Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 20 Mei

Jenny_seniorChirurg Jenny Senior (foto) maakt op 20 Mei 2005 bekend dat Kylie Minogue een succesvolle operatie tegen borstkanker heeft ondergaan. De 36-jarige popzangeres is op 19 Mei 2005 in het St. Frances Xavier Cabrini Hospital in Melbourne geopereerd. "At five o'clock last night I performed an operation for early breast cancer. The operation is considered best practice worldwide for a girl with early breast cancer. I am very pleased to be able to confirm that the operation was successful. I feel confident that we caught the cancer in time and she will make a complete recovery. Kylie is currently resting after the operation. Her spirits are high and she is feeling fine. She has her family and friends around her. She has asked me to pass on her thanks for all who have expressed their love and support for her. It has certainly helped her through this difficult time." aldus de verklaring van Jenny Senior.


Ass_like_thatIn de Engelse krant The Sun van 20 Mei 2005 staat te lezen dat de nieuwe clip van Eminem, bij het nummer Ass Like That, in Amerika veel controverse oproept. In de clip zijn lesbische poppen te zien die seksuele handelingen uitvoeren. Twee van de poppen stellen de Olsen-tweeling, Mary-Kate en Ashley, voor. In het nummer worden behalve de tweeling ook Jessica Simpson, Hilary Duff en Britney Spears bezongen. Janet Jackson wordt geconfronteerd met het, al dan niet per ongeluk, laten zien van een borst tijdens de Super Bowl. Aan het eind van het nummer smeekt de rapper zangeres Gwen Stefani op onbehoorlijke wijze of ze alsjeblieft een keer bij hem langs wil komen. Hoe de sterren op hun onvrijwillige optreden in de clip van Eminem hebben gereageerd wordt niet vermeld. Voor het tot stand komen van de clip schakelde Eminem het team van een bekende Amerikaanse poppen comedy-show in.


Op 20 Mei 1867 wordt door Koningin Victoria de eerste steen gelegd voor de Royal Albert Hall in Londen. De Britse vorstin verricht op 29 Maart 1871 de officiele opening van dit theater dat is vernoemd naar wijlen haar echtgenoot, Prins Albert, die op 14 December 1861 op 41-jarige leeftijd is overleden.


Sheryl_crow_lance_armstrongSheryl Crow beeindigd op 20 Mei 2005 haar relatie met Lance Armstrong. De Amerikaanse Tour-de-France winnaar verlaat in 2003 zijn vrouw en kinderen voor de zangeres, maar brengt de laatste maanden toch weer veel tijd met hen door. Sheryl Crowe is niet echt blij met deze situatie en verbreekt daarop de relatie. "Lance en Sheryl leven te veel uiteenlopende levens. Ze hebben weinig gemeenschappelijks en hebben te weinig tijd voor elkaar. Zij is een rockster en hij een atleet", aldus kennissen van het koppel.


Everly_brothers_bye_bye_loveOp 20 Mei 1957 komt Bye Bye Love, de debuutsingle van The Everly Brohers binnen in de Billboard Hot 100. Het nummer bestaat eigenlijk uit twee nummers. Het schrijvers-echtpaar Boudleaux & Felice Bryant heeft Bye Bye Love, eigenlijk voor Elvis Presley geschreven, maar die wijst nummer af. Op aanraade van Chet Atkins krijgen The Everly Brothers Bye Bye Love. Don en Phil vinden het een geweldig nummer, maar ze kunnen er geen vat op krijgen. In totale frustratie speelt Don, na uren van alles te hebben geprobeerd, een intro wat hij bedacht heeft voor een ander nummer, getiteld Give Me A Future. Chet Atkins hoort het en vraagt of Don het intro kan koppelen aan het originele Bye Bye Love. De eerste hit voor The Everly Brothers is geboren.


Op 20 en 21 Mei 1975 staan Frank Zappa, Captain Beefheart en The Mothers op de buhne in Austin, Texas voor een gezamelijk concert. Een live-registratie van deze optredens verschijnt later op het album Bongo Fury. Deze LP komt op 1 November 1975 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt een 66ste plaats


Yoko Ono geeft op 20 Mei 1986 een concert in Montreal, Canada. De meeste live-data in de Verenigde Staten van deze Starpeace-tournee worden echter afgelast vanwege een tegenvallende kaartverkoop. Ook in Europa staat men niet bepaald te wachten op een concert van Yoko Ono.


Flying_without_wingsOp 20 Mei 2003 wordt door de Amerikaanse omroep FOX de finale van American Idol uitgezonden. Winnaar is de 24-jarige soulzanger Ruben Studdard. Tweede wordt Clay Aiken. De derde plaats is voor Kimberley Locke. Deze tweede serie van American Idol is op 19 Januari 2003 van start gegaan. In Juli 2003 wordt Flying Without Wings, de eerste single van Ruben Studdard uitgebracht. Flying Without Wings bereikt de tweede plaats in de Billboard Hot 100. Het debuutalbum van Studdard, Soulful, komt op 27 December 2003 binnen op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard.


1991Het 22ste Pinkpop Festival trekt op 20 Mei 1991 ruim 53.000 (uitverkocht) bezoekers. In het Algemeen Dagblad van 17 Mei 1991 staat te lezen: "Pinkpop is voor het eerst sonds jaren weer uitverkocht. Volgens Jan Smeets zijn gisteren de laatste drieduizend kaarten de deur uitgegaan. De laatste keer dat Pinkpop zich afspeelde voor een vol huis was in 1986, toen het festival nog domicilie had in Geleen." Op twee podia, op de draf- en renbaan in Landgraaf, worden optredens gegeven door ondermeer: The Tragically Hip, The Walter Trout Band, Trockener Kecks, Primus, Luka Bloom, An Emotional Fish, Joe Jackson, Living Colour, Lenny Kravitz en The Happy Mondays. Het is tijdens deze editie van Pinkpop voor de laatste keer dat de VARA zelfstandig televisieopnamen maakt van het festival. Presentator van Pinkpop 1991 is Jan Douwe Kroeske. Voor de Trockener Kecks is het optreden een belevenis. "Kijk jongens, dit is nou Pinkpop. Het hoogste dat je in Nederland kunt bereiken." Met die woorden onderbrak zanger Rick de Leeuw halverwege de set voor een paar momenten het optreden van Trockener Kecks. De vier Kecks groepeerden zich rond het drumstel en keken vol ontzag het publiek in. "Laten we er even van genieten want morgen spelen we weer in Roggel" aldus Rick De Leeuw in De Gelderlander van 21 Mei 1991. Dat het festival uitverkocht is, is ook te merken op het station van Landgraaf, dat duidelijk niet berekend is op de mensen massa's. In Trouw van 21 Mei 1991 staat te lezen: "Naarmate men het reisdoel nadert, worden de treinen steeds korter en dus steeds voller, zodat men zich bij het bereiken van Landgraaf vol overgave uit de trein stort. In de meest letterlijke zin des woords, want het perron van deze fraaie gemeente is zo klein, dat een deel van de trein het zonder perron moet stellen, hetgeen een ware dodemans-sprong noodzakelijk maakt."


The Beatles zijn op 20 Mei 1967 te gast bij BBC Radio in het programma Where It's At. In de door Kenny Everett en Chris Denning gepresenteerde radioshow stelt de groep het nieuwe album, Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, voor. Kenny Everett draait het hele album, met uitzondering van A Day In The Life. Voor de uitzending hebben de discjockeys van de BBC-leiding te horen gekregen dat zij A Day In The Life niet mogen draaien. De tekst van dit nummer zou het gebruik van drugs aanmoedigen.


In het Little Door Restaurant in Los Angeles geeft Scott Weiland op 20 Mei 2000 zijn ja-woord aan Mary Forsberg. De voormalige zanger van The Stone Temple Pilots (tegenwoordig Velvet Revolver) en het fotomodel krijgen twee kinderen; Noah Mercer in November 2000 en Lucy Olivia in Juli 2002.


Keith_moon_the_whoOp 20 Mei 1966 geeft Bruce Johnston een interview in het Engelse televisie programma Ready Steady Go, ter promotie van het nieuwe Beach Boys album Pet Sounds. Het interview is geregeld door Keith Moon (foto) van The Who, die samen met John Entwistle, ook in de televisie studio aanwezig is. Beide heren komen daardoor twee uur te laat voor een optreden van The Who in de Ricky Trick Club in Newbury. Wanneer ze daar aankomen, zijn Roger Daltrey en Pete Townshend, met de hulp van bassist Colin Standring en drummer Geoff Brown van het voorprogramma The Jimmie Brown Sound, al met het concert begonnen. Aan het einde van het optreden blijkt hoe kwaad Pete Townshend is. Keith Moon heeft een blauw oog, en in zijn been moeten drie hechtingen, nadat hij door Pete Townshend met zijn gitaar is geslagen en ook Roger Daltrey met de microfoonstandaard op hem inslaat. Moon verteld New Musical Express de volgende dag dat hij en John Entwhistle uit de band stappen. Keith houdt woord en stapt voor een week uit The Who, op 25 Mei 1966 maakt Robert Stigwood bekend dat alles uitgepraat is, en dat Keith weer met The Who gaat optreden.


De BBC-show The Music Of John Lennon & Paul McCartney wordt op 20 Mei 1966 door de NCRV in Nederland op televisie uitgezonden. The Music Of John Lennon & Paul McCartney begint met Paul McCartney die Yesterday zingt. Verder zijn er gastoptredens van Cilla Black en Marianne Faithfull. The Music Of John Lennon & Paul McCartney is op 1 November 1965 opgenomen en wordt in Engeland op 17 December 1965 uitgezonden.


Peter Cetera, één van de leadzangers van Chicago, wordt op 20 Mei 1971 door drie Amerikaanse Mariniers in elkaar geslagen tijdens een baseball wedstrijd van de Chicago Cubs tegen de Los Angeles Dodgers. De drie irriteren zich aan het lange blonde haar van Cetera. Het levert hem een op drie plaatsen gebroken kaak op en een verblijf in het ziekenhuis. Doktoren hebben een ruim vier uur durende operatie nodig om hem weer op te lappen.


Let_it_be_movie_posterIn Londen en in Liverpool vind tegelijkertijd op 20 Mei 1970 de officiele premiere plaats van de Beatles film Let It Be, die een week eerder al in Amerika in de bioscopen te zien is. De film Let It Be is eigenlijk een documentaire die The Beatles laat zien bij het opnemen van een nieuw album, maar blijkt achteraf een pijnlijk maar onthullend beeldverslag van de breuk in de meest succesvolle groep uit de popgeschiedenis. Let It Be is in januari 1969 in Londen opgenomen. Naast Spike Milligan, Mary Hopkins en Lulu, zijn ook John Lennon's ex-vrouw Cynthia en Paul McCartney's ex-vriendin Jane Asher bij de premixc3xa8re aanwezig. Net als eerder al bij de premiere in Amerika nemen John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr of George Harrison niet de moeite om bij deze gelegenheid zelf aanwezig te zijn. George Harrison heeft deze dag zelfs uitgekozen om met de opnamen van zijn eerste solo-LP te beginnen.


In Amerika wordt op 20 Mei 1954 het nummer Rock Around The Clock van Bill Haley & The Comets uitgebracht. De plaat wordt geen succes. Dat gebeurt pas in 1955 als het nummer gebruikt wordt voor de soundtrack van de film Blackboard Jungle. De Rock & Roll rage is dan niet meer te stoppen en Bill Haley wordt een idool.


Tante_mien_mag_ik_je_poesje_even_ziOp 20 Mei 1989 overlijdt de Amsterdamse volkszanger Sjakie Schram. Sjakie Schram wordt op 2 Februari 1927 in Amsterdam geboren. In 1962 heeft hij zijn eerste hit met Tante Mien Mag Ik Je Poesje Even Zien. Schram krijgt in 1966 grote bekendheid met het liedje Glaasje Op Laat Je Rijden (geschreven door Joost den Draayer). Zijn optreden bij Willem Duys in Februari '66 bij Voor De Vuist Weg zorgt voor de grote doorbraak. De zanger probeert met zijn liedje de automobilist te waarschuwen voor de gevaren van het autorijden na een aantal alcholische drankjes. Glaasje Op Laat Je Rijden bereikt de tweede plaats in de Top 40 en is zijn enige top 10 hit. In de periode 1965-1970 kan hij zich nog wel meten met grote volkszangers als Johnny Hoes, Johnny Jordaan, Vader Abraham en Willy Alberti. Bassie en Adriaan schrijven voor hem nog het nummer Ik Heb Niets Gezien en Jack Jersey het nummer Zuster Oh Zuster. Wanneer in 1969 Ajax in Madrid haar eerste Europacup finale haalt schrijft hij nummer Ajax, Geef Hem Van Katoen. Andere bekende nummers van Sjakie Scharm zijn Oh Joke Kon Jij Maar Koken, Ik Zie Ik Zie Wat Jij Niet Ziet en Allemaal Op De Bok. Op 49 jarige leeftijd wordt Sjakie Schram getroffen door een hartaanval en moet hij het rustiger aan gaan doen. Sjakie Schram is 62 jaar geworden.


The Buddy Holly Story gaat op 20 Mei 1978 in premiere in Lubbock, Texas de geboorteplaats van Buddy Holly. De film over het leven van de op 3 Februari 1959 overleden zanger heeft twee dagen eerder in Dallas, Texas haar wereldpremiere beleeft. Gary Bussey, die Buddy Holly speelt, levert een opmerkelijke rol in de film door alle nummers zelf te zingen. Maria Richwine is zijn vrouw Maria Elena Holly. Het scenario voor The Buddy Holly Story is geschreven door Alan Swyer. De regie is van Steve Rash.


Mariah_carey_unpluggedOp 20 Mei 1992 wordt het akoestische optreden van Mariah Carey in het programma MTV Unplugged voor de eerste keer op de Amerikaanse clip-zender uitgezonden. Het programma is op 16 Maart 1992 in de Kaufman Astoria Studios in New York opgenomen. Voor Mariah Carey is MTV Unplugged haar vuurdoop, sinds het begin van haar carriere heeft zij eigenlijk nauwelijks live opgetreden. In het programma zingt Carey haar eerdere hits (Vision Of Love, Emotions) en een cover van I'll Be There van The Jackson Five, wat zij samen zingt met achtergrondzanger Trey Lorenz. I'll Be There wordt uitgebracht op single, en wordt een grote hit. In Nederland staat de single vanaf 25 Juli 1992 twee weken op de eerste plaats van de Top 40. Mariah Carey's optreden in MTV Unplugged is eigenlijk niet volgens de formule van het programma. De zangeres gebruikt namelijk als eerste in de Unplugged serie een aantal electrische instrumenten. Bovendien laat zij zich bijstaan door een complete band en een volledig koor. Het typische Unplugged gevoel gaat daardoor verloren, maar de show van Mariah Carey groeit uit tot de succesvolste van de hele serie. MTV Unplugged EP komt 20 Juni 1992 op een 76ste plaats binnen in de Album Top 100, en staat vanaf 25 Juli 1992 6 weken op de eerste plaats van de Nederlandse albumlijst.


Tommy Lee wordt op 20 Mei 1998 veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar en drie jaar voorwaardelijk. De drummer van Motley Crue zou zijn vrouw, ex-Baywatch-actrice Pamela Anderson, hebben geschopt terwijl zij hun zoontje vasthoudt. Tommy Lee krijgt ook een taakstraf van tweehonderd uur, en moet vijfduizend dollar storten op de rekening van een blijf-van-mijn-lijf-huis.


Op 20 Mei 1999 vindt er op verzoek van haar weduwnaar, George Richey, een lijkschouwing plaats op de stoffelijke resten van Tammy Wynette. De country-zangeres blijkt te zijn overleden aan een hartstilstand als gevolg van dichtgeslibde aderen. Er kan echter niet meer worden vastgesteld of er sprake zou zijn geweest van eventueel drugsgebruik. Tammy Wynette is ruim een jaar eerder, op 6 April 1998, op 55-jarige leeftijd overleden.


Tiesto_lintjeDJ Tiesto maakt op 20 Mei 2004 een treinreis door Nederland om zijn nieuwe album, Just Be, te promoten. De toer, die van Breda naar Amsterdam gaat is alleen toegankelijk voor prijswinnaars en genodigden en wordt onderweg enkele keren onderbroken voor gratis optredens op openbare plaatsen in de buitenlucht. Voor het begin van de reis wordt de populaire DJ in zijn woonplaats Breda verrast door burgemeester Rutten die hem namens de Koningin benoemd tot Officier In De Orde Van Oranje-Nassau. "Jij bent uitgegroeid tot de beste DJ van de wereld", zegt Rutten tegen de verlegen discjockey. "Ik ben hier best emotioneel door. Dit doet mij meer dan alle awards die ik de afgelopen jaren heb ontvangen", aldus de als Tijs Verwest in Breda geboren Tiesto. In de namiddag komt de trein in Amsterdam aan, waar 's avonds vanaf tien uur de officiele releaseparty van Just Be is in de Heineken Music Hall. De kaarten voor dit evenement zijn binnen twee uur uitverkocht.


Rudy_lewisTijdens de opname van Under The Boardwalk door The Drifters op 20 Mei 1964 krijgt lead-zanger Rudy Lewis een hartaanval en overlijdt ter plekke. Aangezien de studiotijd niet op is en er toch niemand aan zijn lichaam mag komen zolang de doodsoorzaak niet officieel is vastgesteld, werken de overige Drifters de opname gewoon af, met Lewis in een hoek van de studio "under a blanket". Omdat de situatie toch wel een beetje te bizar is, besluiten The Drifters uiteindelijk om de volgende dag met de opname verder te gaan. Rudy Lewis wordt geboren in 1936 in Philadelphia, Pennsylvanie en is van 1961 t/m 1963 de lead-zanger van The Drifters. Zijn stem is ondermeer te horen op Sweets For My Sweet, Stranger On The Shore, Up On The Roof en On Broadway. Rudy Lewis is 27 jaar geworden.


Bij de uitvaartdienst van Frank Sinatra, op 20 Mei 1998 in Beverly Hills, Californie zijn slechts vierhonderd genodigden aanwezig. Frank Sinatra is zes dagen eerder op 82-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartaanval overleden.


Om aan alle speculaties een eind te maken, geeft Priscilla Presley, de weduwe van Elvis Presley, op 20 Mei 1988 een persconferentie om de geruchten te ontzenuwen dat haar man nog in leven zou zijn. Elvis Presley is op 16 Augustus 1977, op 42-jarige leeftijd, aan een hartaanval overleden. Desondanks verschijnen er nog elk jaar berichten in de media van mensen die menen de zanger te heeben gezien.


Pete_townshend_karen_astley_2Pete Townshend treedt op 20 Mei 1968 in het Didcot Registry Office in het Engelse Berkshire in het huwelijk met zijn verloofde, de twintigjarige Karen Astley. De gitarist van The Who en de kleding ontwerpster hebben elkaar vijf jaar eerder ontmoet op het Ealing Art College. De receptie wordt thuis bij Karen's ouders gehouden. Karen Astley is een dochter van de Britse componist Ted Astley. Tijd voor een huwelijksreis is er niet, omdat Pete Townshend druk is met nieuwe plaatopnamen (het nummer Dogs) van The Who. Uit het huwelijk worden drie kinderen geboren: Emma (Maart 1969), Aminta (April 1971) en Joseph (1989). In 1994 gaan Pete Townshend en Karen Astley uit elkaar. In 2000 wordt hun scheiding officieel door een rechter bekrachtigd.


Dick_jacobsIn New York City overlijdt op 20 Mei 1988 producer Dick Jacobs. Dick Jacobs wordt op 29 Maart 1918 in New York City geboren en is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw A&R director bij de platenmaatschappijen Coral en Brunswick. Jacobs helpt ondermeer Jackie Wilson, Buddy Holly en Bobby Darin de kloof te overbruggen tussen rock-and-roll en popmuziek. Dick Jacobs heeft op 21 Oktober 1958 in New York de allerlaatste plaatopnamen van Buddy Holly geproduceerd. Ook is hij verantwoordelijk voor producties van ondermeer The Johnny Burnette Trio, Teresa Brewer en Jackie Wilson. Dick Jacobs is 70 jaar geworden.


WeismanbenBen Weisman overlijdt op 20 Mei 2007 in een verzorgingstehuis in Los Angeles aan de gevolgen van een beroerte en een longontsteking. Ben Weisman wordt op 16 November 1921 in Providence, Rhode Island geboren en is vooral bekend als medecomponist van bijna zestig nummers van Elvis Presley, zoals Wooden Heart, Rock-A-Hula Baby, I Got Lucky, Stay Away Joe en Frankie And Johnny. Weisman werdt door Elvis Presley 'The Mad Professor' genoemd. Ben Weisman schreef ook nummers voor andere artiesten, zoals Barbra Streisand (Love In The Afternoon) Johnny Mathis (When I Am With You), Dusty Springfield (All I See Is You) en Bobby Vee (The Night Has A Thousand Eyes). Ben Weisman is 85 jaar geworden.


Op 20 Mei 1987 wordt Mary Claire Winwood geboren als eerste kind van zanger/toetsenist Steve Winwood en zijn vrouw Eugenia Crafton. Steve Winwood en Eugenia Crafton zijn op 18 Januari 1987 met elkaar getrouwd. Voor Steve Winwwod is het zijn tweede huwelijk. Eerder is hij van Augustus 1977 tot December 1986 getrouwd geweest met Nicole Tacot Weir. Steve Winwood en Eugenia Crafton krijgen samen nog twee dochters en één zoon. In December 1988 wordt Elizabeth Dawn geboren, Stephen Calhoun in Februari 1993 en in September 1995 Lilian Eugenia.


Cindy_en_bertCindy & Bert trouwen op 20 Mei 1967. Cindy & Bert hebben elkaar ontmoet wanneer Norbert Berger (Bert) in een band zingt die een zangeres zoeken. Dat wordt Jutta Gusenburger (Cindy). In eerste instantie wordt er opgetreden onder de naam Jutta Und Das Quintett Royal maar vanaf 1965 wordt dat Cindy & Bert. Hun eerste hit Saturday Morning is een bescheiden succes, naarmate er meer opgetreden wordt geeft Bert zijn werk op om zich volledig op de showbizz te storten. In 1972 nemen Cindy & Bert tevergeefs deel aan de Duitse preselectie voor het Eurovisiesongfestival met het nummer Geh Die Straße. Een jaar later doen ze opnieuw mee, nu met het nummer Wohin Soll Ich Gehen?, weer tevergeefs. Datzelfde jaar hebben ze echter wel hun grootste hit, Immer Wieder Sonntags. Die hit moet de mensen vertrouwen gegeven hebben want een jaar later staan ze wel op het Songfestivalpodium met het nummer Die Sommermelodie, maar worden er wel laatste mee. laatste. Cindy & Bert groeien uit tot het succesrijkste Schlagerduo uit de jaren 70. In 1984 lenen ze hun stemmen voor de televisietekenfilm Saarlodris. In 1988 gaan Cindy & Bert uit elkaar en giaan ze elk hun eigen weg. Cindy gaat als Cindy Berger solo en heeft successen met Und Leben Will Ich Auch en Bleib Heut Bei Mir. Bert wordt platenproducer. Als het duo in 1994 met veel succes in een Duits televisieprogramma optreedt, gaan Cindy & Bert weer samenwerken. Tot de dag van vandaag verschijnen er in Duitsland geregeld nieuwe albums van Cindy & Bert, en treden ze nog geregeld samen op.


Cliff Richard & The Shadows treden op 20 Mei 1961 voor de allereerste keer op in Thank Your Lucky Stars, het muziekprogramma van de Britse commerciele televisieomroep ABC. Zij brengen hun nieuwe single A Girl Like You ten gehore. Naast Cliff Richard & The Shadows zijn ook Russ Conway, Teddy Johnson & Pearl Carr, The Brook Brothers, Eddie Falcon, Julie Rayne en Dave Sampson te gast in het door Pete Murray gepresenteerde programma..


Spinning_wheel_blood_sweat_tearsOp 20 Mei 1969 wordt de single Spinning Wheel van Blood Sweat & Tears uitgebracht. De single is in oktober 1968 opgenomen. De opvolger van het succesvolle You've Made Me So Very Happy komt op 31 Mei 1969 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een tweede plaats. In Nederland komt Spinning Wheel, evenals You've Made Me So Very Happy niet verder dan de 23ste plaats.


K-Tel International Inc wordt op 20 Mei 1999 door meer dan twintig sterren uit de jaren -vijftig en -zestig, waaronder Pat Boone, Jan & Dean, Freddy Fender en The Grass Roots voor de rechter gedaagd. De artiesten beschuldigen deze platenmaatschappij van contractbreuk en het achterhouden van royalties voor zo'n zevenentwintig verzamelalbums waarop hun repertoire voorkomt.


GompieGompie komt op 20 Mei 1995 binnen in de Britse hitparade met de single Alice Who The X Is Alice. Alice Who The X Is Alice bereikt zelfs de zeventiende plaats, ook al draait dat de BBC de single niet vanwege het woord X (Fuck). Op 11 Maart 1995 staat deze compositie van Nicky Chinn en Mike Chapman vijf weken bovenaan in de Nederlandse Top 40. Het origineel van Alice Who The X Is Alice is van Smokie, met als titel Living Next Door To Alice. Deze single bereikt in December 1976 de vijfde plaats in de Britse hitparade. Achter Gompie gaat Peter Koelewijn schuil.


Symphonica_in_rossoOp 20 Mei 2006 zijn de kaarten voor de vier Symphonica In Rosso-concerten van Marco Borsato, op 25, 26, 28 en 29 oktober 2006 in het Gelredome, in Arnhem binnen vier uur uitverkocht. Direct gaan daarna de al geplande drie extra shows op 21 en 22 Oktober en 1 November 2006 in de verkoop. Ook deze concerten zijn binen de kortste keren uitverkocht. In totaal hebben meer dan 325.000 mensen hebben de show gezien. Tijdens de concerten zijn er gastoptredens van Andrea Bocelli, Lucie Silvas, Ali B, Yes-R, Julian Thomas en Ilse DeLange. In December 2006 komt een concertregistratie uit op CD en DVD. Het is dan voor het eerst sinds 2002 dat Borsato weer een CD uitbrengt. Ook wordt er gelijktijdig een boek uitgebracht, met daarin foto's van alle hoogtepunten tijdens de show. Van het boek, genaamd Fotografie Di Marco Borsato, zijn inmiddels al 35.000 exemplaren verkocht, goed voor een Gouden boek Award. Van de DVD zijn inmiddels 160.000 exemplaren verkocht, goed voor dubbel platina. De CD is ondertussen meer dan 70.000 keer over de toonbank gegaan.


Don_henley_sharon_summerallDon Henley treedt op 20 Mei 1995 in het huwelijk met fotomodel Sharon Summerall. De speciaal voor haar ontworpen jurk kost 80.000 dollar, terwijl de totale kosten de zanger/drummer van The Eagles een kleine 2 miljoen dollar kost. Onder de gasten bevinden zich ondermeer Randy Newman, Sheryl Crow, Billy Joel, Bruce Springsteen, Sting en Jackson Browne. Don Henley en Sharon Summerall, die aan multiple-sclerose lijdt, krijgen drie kinderen.


Aan James Brown wordt op 20 Mei 2003 door de Amerikaanse staat South Carolina gratie verleent. Alle overtredingen die The Godfather Of Soul in het verleden in deze staat heeft begaan, worden hem vergeven.


Lordi_met_hard_rock_hallelujahVanuit de Olympic Indoor Hall in Athene, Griekenland wordt op 20 Mei 2006 de door Sakis Rouvas en Maria Menounos gepresenteerde finale van het 51ste Eurovisie Songfestival uitgezonden. Sakis Rouvas is de zanger die Griekenland in 2004 bij het songfestival vertegenwoordigde met het nummer Shake It. (3e in 2004). De finale in 2006 wordt gewonnen door Lordi uit Finland. De hardrockband zegeviert overtuigend met Hard Rock Hallelujah. Voor Finland is het de eerste overwinning in 40 jaar dat dit Scandinavische land meedoet aan het Eurovisie Songfestival. In 1973 heeft Finland zijn hoogste notering behaald, wanneer in Luxemburg Marion Rung met het nummer Tom Tom Tom 93 punten. Lordi haalt in 2006 met 292 punten naar huis, waarmee zij Dima Bilan uit Rusland (met Never Let You Go, 248 punten) en Lejla uit Bosnie-Herzegovina (met Hari Mata Hari, 229 punten) ver achter zich laten. De score is bepaald door de televisiekijkers in Europa. Door te bellen of te sms'en kan men zijn stem uitbrengen. Paul de Leeuw geeft namens Nederland de punten door. De Nederlandse punten gaan ondermeer naar de Turkse zangeres Sibel Tuzun (met Super Star, twaalf punten), Andre uit Armenie (met Without Your Love, tien punten) en Bosnie-Herzegovina (8 punten). De Finse groep Lordi krijgt zeven punten van Nederland. Malta, Israel en Frankrijk eindigen Internationaal vrijwel zonder punten. Fabrizio Faniello gaat met slechts één punt terug naar Malta. De uitzending op Nederland 2 wordt door 1.336.000 mensen bekeken. Nederland zelf is er tijdens deze finale niet bij. De groep Treble is er tijdens de halve finale op 18 Mei 2006 niet in geslaagd om met het nummer Amambanda zich bij de eerste tien landen te zingen en zich zo te kwalificeren voor de finale op 20 Mei 2006.


Op 20 Mei 1966 nemen The Beatles, in het Chiswick House in Londen, een aantal clips op voor de nummers Paperback Writer en Rain. De filmpjes worden geregisseerd door Michael Lindsay-Hogg. Paperback Writer en Rain gaan op 9 Juni 1966 in het BBC-televisieprogramma Top Of The Pops in premiere. Een dag later worden Paperback Writer en Rain op single uitgebracht. Paperback Writer wordt later in Engeland gebruikt als tune voor het boekenprogramma van de BBC, Read All About It.


Whats_going_on_marvin_gayeVanaf 20 Mei 1971 ligt het album What's Going On van Marvin Gaye in de platenwinkel. What's Going On komt op 12 Juni 1971 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de zesde plaats. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: What's Happening Brother, Flyin' High (In The Friendly Sky), Save The Children, God Is Love, Mercy Mercy Me (The Ecology), Right On  Listen, Wholy Holy en Inner City Blues (Make Me Wanna Holler).


Blondie_1975Op 20 Mei 1975 geeft Blondie in The Roundhouse in London voor de eerste keer in hun bestaan een concert in Engeland. Het begin van Blondie ontstaat rond 1968, wanneer Debbie Harry en Chris Stein samen in de folkband Wind In The Willows zitten. Om in haar onderhoud te voorzien poseert Debbie Harry voor Playboy en werkt ze als serveerster in Max's Kansas City. In 1974 besluiten Harry en Stein dat dat de zaken maar eens professioneel aangepakt moeten worden. Harry verft haar haar blond en Stein richt zich op het schrijven van korte, puntige popsongs met een pakkend refrein. Richard Gottehrer bezorgt de de twee een platencontract en produceert de eerste albums Blondie en Plastic Letters, dat met de hits Denis (een cover van een vergeten jaren '60 singletje van Randy & The Rainbows) en (I'm Always Touched By Your) Presence Dear zorgt voor de doorbraak. Harry wordt meteen gezien als hét gezicht van de new wave, een status die wordt vertaald in commerciaal succes met het door Mike Chapman geproduceerde Paralle Lines. De single Heart Of Glass, waarin de band voor het eerst een disco-ritme gebruikt, groeit uit tot een wereldhit.


Metallica brengt op 20 Mei 1996 de single Until It Sleeps wereldwijd uit. Until It Sleeps, met op de B-kant het nummer Overkill, komt op 8 Juni 1996 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tiende plaats. Until It Sleeps is tot nu toe de grootste hit voor Metallica in Amerika.


HelloaOp 20 Mei 1972 komen Mouth & MacNeal binnen op zeven in de Nederlandse Top 40 met hun single Hello-A. Op de B-kant staat Talk A Little Louder. Zowel Helo-A als Talk A Little Louder zijn geschreven door hun producer, Hans van Hemert. Hello-A van Mouth & MacNeal staat vanaf 3 Juni 1972 zes weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Ook in Belgie staat Hello-A vanaf 17 Juni 1972 zes weken op de eerste plaats. In West-Duitsland staat Hello-A in de week van 7 Augustus 1972 op de hoogste positie.


Last_day_on_earthHet autoverkeer in Kansas City, Missouri wordt op 20 Mei 1997 totaal ontregeld wanneer U2 een video clip voor het nummer Last Night On Earth wil opnemen. Grand Boulevard, Baltimore Avenue en Delaware Main Street worden door de politie afgesloten. Hoe de automobislisten erover denken is wel duidelijk wanneer ze door een plaatselijk televisie station geinterviewd worden: "I can't believe the stupidity of it. They're going to close down an interstate highway that serves downtown Kansas City for a...music video? I've never heard of such a stupid thing." Last Night On Earth wordt opgenomen door director Richie Smyth. In de clip zijn er rollen voor Sophie Dahl en William Burroughs voor wie het zijn laatste optreden zou zijn. Hij overlijdt op 2 Augustus 1997. Op het hoesje van de single van Last Night On Earth is gitarist The Edge te zien in een pose die is geinspireerd door het beroemde schilderij The Scream van de Noorse schilder Edvard Munch.


Op 20 Mei 1957 staan The Diamonds in de studio van Norman Petty in Clovis, New Mexico om het nummer Words Of Wisdom op te nemen. Words Of Wisdom is geschreven door Buddy Holly. De single, met op de B-kant Don't Say Goodbye komt op 24 Juni 1957 de Billboard Top 100 binnen en bereikt de dertiende plaats.


Muziek Jarige Op 20 Mei

1942: Jill Jackson - Paul & Paula Zangeres
1941: Roy Crewsdon - Freddie & The Dreamers Gitaar
1943: Al Bano (Albano Carrisi) - Zanger Italie
1944: Joe Cocker - Zanger Engeland
1944: Boudewijn De Groot - Zanger Nederland
1946: Cher (Cherilyn Sarkasian) -Sonny & Cher Zangeres
1947: Steve Currie - T.Rex Bas († 28 April 1981)
1952: Warren Cann - Ultravox Drums
1954: Jimmy Henderson - Black Oak Arkansas Gitaar
1955: Steve George - Mr Mister Zanger
1958: Jane Weidlin - Go-Go's Gitaar/Zang
1960: Sue Cowsill - The Cowsills Zangeres
1961: Nick Heyward - Haircut 100 Gitaar/Zang
1963: Brian Nash - Frankie Goes To Hollywood Gitaar
1966: Thomas Gorman - Belly Gitaar
1967: Kit Clark Danny - Wilson Gitaar/Zang
1972: Busta Rhymes (Trevor Tahiem Smith, Jr.) - Rapper USA
1981: Sean Conlon - Five Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten