Zoeken in de muziekgeschiedenis

17 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 18 Mei

Ian_curtis_graveOp 18 Mei 1980, een dag voordat Joy Division naar Amerika zou gaan voor hun eerste Amerikaanse tour, pleegt Ian Kevin Curtis zelfmoord door zich in de keuken van zijn huis aan 77 Barton Street, Macclesfield op te hangen. Ian Curtis wordt op 15 Juli 1956 in Stretford, Engeland geboren en is in 1977 de oprichter van de groep Joy Division. Veel teksten van Curtis hebben als onderwerp de dood, geweld en degeneratie. Zijn belangrijkste invloeden zijn de schrijvers William S. Burroughs en J.G. Ballard, en de zangers Jim Morrison, Iggy Pop en David Bowie. Wanneer Curtis gevonden ligt het album The Idiot van Iggy Pop op de pick-up. Ernaast ligt een afscheidsbriefje waarop staat, "At this very moment, I wish I were dead. I just can't cope anymore." Curtis wordt gecremeerd en bijgezet op de befraafplaats van Macclesfield. Op zijn gedenksteen staat de tekst, Love Will Tear Us Apart, uitgekozen door zijn weduwe Deborah Curtis en titel van de bekendste song van Joy Division. De overige leden van Joy Division gaan later verder als New Order. Ian Curtis is 23 jaar geworden.


The Beatles maken op 18 Mei 1967 bekend dat zij Engeland gaan vertegenwoordigen tijdens de BBC televisie show Our World, de eerste wereldwijde televisie uitzending per satelliet die op 25 Juni 1967 wordt uitgezonden. Nog steeds hevig verontwaardigd over het lopende drugs proces tegen Mick Jagger en Keith Richards, brengen John Lennon en Paul McCartney de rest van de dag door in de Olympic Studios in London, waar ze als steunbetuiging de achtergrondvocalen opnemen van The Rolling Stones single We Love You.


Op 18 Mei 1975 onstaan er tijdens een door de BBC georganiseerd concert in Mallory Park in Londen van The Bay City Rollers ernstige rellen. 44 fans raken gewond, waarvan er vier zo ernstig, dat zij naar het ziekenhuis worden vervoerd.


ThehaguejazzOp 18 en 19 Mei 2007 wordt er in het World Forum Convention Center (WFCC) in Den Haag het jazzfestival The Hague Jazz georganiseerd. Tijdens de tweede editie van dit jazzfestival is een podium vernoemd naar Mariska Veres. Op het Mariska-podium treden alleen jong talent en Haagse artiesten op. Mariska Veres die met de groep Shocking Blue op 2 Februari 1970 met Venus een nummer 1-notering in de Verenigde Staten haalt zou met haar Shocking Kwintet tijdens The Hague Jazz optreden, maar overlijdt op 2 December 2006 op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het festival opent daarom met een emotioneel eerbetoon aan Mariska Veres. Muzikanten van haar band spelen net nummer Immortal Blue dat door Veres' man speciaal voor dit evenement is gecomponeerd. Hoogtepunt van het festival is het optreden van de Amerikaanse soulzanger Percy Sledge, bekend van de hit When A Man Loves A Woman. Andere artiesten die tijdens The Hague Jazz optreden zijn ondermeer Caroline de Rooij, Gare Du Nord, Candy Dulfer, Nigel Kennedy en Hans Teeuwen. Met in totaal 18.500 over twee dagen is het festival een succes. Erik van het Groenewoudt van de organisatie: "Dit is het bewijs dat we bestaansrecht hebben."


Country zangeres Tammy Wynette komt op 18 Mei 1975 op de eerste plaats in England met het nummer Stand By Your Man. In Nederland komt de vijf keer getrouwde zangeres op 19 Juli 1975 op de eerste plaats van de Top 40. Haar laatste huwelijk met country zanger George Jones eindigde in April 1975, enkele weken voor Stand By Your Man een nummer 1 hit wordt.


1970Als alternatief bedoeld voor een afgelast concert van Melanie wordt in het Burg. Damensportpark in Geleen, op 18 Mei 1970 (eerste pinksterdag) door organisator Jan Smeets het eerste Pinkpop festival georganiseerd. Kaartjes kosten 3,50 gulden (2,50 gulden in de voorverkoop) en de boel wordt aan elkaar gepraat door Guy Mortier. Naast het Maastrichtse Opus, voorloper van Partner, geven vele Nederlandse topgroepen als Mr. Albert Show, de Haagse bluesband Livin' Blues, George Baker Selection, met nummers als Little Green Bag en Dear Ann nog net te pruimen, Dream (psychedelica uit Tiel), Bismarck en Live acte de presence. Net terug van hun eerste Amerika-avontuur geeft de Golden Earring, ondanks het feit dat George Kooymans vanwege de gebrekkige apparatuur een stroomstoot krijgt te verwerken, een weergaloos concert. Enige buitenlandse deelnemer is de Engelse R&B veteraan Keef Hartley, bekend van zijn werk met John Mayall en Eric Clapton. Het onverwachte hoge bezoekersaantal doet de organisatie besluiten tot een vervolg. George Baker verteld later in een interview over het optreden: "Het kwam op mij over als een grote chaos. Ja de eerste keer natuurlijk. Wij hebben er niet zoveel aan gehad, Je stond daar voor 10.000 man te spelen, maar je had niet echt contact. Het was nog het echte kleedjes publiek. Weetjewel: een tafelkleed om en met je hoofd gaan zitten schudden. Of ze het mooi vonden weet ik niet. Nee we passen er echt niet bij. Die mensen wilden freaken. En wij maakten geen freakmuziek, natuurlijk." De politie van Geleen heeft een topdag: "Het was een rustig middagje. Ik heb me kostelijk geamuseerd met het kijken naar al die hippies", aldus een plaatselijke agent.


The Rolling Stones staan in het kader van de Urban Jungle Tour op 18, 19 en 21 Mei 1990 in de Rotterdamse Kuip. De concerten in Nederland zijn de eerste die The Rolling Stones dwars door Europa zullen voeren. De tour wordt op 25 Augustus 1990 afgesloten met een groot concert in het Wembley Stadion in Londen. In vier maanden tijd hebben zo'n 2.429.000 mensen de concerten bezocht.


DollaDe Amerikaanse rapper Dolla wordt op 18 Mei 2009 in Los Angeles, Californie vermoord. Dolla wordt rond 13.10 uur bij de parkeerplaats van La Cienega Boulevard, een winkelcentrum in West Hollywood doodgeschoten door de 21-jarige Aubrey Louis Berry. Volgens een woordvoerder van de politie staat de rapper samen met D.J. Shabazz (een collega rapper) te wachten op zijn auto voor het winkelcentrum, wanneer er opeens een gewapende man het vuur opent op hem. De politie laat weten dat Dolla en Berry vooraf ruzie maken. Berry vlucht na de schietpartij in een Mercedes Benz SUV maar wordt later op het Los Angeles International Airport gearresteerd. Dolla is dan in het Cedars-Sinai Medical Center al aan zijn schotwonden overleden. Dolla wordt op 25 November 1987 in Chicago, Illinois geboren als Roderick Anthony Burton II. De vader van Dolla, een Afro-Amerikaan en lid van de Nation Of Islam behoort tot de rapgroep Da Razkalz Cru. Deze formatie komt in 2003 onder contract bij Elektra Records, waar de single So Fly wordt uitgebracht. Ook Dolla is onder de naam Bucklyte lid van deze hiphop-groep. Een ontmoeting met Akon en P. Diddy leidt voor Dolla tot een baantje als model. Hij verschijnt op billboards als gezicht van het merk Sean John; de kledinglijn van P. Diddy. In Mei 2007 sluit de jonge rapper een deal met Akon's Konvict Muzik label. De ster van Dolla stijgt snel binnen de rap-scene; helemaal nadat zijn debuutplaat Who The Fuck Is That? in 2008 de 82ste plaats in de Billboard Hot 100 bereikt. De single I'm Fucked Up is de opvolger. Op 4 November 2008 verschijnt de laatste single van Dolla: Make A Toast, geproduceerd door General Greezy. Zijn liedje Feelin' Myself, staat op de Step Up soundtrack. Dolla is 21 jaar geworden.


IosmorgenIOS (Is Ook Schitterend) geeft op 18 Mei 2008 een gratis concert in Tivoli in Utrecht. De Groningse formatie wil met het concert rokers een hart onder de riem steken vanwege het naderende rookverbod dat op 1 Juli 2008 ingaat. IOS geeft rokers de kans bij de ingang hun laatste pakje sigaretten in te leveren, waarna ze de zaal in kunnen om te genieten van het optreden. Het gratis concert is ter promotie van de nieuwe single Morgen. Het nummer gaat over verslavingen en hoe moeilijk het is om er vanaf te komen. De leden van IOS zijn zelf rokers en niet blij met het rookverbod in de horeca. Ze willen de maatregel wel aangrijpen om van hun verslaving af te komen. Tijdens het concert wordt de nieuwe single Morgen live gepresenteerd. Ook is deze single exclusief als pre-release verkrijgbaar tijdens het concert. Morgen bereikt een 19e plaats in de Nederlandse hitlijst.


It_wont_be_soon_before_long_van_marVanaf 18 Mei 2007 ligt het album It Wonxe2x80x99t Be Soon Before Long van Maroon 5 in de platenwinkel. It Wonxe2x80x99t Be Soon Before Long is de opvolger van Songs About Jane, waarvan er wereldwijd sinds 2002 meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. It Won't Be Soon Before Long van Maroon 5 komt op 26 Mei 2007 binnen in de Mega Album Top 100 en bereikt de vierde plaats als hoogste notering. In Amerika komt It Won't Be Soon Before Long op de eerste plaats binnen van de Billboatrd albumlijst en verkoopt in de eerste week bijna 430.000 exemplaren. Op It Won't Be Soon Before Long staan de volgende nummers: If I Never See Your Face Again, Makes Me Wonder, Little Of Your Time, Wake Up Call, Won't Go Home Without You, Nothing Lasts Forever, Can't Stop, Goodnight Goodnight, Not Falling Apart, Kiwi, Better That We Break en Back At Your Door.


Michael Clarke krijgt op 18 Mei 1989 van een rechtbank in Tampa, Florida toestemming om de naam The Byrds te gebruiken voor een nieuwe groep die hij heeft opgericht. Michael Clarke is in de jaren zestig drummer in de eerste line-up van de groep uit Californie.


Treble_amambandaVanuit de Olympic Indoor Hall in Athene, Griekenland wordt op 18 Mei 2006 de door Sakis Rouvas en Maria Menounos gepresenteerde halve finale van het Eurovisie Songfestival gehouden. 23 landen proberen tijdens deze voorronde bij de eerste 10 te komen om zo een plaats te bemachtigen in de internationale finale op 20 Mei 2006. Voor Nederland doet Treble mee met het Amambanda. Treble is tijdens het Nationaal Songfestival 2006 met 72% van de stemmen verkozen, waamee het de groep Behave (Heaven Knows, 2e met 15%) en voormalig Idol Maud Mulder (I'm Alive, 3e met slechts 13% van de stemmen) achter zich liet. Belgia wordt vertegenwoordigd door Kate Ryan, met het nummer Je T'adore. Hoewel de titel Frans is, wordt de rest van het nummer geheel in het Engels gezongen. Zowel Nederland als Belgixc3xab krijgen onvoldoende punten voor een kwalificatie in de finale. "Helaas. Maar wij hebben een tournee gedaan door 37 landen en dat neemt niemand ons meer af", aldus Caroline Hoffman van Treble. "Wij hebben ook ongelooflijk veel contacten opgebouwd. Contacten die wij in de toekomst kunnen blijven aanspreken. En wij hebben in de halve finale van het Eurovisie Songfestival gestaan - dat kan ook niet iedereen zeggen", meent haar collega Djem van Dijk. 1,4 miljoen Nederlandse televisiekijkers zien hoe Treble tekortschiet voor de finale. Het nummer doet het ook niet echt goed in de Top 40. Na een binnenkomst op de 34ste plaats, stijgt Amambanda de week daarop naar 33. Na de week daarna gezakt te zijn naar 35, is de single na drie weken weer uit de Top 40 verdwenen. De tien landen die uiteindelijk door gaan naar de finale op 20 Mei 2006 zij Rusland, Macedonie, Bosnie-Herzegovina, Litouwen, Finland (Lordi met Hard Rock Hallelujah, de winnaar van de finale op 20 Mei 2006), Oekraine, Ierland, Zweden, Turkije en Armenie.


The Beatles beginnen op 18 Mei 1963 aan hun eerste Engelse tournee waarbij de groep, samen met Roy Orbison en Gerry & The Pacemakers, als hoofdattractie op de affiches staat vermeld. De eerste show is in het Adelphi Theatre in Slough. In het voorprogramma staan David MacBeth, Louise Cordet, Erkey Grant, Ian Crawford, Tony Marsh en The Terry Young Six.


Guy Ritchie, de man van Madonna, wordt op 18 Mei 2002 gearresteerd na mishandeling van een fan. Wanneer het stel, na een avondje uit, aankomt bij het huis van Madonna in Londen staat de fan daar te wachten. Ritchie wordt er van beschuldigd de man herhaaldelijk geschopt en geslagen te hebben.


MjlmpOp 18 Mei 1994 wordt in het diepste geheim in de Dominicaanse Republiek, tijdens een prive ceremonie het huwelijk gesloten tussen Michael Jackson en Lisa Marie Presley. De eenvoudige ceremonie kost de Jackson maar 50 dollar! Dat het huwelijk in het grootste geheim is gesloten, blijkt wel uit het feit dat het pas op 1 Augustus 1994 officieel bekend wordt. Op vrijdag 19 Januari 1996 dient Lisa Marie Presley een aanvraag tot echtscheiding in. Onoverbrugbare tegenstellingen is de reden van haar scheiding van de King Of Pop.


Eva_ensly_mary_jaggerscuttsEva Ensly Mary Jagger-Scutts overlijdt op 18 Mei 2000 aan de gevolgen van een hartaanval. Eva Ensly Mary Jagger-Scutts is de moeder van Mick en Chris Jagger. Mick wordt uit Cannes teruggeroepen waar hij het Filmfestival bezoekt. Bij de begrafenis zingen de twee broers voor hun overleden moeder. Eva Jagger verzamelt alles over de Stones sinds 1960 toen Michael (zoals ze hem blijft noemen) in het artiestenvak stapt. Haar man, Joe, heeft liever niet dat Mick de muziek in gaat. Eva Jagger is 87 jaar geworden.


Amy_winehouse_blake_fieldercivilAmy Winehouse treedt op 18 Mei 2007 in besloten kring, in Miami, in het huwelijk met haar verloofde Blake Fielder-Civil. Amy Winehouse en Blake Fielder-Civil zijn op 23 April 2007 verloofd. De 23-jarige Winehouse, was in Miami voor een fotoshoot. Haar tweede album Back To Black staat op het moment van haar trouwen op een 14e plaats in de Billboard Albumlijst. Het nummer Tears Dry On Her Own op Back To Black is door Winehouse geschreven als reaktie op een eerdere breuk die zij heeft gehad met Blake Fielder-Civil die als runner werkt op sets waar videoclips worden opgenomen.


Op 18 Mei 1978 gaat in Dallas, Texas de bioscoopfilm The Buddy Holly Story in premiere. Gary Busey, die de rol van de overleden zanger speelt, zingt in deze film alle liedjes zelf. Maria Richwine speelt Buddy Holly's vrouw Maria Elena Holly. Het scenario voor The Buddy Holly Story is geschreven door Alan Swyer, en de film wordt geregiseerd door Steve Rash.


Molsonamphitheatre1Bryan Adams is op 18 Mei 1995 de eerste artiest die optreedt in het Molson Amphitheatre (foto) in Toronto, Canada. Het nieuwe theater dat aan de oevers ligt van het Ontario meer, heeft vijftien miljoen Canadese dollars gekost en biedt plaats aan 9000 mensen. Terwijl er op het gloeiende grasterrein rond het theater nog eens 6000 toeschouwers terecht kunnen.


Op 18 Mei 1993 treden in Glasgow in Schotland de volgende groepen op: Sister Lovers, 18 Wheeler, Boyfriend en Oasis. Onder het publiek bevindt zich ook Alan McGee, de hoogste baas van Creation Records. McGee verklaart na afloop van het concert over Oasis, "I've found the greatest rock 'n' roll band since The Beatles".


Vanaf 18 Mei 1993 ligt het album Janet van Janet Jackson in de platenwinkel. Janet komt op 5 Juni 1993 binnen op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst, en blijft daar zes weken staan. Van Janet worden ruim zes miljoen exemplaren verkocht. Van het album komen zes hitsingles waarvan That's The Way Love Goes en Again beide de eerste plaats bereiken in de Billboard Hot 100.


Pinkpop_2002Op het terrein van Megaland Landgraaf in het Limburgse Landgraaf wordt van 18 tot 20 Mei 2002 de 33ste editie van het Pinkpop Festival gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer Lenny Kravitz, Kane, Di-Rect, Macy Gray, Faithless, Bush, System Of A Down, Alien Ant Farm, Racoon, Beef! en Live. Het Pinkpop Festival wordt afgesloten door Rammstein, die wil niet dat hun optreden op radio en tv wordt uitgezonden. De leden van Rammstein vinden dat hun fans voor dit spectaculaire concert moeten betalen, en dat de fans die thuis zijn gebleven, geen recht van kijken hebben. "Fernseh-Verbot" wordt dit ook wel genoemd. Er mocht zelfs niet eens gefilmd worden. Bij de vorige editie van Pinkpop in 2001 gebeurde hetzelfde ook al bij Limp Bizkit. De Nederlandse platenmaatschappij Universal van Rammstein heeft nog een goed woordje gedaan, maar dat was niet goed genoeg voor die Herren. Rammstein is bang voor bootlegs die als zoete broodjes voor veel geld onder de toon- of schoolbank doorgaan. Het hele verdere festival wordt door 3FM uitgezonden. Op Nederland 3 worden op maandag 20 Mei 2002 hoogtepunten van Pinkpop uitgezonden. De Vliegende Panters, Dolf Jansen, Isabelle Brinkman en Marco Roelofs zijn de presentatoren. Kaartjes voor 3 dagen kosten 89 euro terwijl de Pinkstermaandag 55 euro kost. In totaal zijn er 63.345 toeschouwers.


Diana Ross maakt op 18 Mei 1980, vier dagen voor de release van haar nieuwe album Diana, bekend dat zij haar contract met platenmaatschappij Motown niet zal verlengen. Diana Ross heeft bijna twintig jaar voor de platenmaatschappij van Berry Gordy, met wie zij ook enige tijd getrouwd geweest is, gewerkt. De zangeres heeft bij RCA Records een nieuwe overeenkomst getekend. Daar verschijnt in 1981 het album Why Do Fools In Love?.


School_day_chuck_berryOp 18 Mei 1957 bereikt Chuck Berry de eerste plaats in de Billboard R&B-hitparade met het nummer School Day. In de Billboard Hot 100, die door blanke artiesten wordt beheerst, klimt de single op 18 Mei 1957 naar de derde plaats. Op 26 Maart 1964 neemt Chuck Berry als eerste een cover op van het door hem zelf geschreven School Day onder de naam No Particular Place To Go. Wanneer Berry een straf uitzit in de Federal Medical Center in Springfield, Missouri verandert hij de titel heel toepasselijk in No Particular Place To Go. De single wordt uitgebracht met You Two op de B-kant. No Particular Place To Go komt op 23 Mei 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de tiende plaats. In Nederland haalt de vertaling van Het Cocktail Trio in Augustus 1964 een vierde plaats als De Hele Wereld Alleen Van Ons. Gerard Cox vertaalt No Particular Place To Go in 1990 als Fijn D'r Vandoor In Mijn Automobiel.


Peace_in_our_timeCliff Richard is op 18 Mei 1993 te gast in De Avondspits bij de NOS op Radio 3. Met presentator Frits Spits en een groot aantal in de radiostudio aanwezige fans praat Cliff Richard ondermeer over zijn carriere. Diezelfde avond treedt Cliff Richard op in de Staatsloterijshow bij Veronica op TV-2. Cliff Richard is in Nederland om zijn nieuwe single Peace In Our Time te promoten. Helaas zonder positief resultaat, de single flopt in Nederland.


Northern_california_folk_rock_festiOp 18 Mei 1968 begint in het Family Park in Santa Clara, Californie het twee daagse Northern California Folk Rock Festival gehouden. Het Festval wordt voor de tweede keer gehouden, maar door gebrek aan belangstelling en door het succes van Woodstock en het Monterey Festival wordt het Northern California Folk Rock Festival geen succes. Ondanks dat vele grote namen uit de jaren 60, waaronder: Eric Burdon & The Animals, Country Joe & The Fish, The Steve Miller Band, The Doors, Big Brother & The Holding Company (met Janis Joplin) en Jefferson Airplane, er op treden.


De universiteit van New York reikt op 18 Mei 1995 een ere-doctoraat uit aan Neil Diamond. De zanger en componist heeft hier in de jaren zestig gestudeerd, maar verlaat de Universiteit enkele weken voordat hij zijn einddiploma haalt. Neil Diamond tekent dan een contract als somgwriter in het beroemde Brill Building in New York. Diamond krijgt dan wekelijks en salaris van $50.


Op 18 Mei 1963 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars op de televisie uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt ondermeer Petula Clark, The Countrymen, Shani Wallis, Al Saxon, Peter Jay & The Jaywalkers, de West-Duitse zangeres Heidi Bruhl en The Guv'nors. The Beatles verzorgen de finale met From Me To You en I Saw Her Standing There.


Eimear_quinn_the_voiceVanuit het Oslo Spektrum in Oslo, Noorwegen wordt op 18 Mei 1996 het door de journaliste Ingvild Bryn en A-ha zanger Morten Harket gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Deelname aan deze editie gaan totaal anders dan andere jaren. Het enige land dat verzekerd is van deelname is het gastland Noorwegen. De overige 22 landen worden gekozen door een jury door middel van een voorselectie. De jury beluistrerd alle liedjes op de band en bepaald zodoende welke landen naar de 'echte' finale mogen. Ondermeer Denemarken, Duitsland, Rusland, Hongarije, Macedonie, Israel en Roemenie komen niet door deze voorselectie en mogen dus niet meedoen. De Ierse Eimear Quinn wint met het door Brendan Graham geschreven nummer The Voice. Graham is in 1994 ook verantwoordelijk voor het winnende Ierse nummer Rock And Roll Kids. Het is inmiddels de zevende keer dat Ierland het Eurovisie Songfestival wint, en het is de vierde Ierse overwinning binnen vijf jaar, een record. De Nederlandse Maxine & Franklin Brown bereiken met De Eerste Keer een gedeelde negende plaats, samen met Cyprus. Liefde Is Een Kaartspel van de Belgische Lisa Del Bo wordt zestiende.


Zanger Burton Cummings en gitarist Randy Bachman van The Guess Who staan op 18 Mei 1997, tijdens een liefdadigheidsvoorstelling in Winnipeg, Canada weer samen op het podium. Het is dan voor beide ruim twintig jaar geleden dat zij samen gespeeld hebben.


Baptism_lenny_kravitzVanaf 18 Mei 2004 ligt het nieuwe album, Baptism, van Lenny Kravitz in de platenwinkel. Vijftien jaar na de release van zijn debuutalbum Let Love Rule, geeft Baptism Kravitz het gevoel alsof dit zijn eerste plaat is. "Toen ik aan deze plaat werkte, had ik hetzelfde gevoel als bij Let Love Rule. Ik besef wat voor zegen het is om, na vijftien jaar, weer eens mijn eerste plaat te maken - of wat voelt als mijn eerste plaat", aldus Kravitz. Baptism is het 7de album van Lenny Kravitz, en is zijn eerste sinds drie jaar. Aanvankelijk wil Lenny Kravitz "een kleurrijke, jaren zestig-funkplaat" maken, maar daar ziet hij in Oktober 2003 vanaf. In New York gaat Kravitz nieuwe liedjes schrijven op de akoestische gitaar die hij heeft geleend van een vriend. Het resultaat is een eenvoudig en strak rock-album met weinig omlijsting. "Voor mij is de cirkel nu rond", stelt Lenny Kravitz vast. Lenny Kravitz neemt zich voor, na de tournee ter promotie van Baptism, verder te gaan met de productie van zijn kleurrijke, jaren zestig-funk-album.


Op 18 Mei 1971 begint The Band, met een optreden in de Rotterdamse Ahoy, aan een tournee door Europa.


Erik_hulzeboschErik Hulzebosch is op 18 Mei 2007 de winnaar van de finale van het televisieprogramma So You Wanna Be A Popstar. De 36-jarige marathonschaatser verslaat in het door SBS6 uitgezonden programma de 18-jarige acteur Sascha Visser. Op 23 Mei 2007 verschijnt de single Extase van Erik Hulzebosch die op 2 Juni 2007 binnenkomt in de Nederlandse Top 40. Extase bereikt uiteindelijk de zevende plaats.  Gerard Joling, één van de twee presentatoren van So You Wanna Be A Popstar, ontvangt tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending uit handen van Roxeanne Hazes goud voor zijn album Maak Me Gek. Van Maak Me Gek zijn er binnen drie maanden tijd meer dan 35.000 exemplaren verkocht.


Op 18 Mei 1999 brengen The Backstreet Boys hun derde album, Millennium, uit. op de markt. Millenium staat vanaf 5 Juni 1999 tien weken lang op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard. Op Millennium staan ondermeer de hits: Larger Than Life, I Want It That Way, Show Me The Meaning Of Being Lonely en The One.


Sharon_kipsBeyoncé staat op 18 Mei 2007 in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. In het voorprogramma staat Sharon Kips, de winnares van de RTL 4-talentenjacht X-Factor. Op 14 Mei 2007 is haar 2e single Heaven Knows uitgebracht. Heaven Knows, de opvolger van haar nummer 1-hit Heartbreak Away, komt niet verder dan een notering in de Tipparade. Eind Mei 2007 komt haar debuutalbum 10 uit. Het wordt het eerste album van een winnaar van een Nederlandse talentenjacht dat niet op nummer 1 binnen komt. Qua hitsucces is Sharon Kips tot nu toe een eendagsvlieg gebleken.


Nadat James Brown op 18 Mei 1988 in zijn woonplaats Aiken, South Carolina is opgepakt met drugs, moet hij de nacht in de gevangenis doorbrengen. Zes weken eerder heeft James Brown ook al vastgezeten, omdat hij zijn derde vrouw zou hebben geslagen met een ijzeren buis. Ook zij Brown op haar auto hebben geschoten wanneer zij voor hem op de vlucht slaat.


Irene_cara_fameOp 18 Mei 1987 wordt door NBC de laatste aflevering van Fame op de Amerikaanse televisie uitgezonden. NBC heeft op 7 Januari 1982 de eerste aflevering uitgezonden. In de totaal 136 uitgezonden afleveringen van de populaire televisieserie worden studenten aan de High School For Performing Arts in New York gevolgd tijdens hun opleiding. De eerste aflevering heet Metamorfose. De serie is het vervolg op de bioscoopfilm Fame die in 1980 volle zalen trekt. De tune van zowel de film als de televisieserie wordt gezongen door Irene Cara. Fame van Irene Cara staat vanaf 19 Februari 1983 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.


Leroy_andersonLeroy Anderson overlijdt op 18 Mei 1975 in Woodbury in Connecticut. Leroy Anderson wordt op 29 Juni 1908 geboren in Cambridge, Massachusetts. De orkestleider/arrangeur heeft veel platen gemaakt waarop hij verrassende gebruiksvoorwerpen laat horen als muziekinstrument, zoals een schrijfmachine in The Typewriter (1953) en schuurpapier in The Sandpaper Ballet (1955). In 1988 wordt Leroy Anderson postuum opgenomen in de Songwriters Hall Of Fame. Leroy Anderson is 66 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 18 Mei

1911: Joe Turner - Blues Zanger USA († 23 Nov. 1985)
1912: Perry Como- Zanger USA († 12 Mei 2001)
1942: Albert Hammond - Zanger USA
1946: Bruce Gilbert - Wire Gitaar
1946: George Alexander - The Flamin Groovies
1948: Feliciano Tavares - Tavares Zanger
1949: Rick Wakeman - Yes Toetsen
1949: George Weyman - Edison Lighthouse Drums
1949: William Wallace - The Guess Who
1949: John Wetton - Asia Zanger / Bas
1952: George Strait - Country Zanger USA
1953: Butch Tavares - Tavares Zanger
1954: Wreckless Eric (Eric Goulden) - Zanger Engeland
1957: Michael Cretu - Enigma
1958: Toyah (Victoria Wilcox) - Zangeres Engeland
1961: Hugh Whittaker - The Housemartins
1961: Russell Senior - Pulp Gitaar
1962: Sandra - Zangeres Duitsland
1969: Martika - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten