Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 22 Mei

Exile_on_main_streetThe Rolling Stones brengen op 22 Mei 1972 in Amerika het dubbelalbum Exile On Main Street uit. In Engeland wordt Exile On Main Street vier dagen later, op 26 Mei 1972 uitgebracht. Het 14e Engelse en 17e Amerikaanse album haalt aan beide zijde van de oceaan moeiteloos de eerste plaats in de albumlijsten. De werktitel voor Exile On Main Street is Tropical Disease. De hoes is ontworpen door John Hamersveld en Norman Seiff. Bij het album zit ingesloten een setje van 12 ansichtkaarten, waarop de leden van de Stones te zien zijn. De foto's hiervoor zijn gemaakt door Robert Frank. Bill Wyman is bij deze foto sessie niet aanwezig, en zijn hoofd wordt later ingemonteerd op het lichaam van een stand-in. De reakties op Exile On Main Street zijn nogal wisselend. Zo schrijft Ken Follett, verslaggever van de South Wales Echo: "The Rolling Stones hebben een talent voor overleven. Ze zijn al bijna een decennium een gigantisch succes. Maar ik heb het afschuwelijke gevoel dat het niet veel langer zal duren. Met hun nieuwe dubbelalbum lijken ze een doodlopende weg te hebben bereikt". De New Musical Express is een stuk positiever over Exile On Main Street: "Een schitterende set met een moedig gebruik van alle bekende muzikale technieken van de rock 'n' roll." Exile On Main Street komt op 10 Juni 1971 op de eerste plaats van de Nederlandse albumlijst binnen. Het album staat maar een week op de eerste plaats, en is hiermee samen met Bridges To Babylon de kortste nummer 1 notering voor de Stones in de Nederlandse albumlijst.


Op 22 Mei 1955 wordt een optreden van Fats Domino in de Ritz Ballroom in Bridgeport, Connecticut door de politie verboden omdat de plaatselijke overheid vreest dat er gedanst zal worden op de verwerpelijke Rock & Roll muziek. Het verbod wordt gerechtvaardigd door een verwijzing naar een eerder Rock & Roll concert in New Haven, dat "bijna was uitgelopen op een rel".


Luna_2005De politie houdt in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 Mei 2005, zesenveertig mensen aan na afloop van het het dance-feest Luna in het Gelredome in Arnhem. De Haagse hardstyle-dj Luna staat op 21 Mei 2005 in het Gelredome voor een 'one-man-show'. DJ Luna is daarmee de eerste DJ die na DJ Tiesto in zijn eentje ruim 25.000 mensen vermaakt met een nacht vol dance. De ongeregeldheden beginnen wanneer de eerste bezoekers de dance party gaan verlaten. In veel van de gevallen van de 46 aanhoudingen gaat het om drugsbezit. Agenten nemen onder meer XTC-pillen, amfetamines, cocaine en GHB in beslag. Een 19-jarige man uit Vlagtwedde heeft de grootste hoeveelheid harddrugs bij zich (64 XTC-tabletten), terwijl een 24-jarige man uit Uden de hoogste boete krijgt (400 euro) voor het in bezit zijn van drugs.


Work_is_a_fourletter_wordOp 22 Mei 1968 neemt Cilla Black het door haar zelf gecomponeerde Work Is A Four Letter Word op. Work Is A Four Letter Word is de titelsong van de gelijknamige bioscoopfilm die op 6 Juni 1968 in het Carlton Theatre in Londen in premixc3xa8re gaat. In deze film vertolkt Cilla Black de rol van Betty Dorrick. David Warner is te zien als Valentine Brose. Het scenario is van Jeremy Brooks en Henry Livings, terwijl Peter Hall de film regisseerd. Eén dag na de premiere wordt Work Is A Four Letter Word uitgebracht als B-kant van de single Where Is Tomorrow. Deze single komt op 12 Juni 1968 binnen in de Britse hitparade, maar komt niet hoger dan een 39ste plaats.


Het Radiodrama, het allereerste programma van Tom Mulder wordt op 22 Mei 1969 uitgezonden op Radio Veronica op de 192 meter. Tom Mulder is op 16 Mei 1969 bij Radio Veronica in dienst getreden als discjockey. Omdat zijn programma rond middernacht wordt uitgezonden, heeft hij van programmaleider Henk Van Dorp de bijnaam Klaas Vaak gekregen.


Jerry_lee_lewis_with_myraOp 22 Mei 1958 wordt de eerste Engelse tournee van Jerry Lee Lewis noodgedwongen afgebroken, nadat de zanger maar drie van de geplande 37 concerten heeft kunnen geven. De aanleiding is het recente huwelijk van Jerry Lee Lewis met zijn achternichtje Myra Gail Brown (foto). Wanneer de Britse media er achter komen dat Myra pas 14 jaar oud is, spreken ze er schande van en roepen ze op tot een boycot van de zanger en zijn tournee. De krant The London Morning Star noemt Lewis zelfs een ongewenste vreemdeling en eist zijn deportatie. Omdat Jerry Lee Lewis tijdens zijn optredens massaal door het publiek wordt uitgefloten, zit er voor de zanger/pianist niks anders op dan de tournee voortijdig af te breken en zijn koffers te pakken. Hij keert de volgende dag terug naar Amerika, waar Myra's leeftijd inmiddels ook bekend is gemaakt. Daar wacht hem dan ook een onplezierig welkom. Platen worden uit de winkels gehaald en concerten worden gecancelled.


Rapper Professor Griff (Richard Griffin) van Public Enemy, wordt op 22 Mei 1989 door zijn groep ontslagen, nadat hij in een interview met de Washington Post anti-semitsche opmerkingen heeft gemaakt.


CheaptrickOp 22 Mei 1979 bereikt het album Live At Budokan van Cheap Trick in Amerika de gouden status. Live At Budokan is een live-registratie van het concert dat Cheap Trick in April 1978 in de Budokan Hall in Tokio in Japan heeft gegeven. Het album komt op 24 Februari 1979 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de vierde plaats. Omdat Live At Budokan zo'n succes is, wordt de release van het nieuw te verschijnen studio-album Dream Police enige tijd uitgesteld. DReam Police verschijnt nu pas in Oktober 1979.


In het Madame Tussaud museum in Londen wordt op 22 Mei 2003 een wassenbeeld van Jennifer Lopez onthult. Het beeld heeft ruim 52.000 Engelse ponden gekost om een zo natuurgetrouwe J.Lo te maken.


1972In het Burg. Damensportpark in Geleen wordt op 22 Mei 1972 voor de derde keer het Pinkpop Festival georganiseerd. De entreeprijs is fl7.50 (in de voorverkoop slecht 5 gulden). 20.000 bezoekers zijn op een zonnige hete dag getuige van optredens van Ian Matthew & Plainsong, Focus, Mungo Jerry, Michael Chapman, Argent, Incredible Stringband en The Strawbs. Over het optreden van Focus staat een dag later in het Limburgs Dagblad het volgende te lezen: "Focus, de ster van de dag. De groep werd twee keer teruggeroepen om een toegift. Thijs van Leer was zo enthousiast over het anderhalf uur durende concert, dat hij zijn dwarsfluit in een van de kleedkamers liet liggen." Het festival wordt voor de eerste keer gepresenteerd door Felix Meurders. Pinkpop 1972 is ook het jaar dat muziekkrant OOR voor het eerst start met een festivalkrant, dat later een traditie blijft totdat Nieuwe Revu dit overneemt.


Op 22 Mei 1991 vindt bij het Autotron in Rosmalen het Nationale File Festival plaats. Op het parkeerterrein wordt door honderden toeterende automobilisten een door Harry Sacksioni gecomponeerde Claxofonie uitgevoerd. Dit werkstuk is op verzoek van Avondspits-presentator Frits Spits speciaal door Sacksioni voor deze gelegenheid geschreven. Dit "concert" waar Harry Sacksioni ook zelf aan deelneemt is tijdens een speciale live-uitzending van de NOS via Radio 3, 2 en 1 te horen. Naast de Claxofonie zijn er ook live-optredens van Maarten Peters, Peter Koelewijn en De Dijk.


TimetakestimeTime Takes Time, het nieuwe album van Ringo Starr ligt vanaf 22 Mei 1992 in de platenwinkels. Het is voor het eerst in elf jaar dat de ex-Beatle weer een album uitbrengt. Time Takes Time is geproduceerd door Don Was. Om promotie te maken voor het nieuwe album gaat Ringo Starr met zijn All-Starr Band op tournee. In deze band spelen ondermmer zijn zoon: Zak Starkey, ex-Guess Who-zanger Burton Cummings, Dave Edmunds en Todd Rundgren.


Voor het eerst sinds de jaren zestig is er in 1989 een omkopingsschandaal in de Amerikaanse platenindustrie. Voor een rechtbank in Los Angeles bekent de 29-jarige promotor Ralph Tashjian op 22 Mei 1989 dat hij discjockeys van radiostations heeft geprobeerd om te kopen met geld en cocaine in ruil voor het draaien van platen van o.a. Bruce Springsteen, Elvis Costello en Laura Branigan.


Diana_ross_deluxe_editionHet album The Boss van Diana Ross wordt op 22 Mei 1979 in Amerika uitgebracht. Alle tien de nummers op het album zijn geschreven en geproduceerd door Nickolas Ashford en Valerie Simpson. The Boss komt op 16 Juni 1979 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de veertiende plaats. Precies een jaar later, op 22 Mei 1980, wordt het album Diana van Diana Ross uitgebracht. Voor dit album roept zij de hulp in van Bernard Edwards en Nile Rodgers van Chic. Als de opnamen klaar zijn, is Diana Ross niet tevreden over het resultaat. Zij besluit de eindmixage zelf te doen, in samenwerking met Russ Terrana. Diana komt op 14 Juni 1980 de Billboard-albumlijst binnen, en wordt vooruit gegaan door de hitsingle Upside Down. Het album haalt de tweede plaats in de Billboard albumlijst. In de Billboard R&B lijst staat Diana acht weken op de nummer 1 positie. In Nederland bereikt Diana de tweede plaats in de LP Top 50. Diana is het bestverkochte album ooit voor Diana Ross. Van het album komen behalve Upside Down nog twee succesvolle singles: I'm Coming Out in Juni 1980 en My Old Piano in Augustus 1980. In 2001 verschijnt Diana in de DeLuxe Edition serie van Universal Records met als bonus ondermeer de nooit uitgebrachte versie in de mix van Bernard Edwards en Nile Rogers en verder aangevuld met 12" mixes en alternate mixes.


American_womanOp 22 Mei 1970 bereikt American Woman van de Canadese groep The Guess Who de gouden status in Amerika. American Woman is op 21 Maart 1970 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en staat vanaf 9 Mei 1970 drie weken op de eerste plaats. Precies twee jaar later, op 22 Mei 1972 wordt een optreden van The Guess Who in het Paramount Theatre in Seattle opgenomen. De live-registratie verschijnt op het album Live At The Paramount. Op 19 Augustus 1972 komt Live At The Paramounte binnen in de Billboard-albumlijst, en komt slecht tot een 39ste plaats.


Guns N'Roses geven op 22 Mei 1993, onder zware bewaking, een concert in het Hayarkon Park in Tel Aviv. Eén kaartje kost (omgerekend) bijna 35 euro. Nog niet eerder heeft men in Israel zoveel geld voor het toegangsbewijs van een popconcert moeten betalen. Toch zijn veertigduizend fans bereidt dit bedrag te betalen. Het optreden in Tel Aviv is get eerste van de Get In The Ring Motherfucker - Round II-tournee van Guns N'Roses. Zij doen op deze tournee vijftien Europese landen aan, waaronder op 5 en 6 Juni 1993 het Goffert Stadion in Nijmegen.


David Zajic komt op 22 Mei 2002 bij een busongeluk in Spanje om het leven. Zajic is de chauffeur van de toerbus van Alien Ant Farm. De vier leden van deze groep uit Californie worden met breuken en schaafwonden in het ziekenhuis opgenomen. Alien Ant Farm is op weg naar Portugal voor een optreden in Lissabon. Op 12 juni 2002 zijn alle leden hersteld, en wordt er een comeback-optreden gegeven in The House Of Blues Hollywood.


Sticky_fingersThe Rolling Stones komen op 22 Mei 1971 op de eerste plaats in de Billboard album lijst in Amerika, met de LP Sticky Fingers. Het is voor The Rolling Stones hun tweede nummer 1 album in Amerika. De hoes van Sticky Fingers, met echt werkende ritssluiting, is ontworpen door de kunstenaar Andy Warhol, die daarvoor £15,000 krijgt uitbetaald. Andy Warhol is ook verantwoordelijk voor het beroemde lips/tong logo wat The Rolling Stones vanaf nu gaan gebruiken. Als de rits van de hoes wordt opengedaan komt er een foto tevoorschijn van een onderbroek. Veel fans denken dat Mick Jagger zelf heeft geposeerd voor de hoesfoto en de onderbroekfoto. Andy Warhol heeft echter zijn vriend, Carey Tippin gevraagd. Later verklaard Andy Warhols assistent Glenn O'Brian dat hij degene is op de voorkant van de hoes, en dat model Jed Johnson degene is die in zijn onderbroek gefotografeerd is. Speciaal voor de Spaanse hoes van Sticky Finfers wordt door fotograaf John Pashe een andere voorkant gefotograveerd (het blik met vingers). De bestaande hoes met rits wordt door het Franco-regime als obsceen beschouwd. In Singapore wordt het hele album, met welke hoes dan ook verboden. Het Ministerie van Cultuur laat via de Controleur Van Onwenselijke Publicaties weten: "Ik moet u mededelen dat de plaat als aanstootgevend wordt beschouwd, en niet in Singapore mag worden gedistribueerd. U wordt verzocht alle exemplaren van de plaat aan dit kantoor te overhandigen". Ook in Engeland komt Sticky Fingers op de eerste plaats van de hitlijst. In Nederland komt Sticky Fingers op 19 Juni 1971 op de eerste plaats van de LP top 20 en blijft daar de 12 weken staan.


Florence_ballardOp 22 mei 1967 zijn The Supremes te gast in het NBC televisieprogramma The Tonight Show van Johnny Carson. Het is het laatste optreden van het trio met Florence Ballard. Er zijn twee versies in omloop van de reden voor Ballard's vertrek. Volgens de ene wordt Florence uit de groep gezet wegens overdadig drugs en drank gebruik, terwijl de andere lezing is dat Motown de zangeres aan de kant zet omdat men (Berry Gordy) Diana Ross een meer prominente rol in de groep wil geven. Wat de waarheid ook is, Florence wordt vervangen, haar opvolgster is Cindy Birdsong. Op 22 Februari 1976 overlijdt Florence Ballard op 32-jarige leeftijd.


Silly_love_songs Paul McCartney begint met zijn groep Wings op 22 Mei 1976 aan een vijf weken durend verblijf op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met het nummer Silly Love Songs. Het nummer is McCartney's antwoord op de opmerking dat hij alleen Silly Love Songs kan schrijven. In een interview heeft Paul McCartney hier ooit over gezegd: "The fact is, deep down, people are very sentimental. If they watch a sentimental movie at home, they cry, but in public they won't. We don't like to show our emotions; we tend to sneer at that. And in the same way, people may not admit to liking love songs, but that's what they seem to crave.". Silly Love Songs is voor Paul McCartney zijn 5e nummer 1 hit in Amerika. In Nederland komt Silly Love Songs op 15 Mei 1976 de Top 40 binnen, en haalt de 13e plaats.


Op 22 Mei 1983 treedt de Zweedse zanger Tomas Ledi in het huwelijk met Marie Anderson, de dochter van Abba-manager Stig Anderson. Na de dood van Anderson in 1997 worden Tomas en Marie Ledin, naast Lennart Ostlund, de nieuwe eigenaren van de Polar Music Studios aan 58-60 St. Eriksgatan in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op 1 Mei 2004 wordt het complex gesloten. De drie eigenaren willen de hoge huur van het gebouw niet meer opbrengen. In de Polar Music Studios heeft ABBA de albums Voulez Vous, Super Trouper en The Visitors opgenomen. Ook Led Zeppelin, Robyn, The Rolling Stones, The Backstreet Boys en The Cardigans hebben opnamen in deze studio gemaakt.


Wishbone Ash begint op 22 Mei 1980 aan een 13 dagen durende tour door Engeland met een optreden in het Bracknell Sport Centre, in Bracknell, Berkshire. Wishbone Ash promoot met deze tour het net verschenen album Just Testing.


Tropical_danny_guillermoOp 22 Mei 2007 wordt door hun manager Kostijn Egberts bevestigd dat het duo Tropical Danny & Guillermo uit elkaar zijn. Guillermo (Djuro Leideritz) heeft besloten er mee te stoppen. "Hij wil zich alleen nog bezighouden met het schrijven van nummers", aldus Kostijn Egberts. Het einde van de samenwerking betekent niet het einde van de vriendschap tussen Guillermo en Danny. Egberts: "Ze blijven goede vrienden en zullen nog steeds samen nummers schrijven." Tropical Danny & Guillermo worden geworden met het nummer Toppertje. Deze single staat vanaf 29 Juli 2006 vijf weken lang op de eerste plaats van de Mega Top 100. De opvolgers Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen (samen met Wolter Kroes) en Kerstvakantie worden geen hits. Tropical Danny gaat alleen verder. In Juni 2007 verschijnt zijn eerste single, Laat Me Weten Als Je Feesten Gaat.


Ledzeppelinatknebworth1979Manager Peter Grant van Led Zeppelin maakt op 22 Mei 1979 officieel bekend dat de groep terugkeert op het Engelse podium, met een optreden op, het voor de zesde keer gehouden, Knebworth Festival op 4 Augustus 1979. Het optreden op Knebworth gaat samenvallen met de release van Led Zeppelin's negende album, In Through The Outdoor. De titel van het album refereert aan het moeizame proces voor een groep om terug te keren in de muziekwereld, waar zij eens de absolute top waren. Het concert op Knebworth is voor zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones en drummer John Bonham het eerste Engelse optreden sinds de legendarische shows in Earl's Court in 1975 in Londen.


Elvis Presley tekent op 22 Mei 1970 een overeenkomst met MGM voor drie films. De eerste van deze drie is That's The Way It Is, waarin Elvis wordt gevolgd tijdens de repetities voor een Las Vegas-show. IN That's The Way It Is zijn verder ondermeer beelden te zien van het concert dat Elvis Presley op 9 September 1970 in Phoenix in Arizona geeft.


Eagles_farewellThe Eagles beginnen op 22 Mei 2004 aan een Amerikaanse tournee. In totaal staan er dertien shows gepland. Het eerste concert is in Las Vegas. De Amerikaanse shows worden later gevolgd door een internationale tournee. Van de drie concerten die The Eagles op 14, 15 en 17 November 2004 in de Rod Laver Arena in Melbourne, Australixc3xab geven wordt een concertregistratie gemaakt, die in 2005 verschijnt onder de naam Eagles - Farewell I Tour (Live from Melbourne). Tijdens de drie uur durende concerten, die halverwege wel een pauze bevatten, spelen The Eagles naast al hun hits ook een groot aantal nummers uit het solo-repertoire van drummer Don Henley (The Boys Of Summer, Sunset Grill) gitarist/zanger Joe Walsh (Rocky Mountain Way, Funk #49) en gitarist/zanger Glenn Frey (You Belong To The City, No More Cloudy Days) . Op 4 juni 2006, Eerste Pinksterdag, staan The Eagles in een uitverkocht Ahoy Rotterdam.


Marco_borsato_trouwenOp 22 Mei 1998 treedt Marco Borsato in Venetixc3xab in het huwelijk met Leontien Ruiters. De zanger en de actrice en voormalig "bordjesomdraaister" in het televisieprogramma Rad van Fortuin hebben elkaar door bemiddeling van Vanessa ontmoet. "Ik heb hen samengebracht. Leontine is al jaren een goede vriendin van mij en Marco een goede vriend. Ik vond het zo triest dat deze twee lieve, mooie mensen zo alleen zouden zijn met de feestdagen. Ergens dacht ik ook: zij horen bij elkaar." aldus Vanessa. Marco Borsato over zijn eerste ontmoeting met Leontien: "Wat er tussen mij en Leontine gebeurde, was helemaal niet gepland, maar toen wij elkaar bij een kerstdiner van Vanessa ontmoetten, klikte het meteen." Marco en Leontien Borsato krijgen tot nu toe samen drie kinderen: Luca (30 November 1998), Senna (23 September 2001) en Jada (3 December 2002).


Give It Sum wordt op 22 Mei 2000 door Robbie Williams opgericht. In het fonds van deze liefdadigheids-instelling voor kinderen stort de zanger een bedrag van twee miljoen pond sterling die hij heeft verdiend aan een overeenkomst met Pepsi Cola. Ondermeer UNICEF en Jeans For Genes profiteren van deze schenking van Williams.


Muziek Jarige Op 22 Mei

1924: Charles Aznavour (Shahnour Varenagh Aznavourian) - Zanger Frankrijk
1941: Bruce Rowlands - Fairport Convention
1942: Calvin Simon - Funkadelic Zanger
1946: Shirley Zwerus - Zangeres Nederland
1948: Doug Gray - The Marshall Tucker Band Zanger
1950: Bernie Taupin - Songschrijver Engeland
1951: Johan Verminnen - Zanger Belgie
1954: Jerry Dammers - The Specials Toetsen
1955: Iva Davis - Icehouse Zanger
1955: Mary Black - Zangeres Ierland
1959: Lisa Dalbello - Zangeres Frankrijk
1959: Morrissey (Stephen Patrick Morrissey) - The Smiths Zanger
1962: Jesse Valenzuela - Gin Blossoms Zanger
1966: Johnny Gill - Zanger USA
1967: Dan Roberts - Crash Test Dummies Bas
1981: Mis-Teeq (Su- Elise Nash) -Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten