Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 mei 2012

Muziekgeschiedenis van 17 Mei

KyliecancerOp Dinsdag 17 Mei 2005 wordt er bij een controle in een ziekenhuis in Melbourne bij de Australische zangeres Kylie Minogue in een vroeg stadium borstkanker geconstateerd. Op de officiele site van Kylie Monigue staat te lezen: "Whilst at home in Melbourne with her family this week prior to her Australian Showgirl Tour, Kylie was diagnosed with early breast cancer. She will undergo immediate treatment and consequently her Showgirl tour will not be able to proceed as planned." Behalve dat de Showgirl Tour voor Austarlie en Azie voorlopig wordt uitgesteld, wordt het concert dat Kylie Minogue zou geven tijdens het Glastonbury Festival in Engeland ook afgezegd. Kylie Minogue zou het festival, wat van 24 tot 26 Juni 2005 gehouden wordt in Somerset afsluiten. Platenmaatschappij Phonogram laat weten: "Kylie Minogue has had to pull out of her headlining appearance at this year's Glastonbury Festival due to ill health." De zangeres zelf laat in een eerste reaktie weten dat zij de fans niet wil teleurstellen, en dat zij er alles aan gaat doen om zo snel mogelijk te genezen: "I was so looking forward to bringing the Showgirl tour to Australian audiences, and am sorry to have to disappoint my fans. Nevertheless, hopefully all will work out fine and I'll be back with you all again soon." Zangeres Danni Minogue, Kylie's oudere zuster laat weten dat de Minogue familie iedereen dankbaar is voor alle reakties: "This news is very upsetting. However the cancer has been diagnosed at an early stage and we are all very optimistic that everything will be ok. We're all very thankful for the endless messages of love and support Kylie has been receiving - I know all your kind thoughts will mean the world to her as she gets better."


Op 17 Mei 1989 begint REM, met een optreden in de Montfort Hall in Leicester, aan een twaalf dagen durende tournee door Engeland. De uit Athens, Georgia afkomstige groep is in Engeland om hun nieuwe single Orange Crush te promoten. Deze bereikt in Juni  1989 een 28ste plaats in de Engelse hitlijst

In het weekeinde 17 Mei 1963 wordt in Californie het eerste Monterey Folk Festival gehouden. Het festival is ontstaan uit het Monterey Jazz Festival dat sinds 1958 jaarlijks wordt georganiseerd. Tijdens het drie dagen durende concert staat, naast Peter, Paul & Mary, ook Joan Baez op het podium, die haar nog onbekende protege, Bob Dylan, aan het publiek voorstelt en hem al doende zijn grote doorbraak bezorgt. Uit het Folk festival zou overigens in 1967 weer het legendarische Monterey Pop Festival ontstaan.

DontlookbackOp 17 Mei 1967 gaat in het Presidio Theater in San Francisco de documentaire Don't Look Back van regisseur D.A. Pennebaker in premiere. D.A Pennebaker ook verantwoordelijk voor de verfilming van het Monterey Popfestival wat gehouden wordt op 16, 17, en 18 Juli 1967 in San Francisco. Don't Look Back begint met de beroemde scene van Dylan waarin hij op de muziek van Subterranean Homesick Blues de tekst op titelkaarten laat zien - en weggooit. In de zwart-wit film wordt Bob Dylan drie weken lang gevolgd tijdens een tournee in Engeland in 1965, die wordt afgesloten met een optreden in de Royal Albert Hall in Londen, bijgewoond door Donovan, The Beatles en The Rolling Stones. Dylan geeft de film aanvankelijk zijn zegen, maar verandert later van mening. Hij neemt er niet alleen om onduidelijke redenen afstand van, maar probeert zelfs tevergeefs via de rechter de vertoning van de rolprent te verbieden.

Een concert van Genesis, in het Tampa Colloseum in Tampa Florida, loopt op 17 Mei 1992 volledig uit de hand, wanneer de groep het optreden na twee nummers afbreekt, omdat Phil Collins te veel last heeft van zijn keel. Het publiek is het hier niet mee eens, en laat dat duidelijk merken. De politie moet er aan te pas komen om het Tampa Coliseum te ontruimen en diverse teleurgestelde concertgangers worden gearresteerd.

Thank_god_its_fridayOp 17 Mei 1978 gaat de door Robert Klane geregisseerde film Thank God It's Friday in Los Angeles in premiere. De film, die inhaakt op de rage rond Saturday Night Fever, levert voor Donna Summer met het nummer Last Dance een wereldhit op. Terwijl Last Dance wereldwijd de hitparades bestormt en zelfs een Academy Award oplevert, flopt de film met ondermeer Donna Summer, Hilary Beane, Phil Adams, Terri Nunn, Jeff Goldblum en The Commodores in de hoofdrollen echter volledig.

Wayne Newton krijgt op 17 Mei 1980 een ere-doctoraat in de letteren aan de universiteit van Nevada in Las Vegas. De Amerikaanse zanger is één van de top-entertainers in deze Amerikaanse gokstad.

Op 17 Mei 1964 wordt, door de VARA, de allereerste Rob de Nijs Show op tv uitgezonden. Er wordt naast Rob opgetreden door Trea Dobbs, Marijke Merkens, Ria Valk en zijn begeleidingsband De Lords. Omdat de show een succes is mag Rob in het winterseizoen 1964/65 acht shows maken voor de omroep. In de eerste zingt hij ondermeer Fever, wat vooral bekend geworden is in de versie van Peggy Lee, die er in 1959 een top 10 hit mee scoort in Nederland.

Ram_paul_mccartneyVanaf 17 Mei 1971 ligt het album Ram van Paul McCartney in de Amerikaanse platenwinkels. In Europa wordt Ram pas 11 dagen later, op 28 Mei 1971 uitgebracht.Op zijn tweede solo-album wordt de ex-Beatle bijgestaan door zijn vrouw Linda, Denny Seiwell, David Spinoza en Hugh McCracken. Op het label staat zowel Paul als Linda McCartney vermeld als uitvoerend artiest. RAM komt op 5 Juni 1971 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt net de eerste plaats niet. Het debuut album van Carole King, Tapestry is te sterk. Dit album staat vanaf 19 Juni 1971 vijftien weken (!) op de eerste plaats.

De eerste aflevering van een reaility-show rond de dan zwangere Britney Spears en haar man Kevin Federline wordt op 17 Mei 2005 door het Amerikaanse kabelstation UPN uitgezonden. Spears en Federline zorgen zelf voor de beelden van deze zesdelige serie. Zij hebben onder meer hun eerste afspraakje, hun trouwerij en de eerste periode van de zwangerschap gefilmd. De show is volgens Kevin Federline "ceen documentaire van de liefde''. De 27-jarige danser is in september 2004 na een korte relatie met de 23-jarige zangeres in het huwelijksbootje gestapt.

Op 17 Mei 1987 wordt het huis van Tom Petty in Los Angeles door een brand volledig in de as gelegd. Waarschijnlijk is de brand aangestoken, een dader is echter nooit gevonden. De schade bedraagt ruim 1 miljoen dollar

Lawrence_welk_2Op 17 Mei 1992 overlijdt Lawrence Welk in zijn huis in Santa Monica aan de gevolgen van een longontsteking. Lawrence Welk wordt geboren op 11 Maart 1903 in Strasburg, North Dakota en groeit naast Bob Hop uit tot een van de rijkste artiesten in Amerika. Naast het succes van zijn televisie programma, The Lawrence Welk Show, dat in Amerika dertig jaar lang wordt uitgezonden, heeft hij met zijn orkest, tussen 1956 en 1965, ook nog 20 hits in de Billboard Hot 100 waaronder de nummer 1 hit Calcutta uit 1961. In 1994 wordt Lawrence Wekl postuum opgenomen in de International Polka Music Hall Of Fame. Lawrence Welk is 89 jaar geworden.

George_michaela_different_cornerGeorge Michael komt op 17 Mei 1986 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met A Different Corner. Het nummer is na Careless Whisper de tweede solo single van George Michael. A Different Corner is Dedicated To A Memory. Een paar jaar later schrijft George Michael in zijn autobiografie, Bare, onder welke omstandigheden zijn tweede single tot stand is gekomen. "Ik moest iets schrijven, ik moest mijn ervaringen kwijt. Het werkt therapeutisch, en het helpt, op deze manier heb ik mijn ervaringen kunnen verwerken". George Michael zat op dat moment emotioneel stuk, vanwege het stuklopen van een relatie.

Rogerdaltrey1thumbRoger Daltrey maakt op 17 Mei 1989, tijdens het filmfestival in Cannes, Frankrijk bekend dat hij plannen heeft voor een nieuwe carriere als dokter in de Chinese medicijnen. Dezelfde dag wordt in het Canadese Montreal bekendgemaakt dat het Who-concert op 5 Juli 1989 niet doorgaat. The Who begint op 21 Juni 1989 in het Glens Falls Civic Center in Glens Falls in de staat New York aan een uitgebreide reunie-tournee door Canada en de Verenigde Staten. Het is voor drummer Simon Phillips zijn eerste optreden met The Who. Simon Phillips is de opvolger van Kenny Jones. Op 3 September 1989 wordt de tournee in The Cotton Bowl in Dallas, Texas afgesloten. Dit optreden wordt door Westwood One FM Radio live uitgezonden. Met een gemiddelde van 50.000 toeschouwers per show verdient The Who met de 40 shows durende tour een bedrag van bijna $35 miljoen.

Peter_crissDrummer Peter Criss (Peter George Criscoula) verlaat op 17 Mei 1980 de groep Kiss om een, naar later blijkt weinig florissante solocarriere te beginnen. Peter Criss is de componist van het nummer Beth, de grootste singlehit van Kiss in Amerika. Peter Criss wordt opgevolgd door Eric Carr (Paul Charles Caravello) die op 24 November 1991 op 40-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van kanker. Eric Carr wordt op zijn beurt vervangen door de van ondermeer Gary Moore, Alice Cooper en Black Sabbath bekende drummer Eric Singer (Eric Messinger). In 1996 sluit Peter Criss zich opnieuw aan bij Paul Stanley, Gene Simmons en Ace Frehley, en is de originele line-up weer samen, klaar voor een nieuwe wereld tournee.

Op 17 Mei 2007 geeft Joe Jackson een concert in Vredenburg in Utrecht. Een dag later staat de Britse zanger/pianist in De Oosterpoort in Groningen. De concerten maken deel uit van een Europese tournee die Joe Jackson in Mei en Juni 2007 onderneemt. Jackson wordt op het podium bijgestaan door bassist Graham Maby en drummer Dave Houghton. Na afloop van de tour gaat het trio de studio in om een nieuw album op te nemen. Het nieuwe album (Rain) verschijnt eind Januari 2008.

Wanneer Mick Jagger op 17 Mei 1975 een hapje wil gaan eten in het Gorman Restaurant op Long Island in New York struikelt hij bij het binnengaan van het restaurant. Mick Jagger probeert met zijn handen de val te breken. In een ziekenhuis wordt hij aan zijn verwondingen behandeld. Ondanks de twintig hechtingen in één van zijn handen loopt de Rolling Stones-tournee door Noord-Amerika geen gevaar. Die gaat op 1 Juni 1975 van start op het Louisiana State University in Baton Rouge Louisiana. De tour is de eerste met Ron Wood als opvolger van Mick Taylor en eindigt op 8 Augustus 1975 in het Rich Stadium in Buffalo, New York.

Op 17 Mei 1986 wordt er in Dublin een groot benefietconcert gehouden. De opbrengst gaat naar Ierse werklozen. Er zijn optredens van U2, Elvis Costello, Van Morrison, The Pogues en The Boomtown Rats. Een live-registratie van dit concert wordt in 1988 op CD uitgebracht.

Johnny_guitar_watsonTijdens een concert in het Blues Cafe in Yokohama, Japan op 17 Mei 1996 wordt Johnny 'Guitar' Watson onwel en overlijdt korte tijd later. Het blijkt dat hij een hartaanval heeft gehad. Johnny Watson wordt op 3 Februar1 1935 in Houston, Texas geboren en begint op 17-jarige leeftijd al als bluesgitarist. Zijn eerste single is Highway 60 voor het Federal-label. Ook is hij de componist van bekende nummers als Gangster Of Love, Looking Back en Some People Can Do What They Like, die respectievelijk worden gecoverd door Steve Miller, John Mayall en Robert Palmer. In de jaren vijftig en zestig maakt Watson een tiental albums, die alle zeer slecht verkopen. Johnny 'Guitar' Watson breekt pas door met het album Ain't That A Bitch. Watson is dan inmiddels al in de veertig. Vanaf 1976 maakt hij een aanstekelijke mix van r&b en funk, gecombineerd met zeer dubbelzinnige, seksistische teksten. De platen, waarop hij zelf de meeste instrumenten bespeelt, zijn geluidstechnisch erg knap opgenomen en doen het dan ook goed in de discotheken. In 1977 heeft hij een nummer één -notering met A Real Mother For Ya. Op het moment van zijn overlijden was Johnny Guitar Watson al gecontracteerd voor Parkpop op 30 Juni 1996 in Den Haag. Johnny Guitar Watson is 51 jaar geworden.

Een rechter in Athens in Alabama zich op 17 Mei 1988 genoodzaakt een rechtszaak tegen Motley Crue ongeldig te verklaren omdat de stemmen van de juryleden staken. De hardrock-band is aangeklaagd door twee tieners, die beweren gewond te zijn geraakt tijdens een concert in 1985.

Paul_mccartney_en_heather_millsPaul McCartney (dan 63) en Heather Mills (dan 38) makens op 17 Mei 2006 in een gezamenlijke verklaring bekend dat zij uit elkaar gaan. De voormalige Beatle en zijn vrouw geven de media de schuld van hun scheiding. "We tried exceptionally hard to make our relationship work given the daily pressures surrounding us, it is with sadness that we have decided to go our separate ways. Our parting is amicable and both of us still care about each other very much but have found it increasingly difficult to maintain a normal relationship with constant intrusion into our private lives, and we have actively tried to protect the privacy of our child. Separation for any couple is difficult enough, but to have to go through this so publicly, especially with a small daughter, is immensely stressful. We hope, for the sake of our baby daughter, that we will be given some space and time to get through this difficult period." Paul McCartney en Heather Mills zijn op 11 Juni 2002 met elkaar getrouwd. Uit dit huwelijk wordt op 28 Oktober 2003 hun dochter Beatrice geboren.

Captain_fantastic_and_the_brown_dirElton John krijgt op 17 Mei 1975 een platinum plaat voor de verkoop van één miljoen exemplaren van zijn nieuwe album Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy. Het is voor de eerste keer in de popgeschiedenis dat een album al platinum is op de dag van release. Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy komt op 7 Juni 1975 binnen op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst, en staat zeven weken bovenaan. Het album is het bestverkochte van 1975 in Amerika. In Nederland komt Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy ook op 7 Juni 1975 de LP Top 50 binnen, maar bereikt hier slechts de veertiende plaats.

Rick_van_der_linden_en_inez_zwartOp 17 Mei 1989 treden Rick van der Linden en Inez Zwart in het huwelijk. Het kerkelijk huwelijk wordt op 5 Augustus 1989 gesloten in de Hervormde Kerk in Diever. De voormalige toetsenist van Ekseption is eerder getrouwd geweest met TopPop-danseres Penny de Jager. Op 19 November 2005 wordt Rick van der Linden getroffen door een herseninfarct waardoor hij een halfzijdige verlamming opliep. Uiteindelijk overlijdt hij op 22 Januari 2006 op 59-jarige leeftijd in het Universitair Medisch Centrum Groningen aan de gevolgen van dit herseninfarct.

Britney Spears brengt de titel van haar Onyx Hotel-tournee letterlijk in praktijk, wanneer er op 17 Mei 2004 in Boston, Massachusetts een echt Onyx Hotel haar deuren opent. In Juni 2004 komt in dit hotel een suite vernoemd naar Britney Spears beschikbaar. De kamer is ontworpen en ingericht door de 22-jarige zangeres, samen met haar moeder. De inrichting, zoals het meubilair en de vloerbedekking, geeft de smaak van Britney Spears weer. Ook zijn er verscheidene souvenirs uit haar carriere te bezichtigen. Het eerste Onyx Hotel is nog in aanbouw. Van het bedrag dat iedere gast betaalt voor een kamer is een gedeelte bestemd voor The Britney Spears Foundation.

Jean Knight neemt op 17 Mei 1970, in de Recording Studio in Jackson, Mississippi het nummer Mr. Big Stuff op. De single wordt pas een jaar later uitgebracht. Op de B-kant staat Why I Keep Living These Memories. Mr. Big Stuff komt op 29 Mei 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een tweede plaats.

Diane_warrenDiane Warren wordt op 17 Mei 1999 tijdens de uitreiking van de zestiende American Society Of Composers Authors And Publishers Pop Music Awards voor de vijfde keer onderscheiden als componist van het jaar. Daarnaast krijgt Warren een prijs voor het nummer How Do I Live dat wordt uitgeroepen tot Best Song van het jaar 1998. How Do I Live, gezongen door LeAnn Rimes komt op 25 Juli 1998 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de vierde plaats

Op 17 Mei 1966 geeft Bob Dylan een concert in Manchester, Engeland. Een live-registratie verschijnt op een bootleg-LP onder de titel Live 1966, The Royal Albert Hall Concert. Een misleidende titel, in werkelijkheid geeft Bob Dylan op deze tournee echter pas op 26 Mei 1966 een concert in de Royal Albert Hall in Londen. Tijdens deze tour wordt Dylan begeleid door The Hawks, die later hun naam veranderen in The Band.

Hank B. Marvin en Cilla Black zijn op 17 Mei 1969 te gast in The Cliff Richard Show die door de BBC op de televisie wordt uitgezonden.

De TROS zendt op 17 Mei 1973 op Hilversum 3 de eerste aflevering uit van het jazzprogramma Sesjun. De uitzending komt rechtstreeks uit De Boerenhofstede in Laren. Dick de Winter is de producer van Sesjun. Het programma wordt gepresenteerd door pianist Cees Schrama. Omdat Andre Meurs, de programmaleider van de TROS, een liefhebber van jazzmuziek is, kan Sesjun worden gemaakt. Vanaf 1975 wordt Sesjun uitgezonden vanuit Nick Vollebregts Jazzcafe in Laren. Het programma komt uiteindelijk op Radio 4 terecht.

SharonsheeleySharon Sheeley overlijdt op 17 Mei 2002, na een week in coma te heben gelegen, aan de gevolgen van een herseninfarct. Sharon Sheeley wordt geboren op 4 April 1940 in Los Angeles, Californie en groeit op in een gezin van Ierse emigranten. De eerste rock 'n' roll platen maken een grote indruk op Sharon, en ze gaat naar Hollywood om de sterren persoonlijk te ontmoeten. In Hollywood ontmoet Sharon Sheeley ondermeer Don Everly, Elvis Presley en Gene Vincent. Sharon Sheeley begint haar muzikale loopbaan in een tijd dat vrouwelijke songschrijfsters weinig aanzien genieten. Het zijn vooral mannen, die de eerste golf rock 'n' roll platen schrijven. In 1958 wordt Sharon Sheeley de eerste vrouw in de Verenigde Staten van Amerika, die een nummer-1 notering haalt: Poor Little Fool in de uitvoering van Ricky Nelson. Poor Little Fool is ook het eerste door Sheeley geschreven nummer. Jerry Capehart, de manager van Eddie Cochran, gaat de zakelijke belangen voor Sharon behartigen. Capehart vraagt of ze ook een nummer voor Cochran heeft. Love Again wordt gebruikt voor de b-kant van de top-10 hit Summertime Blues uit 1958. Later neemt Eddie Cochran de nummers Think Of Me, Lonely, Cherished Memories en Somethin' Else van Sheeley op. Somethin' Else wordt in zijn uitvoering een kleine hit in de Verenigde Staten. Na de dood van Sid Vicious behaalt het nummer in een uitvoering van The Sex Pistols een derde plaats in de hitparade, maar ook anderen, zoals de Stray Cats en Herman Brood nemen het nummer op. Voor Richie Valens schrijft Sheely het nummer Hurry Up. Met de zanger Eddie Cochran heeft Sharon Sheeley ook een stormachtige relatie. Wanneer Cochran begin 1960 door Engeland toert, belde hij Sheeley uit eenzaamheid op, waarop zij direct op het vliegtuig stapt. Het laatste optreden van de tournee van Eddie Cochran staat gepland op 17 April 1960 in Bristol. Tijdens de autotocht naar Bristol verliest de chauffeur de macht over het stuur. De auto raakte een boom. Eddie Cochran overlijdt de volgende dag in een ziekenhuis. Sharon Sheely ligt lange tijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Terug in Los Angeles trekt Sharon Sheeley zich terug en wil niets meer te maken hebben met de muziekwereld. Een jaar later halen vrienden haar over om toch weer te gaan schrijven. Met de zanger Jackie DeShannon schrijft ze ondermeer Baby (When Ya Kiss Me). Later schrijft Sharon Sheeley enkele songs voor Brenda Lee, waaronder Dum Dum en So Deep. The Searchers nemen drie nummers van Sheeley en DeShannon op: Till You Say You'll Be Mine, Can't Help Forgiving You en Each Time. Met Chris Cyrtis van de Searchers schrijft Sheeley onder meer Nighttime. Andere belangrijke nummers van Sharon Sheeley zijn: The Other Side Of Town, (He's) The Great Imposter, Guitar Child, Heart In Hand, He's So Heavenly, Break-A-Way en Runnin' On Back. Sharon Sheeley treedt laterin het huwelijk met de televisiepresentator Jimmy O'Neill. Wanneer dit huwelijk op de klippen loopt verlaat zij Hollywood definitief. Sharon Sheeley is 62 jaar geworden.

Op 17 Mei 2000 beginnen The Eagles een rechtszaak tegen een restaurant in Dallas in Texas dat zich Hotel California noemt. Bovendien gebruikt het restaurant zonder toestemming de tekst van de hoes van de Eagles-LP uit 1976 als logo.

1977_17_mei_queen_ahoyQueen geeft op 17 Mei 1977, in het kader van de A Day At The Races tour, een uitverkocht concert in de Rotterdamse Ahoy'. Er is geen voorprogramma, en Queen speelt in ruim twee uur de volgende nummers: A Day At The Races intro, Tie Your Mother Down, Ogre Battle, White Queen (As It Began), Somebody To Love, Killer Queen, Good Old-Fashioned Lover Boy, The Millionaire Waltz, You're My Best Friend, Bring Back That Leroy Brown, Death On Two Legs, Sweet Lady, Brighton Rock, '39, Take My Breath Away, White Man, The Prophet's Song, Bohemian Rhapsody, Keep, Yourself Alive, Stone Cold Crazy, In The Lap Of The Gods (revisited), Now I'm Here, Liar, I'm A Man, Jailhouse Rock en God Save The Queen.

Jimmie_rodgersJimmie Rodgers begint op 17 Mei 1933, omdat hij weet dat hij spoedig zal overlijden, nog met het opnemen van vierentwintig nieuwe nummers. The Father Of Country Music, zoals zijn bijnaam luidt, overlijdt negen dagen later, 26 Mei 1933 aan de gevolgen van tbc. Jimmie Rodgers heeft in 1927 zijn eerste hit met The Soldier's Sweetheart. Hierna volgen successen als Blue Yodel, In The Jail House Now, Waiting For A Train en Roll Along Kentucky Moon. Jimmie Rodgers is 35 jaar geworden.

Bassist Alan Longmuir maakt op 17 Mei 1975 bekend dat hij de Schotse groep The Bay City Rollers gaat verlaten. Longmuir wordt opgevolgd door Pat McGlynn.

Little_johnny_taylorLittle Johnny Taylor overlijdt op 17 Mei 2002, in het Conway Regional Medical Center in Amerika, aan de gevolgen van suikerziekte. Little Johnny Taylor wordt op 11 Februari 1943 in Gregory, Arkansas geboren als Johnny Lamont Merrett. In 1963 heeft Little Johnny Taylor een Top 20-hit in Amerika met Part Time Love. In de jaren zeventig vormt hij een duo met Ted Taylor. Little Johnny Taylor is 59 jaar geworden.

Luther Campbell moet zich op 17 Mei 1994 voor de rechter in Miami verantwoorden. De rapper van 2 Live Crew zou een geladen vuurwapen op zijn vrouw hebben gericht en gedreigd hebben haar te vermoorden.

Chuck Berry, Little Richard en Fats Domino staan op 17 Mei 1995 gezamenlijk op één podium. Het is voor de eerste keer in hun lange carrieres dat de drie rock'neroll-sterren samen optreden. De show heeft plaats in het Engelse Sheffield.

Alle_14_favouriet_deel_4Alle 14 Favoriet Deel 4 komt op 17 Mei 1975 op een 10e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op dit verzamelalbum staan Johnny & Orquestra Rodrigues met Hey Mal Yo!, Mike Rondell met I'm Sorry Sir, Hank The Knife & The Jets met Guitar King, Mantana met Heaven Is My My Woman's Love, Circus met Over & Over, Silvio met Vera, The Shoes met The Hour Comes Nigh, The George Baker Selection met Paloma Blanca, Bill Amesbury met Virginia, Peter Noone met Something Old Something New, Fanny met Butter Boy, Ferrari met Sailor Boy, Big Secret met Ride Captain Ride en Spooky & Sue met You Talk Too Much. Alle 14 Favoriet Deel 4 staat vanaf 31 Mei 1975 drie weken op de tweede plaats in de Nederlandse LP Top 50.

SolutionSolution legt op 17, 18 en 19 Mei 1971 de laatste hand aan hun eerste album. Hiermee is deze groep uit Groningen eind 1970 begonnen. John Schuursma is hun producer. Nog voor dit titelloze album eind 1971 wordt uitgebracht is hun bassist Peter van der Sande vervangen door Guus Willemse. Van der Sande is echter wel op de plaat te horen als bassist. Saxofonist Tom Barlage, toetsenist Willem Ennes en drummer Hans Waterman zijn de andere leden van Solution. Op het album staan de volgende nummers: Koan, Preview, Phases, Trane Steps en Circus Circumstances.

In zijn woonplaats Farraday in Louisiana wordt op 17 Mei 1958 deze dag uitgeroepen tot Jerry Lee Lewis Day.

Yes_albumNa twee jaar wordt The Yes Album van Yes op 17 Mei 1973 goud in de Verenigde Staten. The Yes Album komt op 8 Mei 1971 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt de 40ste plaats als hoogste notering. The Yes Album is het derde album van de Britse progressieve rockband Yes, en is het eerste album waarop gitarist Steve Howe te horen is. Howe is de vervanger van Peter Banks die naar Blodwyn Pig is overgestapt. Op The Yes ALbum staan de volgende nummers: Yours Is No Disgrace, Clap, Starship Trooper, I've Seen All Good People, A Venture en Perpetual Change. Het bekendste nummer van het album is I've Seen All Good People, dat nog regelmatig op classic-radiostations en in de Top 2000 te horen is

Op 17 Mei 1975 wordt door de VARA de laatste aflevering van Nederpopzien op de televisie uitgezonden. Hierin worden live-opnamen van Kayak uitgezonden die op 7 April 1975 zijn gemaakt.


Muziek Jarige Op 17 Mei

1941: Malcolm Hale - Spanky & Our Gang Zanger/Trombone († 31 Okt. 1968)
1942: Taj Mahal (Henry Saint Clair Fredericks) - Blues Gitarist/Zanger USA
1944: Jesse Winchester (James Ridout Winchester) - Folkzanger Canada
1946: Udo Lindenberg - Zanger Duitsland
1948: Bill Bruford - Drummer Engeland (King Crimson, Yes, UK)
1949: Andy Latimer - Camel Gitaar
1952: Jody Pijper - Zangeres Nederland
1953: George Johnson - Brothers Johnson Zanger/Gitaar
1958: Alan Rankine - The Associates Gitaar
1959: Paul Dianno - Ex Zanger Iron Maiden
1961: Enya (Ni Bhraonain) - Zangeres Clannad
1962: Tracy Bryn - Voice Of The Beehive Zangeres
1966: Jan Kincaid - The Brand New Heavies Drums
1967: Simon Friend - The Levellers Gitaar
1970: Jordan Knight - New Kids On The Block Zanger
1971: Vernie Bennett - Eternal Zangeres
1974: Andrea Corr - The Corrs Zangeres
1976: Matthijs Van Dongen - Is Ook Schitterend Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten