Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 19 Mei

Roger_glover_ian_gillian_steve_mo_2Op 19 Mei 2007 geeft Deep Purple een overdekt optreden op het Dauwpopterrein in Hellendoorn. De Engelse hardrockgroep bestaat naast de originele leden Ian Gillan (zang), Roger Glover (bas) en Ian Paice (drums) uit Steve Morse (gitaar) en Don Airey (toetsen). Steve Morse is de opvolger van Ritchie Blackmore die Deep Purple in 1993 voorgoed verlaat. Don Airey is de opvolger van Jon Lord die het in Februari 2002 na ruim 34 jaar wel genoeg vind. De huidige samenstelling (Mark 8) is ook verantwoordelijk voor het in 2005 verschenen album Rapture Of The Deep. In Juni 2006 heeft Deep Purple voor het laatst in Nederland opgetreden tijdens het Arrow Rock Festival in Lichtenvoorde. De setlist van het optreden in Hellendoorn is: Pictures Of Home, Things I Never Said, Into The Fire, Strange Kind Of Woman, Rapture Of The Deep, Fireball, Morsemania's/Well Dressed Guitar, When A Blind Man Cries, Lazy, The Battle Rages On, Space Truckin', Highway Star en Smoke On The Water. Toegiften zijn Hush en Black Night. In het voorprogramma staan de Bintangs, Talisman en Y&T.


Bill_wardBill Ward wordt op 19 Mei 1998 met spoed in het Cardiff University Hospital opgenomen nadat hij tijdens de repetities voor een nieuwe tournee met Black Sabbath wordt getroffen door een hartaanval. Nadat Ward in het ziekenhuis door Dr Peter Groves is gedotterd, is hij op 5 Juni 1998 voldoende hersteld en mag het zieknhuis verlaten. Op 20 Juni 1998 bezoekt Bill Ward een optreden van Black Sabbath tijdens het Ozzfest Festival in Milton Keynes. Nadat Bill Ward tijdens het concert even het podium opkomt trekt Ozzy Osbourne hem, voor de ogen van 60.000 fans, zijn broek naar beneden. Bill Ward wordt tijdens deze tour van Black Sabbath vervangen door Vinnie Appice.


Frozen_madonnaMadonna wordt op 19 Mei 2005 beschuldigt van plagiaat van haar nummer Frozen uit 1998. Volgens de Belg Salvatore Acquaviva zijn de eerste vier maten van Frozen een kopie van zijn eigen compositie Ma Vie Fout Le Camp (Mijn leven stelt niets voor) uit 1993. De Belg van Italiaanse origine daagt Madonna en haar platenlabels Warner, Sony en EMI voor de rechter. Acquaviva voelt zich gesterkt door twee onderzoeken van de Belgische auteursrechtenmaatschappij Sabam in 1998 en 2002 die bevestigen dat de eerste vier maten overeenkomen. In verband daarmee heeft Sabam de rechten op Frozen ook laten blokkeren bij de Amerikaanse zustermaatschappij. De in het Waalse Moeskroen woonachtige Acquaviva beweert ook dat Madonna begin jaren negentig in zijn regio gewoond heeft, toen zij optrad als danseres in Parijs. Madonna's Belgische advocate Brison spreekt dat in het Vlaamse dagblad De Morgen tegen. Ook wijst zij plagiaat door haar cliente van de hand. De krant haalt echter ook enkele West-Vlaamse getuigen aan die enkele jaren geleden al beweerden dat Madonna in de buurt van Moeskroen woonde. Acquaviva zegt dat Madonna zijn nummer in 1993 in Moeskroen gehoord heeft en dat later heeft gekopieerd. Op 11 November 2005 moeten Belgische platenwinkels alle cd's en dvd's waarop het lied Frozen van Madonna te horen is, uit de schappen halen. Radio en televisie mogen het lied niet meer uitzenden. De reden is het gevolg van de uitspraak door een kortgedingrechter in Bergen (Mons), die vaststelt dat Frozen plagiaat is.


Op 19 Mei 1961 richten Don en Phil Everly het label Calliop'e op. De bedoeling is om nieuw talent te ontdekken en te ondersteunen. De muziek van de Everly Brothers zelf blijft echter gewoon verschijnen bij Warner Brothers. James Brown wordt, na een wilde achtervolging vlak bij zijn huis, op 19 Mei 1988 voor de 5e keer binnen 12 maanden gearresteerd door de politie. Hij wordt voor de volgende zaken aangehouden: openlijke geweldpleging, verzet bij arrestatie en illigaal bezit van wapens. James Brown wordt uiteindelijk veroordeeld tot 6 jaar gevangenis straf.


Op 19 Mei 2000 staat Richard Ashcroft voor een optreden in Joe's Pub in New York. De voormalige zanger van The Verve laat het publiek kennismaken met repertoire van zijn nieuwe solo-album Alone With Everybody.


Keith_en_bentleyKeith Richards rijdt op 19 Mei 1976 op de snelweg bij Newton Pagnell, zijn Bentley in puin tegen een vangrail. Hoewel hij ongedeerd blijft, heeft het voorval toch ernstige gevolgen voor de Rolling Stone. De politie vindt namelijk cocaxc3xafne en marihuana in het wrak en arresteert hem. In Januari 1977 levert dit hem zijn tweede Engelse veroordeling op wegens drugsbezit. Keith Richards is overigens gewoon van de partij wanneer The Rolling Stones, drie dagen later, beginnen aan een serie van zes concerten in het 18.000 zitplaatsen tellende Earl's Court in Londen. Het zijn de eerste Engelse optredens van de groep in drie jaar tijd, en de publieke interesse is enorm; tijdens de voorverkoop worden meer dan 1 miljoen aanvragen voor toegangskaarten ontvangen.


Tijdens een groot concert in Belfast in Noord-Ierland, op 19 Mei 1998, verzorgen Bono en The Edge van U2 een verrassingsoptreden. Samen met de Ierse punkgroep Ash zingen zij enkele nummers, waaronder Don't Let Me Down van The Beatles. Het concert is ter ere van een nieuw vredesakkoord.


PaulsimonkodachromeOp 19 Mei 1973 komt Kodachrome van Paul Simon binnen in de Billboard Hot 100. Kodachrome dat in Amerika, met op de B-kant het nummer Tenderness, de tweede plaats bereikt wordt in Engeland noodgedwongen uitgebracht als B-kant van de single Take Me To The Mardi Grass. De BBC weigert namelijk om Kodachrome te draaien, omdat de merknaam Nikon in de tekst wordt vermeld.


Odia_coatesOdia Coates overlijdt op 19 Mei 1991 in haar woonplaats Oakland, California aan de gevolgen van borstkanker. Odia Coates wordt geboren in 1942 in Vicksburg, Mississippi en is het meest bekend van haar samenwerking met Paul Anka, met wie ze in 1974 nummer 1 staat in de Billboard Hot 100 met het nummer Having My Baby. Naast Having My Baby, neemt Odia Coates nog een aantal duetten op met Paul Anka, waaronder One Man Woman/One Woman Man, I Don't Like To Sleep Alone en There's Nothing Stronger Than Our Love. Een klein succes heeft Coates met het door Anka geschreven You Come And You Go. Met John Denver neemt ze het duet Country Roads op. Odia Coates is 49 jaar geworden.


EricclaptonpattiboydOp 19 Mei 1979 komen Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison, voor het eerst sinds de opheffing van The Beatles, in 1970, weer bij elkaar, om samen met Mick Jagger, Eric Clapton en Denny Laine een paar nummers te spelen, tijdens een feest ter gelegenheid van het huwelijk van Patti Boyd en Eric Clapton. De gitarist is op 27 Maart 1979, aan de vooravond van een Amerikaanse tournee, in Tucson in Arizona met de ex-vrouw van George Harrison getrouwd. Volgens de overlevering zei Eric Clapton een keer tegen zijn beste vriend George Harrison: "Ik geloof dat ik op je vrouw verliefd ben". Niet eens verbaasd, zegt George: "Nou je mag haar wel hebben!". In 1977 wordt de scheiding tussen Patti Boyd en George Harrison uitgesproken. Het huwelijk tussen Eric Clapton en Patti Boyd houdt niet lang stand. Eric is namelijk alcoholist en gebruikt veel drugs in de jaren 80. Op 29 April 1988 wordt de echtscheiding aangevraagd. De relatie tussen Eric en Patti heeft wel een paar mooie liedjes opgeleverd. Clapton schreef Layla, Old Love en Wonderful Tonight voor haar.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 19 Mei 1965 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars op de televisie uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt Petula Clark, Russ Conway, Michael Holliday, The Brook Brothers, The Mike Cotton Jazzmen, Mike Sarne en Brian Poole & The Tremeloes.


Alan_freedAlan Freed wordt op 19 Mei 1960 beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in ruil voor het draaien van bepaalde platen in zijn radioprogramma's. Met acht collega's moet de vermaarde Amerikaanse discjockey op 19 September 1960 voor een speciale commissie verschijnen om tekst en uitleg te geven in deze payola-zaak. Op 10 December 1962 begint de rechtszaak waarbij Alan Freed inderdaad wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen voor het op de radio draaien van bepaalde grammofoonplaten. De Amerikaanse discjockey wordt veroordeeld tot een boete van 300 dollar en een voorwaardelijke straf, nadat hij op twee punten heeft toegegeven schuldig te zijn aan omkoping. Het gevolg is dat Alan Freed geen werk meer kan krijgen. De discjockey raakt aan de drank en overlijdt op 20 Januari 1965, op 42-jarige leeftijd, aan een nierziekte. Alan Freed wordt op 10 December 1991 postuum gehuldigd met een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Ondermeer Little Richard, Phil Everly en Wolfman Jack zijn bij deze ceremonie aanwezig.


Een akoestische gitaar die eens aan David Bowie, Paul McCartney en George Michael heeft toebehoord, wordt op een veiling in Londen op 19 Mei 1994 verkocht voor driehonderdduizend dollar. De opbrengst gaat naar een goed doel.


Fatsdomino_may_19_2007_2Op 19 Mei 2007 geeft Fats Domino een uitverkocht concert in Tipitina's een nachtclub in New Orleans. Voor de 79-jarige zanger/pianist is dit zijn eerste optreden sinds hij in Augustus 2005 door de orkaan Katrina vrijwel al zijn bezittingen heeft verloren. Fats Domino speelt ondermeer de volgende nummers: I'm Walkin, Blueberry Hill, My Girl Josephine, I'm In Love Again, Blue Monday, I'm Ready, Ain't That A Shame, Shake Rattle And Roll, Valley Of Tears, Natural Born Lover en So Long. Een groot deel van de opbrengst wordt gebruikt om het huis van Fats Domino in New Orleans weer op te knappen.


The Drifters, met als lead-zanger Ben E. King, nemen op 19 Mei 1960 het nummer door Jerome 'Dog' Pomus en Mort Shuman geschreven Save The Last Dance For Me op. Save The Last Dance For Me komt op 5 September 1960 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 17 Oktober 1960 drie weken op de eerste plaats.


Ron_wilsonRon Wilson, drummer van de Surf groep The Surfaris overlijdt op 19 Mei 1989 aan de gevolgen van een herseninfarct. In de jaren zestig is Wilson drummer van The New Establishment en The Surfaris. Met The Surfaris heeft Ron Wilson een grote hit met het nummer Wipe Out. Deze single komt op 22 Juni 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een tweed plaats. Drie jaar later wordt Wipe Out opnieuw een hit. Alleen blijft de single dan op de zestiende plaats steken. In 1981 worden The Surfaris opnieuw opgericht met Ron Wilson als enig origineel lid. Ron Wilson is 44 jaar geworden.


Sultans_of_swingSultans Of Swing, de debuutsingle van Dire Straits ligt vanaf 19 Mei 1978 in de platenwinkel. Wereldwijd worden er miljoenen exemplaren van Sultans Of Swing verkocht. De opname heeft slechts 120 pond gekost. Sultans Of Swing, met op de B-kant het nummer Eastbound, komt op 19 Augustus 1978 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt een tiende plaats als hoogste notering.


Pinkpop1986posterIn het Burg. Damensportpark in Geleen wordt op 19 Mei 1986 het zeventiende Pinkpop Festival gehouden. Ruim 48.000 (uitverkocht) bezoekers zijn getuige van optredens van: Ge Reinders, Howard Hughes & The Western Approaches, Blow Monkeys, Blue Murder, Claw Boys Claw, Cock Robin, Fine Young Cannibals, The Cult, The Waterboys en The Cure. Organisator Jan Smeets is ditmaal zelf degene die het festival presenteert. In het NRC Handelsblad schrijft over het festival: "Organisator Jan Smeets gaf de programmakeuze uit handen aan concertpromotor Willem Venema, verantwoordelijk voor ondermeer het muzikale aanbod van het avantgarde-spektakel Pandora's Music Box. Venema wist zo'n aantrekkelijk programma samen te stellen, dat Pinkpop in de nieuwe opzet als een ware Phoenix uit de as herrijst." De grootste verrassing van het festival is het optreden van de Nederlandse band Claw Boys Claw: "De verrassing van Pinkpop '86 was het optreden van Claw Boys Claw. Vanaf de eerste tonen tot aan Venus in de toegift wist de groep met haar trash-rock het publiek in haar ban te houden. Zanger Peter Te Bos liet zich niet van zijn stuk brengen door de grote mensenmassa maar ging bij zijn opkomst meteen in de aanval. Hij bekogelde het publiek met appels en sinaasappels. Daarna volgde nog zijn schoenen, sokken en verschillende bierblikjes." aldus een recensie uit de Volkskrant van 20 Mei 1986.


Tears For Fears geeft op 19 Mei 1985 een concert in The Playhouse in Edinburgh. Kaartjes kosten slechts £4.50.


Ringo_starr_barbara_bachRingo Starr en zijn toekomstige echtgenote, de actrice Barbara Bach, raken op 19 Mei 1980 betrokken bij een auto ongeluk. De auto van Ringo Starr is compleet vernield maar allebei komen ze er zonder noemenswaardige verwondingen vanaf. Het ongeluk gebeurt op een paar kilometer afstand van Gypsy Lane in Barnes Common bij Londen, vlakbij de plek waar Marc Bolan van T. Rex op 16 September 1977 dodelijk is verongelukt. De zanger/gitarist is op slag dood als de Mini Clubman 1275, die door zijn vriendin Gloria Jones wordt bestuurd, tegen een oude eikenboom rijdt. Marc Bolan is 29 jaar geworden.


Cats_schiphol_1974Op 19 Mei 1974 staan The Cats tijdens een afscheidsconcert in Purmerend voor het laatst op de buhne. Na het afscheidsconcert ontvangt de groep de Bovema-ring uit handen van Roel R. Kruize, de directeur van hun platenmaatschappij. Daarnaast krijgen The Cats gouden platen voor de LP's Signed By en Aglow en de singles One Way Wind en Let's Dance. De Volendamse groep heeft besloten om met optreden te stoppen. Zanger Piet Veerman is grotendeels verantwoordelijk voor deze beslissing. Veerman heeft al eerder willen stoppen nadat de groep eind 1973 in Amerika plaatopnamen heeft gemaakt. De overige leden van The Cats proberen tevergeeft Piet Veerman op andere gedachten te brengen. Na 19 Mei 1974 wordt er door The Cats alleen nog maar voor televisie opgetreden. Hoewel iedereen weet dat The Cats gestopt zijn, blijven de aanbiedingen binenkomen. Er worden grote bedragen geboden om de wereldberoemde Volendammers nog een keer op het podium te zien. Wat onmogelijk leek gebeurd toch in 1976. The Cats gaan weer optreden, simpelweg omdat zij de aanbiedingen niet meer kunnen afslaan. Met versterking van Jan Keizer (niet van BZN) en Evert Veerman (geen broer van Piet of Cees) treden de Cats weer op.


Splish_splash_van_bobby_darinSplish Splash van Bobby Darin wordt op 19 Mei 1958 uitgebracht. Bobby Darin heeft deze single op 10 April 1958 opgenomen in de Atlantic Studio in New York. Voor de opnamen wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van een achtsporen stereo-recorder. Splish Splash komt op 23 Juni 1958 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de derde plaats. Splish Splash is voor Bobby Darin zijn eerste grote hit.


SoVanaf 19 Mei 1986 ligt So, het vijfde studio-album, van Peter Gabriel in de platenwinkel. Op So staan ondermeer de nummers Big Time en het door Otis Redding geinspireerde Sledgehammer. Ook is de voormalige zanger van Genesis in twee duetten te horen. Met Kate Bush zingt Peter Gabriel Don't Give Up en met Laurie Anderson is hij te horen in This Is The Picture. So komt op 7 Juni 1986 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en staat vanaf 21 juni 1986 staat het album vier weken op de eerste plaats. Als eerste single wordt Sledgehammer uitgebracht. Deze single komt op 10 Mei 1986 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 21 Juni 1986 2 weken op een tiende plaats. Het duet met Kate Bush, Don't Give Up, komt op 29 November 1986 op een 32ste plaats de Top 40 binnen en bereikt op 17 Januari 1987 een vierde plaats als hoogste notering. Don't Give Up is niet het eerste duet dat Peter Gabriel op neemt met Kate Bush. Op het album Peter Gabriel 3 uit 1980 staat het duet Games Without Frontiers. De laatste single van So, Big TIme komt op 18 April 1987 de Top 40 binnen en komt op 19 Mei 1987, precies een jaar nadat So de Nederlandse albumlijst is binnengekomen, een 24ste plaats.


In Vancouver, Canada wordt op 19 Mei 1996 de Expo geopend. Ter gelegenheid hiervan zijn er ondermeer optredens van Kenny Rogers, Bryan Adams, Loverboy en Sheena Easton. De opening en het concert wordt bijgewoond door de Britse Prins Charles en zijn vrouw, Prinses Diana.


Glennis_grace_lIn Kiev, Oekraine vindt op 19 Mei 2005 de voorronde plaats van het 50ste Eurovisie Songfestival. Voor Nederland doet de Amsterdamse zangeres Glennis Grace mee. Zij heeft op 13 Februari 2005 de finale van het Nationaal Songfestival gewonnen met het nummer My Impossible Dream. Kijkers in heel Europa kunnen telefonisch hun stem uitbrengen op de tien landen die doorgaan naar de Finale op 21 mei 2005. Glennis Grace loopt twee dagen voor haar optreden een insectenbeet op, heeft een bult op haar arm en voelt zich niet lekker. Na een penicilinekuur treedt de zangeres gewoon aan tijdens de generale repetitie. Ondanks een uitstekende uitvoering van My Impossible Dream gaat Glennis Grace, die een creatie van Addy van den Krommenacker draagt, niet door naar de finale. Zij eindigt op een gedeelde 14e plaats. Naast Glennis Grace doet ook de Nederlandse zangeres Marian van de Wal mee aan deze halve finale. Zij zingt La Miranda Interior voor Andorra. Ook Marian van de Wal mag naar huis. De tien landen die wel doorgaan naar de finale zijn Hongarije, Roemenie, Noorwegen, Moldavie, Israel, Denemarken, Macedonie, Kroatie, Zwitserland en Letland. Glennis Grace probeert na dit mislukte avontuur nog succes te krijgen met de zomer-single Shake Up The Party. Ondanks een dure videoclip, wordt het nummer niet door de media opgepakt. Radiozenders weigeren de plaat van de zangeres te draaien en daardoor wordt Shake Up The Party de zoveelste flop voor Grace. Het (speciaal voor het Songfestival gemaakte) album My Impossible Dream doet het ook slecht. Vanwege het niet verwachte succes, wordt Glennis Grace vervolgens gedumpt door haar platenlabel en verbreekt haar manager John van Katwijk de samenwerking. Eind 2005 maakt de zangeres bekend in verwachting te zijn van haar eerste kind; Anthony Shane Majri wordt op 19 Mei 2006 geboren. In September 2006 wordt bekend dat Glennis Grace samen met Esther Hart (ook eerderde Songfestival deelneemster) Mathilde Santing gaan afwisselen als goede fee Glinda in de musical The Wiz.


Down_in_the_groove_van_bob_dylanVanaf 19 Mei 1988 ligt het album Down In The Groove van Bob Dylan in de platenwinkel. Bob Dylan wordt op Down In The Groove ondermeer bijgestaan door de gitaristen Mark Knopfler, Eric Clapton, Paul Simonon (The Clash) en Ron Wood. Bassist Robbie Shakespeare, drummer Sly Dunbar, toetsenist Alan Clarke en verder Jerry Garcia en Bob Weir van The Grateful Dead. Op Death Is Not The End verzorgt Full Force de achtergrondvocalen. Down In The Groove komt op 18 Juni 1988 binnen in de albumlijst van Billboard, en komt tot een 61ste plaats.


Mike_sammesOp 19 Mei 2001 overlijdt Mike Sammes in zijn geboorteplaats Reigate in het Engelse graafschap Surrey. Met zijn Mike Sammes Singers heeft hij vanaf de jaren vijftig talloze Britse artiesten begeleid, in veel radioshows opgetreden en jingles en reclamespots gezongen. The Mike Sammes Singers zijn te horen op o.a. Singing The Blues van Tommy Steele, Little Drummer Boy van Michael The Flanders, Walkin' Back To Happiness van Helen Shapiro, Green Green Grass Of Home van Tom Jones, The Last Waltz van Engelbert Humperdinck en I Am The Walrus en The Long And Winding Road van The Beatles. In 1966 hebben The Mike Sammes Singers een hit met Somewhere My Love, het thema van de film Dr. Zhivago. De grootste hit heeft het koor in 1967 met I Was Kaiser Bill's Batman. Voor deze gelegenheid wordt hun naam veranderd in Whistling Jack Smith. Om Whistling Jack Smith een gezicht te geven, wordt Billy Moeller, de ex-roadmanager van Unit 4 + 2, ingehuurd. Mike Sammes is 73 jaar geworden.


Erik_de_zwartOp 19 Mei 1989 presenteert Erik De Zwart officieel zijn eerste Top 40 bij Veronica op Radio 3. De Zwart is in die hoedanigheid de opvolger van Lex Harding die naar Radio Tele Veronique is overgestapt. Erik de Zwart zegt aan het begin van het programma: "Ik vind het absoluut een eer. Ik hoop het ook achttien jaar, negen maanden, 36 minuten en 32 seconden vol te houden". Zover komt het echter niet. Op 31 oktober 1992 neemt Erik de Zwart afscheid van Radio Veronica. Hij gaat opnieuw samenwerken met Lex Harding bij de commerciele omroep Radio 538.


1975pinkiepoppie32.000 muziekliefhebbers komen op 19 Mei 1975 naar het Burg. Damensportpark in Geleen voor de zesde editie van het Pinkpop Festival, dat deze keer gepresenteerd wordt door Felix Meurders en Guy Mortier. Optredende bands zijn achtereenvolgens: Kevin Coyne Band, Red, White & Blue (met Harry Muskee en Eelco Gelling) Sailor, Alan Stivell, Nazareth, Jack Bruce Band (ft. Carla Bley) en Mick Taylor. Het optreden van Red, White & Blue blijkt een verkapte reunie van Cuby & The Blizzards te zijn met Harry Muskee en Eelco Gelling maar klinkt, op Bukka White's As The Crow Flies na, weinig overtuigend. De band speelt melodieuzere muziek dan de fans van Cuby & The Blizzards gewend zijn. De vaste aanhang raakt al snel het spoor bijster, en Red, White & Blue is derhalve en kort leven beschoren. Binnen een jaar wordt de naam weer gewijzigd in Cuby & The Blizzards. De dagbladen in Limburg schrijven zonder uitzondering over Pinkpop. In het Eindhovens Dagblad van 20 Mei 1975 staat te lezen: "De publiciteit was enorm. Tijdens het concert cirkelden zelfs vliegtuigjes boven het stadion met de een sleep, waarop een platenmaatschappij haar artiesten verwelkomde. Er was ook een 'streaker' te zien, die in zijn blootje in de geluidstoren was geklommen." Het Dagblad voor Nood-Limburg schrijft op 23 Mei 1975: "Internationaal bezien lijdt het fenomeen popfestival een noodlijdend bestaan. Na de klapstukken Woodstock en Kralingen in de jaren zestig ging het snel bergafwaarts met de popfestivals. In Nederland is eigenlijk maar xc3xa9xc3xa9n popfestival overeind gebleven: Pinkpop. En hoe!." Niet alleen nadat het Pinkpop Festival heeft plaatsgevonden wordt er over geschreven, ook ervoor zoals bv in De Limburger van 16 Mei 1975: "Jan Smeets is de laatste dagen continu in touw. Hij moet de gekste problemen oplossen. Zo wil de groep Sailor in verband met de nieuwe show een heuse palmboom op het podium hebben staan. En waar vind je zo gauw zo'n ding?."


Brian Epstein organiseert in zijn eigen huis in Londen op 19 Mei 1967 een persconferentie waar journalisten kennis kunnen maken met Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, het nieuwe album van The Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn bij deze presentatie van hun nieuwe LP aanwezig. Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band ligt vanaf 1 Juni 1967 in de platenwinkels.


99factsGeorge Kooymans overhandigt in Wijchen, Gelderland op 19 Mei 2007 het eerste exemplaar van het boekje 99 Nederlandse Muziek Facts aan Patrick Orriens. In het boekje staan feitelijke wetenswaardigheden over ondermeer de Dolly Dots, Luv, Herman Brood, Guus Meeuwis, Andre Hazes, Andre van Duin, Marco Borsato, The Cats, Normaal, Johan Cruyff, Peter Koelewijn, Boney M, Elvis Presley, Frans Bauer, AC/DC, The Rolling Stones en The Beach Boys. Orriens is naast auteur van 99 Nederlandse Muziek Facts ook de beheerder van www.radar-love.net waarop hij alle covers verzamelt van het nummer Radar Love van de Golden Earring. George Kooymans, gitarist van de Golden Earring schrijft dan ook in het voorwoord van 99 Nederlandse Muziek Facts het volgende: "Iemand die in staat is om in 25 landen ruim 300 coverversies van Radar Love op te sporen en copyrights van mijn liedjes in Colombia, Japan, Peru en Rusland weet te vinden blijft je telkens verrassen." (foto Jeroen van Ree).


Freddie_garrityFreddie Garrity, de zanger van Freddie & The Dreamers, overlijdt op 19 Mei 2006 in het ziekenhuis in Ysbyty Gwynedd in Bangor, Noord Wales aan een aandoening aan zijn longen. Garrity, die in Newcastle-Under-Lyme in Staffordshire woont, was op vakantie met zijn echtgenote Christine toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Freddie Garrity wordt op 14 November 1940 in Manchester geboren. De voormalige melkman richt begin jaren 60 de groep Freddie & The Dreamers op. In de jaren zestig hebben zij succes met ondermeer de singles I'm Telling You Now, You Were Made For Me en I Understand. In een verklaring laat Eric St John-Foti, een huisvriend van de familie Garrity weten:"He was so full of life, and full of jokes. He was exactly the same as he was on stage, he did not have two personas. It is a sad loss, Freddie was part of the 1960s and drew comparisons with the Beatles." Freddie Garrity is 69 jaar geworden.


Diana Ross treedt op 19 Mei 2007 op in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Het concert is onderdeel van de I Love You Tour van de Amerikaanse zangeres. In Maart 2004 heeft Diana Ross voor het laatst een concert in Nederland gegegeven. Ross eindigt haar optreden zoals gewoonlijk met de woorden "I Love You, you're the best audience I've ever had!"


Phantom_kissKISS geeft op 19 Mei 1978 een gratis concert in het Magic Mountain Amusement Park in Valencia, Californie. Het concert dat plaats heeft op de parkeerplaats van het amusementspark wordt gefilmd. Beelden worden later gebruikt in de KISS film "KISS Meets The Phantom Of The Park". Kaartjes voor dit concert worden verstrekt door een lokaal radiostation. Ongeveer 10.000 fans worden tot het concert toegelaten. KISS speelt een volledige set. De nummers Love Gun en Shock Me worden speciaal voor de film geplaybacked. Gitarist en zanger Paul Stanley over het concert: "I remember it all like it was yesterday. Doing a film and a concert in a band where some were barely speaking to each other and others not speaking at all was even wierder than the script! I still can't figure out the end of the film."


Op 19 Mei 1965 wordt de single King Of The Road van Roger Miller goud in Amerika. King Of The Road bereikt 27 Maart 1965 de eerste plaats in de country-lijst van Billboard. In de Billboard Hot 100 komt King Of The Road een week eerder niet verder dan de vierde plaats.


Muziek Jarige Op 19 Mei

1932: Alma Cogan - Zanger Engeland († 26 Oktober 1966)
1941: Eddie Raynor - Split Enz Toetsen
1945: Pete Townshend - The Who Gitaar / Zang
1947: Greg Herbert - Blood Sweat & Tears Saxofoon († 31 Januari 1977)
1947: Jerry Hyman - Blood Sweat & Tears Trombone
1947: Paul Brady - Planxty Gitaar
1948: Tom Scott - Steely Dan Saxofoon
1949: Dusty Hill (Joseph Michael Hill) - ZZ Top Bas
1950: Mike Wedgwood - Curved Air Bas
1950: Romeo Challenger - Showaddywaddy Drums
1952: Grace Jones (Graze Mendoza) -Zangeres Engeland
1952: Barbara Joyce Lomas - B.T. Express Zangeres
1952: Joey Ramone - The Ramones Zanger († 15 April 2001)
1954: Philip Rudd - AC/DC Drums
1956: Martyn Ware - Heaven 17 Toetsen
1960: Yazz (Yasmin Evans) - Zangeres Engeland
1962: Iain Harvie - Del Amitri Gitaar
1963: Ben Volpeliere - Curiosity Killed The Cat Zanger
1965: Bart Corver - Roberti Jacketti & The Scooters Gitaar
1965: Yvette Marine - The Mary Jane Girls Zangeres
1968: Paul Hartnoll -Orbital Toetsen
1970: Attrell Cordes - PM Dawn Zanger / Toetsen
1970: Richard Cable - The Stereophonics Drums
1972: Jenny Berggren - Ace Of Base Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten