, maar spreken ook een groot publiek aan met televisieoptredens. In de jaren zeventig komt de omslag. Het zangduo probeert zich in eerste instantie staande te houden met drank en drugs. In 1974 ziet Gert Timmerman het licht en in de jaren die volgen treed het duo veelvuldig op bij de Evangelische Omroep. Het zangduo maakt in de jaren negentig een succesvolle comeback, waarbij oude hits als Alle Duiven Op De Dam in het clubcircuit met overgave door het publiek worden meegezongen. In 1999 lijdt haar huwelijk met Gert Timmerman schipbreuk en trek Hermien zich terug uit de showbizz. Hermien Timmerman is 59 jaar geworden.


Op 23 Mei 1963 tekenen Paul Revere & The Raiders een contract met platenmaatschappij Columbia Records. De groep uit Boise in Idaho bestaat uit toetsenist Paul Revere, zanger Mark Lindsay, gitarist Fred Weller, bassist Keith Allison en drummer Michael Smith. Steppin' Out is in 1965 de eerste hit van Paul Revere & The Raiders op het Columbia-label.


1983John Peel is op 23 Mei 1983 de presentator van het veertiende Pinkpop Festival. John Peel, de gerenommeerde Engelse deejay die, al is hij (destijds) de veertig gepasseerd, nog altijd wordt beschouwd wordt als toonaangevend. In de jaren zestig maakt Peel bekendheid met zijn nachtprogramma The Perfumed Garden op de piraat Radio London. Veertigduizend bezoekers gaan uit hun dak tijdens optredens van Doe Maar (voor het tweede achtereenvolgende jaar), Gary Moore, Nena, Men At Work, TC Matic, The Fun Boy Three en De Janse Bagge Bend. De Limburse De Janse Bagge Bend moet zich ondanks de hit Sollicitere letterlijk een weg banen naar een optreden in Landgraaf. Enkele weken voor Pinkpop staan zij met een bulldozer voor de deur van Buro Pinkpop in Geleen om een plaats op het festival af te dwingen. Met deze ludieke actie lukt dat uiteindelijk. Op het backstage-terrein sluiten de bandleden van De Janse Bagge Bend nog een leuke weddenschap af. Bassist Eef Masthof: "We stonden met onze caravan naast die van de Duitse zangeres Nena. Het ging er om wie haar een zoen durfde te geven. Een van ons heeft dat toen nog gedaan en hij werd daarna bijna in elkaar geslagen door Nena's lijfwachten." Het optreden van Gary Moore maakt vooral indruk vanwege het volume. In de krant staat de volgende dag te lezen: "Bij Gary Moore konden de oordoppen weer ingeschroefd worden. De heren waagden zich zelfs aan de betonversie van Tulpen Uit Amsterdam, met oorverdovend gitaargeweld."


Keith_urbanOp 23 Mei 2006 worden in Las Vegas de Country Music Awards uitgereikt. Reba McEntire is voor de achtste keer de presentatrice van deze show rond de Country Music Awards doe voor de 41ste keer wordt georganiseerd. De Beste Countryzanger is de in Nieuw-Zeeland geboren Keith Urban, de verloofde van de Australische actrice Nicole Kidman. Brooks & Dunn krijgen de Country Music Award als Het Beste Duo. Brooks & Dunn hebben deze prijs inmiddels 22 keer gewonnen. Carrie Underwood, bekend geworden dankzij American Idol, wordt onderscheiden als De Beste Nieuwkomer.


Noel Gallagher stapt op 23 Mei 2000, middenin een uitgebreide tournee door Europa, na een fikse ruzie met zijn broer Liam, uit Oasis. Niet veel later staan zij weer gebroederlijk op de planken.


Kane_fearlessKane brengt op 23 Mei 2005 hun vierde studio-album Fearless uit. De Haagse groep heeft ruim een jaar aan Fearless gewerkt. Naast de titelsong staan op deze CD ondermeer Don't Let It Pass You By, Faith, All I Can Do, Believe It, Solitary Madness, Senang en de hits Something To Say en en Dreamer. Dreamer, met als ondertitel Gussie's Song is speciaal door Dinand Woesthoff voor Guusje Nederhorst geschreven. Dreamer wordt op 4 Februari 2004 om twaalf uur 's middags op alle Nederlandse radiostations gedraaid. Op deze dag wordt de acrtice, de vrouw van de Kane-zanger, begraven en zou zij 35 jaar zijn geworden. Guusje Nederhorst is op 29 Januari 2004 overleden aan de gevolgen van borstkanker. Dreamer (Gussie's Song) wordt op 11 Februari 2004 op single uitgebracht. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. Dreamer (Gussie's Song) komt op 21 Februari 2004 binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De totale opbrengst van de single is 273.377,38 euro. Dit bedrag wordt door Dinand Woesthoff in Januari 2005 aan KWF Kankerbestrijding overhandigd. Fearless, dat ook opgedragen is aan Guusje Nederhorst, komt op 28 Mei 2005 op de eerste plaats van de Mega Album Top 100 binnen, en blijft daar twee weken staan.


Voor een salaris van 35 dollar in de week wordt Ray Eberle wordt op 23 Mei 1938 zanger bij het orkest van Glenn Miller. Eberle krijgt hiervoor van Miller een bedrag van $35 per week. Het eerste nummer wat Ray Eberle met het Glenn Miller Orchestra opneemt is Don't Wake Up My Heart. Met Wishing (Will Make It So) heeft Ray Eberle op 10 Juni 1939 zijn eerste nummer 1-hit. Deze 78-toerenplaat staat vier weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.


IancopelandOp 23 Mei 2006 overlijdt Ian Copeland aan de gevolgen van huidkanker. Ian Copeland wordt 25 April 1949 geboren in de Syrische hoofdstad Damascus, als één van de vier kinderen van een voormalige jazz muzikant en CIA agent Miles Colepland jr en Loraine Adie. In de jaren zestig zit hij in het Amerikaanse leger en wordt uitgezonden naar Vietnam. Na deze oorlog begint Ian Copeland, met hulp van zijn oudere broer Miles Copeland III (oprichter van het platenlabel I.R.S Records) een boekingskantoor in Londen: Frontier Booking International (FBI). Ian Copeland is ondermeer de ontdekker van The Average White Band, die op 13 Januari 1973 in het voorprogramma van Eric Clapton staan tijdens zijn comeback-concert in het Rainbow-theater in Londen. Muziekimpresario Ian Copeland is verder de man achter The Police (waarvan zijn jongste broer Stewart één van de leden is), R.E.M., Simple Minds, The B52's en talloze new wave en punk bands als Adam Ant, Morrissey, The Go-Go's, The Smiths en de Dead Kennedys. Medio- jaren zeventig verhuizen Ian en Miles Copeland naar de Amerikaanse staat Georgia. Hier verzorgen zij de boekingen van o.a. Lynyrd Skynyrd en The Allman Brothers Band. Ian Copeland is 57 jaar geworden.


The Rolling Stones treden op 23 Mei 1968 voor de vijftiende keer in hun carriere op in het muziekprogramma Top Of The Pops. In dit BBC-televisieprogramma brengen zij hun nieuwe single Jumpin' Jack Flash ten gehore.


Op 23 Mei 1964 wordt de aflevering van Thank Your Lucky Stars van de Britse commercixc3xable omroep ABC gepresenteerd door Brian Matthew. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Kathy Kirby, Brian Poole & The Tremeloes, The Hollies, Rosemary Squires, Ronnie Hilton, Denny Seyton & The Sabres en The Dave Clark Five.


Nick Mason treedt op 23 Mei 1990 in het huwelijk met Annette Lynton. Zij krijgen twee kinderen - Guy en Carey. De drummer van Pink Floyd is eerder, van 1968 tot 1988, getrouwd geweest met Lindy Rutter. Uit zijn eerste huwelijk worden Chloe en Holly Mason geboren.


Clive Davis wordt op 23 Mei 1973 door platenmaatschappij Columbia Records ontslagen. De label-manager heeft geld van Columbia Records voor prive-doeleinden aangewend. Kort hierop vindt Clive Davis een baan bij concurrent Arista Records. Voor deze maatschappij tekent Davis later artiesten als Barry Manilow en Dionne Warwick.


Muziek Jarige Op 23 Mei

1928: Rosemary Clooney - Zangeres USA († 29 Juni 2002)
1934: Robert Moog - Uitvinder Moog Synthesizer († 21 Augustus 2005)
1943: Norman Johnson - Chairmen Of The Board Zanger
1944: Raymond Fulwood - Parliament Drums
1946: Daniel Klein - J Geils Band Bas
1947: Bill Hunt - Electric Light Orchestra Franse Hoorn
1953: Rick Fenn - 10CC Lead Gitaar
1955: Luka Bloom (Barry Moore) - Zanger Ierland
1962: Marcel Sophie - Pater Moeskroen Zanger
1965: Simon Gilbert - Suede Drums
1967: Junior Waite (Freddy Waite) - Musical Youth Zanger
1967: Philip James Selway - Radiohead Drums
1972: Maxwell (Maxwell Rivera) - Zanger USA
1974: Jewel (Jewel Kilcher) - Zangeres USA
1974: Richard Jones - The Stereophonics Bas
1983: Heidi Range - Sugababes Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten